PDA

View Full Version : Koperasi Pemodalan Felda (KPF) Masuk Bursa Saham


Pages : 1 2 3 [4] 5

mytrade
04-10-2012, 11:40 PM
bln lepas p hq..staf counter pun tak tau info kpf2..diorg ckp pas agm ni baru decide nk bg div utk kpf2..so baik korang penuhkan kpf dulu..kpf2 just masuk minimum je utk cukup syarat..luckily aku dh dpt kpf2 last yr..tu pun masuk 2rat je...

betul tu....baik penuhkan KPf dulu yg dah pasti bisnes dan jalan cerita,...
KPF2 entah apa kepala apa ekor...

syazacoklat
05-10-2012, 05:01 AM
betul tu....baik penuhkan KPf dulu yg dah pasti bisnes dan jalan cerita,...
KPF2 entah apa kepala apa ekor...

kan lbh bagus kalo kpf kpf2 kasik penuh..... minima dividen kpf 14%, kpf2 12 % kan cantik

twisterz
05-10-2012, 08:47 AM
kan lbh bagus kalo kpf kpf2 kasik penuh..... minima dividen kpf 14%, kpf2 12 % kan cantik

amin...tp kalo kpf2 dh ada prospectus..bolehla penuhkan acc tu...ni 1 info pun takda..

pd den..dh sumbat penuh dlm kpf pas tu duit lebih tu terus sumbat dlm Tbg Haji..dengar cite thn ni nak bg record dividen..harap2 lebih 10% pun ok la..sapa nak bg..ASB pun 8% tak masuk zakat..so pepaham je la..

razdi
05-10-2012, 03:36 PM
MINTA pendapat otai2 kpf semua..jika kita dapat div bln 7, lepas tu kita simpan separuh duit div
1)cht 5000 adakah kita akan dpat penuh utk setahun atau cth 5/12x5000x15% jer?
2)jika kita xambil div,kita beli syer kpf terus tiap tahun adakah kita dapat penuh setahun atau mcm kat atas tu?

harap dpt jawapan..kerana jika kita ambil duit div tu dh bln 7,jika simpan mybe dikira 5bln jer.satu kerujian kat sini..jika div bln 1 xada masalahlah

twisterz
05-10-2012, 04:57 PM
MINTA pendapat otai2 kpf semua..jika kita dapat div bln 7, lepas tu kita simpan separuh duit div
1)cht 5000 adakah kita akan dpat penuh utk setahun atau cth 5/12x5000x15% jer? 5/12x5000x15%
2)jika kita xambil div,kita beli syer kpf terus tiap tahun adakah kita dapat penuh setahun atau mcm kat atas tu? setahun (jan-dec)
harap dpt jawapan..kerana jika kita ambil duit div tu dh bln 7,jika simpan mybe dikira 5bln jer.satu kerujian kat sini..jika div bln 1 xada masalahlah

setau den..

kewangan kpf start dari bulan jan2012 - dec 2012.

cuma dividen dibyr pd bln 7 thn hadapan(2013) bagi kewangan jan-dec 2012.

so kalo ko invest bln jan-dec 2012 = 10k
dividen 10% = ko dpt 1k (utk jan-dec2012).
kalo ko keluarkan capital 10k tu pd jan2013..ko still dpt dividen yg 1k yg kat atas utk tahun simpanan 2012.


harap membantu.

akaifx
14-10-2012, 10:25 PM
Salam , kekawan semua tumpang tanya , camna cara paling efektif untuk guna OPM bagi memenuhkan
KPF...ada idea tak..

rie72usa
16-10-2012, 11:51 AM
dulu masa ada OD ASB boleh lah d fikir-fikirkan, sekarang dah takde, kne pandai2 la. kalau kje gomen boleh wat PL, byar 1 tahun setengah pastu tak payah byar, rolling pkai dividen KPF je..

katani17
16-10-2012, 11:54 AM
dulu masa ada OD ASB boleh lah d fikir-fikirkan, sekarang dah takde, kne pandai2 la. kalau kje gomen boleh wat PL, byar 1 tahun setengah pastu tak payah byar, rolling pkai dividen KPF je..

kalo keje swasta bkn GLC link guane tuan nak penuhkan kpf?

razdi
16-10-2012, 06:19 PM
simpan sikit sikit lama lama jadi bukit

Ham122
20-10-2012, 12:26 PM
Sy nk bertanya...... kalau kpf ni kita x buat pelaburan, tp park duit asb kt dlm kpf ni dpt dividen x tiap2 tahun?....

Ham122
20-10-2012, 06:01 PM
Wahai tuan2 dan puan2............ Harap dpt la jawab soalan sy ni... KPF ni dibuka lagi x? sy nk turut serta kalau bukak lagi............... bukak lagi x?

razdi
22-10-2012, 05:51 PM
Wahai tuan2 dan puan2............ Harap dpt la jawab soalan sy ni... KPF ni dibuka lagi x? sy nk turut serta kalau bukak lagi............... bukak lagi x?

buka cepat download borang dan hantar segera

Ham122
23-10-2012, 02:39 PM
kalau masih belajar lagi.... blh x mohon kpf ni? org umah study lagi...

AARCEMARA
23-10-2012, 02:44 PM
kalau masih belajar lagi.... blh x mohon kpf ni? org umah study lagi...

umur 18 tahun ke atas...cek kat web site ada detail penerangan dgn borang sekali.:D

Ham122
23-10-2012, 02:49 PM
umur 18 tahun ke atas...cek kat web site ada detail penerangan dgn borang sekali.:D

wah....jadi blh la mohon kalau xde slip gaji kn? yahoo.... :D

iswadis
23-10-2012, 02:54 PM
TT pm kat saya....berminat......

rie72usa
02-11-2012, 11:26 AM
Sy nk bertanya...... kalau kpf ni kita x buat pelaburan, tp park duit asb kt dlm kpf ni dpt dividen x tiap2 tahun?....

kpf ngan asb ni konsepnya sama je...kita simpan untuk dapatkan dividen+bonus...

kelebihan kpf ni div+bonus melebihi 14%...keburukannya susah nak buat kuar duit, klau nak segera kene pergi KL la jawabnya...pastu klau ada yang menyimpan byk dlm tu jgn lupa buat wasiat/penama melalui mana2 agensi pun boleh janji dapat kad wasiat..klau tdk nanti takut susah nak tuntut sbb kpf takde penama...

kelebihan asb senang kuar masuk...keburukannya div+bonus ciput sgt (kpf double)..hi3..

adroit70
03-11-2012, 06:39 PM
good info tq

akeyrasta
03-11-2012, 07:08 PM
Ada ke lg kpf ni.. Huhu da tanam tggl tgu buahnya sahaja.. Adehh ...

rie72usa
03-11-2012, 10:16 PM
Bagi yg keje kerajaan buatlah PL (15 tahun)...sebaiknya kat BIMB kerana potongan tak masuk dlm pay slip (senang nnti nak buat loan rumah)..

Bayar hanya 1 tahun 6 bulan, kemudian tak payah bayar selama 13 tahun 6 bulan (sebab bulanan bayar guna dividen KPF)..

Hanya 12% daripada dividen digunakan untuk bayar PL.. kalau KPF bagi 14%, 2% dah boleh enjoi..

Yang mana baru kerja di nasihatkan buat PL dulu dan simpan kat KPF, lepas setahun 6 bulan barulah beli kete..(cuma hati2 takut nanti bank declare komitmen tinggi), dlm masa 9 tahun kete habis hutang dan kita dapat 2 benda kete dan duit cash kat KPF (2 in 1)...cam saya, nak bli kete susah bab komitmen tinggi bank kata..last2 guna PL bank lain yg potong pay slip bli kete cash..PL untuk simpan KPF guna BIMB sbb tak potong payslip..

jeplo
03-11-2012, 10:59 PM
Bagi yg keje kerajaan buatlah PL (15 tahun)...sebaiknya kat BIMB kerana potongan tak masuk dlm pay slip (senang nnti nak buat loan rumah)..

Bayar hanya 1 tahun 6 bulan, kemudian tak payah bayar selama 13 tahun 6 bulan (sebab bulanan bayar guna dividen KPF)..

Hanya 12% daripada dividen digunakan untuk bayar PL.. kalau KPF bagi 14%, 2% dah boleh enjoi..

Yang mana baru kerja di nasihatkan buat PL dulu dan simpan kat KPF, lepas setahun 6 bulan barulah beli kete..(cuma hati2 takut nanti bank declare komitmen tinggi), dlm masa 9 tahun kete habis hutang dan kita dapat 2 benda kete dan duit cash kat KPF (2 in 1)...cam saya, nak bli kete susah bab komitmen tinggi bank kata..last2 guna PL bank lain yg potong pay slip bli kete cash..PL untuk simpan KPF guna BIMB sbb tak potong payslip..

Tak digalakkan buat PL. Masa hadapan kita tak tahu. Tak selamanya akan dapat dividen macam tu. Saham ibarat roda.

razdi
04-11-2012, 03:26 PM
Tak digalakkan buat PL. Masa hadapan kita tak tahu. Tak selamanya akan dapat dividen macam tu. Saham ibarat roda.

sapa2 nak tambah kpf sempat lg merasa div 1 bulan.hehe

limbong
04-11-2012, 08:03 PM
tahun depan naik lg 20%,,,hahahahah

razdi
05-11-2012, 03:16 AM
tahun depan naik lg 20%,,,hahahahah

naik 20% xpa jgn jatuh 10% dahlah..harga sawet skrg jatuh banyak

azm7727
07-11-2012, 02:35 PM
alhamdulilah baru topup kpf1 rm80k awal nov nie.......lalallalalala

icamfc
07-11-2012, 02:54 PM
alhamdulilah baru topup kpf1 rm80k awal nov nie.......lalallalalala

alamakk dasattt. aku br dapat no ahli mgu lepas... :p

azm7727
07-11-2012, 04:51 PM
alamakk dasattt. aku br dapat no ahli mgu lepas... :p

daftar kpf1 tuhari bulan 3 2012 , dapat ahli 28 julai....tapi tak perasaan dah ahli.....perasan dah ahli masa masukkan no.kp kat web kpf bahagian semakkan keangotaan ahli bulan 9 tuhari.....daftarkan adik beradik 5 orang akaun kpf1( bulan3) dan daftarkan wife, adik beradik dia 2 org (cucu peneroka) dan diri sendiri akaun kpf2 lepas hari raya haji tuhari....:))

mytrade
08-11-2012, 09:25 AM
AKu cuba petik sedikit dr artikel kenyataan akhbar dalam laman web KPF....

Modal syer anggotA bagi tahun 2011 sudah cecah RM1950 juta...klu tk silap aku modal ibenarkan KPF adalah RM2500 juta.....so cepat la tambah ...klu dah cecah Rm2500 juta modal saham tkleh topup lagi dah...kecuali bila ada org jual balik....jadi macam saham Bank Rakyat...

dan projek baru hotel restauran dan service garden kat bangi akan siap 2013....kos bernilai Rm147 juta....so ada lagi penambahan untung selain pegangan dalam syarikat2 Felda...

20% dividen tk justahil..

sorry aku tk dapat nak copy paste artikel...

AARCEMARA
08-11-2012, 10:20 AM
AKu cuba petik sedikit dr artikel kenyataan akhbar dalam laman web KPF....

Modal syer anggotA bagi tahun 2011 sudah cecah RM1950 juta...klu tk silap aku modal ibenarkan KPF adalah RM2500 juta.....so cepat la tambah ...klu dah cecah Rm2500 juta modal saham tkleh topup lagi dah...kecuali bila ada org jual balik....jadi macam saham Bank Rakyat...

dan projek baru hotel restauran dan service garden kat bangi akan siap 2013....kos bernilai Rm147 juta....so ada lagi penambahan untung selain pegangan dalam syarikat2 Felda...

20% dividen tk justahil..

sorry aku tk dapat nak copy paste artikel...

good news ni, sesiapa anak peneroka baik cepat register kalau tidak melepas nanti.:D

AARCEMARA
08-11-2012, 12:57 PM
saham fgvh macam nak tergolek aje ni!!!

zari83
08-11-2012, 03:26 PM
nak tanya, aku plan nak daftar kpf, cuma nak tau la ada limit mcm ASB tak? maksud aku contoh kalau kita buat PL 250K masuk kpf, next year punye dividen boleh tak buat beli balik tambah saham kalau limit 1 akaun 250k je, tq,

katani17
08-11-2012, 04:16 PM
nak tanya, aku plan nak daftar kpf, cuma nak tau la ada limit mcm ASB tak? maksud aku contoh kalau kita buat PL 250K masuk kpf, next year punye dividen boleh tak buat beli balik tambah saham kalau limit 1 akaun 250k je, tq,

kpf limit perfamily 250k semua termasuk mak+ayah+ adikberadik. Kalo penuh thn depan xbleh kredit dah dividen

lilin
08-11-2012, 04:53 PM
apakah KPF ini mendapat kesan dr kejatuhan FGV..aku nak masukkan duit lagi..tapi macam waswas la plak...erm...any komen dr u guys...

zari83
08-11-2012, 04:59 PM
kpf limit perfamily 250k semua termasuk mak+ayah+ adikberadik. Kalo penuh thn depan xbleh kredit dah dividen

maksudnya, duit dividen yg kita dapat kena letak tempat lain la ye, emmm...ok, terima kasih,

katani17
08-11-2012, 05:04 PM
maksudnya, duit dividen yg kita dapat kena letak tempat lain la ye, emmm...ok, terima kasih,

yer tuan. Kalo ada adik beradik lain kena bincang dulu kang tuan buh semua 250k yang lain x boleh masuk bahagian diorg. Cth kalo ada 5 beradik sorang masuk 50k

razdi
09-11-2012, 01:27 AM
apakah KPF ini mendapat kesan dr kejatuhan FGV..aku nak masukkan duit lagi..tapi macam waswas la plak...erm...any komen dr u guys...

setahu aku xada kesan sebab tu kpf xjoin fgv..kena bersyukur jgk ada 8 org dr felda chini bawa kes ke mahkamah dan tu antara penyebab kpf xdapat join fgv..saham tu jatuh byk dh skrg.hehe..

AARCEMARA
09-11-2012, 08:56 AM
terima kasih juga kepada ANAK sebagai pemantau activity felda ni, sekurang2 nya kita allert dgn sebarang tindakan yg dibuat felda.

azm7727
09-11-2012, 04:44 PM
setahu aku xada kesan sebab tu kpf xjoin fgv..kena bersyukur jgk ada 8 org dr felda chini bawa kes ke mahkamah dan tu antara penyebab kpf xdapat join fgv..saham tu jatuh byk dh skrg.hehe..

setuju sangat...:D

highway
09-11-2012, 05:44 PM
saham fgvh macam nak tergolek aje ni!!!

semalam rege $4.65 kot:)

akira_sempoi
09-11-2012, 06:03 PM
nak kena tambah saham ni :D

rizalali6
09-11-2012, 06:52 PM
nak kena tambah saham ni :D

tambah bang jangan tak tambah:))

razdi
10-11-2012, 02:56 AM
tambah bang jangan tak tambah:))

alangkah bagusnya jika div+bonus kpf ni masuk januari

rie72usa
10-11-2012, 11:56 AM
Tak digalakkan buat PL. Masa hadapan kita tak tahu. Tak selamanya akan dapat dividen macam tu. Saham ibarat roda.

Jangan bimbang tuan utk buat PL... kerana duit yg kita pinjam kita tak guna satu sen pun, semua simpan kat KPF...

Nilai duit kita kat KPF tetap rm1 sampai bila2 sama mcm ASB jd jgn bimbg klau div kurang kerana klau div rendah kita full sattlemant je PL td..

Saya dah buat 3 thn PL kini drp PL 85k kini dah jadi 100k..adakah ini rugi atau untung..fikir2 dan renung2.. 3 tahun untung 15k, sape nk bg..

Dah tambah lg PL dr 85k ke 135k..kini di kpf 150k..balance kat kpf lg 100k adik2 dah ambik...

Ham122
10-11-2012, 07:49 PM
nak tanya...kpf ada compound dividen x?

mytrade
10-11-2012, 10:35 PM
Jangan bimbang tuan utk buat PL... kerana duit yg kita pinjam kita tak guna satu sen pun, semua simpan kat KPF...

Nilai duit kita kat KPF tetap rm1 sampai bila2 sama mcm ASB jd jgn bimbg klau div kurang kerana klau div rendah kita full sattlemant je PL td..

Saya dah buat 3 thn PL kini drp PL 85k kini dah jadi 100k..adakah ini rugi atau untung..fikir2 dan renung2.. 3 tahun untung 15k, sape nk bg..

Dah tambah lg PL dr 85k ke 135k..kini di kpf 150k..balance kat kpf lg 100k adik2 dah ambik...

betul tu..KPF ni koperasi..saham dia berharga tetap Rm1 seunit..dan dia menggunakan duit saham kita tu melabur di syarikat2 Felda dan juga bisnes lain...boleh check kat laman web KPF...
bagi aku yg terbaik KPF ada pegangan 51% dalam Felda Holding..
buat PL klu utk invest kat KPF masih berbaloi...sbb KPF everage dividen 15% so far...klu PL interest below 5% still ada 10% secara kasar utk pulanngan bersih...

mytrade
10-11-2012, 10:40 PM
good news ni, sesiapa anak peneroka baik cepat register kalau tidak melepas nanti.:D

betul bro...itu artikel 2012 selepas AGM Jun aritu dan data peneroka utk 2011....laporan tahunan KPF 2011 belum publish lagi dalm website...
masa laman web lama , boleh dapat update data peneroka dan jumlah saham tekini..tp web baru ni susah sikit...
tapi aku rasa saham KPF ni lambat sikit nak penuh sbb sentiasa ada peneroka yg jual beli ...tk macam BR yg mmg org que utk beli...:D

akaifx
12-11-2012, 10:40 AM
Salam , kekawan semua , kalau dah bank in penambahan deposit di maybank slip terlupa hantar ke KPF kemudian hilang , camne yee..

razdi
13-11-2012, 07:51 AM
Salam , kekawan semua , kalau dah bank in penambahan deposit di maybank slip terlupa hantar ke KPF kemudian hilang , camne yee..

cuba call kpf tnya dia mcm mana..xpon cuba call bank.biasa ada satu salinan kat bank

mytrade
13-11-2012, 09:49 PM
cuba call kpf tnya dia mcm mana..xpon cuba call bank.biasa ada satu salinan kat bank

patut la keluar kenyataan KPF..diorang cakap ada org masukkan duit tp tkder proof of payment...selagi tkder proof duit tu akan floating dan tidak entitle utk dividen....

tp masih boleh trace balik...cuma byk kerja kena follow up..!

razdi
19-12-2012, 12:54 AM
sapa setuju jika kpf join fgv?sila angkat tangan

syazacoklat
19-12-2012, 11:55 AM
sapa setuju jika kpf join fgv?sila angkat tangan

mau kasi jahanam ke......

AARCEMARA
20-12-2012, 11:37 AM
nampak ke bila ada yg angkat tangan ni.

razdi
21-12-2012, 03:16 AM
mau kasi jahanam ke......

so xada yg angkat kira semua xsetuju lah tu..bagus3x..semakin bijak semua

limbong
21-12-2012, 10:41 AM
semua ni mainan politik...ko bacala gayapeneroka.blogspot.com...klau btol la ape dorg tulih perghhh dasat

limbong
21-12-2012, 10:42 AM
mcm nk kuar duit ak dlm kpf masuk tabung haji jela....

limbong
21-12-2012, 10:43 AM
tp ak rasa mcm ade tgn jahat nk bg perosak kpf ni..yela kpf pegangan dlm felda paling besa...pak isa n faizol nk seleweng

AARCEMARA
24-12-2012, 08:36 AM
say pun tengah berkira2 nak divert ke tempat lain. rasa macam ada something behind.

azm7727
26-12-2012, 02:42 PM
kisah perbualan dgn ibuku semasa cuti xmas

mak : mie besornya diveden asb 8.9% tahun nie....untung ler jiran kita sebelah rumah dapat ribu˛ sebab labor banyak....

aku: mak...kan kpf lagi besar divedennya 18%.....lagi banyak dpt ribu˛

lepas tu my mak....buat muka tak faham˛...tulah realitinya kat felda yg asb diorang kejar˛ yg kpf ramai tak tahu kelebihannnya ..dan tak ramai melabur kat sini...diorang lebih suka melabir kat asb..sian my mak..and peneroka&penerokawati kat my felda....
:))

AARCEMARA
26-12-2012, 03:27 PM
kisah perbualan dgn ibuku semasa cuti xmas

mak : mie besornya diveden asb 8.9% tahun nie....untung ler jiran kita sebelah rumah dapat ribu˛ sebab labor banyak....

aku: mak...kan kpf lagi besar divedennya 18%.....lagi banyak dpt ribu˛

lepas tu my mak....buat muka tak faham˛...tulah realitinya kat felda yg asb diorang kejar˛ yg kpf ramai tak tahu kelebihannnya ..dan tak ramai melabur kat sini...diorang lebih suka melabir kat asb..sian my mak..and peneroka&penerokawati kat my felda....
:))

parents kita tak di war2kan tentang kpf ni. hanya kalangan staf sesama mereka yg tahu peluang ni, pd mereka lagi ramai peneroka x tahu lagi bagus sbb peluang terbuka lenig kpd golongan ini.

rie72usa
26-12-2012, 04:25 PM
alhamdulillah...

berjaya juga membuka acc KPF2 bermodalkan RM100...

AARCEMARA
27-12-2012, 10:48 AM
sapa setuju jika kpf join fgv?sila angkat tangan

today fgvh at rm4.53, already below cost!! whats going on?:-?

hartanah_tender
27-12-2012, 10:51 AM
semua ni mainan politik...ko bacala gayapeneroka.blogspot.com...klau btol la ape dorg tulih perghhh dasat

join la group felda kat dalam facebook tu..macam2 info direct dari felda sendiri pon ada

ahbond
27-12-2012, 10:02 PM
alhamdulillah...

berjaya juga membuka acc KPF2 bermodalkan RM100...

Bang,
Ko singgah KPF HQ ker..atau hantar slip jer...:D
Kawan dah dapat surat..tak tergerak lagi nak ke sana atau ke bank...hehehe (Malaslah tu)

:)cgrock

razdi
29-12-2012, 03:58 PM
sapa tahu perkembangan AGM kpf yg berlangsung pada 27/12/2012 lepas.ada apa2 berita sensasi ke?

razdi
29-12-2012, 03:59 PM
join la group felda kat dalam facebook tu..macam2 info direct dari felda sendiri pon ada

apa dia punya nama untuk cari?

rie72usa
31-12-2012, 08:17 AM
Bang,
Ko singgah KPF HQ ker..atau hantar slip jer...:D
Kawan dah dapat surat..tak tergerak lagi nak ke sana atau ke bank...hehehe (Malaslah tu)

:)cgrock

hantar by hand ke KPF (anjung felda), bangunan sama kpf1 cuma urusan kpf2 ni hanya di kaunter 1 shj

mytrade
01-01-2013, 01:43 AM
hantar by hand ke KPF (anjung felda), bangunan sama kpf1 cuma urusan kpf2 ni hanya di kaunter 1 shj

aku dah bankin ke akaun KPF tp tk sempat htr slip lagi...Rabu ni baru htr....sbb staf cakap klu htr slip selewat 5hb setiap bulan layak entitle dividen utk bulan tersebut..

razdi
01-01-2013, 01:45 AM
aku dah bankin ke akaun KPF tp tk sempat htr slip lagi...Rabu ni baru htr....sbb staf cakap klu htr slip selewat 5hb setiap bulan layak entitle dividen utk bulan tersebut..

dia bukan kira tarikh kita bank in ke?

mytrade
01-01-2013, 01:49 AM
dia bukan kira tarikh kita bank in ke?

yup...tarikh kita bank in...tp sebaiknya dia soh cepat htr slip dan sahkan kemasukan duit..
sbb bulan lepas tk sempat nak bankin sblm 5hb...kalau tk sempat la rasa portion dividen 1/12 July dpn..

WnB
01-01-2013, 02:42 AM
ada sesiapa yg tau no acct kpf?

harundin2
01-01-2013, 02:55 AM
564212301580. Maybank:)

WnB
01-01-2013, 11:49 AM
564212301580. Maybank:)

tq.... :D:D:D:D:D:D:D:D

razdi
01-01-2013, 02:54 PM
tq.... :D:D:D:D:D:D:D:D

dh bum berapa K dah

harundin2
02-01-2013, 11:26 PM
letak banyak sikit tuan.20 persen nanti ni:D

ejan_
03-01-2013, 03:53 PM
1. camna proses nak buat pengeluaran KPF?

2. sy baru submit form utk dividen dimasukkan terus ke acct maybank.. kaunter depan tu kata dividen xleh auto invest ke kpf.. kena manual reinvest ke kpf.. betul ke? cam rugi plak.. almaklum 7 bulan duit terapung x pergi mana2...

limbong
03-01-2013, 08:10 PM
kne isi borang der

mytrade
03-01-2013, 08:26 PM
esok turun pejabat KPF update investment...
harap jgn la FGV takeover pegangan KPF dalam Felda Holding..:D

ejan_
03-01-2013, 08:47 PM
kne isi borang der

on the spot leh dpt duit? or dia keluarkan cheque?

rie72usa
03-01-2013, 08:52 PM
on the spot leh dpt duit? or dia keluarkan cheque?

dapat cek bro...cek bawah 5k boleh dibatalkan palang dan boleh wedraw on the spot di maybank dlm bangunan felda tu je..

cek lebih 5k kne masuk acc..floating 1 hari..klau ada buku maybank boleh buat keluar terus jugak..klau acc takde buku macam sekarang maknanya kne tunggu esok arr...

rie72usa
03-01-2013, 09:02 PM
dapat dividen asb semalam, terus transfer ke kpf...

AidilAd
03-01-2013, 10:26 PM
Assalamualaikum..

nak bertanya skit...
saya dh mghntar permohonan jd ahli KPF bln 9/2012 haritu..tp belum dpt no ahli lg...
memikirkn ntah bile dpt no ahli tu, sy dh tumpang dulu acc bapak saya sbb duit dah ada (wat PL)..

Soalan:
Agak2 boleh tak duit sy dlm acc bapasy tu ditransfer ke acc sy jika dahdpt no ahli nnt..?

mohon pencerahn dari yg ada pengalmn/ pengetahuan...t kasih

twisterz
04-01-2013, 08:56 AM
Assalamualaikum..

nak bertanya skit...
saya dh mghntar permohonan jd ahli KPF bln 9/2012 haritu..tp belum dpt no ahli lg...
memikirkn ntah bile dpt no ahli tu, sy dh tumpang dulu acc bapak saya sbb duit dah ada (wat PL)..

Soalan:
Agak2 boleh tak duit sy dlm acc bapasy tu ditransfer ke acc sy jika dahdpt no ahli nnt..?

mohon pencerahn dari yg ada pengalmn/ pengetahuan...t kasih

Rasanya tak boleh sbb ko dan bapak ko lain akaun dan ahli...so kena manual transfer..maknyanya keluarkan duit dari acc bapak ke acc maybank then transfer balik ke acc kpf ko..

biasanya process ahli ni dlm 3 bln..ko kena rajin call..call..call..lainkan kalo isa samad tu pakcik ko...on d spot bole dpt...

thn ni doakan 20% dividen + 5% utk pilihanraya...kayo den..hahhaa..

azm7727
04-01-2013, 09:45 AM
assalam..geng
nak bertanya........macamana nak update account maybank dlm akaun kpf (utk tujuan pembayaran dividen)...ada form yang kena diisi ke? tanpa perlu pergi kaunter kpf

sekian :-?

AARCEMARA
04-01-2013, 11:58 AM
assalam..geng
nak bertanya........macamana nak update account maybank dlm akaun kpf (utk tujuan pembayaran dividen)...ada form yang kena diisi ke? tanpa perlu pergi kaunter kpf

sekian :-?

guna borang tak pernah buat, tapi saya hanya pergi ke kaunter dan bagitau aje dividen masuk dlm maybank, bawak buku akaun sbb dia nak kan no akaun tuan. lepas tu semua settle.

fyrdaxus
04-01-2013, 12:03 PM
guna borang tak pernah buat, tapi saya hanya pergi ke kaunter dan bagitau aje dividen masuk dlm maybank, bawak buku akaun sbb dia nak kan no akaun tuan. lepas tu semua settle.

saya lg la..xyah bwk buku..tuliskn je no akaun maybank bg kt kerani kpf..

wang_GANAL
04-01-2013, 12:08 PM
esok turun pejabat KPF update investment...
harap jgn la FGV takeover pegangan KPF dalam Felda Holding..:D

Betul ke FGV nak take over KPF..paksa KPF beli saham FGV..:eek:

mytrade
04-01-2013, 12:34 PM
Betul ke FGV nak take over KPF..paksa KPF beli saham FGV..:eek:

aku tak pasti tp sblm FGV listing mmg diorang nak ambil keseluruhan pegangan dalam Felda Holding yg mana 51% mmg ada pada KPF...dgn pertukaran KPF dapat 37% pegangan dalam FGV....

latest news aku baca kt pejabat KPF tadi, mesyuuarat agung pada 27Dis2012 ditunda hingga semakan kes selesai...

pasal KPF2 belum ada meeting dan belum ada apa investment lagi...so sapa yg dump duit awal tu kira peram jer la dalam tu...

mytrade
04-01-2013, 12:36 PM
saya lg la..xyah bwk buku..tuliskn je no akaun maybank bg kt kerani kpf..

tkperlu kot tp mmg ada borang kat kaunter td....2 borang..satu penama dan satu lagi borang akaun maybank utk dividen...

penama perlu supaya pengeluaran wang nanti boleh cepat if pemegang share meninggal..klu tak kena tunggu surat kuasa...

azm7727
04-01-2013, 03:28 PM
guna borang tak pernah buat, tapi saya hanya pergi ke kaunter dan bagitau aje dividen masuk dlm maybank, bawak buku akaun sbb dia nak kan no akaun tuan. lepas tu semua settle.

terima kasih AARCEMARA :)

justni
04-01-2013, 04:38 PM
salam,
aku nak tanya sikit, bapak aku kakitangan FELDA dan tak lama lagi akan pencen...

so ak nk tanya sikit betul ke bila sudah pencen dia kena close down acc KPF dia? bukan ke selagi hidup? muskil nie.. info ni dapat dari mulut ke mulut.. ak blm call KPF lagi utk tanya.

seterusnya klau kita penah buat pengeluaran, acc KFP tu akan berkurangan.. contoh limit 250K dalam acc depo cuma 100K je. baru2 ni dia keluarkan 30K. betul ke ada yg kata selepas pengeluaran acc limit tu akan berkurangan 30K dari 250k kepada 220K?

ps: taktau la betul ke tak tempat aku tanye nie haha...main langgar je nih.

razdi
05-01-2013, 01:10 AM
assalam..geng
nak bertanya........macamana nak update account maybank dlm akaun kpf (utk tujuan pembayaran dividen)...ada form yang kena diisi ke? tanpa perlu pergi kaunter kpf

sekian :-?

ko tel jer bagitau no akaun maybank.aku buat mcm tue jer..jimat wang xpyh p pej dia

razdi
05-01-2013, 02:31 AM
salam,
aku nak tanya sikit, bapak aku kakitangan FELDA dan tak lama lagi akan pencen...

so ak nk tanya sikit betul ke bila sudah pencen dia kena close down acc KPF dia? bukan ke selagi hidup? muskil nie.. info ni dapat dari mulut ke mulut.. ak blm call KPF lagi utk tanya.

seterusnya klau kita penah buat pengeluaran, acc KFP tu akan berkurangan.. contoh limit 250K dalam acc depo cuma 100K je. baru2 ni dia keluarkan 30K. betul ke ada yg kata selepas pengeluaran acc limit tu akan berkurangan 30K dari 250k kepada 220K?

ps: taktau la betul ke tak tempat aku tanye nie haha...main langgar je nih.


xkan berkurang lah setahu aku.kenapa nak berkurang pulak.hehe..

ejan_
05-01-2013, 06:32 PM
dapat cek bro...cek bawah 5k boleh dibatalkan palang dan boleh wedraw on the spot di maybank dlm bangunan felda tu je..

cek lebih 5k kne masuk acc..floating 1 hari..klau ada buku maybank boleh buat keluar terus jugak..klau acc takde buku macam sekarang maknanya kne tunggu esok arr...

Then xdelah sesusah mana.. Tq..

azm7727
07-01-2013, 09:41 AM
ko tel jer bagitau no akaun maybank.aku buat mcm tue jer..jimat wang xpyh p pej dia

terima kasih razdi.......:) ......sebenarnya nak tolong kerabat˛ nak update no maybank..incase kalau diorang malas nak call.....ada saper˛ yg boleh ambik form update kat kaunter kpf..scan dan share kat sini...sekian

razdi
08-01-2013, 12:06 AM
tersangat meriah forum asb skrg ney mengalahkan forum kpf ney.hehe..kita meriah bulan jun nanti lah yer

azm7727
08-01-2013, 03:56 PM
kepada saper˛ yg berminat lihat attachment....... :D

AARCEMARA
08-01-2013, 10:35 PM
kepada saper˛ yg berminat lihat attachment....... :D

azm7727 staf felda ke?

azm7727
09-01-2013, 01:37 AM
azm7727 staf felda ke?

bukan staf felda...kerja kat uthm.........uthm sewa komputer + notebook 3 thn sejak 2009. dgn felda prodata...lepas kontrak habis dia jual dgn staf uthm........ :">

WnB
09-01-2013, 02:06 AM
terima kasih razdi.......:) ......sebenarnya nak tolong kerabat˛ nak update no maybank..incase kalau diorang malas nak call.....ada saper˛ yg boleh ambik form update kat kaunter kpf..scan dan share kat sini...sekian

call lagi senang.. nak borang then hantar buang masa.. silap2 x update nanti...

WnB
09-01-2013, 02:08 AM
nak tanya.. korang dah dapat tak pembayaran kedua lagi 8% daripada kpf? ikut laman web, dah hantar bln 9.... tp sampai sekarang x dapat2 lain dari pejabat felda....

AARCEMARA
09-01-2013, 11:42 AM
nak tanya.. korang dah dapat tak pembayaran kedua lagi 8% daripada kpf? ikut laman web, dah hantar bln 9.... tp sampai sekarang x dapat2 lain dari pejabat felda....

memang dah dapat bulan sept hari tu. tuan cuba check betul2 dalam akaun tuan. statement boleh dapat dari website aje.

AARCEMARA
09-01-2013, 02:30 PM
isa samad terbatal keahlian kpf nya...tak sah. so dia tak leh jadi pengerusi kpf. nasib baik, kalu tidak entah apa jadi dgn kpf ni.

golden_user2006
09-01-2013, 02:46 PM
huhuhu...sedih btul dio...terlepas
koperasi tu kembali ke landasan asalnya...

azm7727
09-01-2013, 03:25 PM
isa samad terbatal keahlian kpf nya...tak sah. so dia tak leh jadi pengerusi kpf. nasib baik, kalu tidak entah apa jadi dgn kpf ni.

Keanggotaan Pengerusi Felda dalam KPF terbatal

KUALA LUMPUR 9 Jan. - Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) Kuala Lumpur hari ini memutuskan keanggotaan Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad sebagai ahli dalam Koperasi Permodalan Felda (M) Bhd. (KPF) sebagai tidak sah, batal dan tidak mempunyai kesan.

Hakim Datuk Zaleha Yusof membuat keputusan itu setelah berpuas hati bahawa keputusan dibuat oleh KPF yang memutuskan Mohd. Isa ahli koperasi itu, sebagai tidak teratur.

Beliau juga membenarkan permohonan empat peneroka Felda Jengka 18, Pahang untuk mengarahkan responden ketiga membatalkan keanggotaan Mohd. Isa sebagai KPF.

Dalam permohonan semakan kehakiman yang difailkan pada 12 Jun lalu, Abdul Talib Ali, Abdul Mubin Abdul Rahman, Abdul Razak Mohammad dan Muhamad Noor Atan selaku pemohon menamakan panel Pertikaian Suruhanjaya Koperasi Malaysia, Suruhanjaya Koperasi Malaysia dan KPF sebagai responden pertama hingga ketiga.

Pemohon antaranya memohon perintah perisytiharan, ketetapan responden pertama dan kedua bertarikh 23 Mei lalu yang memutuskan Mohd. Isa sebagai ahli KPF adalah kekal sebagai tidak sah, terbatal dan tidak mempunyai sebarang kesan.

Mereka juga memohon perintah bagi membatalkan keputusan tersebut dan perintah mandamus bagi mengarahkan responden ketiga membatalkan keanggotaan Mohd. Isa sebagai ahli responden ketiga.

Selain itu, pemohon memohon perintah penggantungan interim (sementara) bagi menggantung status keanggotaan dan juga pemilihan Mohd. Isa sebagai ahli lembaga atau pengerusi responden ketiga. - UTUSAN

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Mahkamah/20130109/ma_01/Keanggotaan-Pengerusi-Felda-dalam-KPF-terbatal#ixzz2HSdCArAL
© Utusan Melayu (M) Bhd
:))

AARCEMARA
09-01-2013, 05:03 PM
Keanggotaan Pengerusi Felda dalam KPF terbatal

KUALA LUMPUR 9 Jan. - Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) Kuala Lumpur hari ini memutuskan keanggotaan Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad sebagai ahli dalam Koperasi Permodalan Felda (M) Bhd. (KPF) sebagai tidak sah, batal dan tidak mempunyai kesan.

Hakim Datuk Zaleha Yusof membuat keputusan itu setelah berpuas hati bahawa keputusan dibuat oleh KPF yang memutuskan Mohd. Isa ahli koperasi itu, sebagai tidak teratur.

Beliau juga membenarkan permohonan empat peneroka Felda Jengka 18, Pahang untuk mengarahkan responden ketiga membatalkan keanggotaan Mohd. Isa sebagai KPF.

Dalam permohonan semakan kehakiman yang difailkan pada 12 Jun lalu, Abdul Talib Ali, Abdul Mubin Abdul Rahman, Abdul Razak Mohammad dan Muhamad Noor Atan selaku pemohon menamakan panel Pertikaian Suruhanjaya Koperasi Malaysia, Suruhanjaya Koperasi Malaysia dan KPF sebagai responden pertama hingga ketiga.

Pemohon antaranya memohon perintah perisytiharan, ketetapan responden pertama dan kedua bertarikh 23 Mei lalu yang memutuskan Mohd. Isa sebagai ahli KPF adalah kekal sebagai tidak sah, terbatal dan tidak mempunyai sebarang kesan.

Mereka juga memohon perintah bagi membatalkan keputusan tersebut dan perintah mandamus bagi mengarahkan responden ketiga membatalkan keanggotaan Mohd. Isa sebagai ahli responden ketiga.

Selain itu, pemohon memohon perintah penggantungan interim (sementara) bagi menggantung status keanggotaan dan juga pemilihan Mohd. Isa sebagai ahli lembaga atau pengerusi responden ketiga. - UTUSAN

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Mahkamah/20130109/ma_01/Keanggotaan-Pengerusi-Felda-dalam-KPF-terbatal#ixzz2HSdCArAL
© Utusan Melayu (M) Bhd
:))

kpf ni lubok duit. itu pasal dia berusaha keras utk masuk jd pengerusi senang tolong pak jib sapu duit utk pru. org felda x tau apa, nasib baik ada 3,4 kerat yg cerdik pergi fight kat court.

WnB
09-01-2013, 05:52 PM
memang dah dapat bulan sept hari tu. tuan cuba check betul2 dalam akaun tuan. statement boleh dapat dari website aje.

masa hari tu tak masuk dalam akaun sebab masih guna cara hantar ke pejabat felda... sejak tak dapat yg kedua ni, terus call kpf minta ubah kaedah pembayaran masuk bank...

WnB
09-01-2013, 06:06 PM
alhamdulillah.. baguslaaa..

syazacoklat
09-01-2013, 06:08 PM
isa samad terbatal keahlian kpf nya...tak sah. so dia tak leh jadi pengerusi kpf. nasib baik, kalu tidak entah apa jadi dgn kpf ni.

syukurlah...

mytrade
09-01-2013, 11:18 PM
kpf ni lubok duit. itu pasal dia berusaha keras utk masuk jd pengerusi senang tolong pak jib sapu duit utk pru. org felda x tau apa, nasib baik ada 3,4 kerat yg cerdik pergi fight kat court.

Pegangan 51% dalam Felda Holding yg mahal tu...kalau KPF pegang 100% agak agaknyer mau 30% dividen...

Sblm Gas Malaysia dilistedkan thn lepas, dividen yg dia bagi kat shareholder pun almost 30% klu tk silap aku....lps listing dah rendah dah sbb total share dah bertambah

lilin
10-01-2013, 09:22 AM
kot sape2 yg macam was-was baca sumber utusang tue mcm aku, aku tepek kan sumber yg lain la....anyway tq for the ifo...rasa lama plak nak tunggu dividen nie...hehehe

moga KPF terpelihara dari agen2 perosak...:)

Mahkamah arah keahlian Isa Samad dibuang dari KPF





Harakahdaily,

09 Jan 2013




KUALA LUMPUR: Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Zaleha Yusuf hari ini memutuskan bahawa Panel Pertikaian Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) tersilap apabila mengekalkan keahlian Tan Sri Isa Samad di dalam Koperasi Permodalan Felda Berhad (KPF).



Justeru itu, beliau telah membenarkan permohonan semakan kehakiman yang dibuat oleh lima orang peneroka Felda Jengka, Pahang bagi mencabar keputusan SKM tersebut.




Pada pendengaran pagi tadi, Zaleha bersetuju dengan hujah peguam para peneroka dan memerintahkan perintah deklarasi bahawa keputusan SKM adalah tidak sah dan terbatal.



Beliau juga memerintahkan perintah Mandamus iaitu perintah yang mengarahkan KPF mengambil tindakan memadamkan dan membuang nama Isa dari rekod keahlian KPF dengan kadar serta merta.



Hakim juga memerintahkan kos RM3,000 dibayar oleh SKM kepada peneroka yang manjadi pemohon dalam kes semakan kehakiman tersebut.

Dengan keputusan mahkamah hari ini selesailah kemelut dan kontroversi status keahlian Isa Samad di dalam KPF.



Sebelum ini status keahlian Isa Samad menjadi isu hangat kerana berdasarkan undang-undang kecil KPF beliau tidak layak menjadi ahli KPF.



Keahlian KPF hanya dibenarkan kepada peneroka, isteri dan anak peneroka dan kakitangan tetap Felda. Isa tidak termasuk dalam mana-mana kategori tersebut.


Dipercayai keahlian Isa Samad tersebut diluluskan sebelum ini sebagai usaha untuk melantik beliau menjadi Pengerusi KPF. KPF adalah satu-satunya anak syarikat Felda yang belum dapat dikuasai oleh Isa Samad.



Ramai percaya bahawa KPF adalah lubuk emas kepada Felda yang telah lama diintai oleh Isa. Usaha untuk mengheret KPF ke dalam penyenaraian Felda Global Ventures Holding Berhad (FGVH) juga gagal sebelum ini.



Keahlian Isa Samad telah dicabar oleh beberapa orang peneroka yang menjadi ahli KPF dan isu keahliannya telah dibawa ke Panel Pertikaian SKM pada Mei 2012.



SKM telah membuat keputusan yang dikira aneh kerana meskipun ia bersetuju keahlian Isa Samad adalah bercanggah dengan undang-undang kecil KPF namun dalam masa yang sama ia juga memutuskan keahliannya tidak boleh dibuang atau dipadam dari rekod keahlian KPF.



Dengan keputusan SKM tersebut lima orang peneroka telah mencabar keputusan tersebut di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melalui permohonan semakan kehakiman yang difailkan oleh peguam para peneroka iaitu Tetuan Mohamed Hanipa & Associates.



Pada bulan Oktober iaitu sehari sebelum Mesyuarat Agung KPF, Hakim Tuan Abang Iskandar memberi kebenaran untuk para peneroka meneruskan semakan kehakiman ke atas SKM dan hakim juga memerintahkan perintah interim menggantung keahlian Isa Samad dan melarang apa-apa pelantikan beliau sebagai Pengerusi KPF di dalam mesyuarat agung tersebut.



Pada hari ini Hakim Datuk Zaleha secara muktamad mengarahkan keahlian Isa Samad dibuang dari rekod KPF.



Dalam perbicaraan hari ini para peneroka diwakili oleh Mohamed Hanipa Maidin dan Azhana Mohd Khairudin manakala SKM diwakili oleh Mohd Zainudin dan KPF pula diwakili L.Doshi.http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/15808-mahkamah-arah-keahlian-isa-samad-dibuang-dari-kpf

azm7727
10-01-2013, 09:33 AM
kpf ni lubok duit. itu pasal dia berusaha keras utk masuk jd pengerusi senang tolong pak jib sapu duit utk pru. org felda x tau apa, nasib baik ada 3,4 kerat yg cerdik pergi fight kat court.

tabik spring kat 5 orang peneroka jengka 18...yg buat semakkan mahkamah :D

AARCEMARA
10-01-2013, 11:35 AM
tabik spring kat 5 orang peneroka jengka 18...yg buat semakkan mahkamah :D

mereka inilah pejuang tulin mempertahankan hak peneroka.

syazacoklat
10-01-2013, 06:01 PM
tabik spring kat 5 orang peneroka jengka 18...yg buat semakkan mahkamah :D

Tahniah....

razdi
12-01-2013, 08:14 AM
nak tanya kawan2,adakah div yg kita dpt bln 7 nanti akan dikira terus utk div tahun berikutnya selama 6 bulan penuh?

AARCEMARA
12-01-2013, 08:55 AM
nak tanya kawan2,adakah div yg kita dpt bln 7 nanti akan dikira terus utk div tahun berikutnya selama 6 bulan penuh?

oh tidak, ia hanya dikira dari januari 2012 hingga dec 2012 sahaja.

razdi
12-01-2013, 09:04 AM
kira rugilah mcm tu kan..kan bagus jika div dapat bulan jan lagi

AARCEMARA
12-01-2013, 09:07 AM
kira rugilah mcm tu kan..kan bagus jika div dapat bulan jan lagi

agm diadakan lewat setengah tahun, so dividen pun bayar lewat kerana tunggu kelulusan mesyuarat yg biasanya diadakan pd bulan jun.

twisterz
23-01-2013, 08:47 AM
agm diadakan lewat setengah tahun, so dividen pun bayar lewat kerana tunggu kelulusan mesyuarat yg biasanya diadakan pd bulan jun.

dgr cerita..dividen byr sblm GE betul ke?

razdi
23-01-2013, 08:58 AM
dgr cerita..dividen byr sblm GE betul ke?

btol ke?kalau betol dapat awal lah..ada otai2 tahu maklumat terkini silalah update kat sini

katani17
23-01-2013, 08:59 AM
dgr cerita..dividen byr sblm GE betul ke?

nanti sapa dah dapat div thru meben update lar

razdi
24-01-2013, 03:20 PM
Assalammualaikum dan salam sejahtera,kepada rakan CG,sy ingin membuka peluang kepada semua rakan CG untuk melabur di KPF untuk menambahkan pendapatan berlipat kali ganda.mulai bulan January 2012 KPF membuka peluang kepada semua Kakitangan dan Peneroka Felda untuk menambahkan lagi simpanan di KPF,kerana semua simpanan KPF akan diapungkan untk meyertai di bursa saham.kepada semua rakan2 yang ingin membeli saham boleh la menghubungi saya.Setiap belian 1 unit bersamaan RM1,Dan minimum untuk belian adalah 250 unit hingga 250ribu maksimun.

untuk pengetahuan anda tiada kerugian disini kerana setiap belian KPF tidak akan hangus begitu saja..anda boleh menjualkan kembali dengan harga yang sama.maksudnya duit yang labur tu tak hilang la..
Dibawah adalah pengiraan nya..

setiap belian = rm1 untuk 1unit
contoh anda labur Rm30,000 anda akan mendapat 30,000 unit..
so setelah diapungkan saham akan melambung tinggi,minimum yang dijangkakan adalah rm3 untuk 1unit,dan tak mustahil sehingga rm6 untuk 1unit..so paham2 la..

Rm30,000(pelaburan anda) X Rm3 (keuntungan saham anda)= Rm90,000
Rm30,000(pelaburan anda) X Rm6 (keuntungan saham anda)= Rm180,000

SO TEPUK DADA TANYA SELERA...
hubungi saya bg yang bukan Kakitangan atau peneroka FELDA..

Ismail 019-6366658

apa dh jadi sekarang?

rie72usa
27-01-2013, 02:49 PM
Biar betul??? nak masuk BSKL pulak ke...

baru je wat kuar 24K....

highway
28-01-2013, 12:05 AM
apa dh jadi sekarang?

kita hanya merancang.....langit tak selalunya cerah....:">

AARCEMARA
29-01-2013, 08:44 AM
ini bukan cerita fgvh ke? tahun lepas punya cerita ni

katani17
29-01-2013, 09:30 AM
ini bukan cerita fgvh ke? tahun lepas punya cerita ni

mmg citer tahun lepas. Sapa yang amik untung dah settle lar. Pasni felcra plak nak lisiting . Hrap jangan jadi mcm FGV lar ~X(

mytrade
29-01-2013, 10:51 AM
ini bukan cerita fgvh ke? tahun lepas punya cerita ni

a.a cite thn lepas..sah sah org tu tk tau KPF ke atau FGV yg nak listing dulu...aku gelak jer...:D

razdi
01-02-2013, 03:13 AM
agak2 tahun ni berapa ya div kpf

AARCEMARA
01-02-2013, 09:02 AM
sukar diramal memandangkan pasaran masih tak menentu, harga komoditi tidak memberangsangkan.

rie72usa
02-02-2013, 08:30 PM
sukar diramal memandangkan pasaran masih tak menentu, harga komoditi tidak memberangsangkan.

tak kisah berapa % pun tahun ni....

janji 2 kali dividen ASB....kurang2 14-15%...:D:D:D

katani17
02-02-2013, 08:45 PM
tak kisah berapa % pun tahun ni....

janji 2 kali dividen ASB....kurang2 14-15%...:D:D:D

nak best kena 15% dividenn tahun nie

couchcorp
03-02-2013, 12:42 AM
nak best kena 15% dividenn tahun nie

15%..menarik tu...menunggu dividen pertama KPF. .harap2 tak mengecewakan

rie72usa
03-02-2013, 12:40 PM
nak best kena 15% dividenn tahun nie

:)cgrock:)cgrock:)cgrock

rie72usa
03-02-2013, 12:44 PM
nak best kena 15% dividenn tahun nie

Kalau boleh jgn turun mendadak sangat dari 18% ke 15%...

singgah2 la dulu ke 16% untuk tahun ni...:">:D:D

ahbond
03-02-2013, 11:07 PM
Kalau boleh jgn turun mendadak sangat dari 18% ke 15%...

singgah2 la dulu ke 16% untuk tahun ni...:">:D:D

Cantik gak nie

rie72usa
04-02-2013, 11:39 AM
alhamdulillah...

berjaya jugak top up bulan ni...bila lah nak penuh KPF niiiiii....

ahbond
04-02-2013, 12:10 PM
alhamdulillah...

berjaya jugak top up bulan ni...bila lah nak penuh KPF niiiiii....

Lelama jadi bukit..lelama lagi jadi gunung...hehehe :D

rie72usa
04-02-2013, 09:49 PM
Lelama jadi bukit..lelama lagi jadi gunung...hehehe :D

kne ada disiplin..tiap2 bulan kne main kutu ngan KPF, cabut kutu tiap2 bulan julai setiap tahun...

ahbond
04-02-2013, 09:50 PM
kne ada disiplin..tiap2 bulan kne main kutu ngan KPF, cabut kutu tiap2 bulan julai setiap tahun...

Displin camnie yang den kena ikut nie...:D

rie72usa
04-02-2013, 09:57 PM
cam main kutu je...brape brani main kutu...100 200 500 1000 / bulan...

pastu simpan arr kat KPF tiap bulan, hi3...semudah A B C

tapi papehal pun jgn lupa daftar haji 1300 je..pastu baru penuhkan KPF

ahbond
04-02-2013, 10:02 PM
cam main kutu je...brape brani main kutu...100 200 500 1000 / bulan...

pastu simpan arr kat KPF tiap bulan, hi3...semudah A B C

tapi papehal pun jgn lupa daftar haji 1300 je..pastu baru penuhkan KPF

Nasihat yang nie den kena ingat nie...:">

AARCEMARA
05-02-2013, 10:45 AM
kalau ikut prestasi last year, agak2 nya boleh kot 16%

katani17
06-02-2013, 11:07 AM
cam main kutu je...brape brani main kutu...100 200 500 1000 / bulan...

pastu simpan arr kat KPF tiap bulan, hi3...semudah A B C

tapi papehal pun jgn lupa daftar haji 1300 je..pastu baru penuhkan KPF

nie main kutu dinosour . Tue dia otai bagi tips

Mystycque
06-02-2013, 12:03 PM
heheh..aku ada 4 penama dlm kpf...dua akaun dh penuh.bulan 7 ni dividen kedua..harap2 tinggi la..skng tgk buat loan nak penuhkan penama ketiga yg semua terdiri dari ayah, kakak, adik n abg ipar yg kerja felda..untung ooo...kalu ada 1m..setahun dividen dlm 160k..huhuhu..bayar komisen kat adik beradik sorang 6k..tolak loan...untung dlm 120k...

katani17
06-02-2013, 12:04 PM
heheh..aku ada 4 penama dlm kpf...dua akaun dh penuh.bulan 7 ni dividen kedua..harap2 tinggi la..skng tgk buat loan nak penuhkan penama ketiga yg semua terdiri dari ayah, kakak, adik n abg ipar yg kerja felda..untung ooo...kalu ada 1m..setahun dividen dlm 160k..huhuhu..bayar komisen kat adik beradik sorang 6k..tolak loan...untung dlm 120k...

pergh tuan nie otai. Kalo achieve 1m meme dah senyum

Mystycque
06-02-2013, 12:23 PM
hheheh..rugi la anak peneroka x guna peluang ni...semua saving aku bump dlm KPF ni..rumah pun aku x beli psl nak penuhkan KPF ni...doakan saya berjaya kumpul 1m...lepas tu baru beli rumah...biarkan wang berkerja untuk anda..peluang yg harus dimanafaat oleh orang yg ingin mengubah taraf hidup..
harap tuan sejahtera..

katani17
06-02-2013, 12:27 PM
hheheh..rugi la anak peneroka x guna peluang ni...semua saving aku bump dlm KPF ni..rumah pun aku x beli psl nak penuhkan KPF ni...doakan saya berjaya kumpul 1m...lepas tu baru beli rumah...biarkan wang berkerja untuk anda..peluang yg harus dimanafaat oleh orang yg ingin mengubah taraf hidup..
harap tuan sejahtera..

Tapi ramai jer yang x amik peluang tue. Apepun kalo masuk guna nama orang make sure ada perjanjian n wife tahu. Sbb xnak ada problem masa depan

ahbond
06-02-2013, 12:53 PM
heheh..aku ada 4 penama dlm kpf...dua akaun dh penuh.bulan 7 ni dividen kedua..harap2 tinggi la..skng tgk buat loan nak penuhkan penama ketiga yg semua terdiri dari ayah, kakak, adik n abg ipar yg kerja felda..untung ooo...kalu ada 1m..setahun dividen dlm 160k..huhuhu..bayar komisen kat adik beradik sorang 6k..tolak loan...untung dlm 120k...

hheheh..rugi la anak peneroka x guna peluang ni...semua saving aku bump dlm KPF ni..rumah pun aku x beli psl nak penuhkan KPF ni...doakan saya berjaya kumpul 1m...lepas tu baru beli rumah...biarkan wang berkerja untuk anda..peluang yg harus dimanafaat oleh orang yg ingin mengubah taraf hidup..
harap tuan sejahtera..

Wow..bestnyer...4 akaun..hebat hebat..tak terbuat den nie...tapi klu ada peluang den nak rebut gak..apakan daya..hanya bapak den jo yang jadi peneroka...anak eee...takde keje felda..hehehe...

Tapi apa yang bro katani17 bagitahu kena buat tau bro...:D

couchcorp
06-02-2013, 01:37 PM
Tapi ramai jer yang x amik peluang tue. Apepun kalo masuk guna nama orang make sure ada perjanjian n wife tahu. Sbb xnak ada problem masa depan

kena buat written agreement & mati setem..term and condition kena jelas...put penama jika kita meninggal duit tu akan kemana semua..make sure dua2 pihak jelas sebelum sign..

tapi klu ada 4 bini nak kasi tahu bini mana 1 nih..hehe

katani17
06-02-2013, 02:22 PM
kena buat written agreement & mati setem..term and condition kena jelas...put penama jika kita meninggal duit tu akan kemana semua..make sure dua2 pihak jelas sebelum sign..

tapi klu ada 4 bini nak kasi tahu bini mana 1 nih..hehe

kalo duit ada 400k n 4 bini dpat 100k sorang :))

couchcorp
06-02-2013, 02:30 PM
kalo duit ada 400k n 4 bini dpat 100k sorang :))

itu tak adil..kena kasi ikut ranking bini la...No1 kena dpt lebih No.4 dpt paling kurang..why yg no1 paling lama berjasa..:p

rie72usa
06-02-2013, 02:31 PM
hheheh..rugi la anak peneroka x guna peluang ni...semua saving aku bump dlm KPF ni..rumah pun aku x beli psl nak penuhkan KPF ni...doakan saya berjaya kumpul 1m...lepas tu baru beli rumah...biarkan wang berkerja untuk anda..peluang yg harus dimanafaat oleh orang yg ingin mengubah taraf hidup..
harap tuan sejahtera..

dan jangan lupa buat wasiat sekali untuk penama2 tersebut...klau dia meninggal takut jadi faraik untuk anak2 diaorg...hati2..duit ni macam2 boleh jadi, masa hidup semua O.K, bila dah takde semua K.O...

durian runtuh yg tak seberapa pun sampai berkelahi laki bini dan anak2...:">:">:">

razdi
06-02-2013, 04:47 PM
bukan lama berjasa no 1 paling ramai anak.huhu..kena share semua

sahran4441
06-02-2013, 04:52 PM
dan jangan lupa buat wasiat sekali untuk penama2 tersebut...klau dia meninggal takut jadi faraik untuk anak2 diaorg...hati2..duit ni macam2 boleh jadi, masa hidup semua O.K, bila dah takde semua K.O...

durian runtuh yg tak seberapa pun sampai berkelahi laki bini dan anak2...:">:">:">

betul tu...tuan....saya pun anak felda

razdi
19-02-2013, 07:17 PM
tahun ni div berapa agak--agak..tahun pru-13 ni.hehe

razdi
28-02-2013, 08:22 PM
lama senyap..ada berita terbaru pasal kpf ke

razdi
01-03-2013, 06:16 AM
agak2 tahun ni div slps pru 13 berapa yer

razdi
18-03-2013, 05:00 PM
senyap semua..sedahng berusaha memenuhkan kpf ke semua

azm7727
19-03-2013, 10:18 AM
koperasi tentera 16%
koperasi bank rakyat 18%
kpf ???? agak˛ korang berapa ye.... :-?

azm7727
19-03-2013, 10:22 AM
koperasi tentera = 16%
koperasi bank rakyat = 18%
kpf = ??? agak-agak korang berapa eks

razdi
20-03-2013, 11:56 PM
hi p mana semua otai2

razdi
24-03-2013, 07:11 AM
kenapa yer senyap jer semua..

razdi
06-04-2013, 07:45 AM
guano senyap jer page nih

ariffnur
09-04-2013, 02:26 PM
Sebanyak 180,000 pemegang saham Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) bakal menikmati dividen sekali lagi yang dibayar pada Julai ini, selepas pembayaran pertama dividen interim November lalu.

Pengerusi FELDA, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad, berkata dividen 8.8 sen sesaham itu akan dibayar selepas mesyuarat agung FGV bersama pemegang saham yang dijadualkan 28 Jun ini, iaitu genap setahun penyenaraian FGV di Bursa Malaysia.

boleh sesapa explain apa maksud ayat ni..means dividen ialah 8.8% ke ?? atau 8.8% tu baru separuh ? nanti ada lagi..noob sikit declare2 ni...

akeyrasta
15-04-2013, 09:11 PM
Bila kpf ni nak menuai rasa lama lakk..

mytrade
16-04-2013, 04:20 PM
kenapa thread koperasi ni tk berjalan...ada masalah administation ke

drnumberuntung
05-05-2013, 10:26 AM
dah dekat time nak AGM dividen 2012.. agaknya boleh maintain atas 15% tak utk thn 2012

razdi
16-05-2013, 09:36 PM
kenapa senyap ni semua

frugaldedi
30-05-2013, 08:06 AM
Harap2 kali ni dividen dalam 16-18%

frugaldedi
04-06-2013, 12:42 AM
Berapa lah dividen tahun ini yer

frugaldedi
04-06-2013, 01:09 AM
Harap2 dividen inggi

azm7727
11-06-2013, 10:03 AM
rasanya berapa diveden tahun nie.... #:-S

twisterz
14-06-2013, 11:58 AM
salam semua..

senyap je thread ni..

tak lama lg bln julai..so..pepaham je la..time collect dividen..

so..ada sesiapa ada info bila AGM and agaknya brapa dividen kpf??

JEMPOL
17-06-2013, 11:00 PM
AGAknya berapa dividen KPF tahunni??

rie72usa
25-06-2013, 04:03 PM
mesyuarat pada 2/7/2013...

moga2 dividen boleh cecah 16% tahun ni...

sn4
28-06-2013, 01:45 AM
senyap je...

KIOS
03-07-2013, 11:14 PM
Salam... Sapa yg dh masuk dividen kpf tahun ni?

KIOS
03-07-2013, 11:16 PM
Salam. Sapa yg dh dpt dividen tahun ni?

AidilAd
05-07-2013, 09:33 PM
apa cerita div saham KPF 2012?? brape %

AidilAd
05-07-2013, 09:36 PM
div kpf 2012?? siapa tau

ralli
08-07-2013, 12:09 PM
betul ke dividen kpf 16.5%

robinhood
29-07-2013, 10:21 AM
dividen kpf 2 2013
1 percent saja

razdi
30-07-2013, 10:49 PM
xkan kpf 2 1% jer?baik simpan tabung haji

fendy29
31-07-2013, 02:38 PM
Salam Warga CG;

% dividen yang diharapkan tak sebanyak yang diimpikan? Meh la invest dengan saya melalui unit trust syariah compliance. UT mampu menjana profit sekitar 8%-12% bergantung kepada jenis dana dan pasaran semasa. Berminat? contact saya dah saya sedia membantu.

drnumberuntung
09-08-2013, 06:00 PM
jgn la buruk sangka dgn kpf2.. business perlu masa utk maju dan jana untung.. nak profit cepat jom follow siggy saya..

razdi
26-08-2013, 10:39 PM
bila nak dapat bonus kpf niee?

limbong
27-08-2013, 10:51 PM
Sblm raya aji

razdi
30-08-2013, 04:21 PM
dgr dgr cerita felcra nk pajak Tanah milik peneroka selama 30 tahun.betol ke berita ini?

mytrade
01-09-2013, 08:27 PM
dgr dgr cerita felcra nk pajak Tanah milik peneroka selama 30 tahun.betol ke berita ini?

sumber mana bro....felcra ke felda??

razdi
02-09-2013, 03:40 PM
sumber mana bro....felcra ke felda??

Kt felda ni dh bising dah.

mytrade
02-09-2013, 03:45 PM
Kt felda ni dh bising dah.

macam mana tanah yg dah milik peneroka boleh dipajak...??

razdi
02-09-2013, 03:45 PM
Otai otai xtahu ke bonus bila

mantoya
05-09-2013, 05:30 PM
biasa bulan 7 bonus....15% tak silap tahun ni..

ableze_joepardy
05-09-2013, 05:40 PM
16.5%..10% bln 7, 6.5% bln 9

akeyrasta
10-09-2013, 06:43 PM
10% da abis,,, bila pulak yang 6.5% kata bulan 9 berapa hrbln... Huhhhhh najib niiiii...

repasi
12-09-2013, 01:22 AM
baru telefon KPF siang tadi....tanya balance 6.5% yang belum masuk lagi. dimaklumkan......mereka tunggu pengesahan suruhanjaya koperasi malaysia utk kelulusan. sepatutnya ini dah mula buat pembayaran katanya....lulus jer terus kita check akaun bank.direct call jer dia org.

razdi
12-09-2013, 05:10 AM
mcm tu ker..mintak mintak mggu depan dapatlah bonus tu.huhu..lepas tu tggu div asb pulak

limbong
12-09-2013, 06:12 AM
Sblm raya aji dpt

razdi
13-09-2013, 05:47 AM
berapa yer akaun kpf..den terlupa la lama xsaving..

syazwanazmi
17-09-2013, 03:08 PM
bilalah mau masuk bonus 6.5% ni...apalah yang dorg dok buat dengan duit kita tu, any info?call kpf asyik x berjawab je huhu

apek88
17-09-2013, 04:31 PM
sile check acc maybank... ale ale aleee

syazwanazmi
17-09-2013, 06:39 PM
Xder pa pe pun lg huhu...dh la terlebih blnja bulan lepas sbb dok ingt bonus masuk awl bulan huhu

AARCEMARA
17-09-2013, 06:44 PM
belum masuk lagi, kita tunggu aje hingga minggu depan.

ahbond
18-09-2013, 02:43 AM
minggu depan kot...Jangan2 depa buat lupa...hahaha
Lambat pulak kali ini...hahaha

razdi
18-09-2013, 07:00 AM
ni kira lewat dah nih..separuh bulan sept dah

acids
18-09-2013, 07:08 AM
huuu lmbt lak taun ni...over expense dh ni

syazwanazmi
18-09-2013, 09:20 AM
Ada sapa2 yg call kpf x?ari ni pun x msk2 lg huhu...bru nk plan holiday dgn family hurmm

AARCEMARA
18-09-2013, 04:48 PM
any news on the 6.5% bonus?

razdi
18-09-2013, 04:49 PM
xada apa apa berita pon lagi.huahuahua..

AARCEMARA
18-09-2013, 04:51 PM
tahun ni lewat pula pembayarannya, belum dapat kelulusan skm lagi ke?

Mystycque
19-09-2013, 02:48 PM
apsal lambat bayaran ni..nak re-invest balik ni..

acids
19-09-2013, 04:01 PM
HMMMM letih dh tggu...

KIOS
19-09-2013, 05:04 PM
last year 1 sept dah masuk... huhu... lambat la dorang nih..

razdi
19-09-2013, 05:09 PM
ke duit kita dah habis dah?huhu

syazacoklat
21-09-2013, 06:02 PM
ke duit kita dah habis dah?huhu

Betol ke bonus tahun ini cuma 4.5% bukannya 6.5%..... siapa yang tahu tolong sahkan

razdi
21-09-2013, 11:36 PM
Betol ke bonus tahun ini cuma 4.5% bukannya 6.5%..... siapa yang tahu tolong sahkan

bonus 6.5%.tp xmasuk jer lagi

tjbumi
21-09-2013, 11:45 PM
Aku rasa KPF akan bayar lepas perhimpunan UMNO selesai kot.... banyak duit nak guna kt sana.....

AARCEMARA
22-09-2013, 09:51 PM
apa kena mengena perhimpunan umno dgn kpf. menunggu kelulusan skm baru boleh byr bonus. apa sbb lewat dari biasa tu yg xtau.

PakatanAcutera
22-09-2013, 10:47 PM
dah buat beli hotel kat london 500 juta...

tudung87
23-09-2013, 12:09 AM
kesian org2 felda.

mereka berusaha mengerjakan tanah dr hutan jadi tanaman getah n kelapa sawit, kini org lain yg kutip hasil..

razdi
23-09-2013, 02:55 AM
apa yer akaun kpf?boleh tlg bagi x..bunus lambat msk ni Nampak gaya kena p tambah duit lagi nie..

syazwanazmi
23-09-2013, 10:46 PM
27hb ni baru masuk fuhhhh lama benor bru nak bayor huhu....

acids
23-09-2013, 11:51 PM
Ye ke 27hb...thread satu lagi kata 28hb...mana satu ye..info dari mana ni ye

syazwanazmi
24-09-2013, 12:29 AM
http://kpf.felda.net.my/Lists/Pengumuman/DispForm.aspx?ID=35&RootFolder=%2FLists%2FPengumuman&Source=http%3A%2F%2Fkpf%2Efelda%2Enet%2Emy%2FPages %2FKoperasi%2DPermodalan%2DFelda%2DMalaysia%2DBerh ad%2Easpx

waktong.UMOFX
24-09-2013, 03:29 AM
Anggota-angota KPF yang dihargai;

Dengan hormatnya dimaklumkan bahawa Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) melalui surat Rujukan:SKM.IP.(AUDIT)N-712/5365/5 Jld. 8/(13) bertarikh 18 September 2013 telah meluluskan KPF membayar tambahan dividen bagi tahun kewangan 2012 sebanyak 6.5%
kepada 258 ribu anggota melibatkan bayaran berjumlah RM137.94 juta.

Penghantaran dokumen/arahan bayaran ke akaun bank anggota dan rancangan dijadualkan bermula 27 September 2013 (Jumaat).

Sekian harap maklum.

Mawar
24-09-2013, 05:53 PM
Alhamdulillah...Rezeki

razdi
26-09-2013, 07:12 PM
esok ke masuk bonus nie

akaifx
27-09-2013, 10:21 AM
Alhamdulillah...:D

KIOS
27-09-2013, 10:57 AM
yeah.... royooooo.....

razdi
27-09-2013, 11:05 AM
Bonus dah masuk dah..alhamdulillah

razdi
27-09-2013, 11:07 AM
Penantian dh berakhir.so tggu tahun depan pulak..layan lasb la dulu.3 bln lg div

AARCEMARA
27-09-2013, 12:24 PM
yes confirmed dah masuk 6.5%. alhamdulillah dipermudahkan rezeki kita.

akeyrasta
27-09-2013, 03:58 PM
Alhmdlah.... Yeahhhh kwn nya da masuk..

ketambatu
27-09-2013, 05:06 PM
Alhamdulillah...

ckprop
27-09-2013, 05:43 PM
Sudah dapat bayar !!!

frugaldedi
27-09-2013, 08:32 PM
Alhamdulillah..dah masuk...TQ ALlah

harundin2
28-09-2013, 07:15 AM
Alhamdulillah..dah masuk...TQ ALlah

Alhamdulillah..jumpa lagi tahun hadapan:)

ralli
28-09-2013, 10:19 AM
harap divi+bonus tahun depan paling kurang 15%..
skarang harga sawit 1tan sekitar rm400

frugaldedi
13-10-2013, 11:32 PM
Tunggu dividen tahun depan pulak..hehe

ems
21-10-2013, 10:50 AM
Dengar2 FGVH nak beli 51% kepentingan KPF dlm Felda Holding Berhad.Aku harap benda ni xberjaya la.

FHB antara yg generated untung besar kt kpf selama ni..lau dah jual nti dividen kpf tetiap tahun tu camna?

Lagi satu nasib tanah peneroka camna? Since FGVH dah kawal 100% adakah ianya akan tergadai?!

dhiaperfumes
27-10-2013, 06:43 AM
Selamat maju jaya

frugaldedi
28-10-2013, 11:37 AM
Dengar2 FGVH nak beli 51% kepentingan KPF dlm Felda Holding Berhad.Aku harap benda ni xberjaya la.

FHB antara yg generated untung besar kt kpf selama ni..lau dah jual nti dividen kpf tetiap tahun tu camna?

Lagi satu nasib tanah peneroka camna? Since FGVH dah kawal 100% adakah ianya akan tergadai?!

Apakah masa depan dividen kpf tahun depan.Harap-harapnya tinggi lah....Seram-sejuk ambo dibuatnya..huhu

acids
04-11-2013, 04:56 PM
memang menakutkan la berita ni bagi aku yang buat bank loan untuk invest dlm kpf ni huuu.

ableze_joepardy
05-11-2013, 04:54 PM
harap divi+bonus tahun depan paling kurang 15%..
skarang harga sawit 1tan sekitar rm400

KPF dah takde direct impact dgn kenaikan harga sawit. FHB dah jual.

my 2 cents.

frugaldedi
13-01-2014, 04:12 AM
Senyap pulak kat sini...Dividen 10% dah masuk..alhamdulillah..

razdi
13-04-2014, 12:10 PM
agak agak div thn depan apa crita lah kan

frugaldedi
14-06-2014, 09:46 PM
Salam semua..seronok...makin meriah thread ni sebab tak lama lagi dah annual meeting KPF..kita berdoa semoga dividen kali ni tinggi..Amin

pundiemas
14-06-2014, 10:04 PM
Bila start meeting tu yerrr......

acids
15-06-2014, 12:00 AM
dgr crita 21hb meeting....

limbong
15-06-2014, 08:16 AM
Agm 21/6.....

fatimatunismail
15-06-2014, 03:12 PM
dapat bonus la kita2 ye....
boleh buat raya....hihi