PDA

View Full Version : Pekeliling Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) update terbaru


Pages : 1 [2] 3 4

joeyss
30-11-2011, 06:49 PM
Assalamualaikum w.b.t, salam sejahtera n selamat petang..

alhamdulillah,rezeki saya baru disahkan dalam perkhidmatan hari ini.

Setelah berbincang dengan tuan saya..dan juga info dari pihak JPA sendiri..saya ingin rumus dan betulkan apa yg saya post sebelum ini..tetapi sekiranya pekeliling keluar n saya post salah..sepuluh jari saya susun..ini adalah penerangan tuan saya kepada unit kami pagi tadi.

1.Akan wujud pelbagai lapisan gred spt berikut (secara kasar)

i. Premier
ii. Jusa
iii. Pengurusan Tinggi
iv. Pengurusan dan Profesional
v. Pelaksana

Penilaian Markah Penjawat Awam
markah penilaian akan menentukan kenaikan gaji penjawat awam, secara kasar akan di nilai seperti berikut
a. Markah 95% keatas - kenaikan gaji adalah 15 %
b. Markah 85%-95% - kenaikan gaji adalah 8%
c. Markah 75 % - tiada kenaikan
d. Markah 70 % - di syorkan tamat perkhidmatan

Pemarkahan diatas adalah Key Performance Index @ (KPI)..sy pernah keje swasta..bonus tahunan akan dinilai dengan KPI.

Mereka yg terlibat dengan PGT 5,8,15 % ini adalah dari golongan
i. Premier
ii. Jusa
iii. Pengurusan Tinggi
sahaja. Ini berikutan gaji mereka cuma ada minima dan maksima. Struktur penjawat awam lain adalah mengikut PGT SBPA (sistem gaji sebaris).

2. Fungsi jabatan yang bertindih dikecilkan skop (digabungkan).

3. Pewujudan Anugerah PPC (Pingat Pekerja Cemerlang):

i.Cemerlang dalam perkhidmatan
ii.Aktif dalam aktiviti masyarakat dan sukan
iii.Mengharumkan nama negara

4. Pencen dibayar pada umur 55 tahun

5. Semakan Elaun & Kemudahan pada 2013 dan Semakan Pelarasan Gaji pada 2014.

6. Pegawai awam menolak SBPA : --> Kekal secara KUP dalam SSM & Terima gaji SSM.

7.Ada jawatan akan dijumud@digabung@dimansuhkan dalam SBPA.

8.Bagi skim perkhidmatan yang DIKEKALKAN dalam SBPA,sekiranya menolak SBPA;kekal dalam skim SSM,terima gaji SSM,naik pangkat dalam SSM.

**9. Kaedah Pengiraan Gaji Baru SBPA. Gaji sekarang akan diberikan satu kenaikan. kemudian akan diselaraskan pada mata gaji sama @ tertinggi berhampiran. Confius..sy simplifykan base on gred N17.

Gaji SSM

JADUAL GAJI : N17 P1:
T1 820.38
T2 870.29
T3 920.20
T4 970.11
T5 1020.02
T6 1069.90

Jadi untuk jadual baru gaji SBPA..katakan gaji saya sekarang P1T3 920.20..saya dapat satu anjakan gaji ke T4 terlebih dahulu..

maknanya gaji saya 970.11..selepas itu gaji saya akan diselaraskan ke mata gaji sama @ terhampir dalam SBPA iaitu T2 Rm 1,050. Sedikit hint gaji N17 SBPA.

Gaji SBPA

JADUAL GAJI : N17
T1 955
T2 1050
T3 1145
T4 1240
T5 1335
T6 1430

Penat dah..nanti akan diupdate lagi..mereka2 terutamanya cikgu2 yang telah mendengar taklimat mungkin boleh menambahbaik @ membetulkan penerangan bos saya ini.. Sekian.
alhamdulillah.. jelas la sedikit.. maknanya peratusan kenaikan gaji hanya untuk pengurusan tertinggi & ke atas sahaja.. kita yang lain p&p ke bawah akan ikut jadual gaji dalam SBPA..

arumbulak
30-11-2011, 07:14 PM
sy nie cikgu..tp tak dpt lg info nie..mgkn pihak pengurusan sekolah kot yg tahu..

WaE
30-11-2011, 08:42 PM
x berapa nampak pencerahan la.. kurang paham..

toyist83
30-11-2011, 08:56 PM
Assalamualaikum w.b.t, salam sejahtera n selamat petang..

alhamdulillah,rezeki saya baru disahkan dalam perkhidmatan hari ini.

Setelah berbincang dengan tuan saya..dan juga info dari pihak JPA sendiri..saya ingin rumus dan betulkan apa yg saya post sebelum ini..tetapi sekiranya pekeliling keluar n saya post salah..sepuluh jari saya susun..ini adalah penerangan tuan saya kepada unit kami pagi tadi.

1.Akan wujud pelbagai lapisan gred spt berikut (secara kasar)

i. Premier
ii. Jusa
iii. Pengurusan Tinggi
iv. Pengurusan dan Profesional
v. Pelaksana

Penilaian Markah Penjawat Awam
markah penilaian akan menentukan kenaikan gaji penjawat awam, secara kasar akan di nilai seperti berikut
a. Markah 95% keatas - kenaikan gaji adalah 15 %
b. Markah 85%-95% - kenaikan gaji adalah 8%
c. Markah 75 % - tiada kenaikan
d. Markah 70 % - di syorkan tamat perkhidmatan

Pemarkahan diatas adalah Key Performance Index @ (KPI)..sy pernah keje swasta..bonus tahunan akan dinilai dengan KPI.

Mereka yg terlibat dengan PGT 5,8,15 % ini adalah dari golongan
i. Premier
ii. Jusa
iii. Pengurusan Tinggi sahaja.

Ini berikutan gaji mereka dalam SBPA cuma ada minima dan maksima. Struktur penjawat awam lain adalah mengikut PGT SBPA (sistem gaji sebaris).

2. Fungsi jabatan yang bertindih dikecilkan skop (digabungkan).

3. Pewujudan Anugerah PPC (Pingat Pekerja Cemerlang):

i.Cemerlang dalam perkhidmatan
ii.Aktif dalam aktiviti masyarakat dan sukan
iii.Mengharumkan nama negara

4. Pencen dibayar pada umur 55 tahun (lagi info berkaitan akan diupdate).

5. Semakan Elaun & Kemudahan pada 2013 dan Semakan Pelarasan Gaji pada 2014.

6. Pegawai awam menolak SBPA : --> Kekal secara KUP dalam SSM & Terima gaji SSM.

7.Ada jawatan akan dijumud@digabung@dimansuhkan dalam SBPA.

8.Bagi skim perkhidmatan yang DIKEKALKAN dalam SBPA,sekiranya menolak SBPA;kekal dalam skim SSM,terima gaji SSM,naik pangkat dalam SSM.

**9. Kaedah Pengiraan Gaji Baru SBPA. Gaji sekarang akan diberikan satu kenaikan dalam skel gaji SSM. kemudian akan diselaraskan pada mata gaji sama @ tertinggi berhampiran dalam sistem gaji sebaris SBPA. Confius ke..sy simplifykan base on gred N17.

Gaji SSM

JADUAL GAJI : N17 P1:
T1 820.38
T2 870.29
T3 920.20
T4 970.11
T5 1020.02
T6 1069.90

Jadi untuk jadual baru gaji SBPA..katakan gaji saya sekarang P1T3 920.20..saya dapat satu anjakan gaji ke T4 terlebih dahulu..
maknanya gaji saya 970.11..selepas itu gaji saya akan diselaraskan ke mata gaji sama @ terhampir dalam SBPA iaitu T2 Rm 1,050. Sedikit hint gaji N17 SBPA.

Gaji SBPA

JADUAL GAJI : N17
T1 955
T2 1050
T3 1145
T4 1240
T5 1335
T6 1430

Penat dah..nanti akan diupdate lagi..mereka2 terutamanya cikgu2 yang telah mendengar taklimat mungkin boleh menambahbaik @ membetulkan penerangan bos saya ini.. Sekian.

Macam x berbaloi jer bunyinya..
kenaikan gaji tahunan rm80-rm320 dan pelarasan gaji 7%-13% dlm bajet 2012 rupanya x der yer..
kena tipu sumer..

..

pahunk06
30-11-2011, 09:12 PM
Salam to all member

Seperti sebelum ni ada member2 CG yg post SBPA akan diumukan pada 1 Disember...So...Esok 1 Disember..So,Tolong2 lah UPDATE sapa2 yg TerADVANCE get da INFO (x sabar da ni nk sebarkan kpd membe2 Office):eek::eek::eek::eek:

BAJET 2012

Kenaikan tahunan 7-13% :-?
Kenaikan Gaji Tahunan RM80-RM320 :-?

Adakah ianya realiti atau ditukar last2 minit....:-?

xxen
30-11-2011, 09:13 PM
7.Ada jawatan akan dijumud@digabung@dimansuhkan dalam SBPA.

betullah kerajaan nak kurangkan kakitangan.. sekolah dah kena tempias.. semua jawatan khas seperti guru data & guru media akan kena mengajar sepergi guru akademik selepas ni.

Mulai 2014, penilaian Menengah rendah (PMR) mansuh sepenuhnya.. mulai tahun depan murid Tahun 1 dan Tingkatan 1.. tiada sebarang ujian mahupun peperiksaan.. masak la cikgu2.. nak memaksa murid melaksanakan Penilaian Berasaskan sekolah bagi semua subjek yang akan dinilai berdasarkan BAND 1- 6.

Gaji naik sikit (alhamdulillah)... beban naik banyak.. hehehe

soulsix
30-11-2011, 09:20 PM
bincang kat topik sedia ada kan senang

magnetmati08
30-11-2011, 09:23 PM
heheh..yg aku tau esok besday aku...

shahfarinahmad
30-11-2011, 09:26 PM
Salam to all member

Seperti sebelum ni ada member2 CG yg post SBPA akan diumukan pada 1 Disember...So...Esok 1 Disember..So,Tolong2 lah UPDATE sapa2 yg TerADVANCE get da INFO (x sabar da ni nk sebarkan kpd membe2 Office):eek::eek::eek::eek:

BAJET 2012

Kenaikan tahunan 7-13% :-?
Kenaikan Gaji Tahunan RM80-RM320 :-?

Adakah ianya realiti atau ditukar last2 minit....:-?

bro,aku bkn nak potong stim ko,
tp apa yg aku nak ckp ni,
apalah gunanya gaji naik mencanak kalo krja ko dah x secure? bila2 masa je boleh kena BUANG.ko suarakan pendapat ko,bercanggah lak ngan bos ko,bos ko xsuka ko, dia bg SKT ko 70,u can kiss goodbye to your job.bos ko nak susahkan ko sikit plak,dia bg markah 80,gaji xnaik.

kalo ko krja gov,aku rasa ko akan tahu sistem markah SKT ni telus or x kan?ada org krja mcm nak rak, tp sbb xbaik or sebulu ngan bos or penjilat bos,markah sikit,ada org krja cam hampeh,tp ircond baekkkkkk pnya,markah cemerlang.

so, renung2 kan.terus terang aku ckp,under pentadbiran skrg,aku nak buat hutang jangka panjang (rumah) pun aku risau,risau kot2 kedepan2 dah xbekerja.
tp aku prcaya,REZEKI ALLAH yg berikan,bkn bos aku.

redza
30-11-2011, 09:27 PM
Tggu je esok ada atau tak pekeliling tu keluar...rasanya kat jabatan dah ada terima dan dah dgr taklimat. Cuma belum on utk semua penjawat awam. Pasal jabatan penjara taklimat minggu nie..jabatan pelajaran 2 minggu lagi..

zamreda
30-11-2011, 09:31 PM
bro,aku bkn nak potong stim ko,
tp apa yg aku nak ckp ni,
apalah gunanya gaji naik mencanak kalo krja ko dah x secure? bila2 masa je boleh kena BUANG.ko suarakan pendapat ko,bercanggah lak ngan bos ko,bos ko xsuka ko, dia bg SKT ko 70,u can kiss goodbye to your job.bos ko nak susahkan ko sikit plak,dia bg markah 80,gaji xnaik.

kalo ko krja gov,aku rasa ko akan tahu sistem markah SKT ni telus or x kan?ada org krja mcm nak rak, tp sbb xbaik or sebulu ngan bos or penjilat bos,markah sikit,ada org krja cam hampeh,tp ircond baekkkkkk pnya,markah cemerlang.

so, renung2 kan.terus terang aku ckp,under pentadbiran skrg,aku nak buat hutang jangka panjang (rumah) pun aku risau,risau kot2 kedepan2 dah xbekerja.
tp aku prcaya,REZEKI ALLAH yg berikan,bkn bos aku.


tak secure:-?:-?:-?

gilerlah..

ramirez86
30-11-2011, 09:33 PM
7.Ada jawatan akan dijumud@digabung@dimansuhkan dalam SBPA.

betullah kerajaan nak kurangkan kakitangan.. sekolah dah kena tempias.. semua jawatan khas seperti guru data & guru media akan kena mengajar sepergi guru akademik selepas ni.

Mulai 2014, penilaian Menengah rendah (PMR) mansuh sepenuhnya.. mulai tahun depan murid Tahun 1 dan Tingkatan 1.. tiada sebarang ujian mahupun peperiksaan.. masak la cikgu2.. nak memaksa murid melaksanakan Penilaian Berasaskan sekolah bagi semua subjek yang akan dinilai berdasarkan BAND 1- 6.

Gaji naik sikit (alhamdulillah)... beban naik banyak.. hehehe

cerita la lg ape update..

seganu
30-11-2011, 09:33 PM
SBPA merupakan skim baru perkhidmatan awam yang akan diperkenalkan oleh kerajaan, namun demikian, memang jelas akan nampak peningkatan dalam angka pendapatan, tapi sedarkah kita bahawa ia mempunyai kesan dan impak yang sebaliknya?dah mcm2 rumors tersebar pasal SBPA ni..antaranya, exit policy and kenaikan gaji tahunan yang berasaskan prestasi tahunan..kalau dapat markah 85% keatas...insyaAllah...akan berada dalam zon selamat, yang bawah 70%..akan diberhentikan serta merta...adakah ia salah satu bentuk kaedah kerajaan dalam memperkecilkan skala jumlah penjawat awam secara "silent"?dikatakan juga bahawa penjawat awam kena sign option 60 tahun untuk layak skim SBPA...kalau tak tandatangan, boleh memilih untuk kekal dengan skim lama...adakah ianya dimaksudkan dengan SSM?bukankah SSM dah dimansuhkan?yang paling penting, apakah impaknya dalam pembangunan negara?adakah akan melahirkan lebih ramai "kaki kipas" dan job itu tidak dinilai hakikatnya dari segi penghasilan kerja, tapi berdasarkan hubungan dengan bos...kalau ok...terjamin, kalau tak ok..anytime kick off...renung2kannya....

seganu
30-11-2011, 09:35 PM
SBPA merupakan skim baru perkhidmatan awam yang akan diperkenalkan oleh kerajaan, namun demikian, memang jelas akan nampak peningkatan dalam angka pendapatan, tapi sedarkah kita bahawa ia mempunyai kesan dan impak yang sebaliknya?dah mcm2 rumors tersebar pasal SBPA ni..antaranya, exit policy and kenaikan gaji tahunan yang berasaskan prestasi tahunan..kalau dapat markah 85% keatas...insyaAllah...akan berada dalam zon selamat, yang bawah 70%..akan diberhentikan serta merta...adakah ia salah satu bentuk kaedah kerajaan dalam memperkecilkan skala jumlah penjawat awam secara "silent"?dikatakan juga bahawa penjawat awam kena sign option 60 tahun untuk layak skim SBPA...kalau tak tandatangan, boleh memilih untuk kekal dengan skim lama...adakah ianya dimaksudkan dengan SSM?bukankah SSM dah dimansuhkan?yang paling penting, apakah impaknya dalam pembangunan negara?adakah akan melahirkan lebih ramai "kaki kipas" dan job itu tidak dinilai hakikatnya dari segi penghasilan kerja, tapi berdasarkan hubungan dengan bos...kalau ok...terjamin, kalau tak ok..anytime kick off...renung2kannya....

Adakah ini dinamakan memperjuangkan nasib dan kebajikan penjawat awam, orang CUEPACS dah kelu tak bersuara...kalau diberi pilihan untuk kekal...baik aku kekal jer...daripada ambik risiko..kerja bukan sehari dua...hutang loan nak kena settle...ada pikir tu semua?

protozuaqs
30-11-2011, 09:36 PM
Pekeliling Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) akan mula dihebahkan di Portal JPA setelah Rang Undang-Undang Perbekalan Bagi Bajet 2012 diluluskan oleh Parlimen.

Sukacita dimaklumkan bahawa Pekeliling Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) akan ditempatkan dan dihebahkan secara serentak menerusi portal/laman web Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), MAMPU dan semua kementerian apabila tiba masanya nanti.

Semua penjawat awam adalah dinasihatkan untuk mengutamakan capaian terus ke portal/laman web kementerian masing-masing bagi memastikan proses hebahan Pekeliling SBPA ini berjalan dengan lebih lancar dan berkesan.

harap maklum...

shahfarinahmad
30-11-2011, 09:39 PM
yg aku tahu,geng2 kupek tu sibuk2 nak mansuhkan SSM sbb golongan2 tertentu (yg veteran la) dah xpandai nak jawab soalan exam,diaorg xpuas hati.so, sibukla fight suruh mansuhkan SSM
so, inilah hasilnya.SBPA (Skim Bodek Pegawai Atasan)

seganu
30-11-2011, 09:43 PM
yg aku tahu,geng2 kupek tu sibuk2 nak mansuhkan SSM sbb golongan2 tertentu (yg veteran la) dah xpandai nak jawab soalan exam,diaorg xpuas hati.so, sibukla fight suruh mansuhkan SSM
so, inilah hasilnya.SBPA (Skim Bodek Pegawai Atasan)

wah..boleh pakai ni...Skim Beli Pegawai Atasan...Skim Bodek Pegawai Atasan...Skim Berbaik Pegawai Atasan...heheheheh

ramirez86
30-11-2011, 09:43 PM
boleh rujuk kat sini..saya pon baru dengar taklimat SBPA..kalau tersilap maaf la..

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=287754&page=23

ramirez86
30-11-2011, 09:43 PM
Pekeliling akan keluar 5 Disember 2012..

soulsix
30-11-2011, 09:48 PM
bro,aku bkn nak potong stim ko,
tp apa yg aku nak ckp ni,
apalah gunanya gaji naik mencanak kalo krja ko dah x secure? bila2 masa je boleh kena BUANG.ko suarakan pendapat ko,bercanggah lak ngan bos ko,bos ko xsuka ko, dia bg SKT ko 70,u can kiss goodbye to your job.bos ko nak susahkan ko sikit plak,dia bg markah 80,gaji xnaik.

kalo ko krja gov,aku rasa ko akan tahu sistem markah SKT ni telus or x kan?ada org krja mcm nak rak, tp sbb xbaik or sebulu ngan bos or penjilat bos,markah sikit,ada org krja cam hampeh,tp ircond baekkkkkk pnya,markah cemerlang.

so, renung2 kan.terus terang aku ckp,under pentadbiran skrg,aku nak buat hutang jangka panjang (rumah) pun aku risau,risau kot2 kedepan2 dah xbekerja.
tp aku prcaya,REZEKI ALLAH yg berikan,bkn bos aku.
aku percaya sistem penilaian SKT akan ada rombakan juga. kalau tak dirombak pun at least penilaian lebih telus, yg mana pegawai yg dinilai perlu dimaklumkan markah yg dia dpt dpd penilai pertama sebelum disahkan penilai kedua. yg sekarang ni byk berlaku, pegawai dinilai taktahu markah. itu yg terjadi kes boss dengki anak buah tu. mcm shial kan

syuq79
30-11-2011, 09:51 PM
yg aku tahu,geng2 kupek tu sibuk2 nak mansuhkan SSM sbb golongan2 tertentu (yg veteran la) dah xpandai nak jawab soalan exam,diaorg xpuas hati.so, sibukla fight suruh mansuhkan SSM
so, inilah hasilnya.SBPA (Skim Bodek Pegawai Atasan)

perghh..mmg tepatla..Skim Bodek Pegawai Atasa.. hehhe

Oyster
30-11-2011, 10:06 PM
7.Ada jawatan akan dijumud@digabung@dimansuhkan dalam SBPA.

betullah kerajaan nak kurangkan kakitangan.. sekolah dah kena tempias.. semua jawatan khas seperti guru data & guru media akan kena mengajar sepergi guru akademik selepas ni.

Mulai 2014, penilaian Menengah rendah (PMR) mansuh sepenuhnya.. mulai tahun depan murid Tahun 1 dan Tingkatan 1.. tiada sebarang ujian mahupun peperiksaan.. masak la cikgu2.. nak memaksa murid melaksanakan Penilaian Berasaskan sekolah bagi semua subjek yang akan dinilai berdasarkan BAND 1- 6.

Gaji naik sikit (alhamdulillah)... beban naik banyak.. hehehe

murid tahun 1 dah pun laksanakan band 1-6 nih tahun nih... http://apps.moe.gov.my/sppbs/

arumbulak
30-11-2011, 10:15 PM
nie yg aku dpt dr kelab guru malaysia..

BERIKUT MAKLUMAT TERKINI BERKAITAN SKIM SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM (SBPA) 2011 : Semua kenaikan pangkat tidak lagi bergantung kepada kekosongan jawatan tetapi bergantung kepada tahap prestasi dan syarat kelayakan... Seseorang guru boleh mencapapai ke tahap DG 54 ( 1-6 ) setelah 25 tahun berkhidmat... Syarat sah d...lm perkhidmatan hanya 6 BULAN dan 5 HARI menduduki KURSUS INDUKSI... Kenaikan pangkat daripada : DG 1-1 ke DG 1-2 = 8 tahun, DG 1-2 ke DG 1-4 = 8 tahun, DG 1-4 ke DG 1-5 = 6 tahun dan DG 1-5 ke DG 1-6 = 3 tahun sahaja Kenaikan tahunan untuk : DG 41... RM 230 DG 44...RM 250 DG 48...RM 270 DG 52...RM 290 DG 54...RM 320 GAJI PERMULAAN : DG 41 ( DG 1-1 ) RM 1925....maksimum RM 6220 DG 44 ( DG 1-2 ) RM 2985....maksimum RM 7235 DG 48 ( DG 1-4 ) RM 4390....maksimum RM 8710 DG 52 ( DG 1-5 ) RM 5260....maksimum RM 9610 DG 54 ( DG 1-6 ) RM 7025....maksimum RM 11,505 Gaji kakitangan awam akan disemak setiap 3 tahun sekali, bermakna 2015 ada lagi semakan, demikian juga pada 2018... Pada 2013 dan 2016 kadar elaun akan disemak semula, dan pada 2014 dan 2017 pelarasan gaji akan dilakukan bergantung kepada kedudukan kewangan kerajaan supaya menjelang 2020 pendapatan perkapitan kakitangan awam pada 2020 adalah USD15,000... * Selepas ini tiada lagi gred DG 41, 44, 48, 52, dan 54.... semua gred DG itu diganti dengan 1-1,1-2,1-4,1-5 dan 1-6.....( 1-3 tak ada )... MOGA PERKONGSIAN INI BERMANFAAT UTK. SEMUA...

CikguMusi
30-11-2011, 10:27 PM
macam-macam mazhab ada...apa-apa tunggu dari JPA dan KPM...sambil menunggu komen-komen anda semua

CikguMusi
30-11-2011, 10:28 PM
semoga dapat berita yang menggembirakan...

pahunk06
30-11-2011, 11:38 PM
bahaya la pulk....dah x syok nnti nk bekerja...ada mistake sket abeh la...adehhhhh...tq 4 the info!

pahunk06
30-11-2011, 11:40 PM
[QUOTE=shahfarinahmad;11497270]bro,aku bkn nak potong stim ko,
tp apa yg aku nak ckp ni,
apalah gunanya gaji naik mencanak kalo krja ko dah x secure? bila2 masa je boleh kena BUANG.ko suarakan pendapat ko,bercanggah lak ngan bos ko,bos ko xsuka ko, dia bg SKT ko 70,u can kiss goodbye to your job.bos ko nak susahkan ko sikit plak,dia bg markah 80,gaji xnaik.

kalo ko krja gov,aku rasa ko akan tahu sistem markah SKT ni telus or x kan?ada org krja mcm nak rak, tp sbb xbaik or sebulu ngan bos or penjilat bos,markah sikit,ada org krja cam hampeh,tp ircond baekkkkkk pnya,markah cemerlang.

so, renung2 kan.terus terang aku ckp,under pentadbiran skrg,aku nak buat hutang jangka panjang (rumah) pun aku risau,risau kot2 kedepan2 dah xbekerja.



tq bro!apapun kerja biar ikhlas n mohon doa dari Allah..InsyaAllah xperlu dirisaukan selagi kita brada di landasan yang betul dan diredhaiNya..:)

SayaBudakBaruBelajar
01-12-2011, 12:19 AM
tgu jela pekeliling kluar....

MOD jr.
01-12-2011, 12:25 AM
rupernya 3 golongan je yg dinilai berdasarkan SKT ni... fuh lega sket dengar...

Ran
01-12-2011, 09:50 AM
rupernya 3 golongan je yg dinilai berdasarkan SKT ni... fuh lega sket dengar...

Sape 3 golongn tu bro..cuba cerahkn lagi..:)

msazmer
01-12-2011, 09:50 AM
nie yg aku dpt dr kelab guru malaysia..

BERIKUT MAKLUMAT TERKINI BERKAITAN SKIM SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM (SBPA) 2011 : Semua kenaikan pangkat tidak lagi bergantung kepada kekosongan jawatan tetapi bergantung kepada tahap prestasi dan syarat kelayakan... Seseorang guru boleh mencapapai ke tahap DG 54 ( 1-6 ) setelah 25 tahun berkhidmat... Syarat sah d...lm perkhidmatan hanya 6 BULAN dan 5 HARI menduduki KURSUS INDUKSI... Kenaikan pangkat daripada : DG 1-1 ke DG 1-2 = 8 tahun, DG 1-2 ke DG 1-4 = 8 tahun, DG 1-4 ke DG 1-5 = 6 tahun dan DG 1-5 ke DG 1-6 = 3 tahun sahaja Kenaikan tahunan untuk : DG 41... RM 230 DG 44...RM 250 DG 48...RM 270 DG 52...RM 290 DG 54...RM 320 GAJI PERMULAAN : DG 41 ( DG 1-1 ) RM 1925....maksimum RM 6220 DG 44 ( DG 1-2 ) RM 2985....maksimum RM 7235 DG 48 ( DG 1-4 ) RM 4390....maksimum RM 8710 DG 52 ( DG 1-5 ) RM 5260....maksimum RM 9610 DG 54 ( DG 1-6 ) RM 7025....maksimum RM 11,505 Gaji kakitangan awam akan disemak setiap 3 tahun sekali, bermakna 2015 ada lagi semakan, demikian juga pada 2018... Pada 2013 dan 2016 kadar elaun akan disemak semula, dan pada 2014 dan 2017 pelarasan gaji akan dilakukan bergantung kepada kedudukan kewangan kerajaan supaya menjelang 2020 pendapatan perkapitan kakitangan awam pada 2020 adalah USD15,000... * Selepas ini tiada lagi gred DG 41, 44, 48, 52, dan 54.... semua gred DG itu diganti dengan 1-1,1-2,1-4,1-5 dan 1-6.....( 1-3 tak ada )... MOGA PERKONGSIAN INI BERMANFAAT UTK. SEMUA...

berpinau bijik mata nk baca..huhuh...ape2 pun naik jugak tu...naik gaji keje pun bertimbun...:-?

Ariff81
01-12-2011, 10:17 AM
ada update trbaru ke, share la, hari ni dh 1 hb,
dh keluar ke pekeliling penuh sbpa tu?

toyist83
01-12-2011, 10:17 AM
nie yg aku dpt dr kelab guru malaysia..

BERIKUT MAKLUMAT TERKINI BERKAITAN SKIM SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM (SBPA) 2011 : Semua kenaikan pangkat tidak lagi bergantung kepada kekosongan jawatan tetapi bergantung kepada tahap prestasi dan syarat kelayakan... Seseorang guru boleh mencapapai ke tahap DG 54 ( 1-6 ) setelah 25 tahun berkhidmat... Syarat sah d...lm perkhidmatan hanya 6 BULAN dan 5 HARI menduduki KURSUS INDUKSI... Kenaikan pangkat daripada : DG 1-1 ke DG 1-2 = 8 tahun, DG 1-2 ke DG 1-4 = 8 tahun, DG 1-4 ke DG 1-5 = 6 tahun dan DG 1-5 ke DG 1-6 = 3 tahun sahaja Kenaikan tahunan untuk : DG 41... RM 230 DG 44...RM 250 DG 48...RM 270 DG 52...RM 290 DG 54...RM 320 GAJI PERMULAAN : DG 41 ( DG 1-1 ) RM 1925....maksimum RM 6220 DG 44 ( DG 1-2 ) RM 2985....maksimum RM 7235 DG 48 ( DG 1-4 ) RM 4390....maksimum RM 8710 DG 52 ( DG 1-5 ) RM 5260....maksimum RM 9610 DG 54 ( DG 1-6 ) RM 7025....maksimum RM 11,505 Gaji kakitangan awam akan disemak setiap 3 tahun sekali, bermakna 2015 ada lagi semakan, demikian juga pada 2018... Pada 2013 dan 2016 kadar elaun akan disemak semula, dan pada 2014 dan 2017 pelarasan gaji akan dilakukan bergantung kepada kedudukan kewangan kerajaan supaya menjelang 2020 pendapatan perkapitan kakitangan awam pada 2020 adalah USD15,000... * Selepas ini tiada lagi gred DG 41, 44, 48, 52, dan 54.... semua gred DG itu diganti dengan 1-1,1-2,1-4,1-5 dan 1-6.....( 1-3 tak ada )... MOGA PERKONGSIAN INI BERMANFAAT UTK. SEMUA...

:)cgrock:)cgrock:)cgrock

..

Ran
01-12-2011, 10:51 AM
ada update trbaru ke, share la, hari ni dh 1 hb,
dh keluar ke pekeliling penuh sbpa tu?

Ada org ckp 5hb lak kuar..ntahlaa..byk benar spekulasi psl skim nih..nape laa blh jd suspen gini..padahal biasa2 jer pun..huhu

timur & barat
01-12-2011, 10:58 AM
Assalamualaikum w.b.t, salam sejahtera n selamat petang..

alhamdulillah,rezeki saya baru disahkan dalam perkhidmatan hari ini.

Setelah berbincang dengan tuan saya..dan juga info dari pihak JPA sendiri..saya ingin rumus dan betulkan apa yg saya post sebelum ini..tetapi sekiranya pekeliling keluar n saya post salah..sepuluh jari saya susun..ini adalah penerangan tuan saya kepada unit kami pagi tadi.

1.Akan wujud pelbagai lapisan gred spt berikut (secara kasar)

i. Premier
ii. Jusa
iii. Pengurusan Tinggi
iv. Pengurusan dan Profesional
v. Pelaksana

Penilaian Markah Penjawat Awam
markah penilaian akan menentukan kenaikan gaji penjawat awam, secara kasar akan di nilai seperti berikut
a. Markah 95% keatas - kenaikan gaji adalah 15 %
b. Markah 85%-95% - kenaikan gaji adalah 8%
c. Markah 75 % - tiada kenaikan
d. Markah 70 % - di syorkan tamat perkhidmatan

Pemarkahan diatas adalah Key Performance Index @ (KPI)..sy pernah keje swasta..bonus tahunan akan dinilai dengan KPI.

Mereka yg terlibat dengan PGT 5,8,15 % ini adalah dari golongan
i. Premier
ii. Jusa
iii. Pengurusan Tinggi sahaja.

Ini berikutan gaji mereka dalam SBPA cuma ada minima dan maksima. Struktur penjawat awam lain adalah mengikut PGT SBPA (sistem gaji sebaris).

2. Fungsi jabatan yang bertindih dikecilkan skop (digabungkan).

3. Pewujudan Anugerah PPC (Pingat Pekerja Cemerlang):

i.Cemerlang dalam perkhidmatan
ii.Aktif dalam aktiviti masyarakat dan sukan
iii.Mengharumkan nama negara

4. Pencen dibayar pada umur 55 tahun (lagi info berkaitan akan diupdate).

5. Semakan Elaun & Kemudahan pada 2013 dan Semakan Pelarasan Gaji pada 2014.

6. Pegawai awam menolak SBPA : --> Kekal secara KUP dalam SSM & Terima gaji SSM.

7.Ada jawatan akan dijumud@digabung@dimansuhkan dalam SBPA.

8.Bagi skim perkhidmatan yang DIKEKALKAN dalam SBPA,sekiranya menolak SBPA;kekal dalam skim SSM,terima gaji SSM,naik pangkat dalam SSM.

**9. Kaedah Pengiraan Gaji Baru SBPA. Gaji sekarang akan diberikan satu kenaikan dalam skel gaji SSM. kemudian akan diselaraskan pada mata gaji sama @ tertinggi berhampiran dalam sistem gaji sebaris SBPA. Confius ke..sy simplifykan base on gred N17.

Gaji SSM

JADUAL GAJI : N17 P1:
T1 820.38
T2 870.29
T3 920.20
T4 970.11
T5 1020.02
T6 1069.90

Jadi untuk jadual baru gaji SBPA..katakan gaji saya sekarang P1T3 920.20..saya dapat satu anjakan gaji ke T4 terlebih dahulu..
maknanya gaji saya 970.11..selepas itu gaji saya akan diselaraskan ke mata gaji sama @ terhampir dalam SBPA iaitu T2 Rm 1,050. Sedikit hint gaji N17 SBPA.

Gaji SBPA

JADUAL GAJI : N17
T1 955
T2 1050
T3 1145
T4 1240
T5 1335
T6 1430

Penat dah..nanti akan diupdate lagi..mereka2 terutamanya cikgu2 yang telah mendengar taklimat mungkin boleh menambahbaik @ membetulkan penerangan bos saya ini.. Sekian.
Betol nih....
ptg smlm aku meeting dgn Bos aku...dia bru blik meeting kat KDN
dia bgtau berkenaan SBPA mmg mcm nih....:-?:o
ps: xjadi aku nk buka thread...:">

MOD jr.
01-12-2011, 11:02 AM
kalau ikut kiraan kenaikan gaji yg bro ramirez tu... cam pelik sket la sebab... kalau skang gaji 970.11 pastu satu kenaikan jadi 1020.02

ikut sbpa pulak nakkan yg terhampir @ sama

so jadi rm1050 jugak (T2 - skim baru SBPA )... cam tak fair je compare ngan basic rm920 yg bro ramirez kasi contoh tu

zack fibonasi
01-12-2011, 11:06 AM
tunggu....adakah kita akan dilembukan kan oleh kepala lembu......adesss...kene tipu jek kita ni

ucop05
01-12-2011, 11:38 AM
apakebende la semua ni...langsung aku tak paham..hahaha

aim02Aug
01-12-2011, 04:02 PM
sistem ni aku pon suka... tapi yg kaki bodek x suka lar... sbb tu dorg bodek utk hapuska sistem ni... huhuhu

Penilaian terlalu subjektif nih susah+bahaya...:D

bazsh
01-12-2011, 04:09 PM
Guna penilaian utk kenaikan gaji nnt mesti akn timbul ketidakpuasan hati

arfan
01-12-2011, 04:24 PM
sistem sbpa br ni pun ramai yg xpaham lg.. aritu aku gi meeting utk guna sistem online sbpa dgn pegawai sumber manusia pun tak bape nak paham...
lg pun sistem sbpa xsiap lg.. paling awal 1/12/11 atau paling lewat 31/12/11 utk launch sistem sbpa ni

hisyam5789
01-12-2011, 05:00 PM
15hb ni dah lunch untuk terima atau tidak SBPA ni...pastu baru teringat dengar ada beberapa kementerian atau pekerjaan yang akan mendadak naik gajinya.antaranya polis,askar,imigrasen,kastam...

hondasamah
01-12-2011, 06:15 PM
Yang br2 ni dok bising satu kampung pasal guru paling tinggi naik gaji..salah ler....ish..ish..

msazmer
01-12-2011, 06:31 PM
Yang br2 ni dok bising satu kampung pasal guru paling tinggi naik gaji..salah ler....ish..ish..

ntah diorang tu...bising je...DG41 naik rm230 je pun...:">

zinedine
01-12-2011, 06:42 PM
yg aku tahu,geng2 kupek tu sibuk2 nak mansuhkan SSM sbb golongan2 tertentu (yg veteran la) dah xpandai nak jawab soalan exam,diaorg xpuas hati.so, sibukla fight suruh mansuhkan SSM
so, inilah hasilnya.SBPA (Skim Bodek Pegawai Atasan)

Wah!!!! Terbaik ar shah.

SBPA = Skim Bodek Pegawai Atasan

pundiemas
01-12-2011, 07:38 PM
Aku susun semula supaya senang baca :


BERIKUT MAKLUMAT TERKINI BERKAITAN SKIM SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM (SBPA) 2011 :

Semua kenaikan pangkat tidak lagi bergantung kepada kekosongan jawatan tetapi bergantung kepada tahap prestasi dan syarat kelayakan...

Seseorang guru boleh mencapapai ke tahap DG 54 ( 1-6 ) setelah 25 tahun berkhidmat... Syarat sah d...lm perkhidmatan hanya 6 BULAN dan 5 HARI menduduki KURSUS INDUKSI...

Kenaikan pangkat daripada :
DG 1-1 ke DG 1-2 = 8 tahun,
DG 1-2 ke DG 1-4 = 8 tahun,
DG 1-4 ke DG 1-5 = 6 tahun
DG 1-5 ke DG 1-6 = 3 tahun

Kenaikan tahunan untuk :

DG 41...RM 230
DG 44...RM 250
DG 48...RM 270
DG 52...RM 290
DG 54...RM 320

GAJI PERMULAAN :

DG 41 ( DG 1-1 ) RM 1925....maksimum RM 6220
DG 44 ( DG 1-2 ) RM 2985....maksimum RM 7235
DG 48 ( DG 1-4 ) RM 4390....maksimum RM 8710
DG 52 ( DG 1-5 ) RM 5260....maksimum RM 9610
DG 54 ( DG 1-6 ) RM 7025....maksimum RM 11,505

Gaji kakitangan awam akan disemak setiap 3 tahun sekali, bermakna 2015 ada lagi semakan, demikian juga pada 2018...

Pada 2013 dan 2016 kadar elaun akan disemak semula,

Pada 2014 dan 2017 pelarasan gaji akan dilakukan bergantung kepada kedudukan kewangan kerajaan supaya menjelang 2020 pendapatan perkapitan kakitangan awam pada 2020 adalah USD15,000...

• Selepas ini tiada lagi gred DG 41, 44, 48, 52, dan 54.... semua gred DG itu diganti dengan 1-1,1-2,1-4,1-5 dan 1-6.....( 1-3 tak ada )...

• MOGA PERKONGSIAN INI BERMANFAAT UTK. SEMUA...

kainlangsir
01-12-2011, 07:43 PM
Gaji tahunan naik 230 setahun...fuf...aku nyer sekarang dalam 90 shj..hehehe....aku musti piley...

azlan2812842002
01-12-2011, 07:46 PM
15hb ni dah lunch untuk terima atau tidak SBPA ni...pastu baru teringat dengar ada beberapa kementerian atau pekerjaan yang akan mendadak naik gajinya.antaranya polis,askar,imigrasen,kastam...

mner dpt info ni bro?

niagaqaseh
01-12-2011, 07:51 PM
Aku susun semula supaya senang baca :


BERIKUT MAKLUMAT TERKINI BERKAITAN SKIM SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM (SBPA) 2011 :

Semua kenaikan pangkat tidak lagi bergantung kepada kekosongan jawatan tetapi bergantung kepada tahap prestasi dan syarat kelayakan...

Seseorang guru boleh mencapapai ke tahap DG 54 ( 1-6 ) setelah 25 tahun berkhidmat... Syarat sah d...lm perkhidmatan hanya 6 BULAN dan 5 HARI menduduki KURSUS INDUKSI...

Kenaikan pangkat daripada :
DG 1-1 ke DG 1-2 = 8 tahun,
DG 1-2 ke DG 1-4 = 8 tahun,
DG 1-4 ke DG 1-5 = 6 tahun
DG 1-5 ke DG 1-6 = 3 tahun

Kenaikan tahunan untuk :

DG 41...RM 230
DG 44...RM 250
DG 48...RM 270
DG 52...RM 290
DG 54...RM 320

GAJI PERMULAAN :

DG 41 ( DG 1-1 ) RM 1925....maksimum RM 6220
DG 44 ( DG 1-2 ) RM 2985....maksimum RM 7235
DG 48 ( DG 1-4 ) RM 4390....maksimum RM 8710
DG 52 ( DG 1-5 ) RM 5260....maksimum RM 9610
DG 54 ( DG 1-6 ) RM 7025....maksimum RM 11,505

Gaji kakitangan awam akan disemak setiap 3 tahun sekali, bermakna 2015 ada lagi semakan, demikian juga pada 2018...

Pada 2013 dan 2016 kadar elaun akan disemak semula,

Pada 2014 dan 2017 pelarasan gaji akan dilakukan bergantung kepada kedudukan kewangan kerajaan supaya menjelang 2020 pendapatan perkapitan kakitangan awam pada 2020 adalah USD15,000...

• Selepas ini tiada lagi gred DG 41, 44, 48, 52, dan 54.... semua gred DG itu diganti dengan 1-1,1-2,1-4,1-5 dan 1-6.....( 1-3 tak ada )...

• MOGA PERKONGSIAN INI BERMANFAAT UTK. SEMUA...



ini yg siswazah......PPPLD punye tiada info ke

CikguMusi
01-12-2011, 07:57 PM
15hb ni dah lunch untuk terima atau tidak SBPA ni...pastu baru teringat dengar ada beberapa kementerian atau pekerjaan yang akan mendadak naik gajinya.antaranya polis,askar,imigrasen,kastam...

kastam pun naik mendadak...alhamdulillah...
dapatlah elaun tambahan dariorang rumah...kikiki

satriahitam
01-12-2011, 08:50 PM
setiap kenaikan tu ada kebaikannya... tul tak.. x caya cuba risik peniaga kedai makan... diaorg pun dah cadang2 nak naikkan rege makanan kononya bahan mentah dah nak naik pada krismas nanti.... dpt sini tolak sana la gaji nie nnt....kedai mamak pun dah bising2 nak naikkan takat 20 sen utk tiap barang... huhuhuhu.. gumbira dlm sedih la kita rakyat marhaen nie....

hondasamah
01-12-2011, 08:50 PM
kastam pun naik mendadak...alhamdulillah...
dapatlah elaun tambahan dariorang rumah...kikiki

yg aku geram sangat ramai dok pertikai kerja guru...tngok2 kastam dan polis paling tinggi naik...aku pun tumpang gembira ...dok perlu nok dengki2......

msazmer
01-12-2011, 08:51 PM
setiap kenaikan tu ada kebaikannya... tul tak.. x caya cuba risik peniaga kedai makan... diaorg pun dah cadang2 nak naikkan rege makanan kononya bahan mentah dah nak naik pada krismas nanti.... dpt sini tolak sana la gaji nie nnt....kedai mamak pun dah bising2 nak naikkan takat 20 sen utk tiap barang... huhuhuhu.. gumbira dlm sedih la kita rakyat marhaen nie....

Betul tu...aku blk penang baru2 ni milo ais bungkus rm2.00....:(scam

qba437
01-12-2011, 08:55 PM
ini yg siswazah......PPPLD punye tiada info ke

dia kira skali gus..PPPLD ke..PPPS ke..PPSMI ke..skali dalam satu baris..bukan ikut senioriti..tapi berdasarkan prestasi..jika sorang guru diploma prestasi dia baik dari guru degree..maka dia berhak dapat kenaikan tuh..:)paid

satriahitam
01-12-2011, 08:56 PM
Betul tu...aku blk penang baru2 ni milo ais bungkus rm2.00....:(scam

Tu masa blum naik gaji lagi.. nnt dah naik gaji mau cecah RM2.50 sebungkus....~X(

qba437
01-12-2011, 08:57 PM
tak silap aku..dalam SBPA..SKT berdasarkan online..maknanya bukan KJ jer tau..1Malaysia akan tahu..:-?

toyist83
01-12-2011, 09:05 PM
dia kira skali gus..PPPLD ke..PPPS ke..PPSMI ke..skali dalam satu baris..bukan ikut senioriti..tapi berdasarkan prestasi..jika sorang guru diploma prestasi dia baik dari guru degree..maka dia berhak dapat kenaikan tuh..:)paid

mu tahu ke gapo PPSMI tu..
apa kaitan PPSMI dgn kenaikan gaji,gaji sebaris tu..

..

car_they
01-12-2011, 09:10 PM
mu tahu ke gapo PPSMI tu..
apa kaitan PPSMI dgn kenaikan gaji,gaji sebaris tu..

..
hanya mampu tersenyum.. ppsmi tu kan dah hapus dah boh.. ppsmi tu apa ek..hahahhaha:eek::eek:

msazmer
01-12-2011, 09:17 PM
mu tahu ke gapo PPSMI tu..
apa kaitan PPSMI dgn kenaikan gaji,gaji sebaris tu..

..

aku rasa dia tau la...korang ni pun...member nk melawak je tu...:)):))

aiman27
01-12-2011, 09:28 PM
kpd yg lama lg nak pencen dlm skim perkidmatan awam aku sarankan pilih aje skim SBPA sbb nak tgu pencen dah tentu akan keluar skim baru plk dikemudian hari. kalu xpilih yg ni mgkin kemudian hari kt xdpt pilihan yg akan keluar pd masa hadapan

car_they
01-12-2011, 09:35 PM
kalau betul dilaksanakan 100%,
mmg bagus...mane2 staf yg dok melepak
baik benti jer...dah terlalu selesa
sgt dlm gomen...
bg aku xpayah nk ngampu bos ker apa...
kalu kerja kita bagus, bos nampak....
markah tue sendiri dtg dari kita...

yang selal melepak yah yah susah2 pk..
stay jer ngan sistem lama selamat...
hahahahah.....
tok leh pecat sesuka hati... lagi secure,,,
:eek::eek::eek:

eez99
01-12-2011, 09:46 PM
kastam pun naik mendadak...alhamdulillah...
dapatlah elaun tambahan dariorang rumah...kikiki

owhh..org umah cikgu keje kastam la eh?hehehe...Tahniah kalo naik ngn banyaknye...hehehe :)cgrock

biskutmerry
02-12-2011, 01:26 AM
http://img196.imageshack.us/img196/9292/gajisbpa2012.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/196/gajisbpa2012.jpg/)

Pekeliling Gaji SBPA 2012 baru akan keluar tidak lama sahaja lagi disebabkan Rang Undang- Undang Pembekalan 2012 telah pun diluluskan di Dewan Rakyat pada 23/11/2011 jam 10:33 malam yang lalu. Dan….antara perkongsian maklumat yang kami terima setakat ini berkenaan dengan dengan sistem gaji SBPA baru 2012 ialah :

1) Skim Gaji SBPA 2012 Baru: “Exit Policy”

Mana-mana kakitangan kerajaan yang dinilai tidak mampu menjalankan tugas secara fizikal dan mental, akan disarankan supaya berhenti. Manakala kepada kakitangan kerajaan yang cemerlang tetapi disebabkan tiada promotion jawatan dalam organisasi tersebut, anda dinasihatkan supaya bersara dengan berbekalkan PERKS yang lumayan.

Walaubagaimanapun, kepada sesiapa yang berada dalam pengurusan premier dijangka agak kurang selamat. Pencapaian mereka ini akan diukur berdasarkan outcome & kesan, bukan lagi output seperti yang sebelumnya.

2) Skim Gaji SBPA 2012 Baru: Pengredan Semula Jawatan

Akan wujud pelbagai lapisan gred seperti berikut (secara kasar) :

Premier
Jusa
Pengurusan Tinggi
Pengurusan dan Profesional
Pelaksana

Kalau diikutkan gred Premier dan Pelaksana adalah merupakan gred baru yg diwujudkan bagi mewujudkan kategori penjawat awam yang telah digred semula mengikut keperluan organisasi.

Maksudnya kalau ambil gred bawah sekali iaitu Pelaksana, seseorang yang sekarang ini hanya bertugas sebagai pemandu, kenalah ada multiskill, mampu buat kerja tambahan yang lain seperti jadi tukang bancuh kopi, tukang photostat, tukang taip, tukang angkat telepon dan lain-lain lepas ini.

3) Skim SBPA Gaji Baru 2012. Penilaian Markah Penjawat Awam

Bagi sistem gaji SBPA yang baru ini, markah penilaian akan menentukan kenaikan gaji penjawat awam. Secara kasar akan dinilai seperti berikut :

Markah 95% keatas – kenaikan gaji adalah 15 %
Markah 85%-95% – kenaikan gaji adalah 8%
Markah 75 % – tiada kenaikan
Markah 70 % – disyorkan tamat perkhidmatan

4) Jadual Gaji SBPA 2012 Baru : Sistem Gaji Baru

Mengikut formula yang digunakan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) selepas menjalankan kajian, secara kasarnya, gaji penjawat awam bermula daripada jawatan KSN adalah seperti berikut :

Ketua Setiausaha Negara – RM50,ooo
Premier – RM40,000
Jusa C – RM12,000
Pengurusan & Profesional – RM6,000
Pelaksana – RM3,000

P/S : Jikalau ada maklumat yang ingin dikongsikan berkenaan dengan Sistem Gaji SBPA (Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam) 2012 yang baru ini, dipersilakan untuk dibincangkan bersama.

PP/S : Ada maklumat tidak rasmi yang kami perolehi, ada yang maklumat yang sudah hampir pasti akan dilaksanakan. Walaubagaimanapun, setakat ini, apa pandangan anda “cakap-cakap” berkenaan dengan skim gaji SBPA 2012 yang baru ini?

biskutmerry
02-12-2011, 01:27 AM
gaji-gaji hiihihihi

balang
02-12-2011, 01:28 AM
aduyaii...berapa banyak thread camni broo...pening kepala membaca semua sama jeq...

biskutmerry
02-12-2011, 01:29 AM
pekeliling baru kuar nie gaji naik berdasarkan markah pernilaian hampehh!!!!

kalau camni orang pandai bodek bos la naik kalau xpandai bodek xnaik ler huhuhu

achok
02-12-2011, 01:31 AM
http://img196.imageshack.us/img196/9292/gajisbpa2012.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/196/gajisbpa2012.jpg/)

Pekeliling Gaji SBPA 2012 baru akan keluar tidak lama sahaja lagi disebabkan Rang Undang- Undang Pembekalan 2012 telah pun diluluskan di Dewan Rakyat pada 23/11/2011 jam 10:33 malam yang lalu. Dan….antara perkongsian maklumat yang kami terima setakat ini berkenaan dengan dengan sistem gaji SBPA baru 2012 ialah :

1) Skim Gaji SBPA 2012 Baru: “Exit Policy”

Mana-mana kakitangan kerajaan yang dinilai tidak mampu menjalankan tugas secara fizikal dan mental, akan disarankan supaya berhenti. Manakala kepada kakitangan kerajaan yang cemerlang tetapi disebabkan tiada promotion jawatan dalam organisasi tersebut, anda dinasihatkan supaya bersara dengan berbekalkan PERKS yang lumayan.

Walaubagaimanapun, kepada sesiapa yang berada dalam pengurusan premier dijangka agak kurang selamat. Pencapaian mereka ini akan diukur berdasarkan outcome & kesan, bukan lagi output seperti yang sebelumnya.

2) Skim Gaji SBPA 2012 Baru: Pengredan Semula Jawatan

Akan wujud pelbagai lapisan gred seperti berikut (secara kasar) :

Premier
Jusa
Pengurusan Tinggi
Pengurusan dan Profesional
Pelaksana

Kalau diikutkan gred Premier dan Pelaksana adalah merupakan gred baru yg diwujudkan bagi mewujudkan kategori penjawat awam yang telah digred semula mengikut keperluan organisasi.

Maksudnya kalau ambil gred bawah sekali iaitu Pelaksana, seseorang yang sekarang ini hanya bertugas sebagai pemandu, kenalah ada multiskill, mampu buat kerja tambahan yang lain seperti jadi tukang bancuh kopi, tukang photostat, tukang taip, tukang angkat telepon dan lain-lain lepas ini.

3) Skim SBPA Gaji Baru 2012. Penilaian Markah Penjawat Awam

Bagi sistem gaji SBPA yang baru ini, markah penilaian akan menentukan kenaikan gaji penjawat awam. Secara kasar akan dinilai seperti berikut :

Markah 95% keatas – kenaikan gaji adalah 15 %
Markah 85%-95% – kenaikan gaji adalah 8%
Markah 75 % – tiada kenaikan
Markah 70 % – disyorkan tamat perkhidmatan

4) Jadual Gaji SBPA 2012 Baru : Sistem Gaji Baru

P1 Cuma RM19 Sebulan! 1Mbps, 2GB, Modem Percuma, Tiada Kontrak.
Mengikut formula yang digunakan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) selepas menjalankan kajian, secara kasarnya, gaji penjawat awam bermula daripada jawatan KSN adalah seperti berikut :

Ketua Setiausaha Negara – RM50,ooo
Premier – RM40,000
Jusa C – RM12,000
Pengurusan & Profesional – RM6,000
Pelaksana – RM3,000

P/S : Jikalau ada maklumat yang ingin dikongsikan berkenaan dengan Sistem Gaji SBPA (Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam) 2012 yang baru ini, dipersilakan untuk dibincangkan bersama.

PP/S : Ada maklumat tidak rasmi yang kami perolehi, ada yang maklumat yang sudah hampir pasti akan dilaksanakan. Walaubagaimanapun, setakat ini, apa pandangan anda “cakap-cakap” berkenaan dengan skim gaji SBPA 2012 yang baru ini?


polisi yg menarik :)):eek:
TT, - ko rembat sekali dgn iklan ke hapa?

biosumber
02-12-2011, 01:33 AM
polisi yg menarik :)):eek:
TT, - ko rembat sekali dgn iklan ke hapa?

aku pon nk hilite gak kat sini.. hahahha:eek::eek::eek:

zeman
02-12-2011, 01:38 AM
layan je la...indah khabar daari rupa biasanya

biskutmerry
02-12-2011, 01:39 AM
hahaha kesian kat org keje gomen huhuhu yela gaji berdasarkan markah pernilaian kalau xreti bodek bos maka xnaik ler gaji huhuhu 70% berhenti terus wakaka

biskutmerry
02-12-2011, 01:43 AM
haha sory teramik iklan sbb amik kat site je ni pakat mai copy n paste wakakaka

westgate_blowoff
02-12-2011, 01:55 AM
astrok ni TT..

md24
02-12-2011, 02:04 AM
aku pon nk hilite gak kat sini.. hahahha:eek::eek::eek:

kawan prasan jugak tadi..

hai lucu2..

:eek::eek::eek:

biskutmerry
02-12-2011, 08:00 AM
bumpppppppppppppp

satriahitam
02-12-2011, 08:15 AM
Copy dari CG.. pastu post kat tmpt lain... pastu copy dari tmpt lain... pastu masuk balik kat CG .. bnyk tread yg sama dengan copy yg sama....macam viral dah...

dinariraq2011
02-12-2011, 08:15 AM
syok gilaaaa org gomen....

qba437
02-12-2011, 08:18 AM
hahaha kesian kat org keje gomen huhuhu yela gaji berdasarkan markah pernilaian kalau xreti bodek bos maka xnaik ler gaji huhuhu 70% berhenti terus wakaka

bodek nih ada banyak macam cara..jadi pencacai pun kira bodek..rajin buat keje pun salah satu bodek..naikkan pretasi perkhidmatan awam tuh salah satu cara bodek..tapi kat negaraku nih..banyak yang jadi pencacai..maklum la..keje nak senang..tapi gaji nak besau..:))

e.k.
02-12-2011, 08:54 AM
apa da gaji paling tinggi ketua hakim negara bukannye KSN...berapa kali mau bagi tau la....tunggu je le pekeliling...yg pegi dengar taklimat pun blur

qba437
02-12-2011, 09:00 AM
apa da gaji paling tinggi ketua hakim negara bukannye KSN...berapa kali mau bagi tau la....tunggu je le pekeliling...yg pegi dengar taklimat pun blur

pulak dah..bukan KSN paling tinggi gaji dia dalam malaysia nih..Turus 1 tuh..:-?

msazmer
02-12-2011, 09:09 AM
tp ada jugak rumors yg mengatakan gaji cikgu tinggi lagi dari apa yg dibincangkan kat sini...hm...

zinedine
02-12-2011, 09:09 AM
pulak dah..bukan KSN paling tinggi gaji dia dalam malaysia nih..Turus 1 tuh..:-?

Pulak dah....bukan First Lady ke paling tinggi gaji dia dalam malaysia nih.. Turus 10 tuh :-?

qba437
02-12-2011, 09:12 AM
Pulak dah....bukan First Lady ke paling tinggi gaji dia dalam malaysia nih.. Turus 10 tuh :-?

pulak dah..aku ingatkan First Lady songlap duit rakyat..rupanya bergaji...jadi selama nih orang dok kata First Lady songlap duit adalah dusta dan fitnah rupanya..:eek::eek:

amey9916
02-12-2011, 09:13 AM
Aiyakkkk.. Brape byk thread da mau bincang benda ni...

qba437
02-12-2011, 09:14 AM
10hb nih ada la kuar pekeliling..boleh pakat baca..main cakap dengar nih payah sikit..

mr.dede
02-12-2011, 09:15 AM
bila pekeliling nak kuar ye.....ke najib tak sempat nak sign asek duk sibuk ngn perhimpunan ameno

qba437
02-12-2011, 09:15 AM
Aiyakkkk.. Brape byk thread da mau bincang benda ni...

viral topics..biasa la tuh..sambil2 nak "bogel"kan penjawat awam supaya dorang dapat malu..:))

mr.dede
02-12-2011, 09:15 AM
10hb nih ada la kuar pekeliling..boleh pakat baca..main cakap dengar nih payah sikit..

oh 10 hb?ok tq bos.noted

qba437
02-12-2011, 09:16 AM
bila pekeliling nak kuar ye.....ke najib tak sempat nak sign asek duk sibuk ngn perhimpunan ameno

bukan KSN ke yang sain bendalah nih..najib umum jer..:-?

azanney
02-12-2011, 09:23 AM
aku rasa dia tau la...korang ni pun...member nk melawak je tu...:)):))

lurus bendul...apa bole buat...:))

hemorrhage
02-12-2011, 09:34 AM
adeh...
viral btol topik ni ek...
ahkhakahhakhakhkah...

anyway...
ape yg aku tau...
mmg gaji ketua hakim negara lg beso dpd KSN...
dr segi susunan keutamaan persekutuan pon dia lg tggi dpd KSN...
n err KSN tu setau aku bkn turus 1...
jawatan KSN is KSN which is gred vu1...
bkn turus 1 ke 2 ke jusa ke...
bwh dia br turus 1 which is gred vu2...

notakaki : ni dpd ape yg kwn aku bgtau la... ~

sfauzie
02-12-2011, 10:13 AM
Bape byk topik la nak cerita pasal SBPA ni...

joeyss
02-12-2011, 10:56 AM
tp ada jugak rumors yg mengatakan gaji cikgu tinggi lagi dari apa yg dibincangkan kat sini...hm...

gaji tu maknya basic ke? ke campur semua menjadi gaji kasar? kenapa tak tanya doktor berapa gaji dia orang :-?

e.k.
02-12-2011, 10:58 AM
adeh...
viral btol topik ni ek...
ahkhakahhakhakhkah...

anyway...
ape yg aku tau...
mmg gaji ketua hakim negara lg beso dpd KSN...
dr segi susunan keutamaan persekutuan pon dia lg tggi dpd KSN...
n err KSN tu setau aku bkn turus 1...
jawatan KSN is KSN which is gred vu1...
bkn turus 1 ke 2 ke jusa ke...
bwh dia br turus 1 which is gred vu2...

notakaki : ni dpd ape yg kwn aku bgtau la... ~

cayo la din :)cgrock

joeyss
02-12-2011, 10:58 AM
Betul tu...aku blk penang baru2 ni milo ais bungkus rm2.00....:(scam

mak ai, kedai mamak ke bro? macam ni bawak 3in1 punya milo, lepas tu mintak air suam kat kedai mamak hehehe.. macam cite tangkai jering tu :))

joeyss
02-12-2011, 10:59 AM
macam-macam mazhab ada...apa-apa tunggu dari JPA dan KPM...sambil menunggu komen-komen anda semua

cikgu musi, macam kenal je :D

e.k.
02-12-2011, 11:00 AM
ops sorry double post

msazmer
02-12-2011, 11:05 AM
gaji tu maknya basic ke? ke campur semua menjadi gaji kasar? kenapa tak tanya doktor berapa gaji dia orang :-?

naik gaji mestilah basic...ada ke PM umum naik elaun masa Bajet itu hari?apa kene mengena doktor dgn cikgu?:-?

kainlangsir
02-12-2011, 11:08 AM
Aku susun semula supaya senang baca :


BERIKUT MAKLUMAT TERKINI BERKAITAN SKIM SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM (SBPA) 2011 :

Semua kenaikan pangkat tidak lagi bergantung kepada kekosongan jawatan tetapi bergantung kepada tahap prestasi dan syarat kelayakan...

Seseorang guru boleh mencapapai ke tahap DG 54 ( 1-6 ) setelah 25 tahun berkhidmat... Syarat sah d...lm perkhidmatan hanya 6 BULAN dan 5 HARI menduduki KURSUS INDUKSI...

Kenaikan pangkat daripada :
DG 1-1 ke DG 1-2 = 8 tahun,
DG 1-2 ke DG 1-4 = 8 tahun,
DG 1-4 ke DG 1-5 = 6 tahun
DG 1-5 ke DG 1-6 = 3 tahun

Kenaikan tahunan untuk :

DG 41...RM 230
DG 44...RM 250
DG 48...RM 270
DG 52...RM 290
DG 54...RM 320

GAJI PERMULAAN :

DG 41 ( DG 1-1 ) RM 1925....maksimum RM 6220
DG 44 ( DG 1-2 ) RM 2985....maksimum RM 7235
DG 48 ( DG 1-4 ) RM 4390....maksimum RM 8710
DG 52 ( DG 1-5 ) RM 5260....maksimum RM 9610
DG 54 ( DG 1-6 ) RM 7025....maksimum RM 11,505

Gaji kakitangan awam akan disemak setiap 3 tahun sekali, bermakna 2015 ada lagi semakan, demikian juga pada 2018...

Pada 2013 dan 2016 kadar elaun akan disemak semula,

Pada 2014 dan 2017 pelarasan gaji akan dilakukan bergantung kepada kedudukan kewangan kerajaan supaya menjelang 2020 pendapatan perkapitan kakitangan awam pada 2020 adalah USD15,000...

• Selepas ini tiada lagi gred DG 41, 44, 48, 52, dan 54.... semua gred DG itu diganti dengan 1-1,1-2,1-4,1-5 dan 1-6.....( 1-3 tak ada )...

• MOGA PERKONGSIAN INI BERMANFAAT UTK. SEMUA...

aku tak berapa faham dengan PPPLD ngan PPPS dikira sekali gus..maksud ko gaji PPPLD ngan PPPS sama je ke..:-?

msazmer
02-12-2011, 11:10 AM
aku tak berapa faham dengan PPPLD ngan PPPS dikira sekali gus..maksud ko gaji PPPLD ngan PPPS sama je ke..:-?

eh...tak kn kot...PPPS tu kn cikgu lepasan Ijazah...PPPLD tu cikgu Diploma...yg quote tu utk PPPS

odrie
02-12-2011, 11:18 AM
polisi yg menarik :)):eek:
TT, - ko rembat sekali dgn iklan ke hapa?

:eek::eek::eek:
lawak paling best hari ni!!
:eek::eek::eek:

odrie
02-12-2011, 11:20 AM
bila pekeliling nak kuar ye.....ke najib tak sempat nak sign asek duk sibuk ngn perhimpunan ameno


Pemakluman Awal Penempatan Dan Hebahan Serentak Pekeliling SBPA Di Portal/Laman Web JPA, MAMPU Dan Semua Kementerian

Sukacita dimaklumkan bahawa Pekeliling Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) akan ditempatkan dan dihebahkan secara serentak menerusi portal/laman web Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), MAMPU dan semua kementerian apabila tiba masanya nanti.:">:">

Semua penjawat awam adalah dinasihatkan untuk mengutamakan capaian terus ke portal/laman web kementerian masing-masing bagi memastikan proses hebahan Pekeliling SBPA ini berjalan dengan lebih lancar dan berkesan.

SUMBER (http://www.jpa.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=1253%3Apemakluman-awal-penempatan-dan-hebahan-serentak-pekeliling-sbpa-di-portallaman-web-jpa-mampu-dan-semua-kementerian&catid=126%3Ageneral&lang=ms)

mint
02-12-2011, 11:28 AM
Pulak dah....bukan First Lady ke paling tinggi gaji dia dalam malaysia nih.. Turus 10 tuh :-?

Wahahaha...statement paling x boley blah... :eek: :eek:

marvelous
02-12-2011, 11:29 AM
adusslah mcm2 lah korang ni..ada otak fikir lah...

kenaikan gaji yang begini akan melibatkan kos perbelanjaan mengurus yang tinggi dan kadar inflasi yang tinggi kepada negara...

sekadar nak sedapkan mimpi dan angan2 bolehlah yeer

Karim Pisang
02-12-2011, 11:42 AM
Ketua Setiausaha Negara – RM50,ooo
Premier – RM40,000
Jusa C – RM12,000
Pengurusan & Profesional – RM6,000
Pelaksana – RM3,000


Sebenarnya baru-baru ni pun aku ada dgr benda ni, P&P akan naik sekali ganda dr gaji asal. Kalau jadi Alhamdullilah, mmg byk la mencanak-canak naik nye, bkn seratus-dua ratus. Tp persoalannya, kerajaan ada duit ka? Jumlah kakitangan awam bukan 2,3 orang. Harap jadi kenyataan, sama-sama kita tunggu pekeliling bln 12 ni.

megatterawis
02-12-2011, 11:54 AM
TARIKH PERGERAKAN GAJI (TPG)

Tarikh Pergerakan Gaji Tahunan (TPG) dikekalkan kecuali:

i) pemindahan gaji yang melibatkan bracketing.

ii) bagi matagaji maksimum SSM – TPG baru ditetapkan pada
1 Januari.

IMBUHAN TETAP, ELAUN DAN KEMUDAHAN

(i) Pemberian Imbuhan Tetap, elaun dan kemudahan dikekalkan.

(ii) BIPK dan BISP - ditambat pada kadar berdasarkan gaji bulan Disember 2011 berasaskan kepada dasar tiada lagi elaun berdasarkan gaji

megatterawis
02-12-2011, 12:00 PM
TARIKH PERGERAKAN GAJI (TPG)

Tarikh Pergerakan Gaji Tahunan (TPG) dikekalkan kecuali:

i) pemindahan gaji yang melibatkan bracketing.

ii) bagi matagaji maksimum SSM – TPG baru ditetapkan pada
1 Januari.

IMBUHAN TETAP, ELAUN DAN KEMUDAHAN

(i) Pemberian Imbuhan Tetap, elaun dan kemudahan dikekalkan.

(ii) BIPK dan BISP - ditambat pada kadar berdasarkan gaji bulan Disember 2011 berasaskan kepada dasar tiada lagi elaun berdasarkan gaji

ape yg dh tgk td,yg duk atas makin senang lumayan gajinya,yg duk bwh naik gajinya ciput jeeeeeeeee

koboygurun
02-12-2011, 12:01 PM
Ketua Setiausaha Negara – RM50,ooo
Premier – RM40,000
Jusa C – RM12,000
Pengurusan & Profesional – RM6,000
Pelaksana – RM3,000

kalu betul ini terjadi dan
pelarasan berkuatkuasa januari 2012,
alhamdulillah....

mr_xhizors
02-12-2011, 12:02 PM
Sebenarnya baru-baru ni pun aku ada dgr benda ni, P&P akan naik sekali ganda dr gaji asal. Kalau jadi Alhamdullilah, mmg byk la mencanak-canak naik nye, bkn seratus-dua ratus. Tp persoalannya, kerajaan ada duit ka? Jumlah kakitangan awam bukan 2,3 orang. Harap jadi kenyataan, sama-sama kita tunggu pekeliling bln 12 ni.

persoalan yg bagus tu...:D

megatterawis
02-12-2011, 12:03 PM
Ketua Setiausaha Negara – RM50,ooo
Premier – RM40,000
Jusa C – RM12,000
Pengurusan & Profesional – RM6,000
Pelaksana – RM3,000

kalu betul ini terjadi dan
pelarasan berkuatkuasa januari 2012,
alhamdulillah....

rasenya tk betul,pelaksana dpt kenaikan yg sedikit sahaja
tgklh bln 1 nie...........

joeyss
02-12-2011, 12:25 PM
naik gaji mestilah basic...ada ke PM umum naik elaun masa Bajet itu hari?apa kene mengena doktor dgn cikgu?:-?

alamak bro, tadi dia orang cakap pasal gaji sapa paling tinggi. tu aku cakap gaji doktor berapa plak? kalau dikira gaji mungkit setiap pekerjaan dengan gred yang sama, gajinya hampir sama. tapi, kalau dikira gaji basic dengan elaun = gaji kasar, aku rasa doktor akan lebih tinggi daripada semua..

joeyss
02-12-2011, 12:37 PM
ni aku ambil dari web nutp.org

Makluman untuk Semua Ahli.

1. Tempoh Opsyen SBPA dan melanjutkan umur persaraan adalah pada 16 Disember 2011 hingga 30 Disember 2011. Guru-Guru diminta hubungi sekolah untuk memperolehi maklumat mengenai Borang Opsyen.

2. Saudara/ Saudari boleh tandatangan Borang Opsyen SBPA dan melanjutkan umur persaraan secara berasingan kerana Opsyen SBPA dan melanjutkan umur persaraan ke 60 tahun merupakan dua perkara yang berbeza.

msazmer
02-12-2011, 12:38 PM
alamak bro, tadi dia orang cakap pasal gaji sapa paling tinggi. tu aku cakap gaji doktor berapa plak? kalau dikira gaji mungkit setiap pekerjaan dengan gred yang sama, gajinya hampir sama. tapi, kalau dikira gaji basic dengan elaun = gaji kasar, aku rasa doktor akan lebih tinggi daripada semua..

yang ni betul...aku sokong...:D

monalito
02-12-2011, 01:50 PM
kenalah bodek Boss kalau nak naik gaji.

monalito
02-12-2011, 03:08 PM
belajar2lah bodek BOSS

zerkz
02-12-2011, 03:22 PM
lepas ni bertambah sensitif la isu markah LNPT di seluruh pejabat2 kerajaan.. yang baiknya mutunya kerja makin baik.. yang buruknye.. banyak.. lagi semua ada PHD..

zerkz
02-12-2011, 03:25 PM
alamak bro, tadi dia orang cakap pasal gaji sapa paling tinggi. tu aku cakap gaji doktor berapa plak? kalau dikira gaji mungkit setiap pekerjaan dengan gred yang sama, gajinya hampir sama. tapi, kalau dikira gaji basic dengan elaun = gaji kasar, aku rasa doktor akan lebih tinggi daripada semua..

aku nak sentuh sikit bab doktor... skrg ada MA yang mempunyai kepakaran.. contohnya pakar bius, kulit.. kompom gaji diorang boleh menghampiri UD52..

parangkontot
02-12-2011, 03:37 PM
Apapun yang banyak keistimewaan dan banyak kemudah ialah kumpulan yang membuat dasar...kumpulan tu la....

joeyss
02-12-2011, 03:39 PM
aku nak sentuh sikit bab doktor... skrg ada MA yang mempunyai kepakaran.. contohnya pakar bius, kulit.. kompom gaji diorang boleh menghampiri UD52..

tapikan, bukan ke memang doktor gred2 atas ni dah dipanggil pakar dalam bidang masing-masing ke? sebab aku biasa jumpa doktor pakar dekat hospital (yang rawat aku), dan gred dia semua 52 ke atas? ke ada 41 yang jadi pakar?

e.k.
02-12-2011, 03:43 PM
Gaji paling tinggi utk org gomen ketua hakim negara bukan doktor lagi satu PUU (pegawai Undang-Undang pun cepat naik pangkat laju mcm PTD)

hemorrhage
02-12-2011, 03:45 PM
Gaji paling tinggi utk org gomen ketua hakim negara bukan doktor

ko ni tk abis² ngn ketua hakim ko la...
ahkahkahkahkahkahkaha

e.k.
02-12-2011, 03:47 PM
ko ni tk abis² ngn ketua hakim ko la...
ahkahkahkahkahkahkaha

aku tolong betulkan je:eek: dah opis nye sebelah je ni ha

joeyss
02-12-2011, 05:51 PM
Gaji paling tinggi utk org gomen ketua hakim negara bukan doktor lagi satu PUU (pegawai Undang-Undang pun cepat naik pangkat laju mcm PTD)

jangan la cakap ketua hakim negara.. dia orang ni dok cakap cikgu2.. tak apa pun cakap pengarah JPN :))

e.k.
02-12-2011, 06:00 PM
jangan la cakap ketua hakim negara.. dia orang ni dok cakap cikgu2.. tak apa pun cakap pengarah JPN :))

pengarah JPN muhahahaha...besau lagi gaji KSU kementerian pelajaran :eek:

ramirez86
02-12-2011, 06:28 PM
6 Disember 2011 - Taklimat SBPA di PICC Putrajaya..sila pastikan pegawai2 yang menghadiri taklimat tersebut adalah person in charge atau benar-benar mahir dengan perkhidmatan.

Emel JPA tadi bos sy suh printkan.

fadlie
02-12-2011, 06:28 PM
aku nak sentuh sikit bab doktor... skrg ada MA yang mempunyai kepakaran.. contohnya pakar bius, kulit.. kompom gaji diorang boleh menghampiri UD52..

Maaf, konfius sikit.. MA ke MO?

joeyss
02-12-2011, 07:39 PM
pengarah JPN muhahahaha...besau lagi gaji KSU kementerian pelajaran :eek:
tahu la bro.. maksud aku, aku compare cikgu, doktor, polis semua bawahan je & dan selevel je. lain la kalau aku cakap gaji Pengarah JPN ke, gaji KPP, KSN ke, KSU ke.. Turus ke, baru la ko bleh sebut gaji Ketua Hakim Negara paling beso..

biar la perbandingan tu sepadan.. ni dok sebut gaji cikgu, banding dengan N17.. memang la gaji cikgu beso lagi :D

AILA2002
02-12-2011, 07:51 PM
Aku susun semula supaya senang baca :


BERIKUT MAKLUMAT TERKINI BERKAITAN SKIM SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM (SBPA) 2011 :

Semua kenaikan pangkat tidak lagi bergantung kepada kekosongan jawatan tetapi bergantung kepada tahap prestasi dan syarat kelayakan...

Seseorang guru boleh mencapapai ke tahap DG 54 ( 1-6 ) setelah 25 tahun berkhidmat... Syarat sah d...lm perkhidmatan hanya 6 BULAN dan 5 HARI menduduki KURSUS INDUKSI...

Kenaikan pangkat daripada :
DG 1-1 ke DG 1-2 = 8 tahun,
DG 1-2 ke DG 1-4 = 8 tahun,
DG 1-4 ke DG 1-5 = 6 tahun
DG 1-5 ke DG 1-6 = 3 tahun

Kenaikan tahunan untuk :

DG 41...RM 230
DG 44...RM 250
DG 48...RM 270
DG 52...RM 290
DG 54...RM 320

GAJI PERMULAAN :

DG 41 ( DG 1-1 ) RM 1925....maksimum RM 6220
DG 44 ( DG 1-2 ) RM 2985....maksimum RM 7235
DG 48 ( DG 1-4 ) RM 4390....maksimum RM 8710
DG 52 ( DG 1-5 ) RM 5260....maksimum RM 9610
DG 54 ( DG 1-6 ) RM 7025....maksimum RM 11,505

Gaji kakitangan awam akan disemak setiap 3 tahun sekali, bermakna 2015 ada lagi semakan, demikian juga pada 2018...

Pada 2013 dan 2016 kadar elaun akan disemak semula,

Pada 2014 dan 2017 pelarasan gaji akan dilakukan bergantung kepada kedudukan kewangan kerajaan supaya menjelang 2020 pendapatan perkapitan kakitangan awam pada 2020 adalah USD15,000...

• Selepas ini tiada lagi gred DG 41, 44, 48, 52, dan 54.... semua gred DG itu diganti dengan 1-1,1-2,1-4,1-5 dan 1-6.....( 1-3 tak ada )...

• MOGA PERKONGSIAN INI BERMANFAAT UTK. SEMUA...

terimakasih tuan, memberi sedikit pencerahan utk cikgu cikgi....

mohamad71
02-12-2011, 08:04 PM
Elaun perumahan PPLD rm180 sekarang ni.Naik sampai rm 500 lebih baru cantik.

CikguMusi
02-12-2011, 08:12 PM
owhh..org umah cikgu keje kastam la eh?hehehe...Tahniah kalo naik ngn banyaknye...hehehe :)cgrock

yer...boleh bantu-bantu mana yang patut..

CikguMusi
02-12-2011, 08:13 PM
cikgu musi, macam kenal je :D

sapa yer...TQ kerana kenal...

faizextreme
02-12-2011, 08:18 PM
so kalu P1T4 untuk dg41,nnti start kat nilai brapa ek?

General Juhziz
02-12-2011, 08:27 PM
yg pasal gaji stagnant cupeks xnak bersuara ke huhuhu..ade sebilangan kita dianiaya dgn bos bgmarkah rendah

q_squalus
02-12-2011, 09:36 PM
yg pasal gaji stagnant cupeks xnak bersuara ke huhuhu..ade sebilangan kita dianiaya dgn bos bgmarkah rendah

kena ada rubric.
kalau markah prestasi 70 apa kriterianya
kalau markah prestasi 80 apa kriterianya
dan seterusnya

baru pekerja leh tau, apa yg perlu dilakukan dan apa yg perlu dielakkan.:):)

suffian takaful
02-12-2011, 10:06 PM
1. Tempoh Opsyen SBPA dan melanjutkan umur persaraan adalah pada 16 Disember 2011 hingga 30 Disember 2011. Guru-Guru diminta hubungi sekolah untuk memperolehi maklumat mengenai Borang Opsyen.

2. Saudara/ Saudari boleh tandatangan Borang Opsyen SBPA dan melanjutkan umur persaraan secara berasingan kerana Opsyen SBPA dan melanjutkan umur persaraan ke 60 tahun merupakan dua perkara yang berbeza.

Dari website NUTP.

daripada keterangan diatas adakah maksudnya boleh pilih opsyen SBPA tetapi maintain umur bersara 58 tahun? ada sapa boleh beri pencerahan...

manmd
03-12-2011, 12:45 AM
Selamat melihat kawan2...

copy dari FB KPPA..

http://img16.imageshack.us/img16/353/sbpa.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/16/sbpa.jpg/)

bila minimum gaji 1500 ni..? :">

jaih
03-12-2011, 06:53 AM
ni plop update dari KPPA sendiri..utk gred2 yg lain

https://www.facebook.com/abubakar.kppa/posts/197895950294833

kgt = Kenaikan Gaji Tahunan

AILA2002
03-12-2011, 09:53 AM
ni plop update dari KPPA sendiri..utk gred2 yg lain

https://www.facebook.com/abubakar.kppa/posts/197895950294833

kgt = Kenaikan Gaji Tahunan

Abu Bakar Haji Abdullah, KPPA
Saya amat menghargai kawan-kawan yang tidak jemu memberi pandangan di FB saya ini. Jadi istimewa untuk rakan-rakan sekelian, berikut adalah gaji SBPA bagi:-

Gred N5-1 (SSM - N11) 850 - 2390 kgt 80
Gred N4-1 (SSM - N17) 955 - 2780 kgt 95
Gred N4-3 (SSM - N22) 1920-3530 kgt 115
Gred N3-1 (SSM - N27) 1410-4185 kgt 145
Gred N3-4 (SSM - N36) 3035-5555 kgt 180

Dalam masa yang sama janganlah lupa mengenai 1/2 bulan gaji atau minimum RM500 yang akan diterima pada bulan Ini.

seronok la mereka2 yg naik ni.....

AILA2002
03-12-2011, 10:26 AM
1. Tempoh Opsyen SBPA dan melanjutkan umur persaraan adalah pada 16 Disember 2011 hingga 30 Disember 2011. Guru-Guru diminta hubungi sekolah untuk memperolehi maklumat mengenai Borang Opsyen.

2. Saudara/ Saudari boleh tandatangan Borang Opsyen SBPA dan melanjutkan umur persaraan secara berasingan kerana Opsyen SBPA dan melanjutkan umur persaraan ke 60 tahun merupakan dua perkara yang berbeza.

Dari website NUTP.

daripada keterangan diatas adakah maksudnya boleh pilih opsyen SBPA tetapi maintain umur bersara 58 tahun? ada sapa boleh beri pencerahan...

kalau sumber dari NUTP tu, maksudnya benda yg berasingan...

budu2u
03-12-2011, 12:42 PM
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/385932_2817129191004_1342099107_3157967_1320019886 _n.jpg

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/377857_2817128270981_1342099107_3157966_2086200216 _n.jpg

ramos
03-12-2011, 12:56 PM
so kalu P1T4 untuk dg41,nnti start kat nilai brapa ek?

bro taun dpan baru posting ke??sama la aku nk tau jugak starting gaji p1t4 ni brape ek taun dpan?

msazmer
03-12-2011, 12:59 PM
bro taun dpan baru posting ke??sama la aku nk tau jugak starting gaji p1t4 ni brape ek taun dpan?

kalo gaji lama P1T4 rm1967.20...gaji baru mungkin lebih 230 kot...:D ini cuma andaian je tau..jgn terima bulat2....:)paid

monalito
03-12-2011, 01:08 PM
kerjalah dengan bersungguh2 dan ikhlas . Insya Allah membantu. hidup berkat jiwa tenang.

monalito
03-12-2011, 01:35 PM
tingkatkan prestasi
kurangkan kontroversi
dapat naik gaji
baru puas hati
HEHEHEHEHEHEHEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

hello4u
03-12-2011, 01:37 PM
rezeki di tangan Tuhan...

t3rdtier
03-12-2011, 01:42 PM
Itu pak sheikh damai punya sifir.... yg btul punyer xda ka?

msazmer
03-12-2011, 01:45 PM
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/385932_2817129191004_1342099107_3157967_1320019886 _n.jpg

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/377857_2817128270981_1342099107_3157966_2086200216 _n.jpg

aku dh tau dh tangga gaji ni...ada cikgu dr blog tu yg buat...tp tak kan byk sgt kot....mustahil bro...:-?

hello4u
03-12-2011, 01:49 PM
harap2 gaji ni menjadikan kehidupan lebih baek....

kipaskertas_108
03-12-2011, 01:59 PM
kalo pembankang menang staff gomen tukar pkeliling lik ke..jnji2 dorg nk up kan lg gaji..haha.. just tanye..

zinedine
03-12-2011, 03:23 PM
harap2 gaji ni menjadikan kehidupan lebih baek....

Kehidupan lebih baik? kahkahkahkahkahkahkah :))

Selagi UMNO perintah, selagi tulah gaji banyak mana sekalipun takkan cukup sebab UMNO akan terus sedut duit rakyat! Bajingan punya UMNO!!

CikguMusi
03-12-2011, 04:00 PM
maklumat ni dah dapat ker belum...

Gred N5-1 (SSM - N11) 850 - 2390 kgt 80
Gred N4-1 (SSM - N17) 955 - 2780 kgt 95
Gred N4-3 (SSM - N22) 1920-3530 kgt 115
Gred N3-1 (SSM - N27) 1410-4185 kgt 145
Gred N3-4 (SSM - N36) 3035-5555 kgt 180

IFX_Sarawak
03-12-2011, 04:02 PM
Bagaimanakan nasib golongan Juruteknik J17 ekk?? Betul ka naik jadi J27??

-pojie-
03-12-2011, 04:05 PM
tingkatkan prestasi
kurangkan kontroversi
dapat naik gaji
baru puas hati
HEHEHEHEHEHEHEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

yg pntg jgn kuat ngular..:))

abgG
03-12-2011, 04:07 PM
maklumat ni dah dapat ker belum...

Gred N5-1 (SSM - N11) 850 - 2390 kgt 80
Gred N4-1 (SSM - N17) 955 - 2780 kgt 95
Gred N4-3 (SSM - N22) 1920-3530 kgt 115
Gred N3-1 (SSM - N27) 1410-4185 kgt 145
Gred N3-4 (SSM - N36) 3035-5555 kgt 180

maklumat apa ni cer citer...:D

manmd
03-12-2011, 04:08 PM
maklumat apa ni cer citer...:D

maklumat dari FB tan sri KPPA...

http://www.facebook.com/abubakar.kppa

IFX_Sarawak
03-12-2011, 04:12 PM
yg pntg jgn kuat ngular..:))

Lepas ni, JPA kena tubuh satu skuad untuk banteras mana-mana kakitangan awam yang kuat ngular kat kedai kopi time kerja :p :"> :D

hannuz1010
03-12-2011, 04:12 PM
tak sampai 100 naik ke

mr_x6006
03-12-2011, 04:13 PM
tapikan, bukan ke memang doktor gred2 atas ni dah dipanggil pakar dalam bidang masing-masing ke? sebab aku biasa jumpa doktor pakar dekat hospital (yang rawat aku), dan gred dia semua 52 ke atas? ke ada 41 yang jadi pakar?

Doktor pakar pling cikai pun U48..

CikguMusi
03-12-2011, 04:18 PM
tak sampai 100 naik ke

kenaikan yang ditunjukkan itu rasanya kenaikan tahunan...rasanya dah betul dah tu..

joeyss
03-12-2011, 04:26 PM
tak sampai 100 naik ke

ok la tu, ada jugak perubahannya/kenaikannya. biasa naik berapa ek?

ramirez86
03-12-2011, 04:37 PM
Bagaimanakan nasib golongan Juruteknik J17 ekk?? Betul ka naik jadi J27??

amatlah mustahil..sebab sama ada dh cukup tempoh untuk naik pangkat @ ada kelulusan berkaitan..lgpon ada kuota untk setiap jawatan..tunggu shj pekeliling JPA 5 @ 8 Dis. ni..kalo nk dengar sendiri taklimat di PICC 6 Dis.

IFX_Sarawak
03-12-2011, 04:42 PM
amatlah mustahil..sebab sama ada dh cukup tempoh untuk naik pangkat @ ada kelulusan berkaitan..lgpon ada kuota untk setiap jawatan..tunggu shj pekeliling JPA 5 @ 8 Dis. ni..kalo nk dengar sendiri taklimat di PICC 6 Dis.

Ada yang kata gaji Juruteknik sekarang mengikut skel SPM bukan Sijil Politeknik, betul ke??

CikguMusi
03-12-2011, 04:47 PM
ok la tu, ada jugak perubahannya/kenaikannya. biasa naik berapa ek?

biasanya kalau 100 tu tuk gred 41...kalau gred 17 rasanya 40 jer

denzy81
03-12-2011, 05:04 PM
nak tanya kalau gaji dg41 p1t13 yg baru....?

joeyss
03-12-2011, 05:39 PM
semua orang nak tau pasal gaji je, termasuk la aku he3x.. bab-bab yang ada dalam SBPA tu, semua tak amik pusing.. ha3x..

Uzyr R
03-12-2011, 05:48 PM
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/385932_2817129191004_1342099107_3157967_1320019886 _n.jpg

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/377857_2817128270981_1342099107_3157966_2086200216 _n.jpg

mak ai..tinggi tu kenaikan..kalau betul, beruntung la cikgu2 sekalian..:)cgrock

biskutmerry
03-12-2011, 05:52 PM
untung-untung selamat mencube gaji baru wahai pekerja gomen

joeyss
03-12-2011, 06:06 PM
mak ai..tinggi tu kenaikan..kalau betul, beruntung la cikgu2 sekalian..:)cgrock

bro.. bukan cikgu je. semua mengalami benda yang sama.. skim perkhidmatan lain dok diam-diam je sambil tersengih-sengih.. cikgu plak yang selalu dikutuk2 cakap gaji beso

abangbeca
03-12-2011, 06:29 PM
aku pun ada dpt info...lepas nih gaji ikut kelulusan cth klu w17 tuh ada dip...so gaji dia dpt lar dip punya gaji...betul ker idak x tau tp cc aku nk minta photocopy sijil semua tuh..klu naik gaji alhamdullilah lar...x naik pun alhamdullilah gak...

His777ham
03-12-2011, 06:35 PM
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/385932_2817129191004_1342099107_3157967_1320019886 _n.jpg

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/377857_2817128270981_1342099107_3157966_2086200216 _n.jpg

mandai mandai je ko...mana ko dapat jaduak tangga gaji tu
aku rasa x betul

rudeen
03-12-2011, 06:47 PM
double post

joeyss
03-12-2011, 07:00 PM
mandai mandai je ko...mana ko dapat jaduak tangga gaji tu
aku rasa x betul

mak datok.. banyaknya kenaikan.. ko ni biar betul..
antara T1 lama vs T1 baru, dalam RM 200++.. tapi cuba ko tengok.. T18 lama vs T18 baru.. beza RM1,000 tu.. aku tengok secara rambang je la.. awal dengan nak last2..

CikguMusi
03-12-2011, 07:36 PM
joeyss ni sapa erk...X-BAcct UUM ker

toyist83
03-12-2011, 08:28 PM
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/385932_2817129191004_1342099107_3157967_1320019886 _n.jpg

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/377857_2817128270981_1342099107_3157966_2086200216 _n.jpg

Byk pulak edisinya..

kat sini kenaikan tahunan dg41 adalah RM 135.63 tetapi ada post yg lain mengatakan RM230.00..

DG44 pula disini kenaikan RM223.50 tp ada post yg lain mengatakan RM250.00..

mana satu betu ni...~X(~X(~X(

..

toyist83
03-12-2011, 08:34 PM
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/385932_2817129191004_1342099107_3157967_1320019886 _n.jpg

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/377857_2817128270981_1342099107_3157966_2086200216 _n.jpg

Selamat melihat kawan2...

copy dari FB KPPA..

http://img16.imageshack.us/img16/353/sbpa.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/16/sbpa.jpg/)

bila minimum gaji 1500 ni..? :">

:eek::eek::eek:...kenaikan gaji tahunan gred 41 lebih rendah berbanding gred 27..:(scam:(scam:(scam

..

OneMyWnn
03-12-2011, 08:56 PM
:eek::eek::eek:...kenaikan gaji tahunan gred 41 lebih rendah berbanding gred 27..:(scam:(scam:(scam

..

tengok pic gred 41 tue, gaji tahunan terabur ikut suka2 tahun nie naik 135 next years naik 150... nampak sgt list gred 41 tue yg terabur.. :(scam :(scam :(scam

joeyss
03-12-2011, 10:44 PM
joeyss ni sapa erk...X-BAcct UUM ker

yo la cikgu musi.. orang yang kawin dengan orang kampung ubi tu :D

2bz4money
03-12-2011, 11:36 PM
untung-untung selamat mencube gaji baru wahai pekerja gomen

yg pentingnya, xtra gaji baru tu jadikan regular savings dan berhati2 dgn pengaruh pinjaman peribadi yg hangat menyerang via sms/call etc; ini akan menyusutkan kembali pendapatan baru anda..jangan tambahkan hutang, menyimpanlah utk masa hadapan..:)

hello4u
03-12-2011, 11:40 PM
erm,.....syukurla.....

prazi
03-12-2011, 11:43 PM
bagi aku, ni cara kerajaan nak buang staff secara terhormat.

spellbinder
03-12-2011, 11:48 PM
bagi aku, ni cara kerajaan nak buang staff secara terhormat.

aku rasa tak semudah tu dia nak buang...CUEPACS takkan berdiam diri jika sesuatu dasar tu tak menyebelahi kepentingan kakitangan awam. waktu CUEPACS beri taklimat kat tempat aku sebelum ni, presiden kata wakil2 gabungan CUEPACS akan nilai dulu skim ni dgn JPA. jika dilihat tidak menguntungkan akitangan awam, diorang akan tolak.

2bz4money
03-12-2011, 11:51 PM
bagi aku, ni cara kerajaan nak buang staff secara terhormat.

yupp, bwh GTP..right sizing :)cgrock

ramirez86
03-12-2011, 11:53 PM
Ada yang kata gaji Juruteknik sekarang mengikut skel SPM bukan Sijil Politeknik, betul ke??

cuma boleh berharap PTD JPA duduk bersidang dan keluarkan pekeliling berkaitan untuk penambahbaikan skim..banyak contoh yang ada untuk perkara ni..opsyen setiausaha pejabat..PP 27 2009 sebagai rujukan..yang mempunyai diploma kesetiausahaan dapat kenaikan dari Gred Lantikan N17 ke N27..jadi berharaplah pada JPA untuk melakukan semakan semula skim perkhidmatan.

prazi
03-12-2011, 11:54 PM
performance dinilai oleh boss. skim akan lebih kepada bodek boss. sapa pandai bodek dia dapat. bukannya integriti. kalau boss tak suka, ko buat perfect pun takkan dapat 90%. silap2 tiada kenaikan gaji.

lagi satu apa la sangat kenaikan 8% tu.sama cam sekarang ni cume tambah rm20 jek.

sapa2 yang keje gomen dah cek lum prestasi tahun ni.

ramirez86
03-12-2011, 11:56 PM
biasanya kalau 100 tu tuk gred 41...kalau gred 17 rasanya 40 jer

pembetulan..gred N17 PGT @ KGT RM50.00 sahaja..dalam SBPA penambahbaikan ke RM95.00..kira ada peningkatan sebanyak RM45.00

prazi
03-12-2011, 11:57 PM
double post. sorry ek

car_they
03-12-2011, 11:57 PM
DG 44 ( DG 1-2 ) RM 2985....maksimum RM 7235
dg44 sekarang t1p1 rm2982.99 semakin menurun lak... tapi gaji mati sampai 4936 sahaja...

faizextreme
04-12-2011, 12:01 AM
ak still xfhm la.kalu thun ni dg 41 p1t4,thun dpan jdi cmne yek?

t3rdtier
04-12-2011, 12:04 AM
Tp aku xfhm kenaikan bdasarkn prestasi ni.. maksudnya kalau dpt 95% keatas dpt kenaikan 2 tangga gaji la?

t3rdtier
04-12-2011, 12:05 AM
Kalau bwh 85% gaji statik la? Mcm kna tindakan displin pulak....

ramirez86
04-12-2011, 01:10 AM
ak still xfhm la.kalu thun ni dg 41 p1t4,thun dpan jdi cmne yek?

kalo skrg gaji DG41 P1T4,dapat satu anjakan gaji P1T5 dalam skel gaji SSM..lepas 2 kene tengok dalam skel gaji sebaris SBPA berapa gaji berhampiran..

Kira2 simple.

Skel SSM :

p1t4 2000
p1t5 2150

so kene tgk kat gaji baru SBPA plak berapa yang sama level or berhampiran dengan gaji p1t5.

timur & barat
04-12-2011, 01:14 AM
yg pentingnya, xtra gaji baru tu jadikan regular savings dan berhati2 dgn pengaruh pinjaman peribadi yg hangat menyerang via sms/call etc; ini akan menyusutkan kembali pendapatan baru anda..jangan tambahkan hutang, menyimpanlah utk masa hadapan..:)
Ya..ini komen yg tepat sesuai dgn nama ko..2busy4money...:)):)cgrock

monalito
04-12-2011, 03:49 AM
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/385932_2817129191004_1342099107_3157967_1320019886 _n.jpg

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/377857_2817128270981_1342099107_3157966_2086200216 _n.jpg

Boss!! sya skrg ni dah mati gaji DGA 32- RM3700.20 dan 5 tahun yg lalu.
cam manalah agak2 pergerakannya.

CikguMusi
04-12-2011, 10:00 AM
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/385932_2817129191004_1342099107_3157967_1320019886 _n.jpg

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/377857_2817128270981_1342099107_3157966_2086200216 _n.jpg

tahun depan P1t17...kalau guna skim ni..wow...sudah bertambah hampir Rm1000...takkan dia anjak ke gaji terdekat...kalau macam tu cuma jadi tangga P1t11 jer lah...dari p1t17 ker p1t11...macam lawak jer..

aiman27
04-12-2011, 10:14 AM
performance dinilai oleh boss. skim akan lebih kepada bodek boss. sapa pandai bodek dia dapat. bukannya integriti. kalau boss tak suka, ko buat perfect pun takkan dapat 90%. silap2 tiada kenaikan gaji.

lagi satu apa la sangat kenaikan 8% tu.sama cam sekarang ni cume tambah rm20 jek.

sapa2 yang keje gomen dah cek lum prestasi tahun ni.



kalau bos jenis pendendam abislah. pd masa akan dtg aku nmpk akan ramai bos di kalangan perempuan. kalu time period angin dia xberapa elok.. abislah nt... jgn kptsn dipengauhi oleh emosi nt kptsn akan kurang tepat.

aiman27
04-12-2011, 10:17 AM
Ada yang kata gaji Juruteknik sekarang mengikut skel SPM bukan Sijil Politeknik, betul ke??

xmasuk akal kalau disamakan SPM dgn sijil politeknik. Kalu mcm tu buat ape susah2 masuk belajar politeknik kalau kuar nt sama dgn kwn yg terus kerja.

joeyss
04-12-2011, 11:50 AM
xmasuk akal kalau disamakan SPM dgn sijil politeknik. Kalu mcm tu buat ape susah2 masuk belajar politeknik kalau kuar nt sama dgn kwn yg terus kerja.
Perbekalan Skim Perkhidmatan

Nama Skim Perkhidmatan : Juruteknik
Gred : J17, J22, J26
Peruntukan Kenaikan Ke Gred Lebih Tinggi : Tiada
Klasifikasi : J
Kumpulan Perkhidmatan : Sokongan
Skim Kritikal : Tiada
Bidang Kritikal :

Syarat Lantikan

Kelayakan Masuk : Sijil Politeknik
Syarat Lantikan Asas : Sijil Politeknik dalam bidang berkaitan.
Gaji Permulaan : J17: P1T9


Maklum Balas JPA Kepada Surat Pembaca Dalam Akhbar Utusan Malaysia Bertajuk “Berkelulusan Tinggi Tapi Gaji Setaraf SPM” Bertarikh 9 April 2010 dan “Juruteknik Berkelulusan Tinggi, Gaji Setaraf Lulusan SPM” Bertarikh 21 April 2010

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) merujuk kepada surat Juruteknik Malang dalam akhbar Utusan Malaysia bertajuk “Berkelulusan Tinggi Tapi Gaji Setaraf SPM” bertarikh 9 April 2010 dan “Juruteknik Berkelulusan Tinggi, Gaji Setaraf Lulusan SPM” bertarikh 21 April 2010.

Penetapan gred gaji sesuatu jawatan adalah berdasarkan kadar upah untuk kerja dan kelayakanminimum yang diperlukan dalam melaksanakan skop fungsi tugas yang ditetapkan. Dalam hal ini, skim perkhidmatan Juruteknik (J17) menetapkan kelayakan masuk ke jawatan tersebut ialah sijil dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada politeknik-politeknik tempatan atau yang setaraf dengannya. Gaji permulaan yang ditetapkan adalah di P1T9-RM1,254.50.

Pegawai yang tidak menepati syarat lantikan seperti dinyatakan di atas akan ditawarkan gaji permulaan P1T1 sebanyak RM843.06. Syarat-syarat ini telah dijelaskan di dalam laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) iaitu www.spa.gov.my dan perlu dirujuk oleh calon sebelum memohon jawatan tersebut.

Unit Komunikasi Korporat
Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia
21 April 2010


kalau ikut sini, kena sijil politeknik. dan kalau guna SPM je dia orang akan diberikan gaji P1T1..

AILA2002
04-12-2011, 12:22 PM
Perbekalan Skim Perkhidmatan


kalau ikut sini, kena sijil politeknik. dan kalau guna SPM je dia orang akan diberikan gaji P1T1..

mmg pun...kalau iklan jawatan "pelukis pelan' kelayakan hanya spm...tetapi bila yg dapat dan lapur diri tu dari kelulusan spm dan sijil poli, ikm...gaji membezakan dorang....

MOD jr.
04-12-2011, 12:24 PM
confirm yg kenaikan gaji berdasarkan SKT tu untuk 3 golongan je?

qba437
04-12-2011, 12:26 PM
kalau bos jenis pendendam abislah. pd masa akan dtg aku nmpk akan ramai bos di kalangan perempuan. kalu time period angin dia xberapa elok.. abislah nt... jgn kptsn dipengauhi oleh emosi nt kptsn akan kurang tepat.

kalu dia period buleh tahan lagi..tapi kalu dia monopous..masak laa :))

toyist83
04-12-2011, 01:37 PM
kalu dia period buleh tahan lagi..tapi kalu dia monopous..masak laa :))

aku dah kene dgn bos pompuan masa mula2 keje dulu..
sememangnya aku rasa dia datang last period sebelum memasuki fasa menopeos.. SKT aku bawah 70 3 tahun berturut2..
jemputan kawin anak dia pun aku x pegi..

...

AILA2002
04-12-2011, 04:39 PM
aku dah kene dgn bos pompuan masa mula2 keje dulu..
sememangnya aku rasa dia datang last period sebelum memasuki fasa menopeos.. SKT aku bawah 70 3 tahun berturut2..
jemputan kawin anak dia pun aku x pegi..

...

kalau pergi, sure dapat 80 kut....

MOD jr.
04-12-2011, 04:41 PM
confirm yg kenaikan gaji berdasarkan SKT tu untuk 3 golongan je?

ada sape leh confirmkan ini?

AILA2002
04-12-2011, 04:43 PM
ada sape leh confirmkan ini?

tunggu sajalah pekeliling dari jpa yg paling cepat sok...paling lewat 15 hb....

albagold99
04-12-2011, 10:11 PM
aku bnr2 tk gemar dgn skim tbaru ni, untg pd kaki ampu bos,spa yg tk sebulu dgn bos, mmg tkkn dptla SKT ats 80, 85 ke ats bru ade kenaikn gji..cmne plak tu?d ofis aku plak, ade mmber aku tiap thn dpt SKT 90 ke ats sbb die tlg bt kje bos, bos duk goyang kki je...aku hrp PRU-13 ni PR bjy n mgubah sistem ni...yg mmg tk mbwa kbaikn hnya org atsn je...nmpk sgt gomen mkin tkde duit n nk hadkn bilangan pjwt awm, org2 atsn n ahli politik pmerintah yg hbiskn duit gomen, pjwt awm kna byr smua pmbaziran dorg tu dgn limitation bbrpa prkara,jabatan aku pn mgkn kna jumud sbb gomen tkdpt mnfaat dri kwujudn jabtan aku walhal dorg yg tkmau bg budget pmbgunnan...so mna kje blh bt...duk ofis jela...GERAM!GERAM!GERAM!!!

pundiemas
04-12-2011, 10:57 PM
aku bnr2 tk gemar dgn skim tbaru ni, untg pd kaki ampu bos,spa yg tk sebulu dgn bos, mmg tkkn dptla SKT ats 80, 85 ke ats bru ade kenaikn gji..cmne plak tu?d ofis aku plak, ade mmber aku tiap thn dpt SKT 90 ke ats sbb die tlg bt kje bos, bos duk goyang kki je...aku hrp PRU-13 ni PR bjy n mgubah sistem ni...yg mmg tk mbwa kbaikn hnya org atsn je...nmpk sgt gomen mkin tkde duit n nk hadkn bilangan pjwt awm, org2 atsn n ahli politik pmerintah yg hbiskn duit gomen, pjwt awm kna byr smua pmbaziran dorg tu dgn limitation bbrpa prkara,jabatan aku pn mgkn kna jumud sbb gomen tkdpt mnfaat dri kwujudn jabtan aku walhal dorg yg tkmau bg budget pmbgunnan...so mna kje blh bt...duk ofis jela...GERAM!GERAM!GERAM!!!

Mantapkan morex ler brooo. Agak2 sesuai FTT jerrr.:)cgrock

bazsh
04-12-2011, 10:59 PM
Tunggu pekeliling keluar dulu
Baru boleh betul2 komen

faizk
04-12-2011, 11:04 PM
mcm xlogik je..
jenuh nk ekon bos klo cmni

mat.kedah
05-12-2011, 01:40 AM
Salam Geng, cuba tgk FB KPPA ni..http://matkedah.com/blog/wp-content/uploads/2011/12/image_thumb.png

KLIK sini utk cerita selanjutnya (http://matkedah.com/blog/2011/12/04/kppa-bagitau-hint-gaji-sbpa-kat-fb-beliau/)

amirza
05-12-2011, 08:47 AM
hari nie dah 5 haribulan disember pekeliling tak keluar2 lagi....

Ideal Haqeem
05-12-2011, 08:53 AM
Salam Geng, cuba tgk FB KPPA ni..http://matkedah.com/blog/wp-content/uploads/2011/12/image_thumb.png

KLIK sini utk cerita selanjutnya (http://matkedah.com/blog/2011/12/04/kppa-bagitau-hint-gaji-sbpa-kat-fb-beliau/)

Tak paham aper pon kat situ ... cer citer bagi terang skit.

zinedine
05-12-2011, 09:30 AM
Ini taktik baru UMNO nak songlap duit kerajaan & nak kurangkan kakitangan awam! Bajingan punya UMNO!!!

amey9916
05-12-2011, 09:41 AM
Gred J x kuar lg ke??

insyi©
05-12-2011, 10:31 AM
...

Kalau kat sekolah tu dah tentu GPK dgn Ketua2 bidang dapat markah 95%.. Biar yg penat buat kerja tu cikgu cikgi... wakakakkaka...


..

setuju......:D :D :D

padehal depa tau ngarah je.....~X(

Ran
05-12-2011, 10:52 AM
Bkn 5hb lah kuar..truskn rumors anda..hehehe..

supermans
05-12-2011, 10:57 AM
aku penin pasal skim2 nih.... Yg aku tau penjawat awam mmg suka Skim Cepat Kaya....

betul tu..TERBAEKKK....:))

zulfoto
05-12-2011, 11:00 AM
Mmm...yang aku tau ada satu parti tu dalam manifesto dia untuk PRU yang nak kurangkan kakitangan kerajaan + nak hapuskan pencen apabila memerintah kelak. Maklumlah, kakitangan kerajaan ni suka habiskan duit 'rakyat'. Banyak yang kerajaan perlu bayar untuk gaji + pencen mereka.

Yela, kerajaan kan patutnya bayar gaji kakitangan swasta, bukan kakitangan kerajaan. ye tak?

zakuan_ktm
05-12-2011, 12:07 PM
Mmm...yang aku tau ada satu parti tu dalam manifesto dia untuk PRU yang nak kurangkan kakitangan kerajaan + nak hapuskan pencen apabila memerintah kelak. Maklumlah, kakitangan kerajaan ni suka habiskan duit 'rakyat'. Banyak yang kerajaan perlu bayar untuk gaji + pencen mereka.

Yela, kerajaan kan patutnya bayar gaji kakitangan swasta, bukan kakitangan kerajaan. ye tak?

ntah la bro, dulu DAP cakap nak kurang staf gomen kalau memerintah, kali nie BN pulak yang buat ... so takdek bezanya la kedua-duanya ... yang jadi mangsa orang miskin macam aku nie la !!!

e.k.
05-12-2011, 12:14 PM
-Kurang tak juga, bertambah tu tetap akan ada.. tapi kadar nye dah tak tinggi le...kekosongan org pencen, kekosongan post sbb kenaikan pangkat, berenti keje sbb masuk swasta dll faktor kekosongan perlu di isi


-jabatan2 yg dibawah bidang teknikal tak leh kurang org sbb kalo kurang penguatkuasaan susah nak dijalankan dgn berkesan..kalo yg gred N ni dah ramai...byk post dijumudkan kalo dalam pejabat N41 pun tak ramai sbb PTD dah byk isi

kalo keje swasta keje le dgn GLC ke public listed company, subsidiaries..kalo keje dgn company lim tat enterprise or jaybon Sdn Bhd pas tu meroyan tak tentu pasal elok rentikan je perangai buang tebiat tu

hannuz1010
05-12-2011, 12:21 PM
nak cut off duit banyak ni..

Karim Pisang
05-12-2011, 12:26 PM
Skim DH mcm mana?

danx
05-12-2011, 12:29 PM
Ooo markah 95% ingatkan kelayakan pinjaman baru..

amirza
05-12-2011, 12:38 PM
bila nak keluar pekeliling nie ? lambat lah........:mad:

ApoKalypse
05-12-2011, 02:27 PM
sembelih baru perkhidmatan awam

t3rdtier
05-12-2011, 02:28 PM
Biasala gang2 M buat kije.. xkn xtau....

arumbulak
05-12-2011, 06:11 PM
kata 5 disember keluar..takde pun..

maxbiz77
05-12-2011, 08:44 PM
Kui kui kui kena kelentong

NixLee
05-12-2011, 10:10 PM
-Kurang tak juga, bertambah tu tetap akan ada.. tapi kadar nye dah tak tinggi le...kekosongan org pencen, kekosongan post sbb kenaikan pangkat, berenti keje sbb masuk swasta dll faktor kekosongan perlu di isi


-jabatan2 yg dibawah bidang teknikal tak leh kurang org sbb kalo kurang penguatkuasaan susah nak dijalankan dgn berkesan..kalo yg gred N ni dah ramai...byk post dijumudkan kalo dalam pejabat N41 pun tak ramai sbb PTD dah byk isi

kalo keje swasta keje le dgn GLC ke public listed company, subsidiaries..kalo keje dgn company lim tat enterprise or jaybon Sdn Bhd pas tu meroyan tak tentu pasal elok rentikan je perangai buang tebiat tu

:eek::eek::eek:

org2 kt sini la yg byk meroyan nnti.... :eek::eek:

joeyss
05-12-2011, 11:53 PM
maklumat ni dah dapat ker belum...

Gred N5-1 (SSM - N11) 850 - 2390 kgt 80
Gred N4-1 (SSM - N17) 955 - 2780 kgt 95
Gred N4-3 (SSM - N22) 1920-3530 kgt 115
Gred N3-1 (SSM - N27) 1410-4185 kgt 145
Gred N3-4 (SSM - N36) 3035-5555 kgt 180

yang ni amik dalam wall FB KPPA kan?

ok, kita try amik N5-1 (SSM - N11) RM 850 - RM 2,390.. kalau bahagi RM 80 ada lebih kurang T20..
isu dia, aku baca dekat blog cuepac la, penetapan gaji mungkin akan dibuat dengan cara:-


Mula-mula, kata la gaji kita dalam SSM 2011 bagi N11 P1T10 = RM 729.30.
Untuk bertukar ke SBPA, kita kena tengok gaji kita SSM 2012 P1T11 dulu = RM 765.60
Kemudian, cari dalam tangga gaji dalam SBPA yang terhampir iaitu RM 850.00 (paling rendah sekali la kot)


tu la cara yang di orang tunjuk (bukan aku tau).. bukan kita cari gaji T10 SSM kemudian cari T10 dalam SBPA.. :">

ADA BEBERAPA ISU TIMBUL:-

kalau betul-betul berlaku, sapa-sapa N11 bagi P1T2-P1T13 mungkin akan sama gaji la dalam SBPA iaitu RM850.. :-?.. jadi dia orang kata macam tak adil la pulakkan

isu yang kedua, adakah syarat perlantikan baru telah diubah? contohnya macam cikgu ada masuk keja T4, T5, T6, T8, T10, T11 dan T12?

Sebab, kalau ikut teori di atas, kalau ko berada di T20 SSM (contoh la), ko takkan berada di T20 dalam SBPA.. silap-silap haribulan baru berada di T8 ke, T5 ke.. jadi, kalau orang tu masuk keja dengan T10, abis la korang senior2 kena potong hehehe..


----------------------------------------------------

Tu teori kemungkinan yang berlaku berdasarkan kepada apa yang aku baca. bukan berdasarkan kepada pekeliling pun.. lagipun setiap kementerian tak sama skala gaji dia. dan nak setup SBPA ni bukan la benda yang boleh dibuat dalam masa yang sekejap. sebab ia melibatkan penjawatan di setiap kementerian.. kalau perubahan 1 kementerian je, tak la teruk sangat


..

AILA2002
06-12-2011, 07:37 AM
Sapa gi Putrajaya utk taklimat hari ni, sila angkat tangan

parang_77
06-12-2011, 07:53 AM
yang ni amik dalam wall FB KPPA kan?

ok, kita try amik N5-1 (SSM - N11) RM 850 - RM 2,390.. kalau bahagi RM 80 ada lebih kurang T20..
isu dia, aku baca dekat blog cuepac la, penetapan gaji mungkin akan dibuat dengan cara:-


Mula-mula, kata la gaji kita dalam SSM 2011 bagi N11 P1T10 = RM 729.30.
Untuk bertukar ke SBPA, kita kena tengok gaji kita SSM 2012 P1T11 dulu = RM 765.60
Kemudian, cari dalam tangga gaji dalam SBPA yang terhampir iaitu RM 850.00 (paling rendah sekali la kot)


tu la cara yang di orang tunjuk (bukan aku tau).. bukan kita cari gaji T10 SSM kemudian cari T10 dalam SBPA.. :">

ADA BEBERAPA ISU TIMBUL:-

kalau betul-betul berlaku, sapa-sapa N11 bagi P1T2-P1T13 mungkin akan sama gaji la dalam SBPA iaitu RM850.. :-?.. jadi dia orang kata macam tak adil la pulakkan

isu yang kedua, adakah syarat perlantikan baru telah diubah? contohnya macam cikgu ada masuk keja T4, T5, T6, T8, T10, T11 dan T12?

Sebab, kalau ikut teori di atas, kalau ko berada di T20 SSM (contoh la), ko takkan berada di T20 dalam SBPA.. silap-silap haribulan baru berada di T8 ke, T5 ke.. jadi, kalau orang tu masuk keja dengan T10, abis la korang senior2 kena potong hehehe..


----------------------------------------------------

Tu teori kemungkinan yang berlaku berdasarkan kepada apa yang aku baca. bukan berdasarkan kepada pekeliling pun.. lagipun setiap kementerian tak sama skala gaji dia. dan nak setup SBPA ni bukan la benda yang boleh dibuat dalam masa yang sekejap. sebab ia melibatkan penjawatan di setiap kementerian.. kalau perubahan 1 kementerian je, tak la teruk sangat


..

Yang ni aku sokong.... member aku start dengan dg41 p1t6 tahun 2004. sebab dia kelulusan engineer.aku pong start p1t4 sebab degree sains amik kpli. macammana erkk dia kira ha...

timur & barat
06-12-2011, 09:14 AM
yang ni amik dalam wall FB KPPA kan?

ok, kita try amik N5-1 (SSM - N11) RM 850 - RM 2,390.. kalau bahagi RM 80 ada lebih kurang T20..
isu dia, aku baca dekat blog cuepac la, penetapan gaji mungkin akan dibuat dengan cara:-


Mula-mula, kata la gaji kita dalam SSM 2011 bagi N11 P1T10 = RM 729.30.
Untuk bertukar ke SBPA, kita kena tengok gaji kita SSM 2012 P1T11 dulu = RM 765.60
Kemudian, cari dalam tangga gaji dalam SBPA yang terhampir iaitu RM 850.00 (paling rendah sekali la kot)


tu la cara yang di orang tunjuk (bukan aku tau).. bukan kita cari gaji T10 SSM kemudian cari T10 dalam SBPA.. :">

ADA BEBERAPA ISU TIMBUL:-

kalau betul-betul berlaku, sapa-sapa N11 bagi P1T2-P1T13 mungkin akan sama gaji la dalam SBPA iaitu RM850.. :-?.. jadi dia orang kata macam tak adil la pulakkan

isu yang kedua, adakah syarat perlantikan baru telah diubah? contohnya macam cikgu ada masuk keja T4, T5, T6, T8, T10, T11 dan T12?

Sebab, kalau ikut teori di atas, kalau ko berada di T20 SSM (contoh la), ko takkan berada di T20 dalam SBPA.. silap-silap haribulan baru berada di T8 ke, T5 ke.. jadi, kalau orang tu masuk keja dengan T10, abis la korang senior2 kena potong hehehe..


----------------------------------------------------

Tu teori kemungkinan yang berlaku berdasarkan kepada apa yang aku baca. bukan berdasarkan kepada pekeliling pun.. lagipun setiap kementerian tak sama skala gaji dia. dan nak setup SBPA ni bukan la benda yang boleh dibuat dalam masa yang sekejap. sebab ia melibatkan penjawatan di setiap kementerian.. kalau perubahan 1 kementerian je, tak la teruk sangat


..

Aku sokong...xkan org yg keje lama sama dgn gaji org bru...:o

budu2u
06-12-2011, 10:05 AM
JPA agak lambat menyiarkan pekeliling.. bila dah sampai ke peringkat bawahan kami hanya ada masa yg suntuk untuk melaksanakan arahan yang ada.. berilah kami masa pertimbangan yang sesuai.. jangan nanti "tandatangan jer" sebab semua nak cepat.. skrg dah 5 disember pon pekeliling takder lagi.. harap maklum dan ambil tindakan segera..

zaqie3
06-12-2011, 10:18 AM
JPA agak lambat menyiarkan pekeliling.. bila dah sampai ke peringkat bawahan kami hanya ada masa yg suntuk untuk melaksanakan arahan yang ada.. berilah kami masa pertimbangan yang sesuai.. jangan nanti "tandatangan jer" sebab semua nak cepat.. skrg dah 5 disember pon pekeliling takder lagi.. harap maklum dan ambil tindakan segera..

Rasanya mmg itupun yg JPA mahukan....tak nak bagi masa pada penjawat awam utk berfikir n membuat perhitungan....tahu2 nti nak kena tandatangan je....hampeh tol!:(scam:(scam

zakuan_ktm
06-12-2011, 10:19 AM
JPA agak lambat menyiarkan pekeliling.. bila dah sampai ke peringkat bawahan kami hanya ada masa yg suntuk untuk melaksanakan arahan yang ada.. berilah kami masa pertimbangan yang sesuai.. jangan nanti "tandatangan jer" sebab semua nak cepat.. skrg dah 5 disember pon pekeliling takder lagi.. harap maklum dan ambil tindakan segera..


eh, bukan ke skim nie nanti "paksa rela" .... aku dengar sapa yang still skim lama nanti kena "jumud" sampai bila-bila ... :D

AILA2002
06-12-2011, 10:47 AM
eh, bukan ke skim nie nanti "paksa rela" .... aku dengar sapa yang still skim lama nanti kena "jumud" sampai bila-bila ... :D

sumbernya......?

kita tunggu sajalah pekelilingnya keluar....

eein80
06-12-2011, 10:57 AM
Paksa rela tu.. adei..

erman_eg6
06-12-2011, 11:40 AM
perghhh... kalau camni... gaji aku naik 8% jerk.... huhu:))

same la aku... T A H I ! !

:D :D :D

parang_77
06-12-2011, 11:42 AM
kawe dgr pekeliling kuar pada 11 atau 12 .12. 2011.... tunggu ....

msazmer
06-12-2011, 11:58 AM
yang ni amik dalam wall FB KPPA kan?

ok, kita try amik N5-1 (SSM - N11) RM 850 - RM 2,390.. kalau bahagi RM 80 ada lebih kurang T20..
isu dia, aku baca dekat blog cuepac la, penetapan gaji mungkin akan dibuat dengan cara:-


Mula-mula, kata la gaji kita dalam SSM 2011 bagi N11 P1T10 = RM 729.30.
Untuk bertukar ke SBPA, kita kena tengok gaji kita SSM 2012 P1T11 dulu = RM 765.60
Kemudian, cari dalam tangga gaji dalam SBPA yang terhampir iaitu RM 850.00 (paling rendah sekali la kot)


tu la cara yang di orang tunjuk (bukan aku tau).. bukan kita cari gaji T10 SSM kemudian cari T10 dalam SBPA.. :">

ADA BEBERAPA ISU TIMBUL:-

kalau betul-betul berlaku, sapa-sapa N11 bagi P1T2-P1T13 mungkin akan sama gaji la dalam SBPA iaitu RM850.. :-?.. jadi dia orang kata macam tak adil la pulakkan

isu yang kedua, adakah syarat perlantikan baru telah diubah? contohnya macam cikgu ada masuk keja T4, T5, T6, T8, T10, T11 dan T12?

Sebab, kalau ikut teori di atas, kalau ko berada di T20 SSM (contoh la), ko takkan berada di T20 dalam SBPA.. silap-silap haribulan baru berada di T8 ke, T5 ke.. jadi, kalau orang tu masuk keja dengan T10, abis la korang senior2 kena potong hehehe..


----------------------------------------------------

Tu teori kemungkinan yang berlaku berdasarkan kepada apa yang aku baca. bukan berdasarkan kepada pekeliling pun.. lagipun setiap kementerian tak sama skala gaji dia. dan nak setup SBPA ni bukan la benda yang boleh dibuat dalam masa yang sekejap. sebab ia melibatkan penjawatan di setiap kementerian.. kalau perubahan 1 kementerian je, tak la teruk sangat


..

benda yang aku highlight tu yang dok bermain dlm fikiran aku skrg ni.sbb adik aku keje kerani N17 kat IPG, so die dpt penerangan mcmtu..kalo ikut tangga gaji aku skrg dgn kenaikan gaji SSM skim gaji yang paling hampir dgn SBPA rasa2 naik dlm RM7.00 je...:eek::eek::eek::eek::eek::eek::)):)):)):)):))

pahunk06
06-12-2011, 12:01 PM
entahla wei...mcm2 ak dgr...cuma yg pasti gred 11 ke bwah....untung besar...

copy left
06-12-2011, 12:02 PM
kalo guna skim lama tiap2 tahun kompem gaji naik tapi kalau sistem baru blom tentu tiap2 tahun naik kena kipas bos elok2,kalau bos lama bertukar dpt plak bos baru mcm taik susah nk ikut rentak bos baru plak.
cara nk naik gaji cpt benti keje mintak keje lain tapi dlm gov xleh buat mcm tu dah benti gov kena carik swasta.

MOD jr.
06-12-2011, 12:03 PM
td kawan aku call die cakap memang bos nilai kite... tapi untuk bos pulak... staf yg akan nilai bos... :)) :)) :)) pening2

Miss_Sunshine
06-12-2011, 12:04 PM
Ntah ape2.. Tah bila nak kuar circular. Buat semua orang tertunggu2. tapi hasilnya nanti tak berbaloi dengan penantian

wawantow
06-12-2011, 12:04 PM
kakitngan gomen ramai sgt
pru13 bn kira hbislah, hahaha

AILA2002
06-12-2011, 12:06 PM
td kawan aku call die cakap memang bos nilai kite... tapi untuk bos pulak... staf yg akan nilai bos... :)) :)) :)) pening2

penilaian 360 darjah..atas bawah, tepi depan belakang....

msazmer
06-12-2011, 12:06 PM
tumpang tanya kenaikan gaji 15% dgn 8% tu ikut gaji tahunan ke gaji hakiki kita?

ada 2 benda yg aku dok konfius..

1. Adakah kenaikan gaji 15% dgn 8% itu adalah kenaikan gaji hakiki..atau

2. Adakah kenaikan gaji 15% dgn 8% dari gaji kenaikan gaji tahunan?..maknanya walau mcmne prestasi kita, gaji tetap akn naik tiap2 tahun..tp tambahan 15%-8% dari kenaikan gaji tahunan... (ini yang aku dpt info dari adik aku)

aku pun heran...

AILA2002
06-12-2011, 12:08 PM
tumpang tanya kenaikan gaji 15% dgn 8% tu ikut gaji tahunan ke gaji hakiki kita?

ada 2 benda yg aku dok konfius..

1. Adakah kenaikan gaji 15% dgn 8% itu adalah kenaikan gaji hakiki..atau

2. Adakah kenaikan gaji 15% dgn 8% dari gaji kenaikan gaji tahunan?..maknanya walau mcmne prestasi kita, gaji tetap akn naik tiap2 tahun..tp tambahan 15%-8% dari kenaikan gaji tahunan... (ini yang aku dpt info dari adik aku)

aku pun heran...

macam2 versi ada....

tunggu saja pekeliling keluar....

copy left
06-12-2011, 12:11 PM
tumpang tanya kenaikan gaji 15% dgn 8% tu ikut gaji tahunan ke gaji hakiki kita?

ada 2 benda yg aku dok konfius..

1. Adakah kenaikan gaji 15% dgn 8% itu adalah kenaikan gaji hakiki..atau

2. Adakah kenaikan gaji 15% dgn 8% dari gaji kenaikan gaji tahunan?..maknanya walau mcmne prestasi kita, gaji tetap akn naik tiap2 tahun..tp tambahan 15%-8% dari kenaikan gaji tahunan... (ini yang aku dpt info dari adik aku)

aku pun heran...

kalau prestasi tahunan kita 95% keatas dpt la kenaikan 15% dari basid gaji
tapi kalau 85% keatas dpt la 8% dari gaji basid kita
dan kalau 75% tiada kenaikan gaji dan 70% kena buang.
kalau tiap2 tahun prastasi kerja anda antara 80% hungga 84% mmg xde kenaikan gaji langsung hahahaha tunggulah bos yg sebulu tuka ke tempat anda baru lah boleh merasa tu pun kena hati2 jgn prestasi 70% 3 tahun berturut2 sementara nk tunggu bos baru tu hahahahha

msazmer
06-12-2011, 12:12 PM
kalau prestasi tahunan kita 95% keatas dpt la kenaikan 15% dari basid gaji
tapi kalau 85% keatas dpt la 8% dari gaji basid kita
dan kalau 75% tiada kenaikan gaji dan 70% kena buang.
kalau tiap2 tahun prastasi kerja anda antara 80% hungga 84% mmg xde kenaikan gaji langsung hahahaha tunggulah bos yg sebulu tuka ke tempat anda baru lah boleh merasa tu pun kena hati2 jgn prestasi 70% 3 tahun berturut2 sementara nk tunggu bos baru tu hahahahha

kenaikan gaji tahunan mcmane?:-?

joeyss
06-12-2011, 12:14 PM
benda yang aku highlight tu yang dok bermain dlm fikiran aku skrg ni.sbb adik aku keje kerani N17 kat IPG, so die dpt penerangan mcmtu..kalo ikut tangga gaji aku skrg dgn kenaikan gaji SSM skim gaji yang paling hampir dgn SBPA rasa2 naik dlm RM7.00 je...:eek::eek::eek::eek::eek::eek::)):)):)):)):))

hahaha.. tu la pasal.. aku punya situasa sama macam ko jugak la.. tak merasa la nak dapat RM230 :eek::(( ..

aku rasa geng2 JPA & Akauntan mesti penin.. sebab tu pekeliling lambat keluar.. tah2 gaji dia orang pun sama jugak. bila kira-kira balik rupanya naik RM2 :eek: