PDA

View Full Version : Kedai sunroof yang buat cantik tanpa bocor area kl/selangor ..pic dah update page 1


ocean gurl80
20-02-2012, 08:26 AM
salam semua..

nk mintak pendapat semua warga cg yg ada experince buat sunrof ataupun tahu kedai nk buat sunroof area kl or selangor ni..

aku nk pasang sunroof kt wira aku..nk tanya kebaikan dan keburukan pasang sunroof dan kedai yg OK untuk buat sunroof ..

risau gak kalau termasuk salah kedai..semua kedai akan cakap diaorg buat yg terbaik,,tapi risau lepas tu ada bocor ke apa ke...tknk ada masalah kemudian ari..

__________________________________________

UPDATE 30/4

salam semua,,kt sini saya update pic sunroof yg saya buat (seperti yg direquest oleh beberapa ahli CG)

sorry..saya tk reti ambik picture sgt,,hihi

HARGA SUNROOF NEW SET RM2K (INCLUDING SUARAT JPJ, BALUT BUMBUNG, LABOUR CHARGES)

PLUS RM150 UNTUK BALUT 6 TIANG

SUNROOF CONDITION : NEW SET (2 STEP)

BRAND: COCOROOF (KOREA MADE)

WARRANTY : 3 THN

Wans7
20-02-2012, 08:35 AM
aku pun nk tau jugak ... huhuhu proton exora bole wat sunroof tak??:D

jaeDU5695
20-02-2012, 08:39 AM
ada.. try contact no ni : 012-6865403 Zam Autopart... tq

Irwan De Gea
20-02-2012, 08:45 AM
kat area kajang ada..
Caroz shoppe..

http://carozshoppe.com/index.html

koboygurun
20-02-2012, 08:47 AM
uih....aku kalu ada modal
pon nk buat jugak...bape kos dier
agak2 ek kawan2...

ocean gurl80
20-02-2012, 09:07 AM
uih....aku kalu ada modal
pon nk buat jugak...bape kos dier
agak2 ek kawan2...

kos dia yg aku tahu..1 step dlm rm1k mcm tu,,k
alau 2 step dlm rm1.5-1.6k..tu yg aku tahu la..

ocean gurl80
20-02-2012, 09:09 AM
ada.. try contact no ni : 012-6865403 Zam Autopart... tq

bro,,kedai dia kt ne?ko pernah buat dgn dia tak? cite la sikit..pengalaman org yg pernah buat dgn pengalaman brtanya kt owner kedai tak sama,,

semua owner kedai akan cakap diaorg terbaik..seba tu mintak pendapat sesapa yg pernah buat sunroof sebelum ni,,huhu :)cgrock

ocean gurl80
20-02-2012, 09:09 AM
kat area kajang ada..
Caroz shoppe..

http://carozshoppe.com/index.html

salam bro,,bro pernah buat sunroof kt kedai dia tak b4 this?

ocean gurl80
20-02-2012, 09:10 AM
aku pun nk tau jugak ... huhuhu proton exora bole wat sunroof tak??:D

proton exora kalau buat sunroof mmg cun bro,,,tapi tak tahu la pulak blh ke tak,,

sueweal
20-02-2012, 10:20 AM
pg kat sg kantan. dkat sekolah agama. tgok kat tepi kedai die bederet bumbung kereta.......... tiap2 hari penuh org wat sun roof kat kedai ni. aku gemar makan rojak ayam kt kedai sebelah die je.. hehe

ocean gurl80
20-02-2012, 10:22 AM
pg kat sg kantan. dkat sekolah agama. tgok kat tepi kedai die bederet bumbung kereta.......... tiap2 hari penuh org wat sun roof kat kedai ni. aku gemar makan rojak ayam kt kedai sebelah die je.. hehe

tq bro,,info yg bagus ni,,dekat dgn umh aku kt putrajaya..

tapi location dia tepi jalan ke camner ek?

apa nama sekolah agama tu? kot kot aku blh search dlm gps ke,,

tq broo

ocean gurl80
20-02-2012, 06:05 PM
kat area kajang ada..
Caroz shoppe..

http://carozshoppe.com/index.html

salam bro,,tq bg num kedai ni..aku dah deal dgn dia...

mingu ni aku antar kete :)

tq brooo

irfan1243
20-02-2012, 06:16 PM
kalau utk wira siap endorse dan cat berapa ye cost nye??

http://202.76.227.241/images/97/9745230126.jpg

ocean gurl80
20-02-2012, 07:48 PM
kalau utk wira siap endorse dan cat berapa ye cost nye??

http://202.76.227.241/images/97/9745230126.jpg

salam bro,,

tadi aku deal dgn owner kedai yg aku kata aku nk g weekend ni..
dia jual sunroof new set warranty 3 tahun..siap pasang, siap karpet dlm baru, siap surat jpj baru rm2k je mcm tu..

dia kata kalau sunrof new set, takyah cat balik bumbung tu,,

ko blh check website kedai tu ..

balang
20-02-2012, 08:43 PM
tt, ko yang bukak thread bengang cat keta tu eh???berhajat nak buat sunroof pulak ker??

ocean gurl80
20-02-2012, 09:06 PM
tt, ko yang bukak thread bengang cat keta tu eh???berhajat nak buat sunroof pulak ker??

thread bengang? manisnya bahasa..ok ,,tkpe....tknk gaduh gaduh kt sini :) :)cgrock

mmg aku bukak thread "bengang" nk cari kedai cat..aku dah jumpa kedai cat yg direkemen oleh salah sorang warga cg ni..

so sekarang ni aku nk wat sunroof dan mintak pendapat geng geng kt sini,,

tu pun dikira thead bengang ke bro?

ko je la yg btl..aku ni lulus PMR je..:)paid

sfauzie
20-02-2012, 11:19 PM
Nanti dah siap...hapdet lah kat sini gambo nyer...teringin nak buat gak ni...baru tau ada new set...selalu survey hapkat je...

jaeDU5695
21-02-2012, 08:02 AM
bro,,kedai dia kt ne?ko pernah buat dgn dia tak? cite la sikit..pengalaman org yg pernah buat dgn pengalaman brtanya kt owner kedai tak sama,,

semua owner kedai akan cakap diaorg terbaik..seba tu mintak pendapat sesapa yg pernah buat sunroof sebelum ni,,huhu :)cgrock

yup.. saya pernah buat dgn zam ni.. sy buat kat kreta proton saga saya.. sy join club SIC... ramai bebudak SIC wat kat c2.. masa saya g buat.. geng2 wira dan perdana pun ada wat... harga yg 2 step dlm rm1.5k... tp baik u pergi tgk sendiri.. baru puas ati.. klu nk cari brg2 h/cut pun dgn dia pun ok.. tp skrg sy dh blk keje kelantan.. :)cgrock

ops.. lupa.. kedai dia kat selayang...:D

ocean gurl80
21-02-2012, 08:18 AM
yup.. saya pernah buat dgn zam ni.. sy buat kat kreta proton saga saya.. sy join club SIC... ramai bebudak SIC wat kat c2.. masa saya g buat.. geng2 wira dan perdana pun ada wat... harga yg 2 step dlm rm1.5k... tp baik u pergi tgk sendiri.. baru puas ati.. klu nk cari brg2 h/cut pun dgn dia pun ok.. tp skrg sy dh blk keje kelantan.. :)cgrock

ops.. lupa.. kedai dia kat selayang...:D



tq bro,,ni yg half cut tu kan?

ada apa apa masalah tk lepas buat? contoh mcm bocor ke,,apa ke,,

balang
21-02-2012, 09:56 PM
thread bengang? manisnya bahasa..ok ,,tkpe....tknk gaduh gaduh kt sini :) :)cgrock

mmg aku bukak thread "bengang" nk cari kedai cat..aku dah jumpa kedai cat yg direkemen oleh salah sorang warga cg ni..

so sekarang ni aku nk wat sunroof dan mintak pendapat geng geng kt sini,,

tu pun dikira thead bengang ke bro?

ko je la yg btl..aku ni lulus PMR je..:)paid


huk aloh..mana ada aku nak cari gaduh bro.,aku pun lulusan PMR jugak ni..huhuhuh..bukan yang ko tak puas hati pasal cat kat keta ko buat tak betul tu kan??

pok wang
22-02-2012, 01:18 AM
area kajang..sg kantan tu..jumpe firdaus..ckp pok wang yg rekomen....siap pasang...siap wiyering..siap balut...siap surat..sunrup 2step dlm range 1.5k....

ocean gurl80
22-02-2012, 09:54 AM
area kajang..sg kantan tu..jumpe firdaus..ckp pok wang yg rekomen....siap pasang...siap wiyering..siap balut...siap surat..sunrup 2step dlm range 1.5k....



salam boss..

yg firdaus tu dr kedai ni ke?

http://carozshoppe.com/index.html

jaeDU5695
26-02-2012, 09:36 AM
tq bro,,ni yg half cut tu kan?

ada apa apa masalah tk lepas buat? contoh mcm bocor ke,,apa ke,,

yup.. yg ni h/cut..

setakat sy pakai dari tahun 2006 hinga sekarang blm lg ler... tp yg pok wang rekomen tu pun ok gaks tuh... rege pom ok... apa2 pun... semoga tt dapat lihat bulan bintang melalui bumbung kreta TT... hahahaha:eek:

dookster
26-02-2012, 09:46 AM
pg kat sg kantan. dkat sekolah agama. tgok kat tepi kedai die bederet bumbung kereta.......... tiap2 hari penuh org wat sun roof kat kedai ni. aku gemar makan rojak ayam kt kedai sebelah die je.. hehe

ohhh kedai kat tepi surau ni..mmg tak putus2 kete masuk ctu..sy suka makan nasik ayam makcik sebelah tu :D paling2 seminggu skali

ocean gurl80
29-02-2012, 08:59 AM
kat area kajang ada..
Caroz shoppe..

http://carozshoppe.com/index.html

salam bro,.

aku nk ucapkan thanks a lot sebab ko suggestkan kedai sunroof kt kajang tu,

aku dah buat least week dah,,kerja dia mmg best,,

kalau ko tk suggestkan kedai tu,,mybe banyak lg cost duit aku kena keluar..

kedai ko suggest tu jual sunroof baru,,dia blh buat tanpa aku cat bumbung kete balik,,harga pun lbh kurang sama je dgn half cut

nanti next week aku upload picture kete aku,,minggu ni tk sempat,,banyak nk kena settle lg (puspakom, jpj lg)

amuk293
29-02-2012, 02:55 PM
salam bro,.

aku nk ucapkan thanks a lot sebab ko suggestkan kedai sunroof kt kajang tu,

aku dah buat least week dah,,kerja dia mmg best,,

kalau ko tk suggestkan kedai tu,,mybe banyak lg cost duit aku kena keluar..

kedai ko suggest tu jual sunroof baru,,dia blh buat tanpa aku cat bumbung kete balik,,harga pun lbh kurang sama je dgn half cut

nanti next week aku upload picture kete aku,,minggu ni tk sempat,,banyak nk kena settle lg (puspakom, jpj lg)

harga berapa kak utk sunroof tu?mahal dok?

ocean gurl80
29-02-2012, 03:48 PM
harga berapa kak utk sunroof tu?mahal dok?

harga sunroof baru (2 step) termasuk waranty 3 thn, balut balik semua bumbung,siap pasang labur charge semua rm2.1k mcm tu

kalau beli kt half cut, dlm rm1.6k (2 step), tu pun kena cat bumbung balik,,cat bummbung je dah dkt rm150 -rm200

so total dkt rm1850 untuk half cut..tp half cut tkde waaranty mcm motor rosak..halfcut cuma warrant bumbung bocor je

tmabah lg rm200 mcm tu,,dah ddpt sunroof baru :)

armmar
01-03-2012, 11:22 AM
harga sunroof baru (2 step) termasuk waranty 3 thn, balut balik semua bumbung,siap pasang labur charge semua rm2.1k mcm tu

kalau beli kt half cut, dlm rm1.6k (2 step), tu pun kena cat bumbung balik,,cat bummbung je dah dkt rm150 -rm200

so total dkt rm1850 untuk half cut..tp half cut tkde waaranty mcm motor rosak..halfcut cuma warrant bumbung bocor je

tmabah lg rm200 mcm tu,,dah ddpt sunroof baru :)

Lokasi?
details plzz...
ada gamabr??
2.1... tmbah endorse hiden cos... hahah tanya mcm nk apply telco lak

kni
01-03-2012, 12:05 PM
dulu bukan JPJ saman ker kalau kereta proton yg ada sunroof ni?

pokves
01-03-2012, 02:03 PM
saman klau x endorse:D

ocean gurl80
01-03-2012, 02:09 PM
dulu bukan JPJ saman ker kalau kereta proton yg ada sunroof ni?

tak saman kalau dahsettle dgn puspakom semua,...aku tk sempat nk g puspakm lg,,tunggu surat jpj baru leh g puspakom

ocean gurl80
01-03-2012, 02:11 PM
Lokasi?
details plzz...
ada gamabr??
2.1... tmbah endorse hiden cos... hahah tanya mcm nk apply telco lak


rm2.1 k,,siap semua bro..yg puspakom tu kita kena g sendiri la..rm25 je,,

nanti aku upload picture ahad ni,,

armmar
02-03-2012, 05:14 AM
ok..
kat mana bro wat? malas nk bca previous post bro

orange76
16-04-2012, 01:46 AM
TT bila nak upload gambar..berapa hari siap?? kualiti ok tak?

Raykie
16-04-2012, 11:12 AM
aku tak tahu nak bagi cadangan kedai mana untuk buat sunroof. tapi aku hanya dapat berkongsi kereta yang ada sunroof. bagi aku santai la kereta ber sunroof ni. ada moonroof lagi santai. :)

petang2 mendung2 buka sikit sunroof. buka tingkap sikit. bawak slow2. syok jugak. tapi sunroof korang tu kena tinted yang kualiti punyalah. kalau tidak, bahang dia atas kepala macam matahari duduk atas kepala. :):) kereta besar2 macam MPV tak pe lagi tak terasa. kereta sukan ni bumbung atas kepala memang panas rasa. lepas dah tinted kurang la sikit bahang dia. :">:">

ocean gurl80
16-04-2012, 04:50 PM
ok..
kat mana bro wat? malas nk bca previous post bro

salam bro,,aku wat kt kajang je,,,

ocean gurl80
16-04-2012, 04:51 PM
TT bila nak upload gambar..berapa hari siap?? kualiti ok tak?

ok,,esok or malam ni aku upload picture

kualiti pada aku sgt ok,,

cumanya wiring kt dashboard sgt berserabut,,hihi

pastu nk tunggu surat kawal selia tu sgt lambat,,kena follow up berpuluh kali baru dpt,,haHAHAH..sabar je la :)

ocean gurl80
16-04-2012, 04:52 PM
aku tak tahu nak bagi cadangan kedai mana untuk buat sunroof. tapi aku hanya dapat berkongsi kereta yang ada sunroof. bagi aku santai la kereta ber sunroof ni. ada moonroof lagi santai. :)

petang2 mendung2 buka sikit sunroof. buka tingkap sikit. bawak slow2. syok jugak. tapi sunroof korang tu kena tinted yang kualiti punyalah. kalau tidak, bahang dia atas kepala macam matahari duduk atas kepala. :):) kereta besar2 macam MPV tak pe lagi tak terasa. kereta sukan ni bumbung atas kepala memang panas rasa. lepas dah tinted kurang la sikit bahang dia. :">:">

hihi...aku dah rasa camtu bila aku bawak kete,,

mmg ramai org pandang pandang kete aku masa bawak kete..hihihi

then yg tk bestnya,,bila g kedai aksesori kete untuk wat apa apa,,mesti diaorg caj mahal sikit sebab diaorg tgk kete ada sunroof,,diaorg ingat kita ni org banyak duit,,hihi

phantomneo
16-04-2012, 07:16 PM
ok,,esok or malam ni aku upload picture

kualiti pada aku sgt ok,,

cumanya wiring kt dashboard sgt berserabut,,hihi

pastu nk tunggu surat kawal selia tu sgt lambat,,kena follow up berpuluh kali baru dpt,,haHAHAH..sabar je la :)

letak la gambo suis sunroof katne dia bubuh yek..nak try dapat gambaran je hehe..

prince_darken
17-04-2012, 09:51 PM
kena tinggal keta kt bengkel brapa hari utk siapkan suma proses pasang sunroof ni ye???brminat gak ni...

ocean gurl80
17-04-2012, 10:36 PM
kena tinggal keta kt bengkel brapa hari utk siapkan suma proses pasang sunroof ni ye???brminat gak ni...

salam bro,,kena tinggal dlm sehari je

antar arini,,esok dah siap,

ocean gurl80
17-04-2012, 10:39 PM
letak la gambo suis sunroof katne dia bubuh yek..nak try dapat gambaran je hehe..

sorry bro ..tk sempat nk upload pic lg,,aku sgt busy dgn business gps aku,,ni pun baru sampai umh..

phantomneo
18-04-2012, 11:01 AM
sorry bro ..tk sempat nk upload pic lg,,aku sgt busy dgn business gps aku,,ni pun baru sampai umh..

tada hal hehe..sori mengganggu hehe

orange76
19-04-2012, 12:24 AM
bro..kena bumbung kena cat balik tak?? tq

armmar
19-04-2012, 07:03 AM
Ocean gurl!!! mananye pic...

Aku nk repair sunroof aku.. kabel putus sebelah kanan....jongket sebelah je dapat... bukak sunroof boleh... nk tutup kena tuutup dgn tangan..

hoho kajang eh.. kaalau boleh yg dekat dgn shah alam...

jumpa kat klang yg paling dekat skrng ni... jumpa tgk dlm mudah

ocean gurl80
19-04-2012, 08:21 AM
bro..kena bumbung kena cat balik tak?? tq

salam bro,,aku beli sunroof yg new set,,bkn halfcut punya..

so bumbung tkyah cat apa apa,,mmg nampak cantik je,,tkde kesan kesan cat terkeluar semua..

kalau ko beli halfcut,,ko confirm kena cat bumbung balik :)

ocean gurl80
19-04-2012, 08:24 AM
Ocean gurl!!! mananye pic...

Aku nk repair sunroof aku.. kabel putus sebelah kanan....jongket sebelah je dapat... bukak sunroof boleh... nk tutup kena tuutup dgn tangan..

hoho kajang eh.. kaalau boleh yg dekat dgn shah alam...

jumpa kat klang yg paling dekat skrng ni... jumpa tgk dlm mudah


salam bro,,

saya sebenarnya minggu ni sgt sgt bz..dgn kenduri kawin cousin lg minggu ni,,dgn business gps lg,,

mmg tk sempat nk upload..aku rasa ahad ni baru aku akan upload,,nanti korang tgk k

yang kt klang dan kajang tu sebenarnya company yg sama,,kt kajang tu HQ..kajang tu dia punya agen je

yg kt klang kalau tkleh nk repair,,cuba g antar ke kajang..sana nampak mcm pro lg..HQ la katakan :)

kalau nk num hp kajang tu,,ko bgtau aku k

armmar
19-04-2012, 02:53 PM
orite2.. hoho best kan da sunroof leh tgk langit..hahah

ok2 try g kat klang lu..

ocean gurl80
19-04-2012, 03:20 PM
orite2.. hoho best kan da sunroof leh tgk langit..hahah

ok2 try g kat klang lu..

blh nampak segala bintang bintang kt langit bro,,hhiihii

armmar
19-04-2012, 03:24 PM
best kan....
http://www.mudah.my/Sunroof+slide+atas+untuk+waja+halfcut+japan+RM1500-14955691.htm
ni aku nk ni kedai ni nanti... kalau sempat ptg krg..tp baru nk amik keta.. biasa r tukar wear n tear parts..

phantomneo
19-04-2012, 10:05 PM
satu menda aku nak tanya..kalau buat sunroof ni kena hanta check kat puspakom n jpj kan? ade tak pasal2 kite TER kena inspection mende lain? mcam tetibe dia tak puas ati tengok keta kita lowered ke, ekzos bising lah..cuak gak aku..takde la buat salah tapi korang tau lah kan jpj ni..de je tak kena nanti..muka tak hensem pon kena tahan gak hehe..coz selalunya takkan lah keta standard gaban tetibe je korang nak pasang sunroof kan? mesti ade mod sikit..mekap sikit..kan?

armmar
20-04-2012, 03:54 AM
satu menda aku nak tanya..kalau buat sunroof ni kena hanta check kat puspakom n jpj kan? ade tak pasal2 kite TER kena inspection mende lain? mcam tetibe dia tak puas ati tengok keta kita lowered ke, ekzos bising lah..cuak gak aku..takde la buat salah tapi korang tau lah kan jpj ni..de je tak kena nanti..muka tak hensem pon kena tahan gak hehe..coz selalunya takkan lah keta standard gaban tetibe je korang nak pasang sunroof kan? mesti ade mod sikit..mekap sikit..kan?

hoho dan check mmg yg len kena bg standard..

kete aku bru jer tukar nama dgn previous owner... dia x endorse pun lg..adoi.. tp puspakom x kacau pown.. juz check keta aku kete potong ke x.. hoho aku ckp la ni sunruff stndard lg... padahal ada cop nissan.. xtau r coz kete konti dia x kacau

pok wang
20-04-2012, 04:24 AM
maklumat baru dari JPJ

SURAT PEKELILING BAHAGIAN KEJURUTERAAN AUTOMOTIF
Bilangan 1 Tahun 2012 (38)dlm JPJ 228/1/1(8) jld 3 bertarikh 13 april 2012

Senarai Lapan (8) Permohonan Teknikal Bahagian Kejuruteraan Automotif Yang Digugurkan

Dengan segala hormatnya saya merujuk perkara di atas

2 Untuk makluman pihak tuan, di bawah Seksyen 12(D) Akta Pengangkutan Jalan 1987 telah menggariskan bahawa pemilik kenderaan memaklumkan kepada Ketua Pengarah Pengangkutan Jalan sekiranya terdapat perubahan maklumat selepas pendaftaran yang melibatkan berat, dimensi, ciri ciri pembinaan, warna butir butir pengenalan atau tempat duduk. Berdasarkan seksyen ini, Bahagian Kejuruteraan AUtomotif telah melakukan pelbagai transaksi yang melibatkan pengubahsuaian teknikal yang melibatkan identiti dan ciri ciri keselamatan sesebuah kenderaan

3 Namun begitu, bagi tujuan memudahkan orang awam berurusan dengan pihak JPJ, beberapa permohonan teknikal ini AKAN DIGUGURKAN DAN AKAN DIGANTIKAN dengan satu buku garis panduan berkenaan pengubahsuaian kenderaan persendirian. Garis panduan ini penting terutamanya bagi tujuan penguatkuasaan dan akan dikemaskinikan dari semasa ke semasa oleh Bahagian Kejuruteraan Automotif. Senarai permohonan teknikal yang akan digugurkan adalah seperti berikut :

1 Permohonan pemasangan sunroof/moonroof
2 Permohonan bawa tangga/bot/surfboard/basikal
3 Permohonana tukar gear manual / automatik
4 Permohonan memasang kanopi
5 Permohonan memasang kanvas
6 Permohonan menambah aksesori (winch, spotlight, kangaroo bar, snorkel)
7 Permohonan memasang roof-rack (para bumbung)
8 Permohonan membina badan bas baru

4 Sehubungan dengan itu, semua pengubahsuaian kenderaan persendirian yang melibatkan permohonana di atas TIDAK PERLU lagi memohon kelulusan daripada Bahagian Kejuruteraan Automotif dan menjalankan pemeriksaan di PUSPAKOM. Sebarang pertanyaan berkenaan ini boleh dirujuk kepada Bahagian Kejuruteraan Automotif, Ibu Pejabat JPJ.

Sekian, terima kasih

"MESRA, CEKAP, TELUS"

Saya yang menurut perintah

IR HAJI MOHAMAD BIN DALIB

p/s Aku x tau betul ker x?????hahahahaha

orange76
20-04-2012, 05:21 PM
maksud surat..dah tak yah endorse ke?

armmar
22-04-2012, 06:47 AM
ntah la orange...
hohoho aku kena tukar sunroof lain.. yg laama dah teruk... kedai nk tukar baru...rm1k.. hohoho mahal gak yer..

phantomneo
22-04-2012, 05:54 PM
tak payah endorse dah la kot..tapi takot ade baru punye guidelines lak hehe..sape2 leh konfirm kan ke tak perlu endorse ni?

ocean gurl80
23-04-2012, 11:26 AM
tak payah endorse dah la kot..tapi takot ade baru punye guidelines lak hehe..sape2 leh konfirm kan ke tak perlu endorse ni?

salam ..

aku baru je call jpj putrajaya tadi,,

mmg confirm takyah endorse kalau wat sunroof..

huh..selamat duit aku,,,

TQ JPJ :)

pokves
23-04-2012, 07:23 PM
Naik rega la lps ni sunroof

phantomneo
23-04-2012, 09:37 PM
salam ..

aku baru je call jpj putrajaya tadi,,

mmg confirm takyah endorse kalau wat sunroof..

huh..selamat duit aku,,,

TQ JPJ :)

Siyes? Tapi ko dah buat kawalselia kan? Lagi cerah le peluang aku nak ber sunroof :eek:

orange76
23-04-2012, 09:41 PM
Siyes? Tapi ko dah buat kawalselia kan? Lagi cerah le peluang aku nak ber sunroof :eek:

leh pasang jugak...tanpa ragu-ragu...dalam mudah ada iklan 850 utk 1 step, 1400 untuk 2 step...:D

pok wang
24-04-2012, 03:49 AM
xyah endorse....

armmar
24-04-2012, 03:59 AM
http://www.bmwclubmalaysia.com/forums/attachment.php?attachmentid=24188&d=1335017049
bahagian jongket ni dah patah.. gear dia x kepit plastik ni... tukar part.. dlm rm250..

http://www.bmwclubmalaysia.com/forums/attachment.php?attachmentid=24189&d=1335017060
bahagian jongket ni.. dah patah... yg ni belash satu lg...so lepas tu dia ckp kena tuakr seketui baru...

RM1000 dari model sama...cefiro...

aku kena repair sunroof aku...ni g area klang 2 kedai..

http://www.sunroofmotorsport.blogspot.com/
kedai ni ramai gila.. dia xdan tgk lg conditon sunrof aku...

http://www.mudah.my/li?ca=8_s&id=127148
kedai ni yg bukak sunroof aku kat atas.. skg ni mcm nk try g kedai lain lak yg 1 lg tu.. sebab yg pertama nk 1k complete..hoho dia kata xleh tukar part dah teruk sgt.. mmg teruk pun plastik dia.. tp myb da cara lagi.. syg gak kalau tukar sebijik..tetap hafkat gak.. hohoh kalau yg caroz tu leh ke sumbat eh... kot aku kena amik model cefiro gak..

prince_darken
25-04-2012, 10:58 PM
tnya baru2 ni nk pasang sunroof utk EK,smpai 2800...fuhhh mahal gler...
halfcut sunroof 2400,cat bumbung 250,runner endorse 150..total 2800..skng ni da xyah endorse,so lbih kurang 2650 la...pk byk kali jgk la nmpknya nk wt sunroof...

armmar
26-04-2012, 05:10 AM
tnya baru2 ni nk pasang sunroof utk EK,smpai 2800...fuhhh mahal gler...
halfcut sunroof 2400,cat bumbung 250,runner endorse 150..total 2800..skng ni da xyah endorse,so lbih kurang 2650 la...pk byk kali jgk la nmpknya nk wt sunroof...

mmg mahal... tp kat mana tu bro??

jaeDU5695
26-04-2012, 07:55 AM
elo kwn2... nak tanya.. agak2 getah dkt s.roof tu blh ganti x? kedai mana selalu buat.. huhuh...

armmar
26-04-2012, 10:35 AM
elo kwn2... nak tanya.. agak2 getah dkt s.roof tu blh ganti x? kedai mana selalu buat.. huhuh...

bro kat mana??
jawapan dia boleh.. tp xtau getah mana bro maksudkan

Kabo
26-04-2012, 10:47 AM
maklumat baru dari JPJ

SURAT PEKELILING BAHAGIAN KEJURUTERAAN AUTOMOTIF
Bilangan 1 Tahun 2012 (38)dlm JPJ 228/1/1(8) jld 3 bertarikh 13 april 2012

Senarai Lapan (8) Permohonan Teknikal Bahagian Kejuruteraan Automotif Yang Digugurkan

Dengan segala hormatnya saya merujuk perkara di atas

2 Untuk makluman pihak tuan, di bawah Seksyen 12(D) Akta Pengangkutan Jalan 1987 telah menggariskan bahawa pemilik kenderaan memaklumkan kepada Ketua Pengarah Pengangkutan Jalan sekiranya terdapat perubahan maklumat selepas pendaftaran yang melibatkan berat, dimensi, ciri ciri pembinaan, warna butir butir pengenalan atau tempat duduk. Berdasarkan seksyen ini, Bahagian Kejuruteraan AUtomotif telah melakukan pelbagai transaksi yang melibatkan pengubahsuaian teknikal yang melibatkan identiti dan ciri ciri keselamatan sesebuah kenderaan

3 Namun begitu, bagi tujuan memudahkan orang awam berurusan dengan pihak JPJ, beberapa permohonan teknikal ini AKAN DIGUGURKAN DAN AKAN DIGANTIKAN dengan satu buku garis panduan berkenaan pengubahsuaian kenderaan persendirian. Garis panduan ini penting terutamanya bagi tujuan penguatkuasaan dan akan dikemaskinikan dari semasa ke semasa oleh Bahagian Kejuruteraan Automotif. Senarai permohonan teknikal yang akan digugurkan adalah seperti berikut :

1 Permohonan pemasangan sunroof/moonroof
2 Permohonan bawa tangga/bot/surfboard/basikal
3 Permohonana tukar gear manual / automatik
4 Permohonan memasang kanopi
5 Permohonan memasang kanvas
6 Permohonan menambah aksesori (winch, spotlight, kangaroo bar, snorkel)
7 Permohonan memasang roof-rack (para bumbung)
8 Permohonan membina badan bas baru

4 Sehubungan dengan itu, semua pengubahsuaian kenderaan persendirian yang melibatkan permohonana di atas TIDAK PERLU lagi memohon kelulusan daripada Bahagian Kejuruteraan Automotif dan menjalankan pemeriksaan di PUSPAKOM. Sebarang pertanyaan berkenaan ini boleh dirujuk kepada Bahagian Kejuruteraan Automotif, Ibu Pejabat JPJ.

Sekian, terima kasih

"MESRA, CEKAP, TELUS"

Saya yang menurut perintah

IR HAJI MOHAMAD BIN DALIB

p/s Aku x tau betul ker x?????hahahahaha

waaaaa....sudah bagus. jom pasang sunroof

ocean gurl80
26-04-2012, 10:48 AM
bro kat mana??
jawapan dia boleh.. tp xtau getah mana bro maksudkan

blh bro,,mana mana kedai sunroof blh wat :)..sediakan duit je :)

prince_darken
26-04-2012, 04:26 PM
mmg mahal... tp kat mana tu bro??

kedai tu kat kajang..rasanya dlm thread ni jgk aku trbaca pasal kedai tu sblm ni..anggaran bro brapa ye harga kalu nk pasang sunroof kt EK?

armmar
26-04-2012, 10:02 PM
hoho bwh 2k gak... tp dari zero mmg 2k la kena prepare..

prince_darken
26-04-2012, 10:09 PM
hoho bwh 2k gak... tp dari zero mmg 2k la kena prepare..

Tula aku ingt pn dlm 2k je...tu yg trkezut bila dia kata smpai 2.8k...

armmar
26-04-2012, 10:53 PM
mahai sgt tu bro... aku ada 2 temapt kat klang...

xda smpai 3k... cat skali pun x smpai

haniez
26-04-2012, 11:02 PM
tt punye gambar kete x upload lg ke? nk jgk tgk....

armmar
27-04-2012, 05:18 AM
berape kali shave jangut dah aku tgu tt upload gambar

prince_darken
27-04-2012, 07:33 AM
mahai sgt tu bro... aku ada 2 temapt kat klang...

xda smpai 3k... cat skali pun x smpai

x sampai 3k or 2k ni bro???huhuhu...fuhhh murah yeeee..servis tiptop ke??guna sunroof halfcut ek4 or sunroof baru??brapa ari siap??ada warranty x??mcm menarik je ni...hehehe byk tnya sgt la plak aku ni...

ocean gurl80
27-04-2012, 08:23 AM
tt punye gambar kete x upload lg ke? nk jgk tgk....

bro,,sory sorry,,confirm ahad ni aku upload,,minggu lepas sgt bz...

tk sempat nk upload dan ambik pic,,sampai umh pun dah kul 8mlm ari ari,,camner nk ambik pic gelap gelap camtu,,hihi

ahad ni aku letak kt front page ok :)

ocean gurl80
27-04-2012, 08:25 AM
x sampai 3k or 2k ni bro???huhuhu...fuhhh murah yeeee..servis tiptop ke??guna sunroof halfcut ek4 or sunroof baru??brapa ari siap??ada warranty x??mcm menarik je ni...hehehe byk tnya sgt la plak aku ni...

nape tknk beli sunroof brand new mcm aku? harga lebih kurang yg half cut,,bumbung pun tkyah cat balik,,

kalau beli yg half cut,,bumbung kena cat balik,,

pokves
27-04-2012, 09:27 AM
bdk2 hardcore cakap x jdm la
beli bare baru cabaran kure he..he..

ocean gurl80
27-04-2012, 10:14 AM
bdk2 hardcore cakap x jdm la
beli bare baru cabaran kure he..he..

hihi,,beli baru ada warranty 3 thn..tkyah pikir apa apa selama 3 thn

kalau beli halfcut takde waranty..kalau duit banyak,,blh la beli halfcut (kalau rosak la..)..kalau tk rosak,,then nasib baik la..hihi :)cgrock

pokves
27-04-2012, 10:49 AM
hok bubuh sunroof hcut
bukannya duit banyak pun tp
nak elakkan pedih uluhati dari kena kutuk
alang2 nak pakai baik hok ori...

ocean gurl80
27-04-2012, 11:51 AM
hok bubuh sunroof hcut
bukannya duit banyak pun tp
nak elakkan pedih uluhati dari kena kutuk
alang2 nak pakai baik hok ori...

hihi..org yg kutuk tu bkn bg duit pun kalau sunroof tu ada problem kemudian hari,,hihi..

anyway..masing masing punya pendapat :)

peace yooo :)
:)cgrock

ocean gurl80
29-04-2012, 07:51 AM
bump for todayyy :)

phantomneo
29-04-2012, 11:46 AM
naseb la keta aku neo..takde hafkat jepun..kalau pakai baru pon ranggi jugak kan hehe..at least getah n linkage tu baru..so for 3 tahun lagi takde la masalah kot...paling penting tak perlu endorse lagi hehehe

ocean gurl80
30-04-2012, 04:36 PM
bump arini...pic dah update kt page 1

ocean gurl80
30-04-2012, 10:14 PM
bump malam ni....

phantomneo
01-05-2012, 01:39 PM
wah..cantik tul sunroof ko..memang kemas gile lah..berbaloi lah 2k plus harge dia

orange76
01-05-2012, 03:09 PM
wah..smart bro...sunroof baru,memang berbaloi dgn kos RM2K :)cgrock

ocean gurl80
01-05-2012, 06:12 PM
wah..cantik tul sunroof ko..memang kemas gile lah..berbaloi lah 2k plus harge dia

tq bro....:)..bro kete neo kan? neo pun blh wat kan?

ocean gurl80
01-05-2012, 06:13 PM
wah..smart bro...sunroof baru,memang berbaloi dgn kos RM2K :)cgrock

tq bro...:)..

sorry..tk reti nk ambik pic elok elok,,,tak pandai pegang camera :)

joeTH
01-05-2012, 08:11 PM
tt...kat situ boleh balut roofliner sunroof tu tak...boleh tt PM no contact kedai tu pada saya..? TQ..

mrafif
01-05-2012, 08:26 PM
hihi..org yg kutuk tu bkn bg duit pun kalau sunroof tu ada problem kemudian hari,,hihi..

anyway..masing masing punya pendapat :)

peace yooo :)
:)cgrock


sangat bersetuju dengan statement ko :)cgrock

ps : ohh sunroof.. oh moonroof

ocean gurl80
01-05-2012, 08:47 PM
tt...kat situ boleh balut roofliner sunroof tu tak...boleh tt PM no contact kedai tu pada saya..? TQ..

ok,,dah pm num hp owner kedai tu :)

ocean gurl80
01-05-2012, 08:48 PM
sangat bersetuju dengan statement ko :)cgrock

ps : ohh sunroof.. oh moonroof



:)..thanks bro :)

arifrahmanz
01-05-2012, 08:50 PM
tt, letak je no contact owner kedai tu kat sini..mcm syok plak nak buat sunroof ni..haha

ocean gurl80
01-05-2012, 08:58 PM
tt, letak je no contact owner kedai tu kat sini..mcm syok plak nak buat sunroof ni..haha

hihi,,ok ok,,no problem,,,

019-2269164- mahzan

kedai kt kajang..dekat dekat dgn court mammoth kajang tu

yg best tentang kedai ni,,dia ada jual new set sunroof,
so kalau beli new set sunroof, bumbung kete tkyah cat balik.

kalau beli yg halfcut,,bumbung kena cat balik dan tkde warranty

kalau halfcut dlm rm1500 mcm tu..cat bumbung balik katakan rm200 (aku pun tk thau harga cat bumbung) so total rm1700

kalau untuk yg baru,,siap warranty 3 thn, baru RM2k mcm tu

beza dlm rm300 je..ko pun takyah pening nk cari kedai cat semua..dan ada warranty 3 thn lg

apapun terpulang kt masing masing..ada yg suka new set,,,ada yg suka halfcut :)

masa aku g kedai tu..mmg banyak kete ,,ada mamat tu dtg dsri ipoh ke kedai tu semata mata nk wat sunroof je,,hihi..

kalau call kedai tu,,kata "saiful putrajaya" yg bg num hp ni..

jku8505
01-05-2012, 09:04 PM
JPJ lepas x kalu pakai bende nie...

nvmname
01-05-2012, 09:08 PM
tahniah kepada TT.. berape kene?

versa
01-05-2012, 09:11 PM
nmpak kemas btul dia buat...

ocean gurl80
01-05-2012, 09:13 PM
JPJ lepas x kalu pakai bende nie...

selalunya kedai akan wat surat kt jpj dan pastu jpj akan bagi surat kelulusan..

pastu ko tkyah yah dah wat ap apa,,just simpan je surat tu..

dulu kena dptkan surat jpj dulu,,pastu kena g puspakom nk check,,then pastu kena g jpj balik,,

now surat pekeliling baru dah kuar..baru je kuar bln april aritu..so..tkyah g puspakom

so ,,kedai akan tlong wat surat je,,semua tu free je :)

ocean gurl80
01-05-2012, 09:15 PM
tahniah kepada TT.. berape kene?

total kena rm2K untuk new set sunroof dan balut bumbung..
pastu aku tambah dlm rm150 kalau tk silap untuk balut semua 6 tiang dlm kete tu..dah alang alang buat kan..

so total dlm rm2150 mcm tu

ocean gurl80
01-05-2012, 09:17 PM
nmpak kemas btul dia buat...

kualiti kerja kedai ni mmg tip top cuma lepas siap, aku tgk wiring kt bawah dashboard aku tk kemas..maybe boss dia tk sempat check kot..

lain semua ok :)

Duffayoi14
01-05-2012, 09:19 PM
Aku nk repair sunroof aku ni..kedai tu leh buat x?

ocean gurl80
01-05-2012, 09:19 PM
Aku nk repair sunroof aku ni..kedai tu leh buat x?

kedai ni blh wat repair sunroof..

ko call num yg aku bagi td..

Duffayoi14
01-05-2012, 09:20 PM
Tt tukar sunroof baru ye?

Bkn halfcut?

Kalo yg baru, kedai tu pkai brand ape?

ayied_flex
01-05-2012, 09:21 PM
kat area kedah/penang/perlis ada x sapa2 info kedai sal buat sunroof nie.....

akuisaku
01-05-2012, 09:23 PM
x bahaya ke TT buat sunroof kat kete yg aslnyer mmg xde sunroof??..mcm mne dgn aspek2 keselamatan??

ocean gurl80
01-05-2012, 09:27 PM
x bahaya ke TT buat sunroof kat kete yg aslnyer mmg xde sunroof??..mcm mne dgn aspek2 keselamatan??

tk babhaya apa pun,,sebab semua spec ni akan dibuat mengikut spec yg JPJ nak,,

sebab tu lepas buat, kedai akan tangkap gambar dan buat surat tecknical spec sunroof ni untuk dihantar ke jpj untuk kelulusan :)

ocean gurl80
01-05-2012, 09:28 PM
Tt tukar sunroof baru ye?

Bkn halfcut?

Kalo yg baru, kedai tu pkai brand ape?


tukar yg baru,,
brand apa aku tk ingat..tp dari korea..tk silap aku brand cocoroof..aku pun tk ingat lg..

setakat yg aku guna,,mmg puas hati,,:)

ocean gurl80
01-05-2012, 09:28 PM
kat area kedah/penang/perlis ada x sapa2 info kedai sal buat sunroof nie.....

ada sesapa leh jawab tk :)

orange76
02-05-2012, 10:48 PM
bro, nak tanya...dalam sehari boleh siap ke sunroof???tq

ocean gurl80
03-05-2012, 07:08 AM
bro, nak tanya...dalam sehari boleh siap ke sunroof???tq

blh...hantar pagi pagi masa kedai tu bukak,,then ptg dlm kul 6pm -7pm mcm tu dah siap dah..:)

MyWork
03-05-2012, 07:30 AM
wira ble pasang sunroof ke? ada member dlu nak bt tp tnya kat jpj xble pasang. hurm.. citer 2 - 3 tahun lepas. xtau la skrg dah ble atau x :-?

MyWork
03-05-2012, 07:36 AM
double post ...

ocean gurl80
03-05-2012, 10:20 AM
wira ble pasang sunroof ke? ada member dlu nak bt tp tnya kat jpj xble pasang. hurm.. citer 2 - 3 tahun lepas. xtau la skrg dah ble atau x :-?


blh pasang la bro,,dah beribu kete wira pasang sunroof jpj luluskan :)

orange76
03-05-2012, 09:03 PM
blh...hantar pagi pagi masa kedai tu bukak,,then ptg dlm kul 6pm -7pm mcm tu dah siap dah..:)

ok...thanks bro:D..sebab umah jauh nak ulang alik payah jugak..

ocean gurl80
03-05-2012, 09:22 PM
ok...thanks bro:D..sebab umah jauh nak ulang alik payah jugak..

ada aku tgk sorang customer tu dtg dr teluk intan pepagi angar kete..stay kt kedai tu sampai kete dia siap..

orange76
03-05-2012, 09:30 PM
ada aku tgk sorang customer tu dtg dr teluk intan pepagi angar kete..stay kt kedai tu sampai kete dia siap..
msti balik teluk intan buka sunroof layan angin malam, bulan bintang...
ingat nak buat kat keta getz:D..
bro punyer 2 step ker?

ocean gurl80
03-05-2012, 09:38 PM
msti balik teluk intan buka sunroof layan angin malam, bulan bintang...
ingat nak buat kat keta getz:D..
bro punyer 2 step ker?

aku punya 2 step..boleh jongket,,

kalau 1 step cuma blh bukak tutup je

kete getz pun blh wat,,ambik yg baru punya kalau nk wat sunroof,,
puas hati,,

alang alang kan,

JaweWetan
04-05-2012, 03:53 PM
Oooo.. klu sy psg sunrup skang, x yah nak gi puspakom la ye.. pas psg trus bo bwk dgn slambernye... best2.

fyzReE
04-05-2012, 03:55 PM
oit.aku ade kawan supplier sunroof skali pemasangan..smue kete ade ..

JaweWetan
04-05-2012, 04:03 PM
oit.aku ade kawan supplier sunroof skali pemasangan..smue kete ade ..

ye la.. murah ke? klu psg kat wira 2 step brp ye? lokasi mane?

ocean gurl80
04-05-2012, 04:12 PM
Oooo.. klu sy psg sunrup skang, x yah nak gi puspakom la ye.. pas psg trus bo bwk dgn slambernye... best2.

sekarAng ni tkyah g check kt puspakom :)..
settle :)

phantomneo
04-05-2012, 10:36 PM
tq bro....:)..bro kete neo kan? neo pun blh wat kan?

Yep..nampak macam dah banyak neo pasang sunroof...jeles aku dibuat nye hehe..bile lah giliran aku lak nak pasang ~X(

balang
05-05-2012, 12:54 AM
pergh..cepat betul ko buat tt..letak la kat 1st page tu kedai mana buat n harga berapa rm..

ocean gurl80
08-05-2012, 04:40 PM
pergh..cepat betul ko buat tt..letak la kat 1st page tu kedai mana buat n harga berapa rm..

ok ok,,aku letak jap lg :)

han tuah
08-05-2012, 11:37 PM
amboi, cantiknya kereta dah ada sunroof. kemas buatannya

armmar
09-05-2012, 07:26 AM
hihi,,ok ok,,no problem,,,

019-2269164- mahzan

kedai kt kajang..dekat dekat dgn court mammoth kajang tu

yg best tentang kedai ni,,dia ada jual new set sunroof,
so kalau beli new set sunroof, bumbung kete tkyah cat balik.

kalau beli yg halfcut,,bumbung kena cat balik dan tkde warranty

kalau halfcut dlm rm1500 mcm tu..cat bumbung balik katakan rm200 (aku pun tk thau harga cat bumbung) so total rm1700

kalau untuk yg baru,,siap warranty 3 thn, baru RM2k mcm tu

beza dlm rm300 je..ko pun takyah pening nk cari kedai cat semua..dan ada warranty 3 thn lg

apapun terpulang kt masing masing..ada yg suka new set,,,ada yg suka halfcut :)

masa aku g kedai tu..mmg banyak kete ,,ada mamat tu dtg dsri ipoh ke kedai tu semata mata nk wat sunroof je,,hihi..

kalau call kedai tu,,kata "saiful putrajaya" yg bg num hp ni..

Hoho orite bro..

tgh study2 lg...

Kete aku cefiro a32 punya sunroof...

Seprti yg aku tlah post sblm ni.. part gear dia patah.. so kiri kanan dah kaput..

hooho skg kdai kat area Klang nk amik RM1000 tukar sunroof baru sebijik Nissan a32... (tp xdak brg lg)..

nk try yg bro mahzan ni lak.. kalau tukar baru n x usik bumbung best la.. susah gak main brg2 hafkat bukan on time ada.. caroz shope ada brand baru kan..hoho hrapa x cecah 2k la..sebab bumbung dan tebuk n da sunroof..aku tkut kedai 1 lg ni dia leh jer tukar sunroof jenama lain tapi mcm buat baru dari ada sunroof kepada ada sunroof.. x berbaloi..

ocean gurl80
09-05-2012, 07:52 AM
Hoho orite bro..

tgh study2 lg...

Kete aku cefiro a32 punya sunroof...

Seprti yg aku tlah post sblm ni.. part gear dia patah.. so kiri kanan dah kaput..

hooho skg kdai kat area Klang nk amik RM1000 tukar sunroof baru sebijik Nissan a32... (tp xdak brg lg)..

nk try yg bro mahzan ni lak.. kalau tukar baru n x usik bumbung best la.. susah gak main brg2 hafkat bukan on time ada.. caroz shope ada brand baru kan..hoho hrapa x cecah 2k la..sebab bumbung dan tebuk n da sunroof..aku tkut kedai 1 lg ni dia leh jer tukar sunroof jenama lain tapi mcm buat baru dari ada sunroof kepada ada sunroof.. x berbaloi..

ok bro,,try la tnaya kedai tu..kot kot blh adjust ke,,:)

apa apa result inform la kt sini,,,post picture sekali,,hihi

armmar
09-05-2012, 07:59 AM
ok bro,,try la tnaya kedai tu..kot kot blh adjust ke,,:)

apa apa result inform la kt sini,,,post picture sekali,,hihi

hehe orite boss..
tp pic yg defect aku dah post

ejan_
11-05-2012, 09:45 PM
sapa yg dah pakai caroz sunroof nih lebih 3 tahun? any comment?

armmar
14-05-2012, 08:06 AM
hoho xdak reply lg..
mcm sunroof ni x thn lasak jer..
coz sunroof aku dah problem..cefiro a32 model..
tp condition hafkat la..

skg tgh mencari part hafkat baru a32...
sapa2 leh tlg..susah gak tgh tgu dari 3 kedai..
brg xda

ejan_
14-05-2012, 10:37 AM
tulah.. still dalam dilema.. hafkat or caroz.. brg japan nih walau lama, dia punya fitting etc cun..

tapi kalo caroz bagi warranty 3 tahun, mcm nak cuba plak..

armmar
14-05-2012, 04:09 PM
tulah.. still dalam dilema.. hafkat or caroz.. brg japan nih walau lama, dia punya fitting etc cun..

tapi kalo caroz bagi warranty 3 tahun, mcm nak cuba plak..

pomen ckp mcm a32 aku tahan lama..
dia kata biasanya xda problem
tp brg plastik ada patah2..yg aku punya

so amik r caroz baru...

aku mmg kena pakai hafkat la sebab dah mmg ada sunroof

orange76
15-05-2012, 12:07 AM
hehe...aku dah booking buat ari sabtu..harap2 takde masalah lain..

ocean gurl80
15-05-2012, 10:32 AM
hehe...aku dah booking buat ari sabtu..harap2 takde masalah lain..

bro beli yg halfcut or yg baru?nanti post la picture kt sini :)

ocean gurl80
15-05-2012, 10:35 AM
pomen ckp mcm a32 aku tahan lama..
dia kata biasanya xda problem
tp brg plastik ada patah2..yg aku punya

so amik r caroz baru...

aku mmg kena pakai hafkat la sebab dah mmg ada sunroof


oo,,ye la..sebab ko kan dah mmg ada lubang kan,,so kena la pakai halfcut,,kalau yg baru maybe tebuk tu tak sama kot :)

wenn
15-05-2012, 12:12 PM
salam semua..

nk mintak pendapat semua warga cg yg ada experince buat sunrof ataupun tahu kedai nk buat sunroof area kl or selangor ni..

aku nk pasang sunroof kt wira aku..nk tanya kebaikan dan keburukan pasang sunroof dan kedai yg OK untuk buat sunroof ..

risau gak kalau termasuk salah kedai..semua kedai akan cakap diaorg buat yg terbaik,,tapi risau lepas tu ada bocor ke apa ke...tknk ada masalah kemudian ari..

__________________________________________

UPDATE 30/4

salam semua,,kt sini saya update pic sunroof yg saya buat (seperti yg direquest oleh beberapa ahli CG)

sorry..saya tk reti ambik picture sgt,,hihi

HARGA SUNROOF NEW SET RM2K (INCLUDING SUARAT JPJ, BALUT BUMBUNG, LABOUR CHARGES)

PLUS RM150 UNTUK BALUT 6 TIANG

SUNROOF CONDITION : NEW SET (2 STEP)

BRAND: COCOROOF (KOREA MADE)

WARRANTY : 3 THN

wahh!~ smart.. ade bajet nnti nak aku pasang kat satria aku.. :)cgrock

ocean gurl80
15-05-2012, 12:47 PM
wahh!~ smart.. ade bajet nnti nak aku pasang kat satria aku.. :)cgrock

aku dulu harapkan duit bonus aku je,,kalau tkde duit bonus,,confirm la aku tk pasang sunroof ni,,at least duit bonus aku nampak la beli brg kan...daripada beli brg lain yg tk berfaedah kan :)

:)paid

ejan_
15-05-2012, 02:58 PM
baru balik kedai caroz tadi.. saja riki2 tgk brg dan cara diorang pasang... malangnya xde letrik plak..

ocean gurl80
15-05-2012, 03:24 PM
baru balik kedai caroz tadi.. saja riki2 tgk brg dan cara diorang pasang... malangnya xde letrik plak..

ko jumpa mahzan tu ke bro?

armmar
15-05-2012, 03:51 PM
bro girl - hoho tu r aku dah da sunroof masalahnya pomen aku x brape suka sebab dan kacuk brg jepang kat konti.. hoho dah nk wat mcm mana owner lama dah pakao..

hoho aku pun mcm nk g lepak kat caroz..

ejan_
15-05-2012, 04:15 PM
ko jumpa mahzan tu ke bro?

Haah.. Borak2 tanya pendapat.. Dia tunjuk gambar keta ko.. Huhu..

ocean gurl80
15-05-2012, 05:05 PM
Haah.. Borak2 tanya pendapat.. Dia tunjuk gambar keta ko.. Huhu..

hihi,,,ingat dia lg kt aku rupanya,,
mana tak ingatnya,,aku kerap call dia tanya pasal surat kelulusan jpj tu,,

tapi owner kedai ni mmg jenis cool,,aku call mrh mrh pun,,dia tk angin dgn aku..rileks je dia,...

ye la,,aku tunggu surat jpj tu dekat sebulan tu,,hihi

tapi kedai ni mmg best,,,recommended :)

orange76
16-05-2012, 12:39 AM
bro beli yg halfcut or yg baru?nanti post la picture kt sini :)

amik yang baru...dia bagi RM2,200..mahal lah pulak! tapi kalau hati dah suka, buat je lah...nanti aku post kalau jadi buat sabtu ni:D

Penz
16-05-2012, 01:31 AM
setahu aku..pasang sunroof dah tak payah surat jpj skang..
menda alah tu jatuh accessori..dak2 runner tau

orange76
16-05-2012, 01:48 AM
setahu aku..pasang sunroof dah tak payah surat jpj skang..
menda alah tu jatuh accessori..dak2 runner tau

betul bro...kalau rajin selak dalam thread ni ada geng post surat circular JPJ..:D

armmar
16-05-2012, 09:39 AM
amik yang baru...dia bagi RM2,200..mahal lah pulak! tapi kalau hati dah suka, buat je lah...nanti aku post kalau jadi buat sabtu ni:D

hoho berminat.. tp mcm gaji aku dah tu..hahaha

hoho aku mcm nk wat baru gak..tp mcm xberbaloi... orange leh x tlg aku tanya utk masalah aku..

AKU NK GANTI SUNROOF A32 KAT KETA AKU. BRAPE KOS.. GANTI SEBIJIK JER.

huhu aku rasa kaalau buh caroz baru xlari 2k gak ni.. hoho kan senang ada jual part2 sahaja mcm gear ke..brg plastik mudah patah

ocean gurl80
16-05-2012, 11:23 AM
amik yang baru...dia bagi RM2,200..mahal lah pulak! tapi kalau hati dah suka, buat je lah...nanti aku post kalau jadi buat sabtu ni:D

nape ko punya mahal lak ek,,rm2200 tu untuk kete pe? apa lg dpt? siap balut semua 6 tiang ke

ocean gurl80
16-05-2012, 11:27 AM
betul bro...kalau rajin selak dalam thread ni ada geng post surat circular JPJ..:D

btl btl...sekarang dah tkyah nk g jpj and puspakom semua

save duit geng...kalau tk,,g puspakom je dah sah sah tinted kena buang,,blum masuk lg banyak benda lain yg tk kena..semua tu duit beb..huhu

orange76
16-05-2012, 02:40 PM
hoho berminat.. tp mcm gaji aku dah tu..hahaha

hoho aku mcm nk wat baru gak..tp mcm xberbaloi... orange leh x tlg aku tanya utk masalah aku..

AKU NK GANTI SUNROOF A32 KAT KETA AKU. BRAPE KOS.. GANTI SEBIJIK JER.

huhu aku rasa kaalau buh caroz baru xlari 2k gak ni.. hoho kan senang ada jual part2 sahaja mcm gear ke..brg plastik mudah patah

ok, nanti aku tanyakan masalh ko kat owner kedai..:D

orange76
16-05-2012, 02:42 PM
nape ko punya mahal lak ek,,rm2200 tu untuk kete pe? apa lg dpt? siap balut semua 6 tiang ke

dia cakap siap balut semua pillar..keta getz je bro..bro ingat leh discuss lagi tak pasal harga tu??
dia quotes yang untuk sliding atas RM 1800..macam menarik jugak tapi tak leh jongket..:D dilema gak untuk pilih, sbb ada dua pilihan!

ocean gurl80
16-05-2012, 02:53 PM
dia cakap siap balut semua pillar..keta getz je bro..bro ingat leh discuss lagi tak pasal harga tu??
dia quotes yang untuk sliding atas RM 1800..macam menarik jugak tapi tak leh jongket..:D dilema gak untuk pilih, sbb ada dua pilihan!


yang blh jongket la terbaik bro,,,alang alang nk beli,,baik pilih yg puas hati punya..

ko try deal rm2100 untuk semua sekali,,tapi kete aku tu wira la,,
tak tahu la kotkot lain kete lain harga lak,,

ko nk antar bila? nanti aku singgah dtg tgk,,aku dekat je dgn kedai tu :):)cgrock

orange76
16-05-2012, 03:25 PM
yang blh jongket la terbaik bro,,,alang alang nk beli,,baik pilih yg puas hati punya..

ko try deal rm2100 untuk semua sekali,,tapi kete aku tu wira la,,
tak tahu la kotkot lain kete lain harga lak,,

ko nk antar bila? nanti aku singgah dtg tgk,,aku dekat je dgn kedai tu :):)cgrock

hehe...pilihan hati nak jongket..macam ko punya bro..:D
ari sabtu aku hantar, datang je lah bro kalau free..mgkin naik harga kut sbb dah tak yah endorse kut..:D

ocean gurl80
16-05-2012, 03:32 PM
hehe...pilihan hati nak jongket..macam ko punya bro..:D
ari sabtu aku hantar, datang je lah bro kalau free..mgkin naik harga kut sbb dah tak yah endorse kut..:D

aku pun rasa harga naik pasal tu kot,apa pun kpo try la mintak kurang sikit,,mesti blh punya,..ko kata la aku yg rekemen,,at least dia tahu yg dia dah pernah bg harga lain kt aku dulu,,hihi

ko antar sabtu pagi ke? getz kan? hihi,,kalau free aku dtg...

armmar
16-05-2012, 03:37 PM
ok, nanti aku tanyakan masalh ko kat owner kedai..:D

http://www.bmwclubmalaysia.com/forums/attachment.php?attachmentid=24188&d=1335017049

http://www.bmwclubmalaysia.com/forums/attachment.php?attachmentid=24189&d=1335017060

hehe aku suka becerita dgn gambar,..

aku up balik gambar ni..

hoho kalau ko nk try tmpat lain ada 2 kedai yg aku kenal... tp brg utk aku xda skg ni..

hoho mahal pun xpela bro puas ati... caroz.. tp kena amik yg joongket r.. huhu pe2 pun benda ni bila dah ada xpakai sgt pun..

phantomneo
18-05-2012, 01:56 PM
membe aku cakap..walau pon tak payah endorse dah sunruf ni..better simpan resit or surat jpj ke ape ke dokumen yg berkaitan dalam keta..takot2 depa mintak bukti ke ape ke..yelah..macam kes2 endos enjin le..dah endos tapi bile kena rodblock jpj, pegawai tu still cakap tak legal gak..tanya buat endos kat mana lah..macam lah org boleh forge atau buat endos tiruan kan hehe..pengalaman kawan2 aku jelah..

ocean gurl80
18-05-2012, 02:32 PM
membe aku cakap..walau pon tak payah endorse dah sunruf ni..better simpan resit or surat jpj ke ape ke dokumen yg berkaitan dalam keta..takot2 depa mintak bukti ke ape ke..yelah..macam kes2 endos enjin le..dah endos tapi bile kena rodblock jpj, pegawai tu still cakap tak legal gak..tanya buat endos kat mana lah..macam lah org boleh forge atau buat endos tiruan kan hehe..pengalaman kawan2 aku jelah..

yes bro,,aku setuju benda ni..aku pun simpan resit dlm kete termasuk dgn surat kelulusan jpj sekali....manalah tahu..kot kot ada problem nanti,,,:)

armmar
18-05-2012, 04:54 PM
Aku resit pun xdak.. kot keta keta ko pakai jenis hot... polis terliur.. mcm zaman motor dulu r..kalau mmg dah bawak z... mmg kena tahan la dulu

orange76
18-05-2012, 11:47 PM
Aku resit pun xdak.. kot keta keta ko pakai jenis hot... polis terliur.. mcm zaman motor dulu r..kalau mmg dah bawak z... mmg kena tahan la dulu

bro, dalam mudah ada jual sunroof A32, harga RM 1300 lebih kurang...

armmar
19-05-2012, 06:53 AM
bro, dalam mudah ada jual sunroof A32, harga RM 1300 lebih kurang...

http://www.mudah.my/Sunroof+original+a32-14996910.htm?last=1

yg ni ker bro..

hoho ni kedai yg aku dok g la..
http://www.mudah.my/li?ca=8_s&id=127148

mmg diorang jadual pack jer.. yg aku g kat klang..

barang a32 ni.. ada kat kajang... aku tgu mgu dpan g ngan dia.. sebab a32 ni lak.. ada 2 jenis lg.. ada yg kecik skit atau besar saiz dia.. hohooho..

tq geng!

orange76
19-05-2012, 02:08 PM
http://www.mudah.my/Sunroof+original+a32-14996910.htm?last=1

yg ni ker bro..

hoho ni kedai yg aku dok g la..
http://www.mudah.my/li?ca=8_s&id=127148

mmg diorang jadual pack jer.. yg aku g kat klang..

barang a32 ni.. ada kat kajang... aku tgu mgu dpan g ngan dia.. sebab a32 ni lak.. ada 2 jenis lg.. ada yg kecik skit atau besar saiz dia.. hohooho..

tq geng!
aku pergi td...tp dia x leh wat ari ni..sebab keta semalam punya dia tak smpat siap...aku dah tanya pasal masalah sunroof bro, dia bgtau ada parts tp kena call dia..019-2269164 Mahzan..

xitachi
19-05-2012, 02:43 PM
aku nk buat gak tp harga nya nk wat smpi 2k..buat aku terdiam...

armmar
19-05-2012, 11:57 PM
aku pergi td...tp dia x leh wat ari ni..sebab keta semalam punya dia tak smpat siap...aku dah tanya pasal masalah sunroof bro, dia bgtau ada parts tp kena call dia..019-2269164 Mahzan..

tq byk2 hoho t aku g sana gak kalau aku x leh wat ngan yg aku dah deal..

phantomneo
20-05-2012, 01:10 AM
Aku resit pun xdak.. kot keta keta ko pakai jenis hot... polis terliur.. mcm zaman motor dulu r..kalau mmg dah bawak z... mmg kena tahan la dulu


hahaha aku sokong cakap ko bro..betul3..hahaha..tak bawak laju pon still polis ke jpj rase kita bawak laju gak kan..ade2 je hish hehe ~X(

armmar
20-05-2012, 07:25 AM
hahaha aku sokong cakap ko bro..betul3..hahaha..tak bawak laju pon still polis ke jpj rase kita bawak laju gak kan..ade2 je hish hehe ~X(

hehhe tu r..kalau motor tu..teruss tgk chasis z kat tekak motor tu.. hahah tgk chasis ada kacau x..

hahaha skg aku pakai keta yg da sunroof.. mmg original model pun stgh2 tu da sunroof mmg dia x kacau...

sekrang lak,,, sunroof dah mmg aksesori... hohoho dah xkacau sgt la polis jpj kot.. yg kacau! kedai sunroof x menang tgn skg bro

laa... yg kat kajang tuh mmg mahzan dah.. sama no phone yg aku dpt

armmar
27-05-2012, 05:45 AM
Baru pergi pagi smalam... brg aku dah kena jual.. aku book ngan bg downpayment snang.. br ada br x kna let go

orange76
28-05-2012, 12:04 AM
Baru pergi pagi smalam... brg aku dah kena jual.. aku book ngan bg downpayment snang.. br ada br x kna let go

:D:D lepas ni mesti tak kena jual..

armmar
28-05-2012, 07:16 PM
ahhh tu la... huhu

[V]endetta
28-05-2012, 07:24 PM
kemas keje ni, btw kete apa tu TT dlm gambar?

ocean gurl80
28-05-2012, 08:15 PM
endetta;13365855']kemas keje ni, btw kete apa tu TT dlm gambar?

kete wira je bro,,,

sorry semua,,lama tk online..bz sikit la 2- mingu ni,,students register masuk..bz sikit kt opis,,huhu

orange76
28-05-2012, 08:28 PM
kete wira je bro,,,

sorry semua,,lama tk online..bz sikit la 2- mingu ni,,students register masuk..bz sikit kt opis,,huhu

aku dah buat bro...tapi ada benda yg owner kena baiki operation kedai dier, hasil dia buat memang memuaskan...tp kalau dia boleh improve lagi bagus

1) ruang menunggu untuk customer (mesti customer nak lihat proses kerja buat)at least ada tempat duduk, meja...
2) ruang untuk buat sunroof (sepatutnya keta buat dalam kedai, ni dalam kedai penuh dengan sunroof potong, sepatutnya simpan dalam setor..pekerja dia pun mengeluh sebab ruang sempit, boleh effect hasil kerja sebab ganggu mood pekerja dia) bayangkan kalau sehari ada 4 keta masuk..mesti kelam kabut..buat tengah panas..
3) masa buat sunroof sepatutnya, seat keta kena buka, ni aku tengok pekerja pijak seat..adoi..menyirap gak..pastu barang2 yang dibuka macam pillar panel dan lain2 patut letak dalam satu tray ke..taklah bersepah dalam kereta...dan boleh elak hilang atau defect

kalau boleh improve lagi naik imej kedai ni..apa2pun hasil kerja dia memuaskan and recommended pada sapa2 nak pasang sunroof..yang baru atau halfcut punyer..:D

thedoctor
28-05-2012, 08:29 PM
menarik2...den taktau sgt pasal sunroof ni..igt dpt dr halfcut jer...rupenyer ade baru...smart gak 2 set tt nyer ni..kalau 3step berape harge yer??ape yg lg best???

ocean gurl80
28-05-2012, 08:49 PM
aku dah buat bro...tapi ada benda yg owner kena baiki operation kedai dier, hasil dia buat memang memuaskan...tp kalau dia boleh improve lagi bagus

1) ruang menunggu untuk customer (mesti customer nak lihat proses kerja buat)at least ada tempat duduk, meja...
2) ruang untuk buat sunroof (sepatutnya keta buat dalam kedai, ni dalam kedai penuh dengan sunroof potong, sepatutnya simpan dalam setor..pekerja dia pun mengeluh sebab ruang sempit, boleh effect hasil kerja sebab ganggu mood pekerja dia) bayangkan kalau sehari ada 4 keta masuk..mesti kelam kabut..buat tengah panas..
3) masa buat sunroof sepatutnya, seat keta kena buka, ni aku tengok pekerja pijak seat..adoi..menyirap gak..pastu barang2 yang dibuka macam pillar panel dan lain2 patut letak dalam satu tray ke..taklah bersepah dalam kereta...dan boleh elak hilang atau defect

kalau boleh improve lagi naik imej kedai ni..apa2pun hasil kerja dia memuaskan and recommended pada sapa2 nak pasang sunroof..yang baru atau halfcut punyer..:D



salam bro,,

aku mmg sgt sgt bersetuju dgn apa yg ko bgtau tu.pada aku kedai dia tk organize sgt,,mmg mcm berterabur sikit,,

tapi tu la..nk wat cmaner kan,..kedai sunroof ni ad aberapa kjerat je la kt malaysia ni kan,,huhu

masa dia wat kete aku pun,,pas siap,,abis aku tgk wiring kt bawah dashboard aku berterabur..tapi aku tk tegur la,,sebab aku tgk hasil keje cantik,,cuma diaorg ni tk jaga sgt benda y gmcm tu,,yg penting pada diaorg,,sunroof tu siap

tk cakap la kedai tu tk bgs,,cuma saya sgt setuju dgn komen bro tu..

:)cgrock

ocean gurl80
28-05-2012, 08:50 PM
menarik2...den taktau sgt pasal sunroof ni..igt dpt dr halfcut jer...rupenyer ade baru...smart gak 2 set tt nyer ni..kalau 3step berape harge yer??ape yg lg best???

rasanya untuk sunroof yg baru cuma ada 2 step je,,

3 step cmaner ye?

thedoctor
28-05-2012, 08:52 PM
rasanya untuk sunroof yg baru cuma ada 2 step je,,

3 step cmaner ye?

o yela..mane ade 3.sori..unforced error mistake....sunroof 2step smart time die jongkit ckit tu..hehe..

ocean gurl80
28-05-2012, 08:58 PM
o yela..mane ade 3.sori..unforced error mistake....sunroof 2step smart time die jongkit ckit tu..hehe..

hihi,,tu la,,jenuh aku pikir ada ke sunrrof 3 step td,,hihi

orange76
28-05-2012, 09:19 PM
menarik2...den taktau sgt pasal sunroof ni..igt dpt dr halfcut jer...rupenyer ade baru...smart gak 2 set tt nyer ni..kalau 3step berape harge yer??ape yg lg best???

apalagi bro...amik baru ada waranty 3 tahun..:D
betul tak TT??:D:D
owner dia mungkin nak naik harga kut pas ni..sebab ada borak pasal harga!:)

armmar
29-05-2012, 05:28 AM
salam bro,,

aku mmg sgt sgt bersetuju dgn apa yg ko bgtau tu.pada aku kedai dia tk organize sgt,,mmg mcm berterabur sikit,,

tapi tu la..nk wat cmaner kan,..kedai sunroof ni ad aberapa kjerat je la kt malaysia ni kan,,huhu

masa dia wat kete aku pun,,pas siap,,abis aku tgk wiring kt bawah dashboard aku berterabur..tapi aku tk tegur la,,sebab aku tgk hasil keje cantik,,cuma diaorg ni tk jaga sgt benda y gmcm tu,,yg penting pada diaorg,,sunroof tu siap

tk cakap la kedai tu tk bgs,,cuma saya sgt setuju dgn komen bro tu..

:)cgrock


DIORANG YANG SUNROOF NI MUSUH GAK KAT POMEN2 KETA... mcm wiring diorang pentingkan sunroof jer.. janji sunroof jalan.. nanti wirng lain problem kena g kedai wiring la..

hoho kalau nk rilek ada kedai geng dia gak kat klang.. pe2 smua source sama je dari halfcut.. sapa x knal mahzan.. org lain pun amik brg ngan dia gak kadang2.. bg dia xdak competitor pun sbab dah ada nama...

pe2 pun aku tgh tgu sunroof aku dari diorang.. hooho

armmar
20-07-2012, 12:37 PM
isnin nk ke kajang yg wat sunroof tuh.. pegh 2 bulan lebey dah tgu barang a32 sunroof nih..

ocean gurl80
20-07-2012, 01:28 PM
isnin nk ke kajang yg wat sunroof tuh.. pegh 2 bulan lebey dah tgu barang a32 sunroof nih..

huhu,,nanti bro tepek picture kt sini ek,,

brapa dia caj bro

jerungenius
20-07-2012, 01:51 PM
pasang sunroof skrg x perlu surat jpj da..

armmar
20-07-2012, 03:15 PM
aku dah buat bro...tapi ada benda yg owner kena baiki operation kedai dier, hasil dia buat memang memuaskan...tp kalau dia boleh improve lagi bagus

1) ruang menunggu untuk customer (mesti customer nak lihat proses kerja buat)at least ada tempat duduk, meja...
2) ruang untuk buat sunroof (sepatutnya keta buat dalam kedai, ni dalam kedai penuh dengan sunroof potong, sepatutnya simpan dalam setor..pekerja dia pun mengeluh sebab ruang sempit, boleh effect hasil kerja sebab ganggu mood pekerja dia) bayangkan kalau sehari ada 4 keta masuk..mesti kelam kabut..buat tengah panas..
3) masa buat sunroof sepatutnya, seat keta kena buka, ni aku tengok pekerja pijak seat..adoi..menyirap gak..pastu barang2 yang dibuka macam pillar panel dan lain2 patut letak dalam satu tray ke..taklah bersepah dalam kereta...dan boleh elak hilang atau defect

kalau boleh improve lagi naik imej kedai ni..apa2pun hasil kerja dia memuaskan and recommended pada sapa2 nak pasang sunroof..yang baru atau halfcut punyer..:D

Bro Oceon -

http://www.bmwclubmalaysia.com/forums/attachment.php?attachmentid=24188&d=1335017049
uplod pic yg rosak skg ni dulu..

https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcT0wr_BejK41HqH_N10Skw8kTHPOm8yc brx-_88nfR0_3uk0v-XuQ

nmpaknya kena wrap dulu r leder seat aku.. syg gak dok lotion tetiba men2 pijak jew.. nk tgl mcm malas.. so siap2 cover r nmpk gya wat mcm ni..

xtau dia caj brape... tp kalau kat klang (member dia nk 1k).. aku replace jew!

orange76
20-07-2012, 11:40 PM
Bro Oceon -

http://www.bmwclubmalaysia.com/forums/attachment.php?attachmentid=24188&d=1335017049
uplod pic yg rosak skg ni dulu..

https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcT0wr_BejK41HqH_N10Skw8kTHPOm8yc brx-_88nfR0_3uk0v-XuQ

nmpaknya kena wrap dulu r leder seat aku.. syg gak dok lotion tetiba men2 pijak jew.. nk tgl mcm malas.. so siap2 cover r nmpk gya wat mcm ni..

xtau dia caj brape... tp kalau kat klang (member dia nk 1k).. aku replace jew!

elok la wrap..kalau tak memang akan hangin tengok seat kena pijak..

armmar
21-07-2012, 04:31 AM
hahahha angin bro... syg2... myb sekejap jer kot tp aku punya.. tanggal dan ganti len jew..hoho

jaeDU5695
05-08-2012, 10:55 AM
emm.. lawa kreta tt...

amayzz
18-01-2014, 03:38 PM
aku dah buat bro...tapi ada benda yg owner kena baiki operation kedai dier, hasil dia buat memang memuaskan...tp kalau dia boleh improve lagi bagus

1) ruang menunggu untuk customer (mesti customer nak lihat proses kerja buat)at least ada tempat duduk, meja...
2) ruang untuk buat sunroof (sepatutnya keta buat dalam kedai, ni dalam kedai penuh dengan sunroof potong, sepatutnya simpan dalam setor..pekerja dia pun mengeluh sebab ruang sempit, boleh effect hasil kerja sebab ganggu mood pekerja dia) bayangkan kalau sehari ada 4 keta masuk..mesti kelam kabut..buat tengah panas..
3) masa buat sunroof sepatutnya, seat keta kena buka, ni aku tengok pekerja pijak seat..adoi..menyirap gak..pastu barang2 yang dibuka macam pillar panel dan lain2 patut letak dalam satu tray ke..taklah bersepah dalam kereta...dan boleh elak hilang atau defect

kalau boleh improve lagi naik imej kedai ni..apa2pun hasil kerja dia memuaskan and recommended pada sapa2 nak pasang sunroof..yang baru atau halfcut punyer..:D
Kasi up sket gambr sunroof bro dr dlm ngan bakut kapet roof tu

ocean gurl80
22-01-2014, 07:14 AM
Kasi up sket gambr sunroof bro dr dlm ngan bakut kapet roof tu


nk tgk gak,,,up sikit broooo:)cgrock:)cgrock

amayzz
22-01-2014, 07:57 PM
salam semua..

Nk mintak pendapat semua warga cg yg ada experince buat sunrof ataupun tahu kedai nk buat sunroof area kl or selangor ni..

Aku nk pasang sunroof kt wira aku..nk tanya kebaikan dan keburukan pasang sunroof dan kedai yg ok untuk buat sunroof ..

Risau gak kalau termasuk salah kedai..semua kedai akan cakap diaorg buat yg terbaik,,tapi risau lepas tu ada bocor ke apa ke...tknk ada masalah kemudian ari..

__________________________________________

update 30/4

salam semua,,kt sini saya update pic sunroof yg saya buat (seperti yg direquest oleh beberapa ahli cg)

sorry..saya tk reti ambik picture sgt,,hihi

harga sunroof new set rm2k (including suarat jpj, balut bumbung, labour charges)

plus rm150 untuk balut 6 tiang

sunroof condition : New set (2 step)

brand: Cocoroof (korea made)

warranty : 3 thn


kain balut bumbung tu warna hitam ajer ker ada ye?warna len xde ker tt?

ocean gurl80
24-01-2014, 01:35 PM
kain balut bumbung tu warna hitam ajer ker ada ye?warna len xde ker tt?

warna lain ada....tp hitam la yg best...nampak smart kete :)

nakar
24-01-2014, 02:53 PM
wow sak kok xpyh bukak tgkap la nt.....pastu leh tgk langit lg tu.untung la......

majuniagadotcom
22-05-2014, 12:05 PM
warna lain ada....tp hitam la yg best...nampak smart kete :)

camner dah 2 taun pakai.. ada bocor2 tak?

ocean gurl80
22-05-2014, 02:44 PM
camner dah 2 taun pakai.. ada bocor2 tak?

salam,,

tkde bocor,,mg terbaik,,problem pun tk pernah

last month aku ada buat sunroof untuk kete honda aku..kali ni lg cantik dia punya slide..mcm 3 step punya tp harga sama mcm 2 step

nanti aku upload pic or buat thread baru..tk sempat lg nk ambik pic,,maybe minggu ni,,

mmg terbaik!!

exboy
22-05-2014, 07:10 PM
Haha..nnt gte da kua, bole la owner inspira buat sunroof gak..baru kn par ngan gte..:D

majuniagadotcom
23-05-2014, 10:09 AM
salam,,

tkde bocor,,mg terbaik,,problem pun tk pernah

last month aku ada buat sunroof untuk kete honda aku..kali ni lg cantik dia punya slide..mcm 3 step punya tp harga sama mcm 2 step

nanti aku upload pic or buat thread baru..tk sempat lg nk ambik pic,,maybe minggu ni,,

mmg terbaik!!

kalau ada gambar tengah pasang lagi ok.. sebab aku nak belajar cara pasang tebuk lubang ni..

sekarang aku pasang sunroof dengan kaedah potong & welding..

majuniagadotcom
23-05-2014, 10:10 AM
saper nak sunroof beetle aku ada..

ocean gurl80
23-05-2014, 10:30 AM
kalau ada gambar tengah pasang lagi ok.. sebab aku nak belajar cara pasang tebuk lubang ni..

sekarang aku pasang sunroof dengan kaedah potong & welding..

hambar tgh pasang mmg ada,,tp aku tk la ambik banyak,,

nanti next week aku upload picture

majuniagadotcom
26-05-2014, 09:33 AM
hambar tgh pasang mmg ada,,tp aku tk la ambik banyak,,

nanti next week aku upload picture

ok.. terima kasih..

Mlm kang start cincang alza masuk double sunroof.. kalau sempat aku taruk picture sini..:)cgrock

yoncarwash
26-05-2014, 09:47 AM
hui cantek la kereta TT.. berapa jam nak siap kan ni?

majuniagadotcom
28-05-2014, 11:48 AM
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/10348377_4185304088492_8790424948754806810_n.jpg

majuniagadotcom
28-05-2014, 11:49 AM
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/10320450_4185304008490_4205257687783987991_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/1520793_4185303928488_3992134277124476999_n.jpg

zoolhilmi
28-05-2014, 12:24 PM
Power2..... exora boleh buat tak ha sunroof ni? Sbb dia ada ekon blower tak silap...