PDA

View Full Version : Amway (Malaysia) Sdn Bhd (22062-P) (AJL93010) - www.amway2u.com


Pages : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9

rumahemas4u
13-05-2012, 11:07 PM
malam ni aku dapat oder barang amway, lesethin e besar,daily besar, bedak allano dan loc, aku dah tak buat amway lagi, tapi customer yg guna barang amway tetap cari aku. ini lah kehebatan amway, bila suka barang amway org akan cari, tak payah susah ketuk pintu jual barang, sebab org dulu dah buat kerja tu, yg penting org tahu dulu aku pernah buat amway.....sehingga skg aku masih lagi berhubung dgn kwn2 amway untuk dapatkan barang, ada yg mudah mengapa cari yg susah. (http://tahfizaljauhar.MySpecialWebsite.com)

:)cgrock

moore426559
14-05-2012, 07:37 AM
MLM teknik tu sendiri yg ada masalah. Nape nak digunakan lagi. Orang singaporetak pandang pun MLM. Kat negara maju lagi la. Skang ni kat negara arab ada org start mlm dah, macam attack negara yg sedang nak naik. Tapi ramai yg tak setuju mlm ni. Takder dgr pun abu bakar, abdul rahman bin auf yg pandai meniaga tu buat mlm?
Mungkin kalau nabi hidup lagi, nabi pun haramkan mlm

moore426559
14-05-2012, 07:49 AM
Amway tu kompeni based at USA kan?

ejalmlk
14-05-2012, 11:26 AM
malam ni aku dapat oder barang amway, lesethin e besar,daily besar, bedak allano dan loc, aku dah tak buat amway lagi, tapi customer yg guna barang amway tetap cari aku. ini lah kehebatan amway, bila suka barang amway org akan cari, tak payah susah ketuk pintu jual barang, sebab org dulu dah buat kerja tu, yg penting org tahu dulu aku pernah buat amway.....sehingga skg aku masih lagi berhubung dgn kwn2 amway untuk dapatkan barang, ada yg mudah mengapa cari yg susah. (http://tahfizaljauhar.MySpecialWebsite.com)

:)cgrock

Tahniah tuan ! Perniagaan itu satu sunnah .. teruskan usaha murni untuk memajukan diri .

:)paid:)paid:)paid

Kepada sesiapa yangingin kan barangan AMWAY .. dan ingin mendengar potensi dalam AMWAY .. Insyallah boleh hubungi terus edjal 0166463158

spawn
14-05-2012, 12:09 PM
Tahniah tuan ! Perniagaan itu satu sunnah .. teruskan usaha murni untuk memajukan diri .

:)paid:)paid:)paid

Kepada sesiapa yangingin kan barangan AMWAY .. dan ingin mendengar potensi dalam AMWAY .. Insyallah boleh hubungi terus edjal 0166463158

salam bersalaman..

Tahniah juga dr saya, saudara edjal bila nak kongsi cara buat sale set bersalin tu... kot ada idea baru, boleh kita implementkan dlm bis ni...sama2 majukan bis..

His777ham
14-05-2012, 04:37 PM
saya nak beli barangan amway ..kalau jadi ahli boleh beli murah kan..TAPI saya x berminat menjual f2f..kalau saya nak jual secara online leh x??
ada sapa sapa leh bantu. TQ

spawn
15-05-2012, 12:26 AM
[QUOTE=His777ham;13226221]saya nak beli barangan amway ..kalau jadi ahli boleh beli murah kan..TAPI saya x berminat menjual f2f..kalau saya nak jual secara online leh x??
ada sapa sapa leh bantu. TQ[/QUOTe

salam bersalaman,

Garis panduannya, selagi tidak mengganggu rangkaian rakanniaga yang lain dibolehkan. Sebagaimana yang saya coretkan sebelum ini, kaedah pemasaran sangat luas.Anda boleh buat komuniti sendiri secara tertutup di facebook, iaitu dengan hanya add rakan2 yang dikenali.

Dalam hal ini anda perlu kreatif..

ejalmlk
15-05-2012, 03:03 AM
saya nak beli barangan amway ..kalau jadi ahli boleh beli murah kan..TAPI saya x berminat menjual f2f..kalau saya nak jual secara online leh x??
ada sapa sapa leh bantu. TQ


Insyallah jika tuan berkelapangan boleh hubungi edjal . Apa yang edjal boleh share edjal akan share ....


Allahamdullilah ... hari ini dapat lagi set bersalin dan Calsium Magnesium ! i can do it !

ejalmlk
18-05-2012, 09:13 PM
Sesiapa yang ingin membeli product Amway .. boleh hubungi edjal .. insyaallah edjal boleh bantu .. di Melaka pun boleh . KL selangor pun ok

0166463158 > edjal

Allahamdullilah , baru balik dari Melaka . Penat tapi berbaloi ... Selling is FUN !

skateedge
20-05-2012, 03:23 AM
MLM teknik tu sendiri yg ada masalah. Nape nak digunakan lagi. Orang singaporetak pandang pun MLM. Kat negara maju lagi la. Skang ni kat negara arab ada org start mlm dah, macam attack negara yg sedang nak naik. Tapi ramai yg tak setuju mlm ni. Takder dgr pun abu bakar, abdul rahman bin auf yg pandai meniaga tu buat mlm?
Mungkin kalau nabi hidup lagi, nabi pun haramkan mlm

yeke org singapore tak pandang? ehehehe...

ejalmlk
21-05-2012, 01:47 AM
kalau ada pesanan untuk barangan AMWAY just contact edjal ....

dapatkan ceramic knife .... memang Marvelous !

moore426559
21-05-2012, 01:18 PM
Bukak blog aidid muadid, bnyk explanation adil pasal mlm.

duskcircle
21-05-2012, 11:04 PM
Bukak blog aidid muadid, bnyk explanation adil pasal mlm.

Salam tuan, saya malas nk layan sebenarnya masalah ketidakfahaman org pasal bisnes mlm aka amway. Bisnes yg boleh melahirkan jutawan. Dlm islam takharamkan org jd jutawan. Bisnes pun halal. Tangmana yg haram. Tunjuk sat. Bagi ulama mana yg kata haram. Kalau org xbuat bisnes ni nak judge outside. Tolong hentikan. Mai kaji betul2. sat gi buat fitnah ja..,

Marketing plan dia ka haram? Produk dia ka haram? Syarikat mengamalkan riba ke? Tak amanah ke? Menipu ke?. Hmmm, saya dh baca blog aidid. Kesimpulannya jgn judge dr luar, please go inside. Kalau adza org kata x berjaya dgn bisnes ni, dia dh dpt ke apa yg dia dh berjaya? Kalau kita ada sikap malas, then judge bisnes ni susah, xyah wat apa2 bisnes,lps 1,1,lps tu kata x bagus la, susah la, baik je diam...., zaman nabi xde mlm, konsep perniagaan tu kena faham, ikut syara ke x.....,

Maaflah, just nak tegakkan kebenaran. Teruskan usaha menyebarkan kebaikan wahai pejuang2 amway, tingkatkan ilmu anda. Allah tahu apa yg mereka x tahu....:-).

jumpa anda dipuncak kejayaan.....

duskcircle
21-05-2012, 11:18 PM
Alahai, ramai lagi ke orang kita join MLM. Sedih betul la.kaum lain dah lama sedar.david teoh pun dulu mlm gak skang ni tukar ke bidang lain. Amway, cosway, hai o, zhulian, luxor semua sama je. Pernah apek yg dulu tokey stokis pun advise aku jgn join mlm. Lagi bes jual makanan kat pasar mlm, untung seratus peratus. Takde yuran keahlian lagi

Ni silap thread kot tuan ni, xpe la, penah ke Jumpa org jual kat pasar malam pastu xjual dah? Saya penah jumpa, xde plak dia ckp x bgus niaga pasar mlm ni, tp gi wat bisnes lain, then x condem bisnes pasar mlm, senang je, dulu cita2 nk jd doktor, pastu x blh jd doktor sbb spm x bagus, pastu niaga pasar mlm, then dia dpt income lg byk dr doktor, so dia gagal dlm hidup dia ke?

Sama juga, kalau masuk u, org lain x masuk u, kira org tu x berjaya dlm hidup ke?berjaya ke x, ikut usaha dan tawakal org dlm apa jua benda yg dia buat, kalau ada org buat dan berjaya maknanya bagus la usaha dia, kalau org tu buat, tp main2, pastu kata x berjaya, kena tgk la usaha dia mcmana....,

Ok bro..., ceriakan minda anda positifkannnya ye...,saya kesian kat anda sebenarnya...,

ejalmlk
22-05-2012, 02:02 AM
Assalamualaikum dan selamat pagi semua ... Cergas kan diri anda dengan badan yang sihat ...

Double x ( amway ) jalan penyelesaiannya insyallah .. Bagi kaum hawa .. Calsium Magnesium dan Bio C amat diperlukan setiap hari ..

Maka jika sesiapa yang berkehendakan product tersebut boleh hubungi edjal secara terus . Insyallah edjal akan berikan perkhidmatan yang terbaik

Salam Rejab . edjal 0166463158 ... Stay Health & wealthy ...

moore426559
22-05-2012, 10:46 AM
Salam tuan, saya malas nk layan sebenarnya masalah ketidakfahaman org pasal bisnes mlm aka amway. Bisnes yg boleh melahirkan jutawan. Dlm islam takharamkan org jd jutawan. Bisnes pun halal. Tangmana yg haram. Tunjuk sat. Bagi ulama mana yg kata haram. Kalau org xbuat bisnes ni nak judge outside. Tolong hentikan. Mai kaji betul2. sat gi buat fitnah ja..,

Marketing plan dia ka haram? Produk dia ka haram? Syarikat mengamalkan riba ke? Tak amanah ke? Menipu ke?. Hmmm, saya dh baca blog aidid. Kesimpulannya jgn judge dr luar, please go inside. Kalau adza org kata x berjaya dgn bisnes ni, dia dh dpt ke apa yg dia dh berjaya? Kalau kita ada sikap malas, then judge bisnes ni susah, xyah wat apa2 bisnes,lps 1,1,lps tu kata x bagus la, susah la, baik je diam...., zaman nabi xde mlm, konsep perniagaan tu kena faham, ikut syara ke x.....,

Maaflah, just nak tegakkan kebenaran. Teruskan usaha menyebarkan kebaikan wahai pejuang2 amway, tingkatkan ilmu anda. Allah tahu apa yg mereka x tahu....:-).

jumpa anda dipuncak kejayaan.....

Dia kata haram sebab penindasan, yg atas ambik untung atas angin dari downline. Kena faham, penindasan mmg wujud dalam mlm, sebab tu ada term upline dan downline. Penindasan seolah macam riba la. Lagi satu, duit keahlian dapat kat siapa?

moore426559
22-05-2012, 10:50 AM
Ni silap thread kot tuan ni, xpe la, penah ke Jumpa org jual kat pasar malam pastu xjual dah? Saya penah jumpa, xde plak dia ckp x bgus niaga pasar mlm ni, tp gi wat bisnes lain, then x condem bisnes pasar mlm, senang je, dulu cita2 nk jd doktor, pastu x blh jd doktor sbb spm x bagus, pastu niaga pasar mlm, then dia dpt income lg byk dr doktor, so dia gagal dlm hidup dia ke?

Sama juga, kalau masuk u, org lain x masuk u, kira org tu x berjaya dlm hidup ke?berjaya ke x, ikut usaha dan tawakal org dlm apa jua benda yg dia buat, kalau ada org buat dan berjaya maknanya bagus la usaha dia, kalau org tu buat, tp main2, pastu kata x berjaya, kena tgk la usaha dia mcmana....,

Ok bro..., ceriakan minda anda positifkannnya ye...,saya kesian kat anda sebenarnya...,

Bukan masalah berjaya atau gagal bro, tapi masalah penindasan. Cuba buka buku-buku marketing, ada ke suggest MLM as marketing plan? Banyak yg apprehensive when describing MLM. Kalau marketing plan yg proper, tak perlu MLM sebab MLM surpress downline.

moore426559
22-05-2012, 11:05 AM
Salam tuan, saya malas nk layan sebenarnya masalah ketidakfahaman org pasal bisnes mlm aka amway. Bisnes yg boleh melahirkan jutawan. Dlm islam takharamkan org jd jutawan. Bisnes pun halal. Tangmana yg haram. Tunjuk sat. Bagi ulama mana yg kata haram. Kalau org xbuat bisnes ni nak judge outside. Tolong hentikan. Mai kaji betul2. sat gi buat fitnah ja..,

Marketing plan dia ka haram? Produk dia ka haram? Syarikat mengamalkan riba ke? Tak amanah ke? Menipu ke?. Hmmm, saya dh baca blog aidid. Kesimpulannya jgn judge dr luar, please go inside. Kalau adza org kata x berjaya dgn bisnes ni, dia dh dpt ke apa yg dia dh berjaya? Kalau kita ada sikap malas, then judge bisnes ni susah, xyah wat apa2 bisnes,lps 1,1,lps tu kata x bagus la, susah la, baik je diam...., zaman nabi xde mlm, konsep perniagaan tu kena faham, ikut syara ke x.....,

Maaflah, just nak tegakkan kebenaran. Teruskan usaha menyebarkan kebaikan wahai pejuang2 amway, tingkatkan ilmu anda. Allah tahu apa yg mereka x tahu....:-).

jumpa anda dipuncak kejayaan.....

Kalo judge blog aidid secara neutral with good insight, betul apa yg dia kata tu

ejalmlk
23-05-2012, 02:59 PM
Allahamdullilah ... syukur hasil jualan hari ini RM 600 plus plus ..

Insyallah sesiapa yang nak membeli barangan Amway ... boleh hubungi edjal secara terus 0166463158

ejalmlk
25-05-2012, 10:39 PM
Jom oder amway ... Nutrilite Double X adalah terbaik untuk diri anda ...


Prevention is beter than cure

spawn
26-05-2012, 06:02 PM
salam bersalaman,

Alhamdulillah baru2 ni attend kursus getting customer buying.. disarankan agar rakan2niaga involve dalam kursus ni, sebab kursus ni terbahagi kepada 2 bahagian, 1. getting customer buying 2. sponsoring.

Banyak yang ditekankan especialy bab public relation, body language dan service after sale. Selepas kursus ni, masing2 dah tahu apa yang perlu dibuat. Seperti apa yang lecturer cakapkan, ramai yang gagal dalam bis ni apabila tak buat homework, sedangkan bis ni homebased business..harus dimulakan dirumah.

Jangan salahkan Amway bila tak boleh jual barang, barang mahal dan tak boleh buat income coz' u are not doing your 'homework' dan realitinya anda yang menggagalkan diri sendiri..sedangkan bis ini bersifat volunteer...Dapatkan maklumat atau informasi dari pihak yang arif, yang berjaya dan berpengalaman.

Sekarang ni sesudah attend course tu, yang lagi terang dan jelas, masing2 berusaha mendapatkan 100 customer.. kerana tak lama lagi kia akan melangkah tahun baru dlm kalendar Amway..

ejalmlk
26-05-2012, 07:40 PM
salam bersalaman,

Alhamdulillah baru2 ni attend kursus getting customer buying.. disarankan agar rakan2niaga involve dalam kursus ni, sebab kursus ni terbahagi kepada 2 bahagian, 1. getting customer buying 2. sponsoring.

Banyak yang ditekankan especialy bab public relation, body language dan service after sale. Selepas kursus ni, masing2 dah tahu apa yang perlu dibuat. Seperti apa yang lecturer cakapkan, ramai yang gagal dalam bis ni apabila tak buat homework, sedangkan bis ni homebased business..harus dimulakan dirumah.

Jangan salahkan Amway bila tak boleh jual barang, barang mahal dan tak boleh buat income coz' u are not doing your 'homework' dan realitinya anda yang menggagalkan diri sendiri..sedangkan bis ini bersifat volunteer...Dapatkan maklumat atau informasi dari pihak yang arif, yang berjaya dan berpengalaman.

Sekarang ni sesudah attend course tu, yang lagi terang dan jelas, masing2 berusaha mendapatkan 100 customer.. kerana tak lama lagi kia akan melangkah tahun baru dlm kalendar Amway..

Terbaik tuan satu perkongsian yang hebat .. Ini lah perkongsian yang positif dan membuat orang lain mendapat manfaat . Tahniah edjal ucapkan . Anda adalah leader yang terbaik . Crownship semakin hampir dengan tuan . Semoga Berjaya ! jumpa anda di Puncak kejayaan ! :)paid:)paid:)paid

rumahemas4u
26-05-2012, 08:12 PM
http://www.youtube.com/watch?v=5jenJXMyEOg

walau pun dah lama tinggal kan bisnes amway, dan pernah buat bisnes AMWAY selama 13 tahun, pernah capai 15% dalam perniagaan ini, sekarang pun masih guna barang AMWAY. ;)

:)cgrock

ejalmlk
27-05-2012, 12:34 AM
http://www.youtube.com/watch?v=5jenJXMyEOg

walau pun dah lama tinggal kan bisnes amway, dan pernah buat bisnes AMWAY selama 13 tahun, pernah capai 15% dalam perniagaan ini, sekarang pun masih guna barang AMWAY. ;)

:)cgrock

Terbaik .... Amway tidak pernah mengecewakan ...:)paid:)paid:)paid

ejalmlk
29-05-2012, 01:08 PM
Allahamdullilah dapat oder dari bandar baru bangi ....Insyallah petang atau malam nie p hantar -

Berita baik juga seluruh penduduk Kedah boleh buat oder dengan AIMAN AGent Sah Amway - 0172850458 AMway kedah .

Bagi sesiapa tinggal di Serdang Bangi dan shah Alam .. boleh hubungi edjal .

moore426559
30-05-2012, 11:13 AM
ada lagi yang tersangkut ngan amway ni. tokey amway dah untung juta-juta sehari atas angin. korang masih lagi camtu. amway ni kompeni amerika, amway bayar cukai kat govt US, US army pi tembak orang2 islam kat iraq ngan afghanistan. kalo ada pilihan, amik je la ubat dari kompeni bukan US.

ejalmlk
30-05-2012, 07:31 PM
Bagi yang ingin kan barangan AMWAY ... sila SMS atau call edjal ... Insyallah akan diberikan maklumat segera 0166463158

ejalmlk
02-06-2012, 09:43 PM
Allahamdullilah ... sesiapa yang ingin barangan AMWAY kawasan Bangi Serdang dan Shah alam ...esok edjal berada di kawasan tersebut .. boleh hubungi edjal 0166463158 :)

alpacint
05-06-2012, 02:34 AM
ada lagi yang tersangkut ngan amway ni. tokey amway dah untung juta-juta sehari atas angin. korang masih lagi camtu. amway ni kompeni amerika, amway bayar cukai kat govt US, US army pi tembak orang2 islam kat iraq ngan afghanistan. kalo ada pilihan, amik je la ubat dari kompeni bukan US.

Dah namanya tokey, memang la untung, amway kat malaysia ni pi bayar jugak cukai kat kerajaan malaysia, tu nak kira mcm mana? :p:p

alpacint
05-06-2012, 03:10 AM
Dia kata haram sebab penindasan, yg atas ambik untung atas angin dari downline. Kena faham, penindasan mmg wujud dalam mlm, sebab tu ada term upline dan downline. Penindasan seolah macam riba la. Lagi satu, duit keahlian dapat kat siapa?

Assalamualaikum... macam ni bro, kalau awak tak suka MLM, itu hak awak bro, aku ada tgk blog aidid tu, aku think positive apa yang dia bagitau dlm blog tu..

Yang kau ckp org atas amik untung atas angin dari downline tu aku kompius sikit, contoh mcm ni, aku jual deodorant dgn harga RM 22 pada customer aku, aku amik dari amway shoppe dgn harga RM 17, disitu aku ada untung runcit RM 5 masuk poket aku, bukan aku bagi kat upline aku pon, untung aku tu, ni aku taknak cite pasal bonus yang berbagai2 tu, aku cite pasal untung runcit je.. Bila aku jual 10 item deodorant tu, aku punya untung runcit RM 50. Untung aku tu bro, aku simpan sendiri, rolling modal beli barang amway lagi untuk meniaga.

Aku akan dapat bonus dari jualan aku, bila aku achieve paling minimum 3% dari target jualan, maximum 21%.. untung runcit tetap hak aku, kalau aku byk wat sale, boleh achieve 3% ada la bonus utk aku, pertama aku dapat untung runcit, kedua aku dpt bonus hasil dari usaha aku achieve target.. kalau aku tak dpt target pon takpe, aku still ada untung runcit bro.

Sekarang ni aku abaikan je bonus tu, pasal aku lagi bermint utk jual barang dan dpt untung runcit. Kita meniaga mesti mau untung.

Dulu sebelum aku join amway, aku wat part time jual penapis air coway, kalu byk wat sale ada la gaji aku, tapi ciput je aku dpt, membe aku ajak wat amway, pasal dia ckp kat amway pon ada jual penapis air, dan untung runcit pon besar, untuk penapis air amway jenama e-spring, untung runcit kat situ dekat RM 800, tetiap bulan aku leh jual 2-3 barang dah ok sgt dah, untung runcit je utk 3 barang dah RM 2400.. itu untung aku, persoalan balik pada kau, adakah aku mengkayakan upline aku? sedangkan untung runcit tu aku sendiri pegang.. Aku tak de pon nak carik downline, tanpa downline, inkam aku secara purata tetiap bulan menten RM 1000 ke RM 3000, so? ada jawapan? tlg reply text aku ni ye.. aku tunggu jawapan kau..

alpacint
05-06-2012, 03:20 AM
Alahai, ramai lagi ke orang kita join MLM. Sedih betul la.kaum lain dah lama sedar.david teoh pun dulu mlm gak skang ni tukar ke bidang lain. Amway, cosway, hai o, zhulian, luxor semua sama je. Pernah apek yg dulu tokey stokis pun advise aku jgn join mlm. Lagi bes jual makanan kat pasar mlm, untung seratus peratus. Takde yuran keahlian lagi

Meniaga mesti ada lesen kan? nak meniaga kat pasar malam pon kene amik lesen bro, yuran keahlian tu baya setaun sekali, sama mcm lesen meniaga, kalau ada register sykt pon, tiap taun kene baya lesen meniaga der..

Kita amik contoh kau la eh, kau cite jual makanan kat pasar malam, produk kau adalah makanan, btl ke untung kau 100%.. kalau hujan? tgh bln? camne? kastemer kurang, boleh untung ke?

Alahai.. Sedih btl la kan, org melayu ni mindset dia meniaga barang makan je ek? takde idea nak meniaga benda lain agaknya..

moore426559
06-06-2012, 12:17 AM
Meniaga mesti ada lesen kan? nak meniaga kat pasar malam pon kene amik lesen bro, yuran keahlian tu baya setaun sekali, sama mcm lesen meniaga, kalau ada register sykt pon, tiap taun kene baya lesen meniaga der..

Kita amik contoh kau la eh, kau cite jual makanan kat pasar malam, produk kau adalah makanan, btl ke untung kau 100%.. kalau hujan? tgh bln? camne? kastemer kurang, boleh untung ke?

Alahai.. Sedih btl la kan, org melayu ni mindset dia meniaga barang makan je ek? takde idea nak meniaga benda lain agaknya..

Ko ada belajar businnes tak? Cuba ko bukak dlm buku, apa kata prof about MLM. Mostly apprehensive towards MLM. Setakat tanya member je wat pe.

moore426559
06-06-2012, 12:33 AM
Assalamualaikum... macam ni bro, kalau awak tak suka MLM, itu hak awak bro, aku ada tgk blog aidid tu, aku think positive apa yang dia bagitau dlm blog tu..

Yang kau ckp org atas amik untung atas angin dari downline tu aku kompius sikit, contoh mcm ni, aku jual deodorant dgn harga RM 22 pada customer aku, aku amik dari amway shoppe dgn harga RM 17, disitu aku ada untung runcit RM 5 masuk poket aku, bukan aku bagi kat upline aku pon, untung aku tu, ni aku taknak cite pasal bonus yang berbagai2 tu, aku cite pasal untung runcit je.. Bila aku jual 10 item deodorant tu, aku punya untung runcit RM 50. Untung aku tu bro, aku simpan sendiri, rolling modal beli barang amway lagi untuk meniaga.

Aku akan dapat bonus dari jualan aku, bila aku achieve paling minimum 3% dari target jualan, maximum 21%.. untung runcit tetap hak aku, kalau aku byk wat sale, boleh achieve 3% ada la bonus utk aku, pertama aku dapat untung runcit, kedua aku dpt bonus hasil dari usaha aku achieve target.. kalau aku tak dpt target pon takpe, aku still ada untung runcit bro.

Sekarang ni aku abaikan je bonus tu, pasal aku lagi bermint utk jual barang dan dpt untung runcit. Kita meniaga mesti mau untung.

Dulu sebelum aku join amway, aku wat part time jual penapis air coway, kalu byk wat sale ada la gaji aku, tapi ciput je aku dpt, membe aku ajak wat amway, pasal dia ckp kat amway pon ada jual penapis air, dan untung runcit pon besar, untuk penapis air amway jenama e-spring, untung runcit kat situ dekat RM 800, tetiap bulan aku leh jual 2-3 barang dah ok sgt dah, untung runcit je utk 3 barang dah RM 2400.. itu untung aku, persoalan balik pada kau, adakah aku mengkayakan upline aku? sedangkan untung runcit tu aku sendiri pegang.. Aku tak de pon nak carik downline, tanpa downline, inkam aku secara purata tetiap bulan menten RM 1000 ke RM 3000, so? ada jawapan? tlg reply text aku ni ye.. aku tunggu jawapan kau..
Haha. Mula2 sekali, deodorant harga rm17.?nampak sgt harga yg mark up.gila ape.
Upline ko tetap untung sebab setiap belian ko, masuk rekod dan upline akan diberi insentif. Upline tak buat krja pun tapi dapat jugak habuan. Cuba ko bukak buku marketing, kat sana dah diexplainkan nape brg mlm mark up, they need tu sustain the income of upline via every sales product by the downline. Aku ckp ni ada dalam buku. Org upline goyang kaki je, ko tu ke hulu ke hilir buat sales. Untung sedikit sebanyak masuk poket dia gak. Camni la, ko pi tanya sedara mara ko yg ada mba, tanya dia apa kedudukam MLM dalam marketing.

moore426559
06-06-2012, 12:38 AM
Meniaga mesti ada lesen kan? nak meniaga kat pasar malam pon kene amik lesen bro, yuran keahlian tu baya setaun sekali, sama mcm lesen meniaga, kalau ada register sykt pon, tiap taun kene baya lesen meniaga der..

Kita amik contoh kau la eh, kau cite jual makanan kat pasar malam, produk kau adalah makanan, btl ke untung kau 100%.. kalau hujan? tgh bln? camne? kastemer kurang, boleh untung ke?

Alahai.. Sedih btl la kan, org melayu ni mindset dia meniaga barang makan je ek? takde idea nak meniaga benda lain agaknya..

Haha. Ni lg *******. Lesen meniaga duit dapat kat kerajaan untyk kegunaanrakyat. Duit yuran keahlian untuk kegunaan poket tokey amway kat amerika yg byr cukai kat hov us yg bunuh org islamcseluruh dunia

duskcircle
06-06-2012, 12:39 AM
Haha. Mula2 sekali, deodorant harga rm17.?nampak sgt harga yg mark up.gila ape.
Upline ko tetap untung sebab setiap belian ko, masuk rekod dan upline akan diberi insentif. Upline tak buat krja pun tapi dapat jugak habuan. Cuba ko bukak buku marketing, kat sana dah diexplainkan nape brg mlm mark up, they need tu sustain the income of upline via every sales product by the downline. Aku ckp ni ada dalam buku. Org upline goyang kaki je, ko tu ke hulu ke hilir buat sales. Untung sedikit sebanyak masuk poket dia gak. Camni la, ko pi tanya sedara mara ko yg ada mba, tanya dia apa kedudukam MLM dalam marketing.

saudara, apa niat saudara menulis dlm thread ni??

nak sebarkan kebenaran ke?? kalau nak sebarkan kebenaran, cuba masuk buat bisnes ni..., mcm kite citer pasal islam..., then if u want to know the beauty of islam, then u must read the inside of islam.., quran sunah..,

dlm bisnes amway ni, u kena tau dari dalam..., luaran mcm2...,

cth mcm amerika sebut islam is terrorist..., then org non muslim wat kajian. then diorg find out islam not terrorist...,

so, kalau nak tahu kebenaran bisnes amway..., jom jumpa.., face to face..., nak?? saya tunggu anda reply sayanye mesej...,

insyallah...Allah akan buka kan kebenaran kerana kebenaran dtgnya dr Allah..,

Terima kasih:)

moore426559
06-06-2012, 12:47 AM
Dah namanya tokey, memang la untung, amway kat malaysia ni pi bayar jugak cukai kat kerajaan malaysia, tu nak kira mcm mana? :p:p

Tapi still contribute kat amerika. Cukai amerika founder amway bayar. Ko yang sama3 contribute cukai amerika

moore426559
06-06-2012, 12:54 AM
saudara, apa niat saudara menulis dlm thread ni??

nak sebarkan kebenaran ke?? kalau nak sebarkan kebenaran, cuba masuk buat bisnes ni..., mcm kite citer pasal islam..., then if u want to know the beauty of islam, then u must read the inside of islam.., quran sunah..,

dlm bisnes amway ni, u kena tau dari dalam..., luaran mcm2...,

cth mcm amerika sebut islam is terrorist..., then org non muslim wat kajian. then diorg find out islam not terrorist...,

so, kalau nak tahu kebenaran bisnes amway..., jom jumpa.., face to face..., nak?? saya tunggu anda reply sayanye mesej...,

insyallah...Allah akan buka kan kebenaran kerana kebenaran dtgnya dr Allah..,

Terima kasih:)

Nak jumpa? No problem.Dtg la kat kelantan, call aku.
Lg satu, ko tu jual product amerika, pastu kutuk amerika, pastu ko sedar tak ko beli brg amway, turut sama sumbang kat us secara x langsung.

moore426559
06-06-2012, 12:56 AM
saudara, apa niat saudara menulis dlm thread ni??

nak sebarkan kebenaran ke?? kalau nak sebarkan kebenaran, cuba masuk buat bisnes ni..., mcm kite citer pasal islam..., then if u want to know the beauty of islam, then u must read the inside of islam.., quran sunah..,

dlm bisnes amway ni, u kena tau dari dalam..., luaran mcm2...,

cth mcm amerika sebut islam is terrorist..., then org non muslim wat kajian. then diorg find out islam not terrorist...,

so, kalau nak tahu kebenaran bisnes amway..., jom jumpa.., face to face..., nak?? saya tunggu anda reply sayanye mesej...,

insyallah...Allah akan buka kan kebenaran kerana kebenaran dtgnya dr Allah..,

Terima kasih:)

Ko tau tak pengasas amway, jay van andel tu penyokong fanatik george bush. Dia bg 2 juta setahun kat kerajaan bush. Pk beb

moore426559
06-06-2012, 01:11 AM
Salam tuan, saya malas nk layan sebenarnya masalah ketidakfahaman org pasal bisnes mlm aka amway. Bisnes yg boleh melahirkan jutawan. Dlm islam takharamkan org jd jutawan. Bisnes pun halal. Tangmana yg haram. Tunjuk sat. Bagi ulama mana yg kata haram. Kalau org xbuat bisnes ni nak judge outside. Tolong hentikan. Mai kaji betul2. sat gi buat fitnah ja..,

Marketing plan dia ka haram? Produk dia ka haram? Syarikat mengamalkan riba ke? Tak amanah ke? Menipu ke?. Hmmm, saya dh baca blog aidid. Kesimpulannya jgn judge dr luar, please go inside. Kalau adza org kata x berjaya dgn bisnes ni, dia dh dpt ke apa yg dia dh berjaya? Kalau kita ada sikap malas, then judge bisnes ni susah, xyah wat apa2 bisnes,lps 1,1,lps tu kata x bagus la, susah la, baik je diam...., zaman nabi xde mlm, konsep perniagaan tu kena faham, ikut syara ke x.....,

Maaflah, just nak tegakkan kebenaran. Teruskan usaha menyebarkan kebaikan wahai pejuang2 amway, tingkatkan ilmu anda. Allah tahu apa yg mereka x tahu....:-).

jumpa anda dipuncak kejayaan.....

Nak tingkatkan ilmu, meh baca buku marketing. Xpun pi amik mba, bila dah lulus, kita sembang.

alpacint
06-06-2012, 02:46 AM
Ko ada belajar businnes tak? Cuba ko bukak dlm buku, apa kata prof about MLM. Mostly apprehensive towards MLM. Setakat tanya member je wat pe.

Prof yang dlm buku tu ada bukak bisnes ke? :-?

alpacint
06-06-2012, 02:48 AM
Haha. Mula2 sekali, deodorant harga rm17.?nampak sgt harga yg mark up.gila ape.
Upline ko tetap untung sebab setiap belian ko, masuk rekod dan upline akan diberi insentif. Upline tak buat krja pun tapi dapat jugak habuan. Cuba ko bukak buku marketing, kat sana dah diexplainkan nape brg mlm mark up, they need tu sustain the income of upline via every sales product by the downline. Aku ckp ni ada dalam buku. Org upline goyang kaki je, ko tu ke hulu ke hilir buat sales. Untung sedikit sebanyak masuk poket dia gak. Camni la, ko pi tanya sedara mara ko yg ada mba, tanya dia apa kedudukam MLM dalam marketing.

Kau punya cakap mmg btl ada dlm buku, tapi bro, aku gi wat sale, untung runcit dapat kat aku, aku tak peduli upline aku dpt percent ke hape, yg pentingnya aku dpt untung dari hasil jualan aku

alpacint
06-06-2012, 02:52 AM
Tapi still contribute kat amerika. Cukai amerika founder amway bayar. Ko yang sama3 contribute cukai amerika

Dulu sebelum aku join amway, aku wat part time jual penapis air coway, kalu byk wat sale ada la gaji aku, tapi ciput je aku dpt, membe aku ajak wat amway, pasal dia ckp kat amway pon ada jual penapis air, dan untung runcit pon besar, untuk penapis air amway jenama e-spring, untung runcit kat situ dekat RM 800, tetiap bulan aku leh jual 2-3 barang dah ok sgt dah, untung runcit je utk 3 barang dah RM 2400.. itu untung aku, persoalan balik pada kau, adakah aku mengkayakan upline aku? sedangkan untung runcit tu aku sendiri pegang.. Aku tak de pon nak carik downline, tanpa downline, inkam aku secara purata tetiap bulan menten RM 1000 ke RM 3000, so? ada jawapan? tlg reply text aku ni ye.. aku tunggu jawapan kau..

Cukai yang Amway bayar pada kerajaan Malaysia, kemana duit tu pergi? Pegi pada rakyat Malaysia jugak beb..

Yang aku mark warna merah tu, kau tak jawab lagi..

alpacint
06-06-2012, 03:10 AM
Nak jumpa? No problem.Dtg la kat kelantan, call aku.
Lg satu, ko tu jual product amerika, pastu kutuk amerika, pastu ko sedar tak ko beli brg amway, turut sama sumbang kat us secara x langsung.

Sepanjang hidup kau pernah tak kau tak minum air coca-cola, kau tak makan produk KFC, kau tak makan product Mc-D, kau tak pakai seluar jeans? Kalu tak pernah mmg terbaik la, mmg kau tak makan, minum dan guna barang yang berasal dari amerika.. Kalau pernah, maknanya kau pun sama jugak menyumbang secara tak langsung...

alpacint
06-06-2012, 03:33 AM
Ko tau tak pengasas amway, jay van andel tu penyokong fanatik george bush. Dia bg 2 juta setahun kat kerajaan bush. Pk beb

Bukan masalah pengedar Amway kat Malaysia van andel bagi 2 juta kat george bush, itu masalah negara diaorg dia punya pasal.. Apa yang pengedar Amway pk utk wat sale, jana pendapatan, untuk menyara keluarga, kau ckp pong pang pong pang kat sini, kau takde bagi solution pon beb, cuma tau menuding jari ajer, itu tak betul, ini tak betul, kau rasa kau betul sgt ke? pasal kau ada MBA, sume yg kau ckp tu ada dlm buku buat kau rasa hebat? buat kau rasa betul?

Apa beza teori dgn praktikal bro? kau blaja tinggi kan? kau pk sendiri la..

Apa yang aku cite sume ni berdasarkan pengalaman aku meniaga, wat marketing, wat sale, aku akui, aku tak blaja tinggi, tapi aku byk belaja dari pengalaman aku, jatuh bangun dlm bisnes buku takde ajar bro, kene dengki dgn orang lain, bisnes kene block dgn org lain, dlm buku takde ajar, kau tanya la professor kau mcm mana nak buat bila org guna ilmu hitam ganggu bisnes kita.. itu barang dlm buku takda aja beb.

Kau masuk dlm thread Amway ni kau terus hentam je org kat sini, mana kau punya adab? cite pasal amerika bunuh org islam bagai, tapi adab diri tu kau tak jaga beb, islam apa kau ni?

Masuk sini terus mendabik dada, soh org amik MBA dulu baru sembang dgn kau, layak ke kau nak sembang dgn kitaorg kat sini? dah brapa tahun dah kau meniaga? dah brapa byk kau untung dari perniagaan kau? setakat tau ckp je bro, lu tak layak nak sembang dgn kitaorg kat sini..

Biarlah kau nak anggap apa pon pada kitaorg, kami takde masalah, pasal kami ada keluarga yang perlu kami semua tanggung, dgn meniaga barang Amway, sikit sebanyak dpt meringankan beban keluarga kami semua bro.. Sekurang2nya kami tak pergi mintak sedekah untuk dapatkan duit..

Kalau kita membantu insan untuk menikmati kehidupan yang lebih baik, allah akan tunjuk jalan untuk kita mendapat rezeki, Wassalam..

moore426559
06-06-2012, 08:20 AM
Cukai yang Amway bayar pada kerajaan Malaysia, kemana duit tu pergi? Pegi pada rakyat Malaysia jugak beb..

Yang aku mark warna merah tu, kau tak jawab lagi..

Upline ko still dapat dari apa yg ko beli dari amway. Upline ko mmg tak dapat pape dari yg kojual tp dapat percentage dari yg ko beli. Ko tanya la upline ko. Nama pun mlm. Sbb tu brg dia mahal.

neo_laguna
06-06-2012, 09:05 AM
Kau punya cakap mmg btl ada dlm buku, tapi bro, aku gi wat sale, untung runcit dapat kat aku, aku tak peduli upline aku dpt percent ke hape, yg pentingnya aku dpt untung dari hasil jualan aku


kat aku tak salah niage camni...lg pon ape plak salahnye upline tu dpt hasil dr jualan kite...sbb ape?...at least die bukak peluang bisnes pade org baru untk generate income...die bg pancing...dr pancing tu la kite kail...klu dpt ikan banyak ape salahnye bg sket patin tu kat org yg bg kite pancing...aku bkn org amway tp aku pernah pegi meeting group cine amway tmn maluri...tak mcm mlm lain jauh menyimpang n more to head hunting...:(scam ....mlm ni ade rotation bro...that's fact...no doubt....org bg kite peluang...kite meniage...kite bg peluang plak kat org lain...so on..itu lah cycle die...:)

alpacint
06-06-2012, 09:18 AM
Upline ko still dapat dari apa yg ko beli dari amway. Upline ko mmg tak dapat pape dari yg kojual tp dapat percentage dari yg ko beli. Ko tanya la upline ko. Nama pun mlm. Sbb tu brg dia mahal.

Bro, mmg dia dpt persen, aku tak nafikan, tapi ada syarat dia, kalau point value upline aku tak cukup, dia tak layak dpt persen bro.

Sebab tu, kalau kau nak pegi perang, pastikan bullet tu cukup, kalau tak cukup, terkorban nanti bro..

moore426559
06-06-2012, 10:21 AM
Bro, mmg dia dpt persen, aku tak nafikan, tapi ada syarat dia, kalau point value upline aku tak cukup, dia tak layak dpt persen bro.

Sebab tu, kalau kau nak pegi perang, pastikan bullet tu cukup, kalau tak cukup, terkorban nanti bro..

mmg uplinedapat. semua upline kat atas dapat persen. mmg la ada syarat dia.aku tak nafikan.sebab tu mlmni,orgygjoin awal untung.

kalo ikut statistik, 5% je dari sesebuah mlm akan jadi jutawan, yang lain cuma membantu 5% ni ke arah jutawan. iku statistik jugak, most will jump from one mlm to other mlm...

moore426559
06-06-2012, 10:26 AM
Bukan masalah pengedar Amway kat Malaysia van andel bagi 2 juta kat george bush, itu masalah negara diaorg dia punya pasal.. Apa yang pengedar Amway pk utk wat sale, jana pendapatan, untuk menyara keluarga, kau ckp pong pang pong pang kat sini, kau takde bagi solution pon beb, cuma tau menuding jari ajer, itu tak betul, ini tak betul, kau rasa kau betul sgt ke? pasal kau ada MBA, sume yg kau ckp tu ada dlm buku buat kau rasa hebat? buat kau rasa betul?

Apa beza teori dgn praktikal bro? kau blaja tinggi kan? kau pk sendiri la..

Apa yang aku cite sume ni berdasarkan pengalaman aku meniaga, wat marketing, wat sale, aku akui, aku tak blaja tinggi, tapi aku byk belaja dari pengalaman aku, jatuh bangun dlm bisnes buku takde ajar bro, kene dengki dgn orang lain, bisnes kene block dgn org lain, dlm buku takde ajar, kau tanya la professor kau mcm mana nak buat bila org guna ilmu hitam ganggu bisnes kita.. itu barang dlm buku takda aja beb.

Kau masuk dlm thread Amway ni kau terus hentam je org kat sini, mana kau punya adab? cite pasal amerika bunuh org islam bagai, tapi adab diri tu kau tak jaga beb, islam apa kau ni?

Masuk sini terus mendabik dada, soh org amik MBA dulu baru sembang dgn kau, layak ke kau nak sembang dgn kitaorg kat sini? dah brapa tahun dah kau meniaga? dah brapa byk kau untung dari perniagaan kau? setakat tau ckp je bro, lu tak layak nak sembang dgn kitaorg kat sini..

Biarlah kau nak anggap apa pon pada kitaorg, kami takde masalah, pasal kami ada keluarga yang perlu kami semua tanggung, dgn meniaga barang Amway, sikit sebanyak dpt meringankan beban keluarga kami semua bro.. Sekurang2nya kami tak pergi mintak sedekah untuk dapatkan duit..

Kalau kita membantu insan untuk menikmati kehidupan yang lebih baik, allah akan tunjuk jalan untuk kita mendapat rezeki, Wassalam..

dah tau ilmu tak cukup pi la belajar. peluang ada. mana ada orang lahir terus pandai. ada sepupu aku umur 35 tahun pi join medical school, semangat dia cekal.
nabi punsuruh menuntut ilmu.
masa aku interview ngan srandard chartered,aku sorang je candidiate melayu, yang lain tu korang pun tahu bangsa apa. ada amoi perli aku, "dude, are you lost?".tapi dengan kelulusan aku, i got my edge.
aku takkan lupa masa boss aku tanya aku " why malays are so addicted to mlm and get-rich-quick- scheme?"aku tak tahu nak jawab aper sampai sekarang.

moore426559
06-06-2012, 10:28 AM
kat aku tak salah niage camni...lg pon ape plak salahnye upline tu dpt hasil dr jualan kite...sbb ape?...at least die bukak peluang bisnes pade org baru untk generate income...die bg pancing...dr pancing tu la kite kail...klu dpt ikan banyak ape salahnye bg sket patin tu kat org yg bg kite pancing...aku bkn org amway tp aku pernah pegi meeting group cine amway tmn maluri...tak mcm mlm lain jauh menyimpang n more to head hunting...:(scam ....mlm ni ade rotation bro...that's fact...no doubt....org bg kite peluang...kite meniage...kite bg peluang plak kat org lain...so on..itu lah cycle die...:)

meniaga tak perlu ikut mlm. nabi pun guna cara tradisional. harga barang mlm mark up,sebab nak bagi untung kat upline.

alpacint
06-06-2012, 10:39 AM
mmg uplinedapat. semua upline kat atas dapat persen. mmg la ada syarat dia.aku tak nafikan.sebab tu mlmni,orgygjoin awal untung.

kalo ikut statistik, 5% je dari sesebuah mlm akan jadi jutawan, yang lain cuma membantu 5% ni ke arah jutawan. iku statistik jugak, most will jump from one mlm to other mlm...

Bro, persepsi kau salah dlm hal ni, aku ni join lambat beb, Amway dah bertapak kat Malaysia dah bape puluh tahun dah, aku masih ada peluang untuk berjaya, lambat atau cepat tu tak jadi hal, yang penting usaha.. Org yang join awal pon, asal dia dari susah jugak, sama jugak perjalanan dia mcm apa yang aku alami skrg.

alpacint
06-06-2012, 10:48 AM
dah tau ilmu tak cukup pi la belajar. peluang ada. mana ada orang lahir terus pandai. ada sepupu aku umur 35 tahun pi join medical school, semangat dia cekal.
nabi punsuruh menuntut ilmu.
masa aku interview ngan srandard chartered,aku sorang je candidiate melayu, yang lain tu korang pun tahu bangsa apa. ada amoi perli aku, "dude, are you lost?".tapi dengan kelulusan aku, i got my edge.
aku takkan lupa masa boss aku tanya aku " why malays are so addicted to mlm and get-rich-quick- scheme?"aku tak tahu nak jawab aper sampai sekarang.

Kat sini dah terserlah perbezaan yang amat ketara antara kau dgn aku, kau blaja tinggi2, dapat degree, pastu kerja dgn org, tetiap bulan dpt gaji. Aku blaja sendiri, menjalankan perniagaan dgn cara aku sendiri, dan keuntungan aku mkn sendiri, tak perlu nak bekerja makan gaji.

Serious cakap, u r totally lost bro... kau ckp based on apa yg kau blaja, tapi aku ckp based on my own experience.

moore426559
06-06-2012, 10:53 AM
Kat sini dah terserlah perbezaan yang amat ketara antara kau dgn aku, kau blaja tinggi2, dapat degree, pastu kerja dgn org, tetiap bulan dpt gaji. Aku blaja sendiri, menjalankan perniagaan dgn cara aku sendiri, dan keuntungan aku mkn sendiri, tak perlu nak bekerja makan gaji.

Serious cakap, u r totally lost bro... kau ckp based on apa yg kau blaja, tapi aku ckp based on my own experience.

1.The FTC issued a decision, In Amway Corp., in 1979 in which it indicated that multi-level marketing was not illegal per se in the United States. However, Amway was found guilty of price fixing (by effectively requiring "independent" distributors to sell at the same fixed price) and making exaggerated income claims. BUKAN PENINDASAN KE?

2.The Times: "The Government investigation claims to have revealed that just 10% of Amway's agents in Britain make any profit, with less than one in ten selling a single item of the group's products.("Marketing group merely ‘selling a dream’". The Times. Retrieved July 13, 2009).

moore426559
06-06-2012, 10:57 AM
Kat sini dah terserlah perbezaan yang amat ketara antara kau dgn aku, kau blaja tinggi2, dapat degree, pastu kerja dgn org, tetiap bulan dpt gaji. Aku blaja sendiri, menjalankan perniagaan dgn cara aku sendiri, dan keuntungan aku mkn sendiri, tak perlu nak bekerja makan gaji.

Serious cakap, u r totally lost bro... kau ckp based on apa yg kau blaja, tapi aku ckp based on my own experience.

pengalaman ko cukup ke?
ada ke aku kata aku ada degree?

alpacint
06-06-2012, 11:00 AM
1.The FTC issued a decision, In Amway Corp., in 1979 in which it indicated that multi-level marketing was not illegal per se in the United States. However, Amway was found guilty of price fixing (by effectively requiring "independent" distributors to sell at the same fixed price) and making exaggerated income claims. BUKAN PENINDASAN KE?

2.The Times: "The Government investigation claims to have revealed that just 10% of Amway's agents in Britain make any profit, with less than one in ten selling a single item of the group's products.("Marketing group merely ‘selling a dream’". The Times. Retrieved July 13, 2009).

Dah habis point ke sampai copy paste statement nih? :-?

alpacint
06-06-2012, 11:01 AM
pengalaman ko cukup ke?
ada ke aku kata aku ada degree?

Cukup untuk aku, bukan untuk orang lain.. :):)

moore426559
06-06-2012, 11:03 AM
Dah habis point ke sampai copy paste statement nih? :-?

nape tak jawab statement tu?tu mmg kecoh kat UK dulu.
lagi satu, dah tahu tak cukup ilmu, pi la belajar. kita kat malaysia,bnyk ipt,bukan kat palestine. no excuse!

moore426559
06-06-2012, 11:17 AM
ni hah lagi satu
Lupo, Lee (July 1, 2007). "UK threatens to ban Amway". The Muskegon Chronicle (Grand Rapids). http://blog.mlive.com/chronicle/2007/07/united_kingdom_investigates_am.html

Raja Laut
06-06-2012, 11:23 AM
nape tak jawab statement tu?tu mmg kecoh kat UK dulu.
lagi satu, dah tahu tak cukup ilmu, pi la belajar. kita kat malaysia,bnyk ipt,bukan kat palestine. no excuse!

as salam bro..udah udahla tu..aku dok perati je korang bertekak..tu kwn ko bertekak tu aku kenal tu..die pegawai TUDM..die punyer belajar ckit pyer tggi bro..takat enjin MiG tu die adjust cam btg mancis je..dah retired..hidup die skrg jual produk..ambik untung runcit bro..cara die cari duit,kalah aku..aku ni businessman..tp cara die cari duit,btl aku serender..korang ni belajar tggi2 bro..takyah la bertekak..bincang baik2 la klu pn mLm ni ade masalah..btl bro..mtk maafla aku tegur bro..kwn aku tu pn aku tegur..tkleh camni..jgn tunding menunding.. kite sedare seagama..jgn persalahkan pandangan org tentang sesuatu yg membawa kebaikan atau keburukan...No heart peling..:D

moore426559
06-06-2012, 11:28 AM
as salam bro..udah udahla tu..aku dok perati je korang bertekak..tu kwn ko bertekak tu aku kenal tu..die pegawai TUDM..die punyer belajar ckit pyer tggi bro..takat enjin MiG tu die adjust cam btg mancis je..dah retired..hidup die skrg jual produk..ambik untung runcit bro..cara die cari duit,kalah aku..aku ni businessman..tp cara die cari duit,btl aku serender..korang ni belajar tggi2 bro..takyah la bertekak..bincang baik2 la klu pn mLm ni ade masalah..btl bro..mtk maafla aku tegur bro..kwn aku tu pn aku tegur..tkleh camni..jgn tunding menunding.. kite sedare seagama..jgn persalahkan pandangan org tentang sesuatu yg membawa kebaikan atau keburukan...No heart peling..:D

Dah banyak kali aku kata, kalo nbelajar tinggi2, pi la bukak buku2 marketing theory. banyak ilmu dalam tu. baca pasal mlm theory. aku bagi cadangan bernas ni.

Raja Laut
06-06-2012, 11:34 AM
Dah banyak kali aku kata, kalo nbelajar tinggi2, pi la bukak buku2 marketing theory. banyak ilmu dalam tu. baca pasal mlm theory. aku bagi cadangan bernas ni.

die lebih praktikal untuk melihat keuntungan dr sudut die bro..bc buku tkder praktikal susah jg tu..biarla..takyh kite suh org buat itu ini klu suke die ke arah lain kan..kite neutral je la..tkper bro..korang same2 ade pendapat bernas..tu bgus..biar je la keadaan tu..berforum ni lain berbanding kehidupan kite sehari hari..jgn jd beban neuro dah ler yer..peace bro..salam bro..:)paid

moore426559
06-06-2012, 12:13 PM
die lebih praktikal untuk melihat keuntungan dr sudut die bro..bc buku tkder praktikal susah jg tu..biarla..takyh kite suh org buat itu ini klu suke die ke arah lain kan..kite neutral je la..tkper bro..korang same2 ade pendapat bernas..tu bgus..biar je la keadaan tu..berforum ni lain berbanding kehidupan kite sehari hari..jgn jd beban neuro dah ler yer..peace bro..salam bro..:)paid

bila dah ada ilmu, praktik je la. praktik takder ilmu tu yang masalah nya.

adib42
06-06-2012, 06:23 PM
amway n mahal.tp brg2 dy ade kualiti...

moore426559
06-06-2012, 10:56 PM
amway n mahal.tp brg2 dy ade kualiti...

Deodorant rm22 beb. Value for money?

rolie11
07-06-2012, 12:21 AM
Deodorant rm22 beb. Value for money?

Salam Tuan,
Deodorant rm21, boleh Pakai sampai 6 bulan tak value for money lg?

Actually teman pun mcm tuan juga 7 tahun dulu, very negative bout all this MLM. Bila dengar je AMWAY badan jd gatal gatal. But my wife very a good user, tu smpi skrg we still produt product AMWAY nie.

Simple calculation bout deodorant yes, customer price rm21/6bulan=rm3.50 sebulan. Kalau Pakai tak ok boleh return back the product so how, ok ka tak ok.

Even fee for membership or distributor rm90 still refundable within a year and the money goes to amway itself not to the upline.

Once again we amway distributor may look crazy but totally not ******. Macam teman Ada gak few businesses but still doing amway just part time only because I know amway keep their promises.

Jangan marah or kecil HATI ye Sahabat Sahabat sekalian, kita sesama ISLAM sepatutnya lebih hormat menghormati.

Ramai org tahu pasal amway tp tak faham sefahamnya.

Last but not least kena Tanya pada orang orang AMWAY kalau nak tau pasal amway

Wasalam:)cgrock:)cgrock:)cgrock

moore426559
07-06-2012, 09:42 AM
Salam Tuan,
Deodorant rm21, boleh Pakai sampai 6 bulan tak value for money lg?

Actually teman pun mcm tuan juga 7 tahun dulu, very negative bout all this MLM. Bila dengar je AMWAY badan jd gatal gatal. But my wife very a good user, tu smpi skrg we still produt product AMWAY nie.

Simple calculation bout deodorant yes, customer price rm21/6bulan=rm3.50 sebulan. Kalau Pakai tak ok boleh return back the product so how, ok ka tak ok.

Even fee for membership or distributor rm90 still refundable within a year and the money goes to amway itself not to the upline.

Once again we amway distributor may look crazy but totally not ******. Macam teman Ada gak few businesses but still doing amway just part time only because I know amway keep their promises.

Jangan marah or kecil HATI ye Sahabat Sahabat sekalian, kita sesama ISLAM sepatutnya lebih hormat menghormati.

Ramai org tahu pasal amway tp tak faham sefahamnya.

Last but not least kena Tanya pada orang orang AMWAY kalau nak tau pasal amway

Wasalam:)cgrock:)cgrock:)cgrock

Harga mark up because they want to give override percentage to upline. Upline will get percentage from every downline purchase. That's mlm in a nutshell.

duskcircle
08-06-2012, 11:43 AM
Harga mark up because they want to give override percentage to upline. Upline will get percentage from every downline purchase. That's mlm in a nutshell.

tuan,

maaf mencelah, barang amway mahal...., deodorant rm21.00.

Ok, di luar, brand X harga 1 botol RM6.00 hingga RM10.00 perbotol. tahan 1 bulan atau 1 1/2 bulan.

Ok, kalau Amwaynye deodorant pakai tahan 10 bulan persamaan RM2.10 perbulan.

Jadi, pengiraan mudahnya ialah :

Brand X = 10bulan X RM6.00 = RM60.00
Amway = 10bulan / RM21.00 = RM2.10

So, mana lagi untung utk tuan??

moore426559
08-06-2012, 08:50 PM
tuan,

maaf mencelah, barang amway mahal...., deodorant rm21.00.

Ok, di luar, brand X harga 1 botol RM6.00 hingga RM10.00 perbotol. tahan 1 bulan atau 1 1/2 bulan.

Ok, kalau Amwaynye deodorant pakai tahan 10 bulan persamaan RM2.10 perbulan.

Jadi, pengiraan mudahnya ialah :

Brand X = 10bulan X RM6.00 = RM60.00
Amway = 10bulan / RM21.00 = RM2.10

So, mana lagi untung utk tuan??

Upline dapat percentage from every purchase la. If not, how come there's upline and downline term?

cheagil
08-06-2012, 09:10 PM
upline,downline,upline downline..
kalau takmau tu semua BUAT KILANG SENDIRI, CARI BAHAN MENTAH SENDIRI, PERGI BAYAR BIL KILANG SENDIRI, JUAL SENDIRI, MASYUQ SENDIRI..

tu baru takder upline downline.

kaya sorang22

ejalmlk
08-06-2012, 09:35 PM
Allhamdullilah ... perniagaan berjalan dengan lancar , terima kasih atas sokongan anda semua ... untung runcit semakin meningkat walaupun agak penat dari pagi sampai ke malam . Tapi sangat berbaloi kerana ia perniagaan sendiri serta ikhlas delam perniagaan . Amway sememangnya meletakan asa perniagaan yang Adil dan sak sama . Syukur atas dorongan sahabat dalam forum serta di luar sana .

Insyallah bagi rakan-rakan yang positif teruskan perjuangan karana apa yang anda lakukan adalah suatu yang tepat dan tidak menyalahi peruntukan undang undang MALAYSIA serta Hukum Syarak . Cabaran seperti cemuhan dan komen negatif angap sahaja mereka belum tahu secara terperinci atau pun belum memahami konsep MLM AMWAY yang sebenarnya . Insyallah bila meraka sendiri membuat camparatif yang adil dengan MLM yang ada di Malaysia ini . Insyallah meraka akan faham .

Letakan diri anda semua dalam situasi yang positif jadikan diri anda seorang pemaaf dan selalu tersenyum bila mendapat cemuhan dan penolakan . Kerana itu adalah langkah pertama dalam perniagaan .

bagi edjal, dalam hidup ini setiap perbuatan atau perlakuan kita akan di cemuh serta dihina dan dibuat sehingga kita mengalami kegagalan . Namun bila hati kita cekal insyallah kejayaan akan kita kecapi

edjal - si penjual popia ~ Agent Amway yang sah ~ 0166463158

moore426559
09-06-2012, 12:54 AM
bagaimana kalau orang tu tak mampu cari downline or downline tak beli barang? boleh bonus kah? at the end of the day, orang yang kat bawah sekali terpinga-pinga, yang kat atas sekali terkinja-kinja. tu je conclusion MLM

Wellsaid, sufficient and nail it.

moore426559
09-06-2012, 12:55 AM
ala mana2 company MLM semua punyai konsep macam tu. sebab tu dia kena cari sponser atau tajaan.. cari sponser atau tajaan mean kena cari downline atau orang bawah. kalau x der orang bawah maka dia x kan leh kaya dengan mengharapkan jualan peribadi sahaja. Jadi hasil belian orang bawah inilah yang akan memberi bonus kepada orang atas. Kalau x caya nanti bukak payslip then tgk bonus overriding. Maksudnya tu bonus dari downline le tu.

Again, well said. Finally somebody with good insight

alpacint
09-06-2012, 04:32 AM
Upline dapat percentage from every purchase la. If not, how come there's upline and downline term?

aku byk tgk post kau hentam mlm.. kau bebual lebih la bro.. kau cite upline la downline la.. kau pertikai sistem mlm.. kau pertikai bonus dlm mlm ni.. kau burukkan mlm.. kau cuma tau ckp je.. kau ada solution tak utk org2 mlm ni meniaga menda lain.. aku tau kau tak suka mlm.. itu hak kau.. kalau kau ada idea baik.. bagitau la.. apa bisnes yg kau boleh bagi kat kitaorg yg kitaorg blh buat yg takde term upline dan downline.. kau punya cakap ni bagi tutup jalan org.. kau dh tutup jalan kau kasi bukak jalan lain la.. bagi idea kau sikit.. itupon kalau kau positive thinking la.. kalau kau btl2 ikhlas nak tlg kwn2 yg buat mlm ni.. amcm?

duskcircle
09-06-2012, 07:20 AM
Upline dapat percentage from every purchase la. If not, how come there's upline and downline term?

pembayaran bonus boleh dibuat even produk dijual below market price sebab apa??

sebabnya, in amway middle man dah xde. yg ada, pengedar2 amway sahaja..., mana ada brg amway mahal..., saya bg simple calculation aje.., deodorant tu kan dah saya tunjukkan..., sebab tu, tuan kena masuk tgk dari dalam...,

mmg byk company lain yg buat bisnes secara MLM, tp hakikatnya, kenapa Amway sejak dia ditubuhkan sampai sekrang tak collapse?


Bahkan, bertambah jualan tahunannya??knp??

Pembinaan ibu pejabat amway malaysia, berharga RM100juta, takde hutang tuan...., takde riba tuan...,


Org melayu yg buat bisnes ni, dah ada yg ke USA, ADA, Michigan melawat HQ Amway disana dan melihat kilang disana...., takde masalah pun...,

Bg saya..., the beauty of this business ialah, KEJUJURAN, BERINTEGRITI DAN ADIL.

Sebab saya pun negatif juga sblm ni....,

Tq...,

duskcircle
09-06-2012, 07:24 AM
Allhamdullilah ... perniagaan berjalan dengan lancar , terima kasih atas sokongan anda semua ... untung runcit semakin meningkat walaupun agak penat dari pagi sampai ke malam . Tapi sangat berbaloi kerana ia perniagaan sendiri serta ikhlas delam perniagaan . Amway sememangnya meletakan asa perniagaan yang Adil dan sak sama . Syukur atas dorongan sahabat dalam forum serta di luar sana .

Insyallah bagi rakan-rakan yang positif teruskan perjuangan karana apa yang anda lakukan adalah suatu yang tepat dan tidak menyalahi peruntukan undang undang MALAYSIA serta Hukum Syarak . Cabaran seperti cemuhan dan komen negatif angap sahaja mereka belum tahu secara terperinci atau pun belum memahami konsep MLM AMWAY yang sebenarnya . Insyallah bila meraka sendiri membuat camparatif yang adil dengan MLM yang ada di Malaysia ini . Insyallah meraka akan faham .

Letakan diri anda semua dalam situasi yang positif jadikan diri anda seorang pemaaf dan selalu tersenyum bila mendapat cemuhan dan penolakan . Kerana itu adalah langkah pertama dalam perniagaan .

bagi edjal, dalam hidup ini setiap perbuatan atau perlakuan kita akan di cemuh serta dihina dan dibuat sehingga kita mengalami kegagalan . Namun bila hati kita cekal insyallah kejayaan akan kita kecapi

edjal - si penjual popia ~ Agent Amway yang sah ~ 0166463158

terima kasih sahabat..., anda mmg hebat!!.., biarlah org nak kata apa pun...sebab diorg tak tahu..., even dah depan mata pun x nampak..sebab x tgk dgn mata hati mereka...,

saya dah jumpa ramai org..., alhamdulillah, when kita citer yg betul...barulah ooo...mcm ni rupanya amway..., people judge amway sama dgn company lain..that why ramai yg x tahu peluang yg sgt baik utk mereka rebut...,

insyallah...doakan yg terbaik utk umat islam semuanya...,

ejalmlk
09-06-2012, 12:36 PM
terima kasih sahabat..., anda mmg hebat!!.., biarlah org nak kata apa pun...sebab diorg tak tahu..., even dah depan mata pun x nampak..sebab x tgk dgn mata hati mereka...,

saya dah jumpa ramai org..., alhamdulillah, when kita citer yg betul...barulah ooo...mcm ni rupanya amway..., people judge amway sama dgn company lain..that why ramai yg x tahu peluang yg sgt baik utk mereka rebut...,

insyallah...doakan yg terbaik utk umat islam semuanya...,

Insyallah tuan , bila kita faham dan buat dengan cara yang betul , perniagaan kita akan bertambah maju , Sama-sama kita buat yang terbaik untuk umat islam sejagat . Berikan yang terbaik untuk segenap aspek , dari barangannya , perniagaan nya serta keikhlasan kita dalam menjalankan perniagaan ini .

Sesiapa yang berkehendakan barangan amway . - edjal berada dikaswasan Bangi Kajang dan serdang hari ini ,

0166463158 :):):)

ejalmlk
10-06-2012, 03:23 AM
Insyallah esok pagi edjal di Bangi & cheras , sesiapa yang nak barangan amway boleh call terus edjal 0166463158

moore426559
10-06-2012, 08:27 AM
aku byk tgk post kau hentam mlm.. kau bebual lebih la bro.. kau cite upline la downline la.. kau pertikai sistem mlm.. kau pertikai bonus dlm mlm ni.. kau burukkan mlm.. kau cuma tau ckp je.. kau ada solution tak utk org2 mlm ni meniaga menda lain.. aku tau kau tak suka mlm.. itu hak kau.. kalau kau ada idea baik.. bagitau la.. apa bisnes yg kau boleh bagi kat kitaorg yg kitaorg blh buat yg takde term upline dan downline.. kau punya cakap ni bagi tutup jalan org.. kau dh tutup jalan kau kasi bukak jalan lain la.. bagi idea kau sikit.. itupon kalau kau positive thinking la.. kalau kau btl2 ikhlas nak tlg kwn2 yg buat mlm ni.. amcm?

pi la belajar. takpun pi library

duskcircle
10-06-2012, 09:48 AM
pi la belajar. takpun pi library

hehe, senang aje ye solutionnye..., :):D

ejalmlk
10-06-2012, 06:42 PM
Salam ...... Allahamdullilah dapat jual glister di Bangi hari ni ...

Rezeki Mama

.. Bagi yang berkehendakan barangan Amway boleh hubungi edjal 0166463158 ....

alpacint
11-06-2012, 09:23 AM
pi la belajar. takpun pi library

Kau memang sembang lebih, gi belaja, gi library, kau cite macam bagus sangat kat sini, itu je solution kau? :)):)):))

moore426559
11-06-2012, 11:16 AM
Kau memang sembang lebih, gi belaja, gi library, kau cite macam bagus sangat kat sini, itu je solution kau? :)):)):))

dah ilmu takder, pi la belajar.
kalo ko ada phd, gaji sebulan rm30k dalam tangan.

alpacint
12-06-2012, 12:38 AM
dah ilmu takder, pi la belajar.
kalo ko ada phd, gaji sebulan rm30k dalam tangan.

itu je ke solution kau.. pegi belaja??? mmg sembang lebih la kau ni.. aku takde phd pon bro.. degree.. diploma pon takde.. apa yg amway ajar aku dah lebih dari phd.. phd 30k je gaji?? hmmmm.. baik wat amway.. hehehe...

abunz
12-06-2012, 07:23 AM
itu je ke solution kau.. pegi belaja??? mmg sembang lebih la kau ni.. aku takde phd pon bro.. degree.. diploma pon takde.. apa yg amway ajar aku dah lebih dari phd.. phd 30k je gaji?? hmmmm.. baik wat amway.. hehehe...


wow syarikat MLM ajar lebih dari PHD ... :eek::eek: yang aku tau MLM ajar cari downline , buat sale, motibasi lapuk .... dan ada yang bersemangat la..

ermmm lebih 32K iyer sebulan (boleh caya ker nih dan adakah tetap tiap2 bulan lebih 30H) ... dah tolak kos semua berapa yang tinggal ..?

Pendapatan MLM tak kekal sebab bergantung kepada downline ....

ejalmlk
12-06-2012, 12:53 PM
Assalamualaikum
Dear CG Friends,
I'm looking for 40 candidates to join me for Free Trip to Hokkaido Japan on Dec 2013 ( worth RM 30,000) with extra Bonus of RM 122,000.00. Seat is very limited...Drop me an email for those interested.. ( Road to Hokkaido Japan ) ! edjal ( 0166463158 )

abunz
12-06-2012, 02:29 PM
Assalamualaikum
Dear CG Friends,
I'm looking for 40 candidates to join me for Free Trip to Hokkaido Japan on Dec 2013 ( worth RM 30,000) with extra Bonus of RM 122,000.00. Seat is very limited...Drop me an email for those interested.. ( Road to Hokkaido Japan ) ! edjal ( 0166463158 )


wow "free trip" hehhehehe extra bonus lagi 122K ... wow wow ..kalau related to MLM semua boleh ... tapi kenyataannya jangan harap la boleh dapat pergi kalau baru hari nih join ...

Berapa sale kena buat tuh? Berapa downline kena cari tuh?

Ini motabasi2 semangat ..yang selalu dibuat oleh syarikat MLM.. yang akhirnya merugikan korang jugak ... tak tercapai dek bintang ....

alpacint
12-06-2012, 06:38 PM
ermmm lebih 32K iyer sebulan (boleh caya ker nih dan adakah tetap tiap2 bulan lebih 30H) ... dah tolak kos semua berapa yang tinggal ..?

Pendapatan MLM tak kekal sebab bergantung kepada downline ....


RM30K tu kalu gaji orang ada PHD, itu yang moore426559 bagitau, nak dapat PHD kene blaja bape taun?

Dah nama meniaga, kene la menjual, dah jual dapat la untung, tak perlu nak bergantung pada downline sgt.

wow "free trip" hehhehehe extra bonus lagi 122K ... wow wow ..kalau related to MLM semua boleh ... tapi kenyataannya jangan harap la boleh dapat pergi kalau baru hari nih join ...

Berapa sale kena buat tuh? Berapa downline kena cari tuh?

Ini motabasi2 semangat ..yang selalu dibuat oleh syarikat MLM.. yang akhirnya merugikan korang jugak ... tak tercapai dek bintang ....


Yang free trip tu pada mana yang layak, yang achieve target, itu janji amway pada ahlinya, pada aku takde rugi apa pon, perniagaan still berjalan walaupon tak dpt gi hokkaido tu, lagi rugi melalak sana sini hentam thread MLM.

Aku tau kau tak suka MLM, byk aku tgk post2 kau sume hantam MLM, kau tak suka kau punya pasal, itu hak kau, aku respek kebencian kau pada MLM.

Tapi, kalu kau tak suka sangat org kita ni wat MLM, kau ada tak jalan penyelesaian, kau jgn tau hantam je, nak hantam tade masalah, kau nak ckp MLM ni menipu org la, apa bala la, takde masalah, tapi bagi la solution, kalu kau rasa kau tu betul sangat.

Kau bagi aku satu bisnes yang takde term upline dan downline, yang takde motabasi, yang takde janji bulan dan bintang. Bagi kat aku bisnes, yang aku boleh buat utk aku sara anak bini aku.

Aku dah tanya kat moore426559, dia cuma bagi aku jawapan pegi belaja dgn pegi library, tu je jawapan yang dia boleh bagi kat aku.

Kau ada tak jawapan yang lagi positif dari moore426559 tu, bisnes yang kau boleh bagi kat aku supaya aku tak buat MLM. Itu pon kalu kau betul2 ikhlas nak tlg org2 yang wat MLM ni la. Amcm?

spawn
12-06-2012, 07:19 PM
ermmm..

Tak payahla nak mengotorkan tread nih dgn info2 yang outdated.. sapa yang nak buat bis ni, teruskan. Perkara biasa untuk org2 yang tak tahu tapi mengagak dia tahu.. bila mind dah closed, whatever kebenaran pun pasti tak leh diterima.

Zaman sekarang ramai org2 jahil yang pandai berkata2, kebanyakan sebagai penganalisa takpun sebagai guardian line. itu tak boleh ini tak betul,solution memang takde.. akhirnya semua down, tergolong org2 yg merungut dan salah menyalahkan org laen.

Better change la.. kalo kamu taknak berubah, kamu akan diubah kepada vaporise...kos sara hidup semakin meningkat dgn kadar inflasi. so sapa yg smart manage ekonominya, he will survive..
and kalo kamu susah, hutang sana sini who cares...sendiri tanggung la..

abunz
12-06-2012, 07:32 PM
RM30K tu kalu gaji orang ada PHD, itu yang moore426559 bagitau, nak dapat PHD kene blaja bape taun?

Dah nama meniaga, kene la menjual, dah jual dapat la untung, tak perlu nak bergantung pada downline sgt.



Yang free trip tu pada mana yang layak, yang achieve target, itu janji amway pada ahlinya, pada aku takde rugi apa pon, perniagaan still berjalan walaupon tak dpt gi hokkaido tu, lagi rugi melalak sana sini hentam thread MLM.

Aku tau kau tak suka MLM, byk aku tgk post2 kau sume hantam MLM, kau tak suka kau punya pasal, itu hak kau, aku respek kebencian kau pada MLM.

Tapi, kalu kau tak suka sangat org kita ni wat MLM, kau ada tak jalan penyelesaian, kau jgn tau hantam je, nak hantam tade masalah, kau nak ckp MLM ni menipu org la, apa bala la, takde masalah, tapi bagi la solution, kalu kau rasa kau tu betul sangat.

Kau bagi aku satu bisnes yang takde term upline dan downline, yang takde motabasi, yang takde janji bulan dan bintang. Bagi kat aku bisnes, yang aku boleh buat utk aku sara anak bini aku.

Aku dah tanya kat moore426559, dia cuma bagi aku jawapan pegi belaja dgn pegi library, tu je jawapan yang dia boleh bagi kat aku.

Kau ada tak jawapan yang lagi positif dari moore426559 tu, bisnes yang kau boleh bagi kat aku supaya aku tak buat MLM. Itu pon kalu kau betul2 ikhlas nak tlg org2 yang wat MLM ni la. Amcm?



banyak bisness yang boleh buat tanpa melibatkan MLM. banyak orang dah berjaya tanpa MLM.

tapi dalam MLM orang yg berjaya biasanya upline2 yang teratas ..yang baru2 join memang talak untung ...

kau boleh baca kat sini kajian tentang MLM kat link bawah

http://www.ftc.gov/os/comments/bizoppstaffreport/00008-57281.pdf

artikel nih terdapat dalam http://www.ftc.gov/

ejalmlk
12-06-2012, 08:35 PM
Soalan edjal satu jer kenapa ramai sangat yang komen negatif ataupun rejection pada business ini Langsung tidak menyebut AMWAY . analisis secara ringkas dari perdebatan atas dan page2 sebelum ini adalah mengeai MLM . Menyamaratakan kan MLM yang ada kat Malaysia ni 800 lebih kot company dekat MLM kat Malaysia dan seterusnya merumuskan tak boleh . Masih menanti lagi komen yang Barangan AMWAY tidak bagus digunakan . Barangan Amway tidak diiktiraf oleh Kerajaan laaa kalau tak dunia pun . ( walaupun hakikatnya dah lebih , Barangan AMWAY serta Syarikatnya tidak wujud organisasi yang baik , ( dilihat selama 35 tahun di MAlaysia sahaja , ambik satu ( bonus tidak dibayar kepada ahli ) .

Maka jika perbincangan yang menejerumus kepada TOPIC asal ini iaitu AMWAY barulah dikira sebagai anak jantan . Itu lah kenapa dan mengapa edjal amat jarang untuk mengulas akan artikel yang tidak mempunyai fakta yang kuat pada usul utama .

Edjal rasa itu sahaja yang boleh komen , kerana edjal tak belajar tinggi mana dan hanya tahu menjual secara halal , buat banyak dapat banyak serta belajau apa yang kita buat agar kesejahteraan semua dapat di perolehi.

jika kita banyak membaca lagi , kejadian seumpama ini adalah normal terutama bagi Kaum Melayu , kerana ia adalah satu tabiat yang tidak dapat di tinggalkan dan dari sini kita dapat lihat bagaimana personaliti seseorang itu :)

terima kasih

edjal si penjual popia otak otak & baragan Amway (M ) 0166463158

abunz
12-06-2012, 08:51 PM
cuba baca kat sini ..

ada sebut pasal amway gak

http://www.ftc.gov/os/comments/bizoppstaffreport/00008-57281.pdf

spawn
12-06-2012, 10:47 PM
dah agak dah... kalau dah close mind memang tak kan terima punya.. sanggup buat researh utk nak tunjukkan itu salah ini tak betul.. solution tetap takde... itu sebab melayu ni payah nak berjaya..nasib baik aku ni bukan melayu..

kesian kat korang..

alpacint
12-06-2012, 11:03 PM
banyak bisness yang boleh buat tanpa melibatkan MLM. banyak orang dah berjaya tanpa MLM.

tapi dalam MLM orang yg berjaya biasanya upline2 yang teratas ..yang baru2 join memang talak untung ...

kau boleh baca kat sini kajian tentang MLM kat link bawah

http://www.ftc.gov/os/comments/bizoppstaffreport/00008-57281.pdf

artikel nih terdapat dalam http://www.ftc.gov/



bro.. aku nakkan solution.. yang kau blh bagi kat aku and da gang supaya kami tak wat MLM.. so, atas solution kau tu kami boleh meniaga utk menyara keluarga kami.. kalu ada lobang meniaga baik.. pm aku.. bagitau.. amcm? boleh? supaya aku blh meninggalkan perniagaan MLM ni..

abunz
12-06-2012, 11:28 PM
bro.. aku nakkan solution.. yang kau blh bagi kat aku and da gang supaya kami tak wat MLM.. so, atas solution kau tu kami boleh meniaga utk menyara keluarga kami.. kalu ada lobang meniaga baik.. pm aku.. bagitau.. amcm? boleh? supaya aku blh meninggalkan perniagaan MLM ni..



solution mendanya ... aku cuma bagi pencerahan yg MLM tuh merugikan berdasarkan kajian-kajian tertentu.

so bagi yg baru nak join fikirkanlah dahulu ... yang dah lama join ikut korang la ... dan bagi aku MLM kat Malaysai nih hampir 100% tak patuh panduan syariah yg dikeluarkan olejh JAKIM ..

Cuba tanya diri kau sendiri...
Berapa ramai kat Malaysia hidup dengan buat MLM dibandingkan dengan yang tak buat MLM? Kau rasa yang tak buat MLM sara hidup keluarga diorang dengan apa? Kalau kau tanya aku solution .. tuh la solution dia..

Cuba kau tengok yg cuba2 buat part time MLM .. berapa peratus jer bertahan?

ejalmlk
12-06-2012, 11:57 PM
solution mendanya ... aku cuma bagi pencerahan yg MLM tuh merugikan berdasarkan kajian-kajian tertentu.

so bagi yg baru nak join fikirkanlah dahulu ... yang dah lama join ikut korang la ... dan bagi aku MLM kat Malaysai nih hampir 100% tak patuh panduan syariah yg dikeluarkan olejh JAKIM ..

Cuba tanya diri kau sendiri...
Berapa ramai kat Malaysia hidup dengan buat MLM dibandingkan dengan yang tak buat MLM? Kau rasa yang tak buat MLM sara hidup keluarga diorang dengan apa? Kalau kau tanya aku solution .. tuh la solution dia..

Cuba kau tengok yg cuba2 buat part time MLM .. berapa peratus jer bertahan?




Bila bijak pandai mengeluarkan fakta :-?:-?:-?:-?

ejalmlk
12-06-2012, 11:58 PM
Assalamualaikum semua . edjal akan berada di Melaka , sesiapa yang ingin barangan Amway boleh hubungi edjal

di talian seperti biasa : 0166463158

zul.axa
13-06-2012, 12:59 AM
Aku ahli amway tp rasenye dah setahun exp coz x renew..aku masuk amway coz aku nak beli brg dgn harga ahli sbb aku puas hati dgn kualiti brg....xpernah cari downline pun....hehehehe...

ejalmlk
13-06-2012, 01:03 AM
Aku ahli amway tp rasenye dah setahun exp coz x renew..aku masuk amway coz aku nak beli brg dgn harga ahli sbb aku puas hati dgn kualiti brg....xpernah cari downline pun....hehehehe...

Allahamdullilah ... tuan sendiri sudahmerasainya .. dan tuan sendiri tahu bagaimana perniagaan AMWAY .. Tahniah pada tuan kerana pernah menjadi pengguna barangan AMWAY .

Jika masih berminat boleh sms edjal. Insyallah boleh bantu . Apa-apa pun tahniah kerana tuan memilih barangan yang berkualiti :)paid:)paid:)paid

ejalmlk
13-06-2012, 01:09 AM
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GIWByNoFRjo

Jom breakfast dengan seimbang !

alpacint
13-06-2012, 02:02 AM
solution mendanya ... aku cuma bagi pencerahan yg MLM tuh merugikan berdasarkan kajian-kajian tertentu.

so bagi yg baru nak join fikirkanlah dahulu ... yang dah lama join ikut korang la ... dan bagi aku MLM kat Malaysai nih hampir 100% tak patuh panduan syariah yg dikeluarkan olejh JAKIM ..

Cuba tanya diri kau sendiri...
Berapa ramai kat Malaysia hidup dengan buat MLM dibandingkan dengan yang tak buat MLM? Kau rasa yang tak buat MLM sara hidup keluarga diorang dengan apa? Kalau kau tanya aku solution .. tuh la solution dia..

Cuba kau tengok yg cuba2 buat part time MLM .. berapa peratus jer bertahan?



Tu bukan solution.. aku tgk kau hantam mlm.. bagitau tak patuh syariah.. kau lekehkan mlm.. kau gelakkan org wat mlm.. aku blh terima apa yg kau ckp tu.. bila kau ckp mcm tu kau patutnya bagi jalan keluar pada kami supaya tak buat mlm..

Ketawakan org mmg seronok bro.. lagi seronok kalau kau bantu org.. org yg kau bantu tu blh berjaya dlm hidup.. mcm aku ckp tadila.. kalau kau ada bisnes yang baik.. yg takde term upline dan downline.. kau pm aku.. supaya aku blh tgglkan mlm ni dan bawak bisnes yg kau bg kat aku..

Ramai org tau menghukum je bro.. tapi tak ramai yang nak membantu.. aku bukan nak mintak duit kau.. aku cuma nak kau tunjukkan bisnes apa yg aku blh buat supaya aku tgglkn mlm ni..

skateedge
13-06-2012, 02:18 AM
cuba baca kat sini ..

ada sebut pasal amway gak

http://www.ftc.gov/os/comments/bizoppstaffreport/00008-57281.pdf

kalau hang study pasal MLM memang akan sebut pasal amway.. sebab apa??? sebab amway antara company MLM paling awal dlm dunia..

yaaa.. hang study pasal business kt US... pasal consumer, pasal hak2 pengguna etc... semua ada undang2.. boleh katakan setiap states undang2 lain... memang kalau google nama amway confirm ada.. dlm buku2 marketing pun (walaupun takda kene mengena dgn amway) akan sebut pasal amway...

nak cari kesalahan business??? ehehehe.. yg jual brg2 elektrik, kamera etc kt malaysia ni pun, kalau nak ikot undang2 kt US bleh masuk court.. sebab apa? tak 100% protect pengguna... hang pi beli kamera.. guna 1 minggu.. tak syiok.. bleh hantaq ka kt kedai cakap kamera ni tak sesuai, sy nak tukaq??? test power tgk hang buat benda ni kt Malaysia... :)) :)) :))

hang kene study pasal Amway.. bkn pasal MLM saja...
hang rasa tak ikot undag2 syariah.. study amway malaysia.. tak suka jugak.. takpa... ada panel2 dah ckp amway malaysia ikot.. tu pasal tabung haji ada invest dlm amway...

hang ckp rugi.. roger aku tang mane rugi????
aku tgk hang dok gelakkan ejal tu...

meh sini aku terangkan..

hang beli supplement... makan 5-6 bijik... tak best hang rase.. pulangkan dpt duit balik...
hang test buat beli kt farmasi supermarket... bleh ka?:-?

hang ckp brg2 mahal compare dgn vitamin kt farmasi?
check.. organik ka synthetic??? company tu ada involved dlm mane2 sponsership etc?

aku bknnye org amway tegar... last mth tak beli apa2.. this mth supplement habis aku pi beli... takda rase rugi...

problem besaq yg aku tgk skang... dok amik info kes2 yg berlaku kt US.. pastu compare... pastu pong pang pong pang cakap scam/rugi etc... amende ruginye kalau beli brg, dah try skit tak best bleh pulang...dpt duit balik... lain lah kalau hang beli, dah minum 1/2 botal baru nak pulang ckp tak best, memang tak lah...

so, bab mane hang kata rugi.. aku tunggu...
nak jugak tau... share lah..share lah.... :D

abunz
13-06-2012, 07:18 AM
kalau hang study pasal MLM memang akan sebut pasal amway.. sebab apa??? sebab amway antara company MLM paling awal dlm dunia..

yaaa.. hang study pasal business kt US... pasal consumer, pasal hak2 pengguna etc... semua ada undang2.. boleh katakan setiap states undang2 lain... memang kalau google nama amway confirm ada.. dlm buku2 marketing pun (walaupun takda kene mengena dgn amway) akan sebut pasal amway...

nak cari kesalahan business??? ehehehe.. yg jual brg2 elektrik, kamera etc kt malaysia ni pun, kalau nak ikot undang2 kt US bleh masuk court.. sebab apa? tak 100% protect pengguna... hang pi beli kamera.. guna 1 minggu.. tak syiok.. bleh hantaq ka kt kedai cakap kamera ni tak sesuai, sy nak tukaq??? test power tgk hang buat benda ni kt Malaysia... :)) :)) :))

hang kene study pasal Amway.. bkn pasal MLM saja...
hang rasa tak ikot undag2 syariah.. study amway malaysia.. tak suka jugak.. takpa... ada panel2 dah ckp amway malaysia ikot.. tu pasal tabung haji ada invest dlm amway...

hang ckp rugi.. roger aku tang mane rugi????
aku tgk hang dok gelakkan ejal tu...

meh sini aku terangkan..

hang beli supplement... makan 5-6 bijik... tak best hang rase.. pulangkan dpt duit balik...
hang test buat beli kt farmasi supermarket... bleh ka?:-?

hang ckp brg2 mahal compare dgn vitamin kt farmasi?
check.. organik ka synthetic??? company tu ada involved dlm mane2 sponsership etc?

aku bknnye org amway tegar... last mth tak beli apa2.. this mth supplement habis aku pi beli... takda rase rugi...

problem besaq yg aku tgk skang... dok amik info kes2 yg berlaku kt US.. pastu compare... pastu pong pang pong pang cakap scam/rugi etc... amende ruginye kalau beli brg, dah try skit tak best bleh pulang...dpt duit balik... lain lah kalau hang beli, dah minum 1/2 botal baru nak pulang ckp tak best, memang tak lah...

so, bab mane hang kata rugi.. aku tunggu...
nak jugak tau... share lah..share lah.... :D



bro kau baca tak artikel tuh .... artikel aku paste tuh adalah kajian keseluruhan MLM termasuklah AMWAY .... kalau kau tak baca tok sah dok melalak tak tentu pasai ..

aku paste lagi ,,, baca betui2 kalau takpaham tanya cikgu bahasa inggeris ...

http://www.ftc.gov/os/comments/bizoppstaffreport/00008-57281.pdf

rugi kat mana kalau join MLM ... baca lah ...
malas baca takpa lah :)paid :)paid

abunz
13-06-2012, 07:25 AM
ini summary artikel tuh ...


The Case (for and) against Multi-level Marketing
By Jon M. Taylor, MBA, Ph.D., Consumer Awareness Institute
Chapter 7: MLM’s ABYSMAL NUMBERS
Chapter summary
Is MLM a profitable business opportunity? And if so, for whom? Just do the math – the numbers don't lie. In this and preceding chapters, you will find the most rigorous and thorough analysis of MLM profitability ever done by an independent research firm. Questions about the viability and profitability of MLM as a business model and its many company manifestations are answered in this and prior chapters – based on 15 years’ research, worldwide feedback, and analysis of the compensation plans of over 350 of the leading MLMs, as well as average earnings data, where available. The answers are not pretty.
Our studies, along with those done by other independent analysts (not connected to the MLM industry), clearly prove that MLM as a business model – with its endless chain of recruitment of participants as primary customers – is flawed, unfair, and deceptive. Worldwide feedback suggests it is also extremely viral, predatory and harmful to many participants. This conclusion does not apply just to a specific MLM company, but to the entire MLM industry. It is a systemic problem.
Of the 350 MLMs I have analyzed for which a complete compensation plan was available, 100% of them are recruitment-driven and top-weighted. In other words, the vast majority of commissions paid by MLM companies go to a tiny percentage of TOPPs (top-of-the-pyramid promoters) at the expense of a revolving door of recruits, 99% of whom lose money. This is after subtracting purchases they must make to qualify for commissions and advancement in the scheme, to say nothing of minimal operating expenses for conducting an aggressive recruitment campaign – which (based on the compensation plans) is essential to get into the profit column.
The claim by MLM promoters that many participants work for part-time or seasonal income is a bogus argument because without full-time and long-sustained effort, MLM participants cannot build and maintain
a large enough downline to meet expenses, and therefore do not profit.
These conclusions were confirmed in the average earnings reports of all 30 MLMs for which we were able to obtain data published by the companies themselves. Such statistics are invaluable for analysts to debunk the many misrepresentations that are told to thousands of prospects every day.
Failure and loss rates for MLMs are not comparable with legitimate small businesses, which have been found to be profitable for 39% over the lifetime of the business; whereas less than 1% of MLM participants profit. MLM makes even gambling look like a safe bet in comparison.
MLM stocks are questionable investments at best. And like gambling, losses from MLM participation should not be allowed as a tax deduction – beyond the amount of actual income.
MLM as a business model is the epitome of an “unfair or deceptive acts or practice” that the FTC is pledged to protect against. It is even worse than classic, no-product pyramid schemes (for which the loss rate is only about 90%) and “pay to play” chain letters. For promoters to present MLM as a “business opportunity” or “income opportunity” is a misrepresentation.
Legal disclaimer
These reports, analytical tools, and opinions are intended purely to communicate information in accordance with the right of free speech. They do not constitute legal or tax advice. Anyone seeking such advice should consult a competent professional who has expertise on endless chain or pyramid selling schemes. Readers are specifically advised to obey all applicable laws, whether or not enforced in their area. Neither the Consumer Awareness Institute nor the author assumes any responsibility for the consequences of anyone acting according to the information in these reports.
© 2011 Jon M. Taylor

alpacint
13-06-2012, 08:31 AM
bro kau baca tak artikel tuh .... artikel aku paste tuh adalah kajian keseluruhan MLM termasuklah AMWAY .... kalau kau tak baca tok sah dok melalak tak tentu pasai ..

aku paste lagi ,,, baca betui2 kalau takpaham tanya cikgu bahasa inggeris ...

http://www.ftc.gov/os/comments/bizoppstaffreport/00008-57281.pdf

rugi kat mana kalau join MLM ... baca lah ...
malas baca takpa lah :)paid :)paid



Terima kasih :)cgrock:)cgrock kerana sudi meluangkan masa kat thread Amway ni, :)cgrock:)cgrock.. bukan senang nak dapat khidmat nasihat percuma ni.. :p:p

moore426559
13-06-2012, 09:53 AM
dah agak dah... kalau dah close mind memang tak kan terima punya.. sanggup buat researh utk nak tunjukkan itu salah ini tak betul.. solution tetap takde... itu sebab melayu ni payah nak berjaya..nasib baik aku ni bukan melayu..

kesian kat korang..

dah bagi solution tu taknak dgr

moore426559
13-06-2012, 09:56 AM
itu je ke solution kau.. pegi belaja??? mmg sembang lebih la kau ni.. aku takde phd pon bro.. degree.. diploma pon takde.. apa yg amway ajar aku dah lebih dari phd.. phd 30k je gaji?? hmmmm.. baik wat amway.. hehehe...

rm30k tu minimum je. boleh naik tetiap tahun, tak masuk allowance lagi. amway boleh ke maintain rm 30k kalo sales x jalan, ko tu jatuh sakit or ada produk lain yg lagi hebat?

alpacint
13-06-2012, 03:16 PM
rm30k tu minimum je. boleh naik tetiap tahun, tak masuk allowance lagi. amway boleh ke maintain rm 30k kalo sales x jalan, ko tu jatuh sakit or ada produk lain yg lagi hebat?

Kau mesti ada PHD kan? mantap.. philosopy doctor or perasaan hasad dengki?? :D:D:D

ejalmlk
13-06-2012, 04:17 PM
Sapa nak dengar pasal Hokkaido Malam nie dengan Dato Zul ... call edjal 0166463158 .. Jumpa di Kinrara ! ok lets go To Hokkaido

lizzqute
13-06-2012, 05:17 PM
Amway pon business yang best!!!

lizzqute
13-06-2012, 05:19 PM
ini summary artikel tuh ...


The Case (for and) against Multi-level Marketing
By Jon M. Taylor, MBA, Ph.D., Consumer Awareness Institute
Chapter 7: MLM’s ABYSMAL NUMBERS
Chapter summary
Is MLM a profitable business opportunity? And if so, for whom? Just do the math – the numbers don't lie. In this and preceding chapters, you will find the most rigorous and thorough analysis of MLM profitability ever done by an independent research firm. Questions about the viability and profitability of MLM as a business model and its many company manifestations are answered in this and prior chapters – based on 15 years’ research, worldwide feedback, and analysis of the compensation plans of over 350 of the leading MLMs, as well as average earnings data, where available. The answers are not pretty.
Our studies, along with those done by other independent analysts (not connected to the MLM industry), clearly prove that MLM as a business model – with its endless chain of recruitment of participants as primary customers – is flawed, unfair, and deceptive. Worldwide feedback suggests it is also extremely viral, predatory and harmful to many participants. This conclusion does not apply just to a specific MLM company, but to the entire MLM industry. It is a systemic problem.
Of the 350 MLMs I have analyzed for which a complete compensation plan was available, 100% of them are recruitment-driven and top-weighted. In other words, the vast majority of commissions paid by MLM companies go to a tiny percentage of TOPPs (top-of-the-pyramid promoters) at the expense of a revolving door of recruits, 99% of whom lose money. This is after subtracting purchases they must make to qualify for commissions and advancement in the scheme, to say nothing of minimal operating expenses for conducting an aggressive recruitment campaign – which (based on the compensation plans) is essential to get into the profit column.
The claim by MLM promoters that many participants work for part-time or seasonal income is a bogus argument because without full-time and long-sustained effort, MLM participants cannot build and maintain
a large enough downline to meet expenses, and therefore do not profit.
These conclusions were confirmed in the average earnings reports of all 30 MLMs for which we were able to obtain data published by the companies themselves. Such statistics are invaluable for analysts to debunk the many misrepresentations that are told to thousands of prospects every day.
Failure and loss rates for MLMs are not comparable with legitimate small businesses, which have been found to be profitable for 39% over the lifetime of the business; whereas less than 1% of MLM participants profit. MLM makes even gambling look like a safe bet in comparison.
MLM stocks are questionable investments at best. And like gambling, losses from MLM participation should not be allowed as a tax deduction – beyond the amount of actual income.
MLM as a business model is the epitome of an “unfair or deceptive acts or practice” that the FTC is pledged to protect against. It is even worse than classic, no-product pyramid schemes (for which the loss rate is only about 90%) and “pay to play” chain letters. For promoters to present MLM as a “business opportunity” or “income opportunity” is a misrepresentation.
Legal disclaimer
These reports, analytical tools, and opinions are intended purely to communicate information in accordance with the right of free speech. They do not constitute legal or tax advice. Anyone seeking such advice should consult a competent professional who has expertise on endless chain or pyramid selling schemes. Readers are specifically advised to obey all applicable laws, whether or not enforced in their area. Neither the Consumer Awareness Institute nor the author assumes any responsibility for the consequences of anyone acting according to the information in these reports.
© 2011 Jon M. Taylor


Sampai ke sini ko cari pisang????? AKu dah Tambat ko kat pokok la berok... camner bleh terlepas ni???

abunz
13-06-2012, 06:09 PM
Sampai ke sini ko cari pisang????? AKu dah Tambat ko kat pokok la berok... camner bleh terlepas ni???



apa komen pencacai MLM pasal artikel tuh ?? bagi la komen jangan dok gebang korner baring sana sini ... :eek::eek: :)paid

lizzqute
13-06-2012, 06:11 PM
apa komen pencacai MLM pasal artikel tuh ?? bagi la komen jangan dok gebang korner baring sana sini ... :eek::eek: :)paid


Pisang dah habis la..... Ko pandai makan Apple tak nyet????? :))

abunz
13-06-2012, 06:16 PM
Pisang dah habis la..... Ko pandai makan Apple tak nyet????? :))


hahahha pencacai MLM dah panas bontot ...

sampai ke thread nih nak cari 5 orang janji income ribu2 ... kalau bisness boleh buat untung apa pasal mau cari orang lain ,, sendiri kasi adik beradik, saudala mala la, kawan2 rapat ... atau semua tersebut tak percaya kat MLM kau hehehhe :eek::eek: :)paid:)paid

ini masalah korang ... takut saudara mara terkena tak dapat untung yang dijanjikan terpaksa cari mangsa orang lain ... elok sangat la tuh

skateedge
13-06-2012, 07:52 PM
bro kau baca tak artikel tuh .... artikel aku paste tuh adalah kajian keseluruhan MLM termasuklah AMWAY .... kalau kau tak baca tok sah dok melalak tak tentu pasai ..

aku paste lagi ,,, baca betui2 kalau takpaham tanya cikgu bahasa inggeris ...

http://www.ftc.gov/os/comments/bizoppstaffreport/00008-57281.pdf

rugi kat mana kalau join MLM ... baca lah ...
malas baca takpa lah :)paid :)paid



ahahhaha... hang ingat aku tak baca ke? hadoi hang ni...
aku baca dan faham... bace satu hal.. faham satu hal...
artikel ni pun bkn hang jek yg pernah share.. kwn2 aku pun pernah share..

aku dah involved dlm mcm2 MLM sejak 90an.. bkn sebab aku nak jd kaya, sebab aku nak try product... apa bestnye product depa ni sampai tak masuk market... kalau aku nak jd kaya dah lama aku buat betol2 n jd kaya... tp aku lg suke buat business lain... :D

aku suke g talk sebab suke dgr depa ni bercerita pengalaman etc... kadang2 baguih jugak sebab aku bleh belajaq pasal business sebab aku bdk eng.. mane aaa tau pasal bisnes2 ni...

memang byk syarikat MLM yg tipu kt luaq sana... mostly dr segi penjualan brg2.. mane brg2 depa dibuat, betoi ka brg2 depa company tu yg buat or just amik 3rd party product n tukaq nama etc....

mcm aku cakap... hang dok pongpang pong pang pasal rugi etc..
aku tanye hang tang mane rugi hang soh bace artikel tu.. tp takda plak cakap beli vitamin nutrilite rugi etc....
artikel tu lebih kepada business MLM...

barang2 yg amway US jual kt sana tak semua ada jual kt amway Malaysia.... incase hang tak tau aku kasik tau lah...

pastu cakap pasal isu tak ikot syariah.. apa kata hang pi cari sumber yg amway (Malaysia) tak ikot syariah n hujah2 kenapa tabung haji invest dlm amway (Malaysia) kalau tak ikot syariah...
aku nak tau jugak.. sebab info hang ni pun leh guna mcm Jon M. Taylor buat research dia... baru lah ngam!!! bukan hanya dok cari info kt pakcik google n dok hentam saja... :eek:

ok.. aku nak g solat.. tunggu hang reply... :D

abunz
13-06-2012, 09:13 PM
ahahhaha... hang ingat aku tak baca ke? hadoi hang ni...
aku baca dan faham... bace satu hal.. faham satu hal...
artikel ni pun bkn hang jek yg pernah share.. kwn2 aku pun pernah share..

aku dah involved dlm mcm2 MLM sejak 90an.. bkn sebab aku nak jd kaya, sebab aku nak try product... apa bestnye product depa ni sampai tak masuk market... kalau aku nak jd kaya dah lama aku buat betol2 n jd kaya... tp aku lg suke buat business lain... :D

aku suke g talk sebab suke dgr depa ni bercerita pengalaman etc... kadang2 baguih jugak sebab aku bleh belajaq pasal business sebab aku bdk eng.. mane aaa tau pasal bisnes2 ni...

memang byk syarikat MLM yg tipu kt luaq sana... mostly dr segi penjualan brg2.. mane brg2 depa dibuat, betoi ka brg2 depa company tu yg buat or just amik 3rd party product n tukaq nama etc....

mcm aku cakap... hang dok pongpang pong pang pasal rugi etc..
aku tanye hang tang mane rugi hang soh bace artikel tu.. tp takda plak cakap beli vitamin nutrilite rugi etc....
artikel tu lebih kepada business MLM...

barang2 yg amway US jual kt sana tak semua ada jual kt amway Malaysia.... incase hang tak tau aku kasik tau lah...

pastu cakap pasal isu tak ikot syariah.. apa kata hang pi cari sumber yg amway (Malaysia) tak ikot syariah n hujah2 kenapa tabung haji invest dlm amway (Malaysia) kalau tak ikot syariah...
aku nak tau jugak.. sebab info hang ni pun leh guna mcm Jon M. Taylor buat research dia... baru lah ngam!!! bukan hanya dok cari info kt pakcik google n dok hentam saja... :eek:

ok.. aku nak g solat.. tunggu hang reply... :D


memanglah artikel tuh pasal bisness MLM ... aku dok sembang pun pasal bisness MLM ...

Bila diMLM secara tidak lansung harga produk akan mahal sebab nak bayar bonus bertingkat ada yg 7 level ada yang 11 level .. dari situ pun dah nampak rugi sebagai pengguna ..

Lagi pun kalau produk memang bagus ... tak perlu buat MLM pun orang cari ...

Sebab itu dalam MLM kalau nak tampung balik rugi tuh dia suruh cari downline supaya kau pun dapat hasil dari jualan downline2 kau. Ini basic MLM sistem.

seperti artikel tersebut

"MLM as a business model is the epitome of an “unfair or deceptive acts or practice” that the FTC is pledged to protect against. It is even worse than classic, no-product pyramid schemes (for which the loss rate is only about 90%) and “pay to play” chain letters. For promoters to present MLM as a “business opportunity” or “income opportunity” is a misrepresentation."

AWWAY ada lantik panel syariah tak untuk menkaji sistem MLM dia .. Kalau tak ada memang tak patuh panduan syariah dari JAKIM ..
(kau dah baca ker panduan MLM dari JAKIM)
ini url dia http://www.islam.gov.my/muamalat/sites/default/files/garis_panduan/2011/09/garis_panduan_mlm_20111.pdf

antara yg dapat dipetik ...

10. Unsur-unsur yang dilarang dalam perniagaan jualan langsung secara berbilang tingkat atau multi-level marketing (MLM) adalah seperti yang berikut:
(1) Mengandungi Unsur Skim Piramid
(a) Skim piramid atau skim cepat kaya adalah tidak mematuhi prinsip-prinsip Syariah kerana berteraskan unsur perjudian atau pertaruhan (qimar) melalui permainan wang (money game) iaitu downline yang baharu ditaja oleh upline akan kehilangan wang penyertaan jika tidak berusaha mencari downline yang lain.
21
(b) Kontrak bertulis antara syarikat dan peserta tidak disediakan.
(c) Pelan memfokuskan kepada pencarian atau perekrutan ahli baharu (downline) semata-mata atau terutamanya dan bukan dengan tujuan menjalankan perniagaan melalui aktiviti pergerakan produk kepada pengguna-pengguna akhir secara sewajarnya.
(d) Pendapatan peserta dan syarikat dalam skim piramid atau skim cepat kaya dijana daripada yuran penyertaan ahli baharu semata-mata atau terutamanya dan bukan hasil daripada penjualan barang atau perkhidmatan.
(e) Pembelian wajib barang atau perkhidmatan atau harta tidak ketara atau bayaran minimum atau kehendak jualan dikenakan sebagai syarat untuk melayakkan seseorang mendapat bonus atau faedah ekonomi lain dalam skim terhadap pembelian atau jualan peribadi atau pembelian atau jualan ahli di bawahnya.
(f) Peserta tidak diberi pilihan dan dikehendaki melakukan "inventory front-loading” iaitu membeli barang atau perkhidmatan dalam amaun yang tidak munasabah yang melebihi jangkaan boleh dijual atau digunakan dalam suatu tempoh masa yang munasabah.
(g) Pembelian pangkat atau pembelian lebih daripada satu keahlian merupakan pendekatan yang mengandungi elemen skim piramid dan dengan itu adalah bertentangan dengan hukum syarak.
(h) Syarikat yang menetapkan struktur pembayaran bonus mengikut susunan hierarki yang ketat tanpa membenarkan peserta melangkau upline dengan tidak mengambil kira keupayaan dan usaha sebenar peserta adalah mengandungi elemen skim piramid yang bertentangan dengan hukum syarak.

baca seterusnya .....

lizzqute
13-06-2012, 11:57 PM
ahahhaha... hang ingat aku tak baca ke? hadoi hang ni...
aku baca dan faham... bace satu hal.. faham satu hal...
artikel ni pun bkn hang jek yg pernah share.. kwn2 aku pun pernah share..

aku dah involved dlm mcm2 MLM sejak 90an.. bkn sebab aku nak jd kaya, sebab aku nak try product... apa bestnye product depa ni sampai tak masuk market... kalau aku nak jd kaya dah lama aku buat betol2 n jd kaya... tp aku lg suke buat business lain... :D

aku suke g talk sebab suke dgr depa ni bercerita pengalaman etc... kadang2 baguih jugak sebab aku bleh belajaq pasal business sebab aku bdk eng.. mane aaa tau pasal bisnes2 ni...

memang byk syarikat MLM yg tipu kt luaq sana... mostly dr segi penjualan brg2.. mane brg2 depa dibuat, betoi ka brg2 depa company tu yg buat or just amik 3rd party product n tukaq nama etc....

mcm aku cakap... hang dok pongpang pong pang pasal rugi etc..
aku tanye hang tang mane rugi hang soh bace artikel tu.. tp takda plak cakap beli vitamin nutrilite rugi etc....
artikel tu lebih kepada business MLM...

barang2 yg amway US jual kt sana tak semua ada jual kt amway Malaysia.... incase hang tak tau aku kasik tau lah...

pastu cakap pasal isu tak ikot syariah.. apa kata hang pi cari sumber yg amway (Malaysia) tak ikot syariah n hujah2 kenapa tabung haji invest dlm amway (Malaysia) kalau tak ikot syariah...
aku nak tau jugak.. sebab info hang ni pun leh guna mcm Jon M. Taylor buat research dia... baru lah ngam!!! bukan hanya dok cari info kt pakcik google n dok hentam saja... :eek:

ok.. aku nak g solat.. tunggu hang reply... :D

Cakap dengan encik Abunz macam cakap ngan Monyet... Hahahaha.. Biarkan dia dengan pisangnya...:)paid

skateedge
14-06-2012, 12:02 AM
memanglah artikel tuh pasal bisness MLM ... aku dok sembang pun pasal bisness MLM ...

Bila diMLM secara tidak lansung harga produk akan mahal sebab nak bayar bonus bertingkat ada yg 7 level ada yang 11 level .. dari situ pun dah nampak rugi sebagai pengguna ..

Lagi pun kalau produk memang bagus ... tak perlu buat MLM pun orang cari ...

Sebab itu dalam MLM kalau nak tampung balik rugi tuh dia suruh cari downline supaya kau pun dapat hasil dari jualan downline2 kau. Ini basic MLM sistem.

seperti artikel tersebut

"MLM as a business model is the epitome of an “unfair or deceptive acts or practice” that the FTC is pledged to protect against. It is even worse than classic, no-product pyramid schemes (for which the loss rate is only about 90%) and “pay to play” chain letters. For promoters to present MLM as a “business opportunity” or “income opportunity” is a misrepresentation."

AWWAY ada lantik panel syariah tak untuk menkaji sistem MLM dia .. Kalau tak ada memang tak patuh panduan syariah dari JAKIM ..
(kau dah baca ker panduan MLM dari JAKIM)
ini url dia http://www.islam.gov.my/muamalat/sites/default/files/garis_panduan/2011/09/garis_panduan_mlm_20111.pdf

antara yg dapat dipetik ...

10. Unsur-unsur yang dilarang dalam perniagaan jualan langsung secara berbilang tingkat atau multi-level marketing (MLM) adalah seperti yang berikut:
(1) Mengandungi Unsur Skim Piramid
(a) Skim piramid atau skim cepat kaya adalah tidak mematuhi prinsip-prinsip Syariah kerana berteraskan unsur perjudian atau pertaruhan (qimar) melalui permainan wang (money game) iaitu downline yang baharu ditaja oleh upline akan kehilangan wang penyertaan jika tidak berusaha mencari downline yang lain.
21
(b) Kontrak bertulis antara syarikat dan peserta tidak disediakan.
(c) Pelan memfokuskan kepada pencarian atau perekrutan ahli baharu (downline) semata-mata atau terutamanya dan bukan dengan tujuan menjalankan perniagaan melalui aktiviti pergerakan produk kepada pengguna-pengguna akhir secara sewajarnya.
(d) Pendapatan peserta dan syarikat dalam skim piramid atau skim cepat kaya dijana daripada yuran penyertaan ahli baharu semata-mata atau terutamanya dan bukan hasil daripada penjualan barang atau perkhidmatan.
(e) Pembelian wajib barang atau perkhidmatan atau harta tidak ketara atau bayaran minimum atau kehendak jualan dikenakan sebagai syarat untuk melayakkan seseorang mendapat bonus atau faedah ekonomi lain dalam skim terhadap pembelian atau jualan peribadi atau pembelian atau jualan ahli di bawahnya.
(f) Peserta tidak diberi pilihan dan dikehendaki melakukan "inventory front-loading” iaitu membeli barang atau perkhidmatan dalam amaun yang tidak munasabah yang melebihi jangkaan boleh dijual atau digunakan dalam suatu tempoh masa yang munasabah.
(g) Pembelian pangkat atau pembelian lebih daripada satu keahlian merupakan pendekatan yang mengandungi elemen skim piramid dan dengan itu adalah bertentangan dengan hukum syarak.
(h) Syarikat yang menetapkan struktur pembayaran bonus mengikut susunan hierarki yang ketat tanpa membenarkan peserta melangkau upline dengan tidak mengambil kira keupayaan dan usaha sebenar peserta adalah mengandungi elemen skim piramid yang bertentangan dengan hukum syarak.

baca seterusnya .....


haaa... mcm ni lah diskusi yg ok..
diskus mane2 yg tak berapa clear kasik clear..
walaupun beza pendapat...

dulu aku rajin buat research etc seblom join mane2 company..
biasalah... belajar dr pengalaman...

1. so, start pada harga product... dulu memang aku ada list harga2 supplement yg dijual di farmasi sebab pakcik aku kerja dgn salah satu distributor di Perak.. rajin lah jugak ikot dia... tp few year perubahan harga so ada mase nanti aku check harga supplemet di luar n bezakan dgn nutrilite... kasik tgk betol2 ka mahal etc... (walaupun ada yg cakap brg2 MLM musti mahal sebab nak bayar bonus bertingkat etc.. )

2. pasal panel syariah - ni nanti aku cari balik... memang ada... aku tak ingat letak mane... mcm aku cakap.. aku join bkn nak jd HARDCORE MLM.. .kalau ada rakan2 yg bleh share dipersilakan... sebab mase tu aku pelik.. camne Tabung Haji bleh invest dlm amway... sapa panel syariah Tabung Haji.. depa tak kaji ka dulu...

same thing jugak bila majlis fatwa cakap pasal investment dlm ASN/ASB etc... so aku stop invest sudah....

3. Article Panduan Syariah dr JAKIM :

10. Unsur-unsur yang dilarang dalam perniagaan jualan langsung secara berbilang tingkat atau multi-level marketing (MLM) adalah seperti yang berikut:
(1) Mengandungi Unsur Skim Piramid
(a) Skim piramid atau skim cepat kaya adalah tidak mematuhi prinsip-prinsip Syariah kerana berteraskan unsur perjudian atau pertaruhan (qimar) melalui permainan wang (money game) iaitu downline yang baharu ditaja oleh upline akan kehilangan wang penyertaan jika tidak berusaha mencari downline yang lain.

-simple... nak masuk amway sign jd ahli.. sign jd ahli ada doc etc.. duit yg bayar tu utk kit permulaa, proses pendaftaran, magazine yg dihantar setiap bln... tak dpt cari ahli, malas nak buat amway - dlm mase 1thn bleh pulangkan kit permulaan etc n bleh dpt duit registration... hilang wang penyertaan??? aku rase tak....

aku tak pernah di suruh beli brg sampai beribu2 etc... cukup pada keperluan sendiri atau kwn2 nak beli...beli pangkat pun aku belom jumpa lg...

(h) Syarikat yang menetapkan struktur pembayaran bonus mengikut susunan hierarki yang ketat tanpa membenarkan peserta melangkau upline dengan tidak mengambil kira keupayaan dan usaha sebenar peserta adalah mengandungi elemen skim piramid yang bertentangan dengan hukum syarak.

ni pun senang jaa nak nampak... pangkat paling tinggi dlm amway malaysia... dia pun ada downline tp downline dia takda lg kaya.. so bleh nampak kalau usaha lebih dpt lebih... so peserta bleh melangkau upline....takda masalah...

kalau nak terangkan panjang lg ni.. eheheh...
aku pun kene sambg kerja ni... kt Malaysia org nak tidoq, aku pulak kerja.. korang bangun nak pi kerja, aku balik rumah tidoq..

so, nanti kita sambg lg... =):)cgrock

abunz
14-06-2012, 12:10 AM
Cakap dengan encik Abunz macam cakap ngan Monyet... Hahahaha.. Biarkan dia dengan pisangnya...:)paid


pencacai MLM nih tengah cari 5 orang MANGSA ... buat bisness katanya..

pencacai nih lagi ***** .. buat MLM taukeh dia yang pernah dikaitkan dengan penipuan GELANG HIKMAT dulu ... mana ada orang nak joinT :eek::eek::eek: sengal tol kau nih iyer ..

duskcircle
14-06-2012, 12:52 AM
rm30k tu minimum je. boleh naik tetiap tahun, tak masuk allowance lagi. amway boleh ke maintain rm 30k kalo sales x jalan, ko tu jatuh sakit or ada produk lain yg lagi hebat?

awat x bgtau kat makcik jual nasik lemak kat tepi jalan, makcik, wat phd makcik, makcik leh dpt income rm30k..., x yah jual nasi lemak makcik..., jual nasik lemak brp je pendapatan makcik, makcik nak kena maintain bulan2 jual nasik lemak..., rugi makcik, baik makcik pi ambik phd sekang...,

agak2 tuan la..., makcik nak wat apa pada tuan??:):D

duskcircle
14-06-2012, 12:56 AM
hahahha pencacai MLM dah panas bontot ...

sampai ke thread nih nak cari 5 orang janji income ribu2 ... kalau bisness boleh buat untung apa pasal mau cari orang lain ,, sendiri kasi adik beradik, saudala mala la, kawan2 rapat ... atau semua tersebut tak percaya kat MLM kau hehehhe :eek::eek: :)paid:)paid

ini masalah korang ... takut saudara mara terkena tak dapat untung yang dijanjikan terpaksa cari mangsa orang lain ... elok sangat la tuh




saya nak tanya tuan ye..., tuan ni keje kat mana yer...,

duskcircle
14-06-2012, 01:01 AM
haaa... mcm ni lah diskusi yg ok..
diskus mane2 yg tak berapa clear kasik clear..
walaupun beza pendapat...

dulu aku rajin buat research etc seblom join mane2 company..
biasalah... belajar dr pengalaman...

1. so, start pada harga product... dulu memang aku ada list harga2 supplement yg dijual di farmasi sebab pakcik aku kerja dgn salah satu distributor di Perak.. rajin lah jugak ikot dia... tp few year perubahan harga so ada mase nanti aku check harga supplemet di luar n bezakan dgn nutrilite... kasik tgk betol2 ka mahal etc... (walaupun ada yg cakap brg2 MLM musti mahal sebab nak bayar bonus bertingkat etc.. )

2. pasal panel syariah - ni nanti aku cari balik... memang ada... aku tak ingat letak mane... mcm aku cakap.. aku join bkn nak jd HARDCORE MLM.. .kalau ada rakan2 yg bleh share dipersilakan... sebab mase tu aku pelik.. camne Tabung Haji bleh invest dlm amway... sapa panel syariah Tabung Haji.. depa tak kaji ka dulu...

same thing jugak bila majlis fatwa cakap pasal investment dlm ASN/ASB etc... so aku stop invest sudah....

3. Article Panduan Syariah dr JAKIM :

10. Unsur-unsur yang dilarang dalam perniagaan jualan langsung secara berbilang tingkat atau multi-level marketing (MLM) adalah seperti yang berikut:
(1) Mengandungi Unsur Skim Piramid
(a) Skim piramid atau skim cepat kaya adalah tidak mematuhi prinsip-prinsip Syariah kerana berteraskan unsur perjudian atau pertaruhan (qimar) melalui permainan wang (money game) iaitu downline yang baharu ditaja oleh upline akan kehilangan wang penyertaan jika tidak berusaha mencari downline yang lain.

-simple... nak masuk amway sign jd ahli.. sign jd ahli ada doc etc.. duit yg bayar tu utk kit permulaa, proses pendaftaran, magazine yg dihantar setiap bln... tak dpt cari ahli, malas nak buat amway - dlm mase 1thn bleh pulangkan kit permulaan etc n bleh dpt duit registration... hilang wang penyertaan??? aku rase tak....

aku tak pernah di suruh beli brg sampai beribu2 etc... cukup pada keperluan sendiri atau kwn2 nak beli...beli pangkat pun aku belom jumpa lg...

(h) Syarikat yang menetapkan struktur pembayaran bonus mengikut susunan hierarki yang ketat tanpa membenarkan peserta melangkau upline dengan tidak mengambil kira keupayaan dan usaha sebenar peserta adalah mengandungi elemen skim piramid yang bertentangan dengan hukum syarak.

ni pun senang jaa nak nampak... pangkat paling tinggi dlm amway malaysia... dia pun ada downline tp downline dia takda lg kaya.. so bleh nampak kalau usaha lebih dpt lebih... so peserta bleh melangkau upline....takda masalah...

kalau nak terangkan panjang lg ni.. eheheh...
aku pun kene sambg kerja ni... kt Malaysia org nak tidoq, aku pulak kerja.. korang bangun nak pi kerja, aku balik rumah tidoq..

so, nanti kita sambg lg... =):)cgrock

tq tuan jelaskan hal ni..., saya sebenarnya nak tulis mcm ni..tp malas nak tulis..., sebab diorg kena terang f 2 f, sebab ada byk point yg sebenarnya diorg x faham tentang amway..., saya dulu pun mcm tu...tp tidak skrg...sebab saya tgk bisnes ni dgn mata hati saya..., cerah pandangan hidup..., hehe

alpacint
14-06-2012, 05:26 AM
AWWAY ada lantik panel syariah tak untuk menkaji sistem MLM dia .. Kalau tak ada memang tak patuh panduan syariah dari JAKIM ..
(kau dah baca ker panduan MLM dari JAKIM)

Apa kata kau kaji sendiri, wat research, kau kan rajin, artikel pasal MLM kau boleh carik, takkan benda simple mcm tu kau takleh carik.

alpacint
14-06-2012, 05:47 AM
apa komen pencacai MLM pasal artikel tuh ?? bagi la komen jangan dok gebang korner baring sana sini ... :eek::eek: :)paid


Takde masa nak komen pasal artikel tu la abunz.. kau pon aku tgk dok gebang korner baring sana sini.. solution pon kau takde bagi.

Kitaorg buat MLM ni pon takde mintak duit kau pon, susah kitaorg pon kau bukan boleh tlg, solution pon kau tak bagi, sembang je lebih.

Kau hentam MLM, burukkan MLM, panggil kitaorg ni pencacai, bukan ada makna apa pon pada kitaorg, bisnes still jalan, untung runcit tetap dapat, harini je 1 home alarm system Amway dgn external water filter Amway aku dah jual dah, kat situ je untung runcit aku dah ada RM 1100. Gaji aku untuk hari ni.

Kau nak kutuk ke, nak hentam MLM ke, aku susah bukan kau blh tlg. Niat aku meniaga barang Amway ni aku nak sara hidup keluarga aku. Untuk menikmati kehidupan yang lebih baik. Dan aku bersyukur dgn rezeki yang ALLAH S.W.T bagi pada aku melalui bisnes Amway.

Daripada kau susah2 copy paste artikel2 tu baik kau wat keje yang lagi bermanfaat la bro. Kalu nak bertekak kat sini, sampai bila2 takkan abeh.

Aku doakan semoga kehidupan kau akan bertambah baik. Kalau kau ada perniagaan kau sendiri, aku doakan perniagaan kau akan bertambah maju, semoga ALLAH S.W.T memberkati setiap usaha yang kau buat. Amin...

abunz
14-06-2012, 07:19 AM
Takde masa nak komen pasal artikel tu la abunz.. kau pon aku tgk dok gebang korner baring sana sini.. solution pon kau takde bagi.

Kitaorg buat MLM ni pon takde mintak duit kau pon, susah kitaorg pon kau bukan boleh tlg, solution pon kau tak bagi, sembang je lebih.

Kau hentam MLM, burukkan MLM, panggil kitaorg ni pencacai, bukan ada makna apa pon pada kitaorg, bisnes still jalan, untung runcit tetap dapat, harini je 1 home alarm system Amway dgn external water filter Amway aku dah jual dah, kat situ je untung runcit aku dah ada RM 1100. Gaji aku untuk hari ni.

Kau nak kutuk ke, nak hentam MLM ke, aku susah bukan kau blh tlg. Niat aku meniaga barang Amway ni aku nak sara hidup keluarga aku. Untuk menikmati kehidupan yang lebih baik. Dan aku bersyukur dgn rezeki yang ALLAH S.W.T bagi pada aku melalui bisnes Amway.

Daripada kau susah2 copy paste artikel2 tu baik kau wat keje yang lagi bermanfaat la bro. Kalu nak bertekak kat sini, sampai bila2 takkan abeh.

Aku doakan semoga kehidupan kau akan bertambah baik. Kalau kau ada perniagaan kau sendiri, aku doakan perniagaan kau akan bertambah maju, semoga ALLAH S.W.T memberkati setiap usaha yang kau buat. Amin...



Solution aper yang kau nak ..

Aku kongsi kajian tentang MLM, aku kongsi maklumat panduan MLM ikut syariah oleh JAKIM ... semua fakta dari sumber yang SAHIH dan boleh dipercayai.. bukan main gebang liar seperti MLMler selalu buat ..

Korang yg dah join atau belum join boleh menilai semua tuh ..

Ini guna berforum ... apa yang aku copy paste ini mungkin dapat membantu orang2 yang belum join membuat keputusan.

Aku tujukan pencacai MLM kepada golongan tertentu dalam forum nih bukan kepada semua ...bila aku reply ayat orang2 tertentu baru aku pakai pencacai sebab golongan nih memang selalu buat PENIPUAN FAKTA... lain2 aku tak pakai ...

:)cgrock :)paid

lizzqute
14-06-2012, 10:57 AM
Solution aper yang kau nak ..

Aku kongsi kajian tentang MLM, aku kongsi maklumat panduan MLM ikut syariah oleh JAKIM ... semua fakta dari sumber yang SAHIH dan boleh dipercayai.. bukan main gebang liar seperti MLMler selalu buat ..

Korang yg dah join atau belum join boleh menilai semua tuh ..

Ini guna berforum ... apa yang aku copy paste ini mungkin dapat membantu orang2 yang belum join membuat keputusan.

Aku tujukan pencacai MLM kepada golongan tertentu dalam forum nih bukan kepada semua ...bila aku reply ayat orang2 tertentu baru aku pakai pencacai sebab golongan nih memang selalu buat PENIPUAN FAKTA... lain2 aku tak pakai ...

:)cgrock :)paid


La.. terlepas lagi berok Ni... Ingatkan dah kene tambat.... Saper la yg gi lepaskan!!! :))

rumahemas4u
14-06-2012, 12:15 PM
http://www.youtube.com/watch?v=dinT00Lwojw

:)cgrock

moore426559
15-06-2012, 10:11 AM
Takde masa nak komen pasal artikel tu la abunz.. kau pon aku tgk dok gebang korner baring sana sini.. solution pon kau takde bagi.

Kitaorg buat MLM ni pon takde mintak duit kau pon, susah kitaorg pon kau bukan boleh tlg, solution pon kau tak bagi, sembang je lebih.

Kau hentam MLM, burukkan MLM, panggil kitaorg ni pencacai, bukan ada makna apa pon pada kitaorg, bisnes still jalan, untung runcit tetap dapat, harini je 1 home alarm system Amway dgn external water filter Amway aku dah jual dah, kat situ je untung runcit aku dah ada RM 1100. Gaji aku untuk hari ni.

Kau nak kutuk ke, nak hentam MLM ke, aku susah bukan kau blh tlg. Niat aku meniaga barang Amway ni aku nak sara hidup keluarga aku. Untuk menikmati kehidupan yang lebih baik. Dan aku bersyukur dgn rezeki yang ALLAH S.W.T bagi pada aku melalui bisnes Amway.

Daripada kau susah2 copy paste artikel2 tu baik kau wat keje yang lagi bermanfaat la bro. Kalu nak bertekak kat sini, sampai bila2 takkan abeh.

Aku doakan semoga kehidupan kau akan bertambah baik. Kalau kau ada perniagaan kau sendiri, aku doakan perniagaan kau akan bertambah maju, semoga ALLAH S.W.T memberkati setiap usaha yang kau buat. Amin...


water filter ngan alarm system je untung sampai 1100? satu unit ke berapa unit? typical mlm,marking up the price.

skateedge
15-06-2012, 10:18 PM
water filter ngan alarm system je untung sampai 1100? satu unit ke berapa unit? typical mlm,marking up the price.

:eek: :eek: :eek:
sorry lah... awal2 aku dah tergelak...
sebab dulu aku pun mcm hang... harga tinggi jaaa fikir typical mlm - marking up price...

so, kot2 hang ada mase.. just go compare n do some research...
apa beza e-spring dgn lain2 water filter... study about the tech. e-spring ni copy system dr sapa? dia langsung takda patent ka?

banyak water filter dlm market cakap dpt sijil dr NSF... check sendiri kt website NSF.. ada yg jual dimarket tak da langsung dlm list NSF... ehehehhe...

pasal tech plak.. yaa, aku ahli amway tp buat masa ni memang aku tak pakai e-spring tp aku pakai 1 brand lain yg bleh hasilkan output lebih kurang e-spring...

tp ada beza sebab water filter aku ni bulky (besaq) compare tu espring,(kecik jaa) ada UV tp tak auto off.. kadang2 terlupa off UV light bleh terbakaq.. 2-3 ratus jugak harga.. espring auto cut off bila tak guna...

water filter aku tak user friendly bila nak service... nak service kene panggil agent dr company supplier.. e-spring... bace manual, filter etc senang jaaa bleh tukaq...

byk lg kalau nak compare...ni aku kasik few perbezaan..kalau hang tanye aku apsal aku tak beli, bace ayat aku kt atas... aku dulu pun fikir harga mahal, typical MLM marketing so dgr cakap kwn, beli water filter lain... skang dah menyesal lah pulak... ehhehhehe.. tp pakai jaa sementara nak pindah rumah baru...

security system??? hhmmmm..... wireless vs wired... do research bro...betol kaa mahal etc...

btw statement hang ckp "water filter ngan alarm system je untung sampai 1100? satu unit ke berapa unit? typical mlm,marking up the price"

mane hang dpt harga ni??? aku nak jugak... kalau untung espring tak sampai 1100... untung alarm system pun tk sampai 1100.. kalau combine plak lebih 1100... :D

incase hang buat research n jumpa water filter yg lebih baik dr espring n harga ngam.. bleh jugak share.. aku ni jenis suke test... kt rumah ada 3 jenis water filter..

1. water filter jenis ada UV
2. water filter RO
3. water filter yg konon2 special tp hampeh... ahahaha... (nak tolong kwn punya pasal lah ni....)

abunz
15-06-2012, 10:31 PM
:eek: :eek: :eek:
sorry lah... awal2 aku dah tergelak...
sebab dulu aku pun mcm hang... harga tinggi jaaa fikir typical mlm - marking up price...

so, kot2 hang ada mase.. just go compare n do some research...
apa beza e-spring dgn lain2 water filter... study about the tech. e-spring ni copy system dr sapa? dia langsung takda patent ka?

banyak water filter dlm market cakap dpt sijil dr NSF... check sendiri kt website NSF.. ada yg jual dimarket tak da langsung dlm list NSF... ehehehhe...

pasal tech plak.. yaa, aku ahli amway tp buat masa ni memang aku tak pakai e-spring tp aku pakai 1 brand lain yg bleh hasilkan output lebih kurang e-spring...

tp ada beza sebab water filter aku ni bulky (besaq) compare tu espring,(kecik jaa) ada UV tp tak auto off.. kadang2 terlupa off UV light bleh terbakaq.. 2-3 ratus jugak harga.. espring auto cut off bila tak guna...

water filter aku tak user friendly bila nak service... nak service kene panggil agent dr company supplier.. e-spring... bace manual, filter etc senang jaaa bleh tukaq...

byk lg kalau nak compare...ni aku kasik few perbezaan..kalau hang tanye aku apsal aku tak beli, bace ayat aku kt atas... aku dulu pun fikir harga mahal, typical MLM marketing so dgr cakap kwn, beli water filter lain... skang dah menyesal lah pulak... ehhehhehe.. tp pakai jaa sementara nak pindah rumah baru...

security system??? hhmmmm..... wireless vs wired... do research bro...betol kaa mahal etc...

btw statement hang ckp "water filter ngan alarm system je untung sampai 1100? satu unit ke berapa unit? typical mlm,marking up the price"

mane hang dpt harga ni??? aku nak jugak... kalau untung espring tak sampai 1100... untung alarm system pun tk sampai 1100.. kalau combine plak lebih 1100... :D

incase hang buat research n jumpa water filter yg lebih baik dr espring n harga ngam.. bleh jugak share.. aku ni jenis suke test... kt rumah ada 3 jenis water filter..

1. water filter jenis ada UV
2. water filter RO
3. water filter yg konon2 special tp hampeh... ahahaha... (nak tolong kwn punya pasal lah ni....)


rumah aku water filter rm200++ jer beli .. berkesan tapis air ...

water filter canggih2 nih auta jer lebih .... tak perlu semua tuh ... kecuali korang memang byk duit nak perabih ...

skateedge
15-06-2012, 10:53 PM
rumah aku water filter rm200++ jer beli .. berkesan tapis air ...

water filter canggih2 nih auta jer lebih .... tak perlu semua tuh ... kecuali korang memang byk duit nak perabih ...



setiap org ada pendapat masing2 bro...
aku pun dulu mase study ada beli yg rm200++ lebih nye water filter.. dah mane ntah water filter tu... susah nak cari filter dia.. mase study semua nak murah... ehehehe...

aku pun ada kwn yg jenis fikir " semua water filter ni tipu jaaa".. so kt rumah dia memang tak pakai water filter... ahahhah...:)) ni jenis kwn yg memang sempoi...
sampaikan kwn2 yg beli hp android ka iphone pun dia boleh pertikaikan... pendapat dia.. so aku senyum saja lah...

oh! btw, bab2 harga perbezaan harga2 supplement di pasaran otw... byk dah vitamin2 yg dijual dulu kt farmasi takda sijil halal, la ni dah ada... nanti dpt harga bleh aaa compare2... :)

alpacint
16-06-2012, 02:29 AM
water filter ngan alarm system je untung sampai 1100? satu unit ke berapa unit? typical mlm,marking up the price.

Marking up the price? hehe.. meh aku cite sikit pasal alarm system ni, kot2 la kau nak beli kan.. :)paid:)paid

Harga = RM3563.00

Apa yang kau akan dapat?

1 panel system (boleh menampung sehingga 13 sensor)
1 kotak siren luar
3 vibration sensor
3 magnetic sensor
Warranty 4 tahun

Sistem penggera rumah ni guna bateri, bateri pada panel sistem dan kotak siren luar boleh tahan 8-12 jam. Kalau pencurik cabut fius TNB konon2 letrik dah takde, tapi alarm tetap bunyi kalu dia ceroboh umah tu.

Perlu ada line telefon rumah, pasal nak sambung pada panel sistem. Sekiranaya rumah blackout ataupon alarm trigger, sistem ni akan telefon enpun tuan umah. Info pada tuan umah. Sistem ni tak perlu dibayar bulan-bulan pasal dah disambung ke tepun umah. Masuk dlm bil TM tuan umah je la. Bateri pada sensor leh tahan setahun, panel sistem akan bagitau mana2 bateri yang dah weak, dah weak tu gi je la tuka sendiri.

Sistem ni sumenye wireless, jadi kalu nak pindah umah takyah nak pening potong wayar, cabut aje dan boleh dipasang ke umah baru.

Cuba buat research dgn sistem penggera rumah kompeni lain, mmg ada yang lagi murah, dan ada jugak yang lagi mahal. So? terpulang pada bajet masing2..

Kalau ada pakai kedit kad, boleh wat ansuran 12 ke 18 bulan, harga boleh bagi lagi rendah.

External water filter tu pasang kat luar rumah, kat paip utama.
Harga RM2380.00. kedai2 lain pon ada jual, bergantung pada bajetla, harga filter ni lebih kurang je dgn harga kat luar, warranty 10 tahun, uv protector, pasir dlm 2tahun skali tukar. Aku dah wat research dgn waterfilter lain, harga lebih kurang je. Jadi bila wat sale, bergantung pada skill individu mcm mana nak bagi kastemer tu beli barang dgn kita.

Adakah harganya terlalu mahal? terpulang pada penilaian masing2. Kalau nak murah, meh sign up dgn aku, dpt la beli harga members. :p:p

Untuk alarm sistem dan external water filter je untung runcit dah RM1100.00.. Dah nama pon meniaga, mestila nak untung. Aku tak kejar bonus, upline aku dpt percent ke hape ke, tu dia punya pasal, yang penting aku tak menipu org.

Rata2 ejen Amway ni bukannya head hunters, pastu bukak cite pasal marketing plan, kebanyakannya meniaga, jual barang, barang amik kat supplier(Amway) pastu jual pada kastemer. Mana2 kastemer yang nak harga murah sikit, signup jadi ahli. Haram ke cara ni? salah ke cara ni? Aku takyah nak pening2 bukak sykt sendiri, nak bukak warehouse utk letak barang, sume Amway dah sediakan. Pastu atas rajin je la, nak lebih usaha lebih. :)paid:)paid

adib42
16-06-2012, 10:26 AM
Ni saya dapat dari research saya di website:

Perkara yang ingin saya huraikan bukan bermaksud saya ada sebarang kepentingan atau tentangan terhadap Operasi Perniagaan yang akan di sabitkan atau boleh di guna-pakai untuk menguatkan sebarang HUJAH JUALAN oleh mana-mana pihak terhadap produk Jualan yang di keluarkan oleh Syarikat ini.
Huraian ini hanya bersifat UMUM berdasarkan segala FAKTA & MAKLUMAT yang di dapati.

Syarikat Induk :
AMWAY (MALAYSIA) HOLDINGS BERHAD
Yang tersenarai di dalam Bursa Saham Malaysia

Anak-Anak Syarikat :
AMWAY (MALAYSIA) SDN BHD dan AMWAY (B) SDN BHD

Status Syarikat :
PENGELUAR & PEMBUAT & PENGEDAR KEPADA PELBAGAI PRODUK KEPERLUAN & KESIHATAN PENGGUNA

Strategi Pemasaran :
DISTRIBUTORSHIPS atau AGEN PENGEDARAN

Strategi Penjualan :
CONVENTIONAL DIRECT SELLING
Di bawah Lesen AKTA JUALAN LANGSUNG.

Status Produk Kesihatan
Memiliki SIJIL HALAL untuk mengiktiraf BEBAS & SUCI daripada penggunaan BAHAN YANG DI HARAMKAN OLEH SYARAK.

Pembayaran Imbuhan :
Berdasarkan KOMISEN Conventional Direct Selling dan BUKAN melalui Kaedah pembayaran Multi Level Marketing (MLM)

Harga Jualan Produk :
Exclusive tetapi maseh di dalam NILAI PASARAN SEMASA dan tidak MELAMPAU.

Visi & Misi Syarikat :
Membantu & Menyediakan produk - produk Kesihatan untuk PENGGUNA yang berkualiti serta terjamin dari sebarang kemudaratan.
Juga di lihat banyak menyumbang kepada MASYARAKAT UMUM dalam kerja-kerja KEBAJIKAN.

HURAIAN LANJUT
Secara KESELURUHAN nya Syarikat ini di lihat tidak melanggar Undang-Undang Negara dan Hukum Syarak di dalam mana-mana Operasi Pembuatan, Pengedaran, Penjualan dan Pembayaran Imbuhan.

Ada juga Produk mereka yang MAHAL kerana tidak wujud persaingan dari Mutu produk yang setaraf dari Pengeluar lain.
Tetapi kebanyakan Nilai Jualan Produk maseh di dalam lingkungan AVERAGE.

JIKA DI LIHAT DARI SEGI HALAL & HARAM
Setakat ini maseh belum terlihat apa-apa bayangan untuk mengatakan Produk & Harga Jualan dan Kaedah Pemasaran & penjualan dari Syarikat ini melanggar SYARAK secara terang-terangan.
Kerana kebanyakan produk Kesihatan mereka di reka dan di buat secara EXCLUSIVE untuk kesihatan pengguna dan tidak di tiru dari BAHAN ASAS JENAMA LAIN.

SEBAGAI AGEN PENGEDAR
Juga melalui SKIM yang di tawarkan tidak memperlihatkan unsur-unsur untuk mengaut keuntungan yang berlebihan daripada yang sepatutnya oleh Pihak Syarikat.
Dimana setiap Agen Pengedar di bayar melalui HASIL JUALAN yang mereka usahakan melalui penggunaan strategi jualan yang biasa.

MISI & VISI Syarikat ini juga tidak kelihatan MENJANJIKAN sebarang KEKAYAAN kepada Agen-Agen Pengedaran seperti yang di guna pakai oleh lain-lain Syarikat MLM.
Dan ini telah meletakkan Syarikat ini sebagai menjalankan Perniagaan secara NORMAL atau BIASA melalui Sistem Perniagaan Konvensional.

wallahuallam

abunz
16-06-2012, 10:42 AM
10. Unsur-unsur yang dilarang dalam perniagaan jualan langsung secara berbilang tingkat atau multi-level marketing (MLM) adalah seperti yang berikut:
(1) Mengandungi Unsur Skim Piramid
(a) Skim piramid atau skim cepat kaya adalah tidak mematuhi prinsip-prinsip Syariah kerana berteraskan unsur perjudian atau pertaruhan (qimar) melalui permainan wang (money game) iaitu downline yang baharu ditaja oleh upline akan kehilangan wang penyertaan jika tidak berusaha mencari downline yang lain.
21
(b) Kontrak bertulis antara syarikat dan peserta tidak disediakan.
(c) Pelan memfokuskan kepada pencarian atau perekrutan ahli baharu (downline) semata-mata atau terutamanya dan bukan dengan tujuan menjalankan perniagaan melalui aktiviti pergerakan produk kepada pengguna-pengguna akhir secara sewajarnya.
(d) Pendapatan peserta dan syarikat dalam skim piramid atau skim cepat kaya dijana daripada yuran penyertaan ahli baharu semata-mata atau terutamanya dan bukan hasil daripada penjualan barang atau perkhidmatan.
(e) Pembelian wajib barang atau perkhidmatan atau harta tidak ketara atau bayaran minimum atau kehendak jualan dikenakan sebagai syarat untuk melayakkan seseorang mendapat bonus atau faedah ekonomi lain dalam skim terhadap pembelian atau jualan peribadi atau pembelian atau jualan ahli di bawahnya.
(f) Peserta tidak diberi pilihan dan dikehendaki melakukan "inventory front-loading” iaitu membeli barang atau perkhidmatan dalam amaun yang tidak munasabah yang melebihi jangkaan boleh dijual atau digunakan dalam suatu tempoh masa yang munasabah.
(g) Pembelian pangkat atau pembelian lebih daripada satu keahlian merupakan pendekatan yang mengandungi elemen skim piramid dan dengan itu adalah bertentangan dengan hukum syarak.
(h) Syarikat yang menetapkan struktur pembayaran bonus mengikut susunan hierarki yang ketat tanpa membenarkan peserta melangkau upline dengan tidak mengambil kira keupayaan dan usaha sebenar peserta adalah mengandungi elemen skim piramid yang bertentangan dengan hukum syarak.


yang item e dalam amway ada tak?

ronaldinhood
16-06-2012, 10:53 AM
10. Unsur-unsur yang dilarang dalam perniagaan jualan langsung secara berbilang tingkat atau multi-level marketing (MLM) adalah seperti yang berikut:
(1) Mengandungi Unsur Skim Piramid
(a) Skim piramid atau skim cepat kaya adalah tidak mematuhi prinsip-prinsip Syariah kerana berteraskan unsur perjudian atau pertaruhan (qimar) melalui permainan wang (money game) iaitu downline yang baharu ditaja oleh upline akan kehilangan wang penyertaan jika tidak berusaha mencari downline yang lain.
21
(b) Kontrak bertulis antara syarikat dan peserta tidak disediakan.
(c) Pelan memfokuskan kepada pencarian atau perekrutan ahli baharu (downline) semata-mata atau terutamanya dan bukan dengan tujuan menjalankan perniagaan melalui aktiviti pergerakan produk kepada pengguna-pengguna akhir secara sewajarnya.
(d) Pendapatan peserta dan syarikat dalam skim piramid atau skim cepat kaya dijana daripada yuran penyertaan ahli baharu semata-mata atau terutamanya dan bukan hasil daripada penjualan barang atau perkhidmatan.
(e) Pembelian wajib barang atau perkhidmatan atau harta tidak ketara atau bayaran minimum atau kehendak jualan dikenakan sebagai syarat untuk melayakkan seseorang mendapat bonus atau faedah ekonomi lain dalam skim terhadap pembelian atau jualan peribadi atau pembelian atau jualan ahli di bawahnya.
(f) Peserta tidak diberi pilihan dan dikehendaki melakukan "inventory front-loading” iaitu membeli barang atau perkhidmatan dalam amaun yang tidak munasabah yang melebihi jangkaan boleh dijual atau digunakan dalam suatu tempoh masa yang munasabah.
(g) Pembelian pangkat atau pembelian lebih daripada satu keahlian merupakan pendekatan yang mengandungi elemen skim piramid dan dengan itu adalah bertentangan dengan hukum syarak.
(h) Syarikat yang menetapkan struktur pembayaran bonus mengikut susunan hierarki yang ketat tanpa membenarkan peserta melangkau upline dengan tidak mengambil kira keupayaan dan usaha sebenar peserta adalah mengandungi elemen skim piramid yang bertentangan dengan hukum syarak.


yang item e dalam amway ada tak?


Dari mana ni bro? Maksudnya maintain ke? Kebanyakan syarikat MLM memang ada syarat ni kecuali yang pure head hunting. Boleh kasi contoh nama syarikat yang takde syarat ni?

abunz
16-06-2012, 11:14 AM
Dari mana ni bro? Maksudnya maintain ke? Kebanyakan syarikat MLM memang ada syarat ni kecuali yang pure head hunting. Boleh kasi contoh nama syarikat yang takde syarat ni?


ini aku copy paste dari panduan MLM mengikut syariah dari JAKIM..

sumber http://www.islam.gov.my/muamalat/sites/default/files/garis_panduan/2011/09/garis_panduan_mlm_20111.pdf

sila baca buat panduan ....

sebab itu aku selalu sebut 100% MLM Malaysia tak ikut panduan Syariah ...

duskcircle
16-06-2012, 11:15 AM
:eek: :eek: :eek:
sorry lah... awal2 aku dah tergelak...
sebab dulu aku pun mcm hang... harga tinggi jaaa fikir typical mlm - marking up price...

so, kot2 hang ada mase.. just go compare n do some research...
apa beza e-spring dgn lain2 water filter... study about the tech. e-spring ni copy system dr sapa? dia langsung takda patent ka?

banyak water filter dlm market cakap dpt sijil dr NSF... check sendiri kt website NSF.. ada yg jual dimarket tak da langsung dlm list NSF... ehehehhe...

pasal tech plak.. yaa, aku ahli amway tp buat masa ni memang aku tak pakai e-spring tp aku pakai 1 brand lain yg bleh hasilkan output lebih kurang e-spring...

tp ada beza sebab water filter aku ni bulky (besaq) compare tu espring,(kecik jaa) ada UV tp tak auto off.. kadang2 terlupa off UV light bleh terbakaq.. 2-3 ratus jugak harga.. espring auto cut off bila tak guna...

water filter aku tak user friendly bila nak service... nak service kene panggil agent dr company supplier.. e-spring... bace manual, filter etc senang jaaa bleh tukaq...

byk lg kalau nak compare...ni aku kasik few perbezaan..kalau hang tanye aku apsal aku tak beli, bace ayat aku kt atas... aku dulu pun fikir harga mahal, typical MLM marketing so dgr cakap kwn, beli water filter lain... skang dah menyesal lah pulak... ehhehhehe.. tp pakai jaa sementara nak pindah rumah baru...

security system??? hhmmmm..... wireless vs wired... do research bro...betol kaa mahal etc...

btw statement hang ckp "water filter ngan alarm system je untung sampai 1100? satu unit ke berapa unit? typical mlm,marking up the price"

mane hang dpt harga ni??? aku nak jugak... kalau untung espring tak sampai 1100... untung alarm system pun tk sampai 1100.. kalau combine plak lebih 1100... :D

incase hang buat research n jumpa water filter yg lebih baik dr espring n harga ngam.. bleh jugak share.. aku ni jenis suke test... kt rumah ada 3 jenis water filter..

1. water filter jenis ada UV
2. water filter RO
3. water filter yg konon2 special tp hampeh... ahahaha... (nak tolong kwn punya pasal lah ni....)

bro, tepek kat sini anugerah FROST AND SULLIVAN AWARD. sian yg x tau pasal kualiti dia..., harga tu kalau kat luar ada produk yg jual lg mahal dr espring..., kualiti x penah dpt award yg power2 pun...,

eh, frost and sullivan ni kan..., bukan ke award high classnye rating..., mahal nye brg amway ni kan....:D, saya kesian je kat org yg x tgk dgn mata hati ni....,

duskcircle
16-06-2012, 11:22 AM
ini aku copy paste dari panduan MLM mengikut syariah dari JAKIM..

sumber http://www.islam.gov.my/muamalat/sites/default/files/garis_panduan/2011/09/garis_panduan_mlm_20111.pdf

sila baca buat panduan ....

sebab itu aku selalu sebut 100% MLM Malaysia tak ikut panduan Syariah ...



dah tgk marketing plan amway??

Utk makluman, saya ni dah tgk panduan tu sblm tuan copy kat sini. Sememangnya mematuhi kehendak syara'.

So, sila buat kajian tuan sendiri ye...,

abunz
16-06-2012, 11:36 AM
dah tgk marketing plan amway??

Utk makluman, saya ni dah tgk panduan tu sblm tuan copy kat sini. Sememangnya mematuhi kehendak syara'.

So, sila buat kajian tuan sendiri ye...,



aku tak tau sebab tuh aku tanya ada tak kena maintain kat Amway kalau nak dapat bonus jualan downline ?

duskcircle
16-06-2012, 11:48 AM
aku tak tau sebab tuh aku tanya ada tak kena maintain kat Amway kalau nak dapat bonus jualan downline ?


ok...pendapatan dlm amway ni lebih dr 14 jenis pendapatan...,

ok...,

pendapatan 1 :

untung runcit. around 30% utk beza harga pengedar dan costumer.
Mcm kedai jual brg..dia gi beli kat kilang ke kat pengedar ke..., dia dpt harga pastu dia jual harga dia...so tu harga untung jualan dia... so samalah dgn untung runcit ni

pendapatan 2 :

Bonus usaha. : range dr 3% hingga 21%. Kat sini, takde maintain. Maksudnya, saya tak perlu maintain beli brg utk dptkan bonus ini. Andai kata saya cuti bulan tu. x de langsung beli brg. Tp dlm kumpulan saya, ada yg beli dan menjual, then kalau capai range 3% ke atas ada bonus yg amway bg. ini tgk juga pada pengedar2 dlm kumpulan saya tu ramai mana....,

Lain-lain pendapatan mcm2 lg la...,

sekian...,

ejalmlk
17-06-2012, 01:23 AM
Bagus juga .... dah meriah tread nie sekarang kalau edjal tak up dari bulan oktober lepas , tak akan ada orang nak pandang atau nak give negative presepsi... tapi Masih melihat Tulisan "MLM" merujuk kepada semua MLM yang ada di Malaysia , tiada lagi diskusi secara mendalam dengan Menyentuh marketing plan AMWAY sendiri . Apa pun edjal ucapkan tahniah kepada pendokong Amway kerana bersiskusi dengan Baik dan Berfakta , semoga Allah merahmati kita semua .

Bagi yang ingin mengetahu dan membeli barangan AMWAY boleh hubungi 0166463158 - edjal

moore426559
17-06-2012, 09:49 AM
10. Unsur-unsur yang dilarang dalam perniagaan jualan langsung secara berbilang tingkat atau multi-level marketing (MLM) adalah seperti yang berikut:
(1) Mengandungi Unsur Skim Piramid
(a) Skim piramid atau skim cepat kaya adalah tidak mematuhi prinsip-prinsip Syariah kerana berteraskan unsur perjudian atau pertaruhan (qimar) melalui permainan wang (money game) iaitu downline yang baharu ditaja oleh upline akan kehilangan wang penyertaan jika tidak berusaha mencari downline yang lain.
21
(b) Kontrak bertulis antara syarikat dan peserta tidak disediakan.
(c) Pelan memfokuskan kepada pencarian atau perekrutan ahli baharu (downline) semata-mata atau terutamanya dan bukan dengan tujuan menjalankan perniagaan melalui aktiviti pergerakan produk kepada pengguna-pengguna akhir secara sewajarnya.
(d) Pendapatan peserta dan syarikat dalam skim piramid atau skim cepat kaya dijana daripada yuran penyertaan ahli baharu semata-mata atau terutamanya dan bukan hasil daripada penjualan barang atau perkhidmatan.
(e) Pembelian wajib barang atau perkhidmatan atau harta tidak ketara atau bayaran minimum atau kehendak jualan dikenakan sebagai syarat untuk melayakkan seseorang mendapat bonus atau faedah ekonomi lain dalam skim terhadap pembelian atau jualan peribadi atau pembelian atau jualan ahli di bawahnya.
(f) Peserta tidak diberi pilihan dan dikehendaki melakukan "inventory front-loading” iaitu membeli barang atau perkhidmatan dalam amaun yang tidak munasabah yang melebihi jangkaan boleh dijual atau digunakan dalam suatu tempoh masa yang munasabah.
(g) Pembelian pangkat atau pembelian lebih daripada satu keahlian merupakan pendekatan yang mengandungi elemen skim piramid dan dengan itu adalah bertentangan dengan hukum syarak.
(h) Syarikat yang menetapkan struktur pembayaran bonus mengikut susunan hierarki yang ketat tanpa membenarkan peserta melangkau upline dengan tidak mengambil kira keupayaan dan usaha sebenar peserta adalah mengandungi elemen skim piramid yang bertentangan dengan hukum syarak.


yang item e dalam amway ada tak?


item e tu ada dalam semua MLM lah bro. to general concepts MLM. tak beli barang, takder la percentage (saper yg mangkuksangat nak bagi percentage kalo tak beli barang). nanti upline pun tak dpat override.
well-said, appropriate and sufficient.

skateedge
17-06-2012, 06:50 PM
item e tu ada dalam semua MLM lah bro. to general concepts MLM. tak beli barang, takder la percentage (saper yg mangkuksangat nak bagi percentage kalo tak beli barang). nanti upline pun tak dpat override.
well-said, appropriate and sufficient.

bro ada bace link dr saudara bunz???
kadang2 kite amik satu point tanpa merjuk point2 yg lebih besar... mungkin bro bleh email kepada pihak2 berkaitan jika masih tak faham....

dlm link saudara abunz ada terangkan agak details.. tp kalau still nak kepastian boleh email pihak2 yg tertentu dan share lah kt sini... :)cgrock

(11) Pemberian Insentif
(a) Pemberian insentif oleh syarikat kepada peserta boleh berupa komisen, bonus atau faedah ekonomi yang lain.
(b) Pembayaran komisen, bonus atau faedah ekonomi lain dalam perniagaan jualan langsung adalah berdasarkan prinsip al-jua`lah atau hibah.
(c) Pemberian komisen, bonus atau faedah ekonomi lain hendaklah berasaskan jualan kuantiti barang atau perkhidmatan dan bukan berasaskan perekrutan atau pengambilan peserta baharu semata-mata.
(d) Pelan pemasaran syarikat jualan langsung dan pelan pemberian insentif yang bermatlamat perekrutan atau pengambilan peserta baharu semata-mata atau terutamanya sebagai kelayakan untuk mendapat komisen, bonus atau faedah ekonomi lain adalah mengandungi elemen money game atau perjudian yang tidak diharuskan oleh hukum syarak.
(e) Upline berhak menerima komisen, bonus atau faedah ekonomi lain daripada pembelian atau jualan downline berdasarkan akad ju'alah iaitu pihak-pihak yang bersepakat dalam melaksanakan sesuatu kerja (al-mushtarikun fi al-a`mal) dan syarikat sebagai pihak yang menjanjikan upah (al-ja'il) sebagaimana yang diperincikan pembahagiannya dalam pelan pemasaran syarikat.
18
(f) Komisen, bonus atau faedah ekonomi lain hendaklah diambil daripada keuntungan jualan produk dan/atau atas sumbangan syarikat.
(g) Syarikat hendaklah menetapkan dengan jelas kerja yang perlu dilakukan dan natijah dan hasil yang perlu dicapai oleh peserta bagi melayakkannya mendapat komisen, bonus atau faedah ekonomi lain dan mengisytiharkan syarat-syarat tersebut.
(h) Syarikat hendaklah memberi peluang secara adil kepada semua peserta untuk mendapatkan komisen, bonus atau insentif.
(i) Syarikat digalakkan untuk mempelbagaikan produk bagi membuka peluang kepada peserta memperbanyakkan jualan bagi tujuan mendapatkan komisen, bonus atau faedah ekonomi lain. Pendekatan ini bertujuan untuk mengelakkan berlakunya eksploitasi sistem atau rangkaian menjadi money game.
(j) Pelan pemasaran syarikat dan pelan pemberian insentif kepada peserta hendaklah dinyatakan secara jelas oleh syarikat dalam dokumen bertulis yang peserta diberi peluang sewajarnya untuk memahaminya sebelum memasuki akad.

abunz
17-06-2012, 07:35 PM
point yang aku post adalah perkara2 yang dilarang dalam MLM. Salah satunya kalau ada maintain yang perlu buat tiap2 bulan untuk dapat bonus downline maka dia bercanggah dan dilarang dalam syariah ...

betul hampir 100% MLM kena maintain ... so memang bercanggah la .. sudah terang lagi bersuluh ,,,,

korner baring 360% pun ke situ jugak akhirnya ...

yang mana buat MLM tuh cuba buat kepastian dengan JAKIM .... cuba tanya tentang isu maintain tiap2 bulan nih ...

skateedge
17-06-2012, 11:16 PM
point yang aku post adalah perkara2 yang dilarang dalam MLM. Salah satunya kalau ada maintain yang perlu buat tiap2 bulan untuk dapat bonus downline maka dia bercanggah dan dilarang dalam syariah ...

betul hampir 100% MLM kena maintain ... so memang bercanggah la .. sudah terang lagi bersuluh ,,,,

korner baring 360% pun ke situ jugak akhirnya ...

yang mana buat MLM tuh cuba buat kepastian dengan JAKIM .... cuba tanya tentang isu maintain tiap2 bulan nih ...



bknnye corner baring sampai 360... just nak kepastian...

page belakang ada terangkan beberapa jenis bonus dlm amway (walaupun tak penuh).. kalau still tak puas hati jugak, apa kata bro cuba dptkan kepastian JAKIM sendiri... pastu share lah... tanye jugak tabung haji depa invest dlm amway...

sebab kalau sy share pun at the end, bro akan cakap pusing 360 lagik... silap2 pusing 540, 720, 900 ... berpusing2 tuu...

ok back to price... kalau sy letak list dr info sy sendiri nanti ada plak yg pertikaikan.. so sy bg 1 jaaa.. ada nak compare yg lain2 bleh tanye.. nanti ada mase sy g check...

utk sy ada masalah lactose intolerance.. (tak bleh minum susu) so memang kene amik calsium..

harga: (utk calsium magnesium.. memang certain ada tambah zinc etc.. kandungan paling tinggi adalah calsium & magnesium)

nutrilite - 180tabs - rm42
GNC - 180 tabs - rm60
kordels - 150 tabs - rm41
21st century - 30 tab - rm17.90
blackmores - 60 tabs - rm 69.00

** harga mungkin berubah mengikot farmasi2.. harga shampoo setiap farmasi pun lain2.. ehehehe...

blackmores ni memang mahal.. dulu sy amik vitamin B - 60tabs + 60tabs harga dlm rm70... nutrilite 250tabs rm67.00

sampai sini saja.. nanti sambg lg... =)

abunz
18-06-2012, 02:33 PM
kau cakap ada byk jenis bonus Amway ... ada tak yang bonus related to maintain bulan?...

soal tabung haji buat pelaburan kat amway .. aku tak pasti .. no komen

pelaburan dalam satu2 syarikat MLM adalah satu pelaburan yang sangat berisiko tinggi ... kau tanyalah pakar2 pelaburan mana2 pun ...

che'gu piramid
18-06-2012, 03:02 PM
Tu bukan solution.. aku tgk kau hantam mlm.. bagitau tak patuh syariah.. kau lekehkan mlm.. kau gelakkan org wat mlm.. aku blh terima apa yg kau ckp tu.. bila kau ckp mcm tu kau patutnya bagi jalan keluar pada kami supaya tak buat mlm..

Ketawakan org mmg seronok bro.. lagi seronok kalau kau bantu org.. org yg kau bantu tu blh berjaya dlm hidup.. mcm aku ckp tadila.. kalau kau ada bisnes yang baik.. yg takde term upline dan downline.. kau pm aku.. supaya aku blh tgglkan mlm ni dan bawak bisnes yg kau bg kat aku..

Ramai org tau menghukum je bro.. tapi tak ramai yang nak membantu.. aku bukan nak mintak duit kau.. aku cuma nak kau tunjukkan bisnes apa yg aku blh buat supaya aku tgglkn mlm ni..

Encik Alpacint ni mcm susah nk nmpk dunia lain selain tiga huruf MLM tu...maaf jika sy ckp cmtu. Sy bagi 4 huruf je... MARA.

Macam2 kerajaan malaysia beri penerangan, bantuan & inisiatif...mungkin golongan 'kita' je yang segan nak bertanya. Dan jarang sgt yg digalakkan tu menjurus ke arah MLM...nape ye.

Salam...lama x jenguk carigold :)

alpacint
18-06-2012, 08:58 PM
Encik Alpacint ni mcm susah nk nmpk dunia lain selain tiga huruf MLM tu...maaf jika sy ckp cmtu. Sy bagi 4 huruf je... MARA.

Macam2 kerajaan malaysia beri penerangan, bantuan & inisiatif...mungkin golongan 'kita' je yang segan nak bertanya. Dan jarang sgt yg digalakkan tu menjurus ke arah MLM...nape ye.

Salam...lama x jenguk carigold :)

Che`gu, ini thread AMWAY, dan saya meniaga barang AMWAY, dunia lain saya nampak che`gu, saya jual HOME ALARM SYSTEM dan EXTERNAL WATER FILTER, dan ada lagi 2-3 barang high tech yang saya jual.

Saya amik produk ni utk saya meniaga. Saya amik harga distributor, dan saya jual harga customer. Untung runcit atas jualan saya tu gaji saya. Ada yang salah ke kat sini? :-?:-? adakah salah cara saya meniaga tu? kalau salah mintak tolong betulkan saya che`gu.

skateedge
18-06-2012, 09:43 PM
kau cakap ada byk jenis bonus Amway ... ada tak yang bonus related to maintain bulan?...

soal tabung haji buat pelaburan kat amway .. aku tak pasti .. no komen

pelaburan dalam satu2 syarikat MLM adalah satu pelaburan yang sangat berisiko tinggi ... kau tanyalah pakar2 pelaburan mana2 pun ...

discussion kt forum pun kadang2 susah nak dpt kata putus sebab pemahaman n penerangan yg limited.

kadang2 soalan ditanya berkali2 dan jawapan sudah diberi tetapi disebabkan penerangan yg kite rase tak cukup so sesuatu isu itu akan timbul juga akhirnya... jawapan yg tidak tepat juga mungkin berlaku menyebabkan isu2 yg mungkin telah selesai akan timbul lg...

aku bkn pakar dlm hal2 ni.. aku juga ada kawan2 yg agak handal dlm ekonomi... ada kwn2 yg sudah menjadi jutawan di awal usia 20an.. alhamdulillah... memang semua pelaburan ada resiko.. itu yg aku tau...

mcm aku pernah citer kt page2 belakang.. aku bkn HARDCORE MLM... aku ada kerja lain + ada business lain.. aku suke sebab org2 yg aku jumpe dlm amway terdiri dr busines2 man yg berjaya... aku belajar bab2 business dr mereka... aku bdk eng... mane tau pasal bisnes2 ni.. :((

cth mcm sorang ni ada bisness cuci kereta... amway ada jual wax+pencuci kereta dan juga tyre shine... dia cakap better guna brg2 amway.. untung runcit dpt, bonus pun dpt.. kalau beli wax+pencuci kt kedai/distributor.. just dpt harga murah.. itu saja... so, kt situ dah ada 1 point...

pada aku one of the reason why ada company2 yg berani invest dlm amway sebab track record... hujung tahun 90an ekonomi down pun mencatatkan keuntungan tahunan bg amway malaysia...

bab sapa invest dlm amway etc bleh jek guna pakcik google... takda hidden2 info...
malas nak cari leh click sini
http://www.amway2u.com/corporate/en_US/amabout_shareholder.jsp

isu MLM ni akan timbul dr mase ke semasa... rata2 menggunakan info dr pakcik google.. so aku rase jawapan pun bleh tanye pakcik google.. tak puas hati juga tanye pakar2... itu jek jawapan yg mungkin boleh memuaskan hati masing2...

sekian pendapat aku.. :D

:)cgrock

ejalmlk
19-06-2012, 02:28 AM
Bagus perbincagan hebat , jika berminat untuk mengetahui atau ingin menyertai Team edjalmlk boleh hubungi terus edjal . Berita baik kepada semua kaum ibu ... Sekarang anda tidak perlu bersusah payah untuk dapatkan set bersalin yang serba lengkap dan terbaik serta murah berbanding dengan jenama lain . Hanya RM 293 set bersalin Amway yang begitu menakjubkan . Sayangilah anak anda isteri anda .. jadi apa lagi para suami jom oder dengan edjal

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/401676_313991255346568_612302500_n.jpg

016 646 3158

alpacint
19-06-2012, 05:52 PM
Alhamdulillah.. dapat wat sale 2 alarm sistem arini dgn satu external water filter.. achieve target leh kita gi hokkaido ramai2.. hehe

ejalmlk
19-06-2012, 06:49 PM
Alhamdulillah.. dapat wat sale 2 alarm sistem arini dgn satu external water filter.. achieve target leh kita gi hokkaido ramai2.. hehe

Tahniah Diamond ! jumpa kita di Hokkaido ! Memang Terbaik :)paid:)paid:)paid:)paid

spawn
20-06-2012, 12:32 AM
Dolu2 time 70an 80an.. ayah kreja mak kat rumah jaga anak2... time 90an ayah kreja mak pun kreja, anak2 anto pengasuh... time sekarang ayah kreja, malam pun kreja, mak pun kreja anak2 anto pengasuh... masa dah macam takde.. kesannya amat memilukan masalah sosial meningkat, moral dan akhlak menurun, tiada lagi kasih antaranya..

kami di Amway, diberi kebebasan mengurus masa, mengurus keluarga yang menjadi nadi utama kasih dan sayang. Masa ditentukan sendiri 3 + 1 sudah mencukupi utk seharian.

Orang kata nak berniaga mulakan dari pasar malam... bukak kedai jual apam balik.. tapi kalau satu pasar malam ade 4-5 yg jual apam balik.. kesannya untung menurun, siap ade dengki- mendengki lagi..

kami di Amway, lagiii ramai berniaga benda yang sama lagi bagus, saling tolong menolong tak kira bangsa dan agama. Yang penting ada kemahuan utk berjaya...membantu insan lain menambah nilai kehidupan yang lebiiiiih baik.

Orang kata MLM semua sama, ade downline upline. Macam piramid kayakan orang atas. Baik minta bantuan MARA, TEKUN, AMANAH IKHTIAR dan 1 AZAM.

Kami di Amway, lebih hebat dari MLM dan semua lapisan pengedar amat rapat macam adikberadik.. saling membantu meluangkan masa membimbing. Tak perlukan pinjaman berpuluh2 ribu,birokrasi, kabel-mengkabel, hanya dengan modal yang ciput jer..Pemimpin dinilai melalui kepimpinannya.. pemimpin lahirkan pemimpin. Barulah ganjaran diberikan. Masa sekolah dulu rakan2 ade yg lulus,kantul dan sekarang ade yang makan gaji, engineer, supervisor, kreja kilang.. tapi cikgu kite time tu maintain jer gajinyer.. siap dapat kenaikan tahunan lagi.. kalaulah gaji diaorg ikut berapa ramai muridnya yang berjaya, konpom semua murid jadi officer.. dan berjaya.. bukan ke gitu keadaannya.


Orang kata nak kene ade ijazah berkajang2 untuk dapatkan gaji beso sampai 30k baru terjamin. Kene gi library sokmo timba ilmu, abiskan masa bertahun2..

Kami di Amway, formula kejayaan amat terang dan jelas
success <-- skilled <-- experience <-- Practical <-- Knowledge <-- successful people.. kalau sokmo ke library takut nanti jadi pustakawan, kalau copypaste blog, ayat org takut nanti jadi wartawan.Gaji 30k sekali sebulan dapat, tapi 30hari keluarkan duit, tetap tak cukup. Kan bagus hari2 dapat duit, barulah boleh menyimpan dan mengurus dgn lebih efektif.

Aku, Alpacint, ejalmilk dan yang lain2 tu dah lama berniaga, kami bermula dari bottom sampailah sekarang nie.. mana ade jalan shortcut. Sebenarnya masalah orang-orangan ni adalah dari rasa2 saje.. menganggap semua MLM same dan mungkin ade yang berparut kerananya. bukan dari kebenaran.. cer ingat ayat ni..

'Dan kebanyakan mereka tidak mengikuti kecuali prasangka sahaja. Sesungguhnya persangkaan itu tidak sedikit pun berguna untuk mencapai kebenaran' (Yunus 10:36)

kegagalan bermula dari seawal membuat keputusan. Ramai yang terpengaruh dgn skim2 dan bonus bulanan yang besar padahal untung runcit yang 20 ke 30% tu hilang dari pandangan..nak jual barang tapi promot company, mane mahunyer.. bukan ker kita punya brand dah cukup gah dipasaran. Nutrilite, Espring, HASII, Artistry dan mcm2 lagi yang telah dipatenkan. Tahniah pada Alpacint kerana berjaya membuat sale dan keuntungan yang tinggi ari ni..

Hargailah diri... hidup berkehidupan. Jangan seperti robot..

Taknak ker, pencen dalam usia muda, semakin tua semakin bertambah asetnya dan semakin kurang hutangnya. Boleh set sendiri pendapatan bulanan. Boleh melancong bersama keluarga saban tahun dan takde masalah kewangan... Pilihan ditangan sendiri, keputusan pun pada empunya diri. Daripada asyik mencari kudis orang kan ke baik ubatkan kudis sendiri. Belajar berniaga macamane nak jual produk, tak perlu habiskan beribu2 ringgit attend seminar jutawan untuk berjaya. Hanya dengan satu call jer, pemimpin datang membantu...

Konvensional bukannyer tak baik tapi terlalu besar risiko yang perlu ditanggung. Dah resmi meniaga bukak kedai, tunggu pelanggan datang beli tapi kalau salah tempat, rugi la.. pastu kene blacklist ngan MARA/BANK sebab tak bayar hutang. Dah la sekarang ni mcm2 ade... CCTRIS..CTOSS..pastu online plak ngan segala mak nenek bank.. boleh gelap masa depan keluarga...

Hargai Diri dan Hiduplah dengan Berkehidupan..Aku tak cakap pun pasal duit berpoluh2 ribu tapi lebih kepada masa.. sebab MASA itulah KEHIDUPAN...

Salam bersalaman..

abunz
20-06-2012, 12:48 AM
Dolu2 time 70an 80an.. ayah kreja mak kat rumah jaga anak2... time 90an ayah kreja mak pun kreja, anak2 anto pengasuh... time sekarang ayah kreja, malam pun kreja, mak pun kreja anak2 anto pengasuh... masa dah macam takde.. kesannya amat memilukan masalah sosial meningkat, moral dan akhlak menurun, tiada lagi kasih antaranya..

kami di Amway, diberi kebebasan mengurus masa, mengurus keluarga yang menjadi nadi utama kasih dan sayang. Masa ditentukan sendiri 3 + 1 sudah mencukupi utk seharian.

Orang kata nak berniaga mulakan dari pasar malam... bukak kedai jual apam balik.. tapi kalau satu pasar malam ade 4-5 yg jual apam balik.. kesannya untung menurun, siap ade dengki- mendengki lagi..

kami di Amway, lagiii ramai berniaga benda yang sama lagi bagus, saling tolong menolong tak kira bangsa dan agama. Yang penting ada kemahuan utk berjaya...membantu insan lain menambah nilai kehidupan yang lebiiiiih baik.

Orang kata MLM semua sama, ade downline upline. Macam piramid kayakan orang atas. Baik minta bantuan MARA, TEKUN, AMANAH IKHTIAR dan 1 AZAM.

Kami di Amway, lebih hebat dari MLM dan semua lapisan pengedar amat rapat macam adikberadik.. saling membantu meluangkan masa membimbing. Tak perlukan pinjaman berpuluh2 ribu,birokrasi, kabel-mengkabel, hanya dengan modal yang ciput jer..Pemimpin dinilai melalui kepimpinannya.. pemimpin lahirkan pemimpin. Barulah ganjaran diberikan. Masa sekolah dulu rakan2 ade yg lulus,kantul dan sekarang ade yang makan gaji, engineer, supervisor, kreja kilang.. tapi cikgu kite time tu maintain jer gajinyer.. siap dapat kenaikan tahunan lagi.. kalaulah gaji diaorg ikut berapa ramai muridnya yang berjaya, konpom semua murid jadi officer.. dan berjaya.. bukan ke gitu keadaannya.


Orang kata nak kene ade ijazah berkajang2 untuk dapatkan gaji beso sampai 30k baru terjamin. Kene gi library sokmo timba ilmu, abiskan masa bertahun2..

Kami di Amway, formula kejayaan amat terang dan jelas
success <-- skilled <-- experience <-- Practical <-- Knowledge <-- successful people.. kalau sokmo ke library takut nanti jadi pustakawan, kalau copypaste blog, ayat org takut nanti jadi wartawan.Gaji 30k sekali sebulan dapat, tapi 30hari keluarkan duit, tetap tak cukup. Kan bagus hari2 dapat duit, barulah boleh menyimpan dan mengurus dgn lebih efektif.

Aku, Alpacint, ejalmilk dan yang lain2 tu dah lama berniaga, kami bermula dari bottom sampailah sekarang nie.. mana ade jalan shortcut. Sebenarnya masalah orang-orangan ni adalah dari rasa2 saje.. menganggap semua MLM same dan mungkin ade yang berparut kerananya. bukan dari kebenaran.. cer ingat ayat ni..

'Dan kebanyakan mereka tidak mengikuti kecuali prasangka sahaja. Sesungguhnya persangkaan itu tidak sedikit pun berguna untuk mencapai kebenaran' (Yunus 10:36)

kegagalan bermula dari seawal membuat keputusan. Ramai yang terpengaruh dgn skim2 dan bonus bulanan yang besar padahal untung runcit yang 20 ke 30% tu hilang dari pandangan..nak jual barang tapi promot company, mane mahunyer.. bukan ker kita punya brand dah cukup gah dipasaran. Nutrilite, Espring, HASII, Artistry dan mcm2 lagi yang telah dipatenkan. Tahniah pada Alpacint kerana berjaya membuat sale dan keuntungan yang tinggi ari ni..

Hargailah diri... hidup berkehidupan. Jangan seperti robot..

Taknak ker, pencen dalam usia muda, semakin tua semakin bertambah asetnya dan semakin kurang hutangnya. Boleh set sendiri pendapatan bulanan. Boleh melancong bersama keluarga saban tahun dan takde masalah kewangan... Pilihan ditangan sendiri, keputusan pun pada empunya diri. Daripada asyik mencari kudis orang kan ke baik ubatkan kudis sendiri. Belajar berniaga macamane nak jual produk, tak perlu habiskan beribu2 ringgit attend seminar jutawan untuk berjaya. Hanya dengan satu call jer, pemimpin datang membantu...

Konvensional bukannyer tak baik tapi terlalu besar risiko yang perlu ditanggung. Dah resmi meniaga bukak kedai, tunggu pelanggan datang beli tapi kalau salah tempat, rugi la.. pastu kene blacklist ngan MARA/BANK sebab tak bayar hutang. Dah la sekarang ni mcm2 ade... CCTRIS..CTOSS..pastu online plak ngan segala mak nenek bank.. boleh gelap masa depan keluarga...

Hargai Diri dan Hiduplah dengan Berkehidupan..Aku tak cakap pun pasal duit berpoluh2 ribu tapi lebih kepada masa.. sebab MASA itulah KEHIDUPAN...

Salam bersalaman..



kata motibasi yang dah basi dari puak2 MLM ...

bebas kewangan , pencen usia muda :eek::eek: dak muak dengar dah .. semua script yang sama ...

ramai yg buat MLM nih aku tengok tak jimat masa puna ... kejar sana sini cari propospek tak kira pagi petang siang malam .... berembun ...

pergi motabasi sana sini bawa prospek ...

ejalmlk
20-06-2012, 12:39 PM
Dolu2 time 70an 80an.. ayah kreja mak kat rumah jaga anak2... time 90an ayah kreja mak pun kreja, anak2 anto pengasuh... time sekarang ayah kreja, malam pun kreja, mak pun kreja anak2 anto pengasuh... masa dah macam takde.. kesannya amat memilukan masalah sosial meningkat, moral dan akhlak menurun, tiada lagi kasih antaranya..

kami di Amway, diberi kebebasan mengurus masa, mengurus keluarga yang menjadi nadi utama kasih dan sayang. Masa ditentukan sendiri 3 + 1 sudah mencukupi utk seharian.

Orang kata nak berniaga mulakan dari pasar malam... bukak kedai jual apam balik.. tapi kalau satu pasar malam ade 4-5 yg jual apam balik.. kesannya untung menurun, siap ade dengki- mendengki lagi..

kami di Amway, lagiii ramai berniaga benda yang sama lagi bagus, saling tolong menolong tak kira bangsa dan agama. Yang penting ada kemahuan utk berjaya...membantu insan lain menambah nilai kehidupan yang lebiiiiih baik.

Orang kata MLM semua sama, ade downline upline. Macam piramid kayakan orang atas. Baik minta bantuan MARA, TEKUN, AMANAH IKHTIAR dan 1 AZAM.

Kami di Amway, lebih hebat dari MLM dan semua lapisan pengedar amat rapat macam adikberadik.. saling membantu meluangkan masa membimbing. Tak perlukan pinjaman berpuluh2 ribu,birokrasi, kabel-mengkabel, hanya dengan modal yang ciput jer..Pemimpin dinilai melalui kepimpinannya.. pemimpin lahirkan pemimpin. Barulah ganjaran diberikan. Masa sekolah dulu rakan2 ade yg lulus,kantul dan sekarang ade yang makan gaji, engineer, supervisor, kreja kilang.. tapi cikgu kite time tu maintain jer gajinyer.. siap dapat kenaikan tahunan lagi.. kalaulah gaji diaorg ikut berapa ramai muridnya yang berjaya, konpom semua murid jadi officer.. dan berjaya.. bukan ke gitu keadaannya.


Orang kata nak kene ade ijazah berkajang2 untuk dapatkan gaji beso sampai 30k baru terjamin. Kene gi library sokmo timba ilmu, abiskan masa bertahun2..

Kami di Amway, formula kejayaan amat terang dan jelas
success <-- skilled <-- experience <-- Practical <-- Knowledge <-- successful people.. kalau sokmo ke library takut nanti jadi pustakawan, kalau copypaste blog, ayat org takut nanti jadi wartawan.Gaji 30k sekali sebulan dapat, tapi 30hari keluarkan duit, tetap tak cukup. Kan bagus hari2 dapat duit, barulah boleh menyimpan dan mengurus dgn lebih efektif.

Aku, Alpacint, ejalmilk dan yang lain2 tu dah lama berniaga, kami bermula dari bottom sampailah sekarang nie.. mana ade jalan shortcut. Sebenarnya masalah orang-orangan ni adalah dari rasa2 saje.. menganggap semua MLM same dan mungkin ade yang berparut kerananya. bukan dari kebenaran.. cer ingat ayat ni..

'Dan kebanyakan mereka tidak mengikuti kecuali prasangka sahaja. Sesungguhnya persangkaan itu tidak sedikit pun berguna untuk mencapai kebenaran' (Yunus 10:36)

kegagalan bermula dari seawal membuat keputusan. Ramai yang terpengaruh dgn skim2 dan bonus bulanan yang besar padahal untung runcit yang 20 ke 30% tu hilang dari pandangan..nak jual barang tapi promot company, mane mahunyer.. bukan ker kita punya brand dah cukup gah dipasaran. Nutrilite, Espring, HASII, Artistry dan mcm2 lagi yang telah dipatenkan. Tahniah pada Alpacint kerana berjaya membuat sale dan keuntungan yang tinggi ari ni..

Hargailah diri... hidup berkehidupan. Jangan seperti robot..

Taknak ker, pencen dalam usia muda, semakin tua semakin bertambah asetnya dan semakin kurang hutangnya. Boleh set sendiri pendapatan bulanan. Boleh melancong bersama keluarga saban tahun dan takde masalah kewangan... Pilihan ditangan sendiri, keputusan pun pada empunya diri. Daripada asyik mencari kudis orang kan ke baik ubatkan kudis sendiri. Belajar berniaga macamane nak jual produk, tak perlu habiskan beribu2 ringgit attend seminar jutawan untuk berjaya. Hanya dengan satu call jer, pemimpin datang membantu...

Konvensional bukannyer tak baik tapi terlalu besar risiko yang perlu ditanggung. Dah resmi meniaga bukak kedai, tunggu pelanggan datang beli tapi kalau salah tempat, rugi la.. pastu kene blacklist ngan MARA/BANK sebab tak bayar hutang. Dah la sekarang ni mcm2 ade... CCTRIS..CTOSS..pastu online plak ngan segala mak nenek bank.. boleh gelap masa depan keluarga...

Hargai Diri dan Hiduplah dengan Berkehidupan..Aku tak cakap pun pasal duit berpoluh2 ribu tapi lebih kepada masa.. sebab MASA itulah KEHIDUPAN...

Salam bersalaman..


Memang benar apa yang di katakan .... saya sedang mengalaminya ... Tahniah dan Terima kasih kerana berkongsi .....


Sesiapa yang inginkan barangan amway boleh hubungi edjal 0166463158

spawn
20-06-2012, 04:55 PM
Orang kata muak dengan motivasi, script lapok dan ramai yang tak berjaya kerana nya.

Kami diAmway, motivasi itulah makanan rohani untuk azam berjaya. tanpanya tak mungkin Amway boleh bertahan sehingga hari ini. Ramai yang diluar sana mendengar tapi tidak memahami apa yang cuba disampaikan. Ketika pemimpin berucap dia sibuk bercakap, bila tamat majlis dia paling awal balik tanpa apa2 respon pun terhadap apa yang diucap. Kesannya, seperti apa yang dikatakan oleh abunz, siang malam memburu prospek, seolah2 musim pemburuan. Setelah itu kepenatan sendirian dan mula salah menyalahkan.. Sedangkan pada motivasi itu lahir kesedaran dan pemikiran.

Ramai manusia diluar sana yang turut sama sebagai pemburu. Siang dan malam dipenuhi dengan aktiviti mencari kewangan, mencari pelanggan.Bagi yang makan gaji, rungutan menjadi makanan harian. Dan akhirnya seperti biasa sering kepenatan.

Abunz ,jikalau tidak tahu, silalah bertanya. Kalau malu nanti takut tersesat jalan malah lebih teruk tersesat pandangan. Banyak perkara yang tak patut tetapi dilakukan. Hasilnya tidak seperti yang diharapkan.

Kami di Amway, rungutan dan salah-menyalahkan bukan pilihan, tetapi tindakan yang betul serta displin menjadi ikutan. Ilmu itu suatu pemburuan supaya hidup berkehidupan.

abunz
20-06-2012, 07:31 PM
Orang kata muak dengan motivasi, script lapok dan ramai yang tak berjaya kerana nya.

Kami diAmway, motivasi itulah makanan rohani untuk azam berjaya. tanpanya tak mungkin Amway boleh bertahan sehingga hari ini. Ramai yang diluar sana mendengar tapi tidak memahami apa yang cuba disampaikan. Ketika pemimpin berucap dia sibuk bercakap, bila tamat majlis dia paling awal balik tanpa apa2 respon pun terhadap apa yang diucap. Kesannya, seperti apa yang dikatakan oleh abunz, siang malam memburu prospek, seolah2 musim pemburuan. Setelah itu kepenatan sendirian dan mula salah menyalahkan.. Sedangkan pada motivasi itu lahir kesedaran dan pemikiran.

Ramai manusia diluar sana yang turut sama sebagai pemburu. Siang dan malam dipenuhi dengan aktiviti mencari kewangan, mencari pelanggan.Bagi yang makan gaji, rungutan menjadi makanan harian. Dan akhirnya seperti biasa sering kepenatan.

Abunz ,jikalau tidak tahu, silalah bertanya. Kalau malu nanti takut tersesat jalan malah lebih teruk tersesat pandangan. Banyak perkara yang tak patut tetapi dilakukan. Hasilnya tidak seperti yang diharapkan.

Kami di Amway, rungutan dan salah-menyalahkan bukan pilihan, tetapi tindakan yang betul serta displin menjadi ikutan. Ilmu itu suatu pemburuan supaya hidup berkehidupan.


aku bercakap secar general untuk MLM...

hehehehhe motibasi untuk kepentingan upline korang ....

mestilah bagi kaw-kaw... lagi ramai joinT lagi byk masyuk ..

yg dengar ternganga ..... bersemangat ...bertempik bersorak ....

tapi bila buat tak jalan gak .... masuk motibasi 100 kali pun takkan jalan ..

sebab apa;
1) semua pakat nak jadi agen/distributor ..bersiang sesama sendiri... dok dekat2 pulak tuh ...
2) persaingan dah banyak .. byk produk-produk yang kebih kurang sama .. dan MLM jugak hehhehehe parah parah
3) ramai yg dah sedar MLM nih byk keburukannya .. ramai dah say "NO".
4) FAKTA Secara purata 99.6% akan kerugian bila buat bisness MLM termasuk AMWAY .. tak caya kajian FTC link http://www.ftc.gov/os/comments/bizoppstaffreport/00008-57281.pdf . bukan sembang kosong jer ..

Bagi yang dah lama dok kat puncak piramid masing2 boleh la gebang besor2 ...

duskcircle
21-06-2012, 01:09 AM
point yang aku post adalah perkara2 yang dilarang dalam MLM. Salah satunya kalau ada maintain yang perlu buat tiap2 bulan untuk dapat bonus downline maka dia bercanggah dan dilarang dalam syariah ...

betul hampir 100% MLM kena maintain ... so memang bercanggah la .. sudah terang lagi bersuluh ,,,,

korner baring 360% pun ke situ jugak akhirnya ...

yang mana buat MLM tuh cuba buat kepastian dengan JAKIM .... cuba tanya tentang isu maintain tiap2 bulan nih ...



salam bro, ni nak citer ye..., maksud maintain kat sini, ialah kalau mu x de jualan atau sales peribadi, maknanya beli sendiri atas nama sendiri, kalau dalam group mu tu ada pengedar2 bawahan yg layak dpt bonus..., so bulan tu mu x de duit le...,

yg tu masalahnya..., ada paksaan membeli utk dptkan pendapatan dlm perniagaan mlm tersebut...,

beza dgn amway, amway tak mengamalkan sistem maintain utk dptkan bonus dlm marketing plan dia...,

cth ye..., : kalau saya layak dpt 3% bonus usaha saya..., tp saya x jualan peribadi dengan kata lain RM00.00 utk belian atas nama saya..., tp dlm kumpulan saya ada 20 org membeli brg sehingga layak 3%, saya akan dpt RM bonus 3 % saya tu..., jelas x???

so, x de maintain2 ye..., so halal lagi suci murni...,

seperkara lg..., utk pengetahuan bro la ye..., gi tanya mufti negeri BRUNEI utk mengesahkan kehalalan bisnes amway ni..., bukan senang nak meniaga di brunei ye..., diorg check gile2 pasal produk n company..., kat sana lg ketat undang2 halal diorg..., silakan bertanya pd mufti la ye.., kalau x tau..rujuk kitab fiqh..., nak tau lg mai jumpa saya yer..., sentiasa berkhidmat utk anda...:-) :):D

duskcircle
21-06-2012, 01:11 AM
seperkara lg yer...,

panduan pengesahan halal mlm keluaran jakim tu..., kalau refer betul2..., semua etika pengedar amway sama je corak nye dlm panduan tu, bukan pasal ape.., pengasas persatuan direct selling malaysia pun amway yg pengasas nye.., ehem..., kalau kenal dr luar je bro abunz..., mmg anda seolah2 tgk masjid pastu x tau apa yg ada dlm masjid tu..., sian x?? sian kan...,

kami pengedar amway disini..., byk belajar sesuatu yg positif...,tnyalah pd diorg yg aktif kat forum ni..., mmg lain dr yg lain..., hehe...,

duskcircle
21-06-2012, 01:13 AM
salam bro, ni nak citer ye..., maksud maintain kat sini, ialah kalau mu x de jualan atau sales peribadi, maknanya beli sendiri atas nama sendiri, kalau dalam group mu tu ada pengedar2 bawahan yg layak dpt bonus..., so bulan tu mu x de duit le...,

yg tu masalahnya..., ada paksaan membeli utk dptkan pendapatan dlm perniagaan mlm tersebut...,

beza dgn amway, amway tak mengamalkan sistem maintain utk dptkan bonus dlm marketing plan dia...,

cth ye..., : kalau saya layak dpt 3% bonus usaha saya..., tp saya x jualan peribadi dengan kata lain RM00.00 utk belian atas nama saya..., tp dlm kumpulan saya ada 20 org membeli brg sehingga layak 3%, saya akan dpt RM bonus 3 % saya tu..., jelas x???

so, x de maintain2 ye..., so halal lagi suci murni...,

seperkara lg..., utk pengetahuan bro la ye..., gi tanya mufti negeri BRUNEI utk mengesahkan kehalalan bisnes amway ni..., bukan senang nak meniaga di brunei ye..., diorg check gile2 pasal produk n company..., kat sana lg ketat undang2 halal diorg..., silakan bertanya pd mufti la ye.., kalau x tau..rujuk kitab fiqh..., nak tau lg mai jumpa saya yer..., sentiasa berkhidmat utk anda...:-) :):D

nampak je mcm senang nk dpt 3%, kalau ilmu belum cukup di dada.., jangan cuba utk berenang di lautan luas..., inilah bisnes modal kecil income besar.., mesti ada cabarannya bro...,

duskcircle
21-06-2012, 01:20 AM
aku bercakap secar general untuk MLM...

hehehehhe motibasi untuk kepentingan upline korang ....

mestilah bagi kaw-kaw... lagi ramai joinT lagi byk masyuk ..

yg dengar ternganga ..... bersemangat ...bertempik bersorak ....

tapi bila buat tak jalan gak .... masuk motibasi 100 kali pun takkan jalan ..

sebab apa;
1) semua pakat nak jadi agen/distributor ..bersiang sesama sendiri... dok dekat2 pulak tuh ...
2) persaingan dah banyak .. byk produk-produk yang kebih kurang sama .. dan MLM jugak hehhehehe parah parah
3) ramai yg dah sedar MLM nih byk keburukannya .. ramai dah say "NO".
4) FAKTA Secara purata 99.6% akan kerugian bila buat bisness MLM termasuk AMWAY .. tak caya kajian FTC link http://www.ftc.gov/os/comments/bizoppstaffreport/00008-57281.pdf . bukan sembang kosong jer ..

Bagi yang dah lama dok kat puncak piramid masing2 boleh la gebang besor2 ...



ko kenal detailkan pasal amway sahaja..., gi cari, pastu paste kat sini..then kita discuss yer..,

pastu, byk tmpt ke kajian pasal mende ni?? ke 1 kajian ni aje??

sian woo..., ko bygkan mcm ni lah ye..., bisnes apa kat atas muka bumi ni...ko buat senang2 aje pastu kaya raya?? ce citer...,

bisnes adalah pengalaman..., org bercakap pasal bisnes, org bercakap atas pengalaman..., donald trump pun bukannya ngaji tinggi jd kaya raya..., bill gates pun x pas ijazah dia.., eh kaya dia kan??

dlm amway ni..., org x perlu degree utk jd berjaya..., hanya usaha gigih dengan ilmu yg membawa kejayaan pd dia..,

pastu, mana ada tindas menindas dlm amway ni..., x de langsung.., org yg berjaya adalah org yg berusaha..., bukan sebab di masuk dulu... dia berjaya..., sebab bukan sistem piramid...., kalau piramid..., org bawah x berjaya potong org atas..., tp dlm amway ni..., berlambak2...., yg org bawah potong org atas..., pasal apa boleh potong??...pasal dia x amalkan sistem piramid dlm marketing plan dia...,

ok...,

duskcircle
21-06-2012, 01:24 AM
item e tu ada dalam semua MLM lah bro. to general concepts MLM. tak beli barang, takder la percentage (saper yg mangkuksangat nak bagi percentage kalo tak beli barang). nanti upline pun tak dpat override.
well-said, appropriate and sufficient.

dlm amway..., keuntungan pertama ialah untung runcit...,

ejalmlk
21-06-2012, 03:30 AM
Salam Warga CG , bagi yang berada di Seberang Jaya , boleh hubungi edjal pada sabtu ini 23 / 6 /2012 untuk kita berjumpa dan berkenalan di sunway karnival centre Seberang Jaya jam 2petang .

this my number edjal 0166463158

skateedge
21-06-2012, 08:52 AM
aku bercakap secar general untuk MLM...

hehehehhe motibasi untuk kepentingan upline korang ....

mestilah bagi kaw-kaw... lagi ramai joinT lagi byk masyuk ..

yg dengar ternganga ..... bersemangat ...bertempik bersorak ....

tapi bila buat tak jalan gak .... masuk motibasi 100 kali pun takkan jalan ..

sebab apa;
1) semua pakat nak jadi agen/distributor ..bersiang sesama sendiri... dok dekat2 pulak tuh ...
2) persaingan dah banyak .. byk produk-produk yang kebih kurang sama .. dan MLM jugak hehhehehe parah parah
3) ramai yg dah sedar MLM nih byk keburukannya .. ramai dah say "NO".
4) FAKTA Secara purata 99.6% akan kerugian bila buat bisness MLM termasuk AMWAY .. tak caya kajian FTC link http://www.ftc.gov/os/comments/bizoppstaffreport/00008-57281.pdf . bukan sembang kosong jer ..

Bagi yang dah lama dok kat puncak piramid masing2 boleh la gebang besor2 ...



1st - motivasi bkn hanya utk upline.. motivasi adalah utk diri sendiri... bro kene faham konsep motivasi tu sendiri..
tak semua org sama... ada yg low confidence etc... aku dulu pernah join kem motivasi Tengku Ismadi pada 90an.. byk benda aku tak tau aku belajaq.. biasalah dr skolah kt pekan kecil... thn 90an bkn mcm skang... mcm2 info bleh cari dlm internet..

mase motivasi tu sedang berlangsung tetiba ada seorg pakcik ni dtg marah2.. sebab apa sebab anak dia yg pernah g kem motivasi tak berjaya... :-? bro rase salah siapa??

sebenarnya motivasi ni utk due2 belah pihak.. bila yg dtg motivasi berjaya secara tak langsung yg bg motivasi pun berjaya...

aku ada kwn yg dulu susah nak bercakap dgn org, malu etc.. tp bila dia join talk dlm group MLM, ada perubahan.. dia bkn hardcore dlm MLM jugak tp at least ada perubahan dlm life dia.. la ni dia dah jd salah seorg GM kt sebuah hotel di KL... kire OK lah... dia masih ahli amway tp just pakai brg utk diri sendiri.. downline pun takda.. :D

bg aku motivasi MLM yg hampeh hanya bercakap pasal duit... product takda utk dijual tp menjanjikan income.. mane dtg??? sendiri faham lah....

berkenaan fakta yg bro cakap dr FTC tu.. dulu sy pernah cakap.. undang2 kt US ni lain.. setiap states ada undang2 sendiri... FTC bercakap secara general mengikut undang2 sana...

kalau bro soh FTC buat research pasal kedai2 elektrik kt malaysia ni... bro akan faham... berapa byk kedai elektrik kt malaysia yg ada consumer protection??? aku tak pernah jumpa kedai yg bleh offer beli TV kt kedai A, lepas 1 minggu g balik kt kedai A cakap nak tukar TV jenis lain sebab tak best.. ehehehe... :D

dulu ada yg tanye pasal harga... bila dah compare harga dgn suplement brand2 lain, isu ni senyap...

bila bercakap amway (Malaysia) ada money back guarantee (*dgn syarat) pastu isu ni pun senyap... kalau dok tanye apa syarat2 nye sila refer page2 belakang....

ramai juga yg dah sedar MLM yg jenis headhunter, takda brg sendiri (amik produk lain tukar nama jek), takda brg (just amik duit penyertaan) akan merugikan... :D

jgn bercakap mengenai persaingan produk... mane2 pun ada persaingan... just tepuk dada tanye diri sendiri.. just simple as that.. :D rase ngam dgn diri sendiri, beli. tak sesuai - tak payah beli...
:)cgrock

abunz
21-06-2012, 09:18 AM
1st - motivasi bkn hanya utk upline.. motivasi adalah utk diri sendiri... bro kene faham konsep motivasi tu sendiri..
tak semua org sama... ada yg low confidence etc... aku dulu pernah join kem motivasi Tengku Ismadi pada 90an.. byk benda aku tak tau aku belajaq.. biasalah dr skolah kt pekan kecil... thn 90an bkn mcm skang... mcm2 info bleh cari dlm internet..

mase motivasi tu sedang berlangsung tetiba ada seorg pakcik ni dtg marah2.. sebab apa sebab anak dia yg pernah g kem motivasi tak berjaya... :-? bro rase salah siapa??

sebenarnya motivasi ni utk due2 belah pihak.. bila yg dtg motivasi berjaya secara tak langsung yg bg motivasi pun berjaya...

aku ada kwn yg dulu susah nak bercakap dgn org, malu etc.. tp bila dia join talk dlm group MLM, ada perubahan.. dia bkn hardcore dlm MLM jugak tp at least ada perubahan dlm life dia.. la ni dia dah jd salah seorg GM kt sebuah hotel di KL... kire OK lah... dia masih ahli amway tp just pakai brg utk diri sendiri.. downline pun takda.. :D

bg aku motivasi MLM yg hampeh hanya bercakap pasal duit... product takda utk dijual tp menjanjikan income.. mane dtg??? sendiri faham lah....

berkenaan fakta yg bro cakap dr FTC tu.. dulu sy pernah cakap.. undang2 kt US ni lain.. setiap states ada undang2 sendiri... FTC bercakap secara general mengikut undang2 sana...

kalau bro soh FTC buat research pasal kedai2 elektrik kt malaysia ni... bro akan faham... berapa byk kedai elektrik kt malaysia yg ada consumer protection??? aku tak pernah jumpa kedai yg bleh offer beli TV kt kedai A, lepas 1 minggu g balik kt kedai A cakap nak tukar TV jenis lain sebab tak best.. ehehehe... :D

dulu ada yg tanye pasal harga... bila dah compare harga dgn suplement brand2 lain, isu ni senyap...

bila bercakap amway (Malaysia) ada money back guarantee (*dgn syarat) pastu isu ni pun senyap... kalau dok tanye apa syarat2 nye sila refer page2 belakang....

ramai juga yg dah sedar MLM yg jenis headhunter, takda brg sendiri (amik produk lain tukar nama jek), takda brg (just amik duit penyertaan) akan merugikan... :D

jgn bercakap mengenai persaingan produk... mane2 pun ada persaingan... just tepuk dada tanye diri sendiri.. just simple as that.. :D rase ngam dgn diri sendiri, beli. tak sesuai - tak payah beli...
:)cgrock


siapa yg biasa anjurkan motibasi2 ..biasanya upline yang dok kat puncak piramid heheheh.

Kajian FTC itu pasal MLM .. pasal business MLM ... dia kaji PLAN marketing MLM .. so aku rasa tak beza sangat dari segi plan marketing kat US atau Malaysia ,,,

Yang penting menurut kajian itu 99.6% orang buat business MLM nih rugi setelah ditolak segala kos (ada pengiraan dia) .. termasuk AMWAY memang ada dalam senarai kajian tuh ...

dia kata MATEMATIK tak menipu ... memang betul ..

korang jer MENIPU diri sendiri ..

duskcircle
21-06-2012, 09:35 AM
siapa yg biasa anjurkan motibasi2 ..biasanya upline yang dok kat puncak piramid heheheh.

Kajian FTC itu pasal MLM .. pasal business MLM ... dia kaji PLAN marketing MLM .. so aku rasa tak beza sangat dari segi plan marketing kat US atau Malaysia ,,,

Yang penting menurut kajian itu 99.6% orang buat business MLM nih rugi setelah ditolak segala kos (ada pengiraan dia) .. termasuk AMWAY memang ada dalam senarai kajian tuh ...

dia kata MATEMATIK tak menipu ... memang betul ..

korang jer MENIPU diri sendiri ..



oo..yeke.., kira kami ni gagal la ye.., sian kat kami kan.., kami ni golongan yg gagal...,

dia wat kajian kegagalan..., dia x kaji ke kajian org yg berjaya??

dlm hidup ni, knp perlu motivasi..., kat TV kita pun hari2 dok bg motivasi..nape?? mmg kita perlukan motivasi..., sesuatu yg merangsang peningkatan diri kearah lebih positif..., ko x pernah gagal ke dlm hidup? x penah ke dgr ceramah ke baca buku ke utk nk tingkat motivasi ko? ko x pernah dengar khutbah jumaat ke?? dlm khutbah tu kan ckp bertaqwalah kamu kpd Allah?? nape?? sebb nk bg ko sentiasa selamat diri..., tulah motivasi..., emm.., lg bagus dgr motivasi dr dengar bende2 negatif je..., mana lg baik??

seperkara lg..., dlm amway ni..., wat bisnes ko set la matlamat brp RM ko nak...., then ko kena usaha la..., lgpun, kalau dpt RM1000 la katakan.., gagal ke dia dlm bisnes dia?? kalau makcik jual nasi lemak target jualan dia hari ini RM30. PAStu dia dpt kurang dr tu..., gagal ke dia??

masalahnya...,ramai yg buat bisnes..,tp main2.., tu masalahnya.., then salahkan syarikat dan org lain..., abis semua masuk peksa SPM, then semua ke score 10A??? gagal ke diorg??

duskcircle
21-06-2012, 09:37 AM
siapa yg biasa anjurkan motibasi2 ..biasanya upline yang dok kat puncak piramid heheheh.

Kajian FTC itu pasal MLM .. pasal business MLM ... dia kaji PLAN marketing MLM .. so aku rasa tak beza sangat dari segi plan marketing kat US atau Malaysia ,,,

Yang penting menurut kajian itu 99.6% orang buat business MLM nih rugi setelah ditolak segala kos (ada pengiraan dia) .. termasuk AMWAY memang ada dalam senarai kajian tuh ...

dia kata MATEMATIK tak menipu ... memang betul ..

korang jer MENIPU diri sendiri ..



best gak ko ada dlm thread ni..., sebab org lain baca lg byk pendedahan2 akan didedahkan...,akhirnya...kebenaran yg terserlah....,:)paid:)cgrock

skateedge
21-06-2012, 01:23 PM
siapa yg biasa anjurkan motibasi2 ..biasanya upline yang dok kat puncak piramid heheheh.

Kajian FTC itu pasal MLM .. pasal business MLM ... dia kaji PLAN marketing MLM .. so aku rasa tak beza sangat dari segi plan marketing kat US atau Malaysia ,,,

Yang penting menurut kajian itu 99.6% orang buat business MLM nih rugi setelah ditolak segala kos (ada pengiraan dia) .. termasuk AMWAY memang ada dalam senarai kajian tuh ...

dia kata MATEMATIK tak menipu ... memang betul ..

korang jer MENIPU diri sendiri ..



kalau ikot ayat hang, hang rase atau hang memang confident 100% business MLM (amway) rugi setelah ditolak segala kos?

harga aku dah pernah kasik contoh... matematik memang lah tak menipu tu pasal dlm setiap pembelian pun tepuk dada tanye diri sendiri seblom membeli... tgk harga dan kualiti...

kajian di lalukan di US.. mungkin hang kene study sendiri bab2 pembelian di sana... sebab aku beli brg kt CA kenapa harga dia lain kalau beli brg kt Kansas??? kalau by pos siap ada tax..

cth aku beli brh kt Kedah hantar kt KL.. masuk KL kene tax.. huhuhu... :((

hhmm... apa2 pun aku just share jaaa... kalau hang ckp menipu diri sendiri aku rase tak sebab aku dah kasik few cth harga brg dan bleh nampak perbezaan dr segi harga...

oklah.. mau sambg tidoq.. :)cgrock

pakupapan
21-06-2012, 02:07 PM
ko kenal detailkan pasal amway sahaja..., gi cari, pastu paste kat sini..then kita discuss yer..,

pastu, byk tmpt ke kajian pasal mende ni?? ke 1 kajian ni aje??

sian woo..., ko bygkan mcm ni lah ye..., bisnes apa kat atas muka bumi ni...ko buat senang2 aje pastu kaya raya?? ce citer...,

bisnes adalah pengalaman..., org bercakap pasal bisnes, org bercakap atas pengalaman..., donald trump pun bukannya ngaji tinggi jd kaya raya..., bill gates pun x pas ijazah dia.., eh kaya dia kan??

dlm amway ni..., org x perlu degree utk jd berjaya..., hanya usaha gigih dengan ilmu yg membawa kejayaan pd dia..,

pastu, mana ada tindas menindas dlm amway ni..., x de langsung.., org yg berjaya adalah org yg berusaha..., bukan sebab di masuk dulu... dia berjaya..., sebab bukan sistem piramid...., kalau piramid..., org bawah x berjaya potong org atas..., tp dlm amway ni..., berlambak2...., yg org bawah potong org atas..., pasal apa boleh potong??...pasal dia x amalkan sistem piramid dlm marketing plan dia...,

ok...,

aku da pakai da produk amway ni..mmg berkualiti..tiap2 bulan ak beli produk ni..sbb produk mmg elok..puas hati..ubat gigi pn pki glister..vitamin sume..byk gk la..hehe..sbb ak suke produk die..lantak la MLM ke ape..

spawn
21-06-2012, 06:32 PM
Orang kata, motivasi utk upline yang dah berjaya jer.. menipu diri sendiri. Pastu refer kat sana sini utk penyedap citer.

Kami di Amway, pemimpin memberi motivasi berdasarkan pengalamannya, mahukan semua pengedar berjaya tak kira dari kumpulan berlainan, asalkan mahukan kejayaan. Pengalaman bukan boleh dicedok dengan mudah, perlukan masa yang lama untuk dihasilkan.

Kenapa orang gagal dalam Amway? cukup mudah untuk digambarkan. Meh aku bagi satu senario supaya orang mudah faham.

Abunz, adalah seorang pengedar Amway yang baru. Setelah bersetuju dengan penerangan yang di berikan oleh Spawn, beliau membuat keputusan untuk menyertai dan berazam mahu berjaya merebut peluang yang dijanjikan oleh Amway.

Bermulalah kehidupan abunz sebagai usahawan Amway. Memandangkan beliau seorang pemegang ijazah MBA, ianya dianggap suatu yang mudah. Lalu siang dan malam, beliau menceritakan kehebatan Amway ini kepada rakan2nya termasuk kepada isteri dan anak2nya. Dimana jua, pasti beliau akan menceritakan kehebatan Amway. Sehinggakan pada suatu hari beliau tercedera, darah yang keluar pun terdapat perkataan Amway padanya. Akhirnya, abunz dapati ramai orang cuba mengelak dari berjumpa dengannya. Kalo dulu ramai kawan, tapi sekarang terasa kesunyian. Abunz tidak berputus asa, beliau merasakan ada sesuatu kekurangan dalam tindakannya. Perkara pertama yang dilakukan adalah dengan mendapat info dari library en. more, juga dari youtube serta blog2 di internet. Setelah dikaji dan diteliti, beliau dapati kesemua info mengenai kejayaan amat berbeza. Abunz keliru... masa semakin berlalu, usahanya selama ini terasa seakan membuang masa. Dalam diam abunz mencurigai akan pengedar atasannya iaitu spawn atas kegagalannya. Dan akhirnya, setelah beliau berfikir panjang, hanya ada satu penyelesaian. Dengan hanya membuat satu panggilan diharap dapat merungkai permasalahannya, tidak lain tidak bukan...kepada spawn.

Setelah membuat temujanji, Abunz dan Spawn bertemu. Abunz tidak putus2 menceritakan apa yang berlaku padanya ketika menjalankan bis Amway ini. Spawn hanya diam dan mendengar dengan penuh minat akan apa yang cuba disampaikan. Setelah beberapa ketika... Spawn menepuk bahu abunz dan berkata,'Abunz, apa yang terjadi sebenarnya adalah kerana kamu tidak menghadiri mesyuarat mingguan yang sentiasa dipenuhi pemimpin2 pelbagai lapisan. Disana kita boleh mendapatkan ilmu sebanyak mana yang dimahukan.'. Terdiam abunz seketika dan berjanji akan menghadiri mesyuarat tersebut.

Setibanya di lokasi mesyuarat, abunz tersentak apabila ramai ahli pengedar mengucapkan selamat berjaya kepadanya.'Tahniah!!! ada hebat!! Anda berjaya!!' Semangat abunz kembali bercahaya. beliau dengan khusyuk dan tawaduknya mengikuti program itu. Spawn memerhatikanya dari jauh akan perkembangan sahabatnya itu.

Setelah selesai mesyuarat pengedar, Abunz kembali duduk berseorangan, beliau merasakan bahawa beliau lagi hebat untuk berbicara dan meng'organise'kan mesyuarat itu berbanding seperti yang sedia ada sekarang. Ya, seorang pemegang MBA takkan tak mampu untuk berbuat lebih hebat dari itu?

Akhirnya abunz menyatakan hasratnya kepada spawn untuk kepastian. Spawn mendengarnya dan berkata, ' Abunz.. apa yang kamu lihat dan dengar itu menunjukkan bahawa, Amway ini adil, kerana sesiapa pun boleh jadi pengedar dan sesiapa pun berhak memperolehi kejayaan, tak kira pangkat, darjat dan status.. semua berhak berjaya. Yang penting apa yang kamu pelajari itu membantu meningkatkan lagi perkembangan bis kamu sendiri. Bagaimana mengurus, mentadbir dan memimpin. Amway adalah home base bisnes, oleh itu kamu harus mulakannya dari rumah dengan membuat persediaan utk yang mendatang. Demo adalah penting utk seisi jualan, meningkatkan lagi keupayaan pendapatan dan marketing plan pula untuk keupayaan kamu memimpin dan memahamkan ahli kumpulan kamu dalam membina kejayaan.. Hanya belajar dari orang2 yang telah berjaya.'

Abunz tersentak.. beliau tidak sangka hanya dengan menghadiri mesyuarat boleh memberikan impak yang besar kepada masa depannya. Akhirnya, beliau memahami bahawa untuk berjaya di dalam Amway ini, beliau perlu meninggalkan segala ego, pangkat dan statusnya ketika dalam seisi pembelajaran.

Beliau bersyukur dan sangat berterima kasih kepada pemimpinnya spawn kerana menyedarkannya dari mengulangi kesilapan. itulah sebenar-benar rahsia, rencah kejayaan...

'Sedia Belajar Dan Sedia Ditunjuk Ajar'

PS: Berapa ramai orang yang gagal menghadiri mesyuarat pengedar dan berapa ramai orang yang tak mahu merendah diri menuntut ilmu, itulah jumlahnya orang yang gagal.. so simple to calculate..

spawn
21-06-2012, 07:19 PM
Sebagai perongsian bersama, ketika dimajlis leadership meeting and dance minggu lalu..

- 1) Statistic menunjukkan bahawa 56% keahlian baru merupakan pengedar dibawah umur 35 tahun.

- 2) Sepanjang mei 2012 terdapat 11,500 keahlian baru didaftarkan.

- 3) Produk Nutrilte yang mendapat sambutan adalah protein.

- 4) produk Artistry - skin repair

- 5) Produk homecare - SA8

- 6) Produk personalcare - Ubat gigi Glister

- 7) mendapat brand laureatte selama 5 tahun.

- 8) Amway bakal melaksanakan voucher rm100 untuk ahli baru pada akan datang.

- 9) Nutrilite mendapat brands consumers selama 7 thn berturut2..
Rebutlah peluang bersama Amway..

Found The Best... Forget The Rest..

abunz
21-06-2012, 08:53 PM
Source aku copy paste
http://www.ftc.gov/os/comments/bizoppstaffreport/00008-57281.pdf


In a typical product-based scheme, or MLM, like Amway or Nu Skin, investments are disguised or laundered through product purchases. Revenues from product sales are channeled through a large infrastructure, with not even half of the money going back to those who generated it. And instead of going to the top person of the 14 participants in a no-product scheme, company payout must be shared with tens of thousands, or even hundreds of thousands of participants – most of it going to those at or near the top levels; i.e., the TOPPs who are the driving force behind product-based pyramid schemes. So only a tiny amount is paid back to lower level participants – almost all of whom lose money.

Thus the loss rates for MLM participants (averaging at least 99.6% as shown in Appendix 7A) is far greater than for participants in classic pyramid schemes, which is approximately 90%.

Put another way, the odds of profiting from a classic 8-ball no-product pyramid scheme (close to 10% depending on how many continue) is in the range of ten to 100 times as great as the likelihood of profiting from a typical MLM program (less than 1%). MLM is the worst of all classes of pyramid schemes by any measure – loss rate, aggregate losses, or number of victims. (For a chart comparing no-product with product-based pyramid schemes (MLMs) – and with legitimate income options, see 7F.)
MLM is a mathematical trick played on the unwary. MLM promises significant rewards to those who invest time and money in an MLM program, but delivers losses to all but those at or near the top of a large pyramid (or beginning of the chain) of participants - who profit from the failed investments of those beneath them in the pyramid. As discussed above, MLM's, or product-based pyramid schemes, cause far more harm than other types of pyramid schemes by any measure – loss rates, aggregate losses, number of victims, etc.

Based on figures released by the Direct Selling Association, aggregate losses amount to tens of billions of dollars and are suffered annually by tens of millions of victims worldwide. Of course, the DSA refers to MLM revenues as “sales,” when in fact with a 99% loss rate, such “sales” represent losses for the vast majority of participants.

In this regard, the following comment from the trier of fact in the UK’s case against Amway37 is instructive:
. . . In my survey of the evidence I have recorded some instances of those who did have some success. But they are the equivalent of one in many thousands. If the reality of an opportunity is fairly presented, members of the public are free to try and free to fail; and the mere fact that some do fail would not compel the conclusion that the opportunity was not being fairly presented. But if almost all do not achieve then I think the inference is fairly raised that the disparity between expectation and experience is arises from a failure to make a fair presentation of the actual (as opposed to the theoretical or exceptional) chance of success.

All of the foregoing supports the obvious conclusion with which any rational analyst would agree. There exists a critical need for adequate disclosure of information crucial to an informed decision by an MLM prospect on whether or not to participate. This will be the topic of the next section.
37 Approved Judgment: The Secretary of State for Business Enterprise and Regulatory Reform v. Amway (UK) Limited May 14, 2008. §54 (c )

The loss rate for MLMs is at least 99%. This means that less than one in 100 MLM participants make a clear profit, and at least 99 out of 100 participants actually lose money! In fact, classic no-product pyramid schemes are ten to one hundred times as likely to result in profits as are product-based pyramid schemes, or MLMs.

abunz
21-06-2012, 08:58 PM
Note to persons being recruited by an MLM participant:

If someone tries to recruit you into an MLM, you can save yourself the trouble of researching the MLM and doing all this debugging and calculating by asking the person who is recruiting you to show you his tax returns for the past year. Then ask that others he has recruited in the past couple of years show their tax returns – or some proof that they have earned the promised rewards (less expenses). Be prepared for some blank stares and evasive answers.

:D:D

ejalmlk
21-06-2012, 09:00 PM
Sebagai perongsian bersama, ketika dimajlis leadership meeting and dance minggu lalu..

- 1) Statistic menunjukkan bahawa 56% keahlian baru merupakan pengedar dibawah umur 35 tahun.

- 2) Sepanjang mei 2012 terdapat 11,500 keahlian baru didaftarkan.

- 3) Produk Nutrilte yang mendapat sambutan adalah protein.

- 4) produk Artistry - skin repair

- 5) Produk homecare - SA8

- 6) Produk personalcare - Ubat gigi Glister

- 7) mendapat brand laureatte selama 5 tahun.

- 8) Amway bakal melaksanakan voucher rm100 untuk ahli baru pada akan datang.

- 9) Nutrilite mendapat brands consumers selama 7 thn berturut2..
Rebutlah peluang bersama Amway..

Found The Best... Forget The Rest..

Memang terbaik fakta yang jelas dan tepat !:)paid:)paid:)paid bukan maian copy paste cerita zaman dahulu and ambik secara rawak pasal MLM ! Tahniah

abunz
21-06-2012, 09:10 PM
Appendix 7A: Analysis of loss rates of recruitment-driven MLMs for which we have received earnings data
Based on our analysis of their compensation plans, using the four causal and defining characteristics (“red flags”)39 as a checklist, ALL (100%) of the 29 listed below are recruitment driven and top-weighted programs. This means that rewards are paid primarily for the aggressive recruitment of a large downline, not for retailing products; and most of the money paid by the company goes to participants at the highest levels. We have analyzed the compensation plans of over 350 MLMs and determined that ALL (100%) are recruitment-driven and top-weighted, so it seems justifiable to assume that the same results could be expected for other MLMs.40
NOTE: These calculations are based on actual company reports and the best independent analyses available to the author, as explained in the preceding chapters. Of course, anyone is welcome to perform their own calculations, but we should question any calculations using assumptions by those in the industry. As in other reports we have prepared, the same legal disclaimer applies.41


http://s15.postimage.org/poperrvtm/summary_mlm.jpg

http://postimage.org/image/mum9ebtnb/

abunz
21-06-2012, 09:16 PM
Memang terbaik fakta yang jelas dan tepat !:)paid:)paid:)paid bukan maian copy paste cerita zaman dahulu and ambik secara rawak pasal MLM ! Tahniah


sumber aku copy paste

http://www.ftc.gov

alpacint
21-06-2012, 09:31 PM
kata motibasi yang dah basi dari puak2 MLM ...

bebas kewangan , pencen usia muda :eek::eek: dak muak dengar dah .. semua script yang sama ...

ramai yg buat MLM nih aku tengok tak jimat masa puna ... kejar sana sini cari propospek tak kira pagi petang siang malam .... berembun ...

pergi motabasi sana sini bawa prospek ...


Bro, aku wat Amway takde lak wat keje mcm yg kau ckp tu? masa aku sgt byk dgn keluarga, siang aku wat sale, malam berehat. Kalau ari isnin dgn selasa dah achieve sale target utk mingguan, rabu sampai ahad dah boleh rest dah, abihkan masa dgn family.

Itu beza work smart dgn work hard, apa-apa perniagaan pon perlukan strategi, aku ada cara aku meniaga, org lain pon ada cara sendiri. Yang penting aku jual barang Amway takde tipu2 pada kastemer. Pasal aku nak carik rezki halal.

Group aku tak tekankan head hunters, jumpa org bukak marketing plan mmg takde, cite untung ribu2 la konon mmg takde. Group aku lebih pada penjualan, mmg nampak keuntungan besar kalau wat sale ni.

Camni la bro, aku doakan kau akan berjaya dgn kerjaya kau skrg, dan bersyukurla dgn rezeki kerja yang Allah bagi kat kau, rezeki org lain dlm Amway ni jgn kau pertikaikan, pasal rezeki ni Allah Taala yang bagi.

Aku tak kisah pon org nak burukkan Amway bro, apa yg lagi penting, bisnes aku tetap berjalan, dpt rezeki tu aku boleh sara keluarga aku, dan aku tak perlu nak menyusahkan orang lain.

abunz
21-06-2012, 09:34 PM
Kajian di atas untuk semua MLM bukan Amway sahaja harap maklum ..

spawn
21-06-2012, 09:42 PM
Abunz, cuba ko kaji and copypaste pasal Amway(M) sdn bhd plak... apa dia kata.. dan apa kata Malaysian Consumers pasal produk dia..
ko rajin bab2 kajian nih...try le.. cer citer..

abunz
21-06-2012, 09:51 PM
kalau konsep MLM, Awmay Malaysia ker Afrika ker Uganda ker sama jer ... kajian itu meliputi semua MLM yang ada secara amnya

aku cuma share aper yang aku jumpa dan baca dari sumber2 rujukan orang ramai ..

kalau korang ada komen aper pasal kajian tuh sila tujukan kepada penulis seperti yang disaran ..

kalau rasa kajian itu tak betul ker tak valid kat Malaysia ker ... terpulangkan ... masing2 dah boleh buat penilaian sendir ..

sekian harap maklum

alpacint
22-06-2012, 01:33 AM
kalau konsep MLM, Awmay Malaysia ker Afrika ker Uganda ker sama jer ... kajian itu meliputi semua MLM yang ada secara amnya

aku cuma share aper yang aku jumpa dan baca dari sumber2 rujukan orang ramai ..

kalau korang ada komen aper pasal kajian tuh sila tujukan kepada penulis seperti yang disaran ..

kalau rasa kajian itu tak betul ker tak valid kat Malaysia ker ... terpulangkan ... masing2 dah boleh buat penilaian sendir ..

sekian harap maklum



Kalau kau nak share, kenapa kau tak buat thread sendiri, kau letak la segala info yang kau dpt tu kat dlm thread kau sendiri, tak perlu kau masuk MLM punya thread dan hentam org yang buat MLM ni bro, aku tgk byk post kau dlm thread kompeni MLM yang lain. Perlu ke nak kutuk2 org wat MLM ni? Cara org carik rezki, jgn la dipertikaikan, bila kau wat mcm ni kan, sebenarnya kau sendiri yang menyerlahkan keburukan diri kau tu bro. Simple calculation, orang yang memburukkan org lain sebenarnya lagi buruk dari org yang diburukkan.. :)

skateedge
22-06-2012, 08:19 AM
sumber aku copy paste

http://www.ftc.gov



Protecting America's Consumer.. weehooo!!!!:)cgrock
aku dah pernah cakap saudara Abunz... di US akta protecting consumer dia lain... contoh hang beli baju yg cakap badan boleh keep on shape, tp hang pakai tak jd apa2 hang leh file complain.. hang beli kasut yg cakap kaki hang tk akan sakit, hang pakai sakit bleh file complain... semua tu bleh dpt info dr FTC...

pada aku senang jaaa nak faham... cth aku cakap hang bleh buat income 10k per mth.. aku tulis cara2 etc...at the end hang tak dpt buat.. hang bleh file complain kt FTC cakap aku bg tau hang bleh buat income sekian-sekian tp tak dpt pun.. dgn semua black n white etc posible hang bleh menang case..

huhuhuhu.... :)cgrock

abunz
22-06-2012, 08:47 AM
Kalau kau nak share, kenapa kau tak buat thread sendiri, kau letak la segala info yang kau dpt tu kat dlm thread kau sendiri, tak perlu kau masuk MLM punya thread dan hentam org yang buat MLM ni bro, aku tgk byk post kau dlm thread kompeni MLM yang lain. Perlu ke nak kutuk2 org wat MLM ni? Cara org carik rezki, jgn la dipertikaikan, bila kau wat mcm ni kan, sebenarnya kau sendiri yang menyerlahkan keburukan diri kau tu bro. Simple calculation, orang yang memburukkan org lain sebenarnya lagi buruk dari org yang diburukkan.. :)


lebih senang berbincang dalam thread yang dah ada ...

tujuan aku nak sedarkan orang2 yg belum joinT MLM .. yan MLM sebenarnya busuk ....

abunz
22-06-2012, 09:03 AM
Protecting America's Consumer.. weehooo!!!!:)cgrock
aku dah pernah cakap saudara Abunz... di US akta protecting consumer dia lain... contoh hang beli baju yg cakap badan boleh keep on shape, tp hang pakai tak jd apa2 hang leh file complain.. hang beli kasut yg cakap kaki hang tk akan sakit, hang pakai sakit bleh file complain... semua tu bleh dpt info dr FTC...

pada aku senang jaaa nak faham... cth aku cakap hang bleh buat income 10k per mth.. aku tulis cara2 etc...at the end hang tak dpt buat.. hang bleh file complain kt FTC cakap aku bg tau hang bleh buat income sekian-sekian tp tak dpt pun.. dgn semua black n white etc posible hang bleh menang case..

huhuhuhu.... :)cgrock




kau nih masih tak paham iyer ... atau tak baca. hak consumer kat US takpa lain.

Kajian tersebuat adalah berkenaan BISNESS MLM , kajian pasai MARKETING PLAN MLM .. tak ada beza sangat plan MLM kalau kau dok kat US ker India ker maupun Masia. Plan MLM nih sama jer aku rasa..

antara hasil kajian dia ...

dia terangkan macam mana hasil jualan kau diagih-agihkan sampai ke puncap piramid (bonus/komisen). Kesemua MLM, komisen yg level bawah ciputttt jer tapi komisen level yang atas sana sgt besar ..

kajian dia disertakan dengan fakta2 dan bukti2 ... sebab itu aku kongsikan.. supaya yang baru nak joint tuh berfikir sebelum buat.

Yang dah joint tuh aku rasa ramai bersetuju dengan kajian tersebut ...

Yang dah lama joint dok kat puncak2 piramid tuh memanglah tak bersetuju sebab diorang lah yg banyak balun hasil komisen jualan orang bawahan .(mengikut kajian tersebut)

Korang tak bersetuju itu hak korang ... aku cuma boleh kongsikan sahaja ..

:)cgrock:)cgrock

duskcircle
22-06-2012, 09:16 AM
Kalau kau nak share, kenapa kau tak buat thread sendiri, kau letak la segala info yang kau dpt tu kat dlm thread kau sendiri, tak perlu kau masuk MLM punya thread dan hentam org yang buat MLM ni bro, aku tgk byk post kau dlm thread kompeni MLM yang lain. Perlu ke nak kutuk2 org wat MLM ni? Cara org carik rezki, jgn la dipertikaikan, bila kau wat mcm ni kan, sebenarnya kau sendiri yang menyerlahkan keburukan diri kau tu bro. Simple calculation, orang yang memburukkan org lain sebenarnya lagi buruk dari org yang diburukkan.. :)

biarkan aje lah kat dia.., at least menjawab persoalan2 negatif dia..., sebab org x kan nampak apa yg ada dlm amway sebab dia x masuk kedalam..., ikut kajian org aje..., entah betul entah idak..., hanya kajian.., sebab kajian x semestinya tepat.., tu pun apa agenda si penyelidik pun x tau..., nape x de kajian kejayaan org yg wat bisnes amway yer...,:-?:-?, adakah ada agenda kapitalis utk membiarkan ramai org hanya menjadi consumer sahaja..., kapitalis ni kaya raya..., rakyat papa kedana..,

sebab konsep amway mudah..., pakai barang dan boleh menjual...., kalau beli brg kt supermarket.., beli brg tp x leh jual..., sian kan....,:):D

duskcircle
22-06-2012, 09:21 AM
kau nih masih tak paham iyer ... atau tak baca. hak consumer kat US takpa lain.

Kajian tersebuat adalah berkenaan BISNESS MLM , kajian pasai MARKETING PLAN MLM .. tak ada beza sangat plan MLM kalau kau dok kat US ker India ker maupun Masia. Plan MLM nih sama jer aku rasa..

antara hasil kajian dia ...

dia terangkan macam mana hasil jualan kau diagih-agihkan sampai ke puncap piramid (bonus/komisen). Kesemua MLM, komisen yg level bawah ciputttt jer tapi komisen level yang atas sana sgt besar ..

kajian dia disertakan dengan fakta2 dan bukti2 ... sebab itu aku kongsikan.. supaya yang baru nak joint tuh berfikir sebelum buat.

Yang dah joint tuh aku rasa ramai bersetuju dengan kajian tersebut ...

Yang dah lama joint dok kat puncak2 piramid tuh memanglah tak bersetuju sebab diorang lah yg banyak balun hasil komisen jualan orang bawahan .(mengikut kajian tersebut)

Korang tak bersetuju itu hak korang ... aku cuma boleh kongsikan sahaja ..

:)cgrock:)cgrock


tq tq tq...,

ok..., marketing plan amway ni.., ramai yg baru mula potong org lama.., sebab dia nye pengiraannya adalah siapa yg usaha lebih akan dpt lebih..., maksudnya..., kalau upline dia tak wat bisnes..., then maksudnya x capai cthny 3%. Tp downline dia capai..., bonus tu akan pergi ke downline dia...,

so, xde sistem piramid2 dlm amway ni..., performance bonus namanya..., eh..., nk tau marketing plan amway ke?? meh la meeting.., mesti anda takutkan...., hehe...sebab stigma anda dah lekat MLM semua sama je..., sama ke...,nanti kita dedahkan yer..., terima kasih...,

duskcircle
22-06-2012, 09:27 AM
lebih senang berbincang dalam thread yang dah ada ...

tujuan aku nak sedarkan orang2 yg belum joinT MLM .. yan MLM sebenarnya busuk ....



busuk2...MLM.... nape x berani sebut AMWAY?? rekod baru amway..., nanti akan didedahkan..., mengapa pilih amway tidak mlm yg lain...,

kawan2 sekelian..., mlm td majlis pengiktirafan diamond baru...abg jalil dan kak zaimah..., amway tayang 1 video rekod baru pencapaiaan syarikat.., alhamdulillah...kita pilih syarikat yg betul..., mmg syarikat MLM lain x mampu nak beat AMWAY....,

So, marilah kita berusaha tingkatkan ekonomi umat islam..., eh..., tabung haji, epf, tabung amanah pencen, byk masuk share amway..., abunz keje kat mana?? mesti duit abunz dok dlm amway...hehe..., kayakan amway..., gi marah CEO2 tu..., nape la masuk beli saham syarikat BUSUK ni...,

duskcircle
22-06-2012, 09:30 AM
Ops...seperkara lg..., nilai saham AMWAY...RM8.00 seunit.., emm.., cuba compare harga saham seunit ni dgn company2 lain dlm BSKL. Company mana range tu...,

pastu..., insyallah.., dlm 1-2 thn ini..target sales AMWAY MALAYSIA akan ke 1B. 1Billion ringgit...insyallah..., saya ingin capai DD next year...doakan utk saya kawan2...,

pakupapan
22-06-2012, 09:54 AM
sape2 team AMWAY area klang ke shah alam ke pm aku leh?...aku ni dah pakai bertahun produk AMWAY..msti org yg beli ngn ak da untung dah..nk gk jadi agen..leh beli produk smbil dpt komisen..hehe...

MLM dgn money game lain...mgkin brader2/sister2 yg kutuk2 MLM ni pernah trkene dgn MLM yg xtentu hala tu..lain kali kaji la dulu sbelum buat..MAK PAK aku dari ak lahir depa da buat AMWAY dah berpuluh tahun maa..bukan MLM taw..MLM yg merapu2 tu la yg merosak kan nama MLM kukuh seperti AMWAY ni..

Tapi pendapat dan pandangan org beza2.teruskan la dengan pendapat masing2..ini pendapat aku..sebab ak memang pengguna tegar barang2 AMWAY ni..ni aku tgh order BIO C PLUS plak..cepat lah smpi..stok da abes..glister xpe..ak de bekup beli skli byk..

peace no war...my 2cent je

rumahemas4u
22-06-2012, 11:00 AM
JGN LAYAN ORG YG BERJIWA DAN BERFIKIRAN NEGATIF, fokus kepada apa yg kita fikir, bukan fokus kepada apa yg org lain fikir, untuk berjaya, kita kena berjaya menjaga EMOSI kita, untuk ahli2 AMWAY, fokus kepada thread AMWAY sahaja, JUAL BARANG ATAU PENAJAAN, kita tak boleh halang org nak tulis apa, tapi kita boleh HALANG apa yg nak masuk di dalam EMOSI dan FIKIRAN kita. GELOMBANG NEGATIF AKAN MENARIK GELOMBANG NEGATIF, GELOMBANG POSITIF AKAN MENARIK GELOMBANG POSITIF, SEMOGA KAYA DAN BERJAYA...JUMPA KITA DI PUNCAK KEJAYAAN.

:)cgrock

safetraderlist
22-06-2012, 11:54 AM
bisnes ok pun ade owg dengki ek... :D... slmat maju jaya warga AMway... :D

alpacint
22-06-2012, 12:16 PM
lebih senang berbincang dalam thread yang dah ada ...

tujuan aku nak sedarkan orang2 yg belum joinT MLM .. yan MLM sebenarnya busuk ....



kau sedarkan diri kau sendiri la sblm nak sedarkan org.. kalu btl kau nak sedarkan org.. kau wat thread sendiri la sengal.. aku cabar kau wat thread sendiri.. takyah la nak wat onar kat thread org..

abunz
22-06-2012, 02:34 PM
kau sedarkan diri kau sendiri la sblm nak sedarkan org.. kalu btl kau nak sedarkan org.. kau wat thread sendiri la sengal.. aku cabar kau wat thread sendiri.. takyah la nak wat onar kat thread org..


aku post kat thread AMWAY nih sebab dalam artikel tuh ada mention kajian ke atas AMWAY ..

walaupun sengal mana pun aku .. aku tak buat MLM.. penat2 buat sales tiap2 bulan,7 level orang kat atas pun dapat komisen ... dah la komisen kau sikit yang top2 level pulak lagi banyak komisen ... (ini berdasarkan kajian artikel tuh)

Bukan nak dengki .. cuma nak bagi PENCERAHAN tentang sistem MLM nih ...

Ramai yang tak tau konsep MLM sebenarnya .. artikel itu terang secara detail ..

Dan yang best satu cadangan dia ,, kalau ada orang ajak kau buat MLM .. suruh dia kemukakan slip pendapatan tahunan yang biasa syarikat MLM keluarkan untuk tujuan pembayaran cukai pendapatan ... kalau dah 5 tahun buat suruh kemukakan 5 tahun slip tuh ...

kalau dah ada downline dia minta downline dia kemukakan sekali ...
ada kat sini yang dah lama nak share sekali slip-slip pendapatan tuh ????...

boleh la buat rujukan MLM nih untung ker rugi ... dalam artikel tuh cakap 99.6 % akan rugi ...

skateedge
22-06-2012, 05:55 PM
kau nih masih tak paham iyer ... atau tak baca. hak consumer kat US takpa lain.

Kajian tersebuat adalah berkenaan BISNESS MLM , kajian pasai MARKETING PLAN MLM .. tak ada beza sangat plan MLM kalau kau dok kat US ker India ker maupun Masia. Plan MLM nih sama jer aku rasa..

antara hasil kajian dia ...

dia terangkan macam mana hasil jualan kau diagih-agihkan sampai ke puncap piramid (bonus/komisen). Kesemua MLM, komisen yg level bawah ciputttt jer tapi komisen level yang atas sana sgt besar ..

kajian dia disertakan dengan fakta2 dan bukti2 ... sebab itu aku kongsikan.. supaya yang baru nak joint tuh berfikir sebelum buat.

Yang dah joint tuh aku rasa ramai bersetuju dengan kajian tersebut ...

Yang dah lama joint dok kat puncak2 piramid tuh memanglah tak bersetuju sebab diorang lah yg banyak balun hasil komisen jualan orang bawahan .(mengikut kajian tersebut)

Korang tak bersetuju itu hak korang ... aku cuma boleh kongsikan sahaja ..

:)cgrock:)cgrock


hehehe... sapa yg tak faham sebenarnye pun adoyai pun...:D
ayat hang "sama jek aku rase" tu pun dah bleh buktikan something derr...

takpe lah... kalau hang rase aku yg tak faham.. tu hak hang... dok terang mcm mane pun penat jugak.. the best thing aku leh cakap NEXT!!!! :)cgrock :)cgrock :)cgrock

alpacint
22-06-2012, 08:35 PM
aku post kat thread AMWAY nih sebab dalam artikel tuh ada mention kajian ke atas AMWAY ..

walaupun sengal mana pun aku .. aku tak buat MLM.. penat2 buat sales tiap2 bulan,7 level orang kat atas pun dapat komisen ... dah la komisen kau sikit yang top2 level pulak lagi banyak komisen ... (ini berdasarkan kajian artikel tuh)

Bukan nak dengki .. cuma nak bagi PENCERAHAN tentang sistem MLM nih ...

Ramai yang tak tau konsep MLM sebenarnya .. artikel itu terang secara detail ..

Dan yang best satu cadangan dia ,, kalau ada orang ajak kau buat MLM .. suruh dia kemukakan slip pendapatan tahunan yang biasa syarikat MLM keluarkan untuk tujuan pembayaran cukai pendapatan ... kalau dah 5 tahun buat suruh kemukakan 5 tahun slip tuh ...

kalau dah ada downline dia minta downline dia kemukakan sekali ...
ada kat sini yang dah lama nak share sekali slip-slip pendapatan tuh ????...

boleh la buat rujukan MLM nih untung ker rugi ... dalam artikel tuh cakap 99.6 % akan rugi ...



Serius cakap la kau ni memang ***** dan sengal, diri kau sendiri tu paham ke bisnes Amway ni mcm mana? kitaorg ni tak gaduh nak kejo bonus tu, pasal untung runcit lagi besar dari bonus.

Paling rendah bonus amway ni 3 persen, 3 persen ni lebih kurang 20 hengget lebih je bonus dia, untung runcit alarm sistem RM713. Mana kau nak? bonus yang 20 hengget tu ke atau untung runcit yang 713 hengget??

Kau sibuk baca artikel MLM tu, tapi kau sendiri tak paham mcm mana Amway punya bisnes, dari awal lagi aku dah cakap kat kau, kitaorg kat sini bukan head hunters, kitaorg ni meniaga jual barang, kejar untung runcit.

Nak tgk slip pendapatan? kau tgk akaun bank kau tu dulu la, lepas ke tak nak wat belanja sampai ujung bulan, melalak tak tentu pasal kat sini, sembang macam bagus, aku punya soalan dulu tu pon kau tak jawab sampai skrg.

abunz
22-06-2012, 08:50 PM
Serius cakap la kau ni memang ***** dan sengal, diri kau sendiri tu paham ke bisnes Amway ni mcm mana? kitaorg ni tak gaduh nak kejo bonus tu, pasal untung runcit lagi besar dari bonus.

Paling rendah bonus amway ni 3 persen, 3 persen ni lebih kurang 20 hengget lebih je bonus dia, untung runcit alarm sistem RM713. Mana kau nak? bonus yang 20 hengget tu ke atau untung runcit yang 713 hengget??

Kau sibuk baca artikel MLM tu, tapi kau sendiri tak paham mcm mana Amway punya bisnes, dari awal lagi aku dah cakap kat kau, kitaorg kat sini bukan head hunters, kitaorg ni meniaga jual barang, kejar untung runcit.

Nak tgk slip pendapatan? kau tgk akaun bank kau tu dulu la, lepas ke tak nak wat belanja sampai ujung bulan, melalak tak tentu pasal kat sini, sembang macam bagus, aku punya soalan dulu tu pon kau tak jawab sampai skrg.


bro artikel itu membincangkan pasal busines MLM dan Amway salah satu MLM yg dia kaji .,,, berapa kali aku nak ulang.. dia kaji plan markerting MLM .. macam mana komisen dari level bawah sampai atas kat puncak ... kau tau tak setiap kali kau jual alarm sistem tuh ,,, berapa upline2 kau dapat, berapa jumlah komisen level atasan kau dapat (amway ada berapa level aku tak tau la)... kalau semua kejar untung runcit kenapa AMWAY buat plan MLM???

bab bukti pendapatan
iyer la korang cakap boleh buat duit .. tunjukla bukti .. bukan penyata akaun bank ... tapi penyata tahunan yg amway keluarkan untuk tujuan pembayaran cukai pendapatan.. mesti adakan?

che'gu piramid
23-06-2012, 10:00 AM
Che`gu, ini thread AMWAY, dan saya meniaga barang AMWAY, dunia lain saya nampak che`gu, saya jual HOME ALARM SYSTEM dan EXTERNAL WATER FILTER, dan ada lagi 2-3 barang high tech yang saya jual.

Saya amik produk ni utk saya meniaga. Saya amik harga distributor, dan saya jual harga customer. Untung runcit atas jualan saya tu gaji saya. Ada yang salah ke kat sini? :-?:-? adakah salah cara saya meniaga tu? kalau salah mintak tolong betulkan saya che`gu.

Slm. Sy cuma menjawab soalan...

aku cuma nak kau tunjukkan bisnes apa yg aku blh buat supaya aku tgglkn mlm ni..

Disebabkan awk ada rasa nk tinggalkan MLM, sy tunjukkan jln lain.

Jwpn direct dan logic.

Another direct logic = orang takkan pertikai kalau semuanya tentang MLM tu jelas dan nyata.

Teruskan berforum tanpa emosi brlebihan. Kita fight kita punya fakta & pendirian. Untuk kebaikan. Kalau yang sana betul, teruskan. Kalau salah, tinggalkan...idup mati di tangan Tuhan :)

spawn
23-06-2012, 04:43 PM
Orang kata nak 'pencerahan' dalam MLM. Orang kata MLM untungkan orang atas, dan orang selalu kata boleh tunjuk jalan selain nak berkecimpung dalam MLM. Orang kepada orang kepada orang kata nak kene tunjukkan bukti cukai pendapatan bukti pendapatan kalau nak buat MLM.. smell like somebody tried to show something better..

Kami di Amway, dah puas tengok jalan lain. Kebanyakan dari kami masih bekerja dan ada yang fulltime. Multiplekan income asas tindakan supaya beroleh tambahan pendapatan. Bukannya tak boleh nak buat bis lain,tapi masa itu yang menjadi cabaran..

Korang tahu tak asalnya upline aka orang atas datangnya dari mana?

kalau nak buat reasearh, kajian, analisis tahap gaban kene bermula dari awalin baru ada akhirin.. tak bole masuk kot tengah.. tak boleh copypaste sebarangan. Nanti keceraluan...orang paham kot laen, dia paham kot laen..

Kita kalau tak buat Amway pun, tetap kayakan orang atas, kayakan orang lain. Dapat gaji bagi kat orang, bukan tu jer.. bini pun tolong bagi kat orang malah anak2 pun bantu kita kayakan orang. So, soklannya, sapa nak kayakan kite?

orang atas tu aka upline datangnya dari asas peruncitan. Dalam sistem piramid peruncitan, yang paling bawah adalah consumer, atas dia peruncit.. pemborong takkan lebih ramai dari peruncit dan pemborong takkan lebih ramai dari pengilang. Itu dah memang sifir dia.. dan yang paling atas adalah orang yang pencipta keperluan consumer. Kalo dulu telepon taklah penting sangat.. dari telefon bersaiz beg sampai saiz botol air hinggalah kepada telefon genggam... bermula dari si pencetus idea.. mewujudkan keperluan pengguna..

Dalam sistem itu yang dah berabad2 lamanya beroperasi, terdapat dominasi pada setiap aras.. masing2 mewujudkan gagasan keuntungan tanpa mengira keupayaan consumer. Pasal tu lah banyak rungutan kedengaran bila harga barang naik. Nak naikkan harga telor senang jer.. tanam telor banyak2 pastu cakap telor tak cukup, konpom rega telor naik... pekedai makan beli mahal.. orang yang beli makan pun bayor mahal.. yang penting untung maa...

Industri MLM wujud bagi, mengubah trend keuntungan. Memberi keuntungan pelbagai kepada consumer dgn menyerap kos pengiklanan, pemborongan dan peruncitan. Sebab itu ketika kegawatan melanda Industri MLM adalah penyumbang besar perolehan negara. Sebab utama majoriti Industri MLM berteraskan produk consumer. Sungghpun begitu seperti juga yang dialami oleh sistem peruncitan, ada pendominasi yang cuba mengaut keuntungan dengan menipu consumer. Maka tertubuhlah AJL untuk mengawalselia peraturan niaga. Amway adalah pengasasnya.

Kalau matsaleh di amerika tu bole refer kat FTC, di malaysia juga ada... kita ada KPDNKK dan PPIM. Tugas pemantaun telah diserahkan kepadanya. Kalau rasa tak puas hati boleh repot ke department tu, bukannya boleh buat teori sendiri..Berapa banyak company yang berselindung disebalik AJL melaksanakan skim cepat kaya ditangkap pihak berkuasa? Malah di Malaysia juga ada garis panduan syariah terhadap industri MLM ni..

Kami di Amway, mempunyai peraturan ketat dalam menjalankan perniagaan ini, sesuai dengan kehendak consumer serta, perlindungannya. Ada money back guarrante, jaminan kepuasan malah insuran perlindungan. Bukan setakat consumer jer diprotect tapi pengedar juga diberi perlindungan insurans secara percuma setelah menjadi pengedar pada tahun ke2.. errr.. ekau ado?

Tapi walau diterangkan dengan lampu spotlight pun kenyataan itu, tetap ada lagi orang yang tak mahu menerima kebenaran. Masih duk kata kayakan orang atas.. Zaman sekarang ni, dah terlalu ramai masyarakat boleh menerima Industri MLM dalam kehidupan mereka. Orang tahu kejayaan datang dengan usaha sendiri, bukan sebab orang laen. Cuma kesesuaiannya sahaja menjadi ukuran.

Itu aku citer pasal orang atas jer, belum lagi MLM atau perniagaan berbilang aras lagi. Ade berapa konsep perniagaan ni? direct? single level? binary? multilevel? semua ada kaedah operasinya.. belum lagi citer bab MARA, AMANAH IKHTIAR,TEKUN, 1 AZAM,BIMBINGAN USAHAWAN, FRANCAIS...

Tapi aku tetap pilih Amway....find your own way.. tak sangkut birokrasi, campur tangan 'pool itik', kabel-mengkabel, proposal2, lobi-menglobi, supply menyepply.. yang ade, matlamat dan impian sendiri..


teringat kata2 orang dulo2..

'kalau pandai jangan pandai sangat,'

'kalau bengap jangan bengap sangat...'

maksudnya:

'kalau rasa pandai jangan sampai memandai-mandai, dan kalau rasa jahil jangan sampai tak dimakan ajor...'


opss.. dapat call orang nak jumpe.. nak join BFF programme katanya..

abunz
23-06-2012, 06:07 PM
patutlah buat MLM .. keuntungan UPLINE dalam MLM dikatakan sama dengan keuntungan orang atasan dalam peruncitan ... :eek::eek:

hehehhe tapi apasal kajian yang aku post tuh cakap sistem cara MLM nih merugikan ... dia buat kiraan matematik semua 100% MLM merugikan .. bukan sikit 99.6% yang bakal rugi tuh ...

kalau korang memang dah memang dok kat puncak piramid memang lah masyuk .....

spawn
23-06-2012, 07:05 PM
Kesiann....

Habis tu... ngape pemborong beli lebih murah dari peruncit beli? dan apsal consumer beli lebih mahal dari peruncit beli.. tula copy paste lagi ayat orang, isi tak tahu...

Kami di Amway, punyai ladang sendiri,kilang sendiri, saintis sendiri dan produknya sendiri... bukan amik produk orang pastu packaging laen pastu ngaku produk sendiri.. produk terbaeekkk..

kajian tu dibuat atas tiket sistem MLM kat negara diaorang.. bukannya malaysia.. sistem ekonomi diaorang sangat berbeza.. kalau apply kat m'sia ni..jangan harap orang bumiputra bole idup berbisnes.. sekarang pun merangkak lagi nak capai DEB.. Dah le tu, hutang payah nak bayor.. sembang macam pro.. rupenyer prosak..

Kami di Amway yang mempunyai jaringan diseluruh dunia tak sama sistemnya disetiap negara.. ada ko kaji? Tak kan.... apa KPDNKK kata bab MLM di'msia? ko takkan kaji jugak kaannn... sebab benda tu pahit untuk diterima.. sebab memang ko salah pandangan...

Mane2 pun sistem piramid digunakan seluruh dunia.. tak kira la management mane...

Tu ler... nak buat bisnes, pikir dulu ngan sapa nak kayakan.. tak mahu berkait kayakan orang..bukan nak pikir boleh jalan ke idak..

betul la kata Dr Zainal, kenapa dinasour pupus?..sampai beribu saintis kaji.. padahal jawapan dia simple jer.. sebab dinasour tak mampu menyesuaikan diri dengan perubahan..

Dalam Amway, sesapa pun akan bermula dari mula.. from the bottom. Yang rasa nak kaya cepat boleh join skim cepat kaya..lepas tu lingkup salahkan orang..

Walaupun pandangan ko silap, tapi lagi ramai orang join Amway especialy chinese people.. sebab bab2 untung rugi ni bangsa diaorang jer yang pakar.. itupun setelah dididik dari 'upline' keturunan diaorang.. takde nak copypaste criter orang..

takde upline.. takde downline..

bagus jugak ko deny... lagi banyak pendedahan akan terbukak lagi ramai faham Amway ni macamane, walaupun ko malu nak ngaku silap..

Tiap2 hari bila bukak carigold mesti Amway dok kat atas.. lagi ramai nak membacanya.. lagi ramai orang akan faham.. dan ko masih kat situ jugak.. dok kat statement orang.. luor negeri plak tu..:)):))

takat ni.. ramai kengkawan.. aku pomot bukak carigold kalo nak tahu Amway macamane.. feedback sangat membanggakan..dengan pertikaian dan penerangan yang tak putus2, memang boleh ke hokkaido thn depan..

apa2pun terimakasih aku ucapkan kerana secara tak langsung membantu meningkatkan lagi bis aku dalam Amway ni..

kepada ahli Amway yang laen.. korang gunakanle teknik aku nie, pada kekawan korang yang laen..

abunz
23-06-2012, 08:28 PM
Kesiann....

Habis tu... ngape pemborong beli lebih murah dari peruncit beli? dan apsal consumer beli lebih mahal dari peruncit beli.. tula copy paste lagi ayat orang, isi tak tahu...

Kami di Amway, punyai ladang sendiri,kilang sendiri, saintis sendiri dan produknya sendiri... bukan amik produk orang pastu packaging laen pastu ngaku produk sendiri.. produk terbaeekkk..

kajian tu dibuat atas tiket sistem MLM kat negara diaorang.. bukannya malaysia.. sistem ekonomi diaorang sangat berbeza.. kalau apply kat m'sia ni..jangan harap orang bumiputra bole idup berbisnes.. sekarang pun merangkak lagi nak capai DEB.. Dah le tu, hutang payah nak bayor.. sembang macam pro.. rupenyer prosak..

Kami di Amway yang mempunyai jaringan diseluruh dunia tak sama sistemnya disetiap negara.. ada ko kaji? Tak kan.... apa KPDNKK kata bab MLM di'msia? ko takkan kaji jugak kaannn... sebab benda tu pahit untuk diterima.. sebab memang ko salah pandangan...

Mane2 pun sistem piramid digunakan seluruh dunia.. tak kira la management mane...

Tu ler... nak buat bisnes, pikir dulu ngan sapa nak kayakan.. tak mahu berkait kayakan orang..bukan nak pikir boleh jalan ke idak..

betul la kata Dr Zainal, kenapa dinasour pupus?..sampai beribu saintis kaji.. padahal jawapan dia simple jer.. sebab dinasour tak mampu menyesuaikan diri dengan perubahan..

Dalam Amway, sesapa pun akan bermula dari mula.. from the bottom. Yang rasa nak kaya cepat boleh join skim cepat kaya..lepas tu lingkup salahkan orang..

Walaupun pandangan ko silap, tapi lagi ramai orang join Amway especialy chinese people.. sebab bab2 untung rugi ni bangsa diaorang jer yang pakar.. itupun setelah dididik dari 'upline' keturunan diaorang.. takde nak copypaste criter orang..

takde upline.. takde downline..

bagus jugak ko deny... lagi banyak pendedahan akan terbukak lagi ramai faham Amway ni macamane, walaupun ko malu nak ngaku silap..

Tiap2 hari bila bukak carigold mesti Amway dok kat atas.. lagi ramai nak membacanya.. lagi ramai orang akan faham.. dan ko masih kat situ jugak.. dok kat statement orang.. luor negeri plak tu..:)):))

takat ni.. ramai kengkawan.. aku pomot bukak carigold kalo nak tahu Amway macamane.. feedback sangat membanggakan..dengan pertikaian dan penerangan yang tak putus2, memang boleh ke hokkaido thn depan..

apa2pun terimakasih aku ucapkan kerana secara tak langsung membantu meningkatkan lagi bis aku dalam Amway ni..

kepada ahli Amway yang laen.. korang gunakanle teknik aku nie, pada kekawan korang yang laen..


berapa kali aku mau ulang ...

cara perniagaan biasa ..

pemborong A kepada peruncit B (dia dah ambik untung siap2) - jual beli habis tamat,
peruncit B kepada pengguna pun (dia dah ambik untung siap2) - jual beli pun habus.

bila pengguna beli dari peruncit B , Pemborong A dah tak dapat apa2 dah .. Dan Peruncit B tak akan suruh pun pengguna tuh buka kedai runcit baru.. (paham - OK)


Ini MLM
uplina A --> kepada downline B (upline A dapat bonus)
downline B --> kepada downline C (B dan A pun dapat bonus gak) --> kepada downline D (C, B, A pun dapat bonus dan seterusnya)

downline D biasanys disuruh cari lagi downline ....

ada yang sampai 7 hingga 11 level..

selagi downline D tuh dok beli barang .. selagi itulah (A,B,C) dapat bonus jualan (dgn syarat2 tertentu) .. sampai bila2 .. selagi bisness jalan ..

kalau D cari lagi E, F, --> A, B, C , D dapat lagi habuan..

ikut artikel tersebut.. kalau E beli barang bonus lebih tinggi dapat kat A dan B jika dibandingkan dengan C dan D..

dan kalau korang dok level A memang berbaloi bila dan ada 7 level kat bawah (bayangkan berapa banyak bonus dapat?) 7 level tuh agak2 berapa orang tuh ??

moore426559
25-06-2012, 08:46 AM
Serius cakap la kau ni memang ***** dan sengal, diri kau sendiri tu paham ke bisnes Amway ni mcm mana? kitaorg ni tak gaduh nak kejo bonus tu, pasal untung runcit lagi besar dari bonus.

Paling rendah bonus amway ni 3 persen, 3 persen ni lebih kurang 20 hengget lebih je bonus dia, untung runcit alarm sistem RM713. Mana kau nak? bonus yang 20 hengget tu ke atau untung runcit yang 713 hengget??

Kau sibuk baca artikel MLM tu, tapi kau sendiri tak paham mcm mana Amway punya bisnes, dari awal lagi aku dah cakap kat kau, kitaorg kat sini bukan head hunters, kitaorg ni meniaga jual barang, kejar untung runcit.

Nak tgk slip pendapatan? kau tgk akaun bank kau tu dulu la, lepas ke tak nak wat belanja sampai ujung bulan, melalak tak tentu pasal kat sini, sembang macam bagus, aku punya soalan dulu tu pon kau tak jawab sampai skrg.

override percentage untuk upline ko dari setiap purchase tu macam mana?

ejalmlk
25-06-2012, 02:17 PM
Allahamdullilah .. sesiapa yang ingin mengetahui akan kehebatan Nutrilite Amway .. dan set untuk puasa ramadhan nanti .. boleh hubungi edjal secara terus 0166463158

Melaka ,
Selangor ,
Kelantan ,
Penang,
Perak , Negeri Sembilan ,

Sabah Sarawak pun edjal boleh usahakan !

Terima kasih Amway !

Radhia
26-06-2012, 11:31 AM
override percentage untuk upline ko dari setiap purchase tu macam mana?

setiap ahli akan dpt bonus samarata... tak ada maknanya upline kaya kita tak dpt apa2 ...if kita buat point katakan 1000pv upline baru 300 Pv kita dpt bonus lebih dr upline tau .. nak tau lebih lanjut join Amway dlm group dan guru yg betul... jgn pegi ilmu kat org yg tak ada ilmu... jelas??

saya mmg dpt bonus saya lebih dr upline tau... :D

Radhia
26-06-2012, 11:43 AM
Kesiann....

Habis tu... ngape pemborong beli lebih murah dari peruncit beli? dan apsal consumer beli lebih mahal dari peruncit beli.. tula copy paste lagi ayat orang, isi tak tahu...

Kami di Amway, punyai ladang sendiri,kilang sendiri, saintis sendiri dan produknya sendiri... bukan amik produk orang pastu packaging laen pastu ngaku produk sendiri.. produk terbaeekkk..

kajian tu dibuat atas tiket sistem MLM kat negara diaorang.. bukannya malaysia.. sistem ekonomi diaorang sangat berbeza.. kalau apply kat m'sia ni..jangan harap orang bumiputra bole idup berbisnes.. sekarang pun merangkak lagi nak capai DEB.. Dah le tu, hutang payah nak bayor.. sembang macam pro.. rupenyer prosak..

Kami di Amway yang mempunyai jaringan diseluruh dunia tak sama sistemnya disetiap negara.. ada ko kaji? Tak kan.... apa KPDNKK kata bab MLM di'msia? ko takkan kaji jugak kaannn... sebab benda tu pahit untuk diterima.. sebab memang ko salah pandangan...

Mane2 pun sistem piramid digunakan seluruh dunia.. tak kira la management mane...

Tu ler... nak buat bisnes, pikir dulu ngan sapa nak kayakan.. tak mahu berkait kayakan orang..bukan nak pikir boleh jalan ke idak..

betul la kata Dr Zainal, kenapa dinasour pupus?..sampai beribu saintis kaji.. padahal jawapan dia simple jer.. sebab dinasour tak mampu menyesuaikan diri dengan perubahan..

Dalam Amway, sesapa pun akan bermula dari mula.. from the bottom. Yang rasa nak kaya cepat boleh join skim cepat kaya..lepas tu lingkup salahkan orang..

Walaupun pandangan ko silap, tapi lagi ramai orang join Amway especialy chinese people.. sebab bab2 untung rugi ni bangsa diaorang jer yang pakar.. itupun setelah dididik dari 'upline' keturunan diaorang.. takde nak copypaste criter orang..

takde upline.. takde downline..

bagus jugak ko deny... lagi banyak pendedahan akan terbukak lagi ramai faham Amway ni macamane, walaupun ko malu nak ngaku silap..

Tiap2 hari bila bukak carigold mesti Amway dok kat atas.. lagi ramai nak membacanya.. lagi ramai orang akan faham.. dan ko masih kat situ jugak.. dok kat statement orang.. luor negeri plak tu..:)):))

takat ni.. ramai kengkawan.. aku pomot bukak carigold kalo nak tahu Amway macamane.. feedback sangat membanggakan..dengan pertikaian dan penerangan yang tak putus2, memang boleh ke hokkaido thn depan..

apa2pun terimakasih aku ucapkan kerana secara tak langsung membantu meningkatkan lagi bis aku dalam Amway ni..

kepada ahli Amway yang laen.. korang gunakanle teknik aku nie, pada kekawan korang yang laen..

yang terbaik la bro ...gua caya sama lu...

abunz
26-06-2012, 11:58 AM
setiap ahli akan dpt bonus samarata... tak ada maknanya upline kaya kita tak dpt apa2 ...if kita buat point katakan 1000pv upline baru 300 Pv kita dpt bonus lebih dr upline tau .. nak tau lebih lanjut join Amway dlm group dan guru yg betul... jgn pegi ilmu kat org yg tak ada ilmu... jelas??

saya mmg dpt bonus saya lebih dr upline tau... :D


iyer ker .. mana kau tau ..

contoh kau kat level 7 ---> bonus hasil jualan level kau (7) ..
level 3,2,1 kau tau berapa dapat? level 6,5 mungkin sama rata .Bonus kau mungkin boleh lebih ..Tapi upline kau kat level 3,2,1 agak2 kau boleh dapat lebih dari depa ker? Jangan mimpi la ....

Level 3,2,1 diorang dah di level yang agak selamat .. makan duit bonus sampai 7 level ke bawah ..tak luak pun...

Itulah hakikat MLM yang sebenarnya. Kau joinT awal dok kat puncak kau selamat.. Selagi 7 level kat bawah kau buat kerja kau dok diam2 pun tak pa. Cuma beli untuk layak dapat bonus jer..

Bayangkan kau joinT sekarang ... berapa ramai downline kau perlu untuk duduk selesa di level 1,2,3

Nak tanya AMWAY punya plan MLm dia sampai berapa level dia bayar?

moore426559
26-06-2012, 12:18 PM
setiap ahli akan dpt bonus samarata... tak ada maknanya upline kaya kita tak dpt apa2 ...if kita buat point katakan 1000pv upline baru 300 Pv kita dpt bonus lebih dr upline tau .. nak tau lebih lanjut join Amway dlm group dan guru yg betul... jgn pegi ilmu kat org yg tak ada ilmu... jelas??

saya mmg dpt bonus saya lebih dr upline tau... :D

aku cakap override percentage, bukan point or bonus

microsuck360
26-06-2012, 12:45 PM
saya nak beli pencuci lantai amway ada sape2 boleh bantu..nak pegi kedai amway kat wangsa walk tu jauh plak...:D

alpacint
26-06-2012, 02:22 PM
iyer ker .. mana kau tau ..

contoh kau kat level 7 ---> bonus hasil jualan level kau (7) ..
level 3,2,1 kau tau berapa dapat? level 6,5 mungkin sama rata .Bonus kau mungkin boleh lebih ..Tapi upline kau kat level 3,2,1 agak2 kau boleh dapat lebih dari depa ker? Jangan mimpi la ....

Level 3,2,1 diorang dah di level yang agak selamat .. makan duit bonus sampai 7 level ke bawah ..tak luak pun...

Itulah hakikat MLM yang sebenarnya. Kau joinT awal dok kat puncak kau selamat.. Selagi 7 level kat bawah kau buat kerja kau dok diam2 pun tak pa. Cuma beli untuk layak dapat bonus jer..

Bayangkan kau joinT sekarang ... berapa ramai downline kau perlu untuk duduk selesa di level 1,2,3

Nak tanya AMWAY punya plan MLm dia sampai berapa level dia bayar?



Kenapa? kau cemburu ehhh dgn pendapatan kitaorg kat Amway ni, biasanya org yang cemburu je yang sungkit abih sume cite ni pasal pe? pasal kau tak dapat? kannnnn? :)):))

Hakikat MLM? :eek::eek: ni thread Amway.. apsal tak ckp hakikat Amway? :)):))

Joint bila2 pon boleh berjaya, yang penting usaha lebih dapat lebih, kene rajin berniaga, kalu duk dlm umah layan CG ngutuk thread Amway ni sape nak bagi duit.. :eek::eek:

Nak tau Amway punya marketing plan? kau joinT Amway kau tau le camne.. :o:o:eek::eek:

che'gu piramid
26-06-2012, 03:44 PM
Kenapa? kau cemburu ehhh dgn pendapatan kitaorg kat Amway ni, biasanya org yang cemburu je yang sungkit abih sume cite ni pasal pe? pasal kau tak dapat? kannnnn? :)):))

Hakikat MLM? :eek::eek: ni thread Amway.. apsal tak ckp hakikat Amway? :)):))

Joint bila2 pon boleh berjaya, yang penting usaha lebih dapat lebih, kene rajin berniaga, kalu duk dlm umah layan CG ngutuk thread Amway ni sape nak bagi duit.. :eek::eek:

Nak tau Amway punya marketing plan? kau joinT Amway kau tau le camne.. :o:o:eek::eek:


Berdasarkan jawapan di atas, hakikat seorang MLMer adalah seperti berikut:

1. Serkap jarang terhadap sesiapa yg menolak, cthnya menuduh pernah gagal , malas dsb (perenggan 1)

2. Tidak menjawab soalan dengan berdolak dalih (perenggan 2)

3. Kata2 hikmah yg bersifat rhetoric dan generic dan masih tidak menjawab soalan (perenggan 3)

4. Akhirnya menjawab dengan jawapan tipikal MLMer - masuk dulu baru tau. Sedangkan jawapannya amat mudah, bersifat statistik dan jelas (perenggan 4)

5. Setiap hujah disertakan dengan emoticon (smilies) LOL dan gelak guling2, mungkin kerana tidak yakin dgn jwpn atau tidak mampu untuk berhujah dengan fakta. (semua perenggan)

Harap maklum :)

moore426559
26-06-2012, 04:15 PM
"MLM in a nutshell" dah di terangkan dalam blog aidid muadib

moore426559
26-06-2012, 04:17 PM
Berdasarkan jawapan di atas, hakikat seorang MLMer adalah seperti berikut:

1. Serkap jarang terhadap sesiapa yg menolak, cthnya menuduh pernah gagal , malas dsb (perenggan 1)

2. Tidak menjawab soalan dengan berdolak dalih (perenggan 2)

3. Kata2 hikmah yg bersifat rhetoric dan generic dan masih tidak menjawab soalan (perenggan 3)

4. Akhirnya menjawab dengan jawapan tipikal MLMer - masuk dulu baru tau. Sedangkan jawapannya amat mudah, bersifat statistik dan jelas (perenggan 4)

5. Setiap hujah disertakan dengan emoticon (smilies) LOL dan gelak guling2, mungkin kerana tidak yakin dgn jwpn atau tidak mampu untuk berhujah dengan fakta. (semua perenggan)

Harap maklum :)

hhaha.
ayat masuk dulu baru tau sebab nak cari downline la. takder downline camner nak dapat override percentage ( menindas).

ejalmlk
26-06-2012, 08:54 PM
Allahamdullilah untung runcit RM 380 hari nieee ok ...perghh barang berkualiti plan pemasaran yang hebat ..

Bagi yang inginkan barangan AMWAY dan mengetahui akan kehebatannya , boleh hubungi edjal

AGENT AMWAY ANDA 0166463158

Man bugis
26-06-2012, 09:33 PM
Allahamdullilah untung runcit RM 380 hari nieee ok ...perghh barang berkualiti plan pemasaran yang hebat ..

Bagi yang inginkan barangan AMWAY dan mengetahui akan kehebatannya , boleh hubungi edjal

AGENT AMWAY ANDA 0166463158

mantap lah ejal...:)cgrock:)paid

alpacint
27-06-2012, 08:16 AM
ish hang ni, i uptrand la, sama sangat dgn hang. go uptranders!!!
Tapi hang jgn promot lebihlebih, aku baru je masuk. kasi la can kat aku kat bawahbawah ni. tak pun hang masukkan 2-3 downline hang kat aku, ok? ok la.

eh melalut pulak, anyway, plese pm me sapesape yang berminat nk jadi bisnes patner i. cuba dulu baru tau, tak cuba taktau, dah cuba mesti jadi jutau - wan. cewahh!

no paint no gain!

Berdasarkan jawapan di atas, hakikat seorang MLMer adalah seperti berikut:

1. Serkap jarang terhadap sesiapa yg menolak, cthnya menuduh pernah gagal , malas dsb (perenggan 1)

2. Tidak menjawab soalan dengan berdolak dalih (perenggan 2)

3. Kata2 hikmah yg bersifat rhetoric dan generic dan masih tidak menjawab soalan (perenggan 3)

4. Akhirnya menjawab dengan jawapan tipikal MLMer - masuk dulu baru tau. Sedangkan jawapannya amat mudah, bersifat statistik dan jelas (perenggan 4)

5. Setiap hujah disertakan dengan emoticon (smilies) LOL dan gelak guling2, mungkin kerana tidak yakin dgn jwpn atau tidak mampu untuk berhujah dengan fakta. (semua perenggan)

Harap maklum

Rasanya cikgu piramid ni pernah gagal dalam uptrend kot, hehehe... retorik ka, generik ka, tu hang punya pasal..

Takyah masuk Amway pon takpe, teruskan je la hidup kau tu mcm biasa, dan aku teruskan hidup aku macam biasa sebagai seorang pengedar barangan Amway..

Kau tak join Amway pon aku takde rugi pape..

Bila tgk hujah kau yang aku quote kat bawah tu dgn hujah kau yang aku quote kat atas tu, rasa nak tergelak pon ada..

Amcm UPTREND? sudah jadi jutau - wan ka??? :-?:-?

alpacint
27-06-2012, 08:17 AM
Allahamdullilah untung runcit RM 380 hari nieee ok ...perghh barang berkualiti plan pemasaran yang hebat ..

Bagi yang inginkan barangan AMWAY dan mengetahui akan kehebatannya , boleh hubungi edjal

AGENT AMWAY ANDA 0166463158

Terrbaikkk bro.. kipidap.. HOKKAIDO!!!!!

skateedge
28-06-2012, 12:26 AM
saya nak beli pencuci lantai amway ada sape2 boleh bantu..nak pegi kedai amway kat wangsa walk tu jauh plak...:D

boleh hubungi edjal

AGENT AMWAY ANDA 0166463158 :)paid

ejalmlk
28-06-2012, 04:00 AM
boleh hubungi edjal

AGENT AMWAY ANDA 0166463158 :)paid

Terima kasih tuan .. atas sokongan ....

edjal doakan semua .. suksess dalam dunia AMWAY !

Boleh Hubungi Edjal 016 646 3158 untuk Maklumat Barangan AMWAY !:)paid:)paid:)paid

azrulazman
28-06-2012, 04:07 AM
Allahamdullilah untung runcit RM 380 hari nieee ok ...perghh barang berkualiti plan pemasaran yang hebat ..

Bagi yang inginkan barangan AMWAY dan mengetahui akan kehebatannya , boleh hubungi edjal

AGENT AMWAY ANDA 0166463158

masyuk.........

ejalmlk
28-06-2012, 04:10 AM
masyuk.........

Nanti edjal iklankan dalam iklan tuan heehehe

azrulazman
28-06-2012, 04:36 AM
Nanti edjal iklankan dalam iklan tuan heehehe

ok... tuntut janji tuan nant

che'gu piramid
28-06-2012, 07:19 PM
Rasanya cikgu piramid ni pernah gagal dalam uptrend kot, hehehe... retorik ka, generik ka, tu hang punya pasal..

Takyah masuk Amway pon takpe, teruskan je la hidup kau tu mcm biasa, dan aku teruskan hidup aku macam biasa sebagai seorang pengedar barangan Amway..

Kau tak join Amway pon aku takde rugi pape..

Bila tgk hujah kau yang aku quote kat bawah tu dgn hujah kau yang aku quote kat atas tu, rasa nak tergelak pon ada..

Amcm UPTREND? sudah jadi jutau - wan ka??? :-?:-?

Hehe, trkenang masa lalu. Masa tu saja sy brlakon jadi dungu nk join sbb nk mendekati uptrenders. Kalau baca semua yg sy tulis, akhirnya sy terus terang yg sy mmg target utk attack uptrend sbb mmbuatkn ramai kwn2 seuniversiti sy hilang arah. Skrg xde sorg pun yg masih buat...Alhamdulillah. Sy diajak utk dgr coaching tanpa prlu join dulu....coaching by my own best friend. Mslhnye leader tau apa yg dia buat x betul, tp sbb dia dh jd leader dia keep on doing sbb nk cover kerugian dia dulu, dan kitorg brgaduh psl bnda ***** ni. Sy untung sbab tau fundamental flaw of MLM tanpa prlu join.

Oleh itu, baca betul2 thread uptrend tu sblum serkap jarang lg :). Jgn rasa-rasa je, bahaya.

Skrg masanya utk culprit besar MLM yg selalu berubah wajah dan menukar peraturan ni.

Belajar dari pengamatan & pengalaman. Org pandai belajar dr kesilapan sndiri, org bijak bljr dr kesilapan org lain.

alpacint
29-06-2012, 01:18 AM
Dari tahun 1976 Amway dah bertapak kat Malaysia, sampai 2012 dah ni, masuk bursa saham tahun 1996.. menten je benda yang sama, perubahan dari segi harga barang je, marketing plan menten je, barang berkualiti, puas hati pakai, penilaian atas diri sendiri, nak kaya dan berjaya macam2 jalan ada, bukan MLM je, byk lagi jalan lain, ikut pada kesesuaian diri. Jangan cemburu dengan kejayaan orang lain dalam Amway.

Yang mana rajin sgt baca blog aidid tu, tahniah.. ilmu baru bagi korang, tapi bila dah ada ilmu tu, takyah la nak masuk semua thread MLM dlm carigold ni pi hentam org2 kat thread tu mendabik dada mempersoalkan cara org lain carik makan.

Rezeki ni Allah taala yang bagi, dia bagi dgn pelbagai cara, tgk balik rezeki yang korang dapat tu dari jalan mana, ada yang keje kerajaan, ada yang keje swasta, ada yang meniaga online, meniaga offline, meniaga MLM, SLM, kedai runcit, macam2 la.. Tu semua dtg dari Allah taala, yang mana rajin dapat lebih, yang mana malas dpt kurang..

Lepas je solat, Allah taala suruh mencarik kejayaan pulak, ikut la jalan mana yang korang pilih..:)cgrock:)cgrock

che'gu piramid
29-06-2012, 05:24 AM
Dari tahun 1976 Amway dah bertapak kat Malaysia, sampai 2012 dah ni, masuk bursa saham tahun 1996.. menten je benda yang sama, perubahan dari segi harga barang je, marketing plan menten je, barang berkualiti, puas hati pakai, penilaian atas diri sendiri, nak kaya dan berjaya macam2 jalan ada, bukan MLM je, byk lagi jalan lain, ikut pada kesesuaian diri. Jangan cemburu dengan kejayaan orang lain dalam Amway.

Yang mana rajin sgt baca blog aidid tu, tahniah.. ilmu baru bagi korang, tapi bila dah ada ilmu tu, takyah la nak masuk semua thread MLM dlm carigold ni pi hentam org2 kat thread tu mendabik dada mempersoalkan cara org lain carik makan.

Rezeki ni Allah taala yang bagi, dia bagi dgn pelbagai cara, tgk balik rezeki yang korang dapat tu dari jalan mana, ada yang keje kerajaan, ada yang keje swasta, ada yang meniaga online, meniaga offline, meniaga MLM, SLM, kedai runcit, macam2 la.. Tu semua dtg dari Allah taala, yang mana rajin dapat lebih, yang mana malas dpt kurang..

Lepas je solat, Allah taala suruh mencarik kejayaan pulak, ikut la jalan mana yang korang pilih..:)cgrock:)cgrock

I've started talking to people on MLM & putting my words here in carigold (uptrend to be exact) waaay before aidid started blogging. Tapi blog dia mmg memudahkan rakyat kita faham, dan x sangka ada lg orang yg sungguh2 menyedarkan org walaupun ganas sikit caranya.

Sy terpanggil menyibuk di forum Amway ni pula sebab tgok keangkuhan (sori xde prkataan lain yg sesuai) jwpn2 kt sini sbb merasakan Amway company yg legit among all fundamentally flawed MLMs. Komen 2nd last encik alpacint yang serkap jarang tu pun terang2 memandang rendah MLM lain (uptrend).

Bg sy, uptrend tu mcm udang yg berani mati tayangkan diri, at least org boleh nampak terus cacatnya. Amway- udang di sebalik batu :)


Sori copy paste berita, takkan nak karang sendiri, itu dah jadi cereka...

Class action settlement

On November 3, 2010, Amway announced that it had agreed to pay $56 million – $34 million in cash and $22 million in products – to settle a class action that had been filed in Federal District Court in California in 2007. The class action, which had been brought against Quixtar and several of its top-level distributors, alleged fraud, racketeering, and that the defendants operated as an illegal pyramid scheme.

While noting that the settlement is not an admission of wrongdoing or liability, Amway acknowledged that it had made changes to its business operations as a result of the lawsuit. The settlement is subject to approval by the court, which is expected in early 2011. The economic value of the settlement, including the changes Amway made to its business model, totals $100 million.

alpacint
29-06-2012, 08:40 AM
I've started talking to people on MLM & putting my words here in carigold (uptrend to be exact) waaay before aidid started blogging. Tapi blog dia mmg memudahkan rakyat kita faham, dan x sangka ada lg orang yg sungguh2 menyedarkan org walaupun ganas sikit caranya.

Sy terpanggil menyibuk di forum Amway ni pula sebab tgok keangkuhan (sori xde prkataan lain yg sesuai) jwpn2 kt sini sbb merasakan Amway company yg legit among all fundamentally flawed MLMs. Komen 2nd last encik alpacint yang serkap jarang tu pun terang2 memandang rendah MLM lain (uptrend).

Bg sy, uptrend tu mcm udang yg berani mati tayangkan diri, at least org boleh nampak terus cacatnya. Amway- udang di sebalik batu :)


Sori copy paste berita, takkan nak karang sendiri, itu dah jadi cereka...

Class action settlement

On November 3, 2010, Amway announced that it had agreed to pay $56 million – $34 million in cash and $22 million in products – to settle a class action that had been filed in Federal District Court in California in 2007. The class action, which had been brought against Quixtar and several of its top-level distributors, alleged fraud, racketeering, and that the defendants operated as an illegal pyramid scheme.

While noting that the settlement is not an admission of wrongdoing or liability, Amway acknowledged that it had made changes to its business operations as a result of the lawsuit. The settlement is subject to approval by the court, which is expected in early 2011. The economic value of the settlement, including the changes Amway made to its business model, totals $100 million.

Ok, alhamdulillah.. sudi rajinkan diri kopi paste isu ni entah yang kali keberapa tah dlm thread Amway ni..

Serkap jarang?? terpulang pada pandangan peribadi encik piramid.. Saya tak pernah pertikai cara org carik rezeki dgn sykt MLM lain..

Udang disebalik batu?? biarlah dia kat balik batu mana pon, takde masalah, untung runcit kita makan, bonus amik je la Amway nak bagi..

Rasa angkuh sgt ke kami kat thread ni? Terpulang pada tanggapan individu.. :)cgrock:)cgrock

ejalmlk
30-06-2012, 01:45 AM
Salam ... Julai .... akan menjelma... banyak wajah baru dalam AMWAY akan menjelma ... makin semangat nak buat AMWAY kerana semua tools sudah disediakan ... Ayuh siapa nak oder boleh dail terus 016 646 3158 24 jam oder . Edjal

che'gu piramid
30-06-2012, 06:31 PM
Ok, alhamdulillah.. sudi rajinkan diri kopi paste isu ni entah yang kali keberapa tah dlm thread Amway ni..

Serkap jarang?? terpulang pada pandangan peribadi encik piramid.. Saya tak pernah pertikai cara org carik rezeki dgn sykt MLM lain..

Udang disebalik batu?? biarlah dia kat balik batu mana pon, takde masalah, untung runcit kita makan, bonus amik je la Amway nak bagi..

Rasa angkuh sgt ke kami kat thread ni? Terpulang pada tanggapan individu.. :)cgrock:)cgrock

Sori lupa nk bgtau, sy copy paste tu nk jwb knyataan alpacint yg amway tak penah berubah... sbnanye taun lepas ada & sebelum2nya pun, cuma x affect sgt bisnes kt sini. Tp yg sy nk tekankan ialah fundamental flaw of MLM, yg smpai bila2 pun xkan betul jika difahami. Penerangan, fakta & maklumbalas dr ahli MLM xde satu pun yg brjaya menyanggah kenyataan trsebut.

Kalo cmtu kata alpacint, xpe la mgkin sy yg termenyibuk kt sini. Sy target uptrend dulu sebab kwn2 dan sedara sy trkena head hunting melampau (upline dwnline berkaitan byk kt carigold). xde sebab pun sy kt sini.

Sy doakan korang jumpe kebenaran suatu hr nanti...sama gak dgn sy. Mintak maaf kat alpacint sebab melampau sikit sblom ni. salam & bye :)

azrulazman
30-06-2012, 06:32 PM
Salam ... Julai .... akan menjelma... banyak wajah baru dalam AMWAY akan menjelma ... makin semangat nak buat AMWAY kerana semua tools sudah disediakan ... Ayuh siapa nak oder boleh dail terus 016 646 3158 24 jam oder . Edjal

menarik ni.....

skateedge
01-07-2012, 02:49 PM
ramai juga yg masih copy n paste kes2 yg berlaku di US... seperti yg sy pernah share dulu, undang2 consumer di US amatlat berbeza.. walaupun ada yg sangka sy ni tak reti baca bahasa inggeris, tak faham etc.. :D sy redho jek lah....:D

kes2 berkaitan amway di US ni non stop.. yg rajin2 tanye pak cik google leh bace sendiri... ada kes yg menang, ada kes yg kalah... tp takda satu pun memberi details kes mengenai apa.. cth di US memang ada kes tentang gift card.. aku sendiri pun tak tau gift card apa sebab tak pernah jumpa kt amway malaysia... kalau yg rajin2 tu kasik lah details.. ni copy paste kene law suit etc tp takda details... kalau product amway scam kasik details product apa yg scam... :-?

dulu ada yg cakap product amway ni mahal compare product2 kt luar.. then aku kasik cth simple pasal product nutrilite then issue ni senyap..

memang ramai cakap "fundamental flaw of MLM" tk kan betol sampai bila2 especially yg pernah kene tipu dlm bisness MLM... isu ni kalau debate sampai bila2 pun tak kan habis...

pada aku back to power of consumer... any product yg baik + untung (guna sendiri) will be 1st choice... aku beli vitamin nutrilte, guna skit tak sesuai then aku leh hantar n dpt refund.. aku beli kt farmasi luar.. memang tak dpt lah refund. so, pada aku nothing wrong with it...

if ada product2 luar yg bleh offer mcm ni, aku nak cuba gak...
apa2 pun kuasa pengguna di tangan anda...:)cgrock

mintmint
01-07-2012, 03:27 PM
Macam mana nak dapatkan product Amway with harga ahli? Ada orang boleh offer? Im looking for Glister.

dEEn74
01-07-2012, 07:58 PM
mencari LOC dgn car wax..ada sesapa ble supply

ejalmlk
01-07-2012, 11:36 PM
mencari LOC dgn car wax..ada sesapa ble supply

Salam ... boleh hubungi edjal

no phone : 016 646 3158 :)paid:)paid

ejalmlk
02-07-2012, 02:49 PM
Macam mana nak dapatkan product Amway with harga ahli? Ada orang boleh offer? Im looking for Glister.

Untuk dapatkan barangan AMWAY .. boleh hubungi saya edjal

0166463158

dEEn74
02-07-2012, 11:51 PM
Salam ... boleh hubungi edjal

no phone : 016 646 3158 :)paid:)paid

bole pos ke bro..
bro tggl area mana

ejalmlk
03-07-2012, 02:21 AM
bole pos ke bro..
bro tggl area mana

boleh .. tak ada hall .jangan segan jangan malu ... sms atau call terus jer my number .. baru sedap penerangan :)

0166463158

coolplay88
03-07-2012, 09:00 AM
Amway punya water filter espring berapa best price boleh beli..pm harga tq

ejalmlk
03-07-2012, 12:26 PM
Amway punya water filter espring berapa best price boleh beli..pm harga tq

Salam boleh call edjal 0 1 6 6 4 6 3 1 5 8

Health Forward Ent
03-07-2012, 03:00 PM
mencari LOC dgn car wax..ada sesapa ble supply

Salam bro,

duduk mana? bro nak cari org supply LOC tu ke atau u nak supply kat org?

aku bley supply tp kena tgk la area mana n brp bnyk bro nak beli.

sms me at 0192385384, nazlee shah alam. tq

dEEn74
04-07-2012, 02:27 AM
Salam bro,

duduk mana? bro nak cari org supply LOC tu ke atau u nak supply kat org?

aku bley supply tp kena tgk la area mana n brp bnyk bro nak beli.

sms me at 0192385384, nazlee shah alam. tq

tq bro..
sy dh dpt produk tu mlm tadi dr kwn lama amway yg masih aktif
siap signup utk kali ke 3 hehe..

skateedge
04-07-2012, 07:40 AM
tq bro..
sy dh dpt produk tu mlm tadi dr kwn lama amway yg masih aktif
siap signup utk kali ke 3 hehe..

signup n pakai utk diri sendiri pun ok bro.. :)cgrock

ejalmlk
06-07-2012, 01:55 AM
tq bro..
sy dh dpt produk tu mlm tadi dr kwn lama amway yg masih aktif
siap signup utk kali ke 3 hehe..

Alllahamdullilah tahniah .. kerana anda telahmemilih jalan yang tepat !:)paid:)paid:)paid:)paid

ejalmlk
08-07-2012, 01:27 AM
http://www.youtube.com/watch?v=d2FS1A6Hxl8&feature=related

Boleh hubungi edjal untuk dapatkan promosi yang hebat di bulan JULAI ini !

0166463158

ejalmlk
08-07-2012, 11:17 PM
Mai Mai ...sapa mau oder barangan Amway terus hubungi edjal 0166463158

ejalmlk
10-07-2012, 12:36 AM
Kepada Cgrians yang nak oder atau nak mengetahui secara lebih lanjut & cepat .. boleh add edjal di FB : email search : haizulresources@gmail.com

See yeah

0166463158 ( agen Amway anda )

ejalmlk
10-07-2012, 04:53 AM
http://www.youtube.com/watch?v=zR3r2ZxiJKQ&feature=related

Jom oder Glister dengan edjal 0166463158

ejalmlk
14-07-2012, 12:46 AM
Sesiapa yang berada di Shah Alam .. leh datang Ke Politeknik 17 & 18 untuk mengenali product amway dengan lebih dekat

ejalmlk
16-07-2012, 08:10 AM
Jom oder barangan AMWAY dengan edjal ... KURMA AMWAY best ,,,,, Maklumat lanjut hubungi edjal 0166463158

Man bugis
17-07-2012, 07:10 PM
Jom oder barangan AMWAY dengan edjal ... KURMA AMWAY best ,,,,, Maklumat lanjut hubungi edjal 0166463158

mantap kau ejal...:)cgrock

ejalmlk
17-07-2012, 09:18 PM
Jom .... Ke pOliteknik Shah Alam , esok 18/7 /2012 untuk dapatkan Produk AMWAY ...edjal akan berada disana ..... !

myvisi247
19-07-2012, 04:12 PM
salam tt :),

leh email x pd aku marketing plan amway nie? nk tau sgt2..

email kt myvisi247@gmail.com.. tq bro! :)cgrock

ejalmlk
20-07-2012, 11:56 AM
Allahamdullilah syukur ke hadrat ilahi atas rahmatnya .....Pagi tadi ada seorang hamba ALLAH dari Putrajaya call edjal untuk membeli dan menjadi ahli AMWAY ..inilah kebesaran dan nikmat ALLAH swt . Terima kasih kepada semua yang memberi sokongan dan menyokong edjal selama ini .

edjal would like to wish all Muslims "Selamat menjalani ibadah puasa"
Fast the smart way to stay healthy this fasting month, do consider NUTRILITE Nutri Fibre Blend before food when you wake up for Sahur in order to meet your daily fibre needs. Remember also to take NUTRILITE Nutri Bifidus ahead of food when breaking fast to help reduce digestive problems such as stomach discomfort.

Untuk mengetahui set bersahur dan berbuka ..boleh hubungi : edjal terus 016 6463158 . Kelantan Melaka Negeri Sembilan , Selangor KL .. boleh call yer