PDA

View Full Version : Jual air apa paling laku di bazar ramadhan??


Pages : [1] 2

AKMAL BURGER
22-12-2011, 02:49 AM
biarpun bulan ramadhan lambat lagi..tapi just nak tahu pendapat orang ramai..jual air apa yang paling laku di bazar ramadhan?? mengikut apa yang korang selalu dengar..korang sendiri minat dan pengalaman dari peniaga2x air semasa bulan ramadhan..vote jangan tak vote..

:D :D :D :D :D :D :D :D

anip.excel
22-12-2011, 02:51 AM
air tebu..

boey
22-12-2011, 02:52 AM
air sirap dan mcm2 lg

haudli
22-12-2011, 02:52 AM
tembikai.....

Light
22-12-2011, 02:52 AM
1- air tebu
2- air kelapa

Hayy
22-12-2011, 02:53 AM
jambu soya tebu..

arecent
22-12-2011, 02:53 AM
juai air tngah ari

AKMAL BURGER
22-12-2011, 02:54 AM
jangan lupa vote di atas ye..huhu =)

haudli
22-12-2011, 02:55 AM
juai air tngah ari

kul 11 da boleh start,...mmg banyak yg akan membeli..utk buat stok berbuka katanye

Light
22-12-2011, 02:59 AM
juai air tngah ari

kehkeh..:eek:
nak lagi laku jual ditempt terbuka..:))

AuraSuccess_88
22-12-2011, 03:06 AM
ketum kot.....huhu

AKMAL BURGER
22-12-2011, 03:58 PM
kalau jual air kordial mudah disediakan dan tahan lama..bancuh jek..tapi jus buah lagi diminati cuma susah sket nak sediakan..yang mana satu lebih bagus ekh??

sasuke88
22-12-2011, 04:09 PM
air kelapa.

hazwan17
22-12-2011, 04:09 PM
campur buah sket kordial sket ok ke?

sonche
22-12-2011, 04:12 PM
air tebu...

kalau air tembikai atau buah2 lain, better yg blend kat depan cust, nampak betul2 air buah.

hairy84
22-12-2011, 04:16 PM
air free paling org minat...hehe

LEMANtheMAN
22-12-2011, 04:22 PM
dekat tempat aku dulu

ada satu gerai tu..semua air die jual..

siap pasang speaker cakap dia guna air yang telah ditapis mengunakan mesin bla bla bla..

ramai orang beli..aku beli kadang2 sedap..kadang2 rasa air paip je..ikot nasib la

locos
22-12-2011, 04:29 PM
keladi ngan asam boi takde.. yang aku tengok kat bazar ramadhan alor gajah asam boi paling laju.

kedai dia ada lebih kurang 30 tong air.. 30 jenis.. buat sebanyak tu konfom customer rambang mata

kizuro
22-12-2011, 04:30 PM
air zam2..wat penerang hati..

LoBye
22-12-2011, 06:39 PM
ketum kot.....huhu

nih yg terbaekkkk....kompom rmi yg minat...Polis pun minat jugak.. :eek: :eek: :eek:

publicManager
22-12-2011, 06:48 PM
dekat tempat aku dulu

ada satu gerai tu..semua air die jual..

siap pasang speaker cakap dia guna air yang telah ditapis mengunakan mesin bla bla bla..

ramai orang beli..aku beli kadang2 sedap..kadang2 rasa air paip je..ikot nasib la

strategi perniagaan tu yang penting kat sini
buat lain drpd org len sbb kt bazar kan jual air byk persaingan jd kena la kretip sikit cari perbezaan utk tarik pelannggan

pada aku baik jual byk2 jenis air jd pelanggan syok nk pilih...:)cgrock

bob76
22-12-2011, 06:54 PM
kalau kat johor...air katira kot antara air yg mesti ada dlm bulan puasa..

imatheonlyone
22-12-2011, 06:56 PM
jagung x de bro?? tu bapak layan

the0ne
22-12-2011, 07:11 PM
Air kelapa + coconut shake terbaik :)paid

AKMAL BURGER
22-12-2011, 08:26 PM
selain air diatas..air asam boi..jagung..keladi..pun ade orang minat gak..macam mana dengan jambu batu pakcu 916? =)

yinbyungheon
22-12-2011, 08:34 PM
air tebu ori...bukan air tebu cair...

Tokera
22-12-2011, 08:37 PM
air tuak bro.. dalam bahasa moden Air nira.. Kelapa atau nipah.. sepanjang pemerhatian ambe di bulan pose.. x kira hujan atau panas.. comfirm tokey air tuak balik awal dr penjual air2 yg lain sebab abis sokmo.... jeng aku hok gi lewat..:D:D:D:D

zam757
22-12-2011, 08:41 PM
kehkeh..:eek:
nak lagi laku jual ditempt terbuka..:))
nak best lg, guna van jenazah

zamreda
22-12-2011, 08:44 PM
tgk gak....klau aku paling minat jagung ..

AKMAL BURGER
22-12-2011, 08:46 PM
air tuak bro.. dalam bahasa moden Air nira.. Kelapa atau nipah.. sepanjang pemerhatian ambe di bulan pose.. x kira hujan atau panas.. comfirm tokey air tuak balik awal dr penjual air2 yg lain sebab abis sokmo.... jeng aku hok gi lewat..:D:D:D:D

wow..yeke?? tapi nak dapat bekalan pati tebu tu kat susah sket lar..lainlah ade cg kat sini yang pengedar pati tebu ori..huhu

nashburn
22-12-2011, 09:06 PM
air jagung la best
tapi kena pandai buat, jgn cair
masa bulan puasa lepas ada satu gerai ni
kat bazar ramadhan bangi belakang pkns
air jagung dia perghhhhh....
silap tak tanya dia meniaga kat mana lepas ramadhan :(

nashburn
22-12-2011, 09:09 PM
- deleted -
double post

AKMAL BURGER
22-12-2011, 09:18 PM
ramai jugak minat air jagung pada bulan puasa ye..korang tau cmne nak ubah poll tu sy nak letak jagung dalam vote..cmne ye??

Man bugis
22-12-2011, 09:22 PM
jual air jambu lah bro

AKMAL BURGER
22-12-2011, 09:48 PM
jual air jambu lah bro

best gak tu..lagi2x air jambu pakcu 916..fuhhh..tapi itular..sy nak tukar vote kat atas tu leh ker ekh?? nak tukar oren sunquick ngan jagung..sirap selasih ngan jambu..=)

lelabah
22-12-2011, 10:03 PM
letak je 7 bekas air pelbagai warna dan perisa.....pasti laku sebab warna dapat tarik perhatian orang ramai.

AKMAL BURGER
22-12-2011, 10:33 PM
letak je 7 bekas air pelbagai warna dan perisa.....pasti laku sebab warna dapat tarik perhatian orang ramai.

bagus gak idea tu..tapi senarai air tu yg sy tengah konfius ni..:D

md24
22-12-2011, 10:40 PM
laa..

camne bulih TT tepikir idea mase ni..

awal lagi ni..

mesti TT nk kumpul formula wat air baru..

AKMAL BURGER
22-12-2011, 10:41 PM
laa..

camne bulih TT tepikir idea mase ni..

awal lagi ni..

mesti TT nk kumpul formula wat air baru..

saje terpikir ingat nak berniaga bulan ramadhan julai thun depan..mmg lama lagi..just nak wat preparation awal jek..:)

zamreda
22-12-2011, 10:42 PM
letak je 7 bekas air pelbagai warna dan perisa.....pasti laku sebab warna dapat tarik perhatian orang ramai.

nak laku lagi..pastikan akmal nie berkelakar baru org tercuit nak dtg lagi...:D:D

kama_rull
22-12-2011, 10:47 PM
letak je 7 bekas air pelbagai warna dan perisa.....pasti laku sebab warna dapat tarik perhatian orang ramai.

lepas tu tampal kelab bolasepak kat bekas air, contoh air tembikai - club red devil..... :D

chicken_little
22-12-2011, 10:48 PM
air mango pekat2... tp kt poll xde nk vote...

AKMAL BURGER
22-12-2011, 10:59 PM
nak laku lagi..pastikan akmal nie berkelakar baru org tercuit nak dtg lagi...:D:D

camtu ekh..good idea ni..kalau letak zizan ngan johan kat gerai amacam?? hahahaha

AKMAL BURGER
22-12-2011, 11:00 PM
lepas tu tampal kelab bolasepak kat bekas air, contoh air tembikai - club red devil..... :D

hahaha..kalau air kelapa nak letak kelab ape??

AKMAL BURGER
22-12-2011, 11:01 PM
air mango pekat2... tp kt poll xde nk vote...

tu lar kan..undian terhad..tak leh letak lebih 10 pilihan..nak edit xtau cmne..

mirah_delima
22-12-2011, 11:01 PM
abc rock best,ade kat johor je

AKMAL BURGER
22-12-2011, 11:02 PM
abc rock?? bunyi ganas..johor kat mne??

mohamadnizan
22-12-2011, 11:27 PM
ketum kot.....huhu

cadangan yang baik...

PipPip
23-12-2011, 11:44 AM
air tuak bro.. dalam bahasa moden Air nira.. Kelapa atau nipah.. sepanjang pemerhatian ambe di bulan pose.. x kira hujan atau panas.. comfirm tokey air tuak balik awal dr penjual air2 yg lain sebab abis sokmo.... jeng aku hok gi lewat..:D:D:D:D

Ye ke bahasa moden air tuak tu air nira :-?

Yg aku tau air tuak tu air nira yg diperam ... ianya memabukkan :-?
Kt Sabah & Sarawak byk air tuak. Kalau kt Semenanjung org India yg suka.

Air nira tu ... air nira ler ... dari pokok kelapa atau nipah. Air nira tu fresh ... kalau nk tahan lama kena masuk fridge klau x nnti dia masam jadi tuak & kalau lama sikit jadi cuka

michael scotfield
23-12-2011, 12:17 PM
Ye ke bahasa moden air tuak tu air nira :-?

Yg aku tau air tuak tu air nira yg diperam ... ianya memabukkan :-?
Kt Sabah & Sarawak byk air tuak. Kalau kt Semenanjung org India yg suka.

Air nira tu ... air nira ler ... dari pokok kelapa atau nipah. Air nira tu fresh ... kalau nk tahan lama kena masuk fridge klau x nnti dia masam jadi tuak & kalau lama sikit jadi cuka

Kalau belah kelantan air nira tu diorg panggil air tuak:D

lelabah
23-12-2011, 12:53 PM
letak je 7 bekas air pelbagai warna dan perisa.....pasti laku sebab warna dapat tarik perhatian orang ramai.

bagus gak idea tu..tapi senarai air tu yg sy tengah konfius ni..:D


merah------sirap, tembikai, strawberi
biru muda-------kelapa laut
kuning------mangga,jagung, nanas, sunquick
putih-------soya
jernih-------kelapa, limau kasturi
coklat --------milo
hijau--------pandan, tebu
perang----lin Chee kang
merah jambu -----bandung
jingga -----orange pekat

lepas tu tt bagi kupon, kalau dah beli 10 bungkus percuma satu :D:D:D:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)paid:)paid:)paid

PipPip
23-12-2011, 02:10 PM
Kalau belah kelantan air nira tu diorg panggil air tuak:D

ye ke ... barulh aku tau :D

ni kes lain tmpt lain terminolgi nih
rasanye kebynkkn tmpt sblah pantai barat ni kalau sebut air tuak tu sesuatu yg memabukkn

AKMAL BURGER
23-12-2011, 03:45 PM
letak je 7 bekas air pelbagai warna dan perisa.....pasti laku sebab warna dapat tarik perhatian orang ramai.




merah------sirap, tembikai, strawberi
biru muda-------kelapa laut
kuning------mangga,jagung, nanas, sunquick
putih-------soya
jernih-------kelapa, limau kasturi
coklat --------milo
hijau--------pandan, tebu
perang----lin Chee kang
merah jambu -----bandung
jingga -----orange pekat

lepas tu tt bagi kupon, kalau dah beli 10 bungkus percuma satu :D:D:D:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)paid:)paid:)paid

best gak idea ni..huhuhu..encik ni ade pengalaman jual air ker??:D

buukuu
23-12-2011, 04:35 PM
Tt.. aku nak story psl pengalaman jual air,
Slalu penjual air time bulan ramadhan target untuk pelanggan yg dtg..
kdg2 lupa, penjual yg kat situ pon adalah pelanggan gak..
bulan ramadhan lepas aku aim kat penjual-penjual tu sendiri,
Rata2 penjual mostly umur 25-40 tahun ke atas..
time berbuka diorang jarang nk minum air sejuk..
Almaklumlah penat keje diorang lebih lega minum air panas..
Aku dgn muka xmalu, menjaja air panas(milo,nes,tehO,tongkat ali)
sekitar stgah jam sblum berbuka... aku sorong guna troli..
bawak 70 cup, jalan la dr depan ke belakang.
insyaAllah habis..kdg2 kena maki ngn org belakang sbb air dah abis jual..
time tu stdby kertas ngn pen, amik order..
ko dah ade pelanggan tetap kat situ..
Serius MALU.. tp kering beb.l
tolak duit modal sume, 50 dlm tgn.. keje stgah jam..
pastu kompom2 ade plggan tetap..kdg pelanggan kat situ pon turut beli, untk travelling..
apepon try la.. think out of the box..

p/s- penjual msti ade duit pnye

buukuu
23-12-2011, 04:38 PM
-double post-

lelabah
23-12-2011, 06:13 PM
best gak idea ni..huhuhu..encik ni ade pengalaman jual air ker??:D

Pengalaman beli air ade la :):):)....jual air nie modal kecil untung lipat kali ganda. Gunalah air bertapis kat rumah atau kat watershop....tak perlu masak air tu kecuali air soya.

buat full 30 hari genap.....$$$ masyukkkkkkk :D:D:D

Rizza
23-12-2011, 06:48 PM
air tebu mmg terbaik la....

AKMAL BURGER
23-12-2011, 07:34 PM
Tt.. aku nak story psl pengalaman jual air,
Slalu penjual air time bulan ramadhan target untuk pelanggan yg dtg..
kdg2 lupa, penjual yg kat situ pon adalah pelanggan gak..
bulan ramadhan lepas aku aim kat penjual-penjual tu sendiri,
Rata2 penjual mostly umur 25-40 tahun ke atas..
time berbuka diorang jarang nk minum air sejuk..
Almaklumlah penat keje diorang lebih lega minum air panas..
Aku dgn muka xmalu, menjaja air panas(milo,nes,tehO,tongkat ali)
sekitar stgah jam sblum berbuka... aku sorong guna troli..
bawak 70 cup, jalan la dr depan ke belakang.
insyaAllah habis..kdg2 kena maki ngn org belakang sbb air dah abis jual..
time tu stdby kertas ngn pen, amik order..
ko dah ade pelanggan tetap kat situ..
Serius MALU.. tp kering beb.l
tolak duit modal sume, 50 dlm tgn.. keje stgah jam..
pastu kompom2 ade plggan tetap..kdg pelanggan kat situ pon turut beli, untk travelling..
apepon try la.. think out of the box..

p/s- penjual msti ade duit pnye

wahhh..air panas ekh..memang jarang orang jual bulan puasa..tapi agak rumit penyediaan nye..nak mantain panas ni susah..ke cane?

AKMAL BURGER
24-12-2011, 09:40 PM
ahli cg yang masih belum vote..harap korang dapat vote ye..sy nak buat survey air apa untuk dijual..tq =)

iwak
24-12-2011, 09:50 PM
minggu pertama puasa air mmang laku giler. masa puasa ari 2 x larat aku nk tebang tebu

RajaDiamond
24-12-2011, 09:57 PM
biarpun bulan ramadhan lambat lagi..tapi just nak tahu pendapat orang ramai..jual air apa yang paling laku di bazar ramadhan?? mengikut apa yang korang selalu dengar..korang sendiri minat dan pengalaman dari peniaga2x air semasa bulan ramadhan..vote jangan tak vote..

:D :D :D :D :D :D :D :D

air liur.. :D :D :D :D coz ramai peniaga2 terpekik melolong..

AKMAL BURGER
25-12-2011, 02:32 AM
air liur.. :D :D :D :D coz ramai peniaga2 terpekik melolong..

uihhh..memang hang minum air liur ker? hahahaha

AKMAL BURGER
25-12-2011, 02:37 AM
minggu pertama puasa air mmang laku giler. masa puasa ari 2 x larat aku nk tebang tebu

kalau yang dah siap perah (pati pure) ade jual pukal x??

akmal_tawau
25-12-2011, 02:45 AM
memandangkan bulan pose tu sebulan, concerntrate regular customer yg beli selalu. maknanya pilih air2 yg top kt vote atas tu, pas tu rasa air tu kena best . kalu best org return kalu x sekali je lah beli

AKMAL BURGER
25-12-2011, 03:00 AM
memandangkan bulan pose tu sebulan, concerntrate regular customer yg beli selalu. maknanya pilih air2 yg top kt vote atas tu, pas tu rasa air tu kena best . kalu best org return kalu x sekali je lah beli

owh..thanks bro..sy sedang buat survey ni nak tau mne air yang paling disukai ramai..:D

afifdaud
25-12-2011, 03:13 AM
aku vote air tebu...klau puasa,mesti aku beli air tebu kt bazar..

AKMAL BURGER
25-12-2011, 04:02 AM
aku vote air tebu...klau puasa,mesti aku beli air tebu kt bazar..

owh..ramai betul minat air tebu ye..bro beli berapa ringgit sebungkus??

fuyoh13
25-12-2011, 05:53 PM
air katira... laku tu aku jual bulan posa lepas... dr jauh org dtg just nak beli air katira ja...

MatJebat
25-12-2011, 06:12 PM
air kelapa lah sedap rasanya

Faizudin
25-12-2011, 07:50 PM
Coconut shake takde orang jual ke

AKMAL BURGER
25-12-2011, 11:20 PM
air katira... laku tu aku jual bulan posa lepas... dr jauh org dtg just nak beli air katira ja...

bro niaga kat bazar mne?? bpe pulangan sehari??

AKMAL BURGER
27-12-2011, 04:55 PM
air tebu terus gagah menjadi pilihan, tapi jangan terleka, mungkin soya dan kelapa akan memotong di saat akhir..amboiii macam afundi lak..=)

AKMAL BURGER
30-12-2011, 03:28 PM
undi jangan tak undi yop!!

fuyoh13
30-12-2011, 08:34 PM
bro niaga kat bazar mne?? bpe pulangan sehari??

pasar ramadhan tasek gelugor.. thn nie 1st time niaga kt pasar ramadhan.. cari pengalaman

aku satu2 nya jual air katira kt ctu... pastu dh ramai org mai beli, ada plak yg nak jual air katira jugak... tp sat ja la..air dia xbrapa laku... orglebih prefer beli kt gerai aku... air kt gerai aku pelik2... sbb tu org suka tiru... air color biru pun ada... ramai budak suka...

thn depan aku plan niaga air katira, cendol, lai chi kang n lain2 air lg. nak buat 7 jenis air... baru kencang.. tp xtaulg nak masuk pasar ramadhan mana..heheh

ake
30-12-2011, 08:39 PM
air asam boi+limau sodap gak..hahahhaha

CyberMachine
30-12-2011, 08:46 PM
aku pernah keje dgn orn bulan puasa tahun lepas..

perh...kalau ikut normal, jual 7 jenis pun, pukul 6 dah boleh balik.

tapi disebabkan topap air..balik sampai malam la.

air gula kena prepare siap2..800 bungkus. kalau tak, kompem tak cukup.

gula kena pakai 50kg, 1 guni sehari. start siapkan air gula pukul 12 tgh ari....

air ape2 pn ok, janji manis. warna org tgk dari jauh dah tergoda la....

mulut kena bising, kecoh, pandai cakap, pandai pantun, pandai ngurat...apepe la. janji org datang. huhu...

memang kenangan la....sampai sakit tangan aku time pose sebab banyak sangat bungkus air. hehe.

err..air utama yang aku jual air soya la...soya panas dan sejuk.

lain air..tembikai, asam boi, mangga, blaccurrent, mata kucing, jagung

haa...nampak tak kombinasi warna air diatas...kan cantik tu

ck3er
30-12-2011, 09:27 PM
air katira... laku tu aku jual bulan posa lepas... dr jauh org dtg just nak beli air katira ja...

air katira ni cemana ropenya. rasa cam kecik je x kenai air:">

ck3er
30-12-2011, 09:46 PM
aku pernah keje dgn orn bulan puasa tahun lepas..

perh...kalau ikut normal, jual 7 jenis pun, pukul 6 dah boleh balik.

tapi disebabkan topap air..balik sampai malam la.

air gula kena prepare siap2..800 bungkus. kalau tak, kompem tak cukup.

gula kena pakai 50kg, 1 guni sehari. start siapkan air gula pukul 12 tgh ari....

air ape2 pn ok, janji manis. warna org tgk dari jauh dah tergoda la....

mulut kena bising, kecoh, pandai cakap, pandai pantun, pandai ngurat...apepe la. janji org datang. huhu...

memang kenangan la....sampai sakit tangan aku time pose sebab banyak sangat bungkus air. hehe.

err..air utama yang aku jual air soya la...soya panas dan sejuk.

lain air..tembikai, asam boi, mangga, blaccurrent, mata kucing, jagung

haa...nampak tak kombinasi warna air diatas...kan cantik tu

patutla lau beli air dlm tong mcm minum air gula je.terutamanya air kelapa..perghh menyirap gak la.

CyberMachine
30-12-2011, 10:23 PM
patutla lau beli air dlm tong mcm minum air gula je.terutamanya air kelapa..perghh menyirap gak la.

air dalam tong macam mana tu :-?:-?

AKMAL BURGER
31-12-2011, 01:03 AM
pasar ramadhan tasek gelugor.. thn nie 1st time niaga kt pasar ramadhan.. cari pengalaman

aku satu2 nya jual air katira kt ctu... pastu dh ramai org mai beli, ada plak yg nak jual air katira jugak... tp sat ja la..air dia xbrapa laku... orglebih prefer beli kt gerai aku... air kt gerai aku pelik2... sbb tu org suka tiru... air color biru pun ada... ramai budak suka...

thn depan aku plan niaga air katira, cendol, lai chi kang n lain2 air lg. nak buat 7 jenis air... baru kencang.. tp xtaulg nak masuk pasar ramadhan mana..heheh

owh..untung bersih sehari berapa? mesti masyukk ni bro..:D

AKMAL BURGER
31-12-2011, 01:09 AM
aku pernah keje dgn orn bulan puasa tahun lepas..

perh...kalau ikut normal, jual 7 jenis pun, pukul 6 dah boleh balik.

tapi disebabkan topap air..balik sampai malam la.

air gula kena prepare siap2..800 bungkus. kalau tak, kompem tak cukup.

gula kena pakai 50kg, 1 guni sehari. start siapkan air gula pukul 12 tgh ari....

air ape2 pn ok, janji manis. warna org tgk dari jauh dah tergoda la....

mulut kena bising, kecoh, pandai cakap, pandai pantun, pandai ngurat...apepe la. janji org datang. huhu...

memang kenangan la....sampai sakit tangan aku time pose sebab banyak sangat bungkus air. hehe.

err..air utama yang aku jual air soya la...soya panas dan sejuk.

lain air..tembikai, asam boi, mangga, blaccurrent, mata kucing, jagung

haa...nampak tak kombinasi warna air diatas...kan cantik tu

terbaik ni bro..bro ni kira otai jual air ni..kalau sudi leh tak nak belajar sket ngan bro cara nak jual air ni..ini emel sy irfan_dashination@yahoo.com dan juga fb sy guna emel ysg sama..harap bro dapat ajar sy yg baru nak mula bisnes air ni..:">:">

AKMAL BURGER
31-12-2011, 01:16 AM
air katira ni cemana ropenya. rasa cam kecik je x kenai air:">

http://1.bp.blogspot.com/_nrU7tHEHMlY/TOEonJ3NUNI/AAAAAAAAJ4o/ZaODcGZi9Ag/s400/12.bmp

inilah air kathira, berasal dan popular di johor bahru. =)

Storyday
31-12-2011, 01:54 AM
air mani kot..=)

AKMAL BURGER
31-12-2011, 02:00 AM
air mani kot..=)

uihh..terlebih protein lak ko nanti..

AKMAL BURGER
12-01-2012, 12:45 PM
jom bincang lagi..

rozuldo
12-01-2012, 12:50 PM
kalu bulan puasa jual je ape2 air mesti lakunya...lagi2 kalu jual yg bekaler-kaler...compom lalu je gerai air tue mesti meleleh air liur....

AKMAL BURGER
12-01-2012, 12:56 PM
kalu bulan puasa jual je ape2 air mesti lakunya...lagi2 kalu jual yg bekaler-kaler...compom lalu je gerai air tue mesti meleleh air liur....

gitu ekh? biasa orang dewasa suka minum ape? remaja? kanak2x?

ZharifSofia Exchanger
06-03-2012, 01:59 PM
air tembi...
kasi manis punya mesti ramai org heboh2kan dan dtg kedai ko nanti.. :)

suarez
06-03-2012, 02:02 PM
jual air beli 2 free 1..confirm laku..boley campur2...kat university bese buat promot camni..

belakepare
06-03-2012, 02:29 PM
kat kelate aku pernah minum air yogurt yg homemade punya agak sedap tp cair la skit mungkin sb dah lama bercampur dgn air batu...harga pun rm1 jer per cup

AKMAL BURGER
09-04-2012, 10:03 PM
terima kasih diatas cadangan tt semua..sy akan usahakan..

lelabah
09-04-2012, 10:14 PM
terima kasih diatas cadangan tt semua..sy akan usahakan..

Hanglah tt, yg lain tu pengunjung. TT tu maksudnya tuan tanah iaitu yg buat tajuk thread nie. :D

aqua.self
09-04-2012, 10:25 PM
kalau jual air kordial mudah disediakan dan tahan lama..bancuh jek..tapi jus buah lagi diminati cuma susah sket nak sediakan..yang mana satu lebih bagus ekh??
kalo nk beli kordial nenas N36 sEGAR, ambe ada sediakan..
COD di serdag selangor...

cuma RM5/botol..
bermint,, pm yea.:D

proton.cars
09-04-2012, 10:38 PM
air soya n tebu n kelapa.. teman penah jual mase nuda2 dulu..

rayz
10-04-2012, 09:25 PM
dalam bnyk2 air, air mata kucing paling kejam tt,hehhehe


> air tebu xpun juss buah la best.

mukabuku
10-04-2012, 09:30 PM
aku jual air soya tahun lepas..tempat biasa2 je dpt la rm100 bersih sehari..air tebu mahal la modal huhuh...air lain2 tu ok jgk

AKMAL BURGER
10-04-2012, 10:22 PM
Hanglah tt, yg lain tu pengunjung. TT tu maksudnya tuan tanah iaitu yg buat tajuk thread nie. :D

hahahahahaha..sori2x..taktau lak gua..aku org baru kat sini..:">

AKMAL BURGER
10-04-2012, 10:24 PM
kalo nk beli kordial nenas N36 sEGAR, ambe ada sediakan..
COD di serdag selangor...

cuma RM5/botol..
bermint,, pm yea.:D

insyallah..nnti kalau jadi..sy inform bro k..

AKMAL BURGER
10-04-2012, 10:24 PM
air soya n tebu n kelapa.. teman penah jual mase nuda2 dulu..

share2x lar pengalaman jual air..sy ni nak start dah jual air bulan pose tahun ni..tggl nak tunggu borang jek..:D

AKMAL BURGER
10-04-2012, 10:25 PM
dalam bnyk2 air, air mata kucing paling kejam tt,hehhehe


> air tebu xpun juss buah la best.

tebu mempunyai peminat yg tersendiri..memang laku jual tapi air paling susah nak handle..:-?

AKMAL BURGER
10-04-2012, 10:25 PM
aku jual air soya tahun lepas..tempat biasa2 je dpt la rm100 bersih sehari..air tebu mahal la modal huhuh...air lain2 tu ok jgk

tau xpe..biasa orang jual air tebu ni tak jual air lain..kecuali orang tu adalah superman
:eek:

epbx
10-04-2012, 10:49 PM
katira...mcm mana nak buat...

hazwan17
10-04-2012, 11:16 PM
aku jual air soya tahun lepas..tempat biasa2 je dpt la rm100 bersih sehari..air tebu mahal la modal huhuh...air lain2 tu ok jgk

air soya buat sendiri ke?

along00
10-04-2012, 11:18 PM
juai air ketum sebungkus 3rnggit

tupat
10-04-2012, 11:20 PM
Taun lepas saya meniaga

Air Epal

&

Air Tembikai Merah + susu

&

Air Naga

memang lakuu...tiap kali balik rumah dgn tong kosong kecuali hari hujan...

resepi air diwarisi dri mmber CG jugak...air epal n tembikai tu mungkin xda masalah nk buat, tapi air naga sapa ada dusun Buah Naga okla...nak beli kt kedai mmg x berbaloi..huhuhu

safetraderlist
11-04-2012, 01:44 AM
yup... mang pling laku jual air la... odal nye kecik je... tapi jgn disebabkan modal kecik, air pun ase sky juice...huk3...

Makyang
11-04-2012, 06:43 PM
Air katira.. kalau kat belah selatan S'pore n Johor, ni lah yg akak cari

arzaraza
11-04-2012, 07:04 PM
bulan puasa ni air kosong pun nampak memikat :D
gulp:)

AKMAL BURGER
11-04-2012, 09:51 PM
katira...mcm mana nak buat...

tak tahu pulak saya..agak rumit jugak..tapi kalau sedap..berbaloi..:D

AKMAL BURGER
11-04-2012, 09:52 PM
juai air ketum sebungkus 3rnggit

uihh..jual air ketum xleh terang2x..haha

AKMAL BURGER
11-04-2012, 09:53 PM
Taun lepas saya meniaga

Air Epal

&

Air Tembikai Merah + susu

&

Air Naga

memang lakuu...tiap kali balik rumah dgn tong kosong kecuali hari hujan...

resepi air diwarisi dri mmber CG jugak...air epal n tembikai tu mungkin xda masalah nk buat, tapi air naga sapa ada dusun Buah Naga okla...nak beli kt kedai mmg x berbaloi..huhuhu

kalau air tembikai..satu balang perlukan berapa biji tembikai biasanya?

AKMAL BURGER
11-04-2012, 09:54 PM
Air katira.. kalau kat belah selatan S'pore n Johor, ni lah yg akak cari

johor memang terkenal dengan air katira..sebab air katira berasal dari johor..menarik2x..

razali91
11-04-2012, 10:36 PM
johor memang terkenal dengan air katira..sebab air katira berasal dari johor..menarik2x..

air katira mmg air wajib yg ada time bulan puasa kat johor..
ada dua kaler.. satu hijau lagi satu putih...
aku belajar kat perak pastu aku kenalkan air katira yg dijual kat u time bulan puasa tahun lepas... membe aku org kelantan try la air ni.. dia trus suka air katira nie... pastu blik kelantan dia ajak family gi pasar malam n dia perkenalan air katira ni kat family dia.. family dia pun suka.. nama air katira kalau kat negeri len mesti tulis Katira Johor..

solehpolysas
11-04-2012, 10:37 PM
soya, tebu. kompem laku..

green_maskman
11-04-2012, 10:39 PM
jual air yg ada buah,nata de coco..confirm laku....

agen14
11-04-2012, 10:42 PM
tebu.. ntah pesal bulan posa seda je rupa air ni

AKMAL BURGER
11-04-2012, 11:30 PM
air katira mmg air wajib yg ada time bulan puasa kat johor..
ada dua kaler.. satu hijau lagi satu putih...
aku belajar kat perak pastu aku kenalkan air katira yg dijual kat u time bulan puasa tahun lepas... membe aku org kelantan try la air ni.. dia trus suka air katira nie... pastu blik kelantan dia ajak family gi pasar malam n dia perkenalan air katira ni kat family dia.. family dia pun suka.. nama air katira kalau kat negeri len mesti tulis Katira Johor..

that's why im proud to be johorean..huhu..:D

AKMAL BURGER
11-04-2012, 11:31 PM
soya, tebu. kompem laku..

laku sebab 2 air ni paling susah nak handle..lagi rare lagi orang suke..kene2x lak soya ngan tebu ni sedap..fuhh

AKMAL BURGER
11-04-2012, 11:32 PM
jual air yg ada buah,nata de coco..confirm laku....

nnti kos pun naik gak..pastu tak ramai minat nata de coco ni..

AKMAL BURGER
11-04-2012, 11:32 PM
tebu.. ntah pesal bulan posa seda je rupa air ni

aura air tebu ni hebat kot

SHiNiGaM!
11-04-2012, 11:36 PM
Aku plg suke lai chee kang..best giler tmbh2 ltk jap dlm peti ais..

fuyoh13
11-04-2012, 11:38 PM
air daun ketum....

ikan_kelimelaka
11-04-2012, 11:38 PM
kalau air tembikai..satu balang perlukan berapa biji tembikai biasanya?

nak tahu jugak mcm maner nk buat air tembikai nie bg satu balang.. tq

AKMAL BURGER
11-04-2012, 11:50 PM
Aku plg suke lai chee kang..best giler tmbh2 ltk jap dlm peti ais..

sedap gak tu..tau cmne nak buat? rumit tak?

AKMAL BURGER
11-04-2012, 11:51 PM
nak tahu jugak mcm maner nk buat air tembikai nie bg satu balang.. tq

tu lar..masih ternanti2x gak jawapan dari yang berpengalaman..

joee
11-04-2012, 11:53 PM
tebu tetap pilihan hati bila tiba ramadhan

AKMAL BURGER
12-04-2012, 12:06 AM
tebu tetap pilihan hati bila tiba ramadhan

kalau lah air tebu senang nak buat..konfem saya jual bazar tahun ini..tapi nak jual air tebu ni susah..

1. mesin mahal dan berat, memerlukan van nk bawa
2. sebatang tebu (12 kaki) dapat hasilkan 3 jug sahaja
3. harga tebu yang mahal tatkala tiba bulan puasa
4. risiko hilang jari nak handle mesin
5. bunyi mesin yang memekak
6. sepah tebu yang berlambakan
7. batang tebu susah untuk tahan lama (maximum 2 hari), kalau tak rosak atau lebih masam jusnya
8. nak cari pembekal tebu susah woo
9. nak jual semula mesin tebu tak ramai orang nak beli, nak taknak simpan jela
10. mesin tebu yang mudah rosak jika tak pro jaga

TETAPI!!!!!!!

pulangannya saaaaaaaangaaaaatt lumayan..

so, pedehal sume masalah diatas kan..nak seribu daya, taknak seribu dalih..:D

kebabom
12-04-2012, 12:16 AM
bancau...fevret aku tu...

kanena
12-04-2012, 12:16 AM
air tebu boleh buat orang poteng puasa !!!!
so air tebu la laku :))

AKMAL BURGER
12-04-2012, 12:19 AM
bancau...fevret aku tu...

bandung campur cincau = bancau

laici campur cincau = ??:eek:

AKMAL BURGER
12-04-2012, 12:20 AM
air tebu boleh buat orang poteng puasa !!!!
so air tebu la laku :))

fuhhhhhh..makin bersemangat nak jual air tebu ni..:p

WhatTheHack?
12-04-2012, 12:31 AM
ramadhan thn lepas..
gerai katira betol2 duk depan gerai aku...dia punye laku xhengat...

bukak 2tapak..ade dalam 6-7 balang gitu la..air dia lain2 colour, kul6 tu da leh closing..licin wa cakap sama lu...

kat tmpt laen tak tau laa...

rodzuan
12-04-2012, 12:32 AM
air asam boi xde dlm list pon....setiap hari aku beli time bulan puase..hahahaha..:((:((:((

buat pekat2 kasi kaw..terbaek..pelanggan tgk meleleh je..


:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

jintanmanis
12-04-2012, 12:57 AM
air buah.... tembikai pon ok...

SHiNiGaM!
12-04-2012, 01:01 AM
sedap gak tu..tau cmne nak buat? rumit tak?

Aku wat sndri jer..tp xde le sdp cm org jual tu..tp leh mnum smpai kembung..:))

firtdoch
12-04-2012, 01:22 AM
air paling laku bulan puasa,teh bunga stadium darulaman...nk beli air ni kena beratur panjang...abg ni tk buka kedai lagi dah ada orang beratur....amacam TT ada brani cuba..hehehe

http://202.190.126.92/pix/2011/0906/Utusan_Malaysia/Utara/wu_03.1.jpg

pengemis_pip90
12-04-2012, 01:23 AM
air soya pon cun..kene lak soya sejok..pergh..mengancam..

AKMAL BURGER
12-04-2012, 02:50 AM
ramadhan thn lepas..
gerai katira betol2 duk depan gerai aku...dia punye laku xhengat...

bukak 2tapak..ade dalam 6-7 balang gitu la..air dia lain2 colour, kul6 tu da leh closing..licin wa cakap sama lu...

kat tmpt laen tak tau laa...

murah rezeki orang tu..apa agaknye ilmu die pakai..mesti otai gila tu..

AKMAL BURGER
12-04-2012, 02:50 AM
air asam boi xde dlm list pon....setiap hari aku beli time bulan puase..hahahaha..:((:((:((

buat pekat2 kasi kaw..terbaek..pelanggan tgk meleleh je..


:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

asam boi mcm susah jek nak buat..belum terpikir nak buat lak..

AKMAL BURGER
12-04-2012, 02:51 AM
air buah.... tembikai pon ok...

tau tak sebalang air tembikai perlukan berapa biji tembikai saiz sedang?

AKMAL BURGER
12-04-2012, 02:53 AM
air paling laku bulan puasa,teh bunga stadium darulaman...nk beli air ni kena beratur panjang...abg ni tk buka kedai lagi dah ada orang beratur....amacam TT ada brani cuba..hehehe

http://202.190.126.92/pix/2011/0906/Utusan_Malaysia/Utara/wu_03.1.jpg

wow!! panjang gile beratur..tapi nape die jual balang kecik jek..ada udang di sebalik spaghetti ni..

AKMAL BURGER
12-04-2012, 02:55 AM
Aku wat sndri jer..tp xde le sdp cm org jual tu..tp leh mnum smpai kembung..:))

uihh..bunyi cam menarik..share2x lah resepi..:D

firtdoch
12-04-2012, 02:59 AM
wow!! panjang gile beratur..tapi nape die jual balang kecik jek..ada udang di sebalik spaghetti ni..

ni tkder hidden2 punyala bro...dia jenis topup blik..tgk blakang dia ada bertong2 dok tunggu utk topup blik..dia akan pastikan air dia nie sentiasa tk cair dan sentiasa sama ja rasanya...sekali beli ja 4bungkus...tu baru aku,orang lain mcm mana...bygkan lah..hehehe

ZharifSofia Exchanger
12-04-2012, 03:19 AM
jual air tebu bro..
aku first cari mmg air tebu! :D

AjuL
12-04-2012, 04:33 AM
Nasihat aku air tembikai, pastu fokus pada satu air je, tembikai nye isi jangan kedekut..masuk je banyak2 :))

SayaBudakBaruBelajar
12-04-2012, 11:36 AM
kalau nak cari setakat tembikai n tembikai susu bole tgk kt yong peng..murah pon murah,harga utk beniaga.aku beli yg reject punye aritu 1 bakul RM30 jer (dlm 14 biji)....

elmotron
12-04-2012, 12:23 PM
so far kalo bazar ramdhan aku carik air tebu, air soya and cendol :P

3 tu je aku beli

wira2597
12-04-2012, 12:23 PM
cuba air khatirah...peberet aku ni time bulan pose..

AKMAL BURGER
12-04-2012, 03:18 PM
ni tkder hidden2 punyala bro...dia jenis topup blik..tgk blakang dia ada bertong2 dok tunggu utk topup blik..dia akan pastikan air dia nie sentiasa tk cair dan sentiasa sama ja rasanya...sekali beli ja 4bungkus...tu baru aku,orang lain mcm mana...bygkan lah..hehehe

gurau jer..sy nak belajar dengan otai jual air macam ni..sape tau? sy nak bukak bazar tahun ni..nak jual air..

AKMAL BURGER
12-04-2012, 03:19 PM
jual air tebu bro..
aku first cari mmg air tebu! :D

ramainye peminat air tebu..mesti nak jual ni..tapi mesin die mahal sgt lor..insyaallah sy akan usahakan..:D

AKMAL BURGER
12-04-2012, 03:23 PM
Nasihat aku air tembikai, pastu fokus pada satu air je, tembikai nye isi jangan kedekut..masuk je banyak2 :))

betul gak tu..tapi lagi best kalau kita jual 7 jenis air..tebu..soya..kelapa..tembikai..katira..jagung. .milo..pastu amek 6 orang pekerja..2 orang handle tebu..2 orang handle kelapa..lagi 1 orang dan saya handle 5 air lain..amacam pendapat sume?

AKMAL BURGER
12-04-2012, 03:24 PM
so far kalo bazar ramdhan aku carik air tebu, air soya and cendol :P

3 tu je aku beli

terbaekkkkk!!

AKMAL BURGER
12-04-2012, 03:33 PM
kalau nak cari setakat tembikai n tembikai susu bole tgk kt yong peng..murah pon murah,harga utk beniaga.aku beli yg reject punye aritu 1 bakul RM30 jer (dlm 14 biji)....

yong peng area mane ye? sy area tampoi..ok sgt dah ni..leh bagi contact no?

wakbujal
12-04-2012, 03:56 PM
Air katira ar sdp... kena plak biji selasih n kembang semangkuk lebih...
mmg sdp.. buat pun x susah. bahan je susah nak dpt.

SayaBudakBaruBelajar
12-04-2012, 04:46 PM
yong peng area mane ye? sy area tampoi..ok sgt dah ni..leh bagi contact no?

contac takde.cari jer.kalau kuar exit air hitam,pastu ikot jalan lama air hitam-yong peng.sebelum smpi pekan yong peng sebelah kiri tu ade banyak kedai jual..stok aedia ada yg tak putus aku tgk tembikai n tembikai susu la,buah2 lain ada gak tp ikot musim

AKMAL BURGER
12-04-2012, 06:18 PM
Air katira ar sdp... kena plak biji selasih n kembang semangkuk lebih...
mmg sdp.. buat pun x susah. bahan je susah nak dpt.

bro ade resepi nak buat air katira yang sedap? mohon share..:)

AKMAL BURGER
12-04-2012, 06:18 PM
contac takde.cari jer.kalau kuar exit air hitam,pastu ikot jalan lama air hitam-yong peng.sebelum smpi pekan yong peng sebelah kiri tu ade banyak kedai jual..stok aedia ada yg tak putus aku tgk tembikai n tembikai susu la,buah2 lain ada gak tp ikot musim

orait..tenkiu bos..nnti sy pegi jenguk..rasa2x satu balang guna berapa biji tembikai ekh?

wakbujal
12-04-2012, 07:23 PM
bro ade resepi nak buat air katira yang sedap? mohon share..:)

boleh... tada hal boh..
nak kata sdp sgt tadala. blajar dr org tua.
bahan2..
1. perasa barli
2. perasa pandan
3. perasa aiskrim soda.(ni yang payah nak dpt- tp kat area jhr sng dpt.
* no 1, 2, 3 tu guna brand double lion.
4. biji selasih
5. buang kembang semangkuk yg direndam dlm air suam. bila kembang, buang kulit dan biji.
6. susu cair. bg lemak skit
7. gula nak sdp lg buh la susu pekat

cara2.. sediakan air, buh ibu barli, buh perasa aiskrim soda(jgn banyak sgt,t x sdp), susu cair.. (ni jd katira yg putih. buh perasa pandan jd katira yg hijau.) buh la gula, biji selasih, kembang semangkuk, susu pekat. buh ais.. terbaek..:)

AKMAL BURGER
12-04-2012, 07:37 PM
boleh... tada hal boh..
nak kata sdp sgt tadala. blajar dr org tua.
bahan2..
1. perasa barli
2. perasa pandan
3. perasa aiskrim soda.(ni yang payah nak dpt- tp kat area jhr sng dpt.
* no 1, 2, 3 tu guna brand double lion.
4. biji selasih
5. buang kembang semangkuk yg direndam dlm air suam. bila kembang, buang kulit dan biji.
6. susu cair. bg lemak skit
7. gula nak sdp lg buh la susu pekat

cara2.. sediakan air, buh ibu barli, buh perasa aiskrim soda(jgn banyak sgt,t x sdp), susu cair.. (ni jd katira yg putih. buh perasa pandan jd katira yg hijau.) buh la gula, biji selasih, kembang semangkuk, susu pekat. buh ais.. terbaek..:)

terbaik lar..insyallah..sy akan cuba..thanks bro..:)cgrock:)cgrock

azrulazman
13-04-2012, 01:07 PM
kalo bulan ramadhan. aku refer air soya. air bunga kekwa

AKMAL BURGER
13-04-2012, 03:56 PM
kalo bulan ramadhan. aku refer air soya. air bunga kekwa

AIR BUNGA KEKWA? macam best bunyi..

miracle81
13-04-2012, 04:01 PM
AIR BUNGA KEKWA? macam best bunyi..

teh bunga ler

azrulazman
13-04-2012, 04:21 PM
teh bunga ler

teh bunga ea... lupe lak name air tu.

paparo
13-04-2012, 04:58 PM
waktu bulan puase ni orang lapar mata je..better buat air tu warna nye pekat..bile tgk teringin je..sbb banyak sgt org jual air.

aku biase beli yg warna terang2 la..hehehe..klu tgk air oren tp pudar je nampak x selera lak

aku tgk ade brader jual air oren..kat balang tu die tempek kepingan limau oren tuh..nampak sedap je..tp bile beli rasa biasa je..hu3

AKMAL BURGER
13-04-2012, 05:17 PM
teh bunga ler

katalah teh bunga kan senang

AKMAL BURGER
14-04-2012, 10:09 PM
permit bazar dah buka tak?

bizstudent
14-04-2012, 10:53 PM
Kebanyakan jual air soya ngan air kelapa :D

AKMAL BURGER
15-04-2012, 04:05 AM
Kebanyakan jual air soya ngan air kelapa :D

kalau air kelapa kene guna berapa bijik kelapa bagi penuh satu balang air ?

matalim
15-04-2012, 04:09 AM
permit bazar dah buka tak?

dah boleh usyar2 tu.... :D

AKMAL BURGER
15-04-2012, 04:12 AM
btol gak..biasa nak bukak bazar ni..kene ade dokumen ape ya?:-?

matalim
15-04-2012, 04:16 AM
btol gak..biasa nak bukak bazar ni..kene ade dokumen ape ya?:-?

tengok penganjur tapak.

kalau majlis biasa dia nak kursus kesihatan n injection utk peniaga makanan.

tu je la kot.

TT x nak niaga bunga api? :D hehe

AKMAL BURGER
15-04-2012, 01:42 PM
tengok penganjur tapak.

kalau majlis biasa dia nak kursus kesihatan n injection utk peniaga makanan.

tu je la kot.

TT x nak niaga bunga api? :D hehe

owh..kursus kesihatan tu macam mana ye? biasenye berapa ringgit dan apa prosedurnye?

AjuL
17-04-2012, 01:16 PM
betul gak tu..tapi lagi best kalau kita jual 7 jenis air..tebu..soya..kelapa..tembikai..katira..jagung. .milo..pastu amek 6 orang pekerja..2 orang handle tebu..2 orang handle kelapa..lagi 1 orang dan saya handle 5 air lain..amacam pendapat sume?

Bagi aku dalam berniaga kena ada trademark, so sebab tu fokus pada satu air je dan pastikan air tu sedap dan tak kedekut..:)

AKMAL BURGER
17-04-2012, 04:32 PM
Bagi aku dalam berniaga kena ada trademark, so sebab tu fokus pada satu air je dan pastikan air tu sedap dan tak kedekut..:)

tol gak tu..tapi air apa? leh untung ker jual satu air jek?

hyfactive
18-04-2012, 11:02 AM
1 air boleh,tapi air mesti lain dari yg lain..cam air mata kucing hitam biru mata hitamku..

AKMAL BURGER
18-04-2012, 03:38 PM
1 air boleh,tapi air mesti lain dari yg lain..cam air mata kucing hitam biru mata hitamku..

uihh..dah macam nama lagu lak..hahahaha..kalau jual air Tebu,Kelapa,Katira,Soya sahaja?

masterxxx
18-04-2012, 04:42 PM
katira...:D

AjuL
19-04-2012, 03:42 AM
tol gak tu..tapi air apa? leh untung ker jual satu air jek?

tempat aku sume ada trademark, dari air soya, air tembikai, air tebu tapi yang senang bagi aku air tembikai la..pastu bancuh sedap, isi melambak2..kira minum air tu mcm makan buah tembikai...kos berapa puluh biji buah tembikai je..sehari berapa banyak leh jual...lagi satu mulut kena manis..takleh dok diam tunggu..aku ada bbual ngan abang tu , jual air tembikai je ..tapi air tembikai dia memang sedap,banyak gila isi, sehari dia cakap leh untung dalam rm300 bersih..ko bayangkan la sebulan :))


jerit kuat2 sikit, meniaga takleh malu..


tembikai!air tembikai,!tembikai special!mari..airtembikai..

kau ulang je dari start sampai mulut ko penat..:))

mahir_tg
19-04-2012, 04:14 AM
air tebu la...cedap...ite syuke cgt...:)):)):))

psx_dream87
19-04-2012, 02:36 PM
Bagi aku dalam berniaga kena ada trademark, so sebab tu fokus pada satu air je dan pastikan air tu sedap dan tak kedekut..:)

jual air soya dengan coconut shake aiskrim lebih :D

emmmmm sedapnya

kronoz
19-04-2012, 02:45 PM
coconut shake... memang style :D

AKMAL BURGER
19-04-2012, 09:19 PM
tempat aku sume ada trademark, dari air soya, air tembikai, air tebu tapi yang senang bagi aku air tembikai la..pastu bancuh sedap, isi melambak2..kira minum air tu mcm makan buah tembikai...kos berapa puluh biji buah tembikai je..sehari berapa banyak leh jual...lagi satu mulut kena manis..takleh dok diam tunggu..aku ada bbual ngan abang tu , jual air tembikai je ..tapi air tembikai dia memang sedap,banyak gila isi, sehari dia cakap leh untung dalam rm300 bersih..ko bayangkan la sebulan :))


jerit kuat2 sikit, meniaga takleh malu..


tembikai!air tembikai,!tembikai special!mari..airtembikai..

kau ulang je dari start sampai mulut ko penat..:))

kalau sehari rm300..sebulan rm9000 tu bro..fuyyooo..masyuukk

memang..jual air ni mcm jual ikan kat pasar..mulut wajib bising.

satu balang air guna berapa biji tembikai ekh?

AKMAL BURGER
19-04-2012, 09:20 PM
air tebu la...cedap...ite syuke cgt...:)):)):))

tebu juara setakat ni..tapi soya leh potong ranking kalau peminat tebu leka..(dah mcm rancangan realiti lak..:)))

AKMAL BURGER
19-04-2012, 09:21 PM
jual air soya dengan coconut shake aiskrim lebih :D

emmmmm sedapnya

coconut shake sedap minum terus..bulan puasa mcm tak berapa sesuai nak jual..tapi boleh jek kalau nak jual..

AKMAL BURGER
19-04-2012, 09:22 PM
coconut shake... memang style :D

style memang style tapi sesuai ke nak tunggu sampai azan..tak cair ke?

akmal_tawau
19-04-2012, 09:24 PM
meniaga air bulan pose memang best...margin pun luas...bila hari hujan je sales kurang, tu pun masih untung, cuma kurang skit lah untung...

AKMAL BURGER
19-04-2012, 09:26 PM
meniaga air bulan pose memang best...margin pun luas...bila hari hujan je sales kurang, tu pun masih untung, cuma kurang skit lah untung...

sy masih pelik, kenapa ramai orang kata orang berniaga air ni kurang sales kalau hujan? sebab orang akan buat air panas ke? or orang minum air hujan? :))

akmal_tawau
19-04-2012, 09:37 PM
sy masih pelik, kenapa ramai orang kata orang berniaga air ni kurang sales kalau hujan? sebab orang akan buat air panas ke? or orang minum air hujan? :))

fakta pertama, pengunjung bazar sah2 berkurangan ila musim ujan...lagi satu tahap kehausan pembeli tak sehaus hari2 panas. nafsu pembeli ni menang membeli, time waktu berbuka takat mana pun yg blh makan/minum:)

AKMAL BURGER
20-04-2012, 03:13 PM
fakta pertama, pengunjung bazar sah2 berkurangan ila musim ujan...lagi satu tahap kehausan pembeli tak sehaus hari2 panas. nafsu pembeli ni menang membeli, time waktu berbuka takat mana pun yg blh makan/minum:)

owh..baru clear..thanks bro..hoho..kwn ni blur sket..:D

AjuL
22-04-2012, 01:34 AM
kalau sehari rm300..sebulan rm9000 tu bro..fuyyooo..masyuukk

memang..jual air ni mcm jual ikan kat pasar..mulut wajib bising.

satu balang air guna berapa biji tembikai ekh?

tak pasti berapa biji, tapi yang pasti isi tembikai tu lagi banyak dari air sirap tu :eek:

AKMAL BURGER
22-04-2012, 04:39 AM
tak pasti berapa biji, tapi yang pasti isi tembikai tu lagi banyak dari air sirap tu :eek:

sirap maksud bro jus nye?

kronoz
22-04-2012, 09:39 AM
aku rasa kalau jual bubble tea macam Chatime tu boleh tahan juga

Jackhalid
22-04-2012, 09:47 AM
Air soya
Sirap
Kadira
Cincau
Tebu
Kelapa

Adunan ais dan kordial kena betul. Kalau x bila ais cair nanti air jadi tawar.

Sekian pengalaman saya sbg peniaga bazar satu masa lalu. Hehe

AKMAL BURGER
23-04-2012, 01:27 AM
Air soya
Sirap
Kadira
Cincau
Tebu
Kelapa

Adunan ais dan kordial kena betul. Kalau x bila ais cair nanti air jadi tawar.

Sekian pengalaman saya sbg peniaga bazar satu masa lalu. Hehe

wahh..akhirnya jumpa gak otai peniaga air bazar, boleh sy berkongsi ilmu lebih lanjut bro?

kemey
23-04-2012, 01:52 AM
org kata, nak meniaga air yg paling laku adalah air yg kaler2... biarpun rasa entah apa2.. tapi org tertarik pada kaler2 yg warna warni...

AKMAL BURGER
23-04-2012, 08:45 PM
org kata, nak meniaga air yg paling laku adalah air yg kaler2... biarpun rasa entah apa2.. tapi org tertarik pada kaler2 yg warna warni...

ramai gak orang cakap camtu..kalau jual air warna pelangi?

AKMAL BURGER
27-04-2012, 03:28 AM
sy plan nak jual 7 jenis air..tebu..kelapa..soya..kathira..tembikai..jagung dan jambu batu, soalannya, sy perlu guna van atau sekadar kancil untuk transport semua barang2x termasuk mesin tebu?

arin_gis
27-04-2012, 09:01 AM
satu lagi TT cuba jambu plus asam dan air asam boi.. terbaik

fordLASER
27-04-2012, 09:05 AM
ramadhan dah dekat....

pay.sat
27-04-2012, 09:14 AM
bulan puasa.. kalau ikut aku.. hari2 minum air lain2... tapi kalau tengok.. air tebu selalu permintaan tinggi...

tapi saiko sikitlah.. orang dah tahap dahaga tu.. air yg biasa2 pun jadi...

saranan aku.. kalau milo tu.. wat kow2 sikit.. bandung ker.. semua nampak kaw2.. tampal kat balang tu gambor yg menyelerakanlah..

kalau aku nak beli air.. aku tengok balang jugak... kekadang ada yang nampak tak bersih.. walaupun luaran.. aku tak beli!!!!!!! cari jer tempat lain.. sebab ramai yang jual pun...

pay.sat
27-04-2012, 09:15 AM
sy plan nak jual 7 jenis air..tebu..kelapa..soya..kathira..tembikai..jagung dan jambu batu, soalannya, sy perlu guna van atau sekadar kancil untuk transport semua barang2x termasuk mesin tebu?

mana cukup kancil bang.. 2 3 triplah jawapnyer...

pay.sat
27-04-2012, 09:16 AM
satu lagi!!! katira tu air apa?

123456
27-04-2012, 01:04 PM
jual je air yg payah nk buat kt umah..mesti laku

x yah la jual milo apa semua..buang karan je

AKMAL BURGER
27-04-2012, 08:12 PM
satu lagi TT cuba jambu plus asam dan air asam boi.. terbaik

terima kasih atas pendapat tersebut. :)

AKMAL BURGER
27-04-2012, 08:13 PM
bulan puasa.. kalau ikut aku.. hari2 minum air lain2... tapi kalau tengok.. air tebu selalu permintaan tinggi...

tapi saiko sikitlah.. orang dah tahap dahaga tu.. air yg biasa2 pun jadi...

saranan aku.. kalau milo tu.. wat kow2 sikit.. bandung ker.. semua nampak kaw2.. tampal kat balang tu gambor yg menyelerakanlah..

kalau aku nak beli air.. aku tengok balang jugak... kekadang ada yang nampak tak bersih.. walaupun luaran.. aku tak beli!!!!!!! cari jer tempat lain.. sebab ramai yang jual pun...

nak kasi kaw2x camne?
tol tu, disebabkan banyak saingan, kebersihan menjadi keutamaan.

AKMAL BURGER
27-04-2012, 08:14 PM
mana cukup kancil bang.. 2 3 triplah jawapnyer...

tol gak..nanti sy bincang semula dengan member sy..terima kasih atas nasihat tersebut.

AKMAL BURGER
27-04-2012, 08:15 PM
jual je air yg payah nk buat kt umah..mesti laku

x yah la jual milo apa semua..buang karan je

tol gak kan..final decision MILO CANCEL!

AKMAL BURGER
27-04-2012, 08:17 PM
satu lagi!!! katira tu air apa?

air kathira berasal dan popular di johor. khususnya jb. air ni pelik sket. terkandung pelbagai bahan yang berkhasiat..check this out..

http://ciliapi.wordpress.com/2010/09/20/air-kathira-and-such/

AKMAL BURGER
27-04-2012, 08:19 PM
ramadhan dah dekat....

tol2x..on your mark..get set...........

kalamsiber
27-04-2012, 11:15 PM
pi on medan bersih dlu.., tgok hehehehe esok ramai yg haus tuu

sayur kampung
27-04-2012, 11:21 PM
air katira la first time rasa taun lepas best la,taun nie nk minum dgn jayanye......

safa69
27-04-2012, 11:27 PM
laici kang..nak resepi power pm aku

AKMAL BURGER
27-04-2012, 11:57 PM
pi on medan bersih dlu.., tgok hehehehe esok ramai yg haus tuu

hah? xphm..

AKMAL BURGER
27-04-2012, 11:58 PM
air katira la first time rasa taun lepas best la,taun nie nk minum dgn jayanye......

jaya ekh..haha..minum sedak..

AKMAL BURGER
27-04-2012, 11:59 PM
laici kang..nak resepi power pm aku

laici kang xminat lar..resepi air lain ade?

hyfactive
30-04-2012, 10:17 AM
coke timur tengah punyer...carik aaa..

UntungForex
30-04-2012, 10:37 AM
jual ABC ngan Teh Kundur..laku siot..

aminazmi278
30-04-2012, 10:48 AM
pengalaman aku tiap2 kali jual air kat bazar ramadhan, air buah blend ngan AIR KATHIRA tu air yg hot selling la.. almost tiap2 ari abis la air tu 3 balang air kathira n air buah blend. terbaeekk!!

zeapo
30-04-2012, 11:41 AM
smalam minum air teh bunga jual tepi jln sedap plk rase..bru ade kelainan

AKMAL BURGER
06-05-2012, 04:30 PM
coke timur tengah punyer...carik aaa..

mecca cola?

AKMAL BURGER
06-05-2012, 04:31 PM
pengalaman aku tiap2 kali jual air kat bazar ramadhan, air buah blend ngan AIR KATHIRA tu air yg hot selling la.. almost tiap2 ari abis la air tu 3 balang air kathira n air buah blend. terbaeekk!!

tapi member cakap kalau jual air banyak2x susah nak handle..sy nak jual 7 jenis..ade 3pekerja campur sy tokei..air tebu..soya..kelapa..kathira..tembikai..jagung dan jambu batu..apa pendapat encik?

AKMAL BURGER
06-05-2012, 04:32 PM
jual ABC ngan Teh Kundur..laku siot..

teh kundur? sedap ke? bukan orang boleh beli dalam kotak ker..

AKMAL BURGER
06-05-2012, 04:32 PM
smalam minum air teh bunga jual tepi jln sedap plk rase..bru ade kelainan

susah x nak buat air teh bunga?

wisteria
06-05-2012, 04:43 PM
air tebu selalunya laku time bazaar

slayrox10
06-05-2012, 04:43 PM
kalo jual air sirap pon laku janji si penjual tu neelofa:)):)):))

wisteria
06-05-2012, 04:44 PM
tapi member cakap kalau jual air banyak2x susah nak handle..sy nak jual 7 jenis..ade 3pekerja campur sy tokei..air tebu..soya..kelapa..kathira..tembikai..jagung dan jambu batu..apa pendapat encik?

air2 tu mmg selalu org beli

AKMAL BURGER
06-05-2012, 04:45 PM
kann..insyaallah sy akan niaga air tebu bazar tahun ni..kalau dapat tapak..

wisteria
06-05-2012, 04:45 PM
kalo jual air sirap pon laku janji si penjual tu neelofa:)):)):))

xhabis2... ~X(

wisteria
06-05-2012, 04:47 PM
kann..insyaallah sy akan niaga air tebu bazar tahun ni..kalau dapat tapak..

kalau jual air tu, pastikan buh gula...
kadang2 bengang je org jual air asal jual je, langsung xpikir kualiti...kedekut sgt nak buh gula bagi manis...ni kadang2 tawar gile...warna je merah pekat tapi rasa cam air paip je...dahla bulan posa, niaga asal untung je....

AKMAL BURGER
06-05-2012, 04:52 PM
kalau jual air tu, pastikan buh gula...
kadang2 bengang je org jual air asal jual je, langsung xpikir kualiti...kedekut sgt nak buh gula bagi manis...ni kadang2 tawar gile...warna je merah pekat tapi rasa cam air paip je...dahla bulan posa, niaga asal untung je....

ini mesti budak2x yang semangat taik ayam jual air..berniaga ni tak kira lar jual ape pun..kene ade ilmu..

slayrox10
06-05-2012, 04:52 PM
xhabis2... ~X(

kalo niaga air paling sedap skali atas dunia pon kalo muka masam, sombong2 aku pon x hingin nk beli..si penjual ceria, muka xde masam2, xde sombong2 konpem akan beli, sedap ke x nanti berbuka tau ar...x habis2 ko sbb x paham ape yg org nk sampaikan:mad::mad:

wisteria
07-05-2012, 03:33 AM
kalo niaga air paling sedap skali atas dunia pon kalo muka masam, sombong2 aku pon x hingin nk beli..si penjual ceria, muka xde masam2, xde sombong2 konpem akan beli, sedap ke x nanti berbuka tau ar...x habis2 ko sbb x paham ape yg org nk sampaikan:mad::mad:

aku cakap xhabis2 sebab post ko yg bawah ni...

kalo jual air sirap pon laku janji si penjual tu neelofa

apa kaitan topik tt ni sampai ko nak sebut neelofa la apala,aku yg xpaham ke, ko yg xpaham topik?...bagila jawapan yg bernas sikit...jgn la bagi jawapan budak2

AKMAL BURGER
07-05-2012, 05:30 PM
air tebu juara setakat ini..diikuti rapat oleh air soya..

[V]endetta
07-05-2012, 05:34 PM
tebu, soya kelapa terbaikkkkkk

psx_dream87
07-05-2012, 05:40 PM
kalo niaga air paling sedap skali atas dunia pon kalo muka masam, sombong2 aku pon x hingin nk beli..si penjual ceria, muka xde masam2, xde sombong2 konpem akan beli, sedap ke x nanti berbuka tau ar...x habis2 ko sbb x paham ape yg org nk sampaikan:mad::mad:

yang ni aku setuju

kalau aku pegi beli air dah berdiri depan gerai tu pun buat **** aku angkat kaki je

beli air kotak lagi bagus

kalau yang jenis senyum siap boleh borak lagi memang ada advantage la untuk orang datang lagi

AKMAL BURGER
08-05-2012, 01:15 PM
nak jadi peniaga yang terbaik kene amalkan 3 prinsip

bersih, mesra, kreatif

cyberiz
10-05-2012, 11:02 AM
jual air nira pun ok jgak..

kelicap
10-05-2012, 11:38 AM
nak jadi peniaga yang terbaik kene amalkan 3 prinsip

bersih, mesra, kreatif

Ada satu air tu...kalau jual memang meletup..aku tgk air tu tak der pun dalam poll..
Aku boleh bagi satu rahsia mcm mana nak buat air tu...memang beratur panjang tuan punya gerai nanti..pm saya tuan, kita kasi letup bulan puasa ni..
Saya bg ilmu percuma...tq:)

AKMAL BURGER
10-05-2012, 11:52 AM
Ada satu air tu...kalau jual memang meletup..aku tgk air tu tak der pun dalam poll..
Aku boleh bagi satu rahsia mcm mana nak buat air tu...memang beratur panjang tuan punya gerai nanti..pm saya tuan, kita kasi letup bulan puasa ni..
Saya bg ilmu percuma...tq:)

sy dah pm..air ape lah tu agaknya..:D

coklatpedas
10-05-2012, 12:20 PM
milo es =)

Green Apple
10-05-2012, 12:29 PM
tapi member cakap kalau jual air banyak2x susah nak handle..sy nak jual 7 jenis..ade 3pekerja campur sy tokei..air tebu..soya..kelapa..kathira..tembikai..jagung dan jambu batu..apa pendapat encik?

air kathira ?rasa camne?

AKMAL BURGER
11-05-2012, 02:10 PM
air kathira ?rasa camne?

tak macam air2x lain..pada sy..ada rasa honeydew..bandung..tak tau nak cakap..kene rasa sendiri..

AKMAL BURGER
11-05-2012, 02:11 PM
milo es =)

milo ais biasanye budak2x suke..:D

scid
11-05-2012, 02:16 PM
air paper pon laku asalkan air tuh dibuat dgn ikhlas..nih kalo tawar dan rase pon kurang mmg takkan laku..org beli skali n tros promote gerai hang tak best..

kalo dr segi air aku prefer air sirap bandung ngan air yg letak asam boi tuh

AKMAL BURGER
11-05-2012, 02:23 PM
air paper pon laku asalkan air tuh dibuat dgn ikhlas..nih kalo tawar dan rase pon kurang mmg takkan laku..org beli skali n tros promote gerai hang tak best..

kalo dr segi air aku prefer air sirap bandung ngan air yg letak asam boi tuh

memanglar..itu benda asas..air sirap bandung..:p

AKMAL BURGER
31-05-2012, 01:52 AM
tak sampai 2 bulan lagi nak puasa..tak sabar yob!

hazwan17
06-06-2012, 06:07 PM
siapa ada resipi air katira yang best-best

hulkhogan
06-06-2012, 06:19 PM
Hai TT...apa khabar..??? Tanya2 ni TT dah mohon tapak lum...?? Dah kena inject lum...??? Dah ada buku lum...??? Saja je tanya mana tau nak meniaga bazar pun angan2 taik lembu jugak... maaf ye TT ... :p:p:p

Maaf ya TT andai terkasar bahasa...( aku rasa ayat aku baik ni....!!! Nak tgk TT cam mana ).....

AKMAL BURGER
06-06-2012, 08:52 PM
siapa ada resipi air katira yang best-best

takde lar bro..nanti kalau sy ada..sy kongsi bersama..:D

BOB Burger
06-06-2012, 08:57 PM
Hai TT...apa khabar..??? Tanya2 ni TT dah mohon tapak lum...?? Dah kena inject lum...??? Dah ada buku lum...??? Saja je tanya mana tau nak meniaga bazar pun angan2 taik lembu jugak... maaf ye TT ... :p:p:p

Maaf ya TT andai terkasar bahasa...( aku rasa ayat aku baik ni....!!! Nak tgk TT cam mana ).....

do your own business lar bang, bisnes sendiri belum cukup maju lagi kan.:)cgrock