PDA

View Full Version : Minta Tolong - Surat Opsyen Jual Tanah


bplanduser
15-05-2012, 05:23 PM
Salam Sejahtera Warga CG...

Saya ingin meminta tolong atau pendapat untuk Opsyen Letter..
Kawan sy nak jual tanah dia...
Buyer minta dia buat Opsyen Letter...
Opsyen Letter ni kena melalui peguam atau leh buat sendiri?...
Ada sesiapa yg boleh bg contoh surat opsyen ni dak?...
Terus terang sy katakan sy tak pernah tngk Opsyen Letter ni...

Tq...

mankj82
15-05-2012, 05:34 PM
senang cerita, kawan tu kena lantik lawyer. ada hitam dan putih. senang kedua2 pihak

bplanduser
15-05-2012, 05:37 PM
senang cerita, kawan tu kena lantik lawyer. ada hitam dan putih. senang kedua2 pihak

Ok... Terima kasih...

Tq... :">

tokmudin
15-05-2012, 05:41 PM
opsyen tanah ni kira kuasa leh jual tanah tu la..dia ada tempoh dia, sebulan ke , 2 bulan ke ..dlm tempoh ni , broker/agen lain tak boleh jual..jika jual gak, pemegang opsyen la yg dapat..gi je pejabat lawyer, diorg tau la apa nak buat..

bplanduser
15-05-2012, 05:45 PM
opsyen tanah ni kira kuasa leh jual tanah tu la..dia ada tempoh dia, sebulan ke , 2 bulan ke ..dlm tempoh ni , broker/agen lain tak boleh jual..jika jual gak, pemegang opsyen la yg dapat..gi je pejabat lawyer, diorg tau la apa nak buat..

Terima kasih diatas penerangan saudara...
Sy akan inform kawan sy...
Tanya skit...
Bayaran untuk buat surat opsyen bergantung pada harga jual tanah ka?...

Tq... :">

paklah^sti
20-05-2012, 03:33 AM
Terima kasih diatas penerangan saudara...
Sy akan inform kawan sy...
Tanya skit...
Bayaran untuk buat surat opsyen bergantung pada harga jual tanah ka?...

Tq... :">

guna khidmat loyer je senang...apa2 hal loyer uruskan...bukak fail...xmahal sgt pon...:)

bplanduser
20-05-2012, 09:30 AM
guna khidmat loyer je senang...apa2 hal loyer uruskan...bukak fail...xmahal sgt pon...:)

Terima kasih di atas nasihat saudara...
Sy akan usahakan apa yg termampu...

Tq... :">

kkerisemas
20-05-2012, 09:43 AM
Pengiraan Lawyer

Contoh sekiranya tanah bernilai 1.97juta

Harga belian rumah/hartanah = RM1,970,000.00
1. RM150,000.00 x 1% = RM1,500.00
2. RM850,000.00 x 0.7% = RM5,950.00
3. RM970,000.00 x 0.6% = RM5,820.00

Jumlah bayaran guaman = RM13,270.00

Hartanah yang dibeli dari Pemaju di bawah Akta "Housing Development (Control & Licensing) Act 1966", skala bayaran guaman adalah :

1. RM250
Untuk Hartanah yang berharga RM45,000.00 dan ke bawah.

2. 75% daripada fee yang sepatutnya
Untuk Hartanah berharga lebih dari RM45,000.00 tetapi tidak lebih dari RM100,000.00.

3. 70% daripada fee yang sepatutnya
Untuk Hartanah yang bernilai lebih dari RM100,000.00 tetapi tidak lebih dari RM500,000.00.

4. 65% daripada fee yang sepatutnya
Untuk Hartanah yang bernilai lebih dari RM500,000.00.

Jumlah bayaran guaman yang sepatutnya = RM13,270.00

65% dari RM13,270.00 = RM8,625.50

xgang
20-05-2012, 10:08 AM
Salam Sejahtera Warga CG...

Saya ingin meminta tolong atau pendapat untuk Opsyen Letter..
Kawan sy nak jual tanah dia...
Buyer minta dia buat Opsyen Letter...
Opsyen Letter ni kena melalui peguam atau leh buat sendiri?...
Ada sesiapa yg boleh bg contoh surat opsyen ni dak?...
Terus terang sy katakan sy tak pernah tngk Opsyen Letter ni...

Tq...

Option ni adalah dari penjual atau wakilnya kepada pembeli. Iaitu untuk memberi option kepada pihak lawyer pembeli untuk exercise urusan jual beli.

Kalau ikut prosedur yang sebetulnya pembeli perlu kemukan tawaran pembelian kepada penjual dulu dengan mengemukakan Offer To Purchase Letter. Setelah Offer Letter diterima barulah boleh keluarkan Option To Purchase Letter.

xgang
20-05-2012, 10:09 AM
Pengiraan Lawyer

Contoh sekiranya tanah bernilai 1.97juta

Harga belian rumah/hartanah = RM1,970,000.00
1. RM150,000.00 x 1% = RM1,500.00
2. RM850,000.00 x 0.7% = RM5,950.00
3. RM970,000.00 x 0.6% = RM5,820.00

Jumlah bayaran guaman = RM13,270.00

Hartanah yang dibeli dari Pemaju di bawah Akta "Housing Development (Control & Licensing) Act 1966", skala bayaran guaman adalah :

1. RM250
Untuk Hartanah yang berharga RM45,000.00 dan ke bawah.

2. 75% daripada fee yang sepatutnya
Untuk Hartanah berharga lebih dari RM45,000.00 tetapi tidak lebih dari RM100,000.00.

3. 70% daripada fee yang sepatutnya
Untuk Hartanah yang bernilai lebih dari RM100,000.00 tetapi tidak lebih dari RM500,000.00.

4. 65% daripada fee yang sepatutnya
Untuk Hartanah yang bernilai lebih dari RM500,000.00.

Jumlah bayaran guaman yang sepatutnya = RM13,270.00

65% dari RM13,270.00 = RM8,625.50

Kos tu hanyalah jumlah kos guaman je. Tak termasuk kos stamp duty, transfer of title, loan document fee dan etc.

Kena minta lawyer office keluarkan quotation berapa jumlah sebenar

xgang
20-05-2012, 10:11 AM
senang cerita, kawan tu kena lantik lawyer. ada hitam dan putih. senang kedua2 pihak

Option Letter ni adalah kerja yang dilakukan sebelum appoint lawyer. Lawyer nak buat kerja pun kena berpandukan kepada Offer dan Option Letter antara penjual dan pembeli.