PDA

View Full Version : Perodua Kelisa (A) 1000c 2005/06 - Kelebihan & Kelemahan?


peija06
29-04-2012, 12:43 PM
Assalam utk semua CGrian..:)

kat sini aku nak tnya pendapat/nasihat sepanjang pengalaman menggunakan keta ;

Perodua Kelisa
2005/06 Automatik


Jadi apa kelebihan dan kelemahannya? :-?

tolong aku ye semua.. :(#:-S

JAYPB
29-04-2012, 12:48 PM
ingatka nak jual tadi...ada org dok cari...

peija06
29-04-2012, 12:54 PM
ingatka nak jual tadi...ada org dok cari...

huhu..
cadang nak beli..cuma nak dgr 2-3 patah dari membe CG.. :(

orga21
29-04-2012, 12:55 PM
Assalam utk semua CGrian..:)

kat sini aku nak tnya pendapat/nasihat sepanjang pengalaman menggunakan keta ;

Perodua Kelisa
2005/06 Automatik


Jadi apa kelebihan dan kelemahannya? :-?

tolong aku ye semua.. :(#:-S

kelisa aku stok 2005, register 2006 ( rugi aku)..automatik 1000cc...silver

kelebihan
1. minyak save
2. enjin smooth ( dohc tu...)
3. Power stereng
4. sangat sesuai cilok - mencilok tgh2 pekan dan jalan yang macam ular kena palu..( kete kecik...),
5. enjin tahan ( sebab daihatsu kawin dengan toyota kot)....
6. roadtax murah
8. spare part berlambak
9. maintenance mudah
10. enlightment tayar depan je ( kata tokei tayar kat aku)
11. trade in value boleh tahan ( permintaan tinggi)
12. boleh henjut full meter ( tak ada cut off,dan memang aku dah buat pun)

pastikan kete dalam mode standard la....


kekurangan

1. cermin depan senang retak...(single layer kot)

tu je yang aku ingat setakat ni...

peija06
29-04-2012, 02:01 PM
kelisa aku stok 2005, register 2006 ( rugi aku)..automatik 1000cc...silver

kelebihan
1. minyak save
2. enjin smooth ( dohc tu...)
3. Power stereng
4. sangat sesuai cilok - mencilok tgh2 pekan dan jalan yang macam ular kena palu..( kete kecik...),
5. enjin tahan ( sebab daihatsu kawin dengan toyota kot)....
6. roadtax murah
8. spare part berlambak
9. maintenance mudah
10. enlightment tayar depan je ( kata tokei tayar kat aku)
11. trade in value boleh tahan ( permintaan tinggi)
12. boleh henjut full meter ( tak ada cut off,dan memang aku dah buat pun)

pastikan kete dalam mode standard la....


kekurangan

1. cermin depan senang retak...(single layer kot)

tu je yang aku ingat setakat ni...

tq bang..:)paid

kelebihan/kebaikan mmg diakui ramai..
bab kelemahan, aku perlukan lg byk komen..
sbb nak pkai keta 2nd hand ni kenala standby perkara yg xdijangka..

enlightment tu apa bang?:-?

lg komen? :D

graynicolls
29-04-2012, 02:05 PM
alignment kot

haudli
29-04-2012, 02:08 PM
ipar aku pakai kelisa,,,die kata smooth je....

pilihan yg x sia2 katanye..tahun 2006 punye kete gak rasanye

graynicolls
29-04-2012, 02:13 PM
berapa harga kelisa skang?

peija06
29-04-2012, 02:20 PM
ipar aku pakai kelisa,,,die kata smooth je....

pilihan yg x sia2 katanye..tahun 2006 punye kete gak rasanye

haha..btolke?:">
aku tgk regenya mcm xmasuk akal plak skang ni.. :(

adake patot 2006 punya model org nak tolak rm26k.. ~X(#:-S

peija06
29-04-2012, 02:22 PM
berapa harga kelisa skang?

regenya agak mahal berbanding negara jiran bro.. :((
nak banding viva, aku rasa kelisa lg demanded jika masing2 2nd hand value..

abangG
29-04-2012, 02:22 PM
Org umah aku pakai kelisa. Tahun berapa aku tak pasti.

Pemanduan lancar ,mantap, minyak save, air con power.

Kelemahan, enjin mounting cepat rosak, dalam 4 tahun keatas.

peija06
29-04-2012, 02:32 PM
Org umah aku pakai kelisa. Tahun berapa aku tak pasti.

Pemanduan lancar ,mantap, minyak save, air con power.

Kelemahan, enjin mounting cepat rosak, dalam 4 tahun keatas.

yeke bang? :-?
tang ni ada gak org cakap.
agak2 senang x, nak tukar mounting? atau cuma bengkel tertentu je yg blh pasang mounting ni dgn baik? :-?

abangG
29-04-2012, 02:40 PM
yeke bang? :-?
tang ni ada gak org cakap.
agak2 senang x, nak tukar mounting? atau cuma bengkel tertentu je yg blh pasang mounting ni dgn baik? :-?

Dari aspek keseluruhan memang memuaskan.

Tentang mounting tu tak perlu risau sgt sebab purata 4 tahun keatas jgk baru enjin gegar.

Dulu saya kene enjin gegar mcm gempa bumi :)) Tapi rege dia saya tak berapa pasti sebab masa tu kedai tukarkan sebab under warranty :D

Ada org ckp kalau ORI jejak jgk rm600.. tapi byk kedai spare part jual mengikut kemampuan kita jgk kalau tak silap ade 3 kategori kualiti.

Kelisa ade 3 mounting enjin, depan dan tepi senang nak tukar tapi yg tengah/belakang tu ada susah ckit.. Sorry yer kos sebenar saya tak tahu..:">

imatheonlyone
29-04-2012, 02:44 PM
lagi 1 pickup...syg tol kelisa da xde da

peija06
29-04-2012, 02:47 PM
Dari aspek keseluruhan memang memuaskan.

Tentang mounting tu tak perlu risau sgt sebab purata 4 tahun keatas jgk baru enjin gegar.

Dulu saya kene enjin gegar mcm gempa bumi :)) Tapi rege dia saya tak berapa pasti sebab masa tu kedai tukarkan sebab under warranty :D

Ada org ckp kalau ORI jejak jgk rm600.. tapi byk kedai spare part jual mengikut kemampuan kita jgk kalau tak silap ade 3 kategori kualiti.

Kelisa ade 3 mounting enjin, depan dan tepi senang nak tukar tapi yg tengah/belakang tu ada susah ckit.. Sorry yer kos sebenar saya tak tahu..:">

oo..
ada org ckp, kelisa/kenari ada problem bnyi bar (ketik3)..
risau jgk sbb xsemua bengkel bleh repair bar berbunyi.. :-?

peija06
29-04-2012, 02:48 PM
lagi 1 pickup...syg tol kelisa da xde da

kesiann.. :(:">

abangG
29-04-2012, 02:54 PM
oo..
ada org ckp, kelisa/kenari ada problem bnyi bar (ketik3)..
risau jgk sbb xsemua bengkel bleh repair bar berbunyi.. :-?

Alamak, yg nie den tak pernah dengar pulak.. bar tu ape ek?:">

Lagi 1 kelemahan, absorber mounting cepat habis (makan tahun jgk laa). murah aje rm40 sebelah (rm20 pon ade)+ upah rm30. lepas tu alignment. done.

imatheonlyone
29-04-2012, 02:55 PM
kete2 camni yg untung nye sparepart gan service murah2 je

asby
29-04-2012, 02:58 PM
xsilap kawe 06 ni model imago kan boh?

peija06
29-04-2012, 03:01 PM
kete2 camni yg untung nye sparepart gan service murah2 je

iyaka??
kalo minyak kelisa auto ni ok ka?

peija06
29-04-2012, 03:01 PM
xsilap kawe 06 ni model imago kan boh?

aihh..
ambo xpasti tu boh..
imago ni beza gapo nge hok stendet? :-?

asby
29-04-2012, 03:14 PM
aihh..
ambo xpasti tu boh..
imago ni beza gapo nge hok stendet? :-?

imago ni limited boh kalar ija epal

peija06
29-04-2012, 03:46 PM
imago ni limited boh kalar ija epal

oo..
hoktu model lain sero..kawe xdan tgk imago nyo amik kokre doh..
ijau manjo kawe panggil..:D:eek:

Ruzila
29-04-2012, 04:03 PM
Ingat TT nk jual td, sy nk beli

peija06
29-04-2012, 04:05 PM
Ingat TT nk jual td, sy nk beli

sdg mencari kak.. :D
xmampu nak pakai keta besar2..#:-S

orga21
29-04-2012, 04:09 PM
nak tau mounting enjin dah rosak atau lum....masuk gear reverse, tekan brek...kalau gegar teruk conform rosak...kalau tak ada pap...ok lagi tu...

peija06
29-04-2012, 04:10 PM
alignment kot

ya betoll.. :))

eizzbizz
29-04-2012, 04:16 PM
haha..btolke?:">
aku tgk regenya mcm xmasuk akal plak skang ni.. :(

adake patot 2006 punya model org nak tolak rm26k.. ~X(#:-S
Last year aku beli kelisa 2004 manual @ RM17k....1st owner chinese lady...jg baek punya...first aid +barang tools..dlm plastik x bkak kat bwah seat...servis book pn ada...milage baru 50k...
Kelisa sesuai utk orang bujang or 2nd car...low mentenen + low CF...
Terbaekkkkkkkk

imatheonlyone
29-04-2012, 04:20 PM
iyaka??
kalo minyak kelisa auto ni ok ka?

minyak ni bg aku bergantung kat cara drive kita je...lagi laju kita rembat lagi laju la minyak tu habis...lau bawak sederhana leh la save minyak tu...

tp lau cam auto ni nak dibanding kan gan manual mmg auto perah mnyak lagi la

peija06
29-04-2012, 04:40 PM
Last year aku beli kelisa 2004 manual @ RM17k....1st owner chinese lady...jg baek punya...first aid +barang tools..dlm plastik x bkak kat bwah seat...servis book pn ada...milage baru 50k...
Kelisa sesuai utk orang bujang or 2nd car...low mentenen + low CF...
Terbaekkkkkkkk

huhu...untunglaa.. :((
bakal aku punya ni tahun 2006, mileage nya 140,000 km :((:((:((

peija06
29-04-2012, 04:42 PM
minyak ni bg aku bergantung kat cara drive kita je...lagi laju kita rembat lagi laju la minyak tu habis...lau bawak sederhana leh la save minyak tu...

tp lau cam auto ni nak dibanding kan gan manual mmg auto perah mnyak lagi la

sdg mengetest auto..
agak lembab sket bila nak pecut dari 0 (idle)..
atau mmg sifat kelisa auto mcm ni? :-?

imatheonlyone
29-04-2012, 04:53 PM
sdg mengetest auto..
agak lembab sket bila nak pecut dari 0 (idle)..
atau mmg sifat kelisa auto mcm ni? :-?

kelisa auto mmg cam2...kancil pon cam2...dari 0 tu mmg payah lambat nak pecut...

poyopo
29-04-2012, 04:58 PM
kelisa auto mmg cam2...kancil pon cam2...dari 0 tu mmg payah lambat nak pecut...

Kancil twincam aku okey jee...power dari kelisa, hehehhe:D

asby
29-04-2012, 05:18 PM
kawe ada imago sebutir wat harta xsero nak jual saye wat nyelit sedap

peija06
29-04-2012, 05:51 PM
kawe ada imago sebutir wat harta xsero nak jual saye wat nyelit sedap

tolok la kawe muroh2..:(
loni byk hok duk keda tu hok kure molek jah..#:-S

peija06
29-04-2012, 05:56 PM
Kancil twincam aku okey jee...power dari kelisa, hehehhe:D

power ka bang?:-?

haki
29-04-2012, 06:23 PM
iyaka??
kalo minyak kelisa auto ni ok ka?

minyak ok..kawe blik dr shah alam ke klate..4 org + barang lg.minyak 1 tank x abis pn..ade balance blh bwk g jalan2 lg :)

peija06
29-04-2012, 06:28 PM
minyak ok..kawe blik dr shah alam ke klate..4 org + barang lg.minyak 1 tank x abis pn..ade balance blh bwk g jalan2 lg :)

subhanallah..:)cgrock
jimat mena setaro tu gak..:D

kelisa amik baru ko?
kawe nok try hok 2nd hand ni..xtaula setaro mana jimatnya..:-?

kaka
29-04-2012, 06:30 PM
juz nk share : den pkai kelisa 2004 manual..
stakat ni kos maintenance paling tinggi penah buat tukar clutch plate n segala servis time bwk keluar enjin. total around RM 600++..:D
yg lain minor nye problem RM200++ ke bwh jer..:">
mileage skang dh 240 000km, masih dlm keadaan TERBAIK..:">
keje kt Cameron Highlands, tiap2 minggu ulang alik ke Nilai sbb family kt sne.weekend husband la kata kn..:((
KELISA is the best car !! :)cgrock:)cgrock

peija06
29-04-2012, 06:41 PM
juz nk share : den pkai kelisa 2004 manual..
stakat ni kos maintenance paling tinggi penah buat tukar clutch plate n segala servis time bwk keluar enjin. total around RM 600++..:D
yg lain minor nye problem RM200++ ke bwh jer..:">
mileage skang dh 240 000km, masih dlm keadaan TERBAIK..:">
keje kt Cameron Highlands, tiap2 minggu ulang alik ke Nilai sbb family kt sne.weekend husband la kata kn..:((
KELISA is the best car !! :)cgrock:)cgrock

weeweee... :)paid
seronok sakan bro..:D

mcmana ngan mounting enjin skang ni?xde gegar2 lg ke?:-?

kaka
29-04-2012, 06:50 PM
weeweee... :)paid
seronok sakan bro..:D

mcmana ngan mounting enjin skang ni?xde gegar2 lg ke?:-?

stakat ni smua ok sbb smua dh wat time tukar cluct plate.tu yg kena RM600++. Keta mileage dh jauh tgl kena overhaul je utk dpt kelajuan cm keta baru.hehe:D:D

zamreda
29-04-2012, 07:35 PM
sdg mengetest auto..
agak lembab sket bila nak pecut dari 0 (idle)..
atau mmg sifat kelisa auto mcm ni? :-?

gear ratio tu mmg kecil...nie tuk lajak lebih...

klau ratio besar..pikap kuat minyak pon kuat looo..

haki
29-04-2012, 08:58 PM
subhanallah..:)cgrock
jimat mena setaro tu gak..:D

kelisa amik baru ko?
kawe nok try hok 2nd hand ni..xtaula setaro mana jimatnya..:-?

hok lame gok..plate DAV...klu bwk relek2 jimat la..dlu pnh bwk dr kuantan smpi kl (dlm speed 140 cmtu la)..abis rm50 :)

eligator
29-04-2012, 10:24 PM
Last year aku beli kelisa 2004 manual @ RM17k....1st owner chinese lady...jg baek punya...first aid +barang tools..dlm plastik x bkak kat bwah seat...servis book pn ada...milage baru 50k...
Kelisa sesuai utk orang bujang or 2nd car...low mentenen + low CF...
Terbaekkkkkkkk

gler untung bro

orga21
29-04-2012, 11:02 PM
kelisa isi minyak penuh kat sg petani, boleh sampai tol sg besi...rasanya boleh drive lagi sampai hentian rehat seremban, cuma tak berani sebab ada anak2 dgn wife dalam kete...habis tengah jalan naya je....ada syarat.... off aircond, speed jgn lebih 120

komet1979
30-04-2012, 12:23 AM
Kelisa aku manual 1.0 tahun 2004...
wife yg slalu bwk ...

Minyak dia slalu isi RM55 bleh pie dekat 430-450km...
80% town driving.. sbb dia drive pergi balik kejer...

Aku pernah henjut kelisa stendet wife aku kt highway 150km/h selambar jee... lancar jee
Rasenya bleh pie habis meter 160km/h... sbb pedal belum tekan kasi rapat lantai..

So bagi aku... keter kelisa mmg jimat dan berbaloi... keter pun pickup ok..2nd value masih tinggi
cuma ruang bagasi agak sempit... seat keter pon rasenya tak lembut sgt..

zamreda
30-04-2012, 07:33 AM
Kelisa aku manual 1.0 tahun 2004...
wife yg slalu bwk ...

Minyak dia slalu isi RM55 bleh pie dekat 430-450km...
80% town driving.. sbb dia drive pergi balik kejer...

Aku pernah henjut kelisa stendet wife aku kt highway 150km/h selambar jee... lancar jee
Rasenya bleh pie habis meter 160km/h... sbb pedal belum tekan kasi rapat lantai..

So bagi aku... keter kelisa mmg jimat dan berbaloi... keter pun pickup ok..2nd value masih tinggi
cuma ruang bagasi agak sempit... seat keter pon rasenya tak lembut sgt..

kelisa mmg masih mahal oooo...mmg bukan senang cari kereta kompak terselesa mcm nie..:)cgrock:)cgrock

znlftr
30-04-2012, 08:06 AM
sdg mengetest auto..
agak lembab sket bila nak pecut dari 0 (idle)..
atau mmg sifat kelisa auto mcm ni? :-?
sblm ni bro pakai keta ape?
pengalaman aku, kalu aku henjut dari idle,
RPM cecah 5k baru change gear (auto, bukan manual)

aku baru je jual kelisa auto 2002, 15k
5 thn pakai, beli 2nd jgk.
pickup power, enjin responsive.
petrol save.
selesa utk town driving

overall keta ni byk pros berbanding cons
utk kategori keta kecik, kelisa antara terbaik.
harga yg bro dpt tu maybe agak mahal
cari lagi, kt mudah byk

peija06
30-04-2012, 08:24 AM
stakat ni smua ok sbb smua dh wat time tukar cluct plate.tu yg kena RM600++. Keta mileage dh jauh tgl kena overhaul je utk dpt kelajuan cm keta baru.hehe:D:D

bape abis kos overhaul ni bang?:-?

peija06
30-04-2012, 08:26 AM
gear ratio tu mmg kecil...nie tuk lajak lebih...

klau ratio besar..pikap kuat minyak pon kuat looo..

ada member yg pakai kancil auto 850. dia ckp minyak agak kuat jgk disedut kancilnya.. #:-S

ohsem
30-04-2012, 08:26 AM
aku beli kelisa taun 2005..

alhamdulillah stakat ni enjin ape suma mmg ok lagi..
dari segi minyak mmg jimat gila asalkan bwk tak lebih 120km/h, atau rpm tak lebih dr 3. dan sentiasa service setiap 5k km, major service setiap 20k km.

mantainance ok dan byk sparepart. bawak sedap.. aku penah tekan sampai 150km/h kat highway lurus tp tak berani nak tekan lagi sbb keta kelisa ni ringan.. hehe

skang meter dah cecah 180k lebih.. mmg sayang kat kelisa aku ni.. :D

peija06
30-04-2012, 08:27 AM
hok lame gok..plate DAV...klu bwk relek2 jimat la..dlu pnh bwk dr kuantan smpi kl (dlm speed 140 cmtu la)..abis rm50 :)

kelisa auto atau manual bro?:)

peija06
30-04-2012, 08:28 AM
kelisa isi minyak penuh kat sg petani, boleh sampai tol sg besi...rasanya boleh drive lagi sampai hentian rehat seremban, cuma tak berani sebab ada anak2 dgn wife dalam kete...habis tengah jalan naya je....ada syarat.... off aircond, speed jgn lebih 120

jauh betul tu bro..
kancil pon mcm tu ka?:-?

peija06
30-04-2012, 08:31 AM
Kelisa aku manual 1.0 tahun 2004...
wife yg slalu bwk ...

Minyak dia slalu isi RM55 bleh pie dekat 430-450km...
80% town driving.. sbb dia drive pergi balik kejer...

Aku pernah henjut kelisa stendet wife aku kt highway 150km/h selambar jee... lancar jee
Rasenya bleh pie habis meter 160km/h... sbb pedal belum tekan kasi rapat lantai..

So bagi aku... keter kelisa mmg jimat dan berbaloi... keter pun pickup ok..2nd value masih tinggi
cuma ruang bagasi agak sempit... seat keter pon rasenya tak lembut sgt..

auto ke bang?
antara keluaran perodua yg ramai org memburu..:)cgrock

peija06
30-04-2012, 08:33 AM
sblm ni bro pakai keta ape?
pengalaman aku, kalu aku henjut dari idle,
RPM cecah 5k baru change gear (auto, bukan manual)

aku baru je jual kelisa auto 2002, 15k
5 thn pakai, beli 2nd jgk.
pickup power, enjin responsive.
petrol save.
selesa utk town driving

overall keta ni byk pros berbanding cons
utk kategori keta kecik, kelisa antara terbaik.
harga yg bro dpt tu maybe agak mahal
cari lagi, kt mudah byk

sblom ni pakai wira auto je..
ulang alik keje dlm bandar, rm10 tu utk dlm bandar je kalo jalan2 hari weekend..#:-S

peija06
30-04-2012, 08:37 AM
aku beli kelisa taun 2005..

alhamdulillah stakat ni enjin ape suma mmg ok lagi..
dari segi minyak mmg jimat gila asalkan bwk tak lebih 120km/h, atau rpm tak lebih dr 3. dan sentiasa service setiap 5k km, major service setiap 20k km.

mantainance ok dan byk sparepart. bawak sedap.. aku penah tekan sampai 150km/h kat highway lurus tp tak berani nak tekan lagi sbb keta kelisa ni ringan.. hehe

skang meter dah cecah 180k lebih.. mmg sayang kat kelisa aku ni.. :D

kuat bro berjalan ngan kelisa ni..
dah ada gegar2 x?org ckp mounting kena tukar.. :-?

azanney
30-04-2012, 08:39 AM
kelisa terbaik....


sekian,tengkiu....

peija06
30-04-2012, 08:41 AM
kelisa terbaik....


sekian,tengkiu....

pendeknyaa..#:-S
rege mahal plak org jual..:((

mick2030
30-04-2012, 08:45 AM
Salam...

Aku pakai kelisa manual 1.0 tahun 2003. Kete x pernah buat hal yg teruk sangat. Paling teruk pun, x leh start coz battery kong :( jer. Tapi bulan nie, nak kene bawa g jumpe pomen, minyak itam ada leaking. Pomen tu quote harga semua sekali campur upah turun enjin n tukar clutch plate dalam rm700 - rm800 jugak.


Minyak bagi aku boleh tahanlah...Xderlah jimat sangat... kete lama lah katakan... jalan 200km kene isi minyak dalam rm25 or rm30 (ron 95). Maybe minyak kuat sket coz aku banyak idelling, tgu anak keluar sekolah tiap2 hari...


Lagi satu masalah.... top speed kete aku boleh pergi just 130km/j jer... aku dah henjut abis dah pedal minyak tu,dia x mau pergi gak. Maybe carbon buildup kat enjin banyak sangat... Nantilah kalau ada masa (& duit) maybe aku kene hantar kete aku overhaul dulu... baru la enjin dia tip top macam dulu...


Lelain tu, minor problem la... Control power window la.... getah pintu tercabut la... dll...


Anyway, kelisa ni tetap lagi best dari iswara aku dulu :)

braintrust
30-04-2012, 08:49 AM
kelisa tahun 04 aku aritu dh wat major svs, tapi semlm timing belt holder @ bracet dh pecah, slps 8 tahun sahabat baikku berkhidmat berjuang bersama meredah dr cheras - ptrjy. ni jap lg nk gi tgk kt bengkel. harap x mkn bnyk duit lh, dlm rm 500 je ker. pakcik aku nk beli gak keter kelisa auto nih, sbb die kata pasaran luar cecah 20k-25k. walaupun bunyik mcm mahal & suatu pembohongan, ttp aku x kn jual keter keli aku. bnyk berjasa dgn aku. abah aku suruh jual gak dlm 15k-19k, sedey plak aku dgr...

peija06
30-04-2012, 08:50 AM
Salam...

Aku pakai kelisa manual 1.0 tahun 2003. Kete x pernah buat hal yg teruk sangat. Paling teruk pun, x leh start coz battery kong :( jer. Tapi bulan nie, nak kene bawa g jumpe pomen, minyak itam ada leaking. Pomen tu quote harga semua sekali campur upah turun enjin n tukar clutch plate dalam rm700 - rm800 jugak.


Minyak bagi aku boleh tahanlah...Xderlah jimat sangat... kete lama lah katakan... jalan 200km kene isi minyak dalam rm25 or rm30 (ron 95). Maybe minyak kuat sket coz aku banyak idelling, tgu anak keluar sekolah tiap2 hari...


Lagi satu masalah.... top speed kete aku boleh pergi just 130km/j jer... aku dah henjut abis dah pedal minyak tu,dia x mau pergi gak. Maybe carbon buildup kat enjin banyak sangat... Nantilah kalau ada masa (& duit) maybe aku kene hantar kete aku overhaul dulu... baru la enjin dia tip top macam dulu...


Lelain tu, minor problem la... Control power window la.... getah pintu tercabut la... dll...


Anyway, kelisa ni tetap lagi best dari iswara aku dulu :)

antara komen yg jujur dari pemilik kelisa..:)cgrock
bro pakai minyak enjin apa ye? :-?

peija06
30-04-2012, 08:52 AM
kelisa tahun 04 aku aritu dh wat major svs, tapi semlm timing belt holder @ bracet dh pecah, slps 8 tahun sahabat baikku berkhidmat berjuang bersama meredah dr cheras - ptrjy. ni jap lg nk gi tgk kt bengkel. harap x mkn bnyk duit lh, dlm rm 500 je ker. pakcik aku nk beli gak keter kelisa auto nih, sbb die kata pasaran luar cecah 20k-25k. walaupun bunyik mcm mahal & suatu pembohongan, ttp aku x kn jual keter keli aku. bnyk berjasa dgn aku. abah aku suruh jual gak dlm 15k-19k, sedey plak aku dgr...

sedihnyaa..:((
nti repair dulu seblom jual ye..:eek:

afiq_4ty
30-04-2012, 08:57 AM
salam...sapa2 ada pakai keisa, pic kelisa anda ...boleh la tepek2.... ;)

peija06
30-04-2012, 09:14 AM
salam...sapa2 ada pakai keisa, pic kelisa anda ...boleh la tepek2.... ;)

tepekla sekeping bang..:">

braintrust
30-04-2012, 09:17 AM
sedihnyaa..:((
nti repair dulu seblom jual ye..:eek:

jual, oh tidak. penah tgk citer italian job, best giler maen cilok kt kl, mana ko nk cari keter mcm tu tt....

peija06
30-04-2012, 09:20 AM
jual, oh tidak. penah tgk citer italian job, best giler maen cilok kt kl, mana ko nk cari keter mcm tu tt....

kat kedai ada je..cuma nak cari yg agak sempurna tu susahla jgk..#:-S:((

gersangnye
30-04-2012, 09:22 AM
aiyak...kereta lama tanya pro n cons...jawapannya pro ialah murah...cons...tak tau problem ape menyusul...itu je...aaaaaaaa jap....ada lagi....mounting dia yg tengah mahal gileeeeeeeeeeeeeee....3 rat lebeh tuuuuuuuuuu

nzaman149
30-04-2012, 09:33 AM
nah blanja 2 bji kelisa jd mira gino..kehkeh..1 enjin 660 auto turbo..1 lg enjin yrv..mmg best..minyak nk kata save sgt tu tidakla..tp nk parking..cilok..town area best...long distance xbest...sakit bdn wooo..

http://i21.photobucket.com/albums/b256/n_zaman149/kelisa.jpg

peija06
30-04-2012, 09:37 AM
aiyak...kereta lama tanya pro n cons...jawapannya pro ialah murah...cons...tak tau problem ape menyusul...itu je...aaaaaaaa jap....ada lagi....mounting dia yg tengah mahal gileeeeeeeeeeeeeee....3 rat lebeh tuuuuuuuuuu

yaka??
ada berapa bijik mounting kat enjin kelisa?:-?

peija06
30-04-2012, 09:39 AM
nah blanja 2 bji kelisa jd mira gino..kehkeh..1 enjin 660 auto turbo..1 lg enjin yrv..mmg best..minyak nk kata save sgt tu tidakla..tp nk parking..cilok..town area best...long distance xbest...sakit bdn wooo..

http://i21.photobucket.com/albums/b256/n_zaman149/kelisa.jpg

lawa bangat..:o:)paid
halfcut pon da bape riban ni..~X(

komet1979
30-04-2012, 12:51 PM
Kelisa nie keter yg mmg susah nak susut nilai mcm keter lain...sust tp tak byk pon
Kalo banding dgn viva, BLM dan myvi rasenya keter kelisa mmpunyai nilai yg terbaek...

azanney
30-04-2012, 12:57 PM
pendeknyaa..#:-S
rege mahal plak org jual..:((

berbaloi2....xda la mahal sangat...

best wooooo

komet1979
30-04-2012, 12:57 PM
Cons dia plak...

Seat keter wife aku rase agak keras.. tak brape empuk
Tp yg best seat kelisa mmg tahan lasak

Compressor aircond skali tukar tak murah

Ruang bagasi agak kecil... takleh isi apa sgt pon...

Mounting engine pon tak murah mcm keter lain...RM800-RM900 original

tambah gas aircond RM40-RM50 jee
servis minyak itam RM60 jee skali tukar filter

carigol
30-04-2012, 01:29 PM
Bini nak sangat keta kelisa, tahun lepas dapat auto tahun2002 milage 70k.

Mantap dan selesa bila corner jika dibandingkan kancil dan viva.

Mounting tengah 600 lebih kiri 300++ kanan 300++ ori produa akhirnya beli kedai sparpat baru 150 ++ semua

peija06
30-04-2012, 05:02 PM
Bini nak sangat keta kelisa, tahun lepas dapat auto tahun2002 milage 70k.

Mantap dan selesa bila corner jika dibandingkan kancil dan viva.

Mounting tengah 600 lebih kiri 300++ kanan 300++ ori produa akhirnya beli kedai sparpat baru 150 ++ semua

byknyaa..#:-S
yg kat kdai sparepart ni rekon punya mounting ka bro?:-?

carigol
30-04-2012, 05:34 PM
byknyaa..#:-S
yg kat kdai sparepart ni rekon punya mounting ka bro?:-?

Made in malaysia

letstorque
01-05-2012, 12:13 AM
kelisa aku stok 2005, register 2006 ( rugi aku)..automatik 1000cc...silver

kelebihan

10. enlightment tayar depan je ( kata tokei tayar kat aku)


Alignment memang tayar depan je,lebih tepat tayar yang steer.
Balancing kena buat 4 tayar.

letstorque
01-05-2012, 12:18 AM
Made in malaysia

Kira murah la RM600. Aku baca dalam CBT Sunday Times kata RM700 satu untuk mounting belakang.

Aku ingat tak ada buatan Malaysia. Ingat Japan mari.

sopianothman
01-05-2012, 11:45 AM
Aku pun tgh ushar kelisa member aku nak kahwin bulan 6 ,thn 02 (a) nak jual hutang balance 3 tahun (tak tahu lebih atau kurang) aku suruh check kat bank kalau dalam 36 bulan x 380= 13+++
Condition belum bawah n tengok dekat dekat...
Kat mudah boleh tahan mahal mahal jugak

insanmarhaen
01-05-2012, 11:55 AM
nak jg mounting kelisa ni senang ja bg auto la..
trafic light N gear jg dok kat D tekan break..memang cepat lingkup la mounting..aku punya kelisa taun 05 sampai sekarg tak penah tukar mounting lg...
keta malaysia paling demand sekarng ni kelisa la kat used car msk kejap jer dah jual..
aku ader try test market taun lps letak 25k jln dlm 100k..ader gak yg tanya...

dragger
01-05-2012, 01:53 PM
aku beli baru 2004. skrg dh 304k km. mmg berbaloi2 guna. belum overhaul enjin. maybe nk tukar absorber utk kali ke-2. yg penting jaga minyak hitam servis setiap 5k km, bwk ikut kemampuan enjin. 1000cc buat cara 1000cc. jgn dok cucuk Ferrari pulak

carigol
01-05-2012, 04:00 PM
Produa perlu keluarkan semula ala2 kelisa dengan wajah baru.

Sebab apa produa hentikan keluaran kelisa ar mungkin dijangka dah tak laku sebab ada viva.

fauzi32
01-05-2012, 09:09 PM
Produa perlu keluarkan semula ala2 kelisa dengan wajah baru.

Sebab apa produa hentikan keluaran kelisa ar mungkin dijangka dah tak laku sebab ada viva.

sebab viva ni penganti kelisa dan kenari. itu sebab bila perodua kluar je modal viva. kelisa dan kenari di hentikan pergeluaran nyer.. kalau salah tolong betulkan hehe :D

B.K
01-05-2012, 09:13 PM
ak pakai kereta kelisa nie dh beberapa org tanya x nk jual k?... ak ckp walaupun ak dh keje lain (cikgu) tetap x jual gak

carigol
01-05-2012, 10:45 PM
sebab viva ni penganti kelisa dan kenari. itu sebab bila perodua kluar je modal viva. kelisa dan kenari di hentikan pergeluaran nyer.. kalau salah tolong betulkan hehe :D
Kancil pun termasuk.

Ada ka patut buat satu model untuk ganti semua.

toyol_kaya
02-05-2012, 03:42 PM
Kepada Member2 yang guna kelisa,kenari yang mencari stok timing belt atau clutch plate leh roger2 saya..

timing belt set DAIHATSU Japan Kelisa,Kenari 850/1.0 = RM140/set
complete set (oilseal,bearing,belt)
cod shah alam sek 7 (uitm,jakel)
poslaju add RM10
call 017 6560616

clutch plate set EXEDY Japan = RM280/set
complete set (clutch,cover,bearing)
cod shah alam sek 7 (uitm,jakel)
call 017 6560616

Lebih details klik SINI (http://www.autopartzoomers.blogspot.com)
facebook klik SINI
(http://www.facebook.com/boutiqueparts)

abangG
03-05-2012, 08:58 PM
nak jg mounting kelisa ni senang ja bg auto la..
trafic light N gear jg dok kat D tekan break..memang cepat lingkup la mounting..aku punya kelisa taun 05 sampai sekarg tak penah tukar mounting lg...
keta malaysia paling demand sekarng ni kelisa la kat used car msk kejap jer dah jual..
aku ader try test market taun lps letak 25k jln dlm 100k..ader gak yg tanya...

Betul tu bro... Kelisa nie (auto) kalau nak jaga mounting supaya tak cepat lingkup, bile berhenti aje tolak N, berenti je tolak N (selalunya kt trafik light dan jem ketat).

peija06
17-06-2012, 09:50 AM
bump naek atas..
baru lepas tukar timing belt.. :D:">

sawamura
02-07-2012, 03:32 PM
up ke atas sket..

teman nk bawak balik kelisa dari kampung nih.. nak tukar benda2 nih.. boleh tolong komen:

1. tayar
Continental 165/55/r14
RM170 x 4 = RM180

2. Battery
Century Maintenance Free
RM165

3. Major Service
Timing Belt, Fan Belt, Power Steering Belt, Aircond Belt, Front Disc Pad, Engine Oil, Transmission Oil
Total RM620

Total servis semuanya RM1465.. :((:((

Minta member2 CG komen ok ker tak quotation nih.. Takut kena kapur jer.. :)

hafis_81
02-07-2012, 05:52 PM
up ke atas sket..

teman nk bawak balik kelisa dari kampung nih.. nak tukar benda2 nih.. boleh tolong komen:

1. tayar
Continental 165/55/r14
RM170 x 4 = RM180

2. Battery
Century Maintenance Free
RM165

3. Major Service
Timing Belt, Fan Belt, Power Steering Belt, Aircond Belt, Front Disc Pad, Engine Oil, Transmission Oil
Total RM620

Total servis semuanya RM1465.. :((:((

Minta member2 CG komen ok ker tak quotation nih.. Takut kena kapur jer.. :)

klu dh sume bnda tu jahanam n dh smpai masa ko redha jelah byr bro..bateri tu aku rasa bole dpt lg murah kot..

sohibul
02-07-2012, 06:00 PM
Betul tu bro... Kelisa nie (auto) kalau nak jaga mounting supaya tak cepat lingkup, bile berhenti aje tolak N, berenti je tolak N (selalunya kt trafik light dan jem ketat).

ye ke bro mounting cepat rosak? keta aku kelisa (M) 2004 Limited edition kaler biru,beli baru dulu.. mileage 186k dah,mounting masih champion.. ke sbb manual?:-?

sohibul
02-07-2012, 06:31 PM
up ke atas sket..

teman nk bawak balik kelisa dari kampung nih.. nak tukar benda2 nih.. boleh tolong komen:

1. tayar
Continental 165/55/r14
RM170 x 4 = RM180

2. Battery
Century Maintenance Free
RM165

3. Major Service
Timing Belt, Fan Belt, Power Steering Belt, Aircond Belt, Front Disc Pad, Engine Oil, Transmission Oil
Total RM620

Total servis semuanya RM1465.. :((:((

Minta member2 CG komen ok ker tak quotation nih.. Takut kena kapur jer.. :)

1. tayar continental memang rege gitu.. aku pakai falken murah ckit.. tp rim 15 ler,hehe.. tp xkan RM170 x 4 = RM180:-?

2. bateri kalau boleh,kalau boleh la,amik yg biasa punya coz asal kejadian dia pakai bukan free maintenance.. biasa dlm rm120..

3. Belting segala bagai aku tukar rm240 kot,x ingat la,brake pad rm60 (tkr thn 2006 smpi skrg,yg baik punya,lama x cuci keta pun rim x jd kelabu asap),minyak itam rm60 (ikut brand), minyak gear rm30 (ikut brand gak)..

rege aku la,xtau la org lain..:)cgrock

sueweal
02-07-2012, 06:38 PM
serius mmg ble henjut sampai abes meter

Bionik
02-07-2012, 06:46 PM
aku beli baru 2004. skrg dh 304k km. mmg berbaloi2 guna. belum overhaul enjin. maybe nk tukar absorber utk kali ke-2. yg penting jaga minyak hitam servis setiap 5k km, bwk ikut kemampuan enjin. 1000cc buat cara 1000cc. jgn dok cucuk Ferrari pulak

i likE...:)):D

sawamura
02-07-2012, 06:50 PM
1. tayar continental memang rege gitu.. aku pakai falken murah ckit.. tp rim 15 ler,hehe.. tp xkan RM170 x 4 = RM180:-?

2. bateri kalau boleh,kalau boleh la,amik yg biasa punya coz asal kejadian dia pakai bukan free maintenance.. biasa dlm rm120..

3. Belting segala bagai aku tukar rm240 kot,x ingat la,brake pad rm60 (tkr thn 2006 smpi skrg,yg baik punya,lama x cuci keta pun rim x jd kelabu asap),minyak itam rm60 (ikut brand), minyak gear rm30 (ikut brand gak)..

rege aku la,xtau la org lain..:)cgrock

thanks bro..

salah kira.. total tayar rm680

hery10
11-07-2012, 11:02 AM
salam.nak tanya otai2 kelisa.
mcmmana nak bagi kelesaan n handling yg mantap kat kereta ikan ni.
perlu ke tambah strut bar atau lain2 eksesori.
saya baru tukar absorber gas depan belakang dan sport spring.
tapi tak berapa cun la.terutama jalan berlubang/berlopak.

peija06
11-07-2012, 12:15 PM
salam.nak tanya otai2 kelisa.
mcmmana nak bagi kelesaan n handling yg mantap kat kereta ikan ni.
perlu ke tambah strut bar atau lain2 eksesori.
saya baru tukar absorber gas depan belakang dan sport spring.
tapi tak berapa cun la.terutama jalan berlubang/berlopak.

haha..mcm kes sama plak. :D
aku punya baru je tukar absorber depan..
mula2 nak jgk try yg adjustable, last2 amik yg kyb je..

ni pon atas nasihat tauke cina je..kalo nak bawak2 mcm org biasa ni, xpyhla tukar sport punya..nti kesian penumpang. mungkin bg ibu pregnant xberapa bagus..

peija06
11-07-2012, 12:21 PM
salam.nak tanya otai2 kelisa.
mcmmana nak bagi kelesaan n handling yg mantap kat kereta ikan ni.
perlu ke tambah strut bar atau lain2 eksesori.
saya baru tukar absorber gas depan belakang dan sport spring.
tapi tak berapa cun la.terutama jalan berlubang/berlopak.

btw, adjustable ni pakai gas..jd agak keras
tauke tu cakap, kalau nak yg comfort amik je oil punya absorber.. :D

oxygenO2
11-07-2012, 12:24 PM
kelebihan PERODUA..
kelemahan..beli hutang,adehh..jenuh nk perabih...hahaha

sawamura
11-07-2012, 12:32 PM
salam.nak tanya otai2 kelisa.
mcmmana nak bagi kelesaan n handling yg mantap kat kereta ikan ni.
perlu ke tambah strut bar atau lain2 eksesori.
saya baru tukar absorber gas depan belakang dan sport spring.
tapi tak berapa cun la.terutama jalan berlubang/berlopak.

takyah laa nak tambah2 bar bagai.. buang duit jer kalo setakat nk drive biasa2.

absorer kalo nak maximum keselesaan, pakai absorber asal.. seriously.. absorber + spring aftermarket especially adjustable mmg apa pon x boleh.. dari luar cantik ler.. tapi time bantai bumper ~X(

aku suggest kalo nk tambah keselesaan, buat laa autofoaming.. cukup.. seriously.. buat underpart baru rm300 rasanya.. tapi mmg cukup stabil masa selekoh..

unless laa ko nk drift bagai.. :))

peija06
11-07-2012, 12:35 PM
kelebihan PERODUA..
kelemahan..beli hutang,adehh..jenuh nk perabih...hahaha

haha..pakai 3 tahun pon dah nak pk nak cari keta lain.

peija06
11-07-2012, 12:36 PM
viva & kelisa, yg mana best handling?:-?

sawamura
11-07-2012, 12:42 PM
hujung minggu nih, den nak buat nih pulak.. :)cgrock
- brembo brake rotor (RM170)
- sumitomo brake pad (RM130)
- DOT 4 brake fluid (RM40)

apa2 hal pon, kasik cun tayar n brek dulu..
lepas tuh, next upgrade (yang ada dalam kepala)

- threebond decarbonize (RM50)
- K&N drop in air filter (RM230)
- Air-cond Filter (RM15)
- Auto Foam (RM300)

kasik cun handling + engine dulu.. Lepas semua dah ok baru kita sibuk pikir pasal kosmetik dia pulak :D

sawamura
11-07-2012, 12:45 PM
viva & kelisa, yg mana best handling?:-?

op kos lah ikan :)cgrock:)cgrock:)cgrock

den dah torai (bandingkan stock kelisa ngan viva), torai pecut.. torai lipat, torai brake.. mmg kelisa lagi best dari viva.. nih banding stock laa.. kalo dah modded tuh den mmg x reti.. :)

tapi macam biasa, nih cuma pendapat den, lain orang mungkin lain tafsir ke'best'an nya :)paid

peija06
11-07-2012, 12:50 PM
hujung minggu nih, den nak buat nih pulak.. :)cgrock
- brembo brake rotor (RM170)
- sumitomo brake pad (RM130)
- DOT 4 brake fluid (RM40)

apa2 hal pon, kasik cun tayar n brek dulu..
lepas tuh, next upgrade (yang ada dalam kepala)

- threebond decarbonize (RM50)
- K&N drop in air filter (RM230)
- Air-cond Filter (RM15)
- Auto Foam (RM300)

kasik cun handling + engine dulu.. Lepas semua dah ok baru kita sibuk pikir pasal kosmetik dia pulak :D

apa kebendanya tu bro??:-?

agen14
11-07-2012, 12:52 PM
aku pun sayang kat keta ikan aku.. model tahun 2006.. best cilok mencilok.. nak corner cecah lutut pun boleh (ada ke..wakakakaa..gurau je aku dah try gak viva.. tapi bagi aku best lagi kelisa..

sawamura
11-07-2012, 01:15 PM
apa kebendanya tu bro??:-?

threebond decarbonization
- buang semua carbon yg mendak dalam intake manifold, throttle body, valves, etc..
- kejap jer buat nih, x sampai setengah jam pon
- ada budak kat lokyat.net buatkan
- suggestion setiap 25,000km buat, tapi den 100,000km baru nk buat :((
- pernah buat kat myvi den, mmg ada perbezaan.. tekan rasa pergi jerr.. xyah nak turbo2 bagai :))..

aircond filter
- filter untuk aircond laahhh :))
- nih baru nk tukar.. x pernah check pon.. mesti dah hitam :p
- penting tukar nih, tapis habuk2 yg keluar kt aircond supaya kita x sedut
- x effect pada enjin punya performance, tapi lebih kepada kesihatan n keselesaan :)

autofoam\
- siapa yg nak drift mcm gila tuh, pergi laa pasang bar2 semua tuh..
- tapi siapa yg nak drive biasa2, tapi nak kereta dia stabil time cornering.. pasang autofoam dah cukup.
- dia injek foam material dalam lubang2 bawah chassis.. so underpart jadik keras.. konsep sama macam antirollbar n stabilizer bar laa.. tapi tak laa beriyaa sangat :)
- driving pon jadik senyap sket..

sawamura
11-07-2012, 01:16 PM
aku pun sayang kat keta ikan aku.. model tahun 2006.. best cilok mencilok.. nak corner cecah lutut pun boleh (ada ke..wakakakaa..gurau je aku dah try gak viva.. tapi bagi aku best lagi kelisa..

kelisa den selama nih kat kampung.. nih dah bawak balik sini (total make over :)cgrock) lepas nih pi meeting bawak keter nih dah cukup

minyak dia mmg cukup mooohhhhh... :))

peija06
11-07-2012, 02:14 PM
autofoam ni bape riyal??:-?
ada gamba?

sawamura
11-07-2012, 02:38 PM
autofoam ni bape riyal??:-?
ada gamba?

tengok brand..

kalo autofoam tuh mahal jugak..

tapi kalo guna option lain, mcm chassis foam, untuk kelisa rm300 pon dapat ;)

banyak good feedback :)cgrock

peija06
11-07-2012, 03:09 PM
tengok brand..

kalo autofoam tuh mahal jugak..

tapi kalo guna option lain, mcm chassis foam, untuk kelisa rm300 pon dapat ;)

banyak good feedback :)cgrock

autofoam tu bukan sound proof ke?:-?
yg org pasang dlm dashboard pintu keta?:-?

sawamura
11-07-2012, 03:32 PM
autofoam tu bukan sound proof ke?:-?
yg org pasang dlm dashboard pintu keta?:-?

banyak tempat bro boleh pasang.. bergantung kepada apa yg nak dicapai..

sama ada nk kuatkan body atau nak sound insulation

http://i.imgur.com/ZagNi.png

*credit to website autofoam.com.my

peija06
11-07-2012, 03:59 PM
banyak tempat bro boleh pasang.. bergantung kepada apa yg nak dicapai..

sama ada nk kuatkan body atau nak sound insulation

http://i.imgur.com/ZagNi.png

*credit to website autofoam.com.my

kat kedai aksesori ke?
kedai abang ok x?

ramos
11-07-2012, 04:46 PM
Kepada Member2 yang guna kelisa,kenari yang mencari stok timing belt atau clutch plate leh roger2 saya..

timing belt set DAIHATSU Japan Kelisa,Kenari 850/1.0 = RM140/set
complete set (oilseal,bearing,belt)
cod shah alam sek 7 (uitm,jakel)
poslaju add RM10
call 017 6560616

clutch plate set EXEDY Japan = RM280/set
complete set (clutch,cover,bearing)
cod shah alam sek 7 (uitm,jakel)
call 017 6560616


Lebih details klik SINI (http://www.autopartzoomers.blogspot.com)
facebook klik SINI
(http://www.facebook.com/boutiqueparts)

den baru tukar clutch plate set EXEDY Japan complete set murah je rm215

ramos
11-07-2012, 04:50 PM
salam.nak tanya otai2 kelisa.
mcmmana nak bagi kelesaan n handling yg mantap kat kereta ikan ni.
perlu ke tambah strut bar atau lain2 eksesori.
saya baru tukar absorber gas depan belakang dan sport spring.
tapi tak berapa cun la.terutama jalan berlubang/berlopak.

nk lowered kenala berkorban ckit bab comfort tuh..

sawamura
11-07-2012, 04:51 PM
kat kedai aksesori ke?
kedai abang ok x?

kedai dia sendiri boss..

kedai abang laa kedai aksesori paling last aku akan pergi..

cukup nyampah ngan hasil kerja diorang..

kalo stakat nk mintak pasang radio boleh laa..

tapi kalo sampai nk bukak sana, pasang sini etc mmg tak harap laa

dulu beli skirting, boleh dia layan pakai double side tape jer.. mmg tanggal laa lepas tuh 8-**

champion_white
11-07-2012, 04:58 PM
kekurangan safety xda...abs,airbag n body x kuat

banding dgn hyundai i10

sawamura
11-07-2012, 05:35 PM
kekurangan safety xda...abs,airbag n body x kuat

banding dgn hyundai i10

yang nih den setuju.. dari segi safety.. kelisa nih mmg kurang sket.. :)cgrock

sebab tuh den cukup x paham macam mana laa budak2 bubuh enjin yrv kat kelisa pastuh bantai sampai 180kmh... ~X(

teman suka kelisa untuk town driving.. slow and easy ride :)paid:)paid

ramos
11-07-2012, 07:08 PM
kelisa tuk 2nd car je..

sentolak
11-07-2012, 07:18 PM
beli 2nd myvi timing chainje..x pening maintainance tukar timing belt...mahal juga....cc myvi pon road tax lbh kurngje

peija06
11-07-2012, 08:34 PM
kekurangan safety xda...abs,airbag n body x kuat

banding dgn hyundai i10

ok..noted.:D

aku nak tau, kenapa aku punya hand brake ada rasa panas sket bila pegang?:-?

aku perasan bila masa nak tarik handbrake ni kat traffic lite.

normal ke?#:-S

hery10
11-07-2012, 10:17 PM
threebond decarbonization
- buang semua carbon yg mendak dalam intake manifold, throttle body, valves, etc..
- kejap jer buat nih, x sampai setengah jam pon
- ada budak kat lokyat.net buatkan
- suggestion setiap 25,000km buat, tapi den 100,000km baru nk buat :((
- pernah buat kat myvi den, mmg ada perbezaan.. tekan rasa pergi jerr.. xyah nak turbo2 bagai :))..

aircond filter
- filter untuk aircond laahhh :))
- nih baru nk tukar.. x pernah check pon.. mesti dah hitam :p
- penting tukar nih, tapis habuk2 yg keluar kt aircond supaya kita x sedut
- x effect pada enjin punya performance, tapi lebih kepada kesihatan n keselesaan :)

autofoam\
- siapa yg nak drift mcm gila tuh, pergi laa pasang bar2 semua tuh..
- tapi siapa yg nak drive biasa2, tapi nak kereta dia stabil time cornering.. pasang autofoam dah cukup.
- dia injek foam material dalam lubang2 bawah chassis.. so underpart jadik keras.. konsep sama macam antirollbar n stabilizer bar laa.. tapi tak laa beriyaa sangat :)
- driving pon jadik senyap sket..

Threebond decobonization Tu nak buat Kat mana?
Atau boleh buat sendiri?

eligator
11-09-2012, 08:45 PM
aku bru bli kereta kelisa sebiji...jd pickup xde la...top pn 130km/h je...agak2 kenapa ea?

mr_x6006
11-09-2012, 08:56 PM
Aku cdang nk beli Kelisa ni gak.. Khas utk org umah..

Stendet price Kelisa Auto thun 2002/03 brape RM skrg erk?

Hoyoyo
11-09-2012, 09:01 PM
dh guna kelisa 8 thn....mmg x menyesal langsung sbb kete aku dh pernah tarrik evo

sopianothman
11-09-2012, 10:33 PM
yeke bang? :-?
tang ni ada gak org cakap.
agak2 senang x, nak tukar mounting? atau cuma bengkel tertentu je yg blh pasang mounting ni dgn baik? :-?

Kena turun enjin kos upah dalam 150 tapi sparepart dalam 400-600 perset tap dapatkan yang betol betol original kalau biasa punya monting still x smooth

ramos
11-09-2012, 10:45 PM
Aku cdang nk beli Kelisa ni gak.. Khas utk org umah..

Stendet price Kelisa Auto thun 2002/03 brape RM skrg erk?

lebih kurang RM16-17k kot..

ramos
11-09-2012, 10:48 PM
aku bru bli kereta kelisa sebiji...jd pickup xde la...top pn 130km/h je...agak2 kenapa ea?

stendet la tu keta aku pun 140 je..bnyak sbb maybe saiz rim ko pki, clutch da haus..nk sedap pki k&n air filter, plug iridium tukar piping nti pickup la keta ko..

ramos
11-09-2012, 10:53 PM
Threebond decobonization Tu nak buat Kat mana?
Atau boleh buat sendiri?

bnyak agen die ko leh cek website die nti die wat tuk ko @ nk DIY pun bleh kalo tau cara die..kalo kelisa aku penah guna dcarbo,cucuk je kat vacum hose kat inlet manifold tuh..

ramos
11-09-2012, 10:55 PM
ok..noted.:D

aku nak tau, kenapa aku punya hand brake ada rasa panas sket bila pegang?:-?

aku perasan bila masa nak tarik handbrake ni kat traffic lite.

normal ke?#:-S

normal tu bro keta aku pun cmtu.. jgn smpai thp melecur tgn udah le hehe..

khairulazan
22-09-2012, 01:32 PM
ok..noted.:D

aku nak tau, kenapa aku punya hand brake ada rasa panas sket bila pegang?:-?

aku perasan bila masa nak tarik handbrake ni kat traffic lite.

normal ke?#:-S

normal ke kalau mcm tu..

handbrake tu panas sebab haba dari enjin depan ditolak ke belakang..sebab tu rasa kat handbrake..

tempat lain ada carpet..sbb tu xrasa..

khairulazan
22-09-2012, 01:33 PM
aku pakai kelisa tahun 2003, sekarang ni dah 130,000km..baru rosak kipas depan tu je..yang lain2 semua standard maintainance..

town driving mmg cun..sayang tul kat keta ni...

fdhm2u
28-09-2012, 09:03 PM
bagus gak ada thread ikan ni kat sini....boleh gak nak tanya2...Ikan aku bergegar laaa..lagi2 bila masuk gear reverse...boleh sape2 share apa masalahnya...

peija06
29-09-2012, 09:20 AM
bagus gak ada thread ikan ni kat sini....boleh gak nak tanya2...Ikan aku bergegar laaa..lagi2 bila masuk gear reverse...boleh sape2 share apa masalahnya...

kuat sgt ke bro?
ikan aku ok lg..xtaula kot2 akan jd setahun dua lg..#:-S

peija06
29-09-2012, 09:22 AM
normal tu bro keta aku pun cmtu.. jgn smpai thp melecur tgn udah le hehe..

yeke?
atau mmg adat keta ikan ni panas kat situ.
keta lain aku bwk xde rasa panas plak kat situ..:D

peija06
29-09-2012, 09:23 AM
normal ke kalau mcm tu..

handbrake tu panas sebab haba dari enjin depan ditolak ke belakang..sebab tu rasa kat handbrake..

tempat lain ada carpet..sbb tu xrasa..

ade x keta2 lain yg rasa panas kat handbrake jgk?:-?

peija06
29-09-2012, 09:25 AM
kekurangan safety xda...abs,airbag n body x kuat

banding dgn hyundai i10

i10 tu getz kan??:-?
membe aku ckp lbih sdap bwk ikan kelisa dr bawak getz neh..:D
laju dia cakap..maksud dia pikap kot?:-?
atau handling pon bleh jd..:-?:D

khairulazan
29-09-2012, 07:10 PM
bagus gak ada thread ikan ni kat sini....boleh gak nak tanya2...Ikan aku bergegar laaa..lagi2 bila masuk gear reverse...boleh sape2 share apa masalahnya...

tu tanda mounting dah rosak..dah boleh tukar mounting dah tu..

komet1979
29-09-2012, 08:58 PM
Kelisa ---> lasak dan terbaek!!!

fdhm2u
30-09-2012, 07:34 PM
kuat sgt ke bro?
ikan aku ok lg..xtaula kot2 akan jd setahun dua lg..#:-S

kalo Drive tak rasa sangat..but kalo Reverse..mmg kuat laaa....
Ikan tahun 2003

fdhm2u
30-09-2012, 07:35 PM
tu tanda mounting dah rosak..dah boleh tukar mounting dah tu..

ooo...mounting ehh bro? kosnya bagaimana bro? mahal ke?

cik_piz
02-10-2012, 11:18 AM
semalam kete kelisa aku mencecah 592km untuk full tank, rekod peribadi.. hehe rasanya boleh je sampai 600km, tp takut mati tgh jln.. :)

putera555
02-10-2012, 12:09 PM
semalam kete kelisa aku mencecah 592km untuk full tank, rekod peribadi.. hehe rasanya boleh je sampai 600km, tp takut mati tgh jln.. :)

xpe kete ringan.. leh tolak kalo mati ngah jalan hehehe

peija06
02-10-2012, 12:10 PM
semalam kete kelisa aku mencecah 592km untuk full tank, rekod peribadi.. hehe rasanya boleh je sampai 600km, tp takut mati tgh jln.. :)

keta auto ke bro?
ada pakai MGO atau additif lain x??:D

cik_piz
02-10-2012, 12:41 PM
keta auto ke bro?
ada pakai MGO atau additif lain x??:D

keta manual 1.0 2006 (standard)

MGO tu apa? aku guna minyak ron95 jer..

khairulazan
03-10-2012, 10:42 AM
ooo...mounting ehh bro? kosnya bagaimana bro? mahal ke?

mounting kelisa aku pun nak kena tukar jugak ni..aku survey kalau original agak mahal jugak dalam RM600++ satu set 3 biji..tapi maybe yang original ni tahan lama..macam kes keta aku mounting dari tarikh keta keluar 2003 sampai awal tahun 2011 baru bergegar..7 tahun lebih jugak la..

ada yang xoriginal harga murah dalam RM200++ je..tapi aku xtahi la kualiti dia macam mana..

jibonn
03-10-2012, 10:46 AM
kalau betul cara pemanduan, insyaallah boleh tahan lama kereta ni:D

peija06
03-10-2012, 11:15 AM
kalau betul cara pemanduan, insyaallah boleh tahan lama kereta ni:D

ada pendapat cakap sentiasa free gear N, bila berhenti menunggu kat trafffic light.:)
jaga mounting ngan jimat minyak katanya..:-?

jibonn
03-10-2012, 11:21 AM
ada pendapat cakap sentiasa free gear N, bila berhenti menunggu kat trafffic light.:)
jaga mounting ngan jimat minyak katanya..:-?

lorr baru tau ka? semua owner kereta sepatutnya buat mcmtu:)cgrock

peija06
03-10-2012, 11:23 AM
lorr baru tau ka? semua owner kereta sepatutnya buat mcmtu:)cgrock

yaka??
tp sy dah lama amalkan..:">
sbb pakai keta wira lama mmg begegar klo x free gear.#:-S

ms.aien
17-10-2012, 07:19 AM
nak tumpang tnya skali..tahun 2001 1st keluaran kelisa an? agak2 ok ke kalo amek tu? from direct owner nye.. or choice sy paling kurang pun tahun 2004..tp kalo 2003 pn kalo btul2 ok nya sy ok la..cane ek? hrga lak 16k..sy perna tgk tahun 2003/2004 ada org boleh letak 15-16k lbeh kurang..so should be tahun 2001 lg la way down hrganya kan kan??:confused:

hery10
18-10-2012, 01:40 PM
nak tumpang tnya skali..tahun 2001 1st keluaran kelisa an? agak2 ok ke kalo amek tu? from direct owner nye.. or choice sy paling kurang pun tahun 2004..tp kalo 2003 pn kalo btul2 ok nya sy ok la..cane ek? hrga lak 16k..sy perna tgk tahun 2003/2004 ada org boleh letak 15-16k lbeh kurang..so should be tahun 2001 lg la way down hrganya kan kan??:confused:

kalau auto memang harga lebih kurang tu..
sebb auto n manual jauh jugak bezanya kelisa ni..
sy pun pki kelisa tahun 2001 manual.ok je.

khairulazan
18-10-2012, 05:10 PM
nak tumpang tnya skali..tahun 2001 1st keluaran kelisa an? agak2 ok ke kalo amek tu? from direct owner nye.. or choice sy paling kurang pun tahun 2004..tp kalo 2003 pn kalo btul2 ok nya sy ok la..cane ek? hrga lak 16k..sy perna tgk tahun 2003/2004 ada org boleh letak 15-16k lbeh kurang..so should be tahun 2001 lg la way down hrganya kan kan??:confused:

manual ke auto?

ms.aien
18-10-2012, 07:26 PM
kalau auto memang harga lebih kurang tu..
sebb auto n manual jauh jugak bezanya kelisa ni..
sy pun pki kelisa tahun 2001 manual.ok je.

ohhh gitu..ok2..lain beno hrga lain2 tempat tgk ye..isk2..kena round abeh ni

ms.aien
18-10-2012, 07:27 PM
manual ke auto?

sy cari auto bang..ada recommendation mana2 ka? ;;)

elegan6202
18-10-2012, 07:38 PM
aku guna kelisa 1.0 2005. Kelisa ni umpama ikan kelisa belaan, manja sangat dengan tuan nya. Perut dia nak kena isi dengan makanan yg betul, maksudnya minyak hitam kena jaga, jgn ikut petua guna minyak sawit sbg minyak hitam. gunalah minyak yg standard, contohnya minyak hitam dr perodua atau petronas dan ke atas. Kelisa aku ni, aku 3rd owner. Kalau tak dijaga dgn betul, manjanya kelisa boleh menipiskan poket. kat tangan aku sbg 3rd owner, kelisa ni dah perabihkan duit aku dlm 7K. Tp kalau sedara tak nak kemanjaan kelisa melampau terhadap tuan nya, kenalah layan dia sebagai kereta, bukan sebagai ikan yang boleh digoreng dengan minyak sawit. tu jek...

peija06
18-10-2012, 08:05 PM
aku guna kelisa 1.0 2005. Kelisa ni umpama ikan kelisa belaan, manja sangat dengan tuan nya. Perut dia nak kena isi dengan makanan yg betul, maksudnya minyak hitam kena jaga, jgn ikut petua guna minyak sawit sbg minyak hitam. gunalah minyak yg standard, contohnya minyak hitam dr perodua atau petronas dan ke atas. Kelisa aku ni, aku 3rd owner. Kalau tak dijaga dgn betul, manjanya kelisa boleh menipiskan poket. kat tangan aku sbg 3rd owner, kelisa ni dah perabihkan duit aku dlm 7K. Tp kalau sedara tak nak kemanjaan kelisa melampau terhadap tuan nya, kenalah layan dia sebagai kereta, bukan sebagai ikan yang boleh digoreng dengan minyak sawit. tu jek...

komen yg terbaik drp pemilik keta ikan..:)paid
sayangilah ikan anda walau anda bukan pemilik pertamanya..:">:">:eek:

ms.aien
18-10-2012, 08:05 PM
aku guna kelisa 1.0 2005. Kelisa ni umpama ikan kelisa belaan, manja sangat dengan tuan nya. Perut dia nak kena isi dengan makanan yg betul, maksudnya minyak hitam kena jaga, jgn ikut petua guna minyak sawit sbg minyak hitam. gunalah minyak yg standard, contohnya minyak hitam dr perodua atau petronas dan ke atas. Kelisa aku ni, aku 3rd owner. Kalau tak dijaga dgn betul, manjanya kelisa boleh menipiskan poket. kat tangan aku sbg 3rd owner, kelisa ni dah perabihkan duit aku dlm 7K. Tp kalau sedara tak nak kemanjaan kelisa melampau terhadap tuan nya, kenalah layan dia sebagai kereta, bukan sebagai ikan yang boleh digoreng dengan minyak sawit. tu jek...

wuhh mendalam ayat tu! stuju2!! =D>=D>:)cgrock

ghettoriot
19-10-2012, 06:59 PM
Ikan mmg besh bapak aku ade dua kelisa auto nie.. Syg btol
Ikan dia haha.. Satu aku pki cam da prob mounting
Bergegar jer

insanmarhaen
02-03-2013, 11:12 PM
rasanya bulih bukak club kelisa kat GC ni..takdak lg kan...keta dah start leaking..so maknanya nak kena kuaq ongkos yg agak byk lani..huhuhu

zasa121
03-03-2013, 12:48 AM
sy cari auto bang..ada recommendation mana2 ka? ;;)

Ade sorang nak jual auto 2003 kelisa klo bminat pm saya.. Tq

jeng
03-03-2013, 05:05 PM
spupu aku pun carik kelisa special edition taun 2005/2006 auto..
sapo ado pm

ajis_kg
03-03-2013, 10:24 PM
kelemahan mounting engine, engine cepat gegar, kalu speeding rase cam nak terbang melayang, sakit pinggang sebab kecik, kalu hujan mcm dok umah atap zink.. itu jer kot..

sekoyen
03-03-2013, 10:28 PM
kelemahan mounting engine, engine cepat gegar, kalu speeding rase cam nak terbang melayang, sakit pinggang sebab kecik, kalu hujan mcm dok umah atap zink.. itu jer kot..

tambahan.. maintenance, spare part lagi mahal dari saga/wira

ajis_kg
03-03-2013, 10:30 PM
tambahan.. maintenance, spare part lagi mahal dari saga/wira



ye betul2.. dan myvi lg mahal~X(

hampeeeh
03-03-2013, 10:51 PM
tambahan.. maintenance, spare part lagi mahal dari saga/wira

tambahan..bile da berkeluarga....jadi kete sempit:((:((:((

helminato
03-03-2013, 11:03 PM
kelisa mak ak...accident mcm mana pun..engine mesti boleh hidup..

sky8men
03-04-2013, 03:30 PM
cadang bulan 8 ni baru nak survey & angkat terus sebiji kelisa ni...bulan 8 da abs bayar motor..jadi teringin nak pakai kereta sebiji untk berteduh ujan panas...loan kedai yang used car mana terbaik..? sbb nama bkn elok skang ni.kes lambat byr motor dulu2..hehe

sinar qristal
20-07-2013, 06:14 PM
apa lagi kebaikan dan keburukan kelisa????

Epal10
20-07-2013, 08:20 PM
Aku hari tu dari kuala krai ke kuala lipis ke cameron highlands ke simpang pulai ke behrang dari pukul 7.30 pagi sampai 6 petang, rileks jer bawa...

tokku
20-07-2013, 10:22 PM
Saye nk jual kelisa auto 2006 silver..condition sgt ok..sape2 yg bhajat..pm saye..prefer cash buyer..maaf tt..saye tumpang lalu je

komet1979
20-07-2013, 10:53 PM
Saye nk jual kelisa auto 2006 silver..condition sgt ok..sape2 yg bhajat..pm saye..prefer cash buyer..maaf tt..saye tumpang lalu je

PM sy harga...

tokku
20-07-2013, 10:55 PM
RM23,500..nego..msj or wassap 0196757108 din..saya baru bukak thread dlm trading..

asuadi
21-07-2013, 12:11 AM
murah lagi wira dari kelisa

ediman4u
21-07-2013, 12:19 AM
kete aku auto 2003 byak kali ulang alik kl-klate.prjalanan smooth xde bt onar lagi tgah jalan..

tokku
21-07-2013, 02:00 AM
kete aku auto 2003 byak kali ulang alik kl-klate.prjalanan smooth xde bt onar lagi tgah jalan..

mmmg btl..kelise adalah yg terbaik dlm kelas nya..sbb tu demand tinggi kt kete nih..

faera
04-11-2013, 04:29 PM
Salam,

Nak tanya la. :)

Kalau ada masalah mounting ni, kalau dibiarkan lama ada masalah besar ke nanti? Sbb saya nak tukar tapi mahal. Kena kumpul duit dulu. :((

Tapi hujung minggu ni nak g KL (lokasi saya kt JB). Jadi agak2, ada masalah tak? :(

Mohon advise.. TQ

megat89
04-11-2013, 09:36 PM
Salam,

Nak tanya la. :)

Kalau ada masalah mounting ni, kalau dibiarkan lama ada masalah besar ke nanti? Sbb saya nak tukar tapi mahal. Kena kumpul duit dulu. :((

Tapi hujung minggu ni nak g KL (lokasi saya kt JB). Jadi agak2, ada masalah tak? :(

Mohon advise.. TQ

wkmslm..boleh je kalau tak nak tukar..xde problem pon..cuma kena tahan la dia punya gegar..kalau nak jimat, just tukar mounting yang belah depan je..rasanya yg depan tu yg contribute paling banyak vibration..kalau tukar depan je, dalam rm60 siap pasang boleh dapat..

qba437
04-11-2013, 09:41 PM
sori offtopic jap..kalu beli savvy macam dalam iklan nih (http://www.mudah.my/Proton+Savvy+1+2+L+AMT+A+Sporty+Look-23927530.htm)..berbaloi tak..

megat89
04-11-2013, 09:49 PM
sori offtopic jap..kalu beli savvy macam dalam iklan nih (http://www.mudah.my/Proton+Savvy+1+2+L+AMT+A+Sporty+Look-23927530.htm)..berbaloi tak..

savvy memang murah..tapi ramai org cakap yg AMT punya gearbox selalu kong..kalau nak beli yg manual..tapi maintenance tetap tinggi sebab pakai enjin renault..

qba437
04-11-2013, 09:53 PM
savvy memang murah..tapi ramai org cakap yg AMT punya gearbox selalu kong..kalau nak beli yg manual..tapi maintenance tetap tinggi sebab pakai enjin renault..

ooo...memang selalu dengar pasal benda tuh..:">..tq sebab bagi pendapat

Epal10
04-11-2013, 10:36 PM
sori offtopic jap..kalu beli savvy macam dalam iklan nih (http://www.mudah.my/Proton+Savvy+1+2+L+AMT+A+Sporty+Look-23927530.htm)..berbaloi tak..

Tahun sama masa aku bli kelisa, hrga pun lbh kurang hutang kereta aku kt bank jer...

Ada org beli savvy, dia tukar engine terus

skiperz
04-11-2013, 11:50 PM
kelisa aku stok 2005, register 2006 ( rugi aku)..automatik 1000cc...silver

kelebihan
1. minyak save
2. enjin smooth ( dohc tu...)
3. Power stereng
4. sangat sesuai cilok - mencilok tgh2 pekan dan jalan yang macam ular kena palu..( kete kecik...),
5. enjin tahan ( sebab daihatsu kawin dengan toyota kot)....
6. roadtax murah
8. spare part berlambak
9. maintenance mudah
10. enlightment tayar depan je ( kata tokei tayar kat aku)
11. trade in value boleh tahan ( permintaan tinggi)
12. boleh henjut full meter ( tak ada cut off,dan memang aku dah buat pun)

pastikan kete dalam mode standard la....


kekurangan

1. cermin depan senang retak...(single layer kot)

tu je yang aku ingat setakat ni...


Aku pun pakai kelisa..so enjin still power...masih rasa bergaya..

skiperz
05-11-2013, 12:01 AM
rasanya bulih bukak club kelisa kat GC ni..takdak lg kan...keta dah start leaking..so maknanya nak kena kuaq ongkos yg agak byk lani..huhuhu

Kalau leaking...pakai la product saya k seal..boleh lihat di thread sy...sy pun pengguna kelisa..masalah heating head gasket seumpanya selesai

faera
23-03-2014, 02:29 PM
wkmslm..boleh je kalau tak nak tukar..xde problem pon..cuma kena tahan la dia punya gegar..kalau nak jimat, just tukar mounting yang belah depan je..rasanya yg depan tu yg contribute paling banyak vibration..kalau tukar depan je, dalam rm60 siap pasang boleh dapat..

TQ sbb reply..

beseny mounting ad jual yg x set ke ek? sbb nampak cm set je semua

megat89
23-03-2014, 05:19 PM
TQ sbb reply..

beseny mounting ad jual yg x set ke ek? sbb nampak cm set je semua

Ade jual yang x set..mounting depan dgn yang belah kanan labour kos murah kalau nk pasang sebab x yah turun enjin..

komet1979
23-03-2014, 10:31 PM
baru nie kelisa sy aircond buat hal... tak sejuk keluar angin kosong jee
Pie servis kt kedai... cuci cooling coil + tambah gas + minyak compressor... alhamdulillah.. sejuk kembali... total dia amik RM80... janji sejuk...saing sejuk malam lagi sejuk...hehehehehe

sukam99
24-03-2014, 09:21 AM
baru nie kelisa sy aircond buat hal... tak sejuk keluar angin kosong jee
Pie servis kt kedai... cuci cooling coil + tambah gas + minyak compressor... alhamdulillah.. sejuk kembali... total dia amik RM80... janji sejuk...saing sejuk malam lagi sejuk...hehehehehe

..murah tu bro...bulan lepas buat keje yg same kt kg melayu subang dia charge rm140...
..kat mana tmptnye?

ocean gurl80
24-03-2014, 09:43 AM
Last year aku beli kelisa 2004 manual @ RM17k....1st owner chinese lady...jg baek punya...first aid +barang tools..dlm plastik x bkak kat bwah seat...servis book pn ada...milage baru 50k...
Kelisa sesuai utk orang bujang or 2nd car...low mentenen + low CF...
Terbaekkkkkkkk


mmg untung ko dpt kete tu...:)cgrock:)cgrock

komet1979
24-03-2014, 12:40 PM
Insya- allah.. next week nak sambar sebiji lg kelisa auto 1000cc...
Kelisa yg ke-3 dlm garage aku...

Dah tgk dan test drive keter.. tahun 2006... mileage pon baru 58k.. owner pompuan (anak org kayoo)... auto plak tu.. dia nk jual 14k shj...

eizzbizz
24-03-2014, 03:56 PM
Dkt round about keramat ada 3 bijik display utk dijual...silver

mrvx
24-03-2014, 03:58 PM
jika ada.. aku pun nak jugak,,, harga lambat jatuh

faera
27-03-2014, 03:03 PM
Ade jual yang x set..mounting depan dgn yang belah kanan labour kos murah kalau nk pasang sebab x yah turun enjin..

Ohhh.. Trima kasih sbb mmbantu..

komet1979
01-04-2014, 12:52 AM
alhamdulillah..
selesai udah urusan jual beli kelisa hari nie...
beli seken hand jee...

kelisa auto 2006... mileage 58k:):):)

n70_king
02-04-2014, 02:41 AM
Kawe nk tolak sbijik kelisa 1.0 special edition warna kuning..bumbung hitam..seat kulit mmg asal kilang..ada abs..import kualiti..meme beza boh ngn kelisa mesia..

Nk tolak rm6k je..(Temasik mari) pm klu brminat..

peija06
15-06-2014, 02:01 PM
alhamdulillah..
selesai udah urusan jual beli kelisa hari nie...
beli seken hand jee...

kelisa auto 2006... mileage 58k:):):)

comel doh tu.. :)cgrock

peija06
15-06-2014, 02:04 PM
Kawe nk tolak sbijik kelisa 1.0 special edition warna kuning..bumbung hitam..seat kulit mmg asal kilang..ada abs..import kualiti..meme beza boh ngn kelisa mesia..

Nk tolak rm6k je..(Temasik mari) pm klu brminat..

ado lg ko??:-?