PDA

View Full Version : Mencari kontraktor untuk Buat Rumah Guna IBS sistem


tumpanglalu
21-06-2012, 03:47 PM
Assalamualaikum

Saya bercadang untuk buat rumah atas tanah mak saya
jadi sedang mencari kontraktor yang pandai dalam menbina rumah guna IBS sistem..

keluasan tanah 40 kaki x 60 kaki


Sape2 yang berkenaan boleh hubungi saya

0108949290 @ 0134857050 = Fadil :)cgrock :)cgrock

tumpanglalu
22-06-2012, 09:23 AM
up sket pagi ni.. mana tau ade yg boleh bantu :)

paklah7688
22-06-2012, 12:59 PM
Tumpang lalu..

kekez
22-06-2012, 11:53 PM
erm.... area mana bro? awat ndak pakai sistem ibs? ndak siap cepat kew?

haki
22-06-2012, 11:56 PM
yup perlu tahu jgk kawasan mana..nape bro pilih IBS? jenis bangunan apa? nk commercial ke guna sendiri ni..

tumpanglalu
23-06-2012, 03:45 PM
kawasan klang. nk buat utk rumah sendiri je.. ade ke yg boleh tlg

paksuli
23-06-2012, 04:45 PM
kenapa nak ibs...kalu 1 umah je nanti mahal lak

zan_kola
23-06-2012, 09:47 PM
Saya memang ada satu kontraktor melayu yg buat IBS ..
Tp bagi saya utk sebiji rumah shj .. kos dia agak tinggi ... IBS hanya sesuai utk kuarters shj
Kediaman tak berapa sesuai laa

tumpanglalu
23-06-2012, 09:57 PM
la ye ke.. minta pndgn warga CG, utk rmh sebiji ni, better buat guna IBS atau guna style lama? hrp sgt boleh bantu. cdg nye nk mula bina lps raya..dgr cite guna IBS ni cepat siap

zan_kola
23-06-2012, 10:11 PM
Saya civil engineer dlm company "f"
Untuk kuarters kami pon tak pakai IBS sebab banyak isu nyerr
Satu la kalau utk rumah sendiri, IBS susah nak modi
Pakai construction biasa jer ...

paksuli
24-06-2012, 12:14 AM
cara biasa je...ibsnya nama je diglamourkan/// lebih kurang pasang siap laa

paksuli
24-06-2012, 12:16 AM
lambat cepat tu bergantung pada duitnya...dan pengurusannya...jgn buat tergesa gesa nanti lagi mahal sebab bila dah buat, nak ubah situ la,,sini la...tu kalau projek byk vo tu...keje tak kemas

matalim
24-06-2012, 12:18 AM
IBS tu hapa? :D

paksuli
24-06-2012, 12:20 AM
utk lebih praktikal,buat plan dulu dan biar puas hati...nak ubah,ubah atas kertas..satu lagi jika nak beli material tu jika ada kawan kontraktor, guna nama dia nanti boleh diskaun...banyak bezanya, boleh jimat ribu ribu lagi

zan_kola
24-06-2012, 01:29 PM
sokong paksuli 100%

havrilsz
24-06-2012, 03:08 PM
Klu sbijik...guna konventional method lg bagus kwn.

1. IBS Concrete Panel - KOs jadik x effective utk buat satu rumah jer. Cost nak prepare mould pn dh mahal.
2. Boleh guna Load Bearing Wall System mcm CSR Block pn boleh. Cume teknik ni perlukn specialist contractor.Cara ni i pernah guna utk buat RMR. mmg cepat cume kena tgk Access utk Material delivery.
3. Time = Money .. Klu payment bagus,cara konventional pn akan jadik cepat. Untuk Teknik Konventional, bro kena consider utk pakai Rapid Hardening Concrete. Cost pn x byk beza sgt dengan concrete biasa. Cepat pn cepat. Dalam tempoh kurang setahun pun boleh siap.

tumpanglalu
24-06-2012, 03:31 PM
trima kasih byk la pd pkar yg respon.. 1 lg, org ckp kalau rmh batu, bahang sket. kalau IBS mcmn? drpd respon2, mcm nk guna yg biase je la kan :).. x reti sgt ni.

havrilsz
24-06-2012, 03:39 PM
Biasa org2 tua cakap.. klu pakai bata pasir panas skit..pakai bata tanah liat sejuk..hahaha.. IBS pn lebih kurang same jer.. Janji jgn pakai atap zink...

Klu nak sejuk..guna la insulation sheet kt atap tu nnti..hehehe

edrais
24-06-2012, 03:42 PM
Berapa tingkat bos, kalau satu tingkat boleh pakai lightweight brick, kat bukit kapar ada member aku sorang,

Tapi bos, banyak indah kabar dari rupa, aku dah n tengah buat, nak advise bolehla skit2,

I ndustrialised B uilding S ystem, citer senang pasang siap.

ruzz
25-06-2012, 01:39 AM
pegi daftar Spnb la bro.. murah.. just sediakan tapak n dorang akan buatkan rumah harge 50k..+/- ade banyak design bley pilih... siap dalam satu bulan paling lame.. monthly murah saje.. x smpi 200 sebulan

kekez
25-06-2012, 12:12 PM
kalau utk buat design straight forward, macam :

kuarters, sekolah, kilang mmg sesuai la pakai ibs ni sebab bangunan skala besar mmg sesuai dengan budjet ibs ni

utk projek skala kecik boleh buat tapi kos mahal+jimat tapi kene planning awal layout rumah dan ndak tukar2 setengah jalan agak susah

compare cara ikat batu, layout ndak tukar masih boleh lagi, cuma hack wall


kalau bro ndak khidmat kaunseling&sebutharga ttg harga kontraktor :)

emel : koponconstruction@gmail.com

tumpanglalu
26-06-2012, 08:59 AM
ade komen2 dr pakar CG lain ke..

havrilsz
31-07-2012, 05:00 PM
bro dah decide ke nak buat guna cara mana, Conventional atau IBS ..?

Fabs Gunns
31-07-2012, 05:12 PM
bro dah buat ke belum??

klu utk rumah sebiji rasanya x seswai pakai IBS sbb mahal...
IBS seswai utk projek besar utk kejar masa je...

cili api
04-10-2012, 10:10 AM
IBS interlocking brick sistem batu bata lego
http://www.lembarantinggi.com/index.html

peel
04-10-2012, 10:27 AM
cara biasa je...ibsnya nama je diglamourkan/// lebih kurang pasang siap laa

Pasang tak siap pun ada....:D:D:))

peel
04-10-2012, 10:30 AM
cuba tgk website www.proprimas.com.my....

sconsult
20-10-2012, 05:04 PM
Saya civil engineer dlm company "f"
Untuk kuarters kami pon tak pakai IBS sebab banyak isu nyerr
Satu la kalau utk rumah sendiri, IBS susah nak modi
Pakai construction biasa jer ...

TT, elok dengar nasihat engineer di atas ni.
Saya juga rekomen guna cara conventional.

emasmoden
23-11-2012, 12:46 AM
sapa tau kalau style biasa, upah tukang rumah dikira camna.
brapa % dari harga barang.
cth kalau harga barang 10k, upah dia brapa?

kekez
23-11-2012, 11:51 AM
sapa tau kalau style biasa, upah tukang rumah dikira camna.
brapa % dari harga barang.
cth kalau harga barang 10k, upah dia brapa?

kebiasaanya 1:1 yg normal

emasmoden
26-11-2012, 12:55 AM
kebiasaanya 1:1 yg normal

ohh yer, ramai jugak ckp camtu, tapi aku kena 1:1.5
~X(~X(

kekez
26-11-2012, 10:05 AM
ohh yer, ramai jugak ckp camtu, tapi aku kena 1:1.5
~X(~X(

lihat pada kawasan juga, dan work experiance,

emasmoden
04-01-2013, 12:05 PM
kenapa nak ibs...kalu 1 umah je nanti mahal lak

ibs tu yg mcm ni ke?
tgk dlm tu dia jimat kos 30%, ntah ler betul ke tak.
http://bahapowerbrick.blogspot.com/.

paksuli
04-01-2013, 12:30 PM
betul ke 30%..buat umah ni banyak yg perlu dilihat...jimat tu dari segi apa?..jimat bahan ke atau termasuk upah...rumah tu tak plaster dan cat..jimat kat situ ke? abis tu lepas ni jika nak cat ..bagaimana?..bagaimana dengan tempoh siap..cepat ke lambat dan rumah bukannya pasang batu bata je...banyak perlu difikirkan....sy pernah buat rumah 4000 kaki persegi hanya Rm200,000 je...ada tekniknya...
teknik nak deal dgn supplier dan upah pekerja...

emasmoden
05-01-2013, 11:16 PM
betul ke 30%..buat umah ni banyak yg perlu dilihat...jimat tu dari segi apa?..jimat bahan ke atau termasuk upah...rumah tu tak plaster dan cat..jimat kat situ ke? abis tu lepas ni jika nak cat ..bagaimana?..bagaimana dengan tempoh siap..cepat ke lambat dan rumah bukannya pasang batu bata je...banyak perlu difikirkan....sy pernah buat rumah 4000 kaki persegi hanya Rm200,000 je...ada tekniknya...
teknik nak deal dgn supplier dan upah pekerja...

ntah ler kat mana jimat 30%, tu yg aku duk pikir betul ke jimat camtu.
bro wat area mana tu, murah tul 4000sq@200k.

MoneyGear
30-01-2013, 12:49 PM
ada sesiapa dah naik rumah IBS ke ? berapa kos.. boleh kongsi.. kalau kene harga nya boleh bina satu kat kg.

blingbling
10-05-2013, 09:56 AM
park dulu cni

ontrackbuilders
30-05-2013, 01:35 AM
ntah ler kat mana jimat 30%, tu yg aku duk pikir betul ke jimat camtu.
bro wat area mana tu, murah tul 4000sq@200k.

Yup..murah sgt..biasa org ambil rm135 per kaki tak masuk tiles dan cat...kalau 4000sf = rm200k maknanya rm50 per kaki...

ulam
13-08-2013, 11:51 PM
Dgr boleh jimat 30% klu guna sistem ibs nie...
Bnyak beza tuh klu compare dgn konvesional..
Logik gak kot sbb IBS nie bhgian luar rumah x pyah plaster..

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/312648_270893086279858_1569309493_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/557172_409818429053989_202572777_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/578833_409818492387316_554858216_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/524162_409818515720647_2020727927_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/602346_409818609053971_163215296_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/315682_268899483145885_284021921_n.jpg

P/s: Hasil photo pencarian dlm pck google.. :D

meijin
13-08-2013, 11:56 PM
Dgr boleh jimat 30% klu guna sistem ibs nie...
Bnyak beza tuh klu compare dgn konvesional..
Logik gak kot sbb IBS nie bhgian luar rumah x pyah plaster..

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/312648_270893086279858_1569309493_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/557172_409818429053989_202572777_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/578833_409818492387316_554858216_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/524162_409818515720647_2020727927_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/602346_409818609053971_163215296_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/315682_268899483145885_284021921_n.jpg

P/s: Hasil photo pencarian dlm pck google.. :D

tp knapa kos mahal ye?bata tu import ke?xde kat malaysia?

gengjawa
13-08-2013, 11:59 PM
http://site.rosleepillar-construction.com/clients/rosleepillar-construction/images/photos/PATENDANCIDB11221201235334PM_O.png

http://site.rosleepillar-construction.com/clients/rosleepillar-construction/images/photos/141215201210540PM_O.png

http://site.rosleepillar-construction.com/clients/rosleepillar-construction/images/photos/51215201210830PM_O.png

http://site.rosleepillar-construction.com/clients/rosleepillar-construction/images/photos/181215201211023PM_O.png

http://site.rosleepillar-construction.com/clients/rosleepillar-construction/images/photos/61215201210838PM_O.png

nie sistem IBS dari bumiputera
dekat je dgn klang
http://www.rosleepillar-construction.com/

Roslee Pillar Solutions

Murah

Tiada kayu atau plywood untuk membuat form-work. Kayu pakai buang jimat sehingga 80%.
Tiada kerja-kerja kayu untuk membuat colimn dan beam.
Pemasangan column, beam dan wall mudah dan cepat dilakukan.
Kos berkaitan kerja-kerja besi dapat dijimatkn sehingga 40%
Kos Gunatenaga kerja dapat dikurangkan 40% - 50%
Kos keseluruhan pembinaan bangunan dapat di kurangkan 35% hingga 50%.

Teguh
Struktur bangunan akan menerima beban kurang dari cara binaan biasa apabila menggunakan ROSLEE PILLAR.

Kemas
Cara Pemasangan ROSLEE PILLAR Semi pasang siap dapat dikendalikan dengan tangan dan mudah diplaster menjadikannya lurus dan kemas.

Ringan
Tidak memerlukan Kren dan boleh diuruskan oleh tenaga manusia.

Mudah
Mudah dipasang dan tidak memerlukan tenaga mahir untuk keseluruhan kerja.

Tiada Pembaziran
Tidak menggunakan polywood dan kayu untuk membuat form-work. Kayu pakai buang dapat dikurangkan hingga 70%.

Mesra Alam
Hampir tiada bahan pakai buang dan pembakaran terbuka dimana dimana kertas simen pun digunakan
dalam kerja-kerja pembinaan menggunakan Roslee Pillar.

Keselamatan
Menggunakan Roslee Pillar, Dinding yang terbentuk hollow dan ringan dimana jika berlaku gegaran
gempa bumi risiko kemalangan dapat dielakkan

Tenaga Kerja
Masa kerja dan jumlah tenaga kerja dapat dikurangkan hingga 40%. Tenaga kerja tidak mahir ataupun
separa mahir dapat melakukan pembinaan.

wak_handalan
14-08-2013, 12:02 AM
kat morib ade sebuah rumah mesra rakyat..pakai ibs..tp terbengkalai..rumah yg pakai batu palet siap dlu dari rumah yg pkai ibs

wak_handalan
14-08-2013, 12:03 AM
http://site.rosleepillar-construction.com/clients/rosleepillar-construction/images/photos/PATENDANCIDB11221201235334PM_O.png

http://site.rosleepillar-construction.com/clients/rosleepillar-construction/images/photos/141215201210540PM_O.png

http://site.rosleepillar-construction.com/clients/rosleepillar-construction/images/photos/51215201210830PM_O.png

http://site.rosleepillar-construction.com/clients/rosleepillar-construction/images/photos/181215201211023PM_O.png

http://site.rosleepillar-construction.com/clients/rosleepillar-construction/images/photos/61215201210838PM_O.png

nie sistem IBS dari bumiputera
dekat je dgn klang
http://www.rosleepillar-construction.com/

sedulur ko ke wak?

ulam
14-08-2013, 12:03 AM
tp knapa kos mahal ye?bata tu import ke?xde kat malaysia?

Bata dibuat kat kedah klau x silap..

boleh refer link kat bwah tuh..
Try call nanti bg tau feedback kat sini ya.. :D

http://bahapowerbrick.blogspot.com/

crumbs
14-08-2013, 12:04 AM
betul ke 30%..buat umah ni banyak yg perlu dilihat...jimat tu dari segi apa?..jimat bahan ke atau termasuk upah...rumah tu tak plaster dan cat..jimat kat situ ke? abis tu lepas ni jika nak cat ..bagaimana?..bagaimana dengan tempoh siap..cepat ke lambat dan rumah bukannya pasang batu bata je...banyak perlu difikirkan....sy pernah buat rumah 4000 kaki persegi hanya Rm200,000 je...ada tekniknya...
teknik nak deal dgn supplier dan upah pekerja...

bro boleh share ke tekniknya ?pm pon boleh :"> TQ

ulam
14-08-2013, 12:06 AM
Tgh berkira2 lg nie, nak pilih IBS ataupun cara kovesional..
Untuk rumah idamanku.. :D

emasmoden
14-08-2013, 12:07 AM
kat tempat aku ada wat rumah ibs ni, punya lah lama nak siap.
tak silap aku dah hampir setahun, umah tak lah besar mana pun.

wak_handalan
14-08-2013, 12:19 AM
ibs ni brg mahal.. 1 ketul bata ibs rm1.70.. biasa 1 ketul bata pasir rm0.25..cuma ibs ni jimat dari segi upah kerja ,besi, simen , pasir, kayu beam dan masa..

lg 1 ibs ni x byk buat beam..main susun2 lego..kalo rmh konvensional mula2 nk kene buat putting..pastu stump..pastu ground beam..tiang beam..susun bata..buat beam atas..beam gantung..then plaster..

lg 1 kalo nk buat kekuda bumbung better pki besi lg murah daripada kayu..harga 3 btg besi sama dgn sebatang kayu

aspil1
14-08-2013, 12:43 AM
kawan park dlu la..mmg ade cita2 nk wat umah idaman sendiri :)

gengjawa
14-08-2013, 08:14 AM
sedulur ko ke wak?

bukan ler..
sekampung je

Dobit127
14-08-2013, 09:00 AM
makin menarik thread buat rumah sendiri...

1305
14-08-2013, 09:01 AM
bukan ler..
sekampung je

Nak gantung2 frame boleh ke wak.
Dinding tu hollow kan....
Kang terbabas ketuk, berlubang dinding.

1seremban
14-08-2013, 09:12 AM
ibs ni brg mahal.. 1 ketul bata ibs rm1.70.. biasa 1 ketul bata pasir rm0.25..cuma ibs ni jimat dari segi upah kerja ,besi, simen , pasir, kayu beam dan masa..

lg 1 ibs ni x byk buat beam..main susun2 lego..kalo rmh konvensional mula2 nk kene buat putting..pastu stump..pastu ground beam..tiang beam..susun bata..buat beam atas..beam gantung..then plaster..

lg 1 kalo nk buat kekuda bumbung better pki besi lg murah daripada kayu..harga 3 btg besi sama dgn sebatang kayu

wah.. setuju dgn pencerahan dari wak, ini menggunakan teknologi IBS interlocking brick,

penjimatan:
- buruh (kerja cepat siap)
- kurang 'wastage'
- kurang penggunaan pasir & simen
- kerja2 pemasangan 'conduit pipe' dijalankan serentak semasa menyusun batu-bata,

kelebihan :
- size bata yg lebih tebal dan panjang (jimat penggunaan bata)
- kadar kekerasan yg lebih tinggi berbanding sand brick (produk kami mencecah 18N/mm2)
- "classical natural country look"
- penjimatan sehingga 30%

kekurangan :
- bata yang keras (susah stakat nak paku utk gantung2 frame gambar perlu menggunakan drill)

syarikat kami mempunyai kilang bata jenis ini d kulai johor, insyaAllah harga kami mampu bersaing dpasaran dan termurah disebabkan kapasiti pengeluaran produk bata 8000ktl sehari.

kami adalah kontraktor utk projek rumah mesra rakyat 1malaysia yang menggunakan bata ini dan mampu membina rumah dgn kadar bermula RM50.00/kps.

berminat lebih lanjut, kita bincang.. :D

mohdtarmizie
14-08-2013, 09:38 AM
wah.. setuju dgn pencerahan dari wak, ini menggunakan teknologi IBS interlocking brick,

penjimatan:
- buruh (kerja cepat siap)
- kurang 'wastage'
- kurang penggunaan pasir & simen
- kerja2 pemasangan 'conduit pipe' dijalankan serentak semasa menyusun batu-bata,

kelebihan :
- size bata yg lebih tebal dan panjang (jimat penggunaan bata)
- kadar kekerasan yg lebih tinggi berbanding sand brick (produk kami mencecah 18N/mm2)
- "classical natural country look"
- penjimatan sehingga 30%

kekurangan :
- bata yang keras (susah stakat nak paku utk gantung2 frame gambar perlu menggunakan drill)

syarikat kami mempunyai kilang bata jenis ini d kulai johor, insyaAllah harga kami mampu bersaing dpasaran dan termurah disebabkan kapasiti pengeluaran produk bata 8000ktl sehari.

kami adalah kontraktor utk projek rumah mesra rakyat 1malaysia yang menggunakan bata ini dan mampu membina rumah dgn kadar bermula RM50.00/kps.

berminat lebih lanjut, kita bincang.. :D

ada contoh rumah yg baru nak buat guna ibs dan rumah yg dah complete siap? :-?

1seremban
14-08-2013, 09:51 AM
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/s720x720/382249_10200748004166629_1776565580_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/s720x720/545667_10200748003606615_314222982_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/10902_10200747999006500_2110282148_n.jpg


saya cuba upload pic rumah rmr1m yg kami bina.

ada contoh rumah yg baru nak buat guna ibs dan rumah yg dah complete siap? :-?

hartanah_tender
14-08-2013, 09:52 AM
banyak pro n cons kalau nak buat rumah guna konsep IBS ni :)

1seremban
14-08-2013, 10:14 AM
banyak pro n cons kalau nak buat rumah guna konsep IBS ni :)

ye setuju, perlu teliti dan perancangan yg baik. banyak jenis konsep IBS dalam pasaran sekarang...

1. cement precast
2. styrofoam
3. Panel block
4. hollow brick
5. Interlocking brick <--- kaedah yg kami gunapakai dan mendapat permintaan tinggi disebabkan konsep yg masih sama susunan batu bata conventional.

Harga? - bergantung design dan bahan kemasan yang diinginkan.

hartanah_tender
14-08-2013, 10:21 AM
ye setuju, perlu teliti dan perancangan yg baik. banyak jenis konsep IBS dalam pasaran sekarang...

1. cement precast
2. styrofoam
3. Panel block
4. hollow brick
5. Interlocking brick <--- kaedah yg kami gunapakai dan mendapat permintaan tinggi disebabkan konsep yg masih sama susunan batu bata conventional.

Harga? - bergantung design dan bahan kemasan yang diinginkan.

kena tgk after construction pula :)

maintenance...renovation.. :)

azanney
14-08-2013, 10:22 AM
tgh mencari2 jugak ni kontrektok ibs

1seremban
14-08-2013, 10:27 AM
tiada formwork tiang digunakan
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/382290_10200793689108724_889999916_n.jpg

1seremban
14-08-2013, 10:31 AM
kena tgk after construction pula :)

maintenance...renovation.. :)

ye betul, kalu guna brick.. masih boleh pecah n sambung utk renovation... tapi kalau guna panel block atau styrofoam..? huhu, sorry xtau nak jawab.. sbb x mahir.

hartanah_tender
14-08-2013, 10:34 AM
ye betul, kalu guna brick.. masih boleh pecah n sambung utk renovation... tapi kalau guna panel block atau styrofoam..? huhu, sorry xtau nak jawab.. sbb x mahir.

kalau guna precast mcm projek kat sri pajam tu kalau owner umah berhajat nak tambah wiring je pon mau nangis tu..mau kena hack dinding untuk tambah piping :)

oxygenO2
14-08-2013, 10:36 AM
tiada formwork tiang digunakan
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/382290_10200793689108724_889999916_n.jpg

Bro..sistem ibs ssh nk renovate ke?then panas x?klu kawasan berbukit mcm area felda,sesuai x ngan sistem nie..bro leh pm..tq

HosterBase
14-08-2013, 10:37 AM
kalau jenis load bearing, kene berkira2 jugak tu cemana nak pecah dinding kemudian hari, silap pecah, jatuh habis...

tak ada orang mention lagi pasal Iris Koto, kat bangi ada tengok satu rumah guna iris koto ni, 2 atau 3 tingkat macam tu la

tengah cari method ape yg bagus dan jimat untuk buat rumah...

www.youtube.com/watch?v=QhMAbqyZ8rw‎

www.youtube.com/watch?v=QX-0ifW78yM

hartanah_tender
14-08-2013, 10:38 AM
Bro..sistem ibs ssh nk renovate ke?then panas x?klu kawasan berbukit mcm area felda,sesuai x ngan sistem nie..bro leh pm..tq


acces road kena ada..kalau jln sempit nanti kena double handling charges :)

1seremban
14-08-2013, 10:42 AM
Bro..sistem ibs ssh nk renovate ke?then panas x?klu kawasan berbukit mcm area felda,sesuai x ngan sistem nie..bro leh pm..tq

erm... bro oxy, nak kata susah nak renovate.. bergantung jenis IBS mana yg tuan guna.... stakat interlocking brick.. x masalah utk renovation.. masih berkonsep susunan bata.

dari hasil pemerhatian saya dan testimoni pengguna.. rumah yg menggunakan interlocking brick IBS ni... lebih sejuk, salah 1 sebab adalah ketebalan brick (250mm (L) x 125mm (W) x 100mm (H))

xde masalah tempat berbukit d felda tu bro.. kami ada buat rumah generasi ke 2 felda di felda bukit ramon, johor.

tukangkata
14-08-2013, 10:43 AM
Ada satu kontraktor+manufacture IBS.. tp guba steel system... kilang dia kat PKFZ klang... melayu...

cuba buka

https://www.facebook.com/WIRAwebs

atau

http://www.mywebstruct.com/

... buat mmg cepat.. kualiti... :D:D

1seremban
14-08-2013, 10:44 AM
acces road kena ada..kalau jln sempit nanti kena double handling charges :)

hahaha.... benar skali kata tuan hartanah. :D

majuniagadotcom
14-08-2013, 10:48 AM
Walaupun aku dalam bidang formwork.. tapi aku masih tak paham pasal IBS ni...

1seremban
14-08-2013, 10:51 AM
Walaupun aku dalam bidang formwork.. tapi aku masih tak paham pasal IBS ni...

saya pun x faham IBS ni bang.. saya cuma buat batu bata dan bina rumah je. untuk menjelaskan secara ilmiah.. mintak ampun.. x reti den.

hartanah_tender
14-08-2013, 10:51 AM
tiada formwork tiang digunakan
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/382290_10200793689108724_889999916_n.jpg

dtg bangla yg pasang..besi2 tu semua di potong sebab susah nak pasang panel :)) so kena monitoring selalu kalau rumah pasang panel ni

1seremban
14-08-2013, 10:55 AM
dtg bangla yg pasang..besi2 tu semua di potong sebab susah nak pasang panel :)) so kena monitoring selalu kalau rumah pasang panel ni

:eek: sbb tu kami x brani guna panel.. stakat guna brick dgn Y12 je.

mohdtarmizie
14-08-2013, 11:07 AM
kalau jenis load bearing, kene berkira2 jugak tu cemana nak pecah dinding kemudian hari, silap pecah, jatuh habis...

tak ada orang mention lagi pasal Iris Koto, kat bangi ada tengok satu rumah guna iris koto ni, 2 atau 3 tingkat macam tu la

tengah cari method ape yg bagus dan jimat untuk buat rumah...

www.youtube.com/watch?v=QhMAbqyZ8rw‎

www.youtube.com/watch?v=QX-0ifW78yM

brapa anggaran keluasan tanah (sqft) dan kos tuk single storey \ dabel storey nih? :-?

mohdtarmizie
14-08-2013, 11:12 AM
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/s720x720/382249_10200748004166629_1776565580_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/s720x720/545667_10200748003606615_314222982_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/10902_10200747999006500_2110282148_n.jpg


saya cuba upload pic rumah rmr1m yg kami bina.

brapa keluasan tanah (sqft) dan kos buat rumah ibs ikut design ni? :-?

syuq79
14-08-2013, 11:14 AM
Seronok plak bc thread ni.. sy pon bercadang nk bina rumah sendiri sblh umah ibubapa di kg.. bila time ry rumah ibubapa penuh ngan anak cucu.. bile semua yg duk jauh pulang beraya.. hajat nk bina rumah yg hanya luas ala2 bilik studio yg hotel tu.. ada 2 bilik tdo ruang tamu n bilik air.. agak2 brapa kos yer?

1seremban
14-08-2013, 11:14 AM
brapa keluasan tanah (sqft) dan kos buat rumah ibs ikut design ni? :-?

tanah kami x ukur plak sbb RMR1M ni.. bina berdasarkan design SPNB ukuran bangunan lebih kurang 22 x 45 kps.

harga 60k.

HosterBase
14-08-2013, 11:18 AM
brapa anggaran keluasan tanah (sqft) dan kos tuk single storey \ dabel storey nih? :-?

yang dalam video tu entah la...
tapi rumah yg ditengok tu bukaan dalam 25-30 kot, ke belakang tak pasti.. kos entah la...

1seremban
14-08-2013, 11:22 AM
Seronok plak bc thread ni.. sy pon bercadang nk bina rumah sendiri sblh umah ibubapa di kg.. bila time ry rumah ibubapa penuh ngan anak cucu.. bile semua yg duk jauh pulang beraya.. hajat nk bina rumah yg hanya luas ala2 bilik studio yg hotel tu.. ada 2 bilik tdo ruang tamu n bilik air.. agak2 brapa kos yer?

tuan bagi ukuran size.. kami qoute harga..

hartanah_tender
14-08-2013, 11:24 AM
min 3000sft rasanya dah ok kalau untuk rumah tu

1seremban
14-08-2013, 11:29 AM
min 3000sft rasanya dah ok kalau untuk rumah tu

wow beso nya rumah.. hehe... Rumah mesra rakyat bersize 1000kps 3bilik tidur + 2bilik air.. harga RM60k.

hartanah_tender
14-08-2013, 11:31 AM
wow beso nya rumah.. hehe... Rumah mesra rakyat bersize 1000kps 3bilik tidur + 2bilik air.. harga RM60k.

land size bukan built area..kalau nak bina rumah 1k sft tu tanah kena ada dlm 3ksft

1305
14-08-2013, 11:31 AM
Sebenarnya, apa pn material yg diguna, still boleh renovate.
Yg penting duitnya je..

Guna solid concrete pn masih boleh hack...
Sediakan je duitnya..

1seremban
14-08-2013, 11:33 AM
land size bukan built area..kalau nak bina rumah 1k sft tu tanah kena ada dlm 3ksft

ooo.. ok sy igtkan rumah 3000kps.. sorry, maklum le.. dlm kepala igt RMR1M je.. :))

hartanah_tender
14-08-2013, 11:35 AM
ooo.. ok sy igtkan rumah 3000kps.. sorry, maklum le.. dlm kepala igt RMR1M je.. :))

rmr1m tu apa tuan?

kozu
14-08-2013, 11:36 AM
tuan bagi ukuran size.. kami qoute harga..

kl pelan lebih kurang mcm ni blh buat ke bos?

berapa estimate kos dia

http://img20.imageshack.us/img20/3999/ejmr.png

1seremban
14-08-2013, 11:39 AM
rmr1m tu apa tuan?

RMR1M = Rumah Mesra Rakyat 1Malaysia... huhuu

1seremban
14-08-2013, 11:40 AM
kl pelan lebih kurang mcm ni blh buat ke bos?

berapa estimate kos dia

http://img20.imageshack.us/img20/3999/ejmr.png

boleh buat tuan... estimate kos.. erm.. jap kena perati lebih skit.. jap lagi saya pm tuan..

GreenDay
14-08-2013, 11:48 AM
boleh buat tuan... estimate kos.. erm.. jap kena perati lebih skit.. jap lagi saya pm tuan..

Letak Sini Harga Anggaran Tu Pun Buleh...
Kawan2 Nak Tau Gak... Tq... :)

1seremban
14-08-2013, 11:54 AM
kl pelan lebih kurang mcm ni blh buat ke bos?

berapa estimate kos dia

http://img20.imageshack.us/img20/3999/ejmr.png

anggaran kasar sekitar RM150k

bergantung kemasan dan design.

chip555
14-08-2013, 12:11 PM
nak tanya .... kalu cam ni dikira IBS sistem jugak ke?

http://3.bp.blogspot.com/-vyhXORsSmKo/Ta0bytMpddI/AAAAAAAAAlo/c0o3qjaeQzM/s1600/ibs%2Bmsia%2B16.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-OcXXCUYvSmE/USwrjvUodvI/AAAAAAAABhE/bAcMmzmfgSo/s1600/pata-interlocking-br-5d9dd.jpg

kozu
14-08-2013, 12:12 PM
anggaran kasar sekitar RM150k

bergantung kemasan dan design.

area terengganu ada buat ke bos hehe... 150K dh agak ok dh tu..:">:">

1seremban
14-08-2013, 12:13 PM
nak tanya .... kalu cam ni dikira IBS sistem jugak ke?

[

ni la dia.. IBS interlocking brick

1seremban
14-08-2013, 12:14 PM
area terengganu ada buat ke bos hehe... 150K dh agak ok dh tu..:">:">


ohmak oi... osah jauh eh. hahahaa.... jauh bona tu boh. melainkan extra charge.

kozu
14-08-2013, 12:23 PM
ohmak oi... osah jauh eh. hahahaa.... jauh bona tu boh. melainkan extra charge.

extra tu bnyak mn bos...boleh consider kl sikit2...:D:D

1seremban
14-08-2013, 12:25 PM
extra tu bnyak mn bos...boleh consider kl sikit2...:D:D

wah... seriyes banget ni boh... saya kena bawak masuk meeting.. lokasi dmana boh... pm boh.

kozu
14-08-2013, 12:34 PM
wah... seriyes banget ni boh... saya kena bawak masuk meeting.. lokasi dmana boh... pm boh.

lokasi Marang bos.... ok... nnt dh dapat tahu extra dia bnyak mn roger bos..

gengjawa
14-08-2013, 03:31 PM
Nak gantung2 frame boleh ke wak.
Dinding tu hollow kan....
Kang terbabas ketuk, berlubang dinding.

boleh je
masa wak kursus IBS dulu tgk dinding partition boleh gantung sampai 15kg
dia ada penyangkut khas
boleh mai dtg opis dia tgk sendiri
sejuk je rumah guna sistem ibs nie

ulam
14-08-2013, 10:29 PM
Boleh korang tepek tak photo2 dari dlm, selepas selesai dibina sistem Ibs nie...
Dari luar dah jemu tgk, nak tgk hasil dari dlm plak..
Camner plak rupernya.. :D

1seremban
15-08-2013, 12:23 PM
lokasi Marang bos.... ok... nnt dh dapat tahu extra dia bnyak mn roger bos..

mintak mahap boh... xdapat nak tunaikan permintaan.. mungkin 2@3 bulan akan dtg.. boleh runding.. faktor jarak dan x cukup manpower.

1seremban
15-08-2013, 12:27 PM
Boleh korang tepek tak photo2 dari dlm, selepas selesai dibina sistem Ibs nie...
Dari luar dah jemu tgk, nak tgk hasil dari dlm plak..
Camner plak rupernya.. :D

jika guna IBS interlocking brick.. bahagian dalaman boleh dibuat licin atau dibiar gitu saja nampak susunan bata (sapu syillek je) terpulang citarasi tuan rumah..

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/s720x720/543649_10200679088163772_390767678_n.jpg

abgG
15-08-2013, 01:27 PM
tuan bagi ukuran size.. kami qoute harga..

tuan, teman cadang nak sambung sikit dapur 10'x 50'(tak masuk kemasan dalam)
berapa anggaran kasar kosnya, tk.

1seremban
15-08-2013, 07:47 PM
tuan, teman cadang nak sambung sikit dapur 10'x 50'(tak masuk kemasan dalam)
berapa anggaran kasar kosnya, tk.

dimana tu tuan abgG, anggaran kasar saya.. sekitar 20-30k

abgG
15-08-2013, 10:17 PM
dimana tu tuan abgG, anggaran kasar saya.. sekitar 20-30k

kat ipoh tuan,
saya nak dptkan juga anggaran kos binaan biasa.

atho_h12
15-08-2013, 10:23 PM
Try tgk ni tt https://m.facebook.com/smartbrickpasirmas?id=330314797062019&refsrc=http%3A%2F%2Fwww.google.com.my%2Fsearch&_rdr

mutiaramanje
15-08-2013, 11:19 PM
cantik gak rumah buat guna ibs nie...

ulam
16-08-2013, 07:53 AM
cantik gak rumah buat guna ibs nie...

http://3.bp.blogspot.com/-F42aCNUmwJc/TqBYIoWTu-I/AAAAAAAAADg/dcamzD1IUtc/s1600/DSCN2534.JPG

http://3.bp.blogspot.com/-vyhXORsSmKo/Ta0bytMpddI/AAAAAAAAAlo/c0o3qjaeQzM/s1600/ibs%2Bmsia%2B16.jpg

http://1.bp.blogspot.com/_obYz0PvDHv4/TOp3A4CF6lI/AAAAAAAAABI/ZROzbPs29KY/S1600-R/IMG_0013.JPG

http://www.lembarantinggi.com/images/projects/Rasah.jpg

Ada duit semua boleh buat..:)

1305
16-08-2013, 08:18 AM
http://1.bp.blogspot.com/_obYz0PvDHv4/TOp3A4CF6lI/AAAAAAAAABI/ZROzbPs29KY/S1600-R/IMG_0013.JPG

Ada duit semua boleh buat..:)siap chimney tu.. huhuhi but unggun api malam2..

1seremban
16-08-2013, 12:45 PM
alhamdulillah.. bnyk dah rujukan gambar guna batu ibs interlocking ni.. tadi baru selesai tgk tapak utk buat rumah d olak lempit, banting... insyaAllah minggu depan bley mula kerja... kalau ada yg nak melihat kerja kami.. silakan dtg.. syukur juga tapak di Nilai, negeri sembilan.. dah siap 5 unit.. kalau berhajat nak melihat.. roger saya ye. tq.

bahaniaga
16-08-2013, 12:53 PM
tengah cari ilmu pasal ibs ni, thread ni banyak membantu, tq,

ulam
16-08-2013, 01:14 PM
siap chimney tu.. huhuhi but unggun api malam2..

Nak tiru konsep ala2 europe kot..
Tp kat sini mana ada salji..
kih..kihhh..kihhhh.. :))

Dah jom g solat jumaat dlu, kang sambung blik.. :">

ctaida
18-08-2013, 04:06 PM
http://youtu.be/o3XrZcA1-mg

cantek... ingat nak buat satu gak.

eein80
18-08-2013, 04:31 PM
dari segi kekuatan/kukuh jauh beza tak dengan rumah binaan biasa? ribut taufan runtuh nanti.. nak buat rumah gak..

BenBerry Sevgi
18-08-2013, 04:40 PM
Assalamualaikum

Saya bercadang untuk buat rumah atas tanah mak saya
jadi sedang mencari kontraktor yang pandai dalam menbina rumah guna IBS sistem..

keluasan tanah 40 kaki x 60 kaki


Sape2 yang berkenaan boleh hubungi saya

0108949290 @ 0134857050 = Fadil :)cgrock :)cgrock

Salam tuan.. sy seriously x syorkan sgt guna sistem IBS nie. mmg x cukup kuat kalo guna sistem IBS ni. yg selalu problem lantai tandas tingkat atas kerap bocor coz slab x konkrit. dh byk sy repair rumah yg jenis pasang siap nie. dr segi cost mmg x jauh beza pun

1seremban
18-08-2013, 05:32 PM
ada beberapa jenis konsep IBS .. sila pelajari dan pilih yang sesuai dgn anda.

kami menggunakan IBS Interlocking brick.

MoMuChI
20-08-2013, 11:46 AM
ada beberapa jenis konsep IBS .. sila pelajari dan pilih yang sesuai dgn anda.

kami menggunakan IBS Interlocking brick.

tuan ada page FB atau Blog tak, nak tgk contoh rumah yg syarikat tuan dah siapkan guna IBS ni..

1305
20-08-2013, 11:56 AM
Salam tuan.. sy seriously x syorkan sgt guna sistem IBS nie. mmg x cukup kuat kalo guna sistem IBS ni. yg selalu problem lantai tandas tingkat atas kerap bocor coz slab x konkrit. dh byk sy repair rumah yg jenis pasang siap nie. dr segi cost mmg x jauh beza pun

Serius kenyataan ni tuan..
Kerajaan tgh galakkan ibs, tetiba tuan plak kata x syorkan sbb x cukup kuat, n lantai bilik air bocor.

Boleh bagi contoh atau study case yg boleh dibincangkan.
Ikut statement tuan tu, dh bnyk yg tuan repair. Means x ada masalah la klu boleh bagi contoh. Bergambar lagi baik sbb x semua kat cg ni nak buat lawatan tapak ke site yg tuan maklumkan.

BenBerry Sevgi
20-08-2013, 03:00 PM
Serius kenyataan ni tuan..
Kerajaan tgh galakkan ibs, tetiba tuan plak kata x syorkan sbb x cukup kuat, n lantai bilik air bocor.

Boleh bagi contoh atau study case yg boleh dibincangkan.
Ikut statement tuan tu, dh bnyk yg tuan repair. Means x ada masalah la klu boleh bagi contoh. Bergambar lagi baik sbb x semua kat cg ni nak buat lawatan tapak ke site yg tuan maklumkan.
Tuan lg serius nampaknya...:):)kenyataan sy tu sekadar pendapat sahaja berdasarkan kerja sy pernah buat.kebanyakan kes slab linking (lantai konkrit bocor atau air serap ke lantai..selalu terjadi dr bathroom tingkat atas) bole dikatakan semua dr jenis rumah pasang siap mcm ni.utk site visit tu sy rasa kurang sesuai coz semua rumah yg sy repair sblm2 ni kebanyakan semua dh berpenghuni n sumer kerja2 tu dh selesai.sy bukan run projeck besar2 pun.kerja repair2 mcm ni jer sy buat.

1305
20-08-2013, 07:31 PM
Tuan lg serius nampaknya...:):)kenyataan sy tu sekadar pendapat sahaja berdasarkan kerja sy pernah buat.kebanyakan kes slab linking (lantai konkrit bocor atau air serap ke lantai..selalu terjadi dr bathroom tingkat atas) bole dikatakan semua dr jenis rumah pasang siap mcm ni.utk site visit tu sy rasa kurang sesuai coz semua rumah yg sy repair sblm2 ni kebanyakan semua dh berpenghuni n sumer kerja2 tu dh selesai.sy bukan run projeck besar2 pun.kerja repair2 mcm ni jer sy buat.

Masalah sebenar dia apa tuan?
Waterproofing x ada? Atau waterproofing x sempurna?
Apa jenis rumah sekalipn, kalau waterproofing x smpurna, confirm akan bocor.
Bkn ibs sahaja..

Mcm mana dgn kekuatan? Tuan ada komplen berkenaan kekuatan ibs.. apa masalh kekuatan ibs....

Pendapat, dgn syor lain tuan. Tuan baca balik post tuan.
Syor atau pendapat...

Saya ambil serius bkn sebab apa, ramai2 kat sini, pengusaha ibs, ada yg dh survey ibs, x nampak apa pn komplen, kerajaan pn galakkan ibs, tetiba tuan post yg mcm ni...

BenBerry Sevgi
20-08-2013, 08:56 PM
Masalah sebenar dia apa tuan?
Waterproofing x ada? Atau waterproofing x sempurna?
Apa jenis rumah sekalipn, kalau waterproofing x smpurna, confirm akan bocor.
Bkn ibs sahaja..

Mcm mana dgn kekuatan? Tuan ada komplen berkenaan kekuatan ibs.. apa masalh kekuatan ibs....

Pendapat, dgn syor lain tuan. Tuan baca balik post tuan.
Syor atau pendapat...

Saya ambil serius bkn sebab apa, ramai2 kat sini, pengusaha ibs, ada yg dh survey ibs, x nampak apa pn komplen, kerajaan pn galakkan ibs, tetiba tuan post yg mcm ni...

Tuan slah sorg pengusaha IBS ke? Maaflah kalo statement tu di anggap mahu menutup periuk nasi pengusaha IBS. Xde effect mana pun.sy bukan seorg pakar sgt pun.berbalik pada soalan td..lantai yg linking tu semua di bahagian dr pejyambungan blok dinding or lantai.

1305
20-08-2013, 09:00 PM
Tuan slah sorg pengusaha IBS ke? Maaflah kalo statement tu di anggap mahu menutup periuk nasi pengusaha IBS. Xde effect mana pun.sy bukan seorg pakar sgt pun.berbalik pada soalan td..lantai yg linking tu semua di bahagian dr pejyambungan blok dinding or lantai.

Saya bkn pengusaha ibs, tp saya antara yg menyokong kuat sistem ibs ni.
Klu mcm tu, pengusha ibs perlu ambil tahu n perbaiki masalah ni.
Apa yg tuan buat utk perbaiki masalah ni.

anakmalaya
20-08-2013, 09:08 PM
http://pmbuilders.com.my/information_links/P1010076.JPG
http://pmbuilders.com.my/information_links/P1010066.JPG

http://pmbuilders.com.my/ kawan aku ade buat rumah ibs.. roger ler die.. Zamri 0111-635 1011 or 012-373 2984

rindu zaman design drawing ibs :)

BenBerry Sevgi
20-08-2013, 09:20 PM
Saya bkn pengusaha ibs, tp saya antara yg menyokong kuat sistem ibs ni.
Klu mcm tu, pengusha ibs perlu ambil tahu n perbaiki masalah ni.
Apa yg tuan buat utk perbaiki masalah ni.
Owh ye ke? Tp tuan mesti ada pengetahuan pasal sistem pembangunan berindustri / industrialised building system (IBS) ni ye? Sy x baiki struktur...sy just repair water proffing jer.

1305
20-08-2013, 09:23 PM
Owh ye ke? Tp tuan mesti ada pengetahuan pasal sistem pembangunan berindustri / industrialised building system (IBS) ni ye? Sy x baiki struktur...sy just repair water proffing jer.

So, tuan buat waterproofing balik la kat area yg effect tu..
Lps tuan buat waterproofing tu, ada jes berulang x?

1seremban
21-08-2013, 08:19 AM
tuan ada page FB atau Blog tak, nak tgk contoh rumah yg syarikat tuan dah siapkan guna IBS ni..


blog xdo, fb ada tapi xde la rajin sgt nak update dlm fb..

YooHoo
22-08-2013, 03:59 PM
blog xdo, fb ada tapi xde la rajin sgt nak update dlm fb..

Assalaam bro 1seremban ... saya pun sedang tinjau-tinjau kaedah paling "value for money" utk bina rumah sendiri di Pajam ... insyaAllah dlm awal tahun 2014 ni.


Tolong pm saya ...camner nak contact tuan... dan set appointment utk pergi tengok rumah-rumah yg sdg dan dah siap guna sistem ni...

aku_anak_nelayan
22-08-2013, 04:18 PM
sekolah lama aku guna ibs utk buat surau yg besau...kos mahal gila...x tau la knp....

aku_anak_nelayan
22-08-2013, 04:19 PM
http://pmbuilders.com.my/information_links/P1010076.JPG
http://pmbuilders.com.my/information_links/P1010066.JPG

http://pmbuilders.com.my/ kawan aku ade buat rumah ibs.. roger ler die.. Zamri 0111-635 1011 or 012-373 2984

rindu zaman design drawing ibs :)

bapak lawa.....

1seremban
22-08-2013, 09:32 PM
Assalaam bro 1seremban ... saya pun sedang tinjau-tinjau kaedah paling "value for money" utk bina rumah sendiri di Pajam ... insyaAllah dlm awal tahun 2014 ni.


Tolong pm saya ...camner nak contact tuan... dan set appointment utk pergi tengok rumah-rumah yg sdg dan dah siap guna sistem ni...

terima kasih boleh set appointment.. bley call saya 0179831534

ulam
22-08-2013, 10:20 PM
Cer tepek photo rumah dah siap & beserta kos sekali kat sini..
Bole kami pileh2.. :D

1seremban
22-08-2013, 11:08 PM
Cer tepek photo rumah dah siap & beserta kos sekali kat sini..
Bole kami pileh2.. :D

bang ulam.. stakat ni kami cuma jd kontraktor utk rumah mesra rakyat SPNB guno batu interlockis brick ibs ni.. jd rumah eh sepesen je seperti yg dah tepek sebelum ni... tapi kok nak ber design ... kono bukak kitab aa ado bnyk design..

ulam
22-08-2013, 11:10 PM
bang ulam.. stakat ni kami cuma jd kontraktor utk rumah mesra rakyat SPNB guno batu interlockis brick ibs ni.. jd rumah eh sepesen je seperti yg dah tepek sebelum ni... tapi kok nak ber design ... kono bukak kitab aa ado bnyk design..

Lor yeker..

Sbb dlm cg nie ramai yg suko design rumah berliku-liku nie.. :))

simplest_box
22-08-2013, 11:45 PM
cantik la rumah ibs ni, mcm resort plak aku tgk

PopIsDead
23-08-2013, 12:06 AM
Kalau ade siapa2 yang minat nak source IBS sama ada pengguna atau kontraktor yang berminat nak dapatkan IBS jenis:
1.cement precats
2. panel block

boleh PM atau tel saya
zero one six 6611686

Kami ade kilang pengeluaran di Melaka.
Boleh ejas penghantaran di seluruh semenanjung.

InsyaAllah..harga boleh nego.

1seremban
23-08-2013, 07:43 AM
Lor yeker..

Sbb dlm cg nie ramai yg suko design rumah berliku-liku nie.. :))

insyaAllah akan diusahakan...

skindhead
28-08-2013, 12:31 AM
tiada formwork tiang digunakan
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/382290_10200793689108724_889999916_n.jpg

sekali zap jer boh,,,,klau kawasan lembik camner boh:)
ha ha ha ,,,jngan lupa hubungi aku kalau nak pailing tu,,,,:eek:

GamezStar
28-08-2013, 10:50 AM
http://www.youtube.com/watch?v=QhMAbqyZ8rw

pakai dinding kapur ke ni? bia betul rumah mcm ni...

1305
28-08-2013, 11:01 AM
http://www.youtube.com/watch?v=QhMAbqyZ8rw

pakai dinding kapur ke ni? bia betul rumah mcm ni...

Polyfoam rasanya ni..
Benda putih yg ada dlm kotak tv...

kenoi
28-08-2013, 11:23 AM
ada sesapa leh terima gomen loan tak?
lokasi umah saya: S2
tahun cadang nak renovate: 2015
jenis rumah: teres setingkat (corner lot)
bajet: 100k

isz_shinigami
28-08-2013, 11:31 AM
tahan pns dan hujan ke umh cmni ek?

ulam
31-08-2013, 11:51 AM
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/644382_443897062329344_1290634280_n.jpg

YooHoo
31-08-2013, 07:33 PM
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/644382_443897062329344_1290634280_n.jpg

Ni rumah guna interlocking bricks kan? ... kat mana ni? Berapa luas ... berapa harga?

butterland
31-08-2013, 09:12 PM
brapa bajet?
apply aje rumah bantuan 1malaysia kot...
bleh tahan besar juga rumah dia...fully IBS


tp kalu TT nk juga buat IBS pm aku... member ade kawan kontraktor yg tgh buat projek PR1MA..

ulam
01-09-2013, 07:36 AM
Ni rumah guna interlocking bricks kan? ... kat mana ni? Berapa luas ... berapa harga?

yg nie jumpa dlm fb, just tepek je..
info details abam x ada..
mmg guna sistem ibs umah nie...

1seremban
02-09-2013, 08:07 AM
ada sesapa leh terima gomen loan tak?
lokasi umah saya: S2
tahun cadang nak renovate: 2015
jenis rumah: teres setingkat (corner lot)
bajet: 100k

uhmang ai 2015..

adam_harris
13-09-2013, 04:53 PM
kl pelan lebih kurang mcm ni blh buat ke bos?

berapa estimate kos dia

http://img20.imageshack.us/img20/3999/ejmr.png

kalo mcm nih kos sebiji rumah berape ye

adam_harris
13-09-2013, 04:57 PM
bang ulam.. stakat ni kami cuma jd kontraktor utk rumah mesra rakyat SPNB guno batu interlockis brick ibs ni.. jd rumah eh sepesen je seperti yg dah tepek sebelum ni... tapi kok nak ber design ... kono bukak kitab aa ado bnyk design..

kek mano tu nak tgk design

ulam
13-09-2013, 10:18 PM
http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/IMG_1151.jpg

BG cair sedikit..

ulam
13-09-2013, 10:18 PM
http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/IMG_1132.jpg

1seremban
14-09-2013, 10:56 PM
kek mano tu nak tgk design

jalan labu - nilai... roger utk melawat.

ulam
15-09-2013, 01:01 AM
jalan labu - nilai... roger utk melawat.

Kasi post ler photo bro.. :D

1seremban
15-09-2013, 08:38 AM
Kasi post ler photo bro.. :D

gambar? erm xperlu lagi rasanya dah bnyk dah gambar guna design RMR1M ni.... nak tgk dtg live lebih puas hati.... minggu lepas 1minggu aku lepak dkilang interlocking brick ni.. blajar kaedah bikin batu ni... kalu nak beli batu.. bley deal .. hehe.. insyaAllah murah dari market. heheee.

zex_noxious
15-09-2013, 08:49 AM
pakai acotec wall..berapa budget TT?

_killer_
15-09-2013, 08:52 AM
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1013400_567493456636370_1135557246_n.jpg

Ni rumah aku dgn adik aku broo..

Korang nak buat rumah kena hati2, sebaik2nya lantik lawyer, aku masih hold payment diorang yang terakhir sebab nak claim benda yang diorang belum buat..

saiz 24X37

3 bilik tidur 1 toilet 1 bilik mandi.

cuma sayang, mentang2 murah, batu ibs yg diorang bagi bukan good quality.

jaih
15-09-2013, 09:13 AM
berapa kos satu umah tuh bro

ulam
15-09-2013, 09:29 AM
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1013400_567493456636370_1135557246_n.jpg

Ni rumah aku dgn adik aku broo..

Korang nak buat rumah kena hati2, sebaik2nya lantik lawyer, aku masih hold payment diorang yang terakhir sebab nak claim benda yang diorang belum buat..

saiz 24X37

3 bilik tidur 1 toilet 1 bilik mandi.

cuma sayang, mentang2 murah, batu ibs yg diorang bagi bukan good quality.

Berapa total kos buat bro..
Lokasi dmana..
Nanti klu dah final touchup kasi tepek photo luar dan dlm yer.. :D

ulam
15-09-2013, 09:30 AM
http://img20.imageshack.us/img20/3999/ejmr.png

Klau ikut plan nie berapa kos erk..
Kntraktor2 pls kasi pencerahan..

1seremban
16-09-2013, 05:16 PM
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1013400_567493456636370_1135557246_n.jpg

Ni rumah aku dgn adik aku broo..

Korang nak buat rumah kena hati2, sebaik2nya lantik lawyer, aku masih hold payment diorang yang terakhir sebab nak claim benda yang diorang belum buat..

saiz 24X37

3 bilik tidur 1 toilet 1 bilik mandi.

cuma sayang, mentang2 murah, batu ibs yg diorang bagi bukan good quality.

hoho... ni company amrulqays yg buat kan???... hehe aku kenal n pernah pergi ke kilang dia buat batu ni.. but.. lebih baik aku x komen aa.. huuhuu.

brapa harga binaan ni boss?

1seremban
16-09-2013, 05:21 PM
http://img20.imageshack.us/img20/3999/ejmr.png

Klau ikut plan nie berapa kos erk..
Kntraktor2 pls kasi pencerahan..


macam pernah tgk plan ni.. hehee... anggaran kasar aku.. antara RM150k - 170k. (bergantung kemasan)

adam_harris
17-09-2013, 10:19 AM
jalan labu - nilai... roger utk melawat.

bro bila free,,nilai kek mano tu..nak jugak tgk design rumah yg lain

1seremban
17-09-2013, 01:33 PM
bro bila free,,nilai kek mano tu..nak jugak tgk design rumah yg lain

design lain xde bro... kami buat RMR1M... smer sejenis je..

rieqeen
17-09-2013, 02:11 PM
sapa2 yang tau kontraktor utk buat rumah guna batu interlock
nie leh rekomen kt aku..aku nk buat kat area serdang, kedah..

skrg tgh mencari kontraktor..design sume dh ada..cuma skrg
tgh tunggu kelulusan dari majlis & loan..

cili api
17-09-2013, 04:08 PM
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1013400_567493456636370_1135557246_n.jpg

Ni rumah aku dgn adik aku broo..

Korang nak buat rumah kena hati2, sebaik2nya lantik lawyer, aku masih hold payment diorang yang terakhir sebab nak claim benda yang diorang belum buat..

saiz 24X37

3 bilik tidur 1 toilet 1 bilik mandi.

cuma sayang, mentang2 murah, batu ibs yg diorang bagi bukan good quality.

kalau dinding ngan tiang memang cantila guna bata interlocking ni tapi part beam gantung kat porch tu konfiden ke tak jatuh:-?:-?

_killer_
19-09-2013, 08:04 PM
http://i.imgur.com/HLUd8v5.jpg
Part BEAM ni risau gak sebenarnya, tawakal je lah, benda dah siap brooo..

Tile dalam kami beli sendiri, upah kontraktor pasang

tile = 1500
skirting = 270
tabletop + 400 (lepas diskaun dari 800)

cuma ye lah aku pernah duduk rumah kat Perdana College Heights dulu, paip, sinki, even flush toilet jamban pun jenis yang kualiti, dengan kontraktor ni abih hancuss..

nak jimat sgt..almaklum..aku buat rumah ni pun guna cash yang aku dapat jual rumah kat pajam, dapat bersih jual rumah RM50k..so topup sikit2 la..

asal plan ni memang takde tile, kalau korang tgk parking tu pun bersimen je, takde tile.''

tgh tunggu duit jatuh dari langit lagi ni..pelan2 kayuh.

_killer_
19-09-2013, 08:10 PM
gambar? erm xperlu lagi rasanya dah bnyk dah gambar guna design RMR1M ni.... nak tgk dtg live lebih puas hati.... minggu lepas 1minggu aku lepak dkilang interlocking brick ni.. blajar kaedah bikin batu ni... kalu nak beli batu.. bley deal .. hehe.. insyaAllah murah dari market. heheee.

brape rega bro..amrulqayz tu ada jual gak batu ni..aku plan nak buat stor, cer pm harga penuh batu ibs ko..

thanks broo

1seremban
19-09-2013, 08:59 PM
brape rega bro..amrulqayz tu ada jual gak batu ni..aku plan nak buat stor, cer pm harga penuh batu ibs ko..

thanks broo

nak pm harga penuh eh? bagi email .. aku minta org ofis send brosur + harga.. hehe.. yg pasti kalu beli dari aku.. ada diskaun rate utk geng CG.

1seremban
19-09-2013, 09:04 PM
http://i.imgur.com/HLUd8v5.jpg
Part BEAM ni risau gak sebenarnya, tawakal je lah, benda dah siap brooo..

Tile dalam kami beli sendiri, upah kontraktor pasang

tile = 1500
skirting = 270
tabletop + 400 (lepas diskaun dari 800)

cuma ye lah aku pernah duduk rumah kat Perdana College Heights dulu, paip, sinki, even flush toilet jamban pun jenis yang kualiti, dengan kontraktor ni abih hancuss..

nak jimat sgt..almaklum..aku buat rumah ni pun guna cash yang aku dapat jual rumah kat pajam, dapat bersih jual rumah RM50k..so topup sikit2 la..

asal plan ni memang takde tile, kalau korang tgk parking tu pun bersimen je, takde tile.''

tgh tunggu duit jatuh dari langit lagi ni..pelan2 kayuh.

perhhh... xbes nak dgr ni... kesilapan kontraktor merosakkan market batu ni.

part beam tu... sbnrnya kalau betul kaedah pemasangan selamat bos.

1seremban
20-09-2013, 03:39 PM
ni jenis batu yg biasa digunakan.. harga tergantung kuantiti.

harga x-factory

http://s21.postimg.org/fqlcwtdvb/IMGA0708.jpg
http://s10.postimg.org/xx6582xrd/IMGA0736.jpg
http://s13.postimg.org/zfsptghev/IMGA0739.jpg
http://s9.postimg.org/zfv0inmgf/IMGA0748.jpg
http://s11.postimg.org/czcirctrn/IMGA0757.jpg

ulam
21-09-2013, 02:28 PM
http://i.imgur.com/HLUd8v5.jpg
Part BEAM ni risau gak sebenarnya, tawakal je lah, benda dah siap brooo..

Tile dalam kami beli sendiri, upah kontraktor pasang

tile = 1500
skirting = 270
tabletop + 400 (lepas diskaun dari 800)

cuma ye lah aku pernah duduk rumah kat Perdana College Heights dulu, paip, sinki, even flush toilet jamban pun jenis yang kualiti, dengan kontraktor ni abih hancuss..

nak jimat sgt..almaklum..aku buat rumah ni pun guna cash yang aku dapat jual rumah kat pajam, dapat bersih jual rumah RM50k..so topup sikit2 la..

asal plan ni memang takde tile, kalau korang tgk parking tu pun bersimen je, takde tile.''

tgh tunggu duit jatuh dari langit lagi ni..pelan2 kayuh.

Tuan klu dah siap umah nie nanti, kasi tepek photo luar & dalam... nak tgk hasil kerja IBS nie... camner..

_killer_
23-09-2013, 10:54 AM
Ok No hal

Tgh tunggu pasang grill

Awang_Damik
01-10-2013, 11:11 AM
Salam
Saya bercadang nak buat sendiri rumah dgn IBS dua tingkat, mana saya boleh belajar cara pasang ibs nie.

mutiaramanje
01-10-2013, 02:04 PM
perhhh... xbes nak dgr ni... kesilapan kontraktor merosakkan market batu ni.

part beam tu... sbnrnya kalau betul kaedah pemasangan selamat bos.


dekat beam tu mmg guna interlock jer ker?....mmg takder besi langsung y12 ker?....

1seremban
01-10-2013, 03:31 PM
dekat beam tu mmg guna interlock jer ker?....mmg takder besi langsung y12 ker?....

hehe.. teknik sbenar.. penggunaan batu beam atau batu rasuk mesti letak besi sekurang2nya y10 dipasang sepanjang batu beam/rasuk.https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/574649_10202191742939196_1104021323_n.jpg

Awang_Damik
03-10-2013, 11:51 AM
gambar di atas untuk column ke bearing wall

impbaskie
03-10-2013, 11:55 AM
rumah takyah la pakai IBS..nk custom mold lagi.mahal n leceh.... anyway tau ke IBS tuh apa

1305
04-10-2013, 10:52 AM
rumah takyah la pakai IBS..nk custom mold lagi.mahal n leceh.... anyway tau ke IBS tuh apa

Tuan terangkan la, apa ibs tu..
Kat sini 'jahil2' belaka bab ibs ni.

ulam
04-10-2013, 09:17 PM
Tuan terangkan la, apa ibs tu..
Kat sini 'jahil2' belaka bab ibs ni.

Btui tuh, saya pun nak tau gak.. :))

1305
06-10-2013, 10:45 AM
Poyo je rupanya..
Ayat mcm hebat, mintak terangkan sunyi sepi.

Hairan
06-10-2013, 10:50 AM
Tak pasal-pasal kena bahan. Ramai orang dah buat rumah, bangunan dan hospital pun guna IBS. Tak ada masalah pun.

Link ada kat sini.
http://bahapowerbrick.blogspot.com/2012/08/video-interlocking-brick.html

1305
06-10-2013, 10:58 AM
Ntah la.... kadang2, ilmu x banyak mana, tp berlagak mcm diri sendiri je yg pandau.
Kan elok klu berkongsi ilmu...


Btw, area KV yg nak buat guna intetlocking brick, ada satu company melayu ni..

Probalai ent.
Skg tgh buat sebiji rumah banglo kat kg melayu subang.

Dekat dgn pasar malam kg melayu subang tu...
Sapa2 nak tgk.. boleh la dtg...


http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131002_135509_zps3884df42.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131002_135547_zps92fd4ec5.jpg

1seremban
07-10-2013, 11:55 AM
kihkih.... garang betul abam 1305.

ulam
07-10-2013, 10:58 PM
x ada lg ker photo2 design ibs nie..

YooHoo
09-10-2013, 09:35 PM
x ada lg ker photo2 design ibs nie..


http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=350009 (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=347253)

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=347253

1seremban
11-10-2013, 11:56 AM
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nNHrlxGrJ4c

Abdul wahob
14-10-2013, 05:26 PM
tanah kami x ukur plak sbb RMR1M ni.. bina berdasarkan design SPNB ukuran bangunan lebih kurang 22 x 45 kps.

harga 60k.

tuan bt area mn....kalau tambah jd 2260 ni dpt 3 bilik & 2 bilik air tk....harga agak2 jd brp.....

1seremban
14-10-2013, 10:16 PM
tuan bt area mn....kalau tambah jd 2260 ni dpt 3 bilik & 2 bilik air tk....harga agak2 jd brp.....


kalau setakat finishing ikut standard rumah mesra rakyat je... sekitar rm65/kps je. tuan nak buat d area mana?.. jom pm.

Abdul wahob
14-10-2013, 10:51 PM
kalau setakat finishing ikut standard rumah mesra rakyat je... sekitar rm65/kps je. tuan nak buat d area mana?.. jom pm.

igt nk bt di kg sabak bernam tp bkn skrg la....

1seremban
14-10-2013, 10:52 PM
oo.. xpe.. tgk2 lah dulu ye..

mohdtarmizie
18-10-2013, 06:28 PM
oo.. xpe.. tgk2 lah dulu ye..

bro..cek PM pls. thx :">

Abdul wahob
19-10-2013, 07:26 PM
up thread ibs sistem......:D

1seremban
19-10-2013, 09:34 PM
bro..cek PM pls. thx :">

noted bro.

ulam
27-10-2013, 12:17 PM
http://i.imgur.com/HLUd8v5.jpg
Part BEAM ni risau gak sebenarnya, tawakal je lah, benda dah siap brooo..

Tile dalam kami beli sendiri, upah kontraktor pasang

tile = 1500
skirting = 270
tabletop + 400 (lepas diskaun dari 800)

cuma ye lah aku pernah duduk rumah kat Perdana College Heights dulu, paip, sinki, even flush toilet jamban pun jenis yang kualiti, dengan kontraktor ni abih hancuss..

nak jimat sgt..almaklum..aku buat rumah ni pun guna cash yang aku dapat jual rumah kat pajam, dapat bersih jual rumah RM50k..so topup sikit2 la..

asal plan ni memang takde tile, kalau korang tgk parking tu pun bersimen je, takde tile.''

tgh tunggu duit jatuh dari langit lagi ni..pelan2 kayuh.

Tt maseh menunggu photo dari anda untuk lihat keadaan rumah selepas siap kesemuanya.. :D

1seremban
03-11-2013, 02:03 AM
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/q71/s720x720/559385_10202436885187599_1189949379_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/q71/s720x720/1383177_10202436886347628_1767080059_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/q71/s720x720/1455038_10202436887507657_1481353680_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/q71/s720x720/1450156_10202436888227675_324461177_n.jpg

cover n9, melaka, johor... negeri lain tambahan logistik kos tergantung persetujuan. tq

_killer_
04-11-2013, 08:56 AM
mcm kenal lah design ni broo

_killer_
04-11-2013, 10:17 AM
Tt maseh menunggu photo dari anda untuk lihat keadaan rumah selepas siap kesemuanya.. :D

nah tgk sini je senang

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=567492193303163&set=pb.416751131710604.-2207520000.1383531377.&type=3&theater

ulam
05-11-2013, 12:23 AM
nah tgk sini je senang

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=567492193303163&set=pb.416751131710604.-2207520000.1383531377.&type=3&theater

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1014110_567492849969764_365254268_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/999012_567492696636446_1836825655_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1010652_567492616636454_1216476057_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1011034_567492566636459_657851391_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1005059_567492343303148_1165202115_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/1002076_567492266636489_652453949_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1001464_567492236636492_1710449138_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1001160_567492076636508_1650033104_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1010009_567492039969845_2126038884_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/984094_561750087210707_1585952831_n.jpg

Leh tahan..
Berapa total kos belanja untuk dalaman shaja bro.. :D

1seremban
05-11-2013, 08:14 PM
mcm kenal lah design ni broo

aik hang kenai tang mana? .. aku baru je buat d sketchup.

_killer_
08-11-2013, 12:11 AM
Leh tahan..
Berapa total kos belanja untuk dalaman shaja bro.. :D

standby lagi dlm 3.8k

azanney
08-11-2013, 12:20 AM
menarik..,kalau 2 storey brp harga?

kanspira
22-11-2013, 09:53 AM
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/q71/s720x720/559385_10202436885187599_1189949379_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/q71/s720x720/1383177_10202436886347628_1767080059_n.jpg


cover n9, melaka, johor... negeri lain tambahan logistik kos tergantung persetujuan. tq

salam bro 1seremban..

ade bebrapa persoalan...

adakah tuan menerima sekiranya sy nk bina rumah ni guna loan kerjaan?(sbb dh beli tanah pakai loan kerajaan):-?

adakah kilang IBS kat lenggeng tu pun tuan yang punye?

sekian...:)cgrock

1seremban
22-11-2013, 10:46 AM
salam bro 1seremban..

ade bebrapa persoalan...

adakah tuan menerima sekiranya sy nk bina rumah ni guna loan kerjaan?(sbb dh beli tanah pakai loan kerajaan):-?

adakah kilang IBS kat lenggeng tu pun tuan yang punye?

sekian...:)cgrock

salam bro kanspira.. insyaAllah kami boleh buat menggunakan loan kerjaaan... kilang di jalan pantai, lenggeng tu bukan kami punya.. kilang kami d kulai johor.

tapi insyaAllah harga kami lebih murah berbanding disana.. disebabkan production rate kami tinggi.. (bukan sbb rendahkan kualiti) hehe..

tuan dimana?

rafanisi
29-11-2013, 02:15 AM
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nNHrlxGrJ4c

bro, aku mmg paling berkenan interlocking brick ni.

utk part brick dinding, kalau takde tampal kt dalam..

bila pasang tu, antara permukaan brick tu ada ruang ke? walaupun 0.1mm - aku mcm berkira skit. hehe.

sbbnya:
1. risau air boleh masuk kalau pressure yg kuat betul2 menghala ke dinding 90 darjah, cth air bomba ke ribut taufan ke. haha
2. aku anti semut.. tak puas hati kalau dorg boleh buat rumah antara permukaan tu. semut kan kecik.. risau boleh selit2 dlm tu.

itu sajelah soalan saya.



http://4.bp.blogspot.com/-OcXXCUYvSmE/USwrjvUodvI/AAAAAAAABhE/bAcMmzmfgSo/s1600/pata-interlocking-br-5d9dd.jpg

_killer_
29-11-2013, 09:20 AM
Lepas tgk video youtube tu, baru aku tau aku dah terover paid.

Bata Dagu 1 - Tak dapat
Bata Sudut - Tak dapat

Tersilap kontraktor, batu pun xde kualiti, macam reban ayam je warna batu.

1seremban
29-11-2013, 09:24 AM
bro, aku mmg paling berkenan interlocking brick ni.

utk part brick dinding, kalau takde tampal kt dalam..

bila pasang tu, antara permukaan brick tu ada ruang ke? walaupun 0.1mm - aku mcm berkira skit. hehe.

sbbnya:
1. risau air boleh masuk kalau pressure yg kuat betul2 menghala ke dinding 90 darjah, cth air bomba ke ribut taufan ke. haha
2. aku anti semut.. tak puas hati kalau dorg boleh buat rumah antara permukaan tu. semut kan kecik.. risau boleh selit2 dlm tu.

itu sajelah soalan saya.



http://4.bp.blogspot.com/-OcXXCUYvSmE/USwrjvUodvI/AAAAAAAABhE/bAcMmzmfgSo/s1600/pata-interlocking-br-5d9dd.jpg

salam, terima kasih kerana berminat dan prihatin.

untuk jawab soalan tu saya cuba jawab dgn apa yg saya faham dan praktikkan..

1.kalau x guna skim coat dibahagian dalaman, kami akan seal dgn 1 bahan sealer disetiap penghubung batu bagi memastikan tiada ruang kecil yg nampak dek mata. selepas tu kami akan sapukan 1bahan lain lagi "water repellent brick treatment" bagi memastikan segala lubang2 tertutup dan brick terlindung daripada jangkitan2 kulat dan semut. (terpulang kepada pemilik sama ada nak tambah lagi guna cat atau tambah guna bahan pengilat.) begitu juga luaran dinding.


rasanya.. jawapan nombor 1 dah menjawab skali soalan numbo 2.

untuk tambahan.. sebelum memulakan bina tapak@lantai kami biasanya akan semburkan "anti termite treatment" pada tapak binaan.

itu saja jawapan saya. hehe.

1seremban
29-11-2013, 09:27 AM
Lepas tgk video youtube tu, baru aku tau aku dah terover paid.

Bata Dagu 1 - Tak dapat
Bata Sudut - Tak dapat

Tersilap kontraktor, batu pun xde kualiti, macam reban ayam je warna batu.

huhu... kekecewaan nampaknya shbt kita ni... boss... kasi touch up skit luaran... n kena main dgn finishing lain.. baru up dia punya aura.

_killer_
29-11-2013, 09:29 AM
huhu... kekecewaan nampaknya shbt kita ni... boss... kasi touch up skit luaran... n kena main dgn finishing lain.. baru up dia punya aura.

itu le..memang nak touch up ni, brapa kos bos?

Plan nk tambah kedepan lagi dlm 10-15kaki dari hall.

ari tu saja2 tanya. diorang nk 10k.

1seremban
29-11-2013, 09:32 AM
itu le..memang nak touch up ni, brapa kos bos?

Plan nk tambah kedepan lagi dlm 10-15kaki dari hall.

ari tu saja2 tanya. diorang nk 10k.

runding d PM boss.. atau wassap.. 01116282001

rafanisi
29-11-2013, 03:58 PM
salam, terima kasih kerana berminat dan prihatin.

untuk jawab soalan tu saya cuba jawab dgn apa yg saya faham dan praktikkan..

1.kalau x guna skim coat dibahagian dalaman, kami akan seal dgn 1 bahan sealer disetiap penghubung batu bagi memastikan tiada ruang kecil yg nampak dek mata. selepas tu kami akan sapukan 1bahan lain lagi "water repellent brick treatment" bagi memastikan segala lubang2 tertutup dan brick terlindung daripada jangkitan2 kulat dan semut. (terpulang kepada pemilik sama ada nak tambah lagi guna cat atau tambah guna bahan pengilat.) begitu juga luaran dinding.


rasanya.. jawapan nombor 1 dah menjawab skali soalan numbo 2.

untuk tambahan.. sebelum memulakan bina tapak@lantai kami biasanya akan semburkan "anti termite treatment" pada tapak binaan.

itu saja jawapan saya. hehe.

ehhe tq..

masa korang buat ni.. mmg setiap lubang yg ada tu korang akan penuhkan dgn simen ek? ke lubang2 tertentu je?

Utk bata rasuk, cmne ko nak justify kekukuhan dia sehebat cara konvensional ek? hehe harap tak kisah..

1seremban
29-11-2013, 04:55 PM
ehhe tq..

masa korang buat ni.. mmg setiap lubang yg ada tu korang akan penuhkan dgn simen ek? ke lubang2 tertentu je?

Utk bata rasuk, cmne ko nak justify kekukuhan dia sehebat cara konvensional ek? hehe harap tak kisah..

setiap lubang tanpa pilih kasih.... huhu..

kekukuhan? hehehe.... produk batu tested by ikram...

utk batu rasuk.. kami letak sekurang2nya 2jalur besi Y10 sekeliling bangunan dan diikat pada besi y10 yg menegak didalam batu rasuk sebelum dicurah simen.

rafanisi
29-11-2013, 09:03 PM
setiap lubang tanpa pilih kasih.... huhu..

kekukuhan? hehehe.... produk batu tested by ikram...

utk batu rasuk.. kami letak sekurang2nya 2jalur besi Y10 sekeliling bangunan dan diikat pada besi y10 yg menegak didalam batu rasuk sebelum dicurah simen.

haha ok..
mcm video buat rumah ni http://www.youtube.com/watch?v=o3XrZcA1-mg
diorg buat tak sealer, water repellent brick treatment tu?

1seremban
30-11-2013, 12:37 AM
haha ok..
mcm video buat rumah ni http://www.youtube.com/watch?v=o3XrZcA1-mg
diorg buat tak sealer, water repellent brick treatment tu?

no komen... org lain punya kerja x tau n x brani nak komen.

nickpanji
30-11-2013, 12:48 AM
park dulu. menarik thread ni.

1seremban
15-12-2013, 08:55 PM
lama x up.. huhu...

maxpda
03-01-2014, 03:35 AM
bump, tahun baru..

Furyzer
21-02-2014, 12:20 PM
parking jugak.. cam best je ibs neh