PDA

View Full Version : bagus ke guna medical card prudential?


Pages : [1] 2

Ramona Bunga
10-02-2012, 10:46 AM
Hai, siapa-siapa yang pernah guna atau still guna medical card prudential, jom la share info. Bagus ke tak? :)

Or kalau korang ada guna medical card lain? Which one yang the most reliable ek?:-?

Ridzuan_AIA
10-02-2012, 11:02 AM
Pendapat saya,mana2 punya medical card anda pakai. semuanya bagus belaka..janji claim depa bayar.

Cuma perbezaan medical card setiap company adalah FEATURE dan BENEFIT yand ditawarkan.....itu yg nk kena faham bebetul disitu.

contoh, kalau orang yg tgh nk shopping beli TV. macam2 jenis TV ada sekarang dalam pasaran, ada LCD,ada HD ada LED tapi semuanya TV juga!

Ramona Bunga
10-02-2012, 11:08 AM
oooo yeke? so kalau nak tengok benefit, yang tinggi annual or life limit tu bagus ke?

Ridzuan_AIA
10-02-2012, 11:14 AM
oooo yeke? so kalau nak tengok benefit, yang tinggi annual or life limit tu bagus ke?

bukan itu sahaja, total pakej yang ditawarkan..maksud saya pakej disini adalah feature dan benefit medical card itu sahaja, bukan pakej2 sekali dengan rider macam2.... kerana persoalan sis berkenaan medical card kan? :)

Ramona Bunga
10-02-2012, 11:18 AM
yup. nak tau je. sebab search kat google ni, rata-ratanya guna prudential. that's why nak tau, betul ke prudential ni bagus.

hope sape2 yang ada pengalaman guna, boleh share kat sini :)

azanney
10-02-2012, 11:21 AM
jom share...minat juga nak tau ni...

Ramona Bunga
10-02-2012, 11:24 AM
itulah, takde ke sape2 yang berpengalaman guna medical card. ejen-ejen ke? meh la explain. sharing is caring :)

cili api
10-02-2012, 11:24 AM
kalu aku nak ambek medikal card ni kena tgk pakej dia.. faedah dia.. brapa lama kena bayar.. ROI.. pastu compare dengan medikal card company lain... mana yg lebih bagus pada aku tulah yg aku akan ambek.. bagi aku medikal card ni mmg perlu ambek..

Ridzuan_AIA
10-02-2012, 11:32 AM
itulah, takde ke sape2 yang berpengalaman guna medical card. ejen-ejen ke? meh la explain. sharing is caring :)

telefon dan buat apoimen trus dgn ejen pru..better one to one session lagi dapat byk info dari secebis sini sikit, secebis sana sikit... antara ejen aku rekomen aziz riadi..call dia terus

p/s: komisen 50/50 ye cik aziz hhahaha :)

Ramona Bunga
10-02-2012, 11:33 AM
owh ok. kalau yang ada co-insurans tu macam mana? prudential ada co-insurans kan? AIA macam mana? ada co-insurans?

azanney
10-02-2012, 11:36 AM
owh ok. kalau yang ada co-insurans tu macam mana? prudential ada co-insurans kan? AIA macam mana? ada co-insurans?

co insurance tu apa??

Ramona Bunga
10-02-2012, 11:37 AM
telefon dan buat apoimen trus dgn ejen pru..better one to one session lagi dapat byk info dari secebis sini sikit, secebis sana sikit... antara ejen aku rekomen aziz riadi..call dia terus

p/s: komisen 50/50 ye cik aziz hhahaha :)


kalau nak tanya ejen, senang jela macam tu. sekarang ni nak mintak info dari pengguna. ejen-ejen ni mesti nak citer yang elok-elok je kan. so, cadangnya nak kumpul info la dulu. lepas tu baru refer ke ejen.:)

Ramona Bunga
10-02-2012, 11:40 AM
co insurance tu apa??

saya pun tak berapa tau. tapi ada sorang member ni, dia pernah guna medical card prudential. memang prudential bayar kan bil hospital semua, tapi lepas tu dia tetap kena bayar 10%. katanya untuk co-insurans. haaa, macam mana tu?:-?

thamsyarul
10-02-2012, 11:43 AM
Bro, aku suggest amik ngan itikar@takaful Malaysia. Islamik.... Mana˛ kad pun ok. Prudential banyak orng pakai sebab company nie dah lama diMsia. Ang kena wat servey gak ngan company˛ lain dia punya benefit biasanya lain company lain cover.
Biasanya ang kena check kalau contohnya monthly rm100 ape yang dia cover, Bilik berapa cover, Ape penyakit˛ yang tiddak dicover. Aku skarang pakai PMCare amik ngan Takaful M'sia. So far ok jee. Jangan tanya berapa bayar pasal aku company bayar.

Ridzuan_AIA
10-02-2012, 11:43 AM
owh ok. kalau yang ada co-insurans tu macam mana? prudential ada co-insurans kan? AIA macam mana? ada co-insurans?

semua company ada co-insuran...

just sharing sket, sejarah ko-insuran ni wujud bila satu masa dulu bilamana insuran comp bayar 100% claim, ramai orang amik advantage contohnya dia admitted sebab sakit perut, pastu dia minta doktor wat bill ada sakit lain sekali. so bila buat claim, sepatutnya insuran bayar contoh RM5ribu je, tpi sekali dengan sakit lain dh jadi RM10ribu..ini dh jadi kes fraud.

jadi dekat sini insuran cmpany start impose co-insuran suapaya customer tak suka2 minta claim sana sini kesudahannya nanti insuran company pelingkup dan bankrupt.

insuran comppany jual medical card bukanla untung besar mana, ia jual kerana ia adalah produk asas bagi insuran kesihatan...

cuma perbezaan sesetangah companny apa depa buat, 'cut cost' dengan tawarkn benefit yang munasabah mengikut kekuatan kewangan depa...

jadi persoalan sis berkenaan aia, yes aia juga ada co-isnuran TETAPI hanya selepas habis penggunaaaan maanfaat BEBAS KO-INSURAN ..nk tahu lebih laanjut boleh refer laman blog saya atau hubungi saya terus

thamsyarul
10-02-2012, 11:48 AM
saya pun tak berapa tau. tapi ada sorang member ni, dia pernah guna medical card prudential. memang prudential bayar kan bil hospital semua, tapi lepas tu dia tetap kena bayar 10%. katanya untuk co-insurans. haaa, macam mana tu?:-?

x berapa paham maksud ang dengan co-insurans pasal setahu aku co-insuran maksudnya company insuran tu akan share cover claim customer. bukan customer kena bayar, ang kan ddah bayar premium bulan˛. Nie kena check semula perjanjian masa amik card tu... mungkin dlm perjanjian ang tanggung 10%.:-?

primefiqone
10-02-2012, 11:48 AM
Prudential merupakan syarikat insuran yg no3 tebaik di dunia selepas AIG
tapi kalau di Malaysia ni sy cadangkan guna Great Eastern
diorg yg terbaik di Asia
benefit dia lagi tinggi dari Prudential

thamsyarul
10-02-2012, 11:52 AM
Definitions (2)1. An insurance policy provision under which the insurer and the insured share costs incurred after the deductible is met, according to a specific formula.

2. More generally, a sharing of risk between the insurer and the insured. also called copay.

amizaar
10-02-2012, 11:52 AM
salam, sekadar nak berkongsi.
Dulu saya mmg zero tang insuran ni.
Mula2 diperkenalkan oleh etiqa. Takde medical card. Tp sbb ZERO knowledge, agree jek ambil polisi ni. Tp kekdg ada ponteng gakla bayar bulanan. hehehe. RM 100 sebulan.

pastu berkenalan dgn PRUBSN, ada medical card. best la kan? sign up. RM110 sebulan. Tapi dan sebulan jek. hahaha.

Balik kampung, jumpa dgn mama kawan. Dia buat MAA. Mama ni org kampung je, tapi sebelum sign up mane2 company takaful dia pergi ke semua syarikat takaful dan ambil knowledge dan compare mane yang terbaik. Then, yang terbaik bagi dia MAA. Saya dengar dia sembang, pastu g sendiri kelas MAA. Dgr sendiri dr otai MAA yang dulunya aktif buat etiqa. Siap compare lagi dengan polisi prubsn saya. huhu. *malu sebab sebelum tu dengar kelebihan medical card MAA, dalam hati duk compare dgn polisi PruBSN- rasa kecik jek, hahaha*. Masa tu lah rasa dpt pencerahan. Alhamdulillah. Nilai bayaran yang sama bulan-bulan RM110, tapi benefit yang sangat berbaloi-baloi. Yelah, kita nak yang terbaik kan? Ohya, RM110 tu bukan medical card sj, sekali dengan saving. Dan cash valuenya sangatlah tinggi. Kalau medical card sahaja, RM 60 (bagi umur 25 tahun) dan dapat card bernilai RM100k itu. Dan yang paling buat saya berpaling tadah dr PruBSN, MAA takde ko-takaful. Maksudnya, kalau g hospital takdenya kena dahulukan duit kita. Semua FREE. Yelah, mmg la yg PruBSN minimum kena bayar RM500 je(kalau tak silap) tapi kita dah la sakit, nak menyakitkan lagi pikau pasal duit wat pe. Dah ada yang free, tak mau kah?? :D

Nak cerita lebih, sy bukan agen bertauliah. Tapi nampaklah mane yang terbaik. Tapi kalau sesiapa hendak taw pasal MAA, boleh bagi contact kat saya (0145005852) dan saya forward kt mama kawan saya tu. FYI, MAA menang tiga tahun berturut-turut syarikat takaful terbaik. Lagipon rider dia bayak, untuk haji boleh. ibu mengandung boleh. Banyak lagi lah. Kalau nak dapat cket pencerahan pasal medical card MAA, boleh baca kat sini http://www.maatakaful.com.my/pdf/SMART%20MEDIC%20100%20FINAL.pdf

Pengajaran terpenting bagi saya, cari ilmu. Buat perbandingan. Kita ada hak memilih yang terbaik. Dulu semberono jek, asal dgr orang cakap. Padahal sendiri boleh pikir. huhu. Berfikir dengan ilmu. Dan penting sangat2 medical card ni. Sediakan payung sebelum hujan, ye dak? Tak kesah la korang rasa yang mane baik, yang penting ada. Saya cuma fikirkan benefit untuk saya dan family jek.

Ramona Bunga
10-02-2012, 11:53 AM
x berapa paham maksud ang dengan co-insurans pasal setahu aku co-insuran maksudnya company insuran tu akan share cover claim customer. bukan customer kena bayar, ang kan ddah bayar premium bulan˛. Nie kena check semula perjanjian masa amik card tu... mungkin dlm perjanjian ang tanggung 10%.:-?

saya pun tak berapa tahu. sebab tu tanya ni. tu member yang cerita, saya pun tak faham sangat. sori kalau salah :-S

alkhawarizmi
10-02-2012, 11:55 AM
Kalau nk tau penjelasan lanjut kontek aku 0199990799
Prudential bsn takaful

thamsyarul
10-02-2012, 12:05 PM
saya pun tak berapa tahu. sebab tu tanya ni. tu member yang cerita, saya pun tak faham sangat. sori kalau salah :-S

No Prob. Amik semua info dan fahami dulu baru amik ape card yang terbagus. Lagi satu tepuk dada tanya selera. Kalau aku amik@bayar sendiri, aku cari yang cover terbanyak skali,:D klw leh x nak yang ader coinsurance pasal aku x tau masa sakit nanti ader duit @ xde.:D.#:-S Aku x berminat ngan card yang ader saving˛ nie pasal kalau ang nak saving gi simpan duit kat bank/inves. Kalau yang ader saving˛ nie biasanya cover sedikit kurang laa.:">

azanney
10-02-2012, 12:45 PM
salam, sekadar nak berkongsi.
Dulu saya mmg zero tang insuran ni.
Mula2 diperkenalkan oleh etiqa. Takde medical card. Tp sbb ZERO knowledge, agree jek ambil polisi ni. Tp kekdg ada ponteng gakla bayar bulanan. hehehe. RM 100 sebulan.

pastu berkenalan dgn PRUBSN, ada medical card. best la kan? sign up. RM110 sebulan. Tapi dan sebulan jek. hahaha.

Balik kampung, jumpa dgn mama kawan. Dia buat MAA. Mama ni org kampung je, tapi sebelum sign up mane2 company takaful dia pergi ke semua syarikat takaful dan ambil knowledge dan compare mane yang terbaik. Then, yang terbaik bagi dia MAA. Saya dengar dia sembang, pastu g sendiri kelas MAA. Dgr sendiri dr otai MAA yang dulunya aktif buat etiqa. Siap compare lagi dengan polisi prubsn saya. huhu. *malu sebab sebelum tu dengar kelebihan medical card MAA, dalam hati duk compare dgn polisi PruBSN- rasa kecik jek, hahaha*. Masa tu lah rasa dpt pencerahan. Alhamdulillah. Nilai bayaran yang sama bulan-bulan RM110, tapi benefit yang sangat berbaloi-baloi. Yelah, kita nak yang terbaik kan? Ohya, RM110 tu bukan medical card sj, sekali dengan saving. Dan cash valuenya sangatlah tinggi. Kalau medical card sahaja, RM 60 (bagi umur 25 tahun) dan dapat card bernilai RM100k itu. Dan yang paling buat saya berpaling tadah dr PruBSN, MAA takde ko-takaful. Maksudnya, kalau g hospital takdenya kena dahulukan duit kita. Semua FREE. Yelah, mmg la yg PruBSN minimum kena bayar RM500 je(kalau tak silap) tapi kita dah la sakit, nak menyakitkan lagi pikau pasal duit wat pe. Dah ada yang free, tak mau kah?? :D

Nak cerita lebih, sy bukan agen bertauliah. Tapi nampaklah mane yang terbaik. Tapi kalau sesiapa hendak taw pasal MAA, boleh bagi contact kat saya (0145005852) dan saya forward kt mama kawan saya tu. FYI, MAA menang tiga tahun berturut-turut syarikat takaful terbaik. Lagipon rider dia bayak, untuk haji boleh. ibu mengandung boleh. Banyak lagi lah. Kalau nak dapat cket pencerahan pasal medical card MAA, boleh baca kat sini http://www.maatakaful.com.my/pdf/SMART%20MEDIC%20100%20FINAL.pdf

Pengajaran terpenting bagi saya, cari ilmu. Buat perbandingan. Kita ada hak memilih yang terbaik. Dulu semberono jek, asal dgr orang cakap. Padahal sendiri boleh pikir. huhu. Berfikir dengan ilmu. Dan penting sangat2 medical card ni. Sediakan payung sebelum hujan, ye dak? Tak kesah la korang rasa yang mane baik, yang penting ada. Saya cuma fikirkan benefit untuk saya dan family jek.

menarik ni..mcm berminat...

ada apa˛ counter dr pru?

dhiaperfumes
10-02-2012, 12:51 PM
mmg bagus berbanding insurans lain... takaful prudential.. sambil medical card sambil saving...

rznn
10-02-2012, 02:42 PM
demmit la.. ako and org umah dah pki dah dkt 1 taun lebey dah.. time beli dlu macam2 la dia ckp... claim takder prob le aper la

tup - tup la nih org umah ako masuk spital sbb keracunan makanan.
nk di jadik kan citer org umah ako mengandung, so polisi hospital yg ako g tuh lak, kalu mengandung, mesti dr yg bahagian mengandung nih handle walaupun sbb keracunan makanan

tuh tak per la... ako ok jer memule tuh.. tp ble mintak GL, prudential tak mau bg pasal report dr tuh di keluarkan oleh dr yg jg bahagian mengandung nih walaupun reason sakit tuh takder kaitan ngan mengandung...

wah punyer la berbuluuuu........................ rase nk cancel n koyak2 kan jer medical card tuh.... hawaw betul!

Ramona Bunga
10-02-2012, 03:09 PM
demmit la.. ako and org umah dah pki dah dkt 1 taun lebey dah.. time beli dlu macam2 la dia ckp... claim takder prob le aper la

tup - tup la nih org umah ako masuk spital sbb keracunan makanan.
nk di jadik kan citer org umah ako mengandung, so polisi hospital yg ako g tuh lak, kalu mengandung, mesti dr yg bahagian mengandung nih handle walaupun sbb keracunan makanan

tuh tak per la... ako ok jer memule tuh.. tp ble mintak GL, prudential tak mau bg pasal report dr tuh di keluarkan oleh dr yg jg bahagian mengandung nih walaupun reason sakit tuh takder kaitan ngan mengandung...

wah punyer la berbuluuuu........................ rase nk cancel n koyak2 kan jer medical card tuh.... hawaw betul!

mungkin ejen yang bermasalah kot? hmmm, kena tengok gak. kalau pelan insurans dah bagus tapi ejen tak bagus susah,gak kan.:confused:

Ridzuan_AIA
10-02-2012, 05:12 PM
demmit la.. ako and org umah dah pki dah dkt 1 taun lebey dah.. time beli dlu macam2 la dia ckp... claim takder prob le aper la

tup - tup la nih org umah ako masuk spital sbb keracunan makanan.
nk di jadik kan citer org umah ako mengandung, so polisi hospital yg ako g tuh lak, kalu mengandung, mesti dr yg bahagian mengandung nih handle walaupun sbb keracunan makanan

tuh tak per la... ako ok jer memule tuh.. tp ble mintak GL, prudential tak mau bg pasal report dr tuh di keluarkan oleh dr yg jg bahagian mengandung nih walaupun reason sakit tuh takder kaitan ngan mengandung...

wah punyer la berbuluuuu........................ rase nk cancel n koyak2 kan jer medical card tuh.... hawaw betul!

benda ni tuan boleh minta ejen appeaal bagi pihak tuan..kekaadang doktor pun satu hal, tulis repot merapu itu sebab claim kena rejek...sedangkan dalam kes tuan ni genuine claim dan bukan disebabkan mengandung(melainkan doktor report said so).

abdhadi1984
10-02-2012, 10:00 PM
saya pun tak berapa tahu. sebab tu tanya ni. tu member yang cerita, saya pun tak faham sangat. sori kalau salah :-S

Dgn Etiqa Takaful, kemudahan2 berikut dikecualikan daripada 10% ko-takaful, iaitu:

Caj penginapan dan makanan hospital
Rawatan kanser balik hari
Dialisis buah pinggang balik hari
Operasi pemindahan organ
Rawatan fisioterapi balik hari
Rawatan kecemasan kemalangan pesakit luar
Rawatan kecemasan pergigian pesakit luar (akibat kemalangan)
Rawatan kesakitan kecemasan
Yuran laporan pegawai perubatan
Caj nasihat pembedahan pakar ke-2
Cukai kerajaan Malaysia


Etiqa Takaful mempunyai had yg tinggi utk dialisis buah pinggang & berasingan dpd had thnan biasa. Begitu juga dgn rawatan kanser pesakit luar. Kos dialisis buah pinggang boleh mencecah setinggi RM30k setiap thn. Bayangkan brp byk peserta perlu byr sendiri selama bertahun2 jika 10% ko-takaful tidak dikecualikan utk dialisis buah pinggang??? Cuba kira, mmg byk duit sendiri yg akan hangus.

Etiqa Takaful memperuntukkan antara RM36k-RM72k sethn utk kedua-dua dialisis buah pinggang & rawatan kanser pesakit luar yg mana mencukupi utk menanggung peserta. Pastikan manfaat dialisis buah pinggang yg disediakan adalah mencukupi. Ko-takaful utk dialisis buah pinggang td pun elok juga dimasukkan dlm pertimbangan peserta dlm membuat keputusan.

Terdapat pertanyaan dpd pelanggan, bagaimana kalau seseorg itu baru shj menggunakan had tahunan RM80k utk rawatan kemalangan yg serius & pd masa yg sama memerlukan another RM50k utk rawatan kanser pesakit luar pd thn yg sama?? Pesakit kanser ini kemalangan ketika dlm perjalanan ke hospital utk mendapatkan rawatan kansernya. Dgn kad medik Etiqa Takaful, bebanan ini dpt dikurangkan krn peserta mempunyai had tahunan tambahan sehingga RM72k (malah ko-takaful dikecualikan utk rawatan kanser pesakit luar) utk rawatan kanser - kos rawatan kemalangan RM80k pun ditanggung & tambahan RM72k lg utk kos rawatan kanser td tanpa ko-takaful pun.

Memang berbaloi ambil kad medik Etiqa Takaful. Kos operasi pemindahan organ (e.g. pemindahan organ buah pinggang dll) juga ditanggung tanpa ko-takaful & mempunyai had berasingan dpd had tahunan biasa. Had operasi pemindahan organ Etiqa juga tinggi. :)

Hubungi saya, Hadi @ 019-7209975 hadi.etiqa@gmail.com

TRBC
10-02-2012, 10:12 PM
Byk info jg ttg insurans kat thread ni...hehe

Q.Azhar
10-02-2012, 10:44 PM
salam semua,
nampaknya amizaar sorang je dari MAA Takaful.
tgh hari td saya baru je present kat satu akak ttg Medical Card MAA Takaful. dia citer yg dia kena high fever+pening2 admitted ke Tawakal. warded 1hari setengah je tp bill dh kena $650. yg dia hangin satu badan sbb dia kena bayo ko-takaful $300. dh nampak mcm lebih 50% dia kena top up.dia dok meluahkan perasaan aka membebel kt saya nk dekat 30min.lpastu sy citer straight to the point psl Smart Medic 100.xsmpi 3minit dia sign up and nk terminate medical card yg terdahulu.

moral: mana2 agen pasti akan cakap medical card co. dia is the best. ada yg selesa dgn ko-takaful 10% & 20%,ada yg selesa dgn TANPA ko-takaful..terpulang pd individu.so u nak dengar kata2 agen ke..kata jiran ke..kata ofismate ke..kata pakar2 kewangan islam yg ada in-depth knwlgd psl takaful industri? u guyz decide..

kalau anda tny saya,saya xde jawapan sbb pd saya,biarlah pakar2 yg bertauliah dlm industri takaful je yg menilai dr pelbagai sudut secara profesional,telus & tiada kepentingan.
:D

Ramona Bunga
10-02-2012, 10:49 PM
salam semua,
nampaknya amizaar sorang je dari MAA Takaful.
tgh hari td saya baru je present kat satu akak ttg Medical Card MAA Takaful. dia citer yg dia kena high fever+pening2 admitted ke Tawakal. warded 1hari setengah je tp bill dh kena $650. yg dia hangin satu badan sbb dia kena bayo ko-takaful $300. dh nampak mcm lebih 50% dia kena top up.dia dok meluahkan perasaan aka membebel kt saya nk dekat 30min.lpastu sy citer straight to the point psl Smart Medic 100.xsmpi 3minit dia sign up and nk terminate medical card yg terdahulu.

moral: mana2 agen pasti akan cakap medical card co. dia is the best. ada yg selesa dgn ko-takaful 10% & 20%,ada yg selesa dgn TANPA ko-takaful..terpulang pd individu.so u nak dengar kata2 agen ke..kata jiran ke..kata ofismate ke..kata pakar2 kewangan islam yg ada in-depth knwlgd psl takaful industri? u guyz decide..

kalau anda tny saya,saya xde jawapan sbb pd saya,biarlah pakar2 yg bertauliah dlm industri takaful je yg menilai dr pelbagai sudut secara profesional,telus & tiada kepentingan.
:D

ikut keperluan kita sendiri jugak sebenarnyakan. nilai sendiri pakej2 yang ada, yang mana kita rasa terbaik, yang itulah kita pilih.

hmm, masih mengumpul maklumat :)

remy82
10-02-2012, 10:52 PM
tentang co-insurans dan co-takaful ni lebih baik dapat penerangan detail dari agent pru sendiri... company yg tak gunakan terma co-insurans ni diorg pakai co-payment tapi biasa yg ni agent tak terangkan, yg banyak duk duk burukkan prudential sbb pakai co-takaful... kena dptkan penerangan dgn agen dari setiap syarikat insuran atau takaful then buat keputusan... insurans ni nak kena pilih the syarikat yg betul, agent yg betul...

Medical Card PruBsn Takaful (https://www.facebook.com/pages/Medical-Card-PruBSN-Takaful/256826534332042)

alliyaz
10-02-2012, 11:15 PM
bg sy co-insurance dia kenakan 10% tu x de masalah pada sy, sbb memula sy amik insurance pru takaful ni agent dah xplain sepenuhnya kat saya..dan bila admitted kat wad co-insurance yg kena byr tu sy dpt cover blk dr elaun harian wad yg sy dpt..byr 150 sebulan cover smpi 500k plus saving lg..ok la kan..

nur eva natasha
10-02-2012, 11:20 PM
eva guna cuepacscare medical card... rm15 sebulan tp utk staf goberment je.

Q.Azhar
10-02-2012, 11:26 PM
... company yg tak gunakan terma co-insurans ni diorg pakai co-payment ...

Medical Card PruBsn Takaful (https://www.facebook.com/pages/Medical-Card-PruBSN-Takaful/256826534332042)

yup.setuju. segelintir je agen yg tak explain psl co-payment ni kot.maybe sbb terlepas pandang time present or sbb takut prospek konfius. mostly co.2 takaful sure ada co-payment jika client ter-langgar terma2&syarat basic. persoalannya,adakah co-payment ni claimable?macamana bleh terjadi co-payment?semua ni saya dah tulis dlm entri blog & saya explained time presentatn pada prospek2.. :)

p/s: cerita siang tadi adalah kesah benar & saya xmention mana2 nama co. FYI,client sindri yg hantam co. yg dia ambek.saya hny duduk diam je & buat muka camni @-) .Adalah tidak ber-etiqa & xgentle jika mana2 agen condemn mana2 co. lain dpn prospek. nak cari rezki mestilah toyyiban.. ;)

Q.Azhar
10-02-2012, 11:33 PM
hmm, masih mengumpul maklumat :)

jgn lupa ya yg medical card ni ada grace period 120days baru cover full illness. kumpul punya kumpul,takut kang thread ni dh nk masuk 3bulan, Ramona Bunga still x sign up mana2 medical card lg.lg lama bertangguh,lg lama la kena tunggu. hihi.. :D

remy82
10-02-2012, 11:35 PM
bg sy co-insurance dia kenakan 10% tu x de masalah pada sy, sbb memula sy amik insurance pru takaful ni agent dah xplain sepenuhnya kat saya..dan bila admitted kat wad co-insurance yg kena byr tu sy dpt cover blk dr elaun harian wad yg sy dpt..byr 150 sebulan cover smpi 500k plus saving lg..ok la kan..

yup sebenarnya takda masalah pun pasal co-insurans ni... yg LEBIHnya medical card Pru ni sebenarnya adalah boleh claim utk pembedahan tempat yg sama :)paid, dan company tiada hak utk batalkan kad kita jika dah pernah buat claim melainkan kita sendiri tak buat caruman.

pojikun10
10-02-2012, 11:44 PM
nk jwp lgu mna lg bang.... kalau sorg kt xbgus maybe xleh percaya.....tp ko try ler tanya client pru yg pnh claim pakai medikal kad...dorg kate ape?.... tnye ejen sure aku kata medikal kad pru bgus.......

blik
10-02-2012, 11:51 PM
yang penting amik takaful, bukan insurans ...insurans ada riba...takaful islamik :)

remy82
10-02-2012, 11:52 PM
nk jwp lgu mna lg bang.... kalau sorg kt xbgus maybe xleh percaya.....tp ko try ler tanya client pru yg pnh claim pakai medikal kad...dorg kate ape?.... tnye ejen sure aku kata medikal kad pru bgus.......

yup betul... kalau dah ramai yg pilih pasti ada yg istimewanya, nak claim pun dah banyak bukti, service plak, klau cari agent tak dapat berlambat agen pru yg sedia bagi service lebih 11,000 agen seluruh malaysia pilih ja yg mana berkenan.

setiap tahun lebih RM1Bil sales...

m0nit0r
10-02-2012, 11:56 PM
Medical kad ni sume sama je..
Yg penting servis agent..

car_they
11-02-2012, 12:16 AM
aku pakai pru bsn..

aku rm150..
bin aku rm150..
anak sulung 100..
anank bungsu 100..

dah klim untuk anak bungsu.. pembedahan.. cas 6500... buat kat kpj peneng... kena bayar masa mula2 masuk 400... lepas tu tambah masa nak keluar wad.. 2 ratus lebih.. lupa dah berapa..

bagi aku ok la..

tapi insuran lain tak tahu la camner...

ada lagi ok kot..

kalau tak silap..

pru bsn lepas 6 tahun.. full saving kan..

n cover sampai umur 60 kot..

kalau salah tolong betulkan..

sebab ambil insuran ni dah masuk tahun ke dua..

ingat2 lupa...

car_they
11-02-2012, 12:17 AM
ingat lepas ni nak tambah yang cuepes nyer.. rm48.80 untuk 1 family..

m0nit0r
11-02-2012, 12:29 AM
TT kene buat appmnt gan ejen setiap Kompeni..
Pastu pilihla mana yg terbaek..

nubiz4all
11-02-2012, 12:41 AM
Compare..jgn tak compare....shopping baju pun kita compare..

DanielAriffin
11-02-2012, 03:09 AM
yup. nak tau je. sebab search kat google ni, rata-ratanya guna prudential. that's why nak tau, betul ke prudential ni bagus.

hope sape2 yang ada pengalaman guna, boleh share kat sini :)

Salam...
nak tau bagus ke tidak... Make sure kalau kalau dicharge pagi... Malam hari yg sama buleh warded balik walaupon same case...

Ramona Bunga
13-02-2012, 09:26 AM
jap jap, tak paham lagi pasal co-insurans ni. kalau co-insurans 10% (RM300-RM1k) then bila hospitalized bil tak sampai RM300 , still kena bayar co-insurans min RM300 jugak ke macamana?

Ramona Bunga
13-02-2012, 10:03 AM
To Encik Zaini. Terima kasih atas info yang diberi dalam private message. Ok, macam yang encik cakap, encik belum pernah guna medical card tu.

Tapi kawan saya pernah guna kad pru ni tapi dia kata tak berbaloi. Memang la ada dapat hospital income tapi kena bayar co-insurans plak.

Since saya dapat negatif response, saya jadi ragu-ragu la pasal pru ni. Mohon pencerahan dari yang berpengalaman guna kad pru. :(

dudin
13-02-2012, 10:19 AM
Salam...
nak tau bagus ke tidak... Make sure kalau kalau dicharge pagi... Malam hari yg sama buleh warded balik walaupon same case...

Ini happen to my son...
Lepas discharge, masuk warded balik hari yg sama...sume ok jer claim, berjalan lancar...

adie@coway
13-02-2012, 10:26 AM
oke je prudential nie...
aku da amek stahun dah...
da masuk spital skali...

dapat elaun harian + elaun bedah...
tak bajet pun dpt...sbb igtkan tipu je sume tu...

tp bile pengalaman kali pertama...rasa bagus nye ade medical card nie...

utk bende2 kita x jangka....so better amek

:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

m0nit0r
13-02-2012, 10:33 AM
ape kata TT direct jumpe agent prudential takaful utk lebih kan pencerahan..
list kan soalan bebanyak n then ajukan soalan tu..
tgk ape yg terkandung dalam polisi tu..
mungkin tu bole buat TT lebih clear n paham.. :D

azanney
13-02-2012, 10:39 AM
ape kata TT direct jumpe agent prudential takaful utk lebih kan pencerahan..
list kan soalan bebanyak n then ajukan soalan tu..
tgk ape yg terkandung dalam polisi tu..
mungkin tu bole buat TT lebih clear n paham.. :D

woi nnt dtg opis gua bawak awek makanan la...:D

m0nit0r
13-02-2012, 10:42 AM
woi nnt dtg opis gua bawak awek makanan la...:D

mana satu ni nak kene bawak?
awek ke makanan?

sorry TT off topic jap..

P/s: kalo TT nak baca polisi.. aku ade banyak polisi ni..
mmg aku terangkan sampai clear.. aku pon ade lebih dari 1 medical card.. :D

Ramona Bunga
13-02-2012, 11:22 AM
mana satu ni nak kene bawak?
awek ke makanan?

sorry TT off topic jap..

P/s: kalo TT nak baca polisi.. aku ade banyak polisi ni..
mmg aku terangkan sampai clear.. aku pon ade lebih dari 1 medical card.. :D

betul ke ni? serius? nak baca. mohon terangkan sampai clear :)

anief2020
13-02-2012, 11:55 AM
bagus thread ni...den pun tgh usha med card..heheh

mohdramzuri
13-02-2012, 12:00 PM
salam,anak aku dh guna medical card prudential dkt 5 thn.so far claim suma alhamdulillah cepat.

brodean
13-02-2012, 12:11 PM
Kat sini byk contoh claim pru >> http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=25697

Ramona Bunga
13-02-2012, 03:46 PM
bagus thread ni...den pun tgh usha med card..heheh

banyak pilihan, pening nak pilih yang mana satu:confused:

DanielAriffin
13-02-2012, 06:23 PM
banyak pilihan, pening nak pilih yang mana satu:confused:

Salam...
pilih yg dapat macam ni... :)paid:)paid

http://imageshack.us/photo/my-images/17/img1389di.jpg/

Q.Azhar
13-02-2012, 11:18 PM
salam warga CG,
ada sesapa di sini wakil ING Ehsan? tolong share kan basic info pasal Medical Card anda leh x? thx

tm_40
14-02-2012, 01:14 AM
pendapat saya lebih baik tt pi tanya mana mana hospital swasta dkt2 ngn area tt pastu tanya kat bahagian customer service kalau nk guna medical card kt hospital depa tu kad yg mana plg sng nk guna bila masa diperlukan@paling tak byk songeh@plg sng bayar claim..biasanya diorang yg lg tahu psl hari hari ada org msk wad kat hospital depa tu guna medikal kad ni..

tp tt sendiri ckp dh google dan byk jmpa org bncg psl kad Prudential ni..kt situ dh nmpk sikit sikit renung renungkan dan selamat memilih..nk tau lbh psl Prudential Bsn cer pm..cer pm kat saya:D

Ramona Bunga
14-02-2012, 03:41 PM
tp tt sendiri ckp dh google dan byk jmpa org bncg psl kad Prudential ni..kt situ dh nmpk sikit sikit renung renungkan dan selamat memilih..nk tau lbh psl Prudential Bsn cer pm..cer pm kat saya:D

haha kemain, siap promot lagi ea. prubsn ni apa beza dengan pruhealth?

bojed
14-02-2012, 03:51 PM
Walaupun aku ni agent Prudential, aku pun taktau la bagus ke tak medical card kitorang ni.

Yang aku tau, tahun 2010, kitorang bayar RM460 juta untuk claim medical card sahaja.

Ramona Bunga
14-02-2012, 03:55 PM
Walaupun aku ni agent Prudential, aku pun taktau la bagus ke tak medical card kitorang ni.

Yang aku tau, tahun 2010, kitorang bayar RM460 juta untuk claim medical card sahaja.

kos untuk perubatan memang tinggi sesangat. itu yang nak ada medical card tu

mfadhlan
14-02-2012, 04:23 PM
jap jap, tak paham lagi pasal co-insurans ni. kalau co-insurans 10% (RM300-RM1k) then bila hospitalized bil tak sampai RM300 , still kena bayar co-insurans min RM300 jugak ke macamana?

rasanya kalau xsampai 300, example 250, so bayar 250 jela.

Thats why ada attach Hospital Benefit, dok wad dpt claim elaun...max 400/day untuk menggantikan 10% ko-takaful tu.


salam semua,
nampaknya amizaar sorang je dari MAA Takaful.
tgh hari td saya baru je present kat satu akak ttg Medical Card MAA Takaful. dia citer yg dia kena high fever+pening2 admitted ke Tawakal. warded 1hari setengah je tp bill dh kena $650. yg dia hangin satu badan sbb dia kena bayo ko-takaful $300. dh nampak mcm lebih 50% dia kena top up.dia dok meluahkan perasaan aka membebel kt saya nk dekat 30min.lpastu sy citer straight to the point psl Smart Medic 100.xsmpi 3minit dia sign up and nk terminate medical card yg terdahulu.

moral: mana2 agen pasti akan cakap medical card co. dia is the best. ada yg selesa dgn ko-takaful 10% & 20%,ada yg selesa dgn TANPA ko-takaful..terpulang pd individu.so u nak dengar kata2 agen ke..kata jiran ke..kata ofismate ke..kata pakar2 kewangan islam yg ada in-depth knwlgd psl takaful industri? u guyz decide..

kalau anda tny saya,saya xde jawapan sbb pd saya,biarlah pakar2 yg bertauliah dlm industri takaful je yg menilai dr pelbagai sudut secara profesional,telus & tiada kepentingan.
:D

Yang ini mungkin client rasa tertipu(mislead), tapi dia patut sedar yang 10%(min 300,max 1000) so itu yg rasa lebih 10%.

Yang dah terminate, tak boleh cakap apa la..tp kena tahu lah kesan jika terjadi apa2 dlm tempoh grace period tu. Ada yang cakap xde grace period bila tukar polisi within diff company..

Prudential bukan sekadar kukuh sebab faktor usia, tp disebabkan sistem dia. fast claim, fast check-in.

Masih baru sebagai agent, so kalau ada terlebih terkurang tu, harap maaf.

Q.Azhar
14-02-2012, 10:29 PM
Yang ini mungkin client rasa tertipu(mislead), tapi dia patut sedar yang 10%(min 300,max 1000) so itu yg rasa lebih 10%.

Yang dah terminate, tak boleh cakap apa la..tp kena tahu lah kesan jika terjadi apa2 dlm tempoh grace period tu. Ada yang cakap xde grace period bila tukar polisi within diff company..

Prudential bukan sekadar kukuh sebab faktor usia, tp disebabkan sistem dia. fast claim, fast check-in.

Masih baru sebagai agent, so kalau ada terlebih terkurang tu, harap maaf.

client tu xjadi terminate pun, sbb dia sayang dah lama ada polisi dia dgn Pru.lgpun time fact finding dia declare yg dia ada hypertension. tapi saya tapau hubby dia & 3 kids dia.

soalan saya,kalau dia baru kena hypertension, ada apa2 x yg waive dlm polisi takafulink dia?waktu dia sign up,dia still muda & healthy. skrgje kena hypertension..

Q.Azhar
14-02-2012, 10:37 PM
salam warga CG,
juz sharing sikit leh?
ni contoh claim hosp bill guna Smart Medic 100

http://i35.photobucket.com/albums/d200/kerisaqti/MAATAKAFUL2U/cek2a_WM.jpg

close up:
http://i35.photobucket.com/albums/d200/kerisaqti/MAATAKAFUL2U/close_up_RM4_WM.jpg

SUMMARY :
Jumlah hari warded dlm hosp: x sampai 24jam pun.
Punca penyakit: wallahu'alam.
TOTAL HOSP BIL: RM 8069
Total duit yg klua dari poket seluar jeans belah kiri pesakit: RM 4 :p

saya xpernah kata yg Medical Card kami adalah yg terbaik di pasaran, cuma medical card kami, insyaAllah akan lebih memberi keselesaan pada anda tatkala anda tgh dalam ketidakselesaan..

kalau nak tgk lagi clear hosp bill ni, boleh lawati blog saya. saya ada post dlm entri terbaru saya..

untuk quotation percuma,sila layari laman web saya dibawah..trimas! :D

DanielAriffin
15-02-2012, 02:52 AM
salam semua,
nampaknya amizaar sorang je dari MAA Takaful.
tgh hari td saya baru je present kat satu akak ttg Medical Card MAA Takaful. dia citer yg dia kena high fever+pening2 admitted ke Tawakal. warded 1hari setengah je tp bill dh kena $650. yg dia hangin satu badan sbb dia kena bayo ko-takaful $300. dh nampak mcm lebih 50% dia kena top up.dia dok meluahkan perasaan aka membebel kt saya nk dekat 30min.lpastu sy citer straight to the point psl Smart Medic 100.xsmpi 3minit dia sign up and nk terminate medical card yg terdahulu.

moral: mana2 agen pasti akan cakap medical card co. dia is the best. ada yg selesa dgn ko-takaful 10% & 20%,ada yg selesa dgn TANPA ko-takaful..terpulang pd individu.so u nak dengar kata2 agen ke..kata jiran ke..kata ofismate ke..kata pakar2 kewangan islam yg ada in-depth knwlgd psl takaful industri? u guyz decide..

kalau anda tny saya,saya xde jawapan sbb pd saya,biarlah pakar2 yg bertauliah dlm industri takaful je yg menilai dr pelbagai sudut secara profesional,telus & tiada kepentingan.
:D

Salam....
ko ni kira nak cilok aje.. asyik2 compare2.. kalau compare tu betul tak pa lah jugak... if nak sharing pasal Smart Medic ke pergi ke thread khusus... pening tuan tanah or visitor nak tengok explanation... Bab u punya sharing buleh sharing kat thread masing2.. Saya pon ada close Client dari MAA.. tak post kan sini pon... Sama jugak cleint saya selesa membayar ko-takaful kerana mereka tahu min dan max berapa kena bayar.. Cleint MAA yg saya dapat pon happy... kerana dah collect RM 6,000 elaun ward yg hanya ambil baru 1 bulan setengah...

p/s: just my point.. promote pada thread yg sepatutnya.. major tu topic...

DanielAriffin
15-02-2012, 03:09 AM
jap jap, tak paham lagi pasal co-insurans ni. kalau co-insurans 10% (RM300-RM1k) then bila hospitalized bil tak sampai RM300 , still kena bayar co-insurans min RM300 jugak ke macamana?

Salam...
Cik ramona bunga... sepanjang saya menjadi agent sampai la menjadi Senior Wealth planner hingga lah saya buat claim over 1 million in 2 years.. saya belum jumpa bil hospital warded kurang RM 300 ... kalau ada simpan satu untuk copy.. Thanks..

Jika 10% hanya untuk penyakit.. if accident case ko-takaful bayar i.e: RM500 dan bils tersebut buleh claim untuk reimbursment.. so anda tak rugi apa2 malah jika ada elaun.. happy to shopping... :)paid

p/s: compare dgn hati yg tenang yerk.. Saya out dulu settle my visa US..

Ahmad07
15-02-2012, 04:22 AM
demmit la.. ako and org umah dah pki dah dkt 1 taun lebey dah.. time beli dlu macam2 la dia ckp... claim takder prob le aper la

tup - tup la nih org umah ako masuk spital sbb keracunan makanan.
nk di jadik kan citer org umah ako mengandung, so polisi hospital yg ako g tuh lak, kalu mengandung, mesti dr yg bahagian mengandung nih handle walaupun sbb keracunan makanan

tuh tak per la... ako ok jer memule tuh.. tp ble mintak GL, prudential tak mau bg pasal report dr tuh di keluarkan oleh dr yg jg bahagian mengandung nih walaupun reason sakit tuh takder kaitan ngan mengandung...

wah punyer la berbuluuuu........................ rase nk cancel n koyak2 kan jer medical card tuh.... hawaw betul!

susah gak kalo terkena camni...

DanielAriffin
15-02-2012, 05:48 AM
susah gak kalo terkena camni...

Salam...
Tak ada masalah... Yg penting agent nya.. Pergi apeal balik case tu.. Tengok betul2 previous medical report part 1 tu.. Apa yg ditulis.. Yg penting condition client pragnant.. But not related pragnancy.. Ayat bunyi macam sama tapi meaning lain.. Kalau bab pragnancy memang policy mana2 pon tak covered... Transfer cleint saya pernah jadi lagu ni.. Citer 8 bulan sebelum saya jadi servicing agent... Bila dia story case lama dia.. Saya appeal balik case dia.. Walaupon case dia dah close.. Buleh re-open balik..

P/s: setahu saya tak ada polisi hospital kena jumpa doctor tertentu bila sakit.. Yg saya tahu polisi setiap client berhak memilih own doctor.. Saya pernah suruh client saya rujuk pada doctor tertentu dihospital tapi masa tu awal pagi macam sekarang 5:36 pagi.. So doctor medical officer akan rawat sementara doctor pakar sampai dalam pukul 9 pagi.. Dan front office staff dah arrange doctor pakar yg lain.. Dan client maklum pada saya balik.. Dan call front office jgn bikin pandai tupai.. Arrange kan dgn doctor yg dia setujui.. So my client still dapat dgn doctor yg dia pilih..

bad_103
15-02-2012, 08:59 AM
Salam..
Soalan aku;

1- Insuran mane yg di terima di Prince Court Medical Centre?

2- Let say, aku dh amek satu pakage insurans, then aku perasan kat Prince Court ni x accept package yg aku amek ni, tp die accept ade package lain plak tp drp company yg same laa..(aku amek prudential tp aku pun x ingat package yg mane). Boleh ke aku just ckp ngan agent aku tu, aku nk convert ke package yg satu lagi tu? sbb ade agent kate boleh, ade agent kate x boleh..

3- Ade ke medical card yg boleh pakai mcm medical card yg company nyer medical card tu.. means x payah guarantee letter, x payah bayar dulu.. tunjuk kad, tros bley masok, then x payah bayar ape2 pon..seme insuran yg cover..

4- feel free to offer aku mane2 insuran yg rase2 memenuhi criteria2 kat atas. FYI, aku,wife & anak aku ( 2thn) dah ade insuran. seme company same tp package lain2. aku x penah claim ape2 sejak aku amek 5 thn lepas(not even a single cent). anak aku baru amek last month. wife aku dh penah claim tp SUSAH NAK MATI punyer proses die. maybe psl agent kot yg x bagus. susah sgt2 nk claim.

thanks in advance.

Ramona Bunga
15-02-2012, 09:47 AM
Salam..
Soalan aku;

1- Insuran mane yg di terima di Prince Court Medical Centre?

thanks in advance.

ini list medical card yang di terima di Prince Court Medical Centre
http://www.princecourt.com/files/forms/insurance-cashless.pdf

m0nit0r
15-02-2012, 10:05 AM
Salam..
Soalan aku;

1- Insuran mane yg di terima di Prince Court Medical Centre?

2- Let say, aku dh amek satu pakage insurans, then aku perasan kat Prince Court ni x accept package yg aku amek ni, tp die accept ade package lain plak tp drp company yg same laa..(aku amek prudential tp aku pun x ingat package yg mane). Boleh ke aku just ckp ngan agent aku tu, aku nk convert ke package yg satu lagi tu? sbb ade agent kate boleh, ade agent kate x boleh..

3- Ade ke medical card yg boleh pakai mcm medical card yg company nyer medical card tu.. means x payah guarantee letter, x payah bayar dulu.. tunjuk kad, tros bley masok, then x payah bayar ape2 pon..seme insuran yg cover..

4- feel free to offer aku mane2 insuran yg rase2 memenuhi criteria2 kat atas. FYI, aku,wife & anak aku ( 2thn) dah ade insuran. seme company same tp package lain2. aku x penah claim ape2 sejak aku amek 5 thn lepas(not even a single cent). anak aku baru amek last month. wife aku dh penah claim tp SUSAH NAK MATI punyer proses die. maybe psl agent kot yg x bagus. susah sgt2 nk claim.

thanks in advance.


Soalan no.1..
- cik ramona dah jawap..

soalan no.2..
- utk tukar ke package tu.. xberapa clear la bro..
tukar atau upgrade?
upgrade tade masalah.. tukar tu cammana tu? takaful ke konvensional/konvensional ke takaful?

soalan no.3
- semua medical kad kompeni mmg kene GL dari pihak insuran.. utk sahkan polisi die masih kuat kuasa.. amek tempoh dlm 30-1 jam utk pengesahan..
- mmg prudential ade utk tak payah deposit.. masok teros lepas pengesahan..

soalan no.4
-aku bole offer bende ni bro.. tapi pilihan still kat tgn client..

*harap jawapan tersebut membantu..

azanney
15-02-2012, 10:08 AM
Soalan no.1..
- cik ramona dah jawap..

soalan no.2..
- utk tukar ke package tu.. xberapa clear la bro..
tukar atau upgrade?
upgrade tade masalah.. tukar tu cammana tu? takaful ke konvensional/konvensional ke takaful?

soalan no.3
- semua medical kad kompeni mmg kene GL dari pihak insuran.. utk sahkan polisi die masih kuat kuasa.. amek tempoh dlm 30-1 jam utk pengesahan..
- mmg prudential ade utk tak payah deposit.. masok teros lepas pengesahan..

soalan no.4
-aku bole offer bende ni bro.. tapi pilihan still kat tgn client..

*harap jawapan tersebut membantu..

bro sevis baik ke??:D

m0nit0r
15-02-2012, 10:18 AM
bro sevis baik ke??:D

insyallah..
yg terbaek utk client..

nak testimoni ke?

bad_103
15-02-2012, 10:46 AM
Soalan no.1..

soalan no.2..
- utk tukar ke package tu.. xberapa clear la bro..
tukar atau upgrade?
upgrade tade masalah.. tukar tu cammana tu? takaful ke konvensional/konvensional ke takaful?




ok tuan,
situasi die camni. aku pakai prudential skang. tp aku pon x ingat package yg mane. tp yg aku sure, package aku x diterima kat Prince Court.Then bile aku cek kat Prince Court, ade prudential yg diterima kat situ. So, boleh x aku nk tukar drp package aku skng ke package yg diterima tu. Tukar tu aku maksudkan, bukan mcm terminate yg lame, amek yg baru & aku kene melalui period yg xbley claim tu.

and soalan tambahan, kalo tukar takaful ke konvensional/konvensional ke takaful boleh ke?

thanks in advance.
p/s: sori kepada TT. aku tumpang tanye soklan. kalo mengganggu, bley bgtau aku, & aku x tompang tanye dah.. hehe:)cgrock

bad_103
15-02-2012, 10:48 AM
ini list medical card yang di terima di Prince Court Medical Centre
http://www.princecourt.com/files/forms/insurance-cashless.pdf

Thanks Cik Ramona Bunga..
Yg list ni la aku refer, then baru aku perasan x diterima.

p/s: nape prince court? hehe. korang bley try dulu, baru tau best ke x best. tp koyak gak laa..lgpon, wife & anak aku comfortable kat situ. Aku hospital govt pon xpe.hehe.

bad_103
15-02-2012, 10:55 AM
Soalan no.1..

soalan no.3
- semua medical kad kompeni mmg kene GL dari pihak insuran.. utk sahkan polisi die masih kuat kuasa.. amek tempoh dlm 30-1 jam utk pengesahan..
- mmg prudential ade utk tak payah deposit.. masok teros lepas pengesahan..



tuan,
maksud penjelasan tuan td, client x payah bayar kos hospital tu dulu kan? sbb, biase aku dgr & wife aku experience yg beberape kali tu, kene bayar dulu seme then baru claim. yg proses claim yg susah+lame & buat aku menyampah tu.

thanks in advandce

m0nit0r
15-02-2012, 10:57 AM
ok tuan,
situasi die camni. aku pakai prudential skang. tp aku pon x ingat package yg mane. tp yg aku sure, package aku x diterima kat Prince Court.Then bile aku cek kat Prince Court, ade prudential yg diterima kat situ. So, boleh x aku nk tukar drp package aku skng ke package yg diterima tu. Tukar tu aku maksudkan, bukan mcm terminate yg lame, amek yg baru & aku kene melalui period yg xbley claim tu.

and soalan tambahan, kalo tukar takaful ke konvensional/konvensional ke takaful boleh ke?

thanks in advance.
p/s: sori kepada TT. aku tumpang tanye soklan. kalo mengganggu, bley bgtau aku, & aku x tompang tanye dah.. hehe:)cgrock

ok.. rasenye utk upgrade la.. bole.. tiade waiting period..
muungkin polisi lama bole upgrade ke polisi yg latest.. tade masalah..

nak tukor takaful ke konvensional/konvensional ke takaful..
"Boleh"


*harap membantu bro..

m0nit0r
15-02-2012, 10:59 AM
Thanks Cik Ramona Bunga..
Yg list ni la aku refer, then baru aku perasan x diterima.

p/s: nape prince court? hehe. korang bley try dulu, baru tau best ke x best. tp koyak gak laa..lgpon, wife & anak aku comfortable kat situ. Aku hospital govt pon xpe.hehe.

kat prince court sume single bed kan bro?

price RM250 & 1k.. kan?


just nak double cek..

m0nit0r
15-02-2012, 11:00 AM
tuan,
maksud penjelasan tuan td, client x payah bayar kos hospital tu dulu kan? sbb, biase aku dgr & wife aku experience yg beberape kali tu, kene bayar dulu seme then baru claim. yg proses claim yg susah+lame & buat aku menyampah tu.

thanks in advandce

yup.. ade package mcm tu.. n ade cume client bayar co-insuran 10% min rm300.. max rm1k.. lagi 90% pihak insuran tanggung..

nampaknye wife ko kene bayar total bil n then claim balik..
die claim under kompeni die kije/personel insuran die?

alonso
15-02-2012, 11:02 AM
nak tanya sket kt ejen2,mcm MAA tu takde payment co-insuran mcm pru-bsn tuh mase masuk wad,tp takkan free camtu je?mohon penjelasan skit,mungkin ade caj tersembunyi ke,ape ke,huhuhu

Ramona Bunga
15-02-2012, 11:03 AM
thanks in advance.
p/s: sori kepada TT. aku tumpang tanye soklan. kalo mengganggu, bley bgtau aku, & aku x tompang tanye dah.. hehe:)cgrock

eh, takpe. lagi bagus. bole jadi rujukan masa akan datang :)

m0nit0r
15-02-2012, 11:04 AM
TT..

harap jawapan aku serta agent2 prudential yg lain membantu TT..

Ramona Bunga
15-02-2012, 11:08 AM
kalau guna medical card untuk option cashless rasanya, kita tak payah bayar pape. just bayar deposit je. yang lain semua syarikat insurans yang cover.

tapi kalau amik pakej non-cashless, kita bayar semua tu then baru claim kat syarikat insurans. err, ada kena mengena ke ni ek? :p

m0nit0r
15-02-2012, 11:13 AM
kalau guna medical card untuk option cashless rasanya, kita tak payah bayar pape. just bayar deposit je. yang lain semua syarikat insurans yang cover.

tapi kalau amik pakej non-cashless, kita bayar semua tu then baru claim kat syarikat insurans. err, ada kena mengena ke ni ek? :p

non-cashless tu ade.. selalu nye yg offer tu insuran dari bank..
pastu tade sape yg nak serve kite kalau kite admitted.. tade sape yg nak buat claim kite.. tu yg masalah..

kalo mcm prudential.. kalo kite pegi bukan panel hospital.. client kene bayar dulu n then claim balik gan prudential..

harap membantu TT..

Ramona Bunga
15-02-2012, 11:28 AM
kalo mcm prudential.. kalo kite pegi bukan panel hospital.. client kene bayar dulu n then claim balik gan prudential..


oooo jadinya problem macam saudara bad_103 tu, dia admitted kat hosp bukan panel la ek, then kena bayar semua, baru claim.

m0nit0r
15-02-2012, 11:31 AM
oooo jadinya problem macam saudara bad_103 tu, dia admitted kat hosp bukan panel la ek, then kena bayar semua, baru claim.

maybe..
tapi prince court ni panel Prudential jugak..

*selalu nye masalah2 claim atau penyakit..
aku refer kat wife aku je.. sebab die dulu ex- org belakang tabir prudential..

noraini@azlan
15-02-2012, 11:41 AM
menarik ni..mcm berminat...

ada apa˛ counter dr pru?

aku wakilkan diri utk pru
med kad limit 500k max 50k setahun dan boleh guna semua utk sebarang penyakit cth dialisis buah pinggang
kalau MAA berapa max boleh guna utk dialisis?

m0nit0r
15-02-2012, 11:43 AM
aku wakilkan diri utk pru
med kad limit 500k max 50k setahun dan boleh guna semua utk sebarang penyakit cth dialisis buah pinggang
kalau MAA berapa max boleh guna utk dialisis?

da adeorg jawapkan dahh..

P/s: aku nak out.. ade appmnt gan member CG Azanney..

car_they
15-02-2012, 11:48 AM
nak tanya sket kt ejen2,mcm maa tu takde payment co-insuran mcm pru-bsn tuh mase masuk wad,tp takkan free camtu je?mohon penjelasan skit,mungkin ade caj tersembunyi ke,ape ke,huhuhu

sku up soklan ni..macam tak terjawab jer lagi...

noraini@azlan
15-02-2012, 11:49 AM
da adeorg jawapkan dahh..

P/s: aku nak out.. ade appmnt gan member CG Azanney..

ya ka x dah belek satu2 daa \main lompat2 ja

m0nit0r
15-02-2012, 12:04 PM
ya ka x dah belek satu2 daa \main lompat2 ja

yg utk prudential.. kan ko da jawapkan bro..

hairel.jay
15-02-2012, 12:24 PM
den plak baru jer dlm minggu nie masuk etiqa takaful.. ambik pakej harmoni.. monthly rm150 punya.. saving+medical card..

monst3r
15-02-2012, 12:25 PM
medical kad ada co-iunsurans PRU 10% max RM1000,Great Eastern 10% max RM500,ada gak medical kad add 10K untuk mati kemalangan dan annual limit yg increase every year...
polisi medikal kad dan polisi takaful insurans or life beserta medikal kad berbeza.
tgk gak hari untuk berada dalam wad dan ICU berbeza setiap medikal kad polisi..premium untuk medikal kad sahaja burn every year..tambah sedikit boleh siap simpanan dan tambahan benefit lain...just sharing!

monst3r
15-02-2012, 12:27 PM
tambah sket lagik..
ada medikal kad yg 3rd party so susah sket nk guna kalo masuk hospital pakar..better amek yg direct dari kompeni itu sendiri...
kalo boleh cek dgn BNM syarikat insurans yang berutang dengan policy holder..kalo da berutang mmg payah nak buat sebarang claim...ctohnye kompeni E***a...

car_they
15-02-2012, 12:30 PM
tambah sket lagik..
ada medikal kad yg 3rd party so susah sket nk guna kalo masuk hospital pakar..better amek yg direct dari kompeni itu sendiri...
kalo boleh cek dgn BNM syarikat insurans yang berutang dengan policy holder..kalo da berutang mmg payah nak buat sebarang claim...ctohnye kompeni E***a...

Etika insurance ker...???

maruz
15-02-2012, 12:32 PM
Salam... Aku sekarang sedang terlantar kat wad KPJ, masuk Sabtu lepas. Dari segi daftar mudah saja, serah ic, medical card prudential dan RM400 dah boleh masuk wad. Ni 1st time aku guna kemudahan medical card Prudential. Tapi myb hari ni aku akan discaj.

Medical Card Prudential memang mudah...

bad_103
15-02-2012, 12:36 PM
yup.. ade package mcm tu.. n ade cume client bayar co-insuran 10% min rm300.. max rm1k.. lagi 90% pihak insuran tanggung..

nampaknye wife ko kene bayar total bil n then claim balik..
die claim under kompeni die kije/personel insuran die?

claim under personnel insuran bro.

dodi
15-02-2012, 12:40 PM
Salam... Aku sekarang sedang terlantar kat wad KPJ, masuk Sabtu lepas. Dari segi daftar mudah saja, serah ic, medical card prudential dan RM400 dah boleh masuk wad. Ni 1st time aku guna kemudahan medical card Prudential. Tapi myb hari ni aku akan discaj.

Medical Card Prudential memang mudah...

sakit apa bro...

car_they
15-02-2012, 12:47 PM
Salam... Aku sekarang sedang terlantar kat wad KPJ, masuk Sabtu lepas. Dari segi daftar mudah saja, serah ic, medical card prudential dan RM400 dah boleh masuk wad. Ni 1st time aku guna kemudahan medical card Prudential. Tapi myb hari ni aku akan discaj.

Medical Card Prudential memang mudah...

kalau pakai MAA yang 400 tu kena bayar tak??

kalau pru aku pernah gak berurusan..

anak aku masuk wad.. register bayar 400 gak...

terus jer masuk...

keluar tu tambah 200 sebab opate 6k lebih...

bad_103
15-02-2012, 12:50 PM
ok.. rasenye utk upgrade la.. bole.. tiade waiting period..
muungkin polisi lama bole upgrade ke polisi yg latest.. tade masalah..

nak tukor takaful ke konvensional/konvensional ke takaful..
"Boleh"


*harap membantu bro..

ok tuan..mmg membantu.

untuk upgrade atau tukar polisi, adekah aku msti tukar / upgrade ngan ejen yg serve aku dulu or aku bley buat ngan mane2 ejen yg lain?
sbb, wife aku ade tanye mase nk amek utk anak aku ngan sorg ejen nie, die kate x bley switch plan camtu.kene terminate yg lame dulu, then baru bley amek yg baru sbb ejen lain2( aku assumed mende nie berkaitan ngan komisen laa kot kan?). so, kat situ, aku dh rugi laa kene tunggu lagi 3 bulan ek utk pakai full service tu.

bad_103
15-02-2012, 12:54 PM
kalau pakai MAA yang 400 tu kena bayar tak??

kalau pru aku pernah gak berurusan..

anak aku masuk wad.. register bayar 400 gak...

terus jer masuk...

keluar tu tambah 200 sebab opate 6k lebih...

mmg mane2 insuran seme kene bayar 10% tu ek? ade ke yg xde.? bukan ape, aku just terpikir let say kalo kene warded & operatin bil seme let say rm12k, pastu nk kene bayar 10%, kalo org ade duit or credit card bley gagah lagi, tp kalo tetibe sempit, aduss,dh laa sakit, nk carik duit lg kan..

p/s: aku x kondem mane2 insuran, just bertanye atas ketidak tahuan & ketakpastian aku jer..kite kan pengguna:D:D

Ramona Bunga
15-02-2012, 01:01 PM
mmg mane2 insuran seme kene bayar 10% tu ek? ade ke yg xde.? bukan ape, aku just terpikir let say kalo kene warded & operatin bil seme let say rm12k, pastu nk kene bayar 10%, kalo org ade duit or credit card bley gagah lagi, tp kalo tetibe sempit, aduss,dh laa sakit, nk carik duit lg kan..



rasanya yang ada co-insurans tu dia ada investment-link (ada saving). tapi kalau stand alone punya medical card, takde co-insurans tapi takde saving.

macam ING, dia takde co-insurance. masuk hosp just bayar deposit RM50.

ni yang saya tau la. kalau salah, maap ye :)

bad_103
15-02-2012, 01:07 PM
rasanya yang ada co-insurans tu dia ada investment-link (ada saving). tapi kalau stand alone punya medical card, takde co-insurans tapi takde saving.

macam ING, dia takde co-insurance. masuk hosp just bayar deposit RM50.

ni yang saya tau la. kalau salah, maap ye :)

owh itu mcm.. ok thanks.

Sir745
15-02-2012, 01:24 PM
Salam semua...

antara claim customer sya last week...

https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=3056787530928&set=a.2103441297868.118110.1000551148&type=1&theater

boleh follow komen dia..

Paling penting tanya Insurans agent;
klau kes yg sama contoh kecederaan ditempat yg sama tulang belakang or pe2 penyakit sbb patah.. and yg dikesan lepas masuk insurans , berapa kali boleh claim?.. :-?
klau pesakit luar x masuk wad (disebabkan accident) insurans tu cover berapa Jam, Tp kat PruBSN Takaful cover 144 minggu..
Bayaran 10% utk masuk wad sbb accident boleh dpt BALIK.. Ya ke??

Nak lg pencerahan boleh call sya...
012 732 8322 ... Saya pun budak baru, otai2 insurans Pru n Lain2 harap beri teguran jika ada kesilapan dlm pencerahan ringkas ni...

Barang Mahal, belum Tentu Baik
Barang Baik, belum tentu Mahal

sis_zety
15-02-2012, 01:34 PM
semalam baru je sign up dgn pru bsn...
elaun harian masuk wad 1 hari rm400...
rasanya maybe dah bole cover utk deposit...

Ramona Bunga
15-02-2012, 02:23 PM
Salam semua...

antara claim customer sya last week...

https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=3056787530928&set=a.2103441297868.118110.1000551148&type=1&theater

boleh follow komen dia..



alamak, tak dapat view la. content currently unavailable .

monst3r
15-02-2012, 02:57 PM
Etika insurance ker...???

huhuh agaknye kot..

DanielAriffin
15-02-2012, 03:00 PM
Salam semua...

antara claim customer sya last week...

https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=3056787530928&set=a.2103441297868.118110.1000551148&type=1&theater

boleh follow komen dia..

Paling penting tanya Insurans agent;
klau kes yg sama contoh kecederaan ditempat yg sama tulang belakang or pe2 penyakit sbb patah.. and yg dikesan lepas masuk insurans , berapa kali boleh claim?.. :-?
klau pesakit luar x masuk wad (disebabkan accident) insurans tu cover berapa Jam, Tp kat PruBSN Takaful cover 144 minggu..
Bayaran 10% utk masuk wad sbb accident boleh dpt BALIK.. Ya ke??

Nak lg pencerahan boleh call sya...
012 732 8322 ... Saya pun budak baru, otai2 insurans Pru n Lain2 harap beri teguran jika ada kesilapan dlm pencerahan ringkas ni...

Barang Mahal, belum Tentu Baik
Barang Baik, belum tentu Mahal

Salam...
Ye ke??? betul la... saya dah claim over 50 kali.. :))

anief2020
15-02-2012, 03:03 PM
Salam... Aku sekarang sedang terlantar kat wad KPJ, masuk Sabtu lepas. Dari segi daftar mudah saja, serah ic, medical card prudential dan RM400 dah boleh masuk wad. Ni 1st time aku guna kemudahan medical card Prudential. Tapi myb hari ni aku akan discaj.

Medical Card Prudential memang mudah...

Harga bilik paling murah untuk hospital swasta brape ye?ada ke yang bawah 100?

DanielAriffin
15-02-2012, 03:33 PM
Harga bilik paling murah untuk hospital swasta brape ye?ada ke yang bawah 100?

Salam...
ada anief.. tapi open ward la.. ikut tempat dan lokasi hospital... kalau tengah town kl tu.. payah ler..

Ramona Bunga
15-02-2012, 04:48 PM
kalo boleh cek dgn BNM syarikat insurans yang berutang dengan policy holder..kalo da berutang mmg payah nak buat sebarang claim...ctohnye kompeni E***a...

dengar-dengar ada satu kompeni insurans local yang banyak berhutang dengan BNM. hmm ni tips penting gak. kena cek dengan BNM :)

m0nit0r
15-02-2012, 06:29 PM
claim under personnel insuran bro.

dapat claimtak bro?
maybe masa tu prince court bukanpanel prudential lagi..

m0nit0r
15-02-2012, 06:31 PM
ok tuan..mmg membantu.

untuk upgrade atau tukar polisi, adekah aku msti tukar / upgrade ngan ejen yg serve aku dulu or aku bley buat ngan mane2 ejen yg lain?
sbb, wife aku ade tanye mase nk amek utk anak aku ngan sorg ejen nie, die kate x bley switch plan camtu.kene terminate yg lame dulu, then baru bley amek yg baru sbb ejen lain2( aku assumed mende nie berkaitan ngan komisen laa kot kan?). so, kat situ, aku dh rugi laa kene tunggu lagi 3 bulan ek utk pakai full service tu.

tukar tu mmg tade masalah..
tapi client kene tunggu cooling period 90 hari (medical kad)..
rugi pada client sebab value insuran die kene start balik..

bad_103
15-02-2012, 07:23 PM
tukar tu mmg tade masalah..
tapi client kene tunggu cooling period 90 hari (medical kad)..
rugi pada client sebab value insuran die kene start balik..

so tuan,
mcm mane aku nk mengelakkan cooling period & value insuran tu kene start balik if aku nk upgrade or tukar plan?

bad_103
15-02-2012, 07:24 PM
dapat claimtak bro?
maybe masa tu prince court bukanpanel prudential lagi..

alhamdulillah dpt tp agak lame proses nyer.. aku pon rase mase tu bukan panel lagi..

shahputra
15-02-2012, 07:26 PM
nak tanya sket kt ejen2,mcm MAA tu takde payment co-insuran mcm pru-bsn tuh mase masuk wad,tp takkan free camtu je?mohon penjelasan skit,mungkin ade caj tersembunyi ke,ape ke,huhuhu
sku up soklan ni..macam tak terjawab jer lagi...

nak jawab ni...xde cas tersembunyi:)
cashless

m0nit0r
15-02-2012, 07:43 PM
so tuan,
mcm mane aku nk mengelakkan cooling period & value insuran tu kene start balik if aku nk upgrade or tukar plan?

hmmm..
jgn tukar konvensional ke takaful/takaful ke konvensional..
nak upgrade tu tade masalah..
kene review dulu polisi lama.. adaakah masih meet lagi dgn kehendak client..

*bole refer dekat agent anda..

bad_103
15-02-2012, 08:02 PM
kalo ade insurans yg ade co payment & ade yg xde, nape nk amek yg ade co payment ek? alonso tanye ade cas tersembunyi ke xde, shahputra jawab xde. so, ape pro & cons amek yg xde co payment ni & ape plak kelebihan yg ade co payment ni?

dsufira
15-02-2012, 08:02 PM
klaau byr 100 sebulan dapat benefit pe ek??

bad_103
15-02-2012, 08:05 PM
hmmm..
jgn tukar konvensional ke takaful/takaful ke konvensional..
nak upgrade tu tade masalah..
kene review dulu polisi lama.. adaakah masih meet lagi dgn kehendak client..

*bole refer dekat agent anda..

ok bro.. thanks kerana byk membantu. nnt aku try refer kat ejen aku balik. tuan lokasi di mana? in case laa kalo nk tukar konvensional ke takaful/takaful ke konvensional, mesti kene terminate kot. so, insyallah kalo ade rezeki, bley laa aku amek ngan ejen2 yg byk membantu dlm CG nie.:)cgrock

p/s: just utk info. wife aku amek utk anak aku yg umor 2tahun, monthly rm200. aku rase cam terlalu mahal. korang rase camne?benefit die aku x sure sbb aku blom tgk lagi sbb aku keje oversea.


kat prince court sume single bed kan bro?

price RM250 & 1k.. kan?

just nak double cek..

yup..prince court range from rm150-rm1000. tp aku biase amek yg rm250. and seme single bed.

m0nit0r
15-02-2012, 08:10 PM
ok bro.. thanks kerana byk membantu. nnt aku try refer kat ejen aku balik. tuan lokasi di mana? in case laa kalo nk tukar konvensional ke takaful/takaful ke konvensional, mesti kene terminate kot. so, insyallah kalo ade rezeki, bley laa aku amek ngan ejen2 yg byk membantu dlm CG nie.:)cgrock

u welcome bro..
lokasi di KL.. tapi services bahagian KL, johor, melaka, negeri sembilan..
kalo nak tanye pendapat n idea.. sile la kemukakan.. :D
kawan disini sedia membantu..

*terpulang pada client nak terminate atau tidak..

m0nit0r
15-02-2012, 08:11 PM
klaau byr 100 sebulan dapat benefit pe ek??

tgk pada faktor pekerjaan, umor n merokok ataupon tidak..
buat quotation insuran ni bukan bole main sesuke je bang..

m0nit0r
15-02-2012, 08:13 PM
ok bro.. thanks kerana byk membantu. nnt aku try refer kat ejen aku balik. tuan lokasi di mana? in case laa kalo nk tukar konvensional ke takaful/takaful ke konvensional, mesti kene terminate kot. so, insyallah kalo ade rezeki, bley laa aku amek ngan ejen2 yg byk membantu dlm CG nie.:)cgrock

p/s: just utk info. wife aku amek utk anak aku yg umor 2tahun, monthly rm200. aku rase cam terlalu mahal. korang rase camne?benefit die aku x sure sbb aku blom tgk lagi sbb aku keje oversea.




yup..prince court range from rm150-rm1000. tp aku biase amek yg rm250. and seme single bed.

hmmm..
amek gan Prudential kan?
meh aku review.. pastu bole la ko tanye agent ko..
:D

bad_103
15-02-2012, 08:18 PM
hmmm..
amek gan Prudential kan?
meh aku review.. pastu bole la ko tanye agent ko..
:D

ok insyallah.. nnt aku try bg tuan review. umah aku kat kl jer. bandar tun hussein onn.

m0nit0r
15-02-2012, 08:19 PM
ok insyallah.. nnt aku try bg tuan review. umah aku kat kl jer. bandar tun hussein onn.

mcm kenal je.. :D

bad_103
15-02-2012, 08:24 PM
mcm kenal je.. :D

wah..iyer ke kenal??haha~jiran ker??
:D:">

azizriadi
15-02-2012, 09:03 PM
kalo ade insurans yg ade co payment & ade yg xde, nape nk amek yg ade co payment ek? alonso tanye ade cas tersembunyi ke xde, shahputra jawab xde. so, ape pro & cons amek yg xde co payment ni & ape plak kelebihan yg ade co payment ni?

Co-payment atau co-insurance nie, ada beberapa jenis.

1. Ada yang bg fixed...contoh Min RM 300, max RM 1,000. Kalau tukar bilik lebih dari yang kita entitle pun tak kisah. Co-insurance fixed.

2. Ada yang tak de co-payment atau co-insurance, tapi kalau client upgrade bilik lebih dari entitlement, so, ada co-insurance atau co-payment. Ada yang letak 10%, 20% dan sebagainya and tiada limit maximum.

So, apa2 pun kena check bebetul policy (Lampiran untuk medical card tu, baca bebetul)...kalau boleh line by line and tak faham refer kat agent.

Ada juga medical card yang portfolio withdrawal....dan ada juga medical card yang tidak boleh dicancelkan oleh company kecuali ada fraud dan sebagainya...benda nie nampak simple, tapi kalau diteliti dari pelbagai sudut, kekadang boleh menyebabkan client terperangkap, especially kalau disahkan mengidap sakit kritikal dan sebagainya, dan memerlukan rawatan yang berterusan dan berulang-ulang.

Kalau nak tanya pasal medical card Prudential / PruBSN Takaful...boleh refer kat saya, Insyallah, saya boleh terangkan. Saya ada beberapa pengalaman mengenai medical card nie. Sebab Medical card Prudential (yang amik sebelum bulan September 2003) semuanya cover 100% dan tiada langsung co-insurance / co-payment. Tapi, selepas daripada situ, ada co-insurance, sampai le sekarang nie...

Ada beberapa sebab....

to be continued...(nak buat kerja sikit)..

bad_103
15-02-2012, 09:08 PM
Co-payment atau co-insurance nie, ada beberapa jenis.

1. Ada yang bg fixed...contoh Min RM 300, max RM 1,000. Kalau tukar bilik lebih dari yang kita entitle pun tak kisah. Co-insurance fixed.

2. Ada yang tak de co-payment atau co-insurance, tapi kalau client upgrade bilik lebih dari entitlement, so, ada co-insurance atau co-payment. Ada yang letak 10%, 20% dan sebagainya and tiada limit maximum.

So, apa2 pun kena check bebetul policy (Lampiran untuk medical card tu, baca bebetul)...kalau boleh line by line and tak faham refer kat agent.

Ada juga medical card yang portfolio withdrawal....dan ada juga medical card yang tidak boleh dicancelkan oleh company kecuali ada fraud dan sebagainya...benda nie nampak simple, tapi kalau diteliti dari pelbagai sudut, kekadang boleh menyebabkan client terperangkap, especially kalau disahkan mengidap sakit kritikal dan sebagainya, dan memerlukan rawatan yang berterusan dan berulang-ulang.

Kalau nak tanya pasal medical card Prudential / PruBSN Takaful...boleh refer kat saya, Insyallah, saya boleh terangkan. Saya ada beberapa pengalaman mengenai medical card nie. Sebab Medical card Prudential (yang amik sebelum bulan September 2003) semuanya cover 100% dan tiada langsung co-insurance / co-payment. Tapi, selepas daripada situ, ada co-insurance, sampai le sekarang nie...

Ada beberapa sebab....

to be continued...(nak buat kerja sikit)..


Menarik utk di ambil tahu~

dsufira
15-02-2012, 09:34 PM
tgk pada faktor pekerjaan, umor n merokok ataupon tidak..
buat quotation insuran ni bukan bole main sesuke je bang..

keje mengajar je, umur 27, tidak merokok...saya tak sesuka la sebab tu sy tanya...layanan tu mesti baik...

m0nit0r
15-02-2012, 10:12 PM
keje mengajar je, umur 27, tidak merokok...saya tak sesuka la sebab tu sy tanya...layanan tu mesti baik...

1. Pampasan
-kematian
-penyakit kritikal
-TPD
-accident

2. Medical kad
-500k/lifetime limit
-50k/annual limit

3. saving/investment.

Insyallah bole dapat 3 ni.. :D

Ramona Bunga
16-02-2012, 09:32 AM
Co-payment atau co-insurance nie, ada beberapa jenis.

1. Ada yang bg fixed...contoh Min RM 300, max RM 1,000. Kalau tukar bilik lebih dari yang kita entitle pun tak kisah. Co-insurance fixed.

2. Ada yang tak de co-payment atau co-insurance, tapi kalau client upgrade bilik lebih dari entitlement, so, ada co-insurance atau co-payment. Ada yang letak 10%, 20% dan sebagainya and tiada limit maximum.

So, apa2 pun kena check bebetul policy (Lampiran untuk medical card tu, baca bebetul)...kalau boleh line by line and tak faham refer kat agent.

Ada juga medical card yang portfolio withdrawal....dan ada juga medical card yang tidak boleh dicancelkan oleh company kecuali ada fraud dan sebagainya...benda nie nampak simple, tapi kalau diteliti dari pelbagai sudut, kekadang boleh menyebabkan client terperangkap, especially kalau disahkan mengidap sakit kritikal dan sebagainya, dan memerlukan rawatan yang berterusan dan berulang-ulang.

Kalau nak tanya pasal medical card Prudential / PruBSN Takaful...boleh refer kat saya, Insyallah, saya boleh terangkan. Saya ada beberapa pengalaman mengenai medical card nie. Sebab Medical card Prudential (yang amik sebelum bulan September 2003) semuanya cover 100% dan tiada langsung co-insurance / co-payment. Tapi, selepas daripada situ, ada co-insurance, sampai le sekarang nie...




Yeke? Ada member bagitau, masa dia beli dengan pru, memang attach sekali dengan hospital income. Elaun hospital tu nanti off set dengan co-insurance. Macam tak berbaloi.

Kalau yang takde co-insurans, tak payah pening2 nak pikir pasal bil hospital. Just bayar RM50-RM100 je(contohnya : ING atau AIA) Elaun hospital 100% sampai kat tangan kita. Boleh wat pegi bercuti dari bayar co-insurans tu :p

Kenapa Pru mesti ada co-insurans ek?:confused:

mjay
16-02-2012, 09:49 AM
No Prob. Amik semua info dan fahami dulu baru amik ape card yang terbagus. Lagi satu tepuk dada tanya selera. Kalau aku amik@bayar sendiri, aku cari yang cover terbanyak skali,:D klw leh x nak yang ader coinsurance pasal aku x tau masa sakit nanti ader duit @ xde.:D.#:-S Aku x berminat ngan card yang ader saving˛ nie pasal kalau ang nak saving gi simpan duit kat bank/inves. Kalau yang ader saving˛ nie biasanya cover sedikit kurang laa.:">

Kalau tak nak co-insurance dan tak nak bayar lebih bill hospital, call aku. kalau nak medicalcard dan saving, call aku. Kalau nak medical card dgn duit cash setiap kali masuk hospital, call aku. kalau nak medicalcard TAK NAK SAVING tak nak duit cash (plan paling murah), call aku. Nak co-insurance pun boleh call aku. Lebih gila lagi, ada yang buat party dalam ward krn dia tau ada duit cash dari insurance company aku setiap kali keluar hospital. Kalau kau maukan ini semua, cari aku. 0176644551

mjay
16-02-2012, 10:03 AM
Medical Card Company Insurance mana rakyat Malaysia paling banyak pegang, paling lama dan mahsyur? jeng...jeng...jeng. Tolong tengok statistik

mjay
16-02-2012, 10:19 AM
medical card incomprehendsive adalah medicalcard termurah tapi paling sadis dan menakutkan. Pls dont buy.

Ramona Bunga
16-02-2012, 10:39 AM
Kalau tak nak co-insurance dan tak nak bayar lebih bill hospital, call aku. kalau nak medicalcard dan saving, call aku. Kalau nak medical card dgn duit cash setiap kali masuk hospital, call aku. kalau nak medicalcard TAK NAK SAVING tak nak duit cash (plan paling murah), call aku. Nak co-insurance pun boleh call aku. Lebih gila lagi, ada yang buat party dalam ward krn dia tau ada duit cash dari insurance company aku setiap kali keluar hospital. Kalau kau maukan ini semua, cari aku. 0176644551

ohoo gitu pulak ek. emm, bole tolong list kan company insurans mana yang takde co-insurans tu? nak gak tau.

mjay
16-02-2012, 10:44 AM
kalo ade insurans yg ade co payment & ade yg xde, nape nk amek yg ade co payment ek? alonso tanye ade cas tersembunyi ke xde, shahputra jawab xde. so, ape pro & cons amek yg xde co payment ni & ape plak kelebihan yg ade co payment ni?

ada riders dlm medical card utk off set co pay payment dan rider bukan free (dah masuk dlm premium).Jumlah co-payment maximum rm10000 dan ada yg lebih dan tertakluk jumlah bill hospital masa discharge.

mjay
16-02-2012, 10:47 AM
Harga bilik paling murah untuk hospital swasta brape ye?ada ke yang bawah 100?

utk 4 katil, bukan 5 bintang insyaallah ada.

northbioasli
16-02-2012, 10:49 AM
[QUpakai ajer medikal kad cuepcac...satu family cover...sebulan baru RM40 :)):))

mjay
16-02-2012, 10:52 AM
tukar tu mmg tade masalah..
tapi client kene tunggu cooling period 90 hari (medical kad)..
rugi pada client sebab value insuran die kene start balik..

pelanggan boleh pegang atau tukar sebanyak mana medical card dgn mana-mana company tapi tertakluk pd underwriting. claim boleh satu kad je kecuali kalau tak cukup nak cover

Ramona Bunga
16-02-2012, 10:54 AM
[QUpakai ajer medikal kad cuepcac...satu family cover...sebulan baru RM40 :)):))

amboi, murahnya. claim dia cane? ok ke?

mjay
16-02-2012, 10:56 AM
kalau pakai MAA yang 400 tu kena bayar tak??

kalau pru aku pernah gak berurusan..

anak aku masuk wad.. register bayar 400 gak...

terus jer masuk...

keluar tu tambah 200 sebab opate 6k lebih...

call aku kalau tak nak bayar RM400. 0176644551

mjay
16-02-2012, 10:57 AM
[QUpakai ajer medikal kad cuepcac...satu family cover...sebulan baru RM40 :)):))

incomprehendsive?

car_they
16-02-2012, 10:59 AM
incomprehendsive?
apa maksud tuan...

mjay
16-02-2012, 11:00 AM
nak jawab ni...xde cas tersembunyi:)
cashless

PRUbSN mesti ada charge sebab medical card dia wajib ada rider atau apa yg dikatakan investment link

mjay
16-02-2012, 11:02 AM
mmg mane2 insuran seme kene bayar 10% tu ek? ade ke yg xde.? bukan ape, aku just terpikir let say kalo kene warded & operatin bil seme let say rm12k, pastu nk kene bayar 10%, kalo org ade duit or credit card bley gagah lagi, tp kalo tetibe sempit, aduss,dh laa sakit, nk carik duit lg kan..

p/s: aku x kondem mane2 insuran, just bertanye atas ketidak tahuan & ketakpastian aku jer..kite kan pengguna:D:D

cari aku 0176644551

mjay
16-02-2012, 11:11 AM
semalam baru je sign up dgn pru bsn...
elaun harian masuk wad 1 hari rm400...
rasanya maybe dah bole cover utk deposit...

deposit tu refundable. yg tak refund ialah co insurance tapi refund dgn rider lain yg pelannggan dah pun beli dan bayar dlm premium

mjay
16-02-2012, 11:17 AM
apa maksud tuan...

perlindungan tak sepenuhnya krn tertakluk pada 'reasonable and customary' charge. jngn beli nanti nangis

Ramona Bunga
16-02-2012, 11:22 AM
perlindungan tak sepenuhnya krn tertakluk pada 'reasonable and customary' charge. jngn beli nanti nangis

wah, takut plak mendengarnya. jadinya, kalau nak pilih medical card, cari yang as charged la ek?:-?

mjay
16-02-2012, 11:23 AM
tambah sket lagik..
ada medikal kad yg 3rd party so susah sket nk guna kalo masuk hospital pakar..better amek yg direct dari kompeni itu sendiri...
kalo boleh cek dgn BNM syarikat insurans yang berutang dengan policy holder..kalo da berutang mmg payah nak buat sebarang claim...ctohnye kompeni E***a...

betul...betul....betul kata upin dan ipin.

m0nit0r
16-02-2012, 11:25 AM
pelanggan boleh pegang atau tukar sebanyak mana medical card dgn mana-mana company tapi tertakluk pd underwriting. claim boleh satu kad je kecuali kalau tak cukup nak cover

yup btol..
tapi ni antara kompeni yg sama..

mjay
16-02-2012, 11:26 AM
yup.. ade package mcm tu.. n ade cume client bayar co-insuran 10% min rm300.. max rm1k.. lagi 90% pihak insuran tanggung..

nampaknye wife ko kene bayar total bil n then claim balik..
die claim under kompeni die kije/personel insuran die?

kalau tak ada company? nangis.

mjay
16-02-2012, 11:28 AM
yup btol..
tapi ni antara kompeni yg sama..

company lain pun boleh tapi subjek underwriting. aku pegang dua card company lain-lain

mjay
16-02-2012, 11:34 AM
Menarik utk di ambil tahu~

pelanggan baca polisi, tak semua pelanggan faham. Ketelusan dan kepercayaan lebih berharga dari premium.

asyraf1156
16-02-2012, 11:39 AM
Aku baru ja discharge 2 minggu lepas.. Aku dh masuk setahun PRU BSN.. Mula2 xtau sgt la apa fungsinya.. Dh masuk hospital baru faham..

Bulan2 aku bayaq Rm170 aku dapat ni

Caj hospital : Covered 100%
Co-takafful : Kita kena bayar balik 10% dr caj hospital tp maks rm1000
Wad : Rm100 sehari
Elaun hospital : RM400 sehari
MC sbb kemalangan : RM200 seminggu (jatuh toilet pun kira kemalangan)

Kebetulan hospital Pantai Mutiara Penang (cekik darah) plg dekat dgn rumah aku, so aku p situ la.. Operate hidung semua kena 17k..

So kiraannya lebih kurang camni,

Hospital expense 100% : free
Co-Takafful : RM1000
Bilik (5 mlm) : RM1045 (Aku dok bilik RM300)
Elain (RM400 x 5 mlm) : -RM2000

Akhirnya aku kene byr RM45 je.. So aku puas ati ada insuran ni.. :D

mjay
16-02-2012, 11:45 AM
Personel Money report July 2010: (kalau aku outdated, pls update ya)

PruBsn: hospital bill, ICU, out patient kidney and cancer, 10% is mandatory and as charge.

AIA third party Excel Care Plus, outpatient kidney RM50,000. outpatient cancer RM15,000.

MAA Assurance, cancer and kidney outpatient only RM25,000.

TOP INSURANCE AGENT in Malaysia is....jeng...jeng....jeng

mjay
16-02-2012, 11:47 AM
Aku baru ja discharge 2 minggu lepas.. Aku dh masuk setahun PRU BSN.. Mula2 xtau sgt la apa fungsinya.. Dh masuk hospital baru faham..

Bulan2 aku bayaq Rm170 aku dapat ni

Caj hospital : Covered 100%
Co-takafful : Kita kena bayar balik 10% dr caj hospital tp maks rm1000
Wad : Rm100 sehari
Elaun hospital : RM400 sehari
MC sbb kemalangan : RM200 seminggu (jatuh toilet pun kira kemalangan)

Kebetulan hospital Pantai Mutiara Penang (cekik darah) plg dekat dgn rumah aku, so aku p situ la.. Operate hidung semua kena 17k..

So kiraannya lebih kurang camni,

Hospital expense 100% : free
Co-Takafful : RM1000
Bilik (5 mlm) : RM1045 (Aku dok bilik RM300)
Elain (RM400 x 5 mlm) : -RM2000

Akhirnya aku kene byr RM45 je.. So aku puas ati ada insuran ni.. :D

kan bagus kalau elaun RM2000 masuk poket sendiri wat pegi cuti-cuti

Ramona Bunga
16-02-2012, 11:50 AM
Personel Money report July 2010: (kalau aku outdated, pls update ya)

PruBsn: hospital bill, ICU, out patient kidney and cancer, 10% is mandatory and as charge.

AIA third party Excel Care Plus, outpatient kidney RM50,000. outpatient cancer RM15,000.

MAA Assurance, cancer and kidney outpatient only RM25,000.

TOP INSURANCE AGENT in Malaysia is....jeng...jeng....jeng

hmm, insurance company mana ni ek? :confused:

mjay
16-02-2012, 11:55 AM
hmm, insurance company mana ni ek? :confused:

he he he he..Tolong cek kat statistik, medical card company mana yang mana paling tinggi claim di malaysia

m0nit0r
16-02-2012, 11:57 AM
Aku baru ja discharge 2 minggu lepas.. Aku dh masuk setahun PRU BSN.. Mula2 xtau sgt la apa fungsinya.. Dh masuk hospital baru faham..

Bulan2 aku bayaq Rm170 aku dapat ni

Caj hospital : Covered 100%
Co-takafful : Kita kena bayar balik 10% dr caj hospital tp maks rm1000
Wad : Rm100 sehari
Elaun hospital : RM400 sehari
MC sbb kemalangan : RM200 seminggu (jatuh toilet pun kira kemalangan)

Kebetulan hospital Pantai Mutiara Penang (cekik darah) plg dekat dgn rumah aku, so aku p situ la.. Operate hidung semua kena 17k..

So kiraannya lebih kurang camni,

Hospital expense 100% : free
Co-Takafful : RM1000
Bilik (5 mlm) : RM1045 (Aku dok bilik RM300)
Elain (RM400 x 5 mlm) : -RM2000

Akhirnya aku kene byr RM45 je.. So aku puas ati ada insuran ni.. :D


tahniah bro..
:)cgrock:)cgrock

mjay
16-02-2012, 12:22 PM
Aku baru ja discharge 2 minggu lepas.. Aku dh masuk setahun PRU BSN.. Mula2 xtau sgt la apa fungsinya.. Dh masuk hospital baru faham..

Bulan2 aku bayaq Rm170 aku dapat ni

Caj hospital : Covered 100%
Co-takafful : Kita kena bayar balik 10% dr caj hospital tp maks rm1000
Wad : Rm100 sehari
Elaun hospital : RM400 sehari
MC sbb kemalangan : RM200 seminggu (jatuh toilet pun kira kemalangan)

Kebetulan hospital Pantai Mutiara Penang (cekik darah) plg dekat dgn rumah aku, so aku p situ la.. Operate hidung semua kena 17k..

So kiraannya lebih kurang camni,

Hospital expense 100% : free
Co-Takafful : RM1000
Bilik (5 mlm) : RM1045 (Aku dok bilik RM300)
Elain (RM400 x 5 mlm) : -RM2000

Akhirnya aku kene byr RM45 je.. So aku puas ati ada insuran ni.. :D
maaf, lupa plak. itu elaun RM400 bukan free. Kalau free aku pun mau

northbioasli
16-02-2012, 12:40 PM
incomprehendsive?

ok ..medikal kad 1 family RM40 :eek:

Ramona Bunga
16-02-2012, 12:55 PM
ok ..medikal kad 1 family RM40 :eek:

macam mana nak apply MC Cuepacs ni? :-?

car_they
16-02-2012, 01:29 PM
kan bagus kalau elaun RM2000 masuk poket sendiri wat pegi cuti-cuti

main rahsia2 lak dah...

edyipohmali
16-02-2012, 01:44 PM
macam mana nak apply MC Cuepacs ni? :-?

tak silap aku, hanya untuk gomen staff saja...

cer rujuk kat web dia www.cuepacscare.com

harap membantu :)

mjay
16-02-2012, 02:00 PM
main rahsia2 lak dah...

disclose and none disclose, nothing personal but its all BUSINESS.

northbioasli
16-02-2012, 02:02 PM
macam mana nak apply MC Cuepacs ni? :-?

gi jer kat section insurance agent..ada saya buka thread dulu:D http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=302979

Ramona Bunga
16-02-2012, 02:42 PM
gi jer kat section insurance agent..ada saya buka thread dulu:D http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=302979

adoi, untuk orang-orang gomen jela ni, tsk tsk tsk sedih :((

m0nit0r
16-02-2012, 04:08 PM
adoi, untuk orang-orang gomen jela ni, tsk tsk tsk sedih :((

Mmg Utk org gomennye..

mjay
16-02-2012, 04:30 PM
kalo ade insurans yg ade co payment & ade yg xde, nape nk amek yg ade co payment ek? alonso tanye ade cas tersembunyi ke xde, shahputra jawab xde. so, ape pro & cons amek yg xde co payment ni & ape plak kelebihan yg ade co payment ni?

tersembunyi kalau tak bagitau

Ridzuan_AIA
16-02-2012, 09:19 PM
Yeke? Ada member bagitau, masa dia beli dengan pru, memang attach sekali dengan hospital income. Elaun hospital tu nanti off set dengan co-insurance. Macam tak berbaloi.

Kalau yang takde co-insurans, tak payah pening2 nak pikir pasal bil hospital. Just bayar RM50-RM100 je(contohnya : ING atau AIA) Elaun hospital 100% sampai kat tangan kita. Boleh wat pegi bercuti dari bayar co-insurans tu :p

Kenapa Pru mesti ada co-insurans ek?:confused:

nak elaun hospital yang tinggi, saya sendiri rekomen klien2/kawan2 saya amik dengan PRU...

tp kalau nak medical card takyah bayar ko-innsurance pada certain limit, saya rekomen sesangat AIA medical card... :)

CyberMachine
16-02-2012, 09:42 PM
aku ada insuran..daripada company aku..

tapi aku pn ada insuran peribadi....

so, boleh ke aku claim2 dua2..huhu

mjay
17-02-2012, 08:53 AM
nak elaun hospital yang tinggi, saya sendiri rekomen klien2/kawan2 saya amik dengan PRU...

tp kalau nak medical card takyah bayar ko-innsurance pada certain limit, saya rekomen sesangat AIA medical card... :)

elaun hospital tinggi, definisi elaun ialah pendapatan dan patut pun masuk poket sendiri. kalau elaun guna off set co insurance bill hospital, itu bukan elaun tapi strategi. ada keee...

mjay
17-02-2012, 09:19 AM
Satu hal yang pasti kenapa bank negara membenarkan dan menghalalkan co-insurance dikenakan pada pelanggan 'upon discharge' sedang tujuan insurans melindungi kewangan mereka disaat kritikal? Riders elaun harian yg patut jadi pendapatan/pampasan harian pelanggan digunakan utk mengubat sakitnya bayar co-insurance supaya pelanggan yg sakit tak bertambah sakit. Sedar tak sedar, pelanggan mesti bayar premium utk plan elaun harian hospital tapi masuk hospital tak dapat elaun harian rm400/semalam! MASALAH NEGARA krn bank negara berfungsi melindungi rakyat Malaysia. Negara maju ada co-insurance ke? Kalau ada, system apa? aku tak faham kenapa bank negara mengizinkan hal ini berlaku pada rakyat malaysia yang lurus,telus, pemurah, kaya raya, budiman, beriman, gemilang, cemerlang dan........tolong sambung kan aku

Ramona Bunga
17-02-2012, 09:26 AM
Satu hal yang pasti kenapa bank negara membenarkan dan menghalalkan co-insurance dikenakan pada pelanggan 'upon discharge' sedang tujuan insurans melindungi kewangan mereka disaat kritikal? Riders elaun harian yg patut jadi pendapatan/pampasan harian pelanggan digunakan utk mengubat sakitnya bayar co-insurance supaya pelanggan yg sakit tak bertambah sakit. Sedar tak sedar, pelanggan mesti bayar premium utk plan elaun harian hospital tapi masuk hospital tak dapat elaun harian rm400/semalam! MASALAH NEGARA krn bank negara berfungsi melindungi rakyat Malaysia. Negara maju ada co-insurance ke? Kalau ada, system apa? aku tak faham kenapa bank negara mengizinkan hal ini berlaku pada rakyat malaysia yang lurus,telus, pemurah, kaya raya, budiman, beriman, gemilang, cemerlang dan........tolong sambung kan aku

Salam, bro Mjay ni dari company insurance mana ye? :D

Q.Azhar
17-02-2012, 12:24 PM
Satu hal yang pasti kenapa bank negara membenarkan dan menghalalkan co-insurance dikenakan pada pelanggan 'upon discharge' sedang tujuan insurans melindungi kewangan mereka disaat kritikal? ........tolong sambung kan aku

salam warga CG,
IMHO, saya rasa guidelines dr Bank Negara dh cukup ok.maybe ade few things yg boleh di improvise. sewaktu saya study kt obesi dulu, seingat saya kat sana,insuran2 diorg xde ko-insurans time admit ke hospital.premium pula lebih rendah ckit.lgpun mostly insurans diorg ni plan traditionals(burn) .diorg treat insuran ni as totally protection,walhal kita kat sini lebih nampak takaful ni more to investmnt(janji xrugi).

berbalik pd quote, customer diberi pilihan untuk memilih mana2 plan yg dirasakan sesuai utknya selagi tidak membebankan dr segi financial. antara sbb dikenakan ko-takaful is utk mengelakkan pihak hosp. dari overcharge patient. hosp2 swasta ni akan try charge patient semaksimum mungkin.dats y kita ada panel hosp. kalau dh nama panel, panelist mesti ikut guidlines yg ditetapkan oleh Takaful co. tentang payment,admission etc supaya privillage ni x d'abuse'..

saya akui ada bagusnya ko-takaful ni,cuma klu boleh maximum 10% tu setakat rm300-500 sudah la. ada company yg charge maksima 1K,2K or 10% dari total bil.kesian kt client terpaksa add-on rider Elaun Hospital. kos tabarru' utk rider ni semakin mahal dgn meningkatnya umur.isu ni ialah isu co. takaful itself,bukan isu Bank Negara pun.

Antara company takaful yg xkenakan ko-takaful is AIA,ING and ofkos MAA Takaful. tp rules ni boleh dipinda oleh Bank Negara anytime. kelemahan kecil tanpa ko-takaful ni is annual/lifetime limit anda akan berkurang extra 10% lebih cepat dr kampeni yg ada ko-takaful :D
latest news dr Maa Takaful,kami sedang menunggu approval Bank Negara untuk upgrade Smart Medic kami. lpasni annual/lifetime limit kami akan jadi sebesar MC PruBsn/GET/ING pada kos mampu milik..InsyaAllah.. :)

Ramona Bunga
17-02-2012, 12:37 PM
salam warga CG,
IMHO, saya rasa guidelines dr Bank Negara dh cukup ok.maybe ade few things yg boleh di improvise. sewaktu saya study kt obesi dulu, seingat saya kat sana,insuran2 diorg xde ko-insurans time admit ke hospital.premium pula lebih rendah ckit.lgpun mostly insurans diorg ni plan traditionals(burn) .diorg treat insuran ni as totally protection,walhal kita kat sini lebih nampak takaful ni more to investmnt(janji xrugi).



wah terima kasih info nya :) kiranya co. yang letak co-insurans ni macam tak mampu nak bayar bil-bil hospital tu sendiri? so thats y di-impose pada client 10%, macam tu ke? :confused:

mjay
17-02-2012, 01:00 PM
salam warga CG,
IMHO, saya rasa guidelines dr Bank Negara dh cukup ok.maybe ade few things yg boleh di improvise. sewaktu saya study kt obesi dulu, seingat saya kat sana,insuran2 diorg xde ko-insurans time admit ke hospital.premium pula lebih rendah ckit.lgpun mostly insurans diorg ni plan traditionals(burn) .diorg treat insuran ni as totally protection,walhal kita kat sini lebih nampak takaful ni more to investmnt(janji xrugi).

berbalik pd quote, customer diberi pilihan untuk memilih mana2 plan yg dirasakan sesuai utknya selagi tidak membebankan dr segi financial. antara sbb dikenakan ko-takaful is utk mengelakkan pihak hosp. dari overcharge patient. hosp2 swasta ni akan try charge patient semaksimum mungkin.dats y kita ada panel hosp. kalau dh nama panel, panelist mesti ikut guidlines yg ditetapkan oleh Takaful co. tentang payment,admission etc supaya privillage ni x d'abuse'..

saya akui ada bagusnya ko-takaful ni,cuma klu boleh maximum 10% tu setakat rm300-500 sudah la. ada company yg charge maksima 1K,2K or 10% dari total bil.kesian kt client terpaksa add-on rider Elaun Hospital. kos tabarru' utk rider ni semakin mahal dgn meningkatnya umur.isu ni ialah isu co. takaful itself,bukan isu Bank Negara pun.

Antara company takaful yg xkenakan ko-takaful is AIA,ING and ofkos MAA Takaful. tp rules ni boleh dipinda oleh Bank Negara anytime. kelemahan kecil tanpa ko-takaful ni is annual/lifetime limit anda akan berkurang extra 10% lebih cepat dr kampeni yg ada ko-takaful :D
latest news dr Maa Takaful,kami sedang menunggu approval Bank Negara untuk upgrade Smart Medic kami. lpasni annual/lifetime limit kami akan jadi sebesar MC PruBsn/GET/ING pada kos mampu milik..InsyaAllah.. :)

mengelakkan pihak hosp. dari overcharge patient. hosp2 swasta ni akan try charge patient semaksimum mungkin.dats

Straight to d point, CO insurance DIHALALKAN BY BANK NEGARA PADA PELANGGAN KRN JUMLAH TUNTUTAN BIL HOSPITAL TERLALU TINGGI. Insurance company bayar claim jutaan ringgit dgn duit dia atau duit pelanggan? tak ada duit atau tak cukup duit nak bayar claim ? Malaysia oh malaysia....

mjay
17-02-2012, 01:07 PM
wah terima kasih info nya :) kiranya co. yang letak co-insurans ni macam tak mampu nak bayar bil-bil hospital tu sendiri? so thats y di-impose pada client 10%, macam tu ke? :confused:

xcuse me, kalau cik bunga nak tau, ramai insurance agent drive lamborghini kat luar sana

mick2030
17-02-2012, 03:00 PM
wah terima kasih info nya :) kiranya co. yang letak co-insurans ni macam tak mampu nak bayar bil-bil hospital tu sendiri? so thats y di-impose pada client 10%, macam tu ke? :confused:

haha... :D setakat 10% tu apalah sangat amaun dia kat kompeni insurans ni berbanding yang diorang bayar... Rasanya hampir semua company ada co insurans, contohnya:-

1) Pru & Pru BSN (10% dari total bil, min RM300 max rm1000).
2) Allianz (Kalau upgrade bilik, kene bayar kos perbezaan bilik + byr 20% dari total bil) MAKSIMUM RM1000 UNTUK MANA-MANA SATU HILANG UPAYA
3) Great Eastern Takaful (10% sehingga maksimum rm500. Tapi kalau upgrade bilik, 20% dari bil. Maksimum rm3000 utk plan i-M200 ke atas)
4) Aia Takaful (Utk plan bilik rm150, First 22k xder co insurans. Lepas tu kene 10% dari baki bil tersebut, sehingga Rm3000 setahun).
5) MAA Takaful (smart medic 100: Kalau upgrade bilik, kene co insurans 10% dari total bil)


dan banyak lagi lah... Kalau nak yg xder co insurans langsung, memang ada.... Upgrade bilik ker, buat aper ker, xder kene co insurans langsung..... plan apa dai??? .... plan medical card yang diambil sejak zaman 90an punyer :D :D :D coz time tu istilah co insurans xder / x femes lagi :)paid

HazzBP
17-02-2012, 03:05 PM
Nama pon medical card mesti lah baik :D
Kalau credit card yang tu kurang baik hahaha...

bojed
17-02-2012, 03:59 PM
Co-insurance/co-takaful? Negara maju?

Nah amek link ni, USA pun pakai co-insurance dan banyak european countries pun pakai co-insurance http://en.wikipedia.org/wiki/Coinsurance

Tahun 2010 Prudential bayar RM460 juta untuk medical bill claims sahaja. Kalau tak mampu, mesti tak boleh bayar banyak tu. Kalau banyak berhutang, sanggup ke bayar RM460 juta setahun?

Mulai bulan depan Prudential keluarkan medical card baru - PruFlexiMed (PFM). Takde co-insurance 10% minimum RM300 maximum RM1,000 macam sekarang ni. Ada pilihan sama ada nak bayar RM300 fixed masa discharge ataupun zero deductible atau dalam ayat yang mudah - tak payah bayar langsung.

Pastu client ada pilihan nak pilih-suai (match) harga bilik dengan limit ikut suka. Contohnya sekarang ni PHL150 dah fixed bilik RM150/day dan limit tahunan 50,000. Tapi dengan PFM, client boleh gabung bilik dengan limit ikut suka. Bilik RM150/day limit 150,000 setahun? Boleh. Bilik RM400/day limit 50,000 setahun? Boleh.

Limit seumur hidup? 20 kali ganda limit tahunan. Kalau sekarang ni plan RM50,000 setahun so limit seumur hidup RM500,000. Tapi sekarang RM50,000/year dapat limit RM1,000,000 seumur hidup. Kenapa banyak sangat? Ada ke orang yang claim sampai camni? Nak tau ada ke tak, boleh pergi pusat dialisis dan tanya orang yang cuci darah kat sana. Sebulan RM2,400. Kalau setahun? 10 tahun? 20,30,40 tahun? Kalau kita rasa kita tak akan claim banyak tu cuba tanya orang2 yang sakit tu diorang pernah pikir tak sebelum ni yang diorang akan keluar duit banyak tu?

Lagi satu katalah client ambil PFM plan bilik RM400/day tapi dia saja2 nak masuk bilik harga RM150/day selama 4 malam. Baki RM250/day tu Prudential akan reimburse kat client masuk dalam cheque jadi elaun extra. So dapat la RM250*4 malam = RM1,000 extra elaun. Kalau ambil option zero deductible, memang seronok la simpan duit tu. Ini belum masuk elaun hospital yang biasa lagi.

Mahal? Disebabkan tak dapat quotation yang baru utk digodek2, so taktau la mahal ke tak tapi kalau tengok dalam paperwork yang diberi tadi, lagi murah dari plan sekarang. Aik? Camne lak ni?

By the way, PFM ni product Prudential Assurance Malaysia Bhd. PruBSN belum ikut lagi tapi insyaAllah akan follow sebab benefit medical card PruBSN skrg pun 100% sama dengan medical card Prudential Assurance. Lagipun PruBSN ada satu lagi product yang bakal launch. InsyaAllah nanti akan update kat sini :D

p/s - perasan tak aku cerita berjela2 ni takde langsung jatuhkan/lagakan/kaitkan company insurance/takaful lain? Steady je beb.

anief2020
17-02-2012, 04:10 PM
Co-insurance/co-takaful? Negara maju?

Nah amek link ni, USA pun pakai co-insurance dan banyak european countries pun pakai co-insurance http://en.wikipedia.org/wiki/Coinsurance

Tahun 2010 Prudential bayar RM460 juta untuk medical bill claims sahaja. Kalau tak mampu, mesti tak boleh bayar banyak tu. Kalau banyak berhutang, sanggup ke bayar RM460 juta setahun?

Mulai bulan depan Prudential keluarkan medical card baru - PruFlexiMed (PFM). Takde co-insurance 10% minimum RM300 maximum RM1,000 macam sekarang ni. Ada pilihan sama ada nak bayar RM300 fixed masa discharge ataupun zero deductible atau dalam ayat yang mudah - tak payah bayar langsung.

Pastu client ada pilihan nak pilih-suai (match) harga bilik dengan limit ikut suka. Contohnya sekarang ni PHL150 dah fixed bilik RM150/day dan limit tahunan 50,000. Tapi dengan PFM, client boleh gabung bilik dengan limit ikut suka. Bilik RM150/day limit 150,000 setahun? Boleh. Bilik RM400/day limit 50,000 setahun? Boleh.

Limit seumur hidup? 20 kali ganda limit tahunan. Kalau sekarang ni plan RM50,000 setahun so limit seumur hidup RM500,000. Tapi sekarang RM50,000/year dapat limit RM1,000,000 seumur hidup. Kenapa banyak sangat? Ada ke orang yang claim sampai camni? Nak tau ada ke tak, boleh pergi pusat dialisis dan tanya orang yang cuci darah kat sana. Sebulan RM2,400. Kalau setahun? 10 tahun? 20,30,40 tahun? Kalau kita rasa kita tak akan claim banyak tu cuba tanya orang2 yang sakit tu diorang pernah pikir tak sebelum ni yang diorang akan keluar duit banyak tu?

Lagi satu katalah client ambil PFM plan bilik RM400/day tapi dia saja2 nak masuk bilik harga RM150/day selama 4 malam. Baki RM250/day tu Prudential akan reimburse kat client masuk dalam cheque jadi elaun extra. So dapat la RM250*4 malam = RM1,000 extra elaun. Kalau ambil option zero deductible, memang seronok la simpan duit tu. Ini belum masuk elaun hospital yang biasa lagi.

Mahal? Disebabkan tak dapat quotation yang baru utk digodek2, so taktau la mahal ke tak tapi kalau tengok dalam paperwork yang diberi tadi, lagi murah dari plan sekarang. Aik? Camne lak ni?

By the way, PFM ni product Prudential Assurance Malaysia Bhd. PruBSN belum ikut lagi tapi insyaAllah akan follow sebab benefit medical card PruBSN skrg pun 100% sama dengan medical card Prudential Assurance. Lagipun PruBSN ada satu lagi product yang bakal launch. InsyaAllah nanti akan update kat sini :D

macam menarik...agak2 bila tu launch? premium bwh 150 boleh dapat ke utk PFM ni?takaful/insuran konvensional:)paid?

bojed
17-02-2012, 04:20 PM
macam menarik...agak2 bila tu launch? premium bwh 150 boleh dapat ke utk PFM ni?takaful/insuran konvensional:)paid?

Saya rasa boleh tapi tak boleh nak bagitau macam mana plan dia sebab quotation baru dalam minggu depan baru dapat. Bergantung kepada umur, jantina, pekerjaan, status merokok, tahap kesihatan dan jenis manfaat perlindungan.

Kalau plan conventional tu, akhir bulan ni launch. Kalau takaful, saya pun tak tahu bila :D

Ramona Bunga
17-02-2012, 04:49 PM
Mulai bulan depan Prudential keluarkan medical card baru - PruFlexiMed (PFM). Takde co-insurance 10% minimum RM300 maximum RM1,000 macam sekarang ni. Ada pilihan sama ada nak bayar RM300 fixed masa discharge ataupun zero deductible atau dalam ayat yang mudah - tak payah bayar langsung.

By the way, PFM ni product Prudential Assurance Malaysia Bhd. PruBSN belum ikut lagi tapi insyaAllah akan follow sebab benefit medical card PruBSN skrg pun 100% sama dengan medical card Prudential Assurance. Lagipun PruBSN ada satu lagi product yang bakal launch. InsyaAllah nanti akan update kat sini :D


Nasib Baikkkkkk tak beli lagi... kalau harga sama tapi takde co-insurans baru la berbaloi. hihi :D Nanti update sini tau :)

m0nit0r
17-02-2012, 05:23 PM
Co-insurance/co-takaful? Negara maju?

Nah amek link ni, USA pun pakai co-insurance dan banyak european countries pun pakai co-insurance http://en.wikipedia.org/wiki/Coinsurance

Tahun 2010 Prudential bayar RM460 juta untuk medical bill claims sahaja. Kalau tak mampu, mesti tak boleh bayar banyak tu. Kalau banyak berhutang, sanggup ke bayar RM460 juta setahun?

Mulai bulan depan Prudential keluarkan medical card baru - PruFlexiMed (PFM). Takde co-insurance 10% minimum RM300 maximum RM1,000 macam sekarang ni. Ada pilihan sama ada nak bayar RM300 fixed masa discharge ataupun zero deductible atau dalam ayat yang mudah - tak payah bayar langsung.

Pastu client ada pilihan nak pilih-suai (match) harga bilik dengan limit ikut suka. Contohnya sekarang ni PHL150 dah fixed bilik RM150/day dan limit tahunan 50,000. Tapi dengan PFM, client boleh gabung bilik dengan limit ikut suka. Bilik RM150/day limit 150,000 setahun? Boleh. Bilik RM400/day limit 50,000 setahun? Boleh.

Limit seumur hidup? 20 kali ganda limit tahunan. Kalau sekarang ni plan RM50,000 setahun so limit seumur hidup RM500,000. Tapi sekarang RM50,000/year dapat limit RM1,000,000 seumur hidup. Kenapa banyak sangat? Ada ke orang yang claim sampai camni? Nak tau ada ke tak, boleh pergi pusat dialisis dan tanya orang yang cuci darah kat sana. Sebulan RM2,400. Kalau setahun? 10 tahun? 20,30,40 tahun? Kalau kita rasa kita tak akan claim banyak tu cuba tanya orang2 yang sakit tu diorang pernah pikir tak sebelum ni yang diorang akan keluar duit banyak tu?

Lagi satu katalah client ambil PFM plan bilik RM400/day tapi dia saja2 nak masuk bilik harga RM150/day selama 4 malam. Baki RM250/day tu Prudential akan reimburse kat client masuk dalam cheque jadi elaun extra. So dapat la RM250*4 malam = RM1,000 extra elaun. Kalau ambil option zero deductible, memang seronok la simpan duit tu. Ini belum masuk elaun hospital yang biasa lagi.

Mahal? Disebabkan tak dapat quotation yang baru utk digodek2, so taktau la mahal ke tak tapi kalau tengok dalam paperwork yang diberi tadi, lagi murah dari plan sekarang. Aik? Camne lak ni?

By the way, PFM ni product Prudential Assurance Malaysia Bhd. PruBSN belum ikut lagi tapi insyaAllah akan follow sebab benefit medical card PruBSN skrg pun 100% sama dengan medical card Prudential Assurance. Lagipun PruBSN ada satu lagi product yang bakal launch. InsyaAllah nanti akan update kat sini :D

p/s - perasan tak aku cerita berjela2 ni takde langsung jatuhkan/lagakan/kaitkan company insurance/takaful lain? Steady je beb.

terbaek bro..
tunggu takaful launch.. :D

anief2020
17-02-2012, 05:29 PM
den pun nak tunggu takaful launch...hehehe

Q.Azhar
17-02-2012, 06:26 PM
Nasib Baikkkkkk tak beli lagi... kalau harga sama tapi takde co-insurans baru la berbaloi. hihi :D Nanti update sini tau :)

hehe.. ekceli,nasib baik xkena penyakit serius lagi.sbb klu dh kena,the best medical card in the world pun dh xnk cover kita.jgn berlengah Ramona.klu nk tunggu the best produk,alamatnya mmg xbeli2 la tuh :D
co.2 lain pun tgh siap sedia nk launch latest produk masing2, termasuk Maa Takaful yg akn upgrade Smart Medic 100 ke Smart Medic 2.0 (nama produk blm diketahui lg) huhu...

bojed
17-02-2012, 06:28 PM
Ok insyaAllah bila ada update lagi nanti saya post kat sini.

By the way saya x jual product PAMB. Saya focus kat takaful je.

Tqvm.

Q.Azhar
17-02-2012, 06:37 PM
Ok insyaAllah bila ada update lagi nanti saya post kat sini.

By the way saya x jual product PAMB. Saya focus kat takaful je.

Tqvm.

terbaek la bro! mendukung muamalah....

bojed
17-02-2012, 06:46 PM
terbaek la bro! mendukung muamalah....

Tq bro.

InsyaAllah sama2 berjaya amiin.

Q.Azhar
17-02-2012, 06:52 PM
yup. aku ckp respect ejen2 yg buat takaful,xkira la dr co. mana pun.baru la boleh kaya & DIBERKATI Allah... :)

DanielAriffin
17-02-2012, 07:30 PM
wah terima kasih info nya :) kiranya co. yang letak co-insurans ni macam tak mampu nak bayar bil-bil hospital tu sendiri? so thats y di-impose pada client 10%, macam tu ke? :confused:

Salam...
hihihihi

syayzr
17-02-2012, 07:31 PM
sape leh terangkan sal ni prudential enhanced hospital income plan?

bojed
17-02-2012, 08:19 PM
sape leh terangkan sal ni prudential enhanced hospital income plan?

Benefit ni company offer direct kat clients bro. Agent x jual. Sama macam elaun hospital biasa, min rm50/day dan max rm400/day. Sebagai tambahan kpd elaun hospital client yg sedia ada.

Aku xtau berapa kena bayar atau ada saving ke x sbb aku x ambil benda ni. Tqvm.

bad_103
17-02-2012, 09:54 PM
encik2 ejen insuran seme,
boleh x tolong bagi guide line ape mende yg nk kene tanye / clarify ngan ejen sebelom kite amek sesuatu plan tu.

thanks in advance

pojikun10
18-02-2012, 09:01 PM
encik2 ejen insuran seme,
boleh x tolong bagi guide line ape mende yg nk kene tanye / clarify ngan ejen sebelom kite amek sesuatu plan tu.

thanks in advance

ermmm....ko nk tnye ape yea....

1. limit tahunan ke limit sepanjang hayat
2. ko-takaful cmne apply
3. boley ke gune same medical card if sakit tmpt yg sama, lps keluo wad akibat sakit itu
4. adekah medikal kad gerenti renew ke tidak...



5. HAT NI HG TNYA DIRI SENDIRI, AKU NI LAYAK KE TIDAK NAK APPLY MEDIKAL KAD?.... cer jwb cer jwb.......:)

remy82
18-02-2012, 09:07 PM
ermmm....ko nk tnye ape yea....

1. limit tahunan ke limit sepanjang hayat
2. ko-takaful cmne apply
3. boley ke gune same medical card if sakit tmpt yg sama, lps keluo wad akibat sakit itu
4. adekah medikal kad gerenti renew ke tidak...



5. HAT NI HG TNYA DIRI SENDIRI, AKU NI LAYAK KE TIDAK NAK APPLY MEDIKAL KAD?.... cer jwb cer jwb.......:)

terbaik:)cgrock

azizriadi
19-02-2012, 10:50 AM
Ok insyaAllah bila ada update lagi nanti saya post kat sini.

By the way saya x jual product PAMB. Saya focus kat takaful je.

Tqvm.

Like BOJED......:)paid :)paid

Tahun nie Munich / Prague ya....

Ramona Bunga
20-02-2012, 01:15 PM
encik2 ejen insuran seme,
boleh x tolong bagi guide line ape mende yg nk kene tanye / clarify ngan ejen sebelom kite amek sesuatu plan tu.

thanks in advance

cuba bro tengok kat sini :)

Soalan penting yang perlu ditanya apabila ingin membeli kad perubatan. (http://medicalcard27.blogspot.com/2012/02/important-questions-to-ask-when.html)

majapahit8
21-02-2012, 01:02 PM
Aku pakai med card Prudential BSN Takaful...mmg pueh hati.claim cepat.nak masuk wad cepat.servis mantap.saya mesti pilleyyyy..

dudin
24-02-2012, 09:12 AM
Ok insyaAllah bila ada update lagi nanti saya post kat sini.

By the way saya x jual product PAMB. Saya focus kat takaful je.

Tqvm.

Terbaik bojed...we r d same :)
Area Johor yg perlu info just let me know..

Q.Azhar
25-02-2012, 12:15 PM
Terbaik bojed...we r d same :)
Area Johor yg perlu info just let me know..

kewajiban kita kan. cina-cina pun skrg dh mula beralih ke takaful...

noraini@azlan
25-02-2012, 12:23 PM
Pru terbaikkkk. go go go

al-falah
25-02-2012, 03:23 PM
Co-insurance/co-takaful? Negara maju?

Nah amek link ni, USA pun pakai co-insurance dan banyak european countries pun pakai co-insurance http://en.wikipedia.org/wiki/Coinsurance

Tahun 2010 Prudential bayar RM460 juta untuk medical bill claims sahaja. Kalau tak mampu, mesti tak boleh bayar banyak tu. Kalau banyak berhutang, sanggup ke bayar RM460 juta setahun?

Mulai bulan depan Prudential keluarkan medical card baru - PruFlexiMed (PFM). Takde co-insurance 10% minimum RM300 maximum RM1,000 macam sekarang ni. Ada pilihan sama ada nak bayar RM300 fixed masa discharge ataupun zero deductible atau dalam ayat yang mudah - tak payah bayar langsung.

Pastu client ada pilihan nak pilih-suai (match) harga bilik dengan limit ikut suka. Contohnya sekarang ni PHL150 dah fixed bilik RM150/day dan limit tahunan 50,000. Tapi dengan PFM, client boleh gabung bilik dengan limit ikut suka. Bilik RM150/day limit 150,000 setahun? Boleh. Bilik RM400/day limit 50,000 setahun? Boleh.

Limit seumur hidup? 20 kali ganda limit tahunan. Kalau sekarang ni plan RM50,000 setahun so limit seumur hidup RM500,000. Tapi sekarang RM50,000/year dapat limit RM1,000,000 seumur hidup. Kenapa banyak sangat? Ada ke orang yang claim sampai camni? Nak tau ada ke tak, boleh pergi pusat dialisis dan tanya orang yang cuci darah kat sana. Sebulan RM2,400. Kalau setahun? 10 tahun? 20,30,40 tahun? Kalau kita rasa kita tak akan claim banyak tu cuba tanya orang2 yang sakit tu diorang pernah pikir tak sebelum ni yang diorang akan keluar duit banyak tu?

Lagi satu katalah client ambil PFM plan bilik RM400/day tapi dia saja2 nak masuk bilik harga RM150/day selama 4 malam. Baki RM250/day tu Prudential akan reimburse kat client masuk dalam cheque jadi elaun extra. So dapat la RM250*4 malam = RM1,000 extra elaun. Kalau ambil option zero deductible, memang seronok la simpan duit tu. Ini belum masuk elaun hospital yang biasa lagi.

Mahal? Disebabkan tak dapat quotation yang baru utk digodek2, so taktau la mahal ke tak tapi kalau tengok dalam paperwork yang diberi tadi, lagi murah dari plan sekarang. Aik? Camne lak ni?

By the way, PFM ni product Prudential Assurance Malaysia Bhd. PruBSN belum ikut lagi tapi insyaAllah akan follow sebab benefit medical card PruBSN skrg pun 100% sama dengan medical card Prudential Assurance. Lagipun PruBSN ada satu lagi product yang bakal launch. InsyaAllah nanti akan update kat sini :D

p/s - perasan tak aku cerita berjela2 ni takde langsung jatuhkan/lagakan/kaitkan company insurance/takaful lain? Steady je beb.

sebab itu PruBSN menjadi pilihan ramai.....TERBAIK....:)cgrock

mick2030
28-02-2012, 04:41 PM
2) Allianz (Kalau upgrade bilik, kene bayar kos perbezaan bilik + byr 20% dari total bil)


So sorry... nampaknya ada info saya yang x betul.... Kalau Allianz punye, kalau upgrade bilik, kene byr kos perbezaan bilik + byr 20% daripada total bil TETAPI MAKSIMUM RM1000 UNTUK MANA-MANA SATU HILANG UPAYA.... sorry kalau salah beri penerangan.... saya minta maaf yer :p :p :p

kredit to http://liyanasolutions.blogspot.com/2012/02/bila-ko-insurans-terpakai.html

Irwan De Gea
29-02-2012, 09:51 PM
nak tanya juga la...
kalau mcm sya nie...

keje di hospital goverment...
so, perlu ke medical card nie ??

dudin
01-03-2012, 01:52 AM
nak tanya juga la...
kalau mcm sya nie...

keje di hospital goverment...
so, perlu ke medical card nie ??

Off course sume org perlu tuan..
Umpama u dpt kemudahan kete company, u rasa u still beli kete sendiri tak?
Klu 1 day tempat u keje tarik benefit kete sykt tu, takkan masa tu baru sibuk nak beli kete? Klu masa tu umur dah 55 baru nk beli kete, agak2 loan2 senang ke susah nak approved?
At least klu ada personal med card, u ada choice nk pegi hosp gomen or private..klu nk cepat n lebih selesa pegi la private..

Irwan De Gea
01-03-2012, 11:57 AM
Off course sume org perlu tuan..
Umpama u dpt kemudahan kete company, u rasa u still beli kete sendiri tak?
Klu 1 day tempat u keje tarik benefit kete sykt tu, takkan masa tu baru sibuk nak beli kete? Klu masa tu umur dah 55 baru nk beli kete, agak2 loan2 senang ke susah nak approved?
At least klu ada personal med card, u ada choice nk pegi hosp gomen or private..klu nk cepat n lebih selesa pegi la private..

oic...
if, katakan sya masuk hospital goverment...
dan dlm masa sama sya ada medical card juga..
bleh ker claim ???:-?

bojed
01-03-2012, 02:12 PM
oic...
if, katakan sya masuk hospital goverment...
dan dlm masa sama sya ada medical card juga..
bleh ker claim ???:-?

Kalau encik masuk hospital government dan kena warded, boleh claim elaun hospital.

Kalau kena bedah, boleh claim elaun bedah.

Kalau masuk ICU, boleh claim extra elaun ICU.

Kalau kena penyakit kritikal, boleh claim pampasan penyakit kritikal dan tak payah bayar caruman Takaful.

Kalau dirawat di hospital government dan kena pula caj sampai beribu2 ringgit, boleh claim balik bil guna medical card.

Claim dari hospital government ni biasanya lambat sebab nak tunggu doctor siapkan report ambil masa berbulan2. Ikut pengalaman saya, kat HKL 14 minggu, hospital putrajaya 5 minggu, hospital ampang 10 minggu dan hospital serdang 4 minggu. Yang kes HKL tu, client saya dapat cheque elaun dia lepas 17 minggu. 14 minggu tunggu report siap dari HKL, lagi 3 minggu pula masa yang diambil PruBSN nak approve dan deliver cheque.

Kalau masuk hospital panel guna medical card, biasanya dalam 3-4 minggu lepas discharge dah dapat cheque.

soulsix
01-03-2012, 02:32 PM
ada tak yg just tunjuk kad je bila admit hospital dan tak perlu byr apape. then hospital sendiri yg claim kat company insurans

Irwan De Gea
01-03-2012, 02:54 PM
Kalau encik masuk hospital government dan kena warded, boleh claim elaun hospital.

Kalau kena bedah, boleh claim elaun bedah.

Kalau masuk ICU, boleh claim extra elaun ICU.

Kalau kena penyakit kritikal, boleh claim pampasan penyakit kritikal dan tak payah bayar caruman Takaful.

Kalau dirawat di hospital government dan kena pula caj sampai beribu2 ringgit, boleh claim balik bil guna medical card.

Claim dari hospital government ni biasanya lambat sebab nak tunggu doctor siapkan report ambil masa berbulan2. Ikut pengalaman saya, kat HKL 14 minggu, hospital putrajaya 5 minggu, hospital ampang 10 minggu dan hospital serdang 4 minggu. Yang kes HKL tu, client saya dapat cheque elaun dia lepas 17 minggu. 14 minggu tunggu report siap dari HKL, lagi 3 minggu pula masa yang diambil PruBSN nak approve dan deliver cheque.

Kalau masuk hospital panel guna medical card, biasanya dalam 3-4 minggu lepas discharge dah dapat cheque.

nanti sya PM bro.... :)cgrock

dudin
01-03-2012, 05:05 PM
nanti sya PM bro.... :)cgrock

Bole contact mana2 wakil dlm cg ni bro utk info detail...klu duk Johor or JB insyaallah sy boleh tlg servis..

balang
01-03-2012, 05:16 PM
medikal kad memang bagus amik, tak kisah apa company pun, tapi yang aku panas kalau ejen tu masa nak kita jadi client dia punya la manis, cakap kalau sakit jangan risau pasal claim, semua dia akan uruskan, last2 bila da jadi client, n tiba2 masuk hospital, tepon ejen mintak tolong uruskan claim, siap cakap macam ni "I sibuk lah, U telefon HQ lah" ..memang siiiaaalll ejen macam ni..terus aku terminate kad dia yang katanya bagus sangat tu..lepas jadi macam tu terus aku tak bayar, last2 ejen tadi call aku tanya pasal apa tak bayar, aku cakap la aku da ada insurans lain, terus janji itu ini, pi jahanam la, sekali aku tertipu, takdernya aku nak percaya da..ini pengalaman aku sendiri tt, serik da pakai medikal kad yang ada ejen ni..

khairi78
01-03-2012, 05:19 PM
medikal kad memang bagus amik, tak kisah apa company pun, tapi yang aku panas kalau ejen tu masa nak kita jadi client dia punya la manis, cakap kalau sakit jangan risau pasal claim, semua dia akan uruskan, last2 bila da jadi client, n tiba2 masuk hospital, tepon ejen mintak tolong uruskan claim, siap cakap macam ni "I sibuk lah, U telefon HQ lah" ..memang siiiaaalll ejen macam ni..terus aku terminate kad dia yang katanya bagus sangat tu..lepas jadi macam tu terus aku tak bayar, last2 ejen tadi call aku tanya pasal apa tak bayar, aku cakap la aku da ada insurans lain, terus janji itu ini, pi jahanam la, sekali aku tertipu, takdernya aku nak percaya da..ini pengalaman aku sendiri tt, serik da pakai medikal kad yang ada ejen ni..

Medikal card apa yg x pakai ejen ni bro?

Ramona Bunga
03-03-2012, 03:04 AM
ada tak yg just tunjuk kad je bila admit hospital dan tak perlu byr apape. then hospital sendiri yg claim kat company insurans

If pergi ke hospital panel, memang kita tak payah risau pape, company insurans yang tolong setelkan. Tapi yang timbul soal claim, bila kita masuk hospital bukan panel.

Ramona Bunga
03-03-2012, 03:05 AM
medikal kad memang bagus amik, tak kisah apa company pun, tapi yang aku panas kalau ejen tu masa nak kita jadi client dia punya la manis, cakap kalau sakit jangan risau pasal claim, semua dia akan uruskan, last2 bila da jadi client, n tiba2 masuk hospital, tepon ejen mintak tolong uruskan claim, siap cakap macam ni "I sibuk lah, U telefon HQ lah" ..memang siiiaaalll ejen macam ni..terus aku terminate kad dia yang katanya bagus sangat tu..lepas jadi macam tu terus aku tak bayar, last2 ejen tadi call aku tanya pasal apa tak bayar, aku cakap la aku da ada insurans lain, terus janji itu ini, pi jahanam la, sekali aku tertipu, takdernya aku nak percaya da..ini pengalaman aku sendiri tt, serik da pakai medikal kad yang ada ejen ni..

erk, sabo jela~

sis_zety
03-03-2012, 01:42 PM
ada soalan...
antara auto upgrade n pampasan yang tinggi, mana yang lebih baik?
cth kalau amek auto upgrade yang bayar bulanan rm150, pampasan rendah dalam rm20 000 macam tu...
kalau tak amek auto upgrade bayar bulanan dalam rm150, pampasan dapat tinggi mungkin dlm rm50 000...
yang mana lebih elok sebenarnya?

DanielAriffin
03-03-2012, 08:44 PM
ada soalan...
antara auto upgrade n pampasan yang tinggi, mana yang lebih baik?
cth kalau amek auto upgrade yang bayar bulanan rm150, pampasan rendah dalam rm20 000 macam tu...
kalau tak amek auto upgrade bayar bulanan dalam rm150, pampasan dapat tinggi mungkin dlm rm50 000...
yang mana lebih elok sebenarnya?

Salam...
auto upgrade bukan dia kira lagu tu akak.. auto upgrade untuk medical card.. bukan untuk sum insured.. contoh card saya RM400... dan saya select auto upgrade.. selepas 5 tahun sama ada ada claim atau tidak.. dia tukar kadar bilik dan limit sama.. ke bilik 500 limit pon naik... lagi 5 tahun nak ke bilik RM 600 limit max terus 2 juta seumur hidup... Tapi bagi saya yg amat penting limit waiver.. kalau event kena bils RM600k single treatment.. pon insurance kena covered.. Baru2 cleint dari cg mick2030 ambik ni.. bukan mahal mana pon..

mhar_2086
06-03-2012, 09:42 AM
as-salam..
i'm newbie here
baru register prudential medical card semalam
bayar RM100, polisi dpt after 2 weeks
mmg dh survey lama medical card pru ni
agent pRU ni mmg rajin dtg jumpa customer die
hopefully x menyesal la amek pru medical card ni
just wait n see
:D

suarez
06-03-2012, 09:47 AM
aku pun baru gak stahun amik medical card prudential.
skrgni xtau lg sbb xpenah masuk hospital.
so far agen ckp bagus sbb kite saving skali klo x gune
byk medical card lain trus hangus ape yg kte byr..
just for sharing..xtau betul x...

vedder9
06-03-2012, 10:02 AM
Ved dah 6 taun guna medical card PRU termasuk anak2..
Setakat ni dah 4 kali masuk wad...claim lebih kurang RM2k setiap kali masuk wad....

Xda masalah...semua PRU bayar

bojed
06-03-2012, 11:27 AM
Salam.

Saya tak pernah lagi guna medical card PruBSN utk diri sendiri.

Wife saya dah pernah claim RM250 bill outpatient accident sebab kaki bengkak teruk kena pijak dengan anak.

Adik saya dah claim bill RM1,800 untuk demam virus dan elaun RM200.

Anak buah saya (anak kepada adik) dah claim bill RM3,000 dan elaun RM1,600 sebab bronchitis.

Tq.

mhar_2086
06-03-2012, 11:55 AM
so, mmg tiada masalah la kad prudential ni ek?
risau jugak kalau2 hospital reject kad nih

brodean
06-03-2012, 01:52 PM
so, mmg tiada masalah la kad prudential ni ek?
risau jugak kalau2 hospital reject kad nih

Jgn risau
Bro telah buat keputusan terbaek
Hospital suka prudential byr claim dgn cpt

mhar_2086
06-03-2012, 03:57 PM
fuhh..seb baik..

nak tanya agen2 insurans, kalau nk bertukar agen, bleh ke?
ke x bleh? in case kalu kena transfer tempat keje la..

boleh terangkan serba sedikit prosedur die x

bojed
06-03-2012, 07:21 PM
fuhh..seb baik..

nak tanya agen2 insurans, kalau nk bertukar agen, bleh ke?
ke x bleh? in case kalu kena transfer tempat keje la..

boleh terangkan serba sedikit prosedur die x

Boleh je tukar agent.

Bro boleh cari mana2 agent yang berdekatan dan gitau dia nak tukar agent. Nanti dia akan bagi borang "transfer servicing agent" untuk sign.

Tq.

dudin
07-03-2012, 02:02 AM
Salam.

Saya tak pernah lagi guna medical card PruBSN utk diri sendiri.

Wife saya dah pernah claim RM250 bill outpatient accident sebab kaki bengkak teruk kena pijak dengan anak.

Adik saya dah claim bill RM1,800 untuk demam virus dan elaun RM200.

Anak buah saya (anak kepada adik) dah claim bill RM3,000 dan elaun RM1,600 sebab bronchitis.

Tq.


my son kena bill dekat rm6000 sbb bronchitis...
duduk hospital 8 hari...
kalau tuan2/puan2 sayangkan anak, segera lah ambil plan medical
untuk anak2 anda...malang tidak berbau...anything could happen..
prubsn dah terbukti, banyak sangat contoh2 claim...
tunggu apa lagi?

mhar_2086
07-03-2012, 10:36 AM
Boleh je tukar agent.

Bro boleh cari mana2 agent yang berdekatan dan gitau dia nak tukar agent. Nanti dia akan bagi borang "transfer servicing agent" untuk sign.

Tq.

owh..cmtu je ye..
ok..nnt nk g tuko ejen takaful ikhlas yg cm hampeh tu
dh 3 tahun x nampak muka die
ntah idup atau x lg..

skang dh ada 2 insurans. 1 nyawa, 1 medical card
ok dh kot
ke nk kena tambah pape lg?
ada cdgn x?

bojed
07-03-2012, 11:04 AM
owh..cmtu je ye..
ok..nnt nk g tuko ejen takaful ikhlas yg cm hampeh tu
dh 3 tahun x nampak muka die
ntah idup atau x lg..

skang dh ada 2 insurans. 1 nyawa, 1 medical card
ok dh kot
ke nk kena tambah pape lg?
ada cdgn x?

Oo nak tukar agent TI ke. Ingatkan nak tukar agent Prudential.

Kalau camtu bro kena contact agent TI yang berdekatan dengan bro.

Plan yang lengkap ada 5 benda ni bro:

1. Pampasan kematian/hilang upaya kekal menyeluruh
2. Pampasan kemalangan
3. Pampasan penyakit kritikal
4. Medical card
5. Savings

Saya tak tau apa yang bro ada. Kalau nak tau, kita boleh tengok balik policy bro. Apa yang takde, boleh ditambah. Tq.

mhar_2086
07-03-2012, 02:00 PM
Oo nak tukar agent TI ke. Ingatkan nak tukar agent Prudential.

Kalau camtu bro kena contact agent TI yang berdekatan dengan bro.

Plan yang lengkap ada 5 benda ni bro:

1. Pampasan kematian/hilang upaya kekal menyeluruh
2. Pampasan kemalangan
3. Pampasan penyakit kritikal
4. Medical card
5. Savings

Saya tak tau apa yang bro ada. Kalau nak tau, kita boleh tengok balik policy bro. Apa yang takde, boleh ditambah. Tq.

rasanya 5 menda tu dh cover dh..
RM250 utk hal insurans saje tiap2 bulan

dsufira
10-03-2012, 05:52 PM
as-salam..
i'm newbie here
baru register prudential medical card semalam
bayar RM100, polisi dpt after 2 weeks
mmg dh survey lama medical card pru ni
agent pRU ni mmg rajin dtg jumpa customer die
hopefully x menyesal la amek pru medical card ni
just wait n see
:D

cuba terangkan pe benefitnye?

dsufira
10-03-2012, 07:48 PM
sy baru je join prudential assurance bawah dana unggul...

tupat
10-03-2012, 07:54 PM
sebab dah ramai sgt pakai prudential, aku saja test pkai yg lain...huhuhu....bagi aku masing2 lebih kurg saja...you get what you pay for :)

uwaismokhtar
15-03-2012, 12:32 AM
sy baru je join prudential assurance bawah dana unggul...

owhhh...awk lah yang tanya pasal dana unggul tu...hmmm dah dapat jawapan belum? dah dapat polisi belum?

al-falah
15-03-2012, 01:09 AM
sebab dah ramai sgt pakai prudential, aku saja test pkai yg lain...huhuhu....bagi aku masing2 lebih kurg saja...you get what you pay for :)

ada beza...kalau nak tahu bezanya hubungi sy dan bawa buku polisi yg tuan ada...sy akan tunjukkan dimana bezanya...

sebab bila masa nak claim...kita kena rujuk balik buku polisi yg kita ada...cakap agent...tak boleh pakai...:)cgrock

azizriadi
16-03-2012, 12:23 AM
rasanya 5 menda tu dh cover dh..
RM250 utk hal insurans saje tiap2 bulan

Bang, tak boleh nak rasa2. Kena tengok dalam policy, baru tau. Sebabnya, kalau rasa2 nie..kalau ada, ok lah. Sekali takde, macam mana?..kalau masa tu nak claim, sekali check tak de. Nak mengamuk masa tu pun tak guna. Sebab tu, tak cukup dengan rasa2. Semak balik policy anda, dan check mana2 term yang tak berapa faham, boleh tanya agent2 yang faham.

Sekian.

alonso
16-03-2012, 09:03 AM
Co-insurance/co-takaful? Negara maju?

Nah amek link ni, USA pun pakai co-insurance dan banyak european countries pun pakai co-insurance http://en.wikipedia.org/wiki/Coinsurance

Tahun 2010 Prudential bayar RM460 juta untuk medical bill claims sahaja. Kalau tak mampu, mesti tak boleh bayar banyak tu. Kalau banyak berhutang, sanggup ke bayar RM460 juta setahun?

Mulai bulan depan Prudential keluarkan medical card baru - PruFlexiMed (PFM). Takde co-insurance 10% minimum RM300 maximum RM1,000 macam sekarang ni. Ada pilihan sama ada nak bayar RM300 fixed masa discharge ataupun zero deductible atau dalam ayat yang mudah - tak payah bayar langsung.

Pastu client ada pilihan nak pilih-suai (match) harga bilik dengan limit ikut suka. Contohnya sekarang ni PHL150 dah fixed bilik RM150/day dan limit tahunan 50,000. Tapi dengan PFM, client boleh gabung bilik dengan limit ikut suka. Bilik RM150/day limit 150,000 setahun? Boleh. Bilik RM400/day limit 50,000 setahun? Boleh.

Limit seumur hidup? 20 kali ganda limit tahunan. Kalau sekarang ni plan RM50,000 setahun so limit seumur hidup RM500,000. Tapi sekarang RM50,000/year dapat limit RM1,000,000 seumur hidup. Kenapa banyak sangat? Ada ke orang yang claim sampai camni? Nak tau ada ke tak, boleh pergi pusat dialisis dan tanya orang yang cuci darah kat sana. Sebulan RM2,400. Kalau setahun? 10 tahun? 20,30,40 tahun? Kalau kita rasa kita tak akan claim banyak tu cuba tanya orang2 yang sakit tu diorang pernah pikir tak sebelum ni yang diorang akan keluar duit banyak tu?

Lagi satu katalah client ambil PFM plan bilik RM400/day tapi dia saja2 nak masuk bilik harga RM150/day selama 4 malam. Baki RM250/day tu Prudential akan reimburse kat client masuk dalam cheque jadi elaun extra. So dapat la RM250*4 malam = RM1,000 extra elaun. Kalau ambil option zero deductible, memang seronok la simpan duit tu. Ini belum masuk elaun hospital yang biasa lagi.

Mahal? Disebabkan tak dapat quotation yang baru utk digodek2, so taktau la mahal ke tak tapi kalau tengok dalam paperwork yang diberi tadi, lagi murah dari plan sekarang. Aik? Camne lak ni?

By the way, PFM ni product Prudential Assurance Malaysia Bhd. PruBSN belum ikut lagi tapi insyaAllah akan follow sebab benefit medical card PruBSN skrg pun 100% sama dengan medical card Prudential Assurance. Lagipun PruBSN ada satu lagi product yang bakal launch. InsyaAllah nanti akan update kat sini :D

p/s - perasan tak aku cerita berjela2 ni takde langsung jatuhkan/lagakan/kaitkan company insurance/takaful lain? Steady je beb.

mcm saya dah mencarum dgn PRU-BSN sejak tahun 2008 ni boleh tukar ke plan baru ni?lg untung yer?

mhar_2086
23-03-2012, 03:04 PM
Bang, tak boleh nak rasa2. Kena tengok dalam policy, baru tau. Sebabnya, kalau rasa2 nie..kalau ada, ok lah. Sekali takde, macam mana?..kalau masa tu nak claim, sekali check tak de. Nak mengamuk masa tu pun tak guna. Sebab tu, tak cukup dengan rasa2. Semak balik policy anda, dan check mana2 term yang tak berapa faham, boleh tanya agent2 yang faham.

Sekian.

Thanks for reminder..sbb tu saya paksa agent PRU saya dtg jumpa setiap 3 bulan utk revise apa2 yg patut..termasuk hospital panel..takut2 jadi cm rakan kite g PMC Kedah, tup2 kad kena reject..konpem berpeluh2 time tu

rezqy
04-04-2012, 12:17 PM
sy baru je join prudential assurance bawah dana unggul...

perlindungan apa yg diambik?

rezqy
04-04-2012, 12:20 PM
mcm saya dah mencarum dgn PRU-BSN sejak tahun 2008 ni boleh tukar ke plan baru ni?lg untung yer?

2008 kira lama gak dah. boleh tgok balik review, kalau ada yg kurang boleh tambah :-)

kronoz
15-04-2012, 03:08 PM
bookmarked dulu, nanti baca semua.

black cherry
07-05-2012, 03:15 PM
saya pun baru beli insuran prubsn :)

majapahit8
09-05-2012, 02:21 PM
pruBSN best..aku dh 3 tahun layan

brodean
13-05-2012, 10:54 AM
Claim pun dah byk aku kawtim utk klien pru
Uptodate lebih rm500k, aku dah disburse duit pru utk byr bil klien aku

Dr sini, aku byk dpt compliment n new klien drp klien yg admit..
http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=25697

miera87
13-05-2012, 11:09 AM
x tau nak amik insuran apa?jenis apa?blh direct call saya 0196747816..akan di terang secara details,plan insurans..

lavazoca
20-06-2012, 10:50 AM
better pakai MAA takaful
no co insurance.
masuk free jer...
lagi murah dari pruBSN Takaful

QIS16
12-12-2012, 06:22 PM
yup, nak amik insurans ni kita kne tawu keperluan kita apa sbenarnya..
4 stage sebelum amik insurans!

1) kita kne tawu keperluan kita sama ada kita dalam insurans. mahukan lebih PAMPASAN?, BILL HOSPITAL?, BERAPA DUIT LAGI 5 TAHUN? pelaburan?

2) bila dah tawu, kita kne tawu insurans company mana yg terbaik.. utk medical card sgt sng. apa yg TERBAIK adalah dari segi pengurusan claimnya, cepat dan takde bnyak halangan, dan PENGURUSAN DENGN HOSPITAL..cuba buat basic research dgn hospital, tanya insurans mana yg takde msalah (of course PRUBSN TAKAFUL dalam jawapan..hehe) ini palg penting sbb kita takmau medical card kita diuruskan pihak lain atau digelar 3rd party..

untuk tawu secara kasarnya stabil atau tak sebuah company itu, NGK DANA DALAM BURSA, CEK KESTABILAN KEWANGAN SYARIKAT TU DALAM MALAYSIA, cthnya TAKAFILINK DANA EQUITI dari PRUDENTIAL, 21.22% sekarang, antara yg tertinggi.. jdi dri situ kita dh dpt pndangan company ni stabil dari segi kewangan untuk membayar claim kita, perubatan kita.. bukan hanya popular nama saja tetapi dlm malaysia pengurusan tak bagus...

3) INI PENTING!!!! kita kne tawu dan cari AGEN yang betul2 mantap dan baik dari segi service YG senang kita berkomunikasi.. bukan hanya tawu MENJUAL DAN TINGGAL!.. ini bahaya kerana kita perlukan agen dri segi pengurusan claim dan sebagainya. SERVICE IN ON QUALITY NOT QUANTITY!!

4) BRU mintak agen consult kita berdasarkan BUDGET kita..misalnya kita nak medical card dan PELABURAN sekali.. cthnya kita nak rm 80,000 duit dalam akaun investment lepas 20 tahun. cmne nak dpt?. 1.5 million medical cover berapa harganya?..perkara2 tu kita kne mintak di consult agen.

itu pandangan saya sebagai agen berdasarkan pengalaman dan saya sendiri sebagai pengguna.. JIKA ADA MASALAH ATAU PERLUKAN NASIHAT SEBELUM MENGAMBIL MEDICAL CARD BOLEH HUBUNGI SAYA. SAYA CBE MENJANJIKAN SERVICE TERBAIK DAN CONSULTATION DARI PIHAK SAYA:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock