PDA

View Full Version : Ternakan Cacing Kompos


Pages : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11

aes
19-09-2008, 02:41 PM
lupa le nak share psl tragedi yg menimpa cacing2 sy smlm.....kena serangan semut le plk. Banyak jugak cacing yg kena angkut dek semut2 ni.

Ni nak mintak pandangan sume, betul x langkah pencegahan yg sy ambil ni.
- spray kaki dgn racun semut.
- balut kaki bekas ternakan, lps tu spray ngan ubat semut.

bahaya x racun2 tu kat cacing.

hamdi
19-09-2008, 02:53 PM
lupa le nak share psl tragedi yg menimpa cacing2 sy smlm.....kena serangan semut le plk. Banyak jugak cacing yg kena angkut dek semut2 ni.

Ni nak mintak pandangan sume, betul x langkah pencegahan yg sy ambil ni.
- spray kaki dgn racun semut.
- balut kaki bekas ternakan, lps tu spray ngan ubat semut.

bahaya x racun2 tu kat cacing.

aes kena serang semut gak? saya kena masa mula masuk bulan kedua bela cacing, lebih sebulan yg lepas. sekarang ni, saya guna bekas berisi air utk halang semut naik. kat forum yg lain, ada yg kata elakkan guna bahan kimia dgn cacing ni krn blh memberi kesan. tapi, kalau jauh dpd cacing, ok kot.

semoga otai2 dpt memberikan nasihat terhadap soalan aes ni.

aes
19-09-2008, 03:09 PM
aes kena serang semut gak? saya kena masa mula masuk bulan kedua bela cacing, lebih sebulan yg lepas. sekarang ni, saya guna bekas berisi air utk halang semut naik. kat forum yg lain, ada yg kata elakkan guna bahan kimia dgn cacing ni krn blh memberi kesan. tapi, kalau jauh dpd cacing, ok kot.

semoga otai2 dpt memberikan nasihat terhadap soalan aes ni.

bulan kedua jgk?.....sama le kita. Tp kenapa musti bulan kedua? Ni mesti sbb kesan racun ni hny sebulan sbb masa masuk cacing dulu dh spray ngan racun. Camna nak letak bekas air kat kaki.....sy guna TOYOGO.

Saat
19-09-2008, 04:31 PM
bulan kedua jgk?.....sama le kita. Tp kenapa musti bulan kedua? Ni mesti sbb kesan racun ni hny sebulan sbb masa masuk cacing dulu dh spray ngan racun. Camna nak letak bekas air kat kaki.....sy guna TOYOGO.

Salam aes, maaf mencelah.

Kalau bekas toyogo boleh diletakkan kaki tiruan. Contoh: tin susu 4 biji. Pas tu gunakan perangkap semut yang selalu guna untuk susu pekat manis tu. Sebenarnya gunakan racun serangga tu tak berapa bagus. kalau salah sembur, terkena cacing jawabnya kiok cacing tu. Kita boleh gunakan gris (+/- 2 inci tebal) semut tak dapat seberang. Tapi kalau dah sampai 6 bulan, gris dah keras dek habuk terkumpul, lepas jugak semut tu. Jadi kena selalu perati jugaklah. Kalau guna perangkap semut, dalam air tu masukkan cuka sikit supaya nyamuk tak bertelur.

Saat

Saat
19-09-2008, 04:39 PM
Tuan2 & Puan2 sekelian,

Seminar Usahawan Ternakan Cacing Tanah akan diadakan di Kota Kinabalu.

Tarikh : 18 Oktober 2008 (Sabtu)
Masa : 9.00 pagi - 5.00 petang
Tempat : Hotel Promenade, Kota Kinabalu
Yuran : RM250.00 seorang
Anjuran : Infineum Enterprise

untuk mendaftar / bayaran / maklumat lanjut, hubungi urusetia di talian 088-475075.
e-mel : infineum@gmail.com website: http://infineum.110mb.com

Terima kasih.

Mohamad Saat

monimona
19-09-2008, 05:01 PM
lupa le nak share psl tragedi yg menimpa cacing2 sy smlm.....kena serangan semut le plk. Banyak jugak cacing yg kena angkut dek semut2 ni.

Ni nak mintak pandangan sume, betul x langkah pencegahan yg sy ambil ni.
- spray kaki dgn racun semut.
- balut kaki bekas ternakan, lps tu spray ngan ubat semut.

bahaya x racun2 tu kat cacing.

Hari tu tengok dlm TV3 AZR Agro ada guna kain yg dicelup dlm minyak gas dan diikat pd kaki rak utk halang semut. Klu Toyogo mungkin kena kain panjang dan lilit kat bahagian yg sentuh dgn simen. Cuba le. Klu Ok tlg bgtau.

Kat rumah saya saya dah letak racun semut yg biasa jual kat pasar malam. Jenis yg dlm paket berkilat dan dlm bentuk serbuk. Saya tabur keliling rumah. Sampai hari ni tak de semut. Dah lebih 6 bulan tak de semut.

yup_rantung
19-09-2008, 05:03 PM
lupa le nak share psl tragedi yg menimpa cacing2 sy smlm.....kena serangan semut le plk. Banyak jugak cacing yg kena angkut dek semut2 ni.

Ni nak mintak pandangan sume, betul x langkah pencegahan yg sy ambil ni.
- spray kaki dgn racun semut.
- balut kaki bekas ternakan, lps tu spray ngan ubat semut.

bahaya x racun2 tu kat cacing.

kalau dah kena serang semut. no option:
option 1. basahkan media. semut semua keluar. spray water base insecticide.

option 2. keluarkan cacing dari media. rendam 3 saat dlm air cacing tu. masuk cacing dlm media baru.

PERSATUAN CACING : memang patut ada. saya pun ada join persatuan kalau tak, tak brp boleh jalan bisness ni dgn kejatuhan harga cacing. cuma kadang2, ahli persatuan lebih mengharapkan ajk yg dilantik untuk jadi salesman... utk jual cacing/baja ahli 100%. bila no sales blame tak buat kerja. bukan ada elaun pun.

bukan senang nak buat sales. bila dpt sales. ada ajk yg senyap2 sapu semua projek. so ahli lopong aje.

so cara senang. combine 4 ahli je dlm satu persatuan. semua buat kerja. sales samarata. now I'am happy. we are the ajk, we are the ahli, we are the directors, we are the kuli.

jgn fikir negative site... perlu berpersatuan. walau dlm kumpulan yg kecil. sama2 cari order. tak cukup qty? cari persatuan lain. lebih besar ahli sebenarnya lebih byk quantity, tapi kualiti selalunya ?. byk ahli bagusnya byk idea, byk contact, tak bagusnya byk juga yg songeh.

kesimpulannya... bagus kalau ada kumpulan yg boleh bagi idea yg baik, sama2 boleh buat kerja, sama2 serius. and NO PASSANGER.

ADIOS

pak itam
19-09-2008, 06:32 PM
Tuan2 & Puan2 sekelian,

Seminar Usahawan Ternakan Cacing Tanah akan diadakan di Kota Kinabalu.

Tarikh : 18 Oktober 2008 (Sabtu)
Masa : 9.00 pagi - 5.00 petang
Tempat : Hotel Promenade, Kota Kinabalu
Yuran : RM250.00 seorang
Anjuran : Infineum Enterprise

untuk mendaftar / bayaran / maklumat lanjut, hubungi urusetia di talian 088-475075.
e-mel : infineum@gmail.com website: http://infineum.110mb.com

Terima kasih.

Mohamad Saat

company tu kamu punyer ke en.saat?
:-?

KuLaMaYa
19-09-2008, 08:29 PM
Tuan2 & Puan2 sekelian,

Seminar Usahawan Ternakan Cacing Tanah akan diadakan di Kota Kinabalu.

Tarikh : 18 Oktober 2008 (Sabtu)
Masa : 9.00 pagi - 5.00 petang
Tempat : Hotel Promenade, Kota Kinabalu
Yuran : RM250.00 seorang
Anjuran : Infineum Enterprise

untuk mendaftar / bayaran / maklumat lanjut, hubungi urusetia di talian 088-475075.
e-mel : infineum@gmail.com website: http://infineum.110mb.com

Terima kasih.

Mohamad Saat

En Saat ternak cacing gak ker ? Kat mana bangsal yer ? Bleh pegi melawat ? Sekian, terima kasih.

blackgold
20-09-2008, 12:33 AM
Boleh dapatkan contact dan alamat sesapa yang menternak cacing kawasan johor? sapa-sapa yang berminat nak join kursus setiap hari sabtu dan ahad teori dan pratikal di tempat cacing di batu pahat boleh pm saya...

azamnetwork
20-09-2008, 01:49 AM
uan lain. lebih besar ahli sebenarnya lebih byk quantity, tapi kualiti selalunya ?. byk ahli bagusnya byk idea, byk contact, tak bagusnya byk juga yg songeh.

kesimpulannya... bagus kalau ada kumpulan yg boleh bagi idea yg baik, sama2 boleh buat kerja, sama2 serius. and NO PASSANGER.

ADIOS[/QUOTE]

tAPI MASALAH NYA ORANG KITA NI BILA BERKOPERASI ATAU BERPESATUAN TAK NAK BAGITAHU MEMEMBER...DAH JOIN BARU BAGI TAU...ITU PUN KIAS2 AJE..BAIK SENYAP DARI BERKATA2..KALAU DAH TAHU BETTER ADA KOPERASI ATAU PERSATUAN, KENAPA TIDAK DIBERITAHU, JUST POSTING AJE DALAM FORUM PUN DAH OK...TAPI RASANYA TAKDA YG JADI KOPERASI ATAU PERSATUAN NI...CUNA DIGEMBAR GEMBUR SAHAJA...LINTAH PUN DAH LAMA TAK MUNCUL2 PERSATUAN NYA...KALAU ADA PUN AT THAT TIME MARKET CACING DAH KRITIKAL...HANYA HARAPKAN BAJA...TAPI DENGAR AJE LAH SUPPLY BERTAN2 BAJA...TAPI RASA NYA TAK DE PUN...COMPETITOR DARI BAJA TINJA KAMBING TERLALU BESAR..KELUHAN DIPAGI HARI#:-S

azamnetwork
20-09-2008, 01:55 AM
Hari tu tengok dlm TV3 AZR Agro ada guna kain yg dicelup dlm minyak gas dan diikat pd kaki rak utk halang semut. Klu Toyogo mungkin kena kain panjang dan lilit kat bahagian yg sentuh dgn simen. Cuba le. Klu Ok tlg bgtau.

Kat rumah saya saya dah letak racun semut yg biasa jual kat pasar malam. Jenis yg dlm paket berkilat dan dlm bentuk serbuk. Saya tabur keliling rumah. Sampai hari ni tak de semut. Dah lebih 6 bulan tak de semut.

Kalau dah kena serangan semut, seperti berlaku terhadap ternakan saya iaitu serangan semua api merah, dapatkan ubat penghalau semut dari kedai hardware, berbentuk serbuk dibungkus dalam plastik macam aluminium (colour silver), satu paket RM1.00 dan taburkan di atas kertas di atas media. Semut akan makan dan akan mati dan semut2 lain akan bau ubat tu dan akan meninggalkan media. tak payah tukar media pun cara ni, tak da kesan sampingan terhadap cacing.. nanti ada masa saya cuba upload gambar ubat penghalau semut tu.

fuyoh13
20-09-2008, 09:12 PM
berpersatuan nie bagus
bangsa lain meniaga kuat berpesatuan
kiter je lemah skit sbb masing2 nak untung sorang2

faedah berpesatuan nie
kiter ble produce baja kunatiti byk.. sampai bila nak niaga kecik2 je..

kualiti baja bole kita kawal n sll di' upgrade'kn dgn R&D

harga bole kiter kawal

tp yg masalah besarnya 'berapa besarnya tahap komitment peserta2'
& adakah akan wujud perasaan xpuas hati a.k.a dengki...

pikir2kan la

cacingku
21-09-2008, 08:18 PM
Kalau dah kena serangan semut, seperti berlaku terhadap ternakan saya iaitu serangan semua api merah, dapatkan ubat penghalau semut dari kedai hardware, berbentuk serbuk dibungkus dalam plastik macam aluminium (colour silver), satu paket RM1.00 dan taburkan di atas kertas di atas media. Semut akan makan dan akan mati dan semut2 lain akan bau ubat tu dan akan meninggalkan media. tak payah tukar media pun cara ni, tak da kesan sampingan terhadap cacing.. nanti ada masa saya cuba upload gambar ubat penghalau semut tu.

wah bro azam,
bagus tu... medium dan cacing dpt diselamatkan klu mcmni...
harap bro dpt upload gambar ubat penghalau semut tu..... sy pun ada gak jumpa semut dlm medium tapi tak byk la.. tq

Saat
22-09-2008, 08:11 AM
company tu kamu punyer ke en.saat?
:-?

Ya, tu company saya. Baru je daftar 2 bulan lepas.

Saat
22-09-2008, 08:15 AM
En Saat ternak cacing gak ker ? Kat mana bangsal yer ? Bleh pegi melawat ? Sekian, terima kasih.

Saya ada ternak, kecil-kecilan. Ala kat belakang rumah je. Sekadar untuk wat study, bukan komersil. Kalu nak melawat, meh la datang. Dialu-alukan. Rumah saya kat PJ. Nak datang call la dulu. No saya 019-5324 999.

KuLaMaYa
22-09-2008, 07:40 PM
ooo..kecil-kecilan jer..ingatkan buat komersil mcm penerbitan buku tu..

john.baem
22-09-2008, 11:55 PM
Ada tak orang2 Kuala Lumpur yg involve dalam biz modul nih? Bleh bagi apa2 info ker? Maybe orang2 yg berkenaan ker? Pls jangan jawab tolong selak satu2 page ya.. Praktikal dgn fundamental tak sama isi dia..

Saat
23-09-2008, 08:08 AM
ooo..kecil-kecilan jer..ingatkan buat komersil mcm penerbitan buku tu..

Tak terkejar la kalau buat komersil. Ni pun dah tak cukup tangan. Saya buat ni untuk buat study. Mana la tau kalau2 ada penemuan yang berguna, boleh jugak kongsi ngan penternak semua. Melihatkan situasi industri cacing tanah sekarang, saya rasa bimbang jugak kalau2 ramai yang akan give-up. Harap-harap tidak lah. Saya harap industri ini akan terus berkembang macam kat luar negara & semua para penternak akan berjaya; tak kira la yang mula kecik ke, sederhana ke atau besar macam dinasor.

aes
23-09-2008, 09:13 AM
hari raya dh tinggal berapa hari je lagi ni atok.....camne jdk x open house ni? klu x ckp korum pun takpe....yg pntg kita jmp, mana tau ada pelWANG baik pny.

aes
23-09-2008, 09:14 AM
skang ni sy tgh pikir camne nak wat market utk Baja Organik ni cam penerimaan baja kimia.

aes
23-09-2008, 09:18 AM
uan lain. lebih besar ahli sebenarnya lebih byk quantity, tapi kualiti selalunya ?. byk ahli bagusnya byk idea, byk contact, tak bagusnya byk juga yg songeh.

kesimpulannya... bagus kalau ada kumpulan yg boleh bagi idea yg baik, sama2 boleh buat kerja, sama2 serius. and NO PASSANGER.

ADIOS

tAPI MASALAH NYA ORANG KITA NI BILA BERKOPERASI ATAU BERPESATUAN TAK NAK BAGITAHU MEMEMBER...DAH JOIN BARU BAGI TAU...ITU PUN KIAS2 AJE..BAIK SENYAP DARI BERKATA2..KALAU DAH TAHU BETTER ADA KOPERASI ATAU PERSATUAN, KENAPA TIDAK DIBERITAHU, JUST POSTING AJE DALAM FORUM PUN DAH OK...TAPI RASANYA TAKDA YG JADI KOPERASI ATAU PERSATUAN NI...CUNA DIGEMBAR GEMBUR SAHAJA...LINTAH PUN DAH LAMA TAK MUNCUL2 PERSATUAN NYA...KALAU ADA PUN AT THAT TIME MARKET CACING DAH KRITIKAL...HANYA HARAPKAN BAJA...TAPI DENGAR AJE LAH SUPPLY BERTAN2 BAJA...TAPI RASA NYA TAK DE PUN...COMPETITOR DARI BAJA TINJA KAMBING TERLALU BESAR..KELUHAN DIPAGI HARI#:-S[/QUOTE]

nampaknya vermiCULTURE adalah cara yg plg baik utk absorb kesan penurunan harga cacing ngan pasaran baja yg tidak menentu.

Betul tak?

hamdi
23-09-2008, 10:07 AM
Selain dpd jual induk cacing dan baja cacing, pasaran2 lain macam mana yek kat negara kita ni? Cthnya:
1. serbuk cacing / cacing kering untuk makanan ternakan, perubatan, dll.
2. promosi kitar semula bahan2 organik secara besar2an kepada majlis perbandaran / bandaraya untuk mengurangkan kadar longgokan sampah di tempat pelupusan sampah spt yg berlaku di India. Ini bukan shj menambah pasaran induk cacing krn skalanya yg teramat la besar, tetapi juga membolehkan penternak cacing ni mendapatkan kontrak majlis perbandaran utk menjalankan perkhidmatan memproses bahan2 organik.

atok6800
23-09-2008, 12:16 PM
hari raya dh tinggal berapa hari je lagi ni atok.....camne jdk x open house ni? klu x ckp korum pun takpe....yg pntg kita jmp, mana tau ada pelWANG baik pny.

relax la bro.
insyaallah jadik punya. cuma tarikh je xpasti lg. tp rasanya klu lepas bulan syawal pun ok gak kan. maklum la bulan syawal ni mst aktiviti n jemputan open house fullybook... mana jemputan openhouse umah menteri besar, pastu openhouse umah ketua politik, pastu openhouse bersama KK, JKKP, pastu jamuan hari raya bersama penduduk. mcm2 lg la. tu belum kira jemputan kwn2 keje lg,#:-S fuh mmg berpeluh la, padat dgn program. cam tahun lepas openhouse umah kengkawan pun miss.. mcm bz sgt je kwn ni kan:-? he3

xpe tahun ni dah azam mst nak buat openhouse utk member2 cacing, bro jgn risau. kwn mst info pny tarikh keramat tu, tunggggguuuuu.

wassalam

aes
23-09-2008, 03:53 PM
relax la bro.
insyaallah jadik punya. cuma tarikh je xpasti lg. tp rasanya klu lepas bulan syawal pun ok gak kan. maklum la bulan syawal ni mst aktiviti n jemputan open house fullybook... mana jemputan openhouse umah menteri besar, pastu openhouse umah ketua politik, pastu openhouse bersama KK, JKKP, pastu jamuan hari raya bersama penduduk. mcm2 lg la. tu belum kira jemputan kwn2 keje lg,#:-S fuh mmg berpeluh la, padat dgn program. cam tahun lepas openhouse umah kengkawan pun miss.. mcm bz sgt je kwn ni kan:-? he3

xpe tahun ni dah azam mst nak buat openhouse utk member2 cacing, bro jgn risau. kwn mst info pny tarikh keramat tu, tunggggguuuuu.

wassalam

sama le kita......rumah PM pun kena gi gak, itu blm umah menteri2 lagi. :D

Xkisah le bebila tp tlg PM phone number. Mana tau minggu ni turun JB.

azamnetwork
24-09-2008, 12:45 AM
nampaknya vermiCULTURE adalah cara yg plg baik utk absorb kesan penurunan harga cacing ngan pasaran baja yg tidak menentu.

Betul tak?[/QUOTE]

Memang with vermiculture le we will survive. Tapi aku tak nampak orang yg dapat contract bertan2 offer kat dalam nie...cuma offer cacing aje termasuk le aku :D .Cari makan bang! That's why lah aku boleh cakap yg kadang2 otai2 ni cakap je lebih. Tapi takda pun supply bertan2. Kalau betul ada, letak offer letter kat sini. Aku paling besar pun boleh jual kat orang yg tanam sawit. Itu pun tak besar, 5ekar aje, dah 2 kali order. Tapi minggu lepas aku didatangi oleh someone nak kan 150tan sebulan. Tapi lepas raya nya project le...kalau betul ada aku akan postingkan offer letter dia. So kita semua boleh bergabung. InsyaAllah:)

atok6800
24-09-2008, 08:17 AM
nampaknya vermiCULTURE adalah cara yg plg baik utk absorb kesan penurunan harga cacing ngan pasaran baja yg tidak menentu.

Betul tak?

Memang with vermiculture le we will survive. Tapi aku tak nampak orang yg dapat contract bertan2 offer kat dalam nie...cuma offer cacing aje termasuk le aku :D .Cari makan bang! That's why lah aku boleh cakap yg kadang2 otai2 ni cakap je lebih. Tapi takda pun supply bertan2. Kalau betul ada, letak offer letter kat sini. Aku paling besar pun boleh jual kat orang yg tanam sawit. Itu pun tak besar, 5ekar aje, dah 2 kali order. Tapi minggu lepas aku didatangi oleh someone nak kan 150tan sebulan. Tapi lepas raya nya project le...kalau betul ada aku akan postingkan offer letter dia. So kita semua boleh bergabung. InsyaAllah:)[/QUOTE]


salam bro.
wah banyak tu 150tan. kwn pun nak join kalu camni.:)

atok6800
24-09-2008, 08:19 AM
sama le kita......rumah PM pun kena gi gak, itu blm umah menteri2 lagi. :D

Xkisah le bebila tp tlg PM phone number. Mana tau minggu ni turun JB.

ha kalau turun jb jgn lupa tipon, leh kita ngeteh sesama.

atok
019-7116800

hamdiz
24-09-2008, 09:45 AM
Memang with vermiculture le we will survive. Tapi aku tak nampak orang yg dapat contract bertan2 offer kat dalam nie...cuma offer cacing aje termasuk le aku :D .Cari makan bang! That's why lah aku boleh cakap yg kadang2 otai2 ni cakap je lebih. Tapi takda pun supply bertan2. Kalau betul ada, letak offer letter kat sini. Aku paling besar pun boleh jual kat orang yg tanam sawit. Itu pun tak besar, 5ekar aje, dah 2 kali order. Tapi minggu lepas aku didatangi oleh someone nak kan 150tan sebulan. Tapi lepas raya nya project le...kalau betul ada aku akan postingkan offer letter dia. So kita semua boleh bergabung. InsyaAllah:)


salam bro.
wah banyak tu 150tan. kwn pun nak join kalu camni.:)[/QUOTE]

Tu laaa...150 tan tu.. :o

aes
24-09-2008, 10:51 AM
salam bro.
wah banyak tu 150tan. kwn pun nak join kalu camni.:)

Tu laaa...150 tan tu.. :o[/QUOTE]

150 tan.....wah aku pun nak jgk, dpt supply 15 tan kat shamsul pun dah cantik tul.

yup_rantung
24-09-2008, 12:14 PM
kawan saya nak buat sistem pawah. satu kepala rm 5000. pendapatan setahun rm 7000. tak payah pikir nak cari market. sila hubungi 0162846374.

gabungan 6 sykt saya ada 1000 tan baja vermicasting sahaja (70% tinja : 30% efb) (sirim approved) yg masih boleh dibekalkan kpd org lain. yg lain pre booked. kalau ada yg berminat tel 0142294935.

TOWER_AGROTECH
25-09-2008, 10:15 AM
Memang with vermiculture le we will survive. Tapi aku tak nampak orang yg dapat contract bertan2 offer kat dalam nie...cuma offer cacing aje termasuk le aku :D .Cari makan bang! That's why lah aku boleh cakap yg kadang2 otai2 ni cakap je lebih. Tapi takda pun supply bertan2. Kalau betul ada, letak offer letter kat sini. Aku paling besar pun boleh jual kat orang yg tanam sawit. Itu pun tak besar, 5ekar aje, dah 2 kali order. Tapi minggu lepas aku didatangi oleh someone nak kan 150tan sebulan. Tapi lepas raya nya project le...kalau betul ada aku akan postingkan offer letter dia. So kita semua boleh bergabung. InsyaAllah:)


salam bro.
wah banyak tu 150tan. kwn pun nak join kalu camni.:)[/QUOTE]

Em tak bijaklah orang yang dapat market tu letak offer letter kat forum....

azamnetwork
25-09-2008, 09:06 PM
salam bro.
wah banyak tu 150tan. kwn pun nak join kalu camni.:)

Em tak bijaklah orang yang dapat market tu letak offer letter kat forum....[/QUOTE]

Lor...blurkan lah dari company mana...just amount kg needed yg di highlight kan..nak hidup pandai2 le.

azamnetwork
25-09-2008, 09:07 PM
kawan saya nak buat sistem pawah. satu kepala rm 5000. pendapatan setahun rm 7000. tak payah pikir nak cari market. sila hubungi 0162846374.

gabungan 6 sykt saya ada 1000 tan baja vermicasting sahaja (70% tinja : 30% efb) (sirim approved) yg masih boleh dibekalkan kpd org lain. yg lain pre booked. kalau ada yg berminat tel 0142294935.

Yup..berapa harga tawaran..? Dah 70%tinja pulakkk...#:-S

arowana
25-09-2008, 09:34 PM
kawan saya nak buat sistem pawah. satu kepala rm 5000. pendapatan setahun rm 7000. tak payah pikir nak cari market. sila hubungi 0162846374.

gabungan 6 sykt saya ada 1000 tan baja vermicasting sahaja (70% tinja : 30% efb) (sirim approved) yg masih boleh dibekalkan kpd org lain. yg lain pre booked. kalau ada yg berminat tel 0142294935.

tuan tanah pie mana.. berapa tahun perjanjian ye.. ada apa2 ker yang bleh menyakinkan untuk pemawah contoh nya surat perjanjian antara syarikat.

monimona
25-09-2008, 11:28 PM
salam bro.
wah banyak tu 150tan. kwn pun nak join kalu camni.:)

Em tak bijaklah orang yang dapat market tu letak offer letter kat forum....

Nak tanya skit... sekarang klu ada kontrak dgn AZR berapa cacing per kg dan baja per kg.

monimona
25-09-2008, 11:32 PM
Kat area Pulau Pinang ada pembekal medium 70%tinja:30%habuk kayu??

monimona
25-09-2008, 11:38 PM
Saya ada masalah cacing kurang. Semasa tuai cacing dlm keadaan medium basah berat 1 kg tapi bila tuai dlm keadaan medium tidak basah cacing tinggal 200gm aja... Konfius...

Mlm2 lampu pasang dan tiada tanda cacing mati. Bela dlm toyogo di atas kondo tingkat 17. Letak serai wangi, jadi pemangsa serangga tak ada mahupun hama....

Ada apa2 idea...

Harga cacing makin jatuh, cacing pulak makin kurang...

safamm
26-09-2008, 06:40 AM
Memang with vermiculture le we will survive. Tapi aku tak nampak orang yg dapat contract bertan2 offer kat dalam nie...cuma offer cacing aje termasuk le aku :D .Cari makan bang! That's why lah aku boleh cakap yg kadang2 otai2 ni cakap je lebih. Tapi takda pun supply bertan2. Kalau betul ada, letak offer letter kat sini. Aku paling besar pun boleh jual kat orang yg tanam sawit. Itu pun tak besar, 5ekar aje, dah 2 kali order. Tapi minggu lepas aku didatangi oleh someone nak kan 150tan sebulan. Tapi lepas raya nya project le...kalau betul ada aku akan postingkan offer letter dia. So kita semua boleh bergabung. InsyaAllah:)

salam bro... boleh kongsi dengan kami ....
jual pada org tanam sawit tu.. camne kesan pada pokok sawit? boleh lebatkan buah ke? atau beratkan buahkan. atau apa2 la... coz dr mula dok baca forum ni blum ada lagi yg bercerita tentang keberkesanan vermikompos pada sawit... harap dapat dikongsikan bersama..tq

hamdi
26-09-2008, 08:05 AM
Saya ada masalah cacing kurang. Semasa tuai cacing dlm keadaan medium basah berat 1 kg tapi bila tuai dlm keadaan medium tidak basah cacing tinggal 200gm aja... Konfius...

Mlm2 lampu pasang dan tiada tanda cacing mati. Bela dlm toyogo di atas kondo tingkat 17. Letak serai wangi, jadi pemangsa serangga tak ada mahupun hama....

Ada apa2 idea...

Harga cacing makin jatuh, cacing pulak makin kurang...

Ish! Risau dengar ni. Saya tak pernah timbang ccg saya lagi sejak beli hampir 3 bulan lepas. Kenapa blh jadi camtu, yek? Semoga ada otai2 yg blh bagi jawapan kpd misteri nusantara ini... :-?

yup_rantung
26-09-2008, 10:00 AM
Yup..berapa harga tawaran..? Dah 70%tinja pulakkk...#:-S
contact aku.

yup_rantung
26-09-2008, 10:01 AM
tuan tanah pie mana.. berapa tahun perjanjian ye.. ada apa2 ker yang bleh menyakinkan untuk pemawah contoh nya surat perjanjian antara syarikat.
call and discuss. tinggal 3 tempat kosong aje.

aes
26-09-2008, 10:11 AM
yeop.....bayar rm5000....setahun dpt rm700. Berapa tahun ikat kontrak?

yup_rantung
26-09-2008, 10:11 AM
Saya ada masalah cacing kurang. Semasa tuai cacing dlm keadaan medium basah berat 1 kg tapi bila tuai dlm keadaan medium tidak basah cacing tinggal 200gm aja... Konfius...

Mlm2 lampu pasang dan tiada tanda cacing mati. Bela dlm toyogo di atas kondo tingkat 17. Letak serai wangi, jadi pemangsa serangga tak ada mahupun hama....

Ada apa2 idea...

Harga cacing makin jatuh, cacing pulak makin kurang...
jgn guna habuk kayu, gunakan rumput kering, jerami, daun kering, dll.
letak buah tembikai, kulit pisang.

satu bekas yup yg terlupa nak siram sampai 2 bulan. byk yg mati. ada pun macam lidi. letak media 70 tinja, daun kering/kotak telur/booster, masukkan tembikai. lepas seminggu penuh balik dan body kenyal. cuba try.

yup_rantung
26-09-2008, 10:12 AM
yeop.....bayar rm5000....setahun dpt rm700. Berapa tahun ikat kontrak?
bukan 700, dpt rm 5000. min 1 thn. tujuan nak boost pengeluaran cacing (one type only). ada permintaan dari pihak swasta.

baja - jv dgn ladang private.

bagi profit tinggi, yup tak rasa org yg nak buat ni nak lama2 hold the contract.

yup_rantung
26-09-2008, 10:24 AM
Ish! Risau dengar ni. Saya tak pernah timbang ccg saya lagi sejak beli hampir 3 bulan lepas. Kenapa blh jadi camtu, yek? Semoga ada otai2 yg blh bagi jawapan kpd misteri nusantara ini... :-?
kalau guna habuk kayu, cacing ada masalah nak makan.. hamdi. kalau guna 30% tinja sekalipun, tapi tak guna habuk kayu, guna semua benda yg dah disebut sblm ni, cacing kekal kenyal, besar. kerjanya mengawan bertelur aje. perkara sama dibuat oleh puan zurina jab pertanian serdang. aku berlumba dgn dia lawan sapa boleh dpt cacing besar dan kenyal. tapi guna cacing tiger dan lumbricus. cuba ambil cacing yg halus saja. dlm 100 gm. masukkan dlm tembikai. cuba tengok perbezaan lepas 12 jam.

aes
26-09-2008, 10:48 AM
bukan 700, dpt rm 5000. min 1 thn. tujuan nak boost pengeluaran cacing (one type only). ada permintaan dari pihak swasta.

baja - jv dgn ladang private.

bagi profit tinggi, yup tak rasa org yg nak buat ni nak lama2 hold the contract.

sorry typing error - rm7000 bkn rm700.

Maknanya : Untung rm2ribu jelah. Sorry ek. X brp phm lagi.

aes
26-09-2008, 10:51 AM
kalau guna habuk kayu, cacing ada masalah nak makan.. hamdi. kalau guna 30% tinja sekalipun, tapi tak guna habuk kayu, guna semua benda yg dah disebut sblm ni, cacing kekal kenyal, besar. kerjanya mengawan bertelur aje. perkara sama dibuat oleh puan zurina jab pertanian serdang. aku berlumba dgn dia lawan sapa boleh dpt cacing besar dan kenyal. tapi guna cacing tiger dan lumbricus. cuba ambil cacing yg halus saja. dlm 100 gm. masukkan dlm tembikai. cuba tengok perbezaan lepas 12 jam.

semakin pening ni.....ari sabtu ni nak test guna tembikai. Tebuk lubang masukkan dlm tembikai....betul tak?

hamdi
26-09-2008, 12:04 PM
kalau guna habuk kayu, cacing ada masalah nak makan.. hamdi. kalau guna 30% tinja sekalipun, tapi tak guna habuk kayu, guna semua benda yg dah disebut sblm ni, cacing kekal kenyal, besar. kerjanya mengawan bertelur aje. perkara sama dibuat oleh puan zurina jab pertanian serdang. aku berlumba dgn dia lawan sapa boleh dpt cacing besar dan kenyal. tapi guna cacing tiger dan lumbricus. cuba ambil cacing yg halus saja. dlm 100 gm. masukkan dlm tembikai. cuba tengok perbezaan lepas 12 jam.

ooohhhh... ye ke gitu?

sebenarnya saya tak pernah bagi cacing saya habuk kayu sebelum ni. sentiasa bagi dia makan sisa makanan rumah aje, selain rumput kering + daun kering. ialah, 1 kg cacing je.

tapi, saya ada perasan gak yg cacing2 tu sejak dua menjak ni, gemuk semacam. montel2 belaka, walaupun yg sederhana panjang. masa mula2 dapat dulu, memang penjual tu bagi tinja kambing + habuk kayu, 40:60. takde la gemuk. blh terlepas jaring halus yg saya letak atas penutup bekas dia masa dia cuba melarikan diri, walaupun cacing yg dah panjang.

sekarang ni, rasanya memang tak muat dah lubang2 jaring tu, kecuali cacing tu gi diet.

masalahnya kalau tak guna habuk kayu ialah kalau nak bela pada skala besar, camna nak dapat bekalan rumput, daun, dll dalam kuantiti bertan2? :-?

hamdi
26-09-2008, 12:19 PM
semakin pening ni.....ari sabtu ni nak test guna tembikai. Tebuk lubang masukkan dlm tembikai....betul tak?

tebuk lubang tembikai? :-?

setakat ni, tembikai yg saya bagi pada cacing saya ialah yg dah tinggal kulit je. Isinya dah habis dimakan saya anak beranak.

selain tembikai, saya bagi kulit dan biji mangga, kulit limau, kulit pisang, kulit pulasan, kulit telur, bermacam kulit sayur2an (carrot, kentang, timun...) dan lebihan sayur2an (batang bayam, kangkong, sawi, terung ...) dan entah apa2 lagi la, yg tak berminyak dan bukan berasaskan haiwan.

dan sekarang ni, saya baru nak mencuba habuk kayu + tinja kambing. tiba2, penggunaan habuk kayu mungkin tak sesuai lak. memang konpius. :o

yup_rantung
26-09-2008, 03:38 PM
sorry typing error - rm7000 bkn rm700.

Maknanya : Untung rm2ribu jelah. Sorry ek. X brp phm lagi.
thanks .... dah cukup candidate kata tuan projek. 7K tu profitnya peryear.

aes
26-09-2008, 03:52 PM
tebuk lubang tembikai? :-?

setakat ni, tembikai yg saya bagi pada cacing saya ialah yg dah tinggal kulit je. Isinya dah habis dimakan saya anak beranak.

selain tembikai, saya bagi kulit dan biji mangga, kulit limau, kulit pisang, kulit pulasan, kulit telur, bermacam kulit sayur2an (carrot, kentang, timun...) dan lebihan sayur2an (batang bayam, kangkong, sawi, terung ...) dan entah apa2 lagi la, yg tak berminyak dan bukan berasaskan haiwan.

dan sekarang ni, saya baru nak mencuba habuk kayu + tinja kambing. tiba2, penggunaan habuk kayu mungkin tak sesuai lak. memang konpius. :o

oooo....guna kulit je, ingatkan bagi tembikai sebijik. Minggu lps br guna worm PROVITE.

RyuWirata
26-09-2008, 07:37 PM
saya memang selalu kasik buah tembikai yg rosak..seminggu sekali boh 1/2 tembikai rosak setiap petak..bekalan tembikai rosak memang byk kat tempat saya...lps 3-4 hari memang habis licin dibedal cacing..saiz cacing memang besar2..lps 1-2 minggu biji tembikai bercambah dlm petak cacing..saya kutip pi tanam kat tepi rumah..baja pakai baja cacing..lani dah start berbuah..:D

ruhssly
27-09-2008, 12:04 AM
oooo....guna kulit je, ingatkan bagi tembikai sebijik. Minggu lps br guna worm PROVITE.
Tumpang Lalu.. Rase2nya klu bagi sebijik terus lg sihat walafiat cacing2 tu.. :D

ruhssly
27-09-2008, 12:09 AM
gabungan 6 sykt saya ada 1000 tan baja vermicasting sahaja (70% tinja : 30% efb) (sirim approved) yg masih boleh dibekalkan kpd org lain. yg lain pre booked. kalau ada yg berminat tel 0142294935.

1000 tan.. betul ke bro? Maknanya sejuta kg lah yg bro ada stok.. Banyak tu... Berapa harga yg bro bleh offer klu order utk 1 tan je?

DNAT
28-09-2008, 05:20 AM
Salam Aidilfitri buat semua pengusaha ternakan cacing..Semoga kedatangan aidilfitri ini membawa sinar untuk kita sama-sama mengharungi sebarang dugaan / cabaran dlm bidang ini..Insya-allah

aes
29-09-2008, 09:13 AM
tragedi 27/9/2008......

Selesai masalah sebut, ada plk masalah cendawan dlm toyogo. Kenapa benda ni terjadik?

hamdi
29-09-2008, 10:02 AM
tragedi 27/9/2008......

Selesai masalah sebut, ada plk masalah cendawan dlm toyogo. Kenapa benda ni terjadik?

guna habuk kayu dari ladang cendawan tiram ke? :-?

aes
29-09-2008, 10:22 AM
guna habuk kayu dari ladang cendawan tiram ke? :-?

klu cendawan tiram aku bior kan je tp xtau le spesis cendawan apa agaknya. X tau le plk klu guna habuk kayu cendawan.....rasa2nya x. Campur Habuk kayu,sabut je. Bukan sikit cendawan tu. Cacing ada gak merayap kuar dn jadik santapan semut.

hamdiz
29-09-2008, 05:09 PM
tragedi 27/9/2008......

Selesai masalah sebut, ada plk masalah cendawan dlm toyogo. Kenapa benda ni terjadik?

Takpe bro, cendawan tumbuh tak jd masalah, tu ok je..Cendawan tu panjang2 kan..??? Batang putih dan atas dia hitam kan..?? :)

pak uda
30-09-2008, 06:04 AM
Assalamualaikum.

Kepada seluruh keluarga vermiculture dan BJ saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, maaf zahir n batin. Mudah2an kita sentiasa diberkati ALLAH SWT.

Dihari yang mulia ini sama2lah kita bermaaf2an dan buangkan jauh2 perbalahan. Semuga segala usah kita akan beroleh kejayaan dengan izin ALLAH SWT. Amin.

Salam aidilfitri

aes
30-09-2008, 09:44 AM
sElAmAt hArI rAyA....mInAl AIdil wAl fAIzIn....mAAf zAhIr dAn bAtIn.

rAyA2 jUgA.....bAlIk kAmpUng jAngAn lUpE kEsElAmAtAn dI jAlAn rAyE....IngAt yAng tErsAyAng.

aes
30-09-2008, 09:49 AM
Takpe bro, cendawan tumbuh tak jd masalah, tu ok je..Cendawan tu panjang2 kan..??? Batang putih dan atas dia hitam kan..?? :)

ish....mana tau ni? Cam ahli nujum negara je? Kenapa jdk camni ek? Klu cendawan tu ok, nape cacing lari plk?

hamdiz
30-09-2008, 03:11 PM
ish....mana tau ni? Cam ahli nujum negara je? Kenapa jdk camni ek? Klu cendawan tu ok, nape cacing lari plk?

Eeemm..Biasa la bro, ahli nujum dah jumpa dlu.. :D 'Dia' ok je, tak kacau cacing sebenarnya..Cacing2 tu kat atas, sebb lain, kebetulan je keadaan tu..Bukan disebabkan cendawan2 tu..Takpe, kalo jumpa, bro cabut je.. :)

monimona
01-10-2008, 01:09 PM
ish....mana tau ni? Cam ahli nujum negara je? Kenapa jdk camni ek? Klu cendawan tu ok, nape cacing lari plk?

Biasa le tumbuh cendawan ni... Masa mula2 jumpa dulu yg hitam dah kecut... Tinggal yg putih je... Ingatkan anak letak tiub plastik dlm bekas cacing. Nasib baik tak marah anak saya :eek:...
Setakat ni cacing tak lari pun.

Mungkin sbb lain cacing keluar.

atok6800
06-10-2008, 08:11 AM
assalammualaikum sume warga cacing.....

masih cuti raye lagi ke? sunyi je forum ni......

aes
06-10-2008, 08:40 AM
assalammualaikum sume warga cacing.....

masih cuti raye lagi ke? sunyi je forum ni......

w'salam.......
ingat kan cuti lelama2 ni byk yg update thread ni.....sunyi semacam je.

pak itam
06-10-2008, 11:51 AM
selamat menyambut hari raya....tak pandai nak ucap panjang2....macamowang nak bercinta jer rasanya....cuma nak kata...kalau ada salah silap mintak mahap bebanyak dari ujung kaki sampai ujung rambut...kalau ada di kuantan boleh tipon 016-9862581 kalau nak datang umah untuk beraya...tima kasih....

aes
06-10-2008, 12:00 PM
selamat menyambut hari raya....tak pandai nak ucap panjang2....macamowang nak bercinta jer rasanya....cuma nak kata...kalau ada salah silap mintak mahap bebanyak dari ujung kaki sampai ujung rambut...kalau ada di kuantan boleh tipon 016-9862581 kalau nak datang umah untuk beraya...tima kasih....

selamat hari raye.....jauh le kelantan pak itam, tp klu pak itam ada ke Melaka leh le gitau sy. Selalu gi Melaka kan? Member2 yg kat JB, weekend ni aku gi sana.....amacam jdk tak nak ngeteh.

yup_rantung
06-10-2008, 12:40 PM
1000 tan.. betul ke bro? Maknanya sejuta kg lah yg bro ada stok.. Banyak tu... Berapa harga yg bro bleh offer klu order utk 1 tan je?
nak tau harga baja setan kena call 0142294935. tak ada le sejuta kg cacing. combine byk tempat. cuma cara composting saja berbeza tapi guna bahan dan sistem sama disetiap lokasi.

Hari ni cuma nak ucap selamat hari raya maaf zahir batin pada semua pembaca carigold. kalau ada salah kata,salah tulis, harap dpt maafkan.

yup

pak itam
06-10-2008, 12:51 PM
selamat hari raye.....jauh le kelantan pak itam, tp klu pak itam ada ke Melaka leh le gitau sy. Selalu gi Melaka kan? Member2 yg kat JB, weekend ni aku gi sana.....amacam jdk tak nak ngeteh.

kuantan,pahang jangggg....bukan kelantan..hmmmmm...mesti mabuk makan kueh tat raya nih....heh..heh...heh...

aes
06-10-2008, 01:04 PM
kuantan,pahang jangggg....bukan kelantan..hmmmmm...mesti mabuk makan kueh tat raya nih....heh..heh...heh...


ish malu le plk.....camne leh taip kelantan plk ni? Mabuk Almond London, kuih tart ni kureng sikit.

atok6800
06-10-2008, 02:49 PM
selamat hari raye.....jauh le kelantan pak itam, tp klu pak itam ada ke Melaka leh le gitau sy. Selalu gi Melaka kan? Member2 yg kat JB, weekend ni aku gi sana.....amacam jdk tak nak ngeteh.

Salam Bro, selamat raye.

weekend ni turun JB jgn lupa contact, kita ngeteh sesame. duit raya atok tgh banyok ni. setakat ngeteh masih mampu bayo lagi.:))

atok
0197116800

atok6800
06-10-2008, 02:53 PM
Pak Itam camne? xnk join sekali ke? dah kenyang pekene sirap ngan oren je beraya ni, kita kena teh la plak? hehe

aes
06-10-2008, 03:36 PM
Salam Bro, selamat raye.

weekend ni turun JB jgn lupa contact, kita ngeteh sesame. duit raya atok tgh banyok ni. setakat ngeteh masih mampu bayo lagi.:))

atok
0197116800

ngeteh kat HYATT leh tak? :))

atok6800
06-10-2008, 04:43 PM
ngeteh kat Hyatt Bro?????? boleh tu mmg leh tp kwn terpaksa guna talian hayat.... kehkehkeh

hamdi
07-10-2008, 10:50 AM
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin gak dari saya.

cb_agrobizz
08-10-2008, 12:44 PM
KURSUS ASAS INTEGRASI PENTERNAKAN CACING KOMPOS & CILI

Kursus akan dijalankan pada
Tarikh : 14.09.08
Masa : 8.30 pg- 3.30 ptg (SATU HARI SAHAJA)
Tempat : No. A-15, Wisma Norbaya, Jalan 2/4C, Desa Melawati, 53100 KL

Peserta akan diajar secara
1. Penternakan Cacing Kompos - teori & amali
2. Penanaman cili secara organik menggunakan vermikompos & vermitea

Mereka yang berminat, boleh contact saya, 016-3116157 atau email ke one_earth_agroworld@yahoo.com

bro, berminat dgn kursus penanaman cili secara organik tu.. saya kat melaka nih.. ada buat kat sini ker??..

khayril
08-10-2008, 03:02 PM
ermm... kalo semua buat kursus & bela cacing >>> sapa yg nak jadi pembeli??

yg aku lihat ialah > ramai peternak jadi penjual baka cacing kpd peternak yg baru....

aku lihat... makin lama mungkin tiada pembeli suatu hari nanti...

maafkan saya kalau saya silap... tq

epoi2405
08-10-2008, 08:53 PM
salam,
selamat ari raya pada semua,
maaf zahir batin.

OneEarth_Agroworld
10-10-2008, 12:11 AM
Lama tak masuk forum...
Untuk forumer semua, saya nak ucapkan,

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin!

PoLo
10-10-2008, 09:00 AM
selamat hari raya semua pengusaha2 cacing...

yatisalem
10-10-2008, 10:14 AM
betulah saya pon keliru..cane ianya dipasarkan ye..sebab nampak dah terllau ramai org buat bis nih.

aes
10-10-2008, 12:34 PM
klu dh ramai sgt wat biz ni kena le ada cr nak mengoptimumkan baja tu, tny OneEarth_Agroworld camne nak wat pertanian organik.:) tolong promote jgn lupe 10%.

DNAT
12-10-2008, 07:48 PM
ermm... kalo semua buat kursus & bela cacing >>> sapa yg nak jadi pembeli??

yg aku lihat ialah > ramai peternak jadi penjual baka cacing kpd peternak yg baru....

aku lihat... makin lama mungkin tiada pembeli suatu hari nanti...

maafkan saya kalau saya silap... tq

pd pemerhatian saya prospek penjualan induk / benih cacing kat malaysia lebih tertumpu pd penternak baru atau penternak lama yg ingin menambahkan bekalan cacing mereka ..

saya ada gak terima call dr sorang cina yg nak bekalan cacing secara tetap stp bulan utk dijadikan makanan ternakan ikan .. tp harga yg dia nak tu agak rendah ..

baja vermikompos mula dpt perhatian dr pekebun / peladang & juga pengguna persendirian .. sblm ni saya ada kasik percuma baja vermikompos kat jiran2 & member2 .. alhamdulillah ada respon & ada kenalan depa yg nakkan baja vermikompos dlm kuantiti yg byk .. yg dah ambik sorg pekebun sayur2an .. 2-3 hari lps sorg yg mengusaha semaian sawit mai tanya bekalan baja vermikompos yg saya ada .. dia nak borong dlm kuantiti byk .. rezeki di bulan syawal .. alhamdulillah ..

KuLaMaYa
13-10-2008, 02:03 PM
Memang with vermiculture le we will survive. Tapi aku tak nampak orang yg dapat contract bertan2 offer kat dalam nie...cuma offer cacing aje termasuk le aku :D .Cari makan bang! That's why lah aku boleh cakap yg kadang2 otai2 ni cakap je lebih. Tapi takda pun supply bertan2.

Aku setuju apa yg ko cakap tu bro .. Hari ke hari makin pecah tembelang sstgh otai yg dok bersembang ja lebih .. Eksport cacing ke Indon la .. China la .. rega RM 800 per kg la ... dpt order baja 1 kapal utk pasaran luar negara la .. dpt market baja di oversea dgn kuantiti yg terlampau byk la ...mcm2 ..Dari terus bergantung harap kat depa & dok dgr sembang depa, baik kita usaha sendiri .. walaupun dipermainkan oleh otai tak pa.. Allah Maha Adil

Salam Aidilfitri buat semua .. Maaf Zahir & Batin

PoLo
14-10-2008, 11:58 AM
aku da ader 1000kg cacing nih,dan akan bertambah dr masa ke semasa. so mcne nak eksport nih..

PoLo
14-10-2008, 11:59 AM
ke tak lepasi kuota ekport lagi, nak gak main luar ngeri plak hehhe, xpela wat baja je la...

aes
14-10-2008, 01:04 PM
aku da ader 1000kg cacing nih,dan akan bertambah dr masa ke semasa. so mcne nak eksport nih..

sapa2 leh share ngan member kita ni, buat pallet makanan ikan dr cacing. Boleh tak ek? Harapkan baja banyak mana pun blh jual.

lela
14-10-2008, 05:04 PM
Aku setuju apa yg ko cakap tu bro .. Hari ke hari makin pecah tembelang sstgh otai yg dok bersembang ja lebih .. Eksport cacing ke Indon la .. China la .. rega RM 800 per kg la ... dpt order baja 1 kapal utk pasaran luar negara la .. dpt market baja di oversea dgn kuantiti yg terlampau byk la ...mcm2 ..Dari terus bergantung harap kat depa & dok dgr sembang depa, baik kita usaha sendiri .. walaupun dipermainkan oleh otai tak pa.. Allah Maha Adil

Salam Aidilfitri buat semua .. Maaf Zahir & Batin
kat forum brunei ada sykt nak sampai 500 ton sebulan. sila kejar buyer tu...

memang ada order sampai 3000 ton sebulan. tapi org yg dpt tu dah JV dgn buyer.

tip : nak senang bela cacing, ternak dekat makanannya.

nak senang jual baja, JV ternak cacing dgn buyer.

selesai masalah. tau sapa buat cara ni? one of our forumer.

aes
15-10-2008, 01:12 PM
kekadang terpikir jgk.....leh jual tak baja aku ni?

DNAT
16-10-2008, 12:29 AM
kekadang terpikir jgk.....leh jual tak baja aku ni?

Insya-allah buleh .. apsal plak pikir cam tu .. tak dpt bekal dalam kuantiti byk, kita fokus pd pengguna persendirian dulu .. Semoga usaha rakan-rakan semua beroleh kejayaan .. Aminn

palek
16-10-2008, 03:41 PM
ada sape ke nak jual cacing.
saya nk jenis cacing harimau & merah.
kuantiti 50 kg
area lembah klang amat dialu-alukan
sila pm saya.
bagi alamat,no contact,harga perkg

aes
16-10-2008, 04:09 PM
rmai kat sini yg jual tp kena make sure ada belian balik baja ngan cacing. Klu tidak parah le.....ke dh ada market sendiri.

jinchuriki
16-10-2008, 05:37 PM
tak boleh ke combine cacing2 nie,export ke luar?

aes
17-10-2008, 11:40 AM
tak boleh ke combine cacing2 nie,export ke luar?

market kat dlm pun tak tentu arah.....camne nak eksport. Tp klu ada pelWANG, kenapa tidak.

yup_rantung
17-10-2008, 12:05 PM
Aku setuju apa yg ko cakap tu bro .. Hari ke hari makin pecah tembelang sstgh otai yg dok bersembang ja lebih .. Eksport cacing ke Indon la .. China la .. rega RM 800 per kg la ... dpt order baja 1 kapal utk pasaran luar negara la .. dpt market baja di oversea dgn kuantiti yg terlampau byk la ...mcm2 ..Dari terus bergantung harap kat depa & dok dgr sembang depa, baik kita usaha sendiri .. walaupun dipermainkan oleh otai tak pa.. Allah Maha Adil

Salam Aidilfitri buat semua .. Maaf Zahir & Batin
harap satu hari nanti kalau konsortium benarkan saya tunjukkan letter of indent, harap dapat memotivasikan diri anda.

buat masa ni kena commit order dulu. local market aje pun tak mampu nak supply. nak ambil dari org lain, kalau analisis tak sama dgn sample, semua reject. kalau 1 tan tu tak pe la.. ni beyond expectation.

price very low, sbb bulk order. kebanyakan penternak kecil bagi harga 100 to 200% tinggi dari sebutharga.

jgn mengalah. bawa sampel ke ladang. susuh mrk cuba. kalau baja kita bagus dia orderlah. harga mesti kompetitif.
wassallam.

pak itam
17-10-2008, 01:10 PM
harap satu hari nanti kalau konsortium benarkan saya tunjukkan letter of indent, harap dapat memotivasikan diri anda.

buat masa ni kena commit order dulu. local market aje pun tak mampu nak supply. nak ambil dari org lain, kalau analisis tak sama dgn sample, semua reject. kalau 1 tan tu tak pe la.. ni beyond expectation.

price very low, sbb bulk order. kebanyakan penternak kecil bagi harga 100 to 200% tinggi dari sebutharga.

jgn mengalah. bawa sampel ke ladang. susuh mrk cuba. kalau baja kita bagus dia orderlah. harga mesti kompetitif.
wassallam.


den cokong yup!!!!......

aes
17-10-2008, 03:06 PM
harap satu hari nanti kalau konsortium benarkan saya tunjukkan letter of indent, harap dapat memotivasikan diri anda.

buat masa ni kena commit order dulu. local market aje pun tak mampu nak supply. nak ambil dari org lain, kalau analisis tak sama dgn sample, semua reject. kalau 1 tan tu tak pe la.. ni beyond expectation.

price very low, sbb bulk order. kebanyakan penternak kecil bagi harga 100 to 200% tinggi dari sebutharga.

jgn mengalah. bawa sampel ke ladang. susuh mrk cuba. kalau baja kita bagus dia orderlah. harga mesti kompetitif.
wassallam.

yup, klu sy ada bnyk baja klu nak jual kat yup boleh tak? Nak jual sendiri pun dlm masa 3 bulan dr sekarang. Stok masih blm sekata lab result.

midsmart
19-10-2008, 03:56 PM
aku nk tany korang yg dh ternak cacing pasaran utk jual hasil senang ke

aes
20-10-2008, 09:42 AM
aku nk tany korang yg dh ternak cacing pasaran utk jual hasil senang ke

ni kena tunggu respons otai2 penternak cacing. Skang ni pun sy byk guna sendiri je.....utk projek pisang. Pisang sihat2 je tp klu nak crk market baja, perlu ada stok baja yg banyak dn testimoni dr pelanggan.

azamnetwork
20-10-2008, 03:13 PM
ni kena tunggu respons otai2 penternak cacing. Skang ni pun sy byk guna sendiri je.....utk projek pisang. Pisang sihat2 je tp klu nak crk market baja, perlu ada stok baja yg banyak dn testimoni dr pelanggan.

Salam, lepas raya meniaga slow. Tapi alhamdulillah sekarang meniaga dah laju balik. Harap kawan2 berjuang. Jgn mengalah. Kadang2 aku pun tersasul demotivated jugak. Biasalah manusia. Ada company Johor minta baja 500tan sebulan tapi dia nak baja dari a.n.c sahaja dengan harga tawaran kat kami RM1.80. Macamana lah nak bantu korang2 semua. Bak kata ayup, bulk order so harga rendah. So yg buat kecil2an tak payah fikir sangat pasal bulk order ni. korang jual sendiri lagi untung. Lagi puas hati. Yg mampu bulk supply biarkan depa buat sebab depa pun kerja lebih. Dan Korang2 kalau nak cacing jgn lupa sms aku. Tanya harga. OK. Chalos:D

aes
20-10-2008, 03:26 PM
Salam, lepas raya meniaga slow. Tapi alhamdulillah sekarang meniaga dah laju balik. Harap kawan2 berjuang. Jgn mengalah. Kadang2 aku pun tersasul demotivated jugak. Biasalah manusia. Ada company Johor minta baja 500tan sebulan tapi dia nak baja dari a.n.c sahaja dengan harga tawaran kat kami RM1.80. Macamana lah nak bantu korang2 semua. Bak kata ayup, bulk order so harga rendah. So yg buat kecil2an tak payah fikir sangat pasal bulk order ni. korang jual sendiri lagi untung. Lagi puas hati. Yg mampu bulk supply biarkan depa buat sebab depa pun kerja lebih. Dan Korang2 kalau nak cacing jgn lupa sms aku. Tanya harga. OK. Chalos:D

rm1.80? ok gak tu....medium camne plk? nak kena beli kat ko ke?ANC sekilo bape plk? Napa diorg nak baja dr ANC ek.....kasor semacam je.

OneEarth_Agroworld
21-10-2008, 02:01 AM
Kalau byk ok...walaupun margin per kg kecik, untung kat bulk purchase.

Agaknya sbb baja ANC senang nak cam, confirm casting..:D

Dah test baja ANC, result lebih kurang je. Takde beza byk dengan baja EF.

aes
21-10-2008, 08:50 AM
Kalau byk ok...walaupun margin per kg kecik, untung kat bulk purchase.

Agaknya sbb baja ANC senang nak cam, confirm casting..:D

Dah test baja ANC, result lebih kurang je. Takde beza byk dengan baja EF.

tu dia.....otai dh bersuara.

pak itam
21-10-2008, 12:10 PM
Kalau byk ok...walaupun margin per kg kecik, untung kat bulk purchase.

Agaknya sbb baja ANC senang nak cam, confirm casting..:D

Dah test baja ANC, result lebih kurang je. Takde beza byk dengan baja EF.

betul...sokong....setakat yang diketahui....yang penting sekali kandungan n.p.k.dan unsur hara diperlukan untuk menentukan baja tu berkualiti atau tidak....bukan jenis cacing yang diternak....dan itupun bergantung kepada pemakanan yang diberikan kepada cacing tuh sendiri....

kelebihan terletak kepada sesiapa yang ternak anc kerana
1.mudah nak cam samada dah jadik taek atau belum
2.taek anc ni panjang2 macam chocolate rice...tapi kalau dibior lama2 pun hancur jugak.....
3.kalau dibior 3 hari dah mula nampak taek tu kat atas permukaan medium....tak macam LF dan EF....

guana ril...tul tak?

pak itam
21-10-2008, 02:52 PM
pembetulan....LR bukan LF...tq

bobikhwan
21-10-2008, 04:37 PM
assalamualaikum,
nk tanya ckit,baja cacing nih tak kira la VM ke kompos ke,leh tak kita jd kan baja campuran,iye lah,nk pki untuk fertigrasi ke,ade tak?

OneEarth_Agroworld
21-10-2008, 07:23 PM
betul...sokong....setakat yang diketahui....yang penting sekali kandungan n.p.k.dan unsur hara diperlukan untuk menentukan baja tu berkualiti atau tidak....bukan jenis cacing yang diternak....dan itupun bergantung kepada pemakanan yang diberikan kepada cacing tuh sendiri....

kelebihan terletak kepada sesiapa yang ternak anc kerana
1.mudah nak cam samada dah jadik taek atau belum
2.taek anc ni panjang2 macam chocolate rice...tapi kalau dibior lama2 pun hancur jugak.....
3.kalau dibior 3 hari dah mula nampak taek tu kat atas permukaan medium....tak macam LF dan EF....

guana ril...tul tak?

Kualiti baja memang bergantung kepada campuran medium yang digunakan, tetapi tak bermaksud jenis cacing tidak memainkan peranan.

Ada spesies cacing yang memang mempunyai performance yang rendah dlm penghasilan baja. Secara peribadi, saya rasa PE is one of it.

Penternak harus bijak memilih spesies yang "cost effective"

Selalunya, saya sarankan Eisenia Fetida.

aes
22-10-2008, 08:29 AM
thread ni perlukan perhatian dr otai2 cacing.....mcm dh tak meriah cam dulu2.

yup_rantung
22-10-2008, 11:01 AM
apa kata kita sama2 berhijrah sekejap ke forum luar negara. byk info kat sana. dulu org kuat worm man cakap baja vermicasting kat malaysia terbaik di dunia. bagi saya tu cuma nak ambil hati je. bulan puasa baru ni worm man sendiri bagi tau masa meeting dgn my client. dan dalam forum kat luar negara esp europe... juga ada statement yg sama.

kita ada advantage. tapi order yg dia orang nak tak le byk. tetap tak jugak mampu nak supply. apa lagi satu kapal. utk buat 20 000 tan sebulan, perlu ada kat tgn byk juta ringgit. mimpi indah yg ngeri...

OneEarth_Agroworld
23-10-2008, 02:01 PM
apa kata kita sama2 berhijrah sekejap ke forum luar negara. byk info kat sana. dulu org kuat worm man cakap baja vermicasting kat malaysia terbaik di dunia. bagi saya tu cuma nak ambil hati je. bulan puasa baru ni worm man sendiri bagi tau masa meeting dgn my client. dan dalam forum kat luar negara esp europe... juga ada statement yg sama.

kita ada advantage. tapi order yg dia orang nak tak le byk. tetap tak jugak mampu nak supply. apa lagi satu kapal. utk buat 20 000 tan sebulan, perlu ada kat tgn byk juta ringgit. mimpi indah yg ngeri...

Apa forum yang glamour kat oversea?

yup_rantung
23-10-2008, 03:06 PM
Apa forum yang glamour kat oversea?
tak ingat. main terjah je. byk sgt forum kat luar tu. sama macam forum kita gak. berdebat sana sini.

tengah pujuk satu sykt dari china utk buka kilang extract collagen ke malaysia. Harap dia org setuju. dpt bantu byk penternak cacing di malaysia. sama-sama kita doakan.

KuLaMaYa
24-10-2008, 04:24 AM
dasat siottttt ... kiri-kanan..atas-bwh..depan - blakang semua sapu yg big order ja ... tabikkkkkkkkkkkkk

bonda
24-10-2008, 01:38 PM
Yeop,
Selamat Hari Raya.
Semalam tak sempat nak ke bank. Appointment di HUKM. Tapi hari ni dah settle. Thanks so much.
Bonda

epoi2405
25-10-2008, 08:39 PM
http://www.worldbidagriculture.com

boleh deal dgn company kat dlm tu,tapi semua bulk purchase.
dapat leh gak aku tumpang skaki...hehehehe

epoi2405
25-10-2008, 08:41 PM
contoh tender2 kat dlm tu....

87--320 tons of UN32 fertilizer to be delivered on an as needed basis. (OB2025588)

The U.S. Fish and Wildlife Service, Contracting and General Services Office
(CGS) in Portland, Oregon has a requirement for 320 tons of UN32 fertilizer to
be delivered on an as needed basis between August 15, 2008 and March 30, 2009
at the Sonny Bono Salton Sea National Wildlife Refuge, Calipatria, CA.
The selection process shall be "Best Value" in accordance with FAR Clause
52.212-02 Evaluation - Commercial Items. Current FAR Subparts, Provisions, and
Clauses may be referenced at: http://acquisition.gov/far/index.html.
RFQ 801818Q305 may be viewed via the National Business Center Interior
Electronic Acquisition System - Electronic Commerce at
http://www.fedbizopps.gov or http://www.nbc.gov.
The RFQ response date will be 10 days from the posting date. For assistance in
downloading information from the National Business Center, contact the helpdesk
at (703) 390-6707. Interested vendors must be registered with Central
Contractor Registration (CCR) http://www.ccr.gov/.

Cuppy Cakes
25-10-2008, 08:47 PM
http://www.worldbidagriculture.com

boleh deal dgn company kat dlm tu,tapi semua bulk purchase.
dapat leh gak aku tumpang skaki...hehehehe

mcm kenal jek mamat ni..penternak cacing yg berjaya jgk..huhu:)cgrock:)cgrock

malayahero
26-10-2008, 01:28 PM
Saya dari alor setar, kedah menjalankan ternakan cacing. Ingin mencari pembeli baja vermikompos (baja cacing). Baja ini sesuai digunakan untuk pelbagai jenis tanaman. 100% organik. Dapat menambah kesuburan tanah. Harga adalah seperti di bawah.

<=100kg - RM 4.50/kg
>100 kg - RM 4.00/kg

packing adalah bergantung kepada permintaan pembeli (1kg/2kg/5kg/10kg/25kg/50kg).

Selain itu saya ada menjual medium cacing siap dimesin halus(40% tinja kambing,60% habuk kayu). Harga seperti di bawah.

medium lembab (30% lembab) - RM 1.20/kg
medium kering (debu) - RM 2.20/kg (setelah dilembabkan akan menjadi 2.5kg)

Molasses juga dijual. Ianya digunakan untuk membuat compost tea. Harga seperti di bawah.

1 botol 1.5L (berat lebih kurang 3kg)- RM 12.00
1 tong (lebih kurang 150kg) - RM 160 termasuk tong.
- RM 120 jika tong sendiri.

Semua harga di atas tidak termasuk kos penghantaran. Penghantaran boleh diuruskan oleh pihak kami tetapi kos ditanggung oleh pembeli.

Kepada sesiapa yang berminat, sila hubungi:

Tengku Ismail
017-2960300
tengku.ismail@yahoo.com

Terima kasih.

MOD jr.
26-10-2008, 01:29 PM
kawan aku suggest bela cacing nih...cacing india katanya..panjang..erm..ada buyer ke bende ni? kan kalau buat kot takde org nak beli :( :(..saya org baru nak blaja

yuszairi
27-10-2008, 06:29 PM
contoh tender2 kat dlm tu....

87--320 tons of UN32 fertilizer to be delivered on an as needed basis. (OB2025588)

The U.S. Fish and Wildlife Service, Contracting and General Services Office
(CGS) in Portland, Oregon has a requirement for 320 tons of UN32 fertilizer to
be delivered on an as needed basis between August 15, 2008 and March 30, 2009
at the Sonny Bono Salton Sea National Wildlife Refuge, Calipatria, CA.
The selection process shall be "Best Value" in accordance with FAR Clause
52.212-02 Evaluation - Commercial Items. Current FAR Subparts, Provisions, and
Clauses may be referenced at: http://acquisition.gov/far/index.html.
RFQ 801818Q305 may be viewed via the National Business Center Interior
Electronic Acquisition System - Electronic Commerce at
http://www.fedbizopps.gov or http://www.nbc.gov.
The RFQ response date will be 10 days from the posting date. For assistance in
downloading information from the National Business Center, contact the helpdesk
at (703) 390-6707. Interested vendors must be registered with Central
Contractor Registration (CCR) http://www.ccr.gov/.

takde org suggest penternak2 cacing dalam forum nih joint together bikin satu konglomerat ke utk tackle tender2 besar tuu??:-?:-?

chintok
27-10-2008, 09:20 PM
salam..aku pun penternak cacing gak..tapi kecil-kecilan la..lps ni nak buat training untk program ternak cacing ni supaya dapat lipat gandakan pengeluaran cacing ni..

aes
28-10-2008, 08:51 AM
Gabungan Penternak Cacing Negeri Melaka.......sapa2 dr Melaka ada dapat info pasal persatuan ni.

phyxsius
28-10-2008, 09:50 AM
Cacing tanah untuk dijual
Jenis: Lumbricus Rubellus(Merah) + Eisenia Fetida(Harimau)
Harga: 350/kg Lokasi: Shah Alam
Penghantaran percuma sekitar Shah Alam & Klang Valley
Penjualan balik boleh dirundingkan
Juga boleh berkongsi pengalaman penternakan cacing
Hubungi: 013-9931846

yup_rantung
28-10-2008, 03:29 PM
Yeop,
Selamat Hari Raya.
Semalam tak sempat nak ke bank. Appointment di HUKM. Tapi hari ni dah settle. Thanks so much.
Bonda
thanks n selamat hari raya. tak sempat check ... byk nak kena hantar working paper. byk sgt meeting.

thanks anyhow.

aes
29-10-2008, 12:18 PM
thanks n selamat hari raya. tak sempat check ... byk nak kena hantar working paper. byk sgt meeting.

thanks anyhow.

salam yup.....boleh tak kita jmp? Saje minum teh (makan pun no hal). Nak belajau camne nak jdk penternak cacing yg berjaya. Tq

hamdiz
29-10-2008, 10:30 PM
Gabungan Penternak Cacing Negeri Melaka.......sapa2 dr Melaka ada dapat info pasal persatuan ni.

OOoo, ada ke bro..?? Cmna citenya tu..??? :-?

A-Phon
30-10-2008, 11:31 AM
Salam..selamat hari raya maaf zahir bati...dah last day dah ni..

lama tak join sibuk dgn kerja dan setup Worm Farm saya....ramai lagi tak yg bertahan buat cacing ni...saya join ni pun sbb Pak Ya dari Kajang call tanya knp lama x online...sorry pak..saya busy bangat sihh

Vermicompost-For Better Earth

azamnetwork
30-10-2008, 01:41 PM
Gabungan Penternak Cacing Negeri Melaka.......sapa2 dr Melaka ada dapat info pasal persatuan ni.
Ya. Ada dan akan ditubuhkan tidak lama lagi. 2hb ini ada meeting so saya akan updatekan di sini.

cb_agrobizz
30-10-2008, 04:55 PM
Ya. Ada dan akan ditubuhkan tidak lama lagi. 2hb ini ada meeting so saya akan updatekan di sini.

waaa... berita baik ni.. apa yg persatuan boleh buat..
saya di melaka ni... :)

epoi2405
30-10-2008, 09:36 PM
hari nie nak share2 jer...tapi rasenyer dah ader kot....

http://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/reproduksicacing.gif

cacing wat projek


http://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/rajahplanariandgncacing.gif
planarian tgh hentam cacing

musuh cacing(planarian)2jenis iaitu bipalium kewense dan dolichoplana strata.


http://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/planariandgnredworm.jpg

planarian dah hentam habis cacing

epoi2405
30-10-2008, 09:41 PM
http://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/image025.jpg http://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/image027.jpg

perbeazaan akar dgn yg ader kompos 20%

http://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/wormcastsmall.jpg

perbezaaan akar yg ada kompos 10% dgn yg takder

epoi2405
30-10-2008, 09:42 PM
sunyi dah thread nie.........kasi up skit

epoi2405
30-10-2008, 09:46 PM
http://forums.gardenweb.com/forums/verm/

boleh la korang join forum luar plak,exchange experience and gain experience

RMteam
30-10-2008, 10:47 PM
jom ternak cacing...
lama dah tak jenguk kat sini...

nampaknya ramai otai cacing kat sini...
boleh tak mintak nota penternakan caing kompos kat korang based on pengalaman korang...

harap sudi2lah share dan berkongsi ilmu serta pengalaman kat sini... banyak manfaatnya...

tq

Saat
31-10-2008, 08:15 AM
hari nie nak share2 jer...tapi rasenyer dah ader kot....

http://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/reproduksicacing.gif

cacing wat projek


http://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/rajahplanariandgncacing.gif
planarian tgh hentam cacing

musuh cacing(planarian)2jenis iaitu bipalium kewense dan dolichoplana strata.


http://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/planariandgnredworm.jpg

planarian dah hentam habis cacing


Terima kasih epoi. Gambar & maklumat yang sangat berguna. Kalau ada share lah lagi. hehehe..

Saat
31-10-2008, 08:21 AM
Ya. Ada dan akan ditubuhkan tidak lama lagi. 2hb ini ada meeting so saya akan updatekan di sini.

Tahniah! Moga cepat persatuan tu terbentuk & moga persatua tu kelak menjadi penaung kepada semua penternak cacing di Melaka.


Mohamad Saat Sukami

OneEarth_Agroworld
01-11-2008, 10:32 PM
Kursus Penternakan Cacing November

Kursus 1
Tarikh : 8hb Nov 2008 (Sabtu)
Masa : 9.00 pagi - 4.00ptg
Tempat: Paya Ikan, Melaka

Sila Hubungi: 016-311 6157

Kursus 2
Tarikh : 15hb Nov 2008 (Sabtu)
Tarikh : 15.11.08
Masa : 9.00 pg - 4.00 ptg
Tempat : No. A-15, Wisma Norbaya, Jalan 2/4C, Desa Melawati, 53100 KL

Sila hubungi: 03 4105 4121 ATAU 019 385 1965
atau layari: http://www.bayatech.com.my/product.php?id=161

Peserta akan diajar secara amali & teori :
1. Misi Penternakan Cacing Kompos
2. Mengenali spesies cacing/ Habitat/ Kitar hidup
3. Pemakanan dan Penyediaan medium
4. Pembiakan dan Penjagaan cacing
5. Penetasan Telur Cacing
6. Kawalan dan Keselamatan
7. Penuaian dan Pengasingan
8. Pembungkusan
9. Penawaran dan Permintaan pasaran
10. Potensi Usahawan Cacing
11. Model dan Strategi Pemasaran
12. Perancangan dan Pengurusan Kewangan

Latihan amali
1. Mengenali jenis cacing
2. Penyediaan medium.
3. Penyediaan Bekas Cacing
4. Menuai Cacing

Utara Selatan
02-11-2008, 10:30 PM
Ape kabar semua

Utara Selatan
02-11-2008, 10:46 PM
Moga cacing bertambah sihat

Utara Selatan
02-11-2008, 10:57 PM
Ya. Ada dan akan ditubuhkan tidak lama lagi. 2hb ini ada meeting so saya akan updatekan di sini.


Macam saya yg selalu singgah ke Melaka boleh join ke?
walaupun alamat luar Melaka..

blackgold
04-11-2008, 12:20 AM
Sesiapa yang berminat mengikuti kursus penternakan cacing Di batu Bahat boleh hubungi saya 0197808100

Bayaran : RM 200
Lokasi : Peladang Parit raja Batu pahat
Tarikh : 9.00 AM ke 5.00 pm
Tarikh : 8 November 2008
Website : http://www.alamagro.com

Kursus meliputi teori dan pratikal.... ada di sediakan contart Farming

aes
04-11-2008, 08:48 AM
Sesiapa yang berminat mengikuti kursus penternakan cacing Di batu Bahat boleh hubungi saya 0197808100

Bayaran : RM 200
Lokasi : Peladang Parit raja Batu pahat
Tarikh : 9.00 AM ke 5.00 pm
Tarikh : 8 November 2008
Website : http://www.alamagro.com

Kursus meliputi teori dan pratikal.... ada di sediakan contart Farming

dah tgk website......ok gak, klu xnak pegi kursus tapi nak beli medium ngan jual baja. Amacam? PM klu ada detail.

phyxsius
04-11-2008, 10:19 AM
Cacing tanah untuk dijual
Jenis: Lumbricus Rubellus(Merah) + Eisenia Fetida(Harimau)
Harga: 350/kg Lokasi: Shah Alam
Penghantaran percuma sekitar Shah Alam & Klang Valley
Penjualan balik boleh dirundingkan
Juga boleh berkongsi pengalaman penternakan cacing

Juga menjual rak cacing daripada kayu saiz 2x4
Harga: RM50/unit Lokasi: Mentakab/Temerloh

Hubungi: 013-9931846

cashbiz
05-11-2008, 05:55 PM
assalammulaikum

saya nie berminat juga dgn ternak cacing nie nak cuba buat dkt rumah tak tahulah pulak cacing nie buat baja.umpan ikan je tahu :D

jadi setelah baca sedikit banyak. nak bertanya pada sifu2 yg budiman dan tak pernah jemu melontarkan tunjuk ajar.t.kasih semua.

soalan saya.

1.bagaimana cara penyedia media campuran dan berapa kg jika 1kg cacing, utk diletakkan dlm rak toyogo berukuran 14in x 16in mcm cara nak menyediakan rak tersebut mana nak tebuk lubang.

berapa tebal media yg nak diletakan dlm rak ukuran tersebut
saya bab nisbah nie kurang pandai.cth habuk kayu 40/tinja kambing 30 dan cocopeat 30 mcm mana jika tukar kpd gram utk 1kg cacing nak rendam semua canpur tu mcm mana cara. adakah masuk dlm guni kain dan kemudian rendam dlm tong.atau ada cara lain.

2.suhu dan Ph yg sesuai utk cacing

3.apa kegunaan soil meter mcm mana nak baca utk cacing nie dan kesesuainya.

4.1kg cacing merah/tiger berapa banyak kompus yg dihasilkan dlm sebulan

5.jika 1kg cacing diternak berapa kg cacing anggaran yg diperoleh dlm 3bulan

6.bagaimana cara nak asingkan kompus dan guna jaring apa yg sesuai utk diayak supaya cocon juga dpt asingkan setelah diasingkan cocon perlu ke campurkan semula dgn induk.
jika nak buat ayak utk cacing berapa ukuran.

7.mcm mana nak bezakan virmicompus dgn virmicast dan mcm mana nak proleh virmicast lebih drp compus.

8.kelembab media nak dijaga berapa hari sekali perlu disembur air.

9.feeding utk cacing berapa hari sekali,

10.cecair lendiran cacing berapa lit boleh dpt dlm sebulan.

11.umor induk cacing yg matang berapa bulan.

12.1kilo berapa banyak cocon yg dpt dihasilkan

13.apa penyakit cacing yg biasa berlaku.

14.betul ke kulit telor membantu pencernaan cacing.

15.berapa lama media perlu saya tukar.

16.hama merah,kuning mcm mana nak atasi dan sebab wujudnya hama


harap sifu dpt tolong jawapkan dan membantu saya t.kasih

cashbiz
05-11-2008, 06:02 PM
assalammulaikum

saya nie berminat juga dgn ternak cacing nie nak cuba buat dkt rumah tak tahulah pulak cacing nie buat baja.umpan ikan je tahu :D

jadi setelah baca sedikit banyak. nak bertanya pada sifu2 yg budiman dan tak pernah jemu melontarkan tunjuk ajar.t.kasih semua.

soalan saya.

1.bagaimana cara penyedia media campuran EM . berapa kg jika 1kg cacing, utk diletakkan dlm rak toyogo berukuran 14in x 16in mcm cara nak menyediakan rak tersebut mana nak tebuk lubang.

berapa tebal media yg nak diletakan dlm rak ukuran tersebut
saya bab nisbah nie kurang pandai.cth habuk kayu 40/tinja kambing 30 dan cocopeat 30 mcm mana jika tukar kpd gram utk 1kg cacing nak rendam semua campuran tu mcm mana cara. adakah masuk dlm guni kain dan kemudian rendam dlm tong berisi air.atau ada cara lain.

2.suhu dan Ph yg sesuai utk cacing

3.apa kegunaan soil meter mcm mana nak baca utk cacing nie dan kesesuainya.

4.1kg cacing merah/tiger berapa banyak kompus yg dihasilkan dlm sebulan

5.jika 1kg cacing diternak berapa kg cacing anggaran yg diperoleh dlm 3bulan

6.bagaimana cara nak asingkan kompus dan guna jaring apa yg sesuai utk diayak supaya cocon juga dpt asingkan setelah diasingkan cocon perlu ke campurkan semula dgn induk.
jika nak buat ayak utk cacing berapa ukuran.

7.mcm mana nak bezakan virmicompus dgn virmicast dan mcm mana nak proleh virmicast lebih drp compus.

8.kelembab media nak dijaga berapa hari sekali perlu disembur air.

9.feeding utk cacing berapa hari sekali,

10.cecair lendiran cacing berapa lit boleh dpt dlm sebulan.

11.umor induk cacing yg matang berapa bulan.

12.1kilo berapa banyak cocon yg dpt dihasilkan

13.apa penyakit cacing yg biasa berlaku.

14.betul ke kulit telor membantu pencernaan cacing.

15.berapa lama media perlu saya tukar.

16.hama merah,kuning mcm mana nak atasi dan sebab wujudnya hama


harap sifu dpt tolong jawapkan dan membantu saya t.kasih

OneEarth_Agroworld
05-11-2008, 08:26 PM
assalammulaikum

saya nie berminat juga dgn ternak cacing nie nak cuba buat dkt rumah tak tahulah pulak cacing nie buat baja.umpan ikan je tahu :D

........................


Byk nya soalan...type sehari semalam tak abis...senang2 pi lawat tempat penternak..

amazinggold88
06-11-2008, 01:17 AM
sape2 yng wat bisnes cacing
pm sy k.
minat ngn bisnes nie

Zulnas78
06-11-2008, 08:13 PM
Salam.....

Sekadar nak kongsi pengalaman. Saya ada mengusahakan ternakan cacing dengan empat orang sahabat lagi. Pada permulaannya kami mengikuti kursus dengan seorang yang dikatakan pakar jugaklah dalam hal cacing nie. Pastu selalu jugak bagi kursus. Tapi setelah tamat kursus tu dan duit pembelian cacing serta medium dibayar, pakar tu buat derk ajer. Dahlah perjanjian antara buyer dengan dia sebagai supplier tak dibagi. Aku tengoklah jugak tapak belaan cacing dia tue. nak dibandingkan dengan kami punya lagi hebat kami. Dengan seorang pekerja dibayar gaji 2200 sebulan tapi kenapa pekerja tu berhenti. Kemudian bila kami usha dapatlah jawapan bahawa pakar tue tahu cakap ajer habuk pun tarak. Dahlah pekerja tu dikencingnya. Korang bayangkanlah dalam seminggu sehari aje ada kat tapak ternakan itupun kalau takde kursus. Dia dapat duit pun melalui kursus. Medium dan bekalan cacing semua beli kat orang lain. Kat tapak belaan hanya untuk beli baja sahaja dengan separuh harga.....

Zulnas78
06-11-2008, 08:19 PM
So kami pun bertekad untuk menjual baja kami sendiri dan buat tanaman cili secara kecilan dengan menggunakan baja cacing tadi. Maka kami semua bergerak sendiri tanpa pemandu yang dah kencing kami. Berkat kesabaran akhirnya kami berjaya dengan menjual cili dan sayuran sahaja di pasar-pasar. Sekarang kami dah jadi pembekal cili dan sayur hingga apek tua pun marah......

So moral of the story, kalu nak menternak cacing sediakan minda dan target apa yang nak dicapai. Jangan harapkan cacing ajer. Baja tue gunakan untuk tanam sayuran. Silap aribulan sayur tue yang bagi pendapatan pada kita.

Kesimpulannya sesiapa nak beli baja ker atau medium ker bulehlah kontek kami. Baja halus siap tapis dengan kandungan 50:20:20 (Habuk Kayu:Tinja Kambing:Tinja Lembu) RM8.00 dan medium RM1.80. Semuanya ditapis halus dan gerenti baja jadi hitam dan cantikkk.....

Hubungi member nie...Omar 012-3514300, Hafizal 012-2175725

pak uda
06-11-2008, 09:05 PM
Byk nya soalan...type sehari semalam tak abis...senang2 pi lawat tempat penternak..

Assalamualaikum ril.

Lama tak citer kat sini, dah jauh ketinggalan.. Tpi sekali sekala ada jag tengok forum ni.

Betul tu cashbiz. Pegilah berguru, lg ramai lg baik, banyak ilmu,jdi bila dah mula ternak masalah remeh boleh segara diatasi. Pak uda nasihatkan, tak ada jln mudah/pintas dlm biz ni.Lawati mereka yg dah buat projek n sembang dg mereka. Pak uda ada sahabat di kelantan yg sudah ternak tpi masih mahu cari ilmu, dia melawat pak uda di banting, melawat sahabat di jenderan (CuCiManja)n beberapa pengusaha lain. Jadi cashbiz jangan tunggu guru datang jumpa anda.

Ril macam projek cili, nti pak uda nak ke selatn, kota tinggi,johor. Balik boleh singgah tempat ril. Harap sediakn patin masak tempoyak cili api.

Salam

RMteam
06-11-2008, 11:31 PM
Siapa penternak cacing di Sarawak sila PM saya untuk belian balik...
ada tawaran ISTIMEWA untuk anda... tawaran adalah terhad...

teratak
10-11-2008, 05:43 PM
Kami di utara agro centre baru saja memulakan penternakan cacing di pulau pinang. Masalah sekarang ..ada cacing yang mati. Ada sejenis makhluk ..nak katakan semut tak juga dia kecik jer warna merah perut agak buncit macam labah2 dok hurung cacing yang dok dipermukaan medium. Adakah ini yang disebut hama??? Pasal saya pon tak pernah tgk hama rupanya camana??? Pls advice.

p/s: ada sesiapa sesiapa yang ada gambar hama tak?? Boleh tolong post

teratak
11-11-2008, 12:34 AM
Saya dapati bahagian tengah medium saya agak panas jika dibanding dgn bahagian lain...cacing semua lari ke bahagian tepi dah atas ...macam mana nak mengatasi masalah ini agar suhu stabil? Buat masa ini saya cuma gaulkan medium tuh

pak uda
11-11-2008, 11:45 AM
Kami di utara agro centre baru saja memulakan penternakan cacing di pulau pinang. Masalah sekarang ..ada cacing yang mati. Ada sejenis makhluk ..nak katakan semut tak juga dia kecik jer warna merah perut agak buncit macam labah2 dok hurung cacing yang dok dipermukaan medium. Adakah ini yang disebut hama??? Pasal saya pon tak pernah tgk hama rupanya camana??? Pls advice.

p/s: ada sesiapa sesiapa yang ada gambar hama tak?? Boleh tolong post

Assalamualaikum.

Hama berwarna merah besar sedikit dari hama. Kemungkinan datang dari medium bersama ca yg baru di oder atau di btg pisang atau tinja haiwan. Klu sudah membiak sukar utk membasmi krna ia luar n dlm medium. Ia akan menghurung ca di permukaan. SY difahamkan ia menghisap cecair dlm cacing.

Klu medium sudah boleh di tuai,tuai secepatnya. Bekas tu sembur dg racun seranga n biarkan beberapa jam baru gunakn semua atau keesokn hrinya. Pastikan ca yg dituai tdi tiada medium/vc lama yg ada hama tersebut. Klu teratak perhatikan selepas dituai hama2tersebut banyak melekat pada cacing, klu tidak dibuang 100% ia akan membiak lg dimedium baru. Selepas masukn ke medium baru cuba letakn air serai wangi dlm mangkuk atas medium tersebut,ini untuk menghindar dari serangga/hama/semut dll.

Salam

Saat
11-11-2008, 03:43 PM
Saya dapati bahagian tengah medium saya agak panas jika dibanding dgn bahagian lain...cacing semua lari ke bahagian tepi dah atas ...macam mana nak mengatasi masalah ini agar suhu stabil? Buat masa ini saya cuma gaulkan medium tuh

Medium jadi panas biasanya kerana kerana tinja tak dirawat dahulu. Aktiviti mikrob (bakteria termofilik) dalam medium tu sedang menjalankan aktiviti. Medium akan sejuk semula bila bakteria tersebut sendiri mati, tapi masa tu cacing pun boleh mati sama. Rasanya cara paling baik ialah tuai segera dan asingkan cacing dari media tersebut. Gunakan media lain yang elok (dah dirawat). Biarkan media yang panas tu direputkan dulu oleh bakteria, tapi jangan buang - masih boleh digunakan.

aes
11-11-2008, 03:49 PM
Medium jadi panas biasanya kerana kerana tinja tak dirawat dahulu. Aktiviti mikrob (bakteria termofilik) dalam medium tu sedang menjalankan aktiviti. Medium akan sejuk semula bila bakteria tersebut sendiri mati, tapi masa tu cacing pun boleh mati sama. Rasanya cara paling baik ialah tuai segera dan asingkan cacing dari media tersebut. Gunakan media lain yang elok (dah dirawat). Biarkan media yang panas tu direputkan dulu oleh bakteria, tapi jangan buang - masih boleh digunakan.

maklumat yg berguna.....tqvm

kekadang terjadik gak kat medium.

teratak
11-11-2008, 04:13 PM
Dimanakah boleh saya dapatkan soil thermometer???

teratak
11-11-2008, 04:17 PM
terima kasih ...rakan2 kongsi saya cakap tempat ternak tak sesuai ...bumbung rendah ...kira 5 kaki dari bumbung tak bersyiling ...tapi saya heran kerana bahagian tengah medium jer yang panas ..bahagian lain ok plak ...cacing semua lari ke kawasan tepi dan penjuru kerana area tuh lebih sejuk saya tgk. Byk cacing naik ke atas dan mati..hari nih dah 20 ekor mati dari 10kg yang diletak dalam 10 kotak

Utara Selatan
11-11-2008, 04:24 PM
Hi semua penternak2 cacing

epoi2405
12-11-2008, 11:22 PM
hari nie nak share2 lagi dgn semua


http://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/wormbirth.png

cacing tgh projek


http://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/cocoon1.pnghttp://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/cocoon2.pnghttp://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/cocoon3.pnghttp://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/wormcocoon1.pnghttp://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/wormcocoon2.png

cacing menetas

hamdiz
12-11-2008, 11:38 PM
hari nie nak share2 lagi dgn semua


http://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/wormbirth.png

cacing tgh projek


http://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/cocoon1.pnghttp://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/cocoon2.pnghttp://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/cocoon3.pnghttp://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/wormcocoon1.pnghttp://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/wormcocoon2.png

cacing menetas

Eeeemmm..Tq bro.. :)

aes
13-11-2008, 08:32 AM
nak wat projek ternakan cacing.....kena study market. Dulu sy pun blur gak, saje nak test mana tau blh kaye. Skang dh dpt market yg konsisten. Klu blh jual baja 1 hari 20 kilo pun dh cun bg penternak kecil2an cam sy ni:)

underscore
13-11-2008, 11:12 AM
sekilo berapa harga cacing merah yang terkini di pasaran

OneEarth_Agroworld
13-11-2008, 11:29 AM
Kursus Penternakan Cacing November
Tarikh : 15hb Nov 2008 (Sabtu)
Masa : 9.00 pg - 4.00 ptg
Tempat : No. A-15, Wisma Norbaya, Jalan 2/4C, Desa Melawati, 53100 KL
Sila hubungi: 03 4105 4121 ATAU 019 385 1965
1. Misi Penternakan Cacing Kompos
2. Mengenali spesies cacing/ Habitat/ Kitar hidup
3. Pemakanan dan Penyediaan medium
4. Pembiakan dan Penjagaan cacing
5. Penetasan Telur Cacing
6. Kawalan dan Keselamatan
7. Penuaian dan Pengasingan
8. Pembungkusan
9. Penawaran dan Permintaan pasaran
10. Potensi Usahawan Cacing
11. Model dan Strategi Pemasaran
12. Perancangan dan Pengurusan Kewangan
Latihan amali
1. Mengenali jenis cacing
2. Penyediaan medium.
3. Penyediaan Bekas Cacing
4. Menuai Cacing

OneEarth_Agroworld
13-11-2008, 11:52 AM
nak wat projek ternakan cacing.....kena study market. Dulu sy pun blur gak, saje nak test mana tau blh kaye. Skang dh dpt market yg konsisten. Klu blh jual baja 1 hari 20 kilo pun dh cun bg penternak kecil2an cam sy ni:)

Alhamdulillah....:)cgrock

teratak
13-11-2008, 09:40 PM
nak wat projek ternakan cacing.....kena study market. Dulu sy pun blur gak, saje nak test mana tau blh kaye. Skang dh dpt market yg konsisten. Klu blh jual baja 1 hari 20 kilo pun dh cun bg penternak kecil2an cam sy ni:)

Buat jer bro...baru dapat feel....he..he. Saya dah ternak cacing nih ..baru dapat tau ..saya nih alergi cacing ..setiap kali pegang cacing habis gatal satu badan..adeh problem nih... kena kasik rakan2 kongsi lain pegang cacing laa...alahai

malayahero
14-11-2008, 12:08 AM
Kami di utara agro centre baru saja memulakan penternakan cacing di pulau pinang. Masalah sekarang ..ada cacing yang mati. Ada sejenis makhluk ..nak katakan semut tak juga dia kecik jer warna merah perut agak buncit macam labah2 dok hurung cacing yang dok dipermukaan medium. Adakah ini yang disebut hama??? Pasal saya pon tak pernah tgk hama rupanya camana??? Pls advice.

p/s: ada sesiapa sesiapa yang ada gambar hama tak?? Boleh tolong post


Teratak..itu bukan hama..hama warna putih kecil je..saya pon tak pasti apa jenis binatang yg serang cacing sedara ni..mungkin sedara bleh cuba sembur EM ke dalam takung yg bermasalah ini..gunakan nisbah 1 bahangian EM dengan 20 bahagian air tanpa klorin (air hujan atau air kolah)

malayahero
14-11-2008, 12:10 AM
Buat jer bro...baru dapat feel....he..he. Saya dah ternak cacing nih ..baru dapat tau ..saya nih alergi cacing ..setiap kali pegang cacing habis gatal satu badan..adeh problem nih... kena kasik rakan2 kongsi lain pegang cacing laa...alahai

Teratak..cuba try gunakan disposable rubber glove..mungkin dah tak alergi lagi...try la tgk..

malayahero
14-11-2008, 12:17 AM
Dimanakah boleh saya dapatkan soil thermometer???

Teratak..saya boleh tolong dapatkan...call saya..017-2960300..saya dari alor setar...

malayahero
14-11-2008, 12:19 AM
terima kasih ...rakan2 kongsi saya cakap tempat ternak tak sesuai ...bumbung rendah ...kira 5 kaki dari bumbung tak bersyiling ...tapi saya heran kerana bahagian tengah medium jer yang panas ..bahagian lain ok plak ...cacing semua lari ke kawasan tepi dan penjuru kerana area tuh lebih sejuk saya tgk. Byk cacing naik ke atas dan mati..hari nih dah 20 ekor mati dari 10kg yang diletak dalam 10 kotak

Brapa byk medium yang sedara letak dalam 1 kotak...medium terlampau tinggi pon boleh menyebabkan pengudaraan tak baik dalam medium..jumlah yg sesuai cuma 10kg bagi setiap takung 1 kg cacing..

malayahero
14-11-2008, 12:29 AM
Medium cacing untuk dijual

Campuran 30% tinja kambing + 70% habuk kambing.
Medium siap dikisar halus
Harga: RM1.00/kg

Tinja kambing siap dikisar - RM1.00/kg

Habuk kayu siap dikisar - RM1.00/kg

Semua harga diatas termasuk kos penghantaran bagi negeri Kedah & Perlis sahaja.

Minimum order: 500kg

Berminat hubungi Ismail, 017-2960300

epoi2405
14-11-2008, 01:43 AM
Coelomic Fluid Proteins as Basic Components of Innate Immunity in
Earthworms

Ellen Kauschke

Ernst Moritz Arndt University Greifswald, Institute of Anatomy and
Cell Biology, Fr. Loeffler Strasse 23c, 17487 Greifswald, Germany

The coelomic fluid (CF) of earthworms contains cells and many
molecular components involved in innate immunity of these species.
Among those are glycoproteins of lectin character which contribute to
the recognition of foreign material in the coelomic cavity by binding
to carbohydrates. Moreover they cause its immobilisation by
agglutination and destruction by membrane lysis. Further humoral
components phenoloxidase, proteases and other enzymes are mainly
involved in the elimination of foreign material.

Based on the analysis of several earthworm species (Allolobophora
chlorotica, Apporectodea caliginosa, Dendrodrillus rubidus, Eisenia
fetida, Lumbricus rubellus, L. terrestris) we showed that wounding as
well as the injection of foreign material into the coelomic cavity
increases coelomocyte numbers and the activity of some easily
measurable humoral immune factors like proteases, agglutinins and
lysins. Moreover newly synthesised proteins were identified within the
protein pattern of CF after challenging, suggesting their involvement
in immune reactions. Differences in protease activity become obvious
especially by comparing enzyme patterns of untreated and stimulated CF
samples separated by electrophoresis. Earthworm CF proteases are
relatively heat stable, posses an activity optimum at neutral to basic
pH and are classified mainly as serine proteases, presumably involved
in melanization and phenoloxidase activation. The naturally occurring
titre of the hemagglutinating activity varies among the earthworm
species investigated but was generally increased after stimulation. An
enhanced lytic activity was evident for some species after stimulating
the immune response. Taking all these facts it can be summarised that
disturbance of the homeostasis in earthworms results in an increased
immune response. Some of these immune proteins might be considered as
suitable bio-markers in monitoring environmental conditions. Protease
pattern and protease activity may assumed to be promising candidates
in this regard and are easy to analyse.

epoi2405
14-11-2008, 01:45 AM
That unloved little girl of the children's rhyme, who sat in the garden eating worms, may have been onto something. There is a new health product on the market called lumbrokinase, which is derived from the common earthworm, Lumbricus rubellus. Along with ants, insects and other creepy-crawly things, earthworms have for thousands of years been a staple of Traditional Chinese Medicine (Mihara 1992). One ancient Chinese medical text, the Ben Cao Gang Mu (or Compendium of Medicine) states that earthworms (known as "Di Lung") are useful in unblocking the body's acupuncture meridians and channels, improving circulation and overcoming numbness in the limbs.
[ILLUSTRATION OMITTED]
In a beautifully written 1883 book, The Formation of Vegetable Mould Through the Action of Worms, no less a luminary than Sir Charles Darwin observed the ability of worms to digest just about everything in their path. He compared the juices of the earthworm's digestive tract to the pancreatic secretions in humans: "The digestive fluid of worms is of the same nature as the pancreatic secretion of the higher animals," wrote the great English biologist, "and this conclusion agrees perfectly with the kinds of food which worms consume. Pancreatic juice emulsifies fat, and we have just seen how greedily worms devour fat; it dissolves fibrin, and worms eat raw meat; it converts starch into grape-sugar with wonderful rapidity, and we shall presently show that the digestive fluid of worms acts on starch."
It was in fact the ability of the worm's digestive juices to dissolve fibrin that attracted the attention of scientists a century later. During the 1970s, Prof. Shan Hongren discovered the enzymatic functions of an extract of earthworms. For this he was honored with the United Nations Science Conference Award in 1978. In 1997, a product made from earthworms, named Plasmin, was approved by the Chinese government as a new medicine. In 1999, the China Medical Society made Plasmin a key product to be promoted all over China. In the same year it was registered by the China Supervisory and Administrative Bureau as a class 2 nationally protected TCM formula, and in 2000 it was included in the Chinese National Pharmacopoeia--at least according to a number of promotional websites (Health King 2004).
Starting in the 1980s, Japanese scientists confirmed this observation experimentally when they isolated six proteolytic enzymes from earthworms. They collectively named these enzymes lumbrokinase (LK). Lumbrokinase is now being made available by a number of American food supplement distributors, including Allergy Research Group of California.
There are presently 17 articles on lumbrokinase in the National Library of Medicine's encyclopedic database, PubMed. This is not a great number, and only one of these articles is a clinical study. However, this study concluded that "lumbrokinase is beneficial to the treatment of cerebral infarction" (Jin 2000). The substance also shows some potential in the postoperative care of patients who have received prosthetic vascular grafts (Hwang 2002).
I learned about lumbrokinase from a prostate cancer patient, whose naturopath suggested it as an alternative treatment. There are currently no articles in PubMed on the use of lumbrokinase in cancer treatment. I therefore would not support the use of lumbrokinase for this purpose until the necessary clinical research has been done. But the basic concept is sound, and such research is certainly warranted.
Role of Pancreatic Enzymes
There is considerable evidence to suggest that taking digestive enzymes may be an important part of an overall anticancer program. This is the approach taken by Nicholas J. Gonzalez, MD, of New York City, whose pancreatic enzyme-based anticancer regimen is currently being studied by the US National Institutes of Health (NIH). The actual clinical trial of his regimen languishes for want of support by the oncology community (Chowka 2002). But there was encouraging news this May from the University of Nebraska. An animal study co-authored by Dr. Gonzalez and published in the peer-reviewed journal Pancreas showed that the orally administered enzymes developed by Dr. Gonzalez and his colleagues had profound health-promoting and anticancer effects.
In this study, pancreatic cancer was first grafted into nude mice, rodents whose lack of a functioning immune system allows them to serve as living laboratories for the study of cancer. The mice were then treated with porcine pancreatic enzyme extracts (PPE) that were included in their drinking water. A control group received no enzyme supplements.
Treated mice "survived significantly longer than the control group," according to Murat Saruc, MD, and colleagues at the Eppley Institute for Research in Cancer and Allied Diseases in Omaha. Additionally, tumors in the PPE-treated group "were significantly smaller than in the control group." All mice in the control group showed abnormalities of metabolism in the early stages of tumor growth, "whereas only a few in the treated group showed some of these abnormalities at the final stage." The authors concluded that treatment with pancreatic enzymes "significantly prolongs the survival of mice ... and slows the tumor growth" (Saruc, 2004).

epoi2405
14-11-2008, 01:46 AM
Similar claims about pancreatic enzymes have been made for nearly a century. However this was a rigorously conducted scientific study that was peer-reviewed and published in the official journal of the American Pancreatic Association and the Japan Pancreas Society.
For years opponents of alternative medicine have argued that enzymes taken by mouth would be broken down in the stomach and inactivated before being able to do much good at all. This point of view was thoroughly refuted in 2002 by three physiologists at the University of California-San Francisco. They showed that digestive enzymes can be absorbed into blood, reabsorbed by the pancreas, and reutilized, instead of being reduced to their constituent amino acids in the intestines. This is called the enteropancreatic circulation of digestive enzymes (Rothman 2002). But clearly news of this established fact hasn't reached the implacable opponents of complementary medicine. For instance, an attack on the work of Dr. Gonzalez, reprinted at the Quackwatch website, states:
"Like all dietary proteins, enzymes are dismantled into constituent amino acids by host proteolytic enzymes in the gastrointestinal tract, thus destroying their enzymatic activity" (Green 1998).
This bucket-of-cold-water argument has now been thoroughly undercut by yet another careful scientific study. We are often warned of the harmful effects of unduly favorable statements about nutritional supplements. But what about unduly negative statements? It was because of such dogmatic statements on the alleged destruction of enzymes in the stomach that thousands of people have been dissuaded from taking supplemental enzymes. Now we learn that certain enzymes can not only survive the stomach but can enter the bloodstream in their active form. However, I have yet to hear a word of correction or apology from the self-proclaimed refuters of CAM cancer treatments on this important topic.
Enzymes are an endlessly fascinating and extremely promising area of medicine, including CAM. They are a natural part of most raw foods and are created by our bodies to aid digestion. Explored and then forgotten as treatments, they have been repeatedly rediscovered around the world. I have mentioned the Asian work with earthworm enzymes. In England, not long after Darwin's time, a brilliant embryologist at the University of Edinburgh, John Beard, PhD, first suggested the use of pancreatic enzymes as a treatment for cancer. He even wrote a book in 1911 called The Enzyme Treatment of Cancer and its Scientific Basis. He got little for his pains but trouble at the hands of a furious medical profession. Today his work is all but forgotten.
In the US in the 1950s and 60s, a doctor named Frank. L. Shively, MD, of Dayton, Ohio used a similar approach. He reported excellent results in human patients using injected enzymes. When he tried to convince his colleagues of the efficacy of this treatment he was stymied. Being unable to find a regular publisher, Shively self-published a long typewritten manuscript on this approach, The Multiple Proteolytic Enzyme Therapy of Cancer, with documentation of many successes. He was scorned by most of his medical colleagues. Today he is almost completely unknown and copies of his manuscript are very rare. (I have one of the few existing copies.)
In Germany, where natural treatments are widely accepted by the medical profession, the use of enzymes has been more favorably regarded. Much of this goes back to the post-World War II-era work of Max Wolf, MD, and his disciple, Karl Ransberger, PhD, who together wrote the classic book, Enzyme Therapy. Together, they founded Mucos Pharma to market enzyme products, such as the celebrated Wobenzyme. A visit to the bookstore at the annual "Medicine Week" (Medezinische Woche) meeting in Baden-Baden reveals numerous titles in German on the same topic. Almost every European clinic that I have visited enthusiastically embraces some form of enzyme therapy.
Yet the use of digestive enzymes remains almost completely unknown to most conventional oncologists in the US. For instance, during the past eleven years (1994-2004) there have been tens of thousands of presentations on a wide variety of other topics at the annual meetings of the American Society of Clinical Oncology (ASCO). Yet in that time there has not been a single study on the topic presented at ASCO, according to that organizationis's website (www.asco.org).
Failure of the War on Cancer
According to Clifton Leaf, executive editor of Fortune magazine, since 1971 America has spent $200 billion on the war on cancer--with precious little to show for it. This recent analysis, from inside the mainstream media, reiterates what many critics, myself included, have said since the war began. There is an urgent need for the oncology profession to take a more serious look at the best CAM treatments. (For Clifton Leaf's article on why we are losing the war on cancer, go to http://www.fortune.com/fortune/articles/0, 15114,598425,00.html)
Of this massive sum, only $1.4 million has been spent on the Gonzalez trial and it took a considerable political struggle to get even that single grant approved. The Gonzalez trial moves at a snail's pace for lack of cooperation on the part of conventional oncologists. Every attempt to expose this imbalance in research priorities is met with defensiveness on the part of the cancer establishment. This serves to further isolate proponents of innovative methods, such as enzymes, from the scientific mainstream. In other words, huge sums are poured into dead-end pharmacological solutions, while potential alternatives for cancer are dismissed out of hand as "unproven methods."
It is an intolerable situation. But rest assured, one of these days the worm is going to turn.:)paid:)cgrock

OneEarth_Agroworld
14-11-2008, 01:54 AM
Perbezaan saiz Eisenia fetida dan Eisenia hortensis

Atas- Eisenia fetida, Bawah- Eisenia hortensis aka European Night Crawler

http://i115.photobucket.com/albums/n319/rosaceae9966/ENC1.jpg

http://i115.photobucket.com/albums/n319/rosaceae9966/ENC-1.jpg

http://i115.photobucket.com/albums/n319/rosaceae9966/ENC2.jpg

teratak
14-11-2008, 10:15 PM
Teratak..saya boleh tolong dapatkan...call saya..017-2960300..saya dari alor setar...

Sudah beli...he..he.

sandaldm
14-11-2008, 10:39 PM
hamba minat gak buat ternakan cacing ini..tp nak tau market dia je..mmg kat singapore diorg ambik mahal..tp kat malaysia rs2 mcm murah lg baja ni..klau dpt kontrak dr jabatan pertanian best la..rm8 sekilo tu..

lintahgold
14-11-2008, 10:56 PM
salam satu lagi projek ternakan exotic dan fast track money adalah lintah..sesiapa berminat latihan dan kursus semasa weekend disediakan utk jana pendapatan extra ttp kerja sambil2 saja. available di lembah klang . maklumat lanjut tel. 012 6479164, en fadzil-lintahgold ent.
program belian balik kursus pserta kursus disediakan

fatie
14-11-2008, 11:18 PM
salam

sy br jek dalam thread ni n mak sy ada ternak cacing tp macam mana nak jual baja tu ek. Ada x sapa2 kat sini bole tolong.

Utara Selatan
15-11-2008, 06:03 PM
Sudah beli...he..he.

Salam semua:D

pak itam
16-11-2008, 11:37 AM
Salam semua:D


salam....ada sesiapa boleh tolong terangkan sistem pawah dan cara bagaimana ia berfungsi tak?.....tak berapa faham lah dengan sistem pawah yang melibatkan ternakan cacing tanah nie?.....

KuLaMaYa
16-11-2008, 12:48 PM
mana itu otai yg dulu mau bukak kilang baja vermikompos dikat shah alam, silipas itu mau pujuk satu company dr china buka kilang sini.itu otai manyak busy ka sikalang ? sedang busy setup itu kilang ka.mau tolong sama bangsa slps kilintong sama bangsa.manyak pandai la ini otai.

epoi2405
16-11-2008, 12:55 PM
waaa.saper tu bro,
cam kenal jer otai tu...

epoi2405
16-11-2008, 12:58 PM
salam....ada sesiapa boleh tolong terangkan sistem pawah dan cara bagaimana ia berfungsi tak?.....tak berapa faham lah dengan sistem pawah yang melibatkan ternakan cacing tanah nie?.....

ai p.itam tak tau sistem pawah:-?
takper nanti ader peluang kita ngeteh lagi,boleh borak panjang.

pak itam
16-11-2008, 03:35 PM
ai p.itam tak tau sistem pawah:-?
takper nanti ader peluang kita ngeteh lagi,boleh borak panjang.


sahabat....setau pak itam pawah nie lebih kurang macam beli induk kemudian serahkan kepada seseorang untuk jaganya....selang beberapa ketika contoh setaunlah katakan.....induk bersama2 anak yang terhasil di bahagi2 kepada tuan punya dan pemawah secara adil dan atas persetujuan kedua belah pihak....tul tak?.....

ini yang pak itam buat dengan lembu yang pak itam pawahkan kepada sedara kat kampung tuh....

kalau cacing plak macamana yang dikatakan menggunakan sistem pawah?.....#-o:-w:-?:-w:-w:-w

azamnetwork
17-11-2008, 01:59 AM
Salam, kami membekalkan induk cacing seperti berikut
Cacing merah +harimau RM150.00 minima 10kg
Cacing biru RM150.00 minima 10kg
Cacing afrika night crawler RM220.00 minima 10kg.
Untuk order lebih 50kg, cacing akan sampai ke destinasi anda.
Kalau nak nego hubungi kami
Call/sms 0136316933 Shamsul/ bob 0126773768
http://azamagrotech.blogsgpot.com

epoi2405
17-11-2008, 02:24 AM
sahabat....setau pak itam pawah nie lebih kurang macam beli induk kemudian serahkan kepada seseorang untuk jaganya....selang beberapa ketika contoh setaunlah katakan.....induk bersama2 anak yang terhasil di bahagi2 kepada tuan punya dan pemawah secara adil dan atas persetujuan kedua belah pihak....tul tak?.....

ini yang pak itam buat dengan lembu yang pak itam pawahkan kepada sedara kat kampung tuh....

kalau cacing plak macamana yang dikatakan menggunakan sistem pawah?.....#-o:-w:-?:-w:-w:-w

tulo lar tu p.itam,tapi cacing pakai duit,bukan cacing,pembahagian pun melalui duit bukan cacing.
kira camnie,3-4 org bagi duit kat saya dan saya beli cacing,bila sampai masa jual,keuntungan dibahagikan dari yg telah dipersetujui,sama gak dengan baja,kira sleeping partner la senang citer.org bagi duit kita buat,tapi yg buat tu semestinya lebih dari yg sleeping partner.

pak itam
17-11-2008, 02:36 AM
Salam, kami membekalkan induk cacing seperti berikut
Cacing merah +harimau RM150.00 minima 10kg
Cacing biru RM150.00 minima 10kg
Cacing afrika night crawler RM220.00 minima 10kg.
Untuk order lebih 50kg, cacing akan sampai ke destinasi anda.
Kalau nak nego hubungi kami
Call/sms 0136316933 Shamsul/ bob 0126773768
http://azamagrotech.blogsgpot.com

cuba tengok laman nih.....http://www.bicarajutawan.com/forum/showthread.php?t=7232&page=2....mana satu yang betul nih....kejap cakap begitu...kejap cakap begini.....bukan nak jaga tepi kain owang lain....tapi cuba tengok sape yang cuba membongak dan cuba memutar belitkan citer.....shamsul....shamsul.....

Utara Selatan
17-11-2008, 10:38 AM
Selamat pagi semua

epoi2405
17-11-2008, 11:17 AM
tanya skit?
betui ker ader kerjasama dengan kementerian pertanian?

epoi2405
17-11-2008, 11:22 AM
p.itam,berita baik,alhamdulillah projek akan jadi start bulan 12 nie,mamat tu pun skrg kat china,dapatkan prospek market,akhir bulan nie dier balik.camner dgn no phone contact yg saya bagi ari tu,dapat call ker.

aes
17-11-2008, 11:31 AM
pak itam......tumpang tanya, mana lbh baik guna tinja kambing, lembu atau kuda utk wat medium?

epoi2405
17-11-2008, 11:37 AM
baja tinja ayam braper leh dapat yer?

aes
17-11-2008, 12:01 PM
p.itam,berita baik,alhamdulillah projek akan jadi start bulan 12 nie,mamat tu pun skrg kat china,dapatkan prospek market,akhir bulan nie dier balik.camner dgn no phone contact yg saya bagi ari tu,dapat call ker.

ni cam berita baik je ni?

aes
17-11-2008, 12:02 PM
baja tinja ayam braper leh dapat yer?

wat medium guna tinja ayam? Boleh ke?

pak itam
17-11-2008, 12:36 PM
p.itam,berita baik,alhamdulillah projek akan jadi start bulan 12 nie,mamat tu pun skrg kat china,dapatkan prospek market,akhir bulan nie dier balik.camner dgn no phone contact yg saya bagi ari tu,dapat call ker.

alhamdullillah.....nanti compom balik

pak itam
17-11-2008, 12:41 PM
pak itam......tumpang tanya, mana lbh baik guna tinja kambing, lembu atau kuda utk wat medium?

setakat diketahui....tinja terbaik untuk dijadikan medium adalah datang dari tinja hewan hervivor(makan tumbuhan)....jadinya pada pak itam pulak tinja terbaik adalah tinja hewan hervivor yang paling mudah dan murah....mungkin sebelah pantai timur banyak lembu diternak....mungkin sebelah utara plak kambing banyak diternak....jadinya jangan menyusahkan diri untuk beli sumber tinja tu....

itu jer yang boleh pak itam ceritakan

tq

pak itam
17-11-2008, 12:44 PM
setakat diketahui....tinja terbaik untuk dijadikan medium adalah datang dari tinja hewan hervivor(makan tumbuhan)....jadinya pada pak itam pulak tinja terbaik adalah tinja hewan hervivor yang paling mudah dan murah....mungkin sebelah pantai timur banyak lembu diternak....mungkin sebelah utara plak kambing banyak diternak....jadinya jangan menyusahkan diri untuk beli sumber tinja tu....

itu jer yang boleh pak itam ceritakan

tq

di malaysia tinja yang mudah dan murah didapati adalah tinja kambing dan lembu....
nak buat apa cari sumber tinja lain...untuk dijadikan makanan cacing....

aes
17-11-2008, 12:45 PM
setakat diketahui....tinja terbaik untuk dijadikan medium adalah datang dari tinja hewan hervivor(makan tumbuhan)....jadinya pada pak itam pulak tinja terbaik adalah tinja hewan hervivor yang paling mudah dan murah....mungkin sebelah pantai timur banyak lembu diternak....mungkin sebelah utara plak kambing banyak diternak....jadinya jangan menyusahkan diri untuk beli sumber tinja tu....

itu jer yang boleh pak itam ceritakan

tq

jadik kesimpulan nya sume ok.....yg penting murah. Tak gitu pak itam. TQVM

CuciManja
17-11-2008, 01:06 PM
salam perkenalan sume

eh pak itam.... sume tempat pak itam ada eheheehe.... :D

CuciManja
17-11-2008, 01:18 PM
mana boleh beli guni beras/gula? saya beli RM0.50 di kedai hardware. Sugar beg terpakai. Tapi stok dornag dah habis. Ada sumber lain tak?

Tq

hamdiz
17-11-2008, 01:42 PM
mana boleh beli guni beras/gula? saya beli RM0.50 di kedai hardware. Sugar beg terpakai. Tapi stok dornag dah habis. Ada sumber lain tak?

Tq

Kedai2 runcit berhampiran... :)

OneEarth_Agroworld
17-11-2008, 02:08 PM
jadik kesimpulan nya sume ok.....yg penting murah. Tak gitu pak itam. TQVM

Ya betol...yg penting murah..kalau boleh free.
Tujuan asal vermikultur ni pun untuk pelupusan sisa organik.
Namapun pelupusan, jadi kita proses apa yg org taknak.

Ko ada ladang pisangkan? convert sisa ladang jadi vermikompos.

aes
17-11-2008, 02:13 PM
ada tauke cacing india yg ajar jgn guna serbuk kayu.....guna jerami padi. Dia pun ada guna booster. ANC dia gemuk2.

OneEarth_Agroworld
17-11-2008, 02:17 PM
ada tauke cacing india yg ajar jgn guna serbuk kayu.....guna jerami padi. Dia pun ada guna booster. ANC dia gemuk2.

Tau knp tak?

OneEarth_Agroworld
17-11-2008, 02:18 PM
p.itam,berita baik,alhamdulillah projek akan jadi start bulan 12 nie,mamat tu pun skrg kat china,dapatkan prospek market,akhir bulan nie dier balik.camner dgn no phone contact yg saya bagi ari tu,dapat call ker.

Ni mcm projek bertan2 je...:)cgrock

aes
17-11-2008, 02:21 PM
Tau knp tak?

tak tau.....kenapa?

hamdiz
17-11-2008, 02:53 PM
tak tau.....kenapa?

jeennn..jennggg...jennngg...:-?

hamdiz
17-11-2008, 02:55 PM
Ni mcm projek bertan2 je...:)cgrock

Tu la dia..Berdebar2 je dgr.. :D

OneEarth_Agroworld
17-11-2008, 02:58 PM
tak tau.....kenapa?

sbb ANC tak suka medium padat. Jgn wat medium yg halus untuk ANC.
Dan jgn letak medium sampai tebal2.

aes
17-11-2008, 03:01 PM
klu tiger camna plk? Ada tgk tiger yg gemuk2 gak, diowang ltk apa ek?

OneEarth_Agroworld
17-11-2008, 03:22 PM
klu tiger camna plk? Ada tgk tiger yg gemuk2 gak, diowang ltk apa ek?

tgk kat mana? ada tanya tak org tu guna apa?

aes
17-11-2008, 03:25 PM
baru td tny......sagu. Tp ada rasionalnya klu guna habuk kayu cacing kurus. Habuk kayu mana ada zat....klu guna rumput NAPIER pun bgs gak kan?

epoi2405
17-11-2008, 03:53 PM
wat medium guna tinja ayam? Boleh ke?

bukan nak buat medium,ader member aku dari kedah dier cakap leh dapat baja tinja ayam dengan rm0.80/kg....murah tuuu.dier buat buah sajer 80ekar.camner baja cacing nak lawan yer?

aes
17-11-2008, 03:56 PM
bukan nak buat medium,ader member aku dari kedah dier cakap leh dapat baja tinja ayam dengan rm0.80/kg....murah tuuu.dier buat buah sajer 80ekar.camner baja cacing nak lawan yer?

baja cacing bkn saingan baja tahi ayam. Baja tahi ayam busuk. :)) :))

epoi2405
17-11-2008, 03:56 PM
Ni mcm projek bertan2 je...:)cgrock

result tak confirm lagi,dier balik nanti baru tahu dier nak start beraper banyak,doakan berjaya lah utk aku,sedap skit lar income aku nanti.

epoi2405
17-11-2008, 04:00 PM
baja cacing bkn saingan baja tahi ayam. Baja tahi ayam busuk. :)) :))

asalkan ia baja(pengalak pertumbuhan)tak kisah lah busuk atau aper janji murah.petani2 pikir benda nie.so soalan aku lagi skali,camner nak fight dengan baja2 yg ader dipasran skrg yg organik?soalan2 yg sering ditanya pada aku lar.banyak tu...nanti aku masukan skit.

aes
17-11-2008, 04:00 PM
result tak confirm lagi,dier balik nanti baru tahu dier nak start beraper banyak,doakan berjaya lah utk aku,sedap skit lar income aku nanti.

nanti blh le jual baja kat ko.....boleh kan? Aku pun dapat offer belian balik baja 3 tan sebulan tp modal tu yg tak tahan. Minimum kena beli ANC (100kg) 25k.....besau modal tu. Medium buat sendiri, klu ikutkan tak sampai 50sen, dia amik balik rm2 sekilo. Sapa2 yg berani nak JV ngan aku leh le PM.

OneEarth_Agroworld
17-11-2008, 04:28 PM
baru td tny......sagu. Tp ada rasionalnya klu guna habuk kayu cacing kurus. Habuk kayu mana ada zat....klu guna rumput NAPIER pun bgs gak kan?

Tu biasa...indon guna tu..
Habuk kayu tu bulking material je...tp aku heran knp otai2 dulu guna habuk kayu sampai 70%?:-?

Aku oter sendiri, skrg wat campuran 80% tahi kambing, 20% habuk kayu.
Kalau medium yang beli, tak sure brp campuran diorang.

safamm
17-11-2008, 04:40 PM
mana boleh beli guni beras/gula? saya beli RM0.50 di kedai hardware. Sugar beg terpakai. Tapi stok dornag dah habis. Ada sumber lain tak?

Tq

cuba cari kedai2 yg ada jual borong barang2 plastik bungkus, polistrin ... mesti ada beg guni.... rasanye dlm 0.20-0.50 kot depa jual.. tp tak besar la yg muat 25kg tu jek

OneEarth_Agroworld
17-11-2008, 04:44 PM
bukan nak buat medium,ader member aku dari kedah dier cakap leh dapat baja tinja ayam dengan rm0.80/kg....murah tuuu.dier buat buah sajer 80ekar.camner baja cacing nak lawan yer?

Kalau aku, aku takkan compare dengan baja kandang...sbb byk faktor..

1. depa tak proses, kita guna cacing proses
2. Baja cacing bebas penyakit tumbuhan, baja kandang mcm2 ada
3. Baja cacing tak melecurkan pokok..

dan byk lg kebaikan baja cacing berbanding baja kandang...
So nothing to compare..kalau kita compare, dah jadi mcm kita comparekan kereta dgn basikal...:p

Yg penting nya sekarang kita standard kan kualiti.
Make sure rakan2 seperjuangan kita boleh keluarkan hasil yg baik.
Sbb aku dah start dengar pengguna ckp baja cacing tak bagus..walhal testimoni dah byk

Jgn sbb nila setitik rosak susu sebelanga

Kita business baja cacing, kalau ada berita2 mcm ni menular, dia akan jadi barah yang susah nak dirawat.

OneEarth_Agroworld
17-11-2008, 05:15 PM
nanti blh le jual baja kat ko.....boleh kan? Aku pun dapat offer belian balik baja 3 tan sebulan tp modal tu yg tak tahan. Minimum kena beli ANC (100kg) 25k.....besau modal tu. Medium buat sendiri, klu ikutkan tak sampai 50sen, dia amik balik rm2 sekilo. Sapa2 yg berani nak JV ngan aku leh le PM.

Ramai org yang nak buat vermiculture. :)

teratak
17-11-2008, 09:14 PM
Salam, kami membekalkan induk cacing seperti berikut
Cacing merah +harimau RM150.00 minima 10kg
Cacing biru RM150.00 minima 10kg
Cacing afrika night crawler RM220.00 minima 10kg.
Untuk order lebih 50kg, cacing akan sampai ke destinasi anda.
Kalau nak nego hubungi kami
Call/sms 0136316933 Shamsul/ bob 0126773768
http://azamagrotech.blogsgpot.com

Tinja Kambing yang di mesin harga berapa?

teratak
17-11-2008, 09:27 PM
pak itam......tumpang tanya, mana lbh baik guna tinja kambing, lembu atau kuda utk wat medium?

Setau saya tinja kambing paling bagus antara semua2 tinja sebab ianya mengandungi kandungan organik & protein yang tinggi jika di banding dgn tinja lain. Tu pasai org byk pakai tinja kambing . Tinja lembu leh dicampur skit utk menggemukkan cacing anda...he..he.

Tinja Kuda ..kandungan nutrien hampir sama dgn tinja kambing tapi tu laa susah nak dapatkan tinja kuda...kalau dok dekat ladang kuda bleh ler guna

teratak
17-11-2008, 09:42 PM
Tu biasa...indon guna tu..
Habuk kayu tu bulking material je...tp aku heran knp otai2 dulu guna habuk kayu sampai 70%?:-?

Aku oter sendiri, skrg wat campuran 80% tahi kambing, 20% habuk kayu.
Kalau medium yang beli, tak sure brp campuran diorang.

Bro ...kalau pakai tinja kambing lagi byhk baja lagi bagus ker??? Sekalrang saya pakai medium yang disupply 70% habuk kayu :30% tinja kambing . Baja yang terhasil nanti nih tak berapa ok ker????

teratak
17-11-2008, 09:46 PM
Kalau aku, aku takkan compare dengan baja kandang...sbb byk faktor..

1. depa tak proses, kita guna cacing proses
2. Baja cacing bebas penyakit tumbuhan, baja kandang mcm2 ada
3. Baja cacing tak melecurkan pokok..

dan byk lg kebaikan baja cacing berbanding baja kandang...
So nothing to compare..kalau kita compare, dah jadi mcm kita comparekan kereta dgn basikal...:p

Yg penting nya sekarang kita standard kan kualiti.
Make sure rakan2 seperjuangan kita boleh keluarkan hasil yg baik.
Sbb aku dah start dengar pengguna ckp baja cacing tak bagus..walhal testimoni dah byk

Jgn sbb nila setitik rosak susu sebelanga

Kita business baja cacing, kalau ada berita2 mcm ni menular, dia akan jadi barah yang susah nak dirawat.

Boleh leastkan secara full tak apa kebaikan Baja dari Cacing ini jika dibandingkan dgn baja-baja organik lain ?

Bahaya gak nih kalau dah menular baja cacing tak bagus ...erm camana nak pastikan kita menghasilkan baja cacing yang baik ???

epoi2405
18-11-2008, 12:21 AM
http://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/articles_clip_image005.gif



gambar rajah sistem pemakanan cacing.kecik jer mulut dier camner dier nak makan yg besar2.

epoi2405
18-11-2008, 12:27 AM
Setau saya tinja kambing paling bagus antara semua2 tinja sebab ianya mengandungi kandungan organik & protein yang tinggi jika di banding dgn tinja lain. Tu pasai org byk pakai tinja kambing . Tinja lembu leh dicampur skit utk menggemukkan cacing anda...he..he.

Tinja Kuda ..kandungan nutrien hampir sama dgn tinja kambing tapi tu laa susah nak dapatkan tinja kuda...kalau dok dekat ladang kuda bleh ler guna

try guna nie plak
ratio
5 pallet anak ayam
2 gandum
2 alfalfa
1 tepung gandum
1 tepung susu

epoi2405
18-11-2008, 12:33 AM
Kalau aku, aku takkan compare dengan baja kandang...sbb byk faktor..

1. depa tak proses, kita guna cacing proses
2. Baja cacing bebas penyakit tumbuhan, baja kandang mcm2 ada
3. Baja cacing tak melecurkan pokok..

dan byk lg kebaikan baja cacing berbanding baja kandang...
So nothing to compare..kalau kita compare, dah jadi mcm kita comparekan kereta dgn basikal...:p

Yg penting nya sekarang kita standard kan kualiti.
Make sure rakan2 seperjuangan kita boleh keluarkan hasil yg baik.
Sbb aku dah start dengar pengguna ckp baja cacing tak bagus..walhal testimoni dah byk

Jgn sbb nila setitik rosak susu sebelanga

Kita business baja cacing, kalau ada berita2 mcm ni menular, dia akan jadi barah yang susah nak dirawat.

bukan nak compare kualiti bro,dier sendiri pun tahu kelebihan baja kompos nie,aku pun ader bagi sample kat dier dengan free jer,dier cakap kualiti bagus,tapi harga yg masalah tu,

epoi2405
18-11-2008, 12:56 AM
http://i114.photobucket.com/albums/n268/saifulct/NewPicture.jpg



senarai yg boleh pakai.pilih la sendiri

epoi2405
18-11-2008, 12:57 AM
http://www.ciwmb.ca.gov/Vermi/Game/default.html




klik nie main game cacing,learning

OneEarth_Agroworld
18-11-2008, 06:23 AM
Bro ...kalau pakai tinja kambing lagi byhk baja lagi bagus ker??? Sekalrang saya pakai medium yang disupply 70% habuk kayu :30% tinja kambing . Baja yang terhasil nanti nih tak berapa ok ker????

Skrg ramai dah tak guna formula medium 70 habuk kayu...
Saya dah tukar 70 tahi kambing

OneEarth_Agroworld
18-11-2008, 06:26 AM
Boleh leastkan secara full tak apa kebaikan Baja dari Cacing ini jika dibandingkan dgn baja-baja organik lain ?

Bahaya gak nih kalau dah menular baja cacing tak bagus ...erm camana nak pastikan kita menghasilkan baja cacing yang baik ???

Nanti saya list kan. Skrg tak sempat nak cerita panjang..:)

OneEarth_Agroworld
18-11-2008, 06:33 AM
bukan nak compare kualiti bro,dier sendiri pun tahu kelebihan baja kompos nie,aku pun ader bagi sample kat dier dengan free jer,dier cakap kualiti bagus,tapi harga yg masalah tu,

Actually harga tu bergandung kepada faktor kos sebenarnya..bila kita buat small scale ni mmg kos tinggi. Trylah JV bbrp org buat besar2an.

Kalau you dpt order bertan2...bagilah harga yg competitive...murah sikit dari premium market...yang penting ada untung.:)

OneEarth_Agroworld
18-11-2008, 06:38 AM
try guna nie plak
ratio
5 pallet anak ayam
2 gandum
2 alfalfa
1 tepung gandum
1 tepung susu

Jgn overuse formula ni, lain jadi nya.
Kalau boleh jgn tambah kos dlm penternakan cacing ni...kecuali dah terpaksa lah...formula yang epoi bagi ni adalah fattening formula. Khas untuk mereka yang nak fokus jual cacing.

Untuk buat baja tak guna pun takpe.

TENGILING MADU
18-11-2008, 11:12 AM
mana boleh beli guni beras/gula? saya beli RM0.50 di kedai hardware. Sugar beg terpakai. Tapi stok dornag dah habis. Ada sumber lain tak?

Tq
salam bro,
nak berapa bnyak guni tu

TENGILING MADU
18-11-2008, 11:18 AM
Tu biasa...indon guna tu..
Habuk kayu tu bulking material je...tp aku heran knp otai2 dulu guna habuk kayu sampai 70%?:-?

Aku oter sendiri, skrg wat campuran 80% tahi kambing, 20% habuk kayu.
Kalau medium yang beli, tak sure brp campuran diorang.
salam.
bro pakai 80% taik kambing tak panas ke

Saat
18-11-2008, 12:48 PM
asalkan ia baja(pengalak pertumbuhan)tak kisah lah busuk atau aper janji murah.petani2 pikir benda nie.so soalan aku lagi skali,camner nak fight dengan baja2 yg ader dipasran skrg yg organik?soalan2 yg sering ditanya pada aku lar.banyak tu...nanti aku masukan skit.

Marketing & Sales. Itulah jawapannya. Walau sebaik mana sekalipun produk kita, kalau marketing & sales tak bagus memang susah nak jalan. 10 kali kita kata baik tapi kalau orang lain boleh yakinkan sebaliknya sekali ajepun, hancus kita! Kalau tak buat marketing, orang tak tau produk kita, kalau tak buat sales, macam mana produk kita nak terjual? Kalau produk tak terjual, macam mana orang nak percaya produk kita bagus. Jadi kalau kita dah yakin & dah tahu produk kita bagus, kuatkan pada marketing & sales.

CuciManja
18-11-2008, 01:20 PM
salam bro,
nak berapa bnyak guni tu

Ingat nak ambik 1000 kpg terus. Leceh beli sikit2 ni. Boleh supply ke? Tapi tak nak yg 25kg (guni tepung). Nak yg sugar bag (50kg).

Tq

CuciManja
18-11-2008, 01:36 PM
Kenapa habuk kayu bukanlah pilihan yg baik untuk dijadikan medium cacing, jawapannya adalah pada lignin dan C/N ratio. Boleh surf internet.

Namun dgn teknik rawatan yg betul, habuk kayu tu boleh diperbaikkan agar sesuai digunakan dlm vermikultur.

Kalau nak pakai habuk kayu, disarakankan pakailah habuk kayu media cendawan terpakai (spent mushroom substrate).

OneEarth_Agroworld
18-11-2008, 01:54 PM
salam.
bro pakai 80% taik kambing tak panas ke

nak guna 100% pun ok, yg penting simpan sampai "sejuk"

teratak
18-11-2008, 10:06 PM
Skrg ramai dah tak guna formula medium 70 habuk kayu...
Saya dah tukar 70 tahi kambing

Ada sebab kenapa formula % itu ditukaq??? Adalah kerana kualiti baja 30% tinja kambing dan 70% habuk kayu tidak bagus???

OneEarth_Agroworld
18-11-2008, 10:58 PM
Ada sebab kenapa formula % itu ditukaq??? Adalah kerana kualiti baja 30% tinja kambing dan 70% habuk kayu tidak bagus???

Atr sebabnya, baja dah jadi byk habuk kayu...
tak cun langsung..pastu kualiti pun ada kurang sikit...
Sbb tu aku tukar...Peserta kursus aku semua aku dah ajar.

TENGILING MADU
19-11-2008, 08:38 AM
nak guna 100% pun ok, yg penting simpan sampai "sejuk"
salam.
saya rasa klu pakai taik lembu lg baik
sebab tak panas.

TENGILING MADU
19-11-2008, 10:46 AM
Ingat nak ambik 1000 kpg terus. Leceh beli sikit2 ni. Boleh supply ke? Tapi tak nak yg 25kg (guni tepung). Nak yg sugar bag (50kg).

Tq
salam bro,
aku boleh supply
boleh tau u dkt mana

CuciManja
19-11-2008, 11:03 AM
salam bro,
aku boleh supply
boleh tau u dkt mana

saya di Bangi/Nilai/Jenderam. Berapa harga satu unit? saiz 50kg?

aes
19-11-2008, 11:12 AM
nak guna 100% pun ok, yg penting simpan sampai "sejuk"

camne nak simpan smp sejuk?

OneEarth_Agroworld
19-11-2008, 11:21 AM
camne nak simpan smp sejuk?

Masuk peti sejuk...:eek:

aes
19-11-2008, 11:34 AM
Masuk peti sejuk...:eek:

oooooo, main2 hek.....blh tp tumpang peti sejuk umah ko. Peti sejuk aku kecik je. Amacam cacing ok tak?