PDA

View Full Version : masalah kipas kereta kancil


playermmc
07-03-2012, 05:32 PM
salam geng,
kawan aku punya kereta kancil ada masalah dengan
bunyi kipas radiator kencil dia, tiap kali berpusing kipasnya
akan mengeluarkan bunyi yang kuar macam motor bot pun ada
greggrenggrenggg.. mcm tu la bunyinya, lepas matikan
enjin pulak ada bunyi macam air, plup3x....
jadi, ape patut kawan aku ni buat, tukar motor kipas?
atau tukar kipas? air dekat radiator pun semingu sekali
kene isi..cepat sangat kering, sapa2 pomen area kl ampang ke
gombak ke selangor ke boleh2 la kasi advice
terima kasih

anbusan
07-03-2012, 05:39 PM
kipas bunyi tu da wajib tuko da motor die tu
akak akunye iswara mggu lepas lepas direct 3 mggu terus bunyi kreennggggg.....pastu senyap kang x lame bunyi lagi hehe, goyang2 kipas da bunyi ketek2 so tuko le baru

bab bunyi air radiator ko bocor kot hehe cek la

SiRentap
07-03-2012, 05:40 PM
kancil thn berapa bro? radiator tu pon kena servis gak tuh dah banyak lubang tersumbat kot...aku hari tuh tukar radiator mau RM300 jugak

playermmc
07-03-2012, 05:47 PM
agak2 brapa kos service radiator dengan tukar motor kipas ya?

anbusan
07-03-2012, 05:49 PM
serbis RM150++ dan motor tu RM85 untuk iswara la
kancil lagi murah kot tp klu da bocor lai up kot rege atau kene tuko baru terus hehe

kalamsiber
07-03-2012, 05:51 PM
ooowh itu aku tau..., cube stat

playermmc
07-03-2012, 06:01 PM
ooowh itu aku tau..., cube stat

cube stat ape bro

playermmc
07-03-2012, 06:12 PM
serbis RM150++ dan motor tu RM85 untuk iswara la
kancil lagi murah kot tp klu da bocor lai up kot rege atau kene tuko baru terus hehe

mahal gak servisnya..hurmm
thnks bro

zamreda
07-03-2012, 11:52 PM
salam geng,
kawan aku punya kereta kancil ada masalah dengan
bunyi kipas radiator kencil dia, tiap kali berpusing kipasnya
akan mengeluarkan bunyi yang kuar macam motor bot pun ada
greggrenggrenggg.. mcm tu la bunyinya, lepas matikan
enjin pulak ada bunyi macam air, plup3x....
jadi, ape patut kawan aku ni buat, tukar motor kipas?
atau tukar kipas? air dekat radiator pun semingu sekali
kene isi..cepat sangat kering, sapa2 pomen area kl ampang ke
gombak ke selangor ke boleh2 la kasi advice
terima kasih

mcm radiator tu rosak ajer smpai bengkok kena kipas..radiator rosak mmg wap akan keluarkan kat tank lebihan tu..

playermmc
08-03-2012, 10:13 AM
sape tahu bape harga radiator ngan motor kipasss.?

zamreda
08-03-2012, 07:34 PM
sape tahu bape harga radiator ngan motor kipasss.?

complete tu suma rm 200-rm 300...

skydrol
11-03-2012, 03:28 AM
erm,radiator fan motor da kaput tu geng...
tkr je baru..harga wallahua'llam...
radiator air tendang due to kipas radiator xpropper provide cooling air as a heat exchanger pada air...
kalo da tkr motor jd gak air tendang tanda overheat da menular..