PDA

View Full Version : Santai Hutang dan usaha


ahib0205
19-03-2012, 08:56 AM
Berapa jumah hutang anda?

Apakah antara usaha yang dibuat untuk langsaikan semua hutang tersebut dan hidup tanpa ada hutang?

UPDATE


nak share sikit.aritu org akpk dtg jabatan aku buat ceramah..mcm2 hal pasal hutang dorg bgthu.ade yg gaji 4k setelah diptg tggal 4rts lebih,ayah beli rumah guna nama anak yg masih bljr,pastu ayah mati...mcm2 lagi le.so pd sesapa yg rasa takle nak handle hutang byk sgt,aku cdgkan korg p jmp akpk.dorg ley restructure balik hutang korg.

mungkin dlm ni aku lah antara yg paling miskin,aku cuma ade sebuah kereta proton je...rumah masih sewa,tp aku xde hutang..alhamdulillah xde la se serabut mcm org lain nak byr hutang tiap bulan... tp tak juga nampak mewah mcm org lain walaupun berhutang.... teringt ayat ni...biar pape asal bergaye...hehe...tp aku biar nampak sederhana,asalkan xde hutang...fuh..

gianttora
19-03-2012, 09:09 AM
Aku ade hutang total lebih kurang RM 50K. Dulu ada 5 jenis hutang sekarang tinggal 3 jer.

Ape aku buat? Aku saving duit gaji, meniaga dan kereta aku buat sewa. Aku nak gerak mana2 pi naik motor je :D

ahib0205
19-03-2012, 09:15 AM
Aku ade hutang total lebih kurang RM 50K. Dulu ada 5 jenis hutang sekarang tinggal 3 jer.

Ape aku buat? Aku saving duit gaji, meniaga dan kereta aku buat sewa. Aku nak gerak mana2 pi naik motor je :D

bro bagi sewa kat student ke macam mana?

suprol
19-03-2012, 09:16 AM
bookmark dulu thread nih...

mr.dede
19-03-2012, 09:17 AM
hutang kete 4 tahun lg.
hutang rumah 29 tahun lg
hutang pelbagai=takde peruntukan ms

anggaran smua tu 400k-500k

usaha=byr ikut time.jgn terlewat atau tangguh.

zerovirus
19-03-2012, 09:17 AM
hidup tanpa hutang mmg nikmat paling best

Niyang
19-03-2012, 09:23 AM
PL suma dah setel... cuma hutang koperasi ... x byk la... ciput jerk..

NEMO
19-03-2012, 09:23 AM
hutang ratus2 ribu.......makan puluh taun nak setel......

gianttora
19-03-2012, 09:24 AM
bro bagi sewa kat student ke macam mana?

bagi sewa kat student .. ex-opis mate aku yang tolong uruskan :)

quasar10
19-03-2012, 09:31 AM
umur dah dekat 40.
rumah baki 40k. 10 tahun
kereta dlm 40k. 5 tahun lagi.
tekun 12k, 2 tahun lagi.
jpa 2.5k. hujung tahun ni abis kot.
keluarga - 8k. nak settle secepat mungkin.

sekarang saya bayar hutang dalam 2.5k sebulan. nak settle secepat mungkin. malas dah nak berhutang. berhutang dulu untuk berniaga.

"Ya Allah saya berlindung kepada Engkau dari kesusahan dan kesedihan, saya berlindung kepada Engkau dari kelemahan dan kemalasan, saya berlindung kepada Engkau dan kepengecutan dan kekikiran, dan saya berlindung kepada Engkau dari himpitan hutang dan paksaan orang."

ahib0205
19-03-2012, 09:31 AM
hidup tanpa hutang mmg nikmat paling best

Nikmat tu dah ada member CG kita yang nikmati

cuba tengok poll tu :)

zamreda
19-03-2012, 09:33 AM
hutang tade skg nie....tapi nak buat hutang baru lak...nak gerakkan tarik duit lebih..

quasar10
19-03-2012, 09:34 AM
teringat dulu. saya berhutang 7K untuk kahwin.
dapat anak, terus bayar abis. malu kat diri sendiri. sudah dapat anak, hutang kahwin belum abis bayar.

zcatz
19-03-2012, 09:42 AM
hutang rumah, kereta, personal loan, cc, loan asb, OD, arrahnu..banyak tu...
bayar sket2 & dlm usaha belajar utk rancang kewangan dengan lebih baik.
target bebas hutang pada usia 45 tahun (masih berbaki 13 tahun. hhmm...smpat kot. berusahalah!)

ameant
19-03-2012, 09:43 AM
hutang yg ada

Personal loan - 2X K
education loan - 1.9k
rumah - 23 tahun lagi.

kereta,cc - bebas hutang :D

rozaidi
19-03-2012, 09:48 AM
cuma ada hutang ptptn ngan mara je. total 17k lebih.
loan keta ke rmh ke xde lg. gi keja pun naik lrt. teringan nak amik keta tp takut terbeban.

mr.dede
19-03-2012, 09:55 AM
nak share sikit.aritu org akpk dtg jabatan aku buat ceramah..mcm2 hal pasal hutang dorg bgthu.ade yg gaji 4k setelah diptg tggal 4rts lebih,ayah beli rumah guna nama anak yg masih bljr,pastu ayah mati...mcm2 lagi le.so pd sesapa yg rasa takle nak handle hutang byk sgt,aku cdgkan korg p jmp akpk.dorg ley restructure balik hutang korg.

rozaidi
19-03-2012, 10:01 AM
nak share sikit.aritu org akpk dtg jabatan aku buat ceramah..mcm2 hal pasal hutang dorg bgthu.ade yg gaji 4k setelah diptg tggal 4rts lebih,ayah beli rumah guna nama anak yg masih bljr,pastu ayah mati...mcm2 lagi le.so pd sesapa yg rasa takle nak handle hutang byk sgt,aku cdgkan korg p jmp akpk.dorg ley restructure balik hutang korg.

betul tu. abg aku penah ikut. diorg akan ajar kita nak manage duit, money management. dia akan suruh kita senaraikan semua apa yg kita ada dan diorg suruh kita fikir, penting x semua tu. :D

alliyaz
19-03-2012, 10:16 AM
loan umah ngan kete..ada kat 200k..personal ada dlm 50k..cc ada kat 2k..huhuhu bykmya utang,..bila la nak setel

ahchan
19-03-2012, 10:32 AM
yg tgl
kete = 20k
personal loan = 29k
PTptipu = 10k
rumah pertama = 35k
umah kedua = 250k

perghhh byk plak kalo senarai kan :D

namasaya
19-03-2012, 10:37 AM
Hutang PTPTN 32.5k...insyaAllah ak akan berusaha membayarnya....:)

syahays
19-03-2012, 10:40 AM
den utang rasanya ade 500k...
masih bayar cket2...
insyaallah..habis jugak nanti..

skunksounds
19-03-2012, 10:43 AM
semput bila ckp psl hutang ni

Niyang
19-03-2012, 10:46 AM
den utang rasanya ade 500k...
masih bayar cket2...
insyaallah..habis jugak nanti..

mak aih... separuh juta tuh... nih kalo invest mmg berbaloi2...:">

tokputih
19-03-2012, 11:07 AM
huhuhu.. tak terkata.. hari2 bannk dok call.. lawyer dok cari.. usaha memanglah usaha.. tapi setakat ni masih menemui jalan yang buntu.. walau bagaimanapun tetap tidak mengenal erti kekalahan.. satu hari nanti tok akan menjadi jutawan dan bebas hutang... amin yang robbal 'alamin

Berfikir
19-03-2012, 11:28 AM
sebab aku berhutang:

1.terpaksa
2.tak reti ilmu kewangan masa berhutang dulu.

kebabom
19-03-2012, 12:01 PM
kete 80k
ptptn 18k

mane nk cekau duit...gaji 2k....nak kawin lagi...:((:((:((

juweialhaj
19-03-2012, 12:06 PM
Semoga semua dipermudahkan urusan! :)

kasturi
19-03-2012, 12:11 PM
sebab aku berhutang:

1.terpaksa
2.tak reti ilmu kewangan masa berhutang dulu.


sama la kita.....

dah serik nk buat loan skrg. terlajak perahu boleh diundur
terlajak hutang xpasal2 kena tanggung overhead bank.... #:-S

puteriwang
19-03-2012, 12:59 PM
Hutang keta 8thn 1bln lg.
Kesilapan besar le rasa adoi.

Lps tu hutang merepek2 tu langsai november 2013, eheheh tak sabor rasanya.
Abis utang tu lega la sikit hmmm.

eday84
19-03-2012, 01:11 PM
kete 80k
ptptn 18k

mane nk cekau duit...gaji 2k....nak kawin lagi...:((:((:((

gaji 2k pakai kete 80k?
mmg la sakit

gombakman
19-03-2012, 01:18 PM
Aku target sebelum 2016 aku bebas hutang.....insyaallah....semoga Allah perkenankan hasrat aku ni.

publicManager
19-03-2012, 01:27 PM
Hutang ptptn... tu pon liat nk bayar.. hahaha :)):))

skunksounds
19-03-2012, 02:23 PM
kawan2 jgn mengeluh dgn hutang yg ada.. sentiasa berusaha utk clearkan hutang..

semoga tuhan murahkan rezeki kita semua dan bebas dr hutang..

zammmm
19-03-2012, 03:22 PM
mungkin dlm ni aku lah antara yg paling miskin,aku cuma ade sebuah kereta proton je...rumah masih sewa,tp aku xde hutang..alhamdulillah xde la se serabut mcm org lain nak byr hutang tiap bulan... tp tak juga nampak mewah mcm org lain walaupun berhutang.... teringt ayat ni...biar pape asal bergaye...hehe...tp aku biar nampak sederhana,asalkan xde hutang...fuh..

Tok Enon
19-03-2012, 03:26 PM
harap2 ofis aku ada PGM nanti..leh restructure hutang

Niyang
19-03-2012, 04:29 PM
mungkin dlm ni aku lah antara yg paling miskin,aku cuma ade sebuah kereta proton je...rumah masih sewa,tp aku xde hutang..alhamdulillah xde la se serabut mcm org lain nak byr hutang tiap bulan... tp tak juga nampak mewah mcm org lain walaupun berhutang.... teringt ayat ni...biar pape asal bergaye...hehe...tp aku biar nampak sederhana,asalkan xde hutang...fuh..

lebih kurang cam aku... Motor 1, Kete 1, Bujang dan x ada umah... hehhehe... tp PL suma dah setel... tp nk kawin dan beli umah, nk x nak kene berhitang jugak....:o:(~X(:((:((

kalamsiber
19-03-2012, 04:38 PM
tgh memorex secara tegar

zammmm
19-03-2012, 05:07 PM
lebih kurang cam aku... Motor 1, Kete 1, Bujang dan x ada umah... hehhehe... tp PL suma dah setel... tp nk kawin dan beli umah, nk x nak kene berhitang jugak....:o:(~X(:((:((

tak yah utang la bro...aku dulu cm ko gak,tp skrg dah anak 3 masih maintain xde utang lagi...akan dtg ni wallahualam... org xde utang ni muke lebih seri sket sbb kepala xserabut...hehehe ayat last tu gurau je..:p

zammmm
19-03-2012, 05:10 PM
tgh memorex secara tegar

jaga akaun elok2...kawan2 aku dari xde hutang sampai berhutang keliling pinggang trade forex...mungkin diaorang antara golongan 95% yg loss walaupun dah bertahun2 trade..:) kalau nak jd rezki tu mudah aje,tp kalau dah xde rezki buat la cmana pun..sbb Allah dah tentukan bukan rezki kat situ:)

myrayyan
19-03-2012, 06:53 PM
klu de utang smpi 100K kmdn monthly de tertunggak RM2k..kmdn surat lawyer

smpi kena settle tertunggak RM2k tu dlm tempoh 14hari (xbole nak settle sbb

mslh kwgn)..apa ptt dibuat yer?boleh mintak pandangan x..

mr.dede
19-03-2012, 07:04 PM
tak yah utang la bro...aku dulu cm ko gak,tp skrg dah anak 3 masih maintain xde utang lagi...akan dtg ni wallahualam... org xde utang ni muke lebih seri sket sbb kepala xserabut...hehehe ayat last tu gurau je..:p

respect jugak kat ko bro sebb blh tahan diri dr berhutg.dulu time stdy tak amek ptpitisptntipu ke?nak berhutang blh janji jgn lebih 40% gaji kata akpk.yg muka berkerut mcm limau purut tu sebb htg sama level ngn gaji basic

Niyang
19-03-2012, 07:08 PM
tak yah utang la bro...aku dulu cm ko gak,tp skrg dah anak 3 masih maintain xde utang lagi...akan dtg ni wallahualam... org xde utang ni muke lebih seri sket sbb kepala xserabut...hehehe ayat last tu gurau je..:p

org dah kawin sbl berhutang ok la gak... nih yg belum kawin... mau x mau kene gak wat kalo dah itu ketentuan dlm meramaikan umat Rasullah saw... hehehhe Moga dipermudahkan dan dimurahkan rezeki la hendaknya....:">:)

skyhill
19-03-2012, 07:41 PM
hutang jota2 ni... camner nak bayar ni

General Juhziz
19-03-2012, 08:00 PM
ambe lak

CC 2keping - 6K (balance transfer) thn ni hbs
ASB - 200K (24thn)
kete - 17K (4.5thn lg)
Ptptn - 11K (12thn)

jebat05
19-03-2012, 08:17 PM
hutang kete 4 tahun lg.
hutang rumah 29 tahun lg
hutang pelbagai=takde peruntukan ms

anggaran smua tu 400k-500k

usaha=byr ikut time.jgn terlewat atau tangguh.

lebih kurang sama mcm kawan jer. huhu...kot ada button Like, dah tekan dah ni.

ahib0205
19-03-2012, 08:56 PM
saya ada update di page hadapan perkongsian dari rakan CG untuk dijadikan panduan bersama :)

mr reyes
19-03-2012, 09:21 PM
bakal berhutang... huhu

zaharibj
19-03-2012, 09:27 PM
Aku cuma ada hutang rumah dan kereta aja...tu pon hutang kete dah nak habis, tinggal 5 x bayar aja lagi...nanti sambung hutang baru....hutang tak ada masalah, bayar ikut time.... alhamdulillah, masih lagi berbaki...

b_ballerz2k
19-03-2012, 10:05 PM
bagi aku hutang ni ade baik dan buruk nya. bagi aku klo ko ade byk cash utk beli sesuatu, lebey baik ko guna kuasa leverage utk memilik sbyk asset yg boleh sbb asset tu ialah sesuatu yg bernilai dan menambah pendapatan pada jangka masa yg panjang. katakan r contoh ko nk bli kete, xya r nk bazir byk sgt sbb mmg sume org tow kete jelas skali akan menyusut harga pada jangkamasa panjang. maknenye kete ni ialah LIABILITI. klo asset contohnye mcm umah, emas, unit trust etc. tu baru btol tp kne balance r saving n expenditure korg. pendapat newbie sesen je. hehe

TRBC
19-03-2012, 10:15 PM
Hrp dpt rezeki lbh supaya tk pyh byk berhutang.

qubs
19-03-2012, 10:34 PM
hutang ptptn n kete la je tggl

ahib0205
19-03-2012, 10:42 PM
boleh tahu apakah usaha bro sekarang ni ke arah untuk menyelesaikan semua hutang tu?


loan umah ngan kete..ada kat 200k..personal ada dlm 50k..cc ada kat 2k..huhuhu bykmya utang,..bila la nak setel

yg tgl
kete = 20k
personal loan = 29k
PTptipu = 10k
rumah pertama = 35k
umah kedua = 250k

perghhh byk plak kalo senarai kan :D

kete 80k
ptptn 18k

mane nk cekau duit...gaji 2k....nak kawin lagi...:((:((:((

zammmm
20-03-2012, 12:10 AM
respect jugak kat ko bro sebb blh tahan diri dr berhutg.dulu time stdy tak amek ptpitisptntipu ke?nak berhutang blh janji jgn lebih 40% gaji kata akpk.yg muka berkerut mcm limau purut tu sebb htg sama level ngn gaji basic

alhamdulillah la sbb aku study de org support

zed_zium
20-03-2012, 12:25 AM
sekarang hutang more kepada duit belajar yang lain x da kot..

dudin
20-03-2012, 12:33 AM
selesaikan hutang dgn bersedekah...

Keju Massam
20-03-2012, 07:51 AM
Mohon dipermudahkan utk menyelesaikan hutang..amin..

Scorpions10
20-03-2012, 08:14 AM
byk yg cerita psl hutang tp xde cite psl usaha utk selesaikan..

Niyang
20-03-2012, 08:24 AM
byk yg cerita psl hutang tp xde cite psl usaha utk selesaikan..

korek lubang tutup lubang, sampai mati byr hutang..... itu yg base org kite wat.. esp org koje gorment...:">#:-S~X(

dapatduit
20-03-2012, 08:41 AM
aku tk de hutang..

ahib0205
20-03-2012, 01:24 PM
byk yg cerita psl hutang tp xde cite psl usaha utk selesaikan..

tu la

tujuan asal saya buka thread ni nak sesama kita kongsi peluang yang ada untuk usaha membayar hutang

macam mana pun pertama sekali mesti kena tulis details benda apa yang kita hutang dan berapa jumlah serta berapa lamam akan setel

daripada tu kita akan mula sedar banyaknya hutang yang kita tanggung dan mula berusaha untuk selesaikan satu per satu

antara usaha yang boleh dibuat ialah:

1) perlukan modal

- berniaga air, burger, goreng pisang, keropok lekor tepi jalan

2) tanpa modal

- kerja part time kat kedai makan
- jadi agen dropship. kerja promote cari customer

elmotron
20-03-2012, 02:30 PM
ade hutang dalam rm2k ( hutang kat member2 je )

gaji pulak setelah tolak epf sume ade la dalam rm800+

setelah tolak hutang.. tinggal dalam rm180 camtu tuk makan sebulan... hehe..

pada aku biar idup susah sikit nak berbelanje janji utang tu settel

elmotron
20-03-2012, 02:31 PM
tu la

tujuan asal saya buka thread ni nak sesama kita kongsi peluang yang ada untuk usaha membayar hutang

macam mana pun pertama sekali mesti kena tulis details benda apa yang kita hutang dan berapa jumlah serta berapa lamam akan setel

daripada tu kita akan mula sedar banyaknya hutang yang kita tanggung dan mula berusaha untuk selesaikan satu per satu

antara usaha yang boleh dibuat ialah:

1) perlukan modal

- berniaga air, burger, goreng pisang, keropok lekor tepi jalan

2) tanpa modal

- kerja part time kat kedai makan
- jadi agen dropship. kerja promote cari customer

skrg ni mule usaha sikit2 wat part time business pulak utk kasi utang setel dgn cepat

Niyang
20-03-2012, 04:09 PM
ade hutang dalam rm2k ( hutang kat member2 je )

gaji pulak setelah tolak epf sume ade la dalam rm800+

setelah tolak hutang.. tinggal dalam rm180 camtu tuk makan sebulan... hehe..

pada aku biar idup susah sikit nak berbelanje janji utang tu settel

biar betoll... ape ko makan...? :-?:o

dudin
20-03-2012, 04:11 PM
settlekan hutang dengan cara ust yusuf mansur...

http://www.youtube.com/watch?v=gOflU6CGPs4

elmotron
20-03-2012, 04:26 PM
biar betoll... ape ko makan...? :-?:o

yup, betul punye :D

duk ngan parents lagi... so rm150 tu survive makan tghari la :p

Sir745
20-03-2012, 04:30 PM
TT kene buka thread org HUTANG dgn kita lak..

uhuh... penat2...

Sir745
20-03-2012, 04:32 PM
ade hutang dalam rm2k ( hutang kat member2 je )

gaji pulak setelah tolak epf sume ade la dalam rm800+

setelah tolak hutang.. tinggal dalam rm180 camtu tuk makan sebulan... hehe..

pada aku biar idup susah sikit nak berbelanje janji utang tu settel

SETUJU.. aku dlm RM300 je, mkn n minum..
LAIN2 simpan utk kecemasan...

elmotron
20-03-2012, 04:44 PM
SETUJU.. aku dlm RM300 je, mkn n minum..
LAIN2 simpan utk kecemasan...

yup, dulu time duduk sendiri pun rm150 tu ley survive dah makan sorg... tapi kene berjimat la, x ley luxury sgt

longoi
20-03-2012, 08:47 PM
ambe baru terpk nak bukak thread sal utang2 nih..sebab..pada pikiran ambe..kita semua ni dah umat akhir zaman..betul kan??..so bnda yg perlu dielakkan sebelum kita meniggal adalah hutang...tp...zaman sekarang ni..nilai mata wang kecil so..utk stable kan diri..ramai yang berhutang..utk kereta,rumah.dll...bnde nih dok main2 kt pikiran ambe..mcm mane la umat2 nak selesaikan hutang sebelum meniggal..@ akhir zaman nnt..mcm mane nak selesaikan bila kita meniggal pulak?..jom pk2 kan..

Sir745
20-03-2012, 09:08 PM
yup, dulu time duduk sendiri pun rm150 tu ley survive dah makan sorg... tapi kene berjimat la, x ley luxury sgt

uhuh... klau masa duk sorg lg JIMAT... makan Nasi sekali sehari..
klau g makan 2 org, sorg order sayur n sorg order lauk + 2 nasi kosong... berbaloi2..

Tapi skrg dah kawen... masak n makan kat umah lg2 boleh Jimat...
Tu sebelum Jadi Agent Insurans n Wat business2 lain lah..

klau skrg... Alhamdulillah... makan pg kat Old Town pun 2 org mahu RM40... Sekali sekala.. klau tiap2 hari boleh je.. cuma ke arah pembaziran lah pulak.. :-?

pudins70
20-03-2012, 09:16 PM
yup, betul punye :D

duk ngan parents lagi... so rm150 tu survive makan tghari la :p

Ko makan kat restoran 1 Malaysia ka bro ?:">

zanuar
20-03-2012, 09:19 PM
dalam sini,saya yg paling lowest education...tapi alhamdullilah..saya dah zero hutang tak baik dan ada simpan harta untuk anak isteri bila saya dah tiada nanti..

Hidup tanpa berhutang membuat anda menjadi malas..saya hampir menjadi malas..lepas tu buat loan asb bernilai rm200k..lani kembali rajin dan aktif mencari duit pasal ada hutang nak kena bayar

zanuar
20-03-2012, 09:43 PM
mungkin dlm ni aku lah antara yg paling miskin,aku cuma ade sebuah kereta proton je...rumah masih sewa,tp aku xde hutang..alhamdulillah xde la se serabut mcm org lain nak byr hutang tiap bulan... tp tak juga nampak mewah mcm org lain walaupun berhutang.... teringt ayat ni...biar pape asal bergaye...hehe...tp aku biar nampak sederhana,asalkan xde hutang...fuh..

Rumah masih sewa dan ada memiliki kereta proton..takkan tuan nak wariskan kereta proton kat anak bini :-?:-?:-?...bersederhana tu boleh tapi jangan sampai anak bini melarat bila kita tiada nanti..

Dewa19Kangen
21-03-2012, 12:26 AM
"gila" bah,aku baca dr pg1-abis,inspirasikan aku tuk jd tekun lg ke arah 0 utang..

Fx_L
21-03-2012, 12:53 AM
aku pun banyak hutang,,hutang ptpenipu,,hutang kereta,hutang moto,,etc,,
aiyoo,,mana nk cekau duit,,,

dudin
21-03-2012, 01:27 AM
tips cara dipermudah bayar hutang...

[URL="http://www.youtube.com/watch?v=Kiy94kBcIa0&feature=related[/URL]

zerovirus
21-03-2012, 01:35 AM
aku pun banyak hutang,,hutang ptpenipu,,hutang kereta,hutang moto,,etc,,
aiyoo,,mana nk cekau duit,,,

same ar .. hutang tetap ada .. harap sebelum mati habis semua ...

amin

ahib0205
21-03-2012, 07:42 AM
same ar .. hutang tetap ada .. harap sebelum mati habis semua ...

amin

Ajal Maut kita tak tau bila

Salah satu cara kita tulis semua senarai hutang kita

kemudian selitkan di mana-mana tempat yang selamat

dan maklumkan kepada waris bahawa nanti jika kita mati dulu tolong ambil kertas tu dekat sekian-sekian tempat dan tolong settlekan semua hutang menggunakan semua harta yang kita tinggalkan di dunia ini.

Andai tak cukup jugak? hm... entah la ye :((

Niyang
21-03-2012, 08:53 AM
dalam sini,saya yg paling lowest education...tapi alhamdullilah..saya dah zero hutang tak baik dan ada simpan harta untuk anak isteri bila saya dah tiada nanti..

Hidup tanpa berhutang membuat anda menjadi malas..saya hampir menjadi malas..lepas tu buat loan asb bernilai rm200k..lani kembali rajin dan aktif mencari duit pasal ada hutang nak kena bayar

respek lu bro....:)cgrock

superstar_karat
21-03-2012, 01:26 PM
Total hutang rasanya ada dlm RM200,+++ kot........ termasuk personal loan & kereta. Suma tu berupaya dibayar setakat nie sb potong slip gaji. HUHU! :">

Loan keta memang amik insurans. So, waris aku memang pakai free le keta tu (in case aku dh R.I.P. Tu pun kalu tak kena seksa teruk laa..)

Cuma yg merisaukan aku skang ni personal loan aku xde insurans cover andai aku dh ke alam barzakh kelak.Sian kat depa dok tlg bayaq hutang aku lak nanti!

:(( :(( :(( :(( :(( :((

pagiygglpkinisdhtrg
22-03-2012, 12:06 AM
Alhamdulillah...walaupon aku tak kaya...tak keje plak tu..tapi hutang takda :D

msapar
22-03-2012, 12:12 AM
Alhamdulillah...walaupon aku tak kaya...tak keje plak tu..tapi hutang takda :D

jangan lupa hutang dengan Tuhan ye :D, puasa, solat pernah tinggal tak :D

ahib0205
22-03-2012, 12:17 AM
Alhamdulillah...walaupon aku tak kaya...tak keje plak tu..tapi hutang takda :D


:)


mesti lapang dada.

tak pening nak bayar hutang bulan-bulan :)

mungkin bro boleh bagi pesanan sikit untuk kami yang dok berhutang sana sini ni :((

pagiygglpkinisdhtrg
22-03-2012, 12:20 AM
jangan lupa hutang dengan Tuhan ye :D, puasa, solat pernah tinggal tak :D

Alamak...tepat kat pipi kena :">:">:">:"> :p:p:D:D

nsr7777
22-03-2012, 12:27 AM
hutang umah+ pl = 250k

akan cuba d marking dengan lasb 250k rolling dividen(guna nama bini+

sendiri)

hbs byr umh + pl..duit lasb pon dapat

pagiygglpkinisdhtrg
22-03-2012, 12:29 AM
:)


mesti lapang dada.

tak pening nak bayar hutang bulan-bulan :)

mungkin bro boleh bagi pesanan sikit untuk kami yang dok berhutang sana sini ni :((

Pesanan ya..hmmmm

SELAMAT MENIKMATI PEMBAYARAN HUTANG :D:D

kalau utk aku hutang solat la :p

thelastairbender
22-03-2012, 12:32 AM
sekarang x da hutang lagi.semua dh langsai..hehehe2

milsum
22-03-2012, 01:34 AM
pehhh ade yg hutang lebih 5 juta tuuu...

ahib0205
22-03-2012, 09:52 AM
pehhh ade yg hutang lebih 5 juta tuuu...

businessman kot :-?

longoi
24-03-2012, 10:01 PM
http://www.youtube.com/watch?v=5bfTSB1O-O8&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=a1ObeZZhYU0&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=TK2vLXLqNMk&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=0CKmwmuDFeY&feature=channel

FaZiL^aFiZi
24-03-2012, 10:20 PM
hari ni bru bercadang nk tambah hutang 100k...
tp x jadi ... maybe ada hikmahnye kot.

maybe 2-3 bulan lg aku akan tambah hutang sebanyak 300k.

cara nk bayar hutang :- berniaga.

KLVIPER
25-03-2012, 01:25 AM
Salah satu Benda yang paling saya takut sekali adalah berhutang. Takut tak mampu nak bayar hutang. Setakat ni saya tak ada hutang.

FaZiL^aFiZi
25-03-2012, 08:46 AM
Salah satu Benda yang paling saya takut sekali adalah berhutang. Takut tak mampu nak bayar hutang. Setakat ni saya tak ada hutang.

kiranya cooper s & e90 bro tu beli cash la ye ?....

peh kaya betul.... patut la selalu g oversea.... :)cgrock

nham
25-03-2012, 01:36 PM
[QUOTE=rozaidi;12606452]betul tu. abg aku penah ikut. diorg akan ajar kita nak manage duit, money management. dia akan suruh kita senaraikan semua apa yg kita ada dan diorg suruh kita fikir, penting x semua tu

rafont
25-03-2012, 04:20 PM
ni aku amik dari laman web JPA.

Sabda Rasulullah S.A.W yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a yang bermaksud:
"Roh seorang mukmin yang berhutang jika hutangnya tidak dijelaskan, maka tergantung-gantunglah ia di antara langit dan bumi, yang bererti tersiksalah roh itu hingga dibayarkan hutangnya itu"

aduh, insaf sungguh aku

Scorpions10
25-03-2012, 04:31 PM
[QUOTE=rozaidi;12606452]betul tu. abg aku penah ikut. diorg akan ajar kita nak manage duit, money management. dia akan suruh kita senaraikan semua apa yg kita ada dan diorg suruh kita fikir, penting x semua tu

takat camtu aku pun blh buat..igtkan depa blh tlg kawtim dgn bank.

zammmm
25-03-2012, 04:41 PM
Rumah masih sewa dan ada memiliki kereta proton..takkan tuan nak wariskan kereta proton kat anak bini :-?:-?:-?...bersederhana tu boleh tapi jangan sampai anak bini melarat bila kita tiada nanti..

kalau boleh aku tak nak wariskan apa2 harta dunia pd family aku... aku fikir harta dunia boleh dicari bila2 masa demi memenuhi keperluan sesorg dgn syarat kita ada ilmu yg bermanfaat. jika seseorg itu berilmu,campak lah kemana pun masih boleh survive...org kata campak ke laut jadi pulau,campak kedarat jd gunung...

so aku lebih prefer wariskan ilmu dunia dan akhirat kpd waris2 aku. Aku yakin dgn Apa yg Allah telah janjikan kerana Allah itu maha memberi sebelum kita minta ape2 sekalipun... jd aku bersyukur dgn apa yg ada dan masih terus berusaha,berdoa dan bertawakkal kpd Allah dan mengelakkan diri aku dari hutang selagi termampu...:)

zammmm
25-03-2012, 04:47 PM
ni aku amik dari laman web JPA.

Sabda Rasulullah S.A.W yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a yang bermaksud:
"Roh seorang mukmin yang berhutang jika hutangnya tidak dijelaskan, maka tergantung-gantunglah ia di antara langit dan bumi, yang bererti tersiksalah roh itu hingga dibayarkan hutangnya itu"

aduh, insaf sungguh aku

hutang tu 1 hal, riba yg terhasil dari transaksi hutang itu satu lagi bencana dasyat yg perlu kita pikul...hampir xde pinjaman atau hutang yg di cipta pd zaman kita ni yg tanpa faedah,tanpa interest,tanpa riba atau tanpa bunga... Allah dan Rasul memerangi 4 golongan yg terlibat dgn riba..

mereka yg memberi riba
mereka yg menerima riba
mereka yg mencatatkan transaksi dan
mereka yg menjadi saksi kpd transaksi tersebut..

dlm al-quran ada menjelaskan betapa tempat golongan2 ini bukan saja de neraka,malah kekal pula di dalam nya... ini bukan hal yg main2,Allah dan Rasul memerangi golongan2 ini.. sbb tu kita cuba sedaya upaya utk elak diri terjebak dari hutang2 yg melibatkan riba...nauzubillah... mungkin amaran sebegini masih tak cukup utk menggentarkan hati sebahagian dari kita...#:-S

rayz
25-03-2012, 04:51 PM
hutang tu 1 hal, riba yg terhasil dari transaksi hutang itu satu lagi bencana dasyat yg perlu kita pikul...hampir xde pinjaman atau hutang yg di cipta pd zaman kita ni yg tanpa faedah,tanpa interest,tanpa riba atau tanpa bunga... Allah dan Rasul memerangi 4 golongan yg terlibat dgn riba..

mereka yg memberi riba
mereka yg menerima riba
mereka yg mencatatkan transaksi dan
mereka yg menjadi saksi kpd transaksi tersebut..

dlm al-quran ada menjelaskan betapa tempat golongan2 ini bukan saja de neraka,malah kekal pula di dalam nya... ini bukan hal yg main2,Allah dan Rasul memerangi golongan2 ini.. sbb tu kita cuba sedaya upaya utk elak diri terjebak dari hutang2 yg melibatkan riba...nauzubillah... mungkin amaran sebegini masih tak cukup utk menggentarkan hati sebahagian dari kita...#:-S

tu salah org yg bkuasa mnentukan dasar dalam negara.

sbgi rakyat besa,kita terpaksa berurusan dgn bank.

nk masuk u pun kena pinjam duit xmampu dan terpaksa bayar dgn riba.~X(

aYaLa
25-03-2012, 04:57 PM
ada 129k hutang..
plan nak kurangkan 50% dalam 4 tahun ni dulu..

rayz
25-03-2012, 05:03 PM
ada 129k hutang..
plan nak kurangkan 50% dalam 4 tahun ni dulu..

tu dia aaaaaaaaaaaih...


hutang buat apa bnyk cam tu.


beli makup shopping pi shopping kat london kot ni.

mr.dede
25-03-2012, 05:13 PM
[QUOTE=nham;12678021]

takat camtu aku pun blh buat..igtkan depa blh tlg kawtim dgn bank.

ye bro..selepas dorg tahu hutang bro ape/byr bp sbulan...nt dorg akan kawtim ngn bank..kbykannya bank akan stuju..tp klu bank rejek,akpk tak blh nak bengang..let say semua bank2 yg bro buat loan stuju ngn draf dr akpk,bro kena bayar la amount tu..tak silap aku kiranya bro dah juin program akpk..byr tu aku tak pasti lak kat akpk ke kat sape.jgn pula klu yg ni pon bro tak byr jugak..mmg tak blh nak nolong dah

zammmm
25-03-2012, 05:54 PM
tu salah org yg bkuasa mnentukan dasar dalam negara.

sbgi rakyat besa,kita terpaksa berurusan dgn bank.

nk masuk u pun kena pinjam duit xmampu dan terpaksa bayar dgn riba.~X(

kita tak nafikan kita tak punya kuasa utk merubah semua itu,tetapi kita tidak akan dipersoalkan atas kesalahan org lain,kita akan dipersoal atas kapasiti dan kemampuan diri sendiri. sbb tu di tekankan ade 4 golongan yg terlibat dlm hal riba ni.kita ni tergolong dlm pihak yg memberi riba jika terlibat dlm urusan yg berkaitan riba...pihak pemerintah dan bank pula adalah pihak yg menerima.

sbb tu kita diberi pilihan samada utk bersabar atau pun melibatkan diri... pilihan itu sudah tentu lah berdasarkan keperluan dan rukhsah(keringanan) yg dibenarkan dlm islam. bg aku,aku tak perlu kereta besar2,rumah besar2,bisnes byk2 walhal pd hakikatnya itu semua adalah hutang yg termasuk dlm kategori riba terang2 ngan...:o

Shahzam8
25-03-2012, 09:49 PM
dikelilingi hutang sekarang ni.....

insyaallah dlm hujung tahun depan aku akan selesaikan kesemua hutang2 tersebut......

ya Allah ku pohonkan agar dapat aku selesaikan kesemua hutang2 ku sebelum aku menutup mata utk mengadap mu ya Allah.....

ahib0205
25-03-2012, 11:42 PM
kalau boleh aku tak nak wariskan apa2 harta dunia pd family aku... aku fikir harta dunia boleh dicari bila2 masa demi memenuhi keperluan sesorg dgn syarat kita ada ilmu yg bermanfaat. jika seseorg itu berilmu,campak lah kemana pun masih boleh survive...org kata campak ke laut jadi pulau,campak kedarat jd gunung...

so aku lebih prefer wariskan ilmu dunia dan akhirat kpd waris2 aku. Aku yakin dgn Apa yg Allah telah janjikan kerana Allah itu maha memberi sebelum kita minta ape2 sekalipun... jd aku bersyukur dgn apa yg ada dan masih terus berusaha,berdoa dan bertawakkal kpd Allah dan mengelakkan diri aku dari hutang selagi termampu...:)

sungguh zuhud kamu :)

ahib0205
27-09-2013, 12:23 PM
https://www.youtube.com/watch?v=QDXnuESor-I