PDA

View Full Version : Pengguna Kawasaki Ninja KRR 150


rijal2009
26-05-2012, 06:57 PM
Disini sapa yang pakai motor ni? aku baru je angkat motor ni seminggu lepas...dah cuba test long distance dari jitra, kedah ke genting highland..

bawak topspeed all the time memang tak menjadi masalah, suhu hanya naik sedikit je walaupun speed maintain 160km/h...

bab 2T lak..

2T, kat jitra aku isi 2T full 1 liter.. Jitra->Genting 450KMx2 (pergi/balik) Total 900KM...so 2T masih ada lagi separuh...

ada orang cakap motor ni antara motor yang paling jimat 2T, ada orang cakap 1 liter 2T boleh pergi sejauh 1300-1700KM...pergh...

time aku bawak Yamaha 125z sebelum ni...400KM dah kena topup 2T, leceh tol..

bab Fuel Consumption lak..

Speed 80-90km/h - > 30KM 1 liter
Speed 110-120km/h - > 23-24KM 1 liter
Speed 140-160km/h - > 16-18KM 1 liter
Speed 170-190/h - > 12-14KM 1 liter
Speed 200 - > 10KM 1 liter.. HAHAHA! !

So far memang puas hati benar2 la aku dengan motor ni...

Time aku bawak GT128 maintain 140km/h(meter ringan) Jitra-Penang 1jam 40 minit..FUH

sekarang ni Kips maintain 190km/h hari tu... Jitra-Penang 45minit..

raingerz
26-05-2012, 07:07 PM
motor double R ni mmg terbaik!!!

serius:)cgrock:)cgrock

witchdoc
26-05-2012, 07:16 PM
top speed motor ni standard leh cecah 190kmh ke?

nvmname
26-05-2012, 07:18 PM
1 liter = 1.3k = 1.7k ??? :o:o:o

xerocracker
26-05-2012, 07:57 PM
Mmg minat motor ni.. mmg boleh g 200kmh, main sprocket jer..full tank berapa ek bro?

Mitokondrion
26-05-2012, 08:01 PM
segala jenis motor2 2t mmg power..

akeyrasta
26-05-2012, 08:09 PM
cer tepek gambar moto jimat ni.. nk tgk gak.

rijal2009
26-05-2012, 09:06 PM
motor double R ni mmg terbaik!!!

serius:)cgrock:)cgrock
yup..memang terbaik la...wlaupun minyak dia agak kuat, tp rasa ketagih serupa isap dadah beb.. hahahaha...pick up dia mcm vtec !

top speed motor ni standard leh cecah 190kmh ke?

dari 0-190 senang2 naik, tp 190 ke 210 slow sikit...boleh cecah 210..

1 liter = 1.3k = 1.7k ??? :o:o:o

yup...mcm tak caya kan??? tapi memang betul serius jimat motor ni...tanya byk kedai gak hari tu, knp minyak 2T tak turun langsung lepas topup 1 liter, semua kedai bagi jawapan yang sama, motor ni memang tak makan 2T bro, moto ni bukan mcm rxz dan 125...

lepas aku jelajah 900km, baru la tgk ada luak...hahahahhaha...

yang paling aku best, motor ni leh maintain 160 tanpa engine jem...kalau 125z aku yg lama ni, maintain 120..tiba2 POOM engine jem. hahah...serius puas hati..

Mmg minat motor ni.. mmg boleh g 200kmh, main sprocket jer..full tank berapa ek bro?

ye..betul tu, sprocket aku balance, pick up & top speed... 14/38...top speed setakat ni pnh bwk 200...x pnh cuba 210, tp serius, tak senang nak bwk 210...bila nak naik ke 205 je mesti ada keta kat depan...

segala jenis motor2 2t mmg power..

aah...

cer tepek gambar moto jimat ni.. nk tgk gak.

dah tempek kt 1st page, cer tengok bgi leleh sket.. hehehe..btw motor ni x la mahal sgt...10k OTR je,..

yg paling aku tak tahan, potong Superbike selamber je...tp xtau la SBK tu bwk full trottle ke tidak, tp dia usha panas je.. :)paid :)paid :eek:

-RIZUAN-
26-05-2012, 09:09 PM
Mmg ler best sbb harga pun best:))..
Adik aku pakai mmg syok try aritu

rijal2009
26-05-2012, 09:21 PM
Mmg ler best sbb harga pun best:))..
Adik aku pakai mmg syok try aritummg la..tp x semahal ninja 250 r.. hehehe..dengar kata ninja 250 kena tapau dgn kips ni senang2 je.. hehehehe...

kalau nak beli motor ni jangan beli bayar bulan, baik beli cash..

MOD jr.
26-05-2012, 09:24 PM
bayar 10k...leh dapat top speed 210kmh!!!.. memang berbaloi!!!

revolver
26-05-2012, 09:48 PM
motor ni main sprocket memang boleh dapat 200kmj. penah tengok RR ni pakai rim aloi dengan tayar 70/90, memang gila... hahaha...

geng2 yang pakai motor ni cakap 2T memang jimat...

akeyrasta
26-05-2012, 10:23 PM
wah mmg gempak jugak kawasaki ni.

balang
26-05-2012, 11:41 PM
memang terbaik moto ni, sekang ni tengah usya AP 125....2 stroke ngan 4 stroke lain ketagihnya..tapi bagi den, gilanya lebih lagi kat 2 stroke ni la.....cuma 1 jeq..toksah banding fc 2 stroke dengan 4 stroke, memang jauh beza..hehehehe..

rijal2009
27-05-2012, 02:16 AM
memang terbaik moto ni, sekang ni tengah usya AP 125....2 stroke ngan 4 stroke lain ketagihnya..tapi bagi den, gilanya lebih lagi kat 2 stroke ni la.....cuma 1 jeq..toksah banding fc 2 stroke dengan 4 stroke, memang jauh beza..hehehehe..
sebenarnya FC ni bergantung cara bawak, kalau bawak below 100km/j memang boleh cecah 30km untuk 1 liter petrol..

tapi kalau bawak sampai 150-170 tu, mmg la kuat... hehehe

tambah pulak time power valve dia open...mcm air je rasa....

am2020
27-05-2012, 02:23 AM
moto kips nie sampai la nie ade lagi..masa aku zaman bujang mase tu aku pkai rxz..kips rr standard leh tapau atau bersaing dgn gamma/rxz yg dh bikin..satu lagi kips ade radiator so x der masalah utk top speed dlm tmph yg lama..x cam rxz dan gamma..kalu belasah mmg blh jem lg2 kalu dh bikin...

rijal2009
27-05-2012, 02:49 AM
moto kips nie sampai la nie ade lagi..masa aku zaman bujang mase tu aku pkai rxz..kips rr standard leh tapau atau bersaing dgn gamma/rxz yg dh bikin..satu lagi kips ade radiator so x der masalah utk top speed dlm tmph yg lama..x cam rxz dan gamma..kalu belasah mmg blh jem lg2 kalu dh bikin...aah..dia ada cooler, mmg best la motor ni...bunyi dia ada sikit mcm SBK...

hari tu naik genting naik 2 orang, 2-2 gemuk2 belaka...siap nak pick up kuat2 lagi..RPM tinggi. habis penat sangat motor ni, suhu naik sikit jee....mmg best motor ni, boleh tengok suhu lagi...

dan yg paling sempoi, lampu dia sama terang dgn keta..

rijal2009
27-05-2012, 07:57 PM
up..member cg x ada yg pakai moto ni ke?

[V]endetta
27-05-2012, 08:15 PM
TT punya abatar mengundang betul la hehe.

rijal2009
27-05-2012, 09:05 PM
endetta;13355720']TT punya abatar mengundang betul la hehe.

jangan goncang depan avatar tu sudah....

penjejak
27-05-2012, 10:19 PM
TT..aku penah pakai moto ni hampir 3 taun gak..pastu tak sampai hati nak jual kt orang..jadik aku tolak murah2 kt adik aku psl aku upgred moto..

moto jenis ni jer yg tinggal pakai 2T(150cc) kalau nak banding ngan suzuki,yamaha ngan honda.mmg moto terbaik bg aku..terutamanya yg nak rasa 'feel' bila racing valve bukak ohohoho..

tapi hati2 TT..moto ni mmg tgh panazzz skang..asik kena curik jer..

:)cgrock

rijal2009
27-05-2012, 10:25 PM
TT..aku penah pakai moto ni hampir 3 taun gak..pastu tak sampai hati nak jual kt orang..jadik aku tolak murah2 kt adik aku psl aku upgred moto..

moto jenis ni jer yg tinggal pakai 2T(150cc) kalau nak banding ngan suzuki,yamaha ngan honda.mmg moto terbaik bg aku..terutamanya yg nak rasa 'feel' bila racing valve bukak ohohoho..

tapi hati2 TT..moto ni mmg tgh panazzz skang..asik kena curik jer..

:)cgrock
hehehe...motor ni aku selalu simpan je, just guna waktu weekends, hari2 aku naik gt128 utk ulang gi kolej...klo naik kips..pergh..rabak pokek aku nak isi minyak...tp kalau bwk 80km/h standard je minyak dia...

tp aku bila bwk moto kips ni,, gatal tangan nak pulas...best tang pickup dia.. haha..

taufic
27-05-2012, 10:27 PM
200kmh tu dah check dgn gps?

orangseni
28-05-2012, 01:24 AM
kips baru nih memang laju ... kat jalan pun dah bannyak ... aku kekadang kena gak kejar dek kips nih ... moto aku dah tua wehh ....

2T memang sangat jimat ... dulu2 2006-2008 , selalu ride dgn member yg pakai kips rr nih ... masa tuh kips rr nih xramai lg pakai ... asal parking ja ,jadi tumpuan ... hehe ...

aku pakai tzm ... dalam group tzm tuh , sebijik ja kips rr ... xdak lg group kips masa tuh (mungkin) ... bayangkan kl konvoi , dlm byk2 tzm, 1 bijik kips rr terselit ... memang rare ... la nih , ramai weh pakai kips rr ...

bayangkan kips tuh plet WMN ... hehe ... dan aku masih setia dengan tzm tua ... tua2 pun , sabah serawak ja xsampai baik secara solo/konvoi... hehe ...

frad
28-05-2012, 01:40 AM
bahaya la tt bwk laju2..mmg power motor ni

rijal2009
28-05-2012, 03:12 PM
200kmh tu dah check dgn gps?
120KM/j = 90km/j GPS
140KM/j = 110km/j GPS
160KM/j = 130km/j GPS
180KM/j = 150km/j GPS
200KM/j = 160KM/j GPS
210KM/j = 175KM/j GPS

psx_dream87
28-05-2012, 03:19 PM
dah lama nak pakai motor ni...tunggu lepaskan kawin dulu la..huhu

koboygurun
28-05-2012, 03:33 PM
tahniah bro kerana telah membuat
pilihan yang tepat...
aku antara rider yg beli motor nie
pada tahun 2008....
wat masa ni ko leh join group kawasakikips...
ramai member2 kita kat sana...
aku dulu join anggota baru seramai 6 orang...
sekarang aku rasa ada dekat 500++ kot..
yg aktif berkonvoi mmg ramai...


tentang motor nie kalu boleh, ko tukar tayar
dulu...jgn pakai tayar standard..sbb licin
dan getah keras nak mampus...nk murah
amik tayar duro depan belakang...
safety first...motor laju leh gi 190-200kmh..
so tayar pon penting..ramai dah tergolek
bawak laju disebabkan tayar standard kilang...


pastu kalu leh tukar sporcket gak...pakai
rkm sbb sporcket skrg adalah untuk sprocket motor 250...
rantai bising giler kot...dan cepat longgar....

untuk penggunaan minyak 2t, motor ni mmg jimat...
kalu boleh pakai minyak 2t semi syntetic...
pakai minyak petronas pon ok....

dan terakhir...bila dah join group kips malaysia..
pasti bro akan beli helmet fullface...
jacket...kasut...knee protector....

kalu rajin, leh laa turun sepang...join trackday...

kaylis
28-05-2012, 03:44 PM
motor kips ni mmg aku minat sejak zaman sekolah menengah 20 tahun dulu tapi sampai skrg tak beli2 lagi....huhuhuhu.....:):):)

bawak slow2 tt, moto tu ader 2 tayar jer....:D:D:D

rijal2009
28-05-2012, 06:55 PM
tahniah bro kerana telah membuat
pilihan yang tepat...
aku antara rider yg beli motor nie
pada tahun 2008....
wat masa ni ko leh join group kawasakikips...
ramai member2 kita kat sana...
aku dulu join anggota baru seramai 6 orang...
sekarang aku rasa ada dekat 500++ kot..
yg aktif berkonvoi mmg ramai...


tentang motor nie kalu boleh, ko tukar tayar
dulu...jgn pakai tayar standard..sbb licin
dan getah keras nak mampus...nk murah
amik tayar duro depan belakang...
safety first...motor laju leh gi 190-200kmh..
so tayar pon penting..ramai dah tergolek
bawak laju disebabkan tayar standard kilang...


pastu kalu leh tukar sporcket gak...pakai
rkm sbb sporcket skrg adalah untuk sprocket motor 250...
rantai bising giler kot...dan cepat longgar....

untuk penggunaan minyak 2t, motor ni mmg jimat...
kalu boleh pakai minyak 2t semi syntetic...
pakai minyak petronas pon ok....

dan terakhir...bila dah join group kips malaysia..
pasti bro akan beli helmet fullface...
jacket...kasut...knee protector....

kalu rajin, leh laa turun sepang...join trackday...memang dok rasa tayar ni lincin gak...time turun genting hari tu, time tu hujan renyai2..terasa la tayar berlari time break..

org ckp pakai 2T murah engine semput2, tp aku pakai 2T rm10 tak semput pun...mungkin next aku pakai 2T semi @ fully synthentic hehehe...

bagi la link utk forums tu

nvmname
29-05-2012, 12:14 AM
10k otr... 125zr dan rxz sekarang dah 9k++...
fuh berbaloi jugak tu kan..

rijal2009
29-05-2012, 01:40 AM
10k otr... 125zr dan rxz sekarang dah 9k++...
fuh berbaloi jugak tu kan..
aah...harga 125z dan rxz tak berbaloi lgsng..tambah lgi harga rxz lgi gila, tak masuk akal, harga cecah 14k...pergh...alasan product tu dah tak keluar la konon..

jacksparow
29-05-2012, 10:39 AM
mcm gian je nk pakai kips nih..huhu

rijal2009
29-05-2012, 11:38 AM
mcm gian je nk pakai kips nih..huhu
beli je 1...jgn sampai tergian2 ahahha..x rugi pn kalau beli..

irfan
29-05-2012, 11:58 AM
maintanance cemana bro?? servis mahal tak?

rijal2009
29-05-2012, 12:16 PM
maintanance cemana bro?? servis mahal tak?maintenance biasa je bro...asalkan moto jaga elok, jgn bgi org pinjam...kalau tak jatuh, xpe bro...

rim dia jgn bgi masuk dlm lobang lak...sbb 1 rim belakang dia berharga rm1.4k sahaja utk belakang.. :D:)

coverset dia jgn bgi pecah tau, kalau nak tkr full set, dlm rm2800 sahaja.. :D:)

engine jaga elok2 tau, jgn pakai minyak masak lak, sbb harga piston pn dah rm100 ++ :D:)

block jgn bgi calar, sbb tak boleh nak rebore... block harga rm1k++ sahaja.. :D:)

switch2 signal dan lampu tu jaga elok2, sbb kalau rosak nak tkar tu seunit rm300++ sahaja... :D:)

rijal2009
29-05-2012, 12:22 PM
tp jgn risau, pengguna motor kips area utara ni ramai muka senyum lebar, sbb part boleh cari kat thailand..:D

harga part kat sana separuh dari harga ORI.. hehe..

FaZiL^aFiZi
29-05-2012, 12:30 PM
ramai betul org pakai moto ni skang...
selalu nampak wane ijau je..
wane lain xde ke/

black_apple
29-05-2012, 12:33 PM
aku mmg teringin nk smbar mtr ni pun...gian je tgk org pkai..
10k dh leh kua kedai ke?

ikhmal_ok
29-05-2012, 12:48 PM
waktu aku belajar dulu pakai motor ni lah, motor laju barang racing banyak.

rijal2009
29-05-2012, 03:15 PM
aku mmg teringin nk smbar mtr ni pun...gian je tgk org pkai..
10k dh leh kua kedai ke?
kalau tak silap 10k lebih kot..tak pasti la..

fauzi32
29-05-2012, 03:28 PM
kips baru ni memang laku sekarang.. sejak tzm dan nsr dah tak kluarkan lagi model baru 150cc 2store.. :(. dulu sy mengharapkan honda nsr sp masuk malaysia.. last2 honda cbr 150 lak dimasukkan last2 tak laku hhahaa.

fauzi32
29-05-2012, 03:34 PM
tahniah bro kerana telah membuat
pilihan yang tepat...
aku antara rider yg beli motor nie
pada tahun 2008....
wat masa ni ko leh join group kawasakikips...
ramai member2 kita kat sana...
aku dulu join anggota baru seramai 6 orang...
sekarang aku rasa ada dekat 500++ kot..
yg aktif berkonvoi mmg ramai...


tentang motor nie kalu boleh, ko tukar tayar
dulu...jgn pakai tayar standard..sbb licin
dan getah keras nak mampus...nk murah
amik tayar duro depan belakang...
safety first...motor laju leh gi 190-200kmh..
so tayar pon penting..ramai dah tergolek
bawak laju disebabkan tayar standard kilang...


pastu kalu leh tukar sporcket gak...pakai
rkm sbb sporcket skrg adalah untuk sprocket motor 250...
rantai bising giler kot...dan cepat longgar....

untuk penggunaan minyak 2t, motor ni mmg jimat...
kalu boleh pakai minyak 2t semi syntetic...
pakai minyak petronas pon ok....

dan terakhir...bila dah join group kips malaysia..
pasti bro akan beli helmet fullface...
jacket...kasut...knee protector....

kalu rajin, leh laa turun sepang...join trackday...

teringat aku zaman remaja tahun 90an dulu. layan corner track batu 3 shah alam.. masa tu sy guna tzm .. ahad atau sabtu mesti turun track.. jika jatuh. memang naik lorilah bawak balik.. :">

orangseni
29-05-2012, 06:42 PM
kips baru ni memang laku sekarang.. sejak tzm dan nsr dah tak kluarkan lagi model baru 150cc 2store.. :(. dulu sy mengharapkan honda nsr sp masuk malaysia.. last2 honda cbr 150 lak dimasukkan last2 tak laku hhahaa.
w/pun begitu , kedua2 model tzm / nsr tetap ada peminat tersendiri sehingga kini ... tak pupus la senang cita ... ada ja pembeli baru ... :D

fauzi32
29-05-2012, 11:10 PM
w/pun begitu , kedua2 model tzm / nsr tetap ada peminat tersendiri sehingga kini ... tak pupus la senang cita ... ada ja pembeli baru ... :D

ye betul.. tzm topspeed sy pernah tekan 240km. just ekjust spoket dan tabung exzos shj. cuma tzm ni power valve dia senang rosak. :">

rijal2009
29-05-2012, 11:18 PM
ye betul.. tzm topspeed sy pernah tekan 240km. just ekjust spoket dan tabung exzos shj. cuma tzm ni power valve dia senang rosak. :">
pergh...biar btul...kips aku leh cecah 210 je, tp susah nak naik 210 tu...dari 190 ke 200 mkn masa jgk..kalau dari 0 ke 160 kejap je.. :D

tp tak tahan dgn angin dia woo...kuat seh..aku pakai helmet half face je..wakakak..

KOME82
29-05-2012, 11:24 PM
Dgr enjin RR ni sama je dgn enjin kips model lama2 tu..enjin klon dr model lama,so enjin tak tahan lama,3-4 tahun enjin drop mcm kips2 model lama yg skrg dah xbleh blah..

rijal2009
29-05-2012, 11:38 PM
Dgr enjin RR ni sama je dgn enjin kips model lama2 tu..enjin klon dr model lama,so enjin tak tahan lama,3-4 tahun enjin drop mcm kips2 model lama yg skrg dah xbleh blah..
yeke? member aku pakai kips sejak 2008 lgi..dan moto dia standard kilang dri skrng, x pnh kacau engine lgi...tp ok je elok je, top speed blh 200 gk..

fauzi32
30-05-2012, 12:49 AM
pergh...biar btul...kips aku leh cecah 210 je, tp susah nak naik 210 tu...dari 190 ke 200 mkn masa jgk..kalau dari 0 ke 160 kejap je.. :D

tp tak tahan dgn angin dia woo...kuat seh..aku pakai helmet half face je..wakakak..

tzm dulu berat, gear 5 je tekan boleh sampai 200km,
nsr rr pun sama.. memang thn 90 an dulu 2 model ni
top masa tu,kips dan rxz ikut belakang. race day kt bt3
shah alam class 150cc dulu, tzm dan nsr selalu didepan.
tapi syg 2 model ni dah tak kluar lg, :(

pendrive
30-05-2012, 11:08 AM
sy pengguna kips rr ni..2t full tank sy lh pakai hampir 1400km..minyak gear box sy pakai rock oil guardian 10-40w semi synthetic(RM40)..minyak 2t quicksilver(RM55 segelen)..dgn berat badan sy yg xsampai 50kg ni..sy set spoket 15-36 428 dan top speed jln rata lh dpt hmpir 220kmh(meter motor)..tayar maxxis dpn blakang 90/80..dgn RM10 petrol sy lh ulang alik gi keje 3 ari(meru-shah alam je)..klw bwk gi kje jarang la nk men PV die..mlm minggu insyaallah:D..yg penting enjin standard kilang kawasaki:">..

P/S:jgn pakai rantai kaler2..senang putus..rr mnyentap kuat..(brdasarkn pengalaman:) )

rijal2009
30-05-2012, 12:06 PM
sy pengguna kips rr ni..2t full tank sy lh pakai hampir 1400km..minyak gear box sy pakai rock oil guardian 10-40w semi synthetic(RM40)..minyak 2t quicksilver(RM55 segelen)..dgn berat badan sy yg xsampai 50kg ni..sy set spoket 15-36 428 dan top speed jln rata lh dpt hmpir 220kmh(meter motor)..tayar maxxis dpn blakang 90/80..dgn RM10 petrol sy lh ulang alik gi keje 3 ari(meru-shah alam je)..klw bwk gi kje jarang la nk men PV die..mlm minggu insyaallah:D..yg penting enjin standard kilang kawasaki:">..

P/S:jgn pakai rantai kaler2..senang putus..rr mnyentap kuat..(brdasarkn pengalaman:) )prgh...asal mahal sgt 2T ko pakai..aku pnye 2T waktu mula2 yg 11 hengget je...tp skrng ni up sket..pakai yg 16 hengget...segelen ke 1 gallon? hahah..

pendrive
30-05-2012, 11:22 PM
prgh...asal mahal sgt 2T ko pakai..aku pnye 2T waktu mula2 yg 11 hengget je...tp skrng ni up sket..pakai yg 16 hengget...segelen ke 1 gallon? hahah..

1 gallon ngn segelen len ke?1 gallon bpe liter?segelen bpe liter?2t pe yg nk 16 hengget tu?msti 2t mat jambu(wangi) ni:))..tp sy xkate 2t murah tu xbgus..cume kbnykkan 2t murah ni die cair..so buat karbon byk..i dont like it:))..barang2 kawasaki bkn mcm barang2 yamaha bang..piston complete ngn gasket ade la yg murah..selain dr tu abg kaji sndri ye:)..sy sayang mesin sy..

p/s:brkongsi mne yg thu je..salah tolong btolkn..newbie lg ni:)..

orangseni
31-05-2012, 02:09 AM
2T gred tcw3 (quicksilver,maxoil,evinrude) antara 2T yg digemari oleh 2-strokers tegar ...

pakai 2T yang saya jual .... haha ... http://gerai2tonline.blogspot.com/ sama gred dengan quicksilver ... rege 55 gak ... terlaris di forum malaysianbikers sejak 2010 ...

betulla kata bro pendrive .... mendapan karbon 2t quicksilver @ mana2 2t gred tcw3 memang ciput ... kebanayakan yg jual kat kedai moto gred jaso fa,fb,fc...fd pun jarang ... tcw3 nasibla kl ada ...

orangseni
31-05-2012, 02:23 AM
tzm dulu berat, gear 5 je tekan boleh sampai 200km,
nsr rr pun sama.. memang thn 90 an dulu 2 model ni
top masa tu,kips dan rxz ikut belakang. race day kt bt3
shah alam class 150cc dulu, tzm dan nsr selalu didepan.
tapi syg 2 model ni dah tak kluar lg, :(
w/pun tzm dah tua , tapi gelaran "lagendary hiway star" yang dipegang sejak dulu, kini & sampai bila2 tetap dicemburui ... hehe ... aku bangga masih memiliki tzm ... :D :D

sori of topik ... nanti bukak thread tzm la ... hehe ... agak2 ada sambutan x ... :">

namkin
31-05-2012, 09:13 AM
w/pun tzm dah tua , tapi gelaran "lagendary hiway star" yang dipegang sejak dulu, kini & sampai bila2 tetap dicemburui ... hehe ... aku bangga masih memiliki tzm ... :D :D

sori of topik ... nanti bukak thread tzm la ... hehe ... agak2 ada sambutan x ... :">

Betol2.
Cube bukak thread Tzm satu..aku ade sejibik jgk.pakai zaman belajar dlu..
mmg Layan hi way.140-160 kmj je slalu mentain..haha..

Skang simpan dlm umah je..sejak alat lektronic YCLS aku rosak..jarang gune da..
2t kuat mkn wooo sejak alat ni rosak..yg baru kedai mau rm300++ woo

rijal2009
31-05-2012, 10:03 AM
1 gallon ngn segelen len ke?1 gallon bpe liter?segelen bpe liter?2t pe yg nk 16 hengget tu?msti 2t mat jambu(wangi) ni:))..tp sy xkate 2t murah tu xbgus..cume kbnykkan 2t murah ni die cair..so buat karbon byk..i dont like it:))..barang2 kawasaki bkn mcm barang2 yamaha bang..piston complete ngn gasket ade la yg murah..selain dr tu abg kaji sndri ye:)..sy sayang mesin sy..

p/s:brkongsi mne yg thu je..salah tolong btolkn..newbie lg ni:)..ok ke bro 2T jenis tu? 2T aku warna kuning, bau dia tak wangi, tp sedap di hidu..

orangseni
31-05-2012, 10:27 AM
ok ke bro 2T jenis tu? 2T aku warna kuning, bau dia tak wangi, tp sedap di hidu..
tolong jawab ... lebih dr ok ... pakai 2stroke , nak menten performance , pakaila 2T gred jaso fc , jaso fd , tcw3 (nih plg best) ...

jaso fc : castrol active , shell vsx , petronas 4000 , yamalube semi ...

jaso fd : castrol power 1 , penzoil titanium ...

tcw3 : maxoil low smoke , , quicksilver , evinrude johnson , penzoil marine ...

am2020
31-05-2012, 11:24 AM
w/pun tzm dah tua , tapi gelaran "lagendary hiway star" yang dipegang sejak dulu, kini & sampai bila2 tetap dicemburui ... hehe ... aku bangga masih memiliki tzm ... :D :D

sori of topik ... nanti bukak thread tzm la ... hehe ... agak2 ada sambutan x ... :">

dulu mmg bangga saper2 kalu pakai tzm...kalu ngorat aweks mmg genti dapat nyer...kalu balik kg lagi2 bawa moto time semayang raye..mmg byk mate yg menengok..la nie ..aku ngk byk indon pakai...

pendrive
31-05-2012, 11:38 AM
ok ke bro 2T jenis tu? 2T aku warna kuning, bau dia tak wangi, tp sedap di hidu..

alhamdullilah ok bang..asap kurang(ble enjin da panas n setting standard)..ble bukak head blok n piston mmg bersih..crankshaft pon bersih..bunyi ring pon smooth je..2t quicksilver ni warne die biru2 hijau..pekat gak r..ble servis head blok lh nmpk carbon tu dok kt area PV..segelen tu sy boleh pki 3 bln lbih bang..tp tu pon tgk kekerapan moto brjln la..tp masih mnjimatkn:D..

P/S: pendapat newbie je..salah silap harap diperbtolkn:)..

rijal2009
31-05-2012, 11:42 AM
alhamdullilah ok bang..asap kurang(ble enjin da panas n setting standard)..ble bukak head blok n piston mmg bersih..crankshaft pon bersih..bunyi ring pon smooth je..2t quicksilver ni warne die biru2 hijau..pekat gak r..ble servis head blok lh nmpk carbon tu dok kt area PV..segelen tu sy boleh pki 3 bln lbih bang..tp tu pon tgk kekerapan moto brjln la..tp masih mnjimatkn:D..

P/S: pendapat newbie je..salah silap harap diperbtolkn:)..
owh...ok la tu...sblm ni aku pernah pakai 2T mineral..time tu mmg poket habuk pun takde..tp ok je, x semput pn..skrng ni poket ade isi sket pakai yg RM16.30..

orangseni
31-05-2012, 12:29 PM
dulu mmg bangga saper2 kalu pakai tzm...kalu ngorat aweks mmg genti dapat nyer...kalu balik kg lagi2 bawa moto time semayang raye..mmg byk mate yg menengok..la nie ..aku ngk byk indon pakai...
orang malaysia pun masih ramai pakai ... :D senang ja nak bezakan tzm yg indon pakai dengan orang kita pakai ... tzm orang kita lebih terjaga &... hehe ... jap g nak bukak thread tzm la ...:D

shaiful
16-10-2012, 10:03 PM
maintenance biasa je bro...asalkan moto jaga elok, jgn bgi org pinjam...kalau tak jatuh, xpe bro...

rim dia jgn bgi masuk dlm lobang lak...sbb 1 rim belakang dia berharga rm1.4k sahaja utk belakang.. :D:)

coverset dia jgn bgi pecah tau, kalau nak tkr full set, dlm rm2800 sahaja.. :D:)

engine jaga elok2 tau, jgn pakai minyak masak lak, sbb harga piston pn dah rm100 ++ :D:)

block jgn bgi calar, sbb tak boleh nak rebore... block harga rm1k++ sahaja.. :D:)

switch2 signal dan lampu tu jaga elok2, sbb kalau rosak nak tkar tu seunit rm300++ sahaja... :D:)


wow...ini dikira biasa ker...apapun tq for the info.

msazmer
07-12-2012, 01:40 AM
ada rupanya thread bincang motor ni...kwn aku tgh racun aku beli motor ni...hehehe

mr_x6006
07-12-2012, 01:56 AM
kips baru ni memang laku sekarang.. sejak tzm dan nsr dah tak kluarkan lagi model baru 150cc 2store.. :(. dulu sy mengharapkan honda nsr sp masuk malaysia.. last2 honda cbr 150 lak dimasukkan last2 tak laku hhahaa.

Boon Siew Honda ni x reti tgk market org Malaysia..

Bg aku CBR150 tu motor yg gagal.. :D

msazmer
07-12-2012, 02:24 AM
Boon Siew Honda ni x reti tgk market org Malaysia..

Bg aku CBR150 tu motor yg gagal.. :D

Betul..design pun aku tgk tak berapa berkenan...

AbgHerryEnsem
07-12-2012, 02:29 AM
Aku dah pakai 3 biji kips start dari kr, cyclone pastu victor.. antara 3 ni yg paling power ialah victor buruk aku yg dah masuk kedai besi buruk sebab masuk air mase banjir.. bayangkan meter victor ni cume 220 je tapi jarum meter tu terlebih 220 iaitu tepat2 menghala aku... Huhu memang power... Skg aku ade savvy je malas nak main motor lagi..

/s: jb-p.gudang aku leh kejar 5 minit je tapi mase tu kul 12.55mlm pakai motor super kips cyclone.. memang dasyat kawasaki ni...

Muhd.Faris
07-02-2013, 03:55 PM
up..member cg x ada yg pakai moto ni ke?
aku ada pakai baru beli 31.1.2012 ni best gile bro. haha cuma first gear aku kurang reti sikit maklum la baru naik motor 2T ni. first gear mmg kena bt kasi mcm meneran sikit ke?

awiena
07-02-2013, 03:58 PM
best best gak..bawak laju nak pi mana

Fourth Solutions
07-02-2013, 04:00 PM
Awat tt kn mark as scammer???

Dr sanchez
29-04-2013, 06:05 PM
Waa.... ada ure2 mcm nk try lak motor nie... ngheee... ok k?

bengang2003
29-04-2013, 06:20 PM
errr...ada geng2 suzuki txr 150 gamma tak kat sini?

ed_zero
29-04-2013, 06:31 PM
member aku pun baru beli mgu lepas..berapa ko beli bro OTR?

irfan
29-04-2013, 06:33 PM
hati2 bawa moto tt..kalau nak laju pastikan boleh brake

tqvm

nas06
30-04-2013, 12:24 PM
ermm menarik gak baca thread RR nie,patut la kat hwy laju je kuda nie and makin ramai org pakai sekarang....160 km/h pun dah laju TT,but tol ker leh sampai 210 km/h? Laju tu TT...ER6n/F atau versys boleh kejar kot dgn laju tu..teringin nk bwk RR nie bila la dapat hehe

miehensem
30-04-2013, 01:15 PM
ermm menarik gak baca thread RR nie,patut la kat hwy laju je kuda nie and makin ramai org pakai sekarang....160 km/h pun dah laju TT,but tol ker leh sampai 210 km/h? Laju tu TT...ER6n/F atau versys boleh kejar kot dgn laju tu..teringin nk bwk RR nie bila la dapat hehe

160kmh kips motor atas 500cc semua boleh ligan ( kecuali moto cruiser la ).. superkips 210kmh ( bukan gps ) tu dah habis perah.. tp superbike 210kmh ( gps ) tu kelajuan biasa je..

hyip-otai
30-04-2013, 02:18 PM
krr ni dah jadi motor panas mcm motor 125z... member aku baru je motor kena rembat. duk rumah teres. pencuri siap potong lock pagar depan rumah. masa dia balik kampung... solex terbarai mcm kena asid je..

-RIZUAN-
30-04-2013, 02:27 PM
kips baru ni memang laku sekarang.. sejak tzm dan nsr dah tak kluarkan lagi model baru 150cc 2store.. :(. dulu sy mengharapkan honda nsr sp masuk malaysia.. last2 honda cbr 150 lak dimasukkan last2 tak laku hhahaa.

sib baik la aku dan simpan lagi binatang buas ni..hehe
http://photos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/s720x720/539801_512642852120172_243384003_n.jpg

wanchaidek
30-04-2013, 02:32 PM
Tapi org ckp sikit masa lg jadi mcm tzm
terbantut jap niat aku, yela nanti spare part ssh cari :(

-RIZUAN-
30-04-2013, 02:38 PM
Tapi org ckp sikit masa lg jadi mcm tzm
terbantut jap niat aku, yela nanti spare part ssh cari :(

sapa kata tzm sparepart ssh..

mai aku listkan
kawasaki paling snng part..model 150 2 stroke dia mmg byk.blh google..

tzm-yamaha...takyah citer la...pengilang2 paling suka buat balik brg after market untuk yamaha sbb yamaha sale kuat..

nsr-honda-tak kenal maka tk cinta...silap peraturan dalam cinta mmg merana...:)):))...
part mmg ssh..tp masih ada di Singapore...thai.indon.kl pun ada tk byk...coverset tk payah cari la...nak2 model rr....ada tapi harga mcm beli rantai emas...



jgn takut pakai kawa....

sharemalaysia
30-04-2013, 02:42 PM
bestnya kalau ada KR..

mirah_delima
30-04-2013, 03:14 PM
bestnya kalau ada KR..

memang best..lagi best lagi cepat kerahmatuaallah...heheheh
aku ada sebiji huhu ..moto ni memang laju bebeno..murah je nak maintain..rodtax rm2 je..2t mcm tak pakai je..miyak itam 1 liter je..tapi leh dapat 200kmj..huhuhuuu..sapa rasa dah byk amalan leh le beli moto ni...aku naik kadang2 je weekend n bila jiwa kesunyian..huhu..

http://i1339.photobucket.com/albums/o720/mirah_delima/20130223_073944_zps8dfe851b.jpg (http://s1339.photobucket.com/user/mirah_delima/media/20130223_073944_zps8dfe851b.jpg.html)

HantuLetto
30-04-2013, 03:26 PM
1 soalan je, ape beza rr limited edition( wane ijau) dan yang biasa(biru, merah) dari segi performance ke?

rasul
30-04-2013, 03:36 PM
Disini sapa yang pakai motor ni? aku baru je angkat motor ni seminggu lepas...dah cuba test long distance dari jitra, kedah ke genting highland..

bawak topspeed all the time memang tak menjadi masalah, suhu hanya naik sedikit je walaupun speed maintain 160km/h...

bab 2T lak..

2T, kat jitra aku isi 2T full 1 liter.. Jitra->Genting 450KMx2 (pergi/balik) Total 900KM...so 2T masih ada lagi separuh...

ada orang cakap motor ni antara motor yang paling jimat 2T, ada orang cakap 1 liter 2T boleh pergi sejauh 1300-1700KM...pergh...

time aku bawak Yamaha 125z sebelum ni...400KM dah kena topup 2T, leceh tol..

bab Fuel Consumption lak..

Speed 80-90km/h - > 30KM 1 liter
Speed 110-120km/h - > 23-24KM 1 liter
Speed 140-160km/h - > 16-18KM 1 liter
Speed 170-190/h - > 12-14KM 1 liter
Speed 200 - > 10KM 1 liter.. HAHAHA! !

So far memang puas hati benar2 la aku dengan motor ni...

Time aku bawak GT128 maintain 140km/h(meter ringan) Jitra-Penang 1jam 40 minit..FUH

sekarang ni Kips maintain 190km/h hari tu... Jitra-Penang 45minit..

pernah pakai kawasaki kips 150,tapi bukan version double rr baru nie..version lama...kawasaki kips krz....pernah bawak kelajuan meter 200 naik 2 orang...minyak save,2t pun save...krz nie takde cutt off kelajuan...yang baru2 nie ada rasanya cut off kelajuan.meter 240 ke 260 kalau tak silap.tapi lebih 200:)cgrock

mirah_delima
30-04-2013, 03:45 PM
1 soalan je, ape beza rr limited edition( wane ijau) dan yang biasa(biru, merah) dari segi performance ke?

ejin ,part semua sama..kaler je lain n ada single sit:)cgrock:)cgrock:)cgrock

guhetsuto
30-04-2013, 03:51 PM
ejin ,part semua sama..kaler je lain n ada single sit:)cgrock:)cgrock:)cgrock

betul betul..

penjejak
02-05-2013, 12:31 PM
tahniah bro kerana telah membuat
pilihan yang tepat...
aku antara rider yg beli motor nie
pada tahun 2008....
wat masa ni ko leh join group kawasakikips...
ramai member2 kita kat sana...
aku dulu join anggota baru seramai 6 orang...
sekarang aku rasa ada dekat 500++ kot..
yg aktif berkonvoi mmg ramai...


tentang motor nie kalu boleh, ko tukar tayar
dulu...jgn pakai tayar standard..sbb licin
dan getah keras nak mampus...nk murah
amik tayar duro depan belakang...
safety first...motor laju leh gi 190-200kmh..
so tayar pon penting..ramai dah tergolek
bawak laju disebabkan tayar standard kilang...


pastu kalu leh tukar sporcket gak...pakai
rkm sbb sporcket skrg adalah untuk sprocket motor 250...
rantai bising giler kot...dan cepat longgar....

untuk penggunaan minyak 2t, motor ni mmg jimat...
kalu boleh pakai minyak 2t semi syntetic...
pakai minyak petronas pon ok....

dan terakhir...bila dah join group kips malaysia..
pasti bro akan beli helmet fullface...
jacket...kasut...knee protector....

kalu rajin, leh laa turun sepang...join trackday...


aku setuju ngan otai ni..mmg tayar n sprocket kena tukar..
pastu jgn pakai 2T yg murah..lama kelamaan 'kureng' power sbb 2T tu akan berkerak kat kepala piston dan bhgn2 lain ..aku pakai Silkolene RM 33/liter..mmg terbaekk setakat niy..:)cgrock:)cgrock

penjejak
02-05-2013, 12:33 PM
pernah pakai kawasaki kips 150,tapi bukan version double rr baru nie..version lama...kawasaki kips krz....pernah bawak kelajuan meter 200 naik 2 orang...minyak save,2t pun save...krz nie takde cutt off kelajuan...yang baru2 nie ada rasanya cut off kelajuan.meter 240 ke 260 kalau tak silap.tapi lebih 200:)cgrock


aku teringat KRZ aku yg dah 2 taun terbiaq..:((:((
ntah bila la aku nak 'rebuild' balik kasi hemsem..:D

rasul
02-05-2013, 02:49 PM
aku teringat KRZ aku yg dah 2 taun terbiaq..:((:((
ntah bila la aku nak 'rebuild' balik kasi hemsem..:D

restore balik oky tue....apa yang rosaknya?:D

MULAMBO
02-05-2013, 07:54 PM
mnyesal plak jual tzm 3 thun lpas. skrang dh rindu kat 2stroke power. tapi RR ni nape handle die macam xbest skit?boleh tukar pakai yang tzm punye tak?

wira_laju
02-05-2013, 08:15 PM
mmg layan 2 stroke nih.sejak jual rxz.rinduler.

yudi299
02-05-2013, 08:18 PM
mmg cun motor ni

penjejak
08-05-2013, 12:22 PM
restore balik oky tue....apa yang rosaknya?:D

ntah la kawan..aku biar camtu jer selama 2 tahun..jangan bekarat enjin,blok bagai udah ler..

wan_mok
27-06-2013, 10:30 AM
mcm mna nk jimat petrol derr??

wan_mok
27-06-2013, 11:43 AM
ayoo...tlg aja ambo...

jutaonemini
27-06-2013, 11:47 AM
mcm mna nk jimat petrol derr??

jgn bwk laju2...hehe

wan_mok
27-06-2013, 11:57 AM
jgn bwk laju2...hehe

hahahahahaha..btul2..ad tips lain x???

jutaonemini
27-06-2013, 12:07 PM
hahahahahaha..btul2..ad tips lain x???

hehe..klu motor 2 stroke mmg telan minyak pn bro..standard la tu.. :D

wan_mok
27-06-2013, 12:08 PM
oo....got it..biasa la..bru nk knal

adie73
27-06-2013, 11:01 PM
Aduh.....haiii... terkenang la pulak.1996 beli tzm,test power .puhh....200-220 top speed.terbaik.

wan_mok
02-07-2013, 10:44 AM
perrghhh....laju kot

apoeki
02-07-2013, 11:29 AM
x takut ker bwk laju2..nti kne AES kn da nanes..hahaha

apoeki
02-07-2013, 11:31 AM
hahahahahaha..btul2..ad tips lain x???

jgn jln jh2..jln dekat2 umh jer:eek:

penjejak
04-07-2013, 05:17 PM
restore balik oky tue....apa yang rosaknya?:D

takde rosak apape..cume dah terbiar jer..hohoho

lelabah
04-07-2013, 05:49 PM
motor pertama mula keje kerajaan. dah kawin dah ada kete moto ni terbiar je sampailah ada orang kecek.

redzsham
05-07-2013, 12:26 AM
heran jugak aku .. sepanjang aku bawak motor ... jarang aku jumpak org bawak motor menten 200kmj... apetah lagi 160... habih2 pun 120kmj je.. heehhe. kalau cc 500 ke ats tu kat hiway bulehla percaya 200kmj.

wan_mok
11-07-2013, 12:01 PM
Ada sapa2 nk konvoi balik kelate x?? Nak join jugok

tokayahmetal
13-08-2013, 01:29 AM
moto ni gua dah try henjut KL-Penang maintain 180-200kmh (waktu malam)..Alhamdulillahhh...lazat dan berkrim. Henjut dari KL-Yong Peng maintain 180kmh (waktu pagi)..Alhamdulillah..sampai Yong Peng kena saman trafik..muehehhee.

matty
17-11-2013, 01:53 PM
Awek aku duk hasut bli motor ni, dah la aku xreti bawak motor cmni.
Sebab kawan2 semua mula layan moto ni skrng..

mrvx
17-11-2013, 01:55 PM
baik angkat 250cc.. tahun depan grenti aku angkat.. dah fikir masak2