PDA

View Full Version : pengalaman patah tulang,


kotanegeri
15-05-2012, 10:37 AM
salam semua ahli cg.

saya pernah patah tulang peha bulan 8 tahun lepas dan sekarang sudah 8 bulan selepas operation 'plating' masih ada rasa sengal+sakit bila kaki digerakkakn setelah duduk lama. hal ini akan berterusan ke?sapa-sapa ada pengalaman boleh tak share..

blindclownx
15-05-2012, 12:24 PM
salam....
pernah....
dapat jalan n lipat kaki mcm biasa k???

anbusan
15-05-2012, 12:34 PM
aku pernah patah jari kaki je tu pun x terase sbb kaki aku cedere lai teruk hehe...

jamtulenmurah
15-05-2012, 12:35 PM
salam semua ahli cg.

saya pernah patah tulang peha bulan 8 tahun lepas dan sekarang sudah 8 bulan selepas operation 'plating' masih ada rasa sengal+sakit bila kaki digerakkakn setelah duduk lama. hal ini akan berterusan ke?sapa-sapa ada pengalaman boleh tak share..


gi urut traditional laa bro... insyaAllah muharab... :D

zaralove
15-05-2012, 12:36 PM
patah sebab apa bro? eksiden lker?

lady_nite06
15-05-2012, 01:01 PM
dulu aku seronok tgk member patah tangan dan pakai simen...time aku berumur 10tahun sampai 14 tahun..then,aku jatuh men bola 2 kali.2 kali kena half simen pasal retak.kedua dua jatuh mengalami keretakan tulang di tangan kiri..fuh(xpuas ati lagi,hahahaha)...

umur aku 19 tahun.aku exsiden motor.tangan kanan aku mengalami fracture di pergelangan tangan.kedua dua tulang di tangan kanan aku patah dan dislocated dr jointer.bayangkan 1 tulang terkeluar ke tepi,satu lagi ke atas.tak sakit langsung.rasa mcm kebas jerk...nak pitam pon ada.

siap naek ambulan walaupon aku sedar diri,bleh berlawak,bleh bersembang lagi.check in je kat hospital.masuk ward.aku ingat prosedur biasa dihospital ipoh.rupa rupanya,tangan aku kene masuk besi.aku kata tarik jer la.doktor tulang pon x brani.kekeke.malam kejadian.merana sungguh malam aku.umpama darah x mengalir dalam tangan aku.perit giler.nak buang air susah.selepas Queue selama 2 minggu.aku sempat lari ke bomoh tulang.tapi tulang aku masih x full located.nak xnak.aku masuk operation room untuk jadik iron man kat sebelah tangan.besi dalam tangan aku berharga rm250(siap subsidi kot,student la katakan).bila x-ray.nampak 3 batang paku.2 batang skru.perghhh....

dah dekat 9 tahun,besi dalam tangan aku.aku dengar citer.pas 5 tahun dah bleh bukak.pas 5 tahun.aku gi balik hospital ipoh.doktor buat ***** jer.kekawan aku ada kata.xkan ko mati,besi ada kat tulang.bila pikirrr...mcm mana ekk.

keburukan ada besi...
1)sebelum aku pasang besi,aku selalu maen arm wrestler...tapi dah xbleh..
2)pas buat report pki tangan atau buat paper math atau overused hand...komfem sehari tangan aku rasa sakit yg begitu perit.aku kena rest tangan aku selama 1 hari
3)bila bawak motor time hujan dan sejuk.tangan aku mudah jammed.maksudnya,time traffic light.aku xbleh lepas minyak motor.nak xnak,tekan brek.engine motor mengaum.hahahaha(dulu punya citer,time jd rider)
4)pergerakan tangan(angle movement) berkurangan..

kelebihan
1)senang nak tackle awek,awek sure tanya.apa 'Parut' tu.sure aku kata darah panas muda muda.gaduh dan kena tetak dgn parang.hahahaha

meijin
15-05-2012, 01:06 PM
aku patah paha n tangan eksiden 4tahun lepas..ade plate dlm tangan kiri n paha kiri aku..

alhamdulillah setakat ni paha xde rasa pape smpai skrg..jalan pn ok je...xtempang...

cuma tangan je kadang2 kalo aku tertindih masa tido rasa sakit kejap..sbb tulang tangan aku hancur...

blindclownx
15-05-2012, 01:13 PM
aku patah paha n tangan eksiden 4tahun lepas..ade plate dlm tangan kiri n paha kiri aku..

alhamdulillah setakat ni paha xde rasa pape smpai skrg..jalan pn ok je...xtempang...

cuma tangan je kadang2 kalo aku tertindih masa tido rasa sakit kejap..sbb tulang tangan aku hancur...

fuhh...tulang tangan hancur???

skYnEt-gEnIUs
15-05-2012, 02:50 PM
perghhh x sanggup aku patah2 ni,so far x penah lg...

pokmatsumak
15-05-2012, 07:29 PM
semalam aku ter'cedera' selepas tergelincir dari tangga kat tempat keje :((:((:(( sakit wooooooo!!!!!

pagi tadi gi hospital untuk x-ray kot2 la patah ke retak ke sebab pergelangan tgan kanan berdenyut2 dan bengkak..

lepas x-ray,sah la tulang jari kelingking dan jari manis retak dekat2 tulang pergelangan sendi..~X(~X(~X(

22 hari mc daaa....tangan masih berdenyut2,kebas,5 jari sakit2 :((

terbatas pergerakan kalu biarkan tangan bersimen gini... insya allah esok gi jumpe bomoh tulang "paklong mi"..:)) xsanggup aku nk tggu 2 mggu bru buleh bukak simen ni..

sebelum di"simen"
http://i1074.photobucket.com/albums/w417/pokmatsumak/150520121658.jpg
http://i1074.photobucket.com/albums/w417/pokmatsumak/150520121660.jpg

selepas di"simen"
http://i1074.photobucket.com/albums/w417/pokmatsumak/150520121662.jpg
http://i1074.photobucket.com/albums/w417/pokmatsumak/150520121661.jpg

ada cara tertentu ke kalu nak berwudhu kalu tgn berbalut gini?? help plizzzzzz.....

apoilenjau
16-05-2012, 12:25 AM
pernah patah tangan masa tahun 1997, tangan kiri. tulang ada patah 1 dan ada retak 1. kes sbb jatuh dm longkang hehe. lepas tu terus je cepat2 bawa berubat dgn tukang urut tradisional patah tulang x pegi pun klinik.tangan aku kena urut 2-3 kali juga dlm seminggu tu. pakcik tu balut tangan aku dgn kulit pokok kekabu tapi sebelum tu sapu dulu ramuan cuka + ragi kat tangan baru balut. seminggu lepas tu dah baik. alhamdulillah.

kejadian kedua pd tahun 2004 tulang belikat kt bahu aku terkehel @ jatuh. sbb kes jatuh moto. kiri juga. p hospital doktor x leh buat apa nnt akan elok sendiri tapi ambik masa dlm 3 bulan juga nk sembuh, dia kata klau tangan boleh la simen, nurse suruh berubat kampung je. aku pun berubat tapi dgn pakcik yg dulu tu mcm x serasi jd berubat kt orang lain pulak. alhamdulillah sebulan dah sihat semula kembali kpd normal.

apoilenjau
16-05-2012, 12:32 AM
semalam aku ter'cedera' selepas tergelincir dari tangga kat tempat keje :((:((:(( sakit wooooooo!!!!!

pagi tadi gi hospital untuk x-ray kot2 la patah ke retak ke sebab pergelangan tgan kanan berdenyut2 dan bengkak..

lepas x-ray,sah la tulang jari kelingking dan jari manis retak dekat2 tulang pergelangan sendi..~X(~X(~X(

22 hari mc daaa....tangan masih berdenyut2,kebas,5 jari sakit2 :((

terbatas pergerakan kalu biarkan tangan bersimen gini... insya allah esok gi jumpe bomoh tulang "paklong mi"..:)) xsanggup aku nk tggu 2 mggu bru buleh bukak simen ni..

sebelum di"simen"
http://i1074.photobucket.com/albums/w417/pokmatsumak/150520121658.jpg
http://i1074.photobucket.com/albums/w417/pokmatsumak/150520121660.jpg

selepas di"simen"
http://i1074.photobucket.com/albums/w417/pokmatsumak/150520121662.jpg
http://i1074.photobucket.com/albums/w417/pokmatsumak/150520121661.jpg

ada cara tertentu ke kalu nak berwudhu kalu tgn berbalut gini?? help plizzzzzz.....

islam itu mudah dan tidak membebankan umatnya. berwuduk pada anggota yg mampu saja, yg berbalut tu x kena air pun x mengapa dimaafkan.

keding
16-05-2012, 12:33 AM
hati2 lah lepas ni.. seksa patah tulang ni.. kurang2 tiga bulan bersimen..

tangan kiri patah jatuh motor..

tangan kanan siku terkehel. skg npk mcm dua siku, sebab dlu taknak hantar operate.
skg dah ok cume kanan kantoi sikit..

TITANIUM
16-05-2012, 12:38 AM
TT patah tulang peha...
diorg letak plate sampai ke lutut tak?

2bz4money
16-05-2012, 12:43 AM
hati2 lah lepas ni.. seksa patah tulang ni.. kurang2 tiga bulan bersimen..

tangan kiri patah jatuh motor..

tangan kanan siku terkehel. skg npk mcm dua siku, sebab dlu taknak hantar operate.
skg dah ok cume kanan kantoi sikit..

aku dah terseliuh kepala lutut kanan dan ibu jari kaki kiri dah lebih seminggu..waktu kena dah terhenjut2 dan malamnya tak boleh jalan. berurut2 ckit dan kini dah bole berjalan..inilah sebahagian nikmat sakit dan kita kena byk bersabar ..:)

Niyang
16-05-2012, 12:45 AM
aku alhamdulillah...Patah x pernah... tp tulang belakang diambik dan diganti dgn tulang kaki pernah... baru setahun kes idap penyakit...ermmm... belakang masui implant rod dan 12 skru... pakar cakap mmg tanam terus x buang... tp kalo nk buang pun bley... tp aku rase leceh nk operate lagik...nk tgg sembuh lagik.. tulang kaki yg diambik tuh pun, beri kesan sampai arinih maybe slamanyer kot..kaki kiri kebas2.... men futsal pun x bape besh dah.. men badminton pun limit jerk skarg sedih lo... tp redha n terima jerk ketentuan Illahi...

fadli1982
16-05-2012, 12:47 AM
aku pernah retak pergelangan kiri jer.now da ok.

keding
16-05-2012, 12:52 AM
aku dah terseliuh kepala lutut kanan dan ibu jari kaki kiri dah lebih seminggu..waktu kena dah terhenjut2 dan malamnya tak boleh jalan. berurut2 ckit dan kini dah bole berjalan..inilah sebahagian nikmat sakit dan kita kena byk bersabar ..:)

uuugh.,baca dari crite nko pun dah rase ngilu2. kene lutut lagi seksa. tak lama lagi baik tu.. insyaallah.yup btl. masa tu lah kita sedar betapa nikmatnya waktu sihat badan kita..:D

carnationmyra
16-05-2012, 12:56 AM
aku penah patah tulang peha....patah tebu.... bese la tu rasa sengal2 kot..sebab da hanpir 2 tahun...stil rasa sengal2 lagi nih....buh besi kat dalam....xmo kuarkan....

wira_laju
16-05-2012, 12:59 AM
aku ader patah tulang belakang,kat pinggang(t4).dah 12 thn ..

juweialhaj
16-05-2012, 01:01 AM
malas nak type panjang2. ni gambar kaki tahun 2004.

apa korang nk tanya aku try jawab :D

DADDY
16-05-2012, 01:01 AM
kena pegi urut tu...ada lg sendi2 dgn urat saraf yg x brp elok 'masuk' tmpt dia tu...saya patah paha kiri tahun 1999...kendian tahun 2000 patah betis kanan plak...betis dua2 tulang patah;kecik besar... dua2 kes saya blah dr hospital,angkara org tua saya sbb xmo bg masok besi dlm bdn saya....saya berubat di 1 kampung ni kat kaki gunung jerai,;x ingat la plak nama kg tu...Alhamdulillah kedua2 kes saya tu,dlm masa kurang 4 bln dh bley race moto blk...kih3...org tu buat dr jarak jauh jaa...:P

utk kes patah paha,masa baru kluar hospital,bomoh tu dtg rmh...dia bwk buluh,pnjg buluh tu dlm 1 kaki,dibelah 4...dia guna air ja dgn sirih...lps dia baca (ntah apa yg dia baca pun saya xtahu)dia letak sirih setiap sekeping atas,bawah,kiri kanan paha yg patah tu...lps tu letak buluh yg dia belah 4 td tu kat atas sirih2 tu...jd ada buluh 4 bahagian kat paha saya tu...dia balut dgn kain batik yg di carik panjang...lps tu,sblm dia blk,dia pesan kat saya sekeluarga,klu dgr bunyi pelik2 mlm ni,jgn ckp apa2,jgn tegur apa2...mlm tu,nk dijadikan crita,mak saya kejutkan saya,saya jaga dr tidur trus mak saya tutup mulut saya...rupa2nya,ada sesuatu berbunyi...bunyi tu kat kwsn paha saya yg patah tu...tp serius,skit pun saya x rasa apa2...tp mmg berbunyi...ngeri...trus mak saya bg isyarat soh tido...apa lagi,tido trus laa...:)):)):))

yg kes patah betis kanan plak,doktor dh sempat jahit bahagian kulit luar yg terkoyak menampakkan tulang tu,... pastu,org tua trus bwk kluar dr hospital,bwk ke bomoh yg patah paha aritu...pun dia buat benda yg sama...mmg serius ada bunyi2 laa...tp lgsg x sakit...mmg ajaib...mmg misteri btoi org yg ada ilmu kat area kaki gunung jerai,kedah...:):D

juweialhaj
16-05-2012, 01:01 AM
skang setting cg ni kecik2 plak. kasi besar sket http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=86115&d=1337101239

questcom
16-05-2012, 01:02 AM
aku patah 3 tulang rusuk, n 2 retak.
pengalaman yg tak dapat dilupakan ambik masa setahun nak recover.
even now tak boleh tido yereng sebelah saja. even dah 8 tahun lalu.
tak ada special treatment pun, just exhale and inhale , then minum susu.
tu je la..

msazmer
16-05-2012, 01:08 AM
menarik thrad ni...bapk aku baru2 ni patah tulang paha...siap operate masuk plate...harga plate saje Rm1800....permudahkan urusan kami Ya Allah...

juweialhaj
16-05-2012, 01:10 AM
menarik thrad ni...bapk aku baru2 ni patah tulang paha...siap operate masuk plate...harga plate saje Rm1800....permudahkan urusan kami Ya Allah...

masa saya dulu total 8k. seb baik ayah ada panel hospital. swasta plak tu. selesa la.

Semoga dipermudahkan urusan tuan!

kotanegeri
16-05-2012, 01:16 AM
salam....
pernah....
dapat jalan n lipat kaki mcm biasa k???

boleh jalan tapi tak stabil..naik tangga tak boleh..tak boleh lipat abis n rasa sakit..huhu..penh rasa jgk?huhu

kotanegeri
16-05-2012, 01:18 AM
menarik thrad ni...bapk aku baru2 ni patah tulang paha...siap operate masuk plate...harga plate saje Rm1800....permudahkan urusan kami Ya Allah...

yeke..moga ayah tuan cepat sembuh..hati-hati ..saya plating hosp kerajaan..guna gl..ayah tuan plating kekal?

azimkeen
16-05-2012, 01:19 AM
aku pernah patah tangan time aku habis UPSR....aku terkarate akar pokok terbalik time mandi sungai....tangan aku dah jadi bentuk z lepas aku terkarate pokok2..balik umah kena tibai dulu sedas dengan mak aku...... pi hospital, x ray tengok, tulang radius dengan ulna aku patah...seingat aku, 5 kali aku simen n kena ulang alik gi hospital pasal tulang tangan x masuk.2-3 bulan gak la dok bawak simen 2.last2x, hospital nak operate n masukkan besi.... pak aku x bagi n bawak aku gi bomoh kampung...bomoh 2 setting sikit ja, seminggu lepas 2 aku boleh gi mandi sungai len...hoho

kotanegeri
16-05-2012, 01:20 AM
aku patah 3 tulang rusuk, n 2 retak.
pengalaman yg tak dapat dilupakan ambik masa setahun nak recover.
even now tak boleh tido yereng sebelah saja. even dah 8 tahun lalu.
tak ada special treatment pun, just exhale and inhale , then minum susu.
tu je la..

huhu..yeke bro.memang rasa tu akan ada sampai bila2 ye..tq infom.moga tabah hadapi kehidupan dan kuat semangat!saya pun sedang lalui tapi ujian kat bro lagi hebat..

kotanegeri
16-05-2012, 01:22 AM
kena pegi urut tu...ada lg sendi2 dgn urat saraf yg x brp elok 'masuk' tmpt dia tu...saya patah paha kiri tahun 1999...kendian tahun 2000 patah betis kanan plak...betis dua2 tulang patah;kecik besar... dua2 kes saya blah dr hospital,angkara org tua saya sbb xmo bg masok besi dlm bdn saya....saya berubat di 1 kampung ni kat kaki gunung jerai,;x ingat la plak nama kg tu...Alhamdulillah kedua2 kes saya tu,dlm masa kurang 4 bln dh bley race moto blk...kih3...org tu buat dr jarak jauh jaa...:P

utk kes patah paha,masa baru kluar hospital,bomoh tu dtg rmh...dia bwk buluh,pnjg buluh tu dlm 1 kaki,dibelah 4...dia guna air ja dgn sirih...lps dia baca (ntah apa yg dia baca pun saya xtahu)dia letak sirih setiap sekeping atas,bawah,kiri kanan paha yg patah tu...lps tu letak buluh yg dia belah 4 td tu kat atas sirih2 tu...jd ada buluh 4 bahagian kat paha saya tu...dia balut dgn kain batik yg di carik panjang...lps tu,sblm dia blk,dia pesan kat saya sekeluarga,klu dgr bunyi pelik2 mlm ni,jgn ckp apa2,jgn tegur apa2...mlm tu,nk dijadikan crita,mak saya kejutkan saya,saya jaga dr tidur trus mak saya tutup mulut saya...rupa2nya,ada sesuatu berbunyi...bunyi tu kat kwsn paha saya yg patah tu...tp serius,skit pun saya x rasa apa2...tp mmg berbunyi...ngeri...trus mak saya bg isyarat soh tido...apa lagi,tido trus laa...:)):)):))

yg kes patah betis kanan plak,doktor dh sempat jahit bahagian kulit luar yg terkoyak menampakkan tulang tu,... pastu,org tua trus bwk kluar dr hospital,bwk ke bomoh yg patah paha aritu...pun dia buat benda yg sama...mmg serius ada bunyi2 laa...tp lgsg x sakit...mmg ajaib...mmg misteri btoi org yg ada ilmu kat area kaki gunung jerai,kedah...:):D

huhu..saya mula2 memang nak buat cara tradisional..tapi bila dgr nasihat parent saya yg tak nak guna perubtn yang diluar guna quran or sunnah,,terus cancel..sbb takot ada guna2..huhu

kotanegeri
16-05-2012, 01:25 AM
TT patah tulang peha...
diorg letak plate sampai ke lutut tak?

tak..hanya kat peha..lapan skru..:) nape ye?

kotanegeri
16-05-2012, 01:27 AM
aku penah patah tulang peha....patah tebu.... bese la tu rasa sengal2 kot..sebab da hanpir 2 tahun...stil rasa sengal2 lagi nih....buh besi kat dalam....xmo kuarkan....

huhu..2 tahun ?masih ada sengal2 ye..bro wat fisio?

kotanegeri
16-05-2012, 01:27 AM
hati2 lah lepas ni.. seksa patah tulang ni.. kurang2 tiga bulan bersimen..

tangan kiri patah jatuh motor..

tangan kanan siku terkehel. skg npk mcm dua siku, sebab dlu taknak hantar operate.
skg dah ok cume kanan kantoi sikit..

yeke.fisio2?

kotanegeri
16-05-2012, 01:28 AM
gi urut traditional laa bro... insyaAllah muharab... :D





huhu..saya dah masuk besi,dah tak boleh urut tradisional..kene urot sblm operate:(

kotanegeri
16-05-2012, 01:29 AM
patah sebab apa bro? eksiden lker?

yup..eksiden..kete dengan bas..:(

kotanegeri
16-05-2012, 01:33 AM
dulu aku seronok tgk member patah tangan dan pakai simen...time aku berumur 10tahun sampai 14 tahun..then,aku jatuh men bola 2 kali.2 kali kena half simen pasal retak.kedua dua jatuh mengalami keretakan tulang di tangan kiri..fuh(xpuas ati lagi,hahahaha)...

umur aku 19 tahun.aku exsiden motor.tangan kanan aku mengalami fracture di pergelangan tangan.kedua dua tulang di tangan kanan aku patah dan dislocated dr jointer.bayangkan 1 tulang terkeluar ke tepi,satu lagi ke atas.tak sakit langsung.rasa mcm kebas jerk...nak pitam pon ada.

siap naek ambulan walaupon aku sedar diri,bleh berlawak,bleh bersembang lagi.check in je kat hospital.masuk ward.aku ingat prosedur biasa dihospital ipoh.rupa rupanya,tangan aku kene masuk besi.aku kata tarik jer la.doktor tulang pon x brani.kekeke.malam kejadian.merana sungguh malam aku.umpama darah x mengalir dalam tangan aku.perit giler.nak buang air susah.selepas Queue selama 2 minggu.aku sempat lari ke bomoh tulang.tapi tulang aku masih x full located.nak xnak.aku masuk operation room untuk jadik iron man kat sebelah tangan.besi dalam tangan aku berharga rm250(siap subsidi kot,student la katakan).bila x-ray.nampak 3 batang paku.2 batang skru.perghhh....

dah dekat 9 tahun,besi dalam tangan aku.aku dengar citer.pas 5 tahun dah bleh bukak.pas 5 tahun.aku gi balik hospital ipoh.doktor buat ***** jer.kekawan aku ada kata.xkan ko mati,besi ada kat tulang.bila pikirrr...mcm mana ekk.

keburukan ada besi...
1)sebelum aku pasang besi,aku selalu maen arm wrestler...tapi dah xbleh..
2)pas buat report pki tangan atau buat paper math atau overused hand...komfem sehari tangan aku rasa sakit yg begitu perit.aku kena rest tangan aku selama 1 hari
3)bila bawak motor time hujan dan sejuk.tangan aku mudah jammed.maksudnya,time traffic light.aku xbleh lepas minyak motor.nak xnak,tekan brek.engine motor mengaum.hahahaha(dulu punya citer,time jd rider)
4)pergerakan tangan(angle movement) berkurangan..

kelebihan
1)senang nak tackle awek,awek sure tanya.apa 'Parut' tu.sure aku kata darah panas muda muda.gaduh dan kena tetak dgn parang.hahahaha


huhu..mmg besi tu kekal kan..sya dulu doc kata kekal..ada baik buruk ek ..haha..mcm2 :)

kotanegeri
16-05-2012, 01:33 AM
semalam aku ter'cedera' selepas tergelincir dari tangga kat tempat keje :((:((:(( sakit wooooooo!!!!!

pagi tadi gi hospital untuk x-ray kot2 la patah ke retak ke sebab pergelangan tgan kanan berdenyut2 dan bengkak..

lepas x-ray,sah la tulang jari kelingking dan jari manis retak dekat2 tulang pergelangan sendi..~X(~X(~X(

22 hari mc daaa....tangan masih berdenyut2,kebas,5 jari sakit2 :((

terbatas pergerakan kalu biarkan tangan bersimen gini... insya allah esok gi jumpe bomoh tulang "paklong mi"..:)) xsanggup aku nk tggu 2 mggu bru buleh bukak simen ni..

sebelum di"simen"
http://i1074.photobucket.com/albums/w417/pokmatsumak/150520121658.jpg
http://i1074.photobucket.com/albums/w417/pokmatsumak/150520121660.jpg

selepas di"simen"
http://i1074.photobucket.com/albums/w417/pokmatsumak/150520121662.jpg
http://i1074.photobucket.com/albums/w417/pokmatsumak/150520121661.jpg

ada cara tertentu ke kalu nak berwudhu kalu tgn berbalut gini?? help plizzzzzz.....


huhu..lamanya mc..cpt2 urot..boleh urot..wuduk sapu air je bhgn yang boleh..buat syarat:)

kotanegeri
16-05-2012, 01:34 AM
aku patah paha n tangan eksiden 4tahun lepas..ade plate dlm tangan kiri n paha kiri aku..

alhamdulillah setakat ni paha xde rasa pape smpai skrg..jalan pn ok je...xtempang...

cuma tangan je kadang2 kalo aku tertindih masa tido rasa sakit kejap..sbb tulang tangan aku hancur...

yeke..rasa sengal n ngilu pun tak da eh?wat fisio tak?

kotanegeri
16-05-2012, 01:37 AM
skang setting cg ni kecik2 plak. kasi besar sket http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=86115&d=1337101239

ada rasa sengal+ngilu tak bila duduk statik n nak bangun?huhu..sama bnyk skru kita..sempat ek amek gmbr..huhu

kelempap
16-05-2012, 01:41 AM
gbr 5th metacarpal aku patah....aku tgk sendiri tgn aku masuk screw plate.bius kat area lengan smpi jari....kakaka..patah tumbuk meja

http://img839.imageshack.us/img839/1991/p1010349uh.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/839/p1010349uh.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

http://img252.imageshack.us/img252/7650/p1010354l.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/252/p1010354l.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

juweialhaj
16-05-2012, 01:43 AM
ada rasa sengal+ngilu tak bila duduk statik n nak bangun?huhu..sama bnyk skru kita..sempat ek amek gmbr..huhu

erm dah dekat 8thn ni tak de rasa nyilu2 pun. cuma dah jadi cacat sket. bhg kaki yg tempat patah tu jadi gemuk. tulang tu die cover bg kukuh balik. ketuk2 masih sakit. berjalan berlari takde masalah.

dulu sprinter sekolah la jugak. tak sampai setahun lari balik. tp dah lembap. mcm x stabil :)) skang ok dah. cuma gemuk sket. semput nnt sprint. :))

juweialhaj
16-05-2012, 01:44 AM
gbr 5th metacarpal aku patah....aku tgk sendiri tgn aku masuk screw plate.bius kat area lengan smpi jari....kakaka..patah tumbuk meja

http://img839.imageshack.us/img839/1991/p1010349uh.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/839/p1010349uh.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

http://img252.imageshack.us/img252/7650/p1010354l.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/252/p1010354l.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

sharp gila gambaq

kelempap
16-05-2012, 01:46 AM
sblm dan selepasmasuk plate and screw

kotanegeri
16-05-2012, 01:51 AM
yeke..huhu..nape sy nye sengal2 n ngilu ni:( ...

huhu.pic tu ..tak dpt tgk time operate..pas bius separuh bdn..tk smpai 10 minit tido..terbgn pun bila dgr bunyi mesin yg kuat..mesin skru kot..xnmpk sbb tutup..yg tgn ni sedar ke bro?

kaYaIlmu
16-05-2012, 02:16 AM
dasat la pengalaman korang...Alhamdulillah ,aku xpernah patah tulang lagi..syukur ..trima kasih Allah..

msazmer
16-05-2012, 10:18 AM
yeke..moga ayah tuan cepat sembuh..hati-hati ..saya plating hosp kerajaan..guna gl..ayah tuan plating kekal?

Ye...plating kekal....sy pun gunaGL jugak...cuma kene byr plate sbb hospital tak ada plate kes ayah sy hari tu....tp boleh claim balik....

cekmeksu11
16-05-2012, 10:25 AM
aku ada patah2 gak msa taun 2008...muka kaki tgn...masuk plat kat muka n tgn...peha lak patah masuk besi...bln 9 taun lps baru buang besi...
alhmdulillah smua dh ok...

klu sblm buang besi mmg ada rsa lain sket...klu duduk lps 2 nk bgun rsa cm kna amik msa utk hlg lenguh n sengal sket...tdo pun xleh mgiring kanan...
tp alhmdulillah bila dh buang besi byk perubahan...sengal2 lenguh dh xde...
tp klu silap mkn bnda sjuk akn rsa gak la sket2...

kotanegeri
16-05-2012, 10:42 AM
aku ada patah2 gak msa taun 2008...muka kaki tgn...masuk plat kat muka n tgn...peha lak patah masuk besi...bln 9 taun lps baru buang besi...
alhmdulillah smua dh ok...

klu sblm buang besi mmg ada rsa lain sket...klu duduk lps 2 nk bgun rsa cm kna amik msa utk hlg lenguh n sengal sket...tdo pun xleh mgiring kanan...
tp alhmdulillah bila dh buang besi byk perubahan...sengal2 lenguh dh xde...
tp klu silap mkn bnda sjuk akn rsa gak la sket2...

doc gtau ke yg keluarkn besi tu? ouh..mean sakit n sengal2 tu benda yg mmg akan rasa selagi ada besi la kan..hmm..pasrah:(

cekmeksu11
16-05-2012, 10:51 AM
doc gtau ke yg keluarkn besi tu? ouh..mean sakit n sengal2 tu benda yg mmg akan rasa selagi ada besi la kan..hmm..pasrah:(

ermm...y 2 xpasti pulak...msa oprte masuk besi mmg jenis besi y kna kuarkan...ada gak y xperlu kuarkan...
aku xpasti la y ko ckp 2...sbb aku bkn Dr...hehe...
ni cter pglmn je...

klu masuk besi smua org tya aku ada rsa sakit x klu ujan ke...kilat ke...so far msa aku ada besi dlu...alhamdulillah...xde pulak rsa mcm y org tya 2...mybe tgk nasib gak kot...tah la...

ko pergi urut traditional...insyaallah...ok.
mmg slalunya ada besi xleh urut dah...tp ko try tya tgk mna2 tukang urut y ok je klu ada besi...
aku pnh urut kt selama..alhmdulillah...tp y 2 urut msa xcdn y lain pulak...tulang paha terkeluar sendi pulak...hehe..

azryn81
16-05-2012, 10:56 AM
abang sy eksiden patah kaki, masuk besi. sampai skang kalu hujan petir, kilat dia terasa ngilu. then dia xleh bersila sbb mmg kejang kalau kaki dia berlipat.

rasanya besi tu tak dikeluarkan lagi sampai skang, dah lebih 10 thn. masa dia patah, kitaorg g wad mcm2 jenis patah jumpa. plg best budak depan katil dia patah riuk punca naik moto langgar pokok pisang je, hehe..

redzo_86
16-05-2012, 11:06 AM
Alhamdulillah aku blom pernah lg ade pengalaman ptah nih kcuali dislocate bahu..sekso woo..kebas2 pedih cenggitu

Klu ptah nk x-ray sng lg nk nk ejas amek gmbau..tp klu dislocate sliuh mmg meraung la nk x-ray..puas wo nk ngejaskn nk kasi gmbau cntik..nk2 x bg ubat than sakit

nonoo1
16-05-2012, 11:11 AM
tulang peha aku pernah patah 3.. 2cm hilang.. ade iterlockingnail (besi panjang dimasukan diruang tengah tulang) dan mmg takkan dikeluarkan...

effek??
kaki agak lemah..
takde tempo untuk lari, kalo jalan tak tempang..
sakit dan susah bengkokkan kaki kalo sejuk. kene kat genting aritu
kilat takde rase ape pun
susah duduk bersila

pajamada
16-05-2012, 11:31 AM
hehehe
cam klaka plak. aku pun ade besi gak kat pehe kiri. tapi bukan plate. besi tu tanam dalam tulang aku. kire jadi teras untuk tulang aku bersambung. (tulang bekecai dlm 2inch). alhamdulillah takat ni takde la efek ngilu ke kebas ke tempang ke. tapi mase mule2 kene dulu pun, doktor suh bertongkat selame 6 bulan berturut. tapi, baru 3 bulan aku dah simpan tongkat dlm stor dan stat main skipping :))

mule2 dulu nak solat ade masalah la skit time duduk. tapi bile lame2 dah jadi ok dah. alhamdulillah
pendek kate, mmg kene praktis selalu bagi tulang,otot & urat yg putus tu biase balek.

penah jugak gi urut lepas setahun masuk besi, tapi org yg urut tu pulak macam takut2 sbab mase urut tu mmg boleh rase ade skru dlm daging

pastu dah tanye jugak kat ramai orang. rata2 sume cakap besi dalam tu tak payah buang. biar bawak gi liang lahad je. sbab kalo keluarkan besi tu, mmg akan memudaratkan lagi. kalo nak buang pun mungkin buang skru je.

jap lagi kalo jumpe, aku update gamba besi dlm tulang tu :D


http://i48.tinypic.com/10cufis.jpg http://i46.tinypic.com/jt2cnc.jpg

pajamada
16-05-2012, 11:33 AM
tulang peha aku pernah patah 3.. 2cm hilang.. ade iterlockingnail (besi panjang dimasukan diruang tengah tulang) dan mmg takkan dikeluarkan...

effek??
kaki agak lemah..
takde tempo untuk lari, kalo jalan tak tempang..
sakit dan susah bengkokkan kaki kalo sejuk. kene kat genting aritu
kilat takde rase ape pun
susah duduk bersila

same kes macam aku..
kalo belari tu mmg kelakar giler :)):))

tapi aku sejuk ngan bersila takat ni alhamdulillah takde masalah

cekmeksu11
16-05-2012, 11:44 AM
http://i48.tinypic.com/10cufis.jpg http://i46.tinypic.com/jt2cnc.jpg

xray paha mcm aku...patah kt tgh...ada skru...
tp smua skru n besi 2 tggl kenangan...siap Dr sealed n bg time nk discharge..

pajamada
16-05-2012, 11:50 AM
xray paha mcm aku...patah kt tgh...ada skru...
tp smua skru n besi 2 tggl kenangan...siap Dr sealed n bg time nk discharge..

what???
bole cabut kuar besi & skru ke bro???
meh cite detail skit. nak tau gak ni :-?

cekmeksu11
16-05-2012, 11:52 AM
what???
bole cabut kuar besi & skru ke bro???
meh cite detail skit. nak tau gak ni :-?

ooppp...lupa nk bgtau beza....
aku punya besi kt tepi tulang...ko punya kt dlm tulang kan...haha...sori2...:D

pajamada
16-05-2012, 11:53 AM
ooppp...lupa nk bgtau beza....
aku punya besi kt tepi tulang...ko punya kt dlm tulang kan...haha...sori2...:D

#:-S#:-S

tekojut den.
kalo betul, kompom mase nak cabut kuar lagi sekse dari mase pasang :))

epbx
16-05-2012, 12:00 PM
salam semua ahli cg.

saya pernah patah tulang peha bulan 8 tahun lepas dan sekarang sudah 8 bulan selepas operation 'plating' masih ada rasa sengal+sakit bila kaki digerakkakn setelah duduk lama. hal ini akan berterusan ke?sapa-sapa ada pengalaman boleh tak share..

biasa ler...sbb patah kaki...jgn lasak lg...
sbb kaki bw badan...klau badan kita besar lg truk...tt ltak besi ker...klau ltk besi ok...

epbx
16-05-2012, 12:02 PM
hehehe...aku penah patah kt tmpat patah smula...tu pun sbb skrew tmpt lama ler...aku x buang besi tu...memula doktor biasa kata kena buang besi lama...besi dh bengkok...terkejut beruk gak...dtg dr special bahagian tulang kata x payah...besi pun ok lg...masih elok...

ayumalu
16-05-2012, 12:07 PM
sape duduk kota tinggi johor mesti kenal ngn wak sabar...hospital pun akn suruh sesape yg patah2 ni g jmpe wak tu...insyallah dgn izin Allah sembuh...pengalamn xmak tiri doktor pnh sahkn xboleh jln lepas xcident,3bln pki tgkat...tp alhamdulillah pas berubat ngn wak sabar ni...skg da boleh berlari2...

jackelie78
16-05-2012, 12:10 PM
huhu..seram plak..nasib aku x pernah kena

kotanegeri
16-05-2012, 12:31 PM
biasa ler...sbb patah kaki...jgn lasak lg...
sbb kaki bw badan...klau badan kita besar lg truk...tt ltak besi ker...klau ltk besi ok...

tq2..mmg tk lasak..alhmdulillah bdn biasa2 je..plating jer..bukn besi sebtg mcm pic2 tu..huhu..mcm mna la rasa besi pnjg gtu kn..pengalaman masing2 kn..semangat kene kuat..dah tkleh nk wat bende lasak.lama tk daki bukit..:(

msazmer
16-05-2012, 12:49 PM
tulah org kata.....hanya org yg pernah patah je yg boleh cerita betapa seksanya patah tulang ni....aku tgk bapak aku pun, aku tak sanggup dh....

carnationmyra
16-05-2012, 12:53 PM
sape duduk kota tinggi johor mesti kenal ngn wak sabar...hospital pun akn suruh sesape yg patah2 ni g jmpe wak tu...insyallah dgn izin Allah sembuh...pengalamn xmak tiri doktor pnh sahkn xboleh jln lepas xcident,3bln pki tgkat...tp alhamdulillah pas berubat ngn wak sabar ni...skg da boleh berlari2...

bomoh tulang? aku xpercaya.....sorry...tulang tetap akan tumbuh....walaupun xpergi hospital dan xletak besi...tp tulang xtumbuh dengan elok.....

aku da penah pergi jumpa dia...

carnationmyra
16-05-2012, 12:55 PM
tulah org kata.....hanya org yg pernah patah je yg boleh cerita betapa seksanya patah tulang ni....aku tgk bapak aku pun, aku tak sanggup dh....

betul tu....tulang peha aku patah pon amik masa setahun utk tumbuh and bercantum elok....sebab aku tak minum susu dari kecik....amik pil kalsium jek....

sgt terseksa kalau jalan guna tongkat....lagi kalau lantai licin...berhati2 la....

juweialhaj
16-05-2012, 12:57 PM
Aku patah sebab kaki keting kene stud boot masa main ragbi. Kaki jadi bengkok dua. Kalo korg tgk yg ada sapa tu main bola kene sepak dari belakang patah. Mcm tu la. Hoho.

Seksa ya amat wehhh.

Tt. Kalo yg xleh wat mende lasak tu dalam tempoh tertentu. N depends jenis patah gak. Mcm saya ni dah tak boleh main bola, ragbi atau apa2 sukan yg ada kemungkinan utk direct contact dgn tempat patah tu. So alternatif nye. Saya g hiking, rafting, jogging. :)

pajamada
16-05-2012, 01:01 PM
tapi aritu aku tgok kat tv, ade satu mamat ni dah patah kaki macam aku nye kes, tapi die selambe je main parkour. siap buat skill macam tak pnah patah je

dengg

cekmeksu11
16-05-2012, 01:05 PM
tapi aritu aku tgok kat tv, ade satu mamat ni dah patah kaki macam aku nye kes, tapi die selambe je main parkour. siap buat skill macam tak pnah patah je

dengg

2 mmg dh tahap degil,kebal xigt tuuu...hehe

carnationmyra
16-05-2012, 01:11 PM
tapi aritu aku tgok kat tv, ade satu mamat ni dah patah kaki macam aku nye kes, tapi die selambe je main parkour. siap buat skill macam tak pnah patah je

dengg

bahaya...maybe effect dalam jangka masa lama nnti....

redzo_86
16-05-2012, 01:14 PM
bomoh tulang? aku xpercaya.....sorry...tulang tetap akan tumbuh....walaupun xpergi hospital dan xletak besi...tp tulang xtumbuh dengan elok.....

aku da penah pergi jumpa dia...

Aku dh buat xperimen nih sis sbb ade patient aku xnk f/up ke spital besau..nk try ubat/urut kmpg..

mmg boleh elok klu kne yg pndai urut sbb nk align blik tulang2 tuh..tp risikonyer bnyk cth:-

- klu x cegah grk tulang dgn btol boleh misplace blik so biler tulang dh start cntum silap2 tngn dh jd pengkau
- urut xde bius..nah ngko than ler sndrik
- risiko klu tulang fracture jnis menajam klu diurut silap2 boleh t'jojol kulau woo..
- x bley claim insurans
- bnyk lg ngeri2 maleh nk cito bnyk bonar

sekian

redzo_86
16-05-2012, 01:28 PM
kena pegi urut tu...ada lg sendi2 dgn urat saraf yg x brp elok 'masuk' tmpt dia tu...saya patah paha kiri tahun 1999...kendian tahun 2000 patah betis kanan plak...betis dua2 tulang patah;kecik besar... dua2 kes saya blah dr hospital,angkara org tua saya sbb xmo bg masok besi dlm bdn saya....saya berubat di 1 kampung ni kat kaki gunung jerai,;x ingat la plak nama kg tu...Alhamdulillah kedua2 kes saya tu,dlm masa kurang 4 bln dh bley race moto blk...kih3...org tu buat dr jarak jauh jaa...:P

utk kes patah paha,masa baru kluar hospital,bomoh tu dtg rmh...dia bwk buluh,pnjg buluh tu dlm 1 kaki,dibelah 4...dia guna air ja dgn sirih...lps dia baca (ntah apa yg dia baca pun saya xtahu)dia letak sirih setiap sekeping atas,bawah,kiri kanan paha yg patah tu...lps tu letak buluh yg dia belah 4 td tu kat atas sirih2 tu...jd ada buluh 4 bahagian kat paha saya tu...dia balut dgn kain batik yg di carik panjang...lps tu,sblm dia blk,dia pesan kat saya sekeluarga,klu dgr bunyi pelik2 mlm ni,jgn ckp apa2,jgn tegur apa2...mlm tu,nk dijadikan crita,mak saya kejutkan saya,saya jaga dr tidur trus mak saya tutup mulut saya...rupa2nya,ada sesuatu berbunyi...bunyi tu kat kwsn paha saya yg patah tu...tp serius,skit pun saya x rasa apa2...tp mmg berbunyi...ngeri...trus mak saya bg isyarat soh tido...apa lagi,tido trus laa...:)):)):))

yg kes patah betis kanan plak,doktor dh sempat jahit bahagian kulit luar yg terkoyak menampakkan tulang tu,... pastu,org tua trus bwk kluar dr hospital,bwk ke bomoh yg patah paha aritu...pun dia buat benda yg sama...mmg serius ada bunyi2 laa...tp lgsg x sakit...mmg ajaib...mmg misteri btoi org yg ada ilmu kat area kaki gunung jerai,kedah...:):D

Humang ai..meh ler DADDY dtg kt sye tlg xray kan ape yg dibuat kt tulang tuan tuh.

tringin jgk nk nengk hsil die..mne tau die gnti emas seketol ker? :p

ayumalu
16-05-2012, 01:29 PM
bomoh tulang? aku xpercaya.....sorry...tulang tetap akan tumbuh....walaupun xpergi hospital dan xletak besi...tp tulang xtumbuh dengan elok.....

aku da penah pergi jumpa dia...

bomoh ker???bkn dia bg minyak n dia urut??aku xpnh la pth2 ni...huby aku pth tgn g kt dia,abg aku pth kaki dgn dia,adik ipar aku sakit tulg blkg pun ngn dia...hurm xtau lah ek...kiter kan berusaha...wAllahualam...tulang rawan je aku tau tumbuh blik...tulg yg keras tu leh tumbuh blik eh???dlu sek pemalas tu yg xtau...

ayumalu
16-05-2012, 01:32 PM
Aku dh buat xperimen nih sis sbb ade patient aku xnk f/up ke spital besau..nk try ubat/urut kmpg..

mmg boleh elok klu kne yg pndai urut sbb nk align blik tulang2 tuh..tp risikonyer bnyk cth:-

- klu x cegah grk tulang dgn btol boleh misplace blik so biler tulang dh start cntum silap2 tngn dh jd pengkau
- urut xde bius..nah ngko than ler sndrik
- risiko klu tulang fracture jnis menajam klu diurut silap2 boleh t'jojol kulau woo..
- x bley claim insurans
- bnyk lg ngeri2 maleh nk cito bnyk bonar

sekian
betul2x...kite kan ushe...dia urut ngn bg minyak jer...xde plak org pgil dia bomoh tulang...bese org pgil wak sabar...sbb kwn2 aku yg duk KL pun tau...tp mmg sakit lar...huhuhu...

kotanegeri
18-05-2012, 01:33 AM
huhu..ahli cg,,ada mkn supplement ape2 tk tntg kes tulg2 pth ni?

UdangGalah
18-05-2012, 01:44 AM
patah2 xde..retak ade.
masa sekolah rendah dulu..tiang gol hempap belakang den.
retak tulang pinggul.sebulan jugak tbaring dekat katil hospital.:D

carnationmyra
18-05-2012, 01:51 AM
Aku dh buat xperimen nih sis sbb ade patient aku xnk f/up ke spital besau..nk try ubat/urut kmpg..

mmg boleh elok klu kne yg pndai urut sbb nk align blik tulang2 tuh..tp risikonyer bnyk cth:-

- klu x cegah grk tulang dgn btol boleh misplace blik so biler tulang dh start cntum silap2 tngn dh jd pengkau
- urut xde bius..nah ngko than ler sndrik
- risiko klu tulang fracture jnis menajam klu diurut silap2 boleh t'jojol kulau woo..
- x bley claim insurans
- bnyk lg ngeri2 maleh nk cito bnyk bonar

sekian

tu la...better pergi pd yg pakar.....kaki..tgn..nk guna lama nih....

carnationmyra
18-05-2012, 01:52 AM
bomoh ker???bkn dia bg minyak n dia urut??aku xpnh la pth2 ni...huby aku pth tgn g kt dia,abg aku pth kaki dgn dia,adik ipar aku sakit tulg blkg pun ngn dia...hurm xtau lah ek...kiter kan berusaha...wAllahualam...tulang rawan je aku tau tumbuh blik...tulg yg keras tu leh tumbuh blik eh???dlu sek pemalas tu yg xtau...

ye...dia kasi minyak...suh minum......

kotanegeri
19-05-2012, 12:53 PM
hehe..kongsi2 pengalmn:)

nonoo1
19-05-2012, 01:15 PM
bomoh tulang? aku xpercaya.....sorry...tulang tetap akan tumbuh....walaupun xpergi hospital dan xletak besi...tp tulang xtumbuh dengan elok.....

aku da penah pergi jumpa dia...

btol ckp bro..
dulu mungkin kita takda altenatif lain kita gi jumpa bomoh..
ko pegi bomoh ke hospital, tulang tetap akan tumbuh dan bercantum..
cuma bezanya tulang tu cantum senget ke, tegak ke cmtu la...

hospital ni slalu dia akan ukur kaki kita supaya bila tulang dah smbung kaki sama panjang, jln tak tempang..
macam kaki aku tulang ada yg hancur, ada yg hilang..
doktor masukkan besi dalam tulang dan tinggalkan ruang kosong antara tulang supaya tulang tumbuh penuhi ruang dan bercantum. jadi lepas sembuh kaki akan sama panjang.

kalau bab ni pergi berubat kampung, dia akan edjust tulang di tempat yg betul.. tp kawasan tulang yg hancur dan hilang tadi tak dapat cover sebab tulang dirapatkn terus... pendek la sebelah kaki tu nanti..

btw, saye minta hospital uruskan bab penyambungan tulang ni, saye pun pergi berubat kampung untuk pengaliran darah elok...

azmie82
19-05-2012, 01:43 PM
pnh kn gak.patah tgn kiri ms bawk motor.jatuh kt selekoh.yg peliknya x rs sakit lgsg ms tu tp bila ada org kt tgn awak patah tu.tgk2 dah bengkok trus rs sakit giler.bawak g hospital x kasi makan pun dr jatuh pkl 2 sampai mlm pkl 11 bru doc dtg tgk.dia tarik2 ckit n balut simen.pas sehari tgk smula kata x molek nih.awk muda lg nnt xleh angkt brg ebrat n suggest psg plate titanium kot b'btk hrf T.pastu ok je smpai skrg dh 9 thn brlalu.hbs gaji pertama byr plate tu hrga rm350.skrg cuma angkt brg xleh over limit je klu x rs sakit sikit tp x la sakit sgt.petir ke guruh ke xde rs dh skrg cuma awal2 dlu je rasa.maybe sbb plate tu dh sebati ngan daging kita kot

benzene01
19-05-2012, 01:46 PM
salam..
aku pernah patah peha kanan tahun 2005..
sekarang besi tu masih ada lagi..
banyak sukan yg aku x boleh nak main...
6 bulan x boleh jalan ..

aziz79
04-11-2012, 02:49 AM
berapa kos pasang skru kat hospital kerajaan?
saudara saya baru2 ni jatuh tangga, buku lalinya retak. doktor kata kena pasang skru.

persona_r3
04-11-2012, 03:36 AM
aku pnh..
patah tangan kanan..
3 minggu bersimen...
hasil nya pergelangan tgn kanan aku offset sedikt..

kotanegeri
04-11-2012, 10:26 AM
huhu..kalo dah patah..mmg tak leh lasak lasak lah..kalo dah besi..huhh..ni dah setaun x bersukan..ligamen koyak.kene pakai knee brace..harga skru kat kaki tu..hosp yg akan bg harga..huhu..ak dulu besi rm800..

apai9
07-11-2012, 12:27 PM
berapa kos pasang skru kat hospital kerajaan?
saudara saya baru2 ni jatuh tangga, buku lalinya retak. doktor kata kena pasang skru.

mugnkin itu malleolus fracture..biase nye kn pakai 2 skrew atau 3 screw depends kpd fracture.rs2 1 skrew dlm rm100 lbh mcm 2.tp klo student diorg bg free je..:D

apai9
07-11-2012, 12:29 PM
btol ckp bro..
dulu mungkin kita takda altenatif lain kita gi jumpa bomoh..
ko pegi bomoh ke hospital, tulang tetap akan tumbuh dan bercantum..
cuma bezanya tulang tu cantum senget ke, tegak ke cmtu la...

hospital ni slalu dia akan ukur kaki kita supaya bila tulang dah smbung kaki sama panjang, jln tak tempang..
macam kaki aku tulang ada yg hancur, ada yg hilang..
doktor masukkan besi dalam tulang dan tinggalkan ruang kosong antara tulang supaya tulang tumbuh penuhi ruang dan bercantum. jadi lepas sembuh kaki akan sama panjang.

kalau bab ni pergi berubat kampung, dia akan edjust tulang di tempat yg betul.. tp kawasan tulang yg hancur dan hilang tadi tak dapat cover sebab tulang dirapatkn terus... pendek la sebelah kaki tu nanti..

btw, saye minta hospital uruskan bab penyambungan tulang ni, saye pun pergi berubat kampung untuk pengaliran darah elok...

sangat setuju dgn statement ini..byk org bile patah tulang lg prefer nk jmp tukang urut tulang dr jmp doktor,tp lps jmp tkng urut still nk follow up dgn doktor.
lg menyedihkan bile anak2 kecik jatuh..tgn patah dan ibu bapa refuse utk operation.kcian ank2 yg tak tau ape2 bile besar tgn bengkok,tempang dsb..

mydeuter
03-12-2012, 09:31 PM
2 minggu lepas masuk besi temparory 3 batang sbb dislocated bahu ...minngu depan insyaallah cabut balik ...seksa .

http://img163.imageshack.us/img163/7605/img20121123151055.jpg

kotanegeri
04-12-2012, 09:06 AM
2 minggu lepas masuk besi temparory 3 batang sbb dislocated bahu ...minngu depan insyaallah cabut balik ...seksa .

http://img163.imageshack.us/img163/7605/img20121123151055.jpg

huhu..mest rasa x selesa sgt sgt..sbr ye tuan..byk doa :)

ramos
06-12-2012, 10:54 PM
2 minggu lepas masuk besi temparory 3 batang sbb dislocated bahu ...minngu depan insyaallah cabut balik ...seksa .

http://img163.imageshack.us/img163/7605/img20121123151055.jpg

camne bro dah cabut ke besi tu??

TT
06-12-2012, 11:03 PM
ngehh ngilu tgk aerial2 terkeluar ni

mydeuter
08-12-2012, 01:55 PM
camne bro dah cabut ke besi tu??

belum cabut lagi ....#:-S

kotanegeri
08-12-2012, 03:19 PM
x cabut lagi? sabar je lah..huhu

matagas
08-12-2012, 04:12 PM
2 minggu lepas masuk besi temparory 3 batang sbb dislocated bahu ...minngu depan insyaallah cabut balik ...seksa .

http://img163.imageshack.us/img163/7605/img20121123151055.jpg

ngerilah pulak aku tgk:o:o

aleng83
24-02-2013, 07:50 AM
perghhh x sanggup aku patah2 ni,so far x penah lg...

Mmg ngeri dgr n aku pun ckp mcm ko jgk dlu.. last2 Allah uji jgk dgn xcident, patah tulang selangka pasal tsangkut pd seat belt kete :((

kotanegeri
24-02-2013, 08:46 AM
huhu..bukn semua org rasa sakit patah patah ni...so kita jd org bertuah..hehe

kebabom
24-02-2013, 10:52 AM
pnh patah rusuk...mmg skit weh...duduk xlh,bgun xleh...nk bnafas skit...batuk lagi la,mmg merana weh....

gi bomoh patah, kta da smbg, tp tulang aku smpi arini cm timbul skit ke ats...

skYnEt-gEnIUs
24-02-2013, 01:23 PM
Mmg ngeri dgr n aku pun ckp mcm ko jgk dlu.. last2 Allah uji jgk dgn xcident, patah tulang selangka pasal tsangkut pd seat belt kete :((

fuuuuuhh,ngilu2 je den baca #:-S#:-S#:-S

drab
25-02-2013, 03:33 PM
alhamdulillah ..xpernah lg..syukur.

firdaus90
11-03-2013, 10:14 PM
syafakallah..semoga cepat sempuh.

one0202
05-04-2013, 08:17 PM
Aku baru patah tulang bln 2 baru nie, eksident motor, keter langgar dr belakang.
Patah pangkal tulang peha kiri. Lain2 kecederaan takde.
Masuk skrew 2 batang, skarang dlm mood recovery.
Maybe dlm 6bln jugak mc. Doc cakap makan masa 1-2tahun nak jalan normal balik...

Cuti mc mmg best, tapi terperuk dalam rumah, tensen gak.
Ni baru jek boleh drive keter auto. Tp berebut keter dgn wife la plak. Huhuhu
Sekarang berjalan pakai tongkat 2 batang. Kaki kiri tak boleh pijak tanah lagik....
Lutut kebawah semua ok, tapi peha still tak boleh nk angkat sendiri lagik.
Maybe otot2 semua dah lembik pasal lama tak gerak....
Skrang duk attend fisio kat hosp.....

pecot85
05-04-2013, 08:21 PM
Aku baru patah tulang bln 2 baru nie, eksident motor, keter langgar dr belakang.
Patah pangkal tulang peha kiri. Lain2 kecederaan takde.
Masuk skrew 2 batang, skarang dlm mood recovery.
Maybe dlm 6bln jugak mc. Doc cakap makan masa 1-2tahun nak jalan normal balik...

Cuti mc mmg best, tapi terperuk dalam rumah, tensen gak.
Ni baru jek boleh drive keter auto. Tp berebut keter dgn wife la plak. Huhuhu
Sekarang berjalan pakai tongkat 2 batang. Kaki kiri tak boleh pijak tanah lagik....
Lutut kebawah semua ok, tapi peha still tak boleh nk agkat sendiri lagik.
Maybe otot2 semua dah lembik pasal lama tak gerak....
Skrang duk attend fisio kat hosp.....

takziah bro...x saman ke driver kereta tu?...dulu ada kawan aku...kena langgar kelingg mabuk...patah kaki masuk besi...saman dapat la rm100k

Aidi
05-04-2013, 08:32 PM
aku pernah retak buku lali kaki...
sampai skunk terasa...tak der masuk apa2 pon...
kena terus gi betulkan kat pakar urut...
pakar urut ni sampai skunk...jd member
sapa nak try boleh arr..Pakar patah aku ni...
org pahang,ganu pon sggup dtg ....
mmg 1st Kelas.

ramos
06-04-2013, 12:19 AM
aku exsiden keta bulan 11 taun lepas x patah pun cuma putus urat je..kulit kaki plak terkopek smpai nmpak tulang..skang da hampir 6 bulan, bengkak still x surut2 lg..

dausxz
06-04-2013, 12:43 AM
aku exsiden keta bulan 11 taun lepas x patah pun cuma putus urat je..kulit kaki plak terkopek smpai nmpak tulang..skang da hampir 6 bulan, bengkak still x surut2 lg..

putos urat tu kna jahit ker bro... yg terkopek tu plk da tmpal kulit ker... pastikn tempat bengkak tu jgn merah2 tau bernanah... sbb takot kalo2 infection msuk ker tulang

dausxz
06-04-2013, 12:50 AM
aku pernah retak buku lali kaki...
sampai skunk terasa...tak der masuk apa2 pon...
kena terus gi betulkan kat pakar urut...
pakar urut ni sampai skunk...jd member
sapa nak try boleh arr..Pakar patah aku ni...
org pahang,ganu pon sggup dtg ....
mmg 1st Kelas.

kalo mmg btol2 handal xder hal la bro... cumer takot silap urut jer... bese klo hospital MA bhagian tulang ni dier tarik ikot mcm maner keadaan tulang patah tu... patah cmni tarik cmni... patah cmtu tarik cmtu... dier semak ngn xray dlu... lepas tarik pegi xray blk nk tgok btol x posisi dier... bukn per takot btol2 x ngam posisi dier... sembuh mmg smbuh.. tp mcm cacat sket la posisi dier..lg teruk klo x kena lgsung... tp klo pakar urut tu boleh baca... ak xder hal la.. hehe

one0202
06-04-2013, 03:47 AM
takziah bro...x saman ke driver kereta tu?...dulu ada kawan aku...kena langgar kelingg mabuk...patah kaki masuk besi...saman dapat la rm100k

Memang nak saman bro....tp lawyer aku tu lembab tol....
Nak tanya bro, member tu saman, proses lama tak??
Byk tu kalu dpt rm100k......kena sruh lawyer keje cpt skit....
Makan masa bertahun ke br dpt duit????

ramos
06-04-2013, 10:54 AM
putos urat tu kna jahit ker bro... yg terkopek tu plk da tmpal kulit ker... pastikn tempat bengkak tu jgn merah2 tau bernanah... sbb takot kalo2 infection msuk ker tulang

urat tu dia jahit blik amik masa gak nk fully recover..yg terkopek tu doktor nk tampal kulit tp aku x nk huhu so skang ni tumbuh isi je la merah2 nmpak x lawa plak..cmne ek nk jd warna asal blik?mmg x bleh dah ke?

one0202
06-04-2013, 11:14 AM
takziah bro...x saman ke driver kereta tu?...dulu ada kawan aku...kena langgar kelingg mabuk...patah kaki masuk besi...saman dapat la rm100k

memang nak saman. dah lantik lawyer....
masa kt spital tu, laju/ramai jek lawyer nk tolong.
check dgn polis, polis suggest satu lawyer nie....
rupaya mmg lawyer tu ade satang approch aku masa sblom operation tu....so, terus lantik la dia...

tp skrg lebab plak dia buat keje...hampeh jek.
kata nak amik aku bwk g balai, nk wat report n nk collect semua doc, tp x dtg2 jugak.....hampeh
isnin nie aku nak followup lagik....
kalau leh dpt 100k, cargas la aku kena push lawyer...huhuhu, byk tuh

mmber ko tu,proses lama tak>??? makan tahun???

tq bro 4 info...

dausxz
06-04-2013, 11:42 AM
urat tu dia jahit blik amik masa gak nk fully recover..yg terkopek tu doktor nk tampal kulit tp aku x nk huhu so skang ni tumbuh isi je la merah2 nmpak x lawa plak..cmne ek nk jd warna asal blik?mmg x bleh dah ke?

dier nk tampal kulit tu sbb nak cpatkn proses pemulihan... bese amik kat belah peha... tp walopn kulit sndri tp warna msih nmpak beza gak...

owh nk tumbuh isi tu tanda bgus da bro... mmg isi tu akan warna merah... bukn xleh jadik baik cm bese tp process mkn maser lamer... nk mcm asal btol2 mungkin tak kot... cumer jaga kawasan tu baik2 jgn kotor takot bernanah... hati2 pakai produk yg kater nk cpat sembuh ni sbb biasernyer dier lg senang nk dpt infection...

ramos
06-04-2013, 12:06 PM
dier nk tampal kulit tu sbb nak cpatkn proses pemulihan... bese amik kat belah peha... tp walopn kulit sndri tp warna msih nmpak beza gak...

owh nk tumbuh isi tu tanda bgus da bro... mmg isi tu akan warna merah... bukn xleh jadik baik cm bese tp process mkn maser lamer... nk mcm asal btol2 mungkin tak kot... cumer jaga kawasan tu baik2 jgn kotor takot bernanah... hati2 pakai produk yg kater nk cpat sembuh ni sbb biasernyer dier lg senang nk dpt infection...

oo mcm tu ke?bro ni doktor ke?isi da tumbuh dah skang pun jd warna merah pink cmtu cuma aku tgk kat ctu die merebak kat kat sebelah lain jd warna merah pink gak..nape ye??pdhal yg sebelah lg tu x kna ape pun cuma sel kulit jd menggelupas pastu jd pink..

dausxz
06-04-2013, 12:47 PM
oo mcm tu ke?bro ni doktor ke?isi da tumbuh dah skang pun jd warna merah pink cmtu cuma aku tgk kat ctu die merebak kat kat sebelah lain jd warna merah pink gak..nape ye??pdhal yg sebelah lg tu x kna ape pun cuma sel kulit jd menggelupas pastu jd pink..

haah... tp ak bukn orthopedik doc tulang bro... ak doc xray jer... radiologist... haha... warna merah pink tu tanda dier sembuh ngn baik... cumer rasernyer yg bro raser dier mcm merebak tu mungkin sbb kulit2 sebelah ngn luka tu da mati dan dier akan replace ngn yg baru... so xder masalah cumer bro rase luka mcm makin besar la

tp kalo kawasan sebelah tu merah btol2...erythematous.. tkan2 sakit dan slalu demam... tandanya jangkitn kuman... kalo tak rawat btol2 lg menerukkn lg luka

302
06-04-2013, 12:53 PM
alhamdulillah x pena patah lagi, mintak dijaohkan amin

ramos
06-04-2013, 12:59 PM
haah... tp ak bukn orthopedik doc tulang bro... ak doc xray jer... radiologist... haha... warna merah pink tu tanda dier sembuh ngn baik... cumer rasernyer yg bro raser dier mcm merebak tu mungkin sbb kulit2 sebelah ngn luka tu da mati dan dier akan replace ngn yg baru... so xder masalah cumer bro rase luka mcm makin besar la

tp kalo kawasan sebelah tu merah btol2...erythematous.. tkan2 sakit dan slalu demam... tandanya jangkitn kuman... kalo tak rawat btol2 lg menerukkn lg luka

aah betol bro aku rs mcm luka tu makin besar padahal kena alik sebelah terkopek je takut plak rs..skang ni tekan x sakit dah.. 2 bulan lpas aku ingat lg slalu demam x tau nape..maybe ade kaitan ngan luka ni kot..skang ok dah cuma skang ni bengkak kat tempat kulit terkopek tu still lg x surut2..bro rase nape?mcm skang kalo time aku keja siang hari mmg kuat la bengkak die pastu time tido mlm plak angkat kaki bg tinggi..esk pg bgn surut blik kejap huhu.

pecot85
06-04-2013, 03:21 PM
memang nak saman. Dah lantik lawyer....
Masa kt spital tu, laju/ramai jek lawyer nk tolong.
Check dgn polis, polis suggest satu lawyer nie....
Rupaya mmg lawyer tu ade satang approch aku masa sblom operation tu....so, terus lantik la dia...

Tp skrg lebab plak dia buat keje...hampeh jek.
Kata nak amik aku bwk g balai, nk wat report n nk collect semua doc, tp x dtg2 jugak.....hampeh
isnin nie aku nak followup lagik....
Kalau leh dpt 100k, cargas la aku kena push lawyer...huhuhu, byk tuh

mmber ko tu,proses lama tak>??? Makan tahun???

Tq bro 4 info...

sorry bro....den x tanya pulak tempoh prosess

dausxz
06-04-2013, 05:27 PM
aah betol bro aku rs mcm luka tu makin besar padahal kena alik sebelah terkopek je takut plak rs..skang ni tekan x sakit dah.. 2 bulan lpas aku ingat lg slalu demam x tau nape..maybe ade kaitan ngan luka ni kot..skang ok dah cuma skang ni bengkak kat tempat kulit terkopek tu still lg x surut2..bro rase nape?mcm skang kalo time aku keja siang hari mmg kuat la bengkak die pastu time tido mlm plak angkat kaki bg tinggi..esk pg bgn surut blik kejap huhu.

maser bro demam2 tu mungkin gk ader kaitan ngn luka tu... kiter panggil cellulitis... kire jangkitn kt situ... tp okey la xder nanah abscess...

pasal bengkak tu biasee la da luka kwsan tu akan healing ngan fibrous tissue... berlebihan fibrous tissue mnyebbkn bengkak da boleh jadi air pon terkompol situ... lower limb oedema... mmg btol cara bro buat angkat kaki tinggi sket supaya air mengalir k ats bdan... jgn smpai terlalu bengkak sbb dier sng dpt infection gak... hehe

G.Spicy
06-04-2013, 05:56 PM
Nyilu dan seram baca thread ni.

Mintak simpang.

ramos
07-04-2013, 01:41 AM
maser bro demam2 tu mungkin gk ader kaitan ngn luka tu... kiter panggil cellulitis... kire jangkitn kt situ... tp okey la xder nanah abscess...

pasal bengkak tu biasee la da luka kwsan tu akan healing ngan fibrous tissue... berlebihan fibrous tissue mnyebbkn bengkak da boleh jadi air pon terkompol situ... lower limb oedema... mmg btol cara bro buat angkat kaki tinggi sket supaya air mengalir k ats bdan... jgn smpai terlalu bengkak sbb dier sng dpt infection gak... hehe

oo cmtu ke doktor aku dl cmtu gak die kata sel darah belum pulih lg, aku pun x phm sngat hehe..bro agak2 brape lame nk ilang sepenuhnya bengkak ni?depends pada ape sbnarnye??skang ni kerap betol gatal2 kat tmpat luka tu, nk garu nti kang berdarah plak.. org kata kalo gatal kat tmpat tu mknanye nk sembuh la tu, btol ke bro?

dausxz
07-04-2013, 09:14 AM
oo cmtu ke doktor aku dl cmtu gak die kata sel darah belum pulih lg, aku pun x phm sngat hehe..bro agak2 brape lame nk ilang sepenuhnya bengkak ni?depends pada ape sbnarnye??skang ni kerap betol gatal2 kat tmpat luka tu, nk garu nti kang berdarah plak.. org kata kalo gatal kat tmpat tu mknanye nk sembuh la tu, btol ke bro?

kalo nk agak2 berapa lama ni ak tak geti la nk mengagak bro... haha. .. tp biasernyer la pngalamn patient2 ak mau mkn masee bertahun gak... dier paling depend cara bro jaga tmpat tu... slalu bersihkn x... yg lain tu berbeza stiap individu... ader cpt ader lmbt... klo kanak2 biasernyer cpat... klo orang tua atau pon kencing manis biasernyer lmbat... hehe

ak pon xtau org kata kalo gatal tmpat luka mknenya nk sembuh... haha. .. tp rata2 patient ak pon ckp cmtu... tp bro mmg kalo leh jgn garuk tmpat luka... kalo berdarah.. kuman sng masuk.. jwbnyer lg lambat la luka tu... kalo x tahan sgt ... cuber jgn biarkn kulit tu kering sgt sbb kering besenyer gatal... cuber sapu ngn aqueous cream... klo x gak... makan ubat gatal... bli kt phamacy ckp dier tablet piriton 10mg tds... tp ubat ni jadik ngantok... hehe

ramos
07-04-2013, 10:12 AM
kalo nk agak2 berapa lama ni ak tak geti la nk mengagak bro... haha. .. tp biasernyer la pngalamn patient2 ak mau mkn masee bertahun gak... dier paling depend cara bro jaga tmpat tu... slalu bersihkn x... yg lain tu berbeza stiap individu... ader cpt ader lmbt... klo kanak2 biasernyer cpat... klo orang tua atau pon kencing manis biasernyer lmbat... hehe

ak pon xtau org kata kalo gatal tmpat luka mknenya nk sembuh... haha. .. tp rata2 patient ak pon ckp cmtu... tp bro mmg kalo leh jgn garuk tmpat luka... kalo berdarah.. kuman sng masuk.. jwbnyer lg lambat la luka tu... kalo x tahan sgt ... cuber jgn biarkn kulit tu kering sgt sbb kering besenyer gatal... cuber sapu ngn aqueous cream... klo x gak... makan ubat gatal... bli kt phamacy ckp dier tablet piriton 10mg tds... tp ubat ni jadik ngantok... hehe

uikk lame gak bertahun tu huhu susah la nk beriadah pun terhad, dah lama x kuar peluh ni hehe..member ade suh gak bli ubat surut bengkak kat klinik tp x try lg..mmg jd ke doc kalo mkn ubat surut bengkak tu?mak aku plak suh try homeopathy da mkn abis sebotol kecik tp xde nmpak beza pun..

dhiaperfumes
07-04-2013, 10:15 AM
penah gak patah tulang biasa bila sejuk mmg masih rasa sakit walau pun dha 10 tahun

dausxz
07-04-2013, 10:26 AM
uikk lame gak bertahun tu huhu susah la nk beriadah pun terhad, dah lama x kuar peluh ni hehe..member ade suh gak bli ubat surut bengkak kat klinik tp x try lg..mmg jd ke doc kalo mkn ubat surut bengkak tu?mak aku plak suh try homeopathy da mkn abis sebotol kecik tp xde nmpak beza pun..

tu la susah gak eh... nak main game kuar peloh pon xleh... teruk2 sgt pon xleh... leceh2.... hehe. .. maksod bro ubat surut bengkak tu tab papase eh... mmg okie kalo nk try... mmg kita kasik pon besenyer... ubat tu xla memudaratkn sgt... pesal homeopathy tu plak ak x sure la bro berkesan k tak.... sbb x byk journal2 atau clinical trial pesal tu

ramos
07-04-2013, 10:31 AM
tu la susah gak eh... nak main game kuar peloh pon xleh... teruk2 sgt pon xleh... leceh2.... hehe. .. maksod bro ubat surut bengkak tu tab papase eh... mmg okie kalo nk try... mmg kita kasik pon besenyer... ubat tu xla memudaratkn sgt... pesal homeopathy tu plak ak x sure la bro berkesan k tak.... sbb x byk journal2 atau clinical trial pesal tu

tab papase tu nama ubat ke doc?aku x tau plak hehe mber suh g tnya kat farmasi x tau la nama pe..nti ingat nk bli la..kalo g farmasi ckp nk tab papase ke doc?

dausxz
07-04-2013, 10:42 AM
tab papase tu nama ubat ke doc?aku x tau plak hehe mber suh g tnya kat farmasi x tau la nama pe..nti ingat nk bli la..kalo g farmasi ckp nk tab papase ke doc?

haah bro namer ubat... ko cakap papase jer ubat bengkak pharmacy da tau da... hehe. .. bli farmasi jer murah sket... klo klinik kang dia charged lebey lk

rawxtar
07-04-2013, 10:45 AM
fuh ramai rupanya yang senasib dgn aku ni..pasang plate besi kat peha kiri.tahun 2008 now dah lebih kurang 5 tahun jugak dah ek.so far alhamdulillah xde efek ape2 pun time hujan ke petir ke.

khairul385
07-04-2013, 10:49 AM
salam semua ahli cg.

saya pernah patah tulang peha bulan 8 tahun lepas dan sekarang sudah 8 bulan selepas operation 'plating' masih ada rasa sengal+sakit bila kaki digerakkakn setelah duduk lama. hal ini akan berterusan ke?sapa-sapa ada pengalaman boleh tak share..
kalau mengikut kata doktor2 pakar, tulang peha adalah tulang yang paling keras dan kuat sekali berbanding dengan tulang2 lain di dalam tubuh..
sebab tu dia akan ambik masa lebih lama untuk pulih berbanding dengan tulang2 lain..
so, normal je kalau ada sengal2..sakit2..lenguh2 dekat kawasan tulang yang terlibat tu tt..

ramos
07-04-2013, 10:55 AM
haah bro namer ubat... ko cakap papase jer ubat bengkak pharmacy da tau da... hehe. .. bli farmasi jer murah sket... klo klinik kang dia charged lebey lk

oo thanks doc nti aku bg feedback blik :)cgrock

MachineEmperor
07-04-2013, 04:01 PM
dulu aku seronok tgk member patah tangan dan pakai simen...time aku berumur 10tahun sampai 14 tahun..then,aku jatuh men bola 2 kali.2 kali kena half simen pasal retak.kedua dua jatuh mengalami keretakan tulang di tangan kiri..fuh(xpuas ati lagi,hahahaha)...

umur aku 19 tahun.aku exsiden motor.tangan kanan aku mengalami fracture di pergelangan tangan.kedua dua tulang di tangan kanan aku patah dan dislocated dr jointer.bayangkan 1 tulang terkeluar ke tepi,satu lagi ke atas.tak sakit langsung.rasa mcm kebas jerk...nak pitam pon ada.

siap naek ambulan walaupon aku sedar diri,bleh berlawak,bleh bersembang lagi.check in je kat hospital.masuk ward.aku ingat prosedur biasa dihospital ipoh.rupa rupanya,tangan aku kene masuk besi.aku kata tarik jer la.doktor tulang pon x brani.kekeke.malam kejadian.merana sungguh malam aku.umpama darah x mengalir dalam tangan aku.perit giler.nak buang air susah.selepas Queue selama 2 minggu.aku sempat lari ke bomoh tulang.tapi tulang aku masih x full located.nak xnak.aku masuk operation room untuk jadik iron man kat sebelah tangan.besi dalam tangan aku berharga rm250(siap subsidi kot,student la katakan).bila x-ray.nampak 3 batang paku.2 batang skru.perghhh....

dah dekat 9 tahun,besi dalam tangan aku.aku dengar citer.pas 5 tahun dah bleh bukak.pas 5 tahun.aku gi balik hospital ipoh.doktor buat ***** jer.kekawan aku ada kata.xkan ko mati,besi ada kat tulang.bila pikirrr...mcm mana ekk.

keburukan ada besi...
1)sebelum aku pasang besi,aku selalu maen arm wrestler...tapi dah xbleh..
2)pas buat report pki tangan atau buat paper math atau overused hand...komfem sehari tangan aku rasa sakit yg begitu perit.aku kena rest tangan aku selama 1 hari
3)bila bawak motor time hujan dan sejuk.tangan aku mudah jammed.maksudnya,time traffic light.aku xbleh lepas minyak motor.nak xnak,tekan brek.engine motor mengaum.hahahaha(dulu punya citer,time jd rider)
4)pergerakan tangan(angle movement) berkurangan..

kelebihan
1)senang nak tackle awek,awek sure tanya.apa 'Parut' tu.sure aku kata darah panas muda muda.gaduh dan kena tetak dgn parang.hahahaha

better ko jadi cyborg la...

one0202
08-04-2013, 01:11 PM
kalau mengikut kata doktor2 pakar, tulang peha adalah tulang yang paling keras dan kuat sekali berbanding dengan tulang2 lain di dalam tubuh..
sebab tu dia akan ambik masa lebih lama untuk pulih berbanding dengan tulang2 lain..
so, normal je kalau ada sengal2..sakit2..lenguh2 dekat kawasan tulang yang terlibat tu tt..

kes aku, patah tulang peha....baru 2 bulan lepas kena.....dah boring giler duk umah......
aku eksident naik moto besar, sekarang tengok kawan2 g ride,memang gian la......
agak2 brapa lama patah tulang peha nie boleh recover? maksud aku recover jalan tak pakai tongkat.....
ape suppliment perlu ambil nak bagi tulang cepat cantumbalik??
sekarang aku minum susu anlene jek.....perlu ke pil kalsium lagik?

aloqmalai
12-04-2013, 06:02 PM
Assalam and hi all,

Aku pn just patah tulang..
right clavicle (tulang yg atas rib tu)..
dh masuk plate sebtg n few screws

1st tym exp patah aku..sakit beb!!!..haha :((

one0202
14-04-2013, 05:41 PM
Assalam and hi all,

Aku pn just patah tulang..
right clavicle (tulang yg atas rib tu)..
dh masuk plate sebtg n few screws

1st tym exp patah aku..sakit beb!!!..haha :((


camne boleh patah bro???

kotanegeri
17-04-2013, 10:17 AM
huhu...patah saja kita2 ni kan..hehe:P

smithmagge
17-04-2013, 10:45 AM
salam semua ahli cg.

saya pernah patah tulang peha bulan 8 tahun lepas dan sekarang sudah 8 bulan selepas operation 'plating' masih ada rasa sengal+sakit bila kaki digerakkakn setelah duduk lama. hal ini akan berterusan ke?sapa-sapa ada pengalaman boleh tak share..
itu biasa bro..saya patah tulang femur dkt joint knee...acc bln apr thn lps..bln 9 dah ok tp tk blh bend lebih pd 40darjah..4/1/2013 crack semula sampai sekarang mc...kalau tulang dah bercantum hati2lah sbb cantum tu masih lembut..ambil masa minimum 1 tahun baru betul2 kuat..

smithmagge
17-04-2013, 11:22 AM
ngehh ngilu tgk aerial2 terkeluar ni

takde la sedap geli2 gitu...tapi kalau usik rasa nak terkucil hahahaha.teringat kaki saya dia tebuk bahagian tumit untuk letak besi pemberat utk stretching...

TT
17-04-2013, 11:34 AM
takde la sedap geli2 gitu...tapi kalau usik rasa nak terkucil hahahaha.teringat kaki saya dia tebuk bahagian tumit untuk letak besi pemberat utk stretching...
ak dulu kecik2 pg hospital tertengok kaki india tu aerial cmtu pstu kaki sebelah takde paras paha ngehh ngilu xsudah

one0202
17-04-2013, 12:10 PM
itu biasa bro..saya patah tulang femur dkt joint knee...acc bln apr thn lps..bln 9 dah ok tp tk blh bend lebih pd 40darjah..4/1/2013 crack semula sampai sekarang mc...kalau tulang dah bercantum hati2lah sbb cantum tu masih lembut..ambil masa minimum 1 tahun baru betul2 kuat..

Uik, boleh crack semula ke bro?? So, dah crack balik, doktor buat ape?? Masuk besi balik?? Risau plak aku dengar. Skarang aku mc, patah femur dkt joint dgn tulang pinggul....still pakai tongkat. X sabar nak jalan xde tongkat. Peha dah kecik sebelah. Tak larat nak angkat peha sendiri lagik. Ade ape2 tip fisio utk kasi otot peha kuat balik x!??

sueweal
18-05-2013, 10:43 AM
itu biasa bro..saya patah tulang femur dkt joint knee...acc bln apr thn lps..bln 9 dah ok tp tk blh bend lebih pd 40darjah..4/1/2013 crack semula sampai sekarang mc...kalau tulang dah bercantum hati2lah sbb cantum tu masih lembut..ambil masa minimum 1 tahun baru betul2 kuat..

Same la dgn den bru kena kt femur 3/5/2013 bru ni.. Masuk titanium dlm tulang sum2..

sueweal
18-05-2013, 10:46 AM
Uik, boleh crack semula ke bro?? So, dah crack balik, doktor buat ape?? Masuk besi balik?? Risau plak aku dengar. Skarang aku mc, patah femur dkt joint dgn tulang pinggul....still pakai tongkat. X sabar nak jalan xde tongkat. Peha dah kecik sebelah. Tak larat nak angkat peha sendiri lagik. Ade ape2 tip fisio utk kasi otot peha kuat balik x!??

Klau dok kt kl ble dtg fisio pusat rawatan azahrah bangi.. Klau dok kedah sepupu den mmg wat fisio rumah ke rumah

shieda
22-05-2013, 03:05 PM
assalam..

sy ingin berkongsi cite psl adik sy patah tulang..mane yg pernah patah tulang peha, hrp dpt la berkongsi disini...

adik sy excident kete baru2 ni 28/4/13. patah peha kiri.retak betis kanan.doc tebuk besi psg pin bwh lutut utk tarik tulang biar tegak smla.lps tebuk tu kaki adik sy x boleh bergerak.rase kebas2 kat kwsn atas jari2 kaki. bile cubit adik xrase sgt.

2mgu lps tu, tmpt ditebuk kene jangkitan kuman.bernanah kat dlm.tkt kuman berjangkit smpi ke tulang, doc terpksa buka pin tu n tebuk psg pin kat bwh tumit kaki plak.still kaki adik xboleh gerak. spatutnya 20/5 dah operate msuk besi kat peha kiri. tp terpksa ditunda sbb jngkitan kuman tu xbaik lg..

sape penah ade pengalaman camni? kuman n nanah tu boleh baik x? sbb ade yg cite kalo kuman n nanah xbaik2,doc akan potong kaki. ishk..jauhkanlah.....lg 1 kaki yg xboleh gerak tu,lame2 boleh gerak x? sbb doc ckp mase excident peha adik terhantuk kat stereng terkena urat saraf. :(

carnationmyra
22-05-2013, 03:08 PM
aku penah patah tulang peha kiri...eksiden...amik masa setahun jugak la nak betul2 sembuh....plat besi masih ada lagi kat peha ni....takmo bawak kuar.....sengal2 tu kadang2 ada la jugak...tapi ok jek...berlari pon rileks jek.....

one0202
17-06-2013, 07:11 PM
last month checkup, doc kata tulang tak cantum elok lagik...
lusa nak pegi checkup lagik....sekarang total dah 5bulan mc...
hope ok la, kalau doc kasi jalan pakai satu tongkat pon dh kira ok. payah nak bwk 2 tongkat nih....



assalam..

sy ingin berkongsi cite psl adik sy patah tulang..mane yg pernah patah tulang peha, hrp dpt la berkongsi disini...

adik sy excident kete baru2 ni 28/4/13. patah peha kiri.retak betis kanan.doc tebuk besi psg pin bwh lutut utk tarik tulang biar tegak smla.lps tebuk tu kaki adik sy x boleh bergerak.rase kebas2 kat kwsn atas jari2 kaki. bile cubit adik xrase sgt.

2mgu lps tu, tmpt ditebuk kene jangkitan kuman.bernanah kat dlm.tkt kuman berjangkit smpi ke tulang, doc terpksa buka pin tu n tebuk psg pin kat bwh tumit kaki plak.still kaki adik xboleh gerak. spatutnya 20/5 dah operate msuk besi kat peha kiri. tp terpksa ditunda sbb jngkitan kuman tu xbaik lg..

sape penah ade pengalaman camni? kuman n nanah tu boleh baik x? sbb ade yg cite kalo kuman n nanah xbaik2,doc akan potong kaki. ishk..jauhkanlah.....lg 1 kaki yg xboleh gerak tu,lame2 boleh gerak x? sbb doc ckp mase excident peha adik terhantuk kat stereng terkena urat saraf. :(

jiran katil sy kat wad dulu kes kena kuman jugak, kat betis....doc buang isi betis kaki yang kena kuman tu, so nmpk mcm berlubang skit betis dia tuh.....


aku penah patah tulang peha kiri...eksiden...amik masa setahun jugak la nak betul2 sembuh....plat besi masih ada lagi kat peha ni....takmo bawak kuar.....sengal2 tu kadang2 ada la jugak...tapi ok jek...berlari pon rileks jek.....

bro pakai tongkat brapa lama? mc brapa lama dpt??

harley
17-06-2013, 07:18 PM
last month checkup, doc kata tulang tak cantum elok lagik...
lusa nak pegi checkup lagik....sekarang total dah 5bulan mc...
hope ok la, kalau doc kasi jalan pakai satu tongkat pon dh kira ok. payah nak bwk 2 tongkat nih....




lusa nih buat x-ray ke bro ?

biasa ko buat klinik atau hospital ?

biasanya kalau malam kat hospital boleh tak buat x=ray ?

FAUZEY_FX
17-06-2013, 07:18 PM
aduh seriau lak bace story korang ni..

epit84
17-06-2013, 07:27 PM
tt aku pun nak share pengalaman aku...2004 masa study aku xcdnt motor patah 3 (betis + paha tgh & dekat lutut)...masuk plating atas bawah...setelah lebih 8 thn, awal tgh br ni abg ipo aku sponsor buang plating tu...alhamdulillah kaki dah ringan nak jalan dr biasa dan takde sengal2...cumanya kaki aku mmg tak boleh lipat habis cuma 90 darjah je sejak dr xcdnt sampai skrg...tgh usaha skrg ni org fisio ckp dah lama amik masa la...

nonoo1
17-06-2013, 07:37 PM
femur fracture,, tulang patah 3 dan yg tgh2 tu hancur dan ada yg hilang tah kemana.. isi paha kena jangkitan dan dibuang sikit.. setahun baru dr kasi jalan... alhamdulillah tak tempang, tp kalo jln terlampau byk sakit pinggang sbb kaki tak sama pnjang.. bila sejuk kaki jem bila jln dah mcm robot sbb takleh nak bengkokkan kaki

one0202
18-06-2013, 03:07 PM
lusa nih buat x-ray ke bro ?

biasa ko buat klinik atau hospital ?

biasanya kalau malam kat hospital boleh tak buat x=ray ?

aku buat kat hkl....xtau la malam ade x...rasa xde kot kalu kat hkl tu......sbb aku buat ikut appoiment doktor.....

fisio 2 kelas terlepas sbb balik kampung, tp alhamdulillah fisio sendiri,paksa kaki lipat, dah boleh lipat, nie tgh slow2 nak bersila plak.....
hope pas checkup esok, doktor kasi pakai satu tongkat jek.....
payah pakai 2 tongkat ketiak nie....ingat nak g beli tongkat tangan tu jek, pendek skit, senang nak bawa....

AmzarUmar
20-06-2013, 01:46 AM
Umur 9thun patah tulang pergelangan tangan yg dua tulang tu aku xtau nama apa akibat wrestling ngan adik... masa tu spital kerajaan guna simen je...:D
Umur 12 patah skali lg tmpt sama akibat main roller blade..masa ni da xpakai simen,pakai yg balut plastik putih tu..:D
Umur 13,baru stat blaja main rugby,xpandai received ball lg masatu.pupp..ibu jari belah kanan patah...:D.bawak pi jmpa doc ckp jari xblh nk balut.biar gitu lama2 sembuh.maunya 4,5bln jgak sakit.sampai lani jari bunyi cam minyak gris kering...:D
Umur 19,patah tulang rusuk sebatang belah kanan sbb main rugby jgak...yg ni pn sama,doc xblh buat apa.rehat panjang lama2 cantum sdiri..xray masa med cekup nk masuk u ada nampak cam bengkok skit doc tanya sbb heran...:D

Tulah pengalaman den berpatah tulang.:D.kalau seliuh,tercabut sendi usah kira...:">

one0202
21-06-2013, 07:24 PM
Umur 9thun patah tulang pergelangan tangan yg dua tulang tu aku xtau nama apa akibat wrestling ngan adik... masa tu spital kerajaan guna simen je...:D
Umur 12 patah skali lg tmpt sama akibat main roller blade..masa ni da xpakai simen,pakai yg balut plastik putih tu..:D
Umur 13,baru stat blaja main rugby,xpandai received ball lg masatu.pupp..ibu jari belah kanan patah...:D.bawak pi jmpa doc ckp jari xblh nk balut.biar gitu lama2 sembuh.maunya 4,5bln jgak sakit.sampai lani jari bunyi cam minyak gris kering...:D
Umur 19,patah tulang rusuk sebatang belah kanan sbb main rugby jgak...yg ni pn sama,doc xblh buat apa.rehat panjang lama2 cantum sdiri..xray masa med cekup nk masuk u ada nampak cam bengkok skit doc tanya sbb heran...:D

Tulah pengalaman den berpatah tulang.:D.kalau seliuh,tercabut sendi usah kira...:">


perghh.....memang hebat la bro..... pengalaman dari kecik tu..... hope dah takde lg patah2 lepas nie....

aku plak, baru checkup rabu baru nie....
doc kata tulang dah makin baik, dh nampak cantum tp belum full,
ingatkan dah bole la keje lite duty, tetiba pakar tulang suruh mc lagi 2 bln....huhuhu
duduk umah la aku 2 bulan lagi sampai lepas raya....
maybe nak suruh kuatkan amal ibadat masa puasa kot

one0202
21-08-2013, 07:23 PM
update checkup hari nie....
lepas x ray, crack doc tengok ade terbukak skit. maybe sbb byk pergerakan masa fisio. so, doc advice jgn pijak/letak beban pada kaki yg patah....aritu doc dh kasi pijak skit. ni x bleh langsung plak....dh nasib kot...
mintak nk masuk keje, doc x kasi lagi....tambah lagi MC sampai bulan 11.... dh bosan duk umah nie..... any idea ape nk buat time MC nie???

kotanegeri
21-08-2013, 09:39 PM
update checkup hari nie....
lepas x ray, crack doc tengok ade terbukak skit. maybe sbb byk pergerakan masa fisio. so, doc advice jgn pijak/letak beban pada kaki yg patah....aritu doc dh kasi pijak skit. ni x bleh langsung plak....dh nasib kot...
mintak nk masuk keje, doc x kasi lagi....tambah lagi MC sampai bulan 11.... dh bosan duk umah nie..... any idea ape nk buat time MC nie???

huhu..crack balik ke ?saya patah terus femur dulu bila plating..masuk besi sebatang bru ok..mc x leh pijak kaki ,memang rehat saja la boss..buat blogging je lah..:) nuffnang..ke ape2 ke..moga cepat sembuh boss..minum anlene/amek calcium extra.

one0202
22-08-2013, 12:55 AM
huhu..crack balik ke ?saya patah terus femur dulu bila plating..masuk besi sebatang bru ok..mc x leh pijak kaki ,memang rehat saja la boss..buat blogging je lah..:) nuffnang..ke ape2 ke..moga cepat sembuh boss..minum anlene/amek calcium extra.

itu la pasal....doc ortho kata tak leh pijak.....doc fisio plak boleh pijak partial.... last2 crack balik...hampeh...
nak blogging x pandai.... nak studi online bisness la nmpknye... takut gaji kena potong half plak nnti, sangkut plak hutang2 yg ade nih..huhuhu

yokemit
22-08-2013, 02:57 PM
Skit wo
Teringat time aku jatuh tangga dlu haha

kotanegeri
22-08-2013, 09:23 PM
itu la pasal....doc ortho kata tak leh pijak.....doc fisio plak boleh pijak partial.... last2 crack balik...hampeh...
nak blogging x pandai.... nak studi online bisness la nmpknye... takut gaji kena potong half plak nnti, sangkut plak hutang2 yg ade nih..huhuhu

saya ritu patah semula leps ikot ckp nasihat fisio la..huhu..fisio x arif sgt bg sy..apa2 kene ikot ckp doc..itu lebih baik

alibabaa
27-08-2013, 12:35 AM
aku masa October 2010 accident kena langgar dek keta,patah tibia aku. masa tu sebulan nak SPM. sengsara wooo hidup.dah la sekolah tinggal asrama. 3 bulan aku pakai simen (2 bulan simen kapur berat nak mampus + 2 bulan simen fiver ringan gila2 :D)...tiap bulan x-ray tengok tulang cantum ke tak. masuk bulan ke-4 aku pakai gergaji potong sendiri simen tu. paha aku jadi layu,kecut,nak sama besar dengan lengan aku.ohh. ingatkan boleh jalan terus. rupanya sakit gila lg time tu.sendi lutut and buku lali aku dah jammed 4 bulan tak gerak (sebab simen dari kaki start bawah jari sampai paha),nak nangis aku bila pikir keadaan time tu.

kozu
27-08-2013, 01:26 AM
ak jatuh beskal... umur 12 tahun... tkde la patah pun...

sendi tngan ak je lari... nk masukkan balik huhu ampun tk nk buat dh...

tngan dh tak lurus dh... tk leh masukkan askar..

cyberiz
27-08-2013, 01:31 AM
cuma pernah retak tulang jer...

anggunurra
02-09-2013, 05:51 PM
Salam semua. Saya juga pesakit yg patah tulang paha dan dimasukkan plat. Dan skrg dh 3 bulan sejak accident 2.6.13 hari tu.
Disini, sy ada beberapa tips utk rakan2 semua..
Untuk pengetahuan semua, tempe membekalkan kalsium yg lebih byk berbanding susu.dan tidak menggemukkan. Kajian telah dibuat oleh pelajar2 dari UKM dan disahkan oleh dr.tulang yg merawat saya.
Lebih baik mkn tempe hari2.
Selain itu, setiap hr selesai solat amalkn bacaan dr surah ini
Annur ayat 35
Yasin ayat 77 -79
Insyallah ada keberkatan disebalik ayat2 ini.
Alhamdulillah masa xray bulan kedua, perkembangan tulang saya extraornidary kata doc. Syukur alhamdulillah.
6hb ini xray yg ketiga.. setakat ni mmg sy amalkan tempe hari2 juga surah2 ini.
Juga, utk pengetahuan semua, kalsium tidaklah perlu diambil terlalu byk, sehari badan manusia perlukan 1000-1200mg shj kalsium.kdg2, xperlu pun supplemen sbb mknn harian kita seperti ikan, sayuran buahn ada terkandung kalsium.
Kalsium yg tinggi dlm bdn boleh menyebabkan batu karang..
Baiklah... ini shj utk perkongsian bersama.
Terima kasih.

naj79
02-09-2013, 05:57 PM
Saya dah hampir setahun patah kaki. Masih belum pulih sepenuhnya

tr4falgar
02-09-2013, 06:07 PM
Saya dah hampir setahun patah kaki. Masih belum pulih sepenuhnya

takde pi urut ke bro? urut lebih baik dari simen2 bagai :D

kotanegeri
02-09-2013, 06:38 PM
Saya dah hampir setahun patah kaki. Masih belum pulih sepenuhnya

Patah dua ke mxmne tu boss,,bykkn doa dan fisio ye:)

one0202
02-09-2013, 11:02 PM
Salam semua. Saya juga pesakit yg patah tulang paha dan dimasukkan plat. Dan skrg dh 3 bulan sejak accident 2.6.13 hari tu.
Disini, sy ada beberapa tips utk rakan2 semua..
Untuk pengetahuan semua, tempe membekalkan kalsium yg lebih byk berbanding susu.dan tidak menggemukkan. Kajian telah dibuat oleh pelajar2 dari UKM dan disahkan oleh dr.tulang yg merawat saya.
Lebih baik mkn tempe hari2.
Selain itu, setiap hr selesai solat amalkn bacaan dr surah ini
Annur ayat 35
Yasin ayat 77 -79
Insyallah ada keberkatan disebalik ayat2 ini.
Alhamdulillah masa xray bulan kedua, perkembangan tulang saya extraornidary kata doc. Syukur alhamdulillah.
6hb ini xray yg ketiga.. setakat ni mmg sy amalkan tempe hari2 juga surah2 ini.
Juga, utk pengetahuan semua, kalsium tidaklah perlu diambil terlalu byk, sehari badan manusia perlukan 1000-1200mg shj kalsium.kdg2, xperlu pun supplemen sbb mknn harian kita seperti ikan, sayuran buahn ada terkandung kalsium.
Kalsium yg tinggi dlm bdn boleh menyebabkan batu karang..
Baiklah... ini shj utk perkongsian bersama.
Terima kasih.

tq for tips bro...
yup, doc aku pon ade pesan,jgn amikkalsium banyak sangat takut kena batu karang......tapi tempe tu x tau la plak...bole amalkan nanti........

one0202
02-09-2013, 11:04 PM
Saya dah hampir setahun patah kaki. Masih belum pulih sepenuhnya

berjalan pakai tongkat lagi ke bro??
patah bahagian mana??

anggunurra
02-09-2013, 11:04 PM
tq for tips bro...
yup, doc aku pon ade pesan,jgn amikkalsium banyak sangat takut kena batu karang......tapi tempe tu x tau la plak...bole amalkan nanti........

Err maaf, sy bukan bro, sy sis..

one0202
02-09-2013, 11:07 PM
Err maaf, sy bukan bro, sy sis..

hahaha....sorry sis, x perasan pulak nick sis td.....
patah bahagian mana? sekarang ade rasa sengal2 lagik???

naj79
03-09-2013, 12:29 AM
berjalan pakai tongkat lagi ke bro??
patah bahagian mana??

Ya. Pakai tongkat selamanya, jadi oku.....tulang masuk besi aka interlocking. Sebab tu xpi urut

anggunurra
03-09-2013, 04:02 AM
Hehe xpe2, rasa sengal2 kalau duduk lama tanpa buat apa2. So, kena la selalu2 mainkan kaki yg patah tu. Femur fracture, mcm patah tebu tu.syukur xde tulang yg hilang ke apa.

naj79
03-09-2013, 10:33 AM
dugaan semua nie...

one0202
04-09-2013, 07:08 AM
Ya. Pakai tongkat selamanya, jadi oku.....tulang masuk besi aka interlocking. Sebab tu xpi urut

xdapat bayang bro patah bahagian mana, boleh kasi detail bro?
risau plak dengar. pasal saya patah bahagian leher pangkal peha dekat dengan tulang pinggul tu... doc suruh jaga betol2 sebab kalau silap, maybe bole tukar kepala joint pangkal peha dengan tulang pinggul tu dengan besi. tu yg risau tu, sebab kalau dah tuka,benda tu tahan 7-9tahun je kot, then kena replace lagik.....
ingat hujung minggu nie nak g try urut kampong plak.....

naj79
04-09-2013, 06:07 PM
xdapat bayang bro patah bahagian mana, boleh kasi detail bro?
risau plak dengar. pasal saya patah bahagian leher pangkal peha dekat dengan tulang pinggul tu... doc suruh jaga betol2 sebab kalau silap, maybe bole tukar kepala joint pangkal peha dengan tulang pinggul tu dengan besi. tu yg risau tu, sebab kalau dah tuka,benda tu tahan 7-9tahun je kot, then kena replace lagik.....
ingat hujung minggu nie nak g try urut kampong plak.....

saya patah kaki kiri, tak tau lak bahasa saintifiknya. patah tulang betis kering. ketika tengah jogging, dilanggar dari belakang.

8/10/2012 pembedahan pertama...pasang external fixation aka mcm antenna tuh....

13/2/2013 pembedahan kedua...pasang besi dalam tulang, namanya interlocking...

sekarang disahkan OKU...dugaan belaka, kene pakai tongkat la selamanya

kotanegeri
04-09-2013, 07:03 PM
saya patah kaki kiri, tak tau lak bahasa saintifiknya. patah tulang betis kering. ketika tengah jogging, dilanggar dari belakang.

8/10/2012 pembedahan pertama...pasang external fixation aka mcm antenna tuh....

13/2/2013 pembedahan kedua...pasang besi dalam tulang, namanya interlocking...

sekarang disahkan OKU...dugaan belaka, kene pakai tongkat la selamanya

allah..ujian betol..sekrag buat ape tuan..mohon tak bntuan khas oku?maaf kalau rasa tak sedap...masuk kes mahkamah tak utk dilanggar dr belakang?

anggunurra
04-09-2013, 11:43 PM
Saya nk tanya la, disebabkan sy student jd sy perlu ulangalik kuliah dgn kereta, jd berapa lama yg dijangkakamn boleh drive ye? Tiga bulan boleh ke?
Thanks...

kotanegeri
05-09-2013, 06:42 AM
Saya nk tanya la, disebabkan sy student jd sy perlu ulangalik kuliah dgn kereta, jd berapa lama yg dijangkakamn boleh drive ye? Tiga bulan boleh ke?
Thanks...

Plating ke interlocking?patah bhgn mne?

naj79
05-09-2013, 07:53 AM
allah..ujian betol..sekrag buat ape tuan..mohon tak bntuan khas oku?maaf kalau rasa tak sedap...masuk kes mahkamah tak utk dilanggar dr belakang?

saya dah suruh lawyer saya uruskan....
saman terhadap kenderaan yang melanggar...
memang dah buat permohonan kad oku, dalam proses....

kalau sesapa rasa nak bantu saya, tolong la promote kat siggy saya tuh..
saya nak jual tanah saya...nak cover perbelanjaan...dah setahun x kerja...

kalau sapa2 ada yg berminat nak beli tanah, tolong war warkan yer...please

kotanegeri
05-09-2013, 08:58 AM
saya dah suruh lawyer saya uruskan....
saman terhadap kenderaan yang melanggar...
memang dah buat permohonan kad oku, dalam proses....

kalau sesapa rasa nak bantu saya, tolong la promote kat siggy saya tuh..
saya nak jual tanah saya...nak cover perbelanjaan...dah setahun x kerja...

kalau sapa2 ada yg berminat nak beli tanah, tolong war warkan yer...please

yeke..huhu..kwn saya kena langgar dgn kereta.dpt pmpasan 60k. hope kes tuan dipermudah..insyaallah sy akan jenguk2 thread dan tlg bump..sy duduk di selatan..xda kenalan di utara.

naj79
05-09-2013, 09:13 AM
yeke..huhu..kwn saya kena langgar dgn kereta.dpt pmpasan 60k. hope kes tuan dipermudah..insyaallah sy akan jenguk2 thread dan tlg bump..sy duduk di selatan..xda kenalan di utara.

terima kasih tuan....bantulah semampunya....

semoga Allah permudahkan urusan kita semua

one0202
05-09-2013, 04:04 PM
saya dah suruh lawyer saya uruskan....
saman terhadap kenderaan yang melanggar...
memang dah buat permohonan kad oku, dalam proses....

kalau sesapa rasa nak bantu saya, tolong la promote kat siggy saya tuh..
saya nak jual tanah saya...nak cover perbelanjaan...dah setahun x kerja...

kalau sapa2 ada yg berminat nak beli tanah, tolong war warkan yer...please

moga dipermudahkan segala urusan tuan, sabar dengan dugaan. insyaallah ade rezki lain yg datang nanti.....

gambar attachment tu pulak kes sy sekarang.....dah 6bulan sejak bln 2, doc kata setahun baru bole start belajar berjalan balik. tu pon kalau tulang tu dapat cantum baik.......

kotanegeri
05-09-2013, 04:54 PM
moga dipermudahkan segala urusan tuan, sabar dengan dugaan. insyaallah ade rezki lain yg datang nanti.....

gambar attachment tu pulak kes sy sekarang.....dah 6bulan sejak bln 2, doc kata setahun baru bole start belajar berjalan balik. tu pon kalau tulang tu dapat cantum baik.......

Huhu,jnis ni pun lgi la kene htiw,,tulg femur kan,,kat bhgn joing plak tu,huhu,

mantoya
05-09-2013, 09:59 PM
teman patang tulang kat bawah bahu belah depan belah kanan....

dah 6 thn,kekuataan dah tak sama sebelum patah....tidur sampai sekarang kurang selesa...

kotanegeri
06-09-2013, 09:53 AM
teman patang tulang kat bawah bahu belah depan belah kanan....

dah 6 thn,kekuataan dah tak sama sebelum patah....tidur sampai sekarang kurang selesa...

huhu,,biasalah tu..kalau da penah patah..saya pun dah 2 tahun gtu.tp tuan lagi lama

MissM
06-09-2013, 10:26 AM
Assalam,
Tumpang tnya, kawan sy dh 5 tahun excident..then tetibe smalam dia mngadu kaki dia raser sengal2, smpai dia diri sbelah kaki raser nk tumbang, slalunye cma kbas jek, tu pon bile ddok trlalu lame...dia pernah patah tulang pinggul n ade psang plat besi...juz nk tnya,
- betol ke after 5 years kne kluarkan plat tu?
- appe effect klau xkluarkan or kluarkan?
- if kluarkan adde kemungkinan ke utk tempang?
Maaf ganggu, TQ.

kotanegeri
06-09-2013, 10:32 AM
Assalam,
Tumpang tnya, kawan sy dh 5 tahun excident..then tetibe smalam dia mngadu kaki dia raser sengal2, smpai dia diri sbelah kaki raser nk tumbang, slalunye cma kbas jek, tu pon bile ddok trlalu lame...dia pernah patah tulang pinggul n ade psang plat besi...juz nk tnya,
- betol ke after 5 years kne kluarkan plat tu?
- appe effect klau xkluarkan or kluarkan?
- if kluarkan adde kemungkinan ke utk tempang?
Maaf ganggu, TQ.

emm..saya tak brapa tahu..tp saya rasa better pergi ke hosp utk xray semula..takot apa2 berlaku..setahu saya sejak tahun 2010 je yg kekal..sebelum tu , plating or interlock mmg ada tarikh luput

MissM
06-09-2013, 01:15 PM
emm..saya tak brapa tahu..tp saya rasa better pergi ke hosp utk xray semula..takot apa2 berlaku..setahu saya sejak tahun 2010 je yg kekal..sebelum tu , plating or interlock mmg ada tarikh luput
yeke..? TQ for that info...
sgt2 mghargai...

sueweal
06-09-2013, 01:20 PM
sy ptah femur. wat iln atau interlocking. sebulan boleh jalan dh. g urut kt jeneri sik kedah us man.

anggunurra
07-09-2013, 08:16 AM
Plating ke interlocking?patah bhgn mne?
Plating.. bahagian paha, patah dua.. selalunya berapa lama ya

kotanegeri
07-09-2013, 01:59 PM
Plating.. bahagian paha, patah dua.. selalunya berapa lama ya


Saya dulu plating femur kanan, lepas spuluh bulan pun x jln betul lagi.tempang.last2 patah semula..terus operate sekali lagi dan terus interlocking nail

anggunurra
07-09-2013, 07:44 PM
Saya dulu plating femur kanan, lepas spuluh bulan pun x jln betul lagi.tempang.last2 patah semula..terus operate sekali lagi dan terus interlocking nail

Interlocking nail tu mcmana... kena pakai tongkat seumur hidup ke kalau cmtu? Takutnya dengar. Patah awk tu teruk tak?

kotanegeri
07-09-2013, 08:26 PM
Interlocking nail tu mcmana... kena pakai tongkat seumur hidup ke kalau cmtu? Takutnya dengar. Patah awk tu teruk tak?

Interlockingnail tu yg besi sbtg letak dlm tulang..sy sbb plating x serasi dgn tulang..interlocking lagi bgus.,lgi cpt blh jln ..x perlu pkai tgkat lepas 3 bln...ptah dua jgk n ada pech sikit,,eksiden kereta.

mantoya
07-09-2013, 08:51 PM
huhu,,biasalah tu..kalau da penah patah..saya pun dah 2 tahun gtu.tp tuan lagi lama



kekuatan tangan mcm ne nak pulih,sape2 ada caranya mintak tolong,nak angkat benda berat2 pun rasa ngeri je...:((:((:((

one0202
02-12-2013, 05:01 PM
update skit kes aku nie...
last month g checkup, xray tak menunjukkan tulang yg patah tu cantum.so next week nak pegi buat bone scan. nak komfemkan samada kepala peha sendi yang cantum dengan tulang pinggul tu dah mati or hidup lagi. Doc kata kemungkinan dah takde blood supply kat kepala peha tu.
solutionnya, kalau kompem takde blood supply kat kepala peha tu, kena buat total hip replacement. tuka terus sendi kepala peha dengan tulang pinggul tu ke besi.......kalau masih ok, kena operation jugak untuk rapatkan tulang yg patah supaya cepat cantum....
aduss....ngeri plak nak operation balik......

dodol
02-12-2013, 05:15 PM
aku pernah patah tangan masa eksiden moto dulu. skarang tangan yg patah tu tak kuat angkat barang berat. nasib...

Jedi
02-12-2013, 05:18 PM
Salaam.

Mashallah.