PDA

View Full Version : Komik dari hong kong dah makin pupus?


soulsix
07-10-2011, 09:09 AM
aku perasan semenjak dua menjak ni semakin kurang komik2 hk di pasaran. komik JUARA MEGA yg aku selalu baca pun dihentikan sampai isu 20 je. rupenye byk lg komik yg senasib. bdk2 sekarang dah tak baca komik ke? meh sembang2

bazsh
07-10-2011, 09:13 AM
Ooo ni maksud bro komik yg belum habis siri dia ker?
Mungkin sbb dh smakin kurang sambutan kot
Ramai yg baca online @ download online kot

renxu
07-10-2011, 09:13 AM
a ah..mmg da xde byk..myb sbb mlayu kurg membeli kot..lg2 mamak kt odeon tu bg bace je..3posen je sekomik..haha.dulu summit ade kdai cine boleh bace....tp da xde..

azmi_tshirt
07-10-2011, 09:14 AM
movie sudah bagus...

kerunai
07-10-2011, 09:15 AM
tu ler..terkenang zaman2 dulu, rasanya hidup mmg lagi syiok n banyak cabaran nk baca komik ...skang ni cam dull semacam je

Niyang
07-10-2011, 09:16 AM
Alam Perwira,Raja Rimba,Juara Wira dan Pendekar Laut antara koleksi kegemaran aku....


-Sang Waja dan Rahib Esa- watak kegemaran aku...hehehhe

supafreak
07-10-2011, 09:19 AM
renxu org bp ke? haha

renxu
07-10-2011, 09:24 AM
renxu org bp ke? haha

iye saya..hometown bp..:D:D

psx_dream87
07-10-2011, 09:30 AM
minat komik jepun pulak kot

dulu aku memang minat komik pendekar laut dengan raja rimba

pendekar laut la paling minat. episod last paling best tertidur buat selama-lamanya

tapi boleh pulak idup balik dalam wira tunggal. ahaha

publicManager
07-10-2011, 09:30 AM
kurang duit
kurang masa
kurang minat

BaLL78
07-10-2011, 09:33 AM
Wira Tunggal Pendekar Laut Final putus camtu je........
dkt 2 bulan da tunggu sambungan takda berita......

Fikirman
07-10-2011, 09:34 AM
zaman sekarang layan anime best... lagi2 one piece hu... terbaik...

soulsix
07-10-2011, 09:36 AM
a ah..mmg da xde byk..myb sbb mlayu kurg membeli kot..lg2 mamak kt odeon tu bg bace je..3posen je sekomik..haha.dulu summit ade kdai cine boleh bace....tp da xde..
mamak tu masih lg sewakan. tp komik yg betul2 import dr hk je la yg byk. yg alih bahasa makin pupus. kedai feel 100% kat summit dah tutup ye, tak perasan plak sbb dah lama tak lalu situ. aku selalu gi mamak yg lg satu tu, belek2 je. tp dah kurang betul komik2 yg dijual. aku perasan komik2 TCKL pun dah takde

renxu
07-10-2011, 09:40 AM
mamak tu masih lg sewakan. tp komik yg betul2 import dr hk je la yg byk. yg alih bahasa makin pupus. kedai feel 100% kat summit dah tutup ye, tak perasan plak sbb dah lama tak lalu situ. aku selalu gi mamak yg lg satu tu, belek2 je. tp dah kurang betul komik2 yg dijual. aku perasan komik2 TCKL pun dah takde

mamak tu mmg stil sewakn..kdai feel 100% tu lme da ttup pndh blkg k4..tp xde komik mlayu da..dia blah dari summit sbb sewa mhl sgt..aku stil bace kt mamak tu..

psx_dream87
07-10-2011, 09:41 AM
Wira Tunggal Pendekar Laut Final putus camtu je........
dkt 2 bulan da tunggu sambungan takda berita......

aku minat jugak buku tu

tapi berani belek je xbeli

kang xleh ptuts beli.hihihi

syahays
07-10-2011, 09:43 AM
budak skang..baca online je...xbeli da komik..

soulsix
07-10-2011, 09:44 AM
mamak tu mmg stil sewakn..kdai feel 100% tu lme da ttup pndh blkg k4..tp xde komik mlayu da..dia blah dari summit sbb sewa mhl sgt..aku stil bace kt mamak tu..
pasaran komik bahasa cina mmg besar. diorang takyah translate, import je terus dr sana. sbb tu la mamak tu masih ada pelanggan.

kita yg melayu ni mengharapkan yg alihbahasa je la. bila publisher bungkus, bungkus la kita:))

syah99
07-10-2011, 10:13 AM
peminat masih ada, tp harga makin mahal,
penerbit tak boleh buat untung, bila kos kertas & printing makin mahal,
itu belum lagi kos hak terbitkan dr HK.

bila naikkan harga komik makin ramai la tak mampu beli.

kalam79
07-10-2011, 11:18 AM
sape ader koleksi komik golok keramat?
@ kat ner ader jual komik2 2nd hand area kl nie?:)

soulsix
07-10-2011, 11:51 AM
peminat masih ada, tp harga makin mahal,
penerbit tak boleh buat untung, bila kos kertas & printing makin mahal,
itu belum lagi kos hak terbitkan dr HK.

bila naikkan harga komik makin ramai la tak mampu beli.
lepas ni komik2 lama naik harga la. sbb permintaan makin byk

ikomik
07-10-2011, 12:03 PM
Sebagai alternatif buat peminat2 komik tempatan,
Boleh baca online di

http://www.i-komik.com/

Kami juga dlm proses mencari translator Cina untuk terjemahkan komik2 hongkong ke bahasa malaysia....
Apa2 pun...support original version .

soulsix
07-10-2011, 12:08 PM
Sebagai alternatif buat peminat2 komik tempatan,
Boleh baca online di

http://www.i-komik.com/

Kami juga dlm proses mencari translator Cina untuk terjemahkan komik2 hongkong ke bahasa malaysia....
Apa2 pun...support original version .
translator2 yg kerja dgn publisher tu skang buat apa? upah je diorang. hehe

BeritaGempak
07-10-2011, 12:09 PM
baca online
ada member CG buat blog untuk komik2 lama

den dulu peminat dan pengumpul koleksi
1) Dewata Raya
2) Dendam Kesumat
3) Jejak Wira
4) Juara Wira
5) Senjata Misteri

tak ingat 2 3 koleksi ape ntah.. 3/4 koleksi ni habis dibakar sebab CIK TI kencing atas buku2 nih smua

neo_laguna
17-10-2011, 09:14 AM
zaman berubah...selera dulu pon dah bertukar...mcm zaman saye dulu komik komik ni mmg setiap minggu tunggu tp tunggu kwn beli la...hehe...lyan sungguh dewata raya...mcm...rasenye klu kisah dewata raya dan komik seangkatan dgnnya masuk dlm exam spm ramai yg skor time tuh...hehe

yinbyungheon
17-10-2011, 09:18 AM
aku perasan semenjak dua menjak ni semakin kurang komik2 hk di pasaran. komik JUARA MEGA yg aku selalu baca pun dihentikan sampai isu 20 je. rupenye byk lg komik yg senasib. bdk2 sekarang dah tak baca komik ke? meh sembang2

sapa pelukis komik tu? toney wong ke?

Fadhil_CGX
17-10-2011, 09:25 AM
sapa pelukis komik tu? toney wong ke?

depa baca internet.. sinopsis..

ramai dh unfollow.. yg aku tanya2 kata "generic sgt.."

tapi komik klasik (mcm mamat tu hardcore Pendekar Laut dan original Wira Tunggal) mmg dia simpan treasured habis-habisan. Sanggup gadoh angkat parang kalau ada orang terkoyak skit jer komik dia.. siap dgn jilid yg RM 8 tu lagi.

latest komik.. dia x peduli pon.. kata dia sangap generic jer..

yinbyungheon
17-10-2011, 09:47 AM
zaman berubah...selera dulu pon dah bertukar...mcm zaman saye dulu komik komik ni mmg setiap minggu tunggu tp tunggu kwn beli la...hehe...lyan sungguh dewata raya...mcm...rasenye klu kisah dewata raya dan komik seangkatan dgnnya masuk dlm exam spm ramai yg skor time tuh...hehe

hahaha...

aku mula layan komik masa kat U...masa sekolah x tahu komik2 ni sgt

yinbyungheon
17-10-2011, 09:48 AM
awek hati waja paling cun...hahaha

yinbyungheon
17-10-2011, 09:49 AM
alamak...komik pon kene sencer ke???

ykenobi
17-10-2011, 09:53 AM
Alam Perwira,Raja Rimba,Juara Wira dan Pendekar Laut antara koleksi kegemaran aku....


-Sang Waja dan Rahib Esa- watak kegemaran aku...hehehhe

tp bro lg pawer JI FAT..hehehe

kebabom
17-10-2011, 09:55 AM
aku sempat layan dewata raya je...huhu

tomie
17-10-2011, 10:16 AM
aku sempat layan dewata raya je...huhu

tu ar..ceq baru khatam baca hujung tahun lepas :)):)paid

:p:">

hampeeeh
17-10-2011, 11:05 AM
ade sape2 tau x ...mane na bace komik DEWA SURIA bahasa Malaysia kt internet...? Dapat english pn k.

yg Tulisan Cina bnyk tapi ako x paham

Shahzz
17-10-2011, 11:09 AM
huhu..dlu layan dewata raya n pendekar laut..aku tumpang bc je,abg yg bli..hehe..tp la ni dh x dh..dh x ingat pun watak nya...

BIGFISH80
18-10-2011, 06:14 PM
Ada berlambak komik aku dulu... Juara wira, dewata raya & pendekar laut.... Tp aku rasa emak aku dah bakor dah... Cam ner nak online komik2 sebegini ya... Nak kena download ke camner.... X ada ke yg mcm streaming jer?

david.cronenberg
14-11-2011, 04:34 PM
salam pada suma.

albagold99
15-11-2011, 03:16 PM
skrg zmn ICT, org nk jimt n sng je, nk tgk dkt pc/lptop. org kta paperless mcm tula...klak satu msa nnti kt pn mcm komik, org suke pki msin n pc je nk krugkn tenaga kje mnusia yg rmai :D

kyouka
15-11-2011, 03:59 PM
sape2 nak miss ngan komik2 hongkong boleh la usha kat link sini

http://www.i-komik.com/

enjoy..

kaiba910
15-11-2011, 06:15 PM
Komik kesayangan aku mostly dari lukisan wan yat leung. Aku kurang suke yang lain2.

Komik hong kong yang jalan cite best dan aku dah khatam:
1) Pendekar Laut
2) Wira Tunggal

Skrg tgh cari:

1) Parang gila
2) TOrnado 13
3) Wira Tunggal Phoenix (dgr cite hope mati, sedih woo :(( )

diprivacy5275
15-11-2011, 07:08 PM
sape2 nak miss ngan komik2 hongkong boleh la usha kat link sini

http://www.i-komik.com/

enjoy..

takde yang pdf punye ke? aku nak download:D

evilgoodguy
15-11-2011, 07:25 PM
takde yang pdf punye ke? aku nak download:D

rerajin godek2 kat i-komik tu ....ada link untuk download

evilgoodguy
15-11-2011, 07:27 PM
ade sape2 tau x ...mane na bace komik DEWA SURIA bahasa Malaysia kt internet...? Dapat english pn k.

yg Tulisan Cina bnyk tapi ako x paham

gi layan dewa suria kat link tu bro

http://www.i-komik.com/dewa-suria/1

kyouka
16-11-2011, 12:46 AM
takde yang pdf punye ke? aku nak download:D

yg nie baco online sajo...
nak donlod pegi kat bhagian scanlator...