PDA

View Full Version : Persatuan Peniaga Burger CG


Pages : [1] 2

fyreeze
25-12-2011, 09:55 PM
Salam,

Aku bukak thread ni khas untuk peniaga2 burger CG & kepada sesiapa yang berminat untuk menceburi bidang ni.. Kepada otai CG yang lain bleh memberi pendapat sepanjang melihat perniagaan burger beroperasi. Dalam thread ni aku nk bincangkan perkara berkaitan seperti ;

1. Masalah yang selalu dihadapai semasa menjalankan perniagaan burger. Bagaiamana utk menghadapainya.

2. Bahan2 yang terbaik untuk menjalankan perniagaan burger. (termasuk peralatan, bahan yang digunakan untu masakan)

3. Sistem yang terbaik untuk melicinkan perniagaan (termasuk pengurusan kewangan, dan pekerja)

4. Masalah semasa dan bagaimana hendak menghadapainya (contohnya : pengilang telah mencatu roti burger oleh sebab perkerja ramai blk kampung)

5. Mencari supplier yang terbaik dan murah untuk menjalankan peniagaan)

Aku adalah salah seorg peniaga burger dengan jualan 4 hingga 6 bag sehari. Aku harap dapat tips2 yang berguna untuk meneruskan perniagaan burger ni.. :)paid Kepada otai2 CG, semoga dapat memberikan idea yang bernas untuk peniaga2 burger seperti kami..

hum
25-12-2011, 09:57 PM
Salam,

Aku bukak thread ni khas untuk peniaga2 burger CG & kepada sesiapa yang berminat untuk menceburi bidang ni.. Kepada otai CG yang lain bleh memberi pendapat sepanjang melihat perniagaan burger beroperasi. Dalam thread ni aku nk bincangkan perkara berkaitan seperti ;

1. Masalah yang selalu dihadapai semasa menjalankan perniagaan burger. Bagaiamana utk menghadapainya.

2. Bahan2 yang terbaik untuk menjalankan perniagaan burger. (termasuk peralatan, bahan yang digunakan untu masakan)

3. Sistem yang terbaik untuk melicinkan perniagaan (termasuk pengurusan kewangan, dan pekerja)

4. Masalah semasa dan bagaimana hendak menghadapainya (contohnya : pengilang telah mencatu roti burger oleh sebab perkerja ramai blk kampung)

5. Mencari supplier yang terbaik dan murah untuk menjalankan peniagaan)

Aku adalah salah seorg peniaga burger dengan jualan 4 hingga 6 bag sehari. Aku harap dapat tips2 yang berguna untuk meneruskan perniagaan burger ni.. :)paid Kepada otai2 CG, semoga dapat memberikan idea yang bernas untuk peniaga2 burger seperti kami..

kaya ni..4-6bag sehari:o:o..banyak tu untung..:D

fyreeze
25-12-2011, 10:05 PM
kaya ni..4-6bag sehari:o:o..banyak tu untung..:D

Boleh la bro.. cuma sakit sket je nk bayar gaji pekerja.. Sblom ni aku wat part time je niaga burger ni.. Skrg aku nk wat full time memandangkan sambutan yang agak baik untuk bisnes ni..

TXT
25-12-2011, 10:11 PM
org kg den jual burger je ilek je ley pakai Honda Civic
mmg sedap burger depa wat

theBLOGGERboy
25-12-2011, 10:14 PM
Boleh la bro.. cuma sakit sket je nk bayar gaji pekerja.. Sblom ni aku wat part time je niaga burger ni.. Skrg aku nk wat full time memandangkan sambutan yang agak baik untuk bisnes ni..

4-6 bags patty ke roti bro?:-?:-?

fyreeze
25-12-2011, 10:22 PM
org kg den jual burger je ilek je ley pakai Honda Civic
mmg sedap burger depa wat

Mmg bleh wat duit bro.. Benda pun bknla senang nk kena buang kalo org tak beli.. boleh guna blk..

fyreeze
25-12-2011, 10:24 PM
4-6 bags patty ke roti bro?:-?:-?

4-6 bag roti bro.. Aku ada jual roti john skali, roti john ada la dlm 20 biji sehari.. Oblong aku takde sambutan byk sgt.. purata blehla jual 10 biji oblong sehari.. mungkin promosi agak kurang..

AKMAL BURGER
25-12-2011, 11:27 PM
bagus thread ni..sy ni pun baru nak merangkak dalam bisnes burger..plan nk bukak awal thun depan..setakat ni punye survey..sy dapati harga roti burger 1 bag rm8.20, ramly daging 420g rm 3.6 dan ayam ramly rm3.9..murah or mahal??

amy@promatt
25-12-2011, 11:35 PM
bagus thread ni..sy ni pun baru nak merangkak dalam bisnes burger..plan nk bukak awal thun depan..setakat ni punye survey..sy dapati harga roti burger 1 bag rm8.20, ramly daging 420g rm 3.6 dan ayam ramly rm3.9..murah or mahal??

beli kat maner tue bro???...dulu tmpt member aku jual murah...siap hantar lg....pastue gaduh....kedai kena bakar...

Toshinoda
25-12-2011, 11:36 PM
aku ni pengemar makan burger.. tp apa yg aku lihat.. semua guna ramuan yang sma aja.. xada ke nk buat perubahan sikit ke? letak sengkuang ke... apple ke.. rasanya kos pn xada la tinggi sgt.. potong kasi nipis dalam bentuk bulat... time makan tu mesti rasa rangup2 sikit... peh!!

TXT
25-12-2011, 11:36 PM
Mmg bleh wat duit bro.. Benda pun bknla senang nk kena buang kalo org tak beli.. boleh guna blk..

kt kg den tu ada gak org lain wat biz jual burger
tp x laku sbb org still p beli kat kedai dia :)cgrock

AKMAL BURGER
26-12-2011, 02:13 AM
beli kat maner tue bro???...dulu tmpt member aku jual murah...siap hantar lg....pastue gaduh....kedai kena bakar...

kat jb..uihh sampai kene bakar..dashat betull..ok tak harga tu?

fyreeze
26-12-2011, 07:55 PM
bagus thread ni..sy ni pun baru nak merangkak dalam bisnes burger..plan nk bukak awal thun depan..setakat ni punye survey..sy dapati harga roti burger 1 bag rm8.20, ramly daging 420g rm 3.6 dan ayam ramly rm3.9..murah or mahal??

Kalo dah menceburi bidang ni bro, kena sabar.. bukan senang nk smpai ke tahap 4-6 bag.. Mula2 kena sakit2 dulu bro. Ia macam pelaburan jugak..

Mmg murah tu bro!! :)paid Kat mana bro beli tu???

ilhamic
26-12-2011, 08:01 PM
ak penggemar beger je la..hehe..
dah lama x mkn neh...huahua

fyreeze
26-12-2011, 08:02 PM
kt kg den tu ada gak org lain wat biz jual burger
tp x laku sbb org still p beli kat kedai dia :)cgrock

Inilah dikatakan pelaburan bro.. kalo kita dah lama, dah selesa ngan servis dan rasa burger kita, maka org akan cari burger kita gak.. Berlaku kat diri saya gak bro.. ckp saje, Otai Burger, 99 burger, nice burger?? Sume bungkus masa bukak dekat berdekatan ngan kedai burger sy..

fyreeze
26-12-2011, 08:04 PM
aku ni pengemar makan burger.. tp apa yg aku lihat.. semua guna ramuan yang sma aja.. xada ke nk buat perubahan sikit ke? letak sengkuang ke... apple ke.. rasanya kos pn xada la tinggi sgt.. potong kasi nipis dalam bentuk bulat... time makan tu mesti rasa rangup2 sikit... peh!!

Bkn sume bleh menerima perubahan tu bro.. Sebenarnya kebanyakan org, lebih prefer x letak sayur.. lagi pun kos jugak tu bro..

fyreeze
26-12-2011, 08:06 PM
kat jb..uihh sampai kene bakar..dashat betull..ok tak harga tu?

Owh, kat JB ke bro?? Kalo nk compare kat selangor @ Kl, mmg murah sgt tu bro.. :)paid

userun
26-12-2011, 10:06 PM
Kalo dah menceburi bidang ni bro, kena sabar.. bukan senang nk smpai ke tahap 4-6 bag.. Mula2 kena sakit2 dulu bro. Ia macam pelaburan jugak..

Mmg murah tu bro!! :)paid Kat mana bro beli tu???

4-6 bag maksudnya 40-60 biji beger ke bro? aku pun wat bisnes part time jual beger gak...pagi keje ofis ptg pkol 6ptg-11 mlm jual beger, kebab, roti john dan oblong......

hannuz1010
26-12-2011, 10:17 PM
aku ingat nak wat burger grill...tgh kaji dulu

doul
26-12-2011, 10:35 PM
den pun pernah jual burger masa lepas SPM dlu.. lepas 2 bulan menjalankan operasi..tumbuhla satu gerai burger lagi..sebulan lagi tumbuh satu lagi...

harith_danial
26-12-2011, 10:42 PM
dah terlanjur ade persatuan burger CG nie...aku nk mtk jasa baik penjual2 burger sekalian.Kalau nk jual burger benjo tue pastikan telur ayam tue dibasuh dulu,kalau tk hukumnya haram bagi makan benda kotor kt customer...just for sharing...tq

fyreeze
26-12-2011, 11:22 PM
4-6 bag maksudnya 40-60 biji beger ke bro? aku pun wat bisnes part time jual beger gak...pagi keje ofis ptg pkol 6ptg-11 mlm jual beger, kebab, roti john dan oblong......

4-6 bag tu maksudnya satu beg 40 bijik bro.. Maknaya jualan dkt 160-240 bijik burger sehari.. Aku pun cmtu gak bro, pagi keje opis, mlm keje buger drpd kul 7-12mlm.. letih bro.. Skrg aku nk berhenti jer.. nk tumpukan pada bisnes burger ni..

Cmne jualan ko plak bro??

fyreeze
26-12-2011, 11:24 PM
aku ingat nak wat burger grill...tgh kaji dulu

Burger gril?? Ko bleh cuba, tp setahu aku takde berapa sgt sambutan bro..

fyreeze
26-12-2011, 11:25 PM
den pun pernah jual burger masa lepas SPM dlu.. lepas 2 bulan menjalankan operasi..tumbuhla satu gerai burger lagi..sebulan lagi tumbuh satu lagi...

hah.. ini standard bro. yg penting servis kena baik..

fyreeze
26-12-2011, 11:27 PM
dah terlanjur ade persatuan burger CG nie...aku nk mtk jasa baik penjual2 burger sekalian.Kalau nk jual burger benjo tue pastikan telur ayam tue dibasuh dulu,kalau tk hukumnya haram bagi makan benda kotor kt customer...just for sharing...tq

thanks kerana mengingatkan.. walaupun keje ni agak leceh.. tp kena teruskan demi kebersihan.. Dalam apa jua bidang masakan, kebersihan adalah keutamaan.. Telur bkn sahaja digunakan untuk buat benjo, malah untuk burger2 special.. Pasal hukum tu sy no komen..

AKMAL BURGER
26-12-2011, 11:58 PM
Kalo dah menceburi bidang ni bro, kena sabar.. bukan senang nk smpai ke tahap 4-6 bag.. Mula2 kena sakit2 dulu bro. Ia macam pelaburan jugak..

Mmg murah tu bro!! :)paid Kat mana bro beli tu???

murah ye? saya rasa masih biasa sebab sy penah dgr di pengedar lebih murah dari itu..harga yang sy dapat tu kat mydin johor bahru..

AKMAL BURGER
27-12-2011, 12:00 AM
Owh, kat JB ke bro?? Kalo nk compare kat selangor @ Kl, mmg murah sgt tu bro.. :)paid

biasa kat kl dan area lembah klang daging ramly 70g berapa ringgit?? di jb rm3.60 sahaja..ayam rm3.90

bob76
27-12-2011, 12:04 AM
Harga rata burger daging biasa berapa dah sekarang ek??? Ada nampak rm2.30..tapi aku suka beli kat area aku ..cuma rm2.00 jer..x dpt rega murah cam tuh tempat lain rasanya..

bob76
27-12-2011, 12:05 AM
thanks kerana mengingatkan.. walaupun keje ni agak leceh.. tp kena teruskan demi kebersihan.. Dalam apa jua bidang masakan, kebersihan adalah keutamaan.. Telur bkn sahaja digunakan untuk buat benjo, malah untuk burger2 special.. Pasal hukum tu sy no komen..

Ye betul..tempat yg aku selalu beli nie..pernah nampak anak dia bawak telur dari kedai..sampai jer..dia suruh anak dia basuh telur2 tuh..so sebab tuh aku konfiden beli, selain murah..:)paid

ciNTasUCi
27-12-2011, 12:36 AM
kebtulan mcm berminat nak try biznes burger nie... tp xth mcm mn nak mask? ade sesape bleh tlg ajr atau ade kelas cara2 mask burger yg sedap... :D

fyreeze
27-12-2011, 12:42 AM
biasa kat kl dan area lembah klang daging ramly 70g berapa ringgit?? di jb rm3.60 sahaja..ayam rm3.90

Sory bro.. Pasal roti tu mmg murah, bkn jenama lain kowt.. Bese kat sini org pkai roti Ehsan.. Harga rm9.40.. Pasal daging tu bro punya mahal sket.. Kat sini Daging 70G sepeket rm3.50, ayam 70g plak rm3.85..

fyreeze
27-12-2011, 12:43 AM
Harga rata burger daging biasa berapa dah sekarang ek??? Ada nampak rm2.30..tapi aku suka beli kat area aku ..cuma rm2.00 jer..x dpt rega murah cam tuh tempat lain rasanya..

Kat tempat area KL ni standard dlm rm2.50 hingga rm2.80.. Tapi aku jual rm2.60 jer.. btol2 susah nk nmpak rm2.00 tu bro.. kat area mana tu??

fyreeze
27-12-2011, 12:45 AM
Ye betul..tempat yg aku selalu beli nie..pernah nampak anak dia bawak telur dari kedai..sampai jer..dia suruh anak dia basuh telur2 tuh..so sebab tuh aku konfiden beli, selain murah..:)paid

Penting sangat bro cuci telur tu.. Walaupun mmg leceh kerja ni kena wat gak.. Aku terpaksa basuh telur 120 hingga 150 biji sehari.. lenguh gak jari jemari ni.. Mungkin kat sini ada sape yg tahu formula yg lebih snang nk basuh telur2 ni..

bob76
27-12-2011, 12:50 AM
Kat tempat area KL ni standard dlm rm2.50 hingga rm2.80.. Tapi aku jual rm2.60 jer.. btol2 susah nk nmpak rm2.00 tu bro.. kat area mana tu??

Kat BBU ,jb...biasa nampak paling murah rm2.30...ada yg rm2.50..

pressuresprayer
27-12-2011, 12:51 AM
Penting sangat bro cuci telur tu.. Walaupun mmg leceh kerja ni kena wat gak.. Aku terpaksa basuh telur 120 hingga 150 biji sehari.. lenguh gak jari jemari ni.. Mungkin kat sini ada sape yg tahu formula yg lebih snang nk basuh telur2 ni..

tt, stall area mane?:D

Toshinoda
27-12-2011, 12:54 AM
try letak keropok dalam burger.. twister ke.. master potato ke.. sedap wo.. buat dekat rumah bleh la.. hehe

ciNTasUCi
27-12-2011, 01:00 AM
tt, stall area mane?:D

yup tt stall area mana?? mn xth bleh menuntut.. nak buka biznis jual burger.. tp xth nak masak burger yg sedap..:D

fyreeze
27-12-2011, 01:01 AM
tt, stall area mane?:D

Kat area selayang bro.. Kat taman bidara..

faiz85
27-12-2011, 01:05 AM
dkt puchong murah bahan mentah...ramly ayam 70g baru 3.70 daging 3.40..roti pun baru 7.30..

faiz85
27-12-2011, 01:09 AM
aku ingat nak wat burger grill...tgh kaji dulu
aku dah buat pun...aku berniaga stim and grill burger..

userun
27-12-2011, 01:10 AM
4-6 bag tu maksudnya satu beg 40 bijik bro.. Maknaya jualan dkt 160-240 bijik burger sehari.. Aku pun cmtu gak bro, pagi keje opis, mlm keje buger drpd kul 7-12mlm.. letih bro.. Skrg aku nk berhenti jer.. nk tumpukan pada bisnes burger ni..

Cmne jualan ko plak bro??

huhu...aku kat utara ni kepadatan penduduk tak tinggi sangat...jualan aku x banyak sangat la...share dgn kawan, untung bersih setelah dibahagi dua leh la dapat rm25-rm50 seorang semalam..huhu.... dalam beger ko letak apa? kongsi aa skit resepi kat sini...

fyreeze
27-12-2011, 01:18 AM
dkt puchong murah bahan mentah...ramly ayam 70g baru 3.70 daging 3.40..roti pun baru 7.30..

Roti tu roti ehsan ke bro?? Masalahnyer jauh ke puchong tu bro.. Kalo cmpur ngan kos minyak pun tak berbaloi..

fyreeze
27-12-2011, 01:24 AM
huhu...aku kat utara ni kepadatan penduduk tak tinggi sangat...jualan aku x banyak sangat la...share dgn kawan, untung bersih setelah dibahagi dua leh la dapat rm25-rm50 seorang semalam..huhu.... dalam beger ko letak apa? kongsi aa skit resepi kat sini...

okla tu bro.. mungkin nasib aku baik, sbb aku ambik alih perniagaan ni drpd abg aku... Aku rse takde ape2 yang special pun.. mcm bese jer iaitu, sedikit lada sula (jenama ajinomoto), sayur kobis, bwg india, beberapa hiris timun, sepotong nenas.. Cili sos lonson, mayonis nailey.. aku bayar tukang masak rm70 perday.. Keuntungan bleh dpt rm200 hingga rm300 sehari lepas tolak kos semua.. Pernah gak cecah rm400 lepas tolak kos sume, tp jarang2 jer....

AKMAL BURGER
27-12-2011, 01:25 AM
Sory bro.. Pasal roti tu mmg murah, bkn jenama lain kowt.. Bese kat sini org pkai roti Ehsan.. Harga rm9.40.. Pasal daging tu bro punya mahal sket.. Kat sini Daging 70G sepeket rm3.50, ayam 70g plak rm3.85..

mydin jb tempat sy rm3.6 ramly daging dan rm3.9 ayam..kalau beli kat pengedar..mungkin lebih murah dari tu..sy plan nak beli seminggu sekali..sekali amek 117 bungkus ayam 153 bungkus daging ramly..rasa2x leh dapat harga berapa ekh untuk sebungkus?? mesti murah kan amek pukal..

ciNTasUCi
27-12-2011, 01:27 AM
pesaing paling terdekat jual burger ialah OTAi Burger.. aku yg br nak berjinak2 dlm biznis burger nie suka dengan konsep OTAi burger... bersih, cekap dan stall yg sgt menarik.. tp ape yg paling penting SEDAPPP.. baru customer datg berkali2...

AKMAL BURGER
27-12-2011, 01:30 AM
Kat BBU ,jb...biasa nampak paling murah rm2.30...ada yg rm2.50..

bro duduk bbu ker? sy duduk bbu kat padi malinja..=)

AKMAL BURGER
27-12-2011, 01:34 AM
okla tu bro.. mungkin nasib aku baik, sbb aku ambik alih perniagaan ni drpd abg aku... Aku rse takde ape2 yang special pun.. mcm bese jer iaitu, sedikit lada sula (jenama ajinomoto), sayur kobis, bwg india, beberapa hiris timun, sepotong nenas.. Cili sos lonson, mayonis nailey.. aku bayar tukang masak rm70 perday.. Keuntungan bleh dpt rm200 hingga rm300 sehari lepas tolak kos semua.. Pernah gak cecah rm400 lepas tolak kos sume, tp jarang2 jer....

WOW!! banyaknya sale bro..kalau rm200 sehari..sebulan leh dapat rm6000 atleast..kayo pakcik!! cili lonson or kimball lagi sedap..mayo nalley mmg terbaik lar!!

MoShed
27-12-2011, 01:40 AM
okla tu bro.. mungkin nasib aku baik, sbb aku ambik alih perniagaan ni drpd abg aku... Aku rse takde ape2 yang special pun.. mcm bese jer iaitu, sedikit lada sula (jenama ajinomoto), sayur kobis, bwg india, beberapa hiris timun, sepotong nenas.. Cili sos lonson, mayonis nailey.. aku bayar tukang masak rm70 perday.. Keuntungan bleh dpt rm200 hingga rm300 sehari lepas tolak kos semua.. Pernah gak cecah rm400 lepas tolak kos sume, tp jarang2 jer....

terbaikkk...aku mmg suka nenas dlm burger..rasa manis2 skit..hehe..walaupun aku tak suka kalu nenas mentah, tp dlm burger rasa sedap..nenas dipotong nipisss

dulu ada brader bege ni buat time aku duk kajang, tp kadang2 dia bukak, kadang2 tak bukak..heran aku..tp burger dia kalau bukak mmg sedap gila..kena beratur tunggu...terbaikk

faiz85
27-12-2011, 01:42 AM
Roti tu roti ehsan ke bro?? Masalahnyer jauh ke puchong tu bro.. Kalo cmpur ngan kos minyak pun tak berbaloi..

pkai roti macdotta..mmg terbaik..lembut..jauh selayang puchong mmg tak berbaloi kalo beli dkt puchong..

faiz85
27-12-2011, 01:46 AM
okla tu bro.. mungkin nasib aku baik, sbb aku ambik alih perniagaan ni drpd abg aku... Aku rse takde ape2 yang special pun.. mcm bese jer iaitu, sedikit lada sula (jenama ajinomoto), sayur kobis, bwg india, beberapa hiris timun, sepotong nenas.. Cili sos lonson, mayonis nailey.. aku bayar tukang masak rm70 perday.. Keuntungan bleh dpt rm200 hingga rm300 sehari lepas tolak kos semua.. Pernah gak cecah rm400 lepas tolak kos sume, tp jarang2 jer....

mmg mantap untung bro..dah mcm total sale aku..berapa lama berniaga dah..

Jackhalid
27-12-2011, 02:01 AM
bisnes burger 1 bisnes yang bagus.

sape2 nak bisnes burger, buat sendiri jek. tak yah la amik francais
owh-tai burger dll tu. mahal giler. paling murah pakej RM17.5K kot.

padahal kalo wat sendiri modal dalam 2k je (yg mahalnya nak dapatkan stall tu).

anyway, good job TT & selamat terus maju :-)

AKMAL BURGER
27-12-2011, 02:58 AM
biasanya peniaga burger simpan brg basah mcm sayur dan daging burger tu kat mane semasa buka kedai? yela, niaga kdg2x leh sampai 10 jam sehari, kalau letak dalam bekas biasa mesti daging leh busuk dan sayur jadi layu. kalau setakat brg kering tu leh jek letak bekas biasa dalam laci stall. macam mana nak tangani masalah ni? nak letak kat mane brg2x basah tersebut?


kalau letak dalam bekas yg ada ais, leh ke tahan 10 jam? mesti cair kan..
takkan nak beli freezer? nak simpan mana lak freezer tu lepas dah abis niaga? takkan nak kendong bawak balik umah..hahahaha

LEMANtheMAN
27-12-2011, 03:25 AM
kasi subscribed thread dulu..

perbincangan menarik ni

aku nanti habis belajar plan nak niaga burger je..

faiz85
27-12-2011, 03:27 AM
biasanya peniaga burger simpan brg basah mcm sayur dan daging burger tu kat mane semasa buka kedai? yela, niaga kdg2x leh sampai 10 jam sehari, kalau letak dalam bekas biasa mesti daging leh busuk dan sayur jadi layu. kalau setakat brg kering tu leh jek letak bekas biasa dalam laci stall. macam mana nak tangani masalah ni? nak letak kat mane brg2x basah tersebut?


kalau letak dalam bekas yg ada ais, leh ke tahan 10 jam? mesti cair kan..
takkan nak beli freezer? nak simpan mana lak freezer tu lepas dah abis niaga? takkan nak kendong bawak balik umah..hahahaha

letak dlm polystren je...aku letak dlm polystren tak payah letak ais...bukak dari pukul 7mlm hingga 2 pagi..yg penting kena simpan dlm freeze blk tu..

nvmname
27-12-2011, 03:32 AM
org kg den jual burger je ilek je ley pakai Honda Civic
mmg sedap burger depa wat

kampung katner boh?

nvmname
27-12-2011, 03:33 AM
bagus thread ni..sy ni pun baru nak merangkak dalam bisnes burger..plan nk bukak awal thun depan..setakat ni punye survey..sy dapati harga roti burger 1 bag rm8.20, ramly daging 420g rm 3.6 dan ayam ramly rm3.9..murah or mahal??

dah murah kot tu bro...
kat tempat aku RM3.3 untuk daging ramly 60gm skeping..

hazwan17
27-12-2011, 03:44 AM
menarik thread ni..stall burger nak dapat dekat mana eh?
mahal tak?

cre8tive
27-12-2011, 09:14 AM
aku suka bege secara grill..dulu kat tmpt aku ada bro tu jual bege dia stim dulu pastu baru grill..grill pun xlama sgt..daging dia moist jer..xkering & xkeras..mmg mantap!!

mhud
27-12-2011, 09:45 AM
Kat area selayang bro.. Kat taman bidara..

tt..dkt jugak dgn den...aku meniaga burger di Taman Ehsan kepong..bile2 blh jumpa ni.. :)cgrock

mhud
27-12-2011, 09:47 AM
menarik thread ni..stall burger nak dapat dekat mana eh?
mahal tak?

ikut budget bro...nak yg ok ade je.stainless steel 4x2 dlm Rm1k mcm tu.lau nak mcm otai tu..dlm 3k ke 4k jugak.

bob76
27-12-2011, 10:22 AM
bro duduk bbu ker? sy duduk bbu kat padi malinja..=)

Abis jual burger kat mana?? Burger rm2.00 kat uda, dia pakai van yg org buat jual makanan tuh...dia parking kat korner sekolah rendah kat jln sekoi tuh..

ciNTasUCi
27-12-2011, 04:22 PM
pendpt aku, thread nie utk org yg dah otai giler selok belok biznes burger... so, sape2 yg baru nak cuba2 ngan biznes jual burger n masuk thread nie... klu nak bertanye..!! memang langsung xde feedback.... ;p

AKMAL BURGER
27-12-2011, 04:48 PM
Abis jual burger kat mana?? Burger rm2.00 kat uda, dia pakai van yg org buat jual makanan tuh...dia parking kat korner sekolah rendah kat jln sekoi tuh..

owh..sy blum start bisnes burger lagi..tengah mantapkan ilmu lagi..baru bukak..burger kat uda yg paling best dekat padi ria..burger hassan..brader tu dah niaga 8 tahun guna van putih gerai burger die..tapi xingat bpe ringgit satu burger..dah lama tak gi beli..

fyreeze
27-12-2011, 07:12 PM
mydin jb tempat sy rm3.6 ramly daging dan rm3.9 ayam..kalau beli kat pengedar..mungkin lebih murah dari tu..sy plan nak beli seminggu sekali..sekali amek 117 bungkus ayam 153 bungkus daging ramly..rasa2x leh dapat harga berapa ekh untuk sebungkus?? mesti murah kan amek pukal..

Xtau la bro kalo ambik pukal dia kira cmne plak.. Mcm sy, sy xde peti ais yg besar utk memuatkan daging burger cmtu.. Lagipun kalo besar sgt peti elektrik kuat bro...

fyreeze
27-12-2011, 07:13 PM
pesaing paling terdekat jual burger ialah OTAi Burger.. aku yg br nak berjinak2 dlm biznis burger nie suka dengan konsep OTAi burger... bersih, cekap dan stall yg sgt menarik.. tp ape yg paling penting SEDAPPP.. baru customer datg berkali2...

tp kadang2 bro org lebih suka yg underground punyer bebanding dengan yang formal.. kalo kita masak campak2 jer kdg2 lagi sedap.. Otai dia franchais, dan burger dia pun agak mahal..

fyreeze
27-12-2011, 07:17 PM
WOW!! banyaknya sale bro..kalau rm200 sehari..sebulan leh dapat rm6000 atleast..kayo pakcik!! cili lonson or kimball lagi sedap..mayo nalley mmg terbaik lar!!

Bese longson yang terbaik bro untuk cili sos, kalo tomato aku pkai kimball yg peket tu jer.. mmg btol bro, dah tolak gaji pekerja blehla maintain rm5k/per month.. itu pun ade hari yang x niaga.. mayo nalley mmg yang terbaik, tapi harganya mmg mahal!! kat sini rm40/tong, kalo plg murah yg jual pun rm39.50/tong..

amy@promatt
27-12-2011, 07:22 PM
okla tu bro.. mungkin nasib aku baik, sbb aku ambik alih perniagaan ni drpd abg aku... Aku rse takde ape2 yang special pun.. mcm bese jer iaitu, sedikit lada sula (jenama ajinomoto), sayur kobis, bwg india, beberapa hiris timun, sepotong nenas.. Cili sos lonson, mayonis nailey.. aku bayar tukang masak rm70 perday.. Keuntungan bleh dpt rm200 hingga rm300 sehari lepas tolak kos semua.. Pernah gak cecah rm400 lepas tolak kos sume, tp jarang2 jer....

Berniaga burger jer rm6k sebulan..mmg mantap bro....

fyreeze
27-12-2011, 07:24 PM
terbaikkk...aku mmg suka nenas dlm burger..rasa manis2 skit..hehe..walaupun aku tak suka kalu nenas mentah, tp dlm burger rasa sedap..nenas dipotong nipisss

dulu ada brader bege ni buat time aku duk kajang, tp kadang2 dia bukak, kadang2 tak bukak..heran aku..tp burger dia kalau bukak mmg sedap gila..kena beratur tunggu...terbaikk

Tapi ade gak yang x ske nenas bro.. Macam2 selera org ni..
inilah cabaranyer, bisnes kena maintain.. Kalo sekejap bukak sekejap x bukak bisnes ape cmni.. Org bengang tau.. siap2 org menyumpah kita.

fyreeze
27-12-2011, 07:25 PM
pkai roti macdotta..mmg terbaik..lembut..jauh selayang puchong mmg tak berbaloi kalo beli dkt puchong..

Macdotta? compare ngan roti ehsan cmner bro?? harga plak cmner??

fyreeze
27-12-2011, 07:28 PM
mmg mantap untung bro..dah mcm total sale aku..berapa lama berniaga dah..

Total sale min rm500 hingga rm800.. Pernah gak cecah rm900.. aku ambik alih abg aku punyer kedai burger.. Dia gaduh ngan abg aku no.1 yang juga merangkap tukang masak aku skrg..

fyreeze
27-12-2011, 07:35 PM
biasanya peniaga burger simpan brg basah mcm sayur dan daging burger tu kat mane semasa buka kedai? yela, niaga kdg2x leh sampai 10 jam sehari, kalau letak dalam bekas biasa mesti daging leh busuk dan sayur jadi layu. kalau setakat brg kering tu leh jek letak bekas biasa dalam laci stall. macam mana nak tangani masalah ni? nak letak kat mane brg2x basah tersebut?


kalau letak dalam bekas yg ada ais, leh ke tahan 10 jam? mesti cair kan..
takkan nak beli freezer? nak simpan mana lak freezer tu lepas dah abis niaga? takkan nak kendong bawak balik umah..hahahaha

Terus letak dalam bekas je bro.. sayur bleh tahan punyer.. Kalo daging just letak dekat dalam bekas yg kedap udara. X perlu letak ais dan sebagainyer...

fyreeze
27-12-2011, 07:39 PM
tt..dkt jugak dgn den...aku meniaga burger di Taman Ehsan kepong..bile2 blh jumpa ni.. :)cgrock

Ko nama sape bro?? member aku dulu niaga kat situ.. nama dia azzmeer.. pastu aku dengar boy plak ambik alih.. ko ambik alih drpd boy ker??

fyreeze
27-12-2011, 07:40 PM
pendpt aku, thread nie utk org yg dah otai giler selok belok biznes burger... so, sape2 yg baru nak cuba2 ngan biznes jual burger n masuk thread nie... klu nak bertanye..!! memang langsung xde feedback.... ;p

sape kata.. bleh jenguk2 idea kat sini...

fyreeze
27-12-2011, 07:44 PM
Berniaga burger jer rm6k sebulan..mmg mantap bro....

Tapi bukan mudah bro.. mmg x menang tangan.. bukak2 kedai jer. dah kena serang.. kadang2 syur pun x sempat nk potong.. Belum campur kena sound ngan customer lagi pasal lambat sgt.. iyela, kdg2 bila da ramai sgt org kita lupa dan x sure yang mana order dulu.. kdg2 plak org salah paham, bila sape2 yang order burger spesial, of coz plg lmbat skali sbb nk kena bungkus telur lepas dah goreng sume..

Ahwazi Mustafa
27-12-2011, 08:27 PM
Tapi bukan mudah bro.. mmg x menang tangan.. bukak2 kedai jer. dah kena serang.. kadang2 syur pun x sempat nk potong.. Belum campur kena sound ngan customer lagi pasal lambat sgt.. iyela, kdg2 bila da ramai sgt org kita lupa dan x sure yang mana order dulu.. kdg2 plak org salah paham, bila sape2 yang order burger spesial, of coz plg lmbat skali sbb nk kena bungkus telur lepas dah goreng sume..

asam garam berniaga... aku pun pernah lalui semua ni... kdg2 terlepas pandang... customer dah tunggu lama sedangkan dia punya kita tak wat lg... bila ramai duk q, mmg cmni la jadinya... ramai sgt, x sempat nak fokus...

fyreeze
27-12-2011, 08:59 PM
asam garam berniaga... aku pun pernah lalui semua ni... kdg2 terlepas pandang... customer dah tunggu lama sedangkan dia punya kita tak wat lg... bila ramai duk q, mmg cmni la jadinya... ramai sgt, x sempat nak fokus...

Itula pasal bro.. Bkn skali, dah berkali2.. dah permandangan terhad, nak kena fokus lagi. Belum termasuk yang order pastu jap lagi nk dtg blk..

akongb
27-12-2011, 09:11 PM
ape kate bro buat 1 buku lejar.suruh budak2 yang nak order tu tulis name manja pastu tick la beger mane yang berkenan sekali ngan kuantiti...alang2 dapat kira kos ape sume sekali dengan teknik marketing.orang akan cakap beger kita laku sgt melalui list2 order tu

AKMAL BURGER
27-12-2011, 09:17 PM
Terus letak dalam bekas je bro.. sayur bleh tahan punyer.. Kalo daging just letak dekat dalam bekas yg kedap udara. X perlu letak ais dan sebagainyer...

owh..daging tu tak jadi lembik ker? sy blum try lagi..hope menjadi

fyreeze
27-12-2011, 09:27 PM
ape kate bro buat 1 buku lejar.suruh budak2 yang nak order tu tulis name manja pastu tick la beger mane yang berkenan sekali ngan kuantiti...alang2 dapat kira kos ape sume sekali dengan teknik marketing.orang akan cakap beger kita laku sgt melalui list2 order tu

bkn ape, cara cmtu takut lambat bro..

faiz85
27-12-2011, 09:30 PM
Macdotta? compare ngan roti ehsan cmner bro?? harga plak cmner??
bagi aku la..aku tak pernah try ehsan..tapi aku dah try ramly,zam-zam dan ada 2-3 jenis lain yg aku tak igt tapi macdottan plg best..harga murah plak tu..1 beg 40 biji RM7.30 je..

fyreeze
27-12-2011, 09:41 PM
owh..daging tu tak jadi lembik ker? sy blum try lagi..hope menjadi

lembik mmg lembik.. tapi masih dalam ok lagi.. Tp mmg, ade yg kena reject sbb hancur, tp ni cuma kes2 terpencil jer..

bob76
27-12-2011, 09:47 PM
owh..sy blum start bisnes burger lagi..tengah mantapkan ilmu lagi..baru bukak..burger kat uda yg paling best dekat padi ria..burger hassan..brader tu dah niaga 8 tahun guna van putih gerai burger die..tapi xingat bpe ringgit satu burger..dah lama tak gi beli..

Kat padi ria berapa??? Xpernah try laa...:-?

fyreeze
27-12-2011, 09:59 PM
bagi aku la..aku tak pernah try ehsan..tapi aku dah try ramly,zam-zam dan ada 2-3 jenis lain yg aku tak igt tapi macdottan plg best..harga murah plak tu..1 beg 40 biji RM7.30 je..

Owh yeker.. Kat sini mmg fames roti ehsan... bleh la nanti aku usha2 roti macdotta neyh..

AKMAL BURGER
27-12-2011, 10:33 PM
lembik mmg lembik.. tapi masih dalam ok lagi.. Tp mmg, ade yg kena reject sbb hancur, tp ni cuma kes2 terpencil jer..

owh..asalkan daging dalam keadaan ok..ok lar kan..:D

AKMAL BURGER
27-12-2011, 10:34 PM
Kat padi ria berapa??? Xpernah try laa...:-?

deretan kedai sebelah masjid bbu..depan kedai d'sinnie frozen..brader tu niaga guna van putih..

pertiwi
27-12-2011, 10:43 PM
kebtulan mcm berminat nak try biznes burger nie... tp xth mcm mn nak mask? ade sesape bleh tlg ajr atau ade kelas cara2 mask burger yg sedap... :D

pegi sini bro...

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=133000&page=29

pertiwi
27-12-2011, 10:56 PM
Tapi bukan mudah bro.. mmg x menang tangan.. bukak2 kedai jer. dah kena serang.. kadang2 syur pun x sempat nk potong.. Belum campur kena sound ngan customer lagi pasal lambat sgt.. iyela, kdg2 bila da ramai sgt org kita lupa dan x sure yang mana order dulu.. kdg2 plak org salah paham, bila sape2 yang order burger spesial, of coz plg lmbat skali sbb nk kena bungkus telur lepas dah goreng sume..

bro buat satu bukudan tulis jumlah berger serta kuantiti. bro kata lambat. tapi sebenarnya cara ini lebih praktikal.

customer pun takleh nak marah sebab dia leh tgk list nama kat situ yang dah order berapa. sekurangnya, diorang leh bajet bila nak dtg.

benda mcm ni, kita kena utamakan pelanggan dulu. tolong buat sikap 'aku berniaga tepi jalan je,tak perlulah nak terlalu fotmal'/... insyaallah..silap2 pendapatan bersih sebulan leh jadik rm12k kot...

:D

halimkjg
27-12-2011, 11:15 PM
teruja nye aku...
aku nak buat burger SMS..nak lawan pizza hut..

Jeb
27-12-2011, 11:16 PM
sapa kata meniaga burger tak kaya,kaya2 otai sni

kaYaIlmu
28-12-2011, 02:46 PM
salam semua ,
nak tanye nie ...kat mane nak dapatkan roti burger dan daging burger di area shah alam ...n kat mana nak dapatkan pembalut ramly dan sos utk burger ...ade otai2 tahu??..kalau bleh nak supplier roti yg lembut ...

kaYaIlmu
28-12-2011, 02:48 PM
salam semua ,
nak tanye nie ...kat mane nak dapatkan roti burger dan daging burger di area shah alam ...n kat mana nak dapatkan pembalut ramly dan sos utk burger ...ade otai2 tahu??..kalau bleh nak supplier roti yg lembut ...

hannuz1010
28-12-2011, 04:29 PM
aku dah buat pun...aku berniaga stim and grill burger..

brape modal bro..ade gamba tak..gril pakai arang ke gas

hannuz1010
28-12-2011, 04:32 PM
salam semua ,
nak tanye nie ...kat mane nak dapatkan roti burger dan daging burger di area shah alam ...n kat mana nak dapatkan pembalut ramly dan sos utk burger ...ade otai2 tahu??..kalau bleh nak supplier roti yg lembut ...
kat depan stesen bas 17 tu ade kedai jual menda2 camtu

ed_zero
28-12-2011, 04:40 PM
sapa kata meniaga burger tak kaya,kaya2 otai sni

kat rembau org tu jual burger tgh hari je..dulu pakai van buruk..skrg pegi meniaga burger bawak estima..brg suma sumbat dalam estima tu...haha..

mhud
28-12-2011, 04:54 PM
Ko nama sape bro?? member aku dulu niaga kat situ.. nama dia azzmeer.. pastu aku dengar boy plak ambik alih.. ko ambik alih drpd boy ker??

nama den HUD.mhud tu singkatan Muhammad Hud.. :) ..psl mmber ko tu aku tak berapa pasti tp sblm aku meniaga mmg ada 2 3 peniaga bertapak kat dpn kedai mamak tu.tp mcm2 problem n asyok buka tutup je.last2 tak buka2 dah.so lepas sebulan dua aku la try.so alhamdulillah dah masuk setahun meniaga kat tapak tu.tp secara part time je.

faiz85
28-12-2011, 06:25 PM
brape modal bro..ade gamba tak..gril pakai arang ke gas
gril pkai gas..beli second hand 7k...

pressuresprayer
28-12-2011, 06:41 PM
bro buat satu bukudan tulis jumlah berger serta kuantiti. bro kata lambat. tapi sebenarnya cara ini lebih praktikal.

customer pun takleh nak marah sebab dia leh tgk list nama kat situ yang dah order berapa. sekurangnya, diorang leh bajet bila nak dtg.

benda mcm ni, kita kena utamakan pelanggan dulu. tolong buat sikap 'aku berniaga tepi jalan je,tak perlulah nak terlalu fotmal'/... insyaallah..silap2 pendapatan bersih sebulan leh jadik rm12k kot...

:D

ko ader biz berger ke pertiwi?? dasat la...gaji ribu2 pon ade biz lg caya la....

kaYaIlmu
28-12-2011, 08:30 PM
kat depan stesen bas 17 tu ade kedai jual menda2 camtu

depan stesen bas seksyen 17 ke bro??..bleh bro bagi peta skit ...kedai tu memang kedai supplier barang2 burger ke bro??..

tq bro sebab bantu...

slayer7815
28-12-2011, 08:38 PM
aku ni pengemar makan burger.. tp apa yg aku lihat.. semua guna ramuan yang sma aja.. xada ke nk buat perubahan sikit ke? letak sengkuang ke... apple ke.. rasanya kos pn xada la tinggi sgt.. potong kasi nipis dalam bentuk bulat... time makan tu mesti rasa rangup2 sikit... peh!!

aku kalao org order burger tower aku letak salad, tomato, bawang holland, sama nenas, letak mayonis, sos cili , sama sos lada itam home made.. daging 4 keping alin ngan cheese ohohhooh

mhud
29-12-2011, 11:02 AM
gril pkai gas..beli second hand 7k...

burger mcm ni lau nak buat utk full time ok la..tp lau yg kerja pagi di ofis mlm meniaga..mmg penat gile.silap2 tak kerja besok tu.:D tp mmg mantap la stall ni.. :)cgrock

SayaBudakBaruBelajar
29-12-2011, 11:13 AM
ade tak yg cube niage burger dari pagi?start dlm pkol 10-11 ker.kalau 7 8 pagi awal sgt n org nak sarapan yg cepat...skang nih kalau pepagi nak burger kene pg mekdi or burger king...just my opinion :)

nyonyot
29-12-2011, 11:27 AM
Sori TT, nak tumpang sikit. aku nak jual stor burger, baru. belum guna. RM 3900. aku dah ada 1 stor.Area Penang (Pulau).

hannuz1010
29-12-2011, 02:43 PM
depan stesen bas seksyen 17 ke bro??..bleh bro bagi peta skit ...kedai tu memang kedai supplier barang2 burger ke bro??..

tq bro sebab bantu...
ada gak tapi tak brape byk..depan stesen bas 17 baris BSN...

fyreeze
29-12-2011, 10:44 PM
nama den HUD.mhud tu singkatan Muhammad Hud.. :) ..psl mmber ko tu aku tak berapa pasti tp sblm aku meniaga mmg ada 2 3 peniaga bertapak kat dpn kedai mamak tu.tp mcm2 problem n asyok buka tutup je.last2 tak buka2 dah.so lepas sebulan dua aku la try.so alhamdulillah dah masuk setahun meniaga kat tapak tu.tp secara part time je.

Kedai ko ni kat petronas tu kan.. kira masuk dlm sket kan??

fyreeze
29-12-2011, 10:47 PM
aku kalao org order burger tower aku letak salad, tomato, bawang holland, sama nenas, letak mayonis, sos cili , sama sos lada itam home made.. daging 4 keping alin ngan cheese ohohhooh

Formula ni mmg terbaik bro.. Utk mkn sendiri2 blehla..

kaYaIlmu
29-12-2011, 11:19 PM
ade x sape2 leh bgtau supplier barang2 burger ,macam roti ,daging pastu hotdog ,pembalut ,sos dan lain2 lagi kat shah alam ...kalau dekat2 ngan area shah alam pun xpe ...

harga kat situ plak camne ??..murah ke?..

kaYaIlmu
29-12-2011, 11:21 PM
ade x sape2 leh bgtau supplier barang2 burger ,macam roti ,daging pastu hotdog ,pembalut ,sos dan lain2 lagi kat shah alam ...kalau dekat2 ngan area shah alam pun xpe ...

harga kat situ plak camne ??..murah ke?..

fyreeze
30-12-2011, 08:24 AM
ade tak yg cube niage burger dari pagi?start dlm pkol 10-11 ker.kalau 7 8 pagi awal sgt n org nak sarapan yg cepat...skang nih kalau pepagi nak burger kene pg mekdi or burger king...just my opinion :)

Mmg da ade org wat.. Burger kat sri gombakk.. Boleh ape..

fyreeze
30-12-2011, 08:25 AM
Sori TT, nak tumpang sikit. aku nak jual stor burger, baru. belum guna. RM 3900. aku dah ada 1 stor.Area Penang (Pulau).

Dah ade stall pun bro.. wat mse skrg aku x perlukan penambahan stall..

nyonyot
30-12-2011, 08:33 AM
Dah ade stall pun bro.. wat mse skrg aku x perlukan penambahan stall..



kalau ada mbr CG dari penang boleh la PM aku. :)cgrock

mhud
30-12-2011, 09:58 AM
Kedai ko ni kat petronas tu kan.. kira masuk dlm sket kan??

Eh bukan2..yg kat petronas tu nama kawasan Taman Daya, aku di Taman Ehsan, berhampiran sekolah menengah Taman Ehsan dan Sekolah Agama.kat situ ade kedai mamak 24jam.disitu la den berada. :)cgrock

fyreeze
30-12-2011, 11:47 PM
kalau ada mbr CG dari penang boleh la PM aku. :)cgrock

Ok, ape2 hal aku roger k..:)paid

fyreeze
30-12-2011, 11:49 PM
Eh bukan2..yg kat petronas tu nama kawasan Taman Daya, aku di Taman Ehsan, berhampiran sekolah menengah Taman Ehsan dan Sekolah Agama.kat situ ade kedai mamak 24jam.disitu la den berada. :)cgrock

Owh.. yeker.. Ape2 hal kalo kelapngan aku gi sne.. ko wat part time je ke niaga burger ni?? ko beli brg kat ner??

AKMAL BURGER
31-12-2011, 01:12 AM
harga terkini di johor bahru bagi daging burger ramly 420gm rm 3.6, ayam pula rm3.9, tempat korang cmne lak??

Generator X
01-01-2012, 11:49 PM
Original Oblong yang paling sedap, yang ak pernah makan

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=223462&page=5

http://imageshack.us/photo/my-images/685/oblong2.jpg/

safa69
03-01-2012, 03:47 PM
ok aku nak kongsi sikit rahsia buat burger..experience aku jual satu malam 120-150 bungkus.....setiap malam walau terpaksa bersaing dengan org lain. Aku jual start tahun 2005-2007....pas tu aku stop sebab posting.

bahan2.

standardlah..cam buat burger lain...

first roti, ko pakai margerin kan so pastikan campur sikit ajinomoto dalam margerin tu, jangan banyak, sikit jer dalam satu sudu teh untuk margerin botol sederhana. Tujuaanya nak melembutkan roti bila nak bakar.

cuma ko kumpulkan rempah2 cam bunga cengkih, lada hitam, putih (sikit jer), bawang putih , bawang merah, minyak masak sikit, halia sikit, daun kari, serai, air sikit, ko blender semua tu bagi hancur pastu ko tapis masuk satu bekas.

Selepas tu masa proses masak daging burger ko renjiskan campuran tu atas daging, ko akan terbau wangi aja dan aku boleh berani cakap sapa terbau akan datang tempat ko.., kalau tak bubuh maggie punya kicap pun tak per cuma ganti ngan serbuk kari allagappa (saja jer promote..adabi pun ok gak)..cubalah...ko try dalam kuantiti kecil dan ko tanya respon sapa yang makan burger ko.....biasa customer aku akan cakap " Burger abg bila saya gigit terasa pedas sikit2, manis pun adam, masam pun ada..sedap"...ikhlas cakap burger aku sold-out sampai jiran aku tegur.."ko hari2 makan burger ke?" walhal aku pun bau burger nak muntah, jadi loya tekak...sumpahan penjual burger ko?

safa69
03-01-2012, 03:48 PM
untuk buat roti john pun senang

cara membuat

sardin tin (yang murah takper)
ikan bilis(ko blender)
telur ayam (3 biji )
lada hitam (ko tumbuk hancur)
sikit jintan manis, putih
garam
bawang putih (2 ulas)(blender)
bawang merah (2 ulas)blender gak
sikit kari ayam

ko gaul semua tu dalam satu bekas.

Pastikan ko api tak terlalu besar masa masak tu.

ko cubalah, insyaallah sedap.

Ko test bagi kawan2 makan dulu, mintak komen dan ko xtra ingredient tu bila rasa kurang. Good luck

safa69
03-01-2012, 03:58 PM
satu lagi buat jeruk timun..bubuh satu burger 1-2 slices..jgn bubuh banyak...

sos plak boleh beli yang bekas bear tapi campurkan 2 botol sos kimball ngan botol besar...bawang holland boleh pakai gak untuk aksesori....

kebabom
03-01-2012, 04:09 PM
blh share skit x bp hrga kos utk sebiji bgr ayam biasa...

Fuad HPM
11-01-2012, 05:42 AM
nak tanya sikit boleh,brapa ye modal nk buat biz burger? :)

Rizz one
12-02-2012, 09:40 AM
saya sekarang berniaga buger di bangi seksyen 14 bangi Teras Jenang.......mai la singgah (Hadapan Iman Frozen)

http://i.imgur.com/pljaM.jpg

IjanSmart
12-02-2012, 01:09 PM
Aku nak tanya korang..halal ke daging burger ni,,aku dah was2..baru2 ni aku dah termamah sebatang gigi..tak tahu la gigi orang ke gigi lembu,,semenjak itu aku dah tak makan burger,,hanya order benjo sahaja...isteri aku pun dah terkena sekali..

dhiaperfumes
12-02-2012, 01:46 PM
burger makanan rakyat malaysia.. ketika mlm harii...

cre8tive
12-02-2012, 03:17 PM
Aku nak tanya korang..halal ke daging burger ni,,aku dah was2..baru2 ni aku dah termamah sebatang gigi..tak tahu la gigi orang ke gigi lembu,,semenjak itu aku dah tak makan burger,,hanya order benjo sahaja...isteri aku pun dah terkena sekali..

bior betol..brand apa tu? :o

LEMANtheMAN
12-02-2012, 08:00 PM
Aku nak tanya korang..halal ke daging burger ni,,aku dah was2..baru2 ni aku dah termamah sebatang gigi..tak tahu la gigi orang ke gigi lembu,,semenjak itu aku dah tak makan burger,,hanya order benjo sahaja...isteri aku pun dah terkena sekali..

tulang kot..selalu aku makan pon ada..kaler puteh

kalo gigi..seller tu punya kot tercabut..haha

Rizz one
13-02-2012, 08:34 AM
tu bukan gigi bro.....tu tulang....

akmal_tawau
13-02-2012, 08:36 AM
Salam,

Aku bukak thread ni khas untuk peniaga2 burger CG & kepada sesiapa yang berminat untuk menceburi bidang ni.. Kepada otai CG yang lain bleh memberi pendapat sepanjang melihat perniagaan burger beroperasi. Dalam thread ni aku nk bincangkan perkara berkaitan seperti ;

1. Masalah yang selalu dihadapai semasa menjalankan perniagaan burger. Bagaiamana utk menghadapainya.

2. Bahan2 yang terbaik untuk menjalankan perniagaan burger. (termasuk peralatan, bahan yang digunakan untu masakan)

3. Sistem yang terbaik untuk melicinkan perniagaan (termasuk pengurusan kewangan, dan pekerja)

4. Masalah semasa dan bagaimana hendak menghadapainya (contohnya : pengilang telah mencatu roti burger oleh sebab perkerja ramai blk kampung)

5. Mencari supplier yang terbaik dan murah untuk menjalankan peniagaan)

Aku adalah salah seorg peniaga burger dengan jualan 4 hingga 6 bag sehari. Aku harap dapat tips2 yang berguna untuk meneruskan perniagaan burger ni.. :)paid Kepada otai2 CG, semoga dapat memberikan idea yang bernas untuk peniaga2 burger seperti kami..

kalau ada tips2 dan update terbaru blh share kat 1st post. mudah untuk kawan2 peniaga burger buat rujukan

IjanSmart
13-02-2012, 09:15 AM
tu bukan gigi bro.....tu tulang....
Mungkin la kot..tapi hati aku lebih berat kepada gigi,,dengan bentuk,kelicinan dan kepaduan benda tu,..dah aku was2..tinggal aja la..makan benjo aja..

IjanSmart
13-02-2012, 09:46 AM
Total sale min rm500 hingga rm800.. Pernah gak cecah rm900.. aku ambik alih abg aku punyer kedai burger.. Dia gaduh ngan abg aku no.1 yang juga merangkap tukang masak aku skrg..
Abang2 bergaduh..adik yang jadi tokey..rezeki..rezeki..:)cgrock

userun
13-02-2012, 11:40 AM
apa2 tips dan juga maklumat yang berguna sila update di page depan yea TT, senang nak tengok tak payah selak page banyak2...

Generator X
21-02-2012, 04:46 PM
kasi up sket

azrulazman
21-02-2012, 04:47 PM
terasa nak makn burger lak

hyfactive
22-02-2012, 04:50 PM
aku jual part time lover burgers mania jugak...kita kongsi info ler sesame yer..

janjua
22-02-2012, 05:15 PM
saya pun buat part time saja.Nak tumpang tanya tuan tuan pernah try burger monster? Minggu lepas ada satu mamat tu promote kat gerai saya. Boleh tahan sedap tapi harga yang tak boleh tahan tu...

hyfactive
27-02-2012, 04:58 PM
oblong ramly tempat ku semakin dapat sambutan...

zall
27-02-2012, 05:11 PM
oblong ramly tempat ku semakin dapat sambutan...

oblong ramly mmg sedap la bro...

kaYaIlmu
27-02-2012, 05:15 PM
oblong ramly tempat ku semakin dapat sambutan...

berapa kos untuk sebiji oblong ye bro??..n berapa harga bro jual ?..:)

ctadah
27-02-2012, 05:32 PM
kt melaka mana burger yg paling best? aku mengidam ni..hihih

Generator X
27-02-2012, 08:42 PM
bagi ak, oblong sempoi paling sedap.... original taste

credit to bro Rizz one.......oblong dia mmg sedap

kaYaIlmu
27-02-2012, 08:53 PM
berapa kos untuk sebiji oblong ye bro??..n berapa harga bro jual ?..:)

up skali lagi soalan nie...

Generator X
29-02-2012, 12:27 PM
nak tanye skit otai2 burger, mayo nelly leh campur x ngan mayo brand lain?TQ

ezul82
29-02-2012, 12:29 PM
Salam,

Aku bukak thread ni khas untuk peniaga2 burger CG & kepada sesiapa yang berminat untuk menceburi bidang ni.. Kepada otai CG yang lain bleh memberi pendapat sepanjang melihat perniagaan burger beroperasi. Dalam thread ni aku nk bincangkan perkara berkaitan seperti ;

1. Masalah yang selalu dihadapai semasa menjalankan perniagaan burger. Bagaiamana utk menghadapainya.

2. Bahan2 yang terbaik untuk menjalankan perniagaan burger. (termasuk peralatan, bahan yang digunakan untu masakan)

3. Sistem yang terbaik untuk melicinkan perniagaan (termasuk pengurusan kewangan, dan pekerja)

4. Masalah semasa dan bagaimana hendak menghadapainya (contohnya : pengilang telah mencatu roti burger oleh sebab perkerja ramai blk kampung)

5. Mencari supplier yang terbaik dan murah untuk menjalankan peniagaan)

Aku adalah salah seorg peniaga burger dengan jualan 4 hingga 6 bag sehari. Aku harap dapat tips2 yang berguna untuk meneruskan perniagaan burger ni.. :)paid Kepada otai2 CG, semoga dapat memberikan idea yang bernas untuk peniaga2 burger seperti kami..

aku peminat burger, asal burger superb, rege belakang kira.

userun
29-02-2012, 12:45 PM
nak tanye skit otai2 burger, mayo nelly leh campur x ngan mayo brand lain?TQ

bagi aku rasa mayo nelly saje pun dah mantap...tak perlu nak campur dgn mayo lain..tapi kalo nak campor jugak, terpulang lah..boleh saje campur..

userun
29-02-2012, 12:46 PM
aku nak tanya otai2 di sini, mcm mana kita nak buat mayonis sendiri aa? ade resepi tak? atau nak upgrade mayo bagi jadi banyak dan sedap?

Generator X
29-02-2012, 12:57 PM
bagi aku rasa mayo nelly saje pun dah mantap...tak perlu nak campur dgn mayo lain..tapi kalo nak campor jugak, terpulang lah..boleh saje campur..

bukan ape,mayo nalley mahal sangat rm 41.90......x leh nak letak banyak kt pelanggan.

ahib0205
29-02-2012, 01:03 PM
bukan ape,mayo nalley mahal sangat rm 41.90......x leh nak letak banyak kt pelanggan.

kalau bro jadikan satu menu burger yang agak mahal sikit setimpal dengan bayakya mayonis tu ok tak? :D

kanemochi
01-03-2012, 12:43 PM
bukan ape,mayo nalley mahal sangat rm 41.90......x leh nak letak banyak kt pelanggan.

perlu ke nak guna mayo nelly kalo rasa mahal? sbb mahal sy x guna produk tu... mayo brand lain pn byk yg ok... klebihan nelly ni "sedap sikit" jek dari mayo2 yg lain. Rasa burger x der lah menjadi sedap yg melampau2 kalo guna mayo nelly ni, yg penting bro, jumlah pgunaan sos2, mayo, sayur kena sedang2 elok baru rasa burger jadik sehingga mjilat jari. Jgn paksa diri bro guna benda yg mahal kalo dah jadi beban... mayo telly pn best, swiss bear pun lemak, kalo lady's choice tu ada masam sikit ler, tp sikit jek, sedap jek mayo lady's choice tu, takkan merosakkan rasa burger bro kalo guna produk2 tu sume... lain lah kalo guna produk cap ayam... kalo bro guna nelly sekali pun tapi tang sos2 nya kedekut, customer tak dtg gak sbb tak sedap... so gud luck bro... ingat, utk tarik customer dtg, bkn tletak pada nelly jek tapi byk benda kena amek kira...

kanemochi
01-03-2012, 12:50 PM
kalau bro jadikan satu menu burger yang agak mahal sikit setimpal dengan bayakya mayonis tu ok tak? :D

dari pengamatan sy, customer yg btol2 peka dgn rasa burger ni mmg tak bkira tang harga tapi jumlahnya sikit jek... majoriti customer pentingkan gak harga sbb jumlah diorang beli byk, utk 1 family dlm 5 - 10 biji, jadi kalo rege mahal, diorang pk2 gak cari tmpt yg lbh murah... seelok2nya jual burger pd harga biasa2 jek, cukup rasa burger (jgn kedekut sgt tang bahan2), jadi mak ayah nak belikan anak2 burger pn gembira. Blh nak buat satu menu yg agak mahal, cuma mungkin jumlah yg beli tu kurang...tapi tak tau lah...

kuceng_gemok
01-03-2012, 04:33 PM
salam semua peniaga beger CG
sy org baru nak bergiat dalam bisnes nie..
modal sy kecik jer..
boleh tak bro semua kongsikan pengalaman nak mulakan bisnes nie..
maksud sy, apa yg diperlukan untuk memulakan bissnes nie dgn kos yg paling rendah..
harap semua dpt membantu.. maceh..

userun
07-03-2012, 08:41 PM
salam semua peniaga beger CG
sy org baru nak bergiat dalam bisnes nie..
modal sy kecik jer..
boleh tak bro semua kongsikan pengalaman nak mulakan bisnes nie..
maksud sy, apa yg diperlukan untuk memulakan bissnes nie dgn kos yg paling rendah..
harap semua dpt membantu.. maceh..

hehe...selamat terjun ke bisnes beger...mcm aku start jual beger nih..modal tak banyak sebab aku sewa gerai jual kebab waktu siang. so malamnya aku sewa untuk jual beger...aku start just beli barang2 nak buat beger aje la.

jumlah bahan mentah bergantung jugak dengan kepadatan penduduk tempat kita. mcm aku penduduk tak ramai sangat..jadi aku beli roti dalam 40 biji jea...
roti sebungkus/10biji rm1.80,
daging ramly 70gm sebungkus/6keping rm3.60, ayam 70gm rm3.90...
pastu kobis sebiji/sekilo dalam rm5.50,
salad dalam rm2.00,
bawang holland ( yg warna kuning tu) sekilo rm2.00,
carrot dua batang dalam rm1.00,
black paper sweetbear (betul ke aku eja?) rm5.50,
mayonis (pek oren) rm15.50,
kacang panggang cap cinta rm5.00 speket...itu jea bahan dia...
dah malas plak aku nak taip..

userun
13-03-2012, 09:35 PM
takde org nak updated ke?

Generator X
14-03-2012, 08:17 AM
macam mana nak cairkan mayonis ni, kalau campur ngan susu cair dia basi tak?

kanemochi
14-03-2012, 08:39 AM
macam mana nak cairkan mayonis ni, kalau campur ngan susu cair dia basi tak?

nape plak ko nak cairkan mayonis ni? baik ko pakai mayo cap ayam jek kalo rasa nak jimat sgt. ko campur susu ke, ko pakai mayo cap ayam, dua2 cara tu rasa burger ko hancur. Nasihat aku, ko guna je lah mayonis yg brand biasa2, aku dah ckp sblm ni. Aku bab bahan2 burger ni mmg cerewet tp tak lah plak nak guna bahan yg terlampau mahal. selalunya peniaga yg guna mayo nelly, diorang cuma sapu jek mayo tu kat daging, mcm sapu jem kat roti, salah satu cara nak jimatlah tapi aku lbh suka buat mcm letak sos, barulah terasa mayonisnya, mmg byk kena guna mayonis, sehari jek aku guna sebungkus mayonis yg 3 kg tu (rm 13.50). Berniaga ni bro jgn bkira sgt. customer mintak mayo lebih ke, sos lebih ke, sayur lebih ke, ko xyah lah caj lebih. Untung tetap ada bro...sehari untung bersih ko lepas tolak gaji pekerja n modal, dpt rm100 - rm 200 pun dah ok apa, sebulan ko dah leh dapat rm 3k-6k+++. apa2 pun gud luck lah bro...opppps satu lagi, telur tu jgn lupa basuh bersih2...

nyonyot
14-03-2012, 08:50 AM
nape plak ko nak cairkan mayonis ni? baik ko pakai mayo cap ayam jek kalo rasa nak jimat sgt. ko campur susu ke, ko pakai mayo cap ayam, dua2 cara tu rasa burger ko hancur. Nasihat aku, ko guna je lah mayonis yg brand biasa2, aku dah ckp sblm ni. Aku bab bahan2 burger ni mmg cerewet tp tak lah plak nak guna bahan yg terlampau mahal. selalunya peniaga yg guna mayo nelly, diorang cuma sapu jek mayo tu kat daging, mcm sapu jem kat roti, salah satu cara nak jimatlah tapi aku lbh suka buat mcm letak sos, barulah terasa mayonisnya, mmg byk kena guna mayonis, sehari jek aku guna sebungkus mayonis yg 3 kg tu (rm 13.50). Berniaga ni bro jgn bkira sgt. customer mintak mayo lebih ke, sos lebih ke, sayur lebih ke, ko xyah lah caj lebih. Untung tetap ada bro...sehari untung bersih ko lepas tolak gaji pekerja n modal, dpt rm100 - rm 200 pun dah ok apa, sebulan ko dah leh dapat rm 3k-6k+++. apa2 pun gud luck lah bro...opppps satu lagi, telur tu jgn lupa basuh bersih2...

setuju dengan bro....telor jangan lupa basuh :D

Generator X
14-03-2012, 08:57 AM
ak tu ari try beli burger kat faizal raja burger kat seksyen 19 , nengok die nyer mayo cair sket, x der masam sangat dan rase die manis dan sedap.

Rizz one
14-03-2012, 10:26 AM
alhamdulillah, kalau dah ditentukan oleh Nya rezeki itu milik kita tak kemana.

Rizz one
14-03-2012, 10:28 AM
takde org nak updated ke?

kalau dah wat resepi roti lubnan tu, jgan lupa share kek sini cam no sambutan erk.

25%

Dobit127
17-03-2012, 10:16 PM
dulu dah follow tapi terlupa jap...

ada info2 terbaru lagi..?

userun
17-03-2012, 11:24 PM
kalau dah wat resepi roti lubnan tu, jgan lupa share kek sini cam no sambutan erk.

25%

hahaha..tq pasai resepi tu..tak cuba wat lagi...hehe

Rizz one
18-03-2012, 05:34 PM
hahaha..tq pasai resepi tu..tak cuba wat lagi...hehe

cepat bro, x sabar nak dengar testemoni pelangan

Generator X
18-03-2012, 05:37 PM
kalau dah wat resepi roti lubnan tu, jgan lupa share kek sini cam no sambutan erk.

25%

bro, x nak share kat sini ke resepi roti lubnan bro yg marbeles tu.......:)paid:)paid

hyfactive
19-03-2012, 04:58 PM
aku pun bukan baru,bukan lama pon..tapi masih active dalam burger nie..komuniti aku bukan la jenis town2 besar..town kecik jer..aku jual burger biasa ayam/daging/ikan/udang rm2.00 lagi..oblong ramly klasik rm3.00..untung sume mesti separuh dan kena pastikan ada untung tapi dengan modal minimum..setiap hari aku tulis setiap details dengan purata jualan.jadi untuk tahu rekod jualan,pinjaman bank dan apa2 saja berkaitan dengan perniagaan aku ada rekod.
aku gtau sikit kos dan bahan yg aku guna.
1.Burger city =3bag@rm22.50
2.Sos DeResipi=2@rm16.00
3.Mayo Burger=1@rm15.80
4.BlackPepper DeResepi=1@rm4.20
5.Salad=4pc@rm4.50seKg (Salad potong halus2)
6.Timun=4pc@rm1.80seKg (potong bulat jer)
7.Roti HotDog Seremban=4@rm8.80
8.Telur B Gred or C = RM8.10 sepapan
Daging Burger
1.Ramly 50gm=A(10@rm31.00) D (10@rm28.00)
2.Ramly Oblong A/D (4@rm10.50 sebungkus=RM42.00)
3.Burger Ikan Fusipim=1@rm4.40
4.Burger Udang =1@rm4.50
5.Cheese Melbourne=1@rm5.90
6.Box Burger=1@rm4.80

selalunya kos aku dalam 120-180 sehari.
Jualan (purata)
Burger Biasa = 100 x rm2.00 = 200.00
Oblong = 35 x rm3.00 = 105.00
Patty = 20 x rm1.00 = 20.00
Patty oblong = 10 x rm1.80 = 18.00
Cheese = 20 x rm1.00 = 20.00
Telur = 50 x rm0.50 = 25.00
total 388.00

388.00 tolak 150.00=rm238.00

aku niaga dengan org umah aku lepas balik keje gomen..
lupa plak aku ada pekerja part time kdg2..rm4 sejam...

kos lain..gas (8hari sekali),lesen majlis (rm30sebulan)..

purata sehari rm350 x 30hari=rm10,500.00
kos 150 x 30 hari = rm4500

bersih rm6000..jangan x percaya..bagaimana dengan geng2 burger area bandar?lagi masyuk kan..pengurusan kewangan,senyuman dan layanan paling penting..lagi satu marketing dengan sekolah,kedai,kilang2..yang ni aku belom buat..takut tak cukup tangan...Bertawakal dan berusaha pegangan aku..lagi satu baca ayat Qursy sebelum berniaga dan berdoa adalah aset paling utama...jumpa lagi lain kali ek..

syahmie2u
20-03-2012, 05:17 PM
salam.....

saya baru dlm cadangan nk bukak stall burger... lepas habis final exam,awl bulan 4 baru nk stat...
modal dalam 2k.
so nak tau dari otai2,brapa untung kasar boleh mark-up dari sebijik burger / modal kasar utk sebijik burger?

fyreeze
01-04-2012, 03:46 AM
nak tanye skit otai2 burger, mayo nelly leh campur x ngan mayo brand lain?TQ

Kalo campur ngan telly pun okey..

Rizz one
01-04-2012, 07:08 PM
Kalo campur ngan telly pun okey..

dah try ker bro?

BonnyChua
01-04-2012, 09:21 PM
apa beza burger buatan sendiri dgn kat francais burger ?? apa perbezaan resepi???



kebanyakkan orang tercari-cari KEBEBASAN KEWANGAN untuk mengurangkan beban hidup. DI MANAKAH TEMPATNYA ?? DI SINILAH TEMPATNYA!! Click sini jika anda benar-benar ingin mengetahui bagaimana MENJANA PENDAPATAN YANG LUMAYAN :D :D HEBAT!. (http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=BonnyChua)

Rizz one
02-04-2012, 03:24 PM
apa beza burger buatan sendiri dgn kat francais burger ?? apa perbezaan resepi???






burger sendiri bikin lagi sedap, resepi rahsia

fyreeze
04-04-2012, 09:36 PM
dah try ker bro?

Dah try.. mmg ok.. Mungkin sape2 pun tak tahu yg ia telah dicampur..

AKMAL BURGER
09-04-2012, 09:15 PM
sy pun nak bukak gerai burger..tapi tengah dilema nak sewa stainless steel stall or stall kayu jek

kalau stainless steel stall, takut kene curi tapi siap dengan kuali dan peralatan sekali sewa rm 250 sebulan

kalau kayu stall, risiko kene curi tu sikit, tapi susah nak cari orang jual..

safetraderlist
11-04-2012, 01:51 AM
ramly burger stkat ni pilihan ku... :D sape y bkak ramly burger nye biz, cnfirm aku bei kalo terjumpe... :D

Rizz one
11-04-2012, 07:07 PM
ak nak try wat daging sendiri lak....

izuddin fithri
12-04-2012, 12:59 AM
terbaik nie

jie777
12-04-2012, 02:01 AM
gril pkai gas..beli second hand 7k...

terbaik bro.. memang mantap...

jie777
12-04-2012, 02:02 AM
bg aku kat jb.. stall burger paling mantap kat taman munsyi.. planetz burger... bleh tgk kat fb.. memang puas ati bro kalo mkn

abahmu
12-04-2012, 02:06 AM
ada gerai burger tmpat aku slalu beli siap pakai camry baru dgn bmw 5 series E60 ape...

jie777
12-04-2012, 02:15 AM
bro minta pkai resepi ni ye

jie777
12-04-2012, 02:18 AM
ok aku nak kongsi sikit rahsia buat burger..experience aku jual satu malam 120-150 bungkus.....setiap malam walau terpaksa bersaing dengan org lain. Aku jual start tahun 2005-2007....pas tu aku stop sebab posting.

bahan2.

standardlah..cam buat burger lain...

first roti, ko pakai margerin kan so pastikan campur sikit ajinomoto dalam margerin tu, jangan banyak, sikit jer dalam satu sudu teh untuk margerin botol sederhana. Tujuaanya nak melembutkan roti bila nak bakar.

cuma ko kumpulkan rempah2 cam bunga cengkih, lada hitam, putih (sikit jer), bawang putih , bawang merah, minyak masak sikit, halia sikit, daun kari, serai, air sikit, ko blender semua tu bagi hancur pastu ko tapis masuk satu bekas.

Selepas tu masa proses masak daging burger ko renjiskan campuran tu atas daging, ko akan terbau wangi aja dan aku boleh berani cakap sapa terbau akan datang tempat ko.., kalau tak bubuh maggie punya kicap pun tak per cuma ganti ngan serbuk kari allagappa (saja jer promote..adabi pun ok gak)..cubalah...ko try dalam kuantiti kecil dan ko tanya respon sapa yang makan burger ko.....biasa customer aku akan cakap " Burger abg bila saya gigit terasa pedas sikit2, manis pun adam, masam pun ada..sedap"...ikhlas cakap burger aku sold-out sampai jiran aku tegur.."ko hari2 makan burger ke?" walhal aku pun bau burger nak muntah, jadi loya tekak...sumpahan penjual burger ko?

bro minta pakai ye resepi ni :)cgrock

abahmu
12-04-2012, 02:27 AM
aku lebih suka burger yg di goreng/bakar tanpa guna marjerin or ape2...lg ori rasanya....

mcm kat yg aku slalu beli tu...resipe dia simple jer..

daging di bakar gitu je tanpa guna marjerin or ape...daging x hiris or ape2..just biar dia masak je..roti di goreng pun tanpa marjerin or ape2..just guna air/minyak daging yg terkeluar time bakar tu..

lps tu taruk salad,bawang merah besar dan tomato atas roti..then taruk sos cili..then letak daging...then taruk mayonis bnyk atas daging tu dan taruk sos tomato atas mayonis tu..tu je resipe dia...

sale dia mlm2 dlm 600-800 biji semalaman...beratur org beli...

firtdoch
12-04-2012, 02:51 AM
teringin jugak nk bukak biz burger nie...tp kena ada minat...heheh...kat aloq staq ni ada satu burger sedap,burger pokok cherry...tgk simple je aksesori dia,dia buh apple hiris..

AKMAL BURGER
12-04-2012, 02:54 AM
aku lebih suka burger yg di goreng/bakar tanpa guna marjerin or ape2...lg ori rasanya....

mcm kat yg aku slalu beli tu...resipe dia simple jer..

daging di bakar gitu je tanpa guna marjerin or ape...daging x hiris or ape2..just biar dia masak je..roti di goreng pun tanpa marjerin or ape2..just guna air/minyak daging yg terkeluar time bakar tu..

lps tu taruk salad,bawang merah besar dan tomato atas roti..then taruk sos cili..then letak daging...then taruk mayonis bnyk atas daging tu dan taruk sos tomato atas mayonis tu..tu je resipe dia...

sale dia mlm2 dlm 600-800 biji semalaman...beratur org beli...

kat mana tu?

bizstudent
14-04-2012, 02:41 AM
Sampai habis aku baca thread ni..... :D

Rasa mcm nak jual burger jgak lepas ni... hehehehehe

aeddyz_2649
22-05-2012, 03:18 AM
xpasan plak ade persatuan peniaga burger dlm cg ni..:p bgus ni..bleh up balik thread ni.. :)cgrock

Andria
22-05-2012, 03:50 AM
Sy pn pnh jual burger start skolah rndh tlg fam n recently bukak burger sndiri tp skrg tutup wat smntta cuz bz sgt heheh bsnes burger ni pn utg jgn pndg sebelah mata wpn nampak cm biasa je tp pnatlau xde pkeja

mahir_tg
22-05-2012, 03:56 AM
Saya pun pnh bukak gerai burger..tp dh lama tutup dah..skrg jual perfume je la fulltime..:D

mrfs1978
22-05-2012, 05:47 AM
ramai gak yg jual burger hehehe

LEMANtheMAN
22-05-2012, 08:56 AM
untung ke niaga burger?

atleast berapa untung satu burger eh?

hyfactive
22-05-2012, 05:29 PM
burger biasa jual RM2.00 (kos 1.15) untung 0.85sen x 100pc = RM85.00
burger special jual rm2.50 (kos 1.40) untung 1.10 x 50pc =rm55.00
oblong ramly jual rm3.00 (kos 1.50) untung 1.50 x 30pc=rm45.00
patty ramly jual rm 1.00 (kos 0.70) untung 0.30 x 20pc=rm6.00
patty oblong jual rm 1.80 (kos 1.25) untung 0.55 x 10pc=rm5.50
cheese jual rm 1.00 kos (0.59) untung 0.41 x 20pc = rm 8.20

untung bersih harian = around rm 200.00++

ni harga luar bandar..kalau bandar standard dah rm2.50 kan..oblong 3.50 kan..

Syukur,bos aku ejek2 aku org jual burger takleh jadi senang pon,tapi aku buktikan Allah itu Maha Kaya dan Pemurah..sebulan kasar rm10k gak..

jadi,berniaga ape2 pon yang penting niat dan sentiasa bersyukur...

Salam...

azrulazman
22-05-2012, 05:31 PM
burger biasa jual RM2.00 (kos 1.15) untung 0.85sen x 100pc = RM85.00
burger special jual rm2.50 (kos 1.40) untung 1.10 x 50pc =rm55.00
oblong ramly jual rm3.00 (kos 1.50) untung 1.50 x 30pc=rm45.00
patty ramly jual rm 1.00 (kos 0.70) untung 0.30 x 20pc=rm6.00
patty oblong jual rm 1.80 (kos 1.25) untung 0.55 x 10pc=rm5.50
cheese jual rm 1.00 kos (0.59) untung 0.41 x 20pc = rm 8.20

untung bersih harian = around rm 200.00++

ni harga luar bandar..kalau bandar standard dah rm2.50 kan..oblong 3.50 kan..

Syukur,bos aku ejek2 aku org jual burger takleh jadi senang pon,tapi aku buktikan Allah itu Maha Kaya dan Pemurah..sebulan kasar rm10k gak..

jadi,berniaga ape2 pon yang penting niat dan sentiasa bersyukur...

Salam...

byk gak tu... aku dulu dpt dlm RM 100.00 shri

AKMAL BURGER
22-05-2012, 06:42 PM
sy ni dah hampir 6 bulan buat survey..macam2x dah prepare..modal dari takde skang dah ade..rm650..masalah besar skang ni sy takde stall lagi..ingat nak cari murah..stall kayu jek..kalau stall stainless steel senang kene curi..dah macam iklankan..tapi masih temui jalan kebuntuan..rasa macam nak stop jek nak buat bisnes burger ni..susah lar..#:-S

hyfactive
24-05-2012, 05:16 PM
jangan give up bro,semuanya Allah tentukan untuk kita..saya berniaga modal banyak dari keramahan dan senyuman jer..org sume dah kenal...cube pusat zakat,dorang ade bagi peluang niaga tanpa modal..ada stall unik lagi..myburger kot brand dia..

hohohohoho
24-05-2012, 05:22 PM
salam,ade persatuan burger kat sini.so nak join lalalalaaa

hyfactive
24-05-2012, 05:28 PM
come in da club...

Generator X
24-05-2012, 06:57 PM
come join us....

AKMAL BURGER
24-05-2012, 07:00 PM
ade peniaga burger area johor bahru disini?

cyborg
24-05-2012, 07:13 PM
ade peniaga burger area johor bahru disini?
Aku pemakan burger area JB. Burger bakar belum melanda JB.
Burger yang mendapat sambutan ialah burger yang dagingnya dibelah dua , jadi garing. Rempah yang pedas dan salad yang berlainan seperti buah epal antara faktor yang melariskan.

AKMAL BURGER
24-05-2012, 10:00 PM
Aku pemakan burger area JB. Burger bakar belum melanda JB.
Burger yang mendapat sambutan ialah burger yang dagingnya dibelah dua , jadi garing. Rempah yang pedas dan salad yang berlainan seperti buah epal antara faktor yang melariskan.

burger bakar memang tengah fenomena skang ni tapi modal minimum rm 5000..bagi yang starting susah sket..

LEMANtheMAN
24-05-2012, 10:14 PM
burger biasa jual RM2.00 (kos 1.15) untung 0.85sen x 100pc = RM85.00
burger special jual rm2.50 (kos 1.40) untung 1.10 x 50pc =rm55.00
oblong ramly jual rm3.00 (kos 1.50) untung 1.50 x 30pc=rm45.00
patty ramly jual rm 1.00 (kos 0.70) untung 0.30 x 20pc=rm6.00
patty oblong jual rm 1.80 (kos 1.25) untung 0.55 x 10pc=rm5.50
cheese jual rm 1.00 kos (0.59) untung 0.41 x 20pc = rm 8.20

untung bersih harian = around rm 200.00++

ni harga luar bandar..kalau bandar standard dah rm2.50 kan..oblong 3.50 kan..

Syukur,bos aku ejek2 aku org jual burger takleh jadi senang pon,tapi aku buktikan Allah itu Maha Kaya dan Pemurah..sebulan kasar rm10k gak..

jadi,berniaga ape2 pon yang penting niat dan sentiasa bersyukur...

Salam...

terbaik pengiraan bro :)cgrock

kalau meniaga dekat stadium lagi untung kot..contoh dekat bukit jalil tu

ada geng ke pernah niaga sana? boleh kita share2 tapak..

BattleShip
24-05-2012, 10:18 PM
bagus juga persatuan ini...jom mari masuk..

kanemochi
25-05-2012, 01:18 AM
Best gak ada persatuan peniaga burger CG...tt tumpang iklan jap, sape2 yg nak kerja kat stall burger aku ada 2 kekosongan, kekosongan 1 - jam 5.30 ptg - 2 pg, kekosongan kedua - jam 8 mlm - 2 pagi. Gaji menarik. Tempat Taman Puncak Jalil, Seri kembangan. pm aku kalo berminat ye...:D:D:D

fyreeze
25-05-2012, 01:21 AM
Best gak ada persatuan peniaga burger CG...tt tumpang iklan jap, sape2 yg nak kerja kat stall burger aku ada 2 kekosongan, kekosongan 1 - jam 5.30 ptg - 2 pg, kekosongan kedua - jam 8 mlm - 2 pagi. Gaji menarik. Tempat Taman Puncak Jalil, Seri kembangan. pm aku kalo berminat ye...:D:D:D

Takde hal la bro.. Tp mmg ssh gak nk cari org yg berdisiplin ni..:D

kanemochi
25-05-2012, 01:28 AM
Takde hal la bro.. Tp mmg ssh gak nk cari org yg berdisiplin ni..:D

betul tu...tp Alhamdulillah, pekerja2 sblm ni sume ok tapi depa ni bebudak kolej, tpaksa berenti sbb dah abes study n kena balik kg nun kat utara, 2 org, skang tinggal sorang yg mmg full time. tu yg nak cari 2 org lagi ni...sape2 bminat sila lah hubungi saya ye

skywalker8055
25-06-2012, 09:59 AM
Salam semua..

saya nak tanya sikit la.. kat mana ya nak cari roti burger yang lembut, gebu dan saiznya besar sikit..?

saya plan nak bukak kedai. burger guna homemade patty. so, besar dan tebal sikit saiznya.. sy try guna roti ramly, tak best la. sbb kecik dan tak lembut..

saya juga dah cari wax paper utk balut patty tu sebelum letak dlm peti sejuk kat byk kedai, tapi tak jumpa2 jugak..

ada sapa2 ade rujukan tak..?

err.. mcm menerjah masuk la pulak.. maaf ye..

SayaBudakBaruBelajar
25-06-2012, 11:29 AM
burger biasa jual RM2.00 (kos 1.15) untung 0.85sen x 100pc = RM85.00
burger special jual rm2.50 (kos 1.40) untung 1.10 x 50pc =rm55.00
oblong ramly jual rm3.00 (kos 1.50) untung 1.50 x 30pc=rm45.00
patty ramly jual rm 1.00 (kos 0.70) untung 0.30 x 20pc=rm6.00
patty oblong jual rm 1.80 (kos 1.25) untung 0.55 x 10pc=rm5.50
cheese jual rm 1.00 kos (0.59) untung 0.41 x 20pc = rm 8.20

untung bersih harian = around rm 200.00++

ni harga luar bandar..kalau bandar standard dah rm2.50 kan..oblong 3.50 kan..

Syukur,bos aku ejek2 aku org jual burger takleh jadi senang pon,tapi aku buktikan Allah itu Maha Kaya dan Pemurah..sebulan kasar rm10k gak..

jadi,berniaga ape2 pon yang penting niat dan sentiasa bersyukur...

Salam...

jual kt mane nih?murah harga oblong tu.kt tpt aku RM4 :((

cyborg
29-06-2012, 08:45 PM
Burger bakar dah start kat Restoran Bumbu,Tmn Impian Emas. The first in JB.
malam saja. harga minima RM5.50

cre8tive
29-06-2012, 09:34 PM
kalau nak buat burger bakar bole ker guna gas griller instead of "lava rock"? rasa mana yg lg sedap dgn 2 kaedah tu?

LEMANtheMAN
29-06-2012, 09:36 PM
kalau nak buat burger bakar bole ker guna gas griller instead of "lava rock"? rasa mana yg lg sedap dgn 2 kaedah tu?

boleh je bro..hasil lebih kurang je

krkic
30-06-2012, 03:07 PM
berape agak2 kos yg diperlukan untuk perniagaan burger bakar ni ye?

Rizz one
30-06-2012, 08:46 PM
Barbecue Masport (bbq gas dengan lava rock) untuk dijual.

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=13696866#post13696866

http://proline.com.sg/wp-content/uploads/2011/03/masport_entertainers3-630x350.png

fadhli_7997
30-06-2012, 08:55 PM
beli kat maner tue bro???...dulu tmpt member aku jual murah...siap hantar lg....pastue gaduh....kedai kena bakar...

ingat idea ni menarik... bagi delivery servis kepada pengusaha burger...:-?

hyfactive
02-07-2012, 10:55 AM
delivery kepada peniaga burger dengan tanpa caj memang baguss..tempat aku cine yang sapu sume..

[V]endetta
28-08-2012, 07:31 AM
jual kt mane nih?murah harga oblong tu.kt tpt aku RM4 :((

aku pun biasa beli oblong sempoi RM4 :)cgrock

[V]endetta
28-08-2012, 07:33 AM
tumpang lepak kat sini :D

on9shoppers
28-08-2012, 12:05 PM
nak tumpang modal jer boleh ke? hehe

zulco
30-08-2012, 08:48 AM
saya juga nak tumpang sekali. maklumlah baru nak meniaga burger gak. insya allah akan di buka pada pertengahan september ni di cheras... nak tanya kalo nak cari stall burger 2nd yg murah kat mana? atau ada member-member yg nak tolak....

Generator X
30-08-2012, 09:41 AM
kat mudah ada yang nak jual rm800.

hyfactive
30-08-2012, 04:58 PM
sape dok selangor leh mintak kat pusat zakat stall burger mystall..ada kontrak tapi x lame ler..cubelah..

Tok arab
30-08-2012, 05:08 PM
saya juga nak tumpang sekali. maklumlah baru nak meniaga burger gak. insya allah akan di buka pada pertengahan september ni di cheras... nak tanya kalo nak cari stall burger 2nd yg murah kat mana? atau ada member-member yg nak tolak....

bkak cheras kt mne bro?smlam ade nmpk iklan org tampal nak beli stall beger kt sri penara..bro ke tu?

zulco
06-09-2012, 10:04 AM
bkak cheras kt mne bro?smlam ade nmpk iklan org tampal nak beli stall beger kt sri penara..bro ke tu?

bukan....:-?

Zarith
08-09-2012, 07:09 AM
salam,

saya pun ada jual burger tapi dalam kawasan kampung abang ipar. kawasan laluan orang kampung. Alhamdulillah, sambutan mengalakkan. daging burger lada hitam, dibuat sendiri dan ditambah pula CHEEZE WEDGE. Kadang2 budak2 sekolah dan orang muda (yang biasa main futsal) selalu je minta lebih sos dan CHEESE WEDGE, ye la mereka dah biasa dengan sos CHEEZE WEDGE kat KFC, sekali boleh makan dengan burger kat tempat saya. hehehehe. rezeki :)

pada kawan2 di thread ni, jika nak sos cheese wedge borong

i) semenanjung (dh termasuk courier)

http://img204.imageshack.us/img204/4343/pengedars.png (http://imageshack.us/photo/my-images/204/pengedars.png/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)


ii) sabah/sarawak (dh termasuk courier)

http://img16.imageshack.us/img16/3853/pengedarsr.png (http://imageshack.us/photo/my-images/16/pengedarsr.png/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)


http://img268.imageshack.us/img268/3185/anugrah5.png (http://imageshack.us/photo/my-images/268/anugrah5.png/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)


kalau nak resepi daging burger lada hitam pun boleh.


apa pun, thread ni mmg terbaik

emmet_fx
30-11-2012, 03:13 PM
tumpang kat thread ni.... saya tengah mencari stall burger untuk disewa area batu gajah , seri iskandar dan kampar >>> kalau boleh stall yg masih dalam kondition cantik dan steel

BalunFX
22-01-2013, 05:48 PM
Salam, Kat mana nak cari supplier Nelly Mayo dgn Chili Sauce longson (dlm plastic) yg dpt beri harga terbaik?

Kalau siapa tahu boleh share tak?

shalin7883
23-01-2013, 12:02 PM
Salam,

nak tumpang skit klo leh~~~ ^^

BURGER BAKAR dari THUMB BURGER...!!!

Kami membekalkan burger lembu buatan sendiri yang tebal, enak dan penuh rasa daging! Rasanya setanding dengan McDonald dan Burger King!

KENAPA PERLU MEMILIH KAMI? KERANA KAMI MENGGUNAKAN HAMPIR 100% DAGING LEMBU, BERBEZA DENGAN PRODUK2 LAIN YANG MANA TERLALU BANYAK CAMPURAN AGAR PRODUK MEREKA TEBAL TETAPI HILANG RASA DAGING! XPERCAYA? SILA BANDINGKANNYA SENDIRI!

Berbaloi untuk semua pengusaha burger bakar & penggemar burger!!!
Bandingkan dan nikmatilah produk kami yang terbaik!

I'Allah, produk sedia dibekalkan dengan berat 100g & 200g mengikut pasaran yang anda kehendaki!

Dapatkannya sekarang!

Daging Burger Lembu
100g (10 ketul) - RM 18.00
200g (10 ketul) - RM 35.00

Kawasan Lembah Klang. Penghantaran Percuma bagi pembelian 25 bungkus ke atas. (Luar kawasan juga boleh dibincangkan)

atau

COD area Jaya Jusco Bukit Tinggi Klang
The Summit Subang.


Terima kasih,

iZAN
016 - 352 2927
https://www.facebook.com/THUMB.BURGER

kedaibiasa
23-01-2013, 12:18 PM
assalam, semua otai penjual burger..

saya plan untuk business burger pada 1 kedai.. boleh ka minta pendapat dan idea..

t.kasih

KolarBulat
26-01-2013, 07:20 PM
best la tread ne..nk jual berger plak asenye..:)cgrock

hohohohoho
13-02-2013, 02:32 PM
Salam, Kat mana nak cari supplier Nelly Mayo dgn Chili Sauce longson (dlm plastic) yg dpt beri harga terbaik?

Kalau siapa tahu boleh share tak?
sedare nih duk area mane?

hyfactive
13-02-2013, 04:59 PM
kat kselangor ada 1 supplier melayu atas nama company segitiga...di jual nelly dengan harga kurang rm4 dari tempat lain..pastu plak,kalau beli sekotak daging ramly 70gm harga kurang dari 50gm nyer kat kedai2 supplier cine..

GamezStar
13-02-2013, 05:48 PM
ade tauke2 yg leh share resepi tak nak masak daging rase sedap + mayonis salad yg sedap?

zall
13-02-2013, 06:01 PM
Longson inikah yang dimaksudkan?

http://www.longson.com.my

GamezStar
13-02-2013, 09:13 PM
sos longson memang sedap... ade jual kt kedai ramly ( kedai yg jual barang2 ramly burge)

Rizz one
13-02-2013, 09:40 PM
sos longson memang sedap... ade jual kt kedai ramly ( kedai yg jual barang2 ramly burge)

mayo longson sedap ke?

azam575
13-02-2013, 10:14 PM
Aku suka cara 2 kompeni berger kat manjung nie meniaga ...

1. Otai Burger
2. Nice Burger ..

Dedua marveles hehehe :D .. setakat nie aku suka NICE Burger ...

konsep meniaga pon mantap :D ... semua barang dia pakai label dia .. kecuali daging burger pakai ramlee .. hehehe :D ...

GamezStar
14-02-2013, 09:04 AM
mayo longson sedap ke?

mayo dia murah kureng sedap.. aku gune buat campur salad+kobis + kacang campur .. fail .. kene tambah garam siap pakai Thousand mayonis eh betul ke nama dia.. lupe plak aku mayo yg selalu org gune tuk campur dalam salad pon fail gak. .. nak kene pakai mayo mahal kot baru sedap :-?

kedaibiasa
15-02-2013, 04:07 PM
saya dah 2 kali buat patty guna daging kisar ramlee..hanya campur lada hitam dan sikit garam..saya buat 100g patty

masalah (1) : bau daging lembu kuat bila makan

masalah (2) : bila masak patty akan kecik jadi kecik..sampai besar lagi bulat roti burger..

mohon tunjuk ajar. masih lagi proses masakan/blaja untuk buat food truck konsep. lori masih on proses..

Rizz one
15-02-2013, 05:17 PM
saya dah 2 kali buat patty guna daging kisar ramlee..hanya campur lada hitam dan sikit garam..saya buat 100g patty

masalah (1) : bau daging lembu kuat bila makan

masalah (2) : bila masak patty akan kecik jadi kecik..sampai besar lagi bulat roti burger..

mohon tunjuk ajar. masih lagi proses masakan/blaja untuk buat food truck konsep. lori masih on proses..

lebih elok guna daging segar dan fresh, bahan campuran untuk daging mesti ada.

daging bila di masak memang akan mengecut. buat patty besar 4 inci atau 5 inci lebar.

hohohohoho
15-02-2013, 05:32 PM
saya dah 2 kali buat patty guna daging kisar ramlee..hanya campur lada hitam dan sikit garam..saya buat 100g patty

masalah (1) : bau daging lembu kuat bila makan

masalah (2) : bila masak patty akan kecik jadi kecik..sampai besar lagi bulat roti burger..

mohon tunjuk ajar. masih lagi proses masakan/blaja untuk buat food truck konsep. lori masih on proses..

daging kisar jgn gune yg ramlee nye bang.kalau duduk area2 KL org slalu akan pg beli di NSK selayang daging kisar.ikut ape yg ambe penah dengar daging ramlee mungkin daging kerbau coz warne die kemerah2han.

hohohohoho
15-02-2013, 05:39 PM
ade tauke2 yg leh share resepi tak nak masak daging rase sedap + mayonis salad yg sedap?

biase kalau daging ade rase saye akan gunekan chicken pest yg hancur then tambah dgn serbuk kari n serbuk cili

bab mayonis yg paling sedap dan semestinye mahal cari jename nelly xsilap sory kalau salah coz lame xgune brand nih.
1.nelly
2.kimball
3.telly kalau xsilap yg nih saye pakai skrg
4.ladys choice mmg plain rase die tapi kalau nak jadikan rase die hampir setanding dgn jename no 1 n no 2 tuh jus tambah dgn fresh oren yg di tambah sedikit gune tanpe ais erk.

GamezStar
15-02-2013, 05:48 PM
biase kalau daging ade rase saye akan gunekan chicken pest yg hancur then tambah dgn serbuk kari n serbuk cili

bab mayonis yg paling sedap dan semestinye mahal cari jename nelly xsilap sory kalau salah coz lame xgune brand nih.
1.nelly
2.kimball
3.telly kalau xsilap yg nih saye pakai skrg
4.ladys choice mmg plain rase die tapi kalau nak jadikan rase die hampir setanding dgn jename no 1 n no 2 tuh jus tambah dgn fresh oren yg di tambah sedikit gune tanpe ais erk.


campur mayo gan fresh oren tampa ais ? :-? .. maksudnya amik just nye je la kan

klu brand2 mayo lain yg murah2 cam ne lak nak kasi sedap?

patty klu nak nampak juicy cam ne erk?

LEMANtheMAN
16-02-2013, 12:07 AM
saya dah 2 kali buat patty guna daging kisar ramlee..hanya campur lada hitam dan sikit garam..saya buat 100g patty

masalah (1) : bau daging lembu kuat bila makan

masalah (2) : bila masak patty akan kecik jadi kecik..sampai besar lagi bulat roti burger..

mohon tunjuk ajar. masih lagi proses masakan/blaja untuk buat food truck konsep. lori masih on proses..

masalah 1 ; taknak bau daging kuat tambah L&P sos sikit

masalah 2 sebab kurang moisture dalam patty tu. elok tambah bread crumb + cili sos +telur masa gaul tu.

resepi biasa aku buat masa keje kitchen dulu

daging + bawang + L&P sos + salt/pepper + cili/tomato sos + breadcrumb + telur gaul sebati. lepas gaul tu biarkan dalam 20-30minit. lepas tu baru uli buat bentuk tu

mrfs1978
16-02-2013, 02:56 AM
saya dah 2 kali buat patty guna daging kisar ramlee..hanya campur lada hitam dan sikit garam..saya buat 100g patty

masalah (1) : bau daging lembu kuat bila makan

masalah (2) : bila masak patty akan kecik jadi kecik..sampai besar lagi bulat roti burger..

mohon tunjuk ajar. masih lagi proses masakan/blaja untuk buat food truck konsep. lori masih on proses..

masalah 1: make sure cari daging fresh campuran lemak tak lebih dari 10%.....satu lagi elakkan pakai daging ramly sbb kandungan daging adalah campuran pelbagai bahagian atau orang panggil trimming meat....utk marinate make sure adunan kena betul dan tak terover marinate dan terkurang marinate.....kalau tak betul nanti rasa akan lari terus....nak bagi juicy daging kena campur ngan lemak sikit supaya air dari lemak akan kekalkan moisture dalam daging.....

masalah 2: make sure kaedah kisar pun kena betul sbb kalau kaedah kisar tak betul pun akan jadi penyebab daging cepat kecut....kena ngat satu jer kalau buat patty 100g bila dibakar atau masak atas pan patty akan mengecut sehingga 10-20% dari size asal.....ada orang nak save diaorang campur dengan tepung supaya nak kurangkan kadar pengecutan....pada aku cara nie akan buat daging akan hilang rasa fresh dan akan rasa tak sedap....elakkan dari pakai tepung, serbuk roti dan telur....campuran tu akan jadi penyebab daging kering dan tak juicy.....cari pencetak patty size 5 inci....kalau masak api terlalu kuat pun tak elok gak nanti patty tu jadi macam bola lak dah tak cun dan daging tak masak kat dalam....

hohohohoho
16-02-2013, 03:22 PM
campur mayo gan fresh oren tampa ais ? :-? .. maksudnya amik just nye je la kan

klu brand2 mayo lain yg murah2 cam ne lak nak kasi sedap?

patty klu nak nampak juicy cam ne erk?

mayo tambah oren jus mcm kat kedai buat tu cume xpyh ais je.
bab daging yg ramly mmg xjuicy pun,yg juicy kalau dgg yg biase je mcm burger bakar atau quater pounder nye patty atau monster burger nye dgg coz dgg die mmg lembu sebab tuh warne dgg die berbeze.

Breekachu
16-02-2013, 03:24 PM
ada sesiapa tahu cara2 nak buat patty bakar tu? yang beger bakar tu laa. kena memang dah ada supplier siap2 dah? macam ramlee? or selalu orang buat hand made ke?

kedaibiasa
18-02-2013, 08:34 AM
masalah 1: make sure cari daging fresh campuran lemak tak lebih dari 10%.....satu lagi elakkan pakai daging ramly sbb kandungan daging adalah campuran pelbagai bahagian atau orang panggil trimming meat....utk marinate make sure adunan kena betul dan tak terover marinate dan terkurang marinate.....kalau tak betul nanti rasa akan lari terus....nak bagi juicy daging kena campur ngan lemak sikit supaya air dari lemak akan kekalkan moisture dalam daging.....

masalah 2: make sure kaedah kisar pun kena betul sbb kalau kaedah kisar tak betul pun akan jadi penyebab daging cepat kecut....kena ngat satu jer kalau buat patty 100g bila dibakar atau masak atas pan patty akan mengecut sehingga 10-20% dari size asal.....ada orang nak save diaorang campur dengan tepung supaya nak kurangkan kadar pengecutan....pada aku cara nie akan buat daging akan hilang rasa fresh dan akan rasa tak sedap....elakkan dari pakai tepung, serbuk roti dan telur....campuran tu akan jadi penyebab daging kering dan tak juicy.....cari pencetak patty size 5 inci....kalau masak api terlalu kuat pun tak elok gak nanti patty tu jadi macam bola lak dah tak cun dan daging tak masak kat dalam....

Thanks sifu...info berguna.. :)cgrock:)cgrock

kedaibiasa
18-02-2013, 08:35 AM
masalah 1 ; taknak bau daging kuat tambah L&P sos sikit

masalah 2 sebab kurang moisture dalam patty tu. elok tambah bread crumb + cili sos +telur masa gaul tu.

resepi biasa aku buat masa keje kitchen dulu

daging + bawang + L&P sos + salt/pepper + cili/tomato sos + breadcrumb + telur gaul sebati. lepas gaul tu biarkan dalam 20-30minit. lepas tu baru uli buat bentuk tu

thanks sifu...info terbaik.. :)cgrock:)cgrock

kedaibiasa
18-02-2013, 08:37 AM
daging kisar jgn gune yg ramlee nye bang.kalau duduk area2 KL org slalu akan pg beli di NSK selayang daging kisar.ikut ape yg ambe penah dengar daging ramlee mungkin daging kerbau coz warne die kemerah2han.

tu la tt..daging nyer macam tak menarik warna..kelabu sikit..hehehehks :eek::eek:

kedaibiasa
18-02-2013, 08:38 AM
lebih elok guna daging segar dan fresh, bahan campuran untuk daging mesti ada.

daging bila di masak memang akan mengecut. buat patty besar 4 inci atau 5 inci lebar.

thanks sifu..akan dicuba..skrg ni hanya guna tepek tangan je..acuan belum ada lagi..sbb masih lagi pembelajaran..

kedaibiasa
18-02-2013, 08:51 AM
ada sesiapa tahu cara2 nak buat patty bakar tu? yang beger bakar tu laa. kena memang dah ada supplier siap2 dah? macam ramlee? or selalu orang buat hand made ke?

saya try buat daging hancur + black paper kasar + garam = patty, ini yang saya ambil dari menu chef luar..

jika ikut resepi malaysia akan guna telur + tepung + bread crum


so kene cuba la..

hohohohoho
18-02-2013, 09:39 AM
tu la tt..daging nyer macam tak menarik warna..kelabu sikit..hehehehks :eek::eek:

Daging kisar area KL biase org akan ke NSK selayang tuk buat burger bakar.ayam plak amik isi blah pehe area slayang gak dekat2 je kat NSK.kalau malas pg super market mcm tesco ke K4 ke ade jual yg mcfoodnye dgg Quater Pounder.Mcfood adalah supplier Mcdonal's.

hohohohoho
18-02-2013, 09:40 AM
atau cari monster burger rm 15 siap roti kat supplier brg burger.

notrexdame
18-02-2013, 09:55 AM
................silap

KimieKL3
18-02-2013, 10:07 AM
Salam,

Aku bukak thread ni khas untuk peniaga2 burger CG & kepada sesiapa yang berminat untuk menceburi bidang ni.. Kepada otai CG yang lain bleh memberi pendapat sepanjang melihat perniagaan burger beroperasi. Dalam thread ni aku nk bincangkan perkara berkaitan seperti ;

1. Masalah yang selalu dihadapai semasa menjalankan perniagaan burger. Bagaiamana utk menghadapainya.

2. Bahan2 yang terbaik untuk menjalankan perniagaan burger. (termasuk peralatan, bahan yang digunakan untu masakan)

3. Sistem yang terbaik untuk melicinkan perniagaan (termasuk pengurusan kewangan, dan pekerja)

4. Masalah semasa dan bagaimana hendak menghadapainya (contohnya : pengilang telah mencatu roti burger oleh sebab perkerja ramai blk kampung)

5. Mencari supplier yang terbaik dan murah untuk menjalankan peniagaan)

Aku adalah salah seorg peniaga burger dengan jualan 4 hingga 6 bag sehari. Aku harap dapat tips2 yang berguna untuk meneruskan perniagaan burger ni.. :)paid Kepada otai2 CG, semoga dapat memberikan idea yang bernas untuk peniaga2 burger seperti kami..

Bagi pendapat aku...ramai anak muda Melayu menjadikan Stokis Burger ni sebagai Favorite Business...

Serba Serbi peniaga burger ni dah dikira professional..dr segi pengurusan akaun,perlaksanaan perniagaan,kebersihan dan sebagainya...

yang saya nak tekankan disini...adalah PR Skill utk peniaga burger ni haruslah ditingkat kan kepada satu peringkat yg lebih Professional...PR yang aku maksudkan adalah Communication Skill & Consulting Abilities...

kalau peniaga burger dpt membuat klinik2 khas untuk bahagian ni...aku rasa bukan setakat 6 beg...16 beg tu senang2 je nak setel...

ramai peniaga burger yg lack of PR yang sebenarnya amat2 penting dlm perniagaan mereka sbb Produk adalah burger tp pelaris adalah Peniaga itu sendiri...dan resepi mereka jatuh ke no2...

kalau burger sedap gila..murah gila..tp peniaga tu KEREK semacam..dah mcm GENGSTER Kampung Dusun...x de gak org nak dtg beli...

hehehehehe :))

Lagi Satu...peniaga burger juga wajib memastikan produk & resepi mereka adalah Diet yg Sihat...kene tau ilmu2 nutsiri dan keperluan diet seharian org ramai...mcm SUBWAY buat...tgk konsep diorang...sekejapan je SUBWAY jd popular kat MALAYSIA...padahal jarang2 ada Main Stream Commercial atau Ads...

Jadi...peniaga burger juga kene pandai dlm Marketing Strategy...skrg ni bukan masa untuk Tolak Stall...pastu tgu org datang...gi la antar risalah2 promosi kat kawasan perumahan...pastu dlm sebulan tu buat la KIds Days yg mana diskaun 10% untuk budak2 bawah 12tahun...kene satu rumah tu ada 3 pasang anak kembar semua bawah 12tahun...kan CEDOQ walau diberi diskaun 10% tp volume margin tu akan meningkat bila in bulk...

Atau pun pada hari2 tertentu...buat Ladies Nite yg mana guna warna tema PINK...plastik pink..tisu pink..kertas burger pink siap ade bunge2...apron pink..hehehehehe...

pastu sekali sekala..buat promosi buy 10 get 1 free...

ataupun kluarkan modal skit untuk selit sticker kecil kata2 hikmah dari ulama2 islam terkemuka dunia atau hadis nabi tentang cara pemakanan dlm islam....duit dapat..pahala pun dapat...