PDA

View Full Version : Bincang apa jua berkaitan decoder dan satelite


Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129

minc
07-09-2012, 12:29 AM
salam rakan2...kalu nss6 ngan measat leh kawinkan dlm 1 piring..skang dh dpt nss6 tp dlm piring lain2...igt nk kawinkan nss6 pastu piring lg satu tu nk buat rencah mee bakso hehehehe :)cgrock:)cgrock:)cgrock

rasanya dh ada member kat sini yg guna 1 piring utk tembak sat tu...tp,ada sedikit modifikasi utk letak lnb...

poknik
07-09-2012, 12:30 AM
ada ke plugin yg membolehkan kita tengok youtube melalui dreambox?

sat2U
07-09-2012, 01:44 AM
Askum broo
Mcm maner Projek bler start

baru balik boh ...jumaa ada kerja sikit ...sabtu kawe buat bro ...huhuh:D

sat2U
07-09-2012, 01:47 AM
nambah siki ...kedudukan LNB penting ..tapi bleh tgk je kedudukan dgn astrok tu ..eh tak jauh sgt kedudukan dia ..tapi elevation dan azimut kalau tak cun ..huhu jenuh la nak jumpa

sat2U
07-09-2012, 01:49 AM
kena pastukan dulu burung apa nak tembak ....

contoh Nss5...

kane tahu kedudukan azimut berapa darjah dulu
elevation ( dongakan dia ) berapa ...

insyaAllah jatuh laaa nanti ...kat reciever pon kena setting juga ...

iwan87
07-09-2012, 02:00 AM
mendalam sungguh bahasa korang...
mungkin tmpat aku bukan disini...huhu

kakhi
07-09-2012, 02:03 AM
pusing punyo pusing dapek cenel cino yo...hakka tv...mano punyo burung den tembak ni...:-?:-?:-?

bgong
07-09-2012, 06:22 AM
pusing punyo pusing dapek cenel cino yo...hakka tv...mano punyo burung den tembak ni...:-?:-?:-?

besar kemungkinan burung ST2...

minc
07-09-2012, 06:40 AM
pusing punyo pusing dapek cenel cino yo...hakka tv...mano punyo burung den tembak ni...:-?:-?:-?

rasanya st2-ku ni...

fxsense
07-09-2012, 08:18 AM
dok areA mana?

area serdang sat2u...
pastu kt satbeam ada U band & ku band...dua2 pon bukan saiz 75cm ni..huhu

sat_core
07-09-2012, 09:12 AM
bro sat core s band lnb ni biase nye ade gred ke?mane yg beza kan nye?frequency ke ape?

ada juga yg kata PESSI lebih baik dari PADMA dari segi recieving signal....

tapi bagi aku kedua2 brand ni kualitinya sama saja....

En. Rhoma Irama
07-09-2012, 09:18 AM
ada ke plugin yg membolehkan kita tengok youtube melalui dreambox?

Ada. Yang biasa digunaka adalah mytube, sebab ianya lebih stabil

shahreyz
07-09-2012, 09:34 AM
ada juga yg kata PESSI lebih baik dari PADMA dari segi recieving signal....

tapi bagi aku kedua2 brand ni kualitinya sama saja....

aku kalo cekap menembak ni nak je angkat s band tuan rege dah murah tu.tp nk menembak nss6 pun kantoi lg hehhehe...

kakhi
07-09-2012, 09:53 AM
rasanya st2-ku ni...

hahaha cadang nk tewaskan nss6 skali tembakan tersasar ke st2...kono cubo laei la nmpak eh

NEOBALANOCARPUS_H
07-09-2012, 10:32 AM
kena pastukan dulu burung apa nak tembak ....

contoh Nss5...

kane tahu kedudukan azimut berapa darjah dulu
elevation ( dongakan dia ) berapa ...

insyaAllah jatuh laaa nanti ...kat reciever pon kena setting juga ...

..sat NSS6 kedudukan dish sebelah kiri xstro...cari signal selepas habis signal xstro....dan piring dongok keatas sikit...adjustlah sampai dapat signal....

sat_core
07-09-2012, 10:43 AM
hahaha cadang nk tewaskan nss6 skali tembakan tersasar ke st2...kono cubo laei la nmpak eh

tu doh turun kebawoh doh tu weh! nss6 kena naik lagi keatas dari kedudukan astro....

kena buek toturial video nampok gayonyor nih!

sat_core
07-09-2012, 10:45 AM
mendalam sungguh bahasa korang...
mungkin tmpat aku bukan disini...huhu

klu ada minat boleh je join.....nanti2 paham lah tu....

kakhi
07-09-2012, 11:07 AM
tu doh turun kebawoh doh tu weh! nss6 kena naik lagi keatas dari kedudukan astro....

kena buek toturial video nampok gayonyor nih!

dialu-alukan bro tutorial video tuh kekekeeke...kok bro buek den la org pertamo yg menonton nanti kikikiki :)cgrock:)cgrock:)cgrock

sat2U
07-09-2012, 11:52 AM
tempek kat sini cepat cepat

sanggoroapi
07-09-2012, 11:52 AM
rugi bro ..kalau tunggu orang masak beri kita makan kena tunggu bulan maulud atau bulan puasa jelaaa ..
kalau pandai tembak burung kat langit sendiri ..bila bila masa boleh goreng ayam . nak kari , nak masak pedas, nak masak halia semua boleh ...so , boleh mula berjinak jinak bagaimana nak sembelih burung ..huhu:eek:

mcm mana nak blaja tembak burung ni? nak gak masak burung² tu..:D:D:D

kakhi
07-09-2012, 11:55 AM
nss6 fta hd tu kalo pkai pinggan beyol agak2 bulih kunci x...apo tp utk cenel tu ek...sori bnyk tnyo hehehehe

mohdtarmizie
07-09-2012, 11:56 AM
menarik dpt tembak burung2x tu.. :D

sat2U
07-09-2012, 11:56 AM
t5ak susah tu ...yang paling basic ..cuba try cari burung astro dulu ..kalau jumpa ..cari pulak burung ST ..lepah tu cuba cari thaikom ...nss6..

setiap satunya itu kedudukan elevation dan azimuth bebeza tapi tidak jauh

sat2U
07-09-2012, 11:57 AM
nss6 fta hd tu kalo pkai pinggan beyol agak2 bulih kunci x...apo tp utk cenel tu ek...sori bnyk tnyo hehehehe

ambo dok kelate ..takdop masalah ..kedah ok ..kalau belah johor ..kawe tak tahu

kakhi
07-09-2012, 12:01 PM
ambo dok kelate ..takdop masalah ..kedah ok ..kalau belah johor ..kawe tak tahu

den bolah selangor...kok tgk kek footprint eh mmg cover area selangor ni...:)cgrock:)cgrock:)cgrock

sat2U
07-09-2012, 12:04 PM
boleh dicuba ...apapon kena sabau ...dalam pencarian

minc
07-09-2012, 12:04 PM
den bolah selangor...kok tgk kek footprint eh mmg cover area selangor ni...:)cgrock:)cgrock:)cgrock

kuching ok gak bro,tp guna kawah besar....:)

sat2U
07-09-2012, 12:19 PM
area serdang sat2u...
pastu kt satbeam ada U band & ku band...dua2 pon bukan saiz 75cm ni..huhu

kena tambah sayap jd 100cm ..atau beli je 100cm insyaAllah dapat ...kalau belah KB beyong sudah memadai untuk tembak vinasat dgn 12 hd..terengganu dah tak dapat ..

fazdrid93
07-09-2012, 12:27 PM
salam...
ade sape2 yg mncari Dreambox DM500s (2nd hand)??
sy berani jual rm70-100 (bleh runding)
sebab : nk upgrade ke Openbox

http://www.freeimagehosting.net/t/886v3.jpg (http://www.freeimagehosting.net/886v3)

pm klu berminat @ utk kterangan lnjut

kakhi
07-09-2012, 02:37 PM
boleh dicuba ...apapon kena sabau ...dalam pencarian

mmg dh lamo cubo bro hehehehehe....satu soalan kalu lnb skew tu perlu dipusingkan ke pukul 4...adakah pukul 4 yg dimaksudkan tu membelakangi piring atau membelakangi lnb...tq

F3GUY
07-09-2012, 04:12 PM
Kenapa Signal masa menembak burong Indon signal lompat. payah kebenar nak dapat tembak. dah 3 hari mencuba...

F3GUY
07-09-2012, 04:13 PM
Kena bungkus ke mangkjok tapeware S Band tu dengan kertas kilat???

F3GUY
07-09-2012, 04:19 PM
Ada sape-sape yang kahwinkan LNB NSS6 dgn Xtro dalam satu kuali. tolong ler upload gambar untuk panduan kekawan...

kingzul
07-09-2012, 04:28 PM
Ada sape-sape yang kahwinkan LNB NSS6 dgn Xtro dalam satu kuali. tolong ler upload gambar untuk panduan kekawan...

https://skydrive.live.com/?cid=5DB50DE3430D49F3

NEOBALANOCARPUS_H
07-09-2012, 04:58 PM
Kena bungkus ke mangkjok tapeware S Band tu dengan kertas kilat???

...nak buat tapai ke bungkus mangkjok tapeware tu..

F3GUY
07-09-2012, 04:59 PM
Slm Bro, terima kasih ler bebanyak. semuga dapat ler dijadikan panduan untuk menembak burung-burung dalam satu kawah..

fxsense
07-09-2012, 06:02 PM
tq sat2u....pakai universal Lnb astro tu ble kan?
baru nnk berjinak2

kena tambah sayap jd 100cm ..atau beli je 100cm insyaAllah dapat ...kalau belah KB beyong sudah memadai untuk tembak vinasat dgn 12 hd..terengganu dah tak dapat ..

azman67
07-09-2012, 06:21 PM
Kenapa Signal masa menembak burong Indon signal lompat. payah kebenar nak dapat tembak. dah 3 hari mencuba...

pastikan handphone anda jauh dr LNB tu atau offkan dulu.LNB S band mmg sensitif dengan wifi...aku dah pernah kena dulu...:D:D:D

MR.MS
07-09-2012, 07:28 PM
boleh x kita guna 2@3 cline yg berlainan tuan punya dlm skybox? maksudnya cline yg pertama si A punya kita buat sebagai main, jika server si A down, baru kita on kan server si B plak.

SATgi
07-09-2012, 08:40 PM
boleh x kita guna 2@3 cline yg berlainan tuan punya dlm skybox? Maksudnya cline yg pertama si a punya kita buat sebagai main, jika server si a down, baru kita on kan server si b plak.
boleh xde maslah..malah ia amat digalakkan....:d

poknik
07-09-2012, 09:03 PM
Ada. Yang biasa digunaka adalah mytube, sebab ianya lebih stabil

kat mana nak dapat tu?.. ada link utk download tak?

En. Rhoma Irama
07-09-2012, 09:04 PM
kat mana nak dapat tu?.. ada link utk download tak?

apa image tuan guna?

poknik
07-09-2012, 09:07 PM
apa image tuan guna?

domica enigma 2

poknik
07-09-2012, 09:08 PM
TT... software nstreamplayer untuk tengok IPTV tu macam tak bape nak jalan je... ada pilihan software lain tak utk IPTV?

NEOBALANOCARPUS_H
07-09-2012, 09:11 PM
boleh xde maslah..malah ia amat digalakkan....:d

kalau 4 cline x 30 (rm 120) perbulan @tau 4 cline x RM 180 per 6 bulan, di galakan juga.

En. Rhoma Irama
07-09-2012, 09:11 PM
domica enigma 2
tengok dalam menu > addons

listkan plugin dan cari mytube

install dari sana

siap install reboot

hati-hati... ada image yang tak compatible dengan mytube dan akan menyebabkan green screen

Jika terjadi green screen takde cara lain dah... terpaksa reflash

Kawan cadangkan guna BA untuk test drive mytube plugin. Lebih selamat

En. Rhoma Irama
07-09-2012, 09:13 PM
TT... software nstreamplayer untuk tengok IPTV tu macam tak bape nak jalan je... ada pilihan software lain tak utk IPTV?
kawan lama dah tak guna plugin tu. Recommended internet speed sekurang-kurangnya 4Mbps streamyx dan 5Mbps Unify... kurang daripada tu, streaming akan lag dan kadang-kadang akan hang.

poknik
07-09-2012, 09:14 PM
tengok dalam menu > addons

listkan plugin dan cari mytube

install dari sana

siap install reboot

hati-hati... ada image yang tak compatible dengan mytube dan akan menyebabkan green screen

Jika terjadi green screen takde cara lain dah... terpaksa reflash

Kawan cadangkan guna BA untuk test drive mytube plugin. Lebih selamat

BA tu apa?

zackduyung
07-09-2012, 09:14 PM
kalau 4 cline x 30 (rm 120) perbulan @tau 4 cline x RM 180 per 6 bulan, di galakan juga.

Primary pakai yg power@mahal@stabil
Cari satu lg utk tiket kecemasan yg murahlaa

En. Rhoma Irama
07-09-2012, 09:16 PM
BA tu apa?
barry allen

sila rujuk post belakang berkenaan BA

poknik
07-09-2012, 09:23 PM
TT guna image apa?

En. Rhoma Irama
07-09-2012, 09:24 PM
TT guna image apa?

domica 9.0

NEOBALANOCARPUS_H
07-09-2012, 10:00 PM
Primary pakai yg power@mahal@stabil
Cari satu lg utk tiket kecemasan yg murahlaa

..eeek biar betul...kalau dah power kenapa perlu tikit kecemasan lagi. Dah power pun jatuh tersungkur, tu bukan power lah. Yang power tak leh terbang...nak cari yang hampeh pulak langsung terjun laut. Power pun tak jalan nak bantuan....mana ada power macam tu. hinggakan nak tikit kecemasan.. Maknanya semua tak ada yang power2 lah.

zackduyung
07-09-2012, 10:08 PM
..eeek biar betul...kalau dah power kenapa perlu tikit kecemasan lagi. Dah power pun jatuh tersungkur, tu bukan power lah. Yang power tak leh terbang...nak cari yang hampeh pulak langsung terjun laut. Power pun tak jalan nak bantuan....mana ada power macam tu. hinggakan nak tikit kecemasan.. Maknanya semua tak ada yang power2 lah.

Huhuhuhuh silap jangan pandang belakanglaaa
silap pakailaaa S4 tu br power tiket down main jer youtube,free tv dan mcm2 lggi
Yg best ada Vod
Aper kater tuan NEO kiter

epyslamber
07-09-2012, 10:19 PM
openbox s4 sedia menerima tempahan...

http://i437.photobucket.com/albums/qq97/abgslamber/DSC_0182.jpg

pe kelebihan dia

sat_core
07-09-2012, 10:20 PM
https://skydrive.live.com/?cid=5DB50DE3430D49F3

dlm gambar ni main lnb focus ke Nss6, lnb tengah ke astro dan lnb paling luar ke thaicom5/truevision......

SATgi
07-09-2012, 10:23 PM
Huhuhuhuh silap jangan pandang belakanglaaa
silap pakailaaa S4 tu br power tiket down main jer youtube,free tv dan mcm2 lggi
Yg best ada Vod

openbox s4 pada peringkat ini belum cukup stabil penggunaannya sepertimana f3 mula2 diperkenalkan dulu..keluaran fw dr masa kesemasa sedikit sebanyk mengurangkan pemasalahan berkaitan decoder model s4 ini..akan datag akan ada kejutan besar tentang kelebihan s4..sama2 kita tunggu..:D

kekez
07-09-2012, 11:41 PM
salam, rumah parent saya pakai modem tm jenis az-tech biru yg lama, so dekat rumah ni diaorg pakai software connectify utk connect internet via wifi,

so bende ni dari modem cucuk lan cable pi masuk laptop dulu, pastu dekat laptop on wifi barulah boleh dapat signal wifi dari device yg lain

masalah saya, dekat dekoder skybox mmg detect wifi tersebut, setelah masukan password, dia connecting, tapi lama2 dia cakap connection timed out

so ndak mintak pandangan kalian, bolehkeh sistem ini diguna pakai untuk connect skybox via wifi?

p/s :- modem terletak dekat tingkat atas, tv tingkat bawah

bgong
07-09-2012, 11:54 PM
salam, rumah parent saya pakai modem tm jenis az-tech biru yg lama, so dekat rumah ni diaorg pakai software connectify utk connect internet via wifi,

so bende ni dari modem cucuk lan cable pi masuk laptop dulu, pastu dekat laptop on wifi barulah boleh dapat signal wifi dari device yg lain

masalah saya, dekat dekoder skybox mmg detect wifi tersebut, setelah masukan password, dia connecting, tapi lama2 dia cakap connection timed out

so ndak mintak pandangan kalian, bolehkeh sistem ini diguna pakai untuk connect skybox via wifi?

p/s :- modem terletak dekat tingkat atas, tv tingkat bawah

Err.... sekadar cadangan bro...
Apa kata 'korbankan' dalam RM80 untuk beli wifi router+modem yg baru... hehe...
Insyallah masalah connection time out tu akan selesai... :D

kekez
08-09-2012, 12:01 AM
Err.... sekadar cadangan bro...
Apa kata 'korbankan' dalam RM80 untuk beli wifi router+modem yg baru... hehe...
Insyallah masalah connection time out tu akan selesai... :D

mmg itu cara yg terbaik la rasanya, saya saja bawak dekoder+wifi adapter balik rumah ingat buleh dapat kalau juga sistem macam itu,

SATgi
08-09-2012, 12:22 AM
salam, rumah parent saya pakai modem tm jenis az-tech biru yg lama, so dekat rumah ni diaorg pakai software connectify utk connect internet via wifi,

so bende ni dari modem cucuk lan cable pi masuk laptop dulu, pastu dekat laptop on wifi barulah boleh dapat signal wifi dari device yg lain

masalah saya, dekat dekoder skybox mmg detect wifi tersebut, setelah masukan password, dia connecting, tapi lama2 dia cakap connection timed out

so ndak mintak pandangan kalian, bolehkeh sistem ini diguna pakai untuk connect skybox via wifi?

p/s :- modem terletak dekat tingkat atas, tv tingkat bawah
Cuba cara ini

Langkah pertama disablekan dahulu password pada modem dan restrt modem.
Langkah kedua try conect dongle wifi td tanpa menggunakan password.cara ini bertujuan utk menguji sama ada dongle td berfungsi atau tidak.setelah berjaya membuat sambungan.set kan semula password pada modem.jika xleh gak kaedah lain akan menyusur.selamat mencuba.

ArePiz
08-09-2012, 01:23 AM
salam TT, nk tny apa mksud Horizontal & vertikal??:D

wanimran
08-09-2012, 06:32 AM
assalamualaikum...

sy baru nak blaja2 menembak nih... tp dlm cg byk sgt thread yg berkaitan... dah laa page tebal sejengkal... x larat nak belek satu2...

kpd otai2 boleh tak bukak satu thread utuk satu satellite...


thanks

minc
08-09-2012, 07:15 AM
assalamualaikum...

sy baru nak blaja2 menembak nih... tp dlm cg byk sgt thread yg berkaitan... dah laa page tebal sejengkal... x larat nak belek satu2...

kpd otai2 boleh tak bukak satu thread utuk satu satellite...


thanks

utk satu2 satelit rasanya payah gak nak buat....dlm thread ni,dah di ajar basic menembak....bila basic dah ada,pastu trial n error....lama2 bila dah ada xperience,dgr bunyi je,dah tau sat apa....:eek::eek::eek:yg tu gurau je....

MR.MS
08-09-2012, 01:45 PM
boleh xde maslah..malah ia amat digalakkan....:d

thanks bro Satgi atas info, ko la taukey terbaik, layan mcm2 karenah pelanggan terutama aku.. hahaha

kakhi
08-09-2012, 01:53 PM
assalamualaikum...

sy baru nak blaja2 menembak nih... tp dlm cg byk sgt thread yg berkaitan... dah laa page tebal sejengkal... x larat nak belek satu2...

kpd otai2 boleh tak bukak satu thread utuk satu satellite...


thanks

boto kato brader minc tu...den dr xponah panjek bumbung tapi nijam bumbung tu dh mcm tompek den beristirehat yo sambil memikat burung kekekekekeke

epyslamber
08-09-2012, 02:39 PM
boto kato brader minc tu...den dr xponah panjek bumbung tapi nijam bumbung tu dh mcm tompek den beristirehat yo sambil memikat burung kekekekekeke

den pon nak warehs?hahahhaha orh kampong den nie baru nak blajor

epyslamber
08-09-2012, 02:42 PM
thanks bro Satgi atas info, ko la taukey terbaik, layan mcm2 karenah pelanggan terutama aku.. hahaha

sokong?sat gi layan kerenah geng CG memang terbaik?x pernah merungut

sat2U
08-09-2012, 02:44 PM
den pon nak warehs?hahahhaha orh kampong den nie baru nak blajor

tembak jangan tak tembak ....turunkan semua burung yg ada tu ...huhu ..lepas tu ..goyang kaki je makan satay burung besi :eek:

kakhi
08-09-2012, 02:44 PM
den pon nak warehs?hahahhaha orh kampong den nie baru nak blajor

ghajin2 la panjek bumbung yo....untung2 nmpak jiran sebolah kekekeekke

epyslamber
08-09-2012, 02:45 PM
salam TT, nk tny apa mksud Horizontal & vertikal??:D

horizintol ?menegak
vetikal ?mendatar

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 02:46 PM
horizintol ?menegak
vetikal ?mendatar

terbalik tuan... :D

epyslamber
08-09-2012, 02:48 PM
tembak jangan tak tembak ....turunkan semua burung yg ada tu ...huhu ..lepas tu ..goyang kaki je makan satay burung besi :eek:

emmmmm?burung kene tembak?setakad brung cini je buat pe?

epyslamber
08-09-2012, 02:48 PM
ghajin2 la panjek bumbung yo....untung2 nmpak jiran sebolah kekekeekke

nak panjet memang sonang?nak buek payah la bro?

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 02:49 PM
takkan semua nak bersuap... usaha tu penting

masing-masing dah dewasa...

kalau tak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya

epyslamber
08-09-2012, 02:51 PM
terbalik tuan... :D

belajar dari bawah untuk mendapat semua burung yang ade?

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 02:57 PM
belajar dari bawah untuk mendapat semua burung yang ade?
bagus... teruskan usaha

kakhi
08-09-2012, 03:00 PM
soalan...ipm hd kek nss6 tu dh tamat tempoh ko...semalam dapek scan semuo sekali bukak ipm hd golap gelito merangkap no signal tp yg lain ado...adokah talaan den salah sobab semalam den main talo yo ikut bunyi satfinder tuh hehehehe....tq

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 03:01 PM
soalan...ipm hd kek nss6 tu dh tamat tempoh ko...semalam dapek scan semuo sekali bukak ipm hd golap gelito merangkap no signal tp yg lain ado...adokah talaan den salah sobab semalam den main talo yo ikut bunyi satfinder tuh hehehehe....tq

masih terang benderang

citros
08-09-2012, 03:05 PM
nak panjet memang sonang?nak buek payah la bro?

klu tak nak panjat @ susah..... letak je kat atas tanah yg penting rata dan tak terlindung n mudah nak adjust hehehe.....

byk knowledge kat burung besi tu klu tembak jatuh hahaha....

kakhi
08-09-2012, 03:10 PM
masih terang benderang

tq bro....raso eh mungkin talaan den kono sipi2 yo kot atau dish beyol sekitar selangor ni xdapek nk tangkap signal hd tu....xpo2 malam kang ke bumbung lagi hehehehe

Ip16354
08-09-2012, 03:39 PM
Heheh ade sesape dok selangor? Boleh jadi sifu saya

MR.MS
08-09-2012, 03:46 PM
sokong?sat gi layan kerenah geng CG memang terbaik?x pernah merungut

ya betol....tabik springgggg:)paid

MR.MS
08-09-2012, 03:47 PM
Heheh ade sesape dok selangor? Boleh jadi sifu saya

selangor duk celah mana? aku x lar pandai, bru je nk merangkak, kalu nk sama2 belajar blh la..

epyslamber
08-09-2012, 03:51 PM
klu tak nak panjat @ susah..... letak je kat atas tanah yg penting rata dan tak terlindung n mudah nak adjust hehehe.....

byk knowledge kat burung besi tu klu tembak jatuh hahaha....

bro duk taman?x kan nak pacak sebelah tanah sebelah rumah?po plak kata jiran?hahahahahhaahah den x kisah do nak rekemen mano mano?janji laon dari yang lain?

epyslamber
08-09-2012, 03:55 PM
bagus... teruskan usaha

tungu ajar sifu rhoma irama

bgong
08-09-2012, 04:04 PM
Indobesen s3rv3r datuk K mmg problem ke skrg? Lagging sokmo dari semalam..., berapa kali dah naik moto scrambler ni... huhu... tapi assteruk dgn truebesen knowledge ok je.. smooth as silk... hehe..

rossifumi_wlf
08-09-2012, 04:17 PM
Indobesen s3rv3r datuk K mmg problem ke skrg? Lagging sokmo dari semalam..., berapa kali dah naik moto scrambler ni... huhu... tapi assteruk dgn truebesen knowledge ok je.. smooth as silk... hehe..

Datuk K belum pulih sepenuhmya dari demam. Demam teruk kali ni

Ip16354
08-09-2012, 04:28 PM
selangor duk celah mana? aku x lar pandai, bru je nk merangkak, kalu nk sama2 belajar blh la..

Hehe boleh jugak, ada juga kawan boleh belajar,dok sungai buloh, penjara sungai buloh

mamu7
08-09-2012, 04:45 PM
Salam semua,
tengah mencari F3 area Penang dlm pulau, tolong PM best price. terima kasih.:)cgrock

suriasat
08-09-2012, 05:03 PM
kunci lembut ni boleh guna kat Skybox F3 tak?

maaf lambat reply. sibuk sikit. saya biasa dengan kotak terbuka s10 sahaja. minta otai2 CG yang biasa dengan kotak selain dari kotak terbuka s10 bantu. untuk kotak terbuka s10, boleh key-in kunci lembut secara manual di tempat ADD KEY.
Network Setup > CCcam Client Setup > Manage Config Files > SoftCam.key > Manage SoftCam.key > Add KEY (rujuk gambar).
http://i1172.photobucket.com/albums/r561/suriasat/addkey.jpg

selamat mencuba.

MR.MS
08-09-2012, 05:03 PM
Salam semua,
tengah mencari F3 area Penang dlm pulau, tolong PM best price. terima kasih.:)cgrock

PM bro satgi, dah dekat dia dgn penang....

MR.MS
08-09-2012, 05:05 PM
Hehe boleh jugak, ada juga kawan boleh belajar,dok sungai buloh, penjara sungai buloh

jauh jugak tu bro.. aku duk kajang la.. hehe

plamsat
08-09-2012, 06:01 PM
salam semua,
tengah mencari f3 area penang dlm pulau, tolong pm best price. Terima kasih.:)cgrock

sky f3 rm280 0174080187 open s4 rm380 q-play rm320

plamsat
08-09-2012, 06:15 PM
http://i.imgur.com/QpBiB.jpg

plamsat
08-09-2012, 06:18 PM
http://i.imgur.com/sfxju.jpg

plamsat
08-09-2012, 06:22 PM
http://i.imgur.com/CWsyr.jpg

http://i.imgur.com/fKx0Q.jpg

highspeed
08-09-2012, 06:31 PM
Indobesen s3rv3r datuk K mmg problem ke skrg? Lagging sokmo dari semalam..., berapa kali dah naik moto scrambler ni... huhu... tapi assteruk dgn truebesen knowledge ok je.. smooth as silk... hehe..

So far so good..Gna datuk K jgk...:D

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 06:56 PM
Petang ni takde aktiviti... pegi merayau-rayau sambil tahan pancing kat 125.0E c-band

Dapat la 7 ekor ikan kerapu HD.

Lama dah tak mancing kat kolam ni :">

http://img109.imageshack.us/img109/4446/1250ehd3892012180.jpg


http://img688.imageshack.us/img688/1417/1250ehd48920121836.jpg


http://img834.imageshack.us/img834/8788/1250ehd5892012180.jpg


http://img29.imageshack.us/img29/2002/3760hsid0x1918920121826.jpg


http://img834.imageshack.us/img834/9747/3760hsid0x192892012180.jpg


http://img222.imageshack.us/img222/8820/jiangsu8920121815.jpg


http://img35.imageshack.us/img35/7757/zhejiang892012183.jpg

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 07:03 PM
Layan tomoi IPM HD

http://img211.imageshack.us/img211/5079/ipmhd38920121951.jpg

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 07:17 PM
Pirates of the Caribbean Marathon la pulak malam ni...

http://img222.imageshack.us/img222/9748/vtcsmv8920121925.jpg

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 07:19 PM
mohon bantuan... dilarang menjual dalam thread ni

zul73
08-09-2012, 08:30 PM
Nak tanya sikit pada otai otai yang ada di sini nie, Saya ada sat link model WS 6908 masalahnya senarai satellite yang ada didalam tu dah tinggal 5 sahaja yang lain telahpun terdelate, saya sudah google ttg perkara nie banyak yang bagi software jer.. apa yang saya ingin lakukan adalah untuk mengupdate senarai satellite. Macam mana nak saya lakukan... harap dapat bantuan dari kawan kawan sekelian. Terima Kasih

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 08:33 PM
Nak tanya sikit pada otai otai yang ada di sini nie, Saya ada sat link model WS 6908 masalahnya senarai satellite yang ada didalam tu dah tinggal 5 sahaja yang lain telahpun terdelate, saya sudah google ttg perkara nie banyak yang bagi software jer.. apa yang saya ingin lakukan adalah untuk mengupdate senarai satellite. Macam mana nak saya lakukan... harap dapat bantuan dari kawan kawan sekelian. Terima Kasih
manually key in semua tp setiap satelit...

jenuh... boleh cramp jari

ataupun

download firmware dan install... itupun ada tp yang perlu key in manually jugak :D

poknik
08-09-2012, 08:46 PM
GUI = graphic user interface

apa bezanya ngan restart yg biasa?.. bleh explain sket?

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 08:50 PM
apa bezanya ngan restart yg biasa?.. bleh explain sket?
payah nak explain...

secara ringkasnya box reboot akan mengambil masa yang lebih lama dari GUI reboot

GUI reboot lebih kurang macam hot boot

poknik
08-09-2012, 08:50 PM
Pirates of the Caribbean Marathon la pulak malam ni...

http://img222.imageshack.us/img222/9748/vtcsmv8920121925.jpg

IPM ke ni?..

satellite mana?... guna band apa?..

channel FTA ke ni?

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 08:51 PM
IPM ke ni?..

satellite mana?... guna band apa?..

channel FTA ke ni?
vee na sat one

vitisi bertiket

poknik
08-09-2012, 08:55 PM
payah nak explain...

secara ringkasnya box reboot akan mengambil masa yang lebih lama dari GUI reboot

GUI reboot lebih kurang macam hot boot

masa bila kita nak kena restart GUI dan masa bila pulak nak kena restart biasa je?

poknik
08-09-2012, 08:56 PM
vee na sat one

vitisi bertiket

band apa pakai?

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 08:58 PM
masa bila kita nak kena restart GUI dan masa bila pulak nak kena restart biasa je?
sebarang modifikasi pada satelit configuration dan selepas install plugins cukup sekadar hot boot

Ip16354
08-09-2012, 10:19 PM
manually key in semua tp setiap satelit...

jenuh... boleh cramp jari

ataupun

download firmware dan install... itupun ada tp yang perlu key in manually jugak :D

Boleh putus jari....

zul73
08-09-2012, 10:24 PM
Salam En. Rhoma Irama dan Ip16354 boleh tak kalau ada sesiapa yang ada sat link kita just backup dulu setting dia dan kita copy paste jer... ada tak cara yang sebegitu?

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 10:38 PM
Salam En. Rhoma Irama dan Ip16354 boleh tak kalau ada sesiapa yang ada sat link kita just backup dulu setting dia dan kita copy paste jer... ada tak cara yang sebegitu?
tak boleh copy paste... perlu guna rs232 untuk install

Opensky12
08-09-2012, 10:42 PM
akum...member2 cg ...nak tanya pasal ipm channel...semua channel terang benderang ker...? yang sy punya banyak channel tak dapat....channel 23, 40 42 80-90....sy guna openbox s11 ke ? minta pencerahan..

zul73
08-09-2012, 10:46 PM
tak boleh copy paste... perlu guna rs232 untuk install

ok tima kasih... kalau macam tu macam mana saya nak dapat detail list untuk saya keyin kedalam satlink satu persatu

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 10:51 PM
ok tima kasih... kalau macam tu macam mana saya nak dapat detail list untuk saya keyin kedalam satlink satu persatu
rujuk lyngsat

masukkan setiap tp yang perlu sahaja.

Tak perlu masukkan tp yang berada di luar jangkauan ataupun beam yang cover malaysia

zul73
08-09-2012, 11:22 PM
rujuk lyngsat

masukkan setiap tp yang perlu sahaja.

Tak perlu masukkan tp yang berada di luar jangkauan ataupun beam yang cover malaysia

Satu lagi En Rhoma..di bahagian Quick Search terdapat LNB TYPE dan sebagainya... bagaimana kita hendak mengetahui Ferquency dan Simbol Rate?

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 11:31 PM
Satu lagi En Rhoma..di bahagian Quick Search terdapat LNB TYPE dan sebagainya... bagaimana kita hendak mengetahui Ferquency dan Simbol Rate?
kawan guna ws6906... takde option untuk quick search

suriasat
08-09-2012, 11:37 PM
untuk rakan2 peminat tru3vsen pakej ilmu pengetahuan. sila dapatkan kunci lembut terbaru di link ini:

http://www.4shared.com/rar/JMJZCibG/Tru3vsen_softcam_key_24_10_201.html

selamat menonton!:)cgrock

zul73
08-09-2012, 11:39 PM
kawan guna ws6906... takde option untuk quick search

saya ada satu cadangan saya pakai open box di dalam bahagian manu ada terdapat transponder list boleh saya ikut dari situ tak?

epyslamber
08-09-2012, 11:44 PM
PM bro satgi, dah dekat dia dgn penang....

otai sat gi duk penang poning pala buat pe bro

En. Rhoma Irama
08-09-2012, 11:52 PM
saya ada satu cadangan saya pakai open box di dalam bahagian manu ada terdapat transponder list boleh saya ikut dari situ tak?

Boleh...

Juga boleh rujuk lyngsat. Cukup semua data yang diperlukan ada di sana

shahreyz
09-09-2012, 01:01 AM
true v cenel knowledge cenel ape yg available?aku test ade yg no signal ade yg scrambled.aku try tgk dlm constant.sw tu ade yg bro suriasat share softkey.seme dh sedia ade dlm constant tu.camner nk enter?ke seme ke dh expired?

shahreyz
09-09-2012, 01:18 AM
maaf lambat reply. sibuk sikit. saya biasa dengan kotak terbuka s10 sahaja. minta otai2 CG yang biasa dengan kotak selain dari kotak terbuka s10 bantu. untuk kotak terbuka s10, boleh key-in kunci lembut secara manual di tempat ADD KEY.
Network Setup > CCcam Client Setup > Manage Config Files > SoftCam.key > Manage SoftCam.key > Add KEY (rujuk gambar).
http://i1172.photobucket.com/albums/r561/suriasat/addkey.jpg

selamat mencuba.

ade lebih kurang 4 softkey dlm tu mcmane nk tau mane satu cenel knowd punye?

shahreyz
09-09-2012, 01:22 AM
pastikan handphone anda jauh dr LNB tu atau offkan dulu.LNB S band mmg sensitif dengan wifi...aku dah pernah kena dulu...:D:D:D

aku dh dpt lock thaicom 5 setelah 4x cuba.newbie le katekan percubaan pertama aku berjaya cume pelik nss6 kan main payah.aku cuma nak tau aku dpt signal intensity just 82% and quality 72% cukup dh ke?bile aku buat blind scan dgn2 cenel astrok pun lekat sekalik.mmg mcm tu ke?siap bleh tgk lg cenel astrok tu.

minc
09-09-2012, 01:26 AM
off je wifi....btw aku dh dpt lock thaicom 5 setelah 4x cuba.newbie le katekan percubaan pertama aku berjaya cume pelik nss6 kan main payah.aku cuma nak tau aku dpt signal intensity just 82% and quality 72% cukup dh ke?

signal tu dah ok dah...bley tgk...:)paid

shahreyz
09-09-2012, 01:30 AM
signal tu dah ok dah...bley tgk...:)paid

setelah aku bnyk belajar n kaji dlm forum ni berjaya jugak aku tembak burung besi pertama.tp cenel truev ni satu pun xleh bukak samada scrambled atau no signal.last2 xmerasa la jugak nk tgk.camner ye

minc
09-09-2012, 01:36 AM
setelah aku bnyk belajar n kaji dlm forum ni berjaya jugak aku tembak burung besi pertama.tp cenel truev ni satu pun xleh bukak samada scrambled atau no signal.last2 xmerasa la jugak nk tgk.camner ye

bro guna key latest yg bro suriasat bagi ke?

bgong
09-09-2012, 01:39 AM
setelah aku bnyk belajar n kaji dlm forum ni berjaya jugak aku tembak burung besi pertama.tp cenel truev ni satu pun xleh bukak samada scrambled atau no signal.last2 xmerasa la jugak nk tgk.camner ye

Truebesen pakej knowledge still boleh 'bukak' rasanya....
Ada subscribe s3rv3r cgaris x ni?

MoMuChI
09-09-2012, 01:42 AM
improve tak signal quality kalau guna produk ni

http://imgs.inkfrog.com/pix/jamestrieu/INLINEAMP4_001.png

shahreyz
09-09-2012, 01:56 AM
Truebesen pakej knowledge still boleh 'bukak' rasanya....
Ada subscribe s3rv3r cgaris x ni?
ade subscribe c garis bro.supplier kate ok je.key yg suriasat bg tu dh mmg ade dlm box bile saye flash fw kingslime.la ni nak test latest 8/9 dari bro sat core plak.

mectraco
09-09-2012, 01:58 AM
Salam tuan-tuan sekalian.

Saya mencari yumy s10 atau openbox s10 2nd hand...Ada sapa2 nk jual murah2 tak? Kalau yang rosak pun takpe. Mintak pm kalau ada tuan-tuan nk jual....

Terima kasih.

wanimran
09-09-2012, 07:14 AM
terpaksa laa koi berkeja keras... isk umo dah dekat 1/2 abad... leh lagi panjat memanjat nih :D

MR.MS
09-09-2012, 09:11 AM
saya ada satu cadangan saya pakai open box di dalam bahagian manu ada terdapat transponder list boleh saya ikut dari situ tak?

bro, rujuk lyng sat lagi mudah bro, semua ada maklumat ada dlm tu.. en.rhoma ada terangkan trick utk masukkan TP SES7 tekan page ni..
http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=313053&page=148

En. Rhoma Irama
09-09-2012, 09:51 AM
terpaksa laa koi berkeja keras... isk umo dah dekat 1/2 abad... leh lagi panjat memanjat nih :D
boleh upah sniper...

En. Rhoma Irama
09-09-2012, 09:52 AM
band apa pakai?
kawan cadangkan tuan buat sedikit homework dengan merujuk kepada lyngsat untuk dapatkan jawapan :D

shahreyz
09-09-2012, 10:01 AM
terpaksa laa koi berkeja keras... isk umo dah dekat 1/2 abad... leh lagi panjat memanjat nih :D

dok area mane?

En. Rhoma Irama
09-09-2012, 11:26 AM
Niat dihati nak merayau-rayau sambil mancing lagi...

tapi panas terik la pulak ;)

madcom
09-09-2012, 11:26 AM
Testing bosss.....:D

MR.MS
09-09-2012, 12:00 PM
Testing bosss.....:D

apa yg di test bos? ceciter...hehe

madcom
09-09-2012, 12:24 PM
budak baru nk belajor boss..PM :)

madcom
09-09-2012, 12:26 PM
apa yg di test bos? ceciter...hehe


baru nk belajor boss :D

En. Rhoma Irama
09-09-2012, 12:27 PM
budak baru nk belajor boss..PM :)
belajar rajin-rajin ye... :D

usaha kena lebih... budaya suap-menyuap tolak tepi

madcom
09-09-2012, 12:30 PM
belajar rajin-rajin ye... :D

usaha kena lebih... budaya suap-menyuap tolak tepi


Haaa...sifu dh comment habis lee...

Ip16354
09-09-2012, 01:34 PM
Hehehe belajar kalau ada sifu cepat cikit

minc
09-09-2012, 01:35 PM
Hehehe belajar kalau ada sifu cepat cikit

dlm dunia satelit ni,kene byk buat experimen...:)

En. Rhoma Irama
09-09-2012, 03:08 PM
Teruk betul gangguan hari ni...

mohamedhidayat
09-09-2012, 03:12 PM
Tak perlu nak intro, kita terus je :D

Kita kongsi mana-mana yang patut.

STB yang digunakan Dreambox 800HD PVR.

Untuk model selain DM800HD PVR mohon users berkongsi juga di sini.


Streaming dari Dreambox ke PC (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12343616#post12343616)
Tools wajib pengguna dreambox (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12344442#post12344442)
Cara menggunakan DCC2.96 (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12344924#post12344924)
Plugins penting untuk Dreambox (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12345187#post12345187)
Cara nak tahu expiry date tiket (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12345263#post12345263)
IPTV menggunakan nStreamPlayer (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12348669#post12348669)
VLC plugin setting untuk streaming (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12352743&posted=1#post12352743) - Kredit tuan rossifumi_wlf
satellites.xml Generator (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12354628&posted=1#post12354628)
Streaming Dreambox-PC menggunakan DAC (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12355964&posted=1#post12355964)
Streaming Dreambox-Android Tablet menggunakan DAC (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12364107#post12364107)
Wireless Network Watcher (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12366420#post12366420) - Kredit tuan tarbileron
Bagaimana nak flash Dreambox (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12353119#post12353119)
Tuner configuration setup Ku-band (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12442702#post12442702)
Aplikasi untuk mendapatkan focul point kuali (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12423526#post12423526)
Tuner configuration setup C-band (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12462007&posted=1#post12462007)
Tuner configuration setup S-band (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12587913&posted=1#post12587913)
Bouquet DM800 HD 19 March 2012 (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12609389#post12609389)
Cara nak install bouquet (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12610437#post12610437)
Kombinasi 132.0E Ku-band & 108.0E C-band (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12612768#post12612768)
Kombinasi 78.5E Ku-band & 91.5E Ku-band (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12612843&posted=1#post12612843)
Kombinasi 95.0E Ku-band & 91.5E Ku-band (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12637186&posted=1#post12637186)
Modifikasi dish 600mm menjadi 900mm (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12612878&posted=1#post12612878)
2-port tuner configuration (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12637486&posted=1#post12637486)
4-port tuner configuration (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12637522&posted=1#post12637522)
Senarai HD channels FTA dan bertiket (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12643637&posted=1#post12643637)
Barry Allen Installation (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12677619&posted=1#post12677619)
Barry Allen Run & Configure (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12678438&posted=1#post12678438)
DM800 HD PVR Internal Parts (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12686978#post12686978)
DreamboxEdit latest version 5.0.2.0 (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12907150#post12907150)
Image Special Edition untuk user DM800HD (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12920703#post12920703)
Flash DM800HD tutorial bergambar (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12920870&posted=1#post12920870)
2.5" HDD Installation (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12970944#post12970944)
Initializing HDD untuk recording (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12971381&posted=1#post12971381)
Contoh Rakaman Full HD Channel Menggunakan DM800HD (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12971831&posted=1#post12971831)
Bagaimana nak cek HDD yang di"install" dalam Dreambox (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12973265&posted=1#post12973265)
Image S.E latest dengan additional plugins (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=12979202&posted=1#post12979202)
Bouquet DM800HD 10 May 2012 (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=13188307#post13188307)
Konfigurasi dan setup untuk Streaming Over the Internet (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=13557448#post13557448) - Kredit tuan yique
Configuration IPM-HD Channels (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=361928)

Saya orang baru yang nak mula dari ZERO. Tolong bimbing...PM ye TT

En. Rhoma Irama
09-09-2012, 03:18 PM
Saya orang baru yang nak mula dari ZERO. Tolong bimbing...PM ye TT
kawan boleh bantu mana yang termampu... sila rujuk dulu 1st post.

Juga thread lain yang berkaitan.

Banyak soalan lazim dah terjawab.

Sebarang soalan sila ajukan di sini. Supaya pembaca lain beroleh manfaat.

Rajin-rajinkan diri buat research.

Usaha tuan-tuan yang akan banyak membantu.

Spoon feed no more...

SATgi
09-09-2012, 03:31 PM
setelah 3 hari berhempas pulas akhirnya berjaya memecah kebuntuan..
dgn menggunakan image octagon..inyernet tv melaysia berjaya keudara didalam openbox s4..dgn image yg berlainan dr yg asal..akan ada lg kelainan nanti...

http://i437.photobucket.com/albums/qq97/abgslamber/09092012583.jpg

http://i437.photobucket.com/albums/qq97/abgslamber/09092012582.jpg

http://i437.photobucket.com/albums/qq97/abgslamber/09092012581.jpg

http://i437.photobucket.com/albums/qq97/abgslamber/09092012577.jpg

http://i437.photobucket.com/albums/qq97/abgslamber/09092012584.jpg

http://i437.photobucket.com/albums/qq97/abgslamber/09092012579.jpg

suriasat
09-09-2012, 03:55 PM
ade lebih kurang 4 softkey dlm tu mcmane nk tau mane satu cenel knowd punye?

kunci lembut tru3vsen pakej ilmu pengetahuan satu set ada 4 kunci dan kena tanam kesemua kunci tu dalam kotak. contoh:

I 060400 M1 44FFC26B054B1F73B8F313422957D870

ADD KEY
System : Irdeto [I]
ProvID : 060400
Key Index : M1
Key Data : 44FFC26B054B1F73B8F313422957D870

selepas tu tekan OK untuk save. masukkan kunci lembut yang selebihnya satu demi satu. itu key-in cara manual. boleh juga update guna pendrive atau software STBHD_LAN_MM (untuk kotak terbuka dan seangkatannya)

biasanya jangka hayat kunci lembut (key data) untuk key index 06 & 08 adalah seminggu. manakala Key index M1 & M2 tidak berubah. bila kunci lembut dah expired kena update kunci baru (jika ada). alternatifnya boleh juga tengok tru3vsen kalau ada garis c.

harap panduan ini dapat membantu. otai2 CG kalau ada salah tolong betulkan. kalau nak tambah amat dialu-alukan.

En. Rhoma Irama
09-09-2012, 04:09 PM
http://img856.imageshack.us/img856/1931/dsc0115kn.jpg

138.0E - c band
132.0E - ku band
125.0E - c band

takde space nak celah 128.0E c-band ... rapat sangat

shahreyz
09-09-2012, 05:27 PM
kunci lembut tru3vsen pakej ilmu pengetahuan satu set ada 4 kunci dan kena tanam kesemua kunci tu dalam kotak. contoh:

I 060400 M1 44FFC26B054B1F73B8F313422957D870

ADD KEY
System : Irdeto [I]
ProvID : 060400
Key Index : M1
Key Data : 44FFC26B054B1F73B8F313422957D870

selepas tu tekan OK untuk save. masukkan kunci lembut yang selebihnya satu demi satu. itu key-in cara manual. boleh juga update guna pendrive atau software STBHD_LAN_MM (untuk kotak terbuka dan seangkatannya)

biasanya jangka hayat kunci lembut (key data) untuk key index 06 & 08 adalah seminggu. manakala Key index M1 & M2 tidak berubah. bila kunci lembut dah expired kena update kunci baru (jika ada). alternatifnya boleh juga tengok tru3vsen kalau ada garis c.

harap panduan ini dapat membantu. otai2 CG kalau ada salah tolong betulkan. kalau nak tambah amat dialu-alukan.

thank you bro.ingt setiap channel satu key.masukan kan jela dlm box ye?mmg satu set ade 4 key so selebihnya kene manual mcm tu.berita paham boss!ekceli kat trubesen ni channel ape just yg tinggal boleh tgk?mintak pencerahan pada saya yg baru belaja.

Ip16354
09-09-2012, 05:59 PM
hehehe baru belajar buat background skybox f3

http://www.youtube.com/watch?v=nWgtTGpjLSc&feature=channel&list=UL

suriasat
09-09-2012, 06:25 PM
thank you bro.ingt setiap channel satu key.masukan kan jela dlm box ye?mmg satu set ade 4 key so selebihnya kene manual mcm tu.berita paham boss!ekceli kat trubesen ni channel ape just yg tinggal boleh tgk?mintak pencerahan pada saya yg baru belaja.

channel tru3vsen pakej ilmu pengetahuan

http://i1172.photobucket.com/albums/r561/suriasat/tru3vsenknow.png

tu jer channel2 yang tinggal. channel2 HD dah lama gelap. entah bila gak nyer akan cerah semula.

aca2775
09-09-2012, 07:42 PM
Klau sudah ada dish yg sudah ditembak pd satelite2 yg berkenaan hanya guna autoscan function bro. Klau takde dish yg sudah sedia ditembak, senang je masuk ape yg jumpu kat lyngsat je. Yg kene transponder yg signal kuat mesti jumpe punye. SAtlink ws6908 mmg sensitif.

Klau indoV ada sket trick yg nak saya kongsikan, harap otai2 boleh tambah klau ader terkurang; klau tuan guna openbox atau skybox atau yg seangkatan ngannya better setkan LNB Type :Normal C. Nt TP yg keluar setelah diautoscan akan keluar utk skybox dan kawannya sahaja.
Pengguna dreambox better setkan LNB LOW Freq:03620 dan LNB HIGH Freq:10600 kepada WS6908 anda dia akan download TP yg sesuai utk dreambox.

Dr pemerhatian saya; TP indoV 2565 V SR 22500 FEC 7/8 agak kuat dan mudah ditune bg kawasan saya di starparc dan di simpang pulai.

Saya baru test power WS6908 saya utk aistrok dan indoV yg lain belom lg pasal modal tarak mau beli dish besar2 lgpun takde tempat nak pasang.

WS6908 nie mmg superb lg senang dr WS6906 pade pendapat saya la.

malaysiaforunity
09-09-2012, 08:58 PM
nk tnya cm ner nk check sband rosak ke tak..teman punya dh tak da signal sejak hujan lebat aritu,ptg td pg fine tune tp tak da signal jgk..slalu nya sng lock signal paki tupperware ni.azimuth & evalution sume dh cntik..sape blh bg pndpt

azi_fauz
09-09-2012, 10:01 PM
nk tnya cm ner nk check sband rosak ke tak..teman punya dh tak da signal sejak hujan lebat aritu,ptg td pg fine tune tp tak da signal jgk..slalu nya sng lock signal paki tupperware ni.azimuth & evalution sume dh cntik..sape blh bg pndpt

pengalaman saya utk sband ni pernah juga lepas hujan terus tx ada signal...check punya check air hujan telah masuk kedalam s band tu terus kena PCB dalam tu,air hujan tu masuk melalui TNC connector tu,ini disebabkan balutan cable dengan connector tu dah longgar. Tapi alhamdulillah lepas buka, cuci, keringkan PCB tu boleh pakai balik hinggalah sekarang ni.Saya letakkan glue silicon dekat connector tu....

shahreyz
09-09-2012, 10:08 PM
channel tru3vsen pakej ilmu pengetahuan

http://i1172.photobucket.com/albums/r561/suriasat/tru3vsenknow.png

tu jer channel2 yang tinggal. channel2 HD dah lama gelap. entah bila gak nyer akan cerah semula.

yg true explore dgn rama channel tu ke?rase nye diorang xabes lg migrate.myb xlame lg knowledge channel pun bergelap jugak.

malaysiaforunity
09-09-2012, 10:17 PM
pengalaman saya utk sband ni pernah juga lepas hujan terus tx ada signal...check punya check air hujan telah masuk kedalam s band tu terus kena PCB dalam tu,air hujan tu masuk melalui TNC connector tu,ini disebabkan balutan cable dengan connector tu dah longgar. Tapi alhamdulillah lepas buka, cuci, keringkan PCB tu boleh pakai balik hinggalah sekarang ni.Saya letakkan glue silicon dekat connector tu....

ok cm tu ka..PCB tu apa ya?mksd tuan, nk buka tu suka skru sume pastu lap2 ckit ke?:cool:

zul73
09-09-2012, 10:32 PM
ok cm tu ka..PCB tu apa ya?mksd tuan, nk buka tu suka skru sume pastu lap2 ckit ke?:cool:

Salam bro pcb tu bermaksud elektronik board yang ada didalam kotak S Band tu...

malaysiaforunity
09-09-2012, 10:32 PM
pengalaman saya utk sband ni pernah juga lepas hujan terus tx ada signal...check punya check air hujan telah masuk kedalam s band tu terus kena PCB dalam tu,air hujan tu masuk melalui TNC connector tu,ini disebabkan balutan cable dengan connector tu dah longgar. Tapi alhamdulillah lepas buka, cuci, keringkan PCB tu boleh pakai balik hinggalah sekarang ni.Saya letakkan glue silicon dekat connector tu....

tq bro, check buka td..memang dh penuh air.harap kering nnti blh pkai lg..:)):D

Mamabosan
10-09-2012, 02:10 AM
bro..numpang tanya: ada skybox f3, kad astro lama yang mana satu boleh guna untuk buat home sharing sendiri...yg kuning ke atau yang merah-biru tu, pastu tolong personal msg saya cara settingnya....tq

poknik
10-09-2012, 08:31 AM
kunci lembut tu apa benda? bleh explain skit dok?

poknik
10-09-2012, 08:43 AM
kawan boleh bantu mana yang termampu... sila rujuk dulu 1st post.

Juga thread lain yang berkaitan.

Banyak soalan lazim dah terjawab.

Sebarang soalan sila ajukan di sini. Supaya pembaca lain beroleh manfaat.

Rajin-rajinkan diri buat research.

Usaha tuan-tuan yang akan banyak membantu.

Spoon feed no more...

taknak spoon feed suap ngan tangan pun takpe... :))

En. Rhoma Irama
10-09-2012, 09:11 AM
taknak spoon feed suap ngan tangan pun takpe... :))
tak boleh... sama je tuan :">

ArePiz
10-09-2012, 09:36 AM
horizintol ?menegak
vetikal ?mendatar

tq bro..:D..tp yg tu aku paham tpi apa kaitannya dgn satellite??
contoh 4160 H and 4160 V...:D

epyslamber
10-09-2012, 09:40 AM
tq bro..:D..tp yg tu aku paham tpi apa kaitannya dgn satellite??
contoh 4160 H and 4160 V...:D

kedudukan satelit

naz616
10-09-2012, 10:05 AM
setelah 3 hari berhempas pulas akhirnya berjaya memecah kebuntuan..
dgn menggunakan image octagon..inyernet tv melaysia berjaya keudara didalam openbox s4..dgn image yg berlainan dr yg asal..akan ada lg kelainan nanti...

http://i437.photobucket.com/albums/qq97/abgslamber/09092012583.jpg

http://i437.photobucket.com/albums/qq97/abgslamber/09092012582.jpg

http://i437.photobucket.com/albums/qq97/abgslamber/09092012581.jpg

http://i437.photobucket.com/albums/qq97/abgslamber/09092012577.jpg

http://i437.photobucket.com/albums/qq97/abgslamber/09092012584.jpg

http://i437.photobucket.com/albums/qq97/abgslamber/09092012579.jpg

Adoi... keracunan terhadap S4... :((

En. Rhoma Irama
10-09-2012, 11:11 AM
Kurang pulak hari ni... cuaca pun tak berapa bagus

http://img254.imageshack.us/img254/6530/1092012116.jpg

NEOBALANOCARPUS_H
10-09-2012, 11:32 AM
Adoi... keracunan terhadap S4... :((

Sabar naz616..S4 ini betul betol2 belum stabil lagi...nanti kang kau double poning 2 kali keracunan...akibat itu Satgi dah godek2 buat lain dari yg lain tambah perisa.

Mamabosan
10-09-2012, 12:39 PM
bro SATgi, mohon tanya: saya ada parabola 6', sudah tembak dua burung plus xtrok tu, kalau saya nak buat home network utk tv2 dlm rmh sendiri bagaimana? skrang ni saya ada skybox f3 (beli on9), masih memegang smartcard merah-biru lama xtrok tu lagi...dah dpt dr satelite program xtrok tu tapi nak save mcm yg disebut di atas tu yg xreti....mohon tunjukajar, tq

shahreyz
10-09-2012, 03:07 PM
signal tu dah ok dah...bley tgk...:)paid

mmg kalo dpt lock time scan channel tu mmg lekat cenel astrok sekalik ke kat thaicom 5?

minc
10-09-2012, 03:24 PM
mmg kalo dpt lock time scan channel tu mmg lekat cenel astrok sekalik ke kat thaicom 5?

sepatutnya channel2 kat measat xkan ada skali kalo scan channel kat thaicom5

shahreyz
10-09-2012, 03:32 PM
sepatutnya channel2 kat measat xkan ada skali kalo scan channel kat thaicom5

tu yg aku pelik.hheheh..dah la ade siap bleh tgk lagi.btw signal thaicom mmg dah dpt.aku cume xsempat nk ulock lg cenel2 yg scrambled tu sbb aku setting dish atas tanah tak letak atas bumbung n connect disqc lagi.ade 4-5 cenel scrambled tp signal okay yg cenel2 lain dlm truev tu seme jd no signal.ke xbetul lagi aku setting dish?

En. Rhoma Irama
10-09-2012, 03:34 PM
tu yg aku pelik.hheheh..dah la ade siap bleh tgk lagi.btw signal thaicom mmg dah dpt.aku cume xsempat nk ulock lg cenel2 yg scrambled tu sbb aku setting dish atas tanah tak letak atas bumbung n connect disqc lagi.ade 4-5 cenel scrambled tp signal okay yg cenel2 lain dlm truev tu seme jd no signal.ke xbetul lagi aku setting dish?
total thaicom5 services (FTA & scrambled) 300 ++... radio, data & TV

shahreyz
10-09-2012, 04:37 PM
total thaicom5 services (FTA & scrambled) 300 ++... radio, data & TV

yg peliknya camne leh ade sekalik channel astrok tu...musykil2

En. Rhoma Irama
10-09-2012, 04:40 PM
yg peliknya camne leh ade sekalik channel astrok tu...musykil2
alignment tak tepat...

belum betul-betul fokus ke 78.5E

kakhi
10-09-2012, 04:59 PM
salam otai2 pikat burung...den konpius la kenapo cenel IPM HD yg den dapek scramble...padohal signal intensity 90 pehtu signal kualiti 75...apo masalah eh yo...adokah piring beyol xdapek menyerap signal HD seponoh eh atau ado yg den buek xboto....cer story cer story :)cgrock:)cgrock:)cgrock

En. Rhoma Irama
10-09-2012, 05:06 PM
salam otai2 pikat burung...den konpius la kenapo cenel IPM HD yg den dapek scramble...padohal signal intensity 90 pehtu signal kualiti 75...apo masalah eh yo...adokah piring beyol xdapek menyerap signal HD seponoh eh atau ado yg den buek xboto....cer story cer story :)cgrock:)cgrock:)cgrock
ekau buek tak boto...

ado trick lain :D

sat_core
10-09-2012, 05:10 PM
ekau buek tak boto...

ado trick lain :D

ha'ah kena modify makanan burung tu, baru dia hingap ke bumbung rumah ekau...:eek:

kakhi
10-09-2012, 05:16 PM
ekau buek tak boto...

ado trick lain :D

kehadapan abg sniper yg dihormati, tujuan surat di utus adalah untuk meminta abg sniper menjelaskan apekah trick yg di uar2 kan tu...sekain terima kisah

yg benar

samsoulsoulsoul

kahkahkah :)paid:)paid:)paid

kakhi
10-09-2012, 05:17 PM
ha'ah kena modify makanan burung tu, baru dia hingap ke bumbung rumah ekau...:eek:

ptut la burung tu xmaun makan...den hidang friskis ngoman eh

En. Rhoma Irama
10-09-2012, 05:32 PM
kehadapan abg sniper yg dihormati, tujuan surat di utus adalah untuk meminta abg sniper menjelaskan apekah trick yg di uar2 kan tu...sekain terima kisah

yg benar

samsoulsoulsoul

kahkahkah :)paid:)paid:)paid
kan dah ada dibincangkan sebelum ni...

dalam thread lain pun ada

sat_core
10-09-2012, 05:32 PM
kehadapan abg sniper yg dihormati, tujuan surat di utus adalah untuk meminta abg sniper menjelaskan apekah trick yg di uar2 kan tu...sekain terima kisah

yg benar

samsoulsoulsoul

kahkahkah :)paid:)paid:)paid

kehadapan adik sniper yg dihormati, sila selak ke halaman belakang, tricnya sudah diwar-warkan sebelum ni...boleh search post by sat_core.

kena edit audio, video pid dan pcr pid setiap ch ipm HD tu (3 ch ipm preview)...atau cara mudah upgrade TP_PROG....(atas risiko sendiri)....tak mau risiko edit je ch tu....

En. Rhoma Irama
10-09-2012, 05:39 PM
kehadapan adik sniper yg dihormati, sila selak ke halaman belakang, tricnya sudah diwar-warkan sebelum ni...boleh search post by sat_core.

kena edit audio, video pid dan pcr pid setiap ch ipm HD tu (3 ch ipm preview)...atau cara mudah upgrade TP_PROG....(atas risiko sendiri)....tak mau risiko edit je ch tu....
:D

surat cinta dari tuan sat_core

sat_core
10-09-2012, 05:40 PM
ptut la burung tu xmaun makan...den hidang friskis ngoman eh

ni ha ada kat page 702 dan sekitarnya...

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=277895&page=702

sat_core
10-09-2012, 05:41 PM
:D

surat cinta dari tuan sat_core

tuan rhoma,

org memberi kita merasa....:D

bangau04
10-09-2012, 06:05 PM
salam otai2 sume saya baru beli sat finder brand SATLINK WS6906,tp tak tahu nak guna mcm mana.saya gunakan dekoder openbox S10 utk tembak THAICOM 5 (truevisions)dgn menggunakan dish astro.boleh ke??

kakhi
10-09-2012, 07:18 PM
kehadapan adik sniper yg dihormati, sila selak ke halaman belakang, tricnya sudah diwar-warkan sebelum ni...boleh search post by sat_core.

kena edit audio, video pid dan pcr pid setiap ch ipm HD tu (3 ch ipm preview)...atau cara mudah upgrade TP_PROG....(atas risiko sendiri)....tak mau risiko edit je ch tu....

kehadapan abang sniper dan satcore yg dihormati, surat yg dipos abg2 sekalian telah selamat dihantar oleh posmen bernama zul kapan rimba bara...wangi suratnye...letak bedak kutikura kewww...kakakakakakak mokasih bro :)cgrock:)cgrock:)cgrock

suriasat
10-09-2012, 07:34 PM
kunci lembut tu apa benda? bleh explain skit dok?

bro poknik,
sila belek semula kitab bermula dari page 606....
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=277895&page=606

:)cgrock

MR.MS
10-09-2012, 10:32 PM
Atas tunjuk ajar bro2 top sniper.....Hari ni aku dpt menangkap burung Thaicom5 & NSS6, dgn happy nya burung ni masuk sangkar.:D:D:D:D lepas tu cek la setiap ch, dan bila nk tgk IPM HD hanya dengar suara je gambar x ada :(:(:(:( rupa2nya TV LCD yg aku beli pada tahun 2007 merupakan LCD HD Ready. x dpt la aku nk tgk ch HD....

rossifumi_wlf
10-09-2012, 11:05 PM
Atas tunjuk ajar bro2 top sniper.....Hari ni aku dpt menangkap burung Thaicom5 & NSS6, dgn happy nya burung ni masuk sangkar.:D:D:D:D lepas tu cek la setiap ch, dan bila nk tgk IPM HD hanya dengar suara je gambar x ada :(:(:(:( rupa2nya TV LCD yg aku beli pada tahun 2007 merupakan LCD HD Ready. x dpt la aku nk tgk ch HD....

TV Tabung pon boleh tengok HD :D

ezzabeena
10-09-2012, 11:12 PM
TV Tabung pon boleh tengok HD :D

maaf..sya rasa kamu set receiver box resolution ke 1080p tp tv x support 1080p. HD ready cuma sampai 1080i shj. (kalu salah maap je la..)

shahreyz
10-09-2012, 11:12 PM
Atas tunjuk ajar bro2 top sniper.....Hari ni aku dpt menangkap burung Thaicom5 & NSS6, dgn happy nya burung ni masuk sangkar.:D:D:D:D lepas tu cek la setiap ch, dan bila nk tgk IPM HD hanya dengar suara je gambar x ada :(:(:(:( rupa2nya TV LCD yg aku beli pada tahun 2007 merupakan LCD HD Ready. x dpt la aku nk tgk ch HD....



xde masalah pun nk tgk dah name pun hd ready.''

MR.MS
10-09-2012, 11:43 PM
TV Tabung pon boleh tengok HD :D

ye ke tv tabung blh tgk?? hehehe

MR.MS
10-09-2012, 11:45 PM
maaf..sya rasa kamu set receiver box resolution ke 1080p tp tv x support 1080p. HD ready cuma sampai 1080i shj. (kalu salah maap je la..)

dah buat dah tp x dapek jg la.. skrg ni duk pikir lg knp jadi sedemikian..

MR.MS
10-09-2012, 11:46 PM
xde masalah pun nk tgk dah name pun hd ready.''

skrg ni tgh lg mencari jalan penyelesaian... hehe.. tp mlm ni x leh la sbb keje.. esk ada kt umh blh try lg...

kommeng
10-09-2012, 11:55 PM
skrg ni tgh lg mencari jalan penyelesaian... hehe.. tp mlm ni x leh la sbb keje.. esk ada kt umh blh try lg...
man man.. sorry, spam, nak cukupkan 20 posts, baru buleh PM.

minc
10-09-2012, 11:56 PM
skrg ni tgh lg mencari jalan penyelesaian... hehe.. tp mlm ni x leh la sbb keje.. esk ada kt umh blh try lg...

bro dah edit sid,vpid semer untuk channel ipm HD?
Sid Vpid pcr Apid

IPMHD1 769 533 533 534

IPMHD2 770 536 536 537

IPMHD3 771 539 539 540

IPMHD4 772 541 541 542

IPMHD5 773 785 785 786

IPMHD6 774 787 787 788

IPMHD7 775 789 789 790

IPMHD8 776 792 791 776

kommeng
11-09-2012, 12:03 AM
bro dah edit sid,vpid semer untuk channel ipm HD?
Sid Vpid pcr Apid

IPMHD1 769 533 533 534

IPMHD2 770 536 536 537

IPMHD3 771 539 539 540

IPMHD4 772 541 541 542

IPMHD5 773 785 785 786

IPMHD6 774 787 787 788

IPMHD7 775 789 789 790

IPMHD8 776 792 791 776
kelapan lapan channel ker dapat? ker 3 jer?

minc
11-09-2012, 12:07 AM
kelapan lapan channel ker dapat? ker 3 jer?

x pasti plak aku,sbb aku jrg tgk sat nih.....utk receiver lain,x pasti plak...

MR.MS
11-09-2012, 12:08 AM
bro dah edit sid,vpid semer untuk channel ipm HD?
Sid Vpid pcr Apid

IPMHD1 769 533 533 534

IPMHD2 770 536 536 537

IPMHD3 771 539 539 540

IPMHD4 772 541 541 542

IPMHD5 773 785 785 786

IPMHD6 774 787 787 788

IPMHD7 775 789 789 790

IPMHD8 776 792 791 776

ye x ye jg, blm buat lagi la.. TP list pun blm update lagi la.. lupa...edit ni utk skybox mcm mana?? hehe...

shabad
11-09-2012, 12:16 AM
kepada sesiapa yg mahu jual(tolak) kotak terbuka, kotak langit @ yumy s10 , s11 , s12 (2nd)
pm saya...:D:D

minc
11-09-2012, 12:19 AM
ye x ye jg, blm buat lagi la.. TP list pun blm update lagi la.. lupa...edit ni utk skybox mcm mana?? hehe...

bro refer post bro satcore nih...http://www.carigold.com/portal/forums/showpost.php?p=14450086&postcount=7353

MR.MS
11-09-2012, 12:25 AM
bro refer post bro satcore nih...http://www.carigold.com/portal/forums/showpost.php?p=14450086&postcount=7353

aku dah baca, masalah yg dihadapi kebanyakkan member kita ch tu scramble, tp masalah aku dpt audio je, tp gambar x kuar pun...signal dlm 72%...

minc
11-09-2012, 12:31 AM
aku dah baca, masalah yg dihadapi kebanyakkan member kita ch tu scramble, tp masalah aku dpt audio je, tp gambar x kuar pun...signal dlm 72%...

dah edit ch pid semer?
atau upgrade Tp list?

MR.MS
11-09-2012, 12:36 AM
dah edit ch pid semer?
atau upgrade Tp list?

tu la td lupe nk udgrade TP list sbb tergesa2 nk g kerja mlm.. esk akan cuba update, :D

En. Rhoma Irama
11-09-2012, 12:39 AM
Ipm hd 3 channel je. 1, 2 & 3

minc
11-09-2012, 12:42 AM
tu la td lupe nk udgrade TP list sbb tergesa2 nk g kerja mlm.. esk akan cuba update, :D

rasanya,bila dh update,bley tgk dh nanti...:)paid

MR.MS
11-09-2012, 12:44 AM
rasanya,bila dh update,bley tgk dh nanti...:)paid

ok beres en.rhoma...hehehe... mula2 igt sbb tv LCD tu dah lama sbb Ready HD.. x terpikir nk update list sbb tergesa2 nk kene siapkan sbb nk g keje mlm & x nk bini bising kot mlm ni dia x leh tgk tv.. :D

shabad
11-09-2012, 12:45 AM
NSS6 Satellite ada 2 provider Tv channel
1- IPM--> FTA (Free To Air)trmasuk 3 ch HD..
2- AVG--> Pay TV
AVG ch suara je blh dgr,gambar gelap gulita"scramble"..:D:D

minc
11-09-2012, 12:47 AM
NSS6 Satellite ada 2 provider Tv channel
1- IPM--> FTA (Free To Air)trmasuk 3 ch HD..
2- AVG--> Pay TV
AVG ch suara je blh dgr,gambar gelap gulita"scramble"..:D:D

sblm ni,AVG pernah FTA kejap untuk promo....:)

MR.MS
11-09-2012, 12:58 AM
sblm ni,AVG pernah FTA kejap untuk promo....:)

harap HD kekal lama la skit.. hehe

wanimran
11-09-2012, 02:09 AM
kuantan........

minc
11-09-2012, 02:14 AM
kuantan........

slow2 bro....nanti dpt la apa yg di hajat tu...:)cgrock

NEOBALANOCARPUS_H
11-09-2012, 05:52 AM
kepada sesiapa yg mahu jual(tolak) kotak terbuka, kotak langit @ yumy s10 , s11 , s12 (2nd)
pm saya...:D:D

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=363996

piring_ufo
11-09-2012, 09:35 AM
salam..
saya nk tanya ptg smlm tetiba saja signal utk ses7/indovision pd KOTAK MIMPI saya tetiba DROP,sehari sblmnya signal normal(mksud saya semua TP utk SD ch mmg bleh tgk laa) spt hari biasa (bacaan snr 82 agc 84)padahal kedudukan dish,lnb s tak b'ubah atau diusik pun..masalah ni tak penah b'laku pada saya sblm ni..dh tukar diseqc pun signal masih drop(mulanya ingat diseqc b'masalah)..mgkinkah lnb sband pada dish t'sebut b'masalah?(lnb dimasuki air ke) kerana keblkgan ni hujan dikwsn penempatan saya agak kerap dan lebat spnjg minggu ni..mohon pndpt dan pndgnan rakan2 sekalian. terima kasih.

naz616
11-09-2012, 11:05 AM
salam..
saya nk tanya ptg smlm tetiba saja signal utk ses7/indovision pd KOTAK MIMPI saya tetiba DROP,sehari sblmnya signal normal(mksud saya semua TP utk SD ch mmg bleh tgk laa) spt hari biasa (bacaan snr 82 agc 84)padahal kedudukan dish,lnb s tak b'ubah atau diusik pun..masalah ni tak penah b'laku pada saya sblm ni..dh tukar diseqc pun signal masih drop(mulanya ingat diseqc b'masalah)..mgkinkah lnb sband pada dish t'sebut b'masalah?(lnb dimasuki air ke) kerana keblkgan ni hujan dikwsn penempatan saya agak kerap dan lebat spnjg minggu ni..mohon pndpt dan pndgnan rakan2 sekalian. terima kasih.

Mungkin juga disebabkan penambahan signal WIFI dikawasan anda menyebabkan penerimaan signal dari SES7 terganggu...

zamrizainol
11-09-2012, 11:38 AM
NSS6 Satellite ada 2 provider Tv channel
1- IPM--> FTA (Free To Air)trmasuk 3 ch HD..
2- AVG--> Pay TV
AVG ch suara je blh dgr,gambar gelap gulita"scramble"..:D:D

nak tambah sikit sekarang ni tinggal 1 channel sj yg fta kat avg.channel ANTV kualiti gambaq mmg ok

shahreyz
11-09-2012, 12:06 PM
dah buat dah tp x dapek jg la.. skrg ni duk pikir lg knp jadi sedemikian..



hd ready sampai 720p je bro.aku nye plasma HD je..bg aku kalo dok pakai full buang karen je kecuali source gambar tu sendiri yg full hd.gune blueray ke ape ke.

fazdrid93
11-09-2012, 12:37 PM
spe2 kt sini ade tp list tok nss6 tok openbox s16??

zamrizainol
11-09-2012, 01:48 PM
alamak aipiem hd ni dah gelap balik ka?

avine
11-09-2012, 02:25 PM
agak2 kalau jual dm800hd brapa bleh jual....
pakai dlm 10 bln mcm tu...condition can2...

MR.MS
11-09-2012, 04:43 PM
hd ready sampai 720p je bro.aku nye plasma HD je..bg aku kalo dok pakai full buang karen je kecuali source gambar tu sendiri yg full hd.gune blueray ke ape ke.

Betol tu. Sbb hd ready tu sebenarnya SD bersamaan dgn mpeg2. HD mpeg4..

fazdrid93
11-09-2012, 06:12 PM
salam... nk tnye..
cam ne nk tune dish dri measat ke nss6??
ngh geram sbab xdpt nss6 lgi mggu lpas...
p/s pkai ku band

adamma
11-09-2012, 06:24 PM
Xde ke yg boleh dtg pasang ni.. Buat sendiri mmg xjd ni.. Huhu

poknik
11-09-2012, 07:39 PM
agak2 kalau jual dm800hd brapa bleh jual....
pakai dlm 10 bln mcm tu...condition can2...

kenapa nak jual?

Ip16354
11-09-2012, 08:11 PM
Waaaaahhhhh...... Baru lepas cucuk astro gold card kat skybox f3 terus boleh pakai laaaaa..... X payah setting2 .... Tapi kad yang lama la gold, videoguard

piring_ufo
11-09-2012, 08:25 PM
salam.
saya nk tanya ada tak cara utk kita uji lnb sband samada telah rosak atau masih b'fungsi dgn baik?(klu universal lnb estrokk tu sng nk uji bleh pinjam jiran punya pastu terus taruk pd dish,ni lnb sband? fhm2 aje la..)adakah lnb sband saya rosak sbb tetiba signal terus drop ptg smlm padahal kedudukan asal dish dan lnb sband tak diusik pun)check kondisi kabel..ok saja,tukar diseqc pun masalah signal drop tu msih tak b'ubah..lpas buat rescan signal satelit ses7 tu mcm dh tak detect dh pada box...2,3 hari lpas syok je lyn ch indovision ni( bacaan snr 82/+- agc 83/+- sblm masalah ni b'laku).Nmpknya lepas ni melepas la nk tgk ch indon tu utk hari2 seterusnya selagi tak jumpa punca masalah ni..hrp ada yg sudi membantu..terima kasih

piring_ufo
11-09-2012, 08:27 PM
salam.
saya nk tanya ada tak cara utk kita uji lnb sband samada telah rosak atau masih b'fungsi dgn baik?(klu universal lnb estrokk tu sng nk uji bleh pinjam jiran punya pastu terus taruk pd dish,ni lnb sband? fhm2 aje la..)adakah lnb sband saya rosak sbb tetiba signal terus drop ptg smlm padahal kedudukan asal dish dan lnb sband tak diusik pun)check kondisi kabel..ok saja,tukar diseqc pun masalah signal drop tu msih tak b'ubah..lpas buat rescan signal satelit ses7 tu mcm dh tak detect dh pada box...2,3 hari lpas syok je lyn ch indovision ni( bacaan snr 82/+- agc 83/+- sblm masalah ni b'laku).Nmpknya lepas ni melepas la nk tgk ch indon tu utk hari2 seterusnya selagi tak jumpa punca masalah ni..hrp ada yg sudi membantu..terima kasih

azi_fauz
11-09-2012, 08:41 PM
salam.
saya nk tanya ada tak cara utk kita uji lnb sband samada telah rosak atau masih b'fungsi dgn baik?(klu universal lnb estrokk tu sng nk uji bleh pinjam jiran punya pastu terus taruk pd dish,ni lnb sband? fhm2 aje la..)adakah lnb sband saya rosak sbb tetiba signal terus drop ptg smlm padahal kedudukan asal dish dan lnb sband tak diusik pun)check kondisi kabel..ok saja,tukar diseqc pun masalah signal drop tu msih tak b'ubah..lpas buat rescan signal satelit ses7 tu mcm dh tak detect dh pada box...2,3 hari lpas syok je lyn ch indovision ni( bacaan snr 82/+- agc 83/+- sblm masalah ni b'laku).Nmpknya lepas ni melepas la nk tgk ch indon tu utk hari2 seterusnya selagi tak jumpa punca masalah ni..hrp ada yg sudi membantu..terima kasih

sband ,masuk air....buka semua screw kat belakang lnb tu...

malaysiaforunity
11-09-2012, 08:44 PM
sband ,masuk air....buka semua screw kat belakang lnb tu...

betul tu sy pn jd cm 2..fham2 la time musim ujan ni..check2 ada air.keringkn board tu jemur.pastu try blk dh blh pkai (da signal):D

malaysiaforunity
11-09-2012, 08:46 PM
salam.
saya nk tanya ada tak cara utk kita uji lnb sband samada telah rosak atau masih b'fungsi dgn baik?(klu universal lnb estrokk tu sng nk uji bleh pinjam jiran punya pastu terus taruk pd dish,ni lnb sband? fhm2 aje la..)adakah lnb sband saya rosak sbb tetiba signal terus drop ptg smlm padahal kedudukan asal dish dan lnb sband tak diusik pun)check kondisi kabel..ok saja,tukar diseqc pun masalah signal drop tu msih tak b'ubah..lpas buat rescan signal satelit ses7 tu mcm dh tak detect dh pada box...2,3 hari lpas syok je lyn ch indovision ni( bacaan snr 82/+- agc 83/+- sblm masalah ni b'laku).Nmpknya lepas ni melepas la nk tgk ch indon tu utk hari2 seterusnya selagi tak jumpa punca masalah ni..hrp ada yg sudi membantu..terima kasih

buka skru sband pastu check mgkin da air.jemur keringkn board fine tune blk..sy pn jd cm 2 aritu..

piring_ufo
11-09-2012, 08:51 PM
betul tu sy pn jd cm 2..fham2 la time musim ujan ni..check2 ada air.keringkn board tu jemur.pastu try blk dh blh pkai (da signal):D

ohya ka? klu mcm tu saya kena cuba la( nk beli baru lnb sband ni mcm dikata la..)..tu la saya mmg rasa pelik jgk sbb tetiba signal bleh drop..terima kasih buat saudara malaysiaforunity dan saudara azi_fauz kerana memberi cadangan dan b'kongsi pglaman pasal kerenah lnb sband ni.

piring_ufo
11-09-2012, 08:56 PM
buka skru sband pastu check mgkin da air.jemur keringkn board fine tune blk..sy pn jd cm 2 aritu..

terima kasih..saya akan cuba..ada benarnya sbb skrg musim hujan..

azi_fauz
11-09-2012, 09:01 PM
ohya ka? klu mcm tu saya kena cuba la( nk beli baru lnb sband ni mcm dikata la..)..tu la saya mmg rasa pelik jgk sbb tetiba signal bleh drop..terima kasih buat saudara malaysiaforunity dan saudara azi_fauz kerana memberi cadangan dan b'kongsi pglaman pasal kerenah lnb sband ni.

Pastikan jika sband tu dah boleh guna, salutkan tnc connector sband tu dengan glue silicon..jika guna wiring tape akan lekang kerana hujan panas.

Mr.CEO
11-09-2012, 09:38 PM
for info dari rakan2, sedikit masa lagi siaran videocon d2h...akan ke udara menerusi ccam..boleh layan dgn skybox je...skrg under testing...gambar cantik..ada hd channel lagi...

rossifumi_wlf
11-09-2012, 10:00 PM
Xde ke yg boleh dtg pasang ni.. Buat sendiri mmg xjd ni.. Huhu

Area mana bos

shahreyz
11-09-2012, 10:07 PM
Pastikan jika sband tu dah boleh guna, salutkan tnc connector sband tu dengan glue silicon..jika guna wiring tape akan lekang kerana hujan panas.

t connector tu yg f connector tu ke bro?bese nye s band ni mudah masuk air ikut mane?

piring_ufo
11-09-2012, 10:49 PM
Pastikan jika sband tu dah boleh guna, salutkan tnc connector sband tu dengan glue silicon..jika guna wiring tape akan lekang kerana hujan panas.

saya dh tggalkn lnb sband tu..lpas bkak skru yg ada mmg betul ada air dlm tu..hrp board elektronic dlm tu tak rosak la..ohya nk jemur tu brp jam pula? klu guna hair dryer bleh tak?

azi_fauz
11-09-2012, 11:00 PM
saya dh tggalkn lnb sband tu..lpas bkak skru yg ada mmg betul ada air dlm tu..hrp board elektronic dlm tu tak rosak la..ohya nk jemur tu brp jam pula? klu guna hair dryer bleh tak?

hair dryer....tak digalakkan takut overheat nanti PCB tu terbakar. Caranya ambil tisu atau kain serap air, pasang kipas atau jemur sekejap 30 minit dgn panas matahari.

malaysiaforunity
11-09-2012, 11:03 PM
saya dh tggalkn lnb sband tu..lpas bkak skru yg ada mmg betul ada air dlm tu..hrp board elektronic dlm tu tak rosak la..ohya nk jemur tu brp jam pula? klu guna hair dryer bleh tak?

sya jemur tgh panas je dlam 20min lbh..tkt jaga kalo board rosak klo jemur tgh panas tp try tune blk ada signal mksdnya blh pkai lg..hehe

malaysiaforunity
11-09-2012, 11:06 PM
............

azi_fauz
11-09-2012, 11:11 PM
t connector tu yg f connector tu ke bro?bese nye s band ni mudah masuk air ikut mane?

ikut cable f connector tu, selalunya connector cable tu kita balut dengan tape atau tx balut langsung. Kawasan utara ini selalunya sband SKEW -54++ jadi connectornya akan menghala pukul 2 jadi bila hujan air akan mengalir ikut cable terus masuk ke dalam connector terus masuk kedalam kawasan PCB tu..

kichee
11-09-2012, 11:29 PM
Macam mana x setting channel...nk TV siam jer...spe ada pengalaman...

pakai IPM HD Pro warna itam...

shahreyz
11-09-2012, 11:54 PM
ikut cable f connector tu, selalunya connector cable tu kita balut dengan tape atau tx balut langsung. Kawasan utara ini selalunya sband SKEW -54++ jadi connectornya akan menghala pukul 2 jadi bila hujan air akan mengalir ikut cable terus masuk ke dalam connector terus masuk kedalam kawasan PCB tu..

hehe tq for info bro.aku pun cari2 gak mane port leh masuk air.bro sat core suh balut dgn plastik huhu.

sat_core
11-09-2012, 11:59 PM
hehe tq for info bro.aku pun cari2 gak mane port leh masuk air.bro sat core suh balut dgn plastik huhu.

bungkus dgn plastic, supaya air hujan tak dapat masuk, cara paling tak ada sebarang kos....hehehe....klu tambah silicon glue lebih baik....tapi ada kosnya....

NEOBALANOCARPUS_H
12-09-2012, 12:00 AM
for info dari rakan2, sedikit masa lagi siaran videocon d2h...akan ke udara menerusi ccam..boleh layan dgn skybox je...skrg under testing...gambar cantik..ada hd channel lagi...

...cline mana yg support bolih dapat info