PDA

View Full Version : mpv paling best n jimat minyak???


rffie
02-07-2012, 02:43 PM
aq nk beli mpv nie.. tp x taw mne yg ok.. mpv yg bwh harga 100k

jerungenius
02-07-2012, 02:45 PM
nak tau gak..

fadziledel
02-07-2012, 02:47 PM
Nissan grand livina 1.8

CL's
02-07-2012, 02:49 PM
Nissan grand livina 1.8
Ada cadangan lain lagi tak?
:):)
Member dah guna...
Taknak sama...
Mcm thread aku plak...:))

fadziledel
02-07-2012, 02:52 PM
Yg lain mentadarah minyak

Fir_za
02-07-2012, 02:52 PM
nak tau jgk ;p..

owndferra
02-07-2012, 02:52 PM
perodua alza la kot..hehee

razijuma
02-07-2012, 02:53 PM
Toyota avanza....
Memang jimat minyak.
Rm60 full tank

iswaraburuk
02-07-2012, 02:53 PM
perodua alza la kot..hehee

yer la kot

a2emay
02-07-2012, 02:57 PM
Aku pakau wish... Memang jimat giler, selesa n nyaman... Tapi harga lebih sikit la, kalau nak 100k kebawah utk wish pn ada.. Tapi secondhand recond la...wpun second tapi condition memang best

CL's
02-07-2012, 02:58 PM
Aku pakau wish... Memang jimat giler, selesa n nyaman... Tapi harga lebih sikit la, kalau nak 100k kebawah utk wish pn ada.. Tapi secondhand recond la...wpun second tapi condition memang best
Sori off topic jap...
Apa beza Recond,unreg n cbu?
Aku tgh survey wish atau stream gak nie...
Tp nak beli yg Japan punye...

ANAZUHUD
02-07-2012, 03:01 PM
Sori off topic jap...
Apa beza Recond,unreg n cbu?
Aku tgh survey wish atau stream gak nie...
Tp nak beli yg Japan punye...

aku pun tgh suyrvey wish nie ada ke area muar wish bawah rm100K bro?

CL's
02-07-2012, 03:03 PM
aku pun tgh suyrvey wish nie ada ke area muar wish bawah rm100K bro?
Tak jumpa plak...
Itu yg try survey kat mudah dulu...
:):)

azrulazman
02-07-2012, 03:04 PM
exora. beli la produk malaysia

azanney
02-07-2012, 03:06 PM
exora. beli la produk malaysia

mentekedarah.....:(scam

cikman03
02-07-2012, 03:06 PM
Beli jeh apa2 mpv bawah rm100k, pah tu letak NGV...mmg jimat :D

irfan
02-07-2012, 03:07 PM
exora 500km = 100rm

arrashidin
02-07-2012, 03:09 PM
exora......aku pakai exora.....

SayaBudakBaruBelajar
02-07-2012, 03:12 PM
Beli jeh apa2 mpv bawah rm100k, pah tu letak NGV...mmg jimat :D

terbaek :)paid

SayaBudakBaruBelajar
02-07-2012, 03:13 PM
Toyota avanza....
Memang jimat minyak.
Rm60 full tank

1.5 ke 1.3 bro?auto@manual?bole share?mcm nak bertukar gak dah nih tp budget ciput :D

a2emay
02-07-2012, 03:14 PM
exora 500km = 100rm

Toyota wish : johor bahru - perlis = rm120 :">

CL's
02-07-2012, 03:17 PM
Toyota wish : johor bahru - perlis = rm120 :">
Mmg terbaek nie...
1.8 ke bro?

fadziledel
02-07-2012, 03:17 PM
Grand Livina 1.8

Melaka (batu berendam) - KL(sri petaling) = rm25 jerk...

maintain 110km/j

imzar
02-07-2012, 03:19 PM
pakai citra la.. dari johor ke terengganu rm70 je...

tapi dgn syarat kene isi full tank... nak jimat minyak senang je...

guna kete jgn biar habis minyak sampai E baru nak isi balik..

minyak sampai separuh, terus isi sampai penuh... mmg akan rasa perubahan jimatnyer tu..

xcaya cubalah...

a2emay
02-07-2012, 03:19 PM
Mmg terbaek nie...
1.8 ke bro?

Yup bro... 1.8 dgn pemanduan berhemah. 2 dewasa 3 kanak2. Barang penuh bonet. Hehehe:))

owndferra
02-07-2012, 03:20 PM
exora. beli la produk malaysia
exora pelahap minyak kot...:-?:-?

azrulazman
02-07-2012, 03:20 PM
Toyota wish : johor bahru - perlis = rm120 :">

save gak tu...

a2emay
02-07-2012, 03:20 PM
pakai citra la.. dari johor ke terengganu rm70 je...

tapi dgn syarat kene isi full tank... nak jimat minyak senang je...

guna kete jgn biar habis minyak sampai E baru nak isi balik..

minyak sampai separuh, terus isi sampai penuh... mmg akan rasa perubahan jimatnyer tu..

xcaya cubalah...

Betul tu bro.. Isi minyak waktu malam bila nak jalan jauh, minyak akan dapat lebih sikit...

azanney
02-07-2012, 03:21 PM
pakai citra la.. dari johor ke terengganu rm70 je...

tapi dgn syarat kene isi full tank... nak jimat minyak senang je...

guna kete jgn biar habis minyak sampai E baru nak isi balik..

minyak sampai separuh, terus isi sampai penuh... mmg akan rasa perubahan jimatnyer tu..

xcaya cubalah...

kerap sgt pg petropam bosan pulak...:">:">

iswaraburuk
02-07-2012, 03:22 PM
alza-kl-kulim gi balik rm120

owndferra
02-07-2012, 03:23 PM
kwn biasa isi minyak awal pg..

owndferra
02-07-2012, 03:23 PM
alza-kl-kulim gi balik rm120

sangat saving ni...:)

jemi3886
02-07-2012, 03:25 PM
exora bold = support malaysian original product.

rffie
02-07-2012, 03:42 PM
klu estima

CL's
02-07-2012, 03:45 PM
klu estima
Amik RB1...
Meleleh..

Ibn Raffar
02-07-2012, 03:49 PM
MPV chery jimat minyak tak?

rffie
02-07-2012, 03:59 PM
Amik RB1...
Meleleh..

harga mahal lg bro.. klu bwh 100k ok

CL's
02-07-2012, 04:01 PM
MPV chery jimat minyak tak?
Cuba gugel problem cherry...
Byk komplain...
Aku baru je gugel pg tadi...

CL's
02-07-2012, 04:01 PM
harga mahal lg bro.. klu bwh 100k ok
Sbb tu aku lebih prefer Wish skrg....
Bini aku minat stream...
:):)

a2emay
02-07-2012, 04:06 PM
harga mahal lg bro.. klu bwh 100k ok

Kat used car ada estima bawah 100k, tapi tahun 2000 punya la... Cherry takut takde value la bro nak jual balik ke hapa..

rffie
02-07-2012, 04:10 PM
Sbb tu aku lebih prefer Wish skrg....
Bini aku minat stream...
:):)

bini aq minat grand livina..
tp cm x ok je

rffie
02-07-2012, 04:12 PM
Kat used car ada estima bawah 100k, tapi tahun 2000 punya la... Cherry takut takde value la bro nak jual balik ke hapa..

bro pakai wish ok x..
longdisten ok x
minyak cm mne.

pijoe
02-07-2012, 04:14 PM
bini aq minat grand livina..
tp cm x ok je

Grand livina kecik belakang...baik tak payah lah....aku pakai exora... kalau bawak dekat dekat memang telan minyak ...kalau jalan jauh jimat jugak... kalau jalan dekat dekat aku rasa exora tak boleh jimat minyak...

kebabom
02-07-2012, 04:16 PM
avanza la kot...minyak mmg jimat...tp bab handling pkir blk la...

dob
02-07-2012, 04:23 PM
Sori off topic jap...
Apa beza Recond,unreg n cbu?
Aku tgh survey wish atau stream gak nie...
Tp nak beli yg Japan punye...

Salam..

Harap dapat membantu...

Recond - Kereta second hand yg dibawa masuk dr negara luar sperti Jepun kebiasaanya... Dan telah dibaiki & diselenggara di jepun sblm masuk negara kita...
Unreg - Kereta yg belom di register, biasanya refer kepada kereta import laaaa.. Ada kereta import baru/Recond CBU...
CBU - Kereta yg di pasang di Jepun. Spesifikasi adalah dari negara Jepun. Maksudnya pemasangan, kualiti, spesifikasi dan binaan adalah semuanya dari Jepun.
CKD - Kereta yg di pasang di Malaysia...

Harap membantu... :o

a2emay
02-07-2012, 04:26 PM
bro pakai wish ok x..
longdisten ok x
minyak cm mne.

Jalan jauh memang selesa la bro, minyak macam dh post tadi, biasa balik kampung dari jb ke perlis minyak dlm rm120 dengan pemanduan 110-120kmj la.... Tapi barang penuh bonet.. Bonet memang luas, kalau balik kg, memang aku lipat kerusi belakang, bubuh toto.. Anak aku 3 orang boleh tido berguling kat belakang... Cuma satu jer negative dia... Aircond tak sampai ke third row punya kerusi.. Tapi kalau lenjan aircond full, memang sampai la.. Wish pun boleh dapat 80-90k dlm tipmtop condition dh.. Cuba gi test drive dulu... Memang terbaik :)cgrock

dob
02-07-2012, 04:28 PM
boley try toyota wish.. saya pakai, dah 4 thn.. so far alhamdulillah xde major problem.. penjimatan minyak antara yg terbaik di kalangan mpv.. 3rd row agak selesa nak di bandingkan dgn stream rsz (compare member punya).. kekurangan yg agak ketara, tiada air-cond blower utk 3rd row.. tp so far air-cond yg ada dah ckp memadai laa.. (bg saya, org lain x tahu laaa.. hehheee.. tp ada option bley pasang additional blower)

selamat memburu tuan..

ahchot
02-07-2012, 04:38 PM
aku pernah pakai wish - mmg comfy dan jimat minyak...esp long distance.. KL A staq RM40 ja...110km..5 adult & bags.

pickup pun best dan selesa la. takde problem pun. mmg reliable.

dob
02-07-2012, 04:43 PM
hheheheee.. go for wish...

malikamata30
02-07-2012, 04:47 PM
kalau orang kita nak beli keta mesti dia tanya minyak jimat tak

kalau cina beli kereta dia tanya selesa dan selamat tak

kalau india beli minyak dia tanya berapa ramai boleh muat

bukan aku kata salesman yg kata

a2emay
02-07-2012, 04:51 PM
kalau orang kita nak beli keta mesti dia tanya minyak jimat tak

kalau cina beli kereta dia tanya selesa dan selamat tak

kalau india beli minyak dia tanya berapa ramai boleh muat

bukan aku kata salesman yg kata

Benar sekali bro... Tu la hakikatnya..:eek::eek:

iswaraburuk
02-07-2012, 04:57 PM
kalau cina beli kereta dia tanya selesa dan selamat tak

klu cina beli dia tanya brapa interest

CLIFF 'EM ALL
02-07-2012, 05:09 PM
kalau orang kita nak beli keta mesti dia tanya minyak jimat tak

kalau cina beli kereta dia tanya selesa dan selamat tak

kalau india beli minyak dia tanya berapa ramai boleh muat

bukan aku kata salesman yg kata

:eek::eek::eek:
botol minyak brp ramai leh isi ka neh?:p

maveriz
02-07-2012, 05:17 PM
:eek::eek::eek:
botol minyak brp ramai leh isi ka neh?:p

hahaha.. minyak itam.. :eek:

nsriza
02-07-2012, 05:29 PM
kalau orang kita nak beli keta mesti dia tanya minyak jimat tak

kalau cina beli kereta dia tanya selesa dan selamat tak

kalau india beli minyak dia tanya berapa ramai boleh muat

bukan aku kata salesman yg kata

Ye ke???
bukan orang KAYA beli kereta dia tanya selesa dan selamat?
golongan sederhana nak beli kereta tanya minyak jimat tak?
dan yg kurang kaya/belum kaya beli dia tanya berapa ramai boleh
muat

:D:D:D

a.j
02-07-2012, 05:46 PM
perodua alza la kot..hehee

xpayah kot2..memang alza menjimatkan minyak..alza aku shah alam - kuantan xsampai rm30..maintain 110-120..full load..:D

CL's
02-07-2012, 05:59 PM
Salam..

Harap dapat membantu...

Recond - Kereta second hand yg dibawa masuk dr negara luar sperti Jepun kebiasaanya... Dan telah dibaiki & diselenggara di jepun sblm masuk negara kita...
Unreg - Kereta yg belom di register, biasanya refer kepada kereta import laaaa.. Ada kereta import baru/Recond CBU...
CBU - Kereta yg di pasang di Jepun. Spesifikasi adalah dari negara Jepun. Maksudnya pemasangan, kualiti, spesifikasi dan binaan adalah semuanya dari Jepun.
CKD - Kereta yg di pasang di Malaysia...

Harap membantu... :o
time kasih bro..
:)cgrock

sekoyen
03-07-2012, 12:56 AM
tumpang sekaki:
kalau 6 org dewasa naik wish, stream, livina, exora, alza, cherry, ria dari JB ke perlis...

agak2 mana yg paling jimat dan selesa..?

*nak sewa kereta nak makan angin.

a2emay
03-07-2012, 08:07 AM
tumpang sekaki:
kalau 6 org dewasa naik wish, stream, livina, exora, alza, cherry, ria dari JB ke perlis...

agak2 mana yg paling jimat dan selesa..?

*nak sewa kereta nak makan angin.

Nak jimat boleh sarankan wish @ exora... Tapi kalau nak selesa dgn 6 org dewasa, baik amik ria...tapi minyak ketedarah la... :mad:

ulatbulu
03-07-2012, 08:18 AM
1.5 ke 1.3 bro?auto@manual?bole share?mcm nak bertukar gak dah nih tp budget ciput :D
Avanza duk blkg melambung2 bro...aku guna avanza 4 thn lpas tu ambik Livina..mnyk blkg crita janji selesa

skut75
03-07-2012, 08:19 AM
nak jimat maintainance pakai nissan serena/toyota innova.
kalau budget 100k, saya suggest pi cari nissan serena highway star tahun 2009~2010 (harga baru 140K++)...memang selesa.
saya pernah pakai nissan serena dari tahun 20002~2010..tak pernah alami kerosakkan..hanya tukar minyak hitam,oil filter, service airocnd dan tukar tayar bila perlu.
sekarang dah pakai alpahrd...memang terbaik...
:):):)

capgajah
03-07-2012, 08:29 AM
nak lg jimat minyak jgn lupa undi pakatan rakyat , mereka janji nak turunkan harga minyak.. boleh cuba juga cara ni

senangtiasa
03-07-2012, 08:30 AM
Toyota avanza....
Memang jimat minyak.
Rm60 full tank

den pakai avanza full tank rm80 bro
jimat la tp tkde smpai jimat gila..
jimat skit dr yg lain..beza pn xleh tabung pn yg jimat tu
senang cite sume lebih dn kurang jek

senangtiasa
03-07-2012, 08:33 AM
exora --nilai---> kota baru rm80

desmoquattro
03-07-2012, 08:35 AM
nak lg jimat minyak jgn lupa undi pakatan rakyat , mereka janji nak turunkan harga minyak.. boleh cuba juga cara ni

ni section Automotive la dol....bukan POLITIK...tah hapa2 punya taik politik...

Mr.81
03-07-2012, 08:41 AM
so far den ponn eyeing for wish....tapi dlm pikiran adventure den tgh timbang2kan kia rondo @ cherry eastar,....hehehe...any review

ulatbulu
03-07-2012, 08:44 AM
nak lg jimat minyak jgn lupa undi pakatan rakyat , mereka janji nak turunkan harga minyak.. boleh cuba juga cara ni

Pakatan rakyat tu apa bendalahnya bro...MPV ke ?? Kt mna ada jual MPV pakatan rakyat tu bro

Mr.81
03-07-2012, 08:48 AM
nak lg jimat minyak jgn lupa undi pakatan rakyat , mereka janji nak turunkan harga minyak.. boleh cuba juga cara ni

ingat sikit etika berforum bro...semua org ponn celik politik kat sini tapi jgn main redah semua section nk berpolitik....:)cgrock

-Johan-
03-07-2012, 08:53 AM
Sbb tu aku lebih prefer Wish skrg....
Bini aku minat stream...
:):)

kawe plak minat stream, bini minat Wish.. :D

Tp mgkin amik wish kot.. org kata klu nak amik, amik yang 2.0, sebab jimat minyak. Betul ke?

ErieAdn
03-07-2012, 09:00 AM
WISH laa boss..
K.Trg -> K.Bharu -> K.Trg RM50
:)paid:)paid

jumanjimd
03-07-2012, 09:01 AM
rasanya livina paling jimat minyak

arapaima
03-07-2012, 09:03 AM
toyota avanza model baru...design cun berbanding avanza model lama...

iswaraburuk
03-07-2012, 09:07 AM
MPV takde hybrid lagi ke?

mygol
03-07-2012, 09:11 AM
MPV takde hybrid lagi ke?

Ada..Estima Hybrid

SayaBudakBaruBelajar
03-07-2012, 09:18 AM
Avanza duk blkg melambung2 bro...aku guna avanza 4 thn lpas tu ambik Livina..mnyk blkg crita janji selesa

oo kalau tuka spring n absorber lain pon same gak ke?

letstorque
03-07-2012, 03:17 PM
aq nk beli mpv nie.. tp x taw mne yg ok.. mpv yg bwh harga 100k

Nak best, minyak pulak jimat, lepas tu nak bawah RM100k pulak tu.

Susah nak cadang.

letstorque
03-07-2012, 03:19 PM
mentekedarah.....:(scam

Mana kuat minyak banding Estima 3.0 V6?

dungduk
03-07-2012, 03:25 PM
aku pakai alza... ok je... tp kalu dpt wish.. lg ok... kalu dpt estima ke oddesey... tersangat la ok....

ilhamic
03-07-2012, 03:27 PM
exora prime/bold lah...haha

letstorque
03-07-2012, 03:27 PM
avanza la kot...minyak mmg jimat...tp bab handling pkir blk la...

Avanza minyak jimat sebab ringan.
Berat kosong tak sampai 1100kg.

Sebagai perbandingan
Satria Neo berat dekat 1200kg
City dekat 1200kg.
Vios dekat 1100kg.

Rasa rasanya kalau MPV ringan macam tu, selamat ke tak?

Tak tahu la kalau Avanza ni pakai komponen bahan mahal seperti aluminium atau magnesium seperti Audi dan Jaguar.
Rasanya tak kan?

letstorque
03-07-2012, 03:37 PM
Salam..

Harap dapat membantu...

Recond - Kereta second hand yg dibawa masuk dr negara luar sperti Jepun kebiasaanya... Dan telah dibaiki & diselenggara di jepun sblm masuk negara kita...
Unreg - Kereta yg belom di register, biasanya refer kepada kereta import laaaa.. Ada kereta import baru/Recond CBU...
CBU - Kereta yg di pasang di Jepun. Spesifikasi adalah dari negara Jepun. Maksudnya pemasangan, kualiti, spesifikasi dan binaan adalah semuanya dari Jepun.
CKD - Kereta yg di pasang di Malaysia...

Harap membantu... :o

CBU = Complete Built-Up unit.
Bermakna kereta yang lengkap, dibawa masuk(baru atau recond) ,tak kira dibuat di UK ke,Germany ke,Jepun ke.

CKD = Complete Knocked Down
Bermakna kereta terlerai, di pasang di negara yang dipasarkan.

SKD = Semi Knocked Down
Bermakna kenderaan separa siap, seperti tiada pintu, bumper,komponen elektronik, yang mana akan dipasang di negarayang akan dipasarkan.

Recond = recondition.
Dibaikpulih semula.

letstorque
03-07-2012, 03:38 PM
ni section Automotive la dol....bukan POLITIK...tah hapa2 punya taik politik...

Ntah la, kitorang dah pening dah berpolitik ni..
Masuk sini nak relak dari politik

letstorque
03-07-2012, 03:42 PM
MPV takde hybrid lagi ke?

Estima Hybrid ada.
Dulu ada satu syarikat bawak masuk Estima Hybrid.
Onwer dia anak VIP saman ntah.

Pernah nampak juga Estima Hybrid kat Naza World PJ.

mr.bro
03-07-2012, 03:51 PM
Toyota avanza....
Memang jimat minyak.
Rm60 full tank

setuju...mmg jimat minyak...:D
ubahsuai suspension ckit mmg mantop...

letstorque
03-07-2012, 04:02 PM
Kalau nak MPV yang murah dibeli (second hand), naik selesa dan tak ramai orang pakai, cari Renault Scenic.

Kalau yang 5 seater Scenic RX4 4WD manual tahun 2001 tak sampai RM20k.RM155k pun ada.

Kalau yang 7 seater Grand Scenic tahun 2004 baru RM45k.

Tengok dalam mudah, banyak.

letstorque
03-07-2012, 04:06 PM
Kalau nak selesa dan luas, serta ciri keselamatan tinggi (full length curtain airbag), cari Peugeot 807 atau Citroen C8 (dua dua base sama).
2.0l auto, boleh dapat bawah RM70k.

Citroen C8 2004-2005 dapat dalam RM50-60k.

Peugeot 807 2003-2005 dapat dalam RM50-70k.
Kalau yang Peugeot ada 2 power sliding door.
Boleh buka pakai remote.

CL's
03-07-2012, 06:46 PM
Kalau nak MPV yang murah dibeli (second hand), naik selesa dan tak ramai orang pakai, cari Renault Scenic.

Kalau yang 5 seater Scenic RX4 4WD manual tahun 2001 tak sampai RM20k.RM155k pun ada.

Kalau yang 7 seater Grand Scenic tahun 2004 baru RM45k.

Tengok dalam mudah, banyak.
Kalau la bini aku nak seken hen...
Masalahnya bini aku taknak second hand...
Nak yg baru...
Poning kepala nak sediakan duit pokok...
Duit aduan...
:)):))

SayaAndaKitaź
03-07-2012, 06:50 PM
Toyota wish : johor bahru - perlis = rm120 :">

wow menarik ni, pendapat bro 1.8 dgn 2.0, sama tak nisbah jimat minyak:-?

letstorque
03-07-2012, 08:42 PM
Kalau la bini aku nak seken hen...
Masalahnya bini aku taknak second hand...
Nak yg baru...
Poning kepala nak sediakan duit pokok...
Duit aduan...
:)):))

Budget berapa?

Kalau bawah RM100k, nak yang lain dari orang lain, aku rasa Exora Bold CFE Prime. Luar mungkin sama macam Exora Bold biasa, tapi dalam lain.
Nak lain lagi, spray warna pink ke, belang zebra ke.Hehehe


Kalau budget kurang RM200k, aku cadang Ford S-max Ecoboost model 2012.
240hp,3xxNm tork, 6 speed dual clutch transmission.
Type R jadian mohdamin pun boleh kalah.Hehehe

Kalau budget baawah RmM300k, aku cadang VW Sharan. Besar sikit je dari S-max, power kurang sikit, tapi lebih selesa, spec lebih tinggi.

Kalau budget kurang RM400k, aku cadang Nissan Elgrand 3.5 V6 yang latest gen Tan Chong bawa masuk.

Aku cadang ni semua MPV yang
-tak ramai orang pakai (Wish, Odyssey,Stream,Estima biasa sangat)
-baru (beli dari official importer,bukan grey)

CL's
03-07-2012, 08:47 PM
Budget berapa?

Kalau bawah RM100k, nak yang lain dari orang lain, aku rasa Exora Bold CFE Prime. Luar mungkin sama macam Exora Bold biasa, tapi dalam lain.
Nak lain lagi, spray warna pink ke, belang zebra ke.Hehehe


Kalau budget kurang RM200k, aku cadang Ford S-max Ecoboost model 2012.
240hp,3xxNm tork, 6 speed dual clutch transmission.
Type R jadian mohdamin pun boleh kalah.Hehehe

Kalau budget baawah RmM300k, aku cadang VW Sharan. Besar sikit je dari S-max, power kurang sikit, tapi lebih selesa, spec lebih tinggi.

Kalau budget kurang RM400k, aku cadang Nissan Elgrand 3.5 V6 yang latest gen Tan Chong bawa masuk.

Aku cadang ni semua MPV yang
-tak ramai orang pakai (Wish, Odyssey,Stream,Estima biasa sangat)
-baru (beli dari official importer,bukan grey)
Lagi botak kepala aku cenggini...
Makan pasir la jawab dia bulan2....
:)):))
Aku mmg berkonan kat Exora Bold...
Tp wife aku dah taknak kete Proton lagi la...
:((

puyol
03-07-2012, 08:48 PM
Budget berapa?

Kalau bawah RM100k, nak yang lain dari orang lain, aku rasa Exora Bold CFE Prime. Luar mungkin sama macam Exora Bold biasa, tapi dalam lain.
Nak lain lagi, spray warna pink ke, belang zebra ke.Hehehe


Kalau budget kurang RM200k, aku cadang Ford S-max Ecoboost model 2012.
240hp,3xxNm tork, 6 speed dual clutch transmission.
Type R jadian mohdamin pun boleh kalah.Hehehe

Kalau budget baawah RmM300k, aku cadang VW Sharan. Besar sikit je dari S-max, power kurang sikit, tapi lebih selesa, spec lebih tinggi.

Kalau budget kurang RM400k, aku cadang Nissan Elgrand 3.5 V6 yang latest gen Tan Chong bawa masuk.

Aku cadang ni semua MPV yang
-tak ramai orang pakai (Wish, Odyssey,Stream,Estima biasa sangat)
-baru (beli dari official importer,bukan grey)

Yang ni den setuju.. Orang malaysia asyik dengan wish, alphard dengan estima jer.. Spec zaman tok kadok.. hehe..

puyol
03-07-2012, 08:50 PM
Peugeot 5008 mantap jugak. harga baru RM155k.. CBU France lagi..

http://www.pfjones.co.uk/images/category_images/Vehicles/peugeot-5008.jpg

skut75
03-07-2012, 10:40 PM
Yang ni den setuju.. Orang malaysia asyik dengan wish, alphard dengan estima jer.. Spec zaman tok kadok.. hehe..

zaman tok kadok?
biar betul bro..
kesian kat saya yg dah pakai alphard ni..
tok kadok pun tok kadok la...janji tak pening kepala..

letstorque
04-07-2012, 04:32 AM
Peugeot 5008 mantap jugak. harga baru RM155k.. CBU France lagi..

http://www.pfjones.co.uk/images/category_images/Vehicles/peugeot-5008.jpg

Dah boleh dapat second dalam mudah ,lingkungan harga R130k, umur setahun lebih sikit je.

Ni 6 speed auto.Wish atas jalan banyak pakai 4 speed auto lagi. Wish baru pakai CVT.
Alphard kalau 2.4 baru cvt, 2.4 lama pakai 4 atau 5 speed auto.
Kalau Alphard 3.5 V6 baru pakai 6 speed auto.

Tak cerita lagi 5008 ada HUD macam BMW 5 series,airbag full.

letstorque
04-07-2012, 04:35 AM
zaman tok kadok?
biar betul bro..
kesian kat saya yg dah pakai alphard ni..
tok kadok pun tok kadok la...janji tak pening kepala..

Relax la. Kalau rasa tak best ,jual je.
Toyota second hand value tinggi.

Jangan pakai Alphard 3.5 dah le.Tu sakit nak jual.

akuisaku
04-07-2012, 04:49 AM
avanza kowt...aku dri KL pi JB...lalu highway...maintain speed 90-100 , bukak tingkap...half tank je gune...

mjez77
04-07-2012, 12:27 PM
ambik la keta lembu..bagi rumput je..jimat..jimat

fizzy86
04-07-2012, 12:41 PM
mcm best je wish ni

wbn9238
04-07-2012, 02:55 PM
aku pakai wish mg maintenance murh n jimat minyak

megat79
04-07-2012, 04:33 PM
Mazda Premacy ok ker tak...boleh sape2 bg tahu

2njang
04-07-2012, 04:35 PM
wish...1.8

makhlukbumi
04-07-2012, 04:36 PM
Avanza plzz

summ_pitt
04-07-2012, 04:42 PM
exora cfe= rm90=putrajaya ke pasir puteh klantan= 445km. sampai kg ada balen 3bar lagi

suka kereta
18-07-2012, 08:56 PM
aku pakai alphard 2.4 lagi jimat...dari kl ke jb guna hanya lebih rm20 je....
nak tau rahsianya?sampai seremban langgar divyder,pastu alphard aku naik lori penunda..jimat minyak...har..har...

kopirait
18-07-2012, 09:00 PM
ford econoline

MasterZen
18-07-2012, 09:09 PM
Nissan grand livina 1.8

Betul3.... Skrg ada promotion diskaun 4k utk 1.6 & 6k utk 1.8. So d/p blh tolak dr sini. Dpt free lg impul aerokit... skirting + roof spoiler worth 3.5k. Minyak memang jimat... itu info drpd kwn yg dh pakai GL ni... Skrg smpi hjng ogos ada lucky draw lg sapa yg test drive keta kt nissan. Hadiah x silap ipad 2...

noblegold
18-07-2012, 09:10 PM
aik... takde yg berckp pasal innova ni... ke bukan MPV????

pokyo
18-07-2012, 09:10 PM
ikutkan hyundai starex lagi jimat kalau ikutkan dari segi saiz, keselesaan dan powerRR...

edrusli
18-07-2012, 09:12 PM
exora cfe= rm90=putrajaya ke pasir puteh klantan= 445km. sampai kg ada balen 3bar lagi

bleh tahan..

pichando
18-07-2012, 09:13 PM
starex royale..

noblegold
18-07-2012, 09:20 PM
bas mini ...... vito , ada sape2 pakai? mantainance mcmana?

oxygenO2
18-07-2012, 09:22 PM
Tt watla poll...

eizzbizz
18-07-2012, 09:24 PM
nak jimat minyak atau nk selesa dan selamat....
pilihan di tangan anda...
better try semua kete di atas....
kalo save minyak. .tp kecik....x best pulak kan..kan..kan

ulam
18-07-2012, 09:43 PM
TT buatlah poll...
Baru leh rakan2 dlm cg vote!..

puyol
18-07-2012, 09:49 PM
ikutkan hyundai starex lagi jimat kalau ikutkan dari segi saiz, keselesaan dan powerRR...

Starex pakai diesel. Memang jimat. Kalau exora ada model diesel memang den nak angkat satu.:)paid:)paid

GEDEBE
18-07-2012, 09:50 PM
vote for wish 500KM +-RM80 jln persekutuan 120-140 km/j sudah 4 thn pakai cam tulah dari awal sampai skrg...:)cgrock

wrwmhamizah
18-07-2012, 10:15 PM
pakai rb3, 1 liter boleh jalan 11km.

letstorque
18-07-2012, 10:26 PM
nak jimat minyak atau nk selesa dan selamat....
pilihan di tangan anda...
better try semua kete di atas....
kalo save minyak. .tp kecik....x best pulak kan..kan..kan

Kalau nak selamat, mpv Jepun memang kalah la.
Mpv Conti yang 8 tahun dulu pun dah 6 airbag.
MPV Jepun, sekarang ni pun banyak yang 2 airbag lagi.

sayasuka
18-07-2012, 10:35 PM
starex royale..

Tuan pakai starex ke ? ..... puas hati ke pasal FC ? cerita lah skit .
:D

detektif conan
19-07-2012, 12:22 AM
Aku pakau wish... Memang jimat giler, selesa n nyaman... Tapi harga lebih sikit la, kalau nak 100k kebawah utk wish pn ada.. Tapi secondhand recond la...wpun second tapi condition memang best

tp recond ni nasib2 la tp aku pakai livina abg aku pakai wish aku minat gak wish tp aku takut tnggung risiko :D:D:D

tuksidang
19-07-2012, 12:26 AM
alphard 2.4..dari seremban ke cameron highland minyak baru rm50

FaZiL^aFiZi
19-07-2012, 12:32 AM
kalo ikut aku la....
aku suka model maxus .... ( ambulan )
luas boleh berdiri ... boleh buat rumah .....
minyak kompom jimat sbb enjin diesel...
tp bentuk buruk la.....

puyol
19-07-2012, 12:38 AM
kalo ikut aku la....
aku suka model maxus .... ( ambulan )
luas boleh berdiri ... boleh buat rumah .....
minyak kompom jimat sbb enjin diesel...
tp bentuk buruk la.....

hehe.. baik angkat caravan je.


http://cdn.home-designing.com/wp-content/uploads/2010/03/mercedez-caravan-2.jpg

detektif conan
19-07-2012, 12:40 AM
Beli jeh apa2 mpv bawah rm100k, pah tu letak NGV...mmg jimat :D

:)cgrock:)cgrock :)cgrock terbaik nak bsr & murah nazaria tp spare part fhm je la :-?:-?

FaZiL^aFiZi
19-07-2012, 12:47 AM
hehe.. baik angkat caravan je.


http://cdn.home-designing.com/wp-content/uploads/2010/03/mercedez-caravan-2.jpg

itu salah satu impian aku.. tp xtau la bila boleh beli caravan ni....(bas)
x penah jumpa lg dlm msia ni....ada ke?

puyol
19-07-2012, 12:49 AM
itu salah satu impian aku.. tp xtau la bila boleh beli caravan ni....(bas)
x penah jumpa lg dlm msia ni....ada ke?

Den pun tak pernah nampak lagi.. Jalan jauh sodap ni. Tak payah nak sewa hotel lagi.

FaZiL^aFiZi
19-07-2012, 12:49 AM
:)cgrock:)cgrock :)cgrock terbaik nak bsr & murah nazaria tp spare part fhm je la :-?:-?

naza ria ni tukar enjin sr20 baru tahan lasak....
abg aku buat sewa naza ria ni awal2 dah tukar enjin nissan...
market skang dlm 20-30k je.... kira ok la...

FaZiL^aFiZi
19-07-2012, 12:52 AM
Den pun tak pernah nampak lagi.. Jalan jauh sodap ni. Tak payah nak sewa hotel lagi.

tau xpe... aku mmg dr dulu duk berangan ade menatang ni... best woooo selalu tgk dlm filem org putih je ada...

miehensem
19-07-2012, 12:54 AM
aik... takde yg berckp pasal innova ni... ke bukan MPV????

Innova ni org tak gemor.. Sebab rupa buruk.. Tak cantek.. Kedarah petrol..

Tp disisi lain.. Innova ada byk advantage berbanding mpv2 yg depa bincang ni..

Sebab tu la dalam porch umah aku ada sebijik innova parking stedi je..

Innovarians.. Dok diam2 sudah.. :)) :))

detektif conan
19-07-2012, 12:54 AM
naza ria ni tukar enjin sr20 baru tahan lasak....
abg aku buat sewa naza ria ni awal2 dah tukar enjin nissan...
market skang dlm 20-30k je.... kira ok la...

sr20 cc & hp dia tork dia ngam ke naza ria ada pic x nak tgk lah :-?:-?:-?

cari_wang
19-07-2012, 01:03 AM
Proton Savvy di kira MPV tak?? hehee
RM0.08sen perKM..

revok
19-07-2012, 01:12 AM
Proton Savvy di kira MPV tak?? hehee
RM0.08sen perKM..

bkn MPV bro dh kategori Supercar...

detektif conan
19-07-2012, 01:12 AM
itu salah satu impian aku.. tp xtau la bila boleh beli caravan ni....(bas)
x penah jumpa lg dlm msia ni....ada ke?

mcm bas ekspress je:)):)):))

FaZiL^aFiZi
19-07-2012, 01:13 AM
sr20 cc & hp dia tork dia ngam ke naza ria ada pic x nak tgk lah :-?:-?:-?

sr20 ni 2000cc kalo x silap enjin nissan silvia s13.tp yang kt naza ria ni xde turbo.

pix xde... kalo nk tgk kena dtg puchong le... tp kena tunggu hari yg keta tu org x sewa la.... bro amik la pix puas2... :D:D:D:D:D

FaZiL^aFiZi
19-07-2012, 01:14 AM
Proton Savvy di kira MPV tak?? hehee
RM0.08sen perKM..

bro kena tanya mohdamin dulu la.. dia "otai kereta"

Emie
19-07-2012, 01:22 AM
bro kena tanya mohdamin dulu la.. dia "otai kereta"

femes skrg nih..pegi mana2 thread keter..nama bermain di bibir cgrian..:D

BESIHITAM
19-07-2012, 01:25 AM
alza terbaik

sepatsiam
19-07-2012, 01:27 AM
bro kena tanya mohdamin dulu la.. dia "otai kereta"

mohdamin ni tanye nak pilih kapal selam pun dia ckp fd2 terbaik.

a2emay
19-07-2012, 01:36 AM
itu salah satu impian aku.. tp xtau la bila boleh beli caravan ni....(bas)
x penah jumpa lg dlm msia ni....ada ke?


macam nih mau? citroen tuh.... kat melaka.. tapi mat salleh punya la

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/319489_3436108664534_263973159_n.jpg

letstorque
19-07-2012, 10:26 AM
Innova ni org tak gemor.. Sebab rupa buruk.. Tak cantek.. Kedarah petrol..

Tp disisi lain.. Innova ada byk advantage berbanding mpv2 yg depa bincang ni..

Sebab tu la dalam porch umah aku ada sebijik innova parking stedi je..

Innovarians.. Dok diam2 sudah.. :)) :))

Ko kutuk kereta ko sendiri?
Nanti dia merajuk,payah la ko.
Hahaha

letstorque
19-07-2012, 10:35 AM
kalo ikut aku la....
aku suka model maxus .... ( ambulan )
luas boleh berdiri ... boleh buat rumah .....
minyak kompom jimat sbb enjin diesel...
tp bentuk buruk la.....

Aku pernah bawa Estima 3.0, main dengan konvoi ambulance Iveco baru,masa tu baru la,7 tahun lepas.
Sekarang dah tukar Maxus.

Iveco ambulan ni memang power corner.
Aku boleh tinggal kalau straight line.Bila corner,dia mai rapat.
Nak kata aku bawa slow tak juga, sebab Estima tu pernah buat 2 jam 15 minit KL-Kuantan jalan lama, termasuk berhenti minum air 15 minit.

Member aku, doktor hospital Jengka, kata ambulan boleh buat dari hospital Jengka ke Hospital Temerloh 20 minit.Kalau aku bawa biasa biasa dalam 40 minit untuk perjalanan sama.

cipanganas
19-07-2012, 10:36 AM
livina 1.6 pun jimat minyak...

khirul_nizam
19-07-2012, 05:44 PM
ramai kata exora bolt bagus berbandng mpv lain betul ke:-??

sedup
19-07-2012, 09:04 PM
suma keta best la tt..cuma poket aja kurang best...huhuhu

letstorque
19-07-2012, 11:54 PM
ramai kata exora bolt bagus berbandng mpv lain betul ke:-??

Best sebab paling murah untuk laju, ruang dan corner.Exora Bold CFE je la.
Kalau nak kualiti, cari lain la.

detektif conan
20-07-2012, 01:14 AM
Best sebab paling murah untuk laju, ruang dan corner.Exora Bold CFE je la.
Kalau nak kualiti, cari lain la.

:)cgrock:)cgrock:)cgrock

sepatsiam
20-07-2012, 09:22 AM
Aku pernah bawa Estima 3.0, main dengan konvoi ambulance Iveco baru,masa tu baru la,7 tahun lepas.
Sekarang dah tukar Maxus.

Iveco ambulan ni memang power corner.
Aku boleh tinggal kalau straight line.Bila corner,dia mai rapat.
Nak kata aku bawa slow tak juga, sebab Estima tu pernah buat 2 jam 15 minit KL-Kuantan jalan lama, termasuk berhenti minum air 15 minit.

Member aku, doktor hospital Jengka, kata ambulan boleh buat dari hospital Jengka ke Hospital Temerloh 20 minit.Kalau aku bawa biasa biasa dalam 40 minit untuk perjalanan sama.

iveco?
satu pembelian tak berhemah utk sebuah ambulan.
wiper pun kene import dari itali. harga? sepasang wiper rm200-300.
tu belum compressor yg selalu buat hal. kalo ada rosak confirm mkn bulan duduk dlm woksyop.:(scam

letstorque
20-07-2012, 02:43 PM
iveco?
satu pembelian tak berhemah utk sebuah ambulan.
wiper pun kene import dari itali. harga? sepasang wiper rm200-300.
tu belum compressor yg selalu buat hal. kalo ada rosak confirm mkn bulan duduk dlm woksyop.:(scam

Memang pun. Masa mula kerajaan beli, kawan aku dah cerita, maintenance mahal giler.
Tapi aku rasa lagi ok dari Maxus, sebab Maxus ni famous kat UK je.Paling kurang Iveco ni satu Europe famous.

Part wiper tu, aku rasa ok la hargahya.
Merc W124 masa mula keluar dulu pun wiper dekat harga tu juga.
Kereta jepun D segment CBU pun dekat 200 sepasang.
Brand Italy kan, anak syarikat Fiat, adik beradik Ferrari,Alfa.
Hehehe

rayzy22
21-07-2012, 03:15 AM
Takde cgrian yg pakai honda elysion ka?

nazirmalek
21-07-2012, 05:23 AM
waa...thnks 4 da info

steelheart
21-07-2012, 06:56 AM
Toyota wish : johor bahru - perlis = rm120 :">

ye kerr....

BioForge
21-07-2012, 07:00 AM
install la ngv...boleh pakai mana2 mpv pun....68 sen je seliter...:)

BioForge
21-07-2012, 07:02 AM
Lebih kurang RM60 je pergi balik kl-kedah

FaZiL^aFiZi
21-07-2012, 09:14 AM
install la ngv...boleh pakai mana2 mpv pun....68 sen je seliter...:)

kalo enjin diesel bole sumbat NGV ke?
manatau aku ada duit nnt nk beli maxus sebijik buat caravan.... :D:D:D:D:D:D:D

BioForge
21-07-2012, 11:14 AM
kalo enjin diesel bole sumbat NGV ke?
manatau aku ada duit nnt nk beli maxus sebijik buat caravan.... :D:D:D:D:D:D:D

Boleh...banyak dah lori install NGV skrg ni...sampai 2-3 tong skali masuk

FaZiL^aFiZi
21-07-2012, 11:19 AM
Boleh...banyak dah lori install NGV skrg ni...sampai 2-3 tong skali masuk

peh memey jimat berganda2 la mcm ni... tq

putera555
16-01-2013, 12:21 PM
install la ngv...boleh pakai mana2 mpv pun....68 sen je seliter...:)

lompat skit...:D:D:)cgrock