PDA

View Full Version : Ask/Help Upah pasang lampu dan kipas.


cikoi
09-06-2012, 08:31 PM
Aku baru jek dapat kunci umah yg baru aku beli.Nak tanya geng2 CG yg dah biasa masuk rumah baru. Berapa kos upah untuk pasang lampu dan kipas umah teres 2 tingkat 20x70. Termasuk upah pasang lampu downlight

razoraz
09-06-2012, 08:46 PM
Pengalaman aku- upah member aku rm200 utk satu rumah apartment.. Hehehe.. Standard 1 point rm45 utk point lampu dan point kipas. Jgn ikut sangat rate yg aku bagi ni. Nego dulu dgn wiremen supaya dpt lebih murah.

cikoi
09-06-2012, 10:25 PM
Pengalaman aku- upah member aku rm200 utk satu rumah apartment.. Hehehe.. Standard 1 point rm45 utk point lampu dan point kipas. Jgn ikut sangat rate yg aku bagi ni. Nego dulu dgn wiremen supaya dpt lebih murah.

td tanya sedara aku..dia amik rm250 untuk 1 umah..cuma downlight dia amik 20 sebiji

kekez
10-06-2012, 02:11 AM
area rumah mana tt

CyberMachine
10-06-2012, 02:22 AM
area mana tt? kalau seremban..aku ada member.

wireman kilang aku dulu..hehe

cikoi
10-06-2012, 10:16 AM
area mana tt? kalau seremban..aku ada member.

wireman kilang aku dulu..hehe

aku area melaka..berapa dia amik?

msazmer
10-06-2012, 10:23 AM
kalo pasang lampu kalimantang 2 bijik berape ek org charge? lampu sume aku beli...

matagas
10-06-2012, 10:50 AM
nanti aku tanya adik aku:D

iswaraburuk
10-06-2012, 10:55 AM
rate kontraktor biasa utk fitting saje 200-300.itu pun ikut kuantiti.lg byk fitting murah skit.

anbusan
10-06-2012, 10:59 AM
kalo pasang lampu kalimantang 2 bijik berape ek org charge? lampu sume aku beli...

rumah kat kg hari tu mak aku buat 3 pasang, sebelum ni pakai extension je pastu buat point pulak kene dekat RM150 jugak

sape power bab wiring ni aku nak tanye klu kat rumah aku ade 1 plug socket boleh ke aku beli socket yg ade 2 tu pasang terus? maksud dr 1 socket jd 2 socket...ke kene tarik wayar dr suiz utama tu?

cikoi
10-06-2012, 11:03 AM
rumah kat kg hari tu mak aku buat 3 pasang, sebelum ni pakai extension je pastu buat point pulak kene dekat RM150 jugak


kalo tarik point baru memang RM50 gak rega dia..kalo point memang dah ada.cuma pasang jek..paling mahal pon rm10 jek

skateedge
10-06-2012, 11:09 AM
kalo tarik point baru memang RM50 gak rega dia..kalo point memang dah ada.cuma pasang jek..paling mahal pon rm10 jek

kalau area puchong ni dulu pasang lampu kalimantang bleh dpt RM8.. skang dah RM10-RM15(dah ada point)... kalau tarik cable kene charge lebih... kalau lampu perhiasan rm20 ke atas... pasang kipas rm15-rm20 (dah ada hook).. rm25-RM35 (belom ada hook)... ni harga yg ada dpt 2-3 bln yg lepas...

myrayyan
10-06-2012, 02:37 PM
upah pasang kipas kat rumah aku 1kipas RM45..bg yg mahir buat sendiri adalah percuma

matagas
10-06-2012, 06:01 PM
upah pasang kipas kat rumah aku 1kipas RM45..bg yg mahir buat sendiri adalah percuma

betul bro..tak susah mana pun:D

silverchair959
10-06-2012, 06:07 PM
aku suruh abg aku pasang...upah teh ais jer hehehe

yussys
10-06-2012, 06:08 PM
payah jugak sebenarnya nak dapatkan harga sebenar...
aku pun dah lama tak amek upah utk rumah ni..
tak tau standard upah pasang.

klu sekarang pun aku amek klu lampu atas owner point dah ada pun rm15 utk 1 point..

kipas dalam rm20 ok kot..
klu point sikit aku kira lumpsum jer..

paklah7688
11-06-2012, 12:39 AM
lau area puchong, s.alam, pj dh sekitarnye leh contact sye..harga boleh bincang bergantung dengn kuntiti nye..lau byk, harga semakin murah la

seronok
11-06-2012, 12:16 PM
klu psg lampu kalimantang yg dah ada point.
better psg sendiri jer..sambung Life, Nuetral, Earth tu jer..
Ape susahnye :)

chesnatesz
11-06-2012, 12:25 PM
aku baru masuk umah..
kalu kedai yg aku tanye2 untuk lampu n kipas die amek minimum no..
contoh kena dlm 12 lampu n 3 kipas..so lampu 1 point jatuh 15-20 hengget n kipas 30-35 hengget..ikut kedai..lagi bagus kedai yg ko beli lampu tuh je..
point lak aku tanye kalu xde dlm 120 henget..

so nak save gua mintak tlg member..mane yg xde point kipas kami beli soket dua plug kat kedai, wayar n casing..sume2 x lebeh 100 henget pun skali skru, hook n bagai2 utk pasang lampu n kipas..umah aku umah teres..

upah kwn aku nanti la ku tanye..maybe aku upahkan doa setulus ikhlas..:p:))

lupe bgtau..umah aku ni bo.ngoksss sket..coz hall pun xde point aircond..so pasang point aircond kena la 80 henget n tambah wayar 4 kaki kena dlm 60 camtu..10 kaki dpt free...:)

anbusan
11-06-2012, 12:50 PM
sape tau yg ni
klu dlm bilik ade 1 socket 13A boleh tak aku curik dari socket 13A ni pasang wayar untuk tambah socket 13A kat bilik lain? atau 1 socket 13A ni aku belikan 2 socket 13A yg kembar tu pasang terus? ke kene tarik circuit lain?

seronok
14-06-2012, 08:55 AM
sape tau yg ni
klu dlm bilik ade 1 socket 13A boleh tak aku curik dari socket 13A ni pasang wayar untuk tambah socket 13A kat bilik lain? atau 1 socket 13A ni aku belikan 2 socket 13A yg kembar tu pasang terus? ke kene tarik circuit lain?

boleh..xmnjdi masalah :)

msazmer
20-06-2012, 07:32 PM
baru je pasang td....upah rm20 sebijik...huhuhuh...lyn jela...kalo ada barang memang aku rambo buat sendiri....ehehehe

epi_san
20-06-2012, 07:34 PM
terlanjur ni kawan nak tanya skali bole??
kalau upah pasang ekzos fan plak brape??
tumpang rumah TT ye...

gunungemas
20-06-2012, 07:40 PM
Beli 1 drill RM65.00, Tangga 8 steps RM80.00, beli wayar earth (hijau) segulung RM28.00. Pasang sendirilah. Ajak mari rakan opis tolong tgk2. Siap

utbahz
20-06-2012, 07:49 PM
sape tau yg ni
klu dlm bilik ade 1 socket 13A boleh tak aku curik dari socket 13A ni pasang wayar untuk tambah socket 13A kat bilik lain? atau 1 socket 13A ni aku belikan 2 socket 13A yg kembar tu pasang terus? ke kene tarik circuit lain?

Boleh aje.. xde masalah.. Cuma kalau nk tarik masuk ke bilik lain, elok guna cable yg tebal tu, bukan amik extension socket yg jual kat kedai (w/pun aku selalu buat camtu kat umah sendiri..hihhihi)..

tebbaloi
20-06-2012, 08:12 PM
umah kat mana ni? kalu kat swak contact sy ok. ni website sykt sy http://www.ramectric.blogspot.com/

mat_letop
20-06-2012, 08:13 PM
buat sendr jer la

epi_san
21-06-2012, 12:36 AM
terlanjur ni kawan nak tanya skali bole??
kalau upah pasang ekzos fan plak brape??
tumpang rumah TT ye...

Tolong.. Ade sesape tahu???

Hidier
21-06-2012, 11:29 AM
TT, ko sebenarnya nak pasang lampu/kipas shj or termasuk wayaring sekali?

kalau wayaring dah ada, just nak pasang lampu/kipas, aku cadangkan utk lampu tu, ko pasang sendiri..
boleh jimat kos...

senang jek nak pasang lampu ni TT...

kipas better soh org pasang lah..
sbb takut tercabut kalau x pasang betul2..

Hidier
21-06-2012, 11:29 AM
Tolong.. Ade sesape tahu???

bukak jek thread baru...baru senang org nak nampak soalan ko..

CH4
21-06-2012, 11:30 AM
wiring da ada ker?

RikiRaikonnen
21-06-2012, 02:11 PM
kira by per lampu/kipas gitu... aku lupa berapa dia cas tapi kipas mahal dari lampu..

anbusan
21-06-2012, 02:26 PM
boleh..xmnjdi masalah :)

Boleh aje.. xde masalah.. Cuma kalau nk tarik masuk ke bilik lain, elok guna cable yg tebal tu, bukan amik extension socket yg jual kat kedai (w/pun aku selalu buat camtu kat umah sendiri..hihhihi)..

Ok thanks bro
maksud mmg x payah tarik circuit dr suiz utama kat ruang tamu la kan?
ade 1 bilik kat kg tu x dek socket so akak aku tarik dr luar je beli plug, wayar panjang dgn socket 13A hehe ingat nak masukkan satu socket dlm bilik die tu tarik dr bilik aku ahaha

akusS
15-02-2013, 12:34 PM
salam....kalu rumah baru, xder point kipas pon...kena tebuk dinding la utk buat wiring nak pasang kipas tu kan?
biasa brapa yer org cas utk kerja2 mcamni?
sume bilik xder point kipas ni...
kang rosak lak rumah nti sbb byk dingding kene tebuk...

mygolang
24-03-2014, 07:01 AM
quotation diperlukan upah pasang downlight dgn kipas...rumah teres 22x75

1. 22 point downlight
2. 6 point kipas
3. 4 point lampu hall dgn dining hall

wiring semua da ada..

Area sg buloh, tq

mrvx
24-03-2014, 07:34 AM
lebih baik tarik dari kotak suiz takut wayer pecah nanti jika penggunaan berat spt iron.cerek.hair dry dsb..jika setakat lampu kipas takder masalah.

oxygenO2
24-03-2014, 11:32 PM
Psg shj ke atau siap wiring?