PDA

View Full Version : Diagram kotak fius kete wira


myrayyan
03-04-2012, 10:50 PM
sape de gambar atas kotak fius kete wira?aku punye dh pudar smpi xnmpk langsung..aku cadang nak wiring kipas ke fius so bile on kipas radiator pusing aje..xpayah nak tgg panas br nak pusing..kmdn de sape leh bg tunjuk ajar x kot ada cara lain

zamreda
03-04-2012, 11:59 PM
sape de gambar atas kotak fius kete wira?aku punye dh pudar smpi xnmpk langsung..aku cadang nak wiring kipas ke fius so bile on kipas radiator pusing aje..xpayah nak tgg panas br nak pusing..kmdn de sape leh bg tunjuk ajar x kot ada cara lain

kipas tu satu ke dua kat dlm enjin?...:-?:-?

vardenq
04-04-2012, 08:44 AM
nak buat direct kipas bukan sambung kat fuse box,wire grounding kt radiator tu tab ke body,direct le dier....kipas pon tak tahan lama pas tu..

achoy76
04-04-2012, 08:53 AM
buang je thermostat

azx1914
04-04-2012, 08:59 AM
dekat themostat sensor cabut dan shortkan dia

zamreda
04-04-2012, 03:34 PM
nak buat direct kipas bukan sambung kat fuse box,wire grounding kt radiator tu tab ke body,direct le dier....kipas pon tak tahan lama pas tu..

setuju..kasi pintas sama sensor...itu sebtulnya..tapi hayat moto pon smpai setahun..sbb brush dah makan..

zamreda
04-04-2012, 03:35 PM
dekat themostat sensor cabut dan shortkan dia

tak semestinya..kekadang tu sensor temp....

klau kat radiator tu ada sensornya..

myrayyan
04-04-2012, 11:09 PM
kipas tu satu ke dua kat dlm enjin?...:-?:-?

kipas single kat radiator..klu bwk g kedai brape upah buat yer?skrg ni aku direct wayar kipas ke +bateri...mslh kena bukak bonet bile berhenti

kmdn skit tambahan :

aku on suis enjin tp xhidupkan akan kuar gambar bateri dan simbol mcm pelita minyak kan..tp yg nyala cuma bateri aje lepas hidupkan enjin dia hilang..de pe2 prob ker?

kmdn : betul ke angin kipas menghala ke enjin bukan menghala ke radiator?

zamreda
04-04-2012, 11:47 PM
kipas single kat radiator..klu bwk g kedai brape upah buat yer?skrg ni aku direct wayar kipas ke +bateri...mslh kena bukak bonet bile berhenti

kmdn skit tambahan :

aku on suis enjin tp xhidupkan akan kuar gambar bateri dan simbol mcm pelita minyak kan..tp yg nyala cuma bateri aje lepas hidupkan enjin dia hilang..de pe2 prob ker?

kmdn : betul ke angin kipas menghala ke enjin bukan menghala ke radiator?

cari wayar kipas yng dipotong oleh pomen cha tu,.;..smbg balik..kendian cari wayar sensor bwah radiator tu kasi pintaskan kat body..biasa sensor ada dua wayar atau satu..klau satu tu ambik wayar tulah..klau ada dua wayar..ambik yng selain hitam,,atau cantumkan itam dgn wayar non itam..:D
s
ttg lampu aladin tu susah nak paham..kekadang susah nak jangka..

mmg tulah angin kipas tu menghala enjin..sbb masa kereta run..udara pon kearah enjin gak...

myrayyan
05-04-2012, 11:57 PM
cari wayar kipas yng dipotong oleh pomen cha tu,.;..smbg balik..kendian cari wayar sensor bwah radiator tu kasi pintaskan kat body..biasa sensor ada dua wayar atau satu..klau satu tu ambik wayar tulah..klau ada dua wayar..ambik yng selain hitam,,atau cantumkan itam dgn wayar non itam..:D
s
ttg lampu aladin tu susah nak paham..kekadang susah nak jangka..

mmg tulah angin kipas tu menghala enjin..sbb masa kereta run..udara pon kearah enjin gak...

betul dah step ko ckp cuma aku xleh nak ikut plak..ptg td g kedai aircon mintak cina tu wiring switch on kipas jalan aje..kena RM5 aje bayangkan klu aku terima upah cina yg tukar bateri aku mula2 RM45 mmg xberbaloi jawabnya...ha3x..

kmdn nak tanya lagi..

bile aku stat enjin mcm belting kat alternator berbunyi so nak kena ketatkan atau longgarkan..?asyik berbunyi aje bile nak stat enjin

zamreda
06-04-2012, 12:05 AM
betul dah step ko ckp cuma aku xleh nak ikut plak..ptg td g kedai aircon mintak cina tu wiring switch on kipas jalan aje..kena RM5 aje bayangkan klu aku terima upah cina yg tukar bateri aku mula2 RM45 mmg xberbaloi jawabnya...ha3x..

kmdn nak tanya lagi..

bile aku stat enjin mcm belting kat alternator berbunyi so nak kena ketatkan atau longgarkan..?asyik berbunyi aje bile nak stat enjin

tarik belt alternator tu..klau mcm boleh gerak2 tu longgarlah tu..klau tarik liat..mmg ketat lah tu..takleh tarik ketat sgt kan putus kan..

myrayyan
06-04-2012, 06:30 PM
tarik belt alternator tu..klau mcm boleh gerak2 tu longgarlah tu..klau tarik liat..mmg ketat lah tu..takleh tarik ketat sgt kan putus kan..

so adjust sedap2 rasa lah yer?ada lagi soklan aku..sorry bro..kena byk bertanya nanti sesat jalan..:)):))

temp/suhu radiator kete aku kerap naik..kdg2 lepas dr separuh tp xsmpi ke merah..bile stop dgr bunyi air menggelegak kat spare tank..pe punca yg ptt aku tgk skrg?

1. water pump?
2. termostat-ni kat hujung hose besar yg ada 2skru tu kan??
3. radiator :-?:-? ?
4. ada lagi x?????????

zamreda
07-04-2012, 12:19 AM
so adjust sedap2 rasa lah yer?ada lagi soklan aku..sorry bro..kena byk bertanya nanti sesat jalan..:)):))

temp/suhu radiator kete aku kerap naik..kdg2 lepas dr separuh tp xsmpi ke merah..bile stop dgr bunyi air menggelegak kat spare tank..pe punca yg ptt aku tgk skrg?

1. water pump?
2. termostat-ni kat hujung hose besar yg ada 2skru tu kan??
3. radiator :-?:-? ?
4. ada lagi x?????????


radiator kotor tu...

myrayyan
07-04-2012, 12:22 AM
http://i695.photobucket.com/albums/vv312/myrayyan/90376267851.jpg

bro zamreda..ni gambar yg aku maksudkan pasal lampu minyak tu..pe maksud simbol ni?sblm ni on enjin tanpa hidupkan enjin nyala skali dgn lampu bateri tp skrg lampu bateri aje yg nyala..lampu mcm minyak ni xnyala dah..

zamreda
07-04-2012, 12:45 PM
http://i695.photobucket.com/albums/vv312/myrayyan/90376267851.jpg

bro zamreda..ni gambar yg aku maksudkan pasal lampu minyak tu..pe maksud simbol ni?sblm ni on enjin tanpa hidupkan enjin nyala skali dgn lampu bateri tp skrg lampu bateri aje yg nyala..lampu mcm minyak ni xnyala dah..

nie lampu minyak hitam...

sensornya kat blkg enjin...tgk klau smbgan terputus...klau wayar ok...sensornya rosak..

myrayyan
07-04-2012, 01:01 PM
nie lampu minyak hitam...

sensornya kat blkg enjin...tgk klau smbgan terputus...klau wayar ok...sensornya rosak..

pe fungsinye?maksud belakang enjin tu dekat2 kaburator ker?sbb aku pakai wira 1.3 carb..

myrayyan
07-04-2012, 06:44 PM
masalah selesai :-

1. lampu minyak hitam - xnyala sbb 1 mcm wayar adapter kat alternator xsmbg kat mana tah - free

2. belting alternator adjust - free

zamreda
07-04-2012, 06:47 PM
pe fungsinye?maksud belakang enjin tu dekat2 kaburator ker?sbb aku pakai wira 1.3 carb..

adus...tak terpikir lak...sbnarnya letak atas oil filter...

sbb ada kereta kat blkg ada kereta kat depan enjin..

fungsinya tuk mengetahui minyak itam ada ke tidak dlm enjin...pam minyak itam dlm takung minyak itam akan mengepam minyak itam ke filter kendian ke sensor sblum dicurahkan kat injap2 atas tu..

klau kat karb tu,tu adalah suis karb...:">:">

myrayyan
08-04-2012, 12:12 AM
adus...tak terpikir lak...sbnarnya letak atas oil filter...

sbb ada kereta kat blkg ada kereta kat depan enjin..

fungsinya tuk mengetahui minyak itam ada ke tidak dlm enjin...pam minyak itam dlm takung minyak itam akan mengepam minyak itam ke filter kendian ke sensor sblum dicurahkan kat injap2 atas tu..

klau kat karb tu,tu adalah suis karb...:">:">

nasib aku aku xpulas2 wayar2 lain kat belakang enjin tu tp aku pun ada syak sbb sblm ni xde plak terjuntai wayar tu..brader yg tolong aku tu pun kata xde apa wayar tu balut aje..xtaulah dia dh terlupa atau malas nak turun bwh..xpelah..:)cgrock:)cgrock