PDA

View Full Version : Interbank transfer melalui ATM, duit masuk on d spot..dah tahu ke belum?


Hidier
22-12-2011, 08:48 AM
Salam.

Just nak sharing lah.

Selama ni aku ingtkn interbank nya transfer, amik masa 2,3 hari..
Aku baru tahu yang interbank transfer melalui ATM terus masuk on d spot ni minggu ni..
Aku rasa mcm semua org dah tahu, and aku sorang je lum tahu, so aku diam jek la...

Tetiba, hari ni ada plk kawan aku yang tak tahu pasal benda ni.

So aku anggap, ada yang tahu, ada yang lum tahu mcm aku hari tu..
Nak sharing lah kat CG ni buat yang belum tahu..

Interbank transfer melalui ATM, duit masuk on d spot..

NOTE : yang aku dah cuba - RHB ke CIMB

Selamat bertransfer duit.. hehehe :D

tu kalau guna ATM bos kan..klu internet banking sblm kul 12 masuk hari yg sama..lepas kul 12 masuk esok..tu yg aku tau la..sbb baru try transfer guna ATM public bank transfer ke mybank,mmg on de sepot masuk..

kalau cimb ke bank lain memang on the spot tapi kalau dari maybank ke bank lain tak tahu pulak ada ke tak...

kalau guna kad mmg masuk on the spot..walaupun berlainan bank.

CIMB ke Maybank on d spot.. tapi kena buat transfer di Maybank Atm Machine(rasanyer)

sy penah try maybank ke cimb,bank rakyat ke maybank ,cimb ke maybank..rasanya semua dah bole cuma berlainan bank caj RM1..tak silap sy bank islam je tak bole sbb penah try tapi tak ada dlm list..

pengalaman aku yang jaga local depositor ikofx... interbank guna kat atm di mana mana atm machine memang masuk on the spot ...takkira dari bsn ke maybank ke atau dari rhb ke maybank ke atau mana2 bank sekali pun.... memang on the spot..

make sure guna kad atm di machine atm.

jaih
22-12-2011, 08:49 AM
aku pun tok tau pasal nih.. ingtkan 2-3 ari jugak... tq2 t.t
bleh ngetest jap agi ..

TXT
22-12-2011, 08:49 AM
btl ke da masuk on the spot skrg ni utk interbank

amy@promatt
22-12-2011, 08:50 AM
thanks bro...aku baru tau nie.....interbank nie apa fungsi dia......http://www.freesmileys.org/smileys/smiley-greet013.gif (http://www.freesmileys.org/smileys.php)

tokputih
22-12-2011, 08:51 AM
kalau cimb ke bank lain memang on the spot tapi kalau dari maybank ke bank lain tak tahu pulak ada ke tak...

GASTER123
22-12-2011, 08:52 AM
tu kalau guna ATM bos kan..klu internet banking sblm kul 12 masuk hari yg sama..lepas kul 12 masuk esok..tu yg aku tau la..sbb baru try transfer guna ATM public bank transfer ke mybank,mmg on de sepot masuk..

Hidier
22-12-2011, 08:52 AM
aku pun tok tau pasal nih.. ingtkan 2-3 ari jugak... tq2 t.t
bleh ngetest jap agi ..

try la test..kalau menjadi, leh update kat sini..

ps : aku lupa plk nak cakap, aku try bank RHB ke CIMB jek..

aku dah update kat 1st post pasal bank tu..

viper21my
22-12-2011, 08:52 AM
Bukan ibg sebelum pukul 12 tghari masuk hari sama, selepas 12tgh akan masuk esok hari, charhe RM2

Hidier
22-12-2011, 08:53 AM
btl ke da masuk on the spot skrg ni utk interbank

betul...tapi aku baru try RHB ke CIMB jek la..bank lain lum cuba.. :D

Scorpions10
22-12-2011, 08:53 AM
kalau cimb ke bank lain memang on the spot tapi kalau dari maybank ke bank lain tak tahu pulak ada ke tak...

tu la sll mmg mcm tu..btui ka skrg on the spot ni.klau btul dh blh kata interbank :)paid:)paid:)paid

Hidier
22-12-2011, 08:54 AM
tu kalau guna ATM bos kan..klu internet banking sblm kul 12 masuk hari yg sama..lepas kul 12 masuk esok..tu yg aku tau la..sbb baru try transfer guna ATM public bank transfer ke mybank,mmg on de sepot masuk..

ha..lupa bab ni..TQ sbb kasitau..

aku upkan post ko ni kat 1st post... :D

:)cgrock :)cgrock

Hidier
22-12-2011, 08:57 AM
thanks bro...aku baru tau nie.....interbank nie apa fungsi dia......http://www.freesmileys.org/smileys/smiley-greet013.gif (http://www.freesmileys.org/smileys.php)

interbank ni, fungsi dia utk transfer duit dari bank lain ke bank lain..

contoh, aku jual barang..aku ada acc CIMB jek..
pelanggan aku tu pulak, ada acc MAYBANK jek..
so dia akan transfer dari MAYBANK ke CIMB bank..

itu lah fungsi dia..memudahkan kita transer duit di antara bank2 lain..

Hidier
22-12-2011, 08:58 AM
kalau cimb ke bank lain memang on the spot tapi kalau dari maybank ke bank lain tak tahu pulak ada ke tak...


NICE info ni tok..
aku upkan ke 1st post..

:)cgrock :)cgrock

FaZiL^aFiZi
22-12-2011, 08:58 AM
kalo betol best la..........

GASTER123
22-12-2011, 08:59 AM
ha..lupa bab ni..TQ sbb kasitau..

aku upkan post ko ni kat 1st post... :D

:)cgrock :)cgrock

biar yg pakar komen dulu..sbb aku try ATM public bank je,mmg itu jam juga masuk..:D:D:)cgrock

Jeb
22-12-2011, 09:01 AM
IBG mmg dah cepat ek skarang.tapi aritu aku try bukan on the spot.pagi sebelum kul 12 transfer petang baru ade.tggu dapat gaji aku buat lagi.ekekeke

michael scotfield
22-12-2011, 09:01 AM
Aku try guna maybank takda plak on da spot transfer

amy@promatt
22-12-2011, 09:02 AM
interbank ni, fungsi dia utk transfer duit dari bank lain ke bank lain..

contoh, aku jual barang..aku ada acc CIMB jek..
pelanggan aku tu pulak, ada acc MAYBANK jek..
so dia akan transfer dari MAYBANK ke CIMB bank..

itu lah fungsi dia..memudahkan kita transer duit di antara bank2 lain..

thanks bro...bagus nie...selama nie aku xamik tau plak psl nie....http://www.smileyvault.com/albums/userpics/13049/bow.gif

hany79
22-12-2011, 09:04 AM
kalau guna kad mmg masuk on the spot..walaupun berlainan bank.

Hidier
22-12-2011, 09:04 AM
Bukan ibg sebelum pukul 12 tghari masuk hari sama, selepas 12tgh akan masuk esok hari, charhe RM2

tu ikut online ke atm?
sori..tadi aku lupa nak mention pasal ikut ATM.. hehe :D

Hidier
22-12-2011, 09:06 AM
kalau guna kad mmg masuk on the spot..walaupun berlainan bank.

NICE INFO..nak apa bang? semua bank dah mcm ni ke skrg?

GamezStar
22-12-2011, 09:07 AM
kene caj tambahan x ?

irsaffy
22-12-2011, 09:07 AM
bank ada kenakan caj rm2 per transaction kan??

pay.sat
22-12-2011, 09:07 AM
CIMB ke Maybank on d spot.. tapi kena buat transfer di Maybank Atm Machine(rasanyer)

hany79
22-12-2011, 09:10 AM
NICE INFO..nak apa bang? semua bank dah mcm ni ke skrg?

sy penah try maybank ke cimb,bank rakyat ke maybank ,cimb ke maybank..rasanya semua dah bole cuma berlainan bank caj RM1..tak silap sy bank islam je tak bole sbb penah try tapi tak ada dlm list..

Hidier
22-12-2011, 09:10 AM
bank ada kenakan caj rm2 per transaction kan??

kene caj tambahan x ?

pasal caj, mmg ada..

tapi x perasan plk berapa..singgit ka, singgit setengah ka, dua hinggit ka, x sure la ... sori.. :((

Hidier
22-12-2011, 09:12 AM
sy penah try maybank ke cimb,bank rakyat ke maybank ,cimb ke maybank..rasanya semua dah bole cuma berlainan bank caj RM1..tak silap sy bank islam je tak bole sbb penah try tapi tak ada dlm list..

NICE INFO..terbaik lah... :)cgrock :)cgrock

maksudnye, hampir semua bank dah boleh la ehh..

hany79
22-12-2011, 09:12 AM
caj RM2 tu yg IBG online internet banking..

sa7uan
22-12-2011, 09:12 AM
thnks ... aku pun x tahu ... :)

Tersembam
22-12-2011, 09:14 AM
Aku baru taw pagi ni....TQZ bro....

hany79
22-12-2011, 09:15 AM
NICE INFO..terbaik lah... :)cgrock :)cgrock

maksudnye, hampir semua bank dah boleh la ehh..

kalau bank mana yg ada dlm list masa kita nak pilih tu maksudnya bole buat la tu..:):):)

azrul7238
22-12-2011, 09:17 AM
jika dapat interbank melalui online banking dengan penerimaan duit pada hari yang sama, aku mmg tabik spring....hahaha

viper21my
22-12-2011, 09:18 AM
tu ikut online ke atm?
sori..tadi aku lupa nak mention pasal ikut ATM.. hehe :D

Online bos

pacatkering
22-12-2011, 09:21 AM
bayar keta pakai atm mesin utk interbank ado ko?...

Hidier
22-12-2011, 09:23 AM
kalau bank mana yg ada dlm list masa kita nak pilih tu maksudnya bole buat la tu..:):):)

oic...kalau gitu, dah senang lah skrg nak buat interbank transfer...

:)cgrock :)cgrock

hany79
22-12-2011, 09:28 AM
bayar keta pakai atm mesin utk interbank ado ko?...

sy penah try guna kad maybank bayar duit keta kat ambank..tapi sy guna mesin atm ambank..

firahz
22-12-2011, 09:31 AM
Dari CIMB Click, kene charge mahal kalau guna instant transfer ke bank lain. RM4.00 sekali transaksi..gile tul..hahahaha..kalau transfer biasa RM0.50 tapi makan masa sehari kot.

Hidier
22-12-2011, 09:35 AM
Dari CIMB Click, kene charge mahal kalau guna instant transfer ke bank lain. RM4.00 sekali transaksi..gile tul..hahahaha..kalau transfer biasa RM0.50 tapi makan masa sehari kot.

peh...mahal nye caj sampai 4 hinggit..

ayat ni x berapa paham :
kalau transfer biasa RM0.50 tapi makan masa sehari kot.

transfer biasa tu, transfer apa plk?

[update]..

ooo..instant n biasa..
ok ok..dah paham..

TQ :D

lost_soul2878
22-12-2011, 09:36 AM
jika dapat interbank melalui online banking dengan penerimaan duit pada hari yang sama, aku mmg tabik spring....hahaha

ade bro, maybank ko kena transfer sebelum kul 12 tghr, kalo cimb gune instant transfer jam tu jugak masuk tapi charge rm2 or rm4 tak ingat.

zahiruddin
22-12-2011, 09:44 AM
kalau camni mmg elok sgtlah senang nak buat bisnes

cheagil
22-12-2011, 09:48 AM
kalau soklan astrok sori yer...
aku ada kad cimb. bila aku pi outstation cuma jumpa maybank.
bolehka aku transfer baki kad cimb tu dimaybank utk trf ker rhb?

ipsian
22-12-2011, 10:02 AM
rasanya benda ni ada kuar dalam news atau berita rasanya dulu.. pas kuar berita tu dah selalu guna kemudahan tu.. dah pernah tranfer :

dari BSN ke MAYBANK dan sebaliknya
dari CIMB ke MAYBANK (nak cari meps tranfers kot CIMB susah skit)

ignatius
22-12-2011, 10:05 AM
bgsla kalo betul interbank sekarang tak ambk masa lama...

pijoe
22-12-2011, 10:09 AM
pengalaman aku yang jaga local depositor ikofx... interbank guna kat atm di mana mana atm machine memang masuk on the spot ...takkira dari bsn ke maybank ke atau dari rhb ke maybank ke atau mana2 bank sekali pun.... memang on the spot..

make sure guna kad atm di machine atm.

Hidier
22-12-2011, 10:19 AM
kalau soklan astrok sori yer...
aku ada kad cimb. bila aku pi outstation cuma jumpa maybank.
bolehka aku transfer baki kad cimb tu dimaybank utk trf ker rhb?

hm...susah soalan ni.. x pernah cuba plk..

tapi rasanya, mcm tak boleh... KOT :)

zamreda
22-12-2011, 10:22 AM
bank islam takde ke?....terai tgklerr klau boleh..:D

lost_soul2878
22-12-2011, 10:24 AM
peh...mahal nye caj sampai 4 hinggit..

ayat ni x berapa paham :


transfer biasa tu, transfer apa plk?

[update]..

ooo..instant n biasa..
ok ok..dah paham..

TQ :D

kalo transfer instant tu, tak kire pukul berapa sehingga sebelum kul 12 malam leh masuk terus ke akaun. setahu aku cimb clicks jer ade. tp cas rm2 or rm4 aku tak berapa pasti

kalo transfer biasa maknenya cas rm0.50 tp makan masa dalam sehari.

kedua2 cara ini ade dalam cimb clicks, so kite leh pilih options normal transfer or instants transfer

Hidier
22-12-2011, 10:25 AM
pengalaman aku yang jaga local depositor ikofx... interbank guna kat atm di mana mana atm machine memang masuk on the spot ...takkira dari bsn ke maybank ke atau dari rhb ke maybank ke atau mana2 bank sekali pun.... memang on the spot..

make sure guna kad atm di machine atm.

cantek !!!

:)cgrock :)cgrock

SiRentap
22-12-2011, 10:46 AM
dkt CIMBclick online pon boleh wat instant transfer interbank serta merta tapi kena caj RM2 la ...:D

zerkz
22-12-2011, 10:47 AM
dia cas rm2 kan???

Hidier
22-12-2011, 01:32 PM
dkt CIMBclick online pon boleh wat instant transfer interbank serta merta tapi kena caj RM2 la ...:D

kalau just 2 hinggit, ok la kot..
sbb kalau kat ATM, kena caj gak singgit...
dah jimat duit minyak n masa tu... :D

GPK1
22-12-2011, 02:05 PM
aku pernah transfer dari maybank2u ke BSN makan 3 hari gak...atau 5 hari +2 hari minggu

mzak
22-12-2011, 02:13 PM
Memang on the spot masuk,

aku selalu buat mcm nie...

RM1 pn aku pernah bt IBG nie...:)):)):))

tapi rugi RM2 la setiap transaksi...

radziey
22-12-2011, 03:46 PM
jazakallahu khairan kathira

NEMO
22-12-2011, 03:49 PM
aku pun xtau ni..sebb xpenah guna interbank

NEMO
22-12-2011, 03:50 PM
Memang on the spot masuk,

aku selalu buat mcm nie...

RM1 pn aku pernah bt IBG nie...:)):)):))

tapi rugi RM2 la setiap transaksi...

okla rugi rm2..dari nak pi bank yg jauh..mcm2 kos lain lagi

Hidier
22-12-2011, 03:52 PM
okla rugi rm2..dari nak pi bank yg jauh..mcm2 kos lain lagi

betoi gak tu...
kalau kena bank tu ada kat tempat yg parking berbayar, nk kena bayar parking lagi... hehe :D

mr.gabanz
22-12-2011, 07:24 PM
IBG nama nye..dah tawu da...

mr_x6006
22-12-2011, 07:47 PM
Huhu.. Ramai yg tak tau rupenyer.

Aku dah lama transfer duit utk org tua kat kg pkai Interbank ni.

Aku transfer dr Maybank ke acc BSN, caj Rm1 jer..

Buyer2 aku dlm CG ni pun msih x tau de khidmat ni kat ATM.

Kdg2 tu sampai sanggup ke pekan smata2 nk bank in duit guna bank yg sama..

dreg_rm
22-12-2011, 07:50 PM
TQ kerana sharing, saya tak pernah try ATM INTERBANK ni, hehe.. :) :)

mr_x6006
22-12-2011, 07:53 PM
kalau soklan astrok sori yer...
aku ada kad cimb. bila aku pi outstation cuma jumpa maybank.
bolehka aku transfer baki kad cimb tu dimaybank utk trf ker rhb?

X bleh bro. :)

Utk urusan transfer baki kad CIMB tu, hnya bleh d buat kat mesin ATM CIMB jer..

Klu nk buat kat ATM MAYBANK, sampai ke sudah x dpt.. :D

mr_x6006
22-12-2011, 07:56 PM
bank islam takde ke?....terai tgklerr klau boleh..:D

Bank Islam x de lg bro.

Klu de mmg aku guna jgk.

zamreda
22-12-2011, 07:58 PM
X bleh bro. :)

Utk urusan transfer baki kad CIMB tu, hnya bleh d buat kat mesin ATM CIMB jer..

Klu nk buat kat ATM MAYBANK, sampai ke sudah x dpt.. :D

boleh apa...masukkan kad cimb tu kat atm...keluarkan duit..tu jika ada mesin deposit kat sblah aje dan baki menckupi..:D:D

bazsh
22-12-2011, 08:02 PM
Thanks TT
Aku pun x tahu

azrul7238
22-12-2011, 08:17 PM
Huhu.. Ramai yg tak tau rupenyer.

Aku dah lama transfer duit utk org tua kat kg pkai Interbank ni.

Aku transfer dr Maybank ke acc BSN, caj Rm1 jer..

Buyer2 aku dlm CG ni pun msih x tau de khidmat ni kat ATM.

Kdg2 tu sampai sanggup ke pekan smata2 nk bank in duit guna bank yg sama..

kiranya jimat rm1 ye??

CyberMachine
22-12-2011, 08:52 PM
slalu aku buat interbank ni guna online jer...

tak pernah test kat ATM

decalXsia
10-02-2012, 09:18 AM
interbank ni jugak bleh mengatasi masalah nk transfer duit kecik bagi org yg xde internet banking kan..?

Hidier
17-02-2012, 02:49 PM
interbank ni jugak bleh mengatasi masalah nk transfer duit kecik bagi org yg xde internet banking kan..?

er...x berapa paham..apa maksud nya?

SiRentap
17-02-2012, 02:54 PM
ooo mcm tuh ke..tak pernah wat lagi..selalu guna online..:D

teapear
17-02-2012, 02:58 PM
aku transfer online maybank to cimb.. 3 hari juga..

ciksnow
17-02-2012, 02:58 PM
kalau guna cimbclicks on de spot gak. :) hassle free

SiRentap
17-02-2012, 03:00 PM
kalau guna cimbclicks on de spot gak. :) hassle free

tapi yg itu instant kena charge lebih sket kan RM2...yg 2-3 hari tuh RM1 :)

Hidier
17-02-2012, 04:16 PM
aku transfer online maybank to cimb.. 3 hari juga..

online mmg kot..
ATM cepat sikit... :D

TT
17-02-2012, 04:22 PM
tranfer ib pkai atm ni kua nama x utk confirmation

Hidier
17-02-2012, 04:30 PM
tranfer ib pkai atm ni kua nama x utk confirmation

aku pernah guna dari rhb to cimb jek...ada kuar nama utk confirmation.. :D

decalXsia
17-02-2012, 06:09 PM
er...x berapa paham..apa maksud nya?

maksudnye nk bank in 0.50 pon bleh la kan?

Hidier
17-02-2012, 06:11 PM
maksudnye nk bank in 0.50 pon bleh la kan?


oh..itu ka..
tak sure la plk boleh ke tak..
aku rasa mcm boleh jek...

tapi mcm x berbaloi la plk... hehe
caj saja dah singgit or singgit lebih...

-Johan-
17-02-2012, 06:24 PM
aku biasa guna interbank ni..

klu internet biasa pakai instant transfer, terus masuk o.t.spot.. tp cas rm2 la.. ni cimb je ada..

untuk cas rm1, klu transfer sebelum 12tghr duit akan masuk slepas 5ptg. klu slpas kul 12, duit masuk next day..(pada waktu hari bekerja)..

klu pakai atm lak cas rm1 setiap transaksi.. masuk o.t.spot..

cempedak05
20-05-2012, 04:33 PM
Info yg bagus.TQ.

m.raiful
27-08-2012, 11:05 AM
salam..klu interbank dari ATM bank rakyat ke maybank...berapa lama?

jaketworld
30-08-2012, 11:57 PM
salam..klu interbank dari ATM bank rakyat ke maybank...berapa lama?

on the spot jugak....:)cgrock

sham6545
07-01-2014, 08:56 AM
assalam, aku nak up balik topik ni..

semalam ada kwn transfer online interbank dari bank islam ke maybank aku..
transfer lepas pukul 12 tghari.. ari ni belom masuk lg..
ada sesaper tau brp hari baru dia masuk??

TQ, Sharing is Caring :D

Hidier
07-01-2014, 09:03 AM
assalam, aku nak up balik topik ni..

semalam ada kwn transfer online interbank dari bank islam ke maybank aku..
transfer lepas pukul 12 tghari.. ari ni belom masuk lg..
ada sesaper tau brp hari baru dia masuk??

TQ, Sharing is Caring :D

Online interbank ada org kata 3 hari.. Ada org kata sehari..
Tak sure..

Cuba call sini:

FOR ANY INQUIRIES:
Send email to contactcenter@bankislam.com.my
Call at 03-26 900 900

dhiaperfumes
07-01-2014, 09:04 AM
yep rasa kalau guna ATM mmg masuk terus.. takde delay langsung

croody
07-01-2014, 11:10 AM
Online interbank ada org kata 3 hari.. Ada org kata sehari..
Tak sure..

Cuba call sini:

FOR ANY INQUIRIES:
Send email to contactcenter@bankislam.com.my
Call at 03-26 900 900

Thanks TT utk info ni..baru tahu..slalu guna on9 je mkn masa lebih drp sehari..:)cgrock

paizhoree
07-01-2014, 11:17 AM
CIMB online are options fast transfer, kejap tu juga masuk charge 2 hinggit.

oberst
07-01-2014, 11:23 AM
assalam, aku nak up balik topik ni..

semalam ada kwn transfer online interbank dari bank islam ke maybank aku..
transfer lepas pukul 12 tghari.. ari ni belom masuk lg..
ada sesaper tau brp hari baru dia masuk??

TQ, Sharing is Caring :D

klu transfer lps 12 tghri smlm mungkin petang arini masuk (cek lepas kul 6). Pengalaman aku la...

oberst
07-01-2014, 11:26 AM
CIMB online are options fast transfer, kejap tu juga masuk charge 2 hinggit.

CIMB n M2u mmg ade option fast/instant IBG transfer, tp kwn x penah guna... Klu tiap2 bln IBG ke 3 jenis bank dh rm6, huhu..