PDA

View Full Version : BMW e46 03 : SIAPA PERNAH PAKAI? OK KE?


eddie80
12-11-2011, 02:37 PM
Tumpang tanya pada warga CG yang pernah guna BMW e46 ni..

Ok ke kete ni?
Maintainance mcmmana?
Roadtax + insuran berapa setahun?
dan semua hal2 ynag berkaitan..

Ingat nk try loan kete ni..
http://www.mudah.my/Bmw+e46-11937657.htm

FaZiL^aFiZi
12-11-2011, 06:13 PM
abg aku penah pakai keta ni...
2x beli ..
1st model e46 (2.0)
2nd e46 325 M-sport
yang pasti kereta ni mmg manja n Maintainance boleh tahan la tingginye...
sampai pomen abg aku pnh cakap .."orang kaya pun x mampu nk pakai bmw 2nd ni"....
so renung-renungkan lah ye .... :)

eddie80
12-11-2011, 06:40 PM
abg aku penah pakai keta ni...
2x beli ..
1st model e46 (2.0)
2nd e46 325 M-sport
yang pasti kereta ni mmg manja n Maintainance boleh tahan la tingginye...
sampai pomen abg aku pnh cakap .."orang kaya pun x mampu nk pakai bmw 2nd ni"....
so renung-renungkan lah ye .... :)

fuhhhhh.....
ngeto baca kisah CICAK ni...
kena fikirkan balik ni...
tq cicak..

abuyah
12-11-2011, 07:28 PM
fuhhhhh.....
ngeto baca kisah CICAK ni...
kena fikirkan balik ni...
tq cicak..

kalau semua ngetor pala lutut baik takyah mikior nak pakai ketar..

naik je bas merah Kinta tu..takyah pikior mentenance..:))

ckmuin86
12-11-2011, 07:34 PM
abg aku penah pakai keta ni...
2x beli ..
1st model e46 (2.0)
2nd e46 325 M-sport
yang pasti kereta ni mmg manja n Maintainance boleh tahan la tingginye...
sampai pomen abg aku pnh cakap .."orang kaya pun x mampu nk pakai bmw 2nd ni"....
so renung-renungkan lah ye .... :)

biasa brg pe yg cepat rosak..brp kos die(anggaran)

FaZiL^aFiZi
12-11-2011, 07:52 PM
biasa brg pe yg cepat rosak..brp kos die(anggaran)

gearbox selalu kantoi... anggaran dlm rm7k...
aircond rm4k...(auto bavaria)

zahid91
12-11-2011, 08:07 PM
bump utk hari ni

eddie80
12-11-2011, 11:49 PM
kalau semua ngetor pala lutut baik takyah mikior nak pakai ketar..

naik je bas merah Kinta tu..takyah pikior mentenance..:))

Hahaha.
Dah kurang beno bas kinta tu dh.

I'allah, bkn tk mampu pakai benda alah ni.
Tp dh maintanance tggi. Buat apa nk melabo
beso2 kat kereta. Rugi yop.
Baik beli emas berkilo2.

Fahmiyafeii
13-11-2011, 12:00 AM
harga 70k lebih tu, intrest tinggi.. saya cadangkn amik honda city baru, xsakit kepala.. mahal cket, tapi puas hati.. low intrest lg.. lg pn honda 2nd hand value agak tinggi, berbanding bmw.. minyak pn jimat..

anakinx
13-11-2011, 12:47 AM
aku tak pakai bmw,tp bos aku pkai 525 yg lame tu..aku pernah ckp kt die yg bmw ni rmai
yg xmmpu pkai sbb maintenance die tinggi. die kate tak jgk..kena pandai cari workshop
and pomen yg btul.kena rajin join and baca forum..drpd ape yg die cerita,maintenance
die takdela mahal mana. mmg ade mahal la tp xdela melampau.unless kalo nko pegi service centre die.mmg kena ngap la..

abahmu
13-11-2011, 12:53 AM
company aku ada nak jual jgk model e46 3201 tahun 2000...60k dia letak....maintainance dri segi tukar minyak hitam tu x berat sgt..sbb dia tukar setiap 15k km...cuma ye la keta lama mcm2 leh rosak nnt...

FaZiL^aFiZi
13-11-2011, 08:41 AM
aku tak pakai bmw,tp bos aku pkai 525 yg lame tu..aku pernah ckp kt die yg bmw ni rmai
yg xmmpu pkai sbb maintenance die tinggi. die kate tak jgk..kena pandai cari workshop
and pomen yg btul.kena rajin join and baca forum..drpd ape yg die cerita,maintenance
die takdela mahal mana. mmg ade mahal la tp xdela melampau.unless kalo nko pegi service centre die.mmg kena ngap la..

untuk pengetahuan ... model 525 yg lama a.k.a e39 tu mmg x byk problem....
tp model e46 ni mmg problem.... abg aku beli 2 biji e46 ni rosak gearbox.2 org member aku yg pakai e46 pun rosak gearbox...rosak yg lain pun ade jgk...
bmw ni kalo dah mula rosak mmg penyakit die berjangkit-jangkit....contohnye keta korang tibe2 semput2... mmg siap la poket korNG.....itu sebab kena g service cantre bmw utk trace penyakit keta korang tu.itu pengalaman tgk keta abg aku la....

tp kalo ko ckp "maintenance takde la mahal mana" pesanan aku senang je... "try la pakai bmw dulu..after 6 bulan sila berikan komen jujur tentang maintenance bmw e46".... bak kata pepatah.. tak kenal maka tak cinta.....try la bercinta dgn bmw.....:)cgrock

armmar
23-12-2011, 12:06 PM
e46 mana bro? org kata yg 1.8 byk problem...
pe2 pun e46 dihatiku..

nk bercinta gak..

FaZiL^aFiZi
23-12-2011, 12:56 PM
e46 mana bro? org kata yg 1.8 byk problem...
pe2 pun e46 dihatiku..

nk bercinta gak..



e46 1.8 "underpower" X syok ... yg aku cite tu e46 2.0 & e46 2.5...

kt bawah ni pix e46 325 M-sport (2.5)...
p/s... bmw = kerosakan tanpa batasan .... :)) :))

68088

hisham71
23-12-2011, 01:10 PM
Kalau nak beli BMW, beli la yg brand new....biar bayar instalment mahal sikit takpe, asalkan tak payah pening2 kepala, drive pun syokk

Kalau beli yg 2nd hand ni, teman nasihat kan tak payah le....instalment + maintenance cost, dah sama mcm byr kete baru ... biasa ar kete manja

FaZiL^aFiZi
23-12-2011, 01:15 PM
Kalau nak beli BMW, beli la yg brand new....biar bayar instalment mahal sikit takpe, asalkan tak payah pening2 kepala, drive pun syokk

Kalau beli yg 2nd hand ni, teman nasihat kan tak payah le....instalment + maintenance cost, dah sama mcm byr kete baru ... biasa ar kete manja

aku setuju sgt2.....:D:D:D
teringat kenangan aku dulu...
aku drive waja je (stendart gaban)...dari bukit gantang berembat dgn BMW M3...lari 180-210kmj...mmg la aku tertinggal jauh.. tp sampai perhentian tapah BMW M3 punye enjin blow... keta aku smpi KL baru rosak... (radiator bocor)... :)) :)) :)) kos repair rm30 ringgit je .. mamat bmw tuh? mau berpuluh riban.... :)) :))

IceQueen
23-12-2011, 01:23 PM
bmw e46 sporty look. tapi dalam sempit. maintenance tak tau la. tanya pomen

armmar
27-12-2011, 03:49 PM
topik makin hangat... tp bro cicak... dlm list waja xdak la.. nk conti...
kalau amik jepun pun FD2.. Si 2012 x tau lg brape..

nk layan dobel vanos gak.. skg dah da geng sorng.. psal repair tuh dah da member.. mmg gila nk amik skrg ni.. tp igt nk setel loan rumah dulu bru amik keta.. ni smua prancangan thun dpn..

slayer7815
27-12-2011, 03:53 PM
lepak sini and tanya sampai lebam kat sifu2 kek forum nie --> http://www.bmwclubmalaysia.com/forums/index.php

better mintak pendapat owner yg sedang guna n bese guna jenama nie... kek sini workshop yg besst2 n barang murah2 pon senang dpt bro

armmar
27-12-2011, 04:02 PM
tau bro..
saje mls masuk..
mls nk sepeking..
hehe kek sana ada gak pic aku stu keping..
masa drg mlwt kilang asemble..anyway drg best gakla

slayer7815
27-12-2011, 04:14 PM
tau bro..
saje mls masuk..
mls nk sepeking..
hehe kek sana ada gak pic aku stu keping..
masa drg mlwt kilang asemble..anyway drg best gakla

takyah speaking masuk baca je mcm aku wat hehehehe... tapi e46 nie klau amik 1.8 mmg rugi .... paling kena amik 2.5 kalao macam aku aku prefer model e34,e38 n e39 hehehe taste yg lama heeh

saxxon
27-12-2011, 04:16 PM
Kalau nak beli BMW, beli la yg brand new....biar bayar instalment mahal sikit takpe, asalkan tak payah pening2 kepala, drive pun syokk

Kalau beli yg 2nd hand ni, teman nasihat kan tak payah le....instalment + maintenance cost, dah sama mcm byr kete baru ... biasa ar kete manja

betul tu... risiko 2nd car ni of them is maintenance costs yang tinggi...ambil je brand new car... 5 years of peace of mind :D... lepas 5 tahun jual ..ambil brand new car lagi.. that's what our chinese friends buat...

armmar
27-12-2011, 04:19 PM
hehe kalu lama drg buh en rb20... tp xdak la bunyi enjin conti tuh.. bro pakai kete mana??

coz tu usha e46.. rasa yg ni mampu milik n stabil..

ok amik 2.0 la.. doble vanos n ada cruise

armmar
27-12-2011, 04:22 PM
betul tu... risiko 2nd car ni of them is maintenance costs yang tinggi...ambil je brand new car... 5 years of peace of mind :D... lepas 5 tahun jual ..ambil brand new car lagi.. that's what our chinese friends buat...

x mampu la bro.. e46 la dlm list rm70-80k...

nk amik e90? mampu tgk je la

KLVIPER
27-12-2011, 04:42 PM
Dalam masa 15 tahun saya dah guna 3 buah BMW. Setakat ni tiada masalah seperti apa yang orang lain ceritakan. service tukar minayak engine, tukar bushing tu adalah. Tetapi saya sendiri yang buat masalah tu adalah. Tukar itu dan ini kerana bosan.

Tetapi kalau beli BMW terpakai pastikan dalam pocket mesti ada lebih kurang RM15K untuk repair kereta tu seperti bushing dan lain2.

armmar
27-12-2011, 04:51 PM
Dalam masa 15 tahun saya dah guna 3 buah BMW. Setakat ni tiada masalah seperti apa yang orang lain ceritakan. service tukar minayak engine, tukar bushing tu adalah. Tetapi saya sendiri yang buat masalah tu adalah. Tukar itu dan ini kerana bosan.

Tetapi kalau beli BMW terpakai pastikan dalam pocket mesti ada lebih kurang RM15K untuk repair kereta tu seperti bushing dan lain2.

betul dah tu bro..
bush apa.. sebab pakai rim besar sgt ke ni..
mmg dah duit kena stdby siap2 la..

huhu tp kepuasan punya pasal..

abahmu
27-12-2011, 04:51 PM
bwm mcm pompuan le..bg yg kaki pompuan klu salah pilih nasib le dpt yg barai ke penyakit ke..mcm tu le bmw..ada yg dpt yg ok..ada yg dpt yg selalu bermslh...nasib ler..yg baru ke yg recond ke sama je klu nasib x baik...

armmar
27-12-2011, 05:07 PM
bwm mcm pompuan le..bg yg kaki pompuan klu salah pilih nasib le dpt yg barai ke penyakit ke..mcm tu le bmw..ada yg dpt yg ok..ada yg dpt yg selalu bermslh...nasib ler..yg baru ke yg recond ke sama je klu nasib x baik...

tu la abah mu wehhh.... tp spjg aku kt kilang lu xda masalh sgt ngan premier car nih.. mmg tknlogi dia hebat.. dari body seketul smpai la siap.. mmg rasa nk sebijik.. xnk kete lain.. xtau la aku nk comfort.. so conti la jd pilihan utk long distance ni..

KLVIPER
27-12-2011, 05:11 PM
betul dah tu bro..
bush apa.. sebab pakai rim besar sgt ke ni..
mmg dah duit kena stdby siap2 la..

huhu tp kepuasan punya pasal..

Kalau kereta dah 7-8 tahun tu biasanya bushing memang dah rosaklah. Sebab tu kalau nak beli kereta terpakai pastikan beli dari owner yang yang meminati kereta, kerana mereka2 ni menjaga kereta.tak sayang duit demi kepuasan. Rosak sikit, bunyi sikit dia orang repair. Jangan beli dari used car dealer kerana kita tak tau history kereta tu, terutamanya kereta2 conti.

armmar
27-12-2011, 05:16 PM
Kalau kereta dah 7-8 tahun tu biasanya bushing memang dah rosaklah. Sebab tu kalau nak beli kereta terpakai pastikan beli dari owner yang yang meminati kereta, kerana mereka2 ni menjaga kereta.tak sayang duit demi kepuasan. Rosak sikit, bunyi sikit dia orang repair. Jangan beli dari used car dealer kerana kita tak tau history kereta tu, terutamanya kereta2 conti.

tula pasal... sejarah 7-8thun dia b4 nih mcm mana... huhu tu yg dok riki2 lu.. aku tkut last mik fd jerk.. adoii.. hehehe harap xda problem r... tp apa petua dia nk tgk kete lama nih..

FaZiL^aFiZi
27-12-2011, 06:53 PM
tula pasal... sejarah 7-8thun dia b4 nih mcm mana... huhu tu yg dok riki2 lu.. aku tkut last mik fd jerk.. adoii.. hehehe harap xda problem r... tp apa petua dia nk tgk kete lama nih..

fd2 bulan 3 baru kuar facelift 2012....
amik crz ni pun lawa...
otr 115k
bulan 3 2012 stok sampai wane merah mcm ni....
aku bercadang nk sambar sebijik..... :D:D:D:D
68341

jian
27-12-2011, 07:00 PM
Aku dah pakai e46 01 japan spec bwk sedap n. Bergaye la tp kalau start dah rosak pening kepala la wpun bukan anto auto bavaria tepuk dada Tanya poket la ni gua pakai keta biasa je dulu Ada duit amik merc la baguss

ignorexx
27-12-2011, 07:02 PM
mercs terkenal dgn spepat murah :eek: :eek: :eek:

FaZiL^aFiZi
27-12-2011, 07:08 PM
Aku dah pakai e46 01 japan spec bwk sedap n. Bergaye la tp kalau start dah rosak pening kepala la wpun bukan anto auto bavaria tepuk dada Tanya poket la ni gua pakai keta biasa je dulu Ada duit amik merc la baguss

merc mmg best....
abg aku pki 2 model merc (c-class & e class)
mmg xde problem walaupun dah lama...
sevis pong murah je... dlm rm600++ je itu pun sebab beli minyak full sentitik 2 tong.... coz x cukup 1 tong...
tp walaupun cc 2.8 pick up kureng...... xtau la keta org lain.. abg aku pki rim 18inci maybe berat kot.....:p:p:p:p

armmar
28-12-2011, 08:53 AM
cicak - ah otr 115..hybrid kan? leh masuk dlm list... fd2..crz...e46.. pasal merc mmg kalu bab2 sale diorng lg tgi drp bmw... dahla pulak pattern skg dah ke sporty.. sebab dulu merc ni dia more to elegant.. bmw sporty...

jian - mmg dah bwk sedap.. still conti lg skg nihh..

FaZiL^aFiZi
28-12-2011, 10:26 AM
cicak - ah otr 115..hybrid kan? leh masuk dlm list... fd2..crz...e46.. pasal merc mmg kalu bab2 sale diorng lg tgi drp bmw... dahla pulak pattern skg dah ke sporty.. sebab dulu merc ni dia more to elegant.. bmw sporty...

jian - mmg dah bwk sedap.. still conti lg skg nihh..

aah hybrid.... 125hp / 170 nw
manual 6 speed (maybe taun depan sampai model auto)
deposit 11.5k
monthly 1178
9 tahun...
warranty 5 tahu or 140k km. bateri(hybrid) harga 7k boleh pakai selama 7-12 tahun.
keta ni murah sebab gov bg rebet duti import (hybrid)... taun 2013 (xde rebet dah .itu salesman honda la yg ckp...) maybe harga bukak 170k++
so beli skang still murah 50k... :)pakai 3 tahun jemu bole jual dgn senang hati....
aku tergerak nk pki hybrid ni sbb dah try toyota prius abg aku... jimat n powerful.. pastu dpt rebet 49k... :D:D

slayer7815
28-12-2011, 10:34 AM
e34 di hatiku ohohohohho

armmar
28-12-2011, 10:57 AM
hehe affordable gak..
huhu bab batery tuh problem... aritu ada issue pasal batery pe ntah keta makcik tuh..
tp skg still bimmer lg nih.. crz lawa n playboy nmpak.. meleleh gak nih.. b4 ni aku nk eg/ek 2 door jerk..

superbikekids
28-12-2011, 12:56 PM
slalu keta bmw ni pomen kapak jer lebih..barang tak mahal mana pun,
hari tu tukar lower arm e34 dua2 belah baru skali tie rod baru original tak sampai 800 kat member..dia cakap kalo perdana mahal lagi
roadtax pon tak mahal sangat..rm389 jer:D

armmar
28-12-2011, 02:48 PM
hehe tula...

bab repair t aku serah kat member..

kena ramai member baru senang..

tu yg kena study dulu..

hati ttp bmw lg nih..

Big_Momma
30-12-2011, 01:04 PM
convert to nissan or toyota engine.selamat sikit.part engine halfcut banyak..
aku buat macam tu je..
laju pun laju engine turbo
hehehe...

armmar
30-12-2011, 05:21 PM
convert to nissan or toyota engine.selamat sikit.part engine halfcut banyak..
aku buat macam tu je..
laju pun laju engine turbo
hehehe...

x nk.. nk ori gak..
momma pakai kete per...
ramai pkai rb20.. 1jz... kalu pakai e30...
aku nk enjin conti gak.. xpela x laju,,
lyn comfort...

wira_laju
30-12-2011, 05:30 PM
aah hybrid.... 125hp / 170 nw
manual 6 speed (maybe taun depan sampai model auto)
deposit 11.5k
monthly 1178
9 tahun...
warranty 5 tahu or 140k km. bateri(hybrid) harga 7k boleh pakai selama 7-12 tahun.
keta ni murah sebab gov bg rebet duti import (hybrid)... taun 2013 (xde rebet dah .itu salesman honda la yg ckp...) maybe harga bukak 170k++
so beli skang still murah 50k... :)pakai 3 tahun jemu bole jual dgn senang hati....
aku tergerak nk pki hybrid ni sbb dah try toyota prius abg aku... jimat n powerful.. pastu dpt rebet 49k... :D:D
beraper banyak dah keta abg ko nih,bmw,merc,prius plak.:))tokey usecar ker?

kueng01
30-12-2011, 07:49 PM
beraper banyak dah keta abg ko nih,bmw,merc,prius plak.:))tokey usecar ker?

tula psal.. ade show room kot... :-? :)paid

FaZiL^aFiZi
31-12-2011, 08:21 PM
beraper banyak dah keta abg ko nih,bmw,merc,prius plak.:))tokey usecar ker?

abang aku mmg jual keta pong (bisnes usedcar pong kecik2 aje).......so merasa la pakai byk jenis keta...
kalo encik wira laju nk beli keta baru or secondhand bole la pm aku....
:D:D:D:D

FaZiL^aFiZi
31-12-2011, 08:31 PM
tula psal.. ade show room kot... :-? :)paid

jual keta mmg la ade show room bro...:)

armmar
31-12-2011, 08:33 PM
oo dia jual kete,, kalu abg k.ipar aku mmg pengumpul keter..
elak in come tax

cicak..
ejas e46 dobel vanos ada auto cruise 2.0...harga range 7-80k ada ke.. tahun berape eh..?

kueleem
31-12-2011, 08:50 PM
gua pakai e30..dah 6 tahun, tadak major problem..yang penting bro kena beli dari ownernya..baru tau history keta dan buat yang mana perlu saja..

usahOne
31-12-2011, 09:01 PM
member den ckp klu beli e46 ni kena keluar 10-20k utk repair baru puas hati..n then member dia gaji 10K tiap2 bulan pun x tahan pakai kereta ni..den pon minat kereta ni

FaZiL^aFiZi
31-12-2011, 09:03 PM
oo dia jual kete,, kalu abg k.ipar aku mmg pengumpul keter..
elak in come tax

cicak..
ejas e46 dobel vanos ada auto cruise 2.0...harga range 7-80k ada ke.. tahun berape eh..?

aku x bp pandai sgt pasal bmw...(so x sure bab "vanos" ni)

tp kalo ko tgk kt page no 2 aku ade upload pix bmw wane putih tu...
325 m sport (2.5cc) tahun dibuat 2006 register 2009 abg aku jual 85k.

miehensem
31-12-2011, 10:21 PM
ambik je mercedes.. puas hati.

AuraSuccess_88
31-12-2011, 10:29 PM
abg aku penah pakai keta ni...
2x beli ..
1st model e46 (2.0)
2nd e46 325 M-sport
yang pasti kereta ni mmg manja n Maintainance boleh tahan la tingginye...
sampai pomen abg aku pnh cakap .."orang kaya pun x mampu nk pakai bmw 2nd ni"....
so renung-renungkan lah ye .... :)

lau gitu layak buat tukun ler :))

FaZiL^aFiZi
31-12-2011, 10:36 PM
lau gitu layak buat tukun ler :))

ko kaya xpa la... bmw bole buat tukun...
bg aku dapat naik bmw pun dah besar rahmat.... :)

armmar
01-01-2012, 10:08 AM
ambik je mercedes.. puas hati.

yela. brg lg murah

tp masih bimmer lg..

wira_laju
01-01-2012, 07:45 PM
takder ker keta conti yg boleh dipercayai,kat highway aku tengok yg banyak kena towing banyak keta conti jer.

armmar
01-01-2012, 08:07 PM
takder ker keta conti yg boleh dipercayai,kat highway aku tengok yg banyak kena towing banyak keta conti jer.

byk.. bm lak tu....

armmar
21-01-2012, 07:06 PM
bump

bunp

belagaklabah
21-01-2012, 07:15 PM
bmw = banyak makan wang

danx
21-01-2012, 07:21 PM
Kwn aku pakai bmw 2.0 e46 ni.. Dia compare dgn kwn dia pakai c200
Gearbox katoi skali.. 6k lunyai #:-S
So dia nasihat kt aku jgn beli bm baik ambik c200 @ 180 lg jimat kos.
Ntah la ada yg nk komen antara 2 ni? Harga pun lbh kurang je kan?

mr_x6006
21-01-2012, 07:41 PM
Smart jgk model M3 ni..

http://www.mudah.my/BMW+325i+e46+rare+and+original+m+sport+edition+CBU-13425703.htm

http://202.76.227.241/images/60/6058684098.jpg

http://202.76.227.241/images/60/6018347331.jpg

Rm80k je otr..

armmar
21-01-2012, 08:14 PM
Kwn aku pakai bmw 2.0 e46 ni.. Dia compare dgn kwn dia pakai c200
Gearbox katoi skali.. 6k lunyai #:-S
So dia nasihat kt aku jgn beli bm baik ambik c200 @ 180 lg jimat kos.
Ntah la ada yg nk komen antara 2 ni? Harga pun lbh kurang je kan?

Of coz merc lg jimat... haahah bm gak jiwa muda.. hehe w123 layan?!! hehe kat ofis da pakcik leh wat member otai Audi.. conti2..

mr6006 - ok dah tu.. range ni la aku nk.. hehe 325,320. autocruise.dobel vanos

mr_x6006
21-01-2012, 09:44 PM
Of coz merc lg jimat... haahah bm gak jiwa muda.. hehe w123 layan?!! hehe kat ofis da pakcik leh wat member otai Audi.. conti2..

mr6006 - ok dah tu.. range ni la aku nk.. hehe 325,320. autocruise.dobel vanos

Aku pun minat bro E46 ni..

Coz doktor tmpat aku keja ni, de kat 5 org pkai E46...

3 bijik dah d modified.. :)cgrock

armmar
21-01-2012, 10:18 PM
he2 mod pe..aku tgk yg standrd pun dah meleleh.. t ada juz maintain kot.. tkr sportrim.. biasa la kena prepare nk bela keta Bnyk Masuk Woksyop..Byk Mkn Wang... Smua2 la...

FaZiL^aFiZi
22-01-2012, 12:05 AM
Smart jgk model M3 ni..

http://www.mudah.my/BMW+325i+e46+rare+and+original+m+sport+edition+CBU-13425703.htm

http://202.76.227.241/images/60/6058684098.jpg

http://202.76.227.241/images/60/6018347331.jpg

Rm80k je otr..


ini bukan M3 bro...
M-sport pun bukan...

FaZiL^aFiZi
22-01-2012, 12:10 AM
Kwn aku pakai bmw 2.0 e46 ni.. Dia compare dgn kwn dia pakai c200
Gearbox katoi skali.. 6k lunyai #:-S
So dia nasihat kt aku jgn beli bm baik ambik c200 @ 180 lg jimat kos.
Ntah la ada yg nk komen antara 2 ni? Harga pun lbh kurang je kan?

c200 yg lama ka yg baru?....
kalo yg lama aku penah pakai.. tp yg 5 speed AMG.syok jugak...:D

letstorque
22-01-2012, 01:23 AM
untuk pengetahuan tt... model 525 yg lama a.k.a e39 tu mmg x byk problem....
tp model e46 ni mmg problem.... abg aku beli 2 biji e46 ni rosak gearbox.2 org member aku yg pakai e46 pun rosak gearbox...rosak yg lain pun ade jgk...
bmw ni kalo dah mula rosak mmg penyakit die berjangkit-jangkit....contohnye keta korang tibe2 semput2... mmg siap la poket korNG.....itu sebab kena g service cantre bmw utk trace penyakit keta korang tu.itu pengalaman tgk keta abg aku la....

tp kalo ko ckp "maintenance takde la mahal mana" pesanan aku senang je... "try la pakai bmw dulu..after 6 bulan sila berikan komen jujur tentang maintenance bmw e46".... bak kata pepatah.. tak kenal maka tak cinta.....try la bercinta dgn bmw.....:)cgrock

Aku hampir juga pakai E46 325i, ayah aku nak lepas kat aku.
Tapi bila fikir,masa tu dah mula ada bibit bibit gearbox rosak,aku tolak.
Tolak pun baru dapat RM80k lebih, padahal umur baru7 tahun, mileage baru 80k km.
Amik City, senang cerita.
Tapi jauh la, City memang power kalau main dengan Vios. Tapi 325i ni rasa macam boleh kejar Imprezza WRX (bukan STi).
Acceleration 7.5s to 100kmh, City 10.5s.
Top speed aku pernah try 240kmh, dengan 3 orang (siap yang belakang tu boleh tidur lagi), City boleh cecah 185kmh je,tu pun tak stabil mana.

Gearbox 325i tu, kena tukar,Auto Bavria kata. Auto Bavaria quote dalam RM30k. Kat kedai luar quote dalam RM13k.
Ada member tukar steering rack kot kalau tak silap, kat Auto Bavaria, RM4k.

Aku tengok bil, servis kat Auto Bavaria, caj buang minyak enjin/minyak hitam pun dah RM50.(item-to dispose used engine oil in environmental-friendly manner).Engine oil lagi RM400 lebih, tak masuk labour lagi.

Tapi memang, kalau buat kat luar, banyak boleh jimat.
Tapi tak semua boleh jimat.
Dari segi kos selenggaraan BMW ni murah dari Audi atau Volvo,tapi mahal dari Merc.

letstorque
22-01-2012, 01:50 AM
bwm mcm pompuan le..bg yg kaki pompuan klu salah pilih nasib le dpt yg barai ke penyakit ke..mcm tu le bmw..ada yg dpt yg ok..ada yg dpt yg selalu bermslh...nasib ler..yg baru ke yg recond ke sama je klu nasib x baik...

BMW
Banyak Main Wanita

boleh juga Banyak Masuk Workshop atau Banyak Makan Wang/Banyak Mau Wang

true investor
22-01-2012, 02:03 AM
minat dengan model e34, tapi risau dengan harga sparepart.

FaZiL^aFiZi
22-01-2012, 08:16 AM
Aku hampir juga pakai E46 325i, ayah aku nak lepas kat aku.
Tapi bila fikir,masa tu dah mula ada bibit bibit gearbox rosak,aku tolak.
Tolak pun baru dapat RM80k lebih, padahal umur baru7 tahun, mileage baru 80k km.
Amik City, senang cerita.
Tapi jauh la, City memang power kalau main dengan Vios. Tapi 325i ni rasa macam boleh kejar Imprezza WRX (bukan STi).
Acceleration 7.5s to 100kmh, City 10.5s.
Top speed aku pernah try 240kmh, dengan 3 orang (siap yang belakang tu boleh tidur lagi), City boleh cecah 185kmh je,tu pun tak stabil mana.

Gearbox 325i tu, kena tukar,Auto Bavria kata. Auto Bavaria quote dalam RM30k. Kat kedai luar quote dalam RM13k.
Ada member tukar steering rack kot kalau tak silap, kat Auto Bavaria, RM4k.

Aku tengok bil, servis kat Auto Bavaria, caj buang minyak enjin/minyak hitam pun dah RM50.(item-to dispose used engine oil in environmental-friendly manner).Engine oil lagi RM400 lebih, tak masuk labour lagi.

Tapi memang, kalau buat kat luar, banyak boleh jimat.
Tapi tak semua boleh jimat.
Dari segi kos selenggaraan BMW ni murah dari Audi atau Volvo,tapi mahal dari Merc.

member aku pakai volvo xc90 & s60....volvo punya harga kt SC mmg gila2...dia tukar "spark plak" (mcm salah eja ja ni) dah kena rm4k.kalo dia tipu aku maknanya aku tipu korang la...so aku setuju la kalo ko ckp bmw lg murah dr volvo.audi blom tau lg...teringin jugak nk angkat A4 2.0 tu.mantap gila.merc la paling best(x byk ragam)...amik AMG E55 ke BRABUS K4 ke syok tu. berdesup jugak peginya...setakat RB20 punya enjin berpeluh jugak la nk ikot time higway clear.

70982
kalo nampak model ni jaga2... laju gila...e46 standart jgn cuba2 nk cucuk blakang dia...sekali dia rentap berkampung la kena titik..."bunyi dia mcm porsche cayenne" "merdu sungguh"...hohohoho...

clorox_bersih
22-01-2012, 11:57 AM
member aku pakai volvo xc90 & s60....volvo punya harga kt SC mmg gila2...dia tukar "spark plak" (mcm salah eja ja ni) dah kena rm4k.kalo dia tipu aku maknanya aku tipu korang la...so aku setuju la kalo ko ckp bmw lg murah dr volvo.audi blom tau lg...teringin jugak nk angkat A4 2.0 tu.mantap gila.merc la paling best(x byk ragam)...amik AMG E55 ke BRABUS K4 ke syok tu. berdesup jugak peginya...setakat RB20 punya enjin berpeluh jugak la nk ikot time higway clear.

70982
kalo nampak model ni jaga2... laju gila...e46 standart jgn cuba2 nk cucuk blakang dia...sekali dia rentap berkampung la kena titik..."bunyi dia mcm porsche cayenne" "merdu sungguh"...hohohoho...

e55 amg bernadi v8 5.5L..hahaha

FaZiL^aFiZi
22-01-2012, 12:02 PM
e55 amg bernadi v8 5.5L..hahaha

yaka? 5.5l.. patut la aku pakai enjin skyline pun berpeluh cucuk menatang ni...macem hareeeeeemmmmmm :p:p:p

paulreed_smith
22-01-2012, 12:53 PM
gearbox selalu kantoi... anggaran dlm rm7k...
aircond rm4k...(auto bavaria)


huhuhu..betul cikpak..tak dpt di sangkal lg
memang koyak maintenance e46 ni..

aku penah gi hantar kete ni utk checkup power window failure kat service centre glenmarie,punyerla hangin aku tgk.protokol engineeringnyer mgarut2 sampai nak kena online dgn bmw germany kat bayern utk confirm ganti spare spartnyer ( kete baru )

hanginnnnnn jer aku...apa pun pengalaman gak tu,,huhuhu

apa pun my advice ..klu beli 2nd better u prepare big budget utk membelainyer wlupun kete murah di pasaran...klu baru tu pasti betul2 brand new bungkus kotak baru rasa nikmatnyer...huhuu

pilihan di tgn anda..

:)cgrock

i hate BMW

letstorque
25-01-2012, 03:58 AM
e55 amg bernadi v8 5.5L..hahaha

Kalau E55 W211 kalau tak silap enjin 5.5l V8 kompressor/supercharged.
Bukan sebarang 5.5l V8 tu.

letstorque
25-01-2012, 04:13 AM
yaka? 5.5l.. patut la aku pakai enjin skyline pun berpeluh cucuk menatang ni...macem hareeeeeemmmmmm :p:p:p

Bsa orang pakai E-class ni enjin bawah 3l.Sama juga orang pakai C class biasa yang compressor,1.8l atau 2.0l.

Aku pun biasa gak, ingat boleh main, sekai kena kitai.

Sebab tu kena baca dulu apa tuliskat belakang, dan dengar enjin dulu.

Macam sekarang ramai sangat tulis M5 kat belakang BMW 5 serie E60,siap ekzos 4 lagi, dengan side gills.
Tapi aku tahu dengar enjin.Bunyi enjin 6 inline sangat jauh beza dengan V10.Tu tak boleh tipu.

Sama juga macam 3 serie 320i dengan 325i,boleh beza bunyi. Sebab inline 6 BMW memang bunyi unik.

Tapi kalau aku nampak Camry 2.0l, dengan City pun aku berani kejar, lebih lebih lagi kalau jalan banyak selekoh.Hahaha

FaZiL^aFiZi
25-01-2012, 07:47 AM
Kalau E55 W211 kalau tak silap enjin 5.5l V8 kompressor/supercharged.
Bukan sebarang 5.5l V8 tu.

v8 punya power pun dah jahat.... kenapa la merc ni tambah kompressor/supercharge lagi ?... tobat xmau cucuk e55 dah...:((:((:((

kerunai
25-01-2012, 07:52 AM
simpan duit beli 3 series baru bro baru stylo !

FaZiL^aFiZi
25-01-2012, 07:52 AM
Bsa orang pakai E-class ni enjin bawah 3l.Sama juga orang pakai C class biasa yang compressor,1.8l atau 2.0l.

Aku pun biasa gak, ingat boleh main, sekai kena kitai.

Sebab tu kena baca dulu apa tuliskat belakang, dan dengar enjin dulu.

Macam sekarang ramai sangat tulis M5 kat belakang BMW 5 serie E60,siap ekzos 4 lagi, dengan side gills.
Tapi aku tahu dengar enjin.Bunyi enjin 6 inline sangat jauh beza dengan V10.Tu tak boleh tipu.

Sama juga macam 3 serie 320i dengan 325i,boleh beza bunyi. Sebab inline 6 BMW memang bunyi unik.

Tapi kalau aku nampak Camry 2.0l, dengan City pun aku berani kejar, lebih lebih lagi kalau jalan banyak selekoh.Hahaha

betul tu bro... 325 punya bunyi enjin mmg mantop... tp minyak kuat gila...dari bandar sunway (dataran mentari) g 1 utama rm20.tp masa tu pipe ekzos ade bocor cket...xtau la keta org lain mcm mana kan....:)

Mitokondrion
25-01-2012, 07:55 AM
cun kete... :]

jacksparow
25-01-2012, 08:26 AM
volvo takde la mahal sangat maintenance dia..tapi tgk model jugok..kalau model s40, s60, s80, xc90 mmg mahal la...tapi setakat s70, 850, 940, 740..sparepart dia takdela mahal sgt...standart perdana atau lebey murah

ali_g
25-01-2012, 08:41 AM
once u all pakai kereta continental.... no japanese car anymore... feel die lain beb antara kereta jepun dgn kereta conti ni...

wujud rase confident tuh.. lg2 klu pakai model yg jarang org pakai... audi ker.

danx
25-01-2012, 08:55 AM
Of coz merc lg jimat... haahah bm gak jiwa muda.. hehe w123 layan?!! hehe kat ofis da pakcik leh wat member otai Audi.. conti2..

mr6006 - ok dah tu.. range ni la aku nk.. hehe 325,320. autocruise.dobel vanos

Bm yg aku minat.. W123 syok naik woo.. Teksi pahang byk pakai ni dulu2..
Klau naik dr kuantan ke kl, layan jln lama dulu steady je tido :))
C200 yg sebaya ngan e46 tu la..

armmar
25-01-2012, 08:56 AM
letstorque - ada jugak org kat sini suh amik city compare e46

cak2 - SC mmg la mahal.. Vios kak ipar aku pun nk rm6k tukar driveshaft.. last tkat rm300 jer kat luar

danx - hehehe mmg syiok la.. dulu2 pakcik aku brulang kelate - penang ngan yg ni la..layan gerik.. wat lik dr oversea lg.. skg merc apa ntah.. tp ttp merc la

hehe volvo pun minat gak.. tp yg nk masih mahal.. yg baya2 e46 mcm too old skool..

Tmpat aku ada srg pakai audi c4.. thun 95 kot.. a-z pasal keta tuh dia leh ckp la.. xda masalahah.. subaru e10 pun sapa ada leh tanya dia

gersangnye
25-01-2012, 09:30 AM
kecik...tak sesuai utk long term...amik 5 series...luas...aku dh pakai ...

mangkuk hayun pro
25-01-2012, 10:19 AM
e46 ok...best drive...wa pernah pakai....

armmar
25-01-2012, 10:35 AM
gersangnye - e39? e60, f10 x mampu

mangkuk hayun - of coz drive xleh disangkal lg.. tp bab bushing dah dkt 3k member aku pakai 2 bulan.. xpela lepas ni lambat lg nk tukar wear tear part tuh.. depends on lubang..hhaaha

FaZiL^aFiZi
25-01-2012, 10:38 AM
e46 ok...best drive...wa pernah pakai....

skang pakai keta pa pulak bro?...

armmar
25-01-2012, 11:08 AM
skang pakai keta pa pulak bro?...

E90...F30 KOT....

cak lambat lg r nak angkat..

leh x kalu guna slip sbulan gaji jer... company mmg trusted dahh glc

FaZiL^aFiZi
25-01-2012, 11:12 AM
E90...F30 KOT....

cak lambat lg r nak angkat..

leh x kalu guna slip sbulan gaji jer... company mmg trusted dahh glc

kalo ikotkan x boleh...tp kalo kenal rapat dengan manager bank...semuanya bisa diatur pak.... :D

armmar
25-01-2012, 11:35 AM
ooo bisa di atur..
xpela aku study psal e46 lu...
huhu drg kata kalau beli kat used car tu..
leh je g bwk test kat SC utk check condition kete tuh... kalu dia x bg tu kra kete tu ada something wrong la..

cak dok area kl ke.. leh r tlg aku tgk kete tu.. eh ke abg ko jual kete?

FaZiL^aFiZi
25-01-2012, 11:39 AM
ooo bisa di atur..
xpela aku study psal e46 lu...
huhu drg kata kalau beli kat used car tu..
leh je g bwk test kat SC utk check condition kete tuh... kalu dia x bg tu kra kete tu ada something wrong la..

cak dok area kl ke.. leh r tlg aku tgk kete tu.. eh ke abg ko jual kete?

aah abg aku jual keta.. tp skang ni BMW x de ... aku duk perak seminggu 2x aku turun KL...:D

riz_gecko
25-01-2012, 11:41 AM
aku penah pakai e46, aku nasihatkan xyah lah..banyak problem, gearbox, maintenance tinggi..minyak kene ron 97 baru sedap..huhu..

bro drummer
25-01-2012, 11:43 AM
aah abg aku jual keta.. tp skang ni BMW x de ... aku duk perak seminggu 2x aku turun KL...:D

alahhh..
TT pkai ni haaa
Civic Type R 2.0
vtec kn kn kn? :) ok dh nie..hehehee:">

FaZiL^aFiZi
25-01-2012, 11:50 AM
alahhh..
TT pkai ni haaa
Civic Type R 2.0
vtec kn kn kn? :) ok dh nie..hehehee:">

FD2R sudah xde la.... :D

armmar
25-01-2012, 11:58 AM
aku penah pakai e46, aku nasihatkan xyah lah..banyak problem, gearbox, maintenance tinggi..minyak kene ron 97 baru sedap..huhu..

hehe orite...ala x best r xleh multiquote..

cak - oooo igt kat kl..

bro drummer - x nk japan.. tp akt masia bayk dresuup.. x real mcm kt singapo.. mmg deruman dia power.. aku nk comfort utk family jer.. bukan daily drive... wat lik kg... ronda2 hujung mgu..seronok2

Guanjiek
27-01-2012, 02:23 AM
untuk pengetahuan ... model 525 yg lama a.k.a e39 tu mmg x byk problem....
tp model e46 ni mmg problem.... abg aku beli 2 biji e46 ni rosak gearbox.2 org member aku yg pakai e46 pun rosak gearbox...rosak yg lain pun ade jgk...
bmw ni kalo dah mula rosak mmg penyakit die berjangkit-jangkit....contohnye keta korang tibe2 semput2... mmg siap la poket korNG.....itu sebab kena g service cantre bmw utk trace penyakit keta korang tu.itu pengalaman tgk keta abg aku la....

tp kalo ko ckp "maintenance takde la mahal mana" pesanan aku senang je... "try la pakai bmw dulu..after 6 bulan sila berikan komen jujur tentang maintenance bmw e46".... bak kata pepatah.. tak kenal maka tak cinta.....try la bercinta dgn bmw.....:)cgrock

tak semua orang terjadi kes macma abang ko tu bro :) aku setahun lanyak E46 model Coupe.. setahun bro.. Alhamdulillah tak banyak ragam.. nak kata selalu parking kat rumah.. setiap hari jugak aku ulang alik lebih dari 100km sehari..

paling penting bila time kena servis, pergi servis la.. pomen kena la yang pakar punya.. jangan plak bulan ni kasi pomen ni sentuh, bulan depan pomen lain sentuh.. itu pantang aku dgn kete2 aku..

1 tangan untuk 1 kereta.. pomen lain nak sentuh, sorry tak bagi..

berbaloi la pakai BMW..

abahmu
27-01-2012, 02:26 AM
pakai bmw ni mcm main pompuan ler..salah pilih nasib badan :))

Guanjiek
27-01-2012, 02:36 AM
member aku pakai volvo xc90 & s60....volvo punya harga kt SC mmg gila2...dia tukar "spark plak" (mcm salah eja ja ni) dah kena rm4k.kalo dia tipu aku maknanya aku tipu korang la...so aku setuju la kalo ko ckp bmw lg murah dr volvo.audi blom tau lg...teringin jugak nk angkat A4 2.0 tu.mantap gila.merc la paling best(x byk ragam)...amik AMG E55 ke BRABUS K4 ke syok tu. berdesup jugak peginya...setakat RB20 punya enjin berpeluh jugak la nk ikot time higway clear.

70982
kalo nampak model ni jaga2... laju gila...e46 standart jgn cuba2 nk cucuk blakang dia...sekali dia rentap berkampung la kena titik..."bunyi dia mcm porsche cayenne" "merdu sungguh"...hohohoho...

macma pernah aku lihat model E55 kat atas tu.. tapi kaler hitam laa.. aku duk dalam kete yang kedap bunyi pun, bila dia tekan minyak je, bunyi macam ko cakap tu.. Porsche Cayenne #:-S#:-S

tak sanggup aku nak cucuk belakang dia.. :):)

azam575
27-01-2012, 02:40 AM
bapak aku ada pakai bmw seken nie ... tapi dia POMEN kekekeke ... rileks jer :D ....

Emie
27-01-2012, 03:27 AM
c200 yg lama ka yg baru?....
kalo yg lama aku penah pakai.. tp yg 5 speed AMG.syok jugak...:D

aku pernah terlintas nak angkat bmw,tp 'bos' rekemen amik merc.
Skrg pakai merc c180k (amg spec),so far ok jer..

Masuk plus je,mmg henjut 150-200km/j sambil sembang dgn bini dan anak2..:D

pernah 'layan' intergra type r kt highway elite..dia cucuk aku tu,
yg tak tahan,enjin vtec memekak sampai dlm keter aku..~X(:))

FaZiL^aFiZi
27-01-2012, 08:54 AM
aku pernah terlintas nak angkat bmw,tp 'bos' rekemen amik merc.
Skrg pakai merc c180k (amg spec),so far ok jer..

Masuk plus je,mmg henjut 150-200km/j sambil sembang dgn bini dan anak2..:D

pernah 'layan' intergra type r kt highway elite..dia cucuk aku tu,
yg tak tahan,enjin vtec memekak sampai dlm keter aku..~X(:))

salah org la type r tu nk ikut...kompressor a.k.a turbo tu.honda ni kalo main jauh mmg xleh cari mkn punye....merc ni santak 200kmj dr penang p kl pun xpe....enjin tahan lasak.muda2 pakai C-class xpe bro... sesuai je.

letstorque
28-01-2012, 12:05 AM
volvo takde la mahal sangat maintenance dia..tapi tgk model jugok..kalau model s40, s60, s80, xc90 mmg mahal la...tapi setakat s70, 850, 940, 740..sparepart dia takdela mahal sgt...standart perdana atau lebey murah

Kalau nak banding S70,850,940 atau 740, kena la banding 3 serie E30 atau E34, dan kalau Merc pula, E class W124,W210, atau first gen C class.

Bila banding yang sama tahun, sama kategori, masih lagi Volvo dikira mahal. Bila banding Perdana, parts Perdana memang tak murah.

740, model akhir 80-an,bila banding dengan E clas W124, memang hands-down W124 lagi murah parts.
Bila banding dengan BMW, tak berani komen untuk BMW sebelum tahun 1995.

letstorque
28-01-2012, 12:18 AM
once u all pakai kereta continental.... no japanese car anymore... feel die lain beb antara kereta jepun dgn kereta conti ni...

wujud rase confident tuh.. lg2 klu pakai model yg jarang org pakai... audi ker.

Dulu memang aku tak minat kereta Jepun.

Memang best pakai kereta Conti, especially bila yang baru.
Tapi tak mampu, mampu beli yang second je.

Bila second, kerap la tersadai tepi jalan.

Last last pakai kereta Jepun juga.
Memang tak best.Memang dok rindu kat kereta Conti untuk beberapa bulan pertama.
Tapi bila teringat kereta Jepun,baru sekali tersadai tepi jalan, (tu pun kereta mileage dah 200k km, baru rosak),baik pakai kereta Jepun la kalau kewangan belum kukuh.

Tapi kena aku terang kat sini la, kereta Jepun yang aku pakai kereta baru(ada yang mileage sampai 200k),dan kereta Conti yang aku pakai kereta lama/second,ada yang dah dekat 10 tahun.
Maklum lah, kereta conti mahal,tak mampu beli baru.
Jadi perbandingan aku ni tak adil la sikit.

Tapi kereta Conti lepas 100k km dah nampak ada hal.Kalau kereta Jepun, lepas 150k km baru ada masalah. Kalau Toyota, lepas 200k km baru masalah.(Tapi Toyota tak best la bawak)

Kalau aku mampu, aku beli Conti yang baru, memang tak ada masalah,waranty ada.
Kalau BMW, siap semua cover untuk 60k km,termasuk servis, brake pad,tayar,semua lubrications,hatta calar sikit sikit pun cover.

fbiuc24
28-01-2012, 12:23 AM
member aku baru book e46 ni.. rm69k taun 2003/2008.. huhuhuu.. arap2 keter dia akan dapat ni oklah...

armmar
28-01-2012, 10:02 AM
thanks smua topik makin hangat...

e46!!!...

fbiuc24 murah.. tp maksure at least ada auto cruse la.. member aku pesan.. kalau x susah nk maintain 110

Emie
28-01-2012, 12:23 PM
salah org la type r tu nk ikut...kompressor a.k.a turbo tu.honda ni kalo main jauh mmg xleh cari mkn punye....merc ni santak 200kmj dr penang p kl pun xpe....enjin tahan lasak.muda2 pakai C-class xpe bro... sesuai je.

tgk bmw mmg citarasa muda skit..:)
pernahlah bawak e46(325) dan e39..
pd aku x jauh sgt bezanya dr segi handling..:-?
tp wat biz sendiri.lambang 'star' pn dh ok bila ada big deal..:D

nazkiasan
28-01-2012, 12:35 PM
tumpang tanya pada warga cg yang pernah guna bmw e46 ni..

Ok ke kete ni?
Maintainance mcmmana?
Roadtax + insuran berapa setahun?
Dan semua hal2 ynag berkaitan..

Ingat nk try loan kete ni..
http://www.mudah.my/bmw+e46-11937657.htm

aku pernah pakai 5 tahun jenis e46 328i... Road tax insurance mahal giler bro..sbb cc besar..tp yg model 318i ok ler.. Mauntenance..ya robbi..tuhan st yang tau..KERETA JENIS NI MENJADI KEGILAAN KAKI CURI, SBB BODY NYA YG SPORTY.. KERETA AKU TU DAH JADI ARWAH APABILE KENA CURI KAT BENGKEL KERETA SEREMBAN 2 PD BULAN 8 TAHUN LEPAS...HUHUHU..URUSAN CLAIM PUN BELUM SELESAI LG NI...

letstorque
28-01-2012, 02:41 PM
thanks smua topik makin hangat...

e46!!!...

fbiuc24 murah.. tp maksure at least ada auto cruse la.. member aku pesan.. kalau x susah nk maintain 110

Hahaha, tak tahan baca, susah nak maintain 110.

Ye la, selalu terlajak, paling slow 130-140.
Tak sedar dah 160kmh.Hahaha

miehensem
28-01-2012, 04:23 PM
haha.. kalo nak beli keta mewah.. tp berbajet2 ..

better amik mercedes la.. ( aku pakai mercedes dah lama.. )


ni sejarah aku ngan mercedes W124.. ( model tahun 91/96 )..

beli tahun 2001.. history mentenen.

1. tukar clutch gearbox.. rm1800 ( buat tahun 2002 )..
2. tukar belting ( setahun sekali )
3. tukar bateri ( 1-2 tahun sekali )
4. tukar lower arm bush +tie rod end rm700 ( tahun lepas )
5. tukar 1 independent link belakang ( semua ada 4 ) ..rm380 ( sepasang )
6. tukar minyak enjin/ minyak gear..
7. ekon serbis mcm biasa
8. tukar tayar..


itu je sejarah keta aku selepas 11 tahun guna.. yg ajaibnya.. aku pernah jumpa owner lama.. tanya lepas masuk mesia.. ada tak dia buat overhaule kat enjin tu.. dia cakap takde..


so sampai hari ni.. keta aku tak pernah overhaule ( since 2001 ).. asap pun tak keluar kat ekzoz..


interior still fit.. power window tak pernah buat hal.. sunroof cuci longkang je.. skang ni pun jalan elok lagi..


aku sayang mercedes aku.. :))

ckmuin86
28-01-2012, 05:43 PM
forum menarik di bmwclubmalaysia

Guanjiek
28-01-2012, 07:46 PM
haha.. kalo nak beli keta mewah.. tp berbajet2 ..

better amik mercedes la.. ( aku pakai mercedes dah lama.. )


ni sejarah aku ngan mercedes W124.. ( model tahun 91/96 )..

beli tahun 2001.. history mentenen.

1. tukar clutch gearbox.. rm1800 ( buat tahun 2002 )..
2. tukar belting ( setahun sekali )
3. tukar bateri ( 1-2 tahun sekali )
4. tukar lower arm bush +tie rod end rm700 ( tahun lepas )
5. tukar 1 independent link belakang ( semua ada 4 ) ..rm380 ( sepasang )
6. tukar minyak enjin/ minyak gear..
7. ekon serbis mcm biasa
8. tukar tayar..


itu je sejarah keta aku selepas 11 tahun guna.. yg ajaibnya.. aku pernah jumpa owner lama.. tanya lepas masuk mesia.. ada tak dia buat overhaule kat enjin tu.. dia cakap takde..


so sampai hari ni.. keta aku tak pernah overhaule ( since 2001 ).. asap pun tak keluar kat ekzoz..


interior still fit.. power window tak pernah buat hal.. sunroof cuci longkang je.. skang ni pun jalan elok lagi..


aku sayang mercedes aku.. :))

best la baca kisah ko dgn merc ko tu.. hehehe.. so sweet ~ :x

letstorque
28-01-2012, 11:04 PM
haha.. kalo nak beli keta mewah.. tp berbajet2 ..

better amik mercedes la.. ( aku pakai mercedes dah lama.. )


ni sejarah aku ngan mercedes W124.. ( model tahun 91/96 )..

beli tahun 2001.. history mentenen.

1. tukar clutch gearbox.. rm1800 ( buat tahun 2002 )..
2. tukar belting ( setahun sekali )
3. tukar bateri ( 1-2 tahun sekali )
4. tukar lower arm bush +tie rod end rm700 ( tahun lepas )
5. tukar 1 independent link belakang ( semua ada 4 ) ..rm380 ( sepasang )
6. tukar minyak enjin/ minyak gear..
7. ekon serbis mcm biasa
8. tukar tayar..


itu je sejarah keta aku selepas 11 tahun guna.. yg ajaibnya.. aku pernah jumpa owner lama.. tanya lepas masuk mesia.. ada tak dia buat overhaule kat enjin tu.. dia cakap takde..


so sampai hari ni.. keta aku tak pernah overhaule ( since 2001 ).. asap pun tak keluar kat ekzoz..


interior still fit.. power window tak pernah buat hal.. sunroof cuci longkang je.. skang ni pun jalan elok lagi..


aku sayang mercedes aku.. :))

Huh, aku memang minat E-class W124 ni.
Aku paling berkenan,kalu mampu dan kalau jumpa: 300TE-24 Sportsline.
Wagon, 3.0l, 24V.
Kereta classic idaman aku selain dari Honda Prelude tahun 1990 dan Merc 300SL Gullwing (kalau mampu)

armmar
04-02-2012, 04:24 PM
ckmuin86 - tauu
letstorque - kan kan kan
miehensem - thx but still goes to e46.. look more young..hahaha

huhu skg miehensem kete pa lagi.. kete tu daily drive ker... meeti kete itu lg hensem dari miehensem

Hobin
04-02-2012, 05:40 PM
E46 nampak muda dan gah di jalan raya....tapi bila audi dah launch kereta baru yang ada kening tu, den x boleh tahan.....:)

Den punyo pandangan (dari class 2.0-3.0)
Audi - top performance
BiMmers - average on performace + comfort (sometimes underpower)
Merc - top comfort

armmar
05-02-2012, 09:39 PM
huhu td usha kete jiran aku w124.. mmg keter mcm baru kuar kedai r dia jga

ahhhaa e46 fl la... bru cunz!

eday84
05-02-2012, 09:51 PM
Dulu memang aku tak minat kereta Jepun.

Memang best pakai kereta Conti, especially bila yang baru.
Tapi tak mampu, mampu beli yang second je.

Bila second, kerap la tersadai tepi jalan.

Last last pakai kereta Jepun juga.
Memang tak best.Memang dok rindu kat kereta Conti untuk beberapa bulan pertama.
Tapi bila teringat kereta Jepun,baru sekali tersadai tepi jalan, (tu pun kereta mileage dah 200k km, baru rosak),baik pakai kereta Jepun la kalau kewangan belum kukuh.

Tapi kena aku terang kat sini la, kereta Jepun yang aku pakai kereta baru(ada yang mileage sampai 200k),dan kereta Conti yang aku pakai kereta lama/second,ada yang dah dekat 10 tahun.
Maklum lah, kereta conti mahal,tak mampu beli baru.
Jadi perbandingan aku ni tak adil la sikit.

Tapi kereta Conti lepas 100k km dah nampak ada hal.Kalau kereta Jepun, lepas 150k km baru ada masalah. Kalau Toyota, lepas 200k km baru masalah.(Tapi Toyota tak best la bawak)

Kalau aku mampu, aku beli Conti yang baru, memang tak ada masalah,waranty ada.
Kalau BMW, siap semua cover untuk 60k km,termasuk servis, brake pad,tayar,semua lubrications,hatta calar sikit sikit pun cover.

kesimpulannya
conti kawen enjin jepun ekekeke

armmar
18-02-2012, 11:55 AM
hoho mcm e46 buh 1jz lar...

hahah tp xda la bunyi konti nye,.. hoho tp byk geng e30 wat... mmg puas hati r..rb20..

blueskuini
18-02-2012, 11:57 AM
Banyak Makan Wang maaaaa...

miela78
18-02-2012, 12:01 PM
gearbox selalu kantoi... anggaran dlm rm7k...
aircond rm4k...(auto bavaria)

wah melampo tul hehee.... tak da la sampae mcm tu...

miela78
18-02-2012, 12:03 PM
untuk pengetahuan ... model 525 yg lama a.k.a e39 tu mmg x byk problem....
tp model e46 ni mmg problem.... abg aku beli 2 biji e46 ni rosak gearbox.2 org member aku yg pakai e46 pun rosak gearbox...rosak yg lain pun ade jgk...
bmw ni kalo dah mula rosak mmg penyakit die berjangkit-jangkit....contohnye keta korang tibe2 semput2... mmg siap la poket korNG.....itu sebab kena g service cantre bmw utk trace penyakit keta korang tu.itu pengalaman tgk keta abg aku la....

tp kalo ko ckp "maintenance takde la mahal mana" pesanan aku senang je... "try la pakai bmw dulu..after 6 bulan sila berikan komen jujur tentang maintenance bmw e46".... bak kata pepatah.. tak kenal maka tak cinta.....try la bercinta dgn bmw.....:)cgrock

nak senang jaga n maintenance murah ambik jer 318 e46.. pakai pun memang umppp..... lain kalu pakai kete conti ngan jepun ni.... :)cgrock:)cgrock

-RIZUAN-
18-02-2012, 12:04 PM
huhuhu...Belum Mampu Wei.......

miela78
18-02-2012, 12:12 PM
huhuhu...Belum Mampu Wei.......

e46 terbaik... handling paling syok....

mantoya
18-02-2012, 12:21 PM
e46 terbaik... handling paling syok....

mantoplah body....berape harga kalu baru n second.:D:D

bungabunga
18-02-2012, 12:25 PM
ni anjang aku ada pakai...tak pernah naik lagi...dia kedekut

wira_laju
18-02-2012, 12:30 PM
e46 nih klu ader manual mmg best.klu ader pon m3 yg mahal giler tu.tak minat auto.

mantoya
18-02-2012, 12:33 PM
e46 nih klu ader manual mmg best.klu ader pon m3 yg mahal giler tu.tak minat auto.

kiranya semua autolah ni....
samalah kawan tak minat auto walaupun senang bawak...:D:D
tapi memang marilah e46 ni...

-RIZUAN-
18-02-2012, 12:36 PM
kiranya semua autolah ni....
samalah kawan tak minat auto walaupun senang bawak...:D:D
tapi memang marilah e46 ni...

tp kalau keter2 seangkatan mcm ni mmg rugi sapa beli manual..

wira_laju
18-02-2012, 12:40 PM
kebanyakan yg tersangkut kat highway tu sbb gear auto prob.masak klu gear bm nih prob.bleh makan megi.

MC
18-02-2012, 12:43 PM
E46 nampak muda dan gah di jalan raya....tapi bila audi dah launch kereta baru yang ada kening tu, den x boleh tahan.....:)

Den punyo pandangan (dari class 2.0-3.0)
Audi - top performance
BiMmers - average on performace + comfort (sometimes underpower)
Merc - top comfort

bila nk tuka A6 plak bang?dia punya mata xleh tahan...kasik letgo la A5 tu murah2 kt aku :D:p

razoraz
18-02-2012, 12:58 PM
Kalo ade byk masa n bajet lebih, round sekitar bandor cari bmw parts yg murah. beli stok lebih utk mentenen akan dtg. Cth minyak itam, atf, oil filter belilah dalam 2-3 unit camtulah. Bukan apa, harga spepat mungkin ada naik turunnya. Bila antar woksyop cuma bayor upah kerja je.

FaZiL^aFiZi
20-02-2012, 12:37 PM
wah melampo tul hehee.... tak da la sampae mcm tu...

yeke ....
kalo ada tempat yg boleh buat murah rekemen la kt sini ....
cik miela78 ni pakai e46 ke?...

FaZiL^aFiZi
20-02-2012, 12:42 PM
nak senang jaga n maintenance murah ambik jer 318 e46.. pakai pun memang umppp..... lain kalu pakai kete conti ngan jepun ni.... :)cgrock:)cgrock

kalo dah nama e46 ni.. x kira model 1.8 ke 2.0 ke 2.5 ke sama je kos maintenance....
tp sapa2 yg pakai 1.8 tu kompom kecewa sbb underpower... paling busuk pun kena pakai 2.0
yg terbaru aku dapat tau e46 ni cepat over heating... xtau la betul ke x...

Guanjiek
20-02-2012, 03:16 PM
kalo dah nama e46 ni.. x kira model 1.8 ke 2.0 ke 2.5 ke sama je kos maintenance....
tp sapa2 yg pakai 1.8 tu kompom kecewa sbb underpower... paling busuk pun kena pakai 2.0
yg terbaru aku dapat tau e46 ni cepat over heating... xtau la betul ke x...

OverHeating tu kaki henjut la tu :D

Guanjiek
20-02-2012, 03:23 PM
e46 nih klu ader manual mmg best.klu ader pon m3 yg mahal giler tu.tak minat auto.

tak auto sangat pun :">

http://images.esellerpro.com/2493/I/147/bmw_pictures_E46_IN_Holz-Waehlhebelgriffe_p.jpg

armmar
27-02-2012, 04:18 PM
tak auto sangat pun :">

http://images.esellerpro.com/2493/I/147/bmw_pictures_E46_IN_Holz-Waehlhebelgriffe_p.jpg
Both...

xnk auto tu banding ngan auto kete blm ke..

hoho manual rare la kat mesia.. lamabt nye bulan 6/7.. e46 fl di hati..

ahhh underpower.. tp layan confort ok je... better 2.5 la bwk berat badan tuhhh

pasal overheating tuh sebab keter lama kot.. so kena aware byk benda la..

KLVIPER
27-02-2012, 06:30 PM
kalo dah nama e46 ni.. x kira model 1.8 ke 2.0 ke 2.5 ke sama je kos maintenance....
tp sapa2 yg pakai 1.8 tu kompom kecewa sbb underpower... paling busuk pun kena pakai 2.0
yg terbaru aku dapat tau e46 ni cepat over heating... xtau la betul ke x...

6 cylinder engine maintenance dia mahal sikit. Spark plug 6 ketoi, minyak engine pun lebih beberapa liter dan lain2 lagi.

armmar
28-02-2012, 06:43 AM
6 cylinder engine maintenance dia mahal sikit. Spark plug 6 ketoi, minyak engine pun lebih beberapa liter dan lain2 lagi.

dah igt plug dia sama mcm service interval keta biasa ke... 100batu baru tukar... hhoho bateri keta biasa 2 tahun.. dia 5 tahun...
haha mmg mahal la.. tp kira2 balik sama jer... cuma xleh dilenjan la.. member aku skrg ni tiap2 bulan tukar bushing byk wear n tear la

arifrahmanz
28-02-2012, 07:30 AM
kalo dah nama e46 ni.. x kira model 1.8 ke 2.0 ke 2.5 ke sama je kos maintenance....
tp sapa2 yg pakai 1.8 tu kompom kecewa sbb underpower... paling busuk pun kena pakai 2.0
yg terbaru aku dapat tau e46 ni cepat over heating... xtau la betul ke x...

2.0 pun x pegi..at least kena 325..kalo x caya try sendiri..

FaZiL^aFiZi
28-02-2012, 12:12 PM
2.0 pun x pegi..at least kena 325..kalo x caya try sendiri..

ooooo.... 2.0 & 2.5cc dah rasa....

model 330ci je blom try lg.... :D

armmar
29-02-2012, 03:36 PM
owner 318 kata dia dah ok..
cuma layan comfort jerla..
kalau stakat ckp je x guna
aku try 2.0 ok dah...
cuma nk pick up kena 2.5> la
hoho lambatnye bulan 5...

ilhamic
29-02-2012, 06:52 PM
aku tak pakai bmw,tp bos aku pkai 525 yg lame tu..aku pernah ckp kt die yg bmw ni rmai
yg xmmpu pkai sbb maintenance die tinggi. die kate tak jgk..kena pandai cari workshop
and pomen yg btul.kena rajin join and baca forum..drpd ape yg die cerita,maintenance
die takdela mahal mana. mmg ade mahal la tp xdela melampau.unless kalo nko pegi service centre die.mmg kena ngap la..

adeh, nie mmbuatkan ak trgt tmpt praktikal ak dulu..
bos ak pki bnda nie ler, suh staf die p servis, balik claim, kata mahal.. pastu, staf tu kata blkg, bek x pyh pki BMw...haha

abahmu
29-02-2012, 06:54 PM
2.0 pun x pegi..at least kena 325..kalo x caya try sendiri..

ye betul..2.0 mmg underpower..nak best 325 above...kecuali model baru skrg ni F10 guna engine baru 2.0 twincharge..mgkn power dh :))

armmar
01-03-2012, 06:32 AM
ye betul..2.0 mmg underpower..nak best 325 above...kecuali model baru skrg ni F10 guna engine baru 2.0 twincharge..mgkn power dh :))

haha f10 mmg len.. system lak gbngan dari 5 & 7er...

underpower... 320 e46 pown leh je cecah 220kmh... x pickup jer...

black1035
05-03-2012, 11:48 AM
Nasib xangkat e46, bru cadang nk amek 2nd..
Betul Makan Wang ..

aritrade99
05-03-2012, 12:49 PM
Bila bawa laju... hanya penumpang belakang akan rasa terhuyung hayang..biasanya budak2 akan rasa nak muntah..

highfidelity
05-03-2012, 01:00 PM
ini kereta org2 kaya...wakaka...x mampu aku

armmar
05-03-2012, 01:28 PM
Nasib xangkat e46, bru cadang nk amek 2nd..
Betul Makan Wang ..

itulah bmw... tanya udm lover ok jer..
cannot express dgn kata2..

bump

armmar
03-04-2012, 11:43 AM
Bump2... aku cari seller e36 la skg.. mana cicak... aku nk downgrade dlu ni.. sape2 nk jual e36...pm..

FaZiL^aFiZi
03-04-2012, 11:50 AM
Bump2... aku cari seller e36 la skg.. mana cicak... aku nk downgrade dlu ni.. sape2 nk jual e36...pm..

ala br lepas e36 1.8 15k...... :D

kicap_tamin
03-04-2012, 12:43 PM
ala br lepas e36 1.8 15k...... :D

ko penjual ke bro.. hehe..barang bmw ade tak.. enjin ke.. hehe

FaZiL^aFiZi
03-04-2012, 01:35 PM
ko penjual ke bro.. hehe..barang bmw ade tak.. enjin ke.. hehe

abg aku jual kereta....

spare part x de la bro....

kicap_tamin
03-04-2012, 01:39 PM
abg aku jual kereta....

spare part x de la bro....

alamak.. hehe.. br nk usha enjin baru.. hehe

FaZiL^aFiZi
03-04-2012, 01:43 PM
alamak.. hehe.. br nk usha enjin baru.. hehe

enjin skang ni selalu overheating ke?

armmar
03-04-2012, 02:33 PM
Cakk hoho t ada yg best ko gtau la..
ada converted m3.. rm40k..hooho

igt nk yg 2.0 keatas r.. 1.8 underpower x e36?

FaZiL^aFiZi
03-04-2012, 02:35 PM
Cakk hoho t ada yg best ko gtau la..
ada converted m3.. rm40k..hooho

igt nk yg 2.0 keatas r.. 1.8 underpower x e36?

try tgk kt mudah je bro.....:)

kicap_tamin
03-04-2012, 02:39 PM
enjin skang ni selalu overheating ke?

enjin skrg ok je bro.. cm biase la kan.. jenis gatal nk tukar enjin.. aku duk cari enjin 3.0l or 3.2l..

Karim Pisang
03-04-2012, 02:54 PM
Basic gaji untuk pakai BMW ni agar-agar brape riban?
Aku minat mmg minat, sejak azali lagi,
Namun gajiku xcecah rm3k lagi, so xboleh nak ckp.

kicap_tamin
03-04-2012, 02:59 PM
Basic gaji untuk pakai BMW ni agar-agar brape riban?
Aku minat mmg minat, sejak azali lagi,
Namun gajiku xcecah rm3k lagi, so xboleh nak ckp.

kawan aku ade pakai e30 bro.. gaji dalam 2k kot.. hehe.. leh kot survive..hehe.. cm bbg kalo kete wat hal je..

PuTRa78
03-04-2012, 09:20 PM
aku nk jual aku punye e90 325i m-sport LCI 2009.. sape2 bminat, sile pm.. :)

armmar
04-04-2012, 05:15 AM
Ahhh ysha gak dalam mudah....

Pasal gaji... yg tu depends la.. tu yg aku nk beli cash dulu kete.. coz xnk kacau comitment t wat loan rumah

armmar
07-04-2012, 11:00 PM
cak aku dah angkat e36 manual ori

FaZiL^aFiZi
08-04-2012, 08:56 AM
cak aku dah angkat e36 manual ori

ks upload seketul pix bro...........

armmar
19-04-2012, 06:42 AM
http://www.bmwclubmalaysia.com/forums/attachment.php?attachmentid=24001&d=1334406820

Khas utk cicak n udm lover.....

325 Manual

FaZiL^aFiZi
19-04-2012, 07:21 AM
jahat gila......
peh..... terbaek bro.....

armmar
19-04-2012, 12:42 PM
muahaha keter ni cak pandang sbelah mata jer.. bkn f30..hahha

FaZiL^aFiZi
19-04-2012, 12:46 PM
muahaha keter ni cak pandang sbelah mata jer.. bkn f30..hahha

serius jahat bro punya keta....
jap lg aku upload e36 yg jual kt sepupu aku tuh.... 15k ... tp 318 la.... :)

FaZiL^aFiZi
19-04-2012, 01:44 PM
serius jahat bro punya keta....
jap lg aku upload e36 yg jual kt sepupu aku tuh.... 15k ... tp 318 la.... :)

82798

gambar mula2 skang ni sepupu dah join bimmer utara xtau la dah jadi mcm mana kereta dia... :)

armmar
19-04-2012, 02:56 PM
xkuar gambar..hooho susah nk cari manual ori..
hehehe udm..
skrg keta kat bengkel.. tukar wear n tear part
huhuh mmg feel dia xyah ckp r..
member sgest amik 2.5..heheh tp 1.8 long leh gak pergi 200++...

kicap_tamin
19-04-2012, 03:12 PM
82798

gambar mula2 skang ni sepupu dah join bimmer utara xtau la dah jadi mcm mana kereta dia... :)

ko xnk pakai bm gak ke bro..hehe

armmar
19-04-2012, 03:25 PM
xleh bukak sebab kat oofis kot aku ni

FaZiL^aFiZi
19-04-2012, 05:10 PM
ko xnk pakai bm gak ke bro..hehe

nak jugak.................
modal je blom ade...... :">:">:">:">:">:">:">

armmar
20-04-2012, 03:55 AM
hohoho chantek~~~
ala cicak low profile.. dia mcm2 keta ada..

pok wang
20-04-2012, 04:22 AM
kasi stim skit kat udm owner

http://i133.photobucket.com/albums/q41/redhuansas/404914_324257677615137_100000927220931_960691_1236 934150_n.jpg

armmar
20-04-2012, 08:15 AM
hahah tp aku suka facelift...tx for da bg stim pg2