PDA

View Full Version : Proses Tukar Nama Kereta...


brozul
26-11-2011, 01:09 PM
Assalammualaikum Cgrianz...

Hamba nak tanya tentang proses Tukar Nama Kereta...

Ada org nak beli tapi hamba tak reti la...

Urusan tukar nama ni kena buat mcmana?

boleh bg info sedetail yg mungkin x?

Owner Lama & Owner baru kena pergi buat skli ke?

Bayaran berapa utk tukar nama?

Proses berapa Hari?

Kena bawa kete pergi Puspakom ke?

Tolong... Nak jual secepat mungkin...

Owner baru dah Geram!:D

adil2604
26-11-2011, 01:12 PM
bump utk TT..tolong TT kawan2 cg sume..

-RIZUAN-
26-11-2011, 01:13 PM
pgi puspakom buat pemeriksaan tukar hakmilik
n then dpt kelulusan puspakom, pgi JPJ, bwk rm100 uth byaran tukar nama,

brozul
26-11-2011, 01:26 PM
bump utk TT..tolong TT kawan2 cg sume..

terimakasih tuan....

brozul
26-11-2011, 01:27 PM
pgi puspakom buat pemeriksaan tukar hakmilik
n then dpt kelulusan puspakom, pgi JPJ, bwk rm100 uth byaran tukar nama,

ada runner blh buat kan ke?

-RIZUAN-
26-11-2011, 01:31 PM
ada runner blh buat kan ke?

ada..tp berlipat kali harga..curik skit masa buat sendiri jer..

brozul
26-11-2011, 01:33 PM
ada..tp berlipat kali harga..curik skit masa buat sendiri jer..

cuti takdo...:((

hakamkaya
26-11-2011, 01:37 PM
kluar le kejap bro..kow tim la dgn bos

jku8505
26-11-2011, 01:39 PM
pgi puspakom buat pemeriksaan tukar hakmilik
n then dpt kelulusan puspakom, pgi JPJ, bwk rm100 uth byaran tukar nama,

yup... prosedur yg sama:D

fallguy
27-11-2011, 07:56 PM
pgi puspakom buat pemeriksaan tukar hakmilik
n then dpt kelulusan puspakom, pgi JPJ, bwk rm100 uth byaran tukar nama,

salam,,,,nak tanya....rm100 tu untuk bayaran jpj atau puspakom

p/s sori TT..tumpang thread/tanya

erman_eg6
27-11-2011, 09:54 PM
TT area mane? Aku nk anta kete dalm bln ni... tkr name gak.. boleh kongsi runner

mohdashraf
27-11-2011, 10:54 PM
base on my experience...

condition ialah sya buyer...

1-check keta ngan green card sama ke tak,engine no,chasis etc...

2-suruh owner hntr keta g puspakom...

3-puspakom approve,g lawyer isi borang perjanjian jual bli...

4-last bru g jpj...bw semua dokumen,puspakom check,surat perjanjian etc...

5-dah tukar nama pecut la jalan :))

LatiffiAziz
27-11-2011, 11:12 PM
nak tumpang tanye jugak. mcm mana kalau aku nak beli kereta dari pemilik y dah meninggal dunia? kiranya, skang ni anak perempuan arwah sambung bayar, tapi x guna pun kereta tu.

klu process senang, aku nak beli sbb kereta tu mileage rendah lagi walaupun berumur. terima kasih sape2 y membantu.

moneysuccessbiz
27-11-2011, 11:35 PM
Assalammualaikum Cgrianz...

Hamba nak tanya tentang proses Tukar Nama Kereta...

Ada org nak beli tapi hamba tak reti la...

Urusan tukar nama ni kena buat mcmana?

boleh bg info sedetail yg mungkin x?

Owner Lama & Owner baru kena pergi buat skli ke?

Bayaran berapa utk tukar nama?

Proses berapa Hari?

Kena bawa kete pergi Puspakom ke?

Tolong... Nak jual secepat mungkin...

Owner baru dah Geram!:D

Assalamualaikum..di sini saya boleh bagi tip2 untuk proses jual beli kereta baru atau second hand..

Untuk kereta second hand..

Jual kereta secara cash money:-

1. Sebagai owner kereta hendaklah memastikan owner baru(buyer)mempunyai wang secukupnya tanpa ada selindung macm2..contohnya..kereta jual rm10k..buyer kata nak beli kereta secara cash..then bila jumpa macm2 alasan..dia kata akan bagi cash rm8k selebihnya akan transfer atau cek..kes macam ni banyak dah berlaku..dan kita xleh buat apa2 sebab dah setuju awal2 dan dah tukar nama..buat report pun x guna...untuk elakkan daripada kena tipu..amalkan sikap cerewet skit contohnya tanya pekerjaan detail..tunggal di mana..macammana cara bayaran..

2. Owner kereta hendaklah melaksakan inspection puspakom iaitu pakai borang B5 dan bayar rm30 kalau kereta enjin standard..sekiranya enjin dah tukar isi borang lagi satu B7.Sila pastikan tingkap (tinted tidak melepasi 50% di bawah had dibenarkan)..ada sesetengah puspakom suruh kita koyak depan pegawai..ada tempat terus gagalkan...selalunya inspection paling cepat 1 jam..paling lama 2 jam..tengok tempat..pergi waktu pagi lagi baik. proses bayaran puspakom selalunya owner bayar dulu..kalau buyer bayarkan lagi baik..atas persetujuan kedua belah pihak.

3. Lepas tu, sila pastikan segala insuran withdraw(NCD)atau membuat cancellation..lebih baik withdraw dulu..then kereta dah jual dapat duit baru wat cancel..

4. Photostate ic owner dan ajak buyer sekali ke ejen insuran untuk pendaftaran insurance baru..sekiranya buyer hendak guna premium roadtax ..atas persutujuan kedua belah pihak..lebih baik dia register new insurance dan roadtax..ataupun dia nak transfer NCD terpulang..

5. Selepas tu..suruh owner serahkan cek atau cash money sebelum membuat pemindahan nama kereta..bila dah terima barulah pergi tukar nama di JPJ..x sampai sejam proses ni..jangan sesekali harapkan orag lain atau upah runner buat pertukaran nama...isi form lekat ic owner dan buyer dan tanda tangan..sekiranya kereta ada saman..hendaklah setelkan dulu..

Kes kedua..jual kereta buyer buat loan bank..

1. Sebagai owner kereta..sila pastikan rule no1.Inspection kereta .(wajib untuk jual beli kereta). 2. geran kereta hendaklah dijaga atau disimpan baik2 sekiranya dah habis bayar...sekiranya belum habis bayar..check di bank berapa balance tinggal untuk buat full settelment..kes begini banyak berlaku kereta sambung bayar..dan risiko adalah tinggi.

2. Sila pastikan buyer(cari sendiri/uruskan sendiri proses loan)..jarang owner tolong buatkan..selepas tu..owner akan bagi salinan geran kereta dan gmabar terkini kereta..kalau dekat bawak kereta terus ke bank buyer wat loan..lepas tu..tunggu aggreement dikeluarkan oleh bank..bank dekat tiada masalah untuk ulang alik...tapi..bagaimana pula kalau bank jauh daripada kita..lagi satu bagaimana pula kes ni dilakukan oleh runner..atau broker..semua tuu ada risiko dan masalah kepada owner..saya akan sambung tip2..ini berdasrkan pengalaman saya sendiri jual beli kereta..

sidang muda
28-11-2011, 12:01 AM
aku boleh buat kol aku

tebbaloi
28-11-2011, 12:07 AM
aku pernah buat satu hari je.. kena g puspakom awal2 pagi bwk semua dokumen dan geran ori la... kul 730 mesti dah ada kat puspakom sebab rame sgt orang. siap je terus ke JPJ, kalu buyer/seller or salah seorang tu takde kat situ, ko kena g pesuruhjaya sumpah, dapatkan salinan ic buyer/seller dan kena cop dulu. kat semenanjung rm100 fee tukar nama, kat swak rm60.

brozul
28-11-2011, 04:13 PM
kete hamba wira standard 1.5.

Depan Dah tak mcm wira... Lampu Petak...

Tukar Body Mitsubishi hari tu... lepas ke?

kalau ada leaking myk hitam skit, lps tak?

Dia test apa lg?

tinted hamba lepas rasanya.

brozul
29-11-2011, 09:10 AM
up utk hari ni...

adela1183
29-11-2011, 09:18 AM
tukar milik motorsikal pun sama gak ke prosedur dan bayarannya..?

sidang muda
29-11-2011, 09:29 AM
tukar milik motorsikal pun sama gak ke prosedur dan bayarannya..?

aku boleh wat ,motor tak payah inspection perlukan doc ic pembeli dan ic penjual price kol aku

sidang muda
29-11-2011, 09:29 AM
up utk hari ni...


aku dah sms ko,

sidang muda
29-11-2011, 09:31 AM
nak tumpang tanye jugak. mcm mana kalau aku nak beli kereta dari pemilik y dah meninggal dunia? kiranya, skang ni anak perempuan arwah sambung bayar, tapi x guna pun kereta tu.

klu process senang, aku nak beli sbb kereta tu mileage rendah lagi walaupun berumur. terima kasih sape2 y membantu.


ongkos nya mahal tapi boleh wat

ed_zero
29-11-2011, 04:34 PM
thread runner bgs gak ni..huhu

cyberalam
27-01-2012, 11:14 AM
3. Lepas tu, sila pastikan segala insuran withdraw(NCD)atau membuat cancellation..lebih baik withdraw dulu..then kereta dah jual dapat duit baru wat cancel..

4. Photostate ic owner dan ajak buyer sekali ke ejen insuran untuk pendaftaran insurance baru..sekiranya buyer hendak guna premium roadtax ..atas persutujuan kedua belah pihak..lebih baik dia register new insurance dan roadtax..ataupun dia nak transfer NCD terpulang..

minta pencerahan
no 3. kena batalkan insuran owner asal - owner asal bleh transfer NCD ke kereta baru (kalau dia beli kereta lain) atau dapatkan refund.

no 4. buat insuran baru atas owner baru - boleh ke buat insurans dulu sedangkan hak milik belum di tukar..? kat geran masih nama owner asal.

akeyrasta
27-01-2012, 11:27 AM
minta pencerahan
no 3. kena batalkan insuran owner asal - owner asal bleh transfer NCD ke kereta baru (kalau dia beli kereta lain) atau dapatkan refund.

no 4. buat insuran baru atas owner baru - boleh ke buat insurans dulu sedangkan hak milik belum di tukar..? kat geran masih nama owner asal.

Yg no 4 tu dpat kn no policy insuran yg baru isi dlm form tukar nama then submit ke jpj semua dokumen. kalau boleh buat la insurans baru tu sama tarikh masa nk submit tukarmilik.

cuma skrng aku dgr kena letak lima cop jari betul ke, tu aku belum buat last tahun lepas time procedure baru tu baru diperkenalkan.. bulan 2 nie aku nk jual kete aku.

cyberalam
27-01-2012, 12:15 PM
tapi takde masalah kan kalau tarikh insuran/roadtax/tukar milik di buat di hari yang berlainan.. cuma nnt tarikh mati insuran dgn roadtax je jadi tak sama..

kalau tengok kat borang ada satu cop jari je.. untuk pemilik baru.

CyberMachine
13-05-2013, 12:04 AM
salam..minta tolong untuk ke seperti ini

aku punya kereta sambung bayar je..daripada sedara

so, dah abes bayar...nak tukar nama. sekarang kereta aku bawak.

aku kat johor, sedara aku kat kedah.

1. pemeriksaan puspakom, ni aku bole buatkan x? tanpa ada owner?

2. pendaftaran insuran baru.. ni kena owner dgn buyer sekali ada ke? pergi kedai insuran...diorang bole setelkan x? xyah la aku pening nak pk prosedur...cancel kan insuran, daftar insuran baru semua tu... :p

3. tukar nama at jpj, dokumen ape yg perlu. owner dgn buyer kena sekali ada ke? berapa kosnya?

tq..

zerovirus
13-05-2013, 12:35 AM
ada sesiapa boleh cerita detail mcm mana beli kereta terpakai kat usecar ...

azrul7238
21-05-2013, 11:39 PM
nice info....