PDA

View Full Version : Kalau Owner Kereta Tukar Enjin, Boleh Lepas Tak PUSPAKOM?


TrafficRobbers
08-09-2011, 07:07 AM
salam semua,

katakan kita nak beli kereta second hand,tapi owner kereta tu tukar enjin kereta proton ke enjin mitsubishi

boleh lepas PUSPAKOM tak?

wak sepul
08-09-2011, 07:30 AM
no enjin mesti x sama dlm geran, tentu x lepas kot... hehehhe

mint
08-09-2011, 07:33 AM
salam semua,

katakan kita nak beli kereta second hand,tapi owner kereta tu tukar enjin kereta proton ke enjin mitsubishi

boleh lepas PUSPAKOM tak?



bole lepas bro..

aku pernah pakai wira 1.5 convert GSR(T) auto dulu jual ok aje..

ada 2 cara, sama ada owner dah endorse dulu sblm jual,

atau nak jual baru gi endorse kat puspakom..

tp pd aku baik suruh owner lama endorse dulu, senang ckit kerja ko bila nak tukar nama nanti.

dgn syarat tak melebihi 25% kuasa enjin asal..

maknanya, 1.3 boleh convert max 1.6

1.5 max convert 1.8

1.6 dan 1.8 max convert 2.0

klau tak pakai cable aje..hehehe..:D

Cynical_Cakcibor
08-09-2011, 07:34 AM
Suruh owner tu settle dulu ngan JPJ untuk tukar no engine dalam geran tu sebelum beli...

Cynical_Cakcibor
08-09-2011, 07:35 AM
bole lepas bro..

dgn syarat tak melebihi 25% kuasa enjin asal..

maknanya, 1.3 boleh convert max 1.6

1.5 max convert 1.8

1.6 dan 1.8 max convert 2.0

klau tak pakai cable aje..hehehe..:D

sekarang lebih 25% boleh lagi ke? kalo pakai cable brp? dulu rm 1k je :D

mint
08-09-2011, 07:38 AM
sekarang lebih 25% boleh lagi ke? kalo pakai cable brp? dulu rm 1k je :D

masih kekal lg law tu..

tp klau pakai cable, bergantung pada tahap convert enjin tu..

klau wira 1.3 masuk evo, mmg dekat rm2k juga..

member aku pernah buat, iswara 1.3 masuk vr4, pakai cable dkt rm 1.8k juga..hehe:D

Cynical_Cakcibor
08-09-2011, 07:41 AM
masih kekal lg law tu..

tp klau pakai cable, bergantung pada tahap convert enjin tu..

klau wira 1.3 masuk evo, mmg dekat rm2k juga..

member aku pernah buat, iswara 1.3 masuk vr4, pakai cable dkt rm 1.8k juga..hehe:D

oooo tak betui la rumours yang kata sekarang ni dah tak boleh 25% .. sebab baru2 ni kawan aku nk buat tapi dibagitau dah tak boleh...

xalimx
08-09-2011, 08:09 AM
roadtax semua kira kat cc enjin baru laa ya?

hemorrhage
08-09-2011, 08:52 AM
salam semua,

katakan kita nak beli kereta second hand,tapi owner kereta tu tukar enjin kereta proton ke enjin mitsubishi

boleh lepas PUSPAKOM tak?

bole sgt...
janji ikot prosedur n law yg ditetapkan...
tk pon bak kate bro mint...
bole gune kabel...
maen duit under table...

oooo tak betui la rumours yang kata sekarang ni dah tak boleh 25% .. sebab baru2 ni kawan aku nk buat tapi dibagitau dah tak boleh...

kalo ikot buku law jpj n puspakom...
mmg la tk bole...
tp mcm kate bro mint...
kalo ade kabel...
janji sggp bayo...
seme bole...
ngeeeeeeeeeee ~

roadtax semua kira kat cc enjin baru laa ya?

once dh endorsed...
ye bos...
seme kire kt cc baru...
cuz itu yg dh di register pada geran...

-RIZUAN-
08-09-2011, 08:58 AM
1.3-18...dh 5 thn pakai buta jer...:)):))

syahays
08-09-2011, 09:06 AM
masih kekal lg law tu..

tp klau pakai cable, bergantung pada tahap convert enjin tu..

klau wira 1.3 masuk evo, mmg dekat rm2k juga..

member aku pernah buat, iswara 1.3 masuk vr4, pakai cable dkt rm 1.8k juga..hehe:D

masih boleh ke pakai kabel ni??
aku penah dgr...kalu kita lepas ikot kabel..
bila ade operasi..sangkut gak..ye ke??
teringin gak masuk ebo kat satria 1.3 aku..:)paid...

kecepis...kecepis..kecepis...:))

hemorrhage
08-09-2011, 09:12 AM
masih boleh ke pakai kabel ni??
aku penah dgr...kalu kita lepas ikot kabel..
bila ade operasi..sangkut gak..ye ke??
teringin gak masuk ebo kat satria 1.3 aku..:)paid...

kecepis...kecepis..kecepis...:))

uihs...
kalo dh mcm tu...
bkn kabel namenye la...
mmg kompem tkleh pakai kabel camtu...
sepatutnya xde masalah walau operasi cane pon...

asby
08-09-2011, 09:21 AM
Bawa Surat Enjin baru yang disahkan oleh Pihak Kastam(kalau owner tu beli halfcut memang halfcut akan bagi surat beranaknya)ke JPJ untuk di Kawal Selia.Lebih Kurang 1 Minggu sebab surat tu akan diluluskan di Putrajaya.

Lepas Dapat surat Kawal Selia baru boleh bawa kereta ke PUSPAKOM.Kalau keta xde leaking dan mounting semua cantik pomen pasang tiada masalah senang sahaja LULUS.

Bila semua dah selesai.Kalau Keta beli cash geran ada kat owner nanti bawa Geran Asal bersama surat Kawal Selia,Surat Kelulusan Puspakom ke JPJ untuk proses pegawai dia tukar no enjin di geran.

Bawa semua dokume ke syarikat insurans untuk rekod o enjin baru.Selesai drive dengan Halalal Toyyiba :D:D:D

Yang Biasa Tukar Enjin
850>1000
1000>1.3
1.3>1.5
1.5>1.6/1.8
1.8>2.0


Yang TAK LULUS
850>1.3
1.3>1.8
1.5>2.0

mirah_delima
08-09-2011, 09:30 AM
buat selamba je,enjin power tapi jgn pakai body kit,pakai standart bodykit je..lepas punya

xalimx
08-09-2011, 09:55 AM
kalo 1.3 dah convert 1.5/1.6...

pastu next convert enjin 1.5->1.6/1.8 bole ke?? ke skali untuk lifetime?

mint
08-09-2011, 11:27 AM
kalo 1.3 dah convert 1.5/1.6...

pastu next convert enjin 1.5->1.6/1.8 bole ke?? ke skali untuk lifetime?


bole bro..janji ikut prosedur dia.. :)

mint
08-09-2011, 11:30 AM
masih boleh ke pakai kabel ni??
aku penah dgr...kalu kita lepas ikot kabel..
bila ade operasi..sangkut gak..ye ke??
teringin gak masuk ebo kat satria 1.3 aku..:)paid...

kecepis...kecepis..kecepis...:))

sebenarnya dia ikut kepala abg-abg berkaca mata tu..hehe

tp klau dah endorsed, insya-Allah takde apa..

seeloknya pakai aje bodykit standard..

klau nak sgt pakai muka evo mmg bole,

tp klau kantoi gerenti sangkut kena bawak puspakom walaupun enjin dah endorsed..:D

sbb abg-abg berkacamata ni anti dgn muka depan mitsu..hehe:):)

asby
08-09-2011, 11:40 AM
sebenarnya dia ikut kepala abg-abg berkaca mata tu..hehe

tp klau dah endorsed, insya-Allah takde apa..

seeloknya pakai aje bodykit standard..

klau nak sgt pakai muka evo mmg bole,

tp klau kantoi gerenti sangkut kena bawak puspakom walaupun enjin dah endorsed..:D

sbb abg-abg berkacamata ni anti dgn muka depan mitsu..hehe:):)

:)cgrock:)cgrock sebab bodypart ni mudah nampak lagi2 logo abg J anti keta proton logo Mitsubishi atau keta perodua logo Toyota.

nak pakai jugak tukar lepas endorse.

mint
08-09-2011, 11:42 AM
:)cgrock:)cgrock sebab bodypart ni mudah nampak lagi2 logo abg J anti keta proton logo Mitsubishi atau keta perodua logo Toyota.

nak pakai jugak tukar lepas endorse.

yup..tau takpe..hehehe:D:D

zulqarnain
08-09-2011, 11:46 AM
Yang TAK LULUS
850>1.3
1.3>1.8
1.5>2.0

boleh lulus kalau ade kabel kuat. biasanya pomen kereta tu sendiri dah ade kabel. aku tahu sbb aku follow member aku gi endorse kereta dia.

mint
08-09-2011, 12:16 PM
boleh lulus kalau ade kabel kuat. biasanya pomen kereta tu sendiri dah ade kabel. aku tahu sbb aku follow member aku gi endorse kereta dia.


betul bro..selalunya diorang pakai runner..

dan runner ni ada cable dia sendiri..:)

nurazar
05-05-2014, 02:19 AM
Bawa Surat Enjin baru yang disahkan oleh Pihak Kastam(kalau owner tu beli halfcut memang halfcut akan bagi surat beranaknya)ke JPJ untuk di Kawal Selia.Lebih Kurang 1 Minggu sebab surat tu akan diluluskan di Putrajaya.

Lepas Dapat surat Kawal Selia baru boleh bawa kereta ke PUSPAKOM.Kalau keta xde leaking dan mounting semua cantik pomen pasang tiada masalah senang sahaja LULUS.

Bila semua dah selesai.Kalau Keta beli cash geran ada kat owner nanti bawa Geran Asal bersama surat Kawal Selia,Surat Kelulusan Puspakom ke JPJ untuk proses pegawai dia tukar no enjin di geran.

Bawa semua dokume ke syarikat insurans untuk rekod o enjin baru.Selesai drive dengan Halalal Toyyiba :D:D:D

Yang Biasa Tukar Enjin
850>1000
1000>1.3
1.3>1.5
1.5>1.6/1.8
1.8>2.0


Yang TAK LULUS
850>1.3
1.3>1.8
1.5>2.0

Sy ada wira 1.8exi enjin dah teruk...
Boleh ke masuk 2.0 sekarang ni...sebab ada jugak dengar kata dah tak boleh...

asby
06-05-2014, 05:23 PM
Sy ada wira 1.8exi enjin dah teruk...
Boleh ke masuk 2.0 sekarang ni...sebab ada jugak dengar kata dah tak boleh...

asal 1.8 di geran boleh bos janji mounting jangan ada welding

ijam sailang
07-08-2014, 02:23 PM
saya ada beli kete yg dah siap tukar enjin... macam mana nak tau yg enjin tu dah endorse ke blom? mana la tau kan kot2 dealer kete tu tipu...

pokves
07-08-2014, 02:42 PM
minta tgok geran la
dah kena potong dgn pen merah @ belum

mnazri34
07-08-2014, 02:47 PM
saya ada beli kete yg dah siap tukar enjin... macam mana nak tau yg enjin tu dah endorse ke blom? mana la tau kan kot2 dealer kete tu tipu...

tengok kat geran..
ada nombor enjin tu..
check kat blok enjin..
kalo sama dgn nombor enjin dalam geran, kira dah endorse la tu..

ijam sailang
14-08-2014, 10:02 AM
tengok kat geran..
ada nombor enjin tu..
check kat blok enjin..
kalo sama dgn nombor enjin dalam geran, kira dah endorse la tu..

adesss... mmg xendorse lg la... ada cara x untuk endorse enjin tu? sebab semua dokumen xder ni...

super saiya
14-08-2014, 10:17 AM
Bawa Surat Enjin baru yang disahkan oleh Pihak Kastam(kalau owner tu beli halfcut memang halfcut akan bagi surat beranaknya)ke JPJ untuk di Kawal Selia.Lebih Kurang 1 Minggu sebab surat tu akan diluluskan di Putrajaya.

Lepas Dapat surat Kawal Selia baru boleh bawa kereta ke PUSPAKOM.Kalau keta xde leaking dan mounting semua cantik pomen pasang tiada masalah senang sahaja LULUS.

Bila semua dah selesai.Kalau Keta beli cash geran ada kat owner nanti bawa Geran Asal bersama surat Kawal Selia,Surat Kelulusan Puspakom ke JPJ untuk proses pegawai dia tukar no enjin di geran.

Bawa semua dokume ke syarikat insurans untuk rekod o enjin baru.Selesai drive dengan Halalal Toyyiba :D:D:D

Yang Biasa Tukar Enjin
850>1000
1000>1.3
1.3>1.5
1.5>1.6/1.8
1.8>2.0


Yang TAK LULUS
850>1.3
1.3>1.8
1.5>2.0

Kalo surat kastam hilang ada cara nak lepas puspakom tak?
(tukar da lama tapi baru nak bawa ke puspakom)

Tq

T.T
14-08-2014, 10:33 AM
asal 1.8 di geran boleh bos janji mounting jangan ada welding

salam..
skrg , kalau proton 1.8 tak bolih naik ke 2.0.

beruntung lah kalu jumpa kabel yang sudi mengendorsekan secara halal.

sekian.

toyota_estima
14-08-2014, 10:43 AM
Bole je pakai..mmber aku pakai saga vr4 ok je..