PDA

View Full Version : Tanaman Tebu..best ke


belasungkawa
24-04-2008, 11:34 AM
Rasa-rasa macam nak tanam tebu..agak-agak ok ke? Sesiapa yg ada pengalaman menanam tebu kongsi-kongsi la kat sini. jgn tanam tebu di bibir dah le :p :"> :"> :">

putat76
24-04-2008, 11:37 AM
besar ke area yang ko nak tanam tu
projek lain ko tak try

bayai75
24-04-2008, 12:13 PM
Ok ker tanam tebu ni bro? nak botolkan ker atau jual kat gerai?

sekam padi
24-04-2008, 12:16 PM
stand by utk bulan posa kot......:D :D

putat76
24-04-2008, 12:27 PM
sempat ke tuk bulan posa nanti:D

belasungkawa
24-04-2008, 02:11 PM
aduh...korang ni, takde la sampai tahap nak botol kan, tanah yg available bukan luas pun...2 ekar je :"> :"> :">

boleh dikatakan sbg pendapatan sampingan je la, daripada biarkan tanah tu bersemak samun.:D

tokey jutawan
24-04-2008, 05:30 PM
aduh...korang ni, takde la sampai tahap nak botol kan, tanah yg available bukan luas pun...2 ekar je :"> :"> :">

boleh dikatakan sbg pendapatan sampingan je la, daripada biarkan tanah tu bersemak samun.:D

tanam tebu tepi bibir jela:D :D :D

wakil
24-04-2008, 10:54 PM
aduh...korang ni, takde la sampai tahap nak botol kan, tanah yg available bukan luas pun...2 ekar je

boleh dikatakan sbg pendapatan sampingan je la, daripada biarkan tanah tu bersemak samun.


sory mencelah.....
erm....tanah kt area mn ek bro???
mn tau kot2 phk p'satuan da mnt mau beli or pajak tnh bro tuh....
amacam???mau ker???
hehhe...
pape PM me k..

manCatur
24-04-2008, 11:02 PM
tanam tebu ni mmg bagus, sbb bekalan sentiasa kurang.permintaan tinggi

belasungkawa
25-04-2008, 06:39 PM
Eh, persatuan mana pulak tu? Tapi setakat ni tak tergerak lagi hati nak jual @ pajak, lebih cenderung utk mengusahakannya sendiri :)

Maknaya ok la ye tanam tebu ni kan, tapi..tebu yg biasa org buat air tu tajuk apa ya? tebu gajah ke...isk, takde tokey tebu ke kat sini :D :D

fordLASER
25-04-2008, 06:44 PM
Jenis tebu ni kena rujuk pejabat pertanian...
Tp potensi tebu bukan setakat hasil jualan batang, hampas tebu dan daun juga boleh dijadikan makanan kambing biri2...
Maksud saya mempelbagaikan hasil... sebab 2 ekar keluasan tanah boleh di kira besar la jugak...

Kenapa x cuba jagung jer...

tengkubasri
25-04-2008, 06:45 PM
Eh, persatuan mana pulak tu? Tapi setakat ni tak tergerak lagi hati nak jual @ pajak, lebih cenderung utk mengusahakannya sendiri :)

Maknaya ok la ye tanam tebu ni kan, tapi..tebu yg biasa org buat air tu tajuk apa ya? tebu gajah ke...isk, takde tokey tebu ke kat sini :D :D

tokey tebu sibuk jual air petang ni, ada pasar malam.. kikiki, jgn mara... anyway, tanam tebu ok pe.. takde masalah rasanya, cuma caranya la yg kene betul...
mana tokey tebu CG???

Pakcik_Kordi
26-04-2008, 03:34 AM
Eh, persatuan mana pulak tu? Tapi setakat ni tak tergerak lagi hati nak jual @ pajak, lebih cenderung utk mengusahakannya sendiri :)

Maknaya ok la ye tanam tebu ni kan, tapi..tebu yg biasa org buat air tu tajuk apa ya? tebu gajah ke...isk, takde tokey tebu ke kat sini :D :D:eek: :eek: :eek:

tebu pun ada tajuk?
Ko ingat ini Cerita Tebu ke?

Yang dipasarkan kat market tu dinamakan tebu kuning

Pakcik_Kordi
26-04-2008, 03:35 AM
Korang jangan memain...Tanam Tebu leh jadi Kaya taw

TamingSari
26-04-2008, 03:42 AM
tebu telur tak silap aku yg biasa jual tu

NEMO
26-04-2008, 03:46 AM
aku biasa tanam tebu belakang umah jer..belum sedia nak buat besaran lagi..tanah dah ada..cume malas je yg jadi halangan

jasma
26-04-2008, 09:31 AM
tebu telur tak silap aku yg biasa jual tu

betul tu....
di kelantan n terengganu kebanyakan org akan tanam tebu telur...
coz mengeluarkan air yg banyak, manis dan harga yg mmg manthop...
harga tebu berubah mengikut musim...
ni lebih kurang la harga semasa...

-awal ramadhan =RM1.20/btg
-pertengahan ramadhan=RM1.00/btg
-akhir ramadhan= RM0.70-0.80 /btg
bulan November-Januari harga tebu jatuh ke RM0.40-0.50 sebatang
bulan Mac dan April(musim kemarau ni) harga akan naik hingga ke RM1.50
bulan Mei-Julai harga akan berlegar sekitar RM1.00-1.70 kerana masa ni bekalan kurang...

kos benih tebu ialah RM0.30-0.50 utk sepotong...
cara penanaman ialah 3' x 4'
penanaman tebu amik masa utk matang sekurang-kurangnya 6 bulan...
seeloknya 7 bulan coz btg dah gemuk...
Tanaman tebu ni mudah jer...
musuh utama:- ****,gajah,semut serta ulat batang...
elakkan penggunaan sebarang racun...
pembajaan diperlukan...rujuk ke jabatan pertanian...(tips:- jgn citer ko tanam tebu secara komersil...nnt dpt jawapan yg menjatuhkan semangat jer...:eek: )

bab penjualan pulak....berdasarkan pengalaman sendiri ler...

1 btg tebu panjang 10 kaki dpt menghasilkan 6 mug tanpa ais...
kalau campur ais mungkin 9 atau 10 mug kot...
so jual 1 mug=RM1.00...
kira sendiri lah profitnya...

utk tebu yg belum dibuang kulitnya...
letak dlm guni...tegakkan insya-Allah tahan seminggu but jumlah air akan berkurangan la...

citer sedihnya...kalau hari hujan...x laku beb...kembung perut anak isteri minum air tebu...:eek:
siap hantar ke masjid lg....kdg2 bagi free je yg dah proses...

putat76
26-04-2008, 09:36 AM
betul tu....
di kelantan n terengganu kebanyakan org akan tanam tebu telur...
coz mengeluarkan air yg banyak, manis dan harga yg mmg manthop...
harga tebu berubah mengikut musim...
ni lebih kurang la harga semasa...

-awal ramadhan =RM1.20/btg
-pertengahan ramadhan=RM1.00/btg
-akhir ramadhan= RM0.70-0.80 /btg
bulan November-Januari harga tebu jatuh ke RM0.40-0.50 sebatang
bulan Mac dan April(musim kemarau ni) harga akan naik hingga ke RM1.50
bulan Mei-Julai harga akan berlegar sekitar RM1.00-1.70 kerana masa ni bekalan kurang...

kos benih tebu ialah RM0.30-0.50 utk sepotong...
cara penanaman ialah 3' x 4'
penanaman tebu amik masa utk matang sekurang-kurangnya 6 bulan...
seeloknya 7 bulan coz btg dah gemuk...
Tanaman tebu ni mudah jer...
musuh utama:- ****,gajah,semut serta ulat batang...
elakkan penggunaan sebarang racun...
pembajaan diperlukan...rujuk ke jabatan pertanian...(tips:- jgn citer ko tanam tebu secara komersil...nnt dpt jawapan yg menjatuhkan semangat jer...:eek: )

bab penjualan pulak....berdasarkan pengalaman sendiri ler...

1 btg tebu panjang 10 kaki dpt menghasilkan 6 mug tanpa ais...
kalau campur ais mungkin 9 atau 10 mug kot...
so jual 1 mug=RM1.00...
kira sendiri lah profitnya...

utk tebu yg belum dibuang kulitnya...
letak dlm guni...tegakkan insya-Allah tahan seminggu but jumlah air akan berkurangan la...

citer sedihnya...kalau hari hujan...x laku beb...kembung perut anak isteri minum air tebu...:eek:
siap hantar ke masjid lg....kdg2 bagi free je yg dah proses...

tu dia tokey tebu dah datang bagi pandangan:D

tengkubasri
26-04-2008, 12:10 PM
bagus la CG ada banyak profession... :)cgrock :)cgrock :)cgrock

kanoha_village
26-04-2008, 12:32 PM
betul tu....
di kelantan n terengganu kebanyakan org akan tanam tebu telur...
coz mengeluarkan air yg banyak, manis dan harga yg mmg manthop...
harga tebu berubah mengikut musim...
ni lebih kurang la harga semasa...

-awal ramadhan =RM1.20/btg
-pertengahan ramadhan=RM1.00/btg
-akhir ramadhan= RM0.70-0.80 /btg
bulan November-Januari harga tebu jatuh ke RM0.40-0.50 sebatang
bulan Mac dan April(musim kemarau ni) harga akan naik hingga ke RM1.50
bulan Mei-Julai harga akan berlegar sekitar RM1.00-1.70 kerana masa ni bekalan kurang...

kos benih tebu ialah RM0.30-0.50 utk sepotong...
cara penanaman ialah 3' x 4'
penanaman tebu amik masa utk matang sekurang-kurangnya 6 bulan...
seeloknya 7 bulan coz btg dah gemuk...
Tanaman tebu ni mudah jer...
musuh utama:- ****,gajah,semut serta ulat batang...
elakkan penggunaan sebarang racun...
pembajaan diperlukan...rujuk ke jabatan pertanian...(tips:- jgn citer ko tanam tebu secara komersil...nnt dpt jawapan yg menjatuhkan semangat jer...:eek: )

bab penjualan pulak....berdasarkan pengalaman sendiri ler...

1 btg tebu panjang 10 kaki dpt menghasilkan 6 mug tanpa ais...
kalau campur ais mungkin 9 atau 10 mug kot...
so jual 1 mug=RM1.00...
kira sendiri lah profitnya...

utk tebu yg belum dibuang kulitnya...
letak dlm guni...tegakkan insya-Allah tahan seminggu but jumlah air akan berkurangan la...

citer sedihnya...kalau hari hujan...x laku beb...kembung perut anak isteri minum air tebu...:eek:
siap hantar ke masjid lg....kdg2 bagi free je yg dah proses...

Tebu ni mmg laku bro
Tebu aku tak sempat nak tunggu 6 bulan, org dh mai kutip

Permintaan tinggi, pengeluaran kurang
aku tgh plan nak besarkan lg kebun tebu aku ni
skrang 1 ekar je...tgh dlm process utk besarkn lg 4 ekar
amik mat bangla jaga...
nak untung banyak...plan mesti baik...kutip time buln posa ..hehe


aku wat part time jaa....

jasma
26-04-2008, 02:27 PM
Tebu ni mmg laku bro
Tebu aku tak sempat nak tunggu 6 bulan, org dh mai kutip

Permintaan tinggi, pengeluaran kurang
aku tgh plan nak besarkan lg kebun tebu aku ni
skrang 1 ekar je...tgh dlm process utk besarkn lg 4 ekar
amik mat bangla jaga...
nak untung banyak...plan mesti baik...kutip time buln posa ..hehe


aku wat part time jaa....

ini baru betul toke tebu....
hehehe...
insyaallah kawe akan start 5 ekar secara berperingkat....
hajat nya nak tanam sebelum puasa ni....
kira boleh keluar hasil every month...

ayusri4ever
26-04-2008, 02:38 PM
http://img108.imageshack.us/img108/4595/dsc00619fk8.jpg
salam semua member CG...lama aku dok cari thread bincang pasal tebu ni..sajer jer nak kongsi pengalaman / info tentang tenaman tebu ni..saya dah mula tanam pada awal jan08, tebu jenis telur, x banyak dalam 500 batang untuk permulaan..insyaAllah, harap2 sempat dijual bulan puasa nanti..sudi2 lah lawati weblink dibawah

jasma
26-04-2008, 02:56 PM
salam semua member CG...lama aku dok cari thread bincang pasal tebu ni..sajer jer nak kongsi pengalaman / info tentang tenaman tebu ni..saya dah mula tanam pada awal jan08, tebu jenis telur, x banyak dalam 500 batang untuk permulaan..insyaAllah, harap2 sempat dijual bulan puasa nanti..sudi2 lah lawati weblink dibawah

http://picasaweb.google.com/projektebu/ProjekTebu

tanam kt mana ni?
lepas ni boleh mintak tunjuk ajar....

ayusri4ever
26-04-2008, 03:03 PM
tanam kt mana ni?
lepas ni boleh mintak tunjuk ajar....

InsyaAllah..x der masalah..setakat ilmu dan pengalaman sedikit yang ader tu,bolehlah kita sama2 kongsikan.
Kawe tanam kat kedai mulong (kb,kelate)...ade masa mai la jemput tgk..

jasma
26-04-2008, 03:26 PM
InsyaAllah..x der masalah..setakat ilmu dan pengalaman sedikit yang ader tu,bolehlah kita sama2 kongsikan.
Kawe tanam kat kedai mulong (kb,kelate)...ade masa mai la jemput tgk..

boleh jugok....
loni duk prepare tanah utk serai dulu...
next project baru tebu n then jagung...:D

belasungkawa
26-04-2008, 10:50 PM
Waa..ramai rupanya tauke-tauke kat sini, alhamdulillah, terima kasih atas jawpan-jawapan korang..bersemngat betul aku bila baca serba sikit pegalaman/info tu.

InshaAllah aku nak usahakn juga tebu ni, mungkin mula dgn 1 ekar dulu, ok dak? test power dulu :D

Byk nak kna stadi ni, terima kasih lg sekali atas info-info tu :)cgrock :)cgrock

iwak
26-04-2008, 11:00 PM
camne nk kawal penyakit kt tebu ni

ayusri4ever
26-04-2008, 11:32 PM
boleh jugok....
loni duk prepare tanah utk serai dulu...
next project baru tebu n then jagung...:D

kebun area mana tu boh?

jasma
27-04-2008, 07:13 AM
kebun area mana tu boh?

kebun area T.merah jah....

wiralution X
27-04-2008, 11:14 PM
Nk tanya otai tebu, korang jual tebu yg korang tanam kat mana aa? kalo area kl ni ada x pemborong dia?

ayusri4ever
28-04-2008, 08:46 PM
gambar projek tebu telah diupload...selamat menjamu mata...majulah pertanian untuk diri anda

jasma
28-04-2008, 09:18 PM
gambar projek tebu telah diupload...selamat menjamu mata...majulah pertanian untuk diri anda

cantik jugak kawasan tu.....
takpe2....
bulan 6 ni insyaallah start tanam tebu...:D

jasma
28-04-2008, 09:19 PM
Nk tanya otai tebu, korang jual tebu yg korang tanam kat mana aa? kalo area kl ni ada x pemborong dia?

kt KL lg mudah....
pergi pasar borong Selayang...
then tanya price borong...
deal elok2 ye...

DanielAriffin
29-04-2008, 06:35 AM
Hello geng...
Tanam tebu cina sembahyang punya mahal oooo

marvelous
29-04-2008, 08:24 AM
Nama orang paling kaya di Malaysia pun bermula dengan Tebu...

p/s: Jasma apa kelemahan tanaman tebu ni?

jasma
29-04-2008, 08:28 AM
Nama orang paling kaya di Malaysia pun bermula dengan Tebu...

p/s: Jasma apa kelemahan tanaman tebu ni?

musuh ramai ler....
tapi x wat kajian details lg...
still study on tebu...

azamali01
12-05-2008, 11:54 PM
Aku pon ade rancang2 nak menanam tebu ni...permulaan tanam depan umah je dulu..tengok cam ne..kalau ok rancangan seterusnya nak sewa tanah kengkawan di kampong muar sane..murah sket...ku pinta izin dan redhamu ya allah..kayuh pelahan2..

ayusri4ever
24-05-2008, 11:28 PM
http://img60.imageshack.us/img60/1782/dsc00652vw8.jpg

pic updated...projek tebu masuk bulan ke-5...masa ni yang kena kerja lebih skit..nk buang daun2 yang mati supaya pembesaran x terbantut..

nyleaa_27
28-05-2008, 02:07 PM
inilah contoh2 usahawan berjaya..good luck!!

xenixware
28-09-2008, 01:58 PM
tanam tebu ni mmg bagus, sbb bekalan sentiasa kurang.permintaan tinggi
Ada sesiapa tahu maklumat tentang pasaran tebu di kelantan? Sekarang ni ada lebih kurang 3 ekar tebu yang sedia untuk dijual

ulam
28-09-2008, 02:47 PM
adik aku pun tadi terang tanah belakang umah nak tanam tebu.... :)

AlchemisT
28-09-2008, 03:16 PM
minum air tebu musim bulan posa nih best

zkry
27-11-2008, 07:52 PM
Up sikit thread nihh...
Apa cerita tokey2 tebu CG sekalian...:D:D

matcitra
14-12-2008, 02:27 PM
masing-masing sibuk berkebun.....
bagus lah tu.....

Belacak
02-01-2009, 10:46 PM
Salam semua... sy org baru kat sini...

Sy nak kongsi sikit pasal tebu ni... camna nak start ni...

Kebun tebu lebih kurang 4 ekar diusahakan sejak tahun 2005. Bermula dari kecil2 sampai la jadi 4 ekar. Kebun terletak di n9 ... kawasan felda. sebenarnya sy hanya bagi modal ngan semangat kat orang tua sy buat kerja sampingan. Setakat ni pelaburan dah balik modal (tak mintak balik pun) ... sy lihat tebu ada potensi untuk duit lebih. kalo musim bulan posa org tua sy dpt la dlm 5k sebulan.

Kalo musim biasa, waktu sekolah dpt la 1 - 2k sebulan... itupun market untuk peniaga air tebu kecil-kecilan dan pemborong untuk di hantar ke Spore.

Itu cite yg sedap di dengar...

Yg tek best nya... skarang ni nak maintain kebun susah sebab harga baja dah naik mendadak. Bayangkan dulu harga RM 70 utk 50kg... skarang RM 175!! So ... skarang maintain kecik2 je... fasa pertama dah tak produktif... ganti ngan pokok buah... cempedak, durian, pulasan ..dll

Kalo sapa nak benih dan nasihat tentang tebu bole pm sy..

arowana
03-01-2009, 11:33 AM
Salam semua... sy org baru kat sini...

Sy nak kongsi sikit pasal tebu ni... camna nak start ni...

Kebun tebu lebih kurang 4 ekar diusahakan sejak tahun 2005. Bermula dari kecil2 sampai la jadi 4 ekar. Kebun terletak di n9 ... kawasan felda. sebenarnya sy hanya bagi modal ngan semangat kat orang tua sy buat kerja sampingan. Setakat ni pelaburan dah balik modal (tak mintak balik pun) ... sy lihat tebu ada potensi untuk duit lebih. kalo musim bulan posa org tua sy dpt la dlm 5k sebulan.

Kalo musim biasa, waktu sekolah dpt la 1 - 2k sebulan... itupun market untuk peniaga air tebu kecil-kecilan dan pemborong untuk di hantar ke Spore.



Itu cite yg sedap di dengar...

Yg tek best nya... skarang ni nak maintain kebun susah sebab harga baja dah naik mendadak. Bayangkan dulu harga RM 70 utk 50kg... skarang RM 175!! So ... skarang maintain kecik2 je... fasa pertama dah tak produktif... ganti ngan pokok buah... cempedak, durian, pulasan ..dll

Kalo sapa nak benih dan nasihat tentang tebu bole pm sy..

guna baja organik x bleh ker...

Belacak
03-01-2009, 01:47 PM
guna baja organik x bleh ker...

ntah tak sure pulak sebab yang tanam dan jaga kebun tu org tua sy. Lagipun dia buat masa free time je.. pagi dua jam petang sejam lebih... kiranya aktiviti sampingan warga emas. Di samping tu kami tanam kelapa sawit sendiri dalam 5 ekar...

Bagi sy memang dulu berbaloi.. tapi skarang ni susah sikit nak survive... nak naik harga tebu pun susah... peniaga kecilan kurang mampu nak beli. Pemukal beli harga sama je... so org tua sy berkebun hanya utk belanja sendiri di samping memenuhi tanggungjawab sosial memberikan bekalan air tebu kepada yang memerlukan. ha ha :">

Kalo gred A bole jual RM 1.20 ke RM 1.50 je...
Gred B dlm 80 sen
Gred C potong sendri pastu mesin bagi cucu minum! :))

Modal tebu tak banyak cuma penjagaannya memerlukan org yg berpengalaman. Teknik dan pengjagaan tebu perlu dipelajari...

Belacak
03-01-2009, 01:55 PM
Dalam satu ekar bole tanam lebih kurang 2 ribu rumpun (kalo sy tak silap dari maklumat org tua sy). Dlm satu rumpun ada 7 - 8 btg tebu (2-4 btg dlm gred A.. yg lain B ngan C).

So, do the maths and you will find it is worth it. Satu rumpun kalo dijaga dengan baik bole tahan sehingga 3 ke 4 tahun dan berterusan memberikan pulangan dlm kitaran pusingan tebu..

Mr DoN
17-02-2009, 11:16 PM
salam semua.. saya nak tanya sikit.. saya diwarisi dgn kebun tebu oleh bapak saya.. xla byk sgt.. xtau bab ekar2 ni.. tp byk jgk la tebu.. tebu ni jual kira batang ke kilo.. dgr2 klu sekilo antara rm0.50 - rm 1.00 .. confius sikit.. orang jual pki kilo ke pki batang..

adynan
18-02-2009, 09:03 PM
salam semua nak tanya kat area lembah klang sapa bleh bekal benih tebu, ada tak sesaper yg offer kursus pasal tanam tebu nih?

His777ham
18-02-2009, 09:52 PM
buat ladang tebu pastu buat gula..leh kaya tu..cam robert kuok..dia kaya sebba gula tu..

adynan
19-02-2009, 04:39 PM
aku pegi mardi pagi tadi nak dapatkan maklumat pasal tebu... hampeh mengecewakan... dia org cakap dia org tak buat tebu... ish apsal yer... tak bagus ker bisness tebu nih... ???

iwak
29-10-2010, 09:14 PM
ada sesapa yg pnah tanam tebu dkt tanah gambut x? cmne hasil dia. pokok ada tombang2 x

rijal2009
29-10-2010, 10:32 PM
tebu gula ke tebu air?

YoungsterMoney
29-10-2010, 10:37 PM
Salam , ini pendapat dari youngster.
Kalau nak jadikan samping tu ok la , Tapi kalau youngster lagi prefer tanam cendawan. Cendawan cepat tumbuh dan senang nak jual kat pasar , kalau tak laku masak sendiri je la.. atleast ada juga lauk free:D

Buat la business apa-apa pun, yang penting kena ada komitmen:)
Good luck TT:)cgrock

iwak
30-10-2010, 08:44 PM
tebu telor, tebu air

puteramama
31-10-2010, 09:43 PM
ari nie, dalam agro jurnal tentang penanaman tebu dan pemasaran. actually FAMA sgt2 nak cari golongan yg jadi usahawan tebu sebab sgt terhad atas faktor cuaca dan byk lagi.... so apa kata try contact FAMA. sebab ada byk program asas tani sekrg sgt2 membantu pengusaha pengusaha kecil... tak try tak tahu kan...