PDA

View Full Version : 2 melayu dlm senarai 10 terkaya di Malaysia


iswarahijau
16-02-2008, 10:14 PM
HANYA ada dua orang Melayu dalam senarai 10 paling kaya di Malaysia, iaitu Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhkary dan Tan Sri Azman Hashim.


Manakala Raja Gula Tan Sri Robert Kuok Hock Nien kekal sebagai orang paling kaya di Malaysia jauh meninggalkan pesaing terdekatnya, T. Ananda Krishnan, demikian menurut majalah Malaysian Business.


Tahun lepas, hanya Syed Mokhtar orang Melayu yang tersenarai.

Majalah itu dalam keluaran 16 Februari meletakkan kekayaan Kuok sebanyak RM58.11 bilion, yang menyumbang hampir 36 peratus daripada jumlah kekayaan 40 orang terkaya.

Taikun itu menambah RM25.7 bilion ke dalam kekayaannya tahun lepas, berikutan harga ekuiti meningkat.

Bagaimanapun, ia berkata, kekayaan Ananda Krishnan mencatatkan penurunan sedikit kepada RM19.63 bilion.

Sementara itu Tan Sri Lee Shin Cheng daripada IOI Corporation Bhd, buat pertama kalinya memahat nama dalam tiga kedudukan teratas dengan harta RM14.94 bilion.

Biarpun hanya ada dua orang Melayu, secara keseluruhannya, Syed Mokhtar membaiki kedudukannya dari tempat ke tujuh ke tempat kelima manakala Azman Hashim kali pertama memasuki senarai 10 orang paling kaya di Malaysia.

Tahun lepas, hanya Syed Mokhtar orang Melayu yang tersenarai.

Muhammad_27
16-02-2008, 10:17 PM
HANYA ada dua orang Melayu dalam senarai 10 paling kaya di Malaysia, iaitu Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhkary dan Tan Sri Azman Hashim.


Manakala Raja Gula Tan Sri Robert Kuok Hock Nien kekal sebagai orang paling kaya di Malaysia jauh meninggalkan pesaing terdekatnya, T. Ananda Krishnan, demikian menurut majalah Malaysian Business.


Tahun lepas, hanya Syed Mokhtar orang Melayu yang tersenarai.

Majalah itu dalam keluaran 16 Februari meletakkan kekayaan Kuok sebanyak RM58.11 bilion, yang menyumbang hampir 36 peratus daripada jumlah kekayaan 40 orang terkaya.

Taikun itu menambah RM25.7 bilion ke dalam kekayaannya tahun lepas, berikutan harga ekuiti meningkat.

Bagaimanapun, ia berkata, kekayaan Ananda Krishnan mencatatkan penurunan sedikit kepada RM19.63 bilion.

Sementara itu Tan Sri Lee Shin Cheng daripada IOI Corporation Bhd, buat pertama kalinya memahat nama dalam tiga kedudukan teratas dengan harta RM14.94 bilion.

Biarpun hanya ada dua orang Melayu, secara keseluruhannya, Syed Mokhtar membaiki kedudukannya dari tempat ke tujuh ke tempat kelima manakala Azman Hashim kali pertama memasuki senarai 10 orang paling kaya di Malaysia.

Tahun lepas, hanya Syed Mokhtar orang Melayu yang tersenarai.

nama ak yg ke-11 kenapa xnmpk yer?:-? :-?

ken
16-02-2008, 10:19 PM
nama ak yg ke-11 kenapa xnmpk yer?:-? :-?

aku doakan kejayaan ko untuk no. 11 tu k.:eek:

zCk
16-02-2008, 10:20 PM
Sesapa leh bgtau Tan Sri Azman Hashim business apa?. .sori aku xkenal..:p

Anak paklah sorang tu xmasuk list ker?

miXxer
16-02-2008, 10:22 PM
Sesapa leh bgtau Tan Sri Azman Hashim business apa?. .sori aku xkenal..:p

Anak paklah sorang tu xmasuk list ker?

AmcorpGroup Berhad - Executive Chairman

bak tau details klik SINI (http://en.wikipedia.org/wiki/Azman_Hashim)

nofa
16-02-2008, 10:23 PM
Sesapa leh bgtau Tan Sri Azman Hashim business apa?. .sori aku xkenal..:p

Anak paklah sorang tu xmasuk list ker?

mana boleh masuk list kan blacklist hahahah:eek:
best arr org kaya2

zCk
16-02-2008, 10:26 PM
mana boleh masuk list kan blacklist hahahah:eek:
best arr org kaya2

sejak biler scomi kena blacklist nih...hehe...ini mesti kes nuklear utuhari..

ayien
16-02-2008, 10:27 PM
hahaha....btl2

hazualuv
16-02-2008, 10:34 PM
2 orang jer ker orang melayu yang kayer...ish..ish..ish...tak patut..orang melayu kene usaha lebih untuk terus berjaya..dalam carta ni orang cina yang memonopoli..melayu boleh!!!!

zCk
16-02-2008, 10:34 PM
Anyway iam glad to see 2 malay be in top10 list...hope 2 see more coming thru next year..

atlantis
16-02-2008, 10:36 PM
tak adil......
aku main forex dapat 5 usd sehari, apsal tak masuk dalam senarai tu..... :(scam




.......sori :)) :eek:

ajax932
16-02-2008, 10:40 PM
Aku x kisah sgt kenapa cuma 2 je yg melayu yg ada dalam list tu... tp yg lebih penting ialah macam mana nak jadikan lebih ramai melayu dalam list tu... Malaysia asalnya adalah belong to Melayu, tp nape yg bukan melayu lebih kaya?....

Atau melayu sebenarnye lebih kaya... tapi duit simpan kat bank swiss... tu yg xdapat nak audit...?

Norfazli
16-02-2008, 10:40 PM
good info :)

xalimx
16-02-2008, 10:41 PM
(kan ada yg dlm 4bulan dah jadi jutawan - ngan robot forex (siapa ntah).... kalo 5 tahun dia rolling duit tu...rasanya dah billionaire kot...tp nape takde dlm list??

sweezer
16-02-2008, 10:43 PM
2 orang jer ker orang melayu yang kayer...ish..ish..ish...tak patut..orang melayu kene usaha lebih untuk terus berjaya..dalam carta ni orang cina yang memonopoli..melayu boleh!!!!

kekayaan org melayu di bahagi sama rata dikalangan org melayu...sebab tu takde org melayu yg kaya gila baban... org melayu kan ker ramai dlm malaysia nie:p

wakson
16-02-2008, 11:17 PM
50 tahun Tanah Melayu diperintah Parti Melayu dipimpin Orang Melayu....2 org tu mmg la kejayaan besar yg dibanggakan :p

StanNero
16-02-2008, 11:23 PM
org melayu bnyak harta ngan aset dinamakan atas nama bini diorg.. ye la takut LHDN carik

iswa77
16-02-2008, 11:28 PM
:-? :-? :-? agak2nya aku no berapa yee:-? :-?

profesor
16-02-2008, 11:38 PM
Pendapatan 2 org Melayu tu pun kalo di tambah kedua2nya masih tak dpt lawan pendapatan org ketiga kaya.. :-?

yiemega
17-02-2008, 01:16 AM
wah respect kat aku kat Tan Sri Mokhtar Al-Bukhary dan Juga Tan Sri Azman Hashim, setahu aku Tan Sri Azman Hashim ni Tauke AmBank Group, yang heranya mana pergi tauke Maybank

qqo
17-02-2008, 12:42 PM
bl nama aku nak ad??????????????!!!!!!!!!!hahahahahahaaahhaah

Wea Izre
17-02-2008, 12:58 PM
Sesapa leh bgtau Tan Sri Azman Hashim business apa?. .sori aku xkenal..:p

Anak paklah sorang tu xmasuk list ker?

itu ler tokay Ambank

abumujahid07
17-02-2008, 02:43 PM
Bagus jugak kurang2 nyer ada peningkatan dari sorang ke dua org....
Tapi bila orang Melayu @ senang cakap orang ISlam nak monopoli ranking tu?

Aku respect btul Syed Mokhtar tu...
Pendapat aku, nak jadi macam dia senang jer.., ikut macamana jejak langkah pertama dia masa mula2 keje dapat gaji sehingga sekarang...,

ikut kisah dia..., dia dapat gaji pertama dulu hanya RM1500 je.. tapi dia ikut nasihat bondanya utk sedekahkah separuh dari gajinya yg dah x seberapa tu kat keluarga2 miskin. Amalan itu berterusan sehinggalah KINI....

Itulah klau kita btul2 amal apa yg Islam tentukan.. bukan ke terjamin hidup kita?? !

Sebab tu le dalam Quran banyak kali kaitkan sifat org Mukmin dengan nafkahkan harta... itu benda paling penting utk kaitkan dunia dan akhirat.

itu pendapat aku... Kalau semua blh amal camtu..., dalam 2,3 tahun rasa semua ranking tu dah disapu Muslim... kan?

ikutlah sifat Mukmin yg diamalkan Syed Mokhtar tu..

sori..., panjang aku ulas.. he he

abumujahid07
17-02-2008, 02:46 PM
Aku rasa kurang pasti lak rm1500 ke Rm750 gaji pertama Syed mOkhtar dulu... sapa2 bleh btulkan.. tapi itu le berkatnyer sedekah n ikut cakap bonda...

muhafis
17-02-2008, 04:10 PM
Aku rasa kurang pasti lak rm1500 ke Rm750 gaji pertama Syed mOkhtar dulu... sapa2 bleh btulkan.. tapi itu le berkatnyer sedekah n ikut cakap bonda...

paling ak igt antara sumbangan syed mokhtar albukhary ni yayasan albukhary die.. Untung siak jd tauke gula.. huhu. jauh beza ngan ananda krishnan tuh..

melayu masih ad potensi. walaupun belum jd terkaya, sekarang dah ramai anak melayu yg berjaya dalam bisnes, jd juta jutawan.. cume perlu tingkatkan usaha dan strategi. yg penting sekarang eradicate poverty..:)

princesskhan
17-02-2008, 06:30 PM
Rezeki memasing... he..he..he.. :D

snowy7306
17-02-2008, 06:58 PM
bila la kita ni nak kaya cam depa ek..

okazaki
17-02-2008, 07:01 PM
paling ak igt antara sumbangan syed mokhtar albukhary ni yayasan albukhary die.. Untung siak jd tauke gula.. huhu. jauh beza ngan ananda krishnan tuh..

melayu masih ad potensi. walaupun belum jd terkaya, sekarang dah ramai anak melayu yg berjaya dalam bisnes, jd juta jutawan.. cume perlu tingkatkan usaha dan strategi. yg penting sekarang eradicate poverty..:)

pegi tuisyen al-bukhary time skul dlu, free. dpt kismis free, kdg2 smpi 3 kotak sehari. :D :D :D

onerich
17-02-2008, 07:09 PM
Aku rasa kurang pasti lak rm1500 ke Rm750 gaji pertama Syed mOkhtar dulu... sapa2 bleh btulkan.. tapi itu le berkatnyer sedekah n ikut cakap bonda...

tak kesahlah berapa...janji syukur ada wakil...yang lain2 tuh cam kita bersyukur..negara aman damai..boleh lagik bangun pagi..pegi kerja...insyallah kalau kena cara mcm diaorang..sapa2 pun boleh kaya.

Megat Sri Rama
17-02-2008, 08:20 PM
billionaire malaysia berlambak sebenarnya...
sama ada cina ataupun melayu..

kalau yang cina banyak yang kongsi gelap, kalau yang melayu ramai orang politik (dan kroni yang low profile).

mana pergi tokey MK Land? dulu gah duduk dalam senarai...

robert kuok makin monopoli gula dia kena kacau, makin kaya plak. mungkin sebab dia dapat hak coca cola baru kat china kut.

Muzri - Team Kamrie
17-02-2008, 08:26 PM
aku dgr anak mahathir pun masuk dlm list 10 terkaye kat malaysia...xde lak kat sini....
slah information kot...hhuhuhu

Megat Sri Rama
17-02-2008, 08:44 PM
Bagus jugak kurang2 nyer ada peningkatan dari sorang ke dua org....
Tapi bila orang Melayu @ senang cakap orang ISlam nak monopoli ranking tu?


sebagai perbandingan :
thailand, populasi 60juta, cina dalam 5%, monopoli bisnes 90%.
filipina, rakyat 70juta, cina dalam 10%, monopoli bisnes 95%.
indonesia, rakyat 140juta, cina dalam 5%, monopoli bisnes 90%.
singapura, takyah cakap lah.

kita masih terkedepan, tapi boleh pergi lebih jauh tanpa UMNO dan segala macam caca marba korupsi.

insya-allah, kita boleh.

yang paling penting, pembonsaian fikrah orang melayu harus dihentikan dulu. bebaskan media dan pendidikan dari cengkaman politik UMNO.

eimir.com
17-02-2008, 11:05 PM
semoga ramai lagi melayu akan kaya di dunia...

neceolite
18-02-2008, 01:28 AM
wah respect kat aku kat Tan Sri Mokhtar Al-Bukhary dan Juga Tan Sri Azman Hashim, setahu aku Tan Sri Azman Hashim ni Tauke AmBank Group, yang heranya mana pergi tauke Maybank

Maybank kan GLC kampeni ..

burn_111211
18-02-2008, 01:29 AM
tak silap aku syed mokhtar albukhari nie bukan org melayu kan??? btulkan aku kalau silap... tpi takpe laa asalkan die islam.. kalau ye laa die bukan melayu.. so sorang je laa org melayu kat situ... :D

baim
18-02-2008, 01:31 AM
tak silap aku syed mokhtar albukhari nie bukan org melayu kan??? btulkan aku kalau silap... tpi takpe laa asalkan die islam.. kalau ye laa die bukan melayu.. so sorang je laa org melayu kat situ... :D

dia melayu berketurunan arab.. nak melayu ori, org asli la beb..

Jusoh Kapok
18-02-2008, 02:20 AM
tak ape la...melayu+arab pun..
dah jadi macam melayu dah...
tapi dia suka derma...itu yg jarang ade pada korperat lain..

ExAvantz
18-02-2008, 02:39 AM
Sesapa leh bgtau Tan Sri Azman Hashim business apa?. .sori aku xkenal..:p

Anak paklah sorang tu xmasuk list ker?

aku ingat lagi x salah aku Tan Sri Azman Hashim ni pernah terlibat dlm satu kemalangan jalanraya dengan keta Porsche dia...

ExAvantz
18-02-2008, 02:40 AM
tak silap aku syed mokhtar albukhari nie bukan org melayu kan??? btulkan aku kalau silap... tpi takpe laa asalkan die islam.. kalau ye laa die bukan melayu.. so sorang je laa org melayu kat situ... :D

dia melayu laa...
melayu Kedah campor arab2 sket...

tapi very low profile...
penah jumpa dia bawak sendiri Perdana lama kaler putih...

blink_182
18-02-2008, 11:09 PM
aku ingat lagi x salah aku Tan Sri Azman Hashim ni pernah terlibat dlm satu kemalangan jalanraya dengan keta Porsche dia...

menantu n anak paklah x masuk list ker...nk gak tahu

syah99
18-02-2008, 11:15 PM
menantu n anak paklah x masuk list ker...nk gak tahu

kalau PL dibagi peluang sepenggal lg..
mau kena penggal 2 org kaya ni dgn owner Schomi :eek:
ada harapan masuk list

blink_182
18-02-2008, 11:20 PM
kalau PL dibagi peluang sepenggal lg..
mau kena penggal 2 org kaya ni dgn owner Schomi :eek:
ada harapan masuk list

betul tu...kekekek....aku sokong 1000%

suweb84
19-02-2008, 12:38 PM
aku rs rmai lagi owg mlayu y kaya...
cuma xmsuk jer..
biasalaaa cover ckit,nnti bpr check lak haha
tp moge2 rmai lg org mlayu di top10,n nsib mlayu trus tbela amiiiiin

deputra
19-02-2008, 01:12 PM
aku rs rmai lagi owg mlayu y kaya...
cuma xmsuk jer..
biasalaaa cover ckit,nnti bpr check lak haha
tp moge2 rmai lg org mlayu di top10,n nsib mlayu trus tbela amiiiiin

iye ke terbela...bela periuk nasi diaorang ada lah..

mcm najib pkln keluarganye yg untung..org melayu dapat ape??

buytosell
23-05-2008, 11:16 PM
org melayu dok mintak semua cukai dan tol dimansuhkan....:D ..tak layan depa nie...
iye ke terbela...bela periuk nasi diaorang ada lah..

mcm najib pkln keluarganye yg untung..org melayu dapat ape??

ExAvantz
24-05-2008, 06:13 AM
Syed Mokhtar.... jutawan low profile... :D

anuarinvestor
24-05-2008, 06:14 AM
Nasir Yaakub patut no..1#

mj12
24-05-2008, 06:18 AM
cuba check betui2 kat thread eboss nama aku ada tuh:))

monalito
24-05-2008, 07:27 AM
jutawan CG no bape?