PDA

View Full Version : pinjaman bercagar tanah


malique
20-03-2008, 02:54 AM
salam.aku nak buat pinjaman bercagar tanah.nak buat kat bank sangkut sbb blacklist.status tanah = luas 2 setengah ekar,tanah jenis residential.takda utang mana2 bank.
so aku nak minta tolong kawan2 kat cg ni bagi idea.......tq :D

cinda
21-03-2008, 11:04 AM
bukan senang nak pinjam duit walaupun ada cagaran....abg saya dia cagar tanah pun nak kena ada working paper..bank nak tau gak buat loan utk apa...tp kalau nama blclist tak blh rasanya w/pun ada cagaran.dan kat geran tanah nama siapa?lagi senang pegi bank tanya....abg saya buat kt bnk prtanian.

Artsweet
21-03-2008, 12:37 PM
Nama blacklist mmg susah nak pinjam bank.. kalo gaji lebih 3k sebulan bleh try tanya kat mbsb sbb diorang xde link ngan ccris.. tapi kalo dah sangkut kat ctoz mmg kene clear kan dulu ctoz and dapatkan release letter..

malique
28-04-2008, 11:46 PM
camner nak cek kat ctos tu?????aku cuma bnyak tunggak tapi dah setel sume utang.masih bleklist lagi ke tu???ada cadangan bank @ koperasi?

Brad Pitt
29-04-2008, 06:34 AM
bukan senang nak pinjam duit walaupun ada cagaran....abg saya dia cagar tanah pun nak kena ada working paper..bank nak tau gak buat loan utk apa...tp kalau nama blclist tak blh rasanya w/pun ada cagaran.dan kat geran tanah nama siapa?lagi senang pegi bank tanya....abg saya buat kt bnk prtanian.

betul tu,aku pun ada jugak buat loan bercagar utk tanaman serai,takleh approve katanyer...dia nak com dh ada buat payment kt pekebun ataupun usahasama dgn jabatan pertanian baru leh pass...hampas tul!!:(

Sony_Boy
29-04-2008, 10:03 AM
camner nak cek kat ctos tu?????aku cuma bnyak tunggak tapi dah setel sume utang.masih bleklist lagi ke tu???ada cadangan bank @ koperasi?

nak check kat CTOS kena pegi office kat sini

http://www.ctos.com.my/

naj2921
29-04-2008, 10:05 AM
nak check kat CTOS kena pegi office kat sini

http://www.ctos.com.my/

valid lg ke system CTOS nih?:-?

naj2921
29-04-2008, 10:06 AM
salam.aku nak buat pinjaman bercagar tanah.nak buat kat bank sangkut sbb blacklist.status tanah = luas 2 setengah ekar,tanah jenis residential.takda utang mana2 bank.
so aku nak minta tolong kawan2 kat cg ni bagi idea.......tq :D

kalo bank pun ssh nak wat loan aku cadangkan ko jual je tanah tu.. kat area mana tanah tu?baper value semasa?bape harga ko nk jual? maybe warga CG bley tolong..:)cgrock :)cgrock

Sony_Boy
29-04-2008, 10:11 AM
valid lg ke system CTOS nih?:-?

kenapa tak valid? ader bekas timbalan menteri fight taknak pakai sistem ni pun kena suruh duduk diam, he he he..

gengjawa
29-04-2008, 10:11 AM
wak ader buat ngan BPM (noe Agro Bank) makan masa setahun la jugak, paling cepat pon 6bulan, kena kuar modal wat valuation tanah & lain2 kos guaman la jugak.Alhamdulillah.. akhirnya lulus. cuma nama nak kena clear la, xper klu blaklist sikit try mohon dulu, klu xok masa loan dah lulus nnt dia org minta tutup blaklist tu, klu duit dah nak dpt mesti leh cari duit punya tuk tutup blaklist tu.

KrisSMerah
01-05-2008, 02:40 AM
wak ader buat ngan BPM (noe Agro Bank) makan masa setahun la jugak, paling cepat pon 6bulan, kena kuar modal wat valuation tanah & lain2 kos guaman la jugak.Alhamdulillah.. akhirnya lulus. cuma nama nak kena clear la, xper klu blaklist sikit try mohon dulu, klu xok masa loan dah lulus nnt dia org minta tutup blaklist tu, klu duit dah nak dpt mesti leh cari duit punya tuk tutup blaklist tu.

ada saja tips dari wak ni. amacam wak projek aritu? Line clear??? :D

abahmu
01-05-2008, 02:42 AM
guna je la proxy...tp susah jgkkan sape la yg nak bg guna nama buat loan :)

malique
02-05-2008, 11:24 AM
den dah setel utang blaclist tu ( kereta & kad kredit) so dah clean rasenya.cuma pihak bank(CIMB) kata wlaupn dah setel tp klau penah trsangkut pn rejek gak.den dah masuk website ctos tu...self check kan.camner nak buat tu????cam kene pegi pejabatnya gak je

malique
02-05-2008, 11:25 AM
tak bleh jual.sebab tanah pusaka...ingat nak cagar je...gerenti boleh bayar balik punya.

Sony_Boy
02-05-2008, 11:29 AM
den dah setel utang blaclist tu ( kereta & kad kredit) so dah clean rasenya.cuma pihak bank(CIMB) kata wlaupn dah setel tp klau penah trsangkut pn rejek gak.den dah masuk website ctos tu...self check kan.camner nak buat tu????cam kene pegi pejabatnya gak je

ko download fail form Self Check Form - Individual.. pastuh fotostat IC ngan form gi Commissioner of Oaths kasi cop skit. pastuh gi CTOS opis..

malique
02-05-2008, 11:33 AM
Commissioner of Oaths tu ape?

Sony_Boy
02-05-2008, 11:39 AM
Commissioner of Oaths tu ape?

hehehe, Pesuruhjaya Sumpah..

malique
02-05-2008, 11:43 AM
oooo baru tau,tq bro.ok nnti aku try buat.ada idea pasal loan bercagar tu tak???

Sony_Boy
02-05-2008, 11:54 AM
oooo baru tau,tq bro.ok nnti aku try buat.ada idea pasal loan bercagar tu tak???

maybe ko leh tanyer bank2 pasal Overdraft facility, cuma interest agak tinggi tapi bank charge interest banyak mana ko pakai duit tuh contoh.. bank bagi loan rm50,000 tapi ko cuma pakai rm30,000, so 30k tu ler bank charge interest.. aku bagi contoh,

http://www1.uob.com.my/webpages/p_loans_housing_flexi.htm

malique
02-05-2008, 12:01 PM
ok saya akan cuba.anyway thanks bebanyak sbb banyak mmbantu.tq mr sony_boy :)cgrock

gengjawa
02-05-2008, 12:24 PM
ada saja tips dari wak ni. amacam wak projek aritu? Line clear??? :D

projek byk, yg mana satu yer?? lupe la pulak:D

sideskirt
02-05-2008, 12:38 PM
ok saya akan cuba.anyway thanks bebanyak sbb banyak mmbantu.tq mr sony_boy :)cgrock

ko cuba la survey foreign bank ... aku dah puas rayau, local bank mmg takde offer loan brcagar ni ... dorang nye OD sume based on housing loan ...

kalu ko ada biz or makan gaji(means mthly fix income) ko leh try OCBC ... dorang ada offer loan brcagar ni ...

eboss
03-05-2008, 05:56 AM
salam.aku nak buat pinjaman bercagar tanah.nak buat kat bank sangkut sbb blacklist.status tanah = luas 2 setengah ekar,tanah jenis residential.takda utang mana2 bank.
so aku nak minta tolong kawan2 kat cg ni bagi idea.......tq :D

buat apa nak buat loan cagar tanah....buat refinance saja mudah....tak payah nak buat working paper...kalau refinance boleh dapat 75% dri nili semasa....cuma masa proses tu lama skit...3-5 bulan

tokmat™
03-05-2008, 06:06 AM
Nama blacklist mmg susah nak pinjam bank.. kalo gaji lebih 3k sebulan bleh try tanya kat mbsb sbb diorang xde link ngan ccris.. tapi kalo dah sangkut kat ctoz mmg kene clear kan dulu ctoz and dapatkan release letter..

tentang statement ni, saya terpaksa sangkal coz saya dah apply tahun ni utk loan MBSB KK, diorang tetap link dgn CCRIS & CTOS....

marvelous
03-05-2008, 06:25 AM
Rasanya cadangan aku mcm ni..ada tak saudara mara yg kerja kerajaan..Hang Jual tanah dgn dia..So di sana nanti dia akan buat loan dgn Bank pertanian..100% dapat wooo dari nilai tanah...

Lepas tu hang buatlah perjanjian lawyer antara engkau dan saudara..Yg manako akan tebus balik tanah tu pada sekian-sekian harga...hehehhhe..sama jer mcm ko cagar kat bank..

malique
05-05-2008, 12:24 PM
aku ni keje kerajaan.masa tu aku masih blacklist lagi,skang ni tak tau la.lum cek lgi.makan masa ke nak ilang nama kita dlm senarai blacklist tu.bank OCBC tu terima loan cagar ker????

manja
06-05-2008, 11:13 PM
erm...:-? susahnya nak pinjam loan. Yang keje kerajaan ada tanah problem blacklist je pun x lepas. klu cam sy nak cagar rumah boleh ke? tp rumah sy ni x abis byr la lg. keje sendiri. sy rasa lagi la tak lepas kot nak apply loan #-o #-o Agaknye ramai yg sanggup pinjam along kerana kes mcm ni la..:( susah sgt nak buat pinjaman dgn bank. Yg keje gomen blh la klu yg keje sendiri, gaji hari x de payslip mmg x de tmpt la nak meminjam klu terdesak nak pakai duit. klu dah buntu sgt mmg xde jln lain along la tmpt dituju.:(( :((

sideskirt
06-05-2008, 11:23 PM
aku ni keje kerajaan.masa tu aku masih blacklist lagi,skang ni tak tau la.lum cek lgi.makan masa ke nak ilang nama kita dlm senarai blacklist tu.bank OCBC tu terima loan cagar ker????

3 bulan lepas aku pegi mmg dia ada offer ... tapi memandangkan aku keje kais pagi makan petang (takde docs), jadi melepasla aku ... aku guna geran rumah(dah abis bayo) ... ko try la usha tgk camane ...

foreign bank ni aku perasan layanan dorang amat la memuaskan brbanding dgn local bank ... :D

ganurianz
07-05-2008, 11:26 AM
3 bulan lepas aku pegi mmg dia ada offer ... tapi memandangkan aku keje kais pagi makan petang (takde docs), jadi melepasla aku ... aku guna geran rumah(dah abis bayo) ... ko try la usha tgk camane ...

foreign bank ni aku perasan layanan dorang amat la memuaskan brbanding dgn local bank ... :D

bro, malam ko makan ape? :D

saje gurau je...

local bank mmg agak hampeh service depa...lg besar, lagi hampeh...mmg sakit hati tak dilayan org mcm kite ni sbb depa tau kita just nk buat loan yg sikit...kalau nk buat loan juta-juta baru depa layan mcm raja! ~X(

manja
07-05-2008, 11:28 AM
3 bulan lepas aku pegi mmg dia ada offer ... tapi memandangkan aku keje kais pagi makan petang (takde docs), jadi melepasla aku ... aku guna geran rumah(dah abis bayo) ... ko try la usha tgk camane ...

foreign bank ni aku perasan layanan dorang amat la memuaskan brbanding dgn local bank ... :D

bro nak tanye skit. yg ko tulis tu rumah ko dah abis bayo masa nak apply loan tu ke atau loan ko tu skrg ni dah habis bayo? aku nak gak try apply. aku cam ko gak bro kais pg makan pg kais ptg makan ptg. ghete yg aku ada rumah aku ni la tp belum abis bayo lg ler..

sideskirt
07-05-2008, 11:32 AM
bro, malam ko makan ape? :D

saje gurau je...

local bank mmg agak hampeh service depa...lg besar, lagi hampeh...mmg sakit hati tak dilayan org mcm kite ni sbb depa tau kita just nk buat loan yg sikit...kalau nk buat loan juta-juta baru depa layan mcm raja! ~X(

kalu nak makan malam aku kena kais petang la puloq ... :eek: :eek:

sideskirt
07-05-2008, 11:35 AM
bro nak tanye skit. yg ko tulis tu rumah ko dah abis bayo masa nak apply loan tu ke atau loan ko tu skrg ni dah habis bayo? aku nak gak try apply. aku cam ko gak bro kais pg makan pg kais ptg makan ptg. ghete yg aku ada rumah aku ni la tp belum abis bayo lg ler..

rumah aku dah abis bayo, jadik aku nak cagarkan kat bank tuk buat loan atau OD ...

malique
07-05-2008, 11:21 PM
foreign bank ni kira ocbc la ni yek...aku ada call pgi tdi.mmg layanan ok.sampai aku takde soalan nak tanya.mmg detail dia bgi info.yg bagus siap bgi suggest lgi.ermmm.....mmg kita dianaktirikan oleh local bank....aduhai :(

Dianey
07-05-2008, 11:26 PM
foreign bank ni kira ocbc la ni yek...aku ada call pgi tdi.mmg layanan ok.sampai aku takde soalan nak tanya.mmg detail dia bgi info.yg bagus siap bgi suggest lgi.ermmm.....mmg kita dianaktirikan oleh local bank....aduhai :(

Camne nak call derang? leh pm nombor tak.. thanks.

sideskirt
07-05-2008, 11:32 PM
foreign bank ni kira ocbc la ni yek...aku ada call pgi tdi.mmg layanan ok.sampai aku takde soalan nak tanya.mmg detail dia bgi info.yg bagus siap bgi suggest lgi.ermmm.....mmg kita dianaktirikan oleh local bank....aduhai :(

abis camane ... leh cagarkan ke tak? :-?

sideskirt
07-05-2008, 11:34 PM
Camne nak call derang? leh pm nombor tak.. thanks.

http://www.ocbc.com.my/personal-banking/Help_Centre/helpctr_branch_locator.shtm

malique
08-05-2008, 12:00 AM
1300 88 5000 itu no.nya.kau tanye la berkaitan cagaran @ secured od(overdraft),housing loan pn bleh.tanya sampai puas hati ok.aku nak try pegi ocbc 2-3 ari ni.

sideskirt
08-05-2008, 02:31 AM
1300 88 5000 itu no.nya.kau tanye la berkaitan cagaran @ secured od(overdraft),housing loan pn bleh.tanya sampai puas hati ok.aku nak try pegi ocbc 2-3 ari ni.

gud luck bro ...

p/s: sampai pintu masuk je ko senyum tau, nanti dorang akan iring ko mcm vip ke officer yg brkenaan :eek: :eek:

malique
09-05-2008, 12:18 PM
ok.kalau lepas.... aku hebah kat korang sume....;)

Jacky123
14-10-2010, 09:30 AM
Hey guys, How about BASISNET? it is credit reporting agency in malaysia for 25 years. i found the website at http://www.basisnet.com.my

blingbling
03-03-2011, 04:51 PM
any updated?
aku pon nk cuba
tapi masih tunggu respon korang.
hehe