PDA

View Full Version : Proses Tukar Nama Kereta...


brozul
26-11-2011, 01:09 PM
Assalammualaikum Cgrianz...

Hamba nak tanya tentang proses Tukar Nama Kereta...

Ada org nak beli tapi hamba tak reti la...

Urusan tukar nama ni kena buat mcmana?

boleh bg info sedetail yg mungkin x?

Owner Lama & Owner baru kena pergi buat skli ke?

Bayaran berapa utk tukar nama?

Proses berapa Hari?

Kena bawa kete pergi Puspakom ke?

Tolong... Nak jual secepat mungkin...

Owner baru dah Geram!:D

adil2604
26-11-2011, 01:12 PM
bump utk TT..tolong TT kawan2 cg sume..

-RIZUAN-
26-11-2011, 01:13 PM
pgi puspakom buat pemeriksaan tukar hakmilik
n then dpt kelulusan puspakom, pgi JPJ, bwk rm100 uth byaran tukar nama,

brozul
26-11-2011, 01:26 PM
bump utk TT..tolong TT kawan2 cg sume..

terimakasih tuan....

brozul
26-11-2011, 01:27 PM
pgi puspakom buat pemeriksaan tukar hakmilik
n then dpt kelulusan puspakom, pgi JPJ, bwk rm100 uth byaran tukar nama,

ada runner blh buat kan ke?

-RIZUAN-
26-11-2011, 01:31 PM
ada runner blh buat kan ke?

ada..tp berlipat kali harga..curik skit masa buat sendiri jer..

brozul
26-11-2011, 01:33 PM
ada..tp berlipat kali harga..curik skit masa buat sendiri jer..

cuti takdo...:((

hakamkaya
26-11-2011, 01:37 PM
kluar le kejap bro..kow tim la dgn bos

jku8505
26-11-2011, 01:39 PM
pgi puspakom buat pemeriksaan tukar hakmilik
n then dpt kelulusan puspakom, pgi JPJ, bwk rm100 uth byaran tukar nama,

yup... prosedur yg sama:D

fallguy
27-11-2011, 07:56 PM
pgi puspakom buat pemeriksaan tukar hakmilik
n then dpt kelulusan puspakom, pgi JPJ, bwk rm100 uth byaran tukar nama,

salam,,,,nak tanya....rm100 tu untuk bayaran jpj atau puspakom

p/s sori TT..tumpang thread/tanya

erman_eg6
27-11-2011, 09:54 PM
TT area mane? Aku nk anta kete dalm bln ni... tkr name gak.. boleh kongsi runner

mohdashraf
27-11-2011, 10:54 PM
base on my experience...

condition ialah sya buyer...

1-check keta ngan green card sama ke tak,engine no,chasis etc...

2-suruh owner hntr keta g puspakom...

3-puspakom approve,g lawyer isi borang perjanjian jual bli...

4-last bru g jpj...bw semua dokumen,puspakom check,surat perjanjian etc...

5-dah tukar nama pecut la jalan :))

LatiffiAziz
27-11-2011, 11:12 PM
nak tumpang tanye jugak. mcm mana kalau aku nak beli kereta dari pemilik y dah meninggal dunia? kiranya, skang ni anak perempuan arwah sambung bayar, tapi x guna pun kereta tu.

klu process senang, aku nak beli sbb kereta tu mileage rendah lagi walaupun berumur. terima kasih sape2 y membantu.

moneysuccessbiz
27-11-2011, 11:35 PM
Assalammualaikum Cgrianz...

Hamba nak tanya tentang proses Tukar Nama Kereta...

Ada org nak beli tapi hamba tak reti la...

Urusan tukar nama ni kena buat mcmana?

boleh bg info sedetail yg mungkin x?

Owner Lama & Owner baru kena pergi buat skli ke?

Bayaran berapa utk tukar nama?

Proses berapa Hari?

Kena bawa kete pergi Puspakom ke?

Tolong... Nak jual secepat mungkin...

Owner baru dah Geram!:D

Assalamualaikum..di sini saya boleh bagi tip2 untuk proses jual beli kereta baru atau second hand..

Untuk kereta second hand..

Jual kereta secara cash money:-

1. Sebagai owner kereta hendaklah memastikan owner baru(buyer)mempunyai wang secukupnya tanpa ada selindung macm2..contohnya..kereta jual rm10k..buyer kata nak beli kereta secara cash..then bila jumpa macm2 alasan..dia kata akan bagi cash rm8k selebihnya akan transfer atau cek..kes macam ni banyak dah berlaku..dan kita xleh buat apa2 sebab dah setuju awal2 dan dah tukar nama..buat report pun x guna...untuk elakkan daripada kena tipu..amalkan sikap cerewet skit contohnya tanya pekerjaan detail..tunggal di mana..macammana cara bayaran..

2. Owner kereta hendaklah melaksakan inspection puspakom iaitu pakai borang B5 dan bayar rm30 kalau kereta enjin standard..sekiranya enjin dah tukar isi borang lagi satu B7.Sila pastikan tingkap (tinted tidak melepasi 50% di bawah had dibenarkan)..ada sesetengah puspakom suruh kita koyak depan pegawai..ada tempat terus gagalkan...selalunya inspection paling cepat 1 jam..paling lama 2 jam..tengok tempat..pergi waktu pagi lagi baik. proses bayaran puspakom selalunya owner bayar dulu..kalau buyer bayarkan lagi baik..atas persetujuan kedua belah pihak.

3. Lepas tu, sila pastikan segala insuran withdraw(NCD)atau membuat cancellation..lebih baik withdraw dulu..then kereta dah jual dapat duit baru wat cancel..

4. Photostate ic owner dan ajak buyer sekali ke ejen insuran untuk pendaftaran insurance baru..sekiranya buyer hendak guna premium roadtax ..atas persutujuan kedua belah pihak..lebih baik dia register new insurance dan roadtax..ataupun dia nak transfer NCD terpulang..

5. Selepas tu..suruh owner serahkan cek atau cash money sebelum membuat pemindahan nama kereta..bila dah terima barulah pergi tukar nama di JPJ..x sampai sejam proses ni..jangan sesekali harapkan orag lain atau upah runner buat pertukaran nama...isi form lekat ic owner dan buyer dan tanda tangan..sekiranya kereta ada saman..hendaklah setelkan dulu..

Kes kedua..jual kereta buyer buat loan bank..

1. Sebagai owner kereta..sila pastikan rule no1.Inspection kereta .(wajib untuk jual beli kereta). 2. geran kereta hendaklah dijaga atau disimpan baik2 sekiranya dah habis bayar...sekiranya belum habis bayar..check di bank berapa balance tinggal untuk buat full settelment..kes begini banyak berlaku kereta sambung bayar..dan risiko adalah tinggi.

2. Sila pastikan buyer(cari sendiri/uruskan sendiri proses loan)..jarang owner tolong buatkan..selepas tu..owner akan bagi salinan geran kereta dan gmabar terkini kereta..kalau dekat bawak kereta terus ke bank buyer wat loan..lepas tu..tunggu aggreement dikeluarkan oleh bank..bank dekat tiada masalah untuk ulang alik...tapi..bagaimana pula kalau bank jauh daripada kita..lagi satu bagaimana pula kes ni dilakukan oleh runner..atau broker..semua tuu ada risiko dan masalah kepada owner..saya akan sambung tip2..ini berdasrkan pengalaman saya sendiri jual beli kereta..

sidang muda
28-11-2011, 12:01 AM
aku boleh buat kol aku

tebbaloi
28-11-2011, 12:07 AM
aku pernah buat satu hari je.. kena g puspakom awal2 pagi bwk semua dokumen dan geran ori la... kul 730 mesti dah ada kat puspakom sebab rame sgt orang. siap je terus ke JPJ, kalu buyer/seller or salah seorang tu takde kat situ, ko kena g pesuruhjaya sumpah, dapatkan salinan ic buyer/seller dan kena cop dulu. kat semenanjung rm100 fee tukar nama, kat swak rm60.

brozul
28-11-2011, 04:13 PM
kete hamba wira standard 1.5.

Depan Dah tak mcm wira... Lampu Petak...

Tukar Body Mitsubishi hari tu... lepas ke?

kalau ada leaking myk hitam skit, lps tak?

Dia test apa lg?

tinted hamba lepas rasanya.

brozul
29-11-2011, 09:10 AM
up utk hari ni...

adela1183
29-11-2011, 09:18 AM
tukar milik motorsikal pun sama gak ke prosedur dan bayarannya..?

sidang muda
29-11-2011, 09:29 AM
tukar milik motorsikal pun sama gak ke prosedur dan bayarannya..?

aku boleh wat ,motor tak payah inspection perlukan doc ic pembeli dan ic penjual price kol aku

sidang muda
29-11-2011, 09:29 AM
up utk hari ni...


aku dah sms ko,

sidang muda
29-11-2011, 09:31 AM
nak tumpang tanye jugak. mcm mana kalau aku nak beli kereta dari pemilik y dah meninggal dunia? kiranya, skang ni anak perempuan arwah sambung bayar, tapi x guna pun kereta tu.

klu process senang, aku nak beli sbb kereta tu mileage rendah lagi walaupun berumur. terima kasih sape2 y membantu.


ongkos nya mahal tapi boleh wat

ed_zero
29-11-2011, 04:34 PM
thread runner bgs gak ni..huhu

cyberalam
27-01-2012, 11:14 AM
3. Lepas tu, sila pastikan segala insuran withdraw(NCD)atau membuat cancellation..lebih baik withdraw dulu..then kereta dah jual dapat duit baru wat cancel..

4. Photostate ic owner dan ajak buyer sekali ke ejen insuran untuk pendaftaran insurance baru..sekiranya buyer hendak guna premium roadtax ..atas persutujuan kedua belah pihak..lebih baik dia register new insurance dan roadtax..ataupun dia nak transfer NCD terpulang..

minta pencerahan
no 3. kena batalkan insuran owner asal - owner asal bleh transfer NCD ke kereta baru (kalau dia beli kereta lain) atau dapatkan refund.

no 4. buat insuran baru atas owner baru - boleh ke buat insurans dulu sedangkan hak milik belum di tukar..? kat geran masih nama owner asal.

akeyrasta
27-01-2012, 11:27 AM
minta pencerahan
no 3. kena batalkan insuran owner asal - owner asal bleh transfer NCD ke kereta baru (kalau dia beli kereta lain) atau dapatkan refund.

no 4. buat insuran baru atas owner baru - boleh ke buat insurans dulu sedangkan hak milik belum di tukar..? kat geran masih nama owner asal.

Yg no 4 tu dpat kn no policy insuran yg baru isi dlm form tukar nama then submit ke jpj semua dokumen. kalau boleh buat la insurans baru tu sama tarikh masa nk submit tukarmilik.

cuma skrng aku dgr kena letak lima cop jari betul ke, tu aku belum buat last tahun lepas time procedure baru tu baru diperkenalkan.. bulan 2 nie aku nk jual kete aku.

cyberalam
27-01-2012, 12:15 PM
tapi takde masalah kan kalau tarikh insuran/roadtax/tukar milik di buat di hari yang berlainan.. cuma nnt tarikh mati insuran dgn roadtax je jadi tak sama..

kalau tengok kat borang ada satu cop jari je.. untuk pemilik baru.

CyberMachine
13-05-2013, 12:04 AM
salam..minta tolong untuk ke seperti ini

aku punya kereta sambung bayar je..daripada sedara

so, dah abes bayar...nak tukar nama. sekarang kereta aku bawak.

aku kat johor, sedara aku kat kedah.

1. pemeriksaan puspakom, ni aku bole buatkan x? tanpa ada owner?

2. pendaftaran insuran baru.. ni kena owner dgn buyer sekali ada ke? pergi kedai insuran...diorang bole setelkan x? xyah la aku pening nak pk prosedur...cancel kan insuran, daftar insuran baru semua tu... :p

3. tukar nama at jpj, dokumen ape yg perlu. owner dgn buyer kena sekali ada ke? berapa kosnya?

tq..

zerovirus
13-05-2013, 12:35 AM
ada sesiapa boleh cerita detail mcm mana beli kereta terpakai kat usecar ...

azrul7238
21-05-2013, 11:39 PM
nice info....

michael scotfield
10-08-2014, 08:19 AM
nak tny.skrg ni,yg pi puspakom pemilik shj ke pemilik dn pembeli kena pi?

iswadis
10-08-2014, 10:46 AM
Siape boleh buat insuran,roadtax,tukar name untuk kreta Temasik aka Singapore? PM or wasap sye..013-8222733...klu letak dlm threads ni lagi chantekk...

nsr7777
10-08-2014, 11:57 AM
nak tny.skrg ni,yg pi puspakom pemilik shj ke pemilik dn pembeli kena pi?

bkl pemilik pon bole..wakil kdai used car pon bole...

nanti..nk tkr nama kt geran...dua2 kn dtg..n sign..

pemilik lama n pemilik baru sign dpn jpj...

michael scotfield
10-08-2014, 12:29 PM
bkl pemilik pon bole..wakil kdai used car pon bole...

nanti..nk tkr nama kt geran...dua2 kn dtg..n sign..

pemilik lama n pemilik baru sign dpn jpj...

ok tq bro...lagi satu inspection ni puspakom akan bw kereta tu ke?ke just check2 je?

All in
10-08-2014, 12:50 PM
ok tq bro...lagi satu inspection ni puspakom akan bw kereta tu ke?ke just check2 je?

pengalaman aku hantar dan tgk sendiri, puspakom x bawa rayau2 pn keta tu. dia hanya cek2 je bro

michael scotfield
10-08-2014, 12:51 PM
pengalaman aku hantar dan tgk sendiri, puspakom x bawa rayau2 pn keta tu. dia hanya cek2 je bro

ok bro tq hehe...:D

nsr7777
10-08-2014, 01:26 PM
pengalaman aku hantar dan tgk sendiri, puspakom x bawa rayau2 pn keta tu. dia hanya cek2 je bro

kalu tingkap tk ke turun..meter tk fungsi..kantoi tak.

JOY
10-08-2014, 05:27 PM
kalu tingkap tk ke turun..meter tk fungsi..kantoi tak.

Pemeriksaan tukar hakmilik - Puspakom hanya periksa 4 item utama sahaja.
1. No. casis tidak diganggu
2. No. enjin tidak diganggu
3. Kerangka kenderaan tiada potong & sambung
4. Kenderaan hendaklah bercermin cerah

myroadtax.com
10-08-2014, 06:29 PM
Siape boleh buat insuran,roadtax,tukar name untuk kreta Temasik aka Singapore? PM or wasap sye..013-8222733...klu letak dlm threads ni lagi chantekk...

Orang dalam pun dah tak berani buat bro.

http://i62.tinypic.com/20h1rme.jpg

Sekarang guna sistem biometrik. :D

nsr7777
10-08-2014, 07:41 PM
Pemeriksaan tukar hakmilik - Puspakom hanya periksa 4 item utama sahaja.
1. No. casis tidak diganggu
2. No. enjin tidak diganggu
3. Kerangka kenderaan tiada potong & sambung
4. Kenderaan hendaklah bercermin cerah

o g tu....

tq ats info...

JOY
11-08-2014, 05:42 PM
MAKLUMAN - PUSPAKOM menyediakan pemeriksaan Tukar Hakmilik ke premis tuan-tuan di kebanyakan bandar-bandar diseluruh malaysia. Terima kasih.

JOY
12-08-2014, 04:52 PM
Jika ada sesiapa yang ingin bertanya mengenai proses tukar hakmilik, pembaharuan cukai jalan lebih dari 1 tahun, pertukaran no.pendaftaran bagi urusan JPJ/PUSPAKOM boleh bertanya disini.

eizjoe
13-08-2014, 02:21 PM
runner diperlukan di puspakom

eizjoe
13-08-2014, 02:22 PM
ok tq bro...lagi satu inspection ni puspakom akan bw kereta tu ke?ke just check2 je?

kereta perlu ditinggalkan di puspakom selama dua minggu sebab diaorang nak guna untuk balik kampung diaorang :">

JOY
17-08-2014, 01:10 PM
runner diperlukan di puspakom

Runner TIDAK diperlukan di PUSPAKOM...... Tuan-tuan semua boleh berurusan sendiri sahaja, lebih berpuashati dan jimat kos. Jika ada sebarang kemusykilan geng CG boleh tanya sini.

nsr7777
17-08-2014, 01:54 PM
cm.ne nak tau

pertukaran nama bile beli dr syrkt kredit..huhu

ambe dh tk ke utang bank utk beli kete....

lelakiselamanya
17-08-2014, 02:01 PM
pgi puspakom buat pemeriksaan tukar hakmilik
n then dpt kelulusan puspakom, pgi JPJ, bwk rm100 uth byaran tukar nama,

bro....kalo kete modified mcm mn?

haudli
17-08-2014, 02:06 PM
Assalamualaikum..di sini saya boleh bagi tip2 untuk proses jual beli kereta baru atau second hand..

Untuk kereta second hand..

Jual kereta secara cash money:-

1. Sebagai owner kereta hendaklah memastikan owner baru(buyer)mempunyai wang secukupnya tanpa ada selindung macm2..contohnya..kereta jual rm10k..buyer kata nak beli kereta secara cash..then bila jumpa macm2 alasan..dia kata akan bagi cash rm8k selebihnya akan transfer atau cek..kes macam ni banyak dah berlaku..dan kita xleh buat apa2 sebab dah setuju awal2 dan dah tukar nama..buat report pun x guna...untuk elakkan daripada kena tipu..amalkan sikap cerewet skit contohnya tanya pekerjaan detail..tunggal di mana..macammana cara bayaran..

2. Owner kereta hendaklah melaksakan inspection puspakom iaitu pakai borang B5 dan bayar rm30 kalau kereta enjin standard..sekiranya enjin dah tukar isi borang lagi satu B7.Sila pastikan tingkap (tinted tidak melepasi 50% di bawah had dibenarkan)..ada sesetengah puspakom suruh kita koyak depan pegawai..ada tempat terus gagalkan...selalunya inspection paling cepat 1 jam..paling lama 2 jam..tengok tempat..pergi waktu pagi lagi baik. proses bayaran puspakom selalunya owner bayar dulu..kalau buyer bayarkan lagi baik..atas persetujuan kedua belah pihak.

3. Lepas tu, sila pastikan segala insuran withdraw(NCD)atau membuat cancellation..lebih baik withdraw dulu..then kereta dah jual dapat duit baru wat cancel..

4. Photostate ic owner dan ajak buyer sekali ke ejen insuran untuk pendaftaran insurance baru..sekiranya buyer hendak guna premium roadtax ..atas persutujuan kedua belah pihak..lebih baik dia register new insurance dan roadtax..ataupun dia nak transfer NCD terpulang..

5. Selepas tu..suruh owner serahkan cek atau cash money sebelum membuat pemindahan nama kereta..bila dah terima barulah pergi tukar nama di JPJ..x sampai sejam proses ni..jangan sesekali harapkan orag lain atau upah runner buat pertukaran nama...isi form lekat ic owner dan buyer dan tanda tangan..sekiranya kereta ada saman..hendaklah setelkan dulu..

Kes kedua..jual kereta buyer buat loan bank..

1. Sebagai owner kereta..sila pastikan rule no1.Inspection kereta .(wajib untuk jual beli kereta). 2. geran kereta hendaklah dijaga atau disimpan baik2 sekiranya dah habis bayar...sekiranya belum habis bayar..check di bank berapa balance tinggal untuk buat full settelment..kes begini banyak berlaku kereta sambung bayar..dan risiko adalah tinggi.

2. Sila pastikan buyer(cari sendiri/uruskan sendiri proses loan)..jarang owner tolong buatkan..selepas tu..owner akan bagi salinan geran kereta dan gmabar terkini kereta..kalau dekat bawak kereta terus ke bank buyer wat loan..lepas tu..tunggu aggreement dikeluarkan oleh bank..bank dekat tiada masalah untuk ulang alik...tapi..bagaimana pula kalau bank jauh daripada kita..lagi satu bagaimana pula kes ni dilakukan oleh runner..atau broker..semua tuu ada risiko dan masalah kepada owner..saya akan sambung tip2..ini berdasrkan pengalaman saya sendiri jual beli kereta..

kalau owner baru renew roadtax camne ye??
katakan road tax tu ade lagi 10 bulan


so owner baru buat insuran je la kan selama 10 bulan utk match dengan road tax tu?

toyota_estima
17-08-2014, 02:27 PM
Bgus info ni..da bole jual kete wira aku,amik audi tt plak hehe

magnesium
17-08-2014, 02:27 PM
Runner TIDAK diperlukan di PUSPAKOM...... Tuan-tuan semua boleh berurusan sendiri sahaja, lebih berpuashati dan jimat kos. Jika ada sebarang kemusykilan geng CG boleh tanya sini.

Tuan keje dgn jpj ke?

Memang betul runner x puspakom x payah sebab kita kena dtg juga hantar kereta ke puspakom pass pd runner br dia bawa masuk dlm.

Dah alang2 dtg puspakom baik buat sendiri.

Lain la kalau runner amik sendiri kereta kat umah.

Paktam Jab
17-08-2014, 02:40 PM
cm.ne nak tau

pertukaran nama bile beli dr syrkt kredit..huhu

ambe dh tk ke utang bank utk beli kete....

Bila beli dari kredit/bank kereta dah nama owner dah cuma dia ada cop HAKMILIK DITUNTUT kat geran. Kalau dah habis loan, bank/kredit akan bagi surat(dulu) & rasanya lani depa cancel hakmilik online saja kot e-hakmilik. Bawak geran pi JPJ pi cancel hakmilik dituntut tu.

bro....kalo kete modified mcm mn?

Kalau kereta modified pi JPJ dulu bagi depa buat inspection. Dah dapat kelulusan pi puspakom. Tapi bagitau depa test tukar enjin. Harga lebih sikit dari test tukar nama. RM35 macam tu. Dah siap test pi JPJ balik untuk endorse geran.

kanjie
17-08-2014, 02:59 PM
Kalau puspakom padang jawa or sg manggis or wangsa maju kena booking dulu hari..main redah jer dtg silap masa balik kosong la..kenderaan banyak sgt nk msk puspakom..owner x perlu dtg..just isi borang wakil jer kat puspakom tu..segala tinted sebaiknya buka sebab sekarang puspakom bila cek gagal dah x der maaf nak koyak2 kat situ..gagal kira gagal dan booking lagi masuk lagi bayar lagi..senang pakai runner..upah dia org tu kira rezeki anak bini dia org la..

Dreamboxjb
17-08-2014, 03:07 PM
Thread bagus ni. Byk info berguna

JOY
17-08-2014, 04:30 PM
Tuan keje dgn jpj ke?

Memang betul runner x puspakom x payah sebab kita kena dtg juga hantar kereta ke puspakom pass pd runner br dia bawa masuk dlm.

Dah alang2 dtg puspakom baik buat sendiri.

Lain la kalau runner amik sendiri kereta kat umah.

Just booking dulu (bila nak dan jam berapa), owner x wajib datang ke PUSPAKOM wakil pun boleh tapi lebih baik owner yang datang sendiri jimat duit der... just bayar RM30 sahaja untuk proses tukar milik.... tempoh sah laku report puspakom selama 1 bulan.

Untuk urusan di JPJ penjual/pembeli kena datang. Jika penjual berada di negeri lain, boleh datang ke mana-mana JPJ berdekatan untuk urusan thamb print dan valid 1 minggu.

Tak susah mana pun......hehe....:D

moolaswiss
17-08-2014, 04:53 PM
Just booking dulu (bila nak dan jam berapa), owner x wajib datang ke PUSPAKOM wakil pun boleh tapi lebih baik owner yang datang sendiri jimat duit der... just bayar RM30 sahaja untuk proses tukar milik.... tempoh sah laku report puspakom selama 1 bulan.

Untuk urusan di JPJ penjual/pembeli kena datang. Jika penjual berada di negeri lain, boleh datang ke mana-mana JPJ berdekatan untuk urusan thamb print dan valid 1 minggu.

Tak susah mana pun......hehe....:D

Tuan...esok aku nak jual n tukar nama keta aku...
Jpj Putrajaya or Bangi mana 1 yg paling tk ramai org?

JOY
17-08-2014, 04:58 PM
Tuan...esok aku nak jual n tukar nama keta aku...
Jpj Putrajaya or Bangi mana 1 yg paling tk ramai org?
lbh kurang je.... baik pegi pagi sng sket

kiddd2
17-08-2014, 06:17 PM
Camne nak buat arr Kalo kita jual tu, Roadtax masih hidup..

Insuran lama kene surrender n buat insuran Baru atas nama owner Baru..

Tapi Bila nak renew Roadtax xbley buat sbb insuran lama dah buat..

myzek
17-08-2014, 06:30 PM
Sekarang susah sikit urusan tukar nama

CyberMachine
17-08-2014, 07:03 PM
Jika ada sesiapa yang ingin bertanya mengenai proses tukar hakmilik, pembaharuan cukai jalan lebih dari 1 tahun, pertukaran no.pendaftaran bagi urusan JPJ/PUSPAKOM boleh bertanya disini.

Kalau tukar nama insurans...g kedai insurans. Diorng bole terus buat kan?

Kalau owner tak dtg...buyer jer yg setelkn..

Kalau insurans ada belen lg 2 bulan..insurans baru buat untuk 2 bulan jer kan...

nsr7777
17-08-2014, 07:07 PM
Tuan...esok aku nak jual n tukar nama keta aku...
Jpj Putrajaya or Bangi mana 1 yg paling tk ramai org?

bangi..bini sy g tkr nama kejap je mggu lps..lps jumaat dlm kul 3-kul 4 dh setel..hehe..tp no kn amik awal lerr

puyol
17-08-2014, 10:20 PM
Tuan...esok aku nak jual n tukar nama keta aku...
Jpj Putrajaya or Bangi mana 1 yg paling tk ramai org?

JPJ Putrajaya kat presint berapa?

JOY
18-08-2014, 09:09 AM
Untuk memudahkan semua pelanggan PUSPAKOM: Pihak puspakom menyediakan perkhidamatan PMI (Premier Mobile Inspection) ke rumah/pejabat anda untuk tujuan pemeriksaan kenderaan khusus bagi:- (KENDERAAN PERSENDIRIAN SAHAJA)
1. Tukar Hak Milik
2. Cukai Jalan Lebih 1 Tahun
3. Tukar Nombor Pendaftaran Kenderaan

Caj perkhidmatan sebanyak RM100+ caj pemeriksaan

- Jimat masa dan tuan-tuan tak perlu ambil cuti

haudli
18-08-2014, 09:13 AM
Kalau tukar nama insurans...g kedai insurans. Diorng bole terus buat kan?

Kalau owner tak dtg...buyer jer yg setelkn..

Kalau insurans ada belen lg 2 bulan..insurans baru buat untuk 2 bulan jer kan...

maksud bro road tax ade 2 bulan lagi,, dan insuran buat utk 2 bulan ke?

haudli
18-08-2014, 09:14 AM
Runner TIDAK diperlukan di PUSPAKOM...... Tuan-tuan semua boleh berurusan sendiri sahaja, lebih berpuashati dan jimat kos. Jika ada sebarang kemusykilan geng CG boleh tanya sini.

kalau owner baru renew roadtax camne ye??
katakan road tax tu ade lagi 10 bulan


so owner baru buat insuran je la kan selama 10 bulan utk match dengan road tax tu?
__________________

JOY
18-08-2014, 09:18 AM
kalau owner baru renew roadtax camne ye??
katakan road tax tu ade lagi 10 bulan


so owner baru buat insuran je la kan selama 10 bulan utk match dengan road tax tu?
__________________

Expert insuran tolong respon sikit... soalan bro haudli kita ni...:D:D:D

bro drummer
18-08-2014, 09:20 AM
Untuk memudahkan semua pelanggan PUSPAKOM: Pihak puspakom menyediakan perkhidamatan PMI (Premier Mobile Inspection) ke rumah/pejabat anda untuk tujuan pemeriksaan kenderaan khusus bagi:-
1. Tukar Hak Milik
2. Cukai Jalan Lebih 1 Tahun
3. Tukar Nombor Pendaftaran Kenderaan

Caj perkhidmatan sebanyak RM100+ caj pemeriksaan

- Jimat masa dan tuan-tuan tak perlu ambil cuti

wah..kira nya puspakom dtg terus ke rumah @ pejabat la ni?:)cgrock

JOY
18-08-2014, 09:27 AM
wah..kira nya puspakom dtg terus ke rumah @ pejabat la ni?:)cgrock

betul tuan, just buat temujanji sahaja. Tak perlu runner dah....

JOY
24-08-2014, 01:33 PM
Bagi urusan pemeriksaan ke tempat anda (premis rumah atau pejabat)puspakom menyediakan talian toll free 1800222210.

ariflatip
24-08-2014, 01:40 PM
puspakom ade perkhidmatan pemeriksaan kenderaan dirumah
tak perlu ke cawangan

tepon diorang tanye lanjut

ariflatip
24-08-2014, 01:40 PM
hahaha JOY

JOY
24-08-2014, 05:03 PM
hahaha JOY

Ya bro..... ada masalah dgn kereta sewa ke bro? Keta sewa kena pergi puspakom, tak boleh panggil datang rumah, mandatori tu....

Amirul Siraj
27-08-2014, 05:09 PM
Jika ada sesiapa yang ingin bertanya mengenai proses tukar hakmilik, pembaharuan cukai jalan lebih dari 1 tahun, pertukaran no.pendaftaran bagi urusan JPJ/PUSPAKOM boleh bertanya disini.

Kalau nak let go pada used car macam mana pulak?
Di dalam kes I, used car ambil lagi murah dari full settle then I kena topup beberapa riban so bila sewajarnya boleh beri duit pada used car tersebut?
Macam mana nak pastikan kereta tersebut telah lepas dari pegangan I?
Jutaan terima kasih didahulukan tuan,,,

sidang muda
27-08-2014, 05:13 PM
[QUOTE=Amirul Siraj;20578696]Kalau nak let go pada used car macam mana pulak?
Di dalam kes I, used car ambil lagi murah dari full settle then I kena topup beberapa riban so bila sewajarnya boleh beri duit pada used car tersebut?
Macam mana nak pastikan kereta tersebut telah lepas dari pegangan I?
Jutaan terima kasih didahulukan tuan,,,[/QU

topup settlemnt bayar kat bank , tak pun pergi dengan deller ke bank deller bayar harga yng ditetapkan dan awak bhagian awak

Amirul Siraj
27-08-2014, 05:20 PM
settlemnt bayar kat bank , tak pun pergi dengan deller ke bank deller bayar harga yng ditetapkan dan awak bhagian awak

ok tapi kalau used car ni dia memang terus pergi settle kat bank ke?