PDA

View Full Version : Imam Makkah Menangis Ketika Solat


wanzex
20-08-2011, 09:58 AM
http://www.youtube.com/watch?v=rrXySMgJi6Q&feature=related

Toshinoda
20-08-2011, 10:03 AM
surah apa ni ek?

primefiqone
20-08-2011, 10:05 AM
diorng memahami maksud ayat tu
tu yg manangis imam tu baca
kalau kita pun memahami dan menghayati mesti sedih jugak

iamloco
20-08-2011, 10:07 AM
untungla orang yg faham bhs arab..

shahrzn
20-08-2011, 10:10 AM
at taubah 30-33

-RIZUAN-
20-08-2011, 10:12 AM
betul2 menghayati

BlackPepper
20-08-2011, 10:13 AM
br ni pegi tarawih majlis buka puasa.. ustad tu pun baca surah sampai nangis2... den pun rasa terharu nk nangis dengo...:)cgrock

ashwan_khalid
20-08-2011, 10:18 AM
: subhanALLAH. kalo la aku ley jd cm tu. paham smua ayt.

Hitman™
20-08-2011, 10:29 AM
tu pasal kena faham ape yg kite bace..bru bleh khusyuk.

FAUZEY_FX
20-08-2011, 10:30 AM
alangkah indahnya bila baca ayat alquran kita dapat fahami maksudnya..

Ibn Raffar
20-08-2011, 10:31 AM
Ambe cube untuk nangis, insya-Allah.

zahiruddin
20-08-2011, 10:54 AM
kalau kita faham mesti kita pun sedih

PUTERAZS
20-08-2011, 11:33 AM
Alhamdulillah...

wanzex
20-08-2011, 01:29 PM
kalau kita faham mesti kita pun sedih

kita mjadi manusia malang krn tidak
faham apa yg kita bace...:-?:-?:-?

RyoFu
20-08-2011, 01:34 PM
sedih plak..kena baca tafsir baru faham..

symori
20-08-2011, 01:57 PM
surah apa ni ek?

surah At-Taubah, dari ayat 30... :)

Be a Yed
20-08-2011, 02:10 PM
kan bagus lau kte guna bahasa arab sbgai bahasa rasmi negara... :) bkn nk tenggelam kn bahasa melayu, bahasa arab lg byk berguna.lg2 ktika nk solat.blh menghyati stiap maksud surah..ni tak, kte cume hafal je...lau yg ada paham pon untung bgnya..huhu...agak2 blh ke tukar bhsa malyu jd bahasa arab?..heee..

anbusan
20-08-2011, 02:13 PM
masjid lame upm ade satu imam jemputan mmg nangis sepanjang mengimamkan smyg jumaat......tp aku baru terserempak sekali je dgn imam ni huhu

eligator
20-08-2011, 02:51 PM
maksud bacaan ayat at-taubah 30-33:

[30]
Dan orang-orang Yahudi berkata: "Uzair ialah anak Allah" dan orang-orang Nasrani berkata: "Al-Masih ialah anak Allah". Demikianlah perkataan mereka dengan mulut mereka sendiri, (iaitu) mereka menyamai perkataan orang-orang kafir dahulu; semoga Allah binasakan mereka. Bagaimanakah mereka boleh berpaling dari kebenaran?
[31]
Mereka menjadikan pendita-pendita dan ahli-ahli ugama mereka sebagai pendidik-pendidik selain dari Allah, dan juga (mereka mempertuhankan) Al-Masih ibni Maryam, padahal mereka tidak diperintahkan melainkan untuk menyembah Tuhan Yang Maha Esa; tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia. Maha Suci Allah dari apa yang mereka sekutukan.
[32]
Mereka hendak memadamkan cahaya Allah (ugama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tidak menghendaki melainkan menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian).
[33]
Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad) dengan membawa petunjuk dan ugama yang benar (ugama Islam), untuk dimenangkan dan ditinggikannya atas segala ugama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya.

imam ni mula menangis pada akhir ayat 31...sama-sama renungkan...dan selamat beramal

credit to :http://www.iium.edu.my/deed/quran/malay/

msapar
21-08-2011, 06:53 AM
http://www.youtube.com/watch?v=CXoM6udJ2U4&feature=related

Mishary Rashid al Efasi

hunTer
21-08-2011, 07:13 AM
menangis nie bukan di buat2...cukup amalan..
sampai masanya..airmata sendiri akan berlinangan tanpa disedari... :)

sena21
21-08-2011, 07:15 AM
klo kita paksa air mata kita kuar pun sbb takutkan dosa2 kita pada Allah pun dapat pahala

comix
21-08-2011, 07:25 AM
sayu je tgk.. :(

a b c d e f
21-08-2011, 02:44 PM
http://www.youtube.com/watch?v=CXoM6udJ2U4&feature=related

Mishary Rashid al Efasi

mishary ni bacaan memang power

Toxic2010
21-08-2011, 02:46 PM
khusyuk solat bila lahirnya roh dalam solat..Alhamdllh..

wanzex
21-08-2011, 06:07 PM
akupun walau xfaham...xtahan jg lihat vid ni.

cikepong
22-08-2011, 03:55 AM
tak batal ke kalo solat menangis?

wanzex
22-08-2011, 03:50 PM
menangis nie bukan di buat2...cukup amalan..
sampai masanya..airmata sendiri akan berlinangan tanpa disedari... :)

btol btol...ia akn menetes secara spontan dan bsahaja. kesedaran terbit dari hati yg tulus mulus. mana blh paksa2. lama aku x mengalirkan airmata duka...:(

msapar
22-08-2011, 11:17 PM
http://www.youtube.com/watch?v=Kk9y9abQJMQ&feature=related layan nasyid nie shahdu juga, apakah kita seorang anak yang soleh/solehah? renungkan !

panglima_ayam
22-08-2011, 11:20 PM
http://www.youtube.com/watch?v=Kk9y9abQJMQ&feature=related layan nasyid nie shahdu juga, apakah kita seorang anak yang soleh/solehah? renungkan !

sedih giler dgr video ni ,thanks ye

panglima_ayam
22-08-2011, 11:23 PM
boleh meleleh air mata oo kalau mendalami lirik lagu tu hehehe

fxtrader11
22-08-2011, 11:27 PM
sbgai permulaan,klo dpt hayati al-fatihah dh ckup baik

alonso
22-08-2011, 11:28 PM
alangkah indahnya kalo dpt memahami makna terjemahan ayat2 quran tu dengan mendalam.

panglima_ayam
22-08-2011, 11:55 PM
kita belum lagi sampai tahap mcm tu ,alim nya iman mekah

putra
23-08-2011, 01:05 AM
Sy pnah tengok live kat tv Syeikh Sa'ud Ash-Shuraim,imam masjidilharam nangis baca ayat dalam surah ape ntah,tak ingat.beliau punye nangis tu dah rakaat kedua nak baca al-fatihah pun masih tersedu2 tak bleh baca..peh!syahdu je..start dari tu sy pun menghafal sikit dmi sikit ayat2 Al-Quran..Syeikh Abd.Rahman As-sudais pn sy pnah tengok beliau menangis sampai terbrenti lame ayat yg dia baca.

Ni video dia,tapi yg beliau baca Al-Fatihah jela;

http://www.youtube.com/watch?v=J7suusFNifM&feature=related

dayof40
23-08-2011, 01:36 AM
Sy pnah tengok live kat tv Syeikh Sa'ud Ash-Shuraim,imam masjidilharam nangis baca ayat dalam surah ape ntah,tak ingat.beliau punye nangis tu dah rakaat kedua nak baca al-fatihah pun masih tersedu2 tak bleh baca..peh!syahdu je..start dari tu sy pun menghafal sikit dmi sikit ayat2 Al-Quran..Syeikh Abd.Rahman As-sudais pn sy pnah tengok beliau menangis sampai terbrenti lame ayat yg dia baca.

Ni video dia,tapi yg beliau baca Al-Fatihah jela;

http://www.youtube.com/watch?v=J7suusFNifM&feature=related

besar dan mendalam makna dlm Al Quran bagi yang memahami

wanzex
24-08-2011, 12:03 AM
besar dan mendalam makna dlm Al Quran bagi yang memahami

org yg faham lbh beruntung drp kita yg jahil dan buta bahasa al-quran.