PDA

View Full Version : Perbincangan ilmiah berkaitan Aqidah Jamaah Tabligh


Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

zerorise
27-11-2009, 01:21 AM
asalamualaikum

menjawab persoalan saudara mfaiz
Adakah kamu telah declare bahawa Allah tak boleh bagi api jadi sejuk...?

Adakah kamu telah declare bahawa Allah tak de kuasa...????????????

jadi allah beri kuasa pada api utk api membakar.bukan api membakar ttpi allah yg membakar . nampak sangat ilmu tauhid org jt ni lemah maka dah menyuku2kan kuasa allah yg bererti allah tidak maha esa. jadi semacam org ini layak utk berdakwah?saya org awam pun senang menegur jt,apatah lagi org yg alim dlm ilmu tauhid.wallahualam
__________________

Simple :

Konsep nya macam nih :

1. Allah Berkuasa Untuk Memberi Mudharat Dan Manfaat

2. Allah Tidak Tertakluk/Terkesan Keatas Makhluknya Yang DikehendakiNya untuk Memberi Manfaat atau Mudharat

3. Api Bersiftat nyata adalah panas << NYATA / ZAHIRIAH / NORMALLY/ KEBIASAAN/ HUKUM DUNIA.

4. Namun Allah taala yang memberi api sifat panas , dan panas tiada kaitan dengan Api bahkan Allah berkuasa untuk memberi panas atau sejuk atau apa jua keadaan kepada api .

5. makhluk mahu memberi manfaat atau mudharat perlu BERHAJAT akan ALLAH.

Zabongga
01-12-2009, 12:26 AM
Apabila orang Jahil mula berbahas Agama, semakin jauh dari Agama yang Nabi saw sampaikan. Itu sebablah, mesti ada orang alim seperti firdaus83 untuk jadi guide kita dalam masalah ni.

Sudah jelas Ilmu itu mulia dan b***h itu satu kehinaan. Sehinggakan si jahil pun mengaku pandai.

jasma
01-12-2009, 12:30 AM
Apabila orang Jahil mula berbahas Agama, semakin jauh dari Agama yang Nabi saw sampaikan. Itu sebablah, mesti ada orang alim seperti firdaus83 untuk jadi guide kita dalam masalah ni.

Sudah jelas Ilmu itu mulia dan b***h itu satu kehinaan. Sehinggakan si jahil pun mengaku pandai.

ekau kat n9 kan?
bila nak jumpa?
lamo dah den tunggu ekau setuju dgn pelawaan den...:D
ke..
ko ado kt JB sana?:)

Zabongga
01-12-2009, 12:51 AM
Silakan email kepada Saudara Firdaus bin Mazlan bin Siam untuk mendapat Risalah-risalah Taubat dia.

greens_lavender4@yahoo.com

edisi aPRIL, mEI DAN jUN... Risalah Julai sedang on progress!!

jasma
01-12-2009, 12:55 AM
Silakan email kepada Saudara Firdaus bin Mazlan bin Siam untuk mendapat Risalah-risalah Taubat dia.

greens_lavender4@yahoo.com

edisi aPRIL, mEI DAN jUN... Risalah Julai sedang on progress!!

terima kasih....
nanti dia email kat aku....:)cgrock

soalan aku tu x nak jawab ker zabongga?
atau ko ni firdaus?

zerorise
01-12-2009, 04:28 AM
Apabila orang Jahil mula berbahas Agama, semakin jauh dari Agama yang Nabi saw sampaikan. Itu sebablah, mesti ada orang alim seperti firdaus83 untuk jadi guide kita dalam masalah ni.

Sudah jelas Ilmu itu mulia dan b***h itu satu kehinaan. Sehinggakan si jahil pun mengaku pandai.

Orang alim ?? Orang alim pewaris nabi?? suka2 kafirkan orang ?? :eek::eek::eek:

only1
01-12-2009, 11:06 AM
DI BAWAH INI ADALAH FAHAMAN-FAHAMAN TAUHID
YANG DI AJARKAN KEPADA SAYA SEMASA BERGERAK DI DALAM USAHA TABLIGH.

B. TAUBAT YANG KEDUA

1. Dahulu aku pernah berkata-kata seperti di bawah ini;

Contoh 1

- “Tuan-tuan, terdapat di dalam surah Yassin, ada ayat yang menerangkan Allah nak jadikan makhluk itu dengan sebutan “Kun Fayakun”.

Allah Maha Kuasa tuan-tuan. Begitu hebatnya Kuasa Allah, Allah nak jadikan makhluk itu sebenarnya, sebelum sebutan “Kun” bertemu dengan “Fa” lagi, makhluk itu pun dah terjadi.”

2. Ayat-ayat yang saya katakan di atas seolah-olah seperti begini.

-Saya yakin, bahawa cepatnya dan hebatnya Allah Taala nak menjadikan makhluq. Sebelum habis Allah Taala menyebut bunyi nun, makhluq sudah pun terjadi.

-Ayat Al-Quran yang menerangkan perkara ini ialah Firman Allah, Surah Yasin, ayat 82.

Terjemahannya, “Hanya sesungguhnya keadaan Allah Taala, apabila mengkehendaki menjadikan ia akan sesuatu bahawa berkata Ia, baginya ‘Jadilah, maka jadilah ia.”

Maafkan saya kerana menyampaikan sesuatu yang murtad lagi memurtadkan kepada sahabat-sahabat.

--------------------------------------------------------------------------

B. PENERANGAN TAUBAT YANG KEDUA

1.Inilah titik perbezaan orang yang Berilmu Agama (Belajar Tauhid dari Kitab-kitab Muktabar) dengan orang yang Jahil Agama walaupun dia itu seorang Profesor di dalam bidang tertentu sekalipun;

a.Orang Jahil Agama. – Memang tinggi fikir orang Tabligh ini. Tidak pernah dengar pun dari mulut Ustaz-ustaz yang mengatakan Allah Taala sehebat begini. Jika Allah mahu ciptakan makhluq, sebelum habis sebutan Nun lagi, makhluq sudah tercipta. Orang Tabligh memang tinggi fikir agamanya.


b.Orang Berilmu Agama. – Jika Allah Taala itu mahu menjadikan makhluq, bukanlah dengan berkata-kata “Kun Fayakun”. Sedangkan Maha Suci Allah dari berkata-kata sesuatu yang menyerupai Makhluq.

2.Ketahuilah oleh mu wahai para pembaca sekalian! Iaitu, boleh terjatuh hukum kufur (kafir) kepada si Penyebutnya jika dia ini beriktiqad bahawa Allah itu berkata-kata seperti Makhluq.

3.Inilah kesannya kerana mengambil Zahir ayat Al-Quran (Ayat-ayat Mutasyabihat) yang mengatakan Allah berdialog, tanpa mempelajari Ilmu Tauhid.

4.Perkara ini seperti apa yang dinyatakan di dalam Kitab ‘Aqidatun Najin Fi ‘Ilmi Usuliddin, bagi Al-’Alim Al-’Allamah Asy-Syaikh Zainul ‘Abidin bin Muhammad Al-Fathani, pada m/s 49, baris yang ke-8 dari atas.

- (Dan) Telah lalu disebut, orang yang berpegang dengan ZAHIR segala ayat Mutasyabihat atau segala Hadis Mutasyabihat itu, jadi KUFUR (Kafir).

................................

5.Maka, sebagai tafsilan atau perincian penghujjahan kami ini, baiklah! Secara “Tabarrukan Wa Tawasullan”, kami bawakan apa yang dinyatakan di dalam Kitab AsySyarhul Qawwim Fi Halli Al-Fazi Assiratil Mustaqim, bagi Asy-Syaikh Abdullah Al-Harari Al-Ma’ruf Bil Habasiyyi, m/s 141.

Ertinya,

....Maka, jika berkata mereka, iaitu Qaum Musyabbihah ,

(Qaum Musyabbihah itu, adalah Qaum yang mempunyai Aqidah yang terkeluar daripada Aqidah Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya’irah dan Maturidiyyah. – Pent.)

“Bermula dalil kami di atas bahawasanya, Kalam Allah Taala itu dengan ada Huruf dan Suara, ialah sebagaimana FirmanNya Taala,

Ertinya, “Hanya sesungguhnya keadaan Allah Taala, apabila mengkehendaki menjadikan ia akan sesuatu bahawa berkata Ia,
baginya ‘Jadilah, maka jadilah ia.”

Maka jawapannya, kalau adalah perkara sebenar sebagaimana yang kamu (orang-orang Musyabbihah) dakwa, nescaya bersalahanlah ini ayat serta Ayat Al-Quran yang lainnya. Sedangkan, Al-Quran itu saling kuat mengkuatkan satu sama lain. Dan, tidaklah saling bertentangan.

(Jadi, apakah maksud sebenar ayat “Kun Fayakun” ini? – Pent.)

Dan, hanya sesungguhnya makna ini ayat bahawa, Allah Taala mengadakan segala benda dengan ketiadaan penat, dan kesusahan, dan dengan ketiadaan halangan dari seseorang kepada Allah.

Iaitu, sesungguhnya Allah Taala menjadikan akan benda-benda yang ia kehendaki, bahawa ia jadikan akan benda itu dengan bersegera, lagi dengan ketiadaan terlewat, daripada waktu yang ia kehendaki adanya benda itu, pada waktu tertentu itu.

Maka adapun, makna,

Ertinya, “Jadilah, maka jadilah ia.”

Ia menunjukkan di atas segera mengadakan. Dan, bukanlah maknanya itu, tiap-tiap kali apakala berkehendak oleh Allah Taala menjadikan sesuatu benda, bahawa berkata ia,

“Jadilah”, “Jadilah”, “Jadilah”.

Dan, jika sekiranya begini maknanya. Nescaya, Allah Taala itu tiap-tiap waktu hanya berkata,

“Jadilah”, “Jadilah”, “Jadilah”.

Bermula, fahaman yang sedemikian adalah Mustahil kerana Allah swt menjadikan pada detik yang satu, iaitu barang yang tidak dapat masuk di bawah perkiraan.

(Tidak terkira banyaknya Allah menjadikan makhluq pada satu detik masa yang sama. Tidak dapat difahami, hanya Allah sahaja yang faham.- Pent.)

Kemudian, adalah perkataan, “Kun, ( )” itu bahasa ‘Arab. Sedangkan Allah Taala itu, telah ada sebelum adanya bahasa-bahasa makhluq semuanya. Dan, sebelum adanya berbagai-bagai bangsa makhluq.

Maka, di atas fahaman Qaum Musyabbihah (Yang mengatakan Allah Taala menjadikan makhluq dengan menyebut perkataan, “Kun’. – Pent.), nescaya pastilah Allah Taala itu asalnya diam. (Tidak berkata-kata). Kemudian, baharulah ia berkata-kata.

Bermula ini perkara adalah mustahil, kerana bahawasanya keadaan diam, kemudian berkata-kata, kemudian diam lagi, dan kemudian berkata-kata lagi, adalah Sifat Keadaan Manusia, dan juga selain daripada manusia.

Dan, demi sesungguhnya, berkatalah Qaum Ahlus Sunnah Wal Jamaah (Al-Asya’irah),

“Kalaulah ada Allah Taala itu berkata-kata dengan huruf dan suara, nescaya Allah Taala berlaku di atasnya segala Sifat-sifat kemakhluqan, seperti bergerak, dan diam, dan sejuk, dan kering, dan berwarna-warni, dan ada bauan tertentu, dan rasa tertentu, dan lain-lain lagi. Sedangkan, ini semua adalah Mustahil bagi Allah.”

Dan, bermula Allah Taala menjadikan sebahagian daripada ‘Alam atau Makhluq itu bergerak-gerak pada satu ketika, dan diam pada satu ketika, mereka itulah manusia dan jin dan malaikat, dan angin, dan cahaya, dan gelap, dan bayang-bayang.

Sedangkan Allah Taala, langsung tidak menyerupai akan sesuatu pun daripada ini ‘Alam atau makhluq kesemuanya.

.......................................

6. Dan, lagi pada halaman 142.

Ertinya,

... Dan adapun, barang yang berpendapat kepadanya oleh Qaum Mujassimah daripada mengatakan bahawa Allah Taala menyebut dengan huruf “Kaf dan Nun ( )” ketika menjadikan sesuatu daripada segala makhluq. Maka, fahaman itu adalah fahaman yang *****.

Tidak pernah mengatakan dengan ini fahaman oleh seorang yang beraqal pun. Kerana, sesungguhnya mereka (Qaum Mujassimah) berkata mereka,

“Sebelum mengadakan makhluq, berkata oleh Allah Taala dengan ini perkataan yang tersusun dari huruf kaf dan nun.”

Maka, adalah maknanya Allah berkata-kata kepada sesuatu benda yang belum ada.

( Pada ketika Allah mula-mula menjadikan alam ini, iaitu sewaktu masa dan ruang masih belum ada, malah cahaya dan kegelapan pun masih belum ada, bagaimana boleh Allah berkata huruf kaf dan nun sedangkan huruf kaf dan nun ini wujud setelah manusia itu dijadikan? - Pent.)

Dan, jika mereka berkata pula,

“Sesungguhnya Dia (Allah Taala) berkata akan yang demikian itu selepas menjadikan sesuatu makhluq.”

Maka, tidak ada makna sama sekali berkata-kata untuk menjadikan sesuatu yang sudah ada.

.......................................

7. Inilah kesan sebenar yang berlaku apabila Al-Quran itu diterjemah tanpa disertakan Tafsir berbahasa Arabnya. Kerana ini perkaralah, Ulama’ dan Fuqaha’ mengharamkan menterjemah Al-Quran tanpa disertakan dengan tafsir bahasa ‘Arabnya.

8.Ini jelas kerana kerosakan telah berlaku lantaran dengan adanya Al-Quran dan Terjemahannya sahaja, ada orang sudah merasakan ia sudah faham Al-Quran dan boleh menafsir Al-Quran hanya dengan berdasarkan terjemahan ke dalam Bahasa tertentu.

9.Seperti apa yang dipelajari dari Kitab-kitab Tauhid yang Muktabar, mengenai Allah itu bersifat Kalam. Diketahui bahawa Allah Taala itu berkata-kata dengan;

a. Tidak berhuruf dan tidak bersuara,
b. Tidak ada permulaan dan tidak ada kesudahan,
c. Tidak mempunyai arah, iaitu atas, bawah, kanan, kiri, depan dan belakang.
d. Tidak mempunyai jarak jauh dan dekat.

uih!!! betul ker nie.. sape2 ada ikut jemmah tabligh lg. ada dengar tak ucapan seperti ni dikalangan ustaz2 tabligh.. nak tahu gak berapa ramai yg pernah dengar..

coffee maker
01-12-2009, 11:27 AM
uih!!! betul ker nie.. sape2 ada ikut jemmah tabligh lg. ada dengar tak ucapan seperti ni dikalangan ustaz2 tabligh.. nak tahu gak berapa ramai yg pernah dengar..

erm..bro ..malas dah nak ckap..memeg tu laa yg di cakapnya(org2 tabligh ne)..katenye fikir2 agamaa...agama tak bleh difikirkan dengan akal semata..dalil dan nass diperlukan..kalo setakat merapu merepek..kedai kopi pon ble..

n kalo setakat keluar 3 hari, tak dpt detect..cube tiap2 minggu g markas..haa...ape bende seme die merepek tuu..:eek: seme asde

Zabongga
01-12-2009, 12:18 PM
Orang alim ?? Orang alim pewaris nabi?? suka2 kafirkan orang ?? :eek::eek::eek:

Bukan setakat orang alim yang meletakkan hukum kafir ke atas orang Islam... Nabi saw juga sendiri yang meletakkan hukum kafir ke atas orang Islam..

Sila rujuk Kitab Aqidatun Najin Fi 'Ilmi Usuliddin,bagi Al-’Alim Al-’Allamah Asy-Syaikh Zainul ‘Abidin b. Muhammad Al-Fathani., m/s 22, baris 15 dari atas.

ertinya,

Sabda NABI SAW,

"Bermula Qadariyyah itu, MAJUSI Ummat ini. Yakni seperti MAJUSI aripada Ummatku ini. Maka, jikalau sakit mereka itu, maka jangan kamu ziarah akan mereka itu, dan jikalau mati mereka itu, maka jangan kamu hadir akan Jenazah mereka itu."

Telah meriwayat akan Hadis ini oleh Abu Daud dan Hakim daripada Ibnu Umar.

........................

Taubat oleh mu hai Zerorise sebelum kamu terlambat. Wajib kamu rujuk dengan serta merta kepada Iktiqad Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah dan Al-Maturidiyyah.

Tinggalkan olehmu akan Iktiqad-iktiqad yang sesat yang kamu yakini, iaitu Iktiqad Qadariyyah yang mengatakan IMAN DAN KUFUR BELUM DITETAPKAN OLEH ALLAH TAALA LAGI.

(Keterangan Firdaus83 page 217)

Zabongga
01-12-2009, 12:24 PM
uih!!! betul ker nie.. sape2 ada ikut jemmah tabligh lg. ada dengar tak ucapan seperti ni dikalangan ustaz2 tabligh.. nak tahu gak berapa ramai yg pernah dengar..

Itulah, siapa yang mahu mengaku kalau dah buat salah! Di akhirat nanti taulah dapat balasannya.

Firdaus terangkan pada kita supaya kita ini yang jahil dapat bertaubat, bukan nak kenakan orang. Orang yang ngajar perkara2 yang membatalkan IMAN bukan nak kafirkan orang!

Sudah Ta'assub pada Jamaah Tabligh, mana nak betulkan Jamaah Tabligh! Malah pertahankan benda yang mungkar lagi. Apa erti Ta'assub, Adapun makna 'Ta'assub' ialah membela kesalahan -kesalahan walaupun telah nyata dengan terang jelas perkara itu salah.

Tetapi, tetap dibelanya kerana kesalahan itu datangnya dari kawannya atau dari kelompoknya. Membela kelompok lebih diutamakan dari membela kebenaran walaupun kelompoknya itu salah dan sesat, dan menyimpang aqidahnya Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah dan Maturidiyyah!

Inilah makna 'Ta'assub'. Sila jauhi sifat 'Ta'assub' kerana ia membawa kehancuran di dalam agama. Ingatlah takrif sebenar 'Ta'assub' seperti di atas.

(Page 205 - Keterangan firdaus83)

zerorise
01-12-2009, 03:16 PM
Bukan setakat orang alim yang meletakkan hukum kafir ke atas orang Islam... Nabi saw juga sendiri yang meletakkan hukum kafir ke atas orang Islam..

Sila rujuk Kitab Aqidatun Najin Fi 'Ilmi Usuliddin,bagi Al-’Alim Al-’Allamah Asy-Syaikh Zainul ‘Abidin b. Muhammad Al-Fathani., m/s 22, baris 15 dari atas.

ertinya,

Sabda NABI SAW,

"Bermula Qadariyyah itu, MAJUSI Ummat ini. Yakni seperti MAJUSI aripada Ummatku ini. Maka, jikalau sakit mereka itu, maka jangan kamu ziarah akan mereka itu, dan jikalau mati mereka itu, maka jangan kamu hadir akan Jenazah mereka itu."

Telah meriwayat akan Hadis ini oleh Abu Daud dan Hakim daripada Ibnu Umar.

........................

Taubat oleh mu hai Zerorise sebelum kamu terlambat. Wajib kamu rujuk dengan serta merta kepada Iktiqad Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah dan Al-Maturidiyyah.

Tinggalkan olehmu akan Iktiqad-iktiqad yang sesat yang kamu yakini, iaitu Iktiqad Qadariyyah yang mengatakan IMAN DAN KUFUR BELUM DITETAPKAN OLEH ALLAH TAALA LAGI.

(Keterangan Firdaus83 page 217)

Kalau setakat datang ke cg pastu guna 2-3 nick, datang kafirkan orang kononnya merujuk kepada kitab itu dan ini , adakah anda rasa bahawa anda seorang sahaja yang pandai dalam bidang2 agama padahal MUFTI2 MALAYSIA juga telah mendengar sendiri mengenai pengucapan kami .

Kenyataan seseorang boleh menjadi apa-apa sahaja.

Apatah lagi kenyataan berkaitan dengan tauhid.

Iktikad bukanlah datang dari kenyataan tetapi datang dari hati, tauhid pada HATI .

Didalam syair salaman al-fansuri seorang wali Allah terkenal :

terdapat satu baris ayat yang menggemparkan dunia islam ..

"Aku bertemu Allah didalam rumahku"

Adakah kerana ayat ini salman telah menjadi kafir dengan beriktikad Allah merupakah sejenis makhluk??

Iaitu makhluk kerana boleh bergerak dari satu tempat ke satu tempat??

Beriktikad Allah datang ke rumahnya ??

Jadi kalau ikut teori firdaus maka Salman Al-Fansuri telah menjadi kafir!!!

Lain orang lain pendapatnya terhadap syair ini .

Begitu juga Imam Hambali rah telah berkata :

"Suatu ketika aku melihat Allah didalam mimpiku"

Perlu diingatkan 1 ayat al-quraan ditafsir dengan pelbagai pendapat yang berbeza ,

contohnya ayat :

"Janganlah kamu mencampakkan dirimu di lembah kebinasaan"

Pihak ulama2 kerajaan khususnya telah menafsir ayat ini iaitu ayat dimana Allah melarang ummat islam daripada menghisap rokok dan memandu secara berbahaya di jalan raya.

Tetapi ulama lain tafsir ayat ini dari sudut yang berlainan, adakah kerana perbezaan pendapat atau iktikad atas sesuatu ayat al-quraan jatuh KAFIR ??

Apatah lagi berkenaan dengan ayat Kun fa ya kun :

Ayat yang menggambarkan KEKUASAAN ALLAH .

zerorise
01-12-2009, 03:19 PM
terima kasih....
nanti dia email kat aku....:)cgrock

soalan aku tu x nak jawab ker zabongga?
atau ko ni firdaus?


zabonga dan firdaus adalah orang yang sama . HARAP MAKLUM .

iewan
01-12-2009, 03:55 PM
owh ye, macam mana dgn soalan saya? masih belum dijawab saudara firdaus.

zabonga dan firdaus adalah orang yang sama . HARAP MAKLUM .

tau dari mana? dah check ip address mereka ye. Hmmm.. sejak 2 menjak ni, ramai jugak yang baru register lapas tu terus post kat sini.Baguslah, meriah sket. Saya pun baru jer merajinkan diri layan forum, sebelum ni tengok dari luar je

zerorise
01-12-2009, 04:50 PM
owh ye, macam mana dgn soalan saya? masih belum dijawab saudara firdaus.tau dari mana? dah check ip address mereka ye. Hmmm.. sejak 2 menjak ni, ramai jugak yang baru register lapas tu terus post kat sini.Baguslah, meriah sket. Saya pun baru jer merajinkan diri layan forum, sebelum ni tengok dari luar je

Mudah sahaja, cuba kaji cara penulisan 2-3 nick kat thread nih.

Terdapat persamaan .

Watak firdaus yang sebenar ialah zabonga, manakalah ayat2 fitnah didalam post firdaus bukanlah dari beliau tetapi beliau dapat daripada seseorang.

Lihat bagaimana firdaus menjadi zabonga :

Step 1 :

Pada permulaan zabonga masuk thread (orang baru) dengan watak "x tahu apa-apa" .

Step 2 :

Kemudian beliau pun kata sudah beli kitab2 tauhid . Kononnya nak belajar .
Kitab??, patutnya ada masalah pi belajar ngan ustaz bukan pi belajar dari kitab
sekarang anda lihat situasi firdaus wujudkan kononnya ada orang jahil pastu beli kitab dan menyokongnya .

sedikit demi sedikit beliau masuk line "sudah tahu/faham" akan firdaus, peliknya hanya zabonga sahaja yang 'faham' akan firdaus?? :-?:-?


Step 3 :

zabonga mula tunjuk taring konon2 marah kat JT dan mula menunjukkan sokongan jelas terhadap firdaus , ehh kenapa zabonga sahaja yang sokong firdaus ??

Itu cerita atau skrip yang hampir sempurna sehingga saya hampir tertipu .

Sekarang lihat struktur ayat zabonga
Mamat nih memang x da talent jadi perisik


--> (1) Sila rujuk Kitab Aqidatun Najin Fi 'Ilmi Usuliddin,bagi Al-’Alim Al-’Allamah Asy-Syaikh Zainul ‘Abidin b. Muhammad Al-Fathani., m/s 22, baris 15 dari atas.

ertinya,

Sabda NABI SAW,

"Bermula Qadariyyah itu, MAJUSI Ummat ini. Yakni seperti MAJUSI aripada Ummatku ini. Maka, jikalau sakit mereka itu, maka jangan kamu ziarah akan mereka itu, dan jikalau mati mereka itu, maka jangan kamu hadir akan Jenazah mereka itu."

Telah meriwayat akan Hadis ini oleh Abu Daud dan Hakim daripada Ibnu Umar.

--> (2) ........................

--> (3) Taubat oleh mu hai Zerorise sebelum kamu terlambat. Wajib kamu rujuk dengan serta merta kepada Iktiqad Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah dan Al-Maturidiyyah.

--> (4)Tinggalkan olehmu akan Iktiqad-iktiqad yang sesat yang kamu yakini, iaitu Iktiqad Qadariyyah yang mengatakan IMAN DAN KUFUR BELUM DITETAPKAN OLEH ALLAH TAALA LAGI.

Point (1) , setiap ayat yang di post oleh firdaus yang merujuk kitab2 akan di BOLD kan .

Sekarang tuan2 perhatikan 4 point diatas , bukankah POINT yang sama digunakan oleh firdaus?? tertutama yang bernombor 2

Setiap post firdaus ada sign nombor 2

Ada nampak x ??

cuba perhatikan point nombor (3) , perkataan "taubat olehmu" suatu ayat yang mempunyai sifat secara zahir menyerupai ayat yang terdapat didalam post2 firdaus , dan ayat didalam point (3) seolah yang bercakap itu seorang ULAMA .

iewan
01-12-2009, 05:01 PM
gud analisis

jasma
01-12-2009, 05:21 PM
owh ye, macam mana dgn soalan saya? masih belum dijawab saudara firdaus.tau dari mana? dah check ip address mereka ye. Hmmm.. sejak 2 menjak ni, ramai jugak yang baru register lapas tu terus post kat sini.Baguslah, meriah sket. Saya pun baru jer merajinkan diri layan forum, sebelum ni tengok dari luar je

soalan saya pun x nak jawab...
duk pusing koner araound the bout....:D

scryed
01-12-2009, 10:34 PM
erm..bro ..malas dah nak ckap..memeg tu laa yg di cakapnya(org2 tabligh ne)..katenye fikir2 agamaa...agama tak bleh difikirkan dengan akal semata..dalil dan nass diperlukan..kalo setakat merapu merepek..kedai kopi pon ble..

n kalo setakat keluar 3 hari, tak dpt detect..cube tiap2 minggu g markas..haa...ape bende seme die merepek tuu..:eek: seme asde

apsal la ko sakit ati sgt ngn jemaah ni...takat gebang dlm forum semue org leh wat. kalo berani pegi jumpe jiran2 ko, ajak pegi masjid solat jemaah same2..tu pun kalo ko brani arrr

Zabongga
01-12-2009, 11:09 PM
Mudah sahaja, cuba kaji cara penulisan 2-3 nick kat thread nih.

Terdapat persamaan .

Watak firdaus yang sebenar ialah zabonga, manakalah ayat2 fitnah didalam post firdaus bukanlah dari beliau tetapi beliau dapat daripada seseorang.

Lihat bagaimana firdaus menjadi zabonga :

Step 1 :

Pada permulaan zabonga masuk thread (orang baru) dengan watak "x tahu apa-apa" .

Step 2 :

Kemudian beliau pun kata sudah beli kitab2 tauhid . Kononnya nak belajar .
Kitab??, patutnya ada masalah pi belajar ngan ustaz bukan pi belajar dari kitab
sekarang anda lihat situasi firdaus wujudkan kononnya ada orang jahil pastu beli kitab dan menyokongnya .

sedikit demi sedikit beliau masuk line "sudah tahu/faham" akan firdaus, peliknya hanya zabonga sahaja yang 'faham' akan firdaus?? :-?:-?


Step 3 :

zabonga mula tunjuk taring konon2 marah kat JT dan mula menunjukkan sokongan jelas terhadap firdaus , ehh kenapa zabonga sahaja yang sokong firdaus ??

Itu cerita atau skrip yang hampir sempurna sehingga saya hampir tertipu .

Sekarang lihat struktur ayat zabonga
Mamat nih memang x da talent jadi perisikPoint (1) , setiap ayat yang di post oleh firdaus yang merujuk kitab2 akan di BOLD kan .

Sekarang tuan2 perhatikan 4 point diatas , bukankah POINT yang sama digunakan oleh firdaus?? tertutama yang bernombor 2

Setiap post firdaus ada sign nombor 2

Ada nampak x ??

cuba perhatikan point nombor (3) , perkataan "taubat olehmu" suatu ayat yang mempunyai sifat secara zahir menyerupai ayat yang terdapat didalam post2 firdaus , dan ayat didalam point (3) seolah yang bercakap itu seorang ULAMA .

Terima kasih, good analysis...

Aku nak sangat jadi bro firdaus83, tapi dia orang alim.. hahaha.. mana boleh jadi orang alim sekelip mata.. dan, banyak lagi data yang aku akan masukkan... terima kasih di atas taakulan...

Zabongga
01-12-2009, 11:11 PM
apsal la ko sakit ati sgt ngn jemaah ni...takat gebang dlm forum semue org leh wat. kalo berani pegi jumpe jiran2 ko, ajak pegi masjid solat jemaah same2..tu pun kalo ko brani arrr

Setakat orang tak gi semayang bro, tak jadi jatuh murtad.. tapi kalau cakap tentang agama dalam jahi., jatuh murtad bro.. lebih2 lagi cakap hal tauhid...

Zabongga
01-12-2009, 11:13 PM
Kalau setakat datang ke cg pastu guna 2-3 nick, datang kafirkan orang kononnya merujuk kepada kitab itu dan ini , adakah anda rasa bahawa anda seorang sahaja yang pandai dalam bidang2 agama padahal MUFTI2 MALAYSIA juga telah mendengar sendiri mengenai pengucapan kami .

Kenyataan seseorang boleh menjadi apa-apa sahaja.

Apatah lagi kenyataan berkaitan dengan tauhid.

Iktikad bukanlah datang dari kenyataan tetapi datang dari hati, tauhid pada HATI .

Didalam syair salaman al-fansuri seorang wali Allah terkenal :

terdapat satu baris ayat yang menggemparkan dunia islam ..

"Aku bertemu Allah didalam rumahku"

Adakah kerana ayat ini salman telah menjadi kafir dengan beriktikad Allah merupakah sejenis makhluk??

Iaitu makhluk kerana boleh bergerak dari satu tempat ke satu tempat??

Beriktikad Allah datang ke rumahnya ??

Jadi kalau ikut teori firdaus maka Salman Al-Fansuri telah menjadi kafir!!!

Lain orang lain pendapatnya terhadap syair ini .

Begitu juga Imam Hambali rah telah berkata :

"Suatu ketika aku melihat Allah didalam mimpiku"

Perlu diingatkan 1 ayat al-quraan ditafsir dengan pelbagai pendapat yang berbeza ,

contohnya ayat :

"Janganlah kamu mencampakkan dirimu di lembah kebinasaan"

Pihak ulama2 kerajaan khususnya telah menafsir ayat ini iaitu ayat dimana Allah melarang ummat islam daripada menghisap rokok dan memandu secara berbahaya di jalan raya.

Tetapi ulama lain tafsir ayat ini dari sudut yang berlainan, adakah kerana perbezaan pendapat atau iktikad atas sesuatu ayat al-quraan jatuh KAFIR ??

Apatah lagi berkenaan dengan ayat Kun fa ya kun :

Ayat yang menggambarkan KEKUASAAN ALLAH .

Reka agama baru lagi Dahsyat.. Musuh Allah dalam selimut sunnah!

scryed
01-12-2009, 11:17 PM
Setakat orang tak gi semayang bro, tak jadi jatuh murtad.. tapi kalau cakap tentang agama dalam jahi., jatuh murtad bro.. lebih2 lagi cakap hal tauhid...

hehe...ko pernah keluar ziarah ngn jemaah tabligh? kalo aku assume ko ni firdaus, mesti ko dah masak sgt ngn ayat2 dakwah yg biasa budak tabligh dakwahkan pada org awam.

pada aku, ayat yg diorang dakwahkan tersangatlah basic dalm hal2 tauhid, simple, ringkas dan mudah org awam faham.

cite pasal iman, kehebatan/kebesaran Allah, cara nk usaha dapat iman, cerita pasal akhirat, kelebihan sunnah...so kat mane yg salah tauhidnya?

Zabongga
01-12-2009, 11:20 PM
hehe...ko pernah keluar ziarah ngn jemaah tabligh? kalo aku assume ko ni firdaus, mesti ko dah masak sgt ngn ayat2 dakwah yg biasa budak tabligh dakwahkan pada org awam.

pada aku, ayat yg diorang dakwahkan tersangatlah basic dalm hal2 tauhid, simple, ringkas dan mudah org awam faham.

cite pasal iman, kehebatan/kebesaran Allah, cara nk usaha dapat iman, cerita pasal akhirat, kelebihan sunnah...so kat mane yg salah tauhidnya?

Cuba ceritakan usaha dapat iman, cerita pasal akhirat, kelebihan sunnah! Dari mana sumbernya tu? Dari kitab ke dari eldest2 lama?
Kalau taqlid ikut eldest, maka gurunya itu eldest.. bukan dari Nabi saw.

Zabongga
01-12-2009, 11:22 PM
Salah bro kalau cakap agama takde fakta, reka2 agama baru.. bukan Agama Islam, tapi agama Tabligh..

Contoh, dakwah merupakan kewajipan untuk umat akhir zaman!

scryed
01-12-2009, 11:23 PM
kalo nk rujuk kitab, aku syorkan ko bace kitab muntakhab hadis...dlm kitab ni semua hadis sahih tentang 6 prinsip dalam jemaah tabligh.

ulama yg tulis buku ni dah tau org cam ko akan persoalkan dari mane dtg sumber org tabligh duk dawkwah ari2..sbb tu dia tulis kitab ni

scryed
01-12-2009, 11:24 PM
Salah bro kalau cakap agama takde fakta, reka2 agama baru.. bukan Agama Islam, tapi agama Tabligh..

Contoh, dakwah merupakan kewajipan untuk umat akhir zaman!

bukan dalam quran dah ader ayat tentang kewajipan dakwah? surah ali imran ayat 110

Zabongga
01-12-2009, 11:26 PM
Simple :

Konsep nya macam nih :

1. Allah Berkuasa Untuk Memberi Mudharat Dan ManfaatAllah berkuasa apa bro? Apa kuasa Allah?
Dari segi apa Allah berkuasa? Jangan jadi macam orang Tabligh yang bercerita Allah itu hanya berkuasa menjadikan itu dan ini.

Apa sebenarnya istilah Allah berkuasa yang diajarkan oleh Nabi saw?

Zabongga
01-12-2009, 11:29 PM
bukan dalam quran dah ader ayat tentang kewajipan dakwah? surah ali imran ayat 110

Nko ni pantang ada dalam Al-Quran, pantang ada dalam Hadis..

Abis tu Kalau DALAM AYAT AL-QURAN mengatakan Nabi Adam buat dosa ko terimalah.. jangan jadi macam tu.. sebb ayat Al-Quran ada tafsir dia. Kena tau banyak sebelum boleh baca terjemhan Al-Quran.
Nanti aku bawakan tafsir surah surah ali imran ayat 110.

Jauh makna tu bro.

scryed
01-12-2009, 11:30 PM
Nko ni pantang ada dalam Al-Quran, pantang ada dalam Hadis..

Abis tu Kalau DALAM AYAT AL-QURAN mengatakan Nabi Adam buat dosa ko terimalah.. jangan jadi macam tu.. sebb ayat Al-Quran ada tafsir dia. Kena tau banyak sebelum boleh baca terjemhan Al-Quran.
Nanti aku bawakan tafsir surah surah ali imran ayat 110.

Jauh makna tu bro.

pening aku ngn ko ni...patut la budak laen mls nk lyn ko...dlm cg ni bnyak gak budak tabligh. :)

Zabongga
01-12-2009, 11:32 PM
Ini Tafsir dia (Page 119 - Keterangan firdaus)

Baiklah! Setiap kata-kata itu mestilah berpaksikan Kitab-kitab Muktabar. Kami bawakan di sini Kitab Tafsir Marah Labid Li Kasyfi Ma’na Quran Majid / Tafsir Al-Munir, bagi Asy-Syaikh Muhammad Nawawi Ibnu Umar, Al-Banteni At-Tanari, Juzu’ Pertama, m/s 112-113.

Menyatakan Fardhu Kifayah di dalam Berdakwah ke atas 'Alim sahaja dan Bukan Fardhu Ain serta Haramnya berdakwah bagi si jahil tentang Ilmu Agama. (Surah Ali ‘Imran, ayat 104.)

M/s 112-113. Surah Ali ‘Imran, ayat 104.

Terjemahan - (Hendaklah ada dari kalangan kamu satu Ummat @ Jamaah)

Tafsir – Hendaklah ada dikalangan kamu satu kumpulan yang mengikut akan dia oleh kelompok manusia.

(Menyeru @ mendakwahkan oleh mereka)

Tafsir – akan manusia.

(Kepada kebaikan)

Tafsir – maka seafdal-afdal dakwah itu ialah mendakwahkan kepada mempercayai Zat Allah dan Sifat-sifatNya, dan dakwah kepada menyucikan Allah dari menyamakan dengan Makhluk.

(Dan menyuruh oleh mereka dengan perkara kebaikan.)

Tafsir – Bermula Kerja menyuruh dengan berbuat kebaikan itu, berdasarkan kepada perkara yang disuruh itu. Jika adalah perkara yang disuruh itu perkara wajib, maka wajiblah menyuruh itu. Dan, jika adalah ia Sunnah, maka Sunnah pula menyuruh perkara itu.

(Dan, mereka mencegah daripada Kemungkaran )

Tafsir – Maka, bermula mencegah daripada perkara Haram itu adalah Wajib secara keseluruhannya atau Total. Kerana, meninggalkan perkara Haram itu adalah Wajib. Bermula perkara ini iaitu;

1. Menyeru kepada kebaikan (Dakwah Ilal Khair)
2. Menyuruh berbuat kebaikan (Amrun Bil Makruf)
3. Melarang daripada Kemungkaran (Nahyun Anil Mungkar)

Adalah daripada kerja-kerja Fardhu Kifayah. Kerana, semua perkara itu (Dakwah Ila Khair, Amrun Bil Makruf dan Nahyun Anil Mungkar) tidak layak sama sekali dilakukan melainkan dilakukan oleh orang-orang yang berilmu sahaja tentang hal dan pentadbiran manusia, supaya mana jangan sampai tercebur orang yang disuruh atau orang yang dicegah ke dalam kancah yang lebih buruk lagi.

Maka, sesungguhnya orang yang jahil tentang Ilmu Agama barangkali mendakwahkan manusia kepada Kebatilan. Dan, menyuruh pula dengan Kemungkaran, serta melarang daripada Kebaikan. Dan, kadang kala berkeras pada tempat yang sepatutnya berlembut, dan berlembut pula pada tempat yang sepatutnya bertegas.

(Bermula mereka itulah orang yang berjaya)

Tafsir – Iaitu, merekalah orang-orang yang telah ditentukan dengan sesempurna kejayaan. Diriwayatkan sesungguhnya Nabi saw bersabda Ia, “Barangsiapa menyuruh dengan berbuat kebaikan dan mencegah daripada kemungkaran, maka dia adalah merupakan Khalifah Allah pada bumi Allah, dan Khalifah Rasul Allah, dan Khalifah Kitab Allah.”

........................

Jelas, kalau si jahil menyampaikan Agama maka bukanlah kebaikan yang diajaknya, tetapi kemungkaran yang diajaknya.

ErikaYooo
01-12-2009, 11:33 PM
Nko ni pantang ada dalam Al-Quran, pantang ada dalam Hadis..

Abis tu Kalau DALAM AYAT AL-QURAN mengatakan Nabi Adam buat dosa ko terimalah.. jangan jadi macam tu.. sebb ayat Al-Quran ada tafsir dia. Kena tau banyak sebelum boleh baca terjemhan Al-Quran.
Nanti aku bawakan tafsir surah surah ali imran ayat 110.

Jauh makna tu bro.

hehhee...aku harap nko org jangan terpesong dengan tafsir ayat2 quran dah arrrr....
bagi aku Tablig nih macam tak balik ler....:D

Zabongga
01-12-2009, 11:35 PM
pening aku ngn ko ni...patut la budak laen mls nk lyn ko...dlm cg ni bnyak gak budak tabligh. :)

Yang aku pening dekat nko, sebab nko mempertahankan dan menyokong orang yang duduk kat tepi jalan (jahil agama) menyanggah keterangan orang yang berilmu macm nko.

kalau nko sokong, aku tak tau lah nak cakap.

scryed
01-12-2009, 11:35 PM
erk btul la ko ni firdaus?

Zabongga
01-12-2009, 11:36 PM
kalo nk rujuk kitab, aku syorkan ko bace kitab muntakhab hadis...dlm kitab ni semua hadis sahih tentang 6 prinsip dalam jemaah tabligh.

ulama yg tulis buku ni dah tau org cam ko akan persoalkan dari mane dtg sumber org tabligh duk dawkwah ari2..sbb tu dia tulis kitab ni

Sekurangnya kan ada rujukan, boleh nko tunjukkan pada aku org2 tabligh yang baca kitab ni..

Zabongga
01-12-2009, 11:38 PM
erk btul la ko ni firdaus?

Jangan risau, aku suka jadi macam firdaus.. dapat banteras orang yang rosakkan agama macam orang tabligh.. nko orang tabligh ke? jangan pertahankan orang Tabligh, kelak nko runtuhkan Agama Islam.. Nabi saw dah bagi tau..

scryed
01-12-2009, 11:40 PM
Sekurangnya kan ada rujukan, boleh nko tunjukkan pada aku org2 tabligh yang baca kitab ni..

hehe...lu duk kat mane skrang bro? dlm gua ke? kate karkun lame, xkan muntakhab hadis pun xtau?

Zabongga
01-12-2009, 11:44 PM
hehe...lu duk kat mane skrang bro? dlm gua ke? kate karkun lame, xkan muntakhab hadis pun xtau?

Boleh tunjukkan pada aku orang yang pernah baca muntakhab hadis, sila tunjukkan pada aku.. aku tau, orang tabligh je yang tau tentang muntakhab hadis, ye tak karkun scryed!

Kalo nko jadi karkun, nasihat aku, jangan cakap apa2 waktu nko keluar, selamat.

scryed
01-12-2009, 11:45 PM
Boleh tunjukkan pada aku orang yang pernah baca muntakhab hadis, sila tunjukkan pada aku.. aku tau, orang tabligh je yang tau tentang muntakhab hadis, ye tak karkun scryed!

Kalo nko jadi karkun, nasihat aku, jangan cakap apa2 waktu nko keluar, selamat.

hehe, sj je lyn ko...ak ngah boring ni, tu sbb lyn posting ko :))

yat47
01-12-2009, 11:47 PM
Ala, x sesat la deorg nie, cuba kita tengok, siapa yg sanggup pergi rumah ke rumah and tebal muka semata-mata untuk ajak org pegi masjid and dengar serba sedikit nasihat dari deorg??, Kebanyakannya jemaah tabligh la, lgpun word "tabligh" tu org yg bg, maksudnya menyampaikan..Tentang keluar ke jalan Allah tu, bukan slalu pun kuar lama-lama camtu, sekali sekala ja, slalunya juz 3-4 hari ja, tu pun susah org nak ikut..

Bila ajak kuar, mula la org pertikai ckp tinggal ank bini la, ape la, sebenarnya kebanyakan Jemaah tabligh yang kuar lama-lama tu deorg semua ada syarikat besar deorg sendiri, so soal duit, memang x kisah la...Slalu ja masuk(^_^)..Pastu pasal tinggal anak bini tu, ala setahun skali ja pun, Nabi Muhammad dan Sahabat-sahabat keluar berperang ke jalan Allah sapa pun x tau berapa lama kena tinggalkan Anak dan isteri deorang, eh makan masa lama Ooo nak berperang, ingat sekejap ke,lebih kurang la konsep dia(^_^)..Semuanya kerana Allah..

Kita x boleh salahkan seluruh jemaah kalau ada antara mereka yang tersalah faham, Mereka pun sama seperti kita Ahlul Sunnah Wal Jamaah jugak..Apa yg mereka lakukan cuma cara untuk menyampaikan, mengeratkan Silaturrahim dan mendekatkan diri dengan Allah, (^_^)...ha tu ja info yang yat dapat, harap dapat membantu(^_^), kalau salah harap di maafkan..

Zabongga
01-12-2009, 11:49 PM
Janganlah bro cakap agama kalau kita ikut2 eldest2 dalam Tabligh.. Maulana (ustaz2) cakap lain.. eldest faham lain.. maklumlah tengah kusyuk2 (tidur).. dengar pun separuh2..

Zabongga
01-12-2009, 11:50 PM
Ala, x sesat la deorg nie, cuba kita tengok, siapa yg sanggup pergi rumah ke rumah and tebal muka semata-mata untuk ajak org pegi masjid and dengar serba sedikit nasihat dari deorg??, Kebanyakannya jemaah tabligh la, lgpun word "tabligh" tu org yg bg, maksudnya menyampaikan..Tentang keluar ke jalan Allah tu, bukan slalu pun kuar lama-lama camtu, sekali sekala ja, slalunya juz 3-4 hari ja, tu pun susah org nak ikut..

Bila ajak kuar, mula la org pertikai ckp tinggal ank bini la, ape la, sebenarnya kebanyakan Jemaah tabligh yang kuar lama-lama tu deorg semua ada syarikat besar deorg sendiri, so soal duit, memang x kisah la...Slalu ja masuk(^_^)..Pastu pasal tinggal anak bini tu, ala setahun skali ja pun, Nabi Muhammad dan Sahabat-sahabat keluar berperang ke jalan Allah sapa pun x tau berapa lama kena tinggalkan Anak dan isteri deorang, eh makan masa lama Ooo nak berperang, ingat sekejap ke,lebih kurang la konsep dia(^_^)..Semuanya kerana Allah..

Kita x boleh salahkan seluruh jemaah kalau ada antara mereka yang tersalah faham, Mereka pun sama seperti kita Ahlul Sunnah Wal Jamaah jugak..Apa yg mereka lakukan cuma cara untuk menyampaikan, mengeratkan Silaturrahim dan mendekatkan diri dengan Allah, (^_^)...ha tu ja info yang yat dapat, harap dapat membantu(^_^), kalau salah harap di maafkan..

Yang di salahkan orang Jahil yang buat dakwah!
Tapi, kalau ustaz2 pun cakap salah, perlu ditegur.. jangan jump to conclusion Jamaah Tabligh sesat.. betul tak..

Kalau Jamaah Tabligh memang menggalakkan orang jahil berkata Agama, ni memang sesat...

scryed
01-12-2009, 11:52 PM
Janganlah bro cakap agama kalau kita ikut2 eldest2 dalam Tabligh.. Maulana (ustaz2) cakap lain.. eldest faham lain.. maklumlah tengah kusyuk2 (tidur).. dengar pun separuh2..

hehe...tengok buruk org? bagus btul akhlak ko ye...kate berilmu, xkan tasauf/sufi penyucian ht x blajar?

Zabongga
01-12-2009, 11:53 PM
Ala, x sesat la deorg nie, cuba kita tengok, siapa yg sanggup pergi rumah ke rumah and tebal muka semata-mata untuk ajak org pegi masjid and dengar serba sedikit nasihat dari deorg??, Kebanyakannya jemaah tabligh la, lgpun word "tabligh" tu org yg bg, maksudnya menyampaikan..Tentang keluar ke jalan Allah tu, bukan slalu pun kuar lama-lama camtu, sekali sekala ja, slalunya juz 3-4 hari ja, tu pun susah org nak ikut..

Bila ajak kuar, mula la org pertikai ckp tinggal ank bini la, ape la, sebenarnya kebanyakan Jemaah tabligh yang kuar lama-lama tu deorg semua ada syarikat besar deorg sendiri, so soal duit, memang x kisah la...Slalu ja masuk(^_^)..Pastu pasal tinggal anak bini tu, ala setahun skali ja pun, Nabi Muhammad dan Sahabat-sahabat keluar berperang ke jalan Allah sapa pun x tau berapa lama kena tinggalkan Anak dan isteri deorang, eh makan masa lama Ooo nak berperang, ingat sekejap ke,lebih kurang la konsep dia(^_^)..Semuanya kerana Allah..

Kita x boleh salahkan seluruh jemaah kalau ada antara mereka yang tersalah faham, Mereka pun sama seperti kita Ahlul Sunnah Wal Jamaah jugak..Apa yg mereka lakukan cuma cara untuk menyampaikan, mengeratkan Silaturrahim dan mendekatkan diri dengan Allah, (^_^)...ha tu ja info yang yat dapat, harap dapat membantu(^_^), kalau salah harap di maafkan..

Saudari Yat masih belum tengok orang yang berjubah serban, dan pakai purdah yang munafik di zaman Nabi saw!

Jangan hanya pandang amalan zahir sebab penyamun pun boleh pakai serban (40 penyamun)

Masalah Tabligh adalah masalah Tauhid! Di ingatkan masalah Tauhid... :(scam

Zabongga
01-12-2009, 11:55 PM
hehe...tengok buruk org? bagus btul akhlak ko ye...kate berilmu, xkan tasauf/sufi penyucian ht x blajar?

Inilah perkataan orang yang Jahil dalam Agama.
Nabi saw sendiri yang menegur orang yang tak menjaga Tuma'ninah.
Apa Nabi saw suka cari buruk orang?

scryed
01-12-2009, 11:58 PM
sebagai karkun
yang tak dianggap
aku hanya bisa
mencoba mengalah
menahan setiap amarah

sebagai karkun
yang tak dianggap
aku hanya bisa
mencoba bersabar
ku yakin kau kan berubah

dipetik dari lagu band kertas - kekasih yang tak dianggap

yat47
01-12-2009, 11:59 PM
Yang di salahkan orang Jahil yang buat dakwah!
Tapi, kalau ustaz2 pun cakap salah, perlu ditegur.. jangan jump to conclusion Jamaah Tabligh sesat.. betul tak..

Kalau Jamaah Tabligh memang menggalakkan orang jahil berkata Agama, ni memang sesat...

Ha'ah, yang penting sekarang bukannya siapa Tabligh sapa bukan, Tabligh sesat atau bukan, tapi kita lfikir bagaimana nak membantu golongan-golongan yang langsung x nak beribadat kepada Allah, dah tu sering melakukan maksiat, jangan kita halang perjuangan agama yang dibawakan tabligh atau sesiapa sahaja kerana Islam itu satu dan tiada yang lain, tetapi cuba bantu mereka-mereka terus berada di dunia kegelapan untuk kembali ke jalan Allah dan sama-sama berada di atas landasan islam(^_^)

zerorise
01-12-2009, 11:59 PM
Cuba ceritakan usaha dapat iman, cerita pasal akhirat, kelebihan sunnah! Dari mana sumbernya tu? Dari kitab ke dari eldest2 lama?
Kalau taqlid ikut eldest, maka gurunya itu eldest.. bukan dari Nabi saw.

Elders adalah Ulama, bahkan diantara mereka adalah Ulama Hadith, adalah tidak salah mengikuti mereka padahal ulama adalah pewaris nabi .

Samalah kita hari ini ikut imam syafie, kalau macam tu, seolah-olah kata pengikut imam syafie bertaqlik buta sebab gurunya imam syafie bukan nabi saw!!

scryed
02-12-2009, 12:01 AM
sebagai karkun
yang tak dianggap
aku hanya bisa
mencoba mengalah
menahan setiap amarah

sebagai karkun
yang tak dianggap
aku hanya bisa
mencoba bersabar
ku yakin kau kan berubah

dipetik dari lagu band kertas - kekasih yang tak dianggap

yat47
02-12-2009, 12:01 AM
Saudari Yat masih belum tengok orang yang berjubah serban, dan pakai purdah yang munafik di zaman Nabi saw!

Jangan hanya pandang amalan zahir sebab penyamun pun boleh pakai serban (40 penyamun)

Masalah Tabligh adalah masalah Tauhid! Di ingatkan masalah Tauhid... :(scam

:):)Semua yang berjubah serban dan pakai purdah tu munafik ke?

zerorise
02-12-2009, 12:02 AM
Allah berkuasa apa bro? Apa kuasa Allah?
Dari segi apa Allah berkuasa? Jangan jadi macam orang Tabligh yang bercerita Allah itu hanya berkuasa menjadikan itu dan ini.

Apa sebenarnya istilah Allah berkuasa yang diajarkan oleh Nabi saw?

X baca tafsir Al-quraan ker?? kenyataan macam orang x baca al-quraan, dalam Al-quraan Allah cerita tentang kehebatannya mencipta langit, bumi , penciptaan hujan, manusia , hal2 rezeki dan masa depan .

zerorise
02-12-2009, 12:04 AM
Kalau tuan x puas hati , bgi tau nama dan alamat , gua dan rakan tabligh yang telah dikafirkan saudara nak jumpa saudara . nanti saya bawa tuan ke markaz sri petaling supaya tuan boleh kafirkan semua ulama2 dan aktivis jt .

Zabongga
02-12-2009, 12:04 AM
Ha'ah, yang penting sekarang bukannya siapa Tabligh sapa bukan, Tabligh sesat atau bukan, tapi kita lfikir bagaimana nak membantu golongan-golongan yang langsung x nak beribadat kepada Allah, dah tu sering melakukan maksiat, jangan kita halang perjuangan agama yang dibawakan tabligh atau sesiapa sahaja kerana Islam itu satu dan tiada yang lain, tetapi cuba bantu mereka-mereka terus berada di dunia kegelapan untuk kembali ke jalan Allah dan sama-sama berada di atas landasan islam(^_^)

Saudari Yatt, orang yang minum arak, tau salah. Orang berzina, tau yang dia buat tu salah. orang bunuh orang, tau salah. Siap ada lagu tomat - wali band.

tapi orang tabligh rasa dia betul cakap benda mungkar dalam agama, siapa tahu salah! saudari tau salah ke? malah cakap nabi musa pernah yakin pada tongkat, nabi ibrahim yakin pada pisau!

sapa kat sini sedar orang tabligh cakap salah kecuali saudara firdaus83 sahaja yang tau!

scryed
02-12-2009, 12:05 AM
Kalau tuan x puas hati , bgi tau nama dan alamat , gua dan rakan tabligh yang telah dikafirkan saudara nak jumpa saudara . nanti saya bawa tuan ke markaz sri petaling supaya tuan boleh kafirkan semua ulama2 dan aktivis jt .

ala rilek la zero...die kan karkun, x lut la ngn ko ngn kwn2 ko :))

Zabongga
02-12-2009, 12:06 AM
sebagai karkun
yang tak dianggap
aku hanya bisa
mencoba mengalah
menahan setiap amarah

sebagai karkun
yang tak dianggap
aku hanya bisa
mencoba bersabar
ku yakin kau kan berubah

dipetik dari lagu band kertas - kekasih yang tak dianggap

Sabar dengan orang yang marah pada usaha Tabligh yang menyampaikan apa yang Nabi saw itu betul..

yang ditentang orang yang mereka2 agama yang baru, bukan agama yang dibawa Nabi saw..

scryed
02-12-2009, 12:07 AM
aku punya syor, kite ranapkan je thread ni, kasi bungkus...baru best

yat47
02-12-2009, 12:07 AM
Saudari Yatt, orang yang minum arak, tau salah. Orang berzina, tau yang dia buat tu salah. orang bunuh orang, tau salah. Siap ada lagu tomat - wali band.

tapi orang tabligh rasa dia betul cakap benda mungkar dalam agama, siapa tahu salah! saudari tau salah ke? malah cakap nabi musa pernah yakin pada tongkat, nabi ibrahim yakin pada pisau!

sapa kat sini sedar orang tabligh cakap salah kecuali saudara firdaus83 sahaja yang tau!

:-?:-?apa benda yg deorg ckp salah??, ajak pegi solat, pastu baca hadis, bagi nasihat, keluar ke Jalan Allah, salah ke?

Zabongga
02-12-2009, 12:09 AM
Kalau tuan x puas hati , bgi tau nama dan alamat , gua dan rakan tabligh yang telah dikafirkan saudara nak jumpa saudara . nanti saya bawa tuan ke markaz sri petaling supaya tuan boleh kafirkan semua ulama2 dan aktivis jt .

janagn risau, saya ada kat padang masyhar. Kalo bro x puas hati, bawa risalah firdaus83 yang diminta dari greens_lavender4@yahoo.com , bawa ke sri petaling, bawa jumpa mufti sekali..

Zabongga
02-12-2009, 12:12 AM
:-?:-?apa benda yg deorg ckp salah??, ajak pegi solat, pastu baca hadis, bagi nasihat, keluar ke Jalan Allah, salah ke?

cuba tanya orang2 tabligh, di cakap hanya "Jom g masjid" je ke?
kalau ni ok.. kalau benda lain dilarang..

baca hadis mentah2 dan fahamkan sendiri... katanya orang yang tak g solah berjemaah oang munafik! Cuba tanya sendiri..

bagi nasihat- tidak tahu sumber rujukan!

keluar ke Jalan Allah, salah ke? - tak salah kalau menyebarkan Aqidah Nabi saw, tapi siapa org tabligh yang tau aqidah dan usaha Nabi saw yang sebenar? Apa yang Nabi saw usahakan di Makkah pun tak tau!

yat47
02-12-2009, 12:14 AM
Kalau tuan x puas hati , bgi tau nama dan alamat , gua dan rakan tabligh yang telah dikafirkan saudara nak jumpa saudara . nanti saya bawa tuan ke markaz sri petaling supaya tuan boleh kafirkan semua ulama2 dan aktivis jt .


janagn risau, saya ada kat padang masyhar. Kalo bro x puas hati, bawa risalah firdaus83 yang diminta dari greens_lavender4@yahoo.com , bawa ke sri petaling, bawa jumpa mufti sekali..

Eh jangan la gaduh2, x baik la...Berpecah la umat islam nanti..Sudahlah, yang penting niat kita tu, kalau betul niat kita semata-mata kerana Allah, pasti Allah akan tunjukkan jalan yang sebenar, Allah xkan menginaya hamba-hambanya:):)..

zerorise
02-12-2009, 12:14 AM
:-?:-?apa benda yg deorg ckp salah??, ajak pegi solat, pastu baca hadis, bagi nasihat, keluar ke Jalan Allah, salah ke?

Percakapan hal2 iman adalah percakapan yang bersandarkan kepada KITAB2 HADIS DAN AL-QURAAN.

Salah cakap kehebatan ALLAH??

Padahal Allah berfirman mengenai kehebatannya, kekuasaannya .

Semua nabi2 cakap tentang kehebatan Allah, nabi musa berkata "sesungguhnya tuhanku menghidup dan mematikan seseorang"
"sesungguhnya tuhanku menerbitkan matahari dari timur ke barat"

Orang kata kitab mana rujuk??

Jawapan dia ada dalam HADITH DAN AL-QURAAN.

zerorise
02-12-2009, 12:15 AM
janagn risau, saya ada kat padang masyhar. Kalo bro x puas hati, bawa risalah firdaus83 yang diminta dari greens_lavender4@yahoo.com , bawa ke sri petaling, bawa jumpa mufti sekali..

Kata2 pengecut :eek::eek::eek:

Anak jantan cara jantan lah , jangan jadi munafik :eek::eek:

yat47
02-12-2009, 12:16 AM
cuba tanya orang2 tabligh, di cakap hanya "Jom g masjid" je ke?
kalau ni ok.. kalau benda lain dilarang..

baca hadis mentah2 dan fahamkan sendiri... katanya orang yang tak g solah berjemaah oang munafik! Cuba tanya sendiri..

bagi nasihat- tidak tahu sumber rujukan!

keluar ke Jalan Allah, salah ke? - tak salah kalau menyebarkan Aqidah Nabi saw, tapi siapa org tabligh yang tau aqidah dan usaha Nabi saw yang sebenar? Apa yang Nabi saw usahakan di Makkah pun tak tau!

Ha, saudara pernah dengar x ayat, "Malu bertanya sesat jalan", so kalu x faham hadis tu, kita tanya la..Xkan laaaa deorg nak marah kalau kita tanya..

Zabongga
02-12-2009, 12:17 AM
aku punya syor, kite ranapkan je thread ni, kasi bungkus...baru best

memang karkun, sah!

nasihat aku bro, Jangan cakap agama bro, kalau nko cakap perkara yang membatalkan IMAN memang NKO nak cari nahas.

Yang aku nampak, takde siapa yang boleh betulkan orang Tabligh melainkan firdaus83. sebab dia karkun jugak... memang aku salute pada dia.. tak takot tegakkan kebenaran..

bilalah org tabligh nak jadi macam firdaus yang bersama2 membetulkan orang Tabligh lebih2 lagi dalam bab AQIDAH!

zerorise
02-12-2009, 12:18 AM
cuba tanya orang2 tabligh, di cakap hanya "Jom g masjid" je ke?
kalau ni ok.. kalau benda lain dilarang..

baca hadis mentah2 dan fahamkan sendiri... katanya orang yang tak g solah berjemaah oang munafik! Cuba tanya sendiri..

bagi nasihat- tidak tahu sumber rujukan!

keluar ke Jalan Allah, salah ke? - tak salah kalau menyebarkan Aqidah Nabi saw, tapi siapa org tabligh yang tau aqidah dan usaha Nabi saw yang sebenar? Apa yang Nabi saw usahakan di Makkah pun tak tau!

Kalau tuan belajar kitab2 muktabar, pastilah tuan tidak mengatakan begini, padahal nas keluar dijalan Allah terdapat didalam hadith .

Orang kata JT x mengaji ilmu, JT jawab kami belajar dengan ulama2 JT sendiri, pastu dah cakap macam nih , orang kata lak : nampaknya guru JT adalah ulama bukan nabi!

Padahal bukankah nabi bg tau ulama warizatul ambiya'??

Zabongga
02-12-2009, 12:20 AM
Ha, saudara pernah dengar x ayat, "Malu bertanya sesat jalan", so kalu x faham hadis tu, kita tanya la..Xkan laaaa deorg nak marah kalau kita tanya..

bETUL, kalo org tegur kita macam firdaus tu, terim la.
kalo tak tau tanya, kenapa ntah sombong sangat..

aku pun dulu salah cakap, tapi aku tanya dia. biasalah, kadang2 dapat guru yang garang! Sabolah, kesannya kita selamat..

zerorise
02-12-2009, 12:20 AM
memang karkun, sah!

nasihat aku bro, Jangan cakap agama bro, kalau nko cakap perkara yang membatalkan IMAN memang NKO nak cari nahas.

Yang aku nampak, takde siapa yang boleh betulkan orang Tabligh melainkan firdaus83. sebab dia karkun jugak... memang aku salute pada dia.. tak takot tegakkan kebenaran..

bilalah org tabligh nak jadi macam firdaus yang bersama2 membetulkan orang Tabligh lebih2 lagi dalam bab AQIDAH!

Yang hairannya hanya tuan firdaus dan tuan zabonga (firdaus:)):))) yang tahu tentang kesesatan tabligh .

yang mufti2 lain tu , x cukup ilmu tauhid ker??

Jika JT sesat , mana mungkin Pegawai JAKIM sendiri ikut JT ???

zerorise
02-12-2009, 12:21 AM
bETUL, kalo org tegur kita macam firdaus tu, terim la.
kalo tak tau tanya, kenapa ntah sombong sangat..

aku pun dulu salah cakap, tapi aku tanya dia. biasalah, kadang2 dapat guru yang garang! Sabolah, kesannya kita selamat..

Orang tegur memang kita kena terima TAPI kalau seorang jer tegur yang lain lagi pandai , lagi pakar x kata apa BAHKAH MENYOKONG JT , naper yer?? :-?:-?

sweetmango
02-12-2009, 12:21 AM
Ustaz Lutfi dalam bayannya di Jhor Jawa Barat..

" Seorang ulama di Indonesia..saya kenal beliau..selesai belajar di Madinah..ikut dalam kerja dakwah..diteror oleh teman2nya..sayang ustaz..kenapa ikut orang2 yang syirik tersebut..kenapa ikut orang2 sudah tidak tentu.

Beliau marah..betul memang ada kemusyrikin dalam diri mereka..ada kebidaahan, tetapi saya yakin dengan janji Allah swt,

"Dan mereka yang bermujahadah kepada jalan Kami, nescaya Kami tunjukkan jalan-jalan Kami itu. Sesungguhnya Allah berserta dengan orang-orang yang berbuat baik."(Surah Al-Ankabut: ayat 69)

Kemusyrikan akan hilang selama mana hamba Allah meletakkan dirinya dalam perintah Allah dengan mujahadah/pengorbanan ".

Dalil Surah Al-Ankabut:69 ini ditujukan kepada penghentam2 Jt yg menganggap jt ini sesat dan bidaah khususnya dr fanatik manhaj pro salafi yg menongkat dagu mereka sahajalah berada di jalan ASWJ.


Ustadz Berdo’a Untuk Dipilih Dalam Usaha Da’wah Atau Menghancurkan Usaha Da’wah ini

Assalamu alaikum !
Ana pernah khuruj, dan kebetulan amir ana adalah seorang ustadz dari salah satu pergerakan Islam. Beliau sebelum kenal usaha dakwah adalah orang yang sangat benci dengan tabligh akibat mendengar keterangan yang salah tentang tabligh. Alhamdulillah, Allah telah bukakan jalan sehingga beliau bisa ambil bagian dan ikut serta berjuang menghidupkan agama ke seluruh alam.Ada satu doa yang beliau ajarkan yang sampai sekarang masih ana amalkan, doa itu bunyinya ” Ya Allah, kalau memang usaha tabligh ini adalah usaha yang engkau ridhai, maka ikutkan juga aku ya Allah sampai mati dan jadikan usaha dawah ini menyebar ke seluruh alam, tapi kalau usaha dawah ini adalah usaha yang salah dan engkau murkai, maka janganlah ikutkan saya, dan hancurkanlah usaha ini “. Alhamdulillah, sampai sekarang ana masih istiqomah dalam usaha ini, dan niat ke IPB bulan juli nanti, insya Allah !. Untuk yang benci atau belum paham dengan tabligh silahkan amalkan doa tersebut dengan hati yang ikhlas…wassalam

Zabongga
02-12-2009, 12:24 AM
Kalau tuan belajar kitab2 muktabar, pastilah tuan tidak mengatakan begini, padahal nas keluar dijalan Allah terdapat didalam hadith .

Orang kata JT x mengaji ilmu, JT jawab kami belajar dengan ulama2 JT sendiri, pastu dah cakap macam nih , orang kata lak : nampaknya guru JT adalah ulama bukan nabi!

Padahal bukankah nabi bg tau ulama warizatul ambiya'??

Yang dinyatakan dalam konteks ni, kebanyakan orang Tabligh adalah jahil dan berani berkata2 agama.. itu yang salah..

Ulama memang pewaris anbiya', tetapi ada juga kesilapan.. jadi perlu diperbetulkan... bukan ditentang orang nak membetulkan tu.. firdaus83 kata dia dah usaha betulkan Jamaah Tabligh dari dalam sejak 10 tahun lepas..

Zabongga
02-12-2009, 12:25 AM
Yang hairannya hanya tuan firdaus dan tuan zabonga (firdaus:)):))) yang tahu tentang kesesatan tabligh .

yang mufti2 lain tu , x cukup ilmu tauhid ker??

Jika JT sesat , mana mungkin Pegawai JAKIM sendiri ikut JT ???

Ramainya orang yang tak betulkan tu bukan jadi dalil..

ramai bukan sumber hukum.. yang salah tetap salah walaupun ramai.. k

zerorise
02-12-2009, 12:27 AM
Yang dinyatakan dalam konteks ni, kebanyakan orang Tabligh adalah jahil dan berani berkata2 agama.. itu yang salah..

Ulama memang pewaris anbiya', tetapi ada juga kesilapan.. jadi perlu diperbetulkan... bukan ditentang orang nak membetulkan tu.. firdaus83 kata dia dah usaha betulkan Jamaah Tabligh dari dalam sejak 10 tahun lepas..

Jahil <-- belajar2 nak jadi baik .

Oo maksudnya firdaus jer lah yang pandai bab2 tauhid nih??

Firdaus jer lah serba tau bab2 tauhid nih??

:eek::eek:

Cuba saudara ulang semula apakah percakapan yang dikatakan menyalahi akidah??

zerorise
02-12-2009, 12:27 AM
Ramainya orang yang tak betulkan tu bukan jadi dalil..

ramai bukan sumber hukum.. yang salah tetap salah walaupun ramai.. k

oo macam tu, jadi semer ulama tu kafirlah ??

Zabongga
02-12-2009, 12:28 AM
Orang tegur memang kita kena terima TAPI kalau seorang jer tegur yang lain lagi pandai , lagi pakar x kata apa BAHKAH MENYOKONG JT , naper yer?? :-?:-?

Tak semua pakar tu pakar dalam sesuatu perkara!
Kalau seseorang itu ada dalil, maka timbangkanlah dalil itu...
yang aku nampak punca detect masalah TAUHID itu sebab firdaus83 tu pernah keluar sekali ngan jamaah tabligh..

dah ada hadis nabi saw bahawa org yang mencegah kemungkaran itu orang yang dari orang yang mengamalkan bidaah yang sama!.. k

zerorise
02-12-2009, 12:28 AM
X payah nak gebang kat sini, bgi nama dan alamat penuh, supaya tuan sendiri boleh announce in public dengan ishtihar saya dan 6 juta aktivis JT kafir!!

yat47
02-12-2009, 12:30 AM
Ramainya orang yang tak betulkan tu bukan jadi dalil..

ramai bukan sumber hukum.. yang salah tetap salah walaupun ramai.. k

Slalunyakan kalau bennda-benda sesat nie, cepaaaat je masuk metro, 1st page lagi tu...Tapi yat dok belek-belek Paper hari-hari, xde pulak citer pasal Tabligh sesat, tp makin ramai je yg ikut tabligh...maknanya x sesat la kan...:):)

Zabongga
02-12-2009, 12:31 AM
Ustaz Lutfi dalam bayannya di Jhor Jawa Barat..

" Seorang ulama di Indonesia..saya kenal beliau..selesai belajar di Madinah..ikut dalam kerja dakwah..diteror oleh teman2nya..sayang ustaz..kenapa ikut orang2 yang syirik tersebut..kenapa ikut orang2 sudah tidak tentu.

Beliau marah..betul memang ada kemusyrikin dalam diri mereka..ada kebidaahan, tetapi saya yakin dengan janji Allah swt,

"Dan mereka yang bermujahadah kepada jalan Kami, nescaya Kami tunjukkan jalan-jalan Kami itu. Sesungguhnya Allah berserta dengan orang-orang yang berbuat baik."(Surah Al-Ankabut: ayat 69)

Kemusyrikan akan hilang selama mana hamba Allah meletakkan dirinya dalam perintah Allah dengan mujahadah/pengorbanan ".

Dalil Surah Al-Ankabut:69 ini ditujukan kepada penghentam2 Jt yg menganggap jt ini sesat dan bidaah khususnya dr fanatik manhaj pro salafi yg menongkat dagu mereka sahajalah berada di jalan ASWJ.


Ustadz Berdo’a Untuk Dipilih Dalam Usaha Da’wah Atau Menghancurkan Usaha Da’wah iniJangan kita lupa, Allah boleh mengekalkan sesuatu kerajaan yang zalim dan boleh menghancurkan kerajaan yang baik2.. Kisah kerajaan Bani 'Abbasiyyah.

zerorise
02-12-2009, 12:31 AM
Tak semua pakar tu pakar dalam sesuatu perkara!
Kalau seseorang itu ada dalil, maka timbangkanlah dalil itu...
yang aku nampak punca detect masalah TAUHID itu sebab firdaus83 tu pernah keluar sekali ngan jamaah tabligh..

dah ada hadis nabi saw bahawa org yang mencegah kemungkaran itu orang yang dari orang yang mengamalkan bidaah yang sama!.. k

Apakah dalil?

Dalil pertama:

Nak berdakwah kena ada ilmu , orang jahil x boleh berdakwah

Rujuklah kitab mana pun, ulama mana pun tapi NABI KATA "SAMPAIKAN DARIPADA KU WALAU SATU AYAT"

Ulama bg tau , dan sy dengar sendiri dari ulama : "Saya x jumpa lagi hadis dalam mana2 kitab nabi saw bg tau kat sahabt apabila shabt masuk islam : ko ni jahil , belajar dulu ilmu banyak2, nanti dah pandai boleh lah ko pergi dakwah orang kafir "

Zabongga
02-12-2009, 12:32 AM
Slalunyakan kalau bennda-benda sesat nie, cepaaaat je masuk metro, 1st page lagi tu...Tapi yat dok belek-belek Paper hari-hari, xde pulak citer pasal Tabligh sesat, tp makin ramai je yg ikut tabligh...maknanya x sesat la kan...:):)

Tak boleh cakap macam tu, kita menilai sesatnya orang2 yang sesat berdasarkan Aqidah mereka!

zerorise
02-12-2009, 12:33 AM
Tak semua pakar tu pakar dalam sesuatu perkara!
Kalau seseorang itu ada dalil, maka timbangkanlah dalil itu...
yang aku nampak punca detect masalah TAUHID itu sebab firdaus83 tu pernah keluar sekali ngan jamaah tabligh..

dah ada hadis nabi saw bahawa org yang mencegah kemungkaran itu orang yang dari orang yang mengamalkan bidaah yang sama!.. k

Inilah kata2 si jahil, padahal untuk mengeluarkan sesuatu hukum atau fatwa ulama2 perlu bermuzakarah beramai-ramai apatah lgi hukum tersebut adalah fatwa umum .

Yang peliknya si firdaus jer pakar tauhid ??

zerorise
02-12-2009, 12:34 AM
Tak boleh cakap macam tu, kita menilai sesatnya orang2 yang sesat berdasarkan Aqidah mereka!

Sila nyatakan kesesatan JT .

Zabongga
02-12-2009, 12:34 AM
Apakah dalil?

Dalil pertama:

Nak berdakwah kena ada ilmu , orang jahil x boleh berdakwah

Rujuklah kitab mana pun, ulama mana pun tapi NABI KATA "SAMPAIKAN DARIPADA KU WALAU SATU AYAT"

Ulama bg tau , dan sy dengar sendiri dari ulama : "Saya x jumpa lagi hadis dalam mana2 kitab nabi saw bg tau kat sahabt apabila shabt masuk islam : ko ni jahil , belajar dulu ilmu banyak2, nanti dah pandai boleh lah ko pergi dakwah orang kafir "


Sampaikan Sesuatu dari Nabi saw.. tapi dari aqal nko sendiri... bukan dari Nabi saw...

Hadis tu sebab nko tak jumpa.. memanglah jahil agama.. tetapi memandai2 dalam Agama.. jangan cakap mcm tu..

Nabi saw wajibkan menuntut ilmu dan ia fardhu ain.. jangan jadi jahil agama melampau2..

yat47
02-12-2009, 12:34 AM
Jangan kita lupa, Allah boleh mengekalkan sesuatu kerajaan yang zalim dan boleh menghancurkan kerajaan yang baik2.. Kisah kerajaan Bani 'Abbasiyyah.

Ha?, zalim?..x baik OOooo fitnah, mana ada zalim...baik je laaa..

zerorise
02-12-2009, 12:35 AM
Tak semua pakar tu pakar dalam sesuatu perkara!
Kalau seseorang itu ada dalil, maka timbangkanlah dalil itu...
yang aku nampak punca detect masalah TAUHID itu sebab firdaus83 tu pernah keluar sekali ngan jamaah tabligh..

dah ada hadis nabi saw bahawa org yang mencegah kemungkaran itu orang yang dari orang yang mengamalkan bidaah yang sama!.. k

terlampau banyak ulama2 yang bukan dari JT tetapi ikut JT , bahkan ada diantara mereka dipanggil tuan guru lg x da pun kata akidah jt sesat .

Zabongga
02-12-2009, 12:35 AM
Jahil <-- belajar2 nak jadi baik .

Oo maksudnya firdaus jer lah yang pandai bab2 tauhid nih??

Firdaus jer lah serba tau bab2 tauhid nih??

:eek::eek:

Cuba saudara ulang semula apakah percakapan yang dikatakan menyalahi akidah??

Kalau dia nasihat kita, kita terima walaupun sukar sebab ia benar..

yat47
02-12-2009, 12:37 AM
Sila nyatakan kesesatan JT .

ha cuba nyatakan...Deorang x mintak duit apa-apa pun masa berdakwah...malah kuarkan duit sendiri lg..

zerorise
02-12-2009, 12:37 AM
Sampaikan Sesuatu dari Nabi saw.. tapi dari aqal nko sendiri... bukan dari Nabi saw...

Hadis tu sebab nko tak jumpa.. memanglah jahil agama.. tetapi memandai2 dalam Agama.. jangan cakap mcm tu..

Nabi saw wajibkan menuntut ilmu dan ia fardhu ain.. jangan jadi jahil agama melampau2..

Aku bukan cakap tapi dengar dari telinga aku sendiri Bayan Maulana Hamid , Mudir Madrasah Sri Petaling .

Mcam aku cakap meh sini alamat umah ko, aku nak pergi jumpa ko .

Anak jantan cara jantan, jangan jadi munafik dan yahudi :)):))

Zabongga
02-12-2009, 12:37 AM
terlampau banyak ulama2 yang bukan dari JT tetapi ikut JT , bahkan ada diantara mereka dipanggil tuan guru lg x da pun kata akidah jt sesat .

sebab ustaz2 tak pernah keluar setahun.. ramai bukan dalil...
berapa ramai jugak yang keluar dari usaha tabligh, tu tak pernah sebut..

zerorise
02-12-2009, 12:38 AM
Kalau dia nasihat kita, kita terima walaupun sukar sebab ia benar..

cuba bgi tau apa yang dikatakn sesat tu??

Zabongga
02-12-2009, 12:38 AM
Aku bukan cakap tapi dengar dari telinga aku sendiri Bayan Maulana Hamid , Mudir Madrasah Sri Petaling .

Mcam aku cakap meh sini alamat umah ko, aku nak pergi jumpa ko .

Anak jantan cara jantan, jangan jadi munafik dan yahudi :)):))

jangan marah2 bro, firaun pun tak suka kebenaran...

zerorise
02-12-2009, 12:39 AM
sebab ustaz2 tak pernah keluar setahun.. ramai bukan dalil...
berapa ramai jugak yang keluar dari usaha tabligh, tu tak pernah sebut..

untuk menentukan sesuatu hukum atas sesuatu perkara ULAMA harus BERMUZAKARAH DENGAN ULAMA2 YANG LAIN.

Nampaknya saudara firdaus membuat kesimpulan sendiri tanpa merujuk kepada ulama2 .

Zabongga
02-12-2009, 12:39 AM
cuba bgi tau apa yang dikatakn sesat tu??

Belajar Agama berdasarkan Tauhid Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah dan Al-Maturidiyyah.. pasti dan pasti kamu nampak kesesatannya! Senarai Kitab dah ada..

Sekarang tugas aku buat nko ni yang jahil supaya belajo agama!

yat47
02-12-2009, 12:40 AM
Kalau dia nasihat kita, kita terima walaupun sukar sebab ia benar..

Jadi maksudnya kena Faham keseluruhan pasal agama, then baru boleh berdakwah?, eh mana ada org yg perfect boleh dapat semua ilmu, bekerjasama la...baru berkembang, itula yg kebanyakan tabligh buat, sebab tu deorg kuar ramai-ramai...sebab masing2 pakar dalam sesuatu perkara

zerorise
02-12-2009, 12:40 AM
jangan marah2 bro, firaun pun tak suka kebenaran...

Aku x marah cuma nak bg tau kat ko, nak jumpa ko face to face, ada masalah ker??

X payah nak menyorok .

Zabongga
02-12-2009, 12:40 AM
oo macam tu, jadi semer ulama tu kafirlah ??

Janagn jump to conclusion, mereka akan kafir jika menyalahi batas2 aqidah yang di bawa oleh Nabi saw.

Zabongga
02-12-2009, 12:41 AM
Aku x marah cuma nak bg tau kat ko, nak jumpa ko face to face, ada masalah ker??

X payah nak menyorok .

Tak guna, nafsu nko akan mengalahkan akal waras nko. Aku kat depan ni, apasal takut. Takut kalo salah.. ye dak..

zerorise
02-12-2009, 12:42 AM
Belajar Agama berdasarkan Tauhid Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah dan Al-Maturidiyyah.. pasti dan pasti kamu nampak kesesatannya! Senarai Kitab dah ada..

Sekarang tugas aku buat nko ni yang jahil supaya belajo agama!

jadi apa itu Tauhid Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah dan Al-Maturidiyyah.. ??

dan kesimpulannya belajar dari kitab lah??

Ustaz saya cakap, belajar dari kitab tanpa guru sebenarnya belajar ngan setan , itu pasal ada orang kat forum nih perangai ala2 setan :eek::eek::eek:

zerorise
02-12-2009, 12:42 AM
Tak guna, nafsu nko akan mengalahkan akal waras nko. Aku kat depan ni, apasal takut. Takut kalo salah.. ye dak..

Berani lah skang ni? bgi alamat umah ko sekarang

yat47
02-12-2009, 12:43 AM
Belajar Agama berdasarkan Tauhid Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah dan Al-Maturidiyyah.. pasti dan pasti kamu nampak kesesatannya! Senarai Kitab dah ada..

Sekarang tugas aku buat nko ni yang jahil supaya belajo agama!

:):)Pandainyaaa saudara zabongga, mest dah perfect keseluruhan bab agama kan?, sebab tu boleh berdakwah and ajak org untk kembali...org jahil mana boleh kan?..Ooo mest dah perfect pasal agama, kalau x perfect, tetap dianggap jahil untuk sesuatu perkara..

Zabongga
02-12-2009, 12:44 AM
Ha?, zalim?..x baik OOooo fitnah, mana ada zalim...baik je laaa..

Kerajaan kafir monggol. Saudari yat boleh temgok cerita kerajaan monggol yang menyerang kerajaan Abbasiyyah yang membunuh 2300 000 manusia.

yat47
02-12-2009, 12:44 AM
Tak guna, nafsu nko akan mengalahkan akal waras nko. Aku kat depan ni, apasal takut. Takut kalo salah.. ye dak..

Eh saudara Zabongga, senaraikan la apa benda yang sesat yang dibawakan oleh JT?..ade ke xde nie??

zerorise
02-12-2009, 12:45 AM
Kerajaan kafir monggol. Saudari yat boleh temgok cerita kerajaan monggol yang menyerang kerajaan Abbasiyyah yang membunuh 2300 000 manusia.

Alamat umah ko mana , dah berbulu aku tunggu nih :)):))

yat47
02-12-2009, 12:45 AM
Kerajaan kafir monggol. Saudari yat boleh temgok cerita kerajaan monggol yang menyerang kerajaan Abbasiyyah yang membunuh 2300 000 manusia.

itu tahu la, tp apa kaitannya ngn JT??mana ada JT bunuh org....selamatkan org ade la...

Zabongga
02-12-2009, 12:46 AM
:):)Pandainyaaa saudara zabongga, mest dah perfect keseluruhan bab agama kan?, sebab tu boleh berdakwah and ajak org untk kembali...org jahil mana boleh kan?..Ooo mest dah perfect pasal agama, kalau x perfect, tetap dianggap jahil untuk sesuatu perkara..

Sampaikan yang dah tau.. bukan sampaikan yang kita tak tahu.. itu je.. dah belajar, sila berdakwah.. ini perintah Nabi saw..

Nampak kemungkaran, kena betulkan.. lebih2 lagi kemungkaran orang2 tabligh yang berkata2 agama di dalam keadaan JAHIL..

Klaau ORG TABLIGH DAH BELAJAR AGAMA, SAMPAIKANLAH..
yang saya tau, siapa yang nyampaikan Agama dan membetulkan jamaah tabligh, akan ditentangnya

zerorise
02-12-2009, 12:47 AM
Sampaikan yang dah tau.. bukan sampaikan yang kita tak tahu.. itu je.. dah belajar, sila berdakwah.. ini perintah Nabi saw..

Nampak kemungkaran, kena betulkan.. lebih2 lagi kemungkaran orang2 tabligh yang berkata2 agama di dalam keadaan JAHIL..

Klaau ORG TABLIGH DAH BELAJAR AGAMA, SAMPAIKANLAH..
yang saya tau, siapa yang nyampaikan Agama dan membetulkan jamaah tabligh, akan ditentangnya

Nak tanya lah , masa Abu Bakar ra masuk islam, lepas tu dia pergi belajar pondok lah ??

zerorise
02-12-2009, 12:48 AM
Sampaikan yang dah tau.. bukan sampaikan yang kita tak tahu.. itu je.. dah belajar, sila berdakwah.. ini perintah Nabi saw..

Nampak kemungkaran, kena betulkan.. lebih2 lagi kemungkaran orang2 tabligh yang berkata2 agama di dalam keadaan JAHIL..

Klaau ORG TABLIGH DAH BELAJAR AGAMA, SAMPAIKANLAH..
yang saya tau, siapa yang nyampaikan Agama dan membetulkan jamaah tabligh, akan ditentangnya

Mana alamat umah ko , aku nak pi belajar ngan ko . dah berbulu dah nih

yat47
02-12-2009, 12:48 AM
Sampaikan yang dah tau.. bukan sampaikan yang kita tak tahu.. itu je.. dah belajar, sila berdakwah.. ini perintah Nabi saw..

Nampak kemungkaran, kena betulkan.. lebih2 lagi kemungkaran orang2 tabligh yang berkata2 agama di dalam keadaan JAHIL..

Klaau ORG TABLIGH DAH BELAJAR AGAMA, SAMPAIKANLAH..
yang saya tau, siapa yang nyampaikan Agama dan membetulkan jamaah tabligh, akan ditentangnya

Eh mana boleh, td saudara ckp org jahil x boleh berkata-kata tentang agama, tp saudara x perfect, kiranya ada jgk la jahilnya...jd x boleh la kan...

Zabongga
02-12-2009, 12:50 AM
itu tahu la, tp apa kaitannya ngn JT??mana ada JT bunuh org....selamatkan org ade la...

ini kesesatan Jamaah Tabligh yang disampaikan oleh saudara firdaus83...PAGE 185

Kepada Saudara-saudara ku,

Ketahuilah saudaraku,

1. Bahawasanya Jamaah Tabligh itu mempunyai dasar yang tersendiri yang menyimpang dari Aqidah Nabi saw.

2. Adapun penyimpangan-penyimpangan itu tidak akan dapat difahami sama sekali sekiranya seseorang itu tidak benar-benar mengenal Dasar-dasar Aqidah Nabi saw (Aqidah Asyairah atau Aqidah Ahlus Sunnah Wal Jamaah.)

3. Antara contoh penyimpangan yang disebarkan oleh Jamaah Tabligh yang menyimpang secara total daripada Aqidah Nabi saw ;

a. Beriktiqad bahawa Iman tidak akan bertambah dengan Ibadat atau Ketaatan seperti Sembahyang, Zikir, Tilawatil Al-Quran, Belajar Ilmu, dan sebagainya. Akan tetapi, Iman bertambah hanya dengan melakukan Dakwah, iaitu Dakwah Tabligh sahaja.

b. Beriktiqad bahawa Jodoh Pertemuan, Rezeki, Ajal dan Maut sudah ditetapkan dan tidak akan berubah. Akan tetapi, IMAN belum ditetapkan oleh Allah Taala dan IMAN akan bertambah hanya dengan berdakwah secara Tabligh sahaja.

c. Belajar Ilmu Agama dan mengajar Ilmu Agama tidak termasuk di dalam erti kata Dakwah. Dakwah hanyalah Dakwah Tabligh sahaja.

(Terbukti)

d. Dakwah ialah cara dakwah Tabligh sahaja. Mana-mana kerja Dakwah yang bukan datangnya dari Jamaah Tabligh adalah perkara Bid'ah dan tidak bernilai apa-apa di sisi Allah.

e. Para karkun di anggap sebagai karkun yang belum ikhlas kalau masih merasakan Jamaah Tabligh ini ada kekurangan dan perlu tambahan sesuatu supaya bertambah baik. Dan, karkun ini wajib membersihkan keyakinannya dengan menganggap bahawa Jamaah Tabligh sudah sempurna, tidak ada apa-apa yang perlu ditokok tambah atau diperbaiki lagi.

f. Yang hanya dikatakan Dakwah itu hanyalah Keluar 3 hari, 40 hari, 4 bulan dan setahun. Dan, buat gash, khususi, dan sebagainya. Ada pun pergerakan Dakwah yang lain yang bukan datangnya dari Markaz-markaz Tabligh atau Jamaah Tabligh yang berpusat di India atau mana-mana Dakwah yang tidak menggunakan asas Dasar fahaman Tabligh yang diiktiraf ioleh pemuka-pemuka Tabligh di Markaz Dunia di India atau Pakistan atau Bangladesh adalah bukan tabligh Nabi saw dan hanya Bidaah semata-mata.
Dan, tidak ada nilai di sisi Allah Taala.

e. Tidak perlu belajar Agama untuk memahamkan Agama, cukup hanya mengikut tertib Tabligh dan ia akan faham agama. Lagi banyak ia berkorban cara Tabligh, lagi semakin tinggi kefahaman Agama.

(Terbukti)

f. Kefahaman Agama yang didapati daripada hasil belajar Agama dengan Ulama' dan Fuqaha' (Kitab-kitab Muktabar) tidak benar sama sekali selagi tidak keluar berdakwah dengan cara Jamaah Tabligh dan dengan pengakuan (Borang Tafakud) Markaz-markaz Tabligh.

(Terbukti)

g. Mana-mana pihak yang berdakwah walaupun menggunakan cara atau Dasar-dasar Tabligh tetapi tidak datangnya dari Markaz-markaz Tabligh atau mendapat pengesahan Markaz-markaz Tabligh secara rasmi adalah dianggap sesat lagi menyesatkan lagi ditipu syaitan. Dan, akan dimusnahkan oleh Allah Taala.

h. Ilmu Agama itu merupakan Hijab (DINDING) yang amat tebal untuk seseorang mudah memahami Dasar-dasar fahaman Tabligh. Oleh sebab itulah, ramai orang-orang yang berilmu tidak mengikut Jamaah Tabligh kerana hati perut orang yang berilmu itu sudah terhijab dengan Ilmu. Itu sebablah orang-orang yang Jahil sangat mudah menerima dasar Tabligh tanpa banyak bicara kerana hati mereka bersih dan tidak ada hijab Ilmu. Oleh itu, demi untuk membuang hijab di dalam hati orang yang berilmu supaya mudah menerima apa sahaja dasar-dasar pemahaman Tabligh sekalipun menyalahi dasar Ahlus Sunnah Wal Jamaah, hendaklah keluar satu tahun supaya kepala dan akal fikirannya dapat dibasuh habis-habisan menerima apa sahaja fahaman Tabligh walaupun terpaksa membuang Ilmu yang Haq. Islam adalah Jamaah Tabligh dan Jamaah Tabligh itulah Agama Islam. Orang Islam yang tidak mengikut Jamaah Tabligh masih tidak betul kefahaman tentang Islam.

(Terbukti)

i. Ilmu hukum hakam memecahbelahkan Ummat dan Ilmu kelebihan beramal sahajalah yang menyatukan Ummat. Orang yang berilmu memecah belahkan Ummat.

j. Tidak mencari-cari atau melihat kesalahan Jamaah Tabligh. Jamaah Tabligh adalah Jamaah yang suci yang tidak boleh dipertikaikan sama sekali tentang kebenarannya. Mana-mana karkun yang cuba mempertikaikan Jamaah Tabligh, dia bukan Karkun lagi dan Allah telah buang ia dari Usaha yang suci ini. Dan, ia akan dihinakan dengan sibuk membuat usaha yang lain selain usaha Jamaah Tabligh yang tidak suci sebagaimana sucinya Jamaah Tabligh.

k. Jamaah Tabligh adalah Jamaah Rasulullah saw. Memilih Jamaah lain dari Tabligh bermakna telah memilih Jmaah yang bukan Jmaah Rasulullah saw. Akibatnya, Jahannamlah tempatnya.


3. Dan, masih banyak lagi keyakinan-keyakinan Jamaah Tabligh yang menyimpang daripada Aqidah Nabi saw.

sweetmango
02-12-2009, 01:02 AM
Sekian..ini merupakan sangkaan dan pendapat peribadi Firdaus83 dan disokong oleh saudara Zabongga dan bukannya datang daripada keterangan2 yang diperolehi oleh jemaah mahu pun dari ulama2 mereka.

Keterangan-keterangan di atas seperti yg didakwakan ini lebih kepada hujatan terhadap jemaah dan cenderung ke arah menimbulkan hasad serta syak wasangka di kalangan alim ulama, jemaah2 Islam, musilmin & muslimat.

Zabongga
02-12-2009, 01:07 AM
Alamat umah ko mana , dah berbulu aku tunggu nih :)):))

Mudah-mudahan ALLAH MENUMBUHKAN BULU diseluruh badan kamu!

Zabongga
02-12-2009, 01:09 AM
Sekian..ini merupakan sangkaan dan pendapat peribadi Firdaus83 dan disokong oleh saudara Zabongga dan bukannya datang daripada keterangan2 yang diperolehi oleh jemaah mahu pun dari ulama2 mereka.

Keterangan-keterangan di atas seperti yg didakwakan ini lebih kepada hujatan terhadap jemaah dan cenderung ke arah menimbulkan hasad serta syak wasangka di kalangan alim ulama, jemaah2 Islam, musilmin & muslimat.

Jangan lupa, Nabi saw juga mengatakan akan ada kesasatan yang timbul dari Ummatnya. JAngan Ta'assub kepada yang salah. kelak, jatuh ke dalam kemungkaran.

Zabongga
02-12-2009, 01:10 AM
Eh mana boleh, td saudara ckp org jahil x boleh berkata-kata tentang agama, tp saudara x perfect, kiranya ada jgk la jahilnya...jd x boleh la kan...

Saya dah belajar.. dan saya sampaikan.. orang2 tabligh apa yang mereka sampaikan.. malah menyanggah keterangan yang disampaikan oleh saudara firdaus83..

Zabongga
02-12-2009, 01:12 AM
Nak tanya lah , masa Abu Bakar ra masuk islam, lepas tu dia pergi belajar pondok lah ??

Dah lah jahil tapi mengaku pandai lagi..
sila keluarkan dalil abu bakar ni jahil...

sila bagi tau saya apa yang abu bakr sampaikan pada sahabat2..
jangan jadi pendusta agama .. bro..

Zabongga
02-12-2009, 01:16 AM
Rosak agama Islam orang macam kamulah, yang mereka2 Agama tetapi memakai serban dan Sunnah Nabi saw...

PENDUSTA AGAMA, MALAH DIKATAKAN DAKWAH TABLIGH MERUPAKAN DAKWAH NABI SAW!

sweetmango
02-12-2009, 01:32 AM
Zabongga bertaklid kepada firdaus83 dengan menyatakan kesemua jemaah tabligh adalah sesat dan penyebar akidah sesat termasuklah alim ulama mereka.

Setelah sedar kesalahannya, dia corner pulak terhadap jemaah tabligh yg jahil & tidak berilmu lalu mengeluarkan fatwanya yg tersendiri bahawa haram berdakwah yang dilakukan oleh jemaah tabligh yg kurang berilmu dan tidak mempelajari ilmu tauhid seperti yg direkomenkan olehnya. Yang menyedihkan, saudara Zabongga mengatakan Madu itu berkuasa menyembuhkan di samping Allah juga menyembuhkan. Nauzubillah.

Mengemukakan tuduhan2 secara pukul rata bahawa kesalahan2 dalam jemaah dilakukan kesemua jemaah tabligh..yakni alim ulama lagi mursyid juga tidak terkecuali daripada hujatan ini.

Mengemukakan tuduhan2 berpautan syak wasangka menurut pandangan peribadi lalu menganggapnya sebagai bahan ilmiah yang diterima umum dan terpakai seluruhnya tanpa mengira pandangan jemaah tabligh sendiri dan ulama2 mereka.

Menimbulkan pernyataan melalui tuduhan2 berunsur hasad dengki yang ditujukan terhadap jemaah tabligh dengan jemaah2 Islam, alim ulama dan muslimin muslimat.

sweetmango
02-12-2009, 01:45 AM
Sebuah Pandangan Ilmiah tentang Jamaah Tabligh (review)
Judul asli : Nadzrah Ilmiyah fi Ahlit Tabligh wad Da'wah
Pengarang : Syeikh Ayman Abu Syadi
Penerbit : Maktabah Al-Majallad Al-Araby Cairo
Jumlah seri : 5 buku
Jumlah hal : seri I (128 h) seri II (128 h) seri III (270 h) seri IV (285 h) seri V (319 h)

B uku ini terdiri dari 5 seri dengan kwantitas halaman yang berlainan. Diikarang oleh Syeikh Ayman Abu Syadi. Beliau adalah alumni universitas Al-Azhar dengan memperoleh ijazah 'aliyah (licence) dari fakultas Syariah Islamiyah, sebagaimana tertulis pada sampul bukunya. Beliau juga memiliki sanad (rantai ilmu) dalam bidang aqidah, hadits, ushul fiqh, dan fiqh, bahkan sudah diberi izin (ijazah) oleh gurunya untuk menyampaikan ilmu yang telah didapatkannya.

Kelima seri buku karya Syeikh Ayman Abu Syadi ini tampaknya patut menjadi buku bacaan para pegiat dakwah (lebih khusus : JT) agar tidak runtuh oleh banyaknya tuduhan-tuduhan dari kelompok-kelompok yang tidak menyukainya. Bahkan, perlu untuk dibaca juga bagi orang-orang yang menganggap Jamaah Tabligh (JT [sebagaimana orang-orang menyebutnya]) ini telah menyimpang dari ajaran Nabi SAW (bid'ah). Dan tidak mengurangi kelayakan bagi siapa saja yang ingin mengenal lebih jauh tentang JT itu sendiri.

Setiap seri dari kelima seri ini menjawab satu tuduhan (syubuhat) yang dilontarkan oleh kelompok-kelompok yang menyesatkannya, dijawab dengan dalil dari Quran, Sunnah, maupun perkataan ulama-ulama salaf dengan mengutipkannya dari referensi-referensi kitab klasik (turats).

Seri pertama membahas tentang penentuan nishab (tahdidul awqath) yang ada dalam aktivitas JT seperti 3 hari, 40 hari, 4 bulan, dll serta menjawab berbagai tuduhan yang berkaitan dengan hal tersebut. Pada seri pertama ini sebelum masuk pada jawaban atas tuduhan, pengarang menjelaskan terlebih dahulu tentang :

1. pengertian bid'ah menurut berbagai pendapat ulama (Imam Az-Zarkasyi, Syaikhul Islam Ibnu Hajar Al-Asqalany, dll),

2. pengklasifikasiannya kedalam bid'ah hasanah dan bid'ah sayyi'ah (Imam Syafi'i, Imam Syatiby, Al-'Allamah Al-Ainy, dll),

3. juga memaparkan pendapat-pendapat ulama lain yang membagi bid'ah menjadi 5 bagian; wajibah, mandubah, mubahah, mamnu'ah, makruhah (Imam Al-Qarafy, Imam Nawawy, Imam Al-'Izz bin Abdus Salam, dll).

Kemudian seri pertama ini ditutup dengan lampiran fatwa-fatwa dan pandangan para ulama tentang JT, diantaranya; Syeikh Muhammad bin Ibrahim Alu Syaikh, Syeikh Abdul Aziz bin Baz, Syeikh Abu Bakr Al-Jazairy, Dr. Muhammad Bakr Ismail, Syeikh Muhammad Abu Zahrah, dll.

Seri kedua membahas tentang konsep jihad (mafhumul jihad), sebagai jawaban atas tuduhan bahwa JT mengingkari adanya jihad dan mendistorsikan makna jihad serta mengalih maknakan makna jihad ke dalam dakwah. Kemudian ditutup juga dengan fatwa dan pandangan beberapa ulama Islam (Syeikh Abul A'la Al-Mawdudi, dll)

Seri ketiga membahas tentang konsep loyalitas keislaman (al-wala' wal bara'), sebagai jawaban atas tuduhan bahwa JT tidak memiliki loyalitas keislaman dan tidak memiliki ikatan keimanan yang teguh. Kemudian sebagaimana pada seri sebelumnya, ditutup dengan pandangan maupun fatwa ulama (Syeikh Abu Hasan Ali An-Nadwy, Prof. Dr. Wahidudin Khan, dll)

Seri keempat membahas tentang metode keberislaman Nabi SAW (manhaj nabawy), sebagai jawaban atas tuduhan bahwa JT tidak ingin menegakkan agama Islam di muka bumi dan tidak menginginkan masyarakat Islamy itu terbentuk. Lalu ditutup dengan pandangan dan fatwa para ulama (Syeikh Sa'duddin Sayyid Shalih, dll)

Seri kelima membahas tentang konsep mencegah kemunkaran (taghyirul munkar), sebagai jawaban atas tuduhan bahwa JT tidak mempedulikan adanya kemunkaran dan tidak memiliki anggapan bahwa menegah kemunkaran adalan bagian dari kewajiban seorang muslim. Lalu ditutup dengan fatwa dan pandangan para ulama (Dr. Sa'id Ramadhan Al-Buthy, dll)

Demikian review singkat dari buku ini. Sebenarnya banyak pembahasan-pembahasan yang menarik untuk disimak dari buku ini, mengingat hampir semua tuduhan dijawab dengan jawaban yang bereferensikan kitab islam klasik (turats) bahkan pengarang tak jarang menampilkan pembahasan salah satu tema kaedah ushul fiqh, dll, namun karena keterbatasan waktu, pereview hanya dapat memberi gambaran singkat saja. Oleh karena itu, tulisan ini lebih pantas disebut review, bukan resensi. Semoga bermanfaat.

Cairo, 2 Desember 2006

source: estethiques.blogspot.com

zerorise
02-12-2009, 01:52 AM
Dah lah jahil tapi mengaku pandai lagi..
sila keluarkan dalil abu bakar ni jahil...

sila bagi tau saya apa yang abu bakr sampaikan pada sahabat2..
jangan jadi pendusta agama .. bro..

Lu citer apa nih?? tadi lu kata kena belajar ilmu tauhid baru boleh berdakwah , skang lu citer apa yang Abu Bakar belajar ilmu tauhid dari nabi??

zerorise
02-12-2009, 01:55 AM
Rosak agama Islam orang macam kamulah, yang mereka2 Agama tetapi memakai serban dan Sunnah Nabi saw...

PENDUSTA AGAMA, MALAH DIKATAKAN DAKWAH TABLIGH MERUPAKAN DAKWAH NABI SAW!

Firdaus2 , mana alamat rumah ko ? jangan jadi pengecut kat sini .

armrace76
02-12-2009, 02:06 AM
salam
sila tunjukkan perbahasannya. kalau tuliskan sini tanpa bukti yang sahih (ambil petikan dari bahas didalam buku tsbt). setakat penulisan semacam ini belum sahih lagi.

scryed
02-12-2009, 02:08 AM
salam
sila tunjukkan perbahasannya. kalau tuliskan sini tanpa bukti yang sahih (ambil petikan dari bahas didalam buku tsbt). setakat penulisan semacam ini belum sahih lagi.

ni lagi sorang newbie..hehe ramai btul newbie skrang ek kat thread ni

armrace76
02-12-2009, 02:10 AM
salam saudari yat
hanya jauhari jua yg mengenal manikam

armrace76
02-12-2009, 02:12 AM
salam
jadi kalau meminta duit itu dah tak betul dan keluar duit sendiri di anggap benar? cantik betul hipotesis saudari ni

armrace76
02-12-2009, 02:14 AM
salam
cuba pergi ke nerasau rembau dan namanya ust fuad bin kamaruddin

scryed
02-12-2009, 02:14 AM
salam saudari yat
hanya jauhari jua yg mengenal manikam

oooo yat tu saudari ke?

armrace76
02-12-2009, 02:21 AM
salam
Rujuklah kitab mana pun, ulama mana pun tapi NABI KATA "SAMPAIKAN DARIPADA KU WALAU SATU AYAT"

betul tapi takda pun ulama atau nabi menyatakan" sampaikan dpdku walau satu ayat ditokok tambah"

armrace76
02-12-2009, 02:23 AM
salam
cuba saudari yat tanya sendiri dgn org majlis fatwa pasti saudari terkejut.

armrace76
02-12-2009, 02:25 AM
salam
saudara zerorise pernah bertanya dgn mufti tak?

zerorise
02-12-2009, 02:36 AM
salam
Rujuklah kitab mana pun, ulama mana pun tapi NABI KATA "SAMPAIKAN DARIPADA KU WALAU SATU AYAT"

betul tapi takda pun ulama atau nabi menyatakan" sampaikan dpdku walau satu ayat ditokok tambah"

Kat mana yang ditokok tambah ?? bg tau saya

x payah nak buat fitnah .

zerorise
02-12-2009, 02:39 AM
salam
saudara zerorise pernah bertanya dgn mufti tak?

tanya pasal apa?? pasal JT ??

Saya berkawan dengan Ulama2 dan Ustaz2 dan ada diantara mereka bergelar mufti , dah khatam kitab2 utama HADIS . x da pun diorang kata haram, sesat ataupun menyeleweng .

armrace76
02-12-2009, 02:42 AM
salam
4. Namun Allah taala yang memberi api sifat panas , dan panas tiada kaitan dengan Api bahkan Allah berkuasa untuk memberi panas atau sejuk atau apa jua keadaan kepada api .

apa ni saudara zerorise allah tak memberi sifat api tu memanas sebaliknya allah sajalah yg memanaskan.jikalau allah memberi api itu sifat panas sudahpun menyukukan keesaan allah.sila sedar segala sifat perbuatan bukan kita yg gerakkan hakikatnya allah

armrace76
02-12-2009, 02:43 AM
salam
boleh saya bertanya siapa kah mufti yg saudara maksudkan?

ulam
02-12-2009, 07:38 AM
Tuan2 yg mulia

Dlm kehidupan dunia ni Allah swt letakkan kita dlm banyak keadaan.

Dan Allah swt melihat dlm semua keadaan itu sama ada kita blh taat perintah Allah ataupun tidak.

Maksud kehidupan dunia ni adalah taat perintah Allah.

Sama ada kita kaya, kita miskin, kita ada anak atau isteri sama ada kita raja atau rakyat, kita ada harta semua dlm keadaan ini Allah letak dlm keadaan yg berbeza.

Dlm semua keadaan tu Allah mahu lihat sama ada kita taat perintah Allah atau pun tidak.

Kita taat perintah Allah kita berjaya kita langgar perintah Allah kita gagal.

Jadi Allah letak kejayaan dlm perintah Allah. Allah tidak letak kejayaan dlm harta , tidak letak kejayaan dlm kuasa , tidak letak kejayaan dlm pangkat ,tidak letak kejayaan dlm apa2 pun, tapi Allah letak kejayaan dlm perintah2 Allah.Jadi Allah swt.maha berkuasa yg jadikan kita dlm dunia ni.

Dlm dunia ni kita kena taat. - tiada kejayaan. Kejayaan apabila kita mati kita selamat dari neraka masuk syurga. inilah org yg berjaya.

Satu org berniaga dpt untung dia kata dia berjaya bukan berjaya tapi dugaan. Satu org berniaga kurang baik dia kata dia gagal bukan gagal itu dugaan.

Dlm Dunia ni hanya ujian dan dugaan. Kejayaan ulamak bagi tahu selamat dari neraka dan masuk syurga inilah kejayaan.

Firman Allah : Sesungguhnya org yg beriman dan beramal soleh Allah akan masukkan nya dlm syurga dan mengalir sungai2 di bawahnya dan itulah kejayaan yg besar

Kegagalan jugak adalah terhindar dari syurga dan masuk neraka.

Jadi dlm dunia ni kita diduga dlm banyak keadaan. Keadaan akan berubab-rubah sampailah kita mati …dugaan dan ujian tidak akan habis satu-satu datang.

Dan semua keadaan itu kita kena ikut perintah Allah.Tuan2 yg mulia.

Jadi bagaimana kena dpt taat perintah Allah?

Kita perlu ada iman pd Allah. Kalau iman pd Allah tiada, kita susah utk taat pd perintah Allah.

Yakin dlm hati kita ada Allah baru kita dpt taat perintah Allah dlm semua keadaan.Jadi kita punya niat kehidupaan dlm dunia ni hidup utk dapat Allah sayang atau pun ringkas dpt redha Allah. Itulah maksud hidup kita.

Macamana nak buat Allah syg pd kita?

Jadi nak bagi tahu tuan-tuan kita kena taat perintah Allah, betulkan amalan kita , kita dpt Allah syg kita.

Kalau kita tak usaha utk betulkan iman kita dan langgar perintah Allah maka Allah murka pd kita dan kita akan gagal.

Siapa Allah syg dia berjaya siapa yg Allah murka dia gagal.Jadi tuan2 yg mulia

Perintah2 Allah asbab Allah syg pd kita. Jadi kita umat nabi Muhammad s.a.w. kita telah diperintah oleh Allah suruh buat kerja yg telah di fardukan pd nabi2.

Ini nak bagi tahu tuan2

Kita bukan nabi tapi difardukan buat kerja nabi?

Apa yg difardukan oleh nabi iaitu yg difardukan ialah buat dakwah.

Nabi2 diperintahkan dan difardukan olh Allah utk buat dakwah. Mengajak manusia beriman kpd Allah supaya mengaku Allah itu tuhan dan mengaku bahawa tiada tuhan melainkan Allah. Tiada memelihara melainkan Allah dan nabi2 berkata aku adalah pesuruh Allah.

Jadi hari ni kita ajak manusia pd Lailahailaallah dan kita bagi tahu mereka nabi Muhamad itu pesuruh Allah dan kita bukan nabi tapi kita adalah waris pd nabi.

Jadi apa yg difardukan pd nabi diwaris pd umat ini kerana selepas nabi Muhammad s.a.w. tidak akan ada lagi nabi lagi di hantar.

Oleh itu apa yg difardukan pd nabi2 difardukan pd kita iaitu kerja dakwah.. kerje dakwah ni fardu. Meninggalkanya berdosa.Jadi tuan yg mulia,

Hari ini kita tak rasa berdosa.

Nabi kita buat dakwah pd bukan islam kpd islam ajak mereka beriman mengaku bahawa tiada tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu pesuruh Allah.

Dan pd org islam ajak mereka taat perintah Allah dan buat kerje dakwah iaitu kerje nabi kita.

Perintah kedua Allah turun pd tahun ke sepuluh ialah sembahyang. Ketika itu sembahyang tak difardukan lagi. Yang fardu ketika itu ialah dakwah.

Iaitu mengajak org beriman kepada Allah. Apa berlaku sekarang ialah kita telah lupa perintah ini iaitu dakwah.

Kawan2 kita yang bukan Islam tu kita tak pernah ajak dia pada Islam walaupun kerja bersama, berniaga bersama, berhutang lagi pulak tu tapi kita tak dakwah dia pada Islam. Kita tak anggap dakwah ni kerja kita. Kita kena bagitahu mereka Nabi Isa tu bukan anak Tuhan. Nabi Isa tu hamba Allah dan pesuruh Allah. Beliau adalah manusia biasa, macam kita jugak. Tapi beliau dilantik jadi nabi supaya mengajak manusia beriman pada ALLAH.Tuan2 yang mulia.

Kita kena tahu apakah maksud Allah hantar kita ke dunia ini? Adakah hanya utk menghabiskan masa saja setiap hari?

Maksud Allah hantar kita ke dunia ni sama seperti mana maksud Allah hantar Nabi2 ke dunia ni.

Apakah maksud Allah hantar Nabi2 kedunia ni?

Maksud Allah hantar Nabi2 ke dunia ni adalah untuk sempurnakan keinginan Allah.

Apakah keinginan Allah?

Keinginan Allah ialah supaya semua manusia ( org cina , India dan macam2 org lagi) ni dapat beriman pada Allah. Itu saja….

Allah bukan macam kita. Kita semua nak. Rumah satu nak dua.. isteri satu nak isteri dua. Nak pangkat, nak harta dan sebagainya.

Tapi Allah mahu semua manusia ni beriman pada Allah. Itu saja. Dan Allah nak kita semua masuk surga.

Keinginan ini Allah telah zahirkan dalam Al-quran. Hari ini kita baca quran tapi kita tak faham apa kehendak Allah dlm quran.

Tuan2 yang mulia

Apakah kerja kita sebagai org Islam?

Kerja kita sebagi org Islam sama seperti kerja nabi2.

Apakah kerja nabi?

Kerja nabi mengajak org bukan Islam pada Islam ( mengajak kpd kebaikkan dan mencegah kpd kemungkaran) am-bil- maaruf – nahi- anil- mungkar.

Dlm quran Allah bagi tahu, KAMU ADALAH UMAT TERBAIK YG DIKELUARKAN UNTUK MANUSIA., KAMU MENGAJAK MANUSIA PADA KEBAIKKAN DAN MENGLARANG MANUSIA KEPADA KEMUNGKARAN DAN KAMU BERIMAN DENGAN ALLAH.

Quran bukan saja untuk dibaca tapi untuk diamalkan apa yg terkandung didlmnya.

Inilah kerja kita…………..Tapi kita tak anggap ini kerja kita.

Kita kata doctor adalah kerja kita, Pengurus adalah kerja kita, cikgu adalah kerja kita dan sebagainya. Ini adalah keperluan hidup kita je.Tuan2 yang mulia,

Dikatakan dlm dunia ni ada 7 billion manusia. 2 billion saja org Islam dan 5 billion org bukan Islam. Jadi siapakah nak dakwah mereka pada Islam?????

Kita lahhhhhhhh. Siapa lagi.Atas maksud ini siapa diantara tuan2 yg blh bagi masa utk agama Allah.

Seumur hidup kita bagi masa 4 bulan ,

Setahun 40 hari

Sebulan 3 hari.insyakAllah…………….:)

encikz
02-12-2009, 08:02 AM
ini kesesatan Jamaah Tabligh yang disampaikan oleh saudara firdaus83...PAGE 185

Kepada Saudara-saudara ku,

Ketahuilah saudaraku,

1. Bahawasanya Jamaah Tabligh itu mempunyai dasar yang tersendiri yang menyimpang dari Aqidah Nabi saw.

2. Adapun penyimpangan-penyimpangan itu tidak akan dapat difahami sama sekali sekiranya seseorang itu tidak benar-benar mengenal Dasar-dasar Aqidah Nabi saw (Aqidah Asyairah atau Aqidah Ahlus Sunnah Wal Jamaah.)

3. Antara contoh penyimpangan yang disebarkan oleh Jamaah Tabligh yang menyimpang secara total daripada Aqidah Nabi saw ;

a. Beriktiqad bahawa Iman tidak akan bertambah dengan Ibadat atau Ketaatan seperti Sembahyang, Zikir, Tilawatil Al-Quran, Belajar Ilmu, dan sebagainya. Akan tetapi, Iman bertambah hanya dengan melakukan Dakwah, iaitu Dakwah Tabligh sahaja.

b. Beriktiqad bahawa Jodoh Pertemuan, Rezeki, Ajal dan Maut sudah ditetapkan dan tidak akan berubah. Akan tetapi, IMAN belum ditetapkan oleh Allah Taala dan IMAN akan bertambah hanya dengan berdakwah secara Tabligh sahaja.

c. Belajar Ilmu Agama dan mengajar Ilmu Agama tidak termasuk di dalam erti kata Dakwah. Dakwah hanyalah Dakwah Tabligh sahaja.

(Terbukti)

d. Dakwah ialah cara dakwah Tabligh sahaja. Mana-mana kerja Dakwah yang bukan datangnya dari Jamaah Tabligh adalah perkara Bid'ah dan tidak bernilai apa-apa di sisi Allah.

e. Para karkun di anggap sebagai karkun yang belum ikhlas kalau masih merasakan Jamaah Tabligh ini ada kekurangan dan perlu tambahan sesuatu supaya bertambah baik. Dan, karkun ini wajib membersihkan keyakinannya dengan menganggap bahawa Jamaah Tabligh sudah sempurna, tidak ada apa-apa yang perlu ditokok tambah atau diperbaiki lagi.

f. Yang hanya dikatakan Dakwah itu hanyalah Keluar 3 hari, 40 hari, 4 bulan dan setahun. Dan, buat gash, khususi, dan sebagainya. Ada pun pergerakan Dakwah yang lain yang bukan datangnya dari Markaz-markaz Tabligh atau Jamaah Tabligh yang berpusat di India atau mana-mana Dakwah yang tidak menggunakan asas Dasar fahaman Tabligh yang diiktiraf ioleh pemuka-pemuka Tabligh di Markaz Dunia di India atau Pakistan atau Bangladesh adalah bukan tabligh Nabi saw dan hanya Bidaah semata-mata.
Dan, tidak ada nilai di sisi Allah Taala.

e. Tidak perlu belajar Agama untuk memahamkan Agama, cukup hanya mengikut tertib Tabligh dan ia akan faham agama. Lagi banyak ia berkorban cara Tabligh, lagi semakin tinggi kefahaman Agama.

(Terbukti)

f. Kefahaman Agama yang didapati daripada hasil belajar Agama dengan Ulama' dan Fuqaha' (Kitab-kitab Muktabar) tidak benar sama sekali selagi tidak keluar berdakwah dengan cara Jamaah Tabligh dan dengan pengakuan (Borang Tafakud) Markaz-markaz Tabligh.

(Terbukti)

g. Mana-mana pihak yang berdakwah walaupun menggunakan cara atau Dasar-dasar Tabligh tetapi tidak datangnya dari Markaz-markaz Tabligh atau mendapat pengesahan Markaz-markaz Tabligh secara rasmi adalah dianggap sesat lagi menyesatkan lagi ditipu syaitan. Dan, akan dimusnahkan oleh Allah Taala.

h. Ilmu Agama itu merupakan Hijab (DINDING) yang amat tebal untuk seseorang mudah memahami Dasar-dasar fahaman Tabligh. Oleh sebab itulah, ramai orang-orang yang berilmu tidak mengikut Jamaah Tabligh kerana hati perut orang yang berilmu itu sudah terhijab dengan Ilmu. Itu sebablah orang-orang yang Jahil sangat mudah menerima dasar Tabligh tanpa banyak bicara kerana hati mereka bersih dan tidak ada hijab Ilmu. Oleh itu, demi untuk membuang hijab di dalam hati orang yang berilmu supaya mudah menerima apa sahaja dasar-dasar pemahaman Tabligh sekalipun menyalahi dasar Ahlus Sunnah Wal Jamaah, hendaklah keluar satu tahun supaya kepala dan akal fikirannya dapat dibasuh habis-habisan menerima apa sahaja fahaman Tabligh walaupun terpaksa membuang Ilmu yang Haq. Islam adalah Jamaah Tabligh dan Jamaah Tabligh itulah Agama Islam. Orang Islam yang tidak mengikut Jamaah Tabligh masih tidak betul kefahaman tentang Islam.

(Terbukti)

i. Ilmu hukum hakam memecahbelahkan Ummat dan Ilmu kelebihan beramal sahajalah yang menyatukan Ummat. Orang yang berilmu memecah belahkan Ummat.

j. Tidak mencari-cari atau melihat kesalahan Jamaah Tabligh. Jamaah Tabligh adalah Jamaah yang suci yang tidak boleh dipertikaikan sama sekali tentang kebenarannya. Mana-mana karkun yang cuba mempertikaikan Jamaah Tabligh, dia bukan Karkun lagi dan Allah telah buang ia dari Usaha yang suci ini. Dan, ia akan dihinakan dengan sibuk membuat usaha yang lain selain usaha Jamaah Tabligh yang tidak suci sebagaimana sucinya Jamaah Tabligh.

k. Jamaah Tabligh adalah Jamaah Rasulullah saw. Memilih Jamaah lain dari Tabligh bermakna telah memilih Jmaah yang bukan Jmaah Rasulullah saw. Akibatnya, Jahannamlah tempatnya.


3. Dan, masih banyak lagi keyakinan-keyakinan Jamaah Tabligh yang menyimpang daripada Aqidah Nabi saw.

Ini satu point yang serius yang wajib dijawab oleh pendokong jemaah tabligh. Boleh SweetManggo, Zerorise dan sapa-sapa pendokong jemaah tabligh menjawab secara ilmiah persoalan diatas. Pengalaman peribadi sy menunjukkan ada kebenaran terhadap dakwaan tersebut.

jasma
02-12-2009, 09:26 AM
Ini satu point yang serius yang wajib dijawab oleh pendokong jemaah tabligh. Boleh SweetManggo, Zerorise dan sapa-sapa pendokong jemaah tabligh menjawab secara ilmiah persoalan diatas. Pengalaman peribadi sy menunjukkan ada kebenaran terhadap dakwaan tersebut.

tuan nanti PM saya email n tuan yer...
kalau ada no tipon lg cantik....
saya akan ke Terengganu 10 hb ni

iewan
02-12-2009, 09:29 AM
salam
4. Namun Allah taala yang memberi api sifat panas , dan panas tiada kaitan dengan Api bahkan Allah berkuasa untuk memberi panas atau sejuk atau apa jua keadaan kepada api .

apa ni saudara zerorise allah tak memberi sifat api tu memanas sebaliknya allah sajalah yg memanaskan.jikalau allah memberi api itu sifat panas sudahpun menyukukan keesaan allah.sila sedar segala sifat perbuatan bukan kita yg gerakkan hakikatnya allah

ilmu kalam

iewan
02-12-2009, 10:13 AM
Salam,
Oleh kerana saudara Firdaus tak ada kat sini, jadi saya nak cuba tanya saudara Zabongga tentang soalan saya yg lepas. Mungkin saudara boleh tolong jawabkan. saya andaikan saudara boleh jawab sebab saudara sendiri pernah kata dah beli kitab2 yg firdaus senaraikan. dan mungkin saudara dah jumpa dgn guru2 yg boleh ajar saudara kitab tsbt. Saya kira soalan saya ni bukanlah susah untuk dijawab.

Ustaz Firdaus,
1.Dimana saya boleh belajar berkenaan dgn Tauhid Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah?. Saya yakin ramai kat sini tak tau atau baru dengar Tauhid Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah

2.Pada pandangan anda, bagaimanakah keadaan orang Islam di malaysia bersangkutan dgn ilmu tauhid dan apakah kedudukannya?

3.Pada pandangan anda, adakah pihak berkuasa agama di negara ini bertepatan dgn Iktiqad Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah dan Jamaah Al-Imam Abul Hasan Al-Asya'ariy Wa Jamaah Al-Imam Abul Mansur Al-Maturidiyy?

ringkasan soalan:

1)-a- saya kira saudara zabongga sendiri boleh cadangkan kpd kami dimana tempat utk mendalami ilmu tauhid ni.Tentu mudah kan?

-b- as-sya'irah dan al-matarudiah : kan bagus kalau dapat ceritakan serba sedikit ttg Abu Hassan al-Asy’ari rahimahullah dan Abu Mansur al-Maturidi rahimahullah.

2)soalan ni saya tanya berkenaan dgn kedudukan ummat islam kat negara bersangkutan dlm perkara tauhid. Sebab di malaysia ni bukan ada satu je kumpulan agama, ada banyak dan bagaimana pula keadaan tauhid bagi orang kebanyakkan? -kalau saudara Firdaus boleh bagi hujah yg panjang lebar dalam risalahnya, saya kira adalah mudah baginya.

3)Pihak berkuasa agama di malaysia. - soalan ni penting kerana saudara mengatakan kebanyakan mereka punyai ilmu tauhid kepalang tanggung sahaja?

Terima kasih

zerorise
02-12-2009, 01:38 PM
salam
4. Namun Allah taala yang memberi api sifat panas , dan panas tiada kaitan dengan Api bahkan Allah berkuasa untuk memberi panas atau sejuk atau apa jua keadaan kepada api .

apa ni saudara zerorise allah tak memberi sifat api tu memanas sebaliknya allah sajalah yg memanaskan.jikalau allah memberi api itu sifat panas sudahpun menyukukan keesaan allah.sila sedar segala sifat perbuatan bukan kita yg gerakkan hakikatnya allah

Allah beri sifat panas kepada api ; dengan kehendaknya , bagaimana dengan percakapan Allah memberi sifat panas kepad api dikatakan mensyirikkan Allah ??

Firman Allah "Wahai api sejuk dan sejahterakanlah keatas Ibrahim"

zerorise
02-12-2009, 05:25 PM
Update 03 Dec 2009 1:32 AM :

Mana pergi zabongan firdaus dan firdaus83 nih ??

Senarai kitab rujukan Syeikhul Hadith Hazrat Maulana Zakariyya rah semasa menulis kita Fadhail 'Amal :

1- Kitab Bukhari Sharif - oleh Abu Abdullah Muhammad bin Ismail
2- Fathul Bari - oleh Abu Fadhl Ahmad bin Ali bin Hajar Asqalani
3- Asadul Ghabaah - oleh Allamah Ibnu Asir Jazuri
4- Durr Mantsur - oleh Allamah Jalaluddin Sayuti
5- Khashaish Kubra - oleh Allamah Sayuti
6- Tarikh Khamis - oleh Syeikh Husain Muhammad Ibnu AlHasan
7- Bayanul Qur'an - oleh Maulana Ashraf Ali Tanwi
8- Jamiul Fawaidh - oleh Muhammad bin Muhamm Sulaiman
9- Tarikhul Khulafa - oleh Allamah Jalaluddin Abd Rahman Sayuti
10- Ashur Mashahir Islam - oleh Rafiq Baki Al Azim
11- Mishkat Sharif - oleh Waliyuddin Muhammad bin Abdullah
12- Ihya Ulumuddin - oleh Imam Al Ghazali
13- Sahih Muslim - oleh Abu Al Hasan Muslim bin Al Hajjaj
14- Qiyamul Lail - oleh Muhammad bin Ahmad bin Ali Marwazi
15- Sunan Tirmidzi - oleh Muhammad bin Isa bin Surah AtTirmidzi
16- Shamail Tirmidzi - oleh Muhammad bin Isa bin Surah AtTirmidzi
17- Tazkiratul Hufaz -oleh Shamsuddin Muhammad bin Ahmad Zaibi
18- Bazlul Majhud - oleh Maulana Khalil Ahmad Muhajir Madani
19- Ash Shifa - oleh Qadi Iyadh bin Musa Al Hushaibi
20- Sunan Abu Daud - oleh Abu Daud Sulaiman bin Ash'ats Sajistani
21- Al Muwatta' - oleh Abu Abdullah Maliki bin Anas bin Malik
22- Kitabul Amwal - oleh Imam Abu Abid AlQasim bin Salam
23- Iqamatul Hujjah - oleh Maulana Abdul Hayy Laknawi
24- Baihaqi - oleh Abu Bakar bin Husain bin Ali AlBaihaqi
25- Dirayah - oleh Hafiz Ibnu Hajar Alaihir Rahmah
26- Al Ishabah - oleh Hafiz Ibnu Hajar AlAsqalani AsShafi'
27- Qurratul 'Uyun - oleh Syeikh Abu Laith Samarqandi
28- Tafsir Azizi - oleh Shah Abdul Aziz Dahlawi
29- At Tabaqat - oleh Muhammad bin Sa'id Katibi Al Waqidi
30- Kitabul Ummah Wal Siyasat - oleh Abdullah bin Muslim
31- Talqihu Fuhumul Asir - Jamaluddin, Abd Rahman bin Al Jawazi
32- Musnad Ahmad - oleh Ahmad bin Muhammad bin Hanbal
33- Awajazul Masalik - oleh Maulana Muhammad Zakariyya
34- Sunan Ibnu Majah - oleh Muhammad bin Yazid AlQardini
35- Sunan Darami - oleh Abdullah bin Abd Rahman AdDarami
36- Isti'ab - oleh Hafiz Ibn Abdul Bar Maliki
37- Sunan Tabrani - oleh Abul Qasim Sulaiman bin Ahmad bin Ayyub
38- SUnan Nasai - oleh Ahmad bin Shu'aib bin Ali
39- AtTarghib Wat Tarhib - oleh Abd Azim bin Adb Qawiy AlMunziri
40- Ibn Hibban - oleh Muhammad bin Hibban bin Ahmad
41- Musnad Hakim - oleh Muhammad bin Abdullah bin Muhammad
42- Az Zawajir - oleh Imam Ibn Hajar alMakki Al Haitami
43- Musnad Bazzar - oleh Abu Bakar Ahmad bin Umar Al Bazari
44- Mushannif - oleh Abdullah bin Muhammad Ibnu Abi Shaibah
45- Musnad Abu Ya'la - oleh Ahmad bin Ali bin AL Masna Al Muwashal
46- Sunan Darru Qutni - oleh Abul Hasan bin Ali bin Umar bin Ahmad
47- Sharhus Sunnah - oleh Husain bin Mas'ud Al Farail
48- Hilyatul Aulia - oleh Abu Nu'aim Ahmad bin Abudllah Asfahani
49- Rahmatul Muhtadah - oleh Abul Khairi Nurul Hasan Khanal Husaini
50- Kanzul Ummal - oleh Allamah Ali Burhan Puri
51- Musnad Ibnu Khuzaimah - oleh Muhammad bin Ishaq Ibnu Khuzaimah
52- Musnad Al Firdaus - oleh Abu Mansur Ad Dailami
53- Musnad Abu Awanah - oleh Ya'kub bin Ishaq bin Ibrahim Naisaburi
54- Zadus Sa'id Fi Zikrin Nabiyyil Habib - oleh Hadrat Aqdis Tanwi
55- Al Qaulil Badi' Fis Solati 'Alal Habibi - oleh Shamsuddin Muhammad AsSakhawi
56- Raudhul Faiq - oleh Syeikh Shu'aib Al Harifaishi
57- Nazhatul Basatin - oleh Abdullah bin As'ad Yamani Yafi'i
58- Harzut Thamin Fii Mubashiratin Nabiyyil Amin - oleh Shah Waliyullah Dahlawi
59- Yusuf Zulaikha - oleh Maulana Abd Rahman Jami'
60- Qashidu Qasimi - oleh Maulana Muhammad Qasim Nanatwi
61- Ahkamul Qur'an - oleh Abu Bakar Ahmad bin Ali Razi Al Jashashi
62- Aini Sharah Bukhari - oleh Badruddin Abu Muhammad bin Ahmad Aini
63- Mirqatu Sharah Mishkat - oleh Nuruddin Ali bin Sultan Muhammad Harwi
64- Mazahirul Haq - oleh Nawab Qatbuddin Khan Bahadur
65- Fatwa Alamgiri - oleh Ulama Hindustan, Hadrat Alamgiri
66- Ainul Ma'bud - oleh Abu Abd Rahman Sharif
67- Tanbihul Ghafilin - oleh Shaikh Abu Laith Samarqandi
68- Jamal - oleh Syaikh Sulaiman Al Jamal
69- Hisni Hasin - oleh Shamsuddin bin Muhammad Al Jazuri
70- Majmu'uz Zawaid - oleh Hafiz Nuruddin Al Haishami
71- Kaukabud Durri - oleh Syaikh Zadu Majdah
72- Hujjatullah Al Balaghah - oleh Shah Waliyullah
73- Maqasid Hasanah - oleh Shamsuddin Muhammad b. Abd Rahman
74- Jamius Saghir - oleh Abd Rahman Jalaluddin Suyuti
75- Tafsir Kabir - oleh Imaduddin Abul Fadai Ismail bin Umar bin Katsir
76- Tafsir Khazin - oleh Alauddin Ali bin Muhammad bin Ibrahim
77- Ithaf Sadatul Muttaqin - oleh Muhammad bin Muhammad Az Zubaidi
78- Mustadrak Hakim - oleh Muhammad bin Abdullah Naisaburi
79- Irwahi Thalasah - oleh Tartib, Maulana Zahuri Al Hasan
80- Tahzibul Muhtazib - oleh Ahmad bin Ali bin Hajar Asqalani
81- Musamirat - oleh Syaikh Akbar Ibnu Arabi
82- Riyadhur Riyahin - oleh Abdullah bin As'ad Yamani Yafi'
83- Mashirul 'Azam - oleh Jamaluddin Abd Rahman bin Al Jauzi
84- Al Kamil - oleh Izzudin Ali bin Muhammad Ibnu Asir Jazuri.

zerorise
03-12-2009, 01:35 AM
Ini satu point yang serius yang wajib dijawab oleh pendokong jemaah tabligh. Boleh SweetManggo, Zerorise dan sapa-sapa pendokong jemaah tabligh menjawab secara ilmiah persoalan diatas. Pengalaman peribadi sy menunjukkan ada kebenaran terhadap dakwaan tersebut.

Merujuk kepada encik z , kami serahkan perkara ini untuk encikz ajukan kepada Ustaz Hambali di :

http://hambalialorstari.blogspot.com/

layanjelah
03-12-2009, 08:45 AM
mereka x akan paham.....mereka hanya akan paham bila kluar. INya Allah,kerana ini usaha pilihanNya.ckp cikgu aku dulu.
dah lama aku x kuar,,,,ttp tetap berazam.

sweetmango
03-12-2009, 10:29 AM
Ini satu point yang serius yang wajib dijawab oleh pendokong jemaah tabligh. Boleh SweetManggo, Zerorise dan sapa-sapa pendokong jemaah tabligh menjawab secara ilmiah persoalan diatas. Pengalaman peribadi sy menunjukkan ada kebenaran terhadap dakwaan tersebut.

spt yg disyorkan oleh zerorise. ada yg cuba mghubungi ustaz Hambali berkenaan ini. Pernyataan2 yg dikemukakan oleh Firdaus ini lebih kpd pendapat peribadi seorang bekas karkun.

Didlmnya juga ada jarum2 hasad utk memecah belahkan jemaah2 Islam yg sy anggap keterlaluan..di dlm mana2 bayan/malfuzat ulama jt, tidak pernah pun merendah2kan kedudukan ilmu alim ulama & jemaah2 Islam selain jt.. sebaliknya jemaah Tabligh inilah menjadi tumpuan pencela2 yg mengatakannya sebagai jemaah bidaah & sesat.

sweetmango
03-12-2009, 10:34 AM
Beberapa kisah berlaku di tanah air..

1. Bagaimana satu kisah, seorang pemabuk yakni pemain muzik di kelab malam, tiba-tiba berubah kehidupannya kepada ketaatan kepada agama. Dia memberitahu, bahawa pada zaman kejahilannya pada sekitar zaman 80-an, halal dan haram sama baginya, dan bagaimana orang yang berulang alik ke masjid tidak menghiraukannya malah memandang hina kepadanya, lalu hanya ada beberapa kerat orang tabligh yang memujuknya, ikram dia, menziarahinya dan bertanya khabar lalu mengajak dia keluar 3 hari, 40 hari lalu kehidupannya berubah kepada kesolehan. Semasa keluar di suatu tempat tiba-tiba siak masjid tidak membenarkan jemaah memasuki masjid, maka lelaki ini berkata, "Dahulu masa saya sibuk di kelab malam, takde seorangpun orang AJK masjid yang datang jumpa saya untuk bimbing saya bawa ke masjid, tetapi sekarang saya dah datang ke masjid, maka AJK masjid pulak tak bagi saya masuk." Maka kata-kata itu meruntunkan hati tok siak yang terus malu alah dan akhirnya dibenarkan masuk. Lelaki ini berkata: "Kalau Maulana Ilyas hidup balik dan dia kata usaha ini tak betul maka aku tetap kata usaha ini betul".

Kita boleh dengar bagaimana, ada orang yang kehidupannya yang dipenuhi rock, black metal, death metal, thrash metal dan macam-macam logam lagi dan kecintaannya memakai baju dan outfit yang menyerupai emperor, rotting christ, mahyem, cradle.., metalica, sodom... etc yg menjadi idola mereka. Dengan rantai, seluar ketat, jaket, growl ala glen benton deicide atau napalm, wisper macam lucifer king diamond, baju all black etc, bersusun cd, kaset bawah tanah dlm rak, bunyi solo gitar crybaby mengaum, riffing yg mengergaji pentas atau mengcarcasskan audien gig. Tetapi tiba-tiba berubah sikap kepada kecintaannya kepada sunnah Nabi s.a.w. Baju2 dan pakaiannya mula mencontohi sunnah kerana Nabi Muhammad kini menjadi contoh ikutan hariannya. Maka menangis la dia pada waktu malam ketika solah tahajud semasa manusia sedang nyenyak tidur. Menangis merintih, merengek, menyesali dosa silam dan mensyukuri nikmat hidayah dan berdoa dikekalkan dalam jalan hidayah dan asbab hidayah seluruh alam manakala siangnya menjadi hamba yg taat kpd penciptaNya dan menjalankan kerja umat, kerja dakwah.

2. Kita boleh dengar kisah seorang ustaz yang pada mulanya menyangka dengan ilmunya yang tinggi semata-mata sudah mencukupi, lalu tidak bersetuju dgn usaha atas iman.
Namun, sikap seorang alim (kerana keberkatan ilmu) ialah ada bersangka baik dan berlapang dada, dan disebabkan itu dia masih juga bercampur gaul dengan orang tabligh
yang buat usaha di surau dia mengajar setiap minggu.

Tiba-tiba ustaz ini menghadapi satu masalah yang mengganggu fikirannya lantas ketika bersembang dia tercerita masalah itu kepada orang tabligh itu yang merupakan cikgu sekolah.
Maka cikgu itu tercakap, 'nabi mengajar kita menyelesaikan masalah dengan perantaraan amal, betul tak ustaz.' Maka ustaz ini berasa tersinggung dengan kata2 itu kerana dia menganggap seolah-olah dia sedang didakwahkan dan dlm dirinya ada ego. Lalu ustaz itu berkata, 'Apa hak awak hendak cakap begitu kepada saya?' Ustaz itu terus berlalu pergi. Namun rupa-rupanya selepas kejadian itu, dalam diam-diam ustaz itu cuba menyelesaikan masalahnya dengan perantaran amal yakni beliau banyak bersolat hajat, membaca yasin dan membetulkan amalan lain lalu berdoa sungguh2 kepada Allah sambil berikhtiar/usaha. Akhirnya Allah selesaikan masalahnya. Maka tersingkap hidayah dalam dirinya bahawa benar lah apa yg dikatakan oleh cikgu tadi.

Maka selepas beberapa hari ustaz itu muncul sambil beriya-iya benar hendak berjumpa dengan cikgu tadi dan meminta maaf dan menyatakan hasratnya ingin keluar tabligh 3 hari.Selepas keluar 3 hari beberapa kali dia terus keluar 40 hari dan sekarang (masih belum balik lagi, ini berlaku di negeri selatan tanahair) sedang keluar satu tahun di jalan Allah. Baru lah ustaz itu mengerti bahawa usaha dakwah ini adalah mahkota segala kerja iaitu kerja yang ditinggalkan oleh Baginda Nabi s.a.w. Dengan usaha itu boleh menyelamatkan umat, dan jika ia ditinggalkan maka kehinaan kepada umat sehingga orang kafir yang kencing berdiri pun akan didatangkan oleh Allah sebagai alat/asbab untuk menghinakan umat Islam.

3. Di lokasi lain, kita juga boleh dengar kisah seorang pembuat rumah, Wak Tar (orang jawa, umur lebih 60 tahun) yg amat tidak berkenan dengan usaha dakwah walaupun dia adalah bilal di suraunya di Selangor. Tetapi ketentuan Allah berlaku juga kerana tiba-tiba anak sulungnya yang belajar di UTM dipilih Allah menjadi karkun dan selepas grad dgn cemerlang sebagai graduan kejuruteraan, dia melapangkan masa 4 bulan di jalan Allah. Wak Tar sedikit gusar dengan kegiatan anaknya kerana disangkanya Tabligh tak betul. Satu hari Wak Tar sampai seru hendak pergi menunaikan haji dan seorang ustaz (bekas guru besar sekolah agama kerajaan) telah berjumpa dengan Wak Tar. Ustaz ini mengetahui hal ehwal Wak Tar kerana mereka satu kampung. Lalu ustaz ini memberikan cadangan kepada Wak Tar, "Wak doa lah dengan seikhlas hati depan Kaabah nanti supaya Allah tunjukkan hidayah jalan mana yang benar". Maka, Wak Tar menganggap ia seolah-olah cabaran maka apabila tiba di satu masa dia berdoa sambil menangis2 depan kaabah mengenai perkara itu. Apabila balik saja ke tanah air dari Mekah, selang beberapa minggu, ustaz tadi menziarahinya dan mengajaknya keluar 3 hari, lalu dgn serta merta dijawabnya: 'OK'. Hari ini, sejak 4 tahun lalu, dia sudah 4 kali keluar 40 hari dan sekarang beliau sedang bergerak dalam jemaah 40 hari yang mana amir jemaah itu adalah ustaz itu jugak.

source: ziarah76.blogspot.com/2008/12/jalan-hidayat-di-depan-mata.html

layanjelah
03-12-2009, 11:59 AM
Beberapa kisah berlaku di tanah air..

1. Bagaimana satu kisah, seorang pemabuk yakni pemain muzik di kelab malam, tiba-tiba berubah kehidupannya kepada ketaatan kepada agama. Dia memberitahu, bahawa pada zaman kejahilannya pada sekitar zaman 80-an, halal dan haram sama baginya, dan bagaimana orang yang berulang alik ke masjid tidak menghiraukannya malah memandang hina kepadanya, lalu hanya ada beberapa kerat orang tabligh yang memujuknya, ikram dia, menziarahinya dan bertanya khabar lalu mengajak dia keluar 3 hari, 40 hari lalu kehidupannya berubah kepada kesolehan. Semasa keluar di suatu tempat tiba-tiba siak masjid tidak membenarkan jemaah memasuki masjid, maka lelaki ini berkata, "Dahulu masa saya sibuk di kelab malam, takde seorangpun orang AJK masjid yang datang jumpa saya untuk bimbing saya bawa ke masjid, tetapi sekarang saya dah datang ke masjid, maka AJK masjid pulak tak bagi saya masuk." Maka kata-kata itu meruntunkan hati tok siak yang terus malu alah dan akhirnya dibenarkan masuk. Lelaki ini berkata: "Kalau Maulana Ilyas hidup balik dan dia kata usaha ini tak betul maka aku tetap kata usaha ini betul".

Kita boleh dengar bagaimana, ada orang yang kehidupannya yang dipenuhi rock, black metal, death metal, thrash metal dan macam-macam logam lagi dan kecintaannya memakai baju dan outfit yang menyerupai emperor, rotting christ, mahyem, cradle.., metalica, sodom... etc yg menjadi idola mereka. Dengan rantai, seluar ketat, jaket, growl ala glen benton deicide atau napalm, wisper macam lucifer king diamond, baju all black etc, bersusun cd, kaset bawah tanah dlm rak, bunyi solo gitar crybaby mengaum, riffing yg mengergaji pentas atau mengcarcasskan audien gig. Tetapi tiba-tiba berubah sikap kepada kecintaannya kepada sunnah Nabi s.a.w. Baju2 dan pakaiannya mula mencontohi sunnah kerana Nabi Muhammad kini menjadi contoh ikutan hariannya. Maka menangis la dia pada waktu malam ketika solah tahajud semasa manusia sedang nyenyak tidur. Menangis merintih, merengek, menyesali dosa silam dan mensyukuri nikmat hidayah dan berdoa dikekalkan dalam jalan hidayah dan asbab hidayah seluruh alam manakala siangnya menjadi hamba yg taat kpd penciptaNya dan menjalankan kerja umat, kerja dakwah.

2. Kita boleh dengar kisah seorang ustaz yang pada mulanya menyangka dengan ilmunya yang tinggi semata-mata sudah mencukupi, lalu tidak bersetuju dgn usaha atas iman.
Namun, sikap seorang alim (kerana keberkatan ilmu) ialah ada bersangka baik dan berlapang dada, dan disebabkan itu dia masih juga bercampur gaul dengan orang tabligh
yang buat usaha di surau dia mengajar setiap minggu.

Tiba-tiba ustaz ini menghadapi satu masalah yang mengganggu fikirannya lantas ketika bersembang dia tercerita masalah itu kepada orang tabligh itu yang merupakan cikgu sekolah.
Maka cikgu itu tercakap, 'nabi mengajar kita menyelesaikan masalah dengan perantaraan amal, betul tak ustaz.' Maka ustaz ini berasa tersinggung dengan kata2 itu kerana dia menganggap seolah-olah dia sedang didakwahkan dan dlm dirinya ada ego. Lalu ustaz itu berkata, 'Apa hak awak hendak cakap begitu kepada saya?' Ustaz itu terus berlalu pergi. Namun rupa-rupanya selepas kejadian itu, dalam diam-diam ustaz itu cuba menyelesaikan masalahnya dengan perantaran amal yakni beliau banyak bersolat hajat, membaca yasin dan membetulkan amalan lain lalu berdoa sungguh2 kepada Allah sambil berikhtiar/usaha. Akhirnya Allah selesaikan masalahnya. Maka tersingkap hidayah dalam dirinya bahawa benar lah apa yg dikatakan oleh cikgu tadi.

Maka selepas beberapa hari ustaz itu muncul sambil beriya-iya benar hendak berjumpa dengan cikgu tadi dan meminta maaf dan menyatakan hasratnya ingin keluar tabligh 3 hari.Selepas keluar 3 hari beberapa kali dia terus keluar 40 hari dan sekarang (masih belum balik lagi, ini berlaku di negeri selatan tanahair) sedang keluar satu tahun di jalan Allah. Baru lah ustaz itu mengerti bahawa usaha dakwah ini adalah mahkota segala kerja iaitu kerja yang ditinggalkan oleh Baginda Nabi s.a.w. Dengan usaha itu boleh menyelamatkan umat, dan jika ia ditinggalkan maka kehinaan kepada umat sehingga orang kafir yang kencing berdiri pun akan didatangkan oleh Allah sebagai alat/asbab untuk menghinakan umat Islam.

3. Di lokasi lain, kita juga boleh dengar kisah seorang pembuat rumah, Wak Tar (orang jawa, umur lebih 60 tahun) yg amat tidak berkenan dengan usaha dakwah walaupun dia adalah bilal di suraunya di Selangor. Tetapi ketentuan Allah berlaku juga kerana tiba-tiba anak sulungnya yang belajar di UTM dipilih Allah menjadi karkun dan selepas grad dgn cemerlang sebagai graduan kejuruteraan, dia melapangkan masa 4 bulan di jalan Allah. Wak Tar sedikit gusar dengan kegiatan anaknya kerana disangkanya Tabligh tak betul. Satu hari Wak Tar sampai seru hendak pergi menunaikan haji dan seorang ustaz (bekas guru besar sekolah agama kerajaan) telah berjumpa dengan Wak Tar. Ustaz ini mengetahui hal ehwal Wak Tar kerana mereka satu kampung. Lalu ustaz ini memberikan cadangan kepada Wak Tar, "Wak doa lah dengan seikhlas hati depan Kaabah nanti supaya Allah tunjukkan hidayah jalan mana yang benar". Maka, Wak Tar menganggap ia seolah-olah cabaran maka apabila tiba di satu masa dia berdoa sambil menangis2 depan kaabah mengenai perkara itu. Apabila balik saja ke tanah air dari Mekah, selang beberapa minggu, ustaz tadi menziarahinya dan mengajaknya keluar 3 hari, lalu dgn serta merta dijawabnya: 'OK'. Hari ini, sejak 4 tahun lalu, dia sudah 4 kali keluar 40 hari dan sekarang beliau sedang bergerak dalam jemaah 40 hari yang mana amir jemaah itu adalah ustaz itu jugak.

source: ziarah76.blogspot.com/2008/12/jalan-hidayat-di-depan-mata.html

betul...kena keluar.baru paham........

zerorise
03-12-2009, 03:00 PM
Komen Ustaz Hambali menjawab pertanyaan Ip Pin yang mengajukan pertuduhan firdaus83 :

http://www3.cbox.ws/box/index.php?boxid=3081018&boxtag=3289&sec=archive&i=2944

Jawapan ustaz hambali :

Ip Pin,Memang pun ada di antara adab yg diceritakan ketika keluar Jemaah banyak terpengaruh dgn Mazhab Hanafi.Kesilapan (perbedaan) pandangan mazhab bukanlah perlu kepada taubat. Cuma ketika muzakarah perlu berlapang dada dan tidak tetapkan itu sahaja. Apa yg disebutkan ada didlm kitab simpanan saya. Perlu diingatkan muazakarah begitu bukanlah pada semua jemaah. Kalau ada satu kes buang bayi disalah satu universiti tidak bermakna semua pelajar perlu pindah (bersara)atau tamatkan pengajian. Semua universiti ada masaalah.
Begitu dengan jemaah.Tidak ada mana-mana jemaah pun ahlinya sempurna.Carilah ! Salah silap perkara kecil oleh sekelumpok tidak bermakna semuanya sesat belaka.

zerorise
04-12-2009, 04:15 AM
Saya masih menunggu firdaus .

Zabongga
09-12-2009, 12:48 PM
betul...kena keluar.baru paham........

Makin keluar, makin sesat..! Sesat Tauhid pulak tu.

bak kata pepatah.. lepas mulut harimau, masuk mulut buaya..

Zabongga
09-12-2009, 12:52 PM
Allah beri sifat panas kepada api ; dengan kehendaknya , bagaimana dengan percakapan Allah memberi sifat panas kepad api dikatakan mensyirikkan Allah ??

Firman Allah "Wahai api sejuk dan sejahterakanlah keatas Ibrahim"

Bila ALLAH letak SIFAT pada api?

Zabongga
09-12-2009, 01:06 PM
Komen Ustaz Hambali menjawab pertanyaan Ip Pin yang mengajukan pertuduhan firdaus83 :

http://www3.cbox.ws/box/index.php?boxid=3081018&boxtag=3289&sec=archive&i=2944

Jawapan ustaz hambali :

Ip Pin,Memang pun ada di antara adab yg diceritakan ketika keluar Jemaah banyak terpengaruh dgn Mazhab Hanafi.Kesilapan (perbedaan) pandangan mazhab bukanlah perlu kepada taubat. Cuma ketika muzakarah perlu berlapang dada dan tidak tetapkan itu sahaja. Apa yg disebutkan ada didlm kitab simpanan saya. Perlu diingatkan muazakarah begitu bukanlah pada semua jemaah. Kalau ada satu kes buang bayi disalah satu universiti tidak bermakna semua pelajar perlu pindah (bersara)atau tamatkan pengajian. Semua universiti ada masaalah.
Begitu dengan jemaah.Tidak ada mana-mana jemaah pun ahlinya sempurna.Carilah ! Salah silap perkara kecil oleh sekelumpok tidak bermakna semuanya sesat belaka.

Bro Zero, kalau ada perbezaan pendapat pada Feqah @ Fiqh, tak jadi masalah. Tapi bro, kalo ada Perbezaan Pendapat dan Keterangan AlQuran dan AlHadis di dalam TAUHID, maka hati2. Nabi saw kan dah pesan, satu puak je yang selamat.. yang lain masuk neraka..

Kalau ditakdirkan "72 puak" yang lain tu ;

1. tak pernah buat dosa, malah solah berjemaah sehingga tidak pernah tertinggal takbiratul pertama.
2. Puasa tak pernah tinggal dalam hidup.
3. Berdakwah Agama sepanjang umur hidupnya.
4. dan matinya dalam kemuliaan.

Tidak semestinya si dia ini matinya akan ke syurga. Ini kerana sudah dijanjikan akan masuk neraka kerana AKIDAHNYA bersalahan dengan AKIDAH NABI SAW.

Ini kerana, ia tidak menyembah Allah Taala seperti apa yang Nabi saw Sembah. Sesiapa yang AQIDAHNYA bukan berAqidah Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah dan Maturidiyyah, maka ia bukan menyembah Allah Taala. Malah, terlalu banyak mensyirikkan Allah dari segi Zat, Sifat, dan Perbuatan Allah Taala.

Zabongga
09-12-2009, 01:12 PM
Zero dan karkun2 yang lain, aku tak kesah nko nak cakap Agama, tapi cakap lah Agama dari apa yang nko belajar dari Kitab2 Muktabar.

Jangan main amik je apa yang karkun2 eldest bayan, bahaya besar tu..
Ustaz2 boleh buat salah, tapi kalau nko rujuk pada kitab2 muktabar kan lagi bagus!
Lecturer Elektrik MENGAJAR MUNGKIN SALAH, tapi takkanlah nko nak salah Buku Rujukan Elektronik Yang Besar(Harga Beratus)...Nak salahkan buku ni pun kena ada fakta...

Apa lagi dalam Agama.. uLAMA' buat salah, tapi kalau dah tertulis dalam Kitab2 Muktabar.. kena ada fakta beb kalau nak betulkan..

Yang aku nampak, takde lagi dalam MALAYSIA ni yang ilmunya setaraf Ulama' dan Fuqaha' (Kitab2 Muktabar).. Cuba tanya mufti Perak, adakah dia setaraf dengan Asy-Syaikh Zainul Abidin Al-Fathaniy..

firdaus bleh blah je dari web site ni, tapi nko yang sesat nanti!!!

sapo lg nak tegur nko, nak harap ustaz tabligh.... bila? semuanya kata masalah kecik, nanti sampai nko MATI salah iktiqad dia kata nko masih selamat.. KENAPA! TAK PERCAYA!

Zabongga
09-12-2009, 01:26 PM
tanya pasal apa?? pasal JT ??

Saya berkawan dengan Ulama2 dan Ustaz2 dan ada diantara mereka bergelar mufti , dah khatam kitab2 utama HADIS . x da pun diorang kata haram, sesat ataupun menyeleweng .

Zero, kan firdaus dah cakap, mana ada orang belajar TAUHID dari Ustaz2 Hadis... Kalau ustaz2 sri petaling belajar Sahih Bukhari dan Muslim, boleh bagi tau saya ada berapa bab dalam tu? Ada bab najis?

Nko tak payah jawap lah, nanti makin jahil aku nampak nko ni.. Dalam kitab2 hadis original ulama' dan fuqaha' (Kitab2 Muktabar), mana ada pecahan bab2 semua tu... cuba cari Kitab tu..

Orang belajar Tauhid dari Ulama Tauhidlah! Ni aku senaraikan balik semua "Kitab-kitab Tauhid Asya'irah dan Maturidiyyah" , cari sendiri guru yang boleh ngajo Kitab2 ni..

Zabongga
09-12-2009, 01:32 PM
A.Kitab-kitab Tauhid Yang Muktabar. (Di Pakai Oleh Ulamak Serata ‘Alam)

1.Kitab ‘Aqidatun Najin Fi ‘Ilmi Usuliddin,
– bagi Al-’Alim Al-’Allamah Asy-Syaikh Zainul ‘Abidin bin Muhammad Al-Fathani.

2.Kitab Tuhfatul Murid, Hasyiah A’la Matni Jauharatit Tauhid,
3.Kitab Hasyiah Bayjuri ‘Ala Ummul Barahin,
4.Kitab Hasyiah Tahqiqul Maqam A’la Kifayatil Awam Fi Ilmil Kalam,
– bagi Asy-Syaikh Al-‘Allamah Ibrahim b. Muhamad Al-Bayjuri,

5.Kitab Tuhfatur Raghibin Fi Bayani Haqiqati Imanilmu’minin Wama Yufsiduhu Min Riddatil Murtaddin,
– bagi Asy-Syaikh Muhammad Arsyad bin Abdullah Al-Banjari.

6.Kitab Mabahis Fi ‘Aqaidie Ahlissunnah Al-Musamma Al-Muhannad ‘Ala Mufannad,
– bagi Asy-Syaikh Khalil Ahmad As-Saharanpuriyyi Al-Hindiyyi.

7.Kitab Nuruzzalam Syarah ‘ala Aqidatil Awwam,
8.Kitab Tijanud Darari,
9.Kitab Mirqatu Su’udit Tasdiq Fi Syarhi Sullamit Taufiq Ila Mahabbatillahi ‘Alat Tahqiq,
10.Kitab Maraqil ‘Ubudiyyah,
11.Kitab Nihayatuz Zain Fi Irsyadil Mubtadiin Syarhun ‘Ala Qurratil Aini Bi Muhimmatid Dini Fil Fiqhi ‘Ala Mazhabil Imamisy Syafiei Lisy Syaikhi Zainid Din Ibni Abdil ‘Aziz Al-Malibariy,
12.Kitab Fathul Majid Syarhun ‘Alad Durril Farid Fi ‘Aqaidie Ahlit Tauhid,
– bagi Asy-Syaikh Muhammad Nawawi Ibnu Umar, Al-Banteni At-Tanari.

13.Kitab AsySyarhul Qawwim Fi Halli Al-Fazi Assiratil Mustaqim,
14.Kitab Bughyatut Talib Li Ma’rifatil Ilmid Diniyyil Wajib,
15.Kitab Sarikhul Bayan Fir Raddi ‘Ala Man Khalafal Quran,
16.Kitab Al-Mathalibul Wafiyyah Syarhul ‘Aqidatin Nasafiyyah,
– bagi Asy-Syaikh Abdullah Al-Harari Al-Ma’ruf Bil Habasiyyi.

17.Kitab Bidayatul Hidayah,
– bagi Asy-Syaikh Jalaluddin.

18.Kitab Mursyidul Ha’ir Fi Hallil Al-Fazi Risalah Ibni Asakir,
19.Kitab Al-As’ilatul Mubassathah ‘Ala Syarhi Risalah Ibni Asakir,
– bagi Qismul Abhas Waddirasatil Islamiyyah Fi Jam’iyyah Al-Masyari’ Al-Khairiyyah Al-Islamiyyah, Bairut, Lubnan.

20.Kitab Muzakkiratut Tauhid Wal Firaq,
– bagi Asy-Syaikh Hasan As-Sayyid Mutawalliyy.

21.Kitab Ad-Durarus Saniyyah Fir Raddi A’la Wahhabiyyah,
– bagi Al-‘Alim Al-‘Allamah Min Aali Baitin Nubuwwah As-Sayyid Ahmad b. As-Sayyid Zaini Dahlan.

22.Kitab Al-Ajwibatul Ghaliyyah Fi ‘Aqidatil Firqatin Najiah,
– bagi Al-‘Allamah Ad-Da’ie Ilallah Al-Habib Zainul ‘Abidin Al-‘Alawiyyi.

23.Kitab Al-Farqu Bainal Firaq,
– bagi Al-Imam ‘Abdul Qahir b. Tahir b. Mohd. Al-Baghdadiyyi.

24.Kitab Ahlus Sunnah Al-Asya’irah Syahadatu ‘Ulama’il Ummah Wa Adillatuhum,
– bagi Asy-Syaikh Hamad As-Sinan dan Asy-Syaikh Fauzi Al-‘Anjariyyi.

25.Kitab Tahzibu Kitabil ‘Iktimad Fil ‘Iktiqad,
– bagi Asy-Syaikh Abul Mahasin Muhammad Al-Qauqaji At-Tarablusiyyi Al-Hanafiyyi.

26.Kitab Maqsidut Talibin Fi Ajwibati Matnis Siratil Mustaqim,
– bagi Majlis Ulama’ Darul Masyari’ (Darul Masyari’, Bairut, Lubnan).

27.Kitab Hasyiah Dusuki ‘Ala Ummil Barahin,
– bagi Asy-Syaikh Al-Muhaqqiq As-Sayyidiyy Muhammad Sanusi Al-Malikiyy.

28.Kitab Hasyiah Dusuki ‘Ala Ummil Barahin,
– bagi Asy-Syaikh Ibrahim Ad-Dusukiy.

29.Kitab Hasyiah Sowi ‘Ala Jauharah,
– bagi Asy-Syaikh Sowi.

30.Kitab Hasyiah Syarqawiy ‘Ala Hud Hudi,
– bagi Asy-Syaikh Ahmad Asy-Syarqawiyy.

31.Kitab Faridatul Faraid,
– bagi Asy-Syaikh Ahmad Al-Fathani.

32.Kitab Ad-Durrus Tsamin,
33.Kitab Warduz Zawahir,
– bagi Asy-Syaikh Daud bin Abdullah Al-Fathani.

34.Kitab Sirajul Huda,
– bagi Asy-Syaikh Zainuddin bin Muhammad Badawi Asy-Syambawi.

35.Kitab Mursyidul Ha’ir Fi Halli Al-Faazi Risalah Ibni ‘Asaakir,
– bagi Qismul Abhas Waddirasatil Islamiyyah Fi Jam’iyyah Al-Masyari’ Al-Khairiyyah Al-Islamiyyah, Bairut, Lubnan.

36.Kitab Hasyiah Asy-Syaikh Muhammad Ibni Muhammad Al-Amir ‘Ala Syarhi Asy-Syaikh Abdis Salam Ibni Ibrahim Al-Malikiyy Li Jauharah At-Tauhid Lil Imam Al-Laqqaniyy Wa Bi Hamisyiha “Ithaful Murid Syarah Asy-Syaikh Abdis Salam Al-Malikiyy ‘Ala Jauhatit Tauhid Al-Mazkurah.”

Zabongga
09-12-2009, 01:44 PM
Di atas ini SEMUANYA ULAMA2 BESAR yang mendukung AQIDAH AHLUS SUNNAH WAL JAMAAH AL-ASYA'IRAH DAN MATURIDIYYAH yang juga merupakan warisan AQIDAH NABI SAW....

Hidup ULAMA' MUKTABAR!!!
Hidup ULAMA' MUKTABAR!!!
Hidup ULAMA' MUKTABAR!!!

Ada juga sebahagian dari mereka yang merupakan 'WALI ALLAH' (Orang yang hampir kepada ALLAH) seperti Asy-Syaikh Muhammad Nawawi Ibnu Umar, Al-Banteni At-Tanari. Jasadnya masih kekal utuh dan tidak reput ditelan zaman, masih lagi disemadikan di Jannatul Makwa, di sebelah Kubur Saidatina Khadijah Al-Kubra, di Makkatul Mukarramah..

Sesiapa yang kat CG ni akan pergi ke Makkah, jangan lupa sampaikan salam saya kepada beliau!

:eek::eek::eek: Haahahahaa.. hanya orang Tabligh yang mengaku diri sendiri lebih tinggi dari WALI ALLAH kerana beralasankan buat usaha Tabligh.. Sedangkan sebenarnya diri mereka MUSUH ALLAH!!! Ini berpunca JAHIL HUKUM AGAMA lebih-lebih lagi dalam TAUHID...

"Belajarlah Tauhid berdasarkan Ulama' dan Fuqaha (Kitab2 Muktabar).. "

Syukur pada Allah, Allah telah menghantar seseorang yang bernama firdaus83 yang dapat ajar Agama berdasarkan Kitab2 Muktabar dan menegur diri aku yang jahil dalam Agama!

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Selamat aku dari jatuh ke dalam Fitnah Aqidah Akhir Zaman!

jasma
09-12-2009, 01:58 PM
salam tuan zabongga.....

bila nak jumpa?
cakap bukan kemain lagi.....
takkan nak jumpa2 sambil minum teh...
pastu nak belajar dgn tuan x boleh?

boleh tak tuan zabongga bagi cth macam mana nak cerita kebesaran Allah kpd org ramai....
boleh saya belajar....

Zabongga
09-12-2009, 02:13 PM
salam
4. Namun Allah taala yang memberi api sifat panas , dan panas tiada kaitan dengan Api bahkan Allah berkuasa untuk memberi panas atau sejuk atau apa jua keadaan kepada api .

apa ni saudara zerorise allah tak memberi sifat api tu memanas sebaliknya allah sajalah yg memanaskan.jikalau allah memberi api itu sifat panas sudahpun menyukukan keesaan allah.sila sedar segala sifat perbuatan bukan kita yg gerakkan hakikatnya allah

Saudara Armrace, alangkah beruntungnya saya kerana berjumpa dengan saudara. Tidak ramai orang yang betul Aqidahnya seperti Aqidah Nabi saw.

Benarlah kata Saudara, Pada HAQIQATNYA, Allah swt tidak pernah memberikan Sifat kepada makhluq yang dijadikanNya. Perbuatan membakar itu Allah yang jadikan dan gerakkan. Allah tidak mengambil wasitah (perantaraan) seperti api untuk membakar. Di mana tempat saudara belajar Aqidah Nabi saw ini? Kitab apa yang saudara pakai?

Saya belajar di kawasan Baitul Hilal, Teluk Kemang, Negeri Sembilan! Syukurlah!

zerorise
09-12-2009, 04:31 PM
Mengaji kena ada guru , bukan mengaji kitab tanpa guru, seorang engineer x kan faham engineering walaupun belajar beratus kitab sekalipun selagi belajar tanpa guru.

Untuk faham sesuatu perlu kepada pembelajaran kitab dan berguru tauhid .

Mentelaah tanpa guru sebenarnya dipimpin oleh syaitan.

Jikalau tuan zabonga firdaus al-munafik berani, sila nyatakan alamat rumah tuan .

zerorise
09-12-2009, 04:32 PM
Nampaknya saudara firdaus begitu taksub dengan kitab muktabar bermakna guru firdaus adalah kitab muktabar bukan NABI SAW!!!

zerorise
09-12-2009, 04:34 PM
Maksudnya Maulana Zakariyya dan Maulana2 lain2 telah menjadi kafir??

zerorise
09-12-2009, 04:35 PM
A.Kitab-kitab Tauhid Yang Muktabar. (Di Pakai Oleh Ulamak Serata ‘Alam)

1.Kitab ‘Aqidatun Najin Fi ‘Ilmi Usuliddin,
– bagi Al-’Alim Al-’Allamah Asy-Syaikh Zainul ‘Abidin bin Muhammad Al-Fathani.

2.Kitab Tuhfatul Murid, Hasyiah A’la Matni Jauharatit Tauhid,
3.Kitab Hasyiah Bayjuri ‘Ala Ummul Barahin,
4.Kitab Hasyiah Tahqiqul Maqam A’la Kifayatil Awam Fi Ilmil Kalam,
– bagi Asy-Syaikh Al-‘Allamah Ibrahim b. Muhamad Al-Bayjuri,

5.Kitab Tuhfatur Raghibin Fi Bayani Haqiqati Imanilmu’minin Wama Yufsiduhu Min Riddatil Murtaddin,
– bagi Asy-Syaikh Muhammad Arsyad bin Abdullah Al-Banjari.

6.Kitab Mabahis Fi ‘Aqaidie Ahlissunnah Al-Musamma Al-Muhannad ‘Ala Mufannad,
– bagi Asy-Syaikh Khalil Ahmad As-Saharanpuriyyi Al-Hindiyyi.

7.Kitab Nuruzzalam Syarah ‘ala Aqidatil Awwam,
8.Kitab Tijanud Darari,
9.Kitab Mirqatu Su’udit Tasdiq Fi Syarhi Sullamit Taufiq Ila Mahabbatillahi ‘Alat Tahqiq,
10.Kitab Maraqil ‘Ubudiyyah,
11.Kitab Nihayatuz Zain Fi Irsyadil Mubtadiin Syarhun ‘Ala Qurratil Aini Bi Muhimmatid Dini Fil Fiqhi ‘Ala Mazhabil Imamisy Syafiei Lisy Syaikhi Zainid Din Ibni Abdil ‘Aziz Al-Malibariy,
12.Kitab Fathul Majid Syarhun ‘Alad Durril Farid Fi ‘Aqaidie Ahlit Tauhid,
– bagi Asy-Syaikh Muhammad Nawawi Ibnu Umar, Al-Banteni At-Tanari.

13.Kitab AsySyarhul Qawwim Fi Halli Al-Fazi Assiratil Mustaqim,
14.Kitab Bughyatut Talib Li Ma’rifatil Ilmid Diniyyil Wajib,
15.Kitab Sarikhul Bayan Fir Raddi ‘Ala Man Khalafal Quran,
16.Kitab Al-Mathalibul Wafiyyah Syarhul ‘Aqidatin Nasafiyyah,
– bagi Asy-Syaikh Abdullah Al-Harari Al-Ma’ruf Bil Habasiyyi.

17.Kitab Bidayatul Hidayah,
– bagi Asy-Syaikh Jalaluddin.

18.Kitab Mursyidul Ha’ir Fi Hallil Al-Fazi Risalah Ibni Asakir,
19.Kitab Al-As’ilatul Mubassathah ‘Ala Syarhi Risalah Ibni Asakir,
– bagi Qismul Abhas Waddirasatil Islamiyyah Fi Jam’iyyah Al-Masyari’ Al-Khairiyyah Al-Islamiyyah, Bairut, Lubnan.

20.Kitab Muzakkiratut Tauhid Wal Firaq,
– bagi Asy-Syaikh Hasan As-Sayyid Mutawalliyy.

21.Kitab Ad-Durarus Saniyyah Fir Raddi A’la Wahhabiyyah,
– bagi Al-‘Alim Al-‘Allamah Min Aali Baitin Nubuwwah As-Sayyid Ahmad b. As-Sayyid Zaini Dahlan.

22.Kitab Al-Ajwibatul Ghaliyyah Fi ‘Aqidatil Firqatin Najiah,
– bagi Al-‘Allamah Ad-Da’ie Ilallah Al-Habib Zainul ‘Abidin Al-‘Alawiyyi.

23.Kitab Al-Farqu Bainal Firaq,
– bagi Al-Imam ‘Abdul Qahir b. Tahir b. Mohd. Al-Baghdadiyyi.

24.Kitab Ahlus Sunnah Al-Asya’irah Syahadatu ‘Ulama’il Ummah Wa Adillatuhum,
– bagi Asy-Syaikh Hamad As-Sinan dan Asy-Syaikh Fauzi Al-‘Anjariyyi.

25.Kitab Tahzibu Kitabil ‘Iktimad Fil ‘Iktiqad,
– bagi Asy-Syaikh Abul Mahasin Muhammad Al-Qauqaji At-Tarablusiyyi Al-Hanafiyyi.

26.Kitab Maqsidut Talibin Fi Ajwibati Matnis Siratil Mustaqim,
– bagi Majlis Ulama’ Darul Masyari’ (Darul Masyari’, Bairut, Lubnan).

27.Kitab Hasyiah Dusuki ‘Ala Ummil Barahin,
– bagi Asy-Syaikh Al-Muhaqqiq As-Sayyidiyy Muhammad Sanusi Al-Malikiyy.

28.Kitab Hasyiah Dusuki ‘Ala Ummil Barahin,
– bagi Asy-Syaikh Ibrahim Ad-Dusukiy.

29.Kitab Hasyiah Sowi ‘Ala Jauharah,
– bagi Asy-Syaikh Sowi.

30.Kitab Hasyiah Syarqawiy ‘Ala Hud Hudi,
– bagi Asy-Syaikh Ahmad Asy-Syarqawiyy.

31.Kitab Faridatul Faraid,
– bagi Asy-Syaikh Ahmad Al-Fathani.

32.Kitab Ad-Durrus Tsamin,
33.Kitab Warduz Zawahir,
– bagi Asy-Syaikh Daud bin Abdullah Al-Fathani.

34.Kitab Sirajul Huda,
– bagi Asy-Syaikh Zainuddin bin Muhammad Badawi Asy-Syambawi.

35.Kitab Mursyidul Ha’ir Fi Halli Al-Faazi Risalah Ibni ‘Asaakir,
– bagi Qismul Abhas Waddirasatil Islamiyyah Fi Jam’iyyah Al-Masyari’ Al-Khairiyyah Al-Islamiyyah, Bairut, Lubnan.

36.Kitab Hasyiah Asy-Syaikh Muhammad Ibni Muhammad Al-Amir ‘Ala Syarhi Asy-Syaikh Abdis Salam Ibni Ibrahim Al-Malikiyy Li Jauharah At-Tauhid Lil Imam Al-Laqqaniyy Wa Bi Hamisyiha “Ithaful Murid Syarah Asy-Syaikh Abdis Salam Al-Malikiyy ‘Ala Jauhatit Tauhid Al-Mazkurah.”

Nampaknya guru tauhid tuan bukanlah NABI SAW!!

zack16
09-12-2009, 06:08 PM
ASsalammualaikum...
saya ni bukanlah orang tabligh,cama ada sahabat saya orang tabligh.
golongan tabligh tak lah seburuk seperti yang disangka.asas mereka senang je,mengajak kepada kebaikan melarang dari kemungkaran.sebab tu kalau jumpa orang pun,mereka akan ajak orang tu pergi surau dan menerangkan kebesaran Allah.tak da pulak dorang menarik tangan orang tu sambil mengheret pergi ke surau.
TETAPI jika ada individu dalam tabligh tu cakap golongan tabligh tu lebih mulia dari wali Allah.itu bukan masalah golongan tabligh keseluruhannya,itu cuma masalah INDIVIDU itu sendiri.jangan lah kerana seorang yang JAHIL berkata demikian kita menyatakan yang golongan tabligh iaitu golongan yang turut disertai oleh ulamak2 dan maulana itu salah.mungkin INDIVIDU itu ada agenda tersendiri untuk mengaibkan golongan tabligh.
contoh seperti ini,bila WTC dilanggar kapal terbang,pihak yahudi terus menyatakan orang islam bertanggungjawab,sehingga mereka sanggup berlakon menjadi orang islam semata-mata untuk mengaibkan orang islam.
satu lagi contoh,kerana satu golongan kecil puak pelampau islam yang bertindak ganas,masyarakat barat terus melebel islam pengganas.tentu kita tak setuju dengan lebel yang dibagi pada agama kita macam tu.
macam tu lah kita sesama islam,iaitu sama saudara.bila ada orang tabligh menyatakan mereka lebih mulia dadi WALI ALLAH,jangan mudah melatah dengan individu seperti itu,dan jangan kita menyatakan semua tabligh tu sesat.INGAT LAH TABLIGH TU BUKAN CUMA ADA DI MALAYSIA sahaja,TAPI MELIBATKAN SATU DUNIA.

maaf terkasar bahasa.:)

ammal07
10-12-2009, 08:00 AM
untuk mengetahui fatwa beberapa ulama tentang jemaah tabligh, sila klik link di sini http://www.rasuldahri.com/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=56

sweetmango
10-12-2009, 08:25 AM
untuk mengetahui fatwa beberapa ulama tentang jemaah tabligh, sila klik link di sini http://www.rasuldahri.com/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=56

Ni fatwa dari ulama salafi/wahabi. Bukan shj Jt dia hentam, tarekat kesufian, haraki smcm Ikhwan Muslimin sume dia balun habis sbg bidaah dan menyesatkan. Rujuk http://hambalialorstari.blogspot.com/2009/12/jawapan-kepada-kritikan-artikel-ulama.html

sweetmango
10-12-2009, 09:01 AM
Laporan Jemaah 4 Bulan Malaysia ke Jerman (Mei 2003)

Ahli jemaah:
1. Ust. Shafiee(Kuantan)-Amir jemaah
2. Hj. Othman(Kuantan)
3. Abd. Halim(Kuantan)
4. Hj. Naseem(Kuantan)
5. Hj. Seman(Melaka)
6. Lagimin(Batu Pahat)
7. Adeli Nawawi(Kuching)
8. Abang Abd Rahman(Kuching)

~

Germany adalah sebuah negara yg besar dan mempunyai seramai 85 juta orang penduduk dan 6 juta daripada mereka merupakan muslim yg kebanyakannya teridir drpd org Turki(seramai 3 juta). Penduduk Islam di sini terdiri drpd 99 buah negara. Ada yg drpd Morocco, Algeria, Tunisia, Somalia, Sudan, Nigeria, Pakistan, Bangladesh dan lain-lain. Kebanyakan mereka di sini menguasai bahasa Jerman. Dalam satu masjid kami beri bayan(penerangan),orang yg duduk dengar bayan datang daripada 12 negara.

Jerman adalah sebuah negara di benua Eropah yg paling ramai penduduknya datang daripada luar negara. Ada lebih kurang 3500 buah masjid di Jerman. Usaha jemaah masjid di sini masih di peringkat baru tapi ramai orang yg bagi masa untuk hidupkan amalan jemaah masjid. Dan jemaah 4 bulan dan 40 hari serta 3 hari keluar daripada masjid mereka masing2 kerana di sini belum ada markaz. Di sini jemaah utk umumi jaulah tidak boleh terlalu ramai (maksimum 4 orang) dan kadang2 kita buat doa manzil pun dlm kenderaan dan dlm masjid. Sepanjang tashil kami di Jerman tiap2 masjid ada mengeluarkan jemaah 3 hari.

Jerman adalah negara yg ketiga terkuat selepas England dan France. Di sini usaha yg paling maju ialah di Berlin. Mesyuarat utk seluruh Jerman diadakan 3 bulan sekali. Di setiap masjid yg kami pergi, ada saja orang masuk Islam dan sepanjang tashkeel(ajakan) kami, seramai 14 orang telah masuk Islam dan 3 drpdnya jemaah sendiri yg ajar mereka ucap syahadah. Boleh dikatakan setiap hari di Jerman ini ada org masuk Islam. Ada yg kami jumpa 2 adik beradik abangnya berumur 18 tahun dan adik perempuannya berumur 15 tahun telah secara sembunyi-sembunyi masuk Islam dari pengetahun ibu bapanya dan dia telah buat ta'lim (bacaan Hadith Fadhail Amal) secara sembunyi bersama adiknya. Apabila dia pergi ke masjid, dia akan memasukkan baju 'kurta'nya(jubah) ke dlm seluar(tuck in) utk mengelakkan ibu bapanya daripada mengetahui yg dia telah masuk Islam.

Ada satu lagi yg kami jumpa, di mana hasratnya yg ingin hendak masuk Islam menyebabkan dia telah pergi ke sebuah masjid Turkey dan bertanya tentang Islam tetapi apa yg diberitahu oleh pihak masjid kamu pergilah sendiri ke Mekkah utk belajar Islam dan dia amat kecewa sekali dengan jawapan yang diberikan. Walaupun begitu dia pergi lagi ke sebuah masjid kepunyaan orang Morocco di mana dia lihat org di sana bertelagah sesama sendiri dan ini membuatkan dia berasa bingung. Akhir sekali dia pergi ke sebuah masjid yang mana tempat jemaah berkumpul dan dia telah terpegun melihat orang daripada berbilang bangsa dan termasuk jemaah kami orang Malaysia berada di situ dalam keadaan satu hati dan kasih sayang antara satu sama lain dan dia pun berfikir inilah orang Islam yang sebenarnya maka dia pun dapat hidayat.

Di satu lagi tempat di Germany(Dusseldorf), kami telah jumpa 2 adik beradik yg telah memeluk Islam yang mana emak mereka adalah orang kristian Kadazan(Sabah) dan bapanya adalah orang Jerman. Kedua2 mereka ini baru setahun masuk Islam dan Alhamdulillah mereka telah banyak belajar tentang Islam dan berpakaian full-sunnah. Sekarang si abangnya sedang mendapatkan passport utk keluar 4 bulan dan adiknya akan keluar 40 hari dlm masa terdekat. Kesan daripada akhlak mereka berdua, emak mereka akhirnya telah memeluk Islam pada 9 bulan yang lepas selepas bapanya meninggal dunia. Walau bagaimanapun mereka amat bersedih kerana ayah mereka mati tanpa kalimah Laa Ilaha Ilallah.

Usaha dakwah di Jerman walaupun masih baru, tetapi nusrah/bantuan sangat baik di sini. Banyak jemaah daripada Pakistan, Bangladesh, Arab, England, France dan lain-lain begitu juga dengan jemaah masturat(wanita) telah masuk ke Jerman untuk buat usaha dakwah. Di sini ramai karkun tempatan yang berkahwin dengan orang Jerman dan ini memudahkan jemaah masturat(wanita) daripada luar negara datang ke Jerman kerana tidak timbul masalah bahasa.

Satu karkuzari/laporan jemaah Bangladesh yang keluar di Jerman yang mana satu orang pun dalam jemaah itu tidak tahu berbahasa Inggeris apatah lagi bahasa Jerman. Tetapi dgn fikir dan risau mereka, setiap org yang mereka jumpa mereka telah gunakan bahasa mereka sendiri sehingga dlm satu umumi jaulah/ziarah pintu ke pintu yg mereka buat, seramai 22 orang Jerman kulit putih telah ikut mereka pergi ke masjid dan masuk Islam.

Setakat ini, apa yg kami nampak, jemaah Malaysia dan masturat perlu dihantar ke Jerman utk sempurnakan takaza/keperluan agama di sini. Jemaah kami begitu mudah membuat usaha kerana orang tempatan amat menghormati orang Malaysia disebabkan latar belakang kita yang baik dan lemah lembut sehinggakan org Turkey dan org Arab pun begitu senang dan mesra dgn jemaah kami. Di UK juga, perlunya dihantar jemaah kerana banyaknya takaza terutamanya utk memberi nusrah dlm usaha pelajar yg sibuk dgn pelajaran mereka.

KingSiong
10-12-2009, 11:32 AM
Nampaknya guru tauhid tuan bukanlah NABI SAW!!

Aku rasa macam silap faham skit kenyataan tuan.

Oleh kerana kita tak dapat mengadap terus kpd Nabi ( nabi dah wafat ) ; maka kitab2 muktabar dan ulamak mujtahid yang sepatutnya menjadi rujukan kita.

Bagi aku ini yang dimaksudkan oleh tuan zabonga

Wallahu Aklam :)cgrock

coffee maker
10-12-2009, 01:02 PM
Aku rasa macam silap faham skit kenyataan tuan.

Oleh kerana kita tak dapat mengadap terus kpd Nabi ( nabi dah wafat ) ; maka kitab2 muktabar dan ulamak mujtahid yang sepatutnya menjadi rujukan kita.

Bagi aku ini yang dimaksudkan oleh tuan zabonga

Wallahu Aklam :)cgrock


setuju..sebab ulama pewaris nabi...
dan ulama membukukan semua ilmunya dalam kitab2..lalu di sebarkan..kitab2 muktabar rujukan yang benar....bukan main cakap2 dan ikut-ikut..
kalo ade individu yng berkepentingan yg salah dlm tabligh bawak bende salah..

dan mmg jenis org main ikut2..dah seme ikut2 bende yg salah..merebak wabak ke*****an dalam tablig..

sebb ape..takde kayu ukur...kalo org berilmu.kayu ukurnya kitab muktabar..

zerorise
10-12-2009, 01:50 PM
setuju..sebab ulama pewaris nabi...
dan ulama membukukan semua ilmunya dalam kitab2..lalu di sebarkan..kitab2 muktabar rujukan yang benar....bukan main cakap2 dan ikut-ikut..
kalo ade individu yng berkepentingan yg salah dlm tabligh bawak bende salah..

dan mmg jenis org main ikut2..dah seme ikut2 bende yg salah..merebak wabak ke*****an dalam tablig..

sebb ape..takde kayu ukur...kalo org berilmu.kayu ukurnya kitab muktabar..

Ok lah, saya setuju dan saya x da hal apa2 tentang itu namun , firdaus, zabonga dakawa bahawa kami x mengaji nih perhal??

Yang elders2 jt tu bukan ulama pewaris nabi lah???

Rakan saya nak faham pasal 4 mazhab ahlul sunnah wal jamaah pun belajar lebih dari 12 tahun dari syeikh2 besar, ulama2 besar di Deoband University .

Ntah mamat firdaus, baru jer belek2 kitab tanpa guru dah suka2 kata fahaman JT menyalahi akidah ahlul sunnah wal jamaah, en firdaus dah khatam sahih bukhari dan muslim ker???

sweetmango
10-12-2009, 01:52 PM
Kontra:

drpd tulisan 'SejadahIpoh' berkenaan Madrasah tabligh menghasilkan Pelajar hafiz, alim dan mufti.


1. Dianggarkan setiap tahun 30 ribu lepasan madrasah-madrasah yang mengikuti silibus Dars-i-Nizami (berlatarbelakangkan jamaah Tabligh) di seluruh dunia yang menghasilkan para-para hafiz, alim ulama dan mufti-mufti.

2. Setiap para-para hafiz yang belajar mengikut silibus Dars-e-Nizami diberi ijazah tahfiz dengan tidak membaca mashaf al Quran melalui salah satu cara ini,

a. 30 juz sehari sekaligus
b. 15 juz sehari untuk 2 hari berturut-turut
c. 10 juz sehari untuk 3 hari berturut-turut

3. Pelajar itu pula tidak boleh lebih daripada 15 kesalahan yang terdiri daripada,

a. Mesti lancar dan tidak tersangkut-sangkut ketika membaca (walaupun betul)
b. Tiada kesalahan tajwid
c. tiada kesalahan ayat

4. Pelajar yang tamat ijazah aalim dinasihatkan khuruj bermujahadah setahun Untuk:-

a. belajar membuang sifat kibr
b. belajar untuk berkorban diri dan harta
c. belajar tidak mengharapkan ganjaran keduniaan

5. Berikut adalah di antara silibus ijazah aalim Dars-i-Nizami yang dimaksudkan

Tahun Pertama:

Membaca, menulis dan bercakap Arab dan Urdu

Tahun kedua :

Asan Sarf
Asan Nahw
Tamrin al-Sarf
Miftah al-‘Arabiyya
Miftah al-Qur’an
Qassas al-Nabiyin
Al-Tashil al-Tajwid
Din ki Batay (Bahishti Zewar yang terperinci)
Basic Farsi

Tahun ketiga :

Mukhtasar al-Quduri
Nur al-Idah
Tafsir Qur’an (juz 12-20)
Hidayat al-Nahw
‘Ilm al-Sigha
Al-Qira’at al-‘Arabiyya
Asan Mantiq
Fawa’id e Makiyya (kitab Tajwid)

Tahun keempat :

Kanz al-Daqa’iq
Usul al-Shashi
Qawa’id al-Lughah al-‘Arabiyya
Tafsir Qur’an (juz 20-30)
Riyad al-Salihin
Al-Qira’at al-‘Arabiyya
Al-Muqadamah al-Jazariyya
Sharh al-Tahzib (kitab Mantiq)
Al-Muqamat al-Hariri

Tahun kelima :

Al-Hidaya (bahagian pertama)
Nur al-Anwar
Riyad al-Salihin (bahagian kedua)
Al-Fawz al-Kabir
Athar al-Sunan
Al-Balagha al-Wadiha
Tafsir Qur’an (juz 1-12)
Sab’a Qira’at (7 kaedah pembacaan Qur'an) bahagian pertama

Tahun keenam :

Miskat al-Masabih
Al-Hidaya (bahagian kedua)
Jalalayn
Mutanabi
Nukhabat al-Fikr
Sab’a Qira’at (7 kaedah pembacaan Qur'an) bahagian kedua

Tahun ketujuh :

Sahih al-Bukhari
Sahih Muslim
Jami’ al-Tirmidhi
Sunan Abi Dawud
Sunan al-Nisa’i
Sunan Ibn Majah
Mu’atta Imam Malik
Mu’atta Muhammad
Sharh Ma’ani al-Athar
Muktasar al-Maqasid al-Hasana


Ulama-ulama Malaysia terkenal
-----------------------------

6. Di antara para-para ulama Malaysia terkenal lepasan dari Darul uloom Indo-pak,

a. Allahyarham Dr Burhanuddin al-Helmi
b. Allahyarham Ustadz Fadzil Nor
c. Allahyarham Mufti Ishak Baharum
d. Allahyarham Tuan Guru Haji Abas bin Haji Ahmad (Madrasah Itifaqiah Jertih, guru TGNA)
e. Allahyarham Tuan Guru Abdullah Haji Ahmad @ Ustaz Lah India (Madrasah Itifaqiah Jertih, guru TGNA)
f. Allahyarham Tuan Guru Azahari Razak
g. Allahyarham Tuan Guru Haji Wan Muhammad Izzuddin (anak Tuan Guru Pak Cu Him Pondok Gajah Mati, Kedah)
h. Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat
i. Ustadz Abu Bakar Umar
j. Ustadz Haji Ahmad Perai
k. Ustadz Nur Azli Musa

-

sweetmango
10-12-2009, 01:55 PM
Madrasah Miftahul Ulum, Masjid Sri Petaling menjadi tempat melahirkan ulama-ulama shariah dan keistimewaan Madrasah di bawah naungan jemaah tabligh mengajar kitab-kitab turath seperti sahih bukhari, Muslim, ilmu rijal hadith dan lain-lain.

Rujuk - http://abuawatif.wordpress.com/2009/04/21/madrasah-miftah-al-ulum-sri-petaling-tempat-melahirkan-ulama/

http://abuawatif.files.wordpress.com/2009/04/madrasah-2.jpg?w=300&h=168

coffee maker
10-12-2009, 02:20 PM
sweetmango.

menipu itu dosa..berbohong juga..

kalo kite sembunyikan benda haq pon berdosa..bukan saye nak kate bute2...
saye pon bukan tak penah join tabligh..
tak benar tak kata...


jagn saudara tak tahu..tenaga pengajar di madrasah tablight tu bukan rg tabligh sangt pon..dan pentol2 yg selalu keluar tu po bukan bukan penah mengajar kat madrasah pon..

bukan saye tak tahu..kitab hadis pon tak penah bace abis.silab2 hadis maudo' dibawak berhujjah...

sheikh anta jgn per*****kan diri anta..ustaz yg mengajar kat sri pealing tu selalu kene sindir tak keluar 3 ari..ahaha lgkan 40 hari..

bukan nak bukak pekong laaa lakn...

mmg ade silab nye..sebab..yg belajar kat madrasah tu mane nak keluar tablight
yg keluar nie bayak org yg buta agama..

pasal mandi wajib dan adap tido pon tak lepas..

takbenar tak kata..bukan jemaah biase2..nie jemaah pentol2 ..40 hari puye citer....dah laa tak jge kebesihan..bermuke2..n yang paling tak minat tu..naik angin dan tak profesiona..kate nak bentuk ahklak rasullulah tp ajak muzakarah mengelak n nak ajak begadoh plak..

sweetmango
10-12-2009, 03:24 PM
Saudara ni pelajar hafiz @ alim kat madrasah Sri Petaling ker mcamna? Tentu tahu keadaan di sana.
Boleh berkongsi cerita & pengalaman semasa berada di sana?

Tak best ler main cakap2 jek. apalagi ada sangka bughok dan fitnah/ghibah.sweetmango.

menipu itu dosa..berbohong juga..

kalo kite sembunyikan benda haq pon berdosa..bukan saye nak kate bute2...
saye pon bukan tak penah join tabligh..
tak benar tak kata...


jagn saudara tak tahu..tenaga pengajar di madrasah tablight tu bukan rg tabligh sangt pon..dan pentol2 yg selalu keluar tu po bukan bukan penah mengajar kat madrasah pon..

bukan saye tak tahu..kitab hadis pon tak penah bace abis.silab2 hadis maudo' dibawak berhujjah...

sheikh anta jgn per*****kan diri anta..ustaz yg mengajar kat sri pealing tu selalu kene sindir tak keluar 3 ari..ahaha lgkan 40 hari..

bukan nak bukak pekong laaa lakn...

mmg ade silab nye..sebab..yg belajar kat madrasah tu mane nak keluar tablight
yg keluar nie bayak org yg buta agama..

pasal mandi wajib dan adap tido pon tak lepas..

takbenar tak kata..bukan jemaah biase2..nie jemaah pentol2 ..40 hari puye citer....dah laa tak jge kebesihan..bermuke2..n yang paling tak minat tu..naik angin dan tak profesiona..kate nak bentuk ahklak rasullulah tp ajak muzakarah mengelak n nak ajak begadoh plak..

zerorise
10-12-2009, 06:03 PM
sweetmango.

menipu itu dosa..berbohong juga..

kalo kite sembunyikan benda haq pon berdosa..bukan saye nak kate bute2...
saye pon bukan tak penah join tabligh..
tak benar tak kata...


jagn saudara tak tahu..tenaga pengajar di madrasah tablight tu bukan rg tabligh sangt pon..dan pentol2 yg selalu keluar tu po bukan bukan penah mengajar kat madrasah pon..

bukan saye tak tahu..kitab hadis pon tak penah bace abis.silab2 hadis maudo' dibawak berhujjah...

sheikh anta jgn per*****kan diri anta..ustaz yg mengajar kat sri pealing tu selalu kene sindir tak keluar 3 ari..ahaha lgkan 40 hari..

bukan nak bukak pekong laaa lakn...

mmg ade silab nye..sebab..yg belajar kat madrasah tu mane nak keluar tablight
yg keluar nie bayak org yg buta agama..

pasal mandi wajib dan adap tido pon tak lepas..

takbenar tak kata..bukan jemaah biase2..nie jemaah pentol2 ..40 hari puye citer....dah laa tak jge kebesihan..bermuke2..n yang paling tak minat tu..naik angin dan tak profesiona..kate nak bentuk ahklak rasullulah tp ajak muzakarah mengelak n nak ajak begadoh plak..

Siapa yang ajak bergadoh nih??

Kalau betul ada kesilapan sila bermuzakarah dengan ulama2 di sri petaling bukan dakwa yang ulama sri petaling ***** dan sepandai ilmu tauhid macam firdaus83 .

Kat kampung sy ada seorang ustaz bertaraf KADI , ikutkan ilmu , memang lah dia lagi tinggi tapi x pergi surau dan apakah KADI ini lebih tinggi, hebat dan bagus daripada kutu tepi jalan yang pergi ke masjid solat jemaah 5 kali setiap hari???

Yang diorang salah pasal massail tu memang ada , sy akui memang ada orang JT salah/jahil pasal massail tapi bukanlah satu hujah yang kukuh nak kafirkan orang JT semata-mata 2-3 kerat aktivis JT yang jahil .

Aku x faham kenapa orang suka sangat cari salah contoh mamat sorang nih buat dakwah pintu ke pintu kat university, tau2 tuan bilik tanya "sifat 20 dah hafal?" , pastu sambung" kalau x hafal sifat 20 , baik hafal dulu, x payah nak sibuk2 dakwah orang"

Tuan2, sifat 20 dan bawa manusia kepada Allah adalah 2 perkara berbeza . Aktivis JT dtg untuk AJAK/INVITE/PELAWA manusia kepada Allah BUKANNYA AJAR/TEACH/ manusia.

Apakah AJAK perlu kepada ILMU.

Katakan seorang budak umur 6 tahun cakap kat ayah dia "ayah maghrib dah masuk nih, pergilah ke masjid" , boleh ker ayah dia kata "ahh ko tu, kencing pun x betul , ada hati nak ajak orang ke masjid" ?? boleh ker??? yang budak tu x tahu apa2 tu satu hal, yang si ayah x pergi masjid tu perhal??


Adakah si anak adalah salah?? walaupun satu orang budak kecil yang x tahu apa2 tapi bila dia berkata perkara yang benar , maka semer orang kena akui perkara itu walaupun budak tu kencing berdiri, menipu , berbohong sekalipun.

Zabongga
10-12-2009, 10:25 PM
Madrasah Miftahul Ulum, Masjid Sri Petaling menjadi tempat melahirkan ulama-ulama shariah dan keistimewaan Madrasah di bawah naungan jemaah tabligh mengajar kitab-kitab turath seperti sahih bukhari, Muslim, ilmu rijal hadith dan lain-lain.

Rujuk - http://abuawatif.wordpress.com/2009/04/21/madrasah-miftah-al-ulum-sri-petaling-tempat-melahirkan-ulama/

http://abuawatif.files.wordpress.com/2009/04/madrasah-2.jpg?w=300&h=168

Terima kasih sweetmango di atas gambar yang diberikan. Ni budak2 tabligh yang belajo... belajo boleh keluar 1 hari setengah je..
sweetmango ni karkun ke?

saya nak tanya lah? bila maso bapak2 karkun ni belajo agama?
jawab.. jawab... khususi lebih baik dari belajokan!!!!! Ummat menderita.. hahahaha :eek::eek::eek::eek:

Padahal diri sendiri menderita.... TAUHID pulak tu... Menyesatkan orang dalam Mnsyirikkan Allah pulak tu!!

Orang buat salah seperti minum arak, tak solah, tak puasa, kahwin tak nikah, semua masuk neraka, dan keluar neraka bila dosa habis.. Na'uzubillahminzalik, azab beso tu..

Tapi, orang salah Tauhid, dia bukan sembah ALLAH.. dia sembah selain Allah.. lagi beso dosa.

Zabongga
10-12-2009, 10:40 PM
Apakah AJAK perlu kepada ILMU.

Katakan seorang budak umur 6 tahun cakap kat ayah dia "ayah maghrib dah masuk nih, pergilah ke masjid" , boleh ker ayah dia kata "ahh ko tu, kencing pun x betul , ada hati nak ajak orang ke masjid" ?? boleh ker??? yang budak tu x tahu apa2 tu satu hal, yang si ayah x pergi masjid tu perhal??


Adakah si anak adalah salah?? walaupun satu orang budak kecil yang x tahu apa2 tapi bila dia berkata perkara yang benar , maka semer orang kena akui perkara itu walaupun budak tu kencing berdiri, menipu , berbohong sekalipun.

Zero,
Budak ni cakap betul. "ayah maghrib dah masuk nih, pergilah ke masjid". Cakap budak ni betul. Ni memang ajak kepada Agama. Tak salah, takde orang kat CG kata salah.

Tapi, ajakan karkun tabligh bukan setakat cakap ni aje.

"maghrib dah masuk nih, pergilah ke masjid".

Dia ada cakap lebih sikit yang membawa Riddah (MURTAD). Ni aku bagi contoh kata2 orang Tabligh yang bawa Riddah (Murtad).

Contoh 3

- Kita kena bersyukur lagi dan lagi tuan-tuan, kerana apa? Kerana, kita diberi hidayah oleh Allah untuk datang ke rumahNya yang mulia ini. Tak semua manusia Allah pilih untuk datang ke rumah-Nya.

Sebenarnya tuan-tuan, sebelum kita dapat datang ke rumah Allah (Masjid) ini, tanpa pengetahuan kita, Allah sebenarnya telah tilik-tilik kita sebanyak 7 kali.

Dia nak tengok kita ini, sama ada layak atau tidak untuk dipilih datang ke rumahNya. Mungkin disebabkan satu kebaikan yang Allah sudah nampak dalam diri tuan-tuan, Allah Taala telah pilih tuan-tuan datang ke rumah-Nya.

Rujuk ni;

f. Taubat Kata2 Ke-5 - Allah Nak Uji kerana Nak Tahu?

"http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=112414"

Zabongga
10-12-2009, 10:46 PM
Aku pelik, takde ke ulama' dalam Tabligh yang dapat "detect" kata-kata Riddah (Murtad) kat atas, sampai cakap Allah tilik-tilik kita.

Apa betul ke Allah Taala tak tahu atau jahil sehingga perlu tilik2 atau tengok2 kita?

Kata BERDAKWAH!

"MENGHINA ALLAH TAALA DENGAN MENGATAKAN ALLAH JAHIL (B***H) ITU DIKIRA DAKWAH!

Dasar Jahil Agama. Belajo "Sifat Ilmu Allah" Taala dari firdaus83. Kalau tak Sesat nanti.

f. Taubat Kata2 Ke-5 - Allah Nak Uji kerana Nak Tahu?

"http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=112414"

Tak nampak ke firdaus tu amik tugas ulama kat sri petaling. Tu sebab aku cakap firdaus tu tolong korang masuk syurga, itu pun korang masih "buta" siapa doktor AQIDAH yang sebenar. Yang bagusnya firdus, dia tak ajak ikut dia.

"DIA AJAK SUPAYA KITA PEGANG KITAB2 MUKTABAR"

jasma
10-12-2009, 10:49 PM
cakap berdegar-degar.....
t*** lekat celah gelegar.....:)cgrock

Zabongga
10-12-2009, 11:00 PM
Laporan Jemaah 4 Bulan Malaysia ke Jerman (Mei 2003)

Ahli jemaah:
1. Ust. Shafiee(Kuantan)-Amir jemaah
2. Hj. Othman(Kuantan)
3. Abd. Halim(Kuantan)
4. Hj. Naseem(Kuantan)
5. Hj. Seman(Melaka)
6. Lagimin(Batu Pahat)
7. Adeli Nawawi(Kuching)
8. Abang Abd Rahman(Kuching)

~

Bagus sweetmango, ustaznye sorang je. Yang nyampaikan Agamanya patut sorang. ni sebenar yang ulama muktabar nak.

Dan, yang lain tu tugasnya nyesatkan orang. Lepas tu yang jahil2 yang lain tu mengaku keluar berdakwah dengan ustaz. Sepatutnya, tugas yang lain tu belajo apa yang ustaz tu sampaikan. dah belajo baru berdakwah. Tapi, mana ada yang nak belajo...
Nko karkun kan.. nko tau.. mana boleh belajo agama waktu keluar lebih2. (12 Adab)

Sokong lagi sweetmango. Aku nampak, nkolah yang menyokong si jahil menyampaikan Agama!

jasma
10-12-2009, 11:05 PM
Bagus sweetmango, ustaznye sorang je. Yang nyampaikan Agamanya patut sorang. ni sebenar yang ulama muktabar nak.

Dan, yang lain tu tugasnya nyesatkan orang. Lepas tu yang jahil2 yang lain tu mengaku keluar berdakwah dengan ustaz. Sepatutnya, tugas yang lain tu belajo apa yang ustaz tu sampaikan. dah belajo baru berdakwah. Tapi, mana ada yang nak belajo...
Nko karkun kan.. nko tau.. mana boleh belajo agama waktu keluar lebih2. (12 Adab)

Sokong lagi sweetmango. Aku nampak, nkolah yang menyokong si jahil menyampaikan Agama!

tuan bila nak ajak orang ramai ke masjid...
dan mengajar di masjid?
saya mmg memerlukan org2 ALIM spt zabongga,firdaus,salim tumiran dan org2 se level dgn nama2 diatas....
ramai org pergi solat yg mana TAUHID pun setakat asas ajer....
org2 yg berani keluar ijtihad ni lah yg boleh mengajar.....
org2 jahil ni KURANG AJAR banyak....:D
org2 ALIM spt ustaz zabongga,ustaz Firdaus dan se level dgn diaorang mmg layak mengajar.....

Zabongga
10-12-2009, 11:05 PM
Nampaknya saudara firdaus begitu taksub dengan kitab muktabar bermakna guru firdaus adalah kitab muktabar bukan NABI SAW!!!

Mana ada orang belajo Kitab Ta'assub den zero, sebab dalam Kitab2 Muktabar takde benda mungkar.

Maksud Ta'assub ialah tetap membela (mempertahankan) kemungkaran apabila datang kebenaran. Mano ada Ta'assub belajo sungguh2 kat sekolah.

Blajo mesti berguru, sesat nanti. Yang aku pelik, orang Tabligh yang belajo tak berguru. Cakap Allah Taala JAHIL lagi. Kena Taubat dulu baru bawak mengucap.

Zabongga
10-12-2009, 11:08 PM
tuan bila nak ajak orang ramai ke masjid...
dan mengajar di masjid?
saya mmg memerlukan org2 ALIM spt zabongga,firdaus,salim tumiran dan org2 se level dgn nama2 diatas....
ramai org pergi solat yg mana TAUHID pun setakat asas ajer....
org2 yg berani keluar ijtihad ni lah yg boleh mengajar.....
org2 jahil ni KURANG AJAR banyak....:D
org2 ALIM spt ustaz zabongga,ustaz Firdaus dan se level dgn diaorang mmg layak mengajar.....Nko to Jahil tapi mulut banyak cakap. Tugas nko tu dengo je. Macam lalat la pulak. Boleh diam! Aku perintahkan nko diam.
Banyak cakap juga, nko engkar perintah! Memang nko tak guna.

Zabongga
10-12-2009, 11:17 PM
spt yg disyorkan oleh zerorise. ada yg cuba mghubungi ustaz Hambali berkenaan ini. Pernyataan2 yg dikemukakan oleh Firdaus ini lebih kpd pendapat peribadi seorang bekas karkun.

Didlmnya juga ada jarum2 hasad utk memecah belahkan jemaah2 Islam yg sy anggap keterlaluan..di dlm mana2 bayan/malfuzat ulama jt, tidak pernah pun merendah2kan kedudukan ilmu alim ulama & jemaah2 Islam selain jt.. sebaliknya jemaah Tabligh inilah menjadi tumpuan pencela2 yg mengatakannya sebagai jemaah bidaah & sesat.

Itu haq kamu nak kata firdaus83 nak memecahbelahkan Tabligh. Tak salah nko nak kata apa.

Tapi, firdaus keluarkan dalil. Bukan sebarang kata2, lebih2 lagi menyentuh TAUHID. Adakah saudara redha orang Tabligh menghina dan mensyirikkan Allah Taala,

INGAT, majoriti bukan dikira dalam Agama. Si JAHIL tetap akan memenangi majoriti kerana si jahil lebih banyak dari si Alim. Ini sudah umum di zaman ini.:(scam

kaberete
10-12-2009, 11:18 PM
Assalamualaikum..tumpang lalu...

perbetulkan diri mu, kemudian isi rumahmu, kemudian tetanggamu sebelum kamu melangkah lebih jauh....mohon diikhlaskan jika melukakan...

jasma
10-12-2009, 11:22 PM
Nko to Jahil tapi mulut banyak cakap. Tugas nko tu dengo je. Macam lalat la pulak. Boleh diam! Aku perintahkan nko diam.
Banyak cakap juga, nko engkar perintah! Memang nko tak guna.

itu sebab la org jahil nak jumpa org alim....
nak belajo....
orang ALIM x boleh marah-marah ke orang JAHIL....'
nnt terserlah keJAHILan org jahil....:)cgrock

jasma
10-12-2009, 11:23 PM
Assalamualaikum..tumpang lalu...

perbetulkan diri mu, kemudian isi rumahmu, kemudian tetanggamu sebelum kalu melangkah lebih jauh....mohon diikhlaskan jika melukakan...

sokong....statement ni....:)cgrock

Zabongga
10-12-2009, 11:26 PM
ASsalammualaikum...
saya ni bukanlah orang tabligh,cama ada sahabat saya orang tabligh.
golongan tabligh tak lah seburuk seperti yang disangka.asas mereka senang je,mengajak kepada kebaikan melarang dari kemungkaran.sebab tu kalau jumpa orang pun,mereka akan ajak orang tu pergi surau dan menerangkan kebesaran Allah.tak da pulak dorang menarik tangan orang tu sambil mengheret pergi ke surau.
TETAPI jika ada individu dalam tabligh tu cakap golongan tabligh tu lebih mulia dari wali Allah.itu bukan masalah golongan tabligh keseluruhannya,itu cuma masalah INDIVIDU itu sendiri.jangan lah kerana seorang yang JAHIL berkata demikian kita menyatakan yang golongan tabligh iaitu golongan yang turut disertai oleh ulamak2 dan maulana itu salah.mungkin INDIVIDU itu ada agenda tersendiri untuk mengaibkan golongan tabligh.
contoh seperti ini,bila WTC dilanggar kapal terbang,pihak yahudi terus menyatakan orang islam bertanggungjawab,sehingga mereka sanggup berlakon menjadi orang islam semata-mata untuk mengaibkan orang islam.
satu lagi contoh,kerana satu golongan kecil puak pelampau islam yang bertindak ganas,masyarakat barat terus melebel islam pengganas.tentu kita tak setuju dengan lebel yang dibagi pada agama kita macam tu.
macam tu lah kita sesama islam,iaitu sama saudara.bila ada orang tabligh menyatakan mereka lebih mulia dadi WALI ALLAH,jangan mudah melatah dengan individu seperti itu,dan jangan kita menyatakan semua tabligh tu sesat.INGAT LAH TABLIGH TU BUKAN CUMA ADA DI MALAYSIA sahaja,TAPI MELIBATKAN SATU DUNIA.

maaf terkasar bahasa.:)

Zeck-san, orang Tabligh tak kira satu dunia ke, si jahil tetap di larang menyampaikan Agama kerana ia Peringatan yang disampaikan oleh Ulama dan fuqaha (Kitab2 Muktabar).

Dan, ulama dan fuqaha (Kitab2 Muktabar) menyampaikan peringatan ini dari larangan Nabi saw. Adakah saudara ingin menetang dengan apa yang Nabi saw sampaikan? Tentu tidakkan...

Jangan risau, Kitab2 Muktabar itu dipakai satu dunia dan apabila menyentuh perkara TAUHID ia relevan sepanjang zaman hingga kiamat. Tauhid Nabi Adam as dan Tauhid Nabi Muhammad saw hingga Tauhid Ummat Akhir Zaman sehingga Kiamat sama.

Jika satu dunia cakap benda Murtad, dan semua masuk neraka. Allah Taala tetap tak Zalim. Ni aku dah belajo dari firdaus83.

Kan bagus, jika satu dunia dah tercakap benda murtad tu. Pergi bertaubat iktiqad dengan tarik balik cakap benda murtad tu dan bawak mengucap. Kan bagus. Selamat dunia akhirat. :)cgrock

jasma
10-12-2009, 11:28 PM
Zeck-san, orang Tabligh tak kira satu dunia ke, si jahil tetap di larang menyampaikan Agama kerana ia Peringatan yang disampaikan oleh Ulama dan fuqaha (Kitab2 Muktabar).

Dan, ulama dan fuqaha (Kitab2 Muktabar) menyampaiakan peringatan ini dari larangan Nabi saw.

Jangan risau, Kitab2 Muktabar itu dipakai satu dunia dan apabila menyentuh perkara TAUHID ia relevan sepanjang zaman hingga kiamat. Tauhid Nabi Adam as dan Tauhid Nabi Muhammad saw hingga Tauhid Ummat Akhir Zaman sehingga Kiamat sama.

Jika satu dunia cakap benda Murtad, dan semua masuk neraka. Allah Taala tetap tak Zalim. Ni aku dah belajo dari firdaus83.

Kan bagus, jika satu dunia dah tercakap benda murtad tu. Pergi bertaubat iktiqad dengan tarik balik cakap benda murtad tu dan bawak mengucap. Kan bagus. Selamat dunia akhirat. :)cgrock

bagus statement ni.....:)cgrock

coffee maker
10-12-2009, 11:30 PM
itu sebab la org jahil nak jumpa org alim....
nak belajo....
orang ALIM x boleh marah-marah ke orang JAHIL....'
nnt terserlah keJAHILan org jahil....:)cgrock

penah tak dengar cerita iblis bertemu dengan nabi ALLAH IDRIS AS,,,

iblis tanye bloh tak ALLAH jadikan(masukan) dunia dlm telur niee..

nabi ALLAH cakap boleh..

iblis tanye lagi..

kalo sebesar lubang jarum niee
lalu di panggil dekat2 iblis itu oleh nabi ALLAH
dan mencucuk akan mata iblis itu denagn jarum..


jadi orang yng suke loya buruk..kite loya buruk je blik...:eek::eek::eek::eek::eek:

jasma
10-12-2009, 11:33 PM
penah tak dengar cerita iblis bertemu dengan nabi ALLAH IDRIS AS,,,

iblis tanye bloh tak ALLAH jadikan(masukan) dunia dlm telur niee..

nabi ALLAH cakap boleh..

iblis tanye lagi..

kalo sebesar lubang jarum niee
lalu di panggil dekat2 iblis itu oleh nabi ALLAH
dan mencucuk akan mata iblis itu denagn jarum..


jadi orang yng suke loya buruk..kite loya buruk je blik...:eek::eek::eek::eek::eek:

memandangkan semua cerita ada rujukan.....
boleh bagi rujukan kitab utk cerita ni?
:)paid

Zabongga
10-12-2009, 11:36 PM
Jadi maksudnya kena Faham keseluruhan pasal agama, then baru boleh berdakwah?, eh mana ada org yg perfect boleh dapat semua ilmu, bekerjasama la...baru berkembang, itula yg kebanyakan tabligh buat, sebab tu deorg kuar ramai-ramai...sebab masing2 pakar dalam sesuatu perkara

Orang Tabligh pakar lecturer elektrik, pakar buat bangunan, pakar getah, pakar kereta..

Tapi, takde yang PAKAR AGAMA DALAM TAUHID AHLUS SUNNAH WAL JAMAAH AL-ASYA'IRAH DAN MATURIDIYYAH..

Yang ada pakar hadis, pakar hadis bukan boleh buat rujukan pun.. ingat Sri Petaling je ke yang ada pakar hadis.. cakaplah siapa Ilmu Hadisnya setaraf Ulama Hadis Kitab2 Muktabar seperti Asy-Syaikh Muhammad Yassin Al-Fadhaniy.

Zabongga
10-12-2009, 11:41 PM
memandangkan semua cerita ada rujukan.....
boleh bagi rujukan kitab utk cerita ni?
:)paid

Coffee Maker-san, jangan dilayan orang yang bukan mencari Kebenaran Agama. Sekadar bersenda gurau maksud hatinya. Saudara Zerorise dan Saudara Komander lebih berharga maruahnya dari saudara Jasma ni. :(scam

jasma
10-12-2009, 11:42 PM
Orang Tabligh pakar lecturer elektrik, pakar buat bangunan, pakar getah, pakar kereta..

Tapi, takde yang PAKAR AGAMA DALAM TAUHID AHLUS SUNNAH WAL JAMAAH AL-ASYA'IRAH DAN MATURIDIYYAH..

Yang ada pakar hadis, pakar hadis bukan boleh buat rujukan pun.. ingat Sri Petaling je ke yang ada pakar hadis.. cakaplah siapa Ilmu Hadisnya setaraf Ulama Hadis Kitab2 Muktabar seperti Asy-Syaikh Muhammad Yassin Al-Fadhaniy.

so pakar TAUHID yg ada skrg duk sibuk kt internet....
tgh mendedahkan kelemahan TAUHID JT....
ayuh zabongga dtg mengajar TAUHID kt saya...
ajak berjumpa x der respons...
ajak minum teh pun xder respons....
nak jumpa pun x nak bagi alamat.....
org jahil mmg kena jumpa dgn org2 level berilmu spt zabongga ni...:)cgrock

jasma
10-12-2009, 11:43 PM
Coffee Maker-san, jangan dilayan orang yang bukan mencari Kebenaran Agama. Sekadar bersenda gurau maksud hatinya. Saudara Zerorise dan Saudara Komander lebih berharga maruahnya dari saudara Jasma ni. :(scam

tuan bukan sekadar pakar ijtihad malah ahli nujum....:)paid

Zabongga
10-12-2009, 11:58 PM
spt yg disyorkan oleh zerorise. ada yg cuba mghubungi ustaz Hambali berkenaan ini. Pernyataan2 yg dikemukakan oleh Firdaus ini lebih kpd pendapat peribadi seorang bekas karkun.

Didlmnya juga ada jarum2 hasad utk memecah belahkan jemaah2 Islam yg sy anggap keterlaluan..di dlm mana2 bayan/malfuzat ulama jt, tidak pernah pun merendah2kan kedudukan ilmu alim ulama & jemaah2 Islam selain jt.. sebaliknya jemaah Tabligh inilah menjadi tumpuan pencela2 yg mengatakannya sebagai jemaah bidaah & sesat.

Ingat, di akhirat nanti kalau Allah Taala tanya kita kenapa ikut Jamaah Tabligh sedangkan sudah sampai peringatan ulama dan fuqaha (kitab2 Muktabar) dari firdaus83. Saya sediakan jawapannya, jawab macam ni.

1. Sebab satu dunia buat usaha Jamaah Tabligh, jadi betullah Jamaah Tabligh!

2. Firdaus tu sorang je, sikit bermakna minoriti. Minoroti bermakna tak betul! Majoriti bermakna betul! Bukan dalil dan hukum syarak yang menentukan betul dan salah! Majoriti yang menentukan betul dan salah!

3. Siapa firdaus tu. Sesat sebenarnya. Dalil dan hujjah Ulama dan fuqaha (Kitab2 Muktabar) tak boleh pakai. Orang Tabligh yang banyak korban lebih faham agama dari ulama dan fuqaha' (kitab2 muktabar).

Ini ke jawapan kamu di akhirat kelak.

Itu sebablah firdaus83 suruh belajo TAUHID AHLUS SUNNAH WAL JAMAAH AL-ASYA'IRAH DAN MATURIDIYYAH supaya tak tertipu hidup2. Ikut2 orang (Taqlid) tanpa dalil bahaya yang sangat besar dalam Agama lebih2 lagi dalam TAUHID.

Zabongga
11-12-2009, 12:20 AM
Peringatan ulama dan fuqaha (Kitab2 Muktabar) yang disampaikan oleh firdaus83.

a. Taubat Kata2 Ke-1 - Taubat seorang Ahli Jamaah Tabligh (Adab Tidur yang sebenar)

"http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=107333"

b. Peringatan 1 - Tiada Perbezaan Pendapat di dalam Tauhid

"http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=108981"

c. Taubat Kata2 Ke-2 - Allah berkata KAF dan NUN?

"http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=108986"

d. Taubat Kata2 Ke-3 - Nabi Ibrahim as dulu Tak Beriman?

"http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=109632"

e. Taubat Kata2 Ke-4 - Fitnah ke atas Para ‘Alim Ulama

"http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=111291"

f. Taubat Kata2 Ke-5 - Allah Nak Uji kerana Nak Tahu?

"http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=112414"

zerorise
11-12-2009, 01:12 AM
Bilamana orang alim tinggalkan usaha nabi saw, maka orang2 jahil ambil kerja nabi saw lalu berlakulah salah dan silap.

Siapakah yang salah sebenarnya orang alim yang hanya tahu mengkafirkan dan menghukum orang lain dan tinggal usaha dakwah ataupun orang jahil yang berkata-kata salah tetapi bermaksud belajar perbaiki diri supaya dapat amal agama dengan sempurna cara nabi saw??

zerorise
11-12-2009, 01:20 AM
Peringatan ulama dan fuqaha (Kitab2 Muktabar) yang disampaikan oleh firdaus83.

a. Taubat Kata2 Ke-1 - Taubat seorang Ahli Jamaah Tabligh (Adab Tidur yang sebenar)

"http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=107333"

b. Peringatan 1 - Tiada Perbezaan Pendapat di dalam Tauhid

"http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=108981"

c. Taubat Kata2 Ke-2 - Allah berkata KAF dan NUN?

"http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=108986"

d. Taubat Kata2 Ke-3 - Nabi Ibrahim as dulu Tak Beriman?

"http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=109632"

e. Taubat Kata2 Ke-4 - Fitnah ke atas Para ‘Alim Ulama

"http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=111291"

f. Taubat Kata2 Ke-5 - Allah Nak Uji kerana Nak Tahu?

"http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=112414"

Tuan x adil, pasal bukan semer yang berkata salah dan silap.

Biasalah budak2 baru nak belajar berdiri, konfirm ada yang senget, jatuh sana sini .

Ketika bayi baru belajar berdiri dan tiba2 dia terjatuh, takkan kot aku nak pi maki hamun dia ???

Apatah lagi manusia belajar berkata-kata perkara agama dengan maksud cinta agama akan datang dalam diri, mestilah ada salah dan silap . Siapa nak tunjuk ajar mereka?? tuan2 yang pandai2 belajar kitab2 nih pi ajar mereka bukan pi maki hamun!!

Yang berkata salah tu satu hal, yang tuan2 pi kafirkan semer orang JT tu perhal??

Firdaus dah dengar semer perkataan dakwah orang JT ker?? sampai kata JT menyebarkan fahaman sesat seluruh dunia??

Kat dunia nih ada aktivis JT paling kurang 6 JUTA , takat hidup 1000 tahun lum tentu boleh dengar percakapan dakwah setiap aktivis JT . apatah lagi baru berjinak-jinak dengan JT pastu terdengar lah sepatah dua kata salah dari segi tauhid dari 2-3 kerat manusia pastu kafirkan semer???

zerorise
11-12-2009, 01:23 AM
Adab tidur salah??

Jawapan : KHILAF

Kalau begitu tuan kafirkan semer ulama 4 mazhab lah, pasal sesama ulama 4 mazhab hal solat; kedudukan kedua tangan semasa berdiri pun berbeza .

Nak kena taubat jugak ker???

Hal khilaf boleh jatuh murtad???

Ini namanya fanatik mazhab.

zerorise
11-12-2009, 01:23 AM
b. Peringatan 1 - Tiada Perbezaan Pendapat di dalam Tauhid

Betul ker??? konfirm x mengaji tauhid .

kaberete
11-12-2009, 02:00 AM
salaam..bole x stop kan cerita ni???sy sbgai hamba rasa berdosa plak bila kita berdebat mcm ni..bg yg tahu dan cuba menyampaikan tapi xboleh diterima mungkin rahmat Allah belum sampai kpd mereka..kita hidup atas rahmat tuhan xperlulah kita berbalah, Allah memberi rahmat dan syafaat kpd mereka yg dikehendakiNya.. mohon diikhlaskan jika tersalah... dosa kepada Allah, Allah maha mengampun, dosa sesama manusia xkan luput jika x diikhlaskan..

sweetmango
11-12-2009, 07:08 AM
Zabongga ni bukan ustaz. Aku rasa dia guna beberapa nickname dlm thread nie. Baling batu sembunyi tangan. Dlm thread nie jek berdengau-dengau. Takut kantoi kat luar.

Dia tegur tauhid karkun yg tak mengaji dgn bertaklid kpd Firdaus83, terang2 tauhidnya sendiri tak betol dgn berkata madu berkuasa menyembuhkan. Seeloknya bercermin diri sendiri drpd berterusan mereka-reka/membuka aib orang lain.

Habis semua dikutuk/dicelanya. Moga perkataan SESAT itu tidak kembali kepada Zabongga dan berkenaan.

~

Rasulullah saw. bersabda:

إلاَّ أَنْ تَرَوْا كُفْرًا بَوَّاحًا عِنْدَكُمْ فِيْهِ مِنَ اللهِ بُرْهَانٌ

Kecuali jika kalian menyaksikan kekufuran yang nyata, sementara kalian mempunyai hujah yang kuat di sisi Allah tentang kekufuran itu. (HR Muttafaqun alaih)

Hadis ini menjelaskan bahawa status kekufuran yang nyata tersebut harus didukung dengan penjelasan dari nas syarak, atau dalil-dalil qath‘i yang bersumber dari Allah SWT sehingga hukum kufur boleh dijatuhkan. Jika tidak, tuduhan tersebut akan menimpa orang yang menuduhnya, sebagaimana sabda Nabi saw.:

مَنْ كَفَّرَ أَخَاهُ فَقَدْ بَاءَ بِهَا أَحَدَهُمَا

Siapa saja yang mengkafirkan saudaranya, maka berbalik kepada salah satu di antara mereka. (HR Ahmad).

Tuduhan-tuduhan (menyesatkan dan mengkafirkan) seperti ini sangat berbahaya bagi seorang Muslim, apalagi tuduhan kekufuran atau sesat tersebut merupakan tuduhan yang sangat sensitif bagi kaum Muslim yang lain. Kerana itu, jika tuduhan tersebut dilakukan tanpa bukti yang kuat di sisi Allah, maka ini termasuk dalam kategori fitnah yang dilarang dalam hadis Nabi saw.:

لاَ يَحِلُّ لِمُسْلِمٍ أَنْ يُرَوِّعَ مُسْلِمًا

Tidak halal bagi seorang Muslim memburuk-burukkan Muslim yang lain. (HR Ahmad, Abu Dawud, dan Ath-Thabrani).

jasma
11-12-2009, 07:09 AM
salaam..bole x stop kan cerita ni???sy sbgai hamba rasa berdosa plak bila kita berdebat mcm ni..bg yg tahu dan cuba menyampaikan tapi xboleh diterima mungkin rahmat Allah belum sampai kpd mereka..kita hidup atas rahmat tuhan xperlulah kita berbalah, Allah memberi rahmat dan syafaat kpd mereka yg dikehendakiNya.. mohon diikhlaskan jika tersalah... dosa kepada Allah, Allah maha mengampun, dosa sesama manusia xkan luput jika x diikhlaskan..

betul...betul....
ulamak berhujah utk cari kata sepakat dan titik pertemuan utk mantapkan usaha agama.....
skrg ....fikir sendiri lah....

azanney
11-12-2009, 08:55 AM
zabongga n fidaus tu siapa?

Mata_Pena
11-12-2009, 09:05 AM
poyo jek tgk.

zerorise
11-12-2009, 12:37 PM
zabongga n fidaus tu siapa?

orang yang sama .

coffee maker
11-12-2009, 11:17 PM
Adab tidur salah??

Jawapan : KHILAF

Kalau begitu tuan kafirkan semer ulama 4 mazhab lah, pasal sesama ulama 4 mazhab hal solat; kedudukan kedua tangan semasa berdiri pun berbeza .

Nak kena taubat jugak ker???

Hal khilaf boleh jatuh murtad???

Ini namanya fanatik mazhab.shiek..nak kate anta nie ***** pon bleh tapi kecik hati..baik anta g bejar sebelum berkate.sebb makam anta niee..senyap dan belajar..bukannya mengajar..dah tahu *****dan jahil atas pengakuaan diri sendiri dlm treat niee pada hari2 yang lepas..tak layak anta bersuara atau mengeluarkan pendapat..

sbb lebih byak mengelirukan org lain..dan dalam asa yg sama membuat org lain boleh jdi murtad sebb apa?? sebab bercelaru dengan fakta ***** anta...

bukan khilaf sengal...adap tido tu..kalao betul khilaf..tunjukkan disisi mazhab hanafi,hambali ,maliki dan seterus nya shafiee..

jikalau anda tidak dapat berbuat demikian..berserta hujah2 dan dalil yg mengatakan khilaf.....

anda tak layak untuk berforum.
duduk dan tgok je..


faham>?//

:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:

firdaus83
12-12-2009, 12:59 AM
Adab tidur salah??

Jawapan : KHILAF

Kalau begitu tuan kafirkan semer ulama 4 mazhab lah, pasal sesama ulama 4 mazhab hal solat; kedudukan kedua tangan semasa berdiri pun berbeza .

Nak kena taubat jugak ker???

Hal khilaf boleh jatuh murtad???

Ini namanya fanatik mazhab.


Wahai Ummat Islam sekalian,

1. Memang betul Jamaah Tabligh mengajar benda yang sesat! Contohnya, Adab Tidur yang diajarkan dan diamalkan diseluruh markaz-markaz Tabligh satu dunia adalah menyalahi seperti yang dinyatakan di dalam Kitab-kitab Muktabar.

2. Menurut Imam Ghazaliy pada menyatakan Adab Tidur yang ke-7, bahawa Sunnah Mengadap Qiblat tatkala tidur. Sama ada ;

a. Berbaring mengiring di atas lambung atau rusuk kanannya. Maka, muka dan dada mengadap ke arah Qiblat.

b. Terlentang dengan muka, dan dada, dan tapak kaki menghadap ke arah Qiblat.


3. Adapun yang di amalkan di seluruh markaz-markaz Jamaah Tabligh sedunia bahawa mereka tidur dengan pihak kepala menghadap ke Qiblat. Sedangkan muka, dada, dan tapak kaki tidak menghadap Qiblat. Malah, tulang belakang dan punggungnya pula dihadapkan ke arah Qiblat.

4. Lalu, dengan jahatnya mereka menyebarkan kepada Ummat Islam bahawa beginilah yang dikatakan mengadap Qiblat tatkala tidur. Dan, adapun menghadapkan muka, dan dada, dan tapak kaki ke arah Qiblat adalah HARAM dan menyalahi perbuatan Nabi saw.

5. Kemudian, apabila di sanggah ajaran sesat mereka itu tentang cara tidur yang sebenarnya tidak menghadap Qiblat. Lalu, mereka berkata untuk menutup kesalahan mereka dengan mengatakan bahawa, "Cara adab tidur menghadap Qiblat adalah perkara Khilafiyyah."

6. Ketahuilah wahai Ummat Islam, salah satu daripada USUL atau ASAS DAKWAH JAMAAH TABLIGH iaitu jangan menyentuh atau menyebarkan perkara Khilaf. Hendaklah disebarkan perkara yang ijmak ulama' sahaja.

7. Jadi, kalau sudah di anggap persoalan tatacara adab tidur adalah perkara Khilaf, kenapa di ajar dan disebarkan cara adab tidur yang sedang di amalkan diseluruh markaz-markaz Tabligh sedunia? Yang mana sebenarnya, menyalahi apa yang di nas kan oleh Ulama'2 di dalam Kitab2 Muktabar.

8. Sebenarnya, tidak ada langsung Kitab Muktabar yang menjelaskan rupa bentuk mengadap Qiblat dengan secara terlentang seperti disebarkan oleh Jamaah Tabligh sedunia.

9. Sehingga hari ini, tidak ada Karkun Jamaah Tabligh samada;

a. yang 'jahil' atau pun
b. yang 'mengaku berilmu' atau
c. mengaku 'sangat berilmu'

yang berani mengeluarkan dalil Kitab serta muka suratnya, dan juzuknya daripada Kitab2 yang Muktabar, yang menjelaskan KEBENARAN DAKWAAN ADAB TIDUR yang disebarkan oleh Jamaah Tabligh.

10. Setakat ini, hanya cakap2 kosong yang bermodalkan AIR LIUR BASI sahaja yang diutarakan sebagai dalil.

firdaus83
12-12-2009, 01:35 AM
malah ALLAH kira dgn unit zarah.....:)

Jasma, apa yang saudara faham dengan perenggan kata,

"ALLAH kira?"

Adakah memang benar Allah membuat kira-kira hisab @ masalah matematik?

jasma
12-12-2009, 06:12 AM
sekadar berkongsi.....
utk kita baca.....
http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Friday/AdDin/20091211103516/Article/indexv_html

sweetmango
12-12-2009, 07:16 AM
sekadar berkongsi.....
utk kita baca.....
http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Friday/AdDin/20091211103516/Article/indexv_html

Gambar paling atas dlm artikel ini ialah 'Tabligh akbar' bukan Ijtima tabligh. Tak pasal-pasal pula datang lagi fitnah mengatakan tabligh ini sesat dengan mencampuri sesama bukan muhrim di majlis mereka. huhu.

zeal_tech
12-12-2009, 07:29 AM
Gambar paling atas dlm artikel ini ialah 'Tabligh akbar' bukan Ijtima tabligh. Tak pasal-pasal pula datang lagi fitnah mengatakan tabligh ini sesat dengan mencampuri sesama bukan muhrim di majlis mereka. huhu.

tabligh akhbar tu apa ek...:-?:-?

sweetmango
12-12-2009, 07:30 AM
Jasma, apa yang saudara faham dengan perenggan kata,

"ALLAH kira?"

Adakah memang benar Allah membuat kira-kira hisab @ masalah matematik?

Allah itu tak berjisim dan sekali2 tak menyerupai makhluk. Ada ulama salaf & khalaf yg menakwilkan, ada juga yg tidak menakwilkannya dlm perkara ini.

Pernah juga Dr.Asri bertanya kepada karkun.. 'Allah dimana?'

Seolah2 mereka inilah yang menentukan akidah yg ditanya itu sama ada kafir atau tidak di sisi Allah. Pabila saudara mengkritik ahli jemaah yg kurang ilmu agamanya, mungkin karkun itu tidak pernah mengikuti pengajian, bekas kutu rayau, bekas ahli setia pub, bekas kaki pukul, muallaf baru masuk Islam yg takde pendedahan, bekas sami buddha. Keterlaluannya saudara ini meratakan tuduhan jt ini penyebar akidah sesat, muktazilah, fahaman jabariah etc.

Saudara ini pernah bersuhbah dengan alim ulama jt? Sekarang jadi salafi ke aper?

sweetmango
12-12-2009, 07:38 AM
tabligh akhbar tu apa ek...:-?:-?

wallahualam, barangkali 'tabligh akbar' itu bermaksud ceramah yg diadakan secara terbuka di Indonesia semacam forum perdana. Gambar itu tak padanlah dimasukkan dlm artikel berkenaan jt.

jasma
12-12-2009, 07:45 AM
Jasma, apa yang saudara faham dengan perenggan kata,

"ALLAH kira?"

Adakah memang benar Allah membuat kira-kira hisab @ masalah matematik?

perlu ke aku jawab?
x per lah....
tuan kan ckp saya ni level jahil...
org mcm tuan yg level berilmu boleh bercakap pasal tauhid....

jasma
12-12-2009, 07:46 AM
wallahualam, barangkali 'tabligh akbar' itu bermaksud ceramah yg diadakan secara terbuka di Indonesia semacam forum perdana. Gambar itu tak padanlah dimasukkan dlm artikel berkenaan jt.

mungkin gambar tu diambil di indonesia agaknya....

Muhammad_27
12-12-2009, 07:54 AM
skrgni jemaah-jemaah dari Singapore datang berkumpul di wangsa maju..

sweetmango
12-12-2009, 08:01 AM
Mak ai.. sekian lama aku duduk muzakarah dlm khuruj tak pernah pula dlm muzakarah terpacul dr mulut mana2 karkun berkenaan ini..

"Malah, tulang belakang dan punggungnya pula dihadapkan ke arah Qiblat."

Ape kena dgn saudara ini?

Pendapat peribadi, galakan/anjuran utk tidak mengarahkan kaki ke arak kiblat adalah utk mengelakkan kemashalatan umum bersifat sangka buruk. Tidak semua masyarakat melayu ini faham bahawa dibenarkan kaki mengarahkan kiblat semasa tidur etc dlm masjid/surau. Persepsi msayarakt melayu.. mengangkat kaki atau melurus dan mengarahkan kaki ke hadapan di tempat umum sebagai 'kurang ajar'. Jika ada di kalangan jemaah jt yg tidur di masjid2/surau dgn mengarahkan kaki ke arah kiblat, dikhuatiri timbul fitnah pd pandangan masyarakat awam.


Wahai Ummat Islam sekalian,

1. Memang betul Jamaah Tabligh mengajar benda yang sesat! Contohnya, Adab Tidur yang diajarkan dan diamalkan diseluruh markaz-markaz Tabligh satu dunia adalah menyalahi seperti yang dinyatakan di dalam Kitab-kitab Muktabar.

2. Menurut Imam Ghazaliy pada menyatakan Adab Tidur yang ke-7, bahawa Sunnah Mengadap Qiblat tatkala tidur. Sama ada ;

a. Berbaring mengiring di atas lambung atau rusuk kanannya. Maka, muka dan dada mengadap ke arah Qiblat.

b. Terlentang dengan muka, dan dada, dan tapak kaki menghadap ke arah Qiblat.


3. Adapun yang di amalkan di seluruh markaz-markaz Jamaah Tabligh sedunia bahawa mereka tidur dengan pihak kepala menghadap ke Qiblat. Sedangkan muka, dada, dan tapak kaki tidak menghadap Qiblat. Malah, tulang belakang dan punggungnya pula dihadapkan ke arah Qiblat.

4. Lalu, dengan jahatnya mereka menyebarkan kepada Ummat Islam bahawa beginilah yang dikatakan mengadap Qiblat tatkala tidur. Dan, adapun menghadapkan muka, dan dada, dan tapak kaki ke arah Qiblat adalah HARAM dan menyalahi perbuatan Nabi saw.

5. Kemudian, apabila di sanggah ajaran sesat mereka itu tentang cara tidur yang sebenarnya tidak menghadap Qiblat. Lalu, mereka berkata untuk menutup kesalahan mereka dengan mengatakan bahawa, "Cara adab tidur menghadap Qiblat adalah perkara Khilafiyyah."

6. Ketahuilah wahai Ummat Islam, salah satu daripada USUL atau ASAS DAKWAH JAMAAH TABLIGH iaitu jangan menyentuh atau menyebarkan perkara Khilaf. Hendaklah disebarkan perkara yang ijmak ulama' sahaja.

7. Jadi, kalau sudah di anggap persoalan tatacara adab tidur adalah perkara Khilaf, kenapa di ajar dan disebarkan cara adab tidur yang sedang di amalkan diseluruh markaz-markaz Tabligh sedunia? Yang mana sebenarnya, menyalahi apa yang di nas kan oleh Ulama'2 di dalam Kitab2 Muktabar.

8. Sebenarnya, tidak ada langsung Kitab Muktabar yang menjelaskan rupa bentuk mengadap Qiblat dengan secara terlentang seperti disebarkan oleh Jamaah Tabligh sedunia.

9. Sehingga hari ini, tidak ada Karkun Jamaah Tabligh samada;

a. yang 'jahil' atau pun
b. yang 'mengaku berilmu' atau
c. mengaku 'sangat berilmu'

yang berani mengeluarkan dalil Kitab serta muka suratnya, dan juzuknya daripada Kitab2 yang Muktabar, yang menjelaskan KEBENARAN DAKWAAN ADAB TIDUR yang disebarkan oleh Jamaah Tabligh.

10. Setakat ini, hanya cakap2 kosong yang bermodalkan AIR LIUR BASI sahaja yang diutarakan sebagai dalil.

jasma
12-12-2009, 08:05 AM
jom baca dan muhasabah...
bukan aku tulis ye....
sekadar berkongsi utk muhasabah diri ini....

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Saturday/Agama/20091211234447/Article/index_html

sweetmango
12-12-2009, 08:19 AM
Buat Firdaus, Zabongga dan coffee maker..

Silakan berdiskusi di sini..

http://al-fikrah.net/Forums/viewtopic/p=183912.html#183912

Dlm forum ini, jika mnghujat 'ini kafir' 'ini sesat', memang ramai yg fire saudara. Forum ini lebih ilmiah, ramai alim didlamnya. Karkun jt, Ustaz Arradhi selaku Panel Fiqh AFN pon ada.

jasma
12-12-2009, 08:44 AM
Buat Firdaus, Zabongga dan coffee maker..

Silakan berdiskusi di sini..

http://al-fikrah.net/Forums/viewtopic/p=183912.html#183912

Dlm forum ini, jika mnghujat 'ini kafir' 'ini sesat', memang ramai yg fire saudara. Forum ini lebih ilmiah, ramai alim didlamnya. Karkun jt, Ustaz Arradhi selaku Panel Fiqh AFN pon ada.


isu ni dah byk forum-forum lain bincang.....
lepas dibalas dgn dalil...
maka timbul isu lain pulak.....
kat sini sedap sikit....
coz xder ustaz/org alim.....
so x ramai yg boleh bangkang apa yg ditulis oleh firdaus...
hanya tuanpunya tulisan tersebut faham kenapa dia tulis....

Firdaus,Zabongga,coffemaker....
saya akui saya masih lg belajar .....
dan mcm saya tulis sebelum ini....
pelajaran saya x akan tamat.....
sehingga diri saya sendiri sampai penamat(mati)

Malah guru-guru saya pun masih BELAJAR.....
sambil diaorang MENGAJAR.....

hati-hati ketika berhujah di alam maya ini....
dikhuatiri terbuka pekung sendiri....

hati-hati dgn tipudaya syaitan....
dikhuatiri kita ditipu olehnya ketika buat kebaikan....

sekadar peringatan utk diri ini....
yg masih jauh ketinggalan....

tuan zabongga....
sekiranya sudi....
apakata...
kita jumpa diseremban....

jasma
12-12-2009, 09:21 AM
hari ni rasa rajin jer nak post cerita-cerita pasal jemaah Tabligh ni....

jom baca laporan perhimpunan org pekak Islam disini (http://meeze89.blogspot.com/2009/11/jemaah-tabligh-pekak-kupasan-tajuk.html)

-kekadang terfikir spt bawah ni:-

mcm mana la diaorang nak sampaikan cerita mengenai syurga n neraka?
macam mana nak sampaikan cerita kekuasaan Allah...
byk lg aku terfikir mengenai juruisyarat ni......

firdaus83
12-12-2009, 10:01 AM
Mak ai.. sekian lama aku duduk muzakarah dlm khuruj tak pernah pula dlm muzakarah terpacul dr mulut mana2 karkun berkenaan ini..

"Malah, tulang belakang dan punggungnya pula dihadapkan ke arah Qiblat."

Ape kena dgn saudara ini?

Pendapat peribadi, galakan/anjuran utk tidak mengarahkan kaki ke arak kiblat adalah utk mengelakkan kemashalatan umum bersifat sangka buruk. Tidak semua masyarakat melayu ini faham bahawa dibenarkan kaki mengarahkan kiblat semasa tidur etc dlm masjid/surau. Persepsi msayarakt melayu.. mengangkat kaki atau melurus dan mengarahkan kaki ke hadapan di tempat umum sebagai 'kurang ajar'. Jika ada di kalangan jemaah jt yg tidur di masjid2/surau dgn mengarahkan kaki ke arah kiblat, dikhuatiri timbul fitnah pd pandangan masyarakat awam.

~

Adab tidur..


a. Dari Kitab Siarussalikin fi Tarikah AsSaddat AsSaufiah, yang diterjemah dari kitab AlBab Ihya’ Ulumuddin Al’alim Al’ulama’ Hujjatul Islam Ila Hamid Muhammad bin Muhammad AlGhazali. Oleh Tuan Haji Yang Soleh lagi Alim Sheikh ‘Abdul Samad AlFalimbani Rahimahullah Hi Taala. Juzu’ Awal, Muka Surat 230, Baris ke11 dari atas, Pada Adab Yang Ketujuh.
“(Dan Adab yang ketujuh) Sunnah ia tidur menghadap kiblat, bermula menghadap kiblat itu atas dua bahagi. Pertama, seperti orang yang hampir mati iaitu terlentang di atas belakangnya dan adalah mukanya dan dua tapak kakinya itu kepada kiblat itu. Kedua, menghadap kiblat seperti mayat di dalam kubur iaitu dijadikan akan lambungan yang kanan itu ke bawah dan adalah mukanya dan dadanya itu menghadap kiblat. ”

b. Kitab Ihya Ulumuddin oleh Imam Ghazali juga menerangkan tentang adab tidur yang sama seperti di atas. Cari bab tidur.

c. Dalam Kitab RiadusSalihin, serta Syarahnya Dalilul Falihin iaitu dalam bab menceritakan boleh tidur dalam masjid, lalu diterangkan lagi Nabi SAW tidur di dalam masjid, tidur terlentang bertindih kaki sama kaki. Lalu tidak di cerita secara terperinci sama ada kaki menghadap kiblat atau tidak. Lalu dalam syarahnya, Dalilul Falihin, syarah ke atas Riadus Salihin ini bagi Sheikh Ahmad bin ’Alan AlMakki AsSyafie AlAsya’ari.
“Adapun bentuk Nabi tidur itu arahnya sebagaimana terlentangnya dalam Bab Sembahyang (Solah). Di dalam bab Sembahyang, jika tidak berkuasa sembahyang berdiri, sembahyanglah duduk. Jika tidak berkuasa sembahyang duduk, sembahyanglah mengiring. Jika tidak berkuasa mengiring, sembahyanglah terlentang. Dengan cara, diletakkan bantal di bawah kepala supaya muka, dada dan tapak kaki menghadap Kaabah.”8. Sebenarnya, tidak ada langsung Kitab Muktabar yang menjelaskan rupa bentuk mengadap Qiblat dengan secara terlentang seperti disebarkan oleh Jamaah Tabligh sedunia.

9. Sehingga hari ini, tidak ada Karkun Jamaah Tabligh samada;

a. yang 'jahil' atau pun
b. yang 'mengaku berilmu' atau
c. mengaku 'sangat berilmu'

yang berani mengeluarkan dalil Kitab serta muka suratnya, dan juzuknya daripada Kitab2 yang Muktabar, yang menjelaskan KEBENARAN DAKWAAN ADAB TIDUR yang disebarkan oleh Jamaah Tabligh.

10. Setakat ini, hanya cakap2 kosong yang bermodalkan AIR LIUR BASI sahaja yang diutarakan sebagai dalil.

firdaus83
12-12-2009, 10:07 AM
Malah guru-guru saya pun masih BELAJAR.....
sambil diaorang MENGAJAR.....

Kalau tahap guru awak pun masih belajar (tak p****i), patutlah awak macam ini. Ini rupanya sebab awak jadi macam ini. Cikgu dan murid kong kali kong terbalik kong.

firdaus83
12-12-2009, 10:14 AM
Forum ini lebih ilmiah, ramai alim didlamnya. Karkun jt, Ustaz Arradhi selaku Panel Fiqh AFN pon ada.


Bagus, memang bagus. Sila jawab dengan hujjah Kitab Muktabar di sisi Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah Wal Maturidiyyah. Sila lengkapkan setiap jawapan dengan sekurang-kurangnya;

a. Nama Kitab,
b. Nama Pengarang Kitab,
c. Bilangan muka surat,
d. Bilangan baris dari atas atau bawah mukasurat.
e. Lagi bagus sebutkan nama Syarikat Percetakan.
f. Tahun cetakan.
g. Negeri Cetakan di mana.

Setakat ini, hanya cakap2 kosong yang bermodalkan AIR LIUR BASI sahaja yang diutarakan sebagai dalil.

p/s :

a. Kitab Tulisan Rumi atau Terjemahan semata-mata tidak diterima sebagai dalil rujukan.

b. Hanya Kitab Kuning atau Kitab Turas diterima pakai dalam menjawab soalan.

c. Sila pastikan ayam-ayam tambatan saudara mengikuti prosedur yang kami telah sebutkan di atas tatkala menyanggah segala kenyataan kami. Jika ayam tambatan saudara tidak mampu memgikuti prosuder kami, sila cari ayam tambatan yang lebih jaguh lagi, berkepak2!

d. Kami sentiasa bersedia dengan Kitab-kitab Muktabarah Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah Wal Mauturidiyyah sebagai pisau yang tajam bagi memutuskan urat saluran nafas dan saluran makanan mana2 ayam pun sama ada ayam tambatan Tabligh atau bukan. Buktinya, sudah banyak ayam-ayam Tambatan Jamaah Tabligh yang sudah terkulai lehernya dek kerana berani sangat melawan Kitab kerana merasakan tukang penyokongnya ramai sebanyak buih di laut. Kesudahannya, mati terkulai termuntah-muntah seluruh AIR LIUR BASI BERACUNNYA MUKTAZILAH, QADARIYYAH, KHAWARIJ dan MUJASSIMAHNYA.

sweetmango
12-12-2009, 10:32 AM
Cantiknye bahase.. nampak sangat bukan adab daripada orang yg berilmu..

Apa kata saudara Firdaus83 berkenaan usul istinbat dijadikan sebagai hukum?

Sy cabar saudara, silalah tidur berkeadaan mengarahkan kaki ke arah kiblat kat masjid2/surau2 di Malaysia? (dgn niat iktikaf).

sweetmango
12-12-2009, 10:44 AM
Nak lebih sempoi, tidur kat tengah2 masjid dlm keadaan serupa di mana2 masjid di Malaysia (bukannya di Arab),
Klu ada sesapa kariah yg tegur, bawa hujah saudara itu kepada para makmum pakcik & abg, tok siak, pak imam kau balun sekali dgn hujah dari kitab muktabar rujukan saudara.

zerorise
12-12-2009, 01:14 PM
Bukti ulama malaysia perhatikan JT :

http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Friday/AdDin/20091211103516/Article/indexv_html

firdaus83
12-12-2009, 01:32 PM
Nak lebih sempoi, tidur kat tengah2 masjid dlm keadaan serupa di mana2 masjid di Malaysia (bukannya di Arab),
Klu ada sesapa kariah yg tegur, bawa hujah saudara itu kepada para makmum pakcik & abg, tok siak, pak imam kau balun sekali dgn hujah dari kitab muktabar rujukan saudara.

Bagus, memang bagus. Sila jawab dengan hujjah Kitab Muktabar di sisi Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah Wal Maturidiyyah. Sila lengkapkan setiap jawapan dengan sekurang-kurangnya;

a. Nama Kitab,
b. Nama Pengarang Kitab,
c. Bilangan muka surat,
d. Bilangan baris dari atas atau bawah mukasurat.
e. Lagi bagus sebutkan nama Syarikat Percetakan.
f. Tahun cetakan.
g. Negeri Cetakan di mana.

Setakat ini, hanya cakap2 kosong yang bermodalkan AIR LIUR BASI sahaja yang diutarakan sebagai dalil.

p/s :

a. Kitab Tulisan Rumi atau Terjemahan semata-mata tidak diterima sebagai dalil rujukan.

b. Hanya Kitab Kuning atau Kitab Turas diterima pakai dalam menjawab soalan.

c. Sila pastikan ayam-ayam tambatan saudara mengikuti prosedur yang kami telah sebutkan di atas tatkala menyanggah segala kenyataan kami. Jika ayam tambatan saudara tidak mampu memgikuti prosuder kami, sila cari ayam tambatan yang lebih jaguh lagi, berkepak2!

d. Kami sentiasa bersedia dengan Kitab-kitab Muktabarah Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah Wal Mauturidiyyah sebagai pisau yang tajam bagi memutuskan urat saluran nafas dan saluran makanan mana2 ayam pun sama ada ayam tambatan Tabligh atau bukan. Buktinya, sudah banyak ayam-ayam Tambatan Jamaah Tabligh yang sudah terkulai lehernya dek kerana berani sangat melawan Kitab kerana merasakan tukang penyokongnya ramai sebanyak buih di laut. Kesudahannya, mati terkulai termuntah-muntah seluruh AIR LIUR BASI BERACUNNYA MUKTAZILAH, QADARIYYAH, KHAWARIJ dan MUJASSIMAHNYA.

Kalau tak mampulah berkokok pada menjawab oleh si ayam tambatan Tabligh yang jantannya. Maka, silalah pula mana2 kalaulah ada si ayam betina tambatan Tabligh pula berketuk menyanggah berdasarkan prosuder yang kami nyatakan.

sweetmango
12-12-2009, 03:23 PM
Besornya huruf.. saudara ini rabun ker aper?

Usul istinbat itulah hujahnya. Saudara dah praktik ker kat mana2 masjid?

Buat dulu baru faham kenapa alim ulama tak menganjurkannya khususnya jt kat Malaysia.

sweetmango
12-12-2009, 05:26 PM
Dr Muhammad Zuhdi (pakar fiqh Malaysia) menjelaskan syariat membenarkan menghalakan kaki ke arah kiblat semasa tidur, tetapi adat/uruf melihatnya sbg jijik. Perspektif adat/uruf Melayu, perbuatan itu dianggap sebagai tidak beradab.

Saudara Firdaus terlebih sudu dari kuah dengan mengatakan jt di Malaysia perlu bertaubat kerana membentangkan adab tidur di dlm muzakarah2 mereka, bahawa kaki tidak dihadapkan ke kiblat. Firdaus takde hujah daripada kitab muktabar rujukannya bahawa perlakuan itu (tidak menghala kaki ke kiblat) sebagai HARAM di sisi syarak dan perlunya BERTAUBAT kerana itu.

wallahua'lam.

zerorise
12-12-2009, 05:50 PM
Sila nyatakan bila dan dimana, kita boleh berdebat dan bermuzakarah, dan en firdaus bebas untuk kafirkan saya sendiri didepan orang ramai

Itupun jika en firdaus bukan orang munafik, baling batu sorok tangan

firdaus83
12-12-2009, 06:10 PM
Dr Muhammad Zuhdi (pakar fiqh Malaysia) menjelaskan syariat membenarkan menghalakan kaki ke arah kiblat semasa tidur, tetapi adat/uruf melihatnya sbg jijik. Perspektif adat/uruf Melayu, perbuatan itu dianggap sebagai tidak beradab.

Saudara Firdaus terlebih sudu dari kuah dengan mengatakan jt di Malaysia perlu bertaubat kerana membentangkan adab tidur di dlm muzakarah2 mereka, bahawa kaki tidak dihadapkan ke kiblat. Firdaus takde hujah daripada kitab muktabar rujukannya bahawa perlakuan itu (tidak menghala kaki ke kiblat) sebagai HARAM di sisi syarak dan perlunya BERTAUBAT kerana itu.

wallahua'lam.

Wahai Seluruh Ummat Islam!

1. Inilah sebesar-besar DALIL bahawa Jamaah Tabligh menyebarkan AQIDAH MUKTAZILAH kerana salah satu daripada DASAR MUKTAZILAH ialah 'menilai baik dan buruk sesuatu amalan AGAMA berdasarkan baik atau buruk, benar atau salah berdasarkan Aqal fikiran semata-mata, bukanlah NAS Al-Quran dan Al-Hadis.'

2. Sila lihat di dalam Kitab Muzakkiratut Tauhid Wal Firaq bagi Asy-Syaikh Hasan As-Sayyid Mutawalli, Juzuk 1, muka surat 14.

3. Sila lihat lagi di dalam Kitab Sabilul Muhtadin Lil Tafaquhi Li Amriddin, bagi Al-Alim Al-'Allamah Asy-Syaikh Muhammad Arsyad bin Abdullah Al-Banjariy, Juzu' Pertama, m/s 321.

Tentang kandungan "MASALAH ImtithalulAmri Khairun Min Sulukil Adab." Ertinya, "Menjunjung titah NAS AL-QURAN DAN AL-HADIS lebih utama dari menjalani perkara yang disangkakan BERADAB."

firdaus83
12-12-2009, 06:11 PM
sila nyatakan bila dan dimana, kita boleh berdebat dan bermuzakarah, dan en firdaus bebas untuk kafirkan saya sendiri didepan orang ramai

itupun jika en firdaus bukan orang munafik, baling batu sorok tangan

KITAB pun langsung TAK KENAL, apa yang nak didebatkan!

Nak pakai aqal semata-mata, nak ajak semua orang jadi MUKTAZILAH!

SI JAHIL KEWAJIPANNYA BELAJAR, BUKAN BERDAKWAH KE HULU KE HILIR MENYESATKAN UMMAT!
MENYEBARKAN AQIDAH MUKTAZILAH!!

sweetmango
12-12-2009, 08:28 PM
dituduhnya pulak berfahaman muktazilah.

memang benarlah ungkapan pencaci2 ini sebagai 'lalat mencari tahi' atau 'kereta pemungut sampah'. Bangun tidurnya asyik fikir keburukan saudara, yg baik difikrnya buruk ikut penaakulan nafsunya. Ikut pendapat dia jek walau itu soal furu'.

Dr Muhammad Zuhdi pon dituduhnya muktazilah, ustaz2 AFN sbg ayam tambatan, jt sbg penyebar akidah sesat etc. Ilmu dia pon tak tau taraf mana sampai mencaci2. Kat forum CG saja gedebe.

maafkan sy saudara Firdaus, zabongga, coffer_maker.. Moga korang dirahmati Allah & berhenti dari kerja mencela/mencaci.

firdaus83
12-12-2009, 10:11 PM
dituduhnya pulak berfahaman muktazilah.

memang benarlah ungkapan pencaci2 ini sebagai 'lalat mencari tahi' atau 'kereta pemungut sampah'. Bangun tidurnya asyik fikir keburukan saudara, yg baik difikrnya buruk ikut penaakulan nafsunya. Ikut pendapat dia jek walau itu soal furu'.

Dr Muhammad Zuhdi pon dituduhnya muktazilah, ustaz2 AFN sbg ayam tambatan, jt sbg penyebar akidah sesat etc. Ilmu dia pon tak tau taraf mana sampai mencaci2. Kat forum CG saja gedebe.

maafkan sy saudara Firdaus, zabongga, coffer_maker.. Moga korang dirahmati Allah & berhenti dari kerja mencela/mencaci.

Bagus, memang bagus. Sila jawab dengan hujjah Kitab Muktabar di sisi Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah Wal Maturidiyyah. Sila lengkapkan setiap jawapan dengan sekurang-kurangnya;

a. Nama Kitab,
b. Nama Pengarang Kitab,
c. Bilangan muka surat,
d. Bilangan baris dari atas atau bawah mukasurat.
e. Lagi bagus sebutkan nama Syarikat Percetakan.
f. Tahun cetakan.
g. Negeri Cetakan di mana.

Setakat ini, hanya cakap2 kosong yang bermodalkan AIR LIUR BASI sahaja yang diutarakan sebagai dalil.

p/s :

a. Kitab Tulisan Rumi atau Terjemahan semata-mata tidak diterima sebagai dalil rujukan.

b. Hanya Kitab Kuning atau Kitab Turas diterima pakai dalam menjawab soalan.

c. Sila pastikan ayam-ayam tambatan saudara mengikuti prosedur yang kami telah sebutkan di atas tatkala menyanggah segala kenyataan kami. Jika ayam tambatan saudara tidak mampu memgikuti prosuder kami, sila cari ayam tambatan yang lebih jaguh lagi, berkepak2!

d. Kami sentiasa bersedia dengan Kitab-kitab Muktabarah Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah Wal Mauturidiyyah sebagai pisau yang tajam bagi memutuskan urat saluran nafas dan saluran makanan mana2 ayam pun sama ada ayam tambatan Tabligh atau bukan. Buktinya, sudah banyak ayam-ayam Tambatan Jamaah Tabligh yang sudah terkulai lehernya dek kerana berani sangat melawan Kitab kerana merasakan tukang penyokongnya ramai sebanyak buih di laut. Kesudahannya, mati terkulai termuntah-muntah seluruh AIR LIUR BASI BERACUNNYA MUKTAZILAH, QADARIYYAH, KHAWARIJ dan MUJASSIMAHNYA.

Kalau tak mampulah berkokok pada menjawab oleh si ayam tambatan Tabligh yang jantannya. Maka, silalah pula mana2 kalaulah ada si ayam betina tambatan Tabligh pula berketuk menyanggah berdasarkan prosuder yang kami nyatakan.

Rishhana
13-12-2009, 12:16 AM
kalau baca dari awal forumer forumer CG boleh tau siapa yg membentangkan mengikut AMARAH..
dan siapa yg membentangkan dengan hemah..

aku pun apa kurangnya amarah gak heheehehe...

nice bincang lagi...

sweetmango
13-12-2009, 07:36 AM
1. Firdaus83 berkata "Malah, tulang belakang dan punggungnya pula dihadapkan ke arah Qiblat."

Ini merupakan satu fitnah drpd Firdaus83 bertujuan memburuk-burukkan jemaah Islam. Peringatan buat Firdaus83 dan pencela2/tukang2 fitnah orang Islam,

Tidak akan masuk syurga pembawa fitnah. (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim)

Abu Zhar Al-Ghiffari berkata, Rasullullah s.a.w. bersabda :"Barangsiapa menyiarkan terhadap orang muslim satu perkataan untuk memalukannya dengan tidak sebenarnya, nescaya dia akan diberi malu oleh Allah dalam neraka pada hari kiamat" (diriwayatkan oleh Ibnu Abid Dunya)

Yang paling dikasihi oleh Allah di antara kamu adalah : mereka yang baik akhlak, yang merendahkan sayapnya (diri), yang suka dengan orang dan yang disukai orang. Manakala yang dimurkai oleh Allah adalah : mereka yang pergi membawa fitnah, yang menceraiberaikan di antara saudara dan mencaci orang yang tidak berslah akan kesalahannya. (Hadith riwayat At-Tabharani dan Abu Hurairah r.a.)

Imam Al-Ghazali mengatakan bahawa tukang fitnah tidak dapat dipercayai kata-katanya dan tidak diterima sedekahnya. Sesungguhnya fitnah ditegakkan di atas kedustaan, kedengkian dan kemunafikan. Kesemua sifat ini adalah tungku dapur kehinaan.


2. Ini hal berkaitan uruf di Malaysia. Mungkin tiada kitab2 muktabar menukilkannya. Telah diberikan pendapat daripada Dr Muhammad Zuhdi berkenaan ini.


3. Firdaus mencela ustaz2 di al-fikrah.net & lain2 sebagai ayam2 tambatan, ayam betina tambatan pula dikatakannya kepada wanita. Tuduhan terbuka terhadapa Dr.Muhammad Zuhdi sebagai berfahaman muktazilah. Peringatan buat Firdaus83 dan para pencela;

Orang mukmin bukan seorang pencela, bukan seorang pengutuk, bukan seorang yang keji dan bukan seorang yang berkata kotor.(Riwayat Ibnu Mas’ud RA)

Bukan seorang mukmin itu pencerca, atau pelaknat, orang yang bercakap keji dan kesat. (HR. Tirmizi)


4. Apabila diajukan supaya Firdaus83 untuk tidur dengan cara kaki dihala ke kiblat di mana2 masjid Malaysia yg ada ahli kariahnya, maka dia memilih berdiam diri & tidak menjawabnya.


5. Tiada dalam mana2 kitab rujukan Firdaus83 menyatakan perlu BERTAUBAT kerana tidak menghalakan kaki ke kiblat semasa tidur. Tiada dalam mana2 kitab rujukan Firdaus83 yg menyatakan perbuatan itu sebagai HARAM & TERCELA di sisi syarak. Hujahnya kosong.


KETERANGAN:


1. Jemaah jt di Malaysia tidak menganjurkan supaya tidur dlm keadaan kaki ke arah kiblat adalah kerana keadaan uruf/adat melayu di Malaysia dan persepsi orang asia yang menganggap kaki sebagai simbol penghinaan. Menjaga kemashalatan umat daripada fitnah-fitnah dan tanggapan sangka buruk, itulah yg perlu diambil berat oleh jemaah maka tidak dianjurkan tidur dalam keadaan kaki dihalakan ke kiblat. Bukan semua masyarakat awam di Malaysia faham dan berilmu bahawa tidur menghalakan kaki ke arah kiblat dibenarkan di sisi syarak.


2. Golongan yg berpendapat/berpegang kaki menghala ke kiblat semasa tidur sepatutnya tidak mencela kepada mereka yang tidak bersetuju pendapat tersebut dan begitulah sebaliknya.


Pendapat peribadi sy sebagai orang awam & pendapat ini tidak mewakili jt.

wallahua'lam.

Wea Izre
13-12-2009, 07:54 AM
sunnah nabi ni ape sebenarnye ye?

Muhammad_27
13-12-2009, 12:06 PM
sunnah nabi ni ape sebenarnye ye?

daripada tahun LEPAS... tu jer soklan HANG...

planar
13-12-2009, 12:21 PM
ni apa kebenda korang ni,nak bincang bab agama last2 dok berkelahi dlm ni.yang dok buka thread pn sama dok berkelahi.

benda yang dah ok nak di jadikan kemusyikilan buat apa

nak bincang bab2 agama yg mendalam biar la yang pakar

firdaus83
13-12-2009, 12:23 PM
KETERANGAN:


1. Jemaah jt di Malaysia tidak menganjurkan supaya tidur dlm keadaan kaki ke arah kiblat adalah kerana keadaan uruf/adat melayu di Malaysia dan persepsi orang asia yang menganggap kaki sebagai simbol penghinaan. Menjaga kemashalatan umat daripada fitnah-fitnah dan tanggapan sangka buruk, itulah yg perlu diambil berat oleh jemaah maka tidak dianjurkan tidur dalam keadaan kaki dihalakan ke kiblat. Bukan semua masyarakat awam di Malaysia faham dan berilmu bahawa tidur menghalakan kaki ke arah kiblat dibenarkan di sisi syarak.

Wahai Seluruh Ummat Islam!

1. Inilah sebesar-besar DALIL bahawa Jamaah Tabligh menyebarkan AQIDAH MUKTAZILAH kerana salah satu daripada DASAR MUKTAZILAH ialah 'menilai baik dan buruk sesuatu amalan AGAMA berdasarkan baik atau buruk, benar atau salah berdasarkan Aqal fikiran semata-mata, bukanlah NAS Al-Quran dan Al-Hadis.'

2. Sila lihat di dalam Kitab Muzakkiratut Tauhid Wal Firaq bagi Asy-Syaikh Hasan As-Sayyid Mutawalli, Juzuk 1, muka surat 14.

3. Sila lihat lagi di dalam Kitab Sabilul Muhtadin Lil Tafaquhi Li Amriddin, bagi Al-Alim Al-'Allamah Asy-Syaikh Muhammad Arsyad bin Abdullah Al-Banjariy, Juzu' Pertama, m/s 321.

Tentang kandungan "MASALAH ImtithalulAmri Khairun Min Sulukil Adab." Ertinya, "Menjunjung titah NAS AL-QURAN DAN AL-HADIS lebih utama dari menjalani perkara yang disangkakan BERADAB."

planar
13-12-2009, 12:31 PM
sunnah nabi ni ape sebenarnye ye?

sunnah tu perkara2 yang di lakukan Nabi S.A.W. tak kira dalam solat,makan,pakaian,keseluruhannya la.jadi apa yang Nabi kita buat then kita buat dapat la pahala sunnah,niat kena betul la nak ikut sunnah

planar
13-12-2009, 12:41 PM
allo bro benda2 tdo dlm masjid mcm mana pn hangpa nak berkelahi,nak bincang biar la belapang dada.

tu kt luar tu mcm2 lagi isu besar,MURTAD,AKHLAK,ARAK,ZINA,PUSAT HIBURAN.

ini budak2 tabligh nak tdo masjid korang kecoh sampai berkelahi

firdaus83
13-12-2009, 12:55 PM
2. Ini hal berkaitan uruf di Malaysia. Mungkin tiada kitab2 muktabar menukilkannya.

1. Alhamdulillah, kami mengucapkan berbanyak SYUKUR kepada Allah kerana telah menzahirkan KEBATILAN JAMAAH TABLIGH.

2. Memang benar cara Tidur Jamaah Tabligh yang dilagangkan di seluruh markaz-markaz Jamaah Tabligh BUKAN ADAB TIDUR yang diajarkan di dalam Kitab-kitab Muktabar.

3. Dan, memang JELAS AMALAN JAMAAH TABLIGH terutamanya tentang rupa bentuk Tidur yang di amalkan di seluruh markaz-markaz di dunia, BUKAN bentuk cara Tidur Rasulullah saw. Dan, bukannya menghadap muka, dan dada, dan tapak kaki ke arah QIBLAT. Bahkan, mereka menghadapkan tulang belakang dan punggung mereka ke arah Qiblat.

4. Lalu, mereka DAKWA tidur mereka merupakan IBADAH yang diganjarkan pahala kerana menurut Sunnah Nabi saw.

5. Ya ALLAH, amat dusta mereka itu, sesungguhnya DUSTA mereka itu. Dusta di jadikan hujjah dan dalilnya.

6. Wahai Saudaraku Sweetmango, belajarlah kamu akan AGAMA ISLAM daripada Kitab-kitab Muktabar Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah Wal Maturidiyyah supaya kamu selamat daripada perdaya dan juga tipu muslihat syaitan yang direjam.

7. Jangan berpegang dengan DASAR IKTIQAD MUKTAZILAH iaitu menilai baik dan buruk berdasarkan Aqal sahaja. Tidak berdasarkan NAS-NAS SYARIAT iaitu Al-Quran dan Al-Hadis.

8. Dan, berpeganglah kamu dengan Dasar Iktiqad Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah wal Maturidiyyah iaitu;

"IMTITHALUL AMRI KHAIRUN MIN SULUKIL ADAB."

(Menjunjung Titah Perintah NAS AL-QURAN DAN AL-HADIS lebih utama dari menjalani perkara yang disangkakan BERADAB."

planar
13-12-2009, 12:55 PM
Zero dan karkun2 yang lain, aku tak kesah nko nak cakap Agama, tapi cakap lah Agama dari apa yang nko belajar dari Kitab2 Muktabar.

Jangan main amik je apa yang karkun2 eldest bayan, bahaya besar tu..
Ustaz2 boleh buat salah, tapi kalau nko rujuk pada kitab2 muktabar kan lagi bagus!
Lecturer Elektrik MENGAJAR MUNGKIN SALAH, tapi takkanlah nko nak salah Buku Rujukan Elektronik Yang Besar(Harga Beratus)...Nak salahkan buku ni pun kena ada fakta...

Apa lagi dalam Agama.. uLAMA' buat salah, tapi kalau dah tertulis dalam Kitab2 Muktabar.. kena ada fakta beb kalau nak betulkan..

Yang aku nampak, takde lagi dalam MALAYSIA ni yang ilmunya setaraf Ulama' dan Fuqaha' (Kitab2 Muktabar).. Cuba tanya mufti Perak, adakah dia setaraf dengan Asy-Syaikh Zainul Abidin Al-Fathaniy..

firdaus bleh blah je dari web site ni, tapi nko yang sesat nanti!!!

sapo lg nak tegur nko, nak harap ustaz tabligh.... bila? semuanya kata masalah kecik, nanti sampai nko MATI salah iktiqad dia kata nko masih selamat.. KENAPA! TAK PERCAYA!

bro bro bro... ni aku tak stuju skit,kat Malaysia takde ulama yg bagus ka?

kita mengaji mesti la dengan org yang pandai,atas orang yg pandai mesti ada lagi yang pandai,atas dia ada lagi yang pandai-pandai,ada lagi cerdik pandai

nak mengaji kena la ada guru,walaupun kat tangan hang ada kitab yg bagus kalau hang dok ngaji sorang diri nanti hang ngaji ngan syaitan nanti

mie86
13-12-2009, 01:04 PM
perlu ke aku jawab?
x per lah....
tuan kan ckp saya ni level jahil...
org mcm tuan yg level berilmu boleh bercakap pasal tauhid....

xperlulah korg sume berdebat dgn firdaus83 ni..kite kalo nk berdebat kene la berdebat dgn orang yg berilmu...dan berpandangan luas..kalo korang ade kemusykilan pegila cari ustaz kat luar sana yg lebih berpengalaman..tanye ustaz sendiri dgn berjumpa kat luar..takut2 kalo tanye kat forum ni..orang yang jwab kite tu bukan org Islam tapi menyamar plak..sy bukan nk mengkafirkan sape2 ye..cume nk beri ingatan supaya kite berjage-jage..mereka ni penuh tipu muslihat..

nasihat saye hentikanlah thread ni..ape yg sy nmpak dlam thread ni..yg cakap btol pn salah...yg cakap salah..lagilah salah...perbincangan ilmu agama bukanlah utk kite mencari publisiti...tetapi utk melengkapkan sgala kekurangan kite..tidak perlulah berdebat kalo imu tidak mencukupi...biarlah alim ulama yang lebih bertauliah menjadi tempat rujukan kita..

firdaus83
13-12-2009, 01:06 PM
bro bro bro... ni aku tak stuju skit,kat Malaysia takde ulama yg bagus ka?

kita mengaji mesti la dengan org yang pandai,atas orang yg pandai mesti ada lagi yang pandai,atas dia ada lagi yang pandai-pandai,ada lagi cerdik pandai

nak mengaji kena la ada guru,walaupun kat tangan hang ada kitab yg bagus kalau hang dok ngaji sorang diri nanti hang ngaji ngan syaitan nanti

Saudara, ingatlah!

1. Guru itu adalah GURU yang betul dan pandai selagi mana ajarannya tidak menyalahi Kitab-kitab Muktabar!

2. Tetapi, jika sekiranya pengajaran seorang GURU itu menyalahi Kitab2 Ahlus Sunnah Wal Jamaah Al-Asya'irah wal Maurudiyyah, maka GURU itu bukanlah GURU yang PANDAI. Tetapi, adalah GURU yang MEMANDAI-MANDAI!

3. Belajarlah dari GURU YANG PANDAI dan janganlah BELAJAR DARI GURU yang MEMANDAI-MANDAI! Guru yang memandai-mandai itu bukan GURU, tetapi PENGELIRU sebab si pengeliru sahaja yang suka kerja memandai-mandai!

zack16
13-12-2009, 01:15 PM
salam saudara ku semua ,mengenai firdaus83
saya telah mengikuti perbincangan beliau.

tidak dinafikan ilmu beliau memang tinggi,hebat ,kata-kata pun hebat dan mantap.tapi kalau diteliti taklah sehebat dan setinggi ilmu AMINA WADUD YANG PERNAH MENJADI KETUA FAKULTI ISLAM DI UNIVERSITI TEMPATAN.

yang istimewanya saudara firdaus83 memiliki bakat berhujah yang hebat,hebat sangat sehinggakan setiap hujah disertakan hadis dan ayat Alquran.selain itu disertakan pula dengan kata-kata yang menaikkan amarah pihak lawan.kerana beliau tahu orang marah akan didampingi syaitan.TAPI HUJAH BELIAU TAKLAH SEHEBAT PERSATUAN SISTER IN ISLAM,walaupun ayat-ayat dan hujah-hujahnya seakan-akan sama.

saudara ku sekalian,dengarlah adakah contoh yang saya bagi itu betul?(AMINA WADUD DAN SISTER IN ISLAM)..saya cuma bagi 2 contoh,bayak lagi contoh yang ada.saudaraku,janganlah kita sanggup menghina sesama saudara cuma kerana hasutan orang yang ketinggian ilmu orang seperti AMINA WADUD dan kehebatan hujah seperti SISTER IN ISLAM.

PESANAN BUAT JEMAAH TABLIGH,adkah saudara ku lemah cuma kerana orang seperti AMINA WADUD DAN SISTER IN ISLAM?,ingatlah saudaraku tak semua orang sanggup menebal muka semata-mata mengajak orang pergi ke masjid (saya pun tak ada kekuatan begitu).itu semua dugaan orang yang mengajak kebaikan.Rasullulah S.A.W pun pernah dilontar batu sehingga berdarah ketika cubaan berdakwah...apalah sangat kene tuduh kafir dan kene hina dalam forum ni...

saudara ku AMINA WADUD DAN SISTER IN ISLAM dan yang seangkatan dengannya, teruskan usaha anda untuk memburukkan mereka yang mengajak orang kearah kebaikan...kerana pihak yang mengajak orang kearah kebaikan sentiasa tabah dengan dugaan...yanya Allah yang tahu niak kalian.

adakah perlu ijazah dari universiti al azhar atau setaraf hanya semata-mata untuk mengajak orang pergi sembahyang dan memberi peringatan kepada saudara seagama?FIKIRLAH SAUDARA KU...INGATLAH PENDAKWAH JARANG MENDAPAT TENTANGAN DARI NON MUSLIM SEMASA BERDAKWAH,TETAPI BANYAK MENGHADAPI TENTANGAN DARI ORANG ISLAM SENDIRI.(TAK PERCAYA TANYA MANA-MANA PENDAKWAH DARI JAKIM,JAIS OR MANA MUFTI OR MANA TOK IMAM OR MANA JABATAN AGAMA ISLAM)

firdaus83
13-12-2009, 01:21 PM
salam saudara ku semua ,mengenai firdaus83
saya telah mengikuti perbincangan beliau.

tidak dinafikan ilmu beliau memang tinggi,hebat ,kata-kata pun hebat dan mantap.tapi kalau diteliti taklah sehebat dan setinggi ilmu AMINA WADUD YANG PERNAH MENJADI KETUA FAKULTI ISLAM DI UNIVERSITI TEMPATAN.

yang istimewanya saudara firdaus83 memiliki bakat berhujah yang hebat,hebat sangat sehinggakan setiap hujah disertakan hadis dan ayat Alquran.selain itu disertakan pula dengan kata-kata yang menaikkan amarah pihak lawan.kerana beliau tahu orang marah akan didampingi syaitan.TAPI HUJAH BELIAU TAKLAH SEHEBAT PERSATUAN SISTER IN ISLAM,walaupun ayat-ayat dan hujah-hujahnya seakan-akan sama.

saudara ku sekalian,dengarlah adakah contoh yang saya bagi itu betul?(AMINA WADUD DAN SISTER IN ISLAM)..saya cuma bagi 2 contoh,bayak lagi contoh yang ada.saudaraku,janganlah kita sanggup menghina sesama saudara cuma kerana hasutan orang yang ketinggian ilmu orang seperti AMINA WADUD dan kehebatan hujah seperti SISTER IN ISLAM.

PESANAN BUAT JEMAAH TABLIGH,adkah saudara ku lemah cuma kerana orang seperti AMINA WADUD DAN SISTER IN ISLAM?,ingatlah saudaraku tak semua orang sanggup menebal muka semata-mata mengajak orang pergi ke masjid (saya pun tak ada kekuatan begitu).itu semua dugaan orang yang mengajak kebaikan.Rasullulah S.A.W pun pernah dilontar batu sehingga berdarah ketika cubaan berdakwah...apalah sangat kene tuduh kafir dan kene hina dalam forum ni...

saudara ku AMINA WADUD DAN SISTER IN ISLAM dan yang seangkatan dengannya, teruskan usaha anda untuk memburukkan mereka yang mengajak orang kearah kebaikan...kerana pihak yang mengajak orang kearah kebaikan sentiasa tabah dengan dugaan...yanya Allah yang tahu niak kalian.

adakah perlu ijazah dari universiti al azhar atau setaraf hanya semata-mata untuk mengajak orang pergi sembahyang dan memberi peringatan kepada saudara seagama?FIKIRLAH SAUDARA KU...INGATLAH PENDAKWAH JARANG MENDAPAT TENTANGAN DARI NON MUSLIM SEMASA BERDAKWAH,TETAPI BANYAK MENGHADAPI TENTANGAN DARI ORANG ISLAM SENDIRI.(TAK PERCAYA TANYA MANA-MANA PENDAKWAH DARI JAKIM,JAIS OR MANA MUFTI OR MANA TOK IMAM OR MANA JABATAN AGAMA ISLAM)

Ingatlah, jangan lupa ye.

1. JAKIM,JAIS OR MANA MUFTI OR MANA TOK IMAM OR MANA JABATAN AGAMA ISLAM sentiasa memerhati kata-kata SEMASA BAYAN, amalan-amalan yang disebarkan kepada Ummat Islam atas nama DAKWAH NABI DAN SUNNAH NABI SAW YANG disebar luaskan di seluruh pelusuk negara.

2. HATI-HATI DAN INGAT-INGAT YE! Jangan sampai lawan disangka kawan. Senantiasa memerhati! Tunggu saat sahaja dapat HADIAHNYA!

mie86
13-12-2009, 01:23 PM
salam saudara ku semua ,mengenai firdaus83
saya telah mengikuti perbincangan beliau.

tidak dinafikan ilmu beliau memang tinggi,hebat ,kata-kata pun hebat dan mantap.tapi kalau diteliti taklah sehebat dan setinggi ilmu AMINA WADUD YANG PERNAH MENJADI KETUA FAKULTI ISLAM DI UNIVERSITI TEMPATAN.

yang istimewanya saudara firdaus83 memiliki bakat berhujah yang hebat,hebat sangat sehinggakan setiap hujah disertakan hadis dan ayat Alquran.selain itu disertakan pula dengan kata-kata yang menaikkan amarah pihak lawan.kerana beliau tahu orang marah akan didampingi syaitan.TAPI HUJAH BELIAU TAKLAH SEHEBAT PERSATUAN SISTER IN ISLAM,walaupun ayat-ayat dan hujah-hujahnya seakan-akan sama.

saudara ku sekalian,dengarlah adakah contoh yang saya bagi itu betul?(AMINA WADUD DAN SISTER IN ISLAM)..saya cuma bagi 2 contoh,bayak lagi contoh yang ada.saudaraku,janganlah kita sanggup menghina sesama saudara cuma kerana hasutan orang yang ketinggian ilmu orang seperti AMINA WADUD dan kehebatan hujah seperti SISTER IN ISLAM.

PESANAN BUAT JEMAAH TABLIGH,adkah saudara ku lemah cuma kerana orang seperti AMINA WADUD DAN SISTER IN ISLAM?,ingatlah saudaraku tak semua orang sanggup menebal muka semata-mata mengajak orang pergi ke masjid (saya pun tak ada kekuatan begitu).itu semua dugaan orang yang mengajak kebaikan.Rasullulah S.A.W pun pernah dilontar batu sehingga berdarah ketika cubaan berdakwah...apalah sangat kene tuduh kafir dan kene hina dalam forum ni...

saudara ku AMINA WADUD DAN SISTER IN ISLAM dan yang seangkatan dengannya, teruskan usaha anda untuk memburukkan mereka yang mengajak orang kearah kebaikan...kerana pihak yang mengajak orang kearah kebaikan sentiasa tabah dengan dugaan...yanya Allah yang tahu niak kalian.

adakah perlu ijazah dari universiti al azhar atau setaraf hanya semata-mata untuk mengajak orang pergi sembahyang dan memberi peringatan kepada saudara seagama?FIKIRLAH SAUDARA KU...INGATLAH PENDAKWAH JARANG MENDAPAT TENTANGAN DARI NON MUSLIM SEMASA BERDAKWAH,TETAPI BANYAK MENGHADAPI TENTANGAN DARI ORANG ISLAM SENDIRI.(TAK PERCAYA TANYA MANA-MANA PENDAKWAH DARI JAKIM,JAIS OR MANA MUFTI OR MANA TOK IMAM OR MANA JABATAN AGAMA ISLAM)

saya setuju..

firdaus83
13-12-2009, 01:36 PM
salaam..bole x stop kan cerita ni???sy sbgai hamba rasa berdosa plak bila kita berdebat mcm ni..bg yg tahu dan cuba menyampaikan tapi xboleh diterima mungkin rahmat Allah belum sampai kpd mereka..kita hidup atas rahmat tuhan xperlulah kita berbalah, Allah memberi rahmat dan syafaat kpd mereka yg dikehendakiNya.. mohon diikhlaskan jika tersalah... dosa kepada Allah, Allah maha mengampun, dosa sesama manusia xkan luput jika x diikhlaskan..

Saudaraku zack16, mie86, planar, kaberete, Mata_Pena,

1. Kami faham kerisauan saudara melihat orang-orang Islam bertelagah sesama sendiri. Dan, di dalam masa yang sama, orang-orang yang bukan Islam yang lain sedang berusaha bersungguh-sungguh untuk menghancurkan Islam.

2. Tetapi, ingatlah bahawa tujuan sebenar kami membincangkan Isu Jamaah Tabligh di dalam thread ini adalah untuk melakukan Amar Makruf Nahi Mungkar! Iaitu, Mengajak kepada kebaikan supaya Mentauhidkan Allah. Dan, mencegah kemungkaran lebih-lebih lagi di dalam perihal Tauhid! Ini adalah Perintah Allah kepada kami!

3. Punca sahabat-sahabat lain ini bertelagah di dalam soal TAUHID kerana mereka ini tidak redha akan kemungkaran, lebih-lebih lagi di dalam Ilmu Tauhid. Ini berdasarkan pesanan dari Rasulullah saw, iaitu;

"Man Radia Bil Kufri Faqad Kafara. Wa man Radia Bil Ma'asiy Faqad 'Asa."
(Bermula, barang siapa redha ia dengan kekafiran. Maka, sesungguhnya telah kafir ia. Dan bermula, barangsiapa redha ia dengan kemaksiatan. maka, derhakalah ia.)

Sila saudara rujuk Kitab Tughfatul Murid Hasyiah 'Ala Matni Jauharatit Tauhid, bagi Asy-Syaikh Ibrahim bin Muhammad Al-Bayjuriy Syaikhul Ulama' Fil Azhar di dalam Bab Qada' dan Qadar, m/s 66, baris 14 dari pihak atas.

4. Ingatlah bahawa, berhujjah, dan berdebat itu bukanlah sesuatu yang meruntuhkan Agama! Tetapi, ia merupakan salah satu Dakwah yang meningkatkan Agama!

5. Hanya segolongan manusia sahaja, yaitu orang-orang Tabligh yang mengatakan bahawa berdebat dan berhujjah itu meruntuhkan Agama. Katanya, Ilmu Fiqh dan Ilmu Tauhid ini tiada Nur (CAHAYA) dan boleh memecahbelahkan Umat, kecuali Ilmu Fadhail Amal (Kelebihan Amal) yang dapat menyatukan manusia! Ini merupakan Bidaah IKTIQAD di dalam Agama.

jasma
13-12-2009, 01:37 PM
saya setuju..

saya pun setuju.....
sokong usaha yg mengajak ke arah kebaikan....

firdaus83
13-12-2009, 01:39 PM
Saudaraku zack16, mie86, planar, kaberete, Mata_Pena yang dikasihi,

1. Adakah saudara matapena REDHA melihat sahabat-sahabat saudara melakukan 'Bidaah Iktiqad, Perbuatan dan Perkataan' dihadapan mata saudara, demi melihat ummat Islam bersatu?

2. Ataukah saudara memang sanggup dan REDHA di dalam satu rumah yang sama, dan makan di dalam hidangan yang sama;

a. Ayah merupakan seorang Qadariyyah, yang mengatakan TAQDIR itu bukan Allah tentukan, kita sendiri?

b. Ibu merupakan seorang Mujassimah, mengatakan ALLAH bukan setakat di atas Arasy, tapi ada di bawah dunia?

c. Abang merupakan seorang Ahmadiyyah India, yang mengatakan Mirza Gulam Ahmad seorang Nabi Allah selepas wafatnya Rasulullah?


3. Wahai sahabatku, kami sesekali tidak akan redha wujudnya golongan-golongan yang melakukan 'Bidaah Iktiqad, Perbuatan dan Perkataan' dihadapan mata kami!

4. Ini kerana, Nabi saw telah memperingatkan kami supaya jangan sesekali bersahabat dengan mereka-mereka yang jelas nyata mengamalkan 'Bidaah dari segi Iktiqad, Perbuatan dan Perkataan.'

5. Sebagai perincian hujjah kami ini, kami bawakan 'Peringatan Nabi saw' yang disampaikan oleh Tuan Guru kita yang sangat ‘Alim lagi ‘Allamah iaitu Asy-Syaikh Muhammad Arsyad bin Abdullah Al-Banjari, di dalam Kitabnya iaitu Kitab Tuhfatur Raghibin Fi Bayani Haqiqati Imanilmu’minin Wama Yufsiduhu Min Riddatil Murtaddin, m/s 17, baris 11 dari bawah.

Ertinya,

.......(Hubaya-hubaya! Hai Tholib / Hati-hati! Wahai Penuntut.)

Pelihara akan dirimu daripada Iktiqad (Aqidah dan Tauhid), dan Perkataan, dan Perbuatan yang Bidaah.

(Dan) Janganlah bersahabat dengan Qaum yang mempunyai Bidaah lagi Dholalah (Sesat).

Dan, janganlah muliakan mereka itu.

(Kerana), Sabda Nabi saw,

“Barangsiapa memuliakan akan ahli Bidaah. (Dari Segi Iktiqad, Perbuatan dan Perkataan.) (Maka, sa nya) Menolongi ia pada meruntuhkan Agama Islam.”

Telah meriwayatkan akan Hadis ini Imam Baihaqiyy.

(Dan) Lagi Sabda Nabi saw,

“Ahli Bidaah itu, sejahat-jahat Makhluq dan Tabiat (Perangai).”

Telah meriwayatkan akan Hadis ini Abu Nu’aim.

(Dan lagi) Sabda Nabi saw,

“Barangsiapa menghinakan Ahli Bidaah, nescaya disentosakan Allah Taala akan dia pada hari Qiamat, daripada haru hara terkejut yang amat besar.
Dan, dipeliharakan Allah Taala akan dia, daripada bahaya.”

.......................................

5. Dan kerana inilah, kedatangan kami di thread ini supaya manusia yang awam dapat mempelajari apa yang kami sampaikan dan menjauhkan diri dari melakukan 'Bidaah Iktiqad, Perbuatan dan Perkataan.'

jasma
13-12-2009, 01:39 PM
5. Hanya segolongan manusia sahaja, yaitu orang-orang Tabligh yang mengatakan bahawa berdebat dan berhujjah itu meruntuhkan Agama. Katanya, Ilmu Fiqh dan Ilmu Tauhid ini tiada Nur (CAHAYA) dan boleh memecahbelahkan Umat, kecuali Ilmu Fadhail Amal (Kelebihan Amal) yang dapat menyatukan manusia! Ini merupakan Bidaah IKTIQAD di dalam Agama.


ajak minum teh pun x berani.....:)

sweetmango
13-12-2009, 01:50 PM
ajak minum teh pun x berani.....:)

Takut terkantoi. :)paid