PDA

View Full Version : Kembara vs kia sportage vs cr-v


amuk293
28-12-2011, 06:24 PM
salam......
aku skrg tgh berkira2 nk ambik 2nd car.memandangkan kete aku skrg ni 2 pintu sebab beli zaman bujang dulu,so,sebab ada kenaikkan dalam SBPA ni :p aku nk la pakai second car plak yg lebih selesa dan lebih safety...aku lebih prefer untuk kereta 4x4 utk second car ni...so ciri2 yg aku nk adalah:
1.dari segi safety(paling utama)
2.dari segi maintenance
3.dari segi FC(fuel consumption)
4.rekabentuk menarik

harap kawan2 dapat bagi cadangan.bajet saya dalam RM30k shj..tq :)cgrock

http://202.76.227.241/images/20/2014873245.jpg
kembara

http://202.76.227.241/images/32/3283867941.jpg
kia sportage

http://202.76.227.241/images/12/1238613111.jpg
cr-v

ni laa gambar2 jenis dan model yg aku nk korang buat pilihan... :)cgrock

nuru
28-12-2011, 06:35 PM
go for crv lah

amuk293
28-12-2011, 06:38 PM
go for crv lah

crv ni tahun 1999,klu kia sportage dapat yg 2003,klu kembara lak boleh dapat yg 2005 keatas..bajet dalam rm30k jer...huhuhuhu :((

amuk293
28-12-2011, 06:54 PM
up thread!!sudi2kn lah bg cadangan yer...tq

GASTER123
28-12-2011, 07:11 PM
kembara???camna la boleh masuk dlm list vote..

kueng01
28-12-2011, 07:35 PM
kembara???camna la boleh masuk dlm list vote..

tula tu.. 2 kali aku tgk kot2 salah bace.. adooyai~X(

amuk293
28-12-2011, 08:20 PM
tula tu.. 2 kali aku tgk kot2 salah bace.. adooyai~X(

yes...kembara termasuk skali sebab kembara satu2nya 4x4 suv yg harganya agak murah...sebab bajet gua hnya ada dalam RM30k shj..tq :D

amuk293
28-12-2011, 08:40 PM
tolong bg cadangan ye kawan2.....

potsmoker
28-12-2011, 08:53 PM
kembara kuat guna minyak....

amuk293
28-12-2011, 09:11 PM
kembara kuat guna minyak....

yep..kembara memang kuat makan minyak...tp aku dah tgk,ada yg upgrade ke cc 1.6...minyak lebih jimat dan lebih power...harga kembara murah lak tu..dgn modal rm30k,banyak benda boleh buat dgn kembara tu...tu mintak cadangan kawan2 mana yg lebih baik antara ketiga2 4wd tu...ada sape2 yg ada pengalaman??

amuk293
28-12-2011, 10:24 PM
up thread!!

ihw666
28-12-2011, 10:28 PM
30k.. ce cari bro nasuha... hehe...

macam macam ado...

potsmoker
28-12-2011, 10:31 PM
yep..kembara memang kuat makan minyak...tp aku dah tgk,ada yg upgrade ke cc 1.6...minyak lebih jimat dan lebih power...harga kembara murah lak tu..dgn modal rm30k,banyak benda boleh buat dgn kembara tu...tu mintak cadangan kawan2 mana yg lebih baik antara ketiga2 4wd tu...ada sape2 yg ada pengalaman??

xtau la pula yang tu bro... tp try cari keta lain... avanza ok jg

amuk293
28-12-2011, 10:33 PM
30k.. ce cari bro nasuha... hehe...

macam macam ado...

bro nasuha jual keta2 temasik kan???erm,saya berminat dgn 4wd...agak2 bro nasuha berminat ke nk cari 4wd??lgpun,takut gak ada masalah kemudian hari dgn kete temasik ni...taknak tanggung risiko la..huhuhuhu

amuk293
28-12-2011, 10:37 PM
xtau la pula yang tu bro... tp try cari keta lain... avanza ok jg

avanza mpv kan bro??den minat pada suv je bro...mpv ni utk family besar oklaa...tp den lebih minat kete yg lasak skit...hehe

puyol
29-12-2011, 01:27 PM
kembara kuat guna minyak....

Kalau nak yang jimat punya amik kembara enjin DVVT.

amuk293
29-12-2011, 02:07 PM
bump!!minta cadangan kawan2......

ihw666
29-12-2011, 02:59 PM
kembara betul ker 4wd dia on selalu?

zakir
29-12-2011, 03:04 PM
Sepatutnya Suzuki Vitara pun masuk list vote...hehehe..

SOUL86F
29-12-2011, 03:06 PM
kembara??tolak tepi lah..mungkin ada lg jenama2 lain yg lebih baik mcm ford ke...

azanney
29-12-2011, 03:09 PM
kembara???ooohhhhh tiadak.....lupakan la...crv je..

SayaAndaKitaź
29-12-2011, 03:22 PM
amik crv bro, lupakan yg lain :D:D:D

SOUL86F
29-12-2011, 03:35 PM
http://www.mudah.my/Ford+Escape+2+0+A+01+02-12832915.htm

amuk293
29-12-2011, 08:56 PM
http://www.mudah.my/Ford+Escape+2+0+A+01+02-12832915.htm

ford escape ni pun ok..tp takut sparepart mahal dan susah nk cari mcm kia...ada pengalaman tak pakai kete ni bro??

malique
31-12-2011, 08:14 PM
kembara dvvt tak kuat makan minyak la.sapa la yg sedap molot tu.korang guna kembara ke?setakat dgr crita org tak yah bgi komen la.ini owner kembara dvvt 2004.jimat minyak beb.

amuk293
31-12-2011, 10:25 PM
kembara dvvt tak kuat makan minyak la.sapa la yg sedap molot tu.korang guna kembara ke?setakat dgr crita org tak yah bgi komen la.ini owner kembara dvvt 2004.jimat minyak beb.

yep..itu yg saya dgr...kembara dvvt memang jimat minyak..klu kembara bukan dvvt pn boleh jimat minyak klu tukar enjin 1.6...harga dalam rm3k jer klu tuko enjin...sebab tu saya masukkan kembara dalam list... :D

haudli
31-12-2011, 10:30 PM
kalau da suka kembara..better pilih je,,,kembara pun boleh gune part jepun kan??

amuk293
31-12-2011, 11:22 PM
kalau da suka kembara..better pilih je,,,kembara pun boleh gune part jepun kan??

tu laa...pening gak ni...kembara memang leh guna part jepun...daihatsu terios rasanya...klu sape2 ada pengalaman pakai kia spotage dan cr-v lama tu,leh laa kongsi2 sini...dari segi safety dan FC..tq

balang
01-01-2012, 12:48 AM
aku rasa better amik CRV bro..aku rasa la...

amuk293
01-01-2012, 12:52 AM
aku rasa better amik CRV bro..aku rasa la...

ok ke crv tahun 96-99?sebab kete dah lama tu...huhu

zammmm
01-01-2012, 01:01 AM
setakat kembara badget 30 k leh dpt 3-4 bijik la bro...please la keluarkan dari list ko tu...aku vote crv..taun lama pun xpe...janji enjen masih ok

amuk293
01-01-2012, 01:19 AM
setakat kembara badget 30 k leh dpt 3-4 bijik la bro...please la keluarkan dari list ko tu...aku vote crv..taun lama pun xpe...janji enjen masih ok

klu aku buang list kembara ni,aku nk ganti dgn kereta apa??leh bg cadangan tak bro??

kakikukacak
01-01-2012, 01:22 AM
try rav 4..4x4 jgak tu

FaZiL^aFiZi
01-01-2012, 01:38 AM
crv n kembara aku penah drive...
aku vote for crv...
tp keta umo 10 tahun ni faham2 je la... mcm2 nk repair nnt...
silap2 total kos repair 20k untuk jangkamasa 5 tahun.
bermakna dah guna 50k.silap2 lebih...
kalo mampu amik keta baru je... deposit 10k pun da cukup.7-8 tahun xde problem.

zammmm
01-01-2012, 01:42 AM
klu aku buang list kembara ni,aku nk ganti dgn kereta apa??leh bg cadangan tak bro??

kalau nak list kan mmg byk...antara nya ford,nissan,second hand pun berbaloi dgn budget 30 k... kembara ni aku nak kutuk pun sedih,sape penah pakai dia tau la penyakitnya...cuba tanya pomen bengkel apa mslh kembara...dan betapa ssh dan cosly nya nak repair...tp up to u la bro...aku prefer ko amik cash...xyah pening bayar bulan2 kecuali ko mampu dan yakin:D

asyraf77
01-01-2012, 02:03 AM
ok je aku pakai kembara,minyak xde la kuat mcm kabar2 angin tu..tapi model dvvt le..

amuk293
01-01-2012, 08:16 AM
crv n kembara aku penah drive...
aku vote for crv...
tp keta umo 10 tahun ni faham2 je la... mcm2 nk repair nnt...
silap2 total kos repair 20k untuk jangkamasa 5 tahun.
bermakna dah guna 50k.silap2 lebih...
kalo mampu amik keta baru je... deposit 10k pun da cukup.7-8 tahun xde problem.

memang hati pada crv...tp itu yg aku fikirkan skrg...sebab kete dah lebih 10 tahun ni..kang banyak lak kene repair...huhuhuhu..leh tau nape bro pilih crv?adakah sebab FC atau selesa?

amuk293
01-01-2012, 08:19 AM
kalau nak list kan mmg byk...antara nya ford,nissan,second hand pun berbaloi dgn budget 30 k... kembara ni aku nak kutuk pun sedih,sape penah pakai dia tau la penyakitnya...cuba tanya pomen bengkel apa mslh kembara...dan betapa ssh dan cosly nya nak repair...tp up to u la bro...aku prefer ko amik cash...xyah pening bayar bulan2 kecuali ko mampu dan yakin:D

aku just tgk2 dalam mudah jer...tgk suv bajet bawah 30k,ini je kete yg aku dapat...rav4 pn ok tp harga agak mahal jgk...takde ke jenis toyota@nissan suv yg harga bawah 30k?

FaZiL^aFiZi
01-01-2012, 08:37 AM
memang hati pada crv...tp itu yg aku fikirkan skrg...sebab kete dah lebih 10 tahun ni..kang banyak lak kene repair...huhuhuhu..leh tau nape bro pilih crv?adakah sebab FC atau selesa?

sebab selesa.lepas tu crv ni lawa jugak bentuknya kalo letak sportrim saiz 18.:D

yinbyungheon
01-01-2012, 09:03 AM
aku nak tergelak bila dgr org komen pasal kembara ni...

kembara paling sikit meragam...sepanjang org tua aku guna kembara...dia hanya ganti bateri dan timming belt je...tapi kene maintain yg lain2 tu la selalu ON TIME...mcm minyak itam, break dan lain yg mmg murah pon...

dah pernah lenjan masuk hutan, dah pernah masuk longkang, dah pernah langgar divider dah pernah angkat sawit dah pernah masuk selut...model stander je ni...x tambah apa2 mcm camel trophy pon

satu je aku tgk x berapa best...dia boleh dikatakan agak sempit...mmg leh modi jadi 2 sit je..mcm sport MPV laa..radio ganti la kalo dah rosak tu..biasa la radio keset mana2 kete pon mc tu gak...

lagi satu org suke curi skru kambara...kalo tiba2 je x mau start...x kire la apa keadaan sekali pon...ganti jee bateri...terus ok...kalo baru lepas jalan tiba2 enjin mati or x leh start...tgk je timming belt...gear box ada probelm...alah dah guna 10 tahun...problem dia susah nak kasi lekat masuk gear 1 je....sume kete sama...org tua aku ni kalo selagi leh guna selagi tu le x payah tukar...pickup mmg lemah sebab x pernah ganti clash plate pon...

air cond tu buang habuk kat filter selesai masalah sejuk x sejuk....

ni bagi aku lee...minyak aku x pasti sebab bagi aku ok je...siap ada cine pomen yg nak beli kembara org tua aku lagi...hahaha...sori la mana leh jual...hanya dia dan aku je tahu apa kelebihan kembara ni...walaupon dah tahu semua problem disebutkan tadi...

marley
01-01-2012, 10:25 AM
suzuki jimmy..suzuki vitara 2 pintu..sempoi gak tuu

AMICO66
01-01-2012, 08:20 PM
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>cancel post<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

fxjaybee.co
01-01-2012, 11:23 PM
cuba try rexton..

yinbyungheon
01-01-2012, 11:29 PM
kembara ni bukan mcm poton...

disebabkan name dia "kembara" org ingat design mesia...cepat jahanam mcm poton...

fandi
02-01-2012, 09:20 PM
salam bro...kalau ikutkan aku...pilih CRV gen.1 tahun 96 coz aku pakai dah 3 tahun...setakat tukar minyak hitam, filter kalu penyenggaraan biasa.., minyak gear bila dah sampai limit and minyak axle...lagi murah murah dari persona dan vitara V6....CRV gen.2 spare-part lagi mahal dari generasi 1...2 kali ganda...hehe

petrol lagi jimat dari kembara DVVT and sportage coz aku dah compare bila group kitaorng turun dari johor ke kedah....rujuk blog aku...http://kembarakeluarga.blogspot.com/

kalu banding 'rolling' bila naik....lagi sedap CRV berbanding kembara dan vitara V6...sportage mmg sedap mcm naik keta...tapi spare-part dia manyak takut kalu 'kena'...badan tak 'sakit' macam naik vitara V6 atau hilux atau storm..

banyak hutan gak aku dah redah tapi bukan kategori 'hard-core' laa...agak2 laa kalu bawah dah terseret, jangan laa redah lagi..pajero, terano dan BJ40 body dah tinggi...CRV rendah...hehe

tapi rujuk laman ni....http://honda-tech.com/showthread.php?t=1268098&page=6

tengah fikir nak buat or cari 1 lagi...main redah hutan gi mancing 'kelah'..hehe

salam semua...

amuk293
02-01-2012, 09:41 PM
suzuki jimmy..suzuki vitara 2 pintu..sempoi gak tuu

bukan taknak masukkan bro..tp saya lebih kepada kereta suv yg selesa dan safety... :)

amuk293
02-01-2012, 09:49 PM
kembara ni bukan mcm poton...

disebabkan name dia "kembara" org ingat design mesia...cepat jahanam mcm poton...

itulaa..sebab tu aku masukkan kembara dalam list...tgk kt jalan raya ramai je pakai kembara....klu problem nape ramai pikai kn?? :-?

amuk293
02-01-2012, 09:52 PM
salam bro...kalau ikutkan aku...pilih CRV gen.1 tahun 96 coz aku pakai dah 3 tahun...setakat tukar minyak hitam, filter kalu penyenggaraan biasa.., minyak gear bila dah sampai limit and minyak axle...lagi murah murah dari persona dan vitara V6....CRV gen.2 spare-part lagi mahal dari generasi 1...2 kali ganda...hehe

petrol lagi jimat dari kembara DVVT and sportage coz aku dah compare bila group kitaorng turun dari johor ke kedah....rujuk blog aku...http://kembarakeluarga.blogspot.com/

kalu banding 'rolling' bila naik....lagi sedap CRV berbanding kembara dan vitara V6...sportage mmg sedap mcm naik keta...tapi spare-part dia manyak takut kalu 'kena'...badan tak 'sakit' macam naik vitara V6 atau hilux atau storm..

banyak hutan gak aku dah redah tapi bukan kategori 'hard-core' laa...agak2 laa kalu bawah dah terseret, jangan laa redah lagi..pajero, terano dan BJ40 body dah tinggi...CRV rendah...hehe

tapi rujuk laman ni....http://honda-tech.com/showthread.php?t=1268098&page=6

tengah fikir nak buat or cari 1 lagi...main redah hutan gi mancing 'kelah'..hehe

salam semua...
ta bro...nk buat semangat nk ambik crv ni...banyak komen positif...nk2 lak dari owner sendiri...bro biasa hntr servis kat ne??biasa minor servis berapa bro kena? :)paid

AMICO66
03-01-2012, 12:24 PM
>>>>>>>>>>> cancel post<<<<<<<<<<<<<<

fandi
03-01-2012, 01:47 PM
aku hantar servis kat kedai biasa jer...tak perlu gi HONDA...spare-part honda gen. 1 mmg banyak...ada 3 kategori...ori punya, 2nd grade punya and 3rd grade..pakai yg 2nd grade pun dah ok...coz banyak yg tiruan skrg..nak tahu yg 'ori' pun payah..pomen aku pun tak berani cakap..

minor servis dalam RM 110 or kurang...minyak itam baru rm70+..filter rm20+ or kurang..tapi kekadang servis tak sampai rm100...hehe..setakat tukar minyak itam and filter jer kalu minor...

gearbox jarang ada problem...group aku takde lagi yg kantoi gearbox..cuma aku yg kena pada Vitara V6 aku...abis gak rm10k...CRV ni takde hal plak..setakat yg aku dah redah hutan pasir raja, tengganu, hutan lesung, johor and ada laa sikit2 hutan tepi umah...hehe...pajero lepas, CRV pun lepas gak cuma 'dia' ni rendah...setakat selut ngan tebing rendah2 leh laa panjat coz gear dia boleh low dan tayar tak skidding bila masuk selut and panjat tebing licin..kalu perah abis2, BJ40 pun tak naik...hehe...kena cerdik sikit bila main crv ni...

comport memang sedap...badan tak sakit banding dgn kembara..kembara pun ok cuma goyang tuu yg buat sakit badan...cuma dari pengalaman aku...

farizhelmi
03-01-2012, 01:58 PM
kembara vs crv??ibarat langit dgn bumi..hahaha go for crv..

amuk293
03-01-2012, 08:48 PM
aku hantar servis kat kedai biasa jer...tak perlu gi HONDA...spare-part honda gen. 1 mmg banyak...ada 3 kategori...ori punya, 2nd grade punya and 3rd grade..pakai yg 2nd grade pun dah ok...coz banyak yg tiruan skrg..nak tahu yg 'ori' pun payah..pomen aku pun tak berani cakap..

minor servis dalam RM 110 or kurang...minyak itam baru rm70+..filter rm20+ or kurang..tapi kekadang servis tak sampai rm100...hehe..setakat tukar minyak itam and filter jer kalu minor...

gearbox jarang ada problem...group aku takde lagi yg kantoi gearbox..cuma aku yg kena pada Vitara V6 aku...abis gak rm10k...CRV ni takde hal plak..setakat yg aku dah redah hutan pasir raja, tengganu, hutan lesung, johor and ada laa sikit2 hutan tepi umah...hehe...pajero lepas, CRV pun lepas gak cuma 'dia' ni rendah...setakat selut ngan tebing rendah2 leh laa panjat coz gear dia boleh low dan tayar tak skidding bila masuk selut and panjat tebing licin..kalu perah abis2, BJ40 pun tak naik...hehe...kena cerdik sikit bila main crv ni...

comport memang sedap...badan tak sakit banding dgn kembara..kembara pun ok cuma goyang tuu yg buat sakit badan...cuma dari pengalaman aku...

bro duk mana?klu area kl leh bgtau lokasi kat ne bro recomended utk servis??tq

mns9178
21-02-2012, 05:10 PM
kembara vs crv??ibarat langit dgn bumi..hahaha go for crv..

banyak sgt perbezaanya...
angkat CR-V la tt..:)paid

armmar
16-06-2012, 08:12 AM
tp kembara company aku request nk.. sebab low maintenance.. market dah xnak..

hahaha of coz la crv.. selesa.. kembara mcm nek kacil n bg tinggi jerla..KIA Sportage xpayah la.. hoho keter baru kia skg xtau xdak problem lg..yg lama2 wat penign kepala jer..