PDA

View Full Version : Ask/Help TIKUS - tolong aku menanganinye...mengganas dirumah aku


faris_sn
06-09-2011, 02:17 PM
Salam,

Ni aku nak mintak tolong sapa2 ada idea atau tips nak buat ni..

TIKUS...alkisahnya...belakang rumah aku tu aku tgk dah mcm rumah hantu...sembang ngan jiran berkurun ditinggal...memula pindah aku tgk hebat gak CIK TI aka REMY ni main gayut2 kat grill rumah tu... :-?

la ni dia semakin berani attack rumah aku...masa bulan puasa tu jenuh gak ler aku berperang tangkap dan usir menatang ni...pelbagai cara dengan serai semua aku buh...tp GAGAL...:((

SAPA BOLEH TOLONG....

amirza
06-09-2011, 02:19 PM
kalau rumah sebelah lapor pada pihak berkuasa tempatan

dimebag
06-09-2011, 02:20 PM
guna racun tikus

atlantis
06-09-2011, 02:21 PM
jual rumah tu

faris_sn
06-09-2011, 02:22 PM
kalau rumah sebelah lapor pada pihak berkuasa tempatan

aku ada report kat MBSA...tp dah 2 bln aku tgk mcm xde apa2 pun...

aku dah pasang perangkap...ternyata dia terlalu bijak nak masuk trap sangkar aku tu

faris_sn
06-09-2011, 02:23 PM
jual rumah tu

cehh...ada tak tips2 yg berguna nak kasi menatang ni takut masuk rumah aku lagiiii :mad:

astrowan
06-09-2011, 02:23 PM
mmgtak ada jawapan bagi saya huhuuhuhuh

rahl
06-09-2011, 02:23 PM
guna racun tikus

care yang paling bijak..
kt uma aku pon aku pkai racun tikus..

atlantis
06-09-2011, 02:24 PM
cehh...ada tak tips2 yg berguna nak kasi menatang ni takut masuk rumah aku lagiiii :mad:

jual rumah tu. bkn rumah ko :D

zerovirus
06-09-2011, 02:24 PM
bela la kucing hehe

Bro_Izantie
06-09-2011, 02:24 PM
tabur racun...kompom..

eday84
06-09-2011, 02:27 PM
kasi bom hehe

faris_sn
06-09-2011, 02:28 PM
care yang paling bijak..
kt uma aku pon aku pkai racun tikus..

x bahaya ker...nak letak kat mana...ni kang tikus mati bau bangkai umah aku lak

monst3r
06-09-2011, 02:28 PM
bela kucing solution terbaik..pastikan kucing kampung bukan kuciing parsi etc..kalo kucing lawo2 nih mmg deorg yg lari tgk tikus..

fakhrun
06-09-2011, 02:29 PM
guna racun tikus fumakilla...mmg terbaik la...dlu umah aku byk gak tikus sampai pening pala sbb bijak2 la...tahan perangkap sampai 3 tp 1 pon dia x masuk...last taruk itu racun...hari2 aku kena buang bangkai tikus selama 1 minggu sbb hari2 letak mesti habis dia makan...aku x igt nama racun tu tp mmg cap fumakilla.

danzaimar
06-09-2011, 02:29 PM
aku rasa tikus ni dh terlatih ni..sampai trap pun boleh elak...

gianttora
06-09-2011, 02:30 PM
Salam TT,

Aku dulu pun pernah menghadapi masalah yang sama. Tikus aka Mickey Mouse juga cencurut memang berleluasa kat rumah aku.Bayangkan sampai wayar speaker aku pun die gigit.Padahal baru je beli. Nasib baik tak sampai RM 20 :p

Makanan2 kering yang aku dan member serumah beli suma kena gantung kat tempat yang tinggi cam kat paku dinding atau kat kipas siling. Kalo tak memang free2 kena kenduri.

Baju baik2 ade 1 poket dah jadi 3 4 poket. Sabar aje la waktu tu.

Pasangla racun ke perangkap ke mmg takkan selesaikan masalah. Ape yang aku nampak TT kena kemaskan kawasan luar rumah dulu. Semak-samun kasi tebas. Kasi clear la senang cerita.

Tong sampah dalam rumah kena tutup elok2. Makanan yang tak habis tak bole tinggal kat sinki. Kena kasi clear cepat2.

Satu lagi yang paling penting kalo dalam rumah tu ade stor. Kasi seal cukup2 sampaikan tikus2 dan cencurut sume tu tak bole buat jadi kem kat situ ..

Itu saje la yg aku dapat bantu TT .. kalo ade yang teringat semula, aku inform balik ..

faris_sn
06-09-2011, 02:33 PM
Salam TT,

Aku dulu pun pernah menghadapi masalah yang sama. Tikus aka Mickey Mouse juga cencurut memang berleluasa kat rumah aku.Bayangkan sampai wayar speaker aku pun die gigit.Padahal baru je beli. Nasib baik tak sampai RM 20 :p

Makanan2 kering yang aku dan member serumah beli suma kena gantung kat tempat yang tinggi cam kat paku dinding atau kat kipas siling. Kalo tak memang free2 kena kenduri.

Baju baik2 ade 1 poket dah jadi 3 4 poket. Sabar aje la waktu tu.

Pasangla racun ke perangkap ke mmg takkan selesaikan masalah. Ape yang aku nampak TT kena kemaskan kawasan luar rumah dulu. Semak-samun kasi tebas. Kasi clear la senang cerita.

Tong sampah dalam rumah kena tutup elok2. Makanan yang tak habis tak bole tinggal kat sinki. Kena kasi clear cepat2.

Satu lagi yang paling penting kalo dalam rumah tu ade stor. Kasi seal cukup2 sampaikan tikus2 dan cencurut sume tu tak bole buat jadi kem kat situ ..

Itu saje la yg aku dapat bantu TT .. kalo ade yang teringat semula, aku inform balik ..

nice info…tp dari segi kebersihan tu every week aku bersenam cuci rumah, tebas menebas dan mcm2 lagik…tp ni specis revenge kuat broo…1st time aku berjaya halau & tangkap dia hantar geng lain dan dipercayai dlm rumah skrg ada sekor tak reti2 nak keluar…balik raya habis lobang aku tutup dia gigit maybe nak keluar cari makanan x dpt...x dpt mkn tp tak mati lak..pelik tul aku...

Keyrul37
06-09-2011, 02:37 PM
rentokil la...

araikun
06-09-2011, 02:38 PM
klu guna racun tikus nnt masalah bangkai tikus.
bau bangkai dye busuk beb
klu perangkap korng letak pe??
klu rumah aku guna kelapa kering je.

ExAvantz
06-09-2011, 02:39 PM
rumah lama kitorg dulu byk tikus... aku sampai terpaksa spray guna shelltox... :))

waktu tu ayah aku selalu ke oversea...

satu hari dia balik dia tgk tikus banyak...

seingat aku, dia baca fatihah, selawat 3x pastu cakap kat tikus2 yang ada tu
'jangan ganggu keluarga, harta benda & rumah kami lagi...'

esok, semua tikus2 tu lenyap, dah takde lagi sampailah kami berpindah ke rumah baru

teringat pesan ayah, makhluk perosak ni kita kena 'deal' dengan dia baik2... :D

wallahualam

gianttora
06-09-2011, 02:40 PM
nice info…tp dari segi kebersihan tu every week aku bersenam cuci rumah, tebas menebas dan mcm2 lagik…tp ni specis revenge kuat broo…1st time aku berjaya halau & tangkap dia hantar geng lain dan dipercayai dlm rumah skrg ada sekor tak reti2 nak keluar…balik raya habis lobang aku tutup dia gigit maybe nak keluar cari makanan x dpt...x dpt mkn tp tak mati lak..pelik tul aku...

aiseymen .. kalo bab2 main revenge susah sket la bro. maybe kena panggil pakar pest control. Dieorang sudah tentu mahir .. :)paid

sepatutnya lepas clearkan segala semak-samun dan kotor-kotor luar dan dalam rumah benda bole settle. cuma amik masa sket #:-S

azanney
06-09-2011, 02:40 PM
gunakan kaedah biologi...tt p bela ular pulak..

faris_sn
06-09-2011, 02:40 PM
klu guna racun tikus nnt masalah bangkai tikus.
bau bangkai dye busuk beb
klu perangkap korng letak pe??
klu rumah aku guna kelapa kering je.

tu sebab aku malas guna racun..kene mati terselit..parah...

michael scotfield
06-09-2011, 02:41 PM
bela kucing je

faris_sn
06-09-2011, 02:41 PM
rumah lama kitorg dulu byk tikus... aku sampai terpaksa spray guna shelltox... :))

waktu tu ayah aku selalu ke oversea...

satu hari dia balik dia tgk tikus banyak...

seingat aku, dia baca fatihah, selawat 3x pastu cakap kat tikus2 yang ada tu
'jangan ganggu keluarga, harta benda & rumah kami lagi...'

esok, semua tikus2 tu lenyap, dah takde lagi sampailah kami berpindah ke rumah baru

teringat pesan ayah, makhluk perosak ni kita kena 'deal' dengan dia baik2... :D

wallahualam

teknik ni aku guna dah...aku siap cakap elok2 lepas solat...tp maybe tak sampai lagi kut...

araikun
06-09-2011, 02:42 PM
tu sebab aku malas guna racun..kene mati terselit..parah...

klu mcm 2 ko guna la gam untuk tikus.
tp ati2 gam dye kuat gila.
ko cari papan yg berat letak kat laluan yg tikus selalu lalu.dh letak ko buang la jauh2 x pun hapuskn je

faris_sn
06-09-2011, 02:43 PM
bela kucing je

org umah alergic...

istaroo
06-09-2011, 02:44 PM
bela kucing tempatan...... 3 ekor jantan....settel masalah....kasi ajar berak kat bekas pasir.....jangan kasi makan fishkies...kasi makan lauk lebihan atau ikan.....kasi makan siang aje....malam jangan kasi makan....rumah aku pon banyak tikus....bila bela kucing....tikur semua pindah tempat lain....

marlen
06-09-2011, 02:46 PM
TT cuba beli kucai..letak kat tempat yg diaorg slalu msk tu..

tikus alah dgn kucai..kucai tu mcm racun bg diaorg...

cuba la..

marlen
06-09-2011, 02:47 PM
bela kucing tempatan...... 3 ekor jantan....settel masalah....kasi ajar berak kat bekas pasir.....jangan kasi makan fishkies...kasi makan lauk lebihan atau ikan.....kasi makan siang aje....malam jangan kasi makan....rumah aku pon banyak tikus....bila bela kucing....tikur semua pindah tempat lain....

patut kucing kat umah xselera tgk tikus ni..

mkn 3x sehari..dah kenyang rupanya..:)):))

awang millionaire
06-09-2011, 02:47 PM
guna petua orang tua-tua...niat dalam hati bukan benci kat tikus tapi benci perangainya...mintak dia cari tempat lain yg lebih sesuai...insya-4JJ1 dia akan lari...dgn syarat jgn isytihar perang atau kutuk dia...selamat mencuba...

zydy
06-09-2011, 02:50 PM
rumah saya pun ada tikus jgk,nak mngelak cari daun durian belanda,pastu letak dekat tempat2 laluan tikus,dan tempat tinggal tikus,saya dah letak,memang tikus tak akan lalu,sebab bau daun tu,memang menjadi....

faris_sn
06-09-2011, 02:57 PM
TT cuba beli kucai..letak kat tempat yg diaorg slalu msk tu..

tikus alah dgn kucai..kucai tu mcm racun bg diaorg...

cuba la..

menarik...tq...blh cubaaa

faris_sn
06-09-2011, 02:58 PM
rumah saya pun ada tikus jgk,nak mngelak cari daun durian belanda,pastu letak dekat tempat2 laluan tikus,dan tempat tinggal tikus,saya dah letak,memang tikus tak akan lalu,sebab bau daun tu,memang menjadi....

satu lagi petua yg menarik...akan sy cuba,,.

ExAvantz
06-09-2011, 03:00 PM
teknik ni aku guna dah...aku siap cakap elok2 lepas solat...tp maybe tak sampai lagi kut...

tikus kat umah ko x sekolah kot :))

LEMANtheMAN
06-09-2011, 03:01 PM
beli mercun..baling dalam rumah tikus tuh..pedajal die balik

gianttora
06-09-2011, 03:04 PM
klu mcm 2 ko guna la gam untuk tikus.
tp ati2 gam dye kuat gila.
ko cari papan yg berat letak kat laluan yg tikus selalu lalu.dh letak ko buang la jauh2 x pun hapuskn je

yang nih aku dah pernah try .. yang sangkut anak2 tikus je. berderet-deret melekat kat gam tu. tikus dewasa haram tak lekat.

birdiecrow
06-09-2011, 03:06 PM
salam TT, cuba guna alat ni yg guna elektromagnetik

makan masa mungkin 1 minggu segala tikus dan lain2
habis dalam rumah lari. :))

http://1.bp.blogspot.com/-tbQW4iWc0Pk/TaRTEhTZj6I/AAAAAAAAANA/tZ6UzmlNB3A/s1600/wwb_img286.jpg

AMICO66
06-09-2011, 03:07 PM
salam TT, cuba guna alat ni yg guna elektromagnetik

makan masa mungkin 1 minggu segala tikus dan lain2
habis dalam rumah lari. :))

http://1.bp.blogspot.com/-tbQW4iWc0Pk/TaRTEhTZj6I/AAAAAAAAANA/tZ6UzmlNB3A/s1600/wwb_img286.jpg


ko jual ke?:-?

Niyang
06-09-2011, 03:09 PM
tikus lawannyer kucing....

scryed
06-09-2011, 03:10 PM
aku pun ader masalah same gak ni...

tikus2 ni dah berkampung kat dlam almari pinggan mangkuk (bhg bawah) rumah aku...bile mlm je tikus2 ni akan keluar cari makanan kat dapur...sblum raya ari tu jenuh aku cuci dapur sbb banyak sgt taik tikus...solution aku

a. beli racun tikus tabur kat dapur)

b. pasang perangkap

c. tutup lubang tikus ngn papan kayu

korang rase mane lagi elok?

cbg5111
06-09-2011, 03:10 PM
ko perangkap pakai sangkar tikus umpanlah mkanan..YANG TERPENTING SEKALI SETIAP KALI KO DPT TIKUS KO KNE BASUH SANGKAR TU..N BUAT PERANGKAP SMULA...TIKUS SKRNG JGN MEMAIN SME SKOLAH TGGI2..CERDIK YANG AMAT..KLO KO SILAP PERANGKAP..PASTU DIE LARI..N NANTI DTG BLIK MMG PADAH MENANTI

scryed
06-09-2011, 03:11 PM
salam TT, cuba guna alat ni yg guna elektromagnetik

makan masa mungkin 1 minggu segala tikus dan lain2
habis dalam rumah lari. :))

http://1.bp.blogspot.com/-tbQW4iWc0Pk/TaRTEhTZj6I/AAAAAAAAANA/tZ6UzmlNB3A/s1600/wwb_img286.jpg

maner nak beli ni? ader jual kat tesco ke?

marlen
06-09-2011, 03:11 PM
guna petua orang tua-tua...niat dalam hati bukan benci kat tikus tapi benci perangainya...mintak dia cari tempat lain yg lebih sesuai...insya-4JJ1 dia akan lari...dgn syarat jgn isytihar perang atau kutuk dia...selamat mencuba...

haah ada kwn ckp cik ti ni pendendam..

jgn la sesekali kutuk dia..

scryed
06-09-2011, 03:12 PM
haah ada kwn ckp cik ti ni pendendam..

jgn la sesekali kutuk dia..

alamak aku slalu tendang almari (dlm ader tikus) sbb geram sgt...camne ek

gianttora
06-09-2011, 03:17 PM
alamak aku slalu tendang almari (dlm ader tikus) sbb geram sgt...camne ek

buat perjanjian damai ngan cik ti :p

AjuL
06-09-2011, 03:18 PM
tikus ni jenis berdendam...

koman
06-09-2011, 03:19 PM
aku pun ada masalah yg sama..tikus yg menyerang tempat aku semua educated..pasang perangkap dia takmau masuk..yg masuk anak2 buah jer..aku tengah pening nak tangkap ketua dia..ketua dia besor woo..seram aku..

abeInc
06-09-2011, 03:20 PM
guna racun tikus

kalau pakai racun tikus takut nnti tikus mati atas syiling..lagi parah nak mencari bangkai tikus tu dan bau nyerr yg wangi tu

koman
06-09-2011, 03:21 PM
tikus ni jenis berdendam...

ooo...patut la bila aku bunuh sekor..makin bertambah yg menyerang..kes balas dendam la nih..

locos
06-09-2011, 03:25 PM
aku rasa baik ko slow talk ngan dia..

ckp baik2..dia pun mahkluk tuhan sama mcm kita.

ckp la ko mintak maaf dan suh dia kuar dari rumah ko dengan aman.. sediakan makanan kat luar. Ada sisa makanan ko bg kat dia.. Rezeki ko pun bertambah nanti.

jomie
06-09-2011, 03:29 PM
Tabur serbuk lada hitam...serbuk yg buat masak daging masak blackpepper tu...gerenti settle problem..kos pun murah

scryed
06-09-2011, 03:32 PM
aku pun ader masalah same gak ni...

tikus2 ni dah berkampung kat dlam almari pinggan mangkuk (bhg bawah) rumah aku...bile mlm je tikus2 ni akan keluar cari makanan kat dapur...sblum raya ari tu jenuh aku cuci dapur sbb banyak sgt taik tikus...solution aku

a. beli racun tikus tabur kat dapur)

b. pasang perangkap

c. tutup lubang tikus ngn papan kayu

korang rase mane lagi elok?

sorry tt, aku pinjam thread ko jap

amirza
06-09-2011, 03:41 PM
aku ada report kat MBSA...tp dah 2 bln aku tgk mcm xde apa2 pun...

aku dah pasang perangkap...ternyata dia terlalu bijak nak masuk trap sangkar aku tu

kalau dah tak boleh adukan ke aduan rakyat confirm esoknya terus diambil tindakan

rizalstudio
06-09-2011, 04:17 PM
ikut pengalaman aku rumah aku beli 2nd kat uda ni mmg penuh dengan tikus dan lipas masa mula2 pindah..

lipas - aku beli cockroach bait... cukup 2 minggu sekor pun x nampak...
tikus - mmg jenuh tapi buat pengetahuan kau... maybe kau rasa tikus tu byk gila... actually yg merayau dlm rumah kau x banyak..
2. tak guna beli alat2 elektronik penghalau tikus.. diorang x takut..
3. tikus, aku perasan dia jenis yg ada perasaan sensetif dan penakut.. sebab..
aku punya la geram tikus2 kat umah aku ni.. aku beli pelekat tikus yg jual kat kedai 2ringgit.. RM2 sekeping.. belah dua boleh jadi dua pelekat.. jangan guna yg gam sebab bau dan tikus2 lebih kuat dr gam tu.. x lekat punya.. kalau pelekat tu gam dia mmg kaw2..
jadi aapa aku buat.. aku beli banyak2.. aku letak kat tempat laluannya.. cukup semalam dekat 4-5 ekor yg lekat.. aku beli lagi pelekat tu.. dekat seminggu keja aku duk usha perangkap gam tikus tu.. tapi ada kalanya aku biarkan tikus tu dekat sehari dua, tp kawasan tikus mati yg aku biarkan sampai dua hari tu xde lalat kalo x mesti cepat berulat..

jadi hasilnya, yang melekat tu biasa mak2 tikus, yg besar2, kalo ada adik2 beradik yg melekat, sure abang@akak@adir ipar tikus tu akan melekat sekali (maybe nk tolong adik beradik dia yg melekat tu.. last2 mati bersama2) kekadang satu keping tu melekat sampai 3 ekor sekali gus...
pada 2-3 malam.. tikus2 akan start mengganas.. maybe marah...
lepas diorang tengok satu2 sedara@keluarga mereka kecundang... diorang akan mula takut.. dan batch kedua xkan masuk rumah kau lagi..

ini adalah pengalamn sebenar aku bro.. bole cuba.. skrang ni.. walaupun aku xde kat rumah sebulan pun dah xde tikus nk sewa tapak kat rumah aku lagi.. maybe berita kekejaman aku terhadap tikus dah tersebar meluas kat kawasan rumah aku ni..

rizalstudio
06-09-2011, 04:30 PM
ooo...patut la bila aku bunuh sekor..makin bertambah yg menyerang..kes balas dendam la nih..

haa... tu silapnya.. bila kau mengalah diorang akan jadi berani.. diorang ambil pepatah 'bersatu kita teguh'...

tapi kalo hari2 ko bunuh berpuluh2 ekor.. diorang pun jadi takut.. LAWAN KITA LAWAN!

skYnEt-gEnIUs
06-09-2011, 04:34 PM
ikut pengalaman aku rumah aku beli 2nd kat uda ni mmg penuh dengan tikus dan lipas masa mula2 pindah..

lipas - aku beli cockroach bait... cukup 2 minggu sekor pun x nampak...
tikus - mmg jenuh tapi buat pengetahuan kau... maybe kau rasa tikus tu byk gila... actually yg merayau dlm rumah kau x banyak..
2. tak guna beli alat2 elektronik penghalau tikus.. diorang x takut..
3. tikus, aku perasan dia jenis yg ada perasaan sensetif dan penakut.. sebab..
aku punya la geram tikus2 kat umah aku ni.. aku beli pelekat tikus yg jual kat kedai 2ringgit.. RM2 sekeping.. belah dua boleh jadi dua pelekat.. jangan guna yg gam sebab bau dan tikus2 lebih kuat dr gam tu.. x lekat punya.. kalau pelekat tu gam dia mmg kaw2..
jadi aapa aku buat.. aku beli banyak2.. aku letak kat tempat laluannya.. cukup semalam dekat 4-5 ekor yg lekat.. aku beli lagi pelekat tu.. dekat seminggu keja aku duk usha perangkap gam tikus tu.. tapi ada kalanya aku biarkan tikus tu dekat sehari dua, tp kawasan tikus mati yg aku biarkan sampai dua hari tu xde lalat kalo x mesti cepat berulat..

jadi hasilnya, yang melekat tu biasa mak2 tikus, yg besar2, kalo ada adik2 beradik yg melekat, sure abang@akak@adir ipar tikus tu akan melekat sekali (maybe nk tolong adik beradik dia yg melekat tu.. last2 mati bersama2) kekadang satu keping tu melekat sampai 3 ekor sekali gus...
pada 2-3 malam.. tikus2 akan start mengganas.. maybe marah...
lepas diorang tengok satu2 sedara@keluarga mereka kecundang... diorang akan mula takut.. dan batch kedua xkan masuk rumah kau lagi..

ini adalah pengalamn sebenar aku bro.. bole cuba.. skrang ni.. walaupun aku xde kat rumah sebulan pun dah xde tikus nk sewa tapak kat rumah aku lagi.. maybe berita kekejaman aku terhadap tikus dah tersebar meluas kat kawasan rumah aku ni..

perghhhh,mmg kejam smpi gentar tikus nk bwat hal lg,haha...

dulu aku rajin gak perangkap tikus,aku guna gam tikus dlm tin tu..

aku cari papan playwood lbh kurang sekaki lebar n panjang,pastu tengah2 aku letak tulang ayam,tepi2 tulang tu aku tepek kan gam tu...

agak berhasil ugak la,dlm 1 mlm collection tikus aku tu blh kata 1 papan 6-7 ekor,mmg agak mujarab,kendian aku buang papan tu dan cari papan laen,biasenye aku letak kat dapor n dekat dgn tong sampah,tu kire highway diorg la tu......

noobiee83
06-09-2011, 04:41 PM
racun je letak kat makanan. dia makan n dia nanti sendiri mati. tapi kalau kucing tangkap n makan, then bagi kat anak dia, anak kucing pun bole mati.

aku perangkap tikus 3 kali baru dapat. trn n error pakai perangkap jaring besi. dia pandai cakap makanan tanpa gerakkan perangkap tu.

kalo ko rasa geram, pakai yg bagi putus kepala.haha

koman
06-09-2011, 04:44 PM
ikut pengalaman aku rumah aku beli 2nd kat uda ni mmg penuh dengan tikus dan lipas masa mula2 pindah..

lipas - aku beli cockroach bait... cukup 2 minggu sekor pun x nampak...
tikus - mmg jenuh tapi buat pengetahuan kau... maybe kau rasa tikus tu byk gila... actually yg merayau dlm rumah kau x banyak..
2. tak guna beli alat2 elektronik penghalau tikus.. diorang x takut..
3. tikus, aku perasan dia jenis yg ada perasaan sensetif dan penakut.. sebab..
aku punya la geram tikus2 kat umah aku ni.. aku beli pelekat tikus yg jual kat kedai 2ringgit.. RM2 sekeping.. belah dua boleh jadi dua pelekat.. jangan guna yg gam sebab bau dan tikus2 lebih kuat dr gam tu.. x lekat punya.. kalau pelekat tu gam dia mmg kaw2..
jadi aapa aku buat.. aku beli banyak2.. aku letak kat tempat laluannya.. cukup semalam dekat 4-5 ekor yg lekat.. aku beli lagi pelekat tu.. dekat seminggu keja aku duk usha perangkap gam tikus tu.. tapi ada kalanya aku biarkan tikus tu dekat sehari dua, tp kawasan tikus mati yg aku biarkan sampai dua hari tu xde lalat kalo x mesti cepat berulat..

jadi hasilnya, yang melekat tu biasa mak2 tikus, yg besar2, kalo ada adik2 beradik yg melekat, sure abang@akak@adir ipar tikus tu akan melekat sekali (maybe nk tolong adik beradik dia yg melekat tu.. last2 mati bersama2) kekadang satu keping tu melekat sampai 3 ekor sekali gus...
pada 2-3 malam.. tikus2 akan start mengganas.. maybe marah...
lepas diorang tengok satu2 sedara@keluarga mereka kecundang... diorang akan mula takut.. dan batch kedua xkan masuk rumah kau lagi..

ini adalah pengalamn sebenar aku bro.. bole cuba.. skrang ni.. walaupun aku xde kat rumah sebulan pun dah xde tikus nk sewa tapak kat rumah aku lagi.. maybe berita kekejaman aku terhadap tikus dah tersebar meluas kat kawasan rumah aku ni..

aku akan cuba cara ko..tension aku ngan tikus nih..dia dah musnahkan banyak harta benda aku..mlm nih aku nak pergi tesco beli pelekat banyak2..aku skrang target ketua dia..sebab aku rasa selagi ketua dia tak kena tangkap selagi tuh anak buah dia dok buat kacau..tension betul aku..

-RIZUAN-
06-09-2011, 04:51 PM
rasanyer kalau jenis2 tegar ni letak bapak rimau pun dia buat tak tau jer...silap2 kucing cabut dulu

roslanab
06-09-2011, 04:52 PM
aku pun ada masalah yg sama..tikus yg menyerang tempat aku semua educated..pasang perangkap dia takmau masuk..yg masuk anak2 buah jer..aku tengah pening nak tangkap ketua dia..ketua dia besor woo..seram aku..

Chief of the tikus pernah masuk dalam perangkap aku. tapi sekali dia langgar sangkar besi tu bengkok woo. last2 pintu sangkar tu dia dapat bukak dengan beberapa kali tolakan, dan dia pun lepas.

aku tengok memang seram huhuuu..

kuraku
06-09-2011, 04:57 PM
ko tanam pokok bunga matahari.

roslanab
06-09-2011, 04:59 PM
Ini aku copy paste dari blog salah seorang ahli CG jugak, aku copy paste bulat2 je:

So, kat sini, pak cik nak kongsikan pada korang cara bagaimana nak menghalau tikus yang kurang best ni :-

•Ambil 4 keping papan dari pokok buah zaitun, kalo tak de pokok buah zaitun, amik papan pokok yang lebih kurang dengan buah zaitun macam buah rambutan ke..
•Tuliskan ayat al Quran kat atas papan tu dan letak kat penjuru rumah.
•Tulis ayat al Quran tu lepas solat subuh hari Rabu… jangan sampai subuh habis da le
•Inilah ayat yang perlu ditulis..
BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM,WA QOOLAL LADZIINA KAFARUU LI RUSULIHIM LANUKHRI JANNAKUM MIN ARDLI_NAA AU LATA’UUDUNNAA FII MILLATINAA FA UUHIYA ILAIHIM ROBBUHUM LANUH LIKAN NAZH_ZHOLIMIIN (Qs.Ibrohim :13)” 3x.

tulis arab tau

Ini sumber blognya:
http://berkatrezeki.com/blog/2010/08/cara-mengusir-tikus/

redbelang
06-09-2011, 05:02 PM
saya pernah dengar tip yg menggunakan sangkar besi atau letak racun dlm makanan, Jika meletak makanan tuu, Sila sarungkan tangan anda ngan plastik @ sarung tangan plastik kerna mak CT nie deria bau nya memang power....

Uzyr R
06-09-2011, 05:04 PM
tt kena cari mana laluan tikus tu..
kalau boleh tutup, tutup la laluan tu supaya tikus2 lain tak bleh masuk..
yg dh ada kat dlm rumah tu umpan je guna gam tikus..dgn cara ni tikus tu akan terperangkap kat situ & boleh buang dlm tong sampah..kalau tergamak, bunuh je tikus tu dulu..
bagi tikus2 yg berkeliaran..halau dia biar masuk dlm bilik yg berpintu..
tutup pintu, lps tu tt boleh la cari sampai dpt tikus tu & belasah cukup2..hahaha..puas hati gak tu .. selamat mencuba ;)

khairuls
06-09-2011, 05:23 PM
ikut pengalaman aku rumah aku beli 2nd kat uda ni mmg penuh dengan tikus dan lipas masa mula2 pindah..

lipas - aku beli cockroach bait... cukup 2 minggu sekor pun x nampak...
tikus - mmg jenuh tapi buat pengetahuan kau... maybe kau rasa tikus tu byk gila... actually yg merayau dlm rumah kau x banyak..
2. tak guna beli alat2 elektronik penghalau tikus.. diorang x takut..
3. tikus, aku perasan dia jenis yg ada perasaan sensetif dan penakut.. sebab..
aku punya la geram tikus2 kat umah aku ni.. aku beli pelekat tikus yg jual kat kedai 2ringgit.. RM2 sekeping.. belah dua boleh jadi dua pelekat.. jangan guna yg gam sebab bau dan tikus2 lebih kuat dr gam tu.. x lekat punya.. kalau pelekat tu gam dia mmg kaw2..
jadi aapa aku buat.. aku beli banyak2.. aku letak kat tempat laluannya.. cukup semalam dekat 4-5 ekor yg lekat.. aku beli lagi pelekat tu.. dekat seminggu keja aku duk usha perangkap gam tikus tu.. tapi ada kalanya aku biarkan tikus tu dekat sehari dua, tp kawasan tikus mati yg aku biarkan sampai dua hari tu xde lalat kalo x mesti cepat berulat..

jadi hasilnya, yang melekat tu biasa mak2 tikus, yg besar2, kalo ada adik2 beradik yg melekat, sure abang@akak@adir ipar tikus tu akan melekat sekali (maybe nk tolong adik beradik dia yg melekat tu.. last2 mati bersama2) kekadang satu keping tu melekat sampai 3 ekor sekali gus...
pada 2-3 malam.. tikus2 akan start mengganas.. maybe marah...
lepas diorang tengok satu2 sedara@keluarga mereka kecundang... diorang akan mula takut.. dan batch kedua xkan masuk rumah kau lagi..

ini adalah pengalamn sebenar aku bro.. bole cuba.. skrang ni.. walaupun aku xde kat rumah sebulan pun dah xde tikus nk sewa tapak kat rumah aku lagi.. maybe berita kekejaman aku terhadap tikus dah tersebar meluas kat kawasan rumah aku ni..

berita kekejaman tersebar luas eh?? hahahah :)paid
memang betul pon, kalau buat tk tau memang menjadi2 tikus ni.... kalau bole rajin2 la sergah tempat2 persembunyian tikus2 ni, jgn bagi dia duduk senang lenang.... bila dah rasa tak aman pandai la dia carik tmpt lain :))

marlen
06-09-2011, 06:04 PM
alamak aku slalu tendang almari (dlm ader tikus) sbb geram sgt...camne ek

abis la nanti dia dtg dlm mimpi...:)):))

try la petua2 dlm ni..

tp kalau bleh jgn la yg seksa dia..

jenis dpt idup2 gi buang kat sungai ke apa..

kesian..

rizalstudio
06-09-2011, 08:21 PM
perghhhh,mmg kejam smpi gentar tikus nk bwat hal lg,haha...

dulu aku rajin gak perangkap tikus,aku guna gam tikus dlm tin tu..

aku cari papan playwood lbh kurang sekaki lebar n panjang,pastu tengah2 aku letak tulang ayam,tepi2 tulang tu aku tepek kan gam tu...

agak berhasil ugak la,dlm 1 mlm collection tikus aku tu blh kata 1 papan 6-7 ekor,mmg agak mujarab,kendian aku buang papan tu dan cari papan laen,biasenye aku letak kat dapor n dekat dgn tong sampah,tu kire highway diorg la tu......

perggh... sales kau lagi tinggi dari aku..
tp sayangnya.. prospek tikus2 aku ni da xde lagi.. xtau camna nak idupkan balik hobi pembunuh bersiri tu...

dan utk TT umah aku da xde tikus lagi, walau dulu aku pernah tension sampai sebulan carik jalan nak halau tikus2 ni...

rizalstudio
06-09-2011, 08:22 PM
aku akan cuba cara ko..tension aku ngan tikus nih..dia dah musnahkan banyak harta benda aku..mlm nih aku nak pergi tesco beli pelekat banyak2..aku skrang target ketua dia..sebab aku rasa selagi ketua dia tak kena tangkap selagi tuh anak buah dia dok buat kacau..tension betul aku..

sama la ngan aku.. habis barang2 umah aku dulu kena makan tikus.. lagi best bawah pintu bilik aku pun dia gigit nak kasi luaskan highway dia masuk bilik aku...

rizalstudio
06-09-2011, 08:25 PM
saya pernah dengar tip yg menggunakan sangkar besi atau letak racun dlm makanan, Jika meletak makanan tuu, Sila sarungkan tangan anda ngan plastik @ sarung tangan plastik kerna mak CT nie deria bau nya memang power....

xguna pakai sangkar besi ke hapa ke.. diorang leh bau.. kecuali sangkar tu betul2 baru keluar kedai..

aku pernah sekali testing pakai sangkar tu tapi x buh umpan.. alih2 esok pagi ada tikus gatal tangan usik trigger dlm sangkar tu..

aku buh sangkar ngan tikus tu kat depan rumah.. satu hari rumah aku penuh kucing hurung tikus tu.. tapi diorang x leh makan sebab tikus tu aku biar dlm sangkar. siap gaduh kucing2 tu nak rebut tikus tu..

lastly lepas 3 hari aku x bg makan.. aku buang jauh2... lebih 20 km aku buang dia..

tu la hasil kekejaman aku dulu..

rizalstudio
06-09-2011, 08:26 PM
berita kekejaman tersebar luas eh?? hahahah :)paid
memang betul pon, kalau buat tk tau memang menjadi2 tikus ni.... kalau bole rajin2 la sergah tempat2 persembunyian tikus2 ni, jgn bagi dia duduk senang lenang.... bila dah rasa tak aman pandai la dia carik tmpt lain :))

sebab tu aku kata diorang ni ada hati dan perasaan..

AMG
06-09-2011, 08:27 PM
bela kucing kampong je...kasi ajar buang air kat luar...jgn plak bela kucing parsi...mmg setel...biar cik miow 'slow talk' dgn cik ti...mmg bagus btol...hehe...:D:D:D

rizalstudio
06-09-2011, 08:27 PM
abis la nanti dia dtg dlm mimpi...:)):))

try la petua2 dlm ni..

tp kalau bleh jgn la yg seksa dia..

jenis dpt idup2 gi buang kat sungai ke apa..

kesian..

buang kat sungai tu kira seksa la..

aku paling kuat pun kasi dia puasa 3 hari kat depan rumah... lepas tu aku lepaskan dia.. jauh2.. kat tapak pelupusan sampah kat tampoi nun.. hahaha..

itulah nikmat berpuasa, di kurniakan syurga..

ckmuin86
06-09-2011, 08:40 PM
try la letak daun pandan kt tmpt tikus banyak tue

rafizal
06-09-2011, 08:42 PM
dudlu pun umah aku ada satu family tikus pindah..tp aku x penah serang bila dia lalu..kena kenal pasti laluan dia..pastu ko beli gam tikus..tepek kat laluan dia..ini cara lambat bro..kena sabar ckit..insyaalah..ok kot

pyeshinoda
06-09-2011, 09:10 PM
bela kucing kampung..tp xboleh slalu diberi mkn la sbb kucing ni gerenti akan memburu cik ti utk mengalas perut heheh..lg 1 kena rajin2 serbu tempat laluan atau sarang die yg kt dlm rumah tu..lama2 tikus2 tu keluar sendiri sbb die takut xslamat..:)

skYnEt-gEnIUs
06-09-2011, 09:11 PM
perggh... sales kau lagi tinggi dari aku..
tp sayangnya.. prospek tikus2 aku ni da xde lagi.. xtau camna nak idupkan balik hobi pembunuh bersiri tu...

dan utk TT umah aku da xde tikus lagi, walau dulu aku pernah tension sampai sebulan carik jalan nak halau tikus2 ni...

waaah bagus da clear umh xde tikus ko,tp umh aku mmg agak susah nk kasi clear smue,sbb umh 2 tingkat bawah batu atas papan,lg lak kawasan kampong mmg bnyk pot diorg blh jln....

skrg sminggu skali jer aku bwat aktiviti tu,tp kalo sminggu lbh aku terlupe buat,aku rasa mcm populasi tikus2 ni bertambah,bunyi diorg berlari2 mencicit2 makin bnyk jdnye,lg best kalo diorg buat keretapi,yg besar jln dulu pastu anak2 kecik2 4-5 ekor follow blkg,haha...

haha comel btol,kecik2 smue mcm hamsterrrr~~~

dulu bapa aku rajin la tarik tikus tu dari gam,tarik smpi tercabut bulu2 drpd badan tikus,geli nengoknye..
pastu letak dlm tin biskut dan lepaskan dlm hutan......

tp betol la org kata tikus tu berdendam,tikus tu ada bbrp ekor yg dtg balek ke umah aku,aku ade jumpe yg melekat kat gam aku tu sebelah badan bulu halus2 baru nk tumbuh yg dek dulu mangsa bapa aku tarik bdn dye drpd gam......

lps drpd tu la dapat je tikus drpd playwood gam tu,terus buang dgn playwood tu skali......

kuding
06-09-2011, 09:45 PM
bela la kucing hehe

Betul, bela kucing.. rumah mak aku dulu memang banyak tikus, serentak dia serang rumah aku, dalam 20 ekor. Dua tiga kali masa aku tidur, dia naik atas badan aku.. tahan perangkap tak guna.. racun pun susah, sbb nanti dia panas, dia akan cari air.. nanti mati dalam takungan air, susah kita..
Sekarang adik aku bela kucing, ada 4 ekor.. mula tu ada la dua tiga ekor bangkai tikus dalam rumah dek terkaman kucing tu, tapi sekarang aku ingat dah 3 tahun adik aku bela kuching, sekor tikus pun aku tak pernah nakmpak.. tikus dah takut nak datang umah aku... cuba kaedah ini dulu..

aygabg
06-09-2011, 09:55 PM
paling mujarab bela kucing kampung...pernah tengok kucing aku buru sekor tikus ni,dia siap tunggu depan lubang tikus kuar,bila tikus tu kuar dia terus terkam dan dilambungnya tikus tu terus tk bergerak tikus tu..hebat tul kuicing aku ni,sekali terkam terus mati,patut la tikus takut ngan kucing:D

roshaimi82
06-09-2011, 10:07 PM
tikus tikus ni sebenarnye terpengaruh dengan cerita Ratatouille... tikus jadi tukang masak tu... haha... sebab tu dia rajin kat dapur, belajar memasak.. hehe..

kizuro
06-09-2011, 10:39 PM
best pulak baca pasal tikus ni...macam thread pengalaman dgn tikus je da...
ade pulak sorg bro tu suruh tanam pokok bunge matahari...hahahaha...
Aku masa menyewa kat pasir gudang dulu pun ada je tikus datang nak menyerang...mmg tikus ni jenis dendam la...dah halau keluar pun rupenye datang balik bawak geng...jenuh nak menghalau balik...pernah aku tido digigitnye jari kaki aku..hampeh tol...skang da xde masalah da kot umah tu...itu pun setelah jenuh housemate aku dok halau2 pakai penyapu..

anbusan
06-09-2011, 10:45 PM
mmg penyelesaian terbaek kucing kampung neh hehe
ko bwk masuk semalam je terus sunyi sepi

ooz
06-09-2011, 10:55 PM
kucen skang pon tak gedebe macam dulu...
nampak tikus lagi beso dari dia pon takut...

haritu umah aku bersih dari tikus...
rupanya ada ular sawa batik kat siling umah yg mmg tikus suka nyorok kat area tu..
tp sejak JPA da tangkap, dia mengganas semula...
kuceng aku da tuo, jeling gitu ja..

try bela ular sawa beb....heheh..eksotik...

amins33
06-09-2011, 10:59 PM
bela kucing yang pandai dan rajin tangkap tikus...jgn bagi makan langsung kat kucing tu...soh die survive dgn menangkap tikus...

random1
06-09-2011, 11:03 PM
sedikit tips utk tangkap tikus,kalau tikus yg bijak umpan sangkar hendaklah guna ikan kering, mesti tikus tak terhaan godaan bau ikan kering lalu masuk kedlm sangkar ehehehe,teman dah try kat kg,seminggu clear semua tikus:D:D:D

hirman
06-09-2011, 11:05 PM
Bro try r beli alat nie Electrical Pest Repeller.
berkesan xtahu lak pulak

bintang4
06-09-2011, 11:06 PM
bela burung hantu TT..gerenti tikus2 kecut perut..
burung hantu pun nomel2 jer tgk..:D

http://farm3.static.flickr.com/2783/4312587028_39b5ddc334.jpg

mtyeh36
06-09-2011, 11:07 PM
bli racun tikus yg mahal bro..bru cpt mati..

kalau
06-09-2011, 11:14 PM
memang ngam la kalo bela kucen ni. tak pun pakai perangkap

tikus.

mr.gabanz
07-09-2011, 12:17 AM
beli la perangkap tikus..pastu letak kepala ikan goreng sebagai umpan..mesrt dapat punye..

goal_hunter
07-09-2011, 12:28 AM
beli la perangkap tikus..pastu letak kepala ikan goreng sebagai umpan..mesrt dapat punye..

guna ikan rebus...bagik yg fresh dari kedai...kalo nak best make sure area ko nak pasang perangkap tu, suci dari segala jenis makanan hatta sisa sekali pun...

DreamCatcher
07-09-2011, 12:34 AM
bela kucing kot. bela dalam 3-4 ekor.

mosat_network
07-09-2011, 12:36 AM
ala tangkap buat tertikus computer...

DreamCatcher
07-09-2011, 12:38 AM
den punya rumah takde tikus, tp kucing den dapat tangkap tikus yg lalu kat longkang2. dia tak makan tikus tu. Dia main lambung2 je sampai kena buang la tikus tu :D

liverpool
07-09-2011, 12:39 AM
Walau mcm mana cara nk tangkap atau halau,jgn sesekali bakar or rendam air panas hidup2,, meyiksa binatang,,sekadar peringatan

KROLBIZ
07-09-2011, 01:00 AM
Aku pon pernah guna teknik macam bro jugak. Sampai dalam seminggu licin dah takde tikus lagi dah. Cuma bezanya aku pakai gam dan boh kat kertas kotak sbg pelekat tikus.


ikut pengalaman aku rumah aku beli 2nd kat uda ni mmg penuh dengan tikus dan lipas masa mula2 pindah..

lipas - aku beli cockroach bait... cukup 2 minggu sekor pun x nampak...
tikus - mmg jenuh tapi buat pengetahuan kau... maybe kau rasa tikus tu byk gila... actually yg merayau dlm rumah kau x banyak..
2. tak guna beli alat2 elektronik penghalau tikus.. diorang x takut..
3. tikus, aku perasan dia jenis yg ada perasaan sensetif dan penakut.. sebab..
aku punya la geram tikus2 kat umah aku ni.. aku beli pelekat tikus yg jual kat kedai 2ringgit.. RM2 sekeping.. belah dua boleh jadi dua pelekat.. jangan guna yg gam sebab bau dan tikus2 lebih kuat dr gam tu.. x lekat punya.. kalau pelekat tu gam dia mmg kaw2..
jadi aapa aku buat.. aku beli banyak2.. aku letak kat tempat laluannya.. cukup semalam dekat 4-5 ekor yg lekat.. aku beli lagi pelekat tu.. dekat seminggu keja aku duk usha perangkap gam tikus tu.. tapi ada kalanya aku biarkan tikus tu dekat sehari dua, tp kawasan tikus mati yg aku biarkan sampai dua hari tu xde lalat kalo x mesti cepat berulat..

jadi hasilnya, yang melekat tu biasa mak2 tikus, yg besar2, kalo ada adik2 beradik yg melekat, sure abang@akak@adir ipar tikus tu akan melekat sekali (maybe nk tolong adik beradik dia yg melekat tu.. last2 mati bersama2) kekadang satu keping tu melekat sampai 3 ekor sekali gus...
pada 2-3 malam.. tikus2 akan start mengganas.. maybe marah...
lepas diorang tengok satu2 sedara@keluarga mereka kecundang... diorang akan mula takut.. dan batch kedua xkan masuk rumah kau lagi..

ini adalah pengalamn sebenar aku bro.. bole cuba.. skrang ni.. walaupun aku xde kat rumah sebulan pun dah xde tikus nk sewa tapak kat rumah aku lagi.. maybe berita kekejaman aku terhadap tikus dah tersebar meluas kat kawasan rumah aku ni..

fitxv
07-09-2011, 01:04 AM
mak aku buat mcmnie... dia letak makanan dalam satu periuk yang dah basi campur plak dengan telur ayam yang mentah...

tabur plak dengan racun tikus dlm tu... konfem dgn jaminan mak aku... pasti tikus2 itu tak berdaya lagi...


ko letak la periuk tu kat tmpat banyak tikus...
makanan yang terbuang biarla byk cket.. agak2 setengah periuk ke..
baru meleleh air liur tikus tu...

cobalah tt... pasti mantap..

zackhiro
07-09-2011, 01:15 AM
bagi roti pun boleh..gumpal roti tu sampai jadi macam bola.:D Tapi lepas tu jgn lupa letak dalam perangkap. Klu letak atas lantai je sia-sia je umah TT jadi stadium cik ti plak..:eek:

rizalstudio
07-09-2011, 01:29 AM
bro try r beli alat nie electrical pest repeller.
Berkesan xtahu lak pulak

tidak berkesan...

Aku pernah cuba tikus masuk bawah almari.. aku buh alat tu kat sblah almari.. aku tgk tikus2 tu buat derk je

rizalstudio
07-09-2011, 01:32 AM
Betul, bela kucing.. rumah mak aku dulu memang banyak tikus, serentak dia serang rumah aku, dalam 20 ekor. Dua tiga kali masa aku tidur, dia naik atas badan aku.. tahan perangkap tak guna.. racun pun susah, sbb nanti dia panas, dia akan cari air.. nanti mati dalam takungan air, susah kita..
Sekarang adik aku bela kucing, ada 4 ekor.. mula tu ada la dua tiga ekor bangkai tikus dalam rumah dek terkaman kucing tu, tapi sekarang aku ingat dah 3 tahun adik aku bela kuching, sekor tikus pun aku tak pernah nakmpak.. tikus dah takut nak datang umah aku... cuba kaedah ini dulu..

masalah kalau TT duk berdua atau kerja ke.. sapa nk tgk2kan kucing2 tu? xkan simpan dlm sangkar je? kalo lepaskan nanti dia berak plak dlm rumah..

masalah kedua pulak kekadang kucing tu biarkan bangkai tikus tu.. dah satu keja ko nk cari mana dtg bau bangkai dan bersihkan...

scryed
07-09-2011, 01:32 AM
ikut pengalaman aku rumah aku beli 2nd kat uda ni mmg penuh dengan tikus dan lipas masa mula2 pindah..

lipas - aku beli cockroach bait... cukup 2 minggu sekor pun x nampak...
tikus - mmg jenuh tapi buat pengetahuan kau... maybe kau rasa tikus tu byk gila... actually yg merayau dlm rumah kau x banyak..
2. tak guna beli alat2 elektronik penghalau tikus.. diorang x takut..
3. tikus, aku perasan dia jenis yg ada perasaan sensetif dan penakut.. sebab..
aku punya la geram tikus2 kat umah aku ni.. aku beli pelekat tikus yg jual kat kedai 2ringgit.. RM2 sekeping.. belah dua boleh jadi dua pelekat.. jangan guna yg gam sebab bau dan tikus2 lebih kuat dr gam tu.. x lekat punya.. kalau pelekat tu gam dia mmg kaw2..
jadi aapa aku buat.. aku beli banyak2.. aku letak kat tempat laluannya.. cukup semalam dekat 4-5 ekor yg lekat.. aku beli lagi pelekat tu.. dekat seminggu keja aku duk usha perangkap gam tikus tu.. tapi ada kalanya aku biarkan tikus tu dekat sehari dua, tp kawasan tikus mati yg aku biarkan sampai dua hari tu xde lalat kalo x mesti cepat berulat..

jadi hasilnya, yang melekat tu biasa mak2 tikus, yg besar2, kalo ada adik2 beradik yg melekat, sure abang@akak@adir ipar tikus tu akan melekat sekali (maybe nk tolong adik beradik dia yg melekat tu.. last2 mati bersama2) kekadang satu keping tu melekat sampai 3 ekor sekali gus...
pada 2-3 malam.. tikus2 akan start mengganas.. maybe marah...
lepas diorang tengok satu2 sedara@keluarga mereka kecundang... diorang akan mula takut.. dan batch kedua xkan masuk rumah kau lagi..

ini adalah pengalamn sebenar aku bro.. bole cuba.. skrang ni.. walaupun aku xde kat rumah sebulan pun dah xde tikus nk sewa tapak kat rumah aku lagi.. maybe berita kekejaman aku terhadap tikus dah tersebar meluas kat kawasan rumah aku ni..

wah post terbaik ni :)cgrock

esok nk pergi kedai 2 ringgit cari gam tikus...kalo x de kat kedai 2 ringgit nk beli kat mane ye?

rizalstudio
07-09-2011, 01:34 AM
waaah bagus da clear umh xde tikus ko,tp umh aku mmg agak susah nk kasi clear smue,sbb umh 2 tingkat bawah batu atas papan,lg lak kawasan kampong mmg bnyk pot diorg blh jln....

skrg sminggu skali jer aku bwat aktiviti tu,tp kalo sminggu lbh aku terlupe buat,aku rasa mcm populasi tikus2 ni bertambah,bunyi diorg berlari2 mencicit2 makin bnyk jdnye,lg best kalo diorg buat keretapi,yg besar jln dulu pastu anak2 kecik2 4-5 ekor follow blkg,haha...

haha comel btol,kecik2 smue mcm hamsterrrr~~~

dulu bapa aku rajin la tarik tikus tu dari gam,tarik smpi tercabut bulu2 drpd badan tikus,geli nengoknye..
pastu letak dlm tin biskut dan lepaskan dlm hutan......

tp betol la org kata tikus tu berdendam,tikus tu ada bbrp ekor yg dtg balek ke umah aku,aku ade jumpe yg melekat kat gam aku tu sebelah badan bulu halus2 baru nk tumbuh yg dek dulu mangsa bapa aku tarik bdn dye drpd gam......

lps drpd tu la dapat je tikus drpd playwood gam tu,terus buang dgn playwood tu skali......
ko dah siksa menatang tu sebab ko tarik kulit dan bulu dia... macam stail ayah aku.. aku lebih senang ko buang terus tikus tu ngan alas dia skali... alah gam tikus bukan mahal

scryed
07-09-2011, 01:36 AM
ko dah siksa menatang tu sebab ko tarik kulit dan bulu dia... macam stail ayah aku.. aku lebih senang ko buang terus tikus tu ngan alas dia skali... alah gam tikus bukan mahal

bro, kat tesco ader jual tak gam tikus tu?

feer6452
07-09-2011, 01:47 AM
lepaskan la kucing2 liar.. haha... biar kucing tu baham smua tikus tu...

rizalstudio
07-09-2011, 01:55 AM
bro, kat tesco ader jual tak gam tikus tu?

ntah... biasa kat kedai 2ringgit selalu ada.. kalo nk senang pakai yg cam ni lekat je terus buang..

http://www.world-trades.com/photo/699/7441/mouse-glue-trap-60.jpg

dah lekat xyah nk tarik tikus tu.. kotorkan tangan kau jer.. terus angkat ngan pad2 dia skali..

http://img.ehowcdn.com/article-page-main/ehow/images/a06/cj/e5/mice-glue-traps-800x800.jpg

biasa biarkan semalaman dua.. mana tau ada member2 lain yg konon nak bantu pun boleh terjerat sama... aku penah kena mak tikus melekat ngan anak2 dia 2-3 ekor melekat sekali..

tip: sebelum beli cek dulu jenis gam dia.. kalau dia jenis melekit2 sampai gam dia pun susah nk tanggal maka yg tu bagus punya.. sebab tikus2 ni kalo besor memang susah nk lekat kalo gam dia jenis macam gam selotape....

graynicolls
07-09-2011, 02:02 AM
aku pakai gam je.
tapi time nk buang tu aku jd kesian sbb tgk cara dia mati tu sadis.
kalau x mati kelaparan mesti mati lemas kena hujan.

scryed
07-09-2011, 02:08 AM
ntah... biasa kat kedai 2ringgit selalu ada.. kalo nk senang pakai yg cam ni lekat je terus buang..

http://www.world-trades.com/photo/699/7441/mouse-glue-trap-60.jpg

dah lekat xyah nk tarik tikus tu.. kotorkan tangan kau jer.. terus angkat ngan pad2 dia skali..

http://img.ehowcdn.com/article-page-main/ehow/images/a06/cj/e5/mice-glue-traps-800x800.jpg

biasa biarkan semalaman dua.. mana tau ada member2 lain yg konon nak bantu pun boleh terjerat sama... aku penah kena mak tikus melekat ngan anak2 dia 2-3 ekor melekat sekali..

tip: sebelum beli cek dulu jenis gam dia.. kalau dia jenis melekit2 sampai gam dia pun susah nk tanggal maka yg tu bagus punya.. sebab tikus2 ni kalo besor memang susah nk lekat kalo gam dia jenis macam gam selotape....

ok thanks...:)cgrock

am2020
07-09-2011, 02:16 AM
kt kdai rm 2 aku rase ade jual...kt rumah aku kucing dok memburu..bila dah mati kucing2 nie biarkn jer..dia x mkn..dia dok men2..aku bela dr anak..yg mak dia dok tgk,,yg dok kejar anak2 dia..tgh ligat katakan..pntg nmpk benda bergerak..semua nk diterkam

abangpower
07-09-2011, 02:27 AM
tt dah cuba pakai gam tikus? aku jenih x suka bunuh menatang, jadi aku beli & boh gam tu kat plywood & umpan ngan makanan.

isok pagi tengok2 ada 3-4 ekog melekat berdecit2 xleh lari mana, jadi aku ambik & buang depa ngan plywood2 skali kat lam hutan nun jauh disana.....hhahaha

feer6452
07-09-2011, 02:44 AM
tt dah cuba pakai gam tikus? aku jenih x suka bunuh menatang, jadi aku beli & boh gam tu kat plywood & umpan ngan makanan.

isok pagi tengok2 ada 3-4 ekog melekat berdecit2 xleh lari mana, jadi aku ambik & buang depa ngan plywood2 skali kat lam hutan nun jauh disana.....hhahaha

hahaha.. mcm terbaik je plan ni.. hihi.

markbomoh123
07-09-2011, 02:57 AM
nak senang try contact pest controller. Money back guarantee kalau tak menghalang....ha ha

PulunSakan
07-09-2011, 12:33 PM
kalaau bela kucing jgn pakai gam tikus, kalu pakai gam, jgn biar ada kucing dlm rumah tu, kesian tengok kucing tu plak yg melekat kat gam tu

FaridKing
07-09-2011, 12:42 PM
gam tikus paling mujarab..gam tu letak atas papan dan di umpan dengan ikan masin..memang banyak lah yang dapat nanti..

man82
07-09-2011, 12:50 PM
try bela ular..konfem bab makanan x yah pening psl makanan free..:D:D:D

hattabasir
07-09-2011, 05:41 PM
guna perangkap jenis sangkar besi tu...umpan guna kacang tanah, jahit(sambung) smpai jadik mcm bunjut anggur dan sangkut kat "trigger" dier...

murah dan berkesan gak

hafizol
08-09-2011, 09:10 AM
paling murah adalah letak daun durian belanda..... dia takut bau daun tue

blackiejazz
08-09-2011, 10:51 AM
Ni aku dh cuba tp nk tangkap TT kna bt mcm forumer2 yg lain bgi.....kalo dpt tangkap cik T tu idup2 spray badan dia dgn warna merah atau oren peh tu lepaskan.Garenti dia akan balik ke sarang dia & bila kekawan dia tgk cik T ni warna lain pasti kekawan dia lari & cik T sekor ni akan kejar.....last2 semua lari.

aspopo
08-09-2011, 04:06 PM
Nak pakai racun yg mcmne?

window
08-09-2011, 04:21 PM
try pkai pest control... aku rse leh bekesan..

nadyasweet
08-09-2011, 04:30 PM
try pakai kucing dlu..kucing yg garang, suke bergaduh cam dlm kl gangster tu

littlekeys
08-09-2011, 04:31 PM
aku nk bg adea ni..

ko beli paip pvc/kutip tepi jalan ke..dalam 5 kaki

pastu ko sumbat sebatang kayu yang agak sama panjang ngn paip pvc tue...senang nk tarik kuar nnti...

kayu tu..ko letak la gam tikus tu kat bhgn tengah..or hujung2...

letak makanan kit.

gantung kat grill / letak kat atas bumbung umah...

tikus suka tempat2 yang mcm tu...gelap lagi...best tu kalo masuk main roling2.....

damiya diana
08-09-2011, 05:19 PM
jgn marah or sbut pasal dia...cz kak ti ni dia pntang org sbut psal dia...lg2 ble mrah2...mau dia msuk ggit kaki tau....ckp cm ni...kak ti jgn kcau umh aku...g la msuk umh org lain...

Hairizal @ Jaigoku
09-09-2011, 01:22 AM
Ada banyak cara.. Cuba getah tikus yang melekat tu.. kalu pasang perangkap, letak umpan udang bakar.. Huhu menyelerakan tikus.. :)

redside07
09-09-2011, 01:35 AM
rumah aku pkai racun pasar malam tu je...mcm beras rupanya...cik ti makan dalam masa 5 minit akan gelupur mati...

the_one
10-09-2011, 06:47 AM
cik T kat umah ambo ada 2 jenis
sekor yang panjat2 tu. ambo pangil tikus ninja. Hebatnya memanjat, siap boleh lompat dari 1 kayu ke kayu yang lain lg. jauh pulak tu. Kucing tgok pon pening rasa. Kena bela clouded leopard baru sama handal kot

seko lagi jenis muncung panjang tu. Pangil tikus turi. Dia ni bila tengah malam, bisinggggg. Menyembang apa tatau la. crettt crett crettttt.. dah la bila lari tu ada bunyi. X paham ambo kaki dia ada loceng ke apa

bila malam2, combo kedua2 tikus, bunyi bising di dapur + cik turi menyembang, macam nak bakar je rumah sekali dengan cik T tu.

mr_x6006
10-09-2011, 08:07 AM
Pasang getah prangkap bro.. umah aku kat kg pkai cara ni jer.. setakat 1 ekor 1 mlm mmg rezeki arr.. haha..

mr_x6006
10-09-2011, 08:09 AM
try pakai kucing dlu..kucing yg garang, suke bergaduh cam dlm kl gangster tu

Kena bg nama kucing tu Ajai la...

fazarudin
10-09-2011, 08:17 AM
ni petua orang2 tua , tak tahu jadi ke tak sebab aku x penah try lagi

amik daun durian belanda dan letak dekat celah2 almari atau laluan masuk encik2 tikus tu..

http://1.bp.blogspot.com/_d39ecoYwScM/TUvaY1kMAmI/AAAAAAAADWU/E0CiU8qibOg/s400/IMG_4386.jpg

lot79
10-09-2011, 08:41 AM
pakai ajer kertas perangkap gam tu. kat pasaraya biasanya ada jual dalam rm2.50. kat rumah dulu siap bersukan cik tikus kat rumah. kat dapur...atas syiling rumah....kalah usain bolt.wayar -rayar abis dia gigit..pas letak kertas gam tikus tu... ari ari dapat tiga ekor ke dua ekor...pastu senyap terus...sampai lani....

lot79
10-09-2011, 08:46 AM
Ada banyak cara.. Cuba getah tikus yang melekat tu.. kalu pasang perangkap, letak umpan udang bakar.. Huhu menyelerakan tikus.. :)



silap - silap tt yang makan....masuk harian metrok....seorang lelaki/pompuan ditemui berbuih kerana keracunan racun tikus...hahahah:eek:
:eek:
:eek:

SF:Syukri
10-09-2011, 08:50 AM
ko cari ler kuku rimau...
bukan kata tikuih cer tikuih pun tak berani masuk
menatang paling haram dalam dunia ni pun tak berani masuk

ratusanRM
10-09-2011, 08:57 AM
Letak racun tikus je :D:D:D

fuyoh13
10-09-2011, 10:53 AM
bakar ja rumah..insyaALLAH selesai masalah tikus....

adoila
15-10-2012, 01:47 PM
Ni aku dh cuba tp nk tangkap TT kna bt mcm forumer2 yg lain bgi.....kalo dpt tangkap cik T tu idup2 spray badan dia dgn warna merah atau oren peh tu lepaskan.Garenti dia akan balik ke sarang dia & bila kekawan dia tgk cik T ni warna lain pasti kekawan dia lari & cik T sekor ni akan kejar.....last2 semua lari.

plan terbaik nih...memang akan di torai...:eek::eek::eek:

chaoi
15-10-2012, 01:54 PM
ade member ckp letak buah berembang kat tempat tikus banyak tu..
tak tau lg keberkesanannye sebab tak pernah try..umah takde tikus..TT try la..kalau berkesan update kat sini.. :)

epozer
15-10-2012, 02:00 PM
bela kucing...

pakcik cute
15-10-2012, 02:14 PM
Aisyah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda maksudnya: “Lima binatang fasiq yang dibunuh di tanah halal dan di tanah haram iaitu burung gagak, burung helang, kala jengking, tikus dan anjing gila @ galak.”

al-Bukhari dan Muslim

Huraian

Binatang-binatang yang disebutkan di dalam hadis di atas adalah binatang yang berbisa dan kotor. Burung helang dan gagak contohnya mempunyai kuku pencakar, paruh yang tajam dan makan secara menyambar. Islam menghalalkan kita membunuhnya kerana ia membawa kemudaratan dan bahaya kepada manusia. Ia juga tidak boleh dimakan kerana mengandungi bisa, bahaya dan kotor seperti tikus dan anjing gila yang boleh menyebabkan jangkitan penyakit yang membawa maut. Islam sesungguhnya berpendirian tegas tentang halal dan haram dalam pemakanan kerana makanan yang baik dan suci akan membentuk jiwa yang bersih dan mudah menerima hidayah daripada Allah SWT. Dalam amalan para sufi, penekanan terhadap kebersihan dan kesucian sesuatu makanan amatlah dijaga dan dititikberatkan supaya hati tidak dicemari daripada perkara-perkara yang syubhah dan haram yang akan menjauhkan diri seseorang daripada Allah. Hati yang rosak menyebabkan seseorang itu lalai daripada mengingati Allah SWT. Justeru pemakanan yang halal dan suci amat penting dalam kehidupan setiap Muslim.


:)....

adoila
15-10-2012, 02:28 PM
dah beli sangkar baru rm8 ngan gam tikus...nak malam nanti operasi death trap akan berlangsung...umpan nak try pakai isi kelapa bakar...

ada sekor dalam rumah ni yang pandai sikit...harap operasi berjaya...

chaoi
15-10-2012, 02:30 PM
gudluck TT!..semoga operasi berjaya!

mr.dede
15-10-2012, 02:31 PM
bakar ja rumah..insyaALLAH selesai masalah tikus....

bakar rumah,pastu tikus turut terbakar...tt pon buat rumah lain ye..tikus pon tiada
hebat:)paid

Niyang
15-10-2012, 02:34 PM
wat solat tolak bala.... x pun keliling umah letak gam....

CLIFF 'EM ALL
15-10-2012, 02:41 PM
cuba bwk berbincang dulu..suma bleh bincang cara baik...herher

CLIFF 'EM ALL
15-10-2012, 02:46 PM
jgn marah or sbut pasal dia...cz kak ti ni dia pntang org sbut psal dia...lg2 ble mrah2...mau dia msuk ggit kaki tau....ckp cm ni...kak ti jgn kcau umh aku...g la msuk umh org lain...

ni suma kurafat kak long.... ~X( :))

lady_nite06
15-10-2012, 03:07 PM
Aisyah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda maksudnya: “Lima binatang fasiq yang dibunuh di tanah halal dan di tanah haram iaitu burung gagak, burung helang, kala jengking, tikus dan anjing gila @ galak.”

al-Bukhari dan Muslim

Huraian

Binatang-binatang yang disebutkan di dalam hadis di atas adalah binatang yang berbisa dan kotor. Burung helang dan gagak contohnya mempunyai kuku pencakar, paruh yang tajam dan makan secara menyambar. Islam menghalalkan kita membunuhnya kerana ia membawa kemudaratan dan bahaya kepada manusia. Ia juga tidak boleh dimakan kerana mengandungi bisa, bahaya dan kotor seperti tikus dan anjing gila yang boleh menyebabkan jangkitan penyakit yang membawa maut. Islam sesungguhnya berpendirian tegas tentang halal dan haram dalam pemakanan kerana makanan yang baik dan suci akan membentuk jiwa yang bersih dan mudah menerima hidayah daripada Allah SWT. Dalam amalan para sufi, penekanan terhadap kebersihan dan kesucian sesuatu makanan amatlah dijaga dan dititikberatkan supaya hati tidak dicemari daripada perkara-perkara yang syubhah dan haram yang akan menjauhkan diri seseorang daripada Allah. Hati yang rosak menyebabkan seseorang itu lalai daripada mengingati Allah SWT. Justeru pemakanan yang halal dan suci amat penting dalam kehidupan setiap Muslim.


:)....

Kenapa lah Housemate aku buta IT.Berpangkat Haji.dia kata,bunuh tikus adalah salah.So,dia lepaskan tikus kat sebelah rumah.Jenuh aku pasang perangkap,tak pernah berkurangan tikus kat rumah aku.Kan elok dilemaskan sahaja.Dah la Sabah penuh dengan tikus.Tiap Kali nak masak,aku kena basuh 2 kali peralatan memasak.Riso aku kena kencing tikus

azrulazman
15-10-2012, 03:09 PM
area rumah aku pun byk tikus

mrlan09
15-10-2012, 03:14 PM
kat ganung sekor rm2,..hidup atau mati,..
kaunter kutipan
-pasar payang
-pasar cabang tiga
-padang negara dekat medan makan
cepat sebelum tawaran ditutup...

driftking
15-10-2012, 03:16 PM
bela kucing bro...tapi jangan kucing siam ke ape...spesis ni malas sket..kucing kampung tu....

Icam
17-10-2012, 09:05 AM
Aku buat camni... aku balik kampung pg cari kedai racun... pastu mintak racun cikT name dia "Matikus".

Dia mcm umpanlaa org letak kat ladang sawit tp aku letak kat umah....
alhamdulliah serangang tikus sudah terhenti seketika....

bila dia makan nanti dia akan cari air sbb haus kot...



caranya:-
umpan xleh letak byk2 nanti depa pandai xmau makan lg... bile letak sekali stop tgk hasil dia....