PDA

View Full Version : Laptop jadi gelap, tapi ada display


rijal2009
10-10-2011, 05:06 PM
salam..nak tanya, laptop ni ada display, tapi dia jadi gelap...adakah Backlight Lamp terbakar? atau punca sebab lain? minta tolong ye geng2 cg yg otai.. :D :">

HAFIZAM
10-10-2011, 07:59 PM
salam..nak tanya, laptop ni ada display, tapi dia jadi gelap...adakah Backlight Lamp terbakar? atau punca sebab lain? minta tolong ye geng2 cg yg otai.. :D :">

Salam dah cuba test kat external monitor, ada display tak.Boleh juga cuba suluh di display lcd guna torchlight, tapi kalau ada video ada 2 kemungkinan, sama ada backlight lamp problem atau inverter .Boleh tau model apa laptop tu,Lcd ada 2 jenis 1 pakai CCFL lamp dan 1 jenis lagi pakai backlight LED .Kalau yang pakai CCFL lamp/bulb ada inverter yang dan pakai backlight LED tak ada direct power dari kabel riben LCD di motherboard.

Disini ada link macamana nak kenal kerosakkan CCFL atau inverter http://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/2010/01/macamana-nak-tau-laptop-anda-lcd-rosak.html.Inverter atau CCFL boleh juga test guna inverter tester jika tiada LCD tester

zamreda
10-10-2011, 08:02 PM
ko bukan ada post sblum nie ke?....

Staffstatic
10-10-2011, 08:13 PM
Backlite problem ni..kn tuka lcd seketul coz dlm rm5++ ~ rm65+ ikut gred lcd kot..dekat area aku la..klu tmpt tt x tau la berapa hehe

rijal2009
10-10-2011, 10:22 PM
Salam dah cuba test kat external monitor, ada display tak.Boleh juga cuba suluh di display lcd guna torchlight, tapi kalau ada video ada 2 kemungkinan, sama ada backlight lamp problem atau inverter .Boleh tau model apa laptop tu,Lcd ada 2 jenis 1 pakai CCFL lamp dan 1 jenis lagi pakai backlight LED .Kalau yang pakai CCFL lamp/bulb ada inverter yang dan pakai backlight LED tak ada direct power dari kabel riben LCD di motherboard.

Disini ada link macamana nak kenal kerosakkan CCFL atau inverter http://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/2010/01/macamana-nak-tau-laptop-anda-lcd-rosak.html.Inverter atau CCFL boleh juga test guna inverter tester jika tiada LCD tester
salam...sy buka tdi, rupanya lcd bulp ni pecah...yang ni pakai CCFL bulp, sebab ada inverter..

sy cuma nak tahu berapa harga satu CCFL bulp, dan inverter ya?

dan semua jenis bulp sama ke utk setiap jenis laptop? atau lain2?

thanks bro kerana sudi menolong..

rijal2009
10-10-2011, 10:25 PM
ko bukan ada post sblum nie ke?....

yg tu laptop sendiri, yg ni laptop member rosak.. :)


Backlite problem ni..kn tuka lcd seketul coz dlm rm5++ ~ rm65+ ikut gred lcd kot..dekat area aku la..klu tmpt tt x tau la berapa hehe
tak perlu tukar lcd seketul kot , boleh tukar bulp je.. sbb lcd x rosak.. :D

HAFIZAM
10-10-2011, 10:44 PM
yg tu laptop sendiri, yg ni laptop member rosak.. :)



tak perlu tukar lcd seketul kot , boleh tukar bulp je.. sbb lcd x rosak.. :D

Kalau backlight lamp rosak - terbakar tak perlu tukar 1 panel LCD.Harga CCFL lamp adalah dalam rm80-100 tak siap pasang (harga KL).Siap pasang rm150.Bulb CCFL sama tapi panjang bergantung pada saiz lebar LCD panel berapa inci.
Nak pasang, agak rumit, jika tak hati-hati, bulb baru boleh patah macam yang asal yang kat gambar tu.Contoh cara ganti CCFLhttp://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/2010/01/dell-inspiron-1525-tiada-lampu.html

Saya agak confius macamana bulb asal boleh patah 2, biasa jika patah sebab cuba try buka LCD panel tu.Biasa CCFL fail hanya bila dia terbakar atau wayar conection CCFL ke inverter cair sebab panas atau reput .

rijal2009
11-10-2011, 12:45 AM
Kalau backlight lamp rosak - terbakar tak perlu tukar 1 panel LCD.Harga CCFL lamp adalah dalam rm80-100 tak siap pasang (harga KL).Siap pasang rm150.Bulb CCFL sama tapi panjang bergantung pada saiz lebar LCD panel berapa inci.
Nak pasang, agak rumit, jika tak hati-hati, bulb baru boleh patah macam yang asal yang kat gambar tu.Contoh cara ganti CCFLhttp://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/2010/01/dell-inspiron-1525-tiada-lampu.html

Saya agak confius macamana bulb asal boleh patah 2, biasa jika patah sebab cuba try buka LCD panel tu.Biasa CCFL fail hanya bila dia terbakar atau wayar conection CCFL ke inverter cair sebab panas atau reput .
lcd bulp patah sbb customer bgin hempas laptop dia, lps dia terhempas tu, terus jdi gelap.. :D harga dia boleh tahan.. #:-S

mcm mane nak tahu inverter ok atau tak? :D terima kasih ya HAFIZAM.. :)

HAFIZAM
11-10-2011, 01:36 AM
lcd bulp patah sbb customer bgin hempas laptop dia, lps dia terhempas tu, terus jdi gelap.. :D harga dia boleh tahan.. #:-S

mcm mane nak tahu inverter ok atau tak? :D terima kasih ya HAFIZAM.. :)

Paling senang nak test inverter, guna LCD lain (pecah pun tak pe) atau ada CCFL bulb spare yang diketahui ok. Cara lain guna Inveter-CCFL tester cth http://www.insidemylaptop.com/test-laptop-screen-inverter-with-multimeter/ atau guna multimeter

laru
26-10-2011, 02:11 PM
aku punyer lappy pun penyakit camni gak..pegi kedai,dia nk 700-800++ tukar lcd...

rupanyer x rosak just terbakar bulb jer.

Ideal Haqeem
26-10-2011, 02:14 PM
laptop saya pernah kena jadi jugak CQ40.. tukar seketul.. skrin tu .. yg lain pulak masalahnyer yer..