PDA

View Full Version : Mencari insuran yg sesuai utk anak


linda the Octoberist
18-08-2011, 12:28 PM
Salam sume. Saya sekarang ni tengah tercari2 apa produk insuran yg sesuai utk anak saye. Ada macam2 produk kt luar sana dan ni buat saya confused ler sesangat. Ada yang kata amik life insurance, ade yg suggest amik yg utk education dia supaya nnt kalau dia ade rezeki masuk U tade ler terpakse berhutang dgn PTPTN nnt. Kalau boleh nak cari insuran yg tidak ler membebankan sangat untuk dibayar nnt. Oh yer, btw anak saya berumur 7 bulan. Hihihihi. Any suggestions?

sconsult
18-08-2011, 12:32 PM
ambil yg basic je....murah!

rumahemas4u
18-08-2011, 12:40 PM
nak amik bajet sebulan berapa RM?, saya cadangkan amik yg ada tambah dengan unit trust sekali atau takaful link, sebab duit bulanan yg kita bayar tiap2 bulan sama cuma unit akan bertambah mengikut harga takaful link yg kita amik, untuk anak2 sesuai plan yg macam ni sebab jangka panjang, lagi bagus ikut bajet puan, takaful ikhlas ada, pru bsn takaful ada, pilih lah syarikat takaful sebab ada pulangan mudharabah terima kasih.
:)cgrock

bintang4
18-08-2011, 12:45 PM
Aku insurankn anak aku dgn Pru Bsn takaful..esok dah habis SPM..
usahkan sambung blaja dia bleh bayar sendiri, bawak myvi gi kolej pun boleh..:))

profsyukri
18-08-2011, 12:50 PM
kalau nak aku tolongkan boleh...
email aku
sszenterprise90@gmail.com

SiRentap
18-08-2011, 12:52 PM
semoga puan jumpa insuran yg sesuai dgn anak puan :D

gombakman
18-08-2011, 12:52 PM
Ambik la PRU BSN takaful. Pakej lengkap medical + education + (PA)accident + investment - semua RM 100 jer sebulan...hehe

PM saya kalu berminat...:D

dudin
18-08-2011, 01:01 PM
Salam sume. Saya sekarang ni tengah tercari2 apa produk insuran yg sesuai utk anak saye. Ada macam2 produk kt luar sana dan ni buat saya confused ler sesangat. Ada yang kata amik life insurance, ade yg suggest amik yg utk education dia supaya nnt kalau dia ade rezeki masuk U tade ler terpakse berhutang dgn PTPTN nnt. Kalau boleh nak cari insuran yg tidak ler membebankan sangat untuk dibayar nnt. Oh yer, btw anak saya berumur 7 bulan. Hihihihi. Any suggestions?

depend pd plan mcm mana yg puan nak...

yg terbaik plan yg komprehensif..

contoh plan prubsn takafulink ada protection + medical + saving (investment)

better amik dari sekarang sbb anak masih kecil...

premium rendah, saving pun akan lebih banyak esok...

ada ramai agen dalam ni...boleh contact agen bdekatan puan..

kalau area jb saya boleh tolong service utk puan..

sarialong
18-08-2011, 01:09 PM
cari yg ada medical kad skali..

sabduke
18-08-2011, 01:27 PM
As salam Linda, first of all tahniah cos x ramai org yg nak adakan insurance utk anak dia...saya faham ramai org (melayu) terkeliru tentang perihal insurance ni. Sebanarnya ianya adalah satu plan masa depan yg penting,ada beberapa pekara yg perlu diambil tahu. untuk anak Linda yg baru berumur 7 bulan tiada masalah pada premium bulanan cos lagi muda pemegang polisi tu lagi murah premiumnya dan lebih tinggi pelaburan dan perlindungannya.Antara Life insurance plan dan education plan kedua-duanya ada pelaburan and of course life plan lebih pada perlindungan biasanya cover max 80 thn berbanding dgn education plan hanya basic perlindungan biasanya cover max 25 thn but pelaburannya lebih le. Apa pun yg penting kemampuan pembayar polisi tu dan yg lebih elok lagi ambillah yg berlandaskan takaful kerana didalamnya ada "Roh Islam". Need more info call saya. SAB- 018-2050808

linda the Octoberist
18-08-2011, 02:53 PM
Aku insurankn anak aku dgn Pru Bsn takaful..esok dah habis SPM..
usahkan sambung blaja dia bleh bayar sendiri, bawak myvi gi kolej pun boleh..:))

wahhh! bape bayar bulan2?

linda the Octoberist
18-08-2011, 02:53 PM
semoga puan jumpa insuran yg sesuai dgn anak puan :D

insyallah :D

linda the Octoberist
18-08-2011, 03:01 PM
Ambik la PRU BSN takaful. Pakej lengkap medical + education + (PA)accident + investment - semua RM 100 jer sebulan...hehe

PM saya kalu berminat...:D

nih mmg affordable. ok, dah PM inchik gombak.

nubiz4all
18-08-2011, 03:13 PM
Salam sume. Saya sekarang ni tengah tercari2 apa produk insuran yg sesuai utk anak saye. Ada macam2 produk kt luar sana dan ni buat saya confused ler sesangat. Ada yang kata amik life insurance, ade yg suggest amik yg utk education dia supaya nnt kalau dia ade rezeki masuk U tade ler terpakse berhutang dgn PTPTN nnt. Kalau boleh nak cari insuran yg tidak ler membebankan sangat untuk dibayar nnt. Oh yer, btw anak saya berumur 7 bulan. Hihihihi. Any suggestions?

Saya kongsi saja ye..:)

Bayar RM100 sebulan utk anak 7 bulan.
1. Manfaat Pampasan Kematian/Hilang Upaya Kekal: RM72,000
2. Medical Card: RM650,000 seumur hidup (100% oleh Allianz, tiada ko-insurans)
3. Elaun Hospital RM50 sehari.
4. Anggaran Simpanan/Cash Value: Umur 18 tahun=RM19,378; Umur 25 tahun=RM34,279

Cash Value boleh dikeluarkan bila2 masa utk kegunaan dgn tinggalkan baki RM1000.

nubiz4all
18-08-2011, 03:18 PM
Saya kongsi lagi ye..:)

Bayar RM100 sebulan + RM50 utk WealthCover
1. Manfaat Pampasan Kematian/Hilang Upaya Kekal: RM72,000
2. Medical Card: RM650,000 seumur hidup (100% oleh Allianz, tiada ko-insurans)
3. Elaun Hospital RM50 sehari.
4. Anggaran Simpanan/Cash Value: Umur 18 tahun=RM37,783; Umur 25 tahun=RM65,317

Cash Value boleh dikeluarkan bila2 masa utk kegunaan dgn tinggalkan baki RM1000.

Plan Allianz Powerlink ni amat flexible mengikut citarasa dan keperluan kita...:)

Hanya sekadar berkongsi maklumat..

sahabat-shirt
18-08-2011, 03:20 PM
Jika area Selangor,KL,cheras,kepong dan sewaktu dengannya dan Ipoh boleh hubungi saya.
Plan akan di designkan berdasarkan keperluan dan budget puan.

Tq
Razmi R
Al-isra associates
019-3557346

nubiz4all
18-08-2011, 03:54 PM
Saya kongsi lagi ye..:)

Bayar RM100 sebulan + RM50 utk WealthCover
1. Manfaat Pampasan Kematian/Hilang Upaya Kekal: RM72,000
2. Medical Card: RM650,000 seumur hidup (100% oleh Allianz, tiada ko-insurans)
3. Elaun Hospital RM50 sehari.
4. Anggaran Simpanan/Cash Value: Umur 18 tahun=RM37,783; Umur 25 tahun=RM65,317

Cash Value boleh dikeluarkan bila2 masa utk kegunaan dgn tinggalkan baki RM1000.


Saya tambah lagi ye perkongsian..:D

Bayar RM120 sebulan + RM50 utk WealthCover
1. Manfaat Pampasan Kematian/Hilang Upaya Kekal: RM69,000
2. Medical Card: RM650,000 seumur hidup (100% oleh Allianz, tiada ko-insurans)
3. Elaun Hospital RM50 sehari.
4. Pampasan 36 penyakit kritikal RM10,000
5. Pampasan Kemalangan Diri RM10,000
6. SecureCover: Kalau disahkan sakit kritikal dapat RM10,000 serta bayaran bulanan waived.
7. Anggaran Simpanan/Cash Value: Umur 18 tahun=RM37,783; Umur 25 tahun=RM65,317

sarialong
18-08-2011, 04:29 PM
Saya kongsi saja ye..:)

Bayar RM100 sebulan utk anak 7 bulan.
1. Manfaat Pampasan Kematian/Hilang Upaya Kekal: RM72,000
2. Medical Card: RM650,000 seumur hidup (100% oleh Allianz, tiada ko-insurans)
3. Elaun Hospital RM50 sehari.
4. Anggaran Simpanan/Cash Value: Umur 18 tahun=RM19,378; Umur 25 tahun=RM34,279

Cash Value boleh dikeluarkan bila2 masa utk kegunaan dgn tinggalkan baki RM1000.

terbaeek nih..:)cgrock:)cgrock

pojikun10
18-08-2011, 10:28 PM
Hebat2 .....advise aku senang jek...dptkan polisi dri ejen yg jujur...xyah bergaduh blkg hari sbb ms mula2 sign-up byk sorok fakta....terpakai utk semua company termasuk aku gak.....

nubiz4all
18-08-2011, 11:55 PM
Betul tu bro..kita kena pilih yg terbaikk..jujur serta ikhlas memberi manfaat yg maksima utk keluarga dan anak2...:D

monst3r
19-08-2011, 01:29 AM
jika pembayar meninggal macam mana?? premium free x??? sampai umur ???

sshahwan
19-08-2011, 02:02 AM
Salam

Yang paling penting mengikut keperluan puan.

Nasihat saya dapatkan Medical Card sebab kos untuk perubatan teramatlah membebankan ketika ini. Saya pasti mungkin puan akan pula terfikir Hospital Kerajaan kan percuma buat apa nak ambil Medical Card. Tue pun jawapan betul juga, tepuk kocek tanya keperluan, kalau rela anak dimasukkan dalam wad kelas 3/2 dalam hospital Kerajaan then tak perlu le nak ambil Medical Card. Bukan semua orang yang gembira bila tgk anak2 masuk wad kelas 3 atau 2. Puan bagaimana pula?

Untuk keperluan pendidikan pula, rasional saya untuk pelan pendidikan, dapatkan polisi yang boleh menawarkan pulangan yang paling maksimum dan guarantee terjamin. Sebaik-baiknya dapatkan polisi berbentuk simpanan bukannya investment link kecuali kalau puan adalah seorang risk taker. Kebanyakkan polisi pendidikan menawarkan manfaat kematian dan lumpuh yang begitu tinggi untuk perlindungan anak-anak. Logiknya keperluan sebenar adalah untuk pendidikan anak masa depan (bukan nak dapat manfaat kematian anak tau), jadi pastikan polisi berkenaan dicantumkan dengan Payor Benefit Rider.... yg paling penting lindungi diri puan sebagai penyumbang.. sebab kalau apa2 berlaku dekat puan (musibah) siapa nak buat sumbangan secara berterusan. Paling bagus lagi lindungi diri puan dulu, then baru sertai pelan pendidikan.

Etiqa Takaful ada menawarkan beberapa polisi yang sesuai mengikut keperluan puan. Hubungi saya, untuk mendapatkan maklumat lanjut, saya sedia membantu puan secara profesional. sshahwan - 012-3914837. Sentiasa menemani anda sehingga berlaku 3 perkara, Meninggal Dunia, Lumpuh dan Kontrak Tamat.

dudin
19-08-2011, 02:07 AM
jika pembayar meninggal macam mana?? premium free x??? sampai umur ???

jika pembayar meninggal premium anak jadi free...

sehingga age 25 atau 80...boleh pilih..

azam575
19-08-2011, 02:21 AM
Dan paling best .. jika anak masuk WAD ...

BAPA AKAN DAPAT RM800 SEHARI .... best kan :D hehehehe

Aku dah signup .. mmg berbaloi pelan yang dioffer ...

Nie ejen yang aku pilih ... walaupon jauh .. tapi aku suka Ejen yang perform .... :D ..

Bila anda nak ada insurance dan saving?? nak tunggu susah?? dont gamble your life,contact 017.495.3709 for consult.
Saya dah Claim over RM32,206.. org lain terkial2 carik duit.. ini duit mai kat kita.. amin..

Best regards,
Syaril ariffin
Wealth planner advisor
Al-isra' MD2
017.495.3709
________________

kokorez
19-08-2011, 02:34 AM
Dan paling best .. jika anak masuk WAD ...

BAPA AKAN DAPAT RM800 SEHARI .... best kan :D hehehehe

Aku dah signup .. mmg berbaloi pelan yang dioffer ...

Nie ejen yang aku pilih ... walaupon jauh .. tapi aku suka Ejen yang perform .... :D ..

berapa sebulan nie bro.. aku pun dok cari2 gak tuk anak aku sorang tu.. huhu

:)cgrock

azam575
19-08-2011, 05:18 AM
berapa sebulan nie bro.. aku pun dok cari2 gak tuk anak aku sorang tu.. huhu

:)cgrock
dah PM nko :D heheehe

Mmg terbaik bro :D .....

mawarduri
19-08-2011, 05:34 AM
semalam saya baru amik insuran untuk anak sy 10 bulan.......amik ikut kemampuan.....rrm50 sebulan...jnji anak ada simpanan dan perlindungan.....yg penting tolak gaji ...senng dah siap tolak2....

comix
19-08-2011, 05:42 AM
waaa... bapak yg bgus ni..

AMICO66
19-08-2011, 05:44 AM
Hebat2 .....advise aku senang jek...dptkan polisi dri ejen yg jujur...xyah bergaduh blkg hari sbb ms mula2 sign-up byk sorok fakta....terpakai utk semua company termasuk aku gak.....

terbaik poji....

setakat ini Prudential BSN Takaful masih no 1:)paid

TurcoJoe
19-08-2011, 05:45 AM
insuran takaful je

rebellion
19-08-2011, 05:47 AM
takaful ikhlas, settle terus pakej lengkap siap dengan rider

brodean
19-08-2011, 05:48 AM
Amik pelan anak Prudential memang berbaloi
Bygkan bila keadaan di hospital, bil di byr, dpt duit elaun yg byk plak tuu
Saving pun makin bertambah
Premium pun murah

Ramai yg dah merasai termasuklah anak2 ejen prudential

Wajib pilih!

Ridzuan_AIA
19-08-2011, 05:58 AM
dengan AIA education plan, walaupun pembayar premium si ayah, tapi kalau berlaku kematian pada ayah atau ibu, premium akan dikecualikan!

1 harga untuk lindungi kedua2 ibubapa... pembelajaran anak lebih terjamin

Hubungi saya untuk maklumat lanjut :)cgrock

Sir745
19-08-2011, 07:27 AM
Sedetik Berfikir
Sejam Bergaya
Jika Sekarang Fakir
Esok Mungkin Kaya

Untuk Menabung Pelbagai Petua
Jgn Sampai Diri Sengsara
Buatlah Simpanan Dihari Tua
Senang Hidup Bila Bersara

Semua nya Menarik
Hubungi / pm Saya
Sape2, area Penang / Kulim

azizriadi
19-08-2011, 07:44 AM
Amik segera, jangan bertangguh2....dapatkan agent yang FULL TIME dan committed....and yang paling penting, agent yang terangkan benda2 yang betul...walau pun pahit...bukan yang best je, yang tak best tak citer...

Tq

amivortex
19-08-2011, 09:03 AM
Dan paling best .. jika anak masuk WAD ...

BAPA AKAN DAPAT RM800 SEHARI .... best kan :D hehehehe

Aku dah signup .. mmg berbaloi pelan yang dioffer ...

Nie ejen yang aku pilih ... walaupon jauh .. tapi aku suka Ejen yang perform .... :D ..

under insuran apa ni bro?

amivortex
19-08-2011, 09:05 AM
Amik pelan anak Prudential memang berbaloi
Bygkan bila keadaan di hospital, bil di byr, dpt duit elaun yg byk plak tuu
Saving pun makin bertambah
Premium pun murah

Ramai yg dah merasai termasuklah anak2 ejen prudential

Wajib pilih!

boleh terangkan lebih lanjut?

azam575
19-08-2011, 10:20 AM
Amik segera, jangan bertangguh2....dapatkan agent yang FULL TIME dan committed....and yang paling penting, agent yang terangkan benda2 yang betul...walau pun pahit...bukan yang best je, yang tak best tak citer...

Tq
kenapa bro ... ada citer yang tak best ke ?

aizat1612
19-08-2011, 10:58 AM
Salam sume. Saya sekarang ni tengah tercari2 apa produk insuran yg sesuai utk anak saye. Ada macam2 produk kt luar sana dan ni buat saya confused ler sesangat. Ada yang kata amik life insurance, ade yg suggest amik yg utk education dia supaya nnt kalau dia ade rezeki masuk U tade ler terpakse berhutang dgn PTPTN nnt. Kalau boleh nak cari insuran yg tidak ler membebankan sangat untuk dibayar nnt. Oh yer, btw anak saya berumur 7 bulan. Hihihihi. Any suggestions?

salam puan linda,

alhamdulillah..puan dah merancang untuk anak2. sy ada cara yang lagi baik selain drp insurans/takaful.. insyaAllah bila umur anak menjangkau 18thn...dia dah ada saving dah..
nak tahu..hubungi sy zack - 0172108389

AMICO66
19-08-2011, 03:48 PM
Amik segera, jangan bertangguh2....dapatkan agent yang FULL TIME dan committed....and yang paling penting, agent yang terangkan benda2 yang betul...walau pun pahit...bukan yang best je, yang tak best tak citer...

Tq

apa masalah part time dengan full time?:-? janji kerja jalan, client di jaga...:)paid

abdhadi1984
19-08-2011, 05:51 PM
Salam sume. Saya sekarang ni tengah tercari2 apa produk insuran yg sesuai utk anak saye. Ada macam2 produk kt luar sana dan ni buat saya confused ler sesangat. Ada yang kata amik life insurance, ade yg suggest amik yg utk education dia supaya nnt kalau dia ade rezeki masuk U tade ler terpakse berhutang dgn PTPTN nnt. Kalau boleh nak cari insuran yg tidak ler membebankan sangat untuk dibayar nnt. Oh yer, btw anak saya berumur 7 bulan. Hihihihi. Any suggestions?

Wa'alaikumsalam Puan Linda,

Boleh PM saya info berikut:

1. Tarikh lahir anak (DD/MM/YYYY)
2. Jantina anak puan (Male/Female)
3. Tarikh lahir puan (DD/MM/YYYY)
4. Nama jawatan puan sekarang - penting untuk tahu kelas pekerjaan
5. Jumlah had tahunan yang diingini untuk kos rawatan perubatan anak
6. Jumlah simpanan anak yang dihajati menjelang usia kemasukan anak ke IPT
7. Tempoh polisi yang dikehendaki


p/s: untuk kad perubatan, prioriti perlu diletakkan pada had tahunan berbanding had seumur hidup. Ini kerana LEBIH RAMAI peserta yang akhirnya perlu membayar sendiri lebihan kos rawatan pada tahun berlakunya major treatment kerana had tahunan kad perubatan mereka tidak mencukupi (kedua2 had tahunan & had seumur hidup itu penting tetapi kita perlu tahu prioriti iaitu yang mana lebih kerap berlaku dalam realiti kehidupan manusia samada sebenarnya banyak berlaku tidak cukup coverage tahunan ataupun coverage seumur hidup).

Pernah berlaku kemalangan yang melibatkan 4 orang yang mana salah seorangnya client saya. Kos rawatan client saya berjumlah RM60k++ manakala kos rawatan seorang mangsa lagi RM80k++ (band umur mereka sama, lelaki, client saya kerja pemasaran, sahabat dia peniaga kecil-kecilan). Kebetulan kedua-duanya mempunyai kad perubatan dengan premium bulanan RM130 tetapi berbeza syarikat takaful. Client saya mendapat had tahunan RM100k tetapi seorang mangsa lain dengan kad perubatan syarikat A hanya RM62.5k.

Memandangkan client saya ditempatkan di wad RM200++, maka beliau tidak perlu membayar apa2 termasuklah ko-takaful (kecuali beberapa puluh ringgit untuk dokumentasi, penggunaan telefon hospital) kerana wad RM350 yang beliau layak tidak ada, jadi ko-takaful dikecualikan & kos rawatan pula berada dalam had tahunan RM100k. Manakala sahabat beliau terpaksa bayar sendiri hampir RM20k & ko-takaful RM1k kerana kad perubatan sahabat beliau hanya tampung RM62,500. Sahabat kepada client saya ini beritahu kerana terlalu tertarik dengan had seumur hidup RM625,000 menyebabkan beliau terlepas pandang had tahunan adalah lebih utama sebab lebih kerap berlaku keadaan yang memerlukan had tahunan yang tinggi berbanding had seumur hidup. Dan beliau ditempatkan di wad yang less privacy berbanding client saya.

Semoga pengalaman ini membantu dalam membuat keputusan. Gabungan had TAHUNAN dua kad perubatan saya sendiri berjumlah RM200k dengan sumbangan bulanan RM125 shj setiap satu beserta simpanan yang besar pada tarikh matang. Coverage sehingga umur 75 tahun dengan wad yang layak RM350/night. Ramai peserta Etiqa Takaful yang mengambil pelan ini dikecualikan daripada ko-takaful atau peserta hanya bayar sedikit sahaja daripada yang sepatutnya kerana wad pada harga tersebut terhad bilangannya.. :)

damreza
19-08-2011, 06:10 PM
cite di atas neh hal PruBSN takaful kan..limit tahunan 62,500 keseluruhan 625,000 kan :-?

abdhadi1984
19-08-2011, 06:20 PM
cite di atas neh hal PruBSN takaful kan..limit tahunan 62,500 keseluruhan 625,000 kan :-?

Pesakit enggan beritahu syarikat mana tapi dengan jumlah ko-takaful RM1k, had kad perubatan & kelayakan wadnya, boleh jadi ada benarnya telahan Tuan itu tapi kita boleh agak2 sahaja sebab pesakit enggan beritahu syarikat apa.. Mungkin malu sebab beliau reject proposal saya dulu dengan alasan tak cukup duit & akan call saya bila dah cukup duit, tup2 rupa-rupanya beliau amik dengan syarikat lain without come back to me untuk tanya perbezaan dengan lebih detail lagi.. Biar apapun nama syarikat takaful itu, point yang saya nak ketengahkan adalah had tahunan merupakan prioriti.. Perkara dah berlaku, ada hikmahnya juga & bukan rezeki saya dengan beliau.. Client saya dah mula bekerja manakala beliau masih lagi berkerusi roda, sama2 doakan semoga beliau segera sembuh.. Amin~

azam575
19-08-2011, 10:55 PM
cite di atas neh hal PruBSN takaful kan..limit tahunan 62,500 keseluruhan 625,000 kan :-?
tunggu otai jawabkan hehehe :D ....

pojikun10
19-08-2011, 11:32 PM
Toksah dok compare la company dgn company dgn company weii..apa yg dh jdi tuh iktibar, sapa yg ada jadi saksi ms client tu sign-up polisi? Sapa tau kalau ejen tersebut awal2 dh terangkan pd mangsa kenapa perlu amik medikal kad yg tinggi had tahunan? Tinggi had sepanjang hayat? Hg ada ka? Hgpa dok compare pasai apa? Setiap company takaful sama2 ad re-takaful maaa??? Apa natang tu?p balik study la...rimas aku org suka compare2....kena sama beringat keja ejen sebarkan, bukan hina keji kutuk comp lain, produk org len.....hahaha.. Even mmber baik aku jadi ejen takaful lain nk peleceh prubsn wooo...aku ckp senang ja, kalau hg terer sgt mai la jadi ejen prubsn bro...dok lorat company org buat apa...suma under BNM maaa... X abis2 isu ko-takaful ja hgpa jaja....hehehe.. Client aku rileks ja aku story sumer do and dont psl prubsn.... Hgpa plak lebih2......lawak2...

Sama mcm politik Malaysia nih... Najib buleh sembang dgn kit siang kt lobi parlimen...kena durian sma2.... Rakyat kt bwh dok melalak itu ini kt kedai kopi..wakaka....Ceo company taakful boley p meeting sama2, men golf.....tapi ejen yg x pro buat apa? Dok cakaq sama2..... Hahaha..lawak aihhh....

monst3r
19-08-2011, 11:35 PM
dah PM nko :D heheehe

Mmg terbaik bro :D .....

PM kawe jugok der..:o

DanielAriffin
19-08-2011, 11:50 PM
Wa'alaikumsalam Puan Linda,

Boleh PM saya info berikut:

1. Tarikh lahir anak (DD/MM/YYYY)
2. Jantina anak puan (Male/Female)
3. Tarikh lahir puan (DD/MM/YYYY)
4. Nama jawatan puan sekarang - penting untuk tahu kelas pekerjaan
5. Jumlah had tahunan yang diingini untuk kos rawatan perubatan anak
6. Jumlah simpanan anak yang dihajati menjelang usia kemasukan anak ke IPT
7. Tempoh polisi yang dikehendaki


p/s: untuk kad perubatan, prioriti perlu diletakkan pada had tahunan berbanding had seumur hidup. Ini kerana LEBIH RAMAI peserta yang akhirnya perlu membayar sendiri lebihan kos rawatan pada tahun berlakunya major treatment kerana had tahunan kad perubatan mereka tidak mencukupi (kedua2 had tahunan & had seumur hidup itu penting tetapi kita perlu tahu prioriti iaitu yang mana lebih kerap berlaku dalam realiti kehidupan manusia samada sebenarnya banyak berlaku tidak cukup coverage tahunan ataupun coverage seumur hidup).

Pernah berlaku kemalangan yang melibatkan 4 orang yang mana salah seorangnya client saya. Kos rawatan client saya berjumlah RM60k++ manakala kos rawatan seorang mangsa lagi RM80k++ (band umur mereka sama, lelaki, client saya kerja pemasaran, sahabat dia peniaga kecil-kecilan). Kebetulan kedua-duanya mempunyai kad perubatan dengan premium bulanan RM130 tetapi berbeza syarikat takaful. Client saya mendapat had tahunan RM100k tetapi seorang mangsa lain dengan kad perubatan syarikat A hanya RM62.5k.

Memandangkan client saya ditempatkan di wad RM200++, maka beliau tidak perlu membayar apa2 termasuklah ko-takaful (kecuali beberapa puluh ringgit untuk dokumentasi, penggunaan telefon hospital) kerana wad RM350 yang beliau layak tidak ada, jadi ko-takaful dikecualikan & kos rawatan pula berada dalam had tahunan RM100k. Manakala sahabat beliau terpaksa bayar sendiri hampir RM20k & ko-takaful RM1k kerana kad perubatan sahabat beliau hanya tampung RM62,500. Sahabat kepada client saya ini beritahu kerana terlalu tertarik dengan had seumur hidup RM625,000 menyebabkan beliau terlepas pandang had tahunan adalah lebih utama sebab lebih kerap berlaku keadaan yang memerlukan had tahunan yang tinggi berbanding had seumur hidup. Dan beliau ditempatkan di wad yang less privacy berbanding client saya.

Semoga pengalaman ini membantu dalam membuat keputusan. Gabungan had TAHUNAN dua kad perubatan saya sendiri berjumlah RM200k dengan sumbangan bulanan RM125 shj setiap satu beserta simpanan yang besar pada tarikh matang. Coverage sehingga umur 75 tahun dengan wad yang layak RM350/night. Ramai peserta Etiqa Takaful yang mengambil pelan ini dikecualikan daripada ko-takaful atau peserta hanya bayar sedikit sahaja daripada yang sepatutnya kerana wad pada harga tersebut terhad bilangannya.. :)

Salam...
wahhhhh tahniah aku ucapkan atas pemikiran busuk macam yahudi ada pada sifat seorang melayu... tak sangka insurance nama etiqa dan mempunyai agent tak beretika... jgn lah kita pemikiran kolot.. dan hanya kita pandai membuat ulasan.. ternyata client juga pandai menilai...

Setiap agent mesti atau pernah menimba pengalama bertemu dgn client.. dan setiap agent paham.. segala tindak tanduk dan keputusan adalah ditangan client... plan di sediakan oleh agent dan keputusan ditangan client...

Kalau nak mengata dan compare pon.. biar la apple dgn apple.. benefit dgn benefit.. if kalau nak compare jugak.. ambik medical card saya dan anggap saya berada dalam kereta tersebut... TH400 bilik harga semalam RM400.. limit tahunan tiada... lawatan doctor 10 kali sehari pon tak pa.. limit seumur hidup RM 1,500,000 jika kena bil RM 800,000 setahun pon covered... siap elaun RM800 sehari...tak perlu dok GH hospital baru nak dapat elaun.. ambik 2 tahun.. Modal dah bayar ke insurance??? free... :)cgrock

P/s: sorry saya banyak kerja nak kena buat... saya lebih kan perhatian kepada cleint saya yg tengah ward.. dan memastikan pampasan claim cleint saya sampai dgn selamat... saya bukan agent despert cleint.. saya nak cleint saya memilih saya sebagai wealth advisor mereka sama2 senang sama2 kaya... bukan semata2 saya memilih mereka... terima kasih...

P/s: sorry tulisan saya tak perlu bunga2 dan cantik... tapi saya make sure policy anda RELEVEN...

pojikun10
19-08-2011, 11:58 PM
Kan dh kene dah..muahaha...lorat sgt dia psls claim..p jadik underwriter la bang...toksah jd ejen...ehehehe

DanielAriffin
20-08-2011, 12:04 AM
Pernah berlaku kemalangan yang melibatkan 4 orang yang mana salah seorangnya client saya. Kos rawatan client saya berjumlah RM60k++ manakala kos rawatan seorang mangsa lagi RM80k++ (band umur mereka sama, lelaki, client saya kerja pemasaran, sahabat dia peniaga kecil-kecilan)

Salam...
kat sini pon ko sama kan yerk.. kan diorang tu risiko kerja berbeza... iskkk masak2.. class kerja kan tak sama tu..

brodean
20-08-2011, 12:05 AM
Toksah dok compare la company dgn company dgn company weii..apa yg dh jdi tuh iktibar, sapa yg ada jadi saksi ms client tu sign-up polisi? Sapa tau kalau ejen tersebut awal2 dh terangkan pd mangsa kenapa perlu amik medikal kad yg tinggi had tahunan? Tinggi had sepanjang hayat? Hg ada ka? Hgpa dok compare pasai apa? Setiap company takaful sama2 ad re-takaful maaa??? Apa natang tu?p balik study la...rimas aku org suka compare2....kena sama beringat keja ejen sebarkan, bukan hina keji kutuk comp lain, produk org len.....hahaha.. Even mmber baik aku jadi ejen takaful lain nk peleceh prubsn wooo...aku ckp senang ja, kalau hg terer sgt mai la jadi ejen prubsn bro...dok lorat company org buat apa...suma under BNM maaa... X abis2 isu ko-takaful ja hgpa jaja....hehehe.. Client aku rileks ja aku story sumer do and dont psl prubsn.... Hgpa plak lebih2......lawak2...

Sama mcm politik Malaysia nih... Najib buleh sembang dgn kit siang kt lobi parlimen...kena durian sma2.... Rakyat kt bwh dok melalak itu ini kt kedai kopi..wakaka....Ceo company taakful boley p meeting sama2, men golf.....tapi ejen yg x pro buat apa? Dok cakaq sama2..... Hahaha..lawak aihhh....


Terbaik bro...

Baru2 ni satu bapa ni dia pi amik satu policy ni
Konon2 special katanye khas utk nak buat saving katanye, byr premium utk anak rm91.38 blnan

Sekali tgk, coverage seciput daaaa..
http://i.imgur.com/aKm4o.jpg


Ari tu anak dia masuk Prince Court sbb demam, bil rm5,000 pun tak dpt claim
Angin satu badan dia kata ejen tu tak ber-etiqa

Last2 sain dgn Prudential jugak..

Baru2 ni anak dia demam campak, masuk Tawakkal spital, bil rm8,000 cover trus..tgh
tunggu elaun wad plakkk...hehhehe


Kesian broo

azam575
20-08-2011, 12:12 AM
Salam...
wahhhhh tahniah aku ucapkan atas pemikiran busuk macam yahudi ada pada sifat seorang melayu... tak sangka insurance nama etiqa dan mempunyai agent tak beretika... jgn lah kita pemikiran kolot.. dan hanya kita pandai membuat ulasan.. ternyata client juga pandai menilai...

Setiap agent mesti atau pernah menimba pengalama bertemu dgn client.. dan setiap agent paham.. segala tindak tanduk dan keputusan adalah ditangan client... plan di sediakan oleh agent dan keputusan ditangan client...

Kalau nak mengata dan compare pon.. biar la apple dgn apple.. benefit dgn benefit.. if kalau nak compare jugak.. ambik medical card saya dan anggap saya berada dalam kereta tersebut... TH400 bilik harga semalam RM400.. limit tahunan tiada... lawatan doctor 10 kali sehari pon tak pa.. limit seumur hidup RM 1,500,000 jika kena bil RM 800,000 setahun pon covered... siap elaun RM800 sehari...tak perlu dok GH hospital baru nak dapat elaun.. ambik 2 tahun.. Modal dah bayar ke insurance??? free... :)cgrock

P/s: sorry saya banyak kerja nak kena buat... saya lebih kan perhatian kepada cleint saya yg tengah ward.. dan memastikan pampasan claim cleint saya sampai dgn selamat... saya bukan agent despert cleint.. saya nak cleint saya memilih saya sebagai wealth advisor mereka sama2 senang sama2 kaya... bukan semata2 saya memilih mereka... terima kasih...

P/s: sorry tulisan saya tak perlu bunga2 dan cantik... tapi saya make sure policy anda RELEVEN...
Penerangan simple dan mantap :D ....

Must compare apple to apple :D .... betul tuh :D ....

azam575
20-08-2011, 12:14 AM
PM kawe jugok der..:o
dah PM bro :D ..

Plan terbaik dari pruBsn :D

Ada prob .. terus kontek no ejen yang aku PM ko ...

Dia tidoq lewat .. kontek pukul 3 pagi pon no prob :D

azam575
20-08-2011, 12:14 AM
Terbaik bro...

Baru2 ni satu bapa ni dia pi amik satu policy ni
Konon2 special katanye khas utk nak buat saving katanye, byr premium utk anak rm91.38 blnan

Sekali tgk, coverage seciput daaaa..
http://i.imgur.com/aKm4o.jpg


Ari tu anak dia masuk Prince Court sbb demam, bil rm5,000 pun tak dpt claim
Angin satu badan dia kata ejen tu tak ber-etiqa

Last2 sain dgn Prudential jugak..

Baru2 ni anak dia demam campak, masuk Tawakkal spital, bil rm8,000 cover trus..tgh
tunggu elaun wad plakkk...hehhehe


Kesian broo
Alhamdulillah bro ...

Akhirnya Klien tu sedar keistimewaan PruBSN takaful :D

azam575
20-08-2011, 12:17 AM
Toksah dok compare la company dgn company dgn company weii..apa yg dh jdi tuh iktibar, sapa yg ada jadi saksi ms client tu sign-up polisi? Sapa tau kalau ejen tersebut awal2 dh terangkan pd mangsa kenapa perlu amik medikal kad yg tinggi had tahunan? Tinggi had sepanjang hayat? Hg ada ka? Hgpa dok compare pasai apa? Setiap company takaful sama2 ad re-takaful maaa??? Apa natang tu?p balik study la...rimas aku org suka compare2....kena sama beringat keja ejen sebarkan, bukan hina keji kutuk comp lain, produk org len.....hahaha.. Even mmber baik aku jadi ejen takaful lain nk peleceh prubsn wooo...aku ckp senang ja, kalau hg terer sgt mai la jadi ejen prubsn bro...dok lorat company org buat apa...suma under BNM maaa... X abis2 isu ko-takaful ja hgpa jaja....hehehe.. Client aku rileks ja aku story sumer do and dont psl prubsn.... Hgpa plak lebih2......lawak2...

Sama mcm politik Malaysia nih... Najib buleh sembang dgn kit siang kt lobi parlimen...kena durian sma2.... Rakyat kt bwh dok melalak itu ini kt kedai kopi..wakaka....Ceo company taakful boley p meeting sama2, men golf.....tapi ejen yg x pro buat apa? Dok cakaq sama2..... Hahaha..lawak aihhh....
Kalau pada aku plak bro .....

Kenapa PruBSN ada Ko-Takaful .... sbb Klien yang ada Medical Card PruBSN mmg disukai Hospital kekekeke .... tunjuk jer .. kompom masuk WAD .... diberi keutamaan gitu ... kan kan kan :D .....

kalau yang takder ko takaful... kompom banyak songeh nak Warding .. huhuhuhuhu .. agak jer lah ....

pojikun10
20-08-2011, 12:17 AM
Alaaa brodean..depa ni palat ja lebey..kalau depa ikhlas, ad etika, jujur sokmo kenapa depa nak nafikan kebaikan produk company len? Kenapa nk carik slh org? Sampai logo prudential pon depa nk komplen....hehehee.... Lu langsi lu mau jadik ejen prudential la tuh...hehehe

DanielAriffin
20-08-2011, 12:25 AM
Salam...
abdhadi1984... sudah tu sudah la.. perangai tu mau ubah.. dari awal lagi aku view benda ni.. berlalut bertahun2 kat cg.. tak ada kesudahannya.. sale target dapat ke?? MRDT dah ke?? kalau sale mantap.. claim bersepai tak pa la... client baru aku pon dah banyak baca term2 compony.. diaorang berhak tahu apa yg terkandung... aku mintak maaf kalau kasaq bahasa.. benda ni aku nak ubah supaya tak ada org yg silap paham dari aspek lain...

abdhadi1984
20-08-2011, 12:52 AM
Salam...
wahhhhh tahniah aku ucapkan atas pemikiran busuk macam yahudi ada pada sifat seorang melayu... tak sangka insurance nama etiqa dan mempunyai agent tak beretika... jgn lah kita pemikiran kolot.. dan hanya kita pandai membuat ulasan.. ternyata client juga pandai menilai...

Setiap agent mesti atau pernah menimba pengalama bertemu dgn client.. dan setiap agent paham.. segala tindak tanduk dan keputusan adalah ditangan client... plan di sediakan oleh agent dan keputusan ditangan client...

Kalau nak mengata dan compare pon.. biar la apple dgn apple.. benefit dgn benefit.. if kalau nak compare jugak.. ambik medical card saya dan anggap saya berada dalam kereta tersebut... TH400 bilik harga semalam RM400.. limit tahunan tiada... lawatan doctor 10 kali sehari pon tak pa.. limit seumur hidup RM 1,500,000 jika kena bil RM 800,000 setahun pon covered... siap elaun RM800 sehari...tak perlu dok GH hospital baru nak dapat elaun.. ambik 2 tahun.. Modal dah bayar ke insurance??? free... :)cgrock

P/s: sorry saya banyak kerja nak kena buat... saya lebih kan perhatian kepada cleint saya yg tengah ward.. dan memastikan pampasan claim cleint saya sampai dgn selamat... saya bukan agent despert cleint.. saya nak cleint saya memilih saya sebagai wealth advisor mereka sama2 senang sama2 kaya... bukan semata2 saya memilih mereka... terima kasih...

P/s: sorry tulisan saya tak perlu bunga2 dan cantik... tapi saya make sure policy anda RELEVEN...

Ish,ish,ish.. Nak meyahudikan orang lain pula (rasanya Yahudi yang suka tentukan apa yang orang lain boleh cakap)..:-? Takkan la pandangan sisi & pengalaman2 Tuan sahaja yang client layak tahu.. Saya hanya berkongsi menceritakan pengalaman & menerangkan prioriti yang perlu difikirkan bersama.. Tiada paksaan untuk terima ataupun sebaliknya.. Jika fakta salah, betulkan mana fakta yang salah.. Tak perlu nak melenting sebenarnya, saya pun terangkan elok2 dan seadanya sahaja.. Client juga berhak tahu perkara ni termasuklah situasi yang banyak berlaku kalau ambil limit tahunan yang kecil tetapi lifetime limit yang sangat besar.. Apa yang dikejar (prioriti paling perlu) tak dapat, yang dikendong berciciran..:(

Btw, untuk pakej yang pesakit itu ambil, kalau betul beliau ambil dengan syarikat Tuan, bukankah pelan TH150 tu tiada kemudahan ALW..?? Beliau tidak berkemampuan nak ambil yang TH300 (annual limit 100k) dengan syarikat Tuan, apatah lagi TH400, begitu juga kalau nak tambah rider untuk dapatkan ALW..:-? Ingat, saya tak mention pun syarikat mana & pesakit tidak memberitahu.. Kebetulan seakan-akan, takkan nak sembunyi2 pula, itupun dah berlapik (dinasihatkan baca semula posting saya yang mula2 itu)..

Kindly take note, saya menceritakan ini sebagai panduan bagi prospek2 yang ada kekangan kewangan untuk memberi sumbangan yang besar dalam kad medik & saya hanya menceritakan 'prioriti-prioriti' untuk mereka, yang mana lebih penting di kalangan yang penting2.. Beliau juga perlu mengambil medical card untuk isteri & dua orang anaknya lagi.. Hari tu saya tak pancing supaya tukar pada Etiqa kerana saya yakin pengalaman boleh mengajarnya sendiri & beliau sendiri yang mula2 cerita pada saya.. Masa saya approach dia dulu, saya tidak diberitahu ada ejen syarikat lain yang menawarkan lifetime limit lebih tinggi tetapi annual limit lebih rendah pada harga yang sama, otherwise saya dah terangkan pada beliau 'prioriti' yang perlu diambil kira..:)

Hanya berkongsi maklumat & saya melihat ini penting bagi segmen2 masyarakat yang tertentu.. Tiada paksaan ya..:)

p/s: Apple dengan apple lah tu.. RM130 sebulan di Etiqa & RM130 sebulan di syarikat tersebut.. Masyarakat perlukan penyelesaian bil yang lebih tinggi, ini prioriti yang pertama, ikut prioriti.. Saya juga seperti Tuan, hanya memberikan penjelasan & perbandingan dengan benar, keputusan terletak di tangan mereka.. Lagipun Tuan thread ni sedang survey & nak buat perbezaan.. Harap open-minded & tidak cepat melatah..

azam575
20-08-2011, 01:02 AM
Plan etiqa yang nie ka :-

http://3.bp.blogspot.com/-70RtYwcOAzA/Tj7DAuD4PII/AAAAAAAAAJU/G_1tTV6zLMM/s728/PRIMA.JPG

abdhadi1984
20-08-2011, 01:13 AM
Salam...
abdhadi1984... sudah tu sudah la.. perangai tu mau ubah.. dari awal lagi aku view benda ni.. berlalut bertahun2 kat cg.. tak ada kesudahannya.. sale target dapat ke?? MRDT dah ke?? kalau sale mantap.. claim bersepai tak pa la... client baru aku pon dah banyak baca term2 compony.. diaorang berhak tahu apa yg terkandung... aku mintak maaf kalau kasaq bahasa.. benda ni aku nak ubah supaya tak ada org yg silap paham dari aspek lain...

Ini pertama kali saya berkongsi mengenai situasi 'lifetime limit yang tinggi tetapi annual limit yang rendah' ini.. Kenapa cuba buat serangan peribadi (untuk menutup mulut orang lain agar tidak berkongsi sesuatu yang anda tidak suka orang lain mengetahuinya) sedangkan anda tidak tahu servis saya pada client macam mana.. Jika fakta tidak betul, betulkan & buktikan bukannya menceceh kosong begitu untuk alih perhatian..:)

Beri maklumbalas dengan semangat Ramadhan & prihatin pada prioriti sebenar yang peserta perlukan mengikut kekangan kewangan mereka.. Ingat, Tuan thread ni nak survey banyak aspek bukannya aspek ikut selera anda.. Semoga menjadi iktibar.. :)

azam575
20-08-2011, 01:22 AM
Aku nak try compare 2 kompeni takaful terglamer di Malaysia nie :D

Harap kita bleh bg pendapat PRO`s dan CON`s ....

NIe dari Etiqa :-

http://2.bp.blogspot.com/_CrKn9j4FWEo/TQj5yQwKY_I/AAAAAAAAABw/fzWvvCCVlYc/s1600/kad_perubatan.png

KENAPA HARUS MEMILIH TAKAFUL ETIQA MEDICAL CARD?

1. Hanya dengan menggunakan Kad Perubatan (Medical Card) untuk kemasukan ke panel hospital

2. Ciri-ciri unik Takaful Medic-Save Rider

a) Pemeriksaan Pakar (In-Hospital Specialist Visit)
b) Kebaikan Penjagaan untuk Kanak Kanak (Guardian Benefit for Insured Child)
c) Pendapat Kedua tentang Pembedahan (Second Surgical Opinion)
d) Rawatan Kecemasan Pergigian disebabkan Kemalangan (Emergency Accidental Dental Treatment)
e) Rawatan Kecemasan disebabkan Penyakit (Emergency Sickness Treatment)
f) Rawatan Fisioterapi Pesakit Luar Outpatient Physiotherapy Treatment (follow-up where there is a physiotherapist besides another during hospitalization

3. Jaminan memperbaharui sehingga ke umur 75 tahun selagi dalam lingkungan had seumur hidup

4. Memiliki ciri-ciri Perkongsian Keuntungan daripada Konsep Perniagaan Takaful

5. Perlindungan meliputi pra kemasukan dan selepas keluar hospital

6. Pelan Perubatan yang mematuhi undang undang Syariah

7. Kemudahan untuk kemasukan panel hospital
8. Mempunyai pilihan untuk ke panel hospital dan jenis bilik

9. Bayaran hanya sebahagian kecil daripada perbelanjaan keseluruhan

10. Perlindungan meliputi pra kemasukan dan selepas keluar hospital

11. Pelan Perubatan yang mematuhi undang undang Syariah


PERATURAN

Takaful Medic-Save Rider boleh di gandingkan dengan Polisi Takaful Keluarga yang baru seperti:


i. Etiqa Mesra
ii. Etiqa Prima
ii. Etiqa Warisan
iii. Etiqa Ehsan
Tempoh menunggu untuk kemasukan ke hospital adalah selama 30 hari dari tarikh kuat kuasa sijil melainkan disebabkan oleh kemalangan

Penyakit-penyakit Khusus yang dinyatakan bermaksud penyakit-penyakit dan komplikasi-komplikasi berikut, berlaku dalam masa 120 hari kepada Peserta:

a) Hypertension, diabetes mellitus dan Penyakit Kardiovaskular
b) Semua tumor, kanser, cyst, nodules, polyps, stones of the urinary system dan sistem billiary
c) Semua penyakit berkaitan telinga, hidung (termasuk sinus) dan tekak
d) Hernias, hemorrhoids, fistulae, hydrocele, varicocele
e) Penyakit Endometriosis termasuk sistem peranakan
f) Penyakit Vertebro-spinal (termasuk disc) dan sakit lutut


Sumbangan dari Takaful Medic-Save Rider mestilah kurang atau minimum 50% dari jumlah keseluruhan Sumbangan

Kelayakan Penyertaan (pada tarikh lahir akan datang)
Minima : 30 hari
Maksima : 59 tahun
Umur Maksima Dilindungi : 75 years old

Cara Pembayaran
Semua pembayaran mestilah sama dengan Sijil Asas

Contoh: Jika Sijil Asas adalah secara bulanan, maka sama juga dengan Rider.
Tempoh perlindungan mestilah sama dengan Sijil Asas atau minima 5 tahun dari tarikh mula, dan maksima 75 tahun, yang mana terdahulu.

PEMBATALAN
Rider ini akan terbatal secara automatik sekiranya:
a) Sumbangan tidak dijelaskan
b) Polisi paid-up, matang, luput, tidak dibayar atau dibatalkan
c) Peserta meninggal atau hilang upaya kekal
d) Permohonan bertulis daripada peserta untuk membatalkan rider
e) Jika tuntutan melebihi had seumur hidup
f) Penyakit Vertebro-spinal (termasuk disc) dan sakit lutut

azam575
20-08-2011, 01:24 AM
Nie plak dari PruBSN Takaful :-

http://yus4prubsntakaful.files.wordpress.com/2010/08/takaful20health20bro.png

TAKAFUL HEATLH CARD adalah satu manfaat tambahan dalam polisi Takafulink khas untuk perlindungan bil perubatan. Menawarkan perlindungan bermula dari nilai RM500,000 hingga RM1.5 Juta, sehingga berumur 70 Tahun. Ia juga menawarkan pilihan tiada had tahunan untuk penggunaan nilai kad.

Antara kelebihan TAKAFUL HEALTH CARD adalah seperti berikut :

Had tahunan dan had keseluruhan sehingga 70 tahun yang tinggi
Kebebasan memilih hospital dan doktor untuk merawat anda
Perlindungan 24 jam diseluruh dunia (SOS International)
Perkhidmatan bayaran secara online di lebih 50 buah hospital panel seluruh Malaysia. Anda tidak perlu membayar bil rawatan terlebih dahulu. Sebaliknya kos rawatan akan dibayar terus ke hospital melalui kemudahan perkhidmatan Hospital Alliance Services (HAS).
Rawatan sebelum masuk hospital dan selepas keluar hospital
Penjagaan jururawat di rumah
Pembedahan balik hari (Day Surgery)
Rawatan kecemasan pesakit luar untuk kecederaan akibat kemalangan
Rawatan Dialisis buah pinggang
Rawatan Kanser
Jaminan pembaharuan sehingga umur 70 tahun
Jaminan tiada pembatalan portfolio (Non-Cancellable)
Dan banyak lagi……

Manfaat TAKAFUL HEALTH CARD ini tertakluk kepada syarat dan terma ko-takaful iaitu :

1- Ko-Takaful sebanyak 10% (minimum RM 300 dan maksimum RM 1,000) untuk Manfaat Hospital dan Pembedahan (In Hospitalisation & Surgical), KECUALI untuk Manfaat Bilik dan Penginapan Hospital Harian tiada ko-takaful di kenakan. Maknanya, PruBSN akan membayar 100% kos bilik mengikut pelan yang diambil.
Ringkasan ko-takaful untuk in-hospitalisation

(300 <= ko-takaful :10% <=1000)

Contoh 1 :
Jumlah Bil RM 2,000 : 10% Ko-Takaful = RM 200. Oleh kerana minimum Ko-Takaful RM 300, klien perlu bayar RM 300 kepada hospital, manakala PruBSN bayar selebihnya iaitu RM 1,700

Contoh 2 :
Jumlah Bil RM 20,000 : 10% ko-Takaful = RM2,000. Klien hanya perlu membayar RM1,000 disebabkan had maksimum adalah RM1,000. PruBSN akan membayar baki bil iaitu RM 19,000.

Oleh sebab itu, anda dinasihatkan untuk mengambil pelan yang komprehensif iaitu dengan memasukkan Manfaat Elaun Hospital (Hospital Benefit) dan Manfaat Elaun ICU & Bedah (Medical Cover). Manfaat ini akan membantu anda untuk menampung kos ko-takaful di atas.

2- Bagi Manfaat Rawatan Pesakit Luar. Klien hanya perlu bayar 10% daripada bil yang dikenakan sahaja. Tidak tertakluk kepada had minimum dan had maksimum. Bagi manfaat ini, klien perlu membuat pembayaran terlebih dahulu dan claim ke PruBSN. Pastikan anda memperolehi RESIT ASAL semasa anda membuat pembayaran. Ini kerana, tanpa resit asal, claim tidak akan diluluskan.

3- Apakah Pengecualiannya?

Pengecualian yang biasa ialah:

Kecederaan diri yang disengajakan.
Peperangan, penglibatan secara langsung dalam rusuhan, mogok atau kekacauan awam.
Kehamilan, melahirkan anak, keguguran atau pengguguran janin.
Rawatan pergigian melainkan diperlukan kerana kecederaan akibat kemalangan atau penyakit yang melibatkan pembedahan oral.
Sebarang pembedahan elektif, pembedahan kosmetik atau plastik (melainkan diperlukan kerana kecederaan akibat kemalangan atau penyakit).
Kemasukan ke hospital yang tujuan utamanya ialah untuk penyiasatan, diagnosis, pemeriksaan Xray, pemeriksaan fi zikal am atau pemeriksaan kesihatan rutin; rawatan khusus untuk mengurangkan atau menambahkan berat badan; pemulihan, penjagaan atau rehat pulih.
AIDS, kewujudan sebarang jangkitan HIV atau penyakit yang disebarkan melalui hubungan seks.
Perkhidmatan yang tidak berkaitan dengan perubatan.
Penyakit otak, penyakit jiwa, penyalahgunaan/ketagihan arak atau bahan.
Ketidaksuburan, pencegahan hamil, pemandulan, kecacatan kelahiran, kecacatan kongenital, berkhatan.
Sukan professional, sebarang jenis perlumbaan, selam skuba, aktiviti sukan udara dan sebarang aktiviti atau sukan berbahaya lain.
Sebarang pelanggaran atau percubaan untuk melanggar undang-undang atau menentang daripada ditahan.
Penyakit-penyakit tertentu berikut bagi 120 hari pertama perlindungan. Sila rujuk senarai penyakit spesifik seperti di bawah.

Perlindungan bermula serta merta selepas polisi lulus (approved) bagi kemasukkan ke hospital akibat kemalangan. Tetapi perlindungan bagi sebab-sebab lain hanya bermula 30 hari selepas polisi lulus.

Perlindungan bagi penyakit-penyakit tertentu (Specified Illness) akan bermula 120 hari selepas polisi lulus. Senarai penyakit tertentu adalah seperti berikut :

Batu karang di dalam sistem kencing atau hempedu
Hipertensi atau Penyakit Kardiovaskular (kecuali serangan jantung)
Diabetes Mellitus
Semua jenis ketumbuhan, cyst, polips atau kanser (barah)
Pembedahan sinus, septum hidung atau tonsil
Hernia, buasir atau fistula
Endometriosis atau difungsi pendarahan uterin

Syarikat tidak akan membayar mana-mana manfaat yang berpunca daripada keadaan sediawujud (pre-existing condition) sama ada secara langsung atau tidak langsung sekiranya perkara tersebut tidak didedahkan semasa membuat permohonan takaful.
Jika anda menerima rawatan di luar negara, manfaat yang dibayar adalah berdasarkan kos rawatan yang berpatutan dengan caj yang dikenakan oleh hospital di Malaysia. Tiada manfaat akan dibayar jika anda bermastautin di luar negara melebihi 90 hari bagi setiap perlajanan.

DanielAriffin
20-08-2011, 01:27 AM
Ini pertama kali saya berkongsi mengenai situasi 'lifetime limit yang tinggi tetapi annual limit yang rendah' ini.. Kenapa cuba buat serangan peribadi (untuk menutup mulut orang lain agar tidak berkongsi sesuatu yang anda tidak suka orang lain mengetahuinya) sedangkan anda tidak tahu servis saya pada client macam mana.. Jika fakta tidak betul, betulkan & buktikan bukannya menceceh kosong begitu untuk alih perhatian..:)

Beri maklumbalas dengan semangat Ramadhan & prihatin pada prioriti sebenar yang peserta perlukan mengikut kekangan kewangan mereka.. Ingat, Tuan thread ni nak survey banyak aspek bukannya aspek ikut selera anda.. Semoga menjadi iktibar.. :)

Salam...
saya buat serangan peribadi??? hehehe buleh view post anda sebelum ni.. post2 anda lebih kepada apa?? biar client yg melihat.. bukan hak saya untuk mengajar sesuatu.. cuma saya hendak share sesuatu.. yg buleh dimafaat bersama cleint saya... banyak yg bro citer sepantas lalu.. term2 lain??? saya malas nak kupas disini.. sampai waktu sekarang saya masih buat claim dan plan untuk cleint.. so think what cleint got overall bukan spesific..

abdhadi1984
20-08-2011, 01:27 AM
Salam...
kat sini pon ko sama kan yerk.. kan diorang tu risiko kerja berbeza... iskkk masak2.. class kerja kan tak sama tu..

Kerja pemasaran beliau melibatkan banyak promosi kat luar pejabat, sama kategori dengan peniaga kecil-kecilan iaitu kelas pekerjaan 2.. Untuk pengetahuan Tuan, di Etiqa Takaful, kadar kad perubatan kami sama sahaja tanpa mengira kelas pekerjaan.. Meaning kalau peserta A kerja kerani pejabat & peserta B kerja pelantar minyak, kadar sumbangan kad perubatan Etiqa adalah sama untuk kedua-dua peserta A & B.. :)

abdhadi1984
20-08-2011, 01:36 AM
Salam...
saya buat serangan peribadi??? hehehe buleh view post anda sebelum ni.. post2 anda lebih kepada apa?? biar client yg melihat.. bukan hak saya untuk mengajar sesuatu.. cuma saya hendak share sesuatu.. yg buleh dimafaat bersama cleint saya... banyak yg bro citer sepantas lalu.. term2 lain??? saya malas nak kupas disini.. sampai waktu sekarang saya masih buat claim dan plan untuk cleint.. so think what cleint got overall bukan spesific..

Erm, anda tak perlu overreact sebenarnya dengan apa yang saya beritahu tadi.. Point saya untuk 'mengejar lifetime limit yang tinggi tetapi annual limit rendah' khasnya segmen masyarakat yang mengalami kekangan kewangan.. So, kalau anda rasa ia tidak menggambarkan pihak anda, kenapa perlu overreact?? Just betulkan dengan fakta.. Perlu berdiskusi dengan lebih terbuka.. Banyakkan senyuman.. :)

Tidak mengapa lah, keputusan terletak di tangan peserta & mereka perlu tahu situasi yang saya maklumkan tadi sebab ramai yang tidak mendapat pencerahan mengenainya.. Tak perlu nak overreact macam ni.. :)

m0nit0r
20-08-2011, 01:50 AM
TT da dapat insuran yg dicari ke?

abdhadi1984
20-08-2011, 01:51 AM
Terbaik bro...

Baru2 ni satu bapa ni dia pi amik satu policy ni
Konon2 special katanye khas utk nak buat saving katanye, byr premium utk anak rm91.38 blnan

Sekali tgk, coverage seciput daaaa..
http://i.imgur.com/aKm4o.jpg


Ari tu anak dia masuk Prince Court sbb demam, bil rm5,000 pun tak dpt claim
Angin satu badan dia kata ejen tu tak ber-etiqa

Last2 sain dgn Prudential jugak..

Baru2 ni anak dia demam campak, masuk Tawakkal spital, bil rm8,000 cover trus..tgh
tunggu elaun wad plakkk...hehhehe


Kesian broo

Paparan yang anda paparkan adalah pelan Etiqa Insurance, bukan Etiqa Takaful. Dan peserta tersebut tidak mengambil rider kad perubatan, maka bil perubatan tidak termasuk. Insiden yang sama juga boleh berlaku kepada syarikat PruBSN anda jika peserta tidak mengambil rider kad perubatan anda. Betul kan? Jika peserta pelan Twins Special tersebut turut mengambil rider kad perubatan, Etiqa akan selesaikan bil hospitalnya sebagaimana syarikat PruBSN anda juga.. Saya melihat ejen tersebut perlu memberi penjelasan kerana hakikatnya syarikat Etiqa mempunyai kemudahan yang anda cuba gambarkan sebagai 'tidak ada' itu.. Dan, di Etiqa Takaful, premium RM90 sebulan tidak cukup untuk kebanyakan kad perubatan golongan adult/dewasa..

Pelan yang bernama Twins Special itu mempunyai kadar yang lebih tinggi untuk setiap RM1,000 khairat asasnya berbanding pelan lain kerana pelan tersebut menawarkan survival benefit cheque setiap 3 tahun.. Justeru, RM90 untuk Twins Special hanya menawarkan khairat yang rendah berbanding pelan2 Etiqa yang lain kerana ada features tambahan tadi.. Pelan ini lebih sebagai pelan tambahan jika peserta ada duit lebih jika berminat dengan features tersebut.. Etiqa mempunyai pelbagai pelan.. Saya hanya akan menawarkan 'pelan tambahan' jika 'pelan utama' telah dimiliki terlebih dahulu.. Lain ejen, lain approach mereka.. :)

Saya bersedia mendengar pertanyaan lain.. :)

p/s: izinkan saya bertanya, kenapa agaknya encik Brodean tak maklumkan supaya individu tersebut dapatkan ejen Etiqa Insurance beliau YANG SEDIA ADA untuk membuat perubahan dengan memasukkan rider kad perubatan atau tukar kepada Etiqa Takaful jika beliau seorang Muslim? sekadar bertanya.. :)

m0nit0r
20-08-2011, 02:00 AM
Paparan yang anda paparkan adalah pelan Etiqa Insurance, bukan Etiqa Takaful. Dan peserta tersebut tidak mengambil rider kad perubatan, maka bil perubatan tidak termasuk. Insiden yang sama juga boleh berlaku kepada syarikat PruBSN anda jika peserta tidak mengambil rider kad perubatan anda. Betul kan?

Pelan yang bernama TwinPlus itu mempunyai kadar yang lebih tinggi untuk setiap RM1,000 khairat asasnya berbanding pelan lain kerana pelan tersebut menawarkan survival benefit cheque setiap 3 tahun.. Justeru, RM90 untuk TwinPlus hanya menawarkan khairat yang rendah berbanding pelan2 Etiqa yang lain kerana ada features tambahan tadi.. Pelan ini lebih sebagai pelan tambahan jika peserta ada duit lebih jika berminat dengan features tersebut.. Etiqa mempunyai pelbagai pelan.. Saya hanya akan menawarkan 'pelan tambahan' jika 'pelan utama' telah dimiliki terlebih dahulu.. Lain ejen, lain approach mereka.. :)

Saya bersedia mendengar pertanyaan lain.. :)


Maknanye.. Ejen tu tak educate client die bebetol la eh?

abdhadi1984
20-08-2011, 02:27 AM
Maknanye.. Ejen tu tak educate client die bebetol la eh?


Terima kasih di atas pertanyaan..:) Ada dua kemungkinan utama di sini.

PERTAMA: Ejen tak educate betul2.. Jika ini berlaku, ejen tersebut perlu disoal jawab terlebih dahulu sebelum marah2 pada syarikat kecualilah syarikat tersebut yang berbohong..

KEDUA: Peserta sendiri enggan atau tidak mampu mengambil kad perubatan atas sebab2 tertentu pada waktu sign-up polisi (merasakan hospital kerajaan sudah mencukupi, bajet tak cukup hanya ada RM90 sahaja untuk pelan dewasa/adult, terlalu obsessed dengan survival benefit cheque tersebut sedangkan perlindungan2 yang lebih utama terabai dan juga macam2 punca lain)..

pojikun10
20-08-2011, 06:38 AM
Terima kasih di atas pertanyaan..:) Ada dua kemungkinan utama di sini.

PERTAMA: Ejen tak educate betul2.. Jika ini berlaku, ejen tersebut perlu disoal jawab terlebih dahulu sebelum marah2 pada syarikat kecualilah syarikat tersebut yang berbohong..

KEDUA: Peserta sendiri enggan atau tidak mampu mengambil kad perubatan atas sebab2 tertentu pada waktu sign-up polisi (merasakan hospital kerajaan sudah mencukupi, bajet tak cukup hanya ada RM90 sahaja untuk pelan dewasa/adult, terlalu obsessed dengan survival benefit cheque tersebut sedangkan perlindungan2 yang lebih utama terabai dan juga macam2 punca lain)..

Tau plak hg psl ejen x eductae btoi2... Kemungkinan itu ini..so sma ja mana2 situasi la bang...xpyh compare client hg dgn kes client prubsn tuh... Client ptot tau apa polisi dia beli...jgn compare produk sbb feature x sama, semua ad pro & cons....citer kt sini mudah n senang.... Agent yg jujur akan propose main plan, mcm dlm idup kena ikut nombor....plan ad byk so ejen kena habaq bgtau apa keperluan utama kehidupan client.... So lps habaq semua tu hak client nk pilih company A ke company B....

So dont ever jump to consclusion, jg periuk nasik sendirik sama....org dok nilai kita..yg dok lorat nak tnya la... Etiqa takaful pakai medikal apa? In- house medikal kad ke third party ke? Cer jawab....kalau 3rd party nama apa company nya? Status apa? Konvensional ke tatakful tu? Jgn tuding jari kt org...org tgok attitude kita bang...... Xdak produk sempuran, xdak ejen sempurna....so improve sama2 k....:)paid

azam575
20-08-2011, 08:52 AM
Tau plak hg psl ejen x eductae btoi2... Kemungkinan itu ini..so sma ja mana2 situasi la bang...xpyh compare client hg dgn kes client prubsn tuh... Client ptot tau apa polisi dia beli...jgn compare produk sbb feature x sama, semua ad pro & cons....citer kt sini mudah n senang.... Agent yg jujur akan propose main plan, mcm dlm idup kena ikut nombor....plan ad byk so ejen kena habaq bgtau apa keperluan utama kehidupan client.... So lps habaq semua tu hak client nk pilih company A ke company B....

So dont ever jump to consclusion, jg periuk nasik sendirik sama....org dok nilai kita..yg dok lorat nak tnya la... Etiqa takaful pakai medikal apa? In- house medikal kad ke third party ke? Cer jawab....kalau 3rd party nama apa company nya? Status apa? Konvensional ke tatakful tu? Jgn tuding jari kt org...org tgok attitude kita bang...... Xdak produk sempuran, xdak ejen sempurna....so improve sama2 k....:)paid
Hehehehe ..... sbb tu ada ejen baru naik .. ilmu tak penuh di dada ... terus main compare2 direct .... huhuhuhu ... bahaya2 ...

last2 kantoi .. rupernya Syarikat belah sana .. pakai 3rd party Medical card ... huhuhuhuhu .....

so, apa pon .... peranan Ejen amat penting ... dan peranan klien plak ... penting juga .... sebelum signup .. tanya sampai puashati .... jgn bila dah salah pilih .. nama Syarikat Insuran yang diburukkan ... huhuhuhu :D

Takper2 .. Muhasabah diri :D ....

nubiz4all
20-08-2011, 09:03 AM
hehehehe...aku ingat tt pun dah lari daa!!!kecut dia baca..:D

eTiQa.tk
20-08-2011, 10:03 AM
Salam,

Saya rasa baik kita share mcm mana nak lawan produk insurance dari argue takaful siapa lagi baik. It all about numbers. Jika ada takaful company yang offer lagi baik, tak lama, the others will follow, so buat apa gaduh2. Etiqa pun nak release product baru, untuk meet up dengan todays needs.. Yang penting kita conquer market insurance, naikkan market takaful. Dapat pahala lagi...

AMICO66
20-08-2011, 12:21 PM
Toksah dok compare la company dgn company dgn company weii..apa yg dh jdi tuh iktibar, sapa yg ada jadi saksi ms client tu sign-up polisi? Sapa tau kalau ejen tersebut awal2 dh terangkan pd mangsa kenapa perlu amik medikal kad yg tinggi had tahunan? Tinggi had sepanjang hayat? Hg ada ka? Hgpa dok compare pasai apa? Setiap company takaful sama2 ad re-takaful maaa??? Apa natang tu?p balik study la...rimas aku org suka compare2....kena sama beringat keja ejen sebarkan, bukan hina keji kutuk comp lain, produk org len.....hahaha.. Even mmber baik aku jadi ejen takaful lain nk peleceh prubsn wooo...aku ckp senang ja, kalau hg terer sgt mai la jadi ejen prubsn bro...dok lorat company org buat apa...suma under BNM maaa... X abis2 isu ko-takaful ja hgpa jaja....hehehe.. Client aku rileks ja aku story sumer do and dont psl prubsn.... Hgpa plak lebih2......lawak2...

Sama mcm politik Malaysia nih... Najib buleh sembang dgn kit siang kt lobi parlimen...kena durian sma2.... Rakyat kt bwh dok melalak itu ini kt kedai kopi..wakaka....Ceo company taakful boley p meeting sama2, men golf.....tapi ejen yg x pro buat apa? Dok cakaq sama2..... Hahaha..lawak aihhh....

aku sokongggggggggggg:)cgrock:)cgrock

Salam...
wahhhhh tahniah aku ucapkan atas pemikiran busuk macam yahudi ada pada sifat seorang melayu... tak sangka insurance nama etiqa dan mempunyai agent tak beretika... jgn lah kita pemikiran kolot.. dan hanya kita pandai membuat ulasan.. ternyata client juga pandai menilai...

Setiap agent mesti atau pernah menimba pengalama bertemu dgn client.. dan setiap agent paham.. segala tindak tanduk dan keputusan adalah ditangan client... plan di sediakan oleh agent dan keputusan ditangan client...

Kalau nak mengata dan compare pon.. biar la apple dgn apple.. benefit dgn benefit.. if kalau nak compare jugak.. ambik medical card saya dan anggap saya berada dalam kereta tersebut... TH400 bilik harga semalam RM400.. limit tahunan tiada... lawatan doctor 10 kali sehari pon tak pa.. limit seumur hidup RM 1,500,000 jika kena bil RM 800,000 setahun pon covered... siap elaun RM800 sehari...tak perlu dok GH hospital baru nak dapat elaun.. ambik 2 tahun.. Modal dah bayar ke insurance??? free... :)cgrock

P/s: sorry saya banyak kerja nak kena buat... saya lebih kan perhatian kepada cleint saya yg tengah ward.. dan memastikan pampasan claim cleint saya sampai dgn selamat... saya bukan agent despert cleint.. saya nak cleint saya memilih saya sebagai wealth advisor mereka sama2 senang sama2 kaya... bukan semata2 saya memilih mereka... terima kasih...

P/s: sorry tulisan saya tak perlu bunga2 dan cantik... tapi saya make sure policy anda RELEVEN...

terbaik!!!!:)paid

kisah pertama...

Seorang client aku, doktor ambil dgn satu sykt takaful Z, cover utk 36 jenis penyakit berbahaya RM30K. nak claim sampai dekat2 setahun asyik jadi bola saja..baru dapat. Dalam masa yg sama dia ada ambil dengan aku, Claim utk 36 jenis penyakit RM 80K dalam masa sebulan dah dapat cheque..

Kisah kedua

Kawan baik aku, sykt Z jugak, jari hampir putus kena fan aircond, pergi ke pejabat sykt Z tuh, tak boleh claim.... Last2 datang jumpa aku balik dan sign pelan takaful...

abdhadi1984
20-08-2011, 12:37 PM
Tau plak hg psl ejen x eductae btoi2... Kemungkinan itu ini..so sma ja mana2 situasi la bang...xpyh compare client hg dgn kes client prubsn tuh... Client ptot tau apa polisi dia beli...jgn compare produk sbb feature x sama, semua ad pro & cons....citer kt sini mudah n senang.... Agent yg jujur akan propose main plan, mcm dlm idup kena ikut nombor....plan ad byk so ejen kena habaq bgtau apa keperluan utama kehidupan client.... So lps habaq semua tu hak client nk pilih company A ke company B....

So dont ever jump to consclusion, jg periuk nasik sendirik sama....org dok nilai kita..yg dok lorat nak tnya la... Etiqa takaful pakai medikal apa? In- house medikal kad ke third party ke? Cer jawab....kalau 3rd party nama apa company nya? Status apa? Konvensional ke tatakful tu? Jgn tuding jari kt org...org tgok attitude kita bang...... Xdak produk sempuran, xdak ejen sempurna....so improve sama2 k....:)paid

Hehehehe ..... sbb tu ada ejen baru naik .. ilmu tak penuh di dada ... terus main compare2 direct .... huhuhuhu ... bahaya2 ...

last2 kantoi .. rupernya Syarikat belah sana .. pakai 3rd party Medical card ... huhuhuhuhu .....

so, apa pon .... peranan Ejen amat penting ... dan peranan klien plak ... penting juga .... sebelum signup .. tanya sampai puashati .... jgn bila dah salah pilih .. nama Syarikat Insuran yang diburukkan ... huhuhuhu :D

Takper2 .. Muhasabah diri :D ....


Aiyoyo saudara Fauzi, sudah banyak kali saya terangkan maaaa.. Masih mahu meleret-leret macam ni ka??

It was more on penerangan saya mengenai memilih antara "annual limit yang rendah tetapi lifetime limit yang lebih tinggi" dengan "annual limit yang tinggi tetapi lifetime limit yang lebih rendah" bagi jumlah amaun sumbangan yang sama i.e. RM130 sebulan.. Mana satu di antara dua situasi ini adalah prioriti (lebih utama) untuk diambil terlebih dahulu & saya kongsikan bersama kenapa prioritinya adalah annual limit yang tinggi iaitu lebih banyak berlaku insiden2 limit tahunan yang tidak mencukupi.. Benar bukan apa yang saya kata ni? Saya berkongsi bersama prospek mengenai prioriti & sebab2nya, thats all k.. Mengenai syarikat mana itu, saya hanya mentioned ungkapan 'syarikat A' sahaja, tiada disebut nama sebenar syarikat.. Kalau sensitif sangat sampai begini rupa, saya boleh buang ungkapan 'syarikat A' itu & kekalkan yang lain kerana pencerahan yang lain itu perlu dikongsi bersama prospek.. :)

Btw, pesakit tu tahu polisi yang dia ambil tapi terlalu teruja dengan lifetime limit berbanding annual limit & pada masa sign-up dulu tidak mendapat pencerahan lebih lanjut.. Jadi, saya nak kongsi maklumat yang berguna untuk prospek buat decision.. Dan saya juga seperti saudara Fauzi, selepas diterangkan, terpulang pada prospek itu..

Mengenai 3rd party tu nama syarikat MediJaring, a Bumiputra company (berkongsi bisnes dengan orang Islam juga). Syarikat ni dah lama wujud, mempunyai huge amount of clients, proven track records, servis generally ok & tak banyak beza dgn servis syarikat yg tak guna 3rd party. Anyway, nice question. Saya terbuka untuk soal jawab.:D

abdhadi1984
20-08-2011, 01:10 PM
aku sokongggggggggggg:)cgrock:)cgrock



terbaik!!!!:)paid

kisah pertama...

Seorang client aku, doktor ambil dgn satu sykt takaful Z, cover utk 36 jenis penyakit berbahaya RM30K. nak claim sampai dekat2 setahun asyik jadi bola saja..baru dapat. Dalam masa yg sama dia ada ambil dengan aku, Claim utk 36 jenis penyakit RM 80K dalam masa sebulan dah dapat cheque..

Kisah kedua

Kawan baik aku, sykt Z jugak, jari hampir putus kena fan aircond, pergi ke pejabat sykt Z tuh, tak boleh claim.... Last2 datang jumpa aku balik dan sign pelan takaful...

Saya pun ada pengalaman menguruskan tuntutan indemniti kemalangan dalam masa yang cepat, less than three weeks sahaja dan client kata cepatnya dapat cheque.. Alhamdulillah, saya kata pada beliau, inipun juga hasil kerjasama & komitmen yang diberi oleh kakitangan Etiqa Takaful ke atas tuntutan2 yang saya ajukan bagi pihak beliau (dont claim credit for ourselves only especially ada pihak yang membantu kita)..

Seorang client bernama Khairul Azmi bin Pumijan dari Presint 8 Putrajaya juga amat berpuas hati dengan urusan tuntutan penyakit barah otak beliau di Etiqa Takaful, kemudian beliau tertarik untuk ambil pelan pendidikan Etiqa Takaful untuk anak bongsu beliau atas nama isteri beliau kerana yakin dengan servis Etiqa Takaful..

Apapun, saya tak pernah bagi statement seperti "syarikat tu memang macam tu, selalu tak boleh harap" bila ada customer complain mengenai pengalamannya berurusan dengan competitor kita sebab nobody can claim servis depa perfect 100% & tak pernah langsung lewat.. Tribunal pengguna & panel bank negara ada untuk membuat sebarang aduan jika mana2 syarikat gagal menepati SOP syarikat itu sendiri..

abdhadi1984
20-08-2011, 01:15 PM
[QUOTE=AMICO66;10485619]aku sokongggggggggggg:)cgrock:)cgrock


Satu kapal, mesti sokong punya..:D Masing2 boleh memberi pendapat bernas, berkongsi pengalaman & sokongan..:)

Semoga berjaya..:)cgrock

abdhadi1984
20-08-2011, 01:47 PM
sebelum signup .. tanya sampai puashati .... jgn bila dah salah pilih .. nama Syarikat Insuran yang diburukkan ... huhuhuhu :D

Pencerahan saya yang saudara tak suka itu adalah sebahagian daripada tips penting dalam membantu menentukan prioriti utama untuk para peserta agar peserta lebih puas hati.. Apatah lagi pesakit tersebut pula tidak mention pun nama syarikat tersebut & saya juga tidak menulis nama syarikat berkenaan.. Cuma ada yang terasa sampai melompat tak berkesudahan, mereka memberi respon seperti pesalah pula.. Takpe2 muhasabah diri..:)

Boleh review semula posting saya hari tu yang saya quote kat bawah ni (biar prospek yang memutuskan.. pelik, ada ejen terkinja lebih2 dengan posting saya tu):

Wa'alaikumsalam Puan Linda,

Boleh PM saya info berikut:

1. Tarikh lahir anak (DD/MM/YYYY)
2. Jantina anak puan (Male/Female)
3. Tarikh lahir puan (DD/MM/YYYY)
4. Nama jawatan puan sekarang - penting untuk tahu kelas pekerjaan
5. Jumlah had tahunan yang diingini untuk kos rawatan perubatan anak
6. Jumlah simpanan anak yang dihajati menjelang usia kemasukan anak ke IPT
7. Tempoh polisi yang dikehendaki


p/s: untuk kad perubatan, prioriti perlu diletakkan pada had tahunan berbanding had seumur hidup. Ini kerana LEBIH RAMAI peserta yang akhirnya perlu membayar sendiri lebihan kos rawatan pada tahun berlakunya major treatment kerana had tahunan kad perubatan mereka tidak mencukupi (kedua2 had tahunan & had seumur hidup itu penting tetapi kita perlu tahu prioriti iaitu yang mana lebih kerap berlaku dalam realiti kehidupan manusia samada sebenarnya banyak berlaku tidak cukup coverage tahunan ataupun coverage seumur hidup).

Pernah berlaku kemalangan yang melibatkan 4 orang yang mana salah seorangnya client saya. Kos rawatan client saya berjumlah RM60k++ manakala kos rawatan seorang mangsa lagi RM80k++ (band umur mereka sama, lelaki, client saya kerja pemasaran, sahabat dia peniaga kecil-kecilan). Kebetulan kedua-duanya mempunyai kad perubatan dengan premium bulanan RM130 tetapi berbeza syarikat takaful. Client saya mendapat had tahunan RM100k tetapi seorang mangsa lain dengan kad perubatan syarikat A hanya RM62.5k.

Memandangkan client saya ditempatkan di wad RM200++, maka beliau tidak perlu membayar apa2 termasuklah ko-takaful (kecuali beberapa puluh ringgit untuk dokumentasi, penggunaan telefon hospital) kerana wad RM350 yang beliau layak tidak ada, jadi ko-takaful dikecualikan & kos rawatan pula berada dalam had tahunan RM100k. Manakala sahabat beliau terpaksa bayar sendiri hampir RM20k & ko-takaful RM1k kerana kad perubatan sahabat beliau hanya tampung RM62,500. Sahabat kepada client saya ini beritahu kerana terlalu tertarik dengan had seumur hidup RM625,000 menyebabkan beliau terlepas pandang had tahunan adalah lebih utama sebab lebih kerap berlaku keadaan yang memerlukan had tahunan yang tinggi berbanding had seumur hidup. Dan beliau ditempatkan di wad yang less privacy berbanding client saya.

Semoga pengalaman ini membantu dalam membuat keputusan. Gabungan had TAHUNAN dua kad perubatan saya sendiri berjumlah RM200k dengan sumbangan bulanan RM125 shj setiap satu beserta simpanan yang besar pada tarikh matang. Coverage sehingga umur 75 tahun dengan wad yang layak RM350/night. Ramai peserta Etiqa Takaful yang mengambil pelan ini dikecualikan daripada ko-takaful atau peserta hanya bayar sedikit sahaja daripada yang sepatutnya kerana wad pada harga tersebut terhad bilangannya.. :)

rusydi_maatakaful
21-08-2011, 09:28 AM
Assalamualaikum,

Saya percaya semua syarikat Takaful adalah yang terbaik dan ejen terbaik datang daripada hati yang baik. Xperlu kita bergaduh-gaduh kerana hendak menegakkan syarikat takaful masing-masing yang terbaik. Apa yang penting penerangan yang betul dan kefahaman yang betul mampu memberikan khidmat terbaik buat client. InsyaAllah.

Pn Linda, boleh PM saya:

Boleh PM saya info berikut:

1. Tarikh lahir anak (DD/MM/YYYY)
2. Jantina anak puan (Male/Female)
3. Tarikh lahir puan (DD/MM/YYYY)
4. Nama jawatan puan sekarang - penting untuk tahu kelas pekerjaan
5. Jumlah simpanan anak yang dihajati menjelang usia kemasukan anak ke IPT
6. Tempoh polisi sehingga 80 tahun.
7. Info: Sekiranya apa-apa terjadi pada pembayar (Meninggal Dunia, Lumpuh, Cacat Kekal, Hilang Upaya, Diagnose 46 Penyakit Kritikal..MAA Takaful akan teruskan caruman anak puan selama 20 tahun.

'We Do What Is Right'
Rusydi Bin Zainul
018-5759493
MAA TAKAFUL

sshahwan
21-08-2011, 09:59 AM
Salam,

Salam nak minta laluan buat offer baru, mana ler tahu ada sesiapa yang berminat nak dapatkan medical card dengan sumbangan bulanan yang sangat rendah.

Apa kata kalau puan join in jadi penasihat kewangan, then boleh dapat medical card percuma (syarat kena sampai target ler) atau gunakan kemudahan persatuan untuk dapatkan medical card serendah RM1300 sekeluarga (6 orang) setahun.

Penasihat kewangan takaful kena offer yang terbaik, jadi syah rasa mana-mana syarikat takaful akan offer yang sama sekiranya menjadi penasihat kewangan.

Pengalaman mengajar saya, offer priority to client, kalau tak nanti client akan salahkan penasihat kewangan akhirnya.

sshahwan - 012-3914837 sentiasa menemani anda sehingga Meninggal Dunia, dan Kontrak Tamak.

abdhadi1984
21-08-2011, 05:07 PM
Salam,

Salam nak minta laluan buat offer baru, mana ler tahu ada sesiapa yang berminat nak dapatkan medical card dengan sumbangan bulanan yang sangat rendah.

Apa kata kalau puan join in jadi penasihat kewangan, then boleh dapat medical card percuma (syarat kena sampai target ler) atau gunakan kemudahan persatuan untuk dapatkan medical card serendah RM1300 sekeluarga (6 orang) setahun.

Penasihat kewangan takaful kena offer yang terbaik, jadi syah rasa mana-mana syarikat takaful akan offer yang sama sekiranya menjadi penasihat kewangan.

Pengalaman mengajar saya, offer priority to client, kalau tak nanti client akan salahkan penasihat kewangan akhirnya.

sshahwan - 012-3914837 sentiasa menemani anda sehingga Meninggal Dunia, dan Kontrak Tamak.

Saya suka dengan tagline shah - "Sentiasa menemani anda sehingga Meninggal Dunia, dan Kontrak Tamak." :)

pojikun10
22-08-2011, 10:34 PM
Tkpala...dia penat nt dia stop la tu.....melalak sorg2 la hg....dok betekak sgt company sp best... Kira hg best la k...malaih nk lyn...choww....

abdhadi1984
23-08-2011, 03:08 AM
Tkpala...dia penat nt dia stop la tu.....melalak sorg2 la hg....dok betekak sgt company sp best... Kira hg best la k...malaih nk lyn...choww....


hmmm... ingatkan ke dah berhenti, masih tak puas hati lagi geng2 ini... tak pernah nak merendah diri seadanya... muhasabah diri masing2, siapa yang overreact sampai nampak macam bertekak & belajar2 lah menguruskan ego... :-?

sekali lagi ditegaskan bahawa terserah kepada pembaca budiman yang tidak cenderung kepada mana2 syarikat untuk menilai siapa yang terlalu overreact/emotional berlebih2 berbanding dengan my first posting yang dipertikaikan itu sedangkan posting terbabit lebih bersifat perbandingan 'umum' dan perkongsian pengalaman... dan sekali lagi diingatkan, saya juga tidak tulis nama syarikat sampai geng2 ni terpaksa reply dengan statement2 melatah, sila lah reply dengan fakta atau pembetulan jika ada (entah berapa kali agaknya geng2 ni nak kena ketuk bahawa saya tidak sebut NAMA mana2 syarikat, hanya tulis 'syarikat A' sahaja)...
:)paid

perlu juga difikirkan bahawa tiada ejen yang boleh memohon agar limit tahunan kad perubatan pesakit tadi diberikan pertimbangan untuk menyamai kad perubatan sahabatnya kerana pelan yang diambil berbeza sekalipun kategori premium bulanannya sama.. oleh yang demikian, prospek perlu memilih betul2 di antara had tahunan yang lebih besar atau lebih rendah BAGI AMAUN SUMBANGAN YANG SAMA dan terpulang jika sanggup lebih mengutamakan had sepanjang hayat berbanding had tahunan, ada give & take sebagaimana saya ceritakan hari tu..

just remember, lebih banyak kejadian2 di mana berlakunya insiden had tahun semasa tidak mencukupi jika dibandingkan dengan insiden ketidakcukupan had sepanjang hayat.. walau macam mana cekap sekalipun ejen itu bekerja, mereka tak boleh ubah had tahunan tersebut (kecuali kalau pelan itu ada rider Annual Limit Waiver & pesakit memiliki rider ALW tersebut).. ada yang argue, jika pihak hospital caj RM160k lump sum, kad perubatan yang RM100k itu pun tak boleh nak cover semua.. memang benar, cuma at least pesakit hanya perlu mencari amaun RM60k berbanding sebesar RM100k lagi bagi kad perubatan yang limit tahunan hanya RM60k..

itu sahaja yang saya nak kongsikan bersama peserta, biarkanlah mereka decide dengan info dari pelbagai sumber.. saya tidak memijak mana2 syarikat secara khusus tetapi ada geng2 tertentu tergigit lidah pula.. samada akan wujud pembaca yang sealiran dengan geng2 ini, terpulang kepada mereka, bebas.. saya hanya berkongsi secara seadanya sahaja & ianya realiti kehidupan manusia..

Assalamu'alaikum.. Semoga berjaya mencapai nikmat malam Lailatul Qadar..:)

p/s: baca semula posting saya di bawah ni.. wajarkah geng2 tersebut nak bertekak/overreact?? adakah saya menyebut nama dia atau nama pihak yang diwakilinya?? jika kita semak thread2 geng2 ni, lagi bersepah perbandingan A & B etc. dia, xde pun saya tengok competitor2 melatah/overreact..


Wa'alaikumsalam Puan Linda,

Boleh PM saya info berikut:

1. Tarikh lahir anak (DD/MM/YYYY)
2. Jantina anak puan (Male/Female)
3. Tarikh lahir puan (DD/MM/YYYY)
4. Nama jawatan puan sekarang - penting untuk tahu kelas pekerjaan
5. Jumlah had tahunan yang diingini untuk kos rawatan perubatan anak
6. Jumlah simpanan anak yang dihajati menjelang usia kemasukan anak ke IPT
7. Tempoh polisi yang dikehendaki


p/s: untuk kad perubatan, prioriti perlu diletakkan pada had tahunan berbanding had seumur hidup. Ini kerana LEBIH RAMAI peserta yang akhirnya perlu membayar sendiri lebihan kos rawatan pada tahun berlakunya major treatment kerana had tahunan kad perubatan mereka tidak mencukupi (kedua2 had tahunan & had seumur hidup itu penting tetapi kita perlu tahu prioriti iaitu yang mana lebih kerap berlaku dalam realiti kehidupan manusia samada sebenarnya banyak berlaku tidak cukup coverage tahunan ataupun coverage seumur hidup).

Pernah berlaku kemalangan yang melibatkan 4 orang yang mana salah seorangnya client saya. Kos rawatan client saya berjumlah RM60k++ manakala kos rawatan seorang mangsa lagi RM80k++ (band umur mereka sama, lelaki, client saya kerja pemasaran, sahabat dia peniaga kecil-kecilan). Kebetulan kedua-duanya mempunyai kad perubatan dengan premium bulanan RM130 tetapi berbeza syarikat takaful. Client saya mendapat had tahunan RM100k tetapi seorang mangsa lain dengan kad perubatan syarikat A hanya RM62.5k.

Memandangkan client saya ditempatkan di wad RM200++, maka beliau tidak perlu membayar apa2 termasuklah ko-takaful (kecuali beberapa puluh ringgit untuk dokumentasi, penggunaan telefon hospital) kerana wad RM350 yang beliau layak tidak ada, jadi ko-takaful dikecualikan & kos rawatan pula berada dalam had tahunan RM100k. Manakala sahabat beliau terpaksa bayar sendiri hampir RM20k & ko-takaful RM1k kerana kad perubatan sahabat beliau hanya tampung RM62,500. Sahabat kepada client saya ini beritahu kerana terlalu tertarik dengan had seumur hidup RM625,000 menyebabkan beliau terlepas pandang had tahunan adalah lebih utama sebab lebih kerap berlaku keadaan yang memerlukan had tahunan yang tinggi berbanding had seumur hidup. Dan beliau ditempatkan di wad yang less privacy berbanding client saya.

Semoga pengalaman ini membantu dalam membuat keputusan. Gabungan had TAHUNAN dua kad perubatan saya sendiri berjumlah RM200k dengan sumbangan bulanan RM125 shj setiap satu beserta simpanan yang besar pada tarikh matang. Coverage sehingga umur 75 tahun dengan wad yang layak RM350/night. Ramai peserta Etiqa Takaful yang mengambil pelan ini dikecualikan daripada ko-takaful atau peserta hanya bayar sedikit sahaja daripada yang sepatutnya kerana wad pada harga tersebut terhad bilangannya.. :)

penang_syed
23-08-2011, 06:21 PM
Salam sume. Saya sekarang ni tengah tercari2 apa produk insuran yg sesuai utk anak saye. Ada macam2 produk kt luar sana dan ni buat saya confused ler sesangat. Ada yang kata amik life insurance, ade yg suggest amik yg utk education dia supaya nnt kalau dia ade rezeki masuk U tade ler terpakse berhutang dgn PTPTN nnt. Kalau boleh nak cari insuran yg tidak ler membebankan sangat untuk dibayar nnt. Oh yer, btw anak saya berumur 7 bulan. Hihihihi. Any suggestions?

Salam kak..
BTW,kak kena amik protection dulu sebelum investment.Jikalau kita amik protection utk si anak memang ada jaminan kak.maksud saya adakah kita akan tahu 10-20 tahun lg kita akan ada lg so macamana dengan anak? or kita dah buat 1 plan yg memberi 1 jaminan utk masa depannya?kita fikir secara rasional...
Dalam Takaful kita ada takaful saver utk kak menambung utk anak..
Manakala yg maafaat yg lain seperti medical kad Rm750,000,Hospital benefit,MC,plan waiver,khairat kematian,critical illness &saving & mcm2 lg sebab ia akan membantu kak..dulu kita x ada pilihan tetapi skrang dah ada..maksudnya kalu kak amik takaful kak memang akan dapat pahala sebab kak dah membantu produk islamic.

my carigold website:
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=244896

thanks
0124544715
penang_syed

mat_penang
24-08-2011, 01:48 PM
bro, aku pun rasa nak kongsi pendapat dgn hang....
please justify klau bole

1) plan yg hg bagi ada terms waiver kalau parent/anak kena Critical illness/tpd/acc death/normal death
2) brp elaun hospital max hang bole bagi???
3) katakan customer kena kanser tahap critical, utk tahun berikutnya adakah medikal still jalan???kena bayar atau free????
4) bagi pndpt aku ttg anual limit tahunan, agent semua tau, kalau kita apply Annual limit waiver mmg tak kan ada masalah...tapi ianya ikut kemampuan customer utk attached rider tu,sila komen??
5) kalau customer kena Critical illness (eg : rosak buah pinggang 2), katakan dia perlu dialisis 10tahun, cukup ka limit seumur hidup kalau limit rendah????

Mat_penang
Prudential Penang
012-5590648

mat_penang
24-08-2011, 01:52 PM
hmmm... ingatkan ke dah berhenti, masih tak puas hati lagi geng2 ini... tak pernah nak merendah diri seadanya... muhasabah diri masing2, siapa yang overreact sampai nampak macam bertekak & belajar2 lah menguruskan ego... :-?

sekali lagi ditegaskan bahawa terserah kepada pembaca budiman yang tidak cenderung kepada mana2 syarikat untuk menilai siapa yang terlalu overreact/emotional berlebih2 berbanding dengan my first posting yang dipertikaikan itu sedangkan posting terbabit lebih bersifat perbandingan 'umum' dan perkongsian pengalaman... dan sekali lagi diingatkan, saya juga tidak tulis nama syarikat sampai geng2 ni terpaksa reply dengan statement2 melatah, sila lah reply dengan fakta atau pembetulan jika ada (entah berapa kali agaknya geng2 ni nak kena ketuk bahawa saya tidak sebut NAMA mana2 syarikat, hanya tulis 'syarikat A' sahaja)...
:)paid

perlu juga difikirkan bahawa tiada ejen yang boleh memohon agar limit tahunan kad perubatan pesakit tadi diberikan pertimbangan untuk menyamai kad perubatan sahabatnya kerana pelan yang diambil berbeza sekalipun kategori premium bulanannya sama.. oleh yang demikian, prospek perlu memilih betul2 di antara had tahunan yang lebih besar atau lebih rendah BAGI AMAUN SUMBANGAN YANG SAMA dan terpulang jika sanggup lebih mengutamakan had sepanjang hayat berbanding had tahunan, ada give & take sebagaimana saya ceritakan hari tu..

just remember, lebih banyak kejadian2 di mana berlakunya insiden had tahun semasa tidak mencukupi jika dibandingkan dengan insiden ketidakcukupan had sepanjang hayat.. walau macam mana cekap sekalipun ejen itu bekerja, mereka tak boleh ubah had tahunan tersebut (kecuali kalau pelan itu ada rider Annual Limit Waiver & pesakit memiliki rider ALW tersebut).. ada yang argue, jika pihak hospital caj RM160k lump sum, kad perubatan yang RM100k itu pun tak boleh nak cover semua.. memang benar, cuma at least pesakit hanya perlu mencari amaun RM60k berbanding sebesar RM100k lagi bagi kad perubatan yang limit tahunan hanya RM60k..

itu sahaja yang saya nak kongsikan bersama peserta, biarkanlah mereka decide dengan info dari pelbagai sumber.. saya tidak memijak mana2 syarikat secara khusus tetapi ada geng2 tertentu tergigit lidah pula.. samada akan wujud pembaca yang sealiran dengan geng2 ini, terpulang kepada mereka, bebas.. saya hanya berkongsi secara seadanya sahaja & ianya realiti kehidupan manusia..

Assalamu'alaikum.. Semoga berjaya mencapai nikmat malam Lailatul Qadar..:)

p/s: baca semula posting saya di bawah ni.. wajarkah geng2 tersebut nak bertekak/overreact?? adakah saya menyebut nama dia atau nama pihak yang diwakilinya?? jika kita semak thread2 geng2 ni, lagi bersepah perbandingan A & B etc. dia, xde pun saya tengok competitor2 melatah/overreact..
bro, aku pun rasa nak kongsi pendapat dgn hang....
please justify klau bole

1) plan yg hg bagi ada terms waiver kalau parent/anak kena Critical illness/tpd/acc death/normal death
2) brp elaun hospital max hang bole bagi???
3) katakan customer kena kanser tahap critical, utk tahun berikutnya adakah medikal still jalan???kena bayar atau free????
4) bagi pndpt aku ttg anual limit tahunan, agent semua tau, kalau kita apply Annual limit waiver mmg tak kan ada masalah...tapi ianya ikut kemampuan customer utk attached rider tu,sila komen??
5) kalau customer kena Critical illness (eg : rosak buah pinggang 2), katakan dia perlu dialisis 10tahun, cukup ka limit seumur hidup kalau limit rendah????

Mat_penang
Prudential Penang
012-5590648

penang_syed
24-08-2011, 05:12 PM
bro, aku pun rasa nak kongsi pendapat dgn hang....
please justify klau bole

1) plan yg hg bagi ada terms waiver kalau parent/anak kena Critical illness/tpd/acc death/normal death
2) brp elaun hospital max hang bole bagi???
3) katakan customer kena kanser tahap critical, utk tahun berikutnya adakah medikal still jalan???kena bayar atau free????
4) bagi pndpt aku ttg anual limit tahunan, agent semua tau, kalau kita apply Annual limit waiver mmg tak kan ada masalah...tapi ianya ikut kemampuan customer utk attached rider tu,sila komen??
5) kalau customer kena Critical illness (eg : rosak buah pinggang 2), katakan dia perlu dialisis 10tahun, cukup ka limit seumur hidup kalau limit rendah????

Mat_penang
Prudential Penang
012-5590648


bg saya pelanggan haruslah bijak memilih plan takaful yg terbaik sebab ia akan membantu family anda semasa dalam kesusahan....

boleh masuk website ini

http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=244896

thanks
syed
0124544715
Prudential Penang
Your advisor consultant

abdhadi1984
24-08-2011, 05:47 PM
bro, aku pun rasa nak kongsi pendapat dgn hang....
please justify klau bole

1) plan yg hg bagi ada terms waiver kalau parent/anak kena Critical illness/tpd/acc death/normal death
2) brp elaun hospital max hang bole bagi???
3) katakan customer kena kanser tahap critical, utk tahun berikutnya adakah medikal still jalan???kena bayar atau free????
4) bagi pndpt aku ttg anual limit tahunan, agent semua tau, kalau kita apply Annual limit waiver mmg tak kan ada masalah...tapi ianya ikut kemampuan customer utk attached rider tu,sila komen??
5) kalau customer kena Critical illness (eg : rosak buah pinggang 2), katakan dia perlu dialisis 10tahun, cukup ka limit seumur hidup kalau limit rendah????

Mat_penang
Prudential Penang
012-5590648


Terima kasih kerana memohon pencerahan mengenai 5 perkara tersebut..:)


1) Ada. Kita incorporated dalam rider CI & payor's special policy which means akan masuk semula ke dalam savings takaful peserta.

2) Elaun hospital maksimum RM400 per polisi. Jika peserta ada 5 polisi ETB & semuanya ada manfaat ini, maka peserta boleh claim serentak kelima2 polisi tersebut menjadikan total RM2,000 sehari.

3) Kad perubatan still berjalan/aktif/boleh guna selagi belum sampai tempoh matang atau selagi had belum habis (yang mana sampai dahulu). Refer point 1 untuk jawapan "kena bayar atau free" itu.

4) Komen yang macam mana? Btw, boleh Tuan scan & lampirkan di sini bahagian full Terms & Conditions on your company's Annual Limit Waiver terbabit? Saya nak tahu juga that CLW's black & white complete Terms & Conditions. :)

5) Peserta boleh menjalani organ transplant untuk buah pinggangnya yang rosak. Kad perubatan kami ada peruntukan sehingga RM50k untuk organ transplant DAN TIADA KO-TAKAFUL untuk pembedahan pemindahan organ. Ini lebih baik, jimat & less hassle berbanding perlu dialisis sedemikian lama. Btw, saya nak tanya, adakah syarikat pruBSN Tuan bayar direct kepada hospital ataupun mensyaratkan peserta perlu bayar terlebih dahulu kos2 dialisis buah pinggang pesakit luar (claim kemudian dgn bukti resit) & berapa ko-takafulnya?


Terima kasih.:)

pojikun10
25-08-2011, 07:54 AM
Mat, xpyh layan la org bajet hebat mcm dia nih....fokus dgn kerja kita. Aku xdak masa nk lyn perbandingan2 yg senjata budak2 tadika nih... Dlm ni sembang kemaih..dia dh success sgt tu byk ms nk banding sana sini.... Makin dilayan makin menjadi.. Dont fall to his trap sudah mat.....x kemana pon....as far as i'm concern...keja aku belambak lgi nk kena pulun haaa.... Dia dah success..doakan saja dia terus berjaya....bye2....

abdhadi1984
25-08-2011, 01:33 PM
Mat, xpyh layan la org bajet hebat mcm dia nih....fokus dgn kerja kita. Aku xdak masa nk lyn perbandingan2 yg senjata budak2 tadika nih... Dlm ni sembang kemaih..dia dh success sgt tu byk ms nk banding sana sini.... Makin dilayan makin menjadi.. Dont fall to his trap sudah mat.....x kemana pon....as far as i'm concern...keja aku belambak lgi nk kena pulun haaa.... Dia dah success..doakan saja dia terus berjaya....bye2....

Dont fall to my trap? Trap apa ya? Ke situ pulak cara Pojikun ni berinteraksi.. Alhamdulillah~ Bagus. :)

Selamat bekerja & semoga berjaya.
Salam Lailatul Qadar & Salam Aidilfitri.
Ramadhan adalah bulan terbaik untuk melatih emosi & ego agar menjadi insan yang tawadhuk & berfikiran luas.:)

mat_penang
26-08-2011, 07:47 AM
Soklan ke 5 aku hang x jawab....kalau client nak dialisi buah pinggang 10tahun,cukup tak limit seumur hidup jika hang kata limit tahunan leebey penting?aku tak tanya transplan tapi aku tanya dialisis....pls justify sat....
Soklan ke6,kalau hg kata limit seumur idup kurang penting,so katakan kanser 3stage,rawatan memerlukan 350k dlm masa 3tahun,so mcm mana?limit tahunan kalau kita attached ALW sure no prob.....

abdhadi1984
26-08-2011, 11:41 AM
Soklan ke 5 aku hang x jawab....kalau client nak dialisi buah pinggang 10tahun,cukup tak limit seumur hidup jika hang kata limit tahunan leebey penting?aku tak tanya transplan tapi aku tanya dialisis....pls justify sat....
Soklan ke6,kalau hg kata limit seumur idup kurang penting,so katakan kanser 3stage,rawatan memerlukan 350k dlm masa 3tahun,so mcm mana?limit tahunan kalau kita attached ALW sure no prob.....

Tentang soalan ke-5 itu, begitulah jawapan dia & organ transplant sebagai penyelesaian yang lebih kekal, lebih cepat & lebih murah (baca lagi sekali: lebih kekal, lebih cepat & lebih murah) instead on kalau masih lagi nak sambung dialisis. Pesakit pun lebih lega, ahli keluarga & kenalan peserta pun begitu juga, hospital pun dapat reduce jumlah pesakit yang bergantung pada mesin dialisis, pihak industri takaful pun boleh elak/tangguh kenaikan kadar sumbangan dsb. Buat apa nak habiskan ratusan ribu & berpanjangan begitu apabila ada alternatif yang lebih baik ini?? Kita sebagai penasihat takaful juga seharusnya menasihatkan yang sama. Ada alternatif yang jauh lebih baik untuk peserta, buat apa dialisis yang sebegitu lama nak dipilih juga?? Save duit juga sebab tidak perlu bayar ko-takaful. Jadi, tidak timbul polemik had sepanjang hayat di situ.:)

Mengenai soalan baru anda yg bernombor 6.. Diminta membaca lagi sekali posting saya yg mula2 hari tu.. It is about priority.. Insiden mana yang lebih kerap berlaku antara ketidakcukupan had tahunan & had lifetime??? Yang mana kita LEBIH kerap jumpa??? Maka, kita fokus pada yang itu terlebih dahulu (step by step) kerana kita nak contain risiko yang kekerapan/kebarangkaliannya lebih tinggi & then barulah pergi ke pertimbangan seterusnya..

p/s: boleh sertakan sekali jawapan soalan2 saya sebelum ni??? terima kasih.:)

penang_syed
26-08-2011, 04:55 PM
Soklan ke 5 aku hang x jawab....kalau client nak dialisi buah pinggang 10tahun,cukup tak limit seumur hidup jika hang kata limit tahunan leebey penting?aku tak tanya transplan tapi aku tanya dialisis....pls justify sat....
Soklan ke6,kalau hg kata limit seumur idup kurang penting,so katakan kanser 3stage,rawatan memerlukan 350k dlm masa 3tahun,so mcm mana?limit tahunan kalau kita attached ALW sure no prob.....

aku setuju sangat mat apa yg ko cakap tadi tentang soalan ko kat dia..

Ia penting buat client di luaq sana kena tahu.
kalu bukan kita nak explain sapa lg nak tolong bumiputera about this plan yg amik salah plan..kena paham konsep takaful dalam kehidupan..baru la bumiputera success..

pojikun10
27-08-2011, 12:22 AM
Soklan ke 5 aku hang x jawab....kalau client nak dialisi buah pinggang 10tahun,cukup tak limit seumur hidup jika hang kata limit tahunan leebey penting?aku tak tanya transplan tapi aku tanya dialisis....pls justify sat....
Soklan ke6,kalau hg kata limit seumur idup kurang penting,so katakan kanser 3stage,rawatan memerlukan 350k dlm masa 3tahun,so mcm mana?limit tahunan kalau kita attached ALW sure no prob.....

Hg bg soklan spm dah la mat...nk soklan master..jenuh dia bertapa nk carik jawapn..chowwww:)paid

DanielAriffin
28-08-2011, 06:11 AM
Terima kasih kerana memohon pencerahan mengenai 5 perkara tersebut..:)


1) Ada. Kita incorporated dalam rider CI & payor's special policy which means akan masuk semula ke dalam savings takaful peserta.

2) Elaun hospital maksimum RM400 per polisi. Jika peserta ada 5 polisi ETB & semuanya ada manfaat ini, maka peserta boleh claim serentak kelima2 polisi tersebut menjadikan total RM2,000 sehari.

3) Kad perubatan still berjalan/aktif/boleh guna selagi belum sampai tempoh matang atau selagi had belum habis (yang mana sampai dahulu). Refer point 1 untuk jawapan "kena bayar atau free" itu.

4) Komen yang macam mana? Btw, boleh Tuan scan & lampirkan di sini bahagian full Terms & Conditions on your company's Annual Limit Waiver terbabit? Saya nak tahu juga that CLW's black & white complete Terms & Conditions. :)

5) Peserta boleh menjalani organ transplant untuk buah pinggangnya yang rosak. Kad perubatan kami ada peruntukan sehingga RM50k untuk organ transplant DAN TIADA KO-TAKAFUL untuk pembedahan pemindahan organ. Ini lebih baik, jimat & less hassle berbanding perlu dialisis sedemikian lama. Btw, saya nak tanya, adakah syarikat pruBSN Tuan bayar direct kepada hospital ataupun mensyaratkan peserta perlu bayar terlebih dahulu kos2 dialisis buah pinggang pesakit luar (claim kemudian dgn bukti resit) & berapa ko-takafulnya?


Terima kasih.:)


Mai tunjuk proof sat buleh bukak 5 acc serentak?? dan tunjuk payout claim... hihihihi cakap senang la.. tuan pernah bukak 5 polisi untuk satu nama?? atau bercakap kosong?? awat tak mau sembang terus bukak 100 acc.. then claim semua sekali?? :)):)):))

DanielAriffin
28-08-2011, 06:22 AM
Salam....


KENAPA HARUS MEMILIH TAKAFUL ETIQA MEDICAL CARD?

1. Hanya dengan menggunakan Kad Perubatan (Medical Card) untuk kemasukan ke panel hospital

2. Ciri-ciri unik Takaful Medic-Save Rider

a) Pemeriksaan Pakar (In-Hospital Specialist Visit)
b) Kebaikan Penjagaan untuk Kanak Kanak (Guardian Benefit for Insured Child)
c) Pendapat Kedua tentang Pembedahan (Second Surgical Opinion)
d) Rawatan Kecemasan Pergigian disebabkan Kemalangan (Emergency Accidental Dental Treatment)
e) Rawatan Kecemasan disebabkan Penyakit (Emergency Sickness Treatment)
f) Rawatan Fisioterapi Pesakit Luar Outpatient Physiotherapy Treatment (follow-up where there is a physiotherapist besides another during hospitalization

3. Jaminan memperbaharui sehingga ke umur 75 tahun selagi dalam lingkungan had seumur hidup

4. Memiliki ciri-ciri Perkongsian Keuntungan daripada Konsep Perniagaan Takaful

5. Perlindungan meliputi pra kemasukan dan selepas keluar hospital

6. Pelan Perubatan yang mematuhi undang undang Syariah

7. Kemudahan untuk kemasukan panel hospital
8. Mempunyai pilihan untuk ke panel hospital dan jenis bilik

9. Bayaran hanya sebahagian kecil daripada perbelanjaan keseluruhan

10. Perlindungan meliputi pra kemasukan dan selepas keluar hospital

11. Pelan Perubatan yang mematuhi undang undang Syariah


PERATURAN

Takaful Medic-Save Rider boleh di gandingkan dengan Polisi Takaful Keluarga yang baru seperti:


i. Etiqa Mesra
ii. Etiqa Prima
ii. Etiqa Warisan
iii. Etiqa Ehsan
Tempoh menunggu untuk kemasukan ke hospital adalah selama 30 hari dari tarikh kuat kuasa sijil melainkan disebabkan oleh kemalangan

Penyakit-penyakit Khusus yang dinyatakan bermaksud penyakit-penyakit dan komplikasi-komplikasi berikut, berlaku dalam masa 120 hari kepada Peserta:

a) Hypertension, diabetes mellitus dan Penyakit Kardiovaskular
b) Semua tumor, kanser, cyst, nodules, polyps, stones of the urinary system dan sistem billiary
c) Semua penyakit berkaitan telinga, hidung (termasuk sinus) dan tekak
d) Hernias, hemorrhoids, fistulae, hydrocele, varicocele
e) Penyakit Endometriosis termasuk sistem peranakan
f) Penyakit Vertebro-spinal (termasuk disc) dan sakit lutut


Sumbangan dari Takaful Medic-Save Rider mestilah kurang atau minimum 50% dari jumlah keseluruhan Sumbangan

Kelayakan Penyertaan (pada tarikh lahir akan datang)
Minima : 30 hari
Maksima : 59 tahun
Umur Maksima Dilindungi : 75 years old

Cara Pembayaran
Semua pembayaran mestilah sama dengan Sijil Asas

Contoh: Jika Sijil Asas adalah secara bulanan, maka sama juga dengan Rider.
Tempoh perlindungan mestilah sama dengan Sijil Asas atau minima 5 tahun dari tarikh mula, dan maksima 75 tahun, yang mana terdahulu.

PEMBATALAN
Rider ini akan terbatal secara automatik sekiranya:
a) Sumbangan tidak dijelaskan
b) Polisi paid-up, matang, luput, tidak dibayar atau dibatalkan
c) Peserta meninggal atau hilang upaya kekal
d) Permohonan bertulis daripada peserta untuk membatalkan rider
e) Jika tuntutan melebihi had seumur hidup
f) Penyakit Vertebro-spinal (termasuk disc) dan sakit lutut


Aik?? kena sakit lutut terus batal ke?? masak ler kalau client aku lagu ni.. kalau kat sana.. sakit lutut terus terbatal.. :)):)):)) tambahan pula hilang upaya... hilang tangan.. rider benefit pon hilang... then buat apa charge contributer awal2 kira sampai umur 75@80 tahun???

rizalstudio
28-08-2011, 06:23 AM
Dan paling best .. jika anak masuk WAD ...

BAPA AKAN DAPAT RM800 SEHARI .... best kan :D hehehehe

Aku dah signup .. mmg berbaloi pelan yang dioffer ...

Nie ejen yang aku pilih ... walaupon jauh .. tapi aku suka Ejen yang perform .... :D ..

betul2

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=10563904#post10563904

under bro danielariffin... tapi aku ada 1 berita baik dan 1 berita x baik mengenai insuran tu..

- berita baiknya.. aku da claim lebih RM50k hanya utk elaun (masuk kocek sendiri) tak termasuk bil hospital yg insuran dah cover.. :)paid:)paid

- berita tak baiknya.. aku abis dah pakai dah semua claim2 tu.. :(( hahahahah :eek:

rizalstudio
28-08-2011, 06:28 AM
Mai tunjuk proof sat buleh bukak 5 acc serentak?? dan tunjuk payout claim... hihihihi cakap senang la.. tuan pernah bukak 5 polisi untuk satu nama?? atau bercakap kosong?? awat tak mau sembang terus bukak 100 acc.. then claim semua sekali?? :)):)):))

hehehehehe.... lagi satu.. suruh dia tunjuk testimoni client yang dapat claim 5 polisi atas 1 nama dan nama cheque... silap2 dia sendiri belum pernah merasa claim

pojikun10
28-08-2011, 06:47 PM
Amik kena sebijik..lps ni dia akan ckp... "ohhh sy xsuka tnjuk claim" blablabla........" xpon, tnjuk claim ni keje ejen ceroi" .... Dan mcm2 lg la......paling bangsat pon dia kata mcm ni " ohhh tn2 ejen prubsn kena kurangkan ego ...kena muhasabh diri....hahaha... Malaih aku melayan..... Tnjuk cheque cliam brp byk hg dh claim...aku nk tgok....kami suma nk tgok.....

mat_penang
06-09-2011, 03:27 AM
bro ETIQA, aku malu la dgn polisi hg......sakit lutut pun polisi terbatal...adoilaaaa...cakap pumpang pumpang, sakit lutut polisi terus batal....actually aku malas search pasai info plan hang, aku dengar and nak pancing hang tengok, tetiba bila aku baca sakit lutut pun x cover, aku rasa sedey ...tu laaa hidden bnyk sgt...amik sedassssssss...HAHAHAHHAHAHAHHAHA......bro, hang pi simpan la ang punya polisi bagi makan ANAI2..hahahhaha<<<thanks Danial Ariffin...Choew...

abdhadi1984
07-09-2011, 05:09 PM
Salam....

Penyakit-penyakit Khusus yang dinyatakan bermaksud penyakit-penyakit dan komplikasi-komplikasi berikut, berlaku dalam masa 120 hari kepada Peserta:

a) Hypertension, diabetes mellitus dan Penyakit Kardiovaskular
b) Semua tumor, kanser, cyst, nodules, polyps, stones of the urinary system dan sistem billiary
c) Semua penyakit berkaitan telinga, hidung (termasuk sinus) dan tekak
d) Hernias, hemorrhoids, fistulae, hydrocele, varicocele
e) Penyakit Endometriosis termasuk sistem peranakan
f) Penyakit Vertebro-spinal (termasuk disc) dan sakit lutut


PEMBATALAN
Rider ini akan terbatal secara automatik sekiranya:
a) Sumbangan tidak dijelaskan
b) Polisi paid-up, matang, luput, tidak dibayar atau dibatalkan
c) Peserta meninggal atau hilang upaya kekal
d) Permohonan bertulis daripada peserta untuk membatalkan rider
e) Jika tuntutan melebihi had seumur hidup
f) Penyakit Vertebro-spinal (termasuk disc) dan sakit lutut


Aik?? kena sakit lutut terus batal ke?? masak ler kalau client aku lagu ni.. kalau kat sana.. sakit lutut terus terbatal.. :)):)):)) tambahan pula hilang upaya... hilang tangan.. rider benefit pon hilang... then buat apa charge contributer awal2 kira sampai umur 75@80 tahun???

Tiada terma polisi kad perubatan Etiqa Takaful terbatal kerana sakit lutut... Sila check betul-betul sebelum copy-paste 'petikan' yg entah daripada siapa ni.. Rujuk font petikan anda yg saya warnakan dgn warna merah jambu, org tu dah tercopy-paste sampai termasuk ke dalam terma Pembatalan tu, point pon sama i.e. yg ke-f...:-?

Daniel, brp ramai dah anda sebar2kan perihal sakit lutut ni..?? Sila jumpa prospek2 yg telah anda panjang2kan fitnah mengenai ETB dalam hal sakit lutut ni & mohon maaf pd mereka.. Terima kasih.:)

abdhadi1984
07-09-2011, 05:36 PM
Contoh cheque yang telah saya serahkan kepada client saya dalam bulan Ramadhan lepas. Cheque untuk MC di rumah akibat kemalangan. Cheque pun pakai khidmat perbankan Islam i.e. Standard Chartered Saadiq bukannya Citibank etc... :)

Alhamdulillah, client saya jarang sekali sakit atau kemalangan. Doa kesihatan yang cemerlang & ekonomi yang terbilang untuk client2 saya. Jika berlaku juga, saya berkhidmat kepada mereka spt yg dipertanggungjawabkan. Kita doakan semoga sihat & selamat sebab ini pun penting juga supaya pihak industri tidak menuntut kenaikan caj pada masa depan berikutan claim yg mencanak2 (seperti yang berlaku dalam insurans kenderaan baru2 ni, doa & berusaha utk menghindari perkara yg sama dpd menimpa bahagian khidmat kesihatan pula). Tapi kalau berlaku juga nak buat macam mana.:)

http://i810.photobucket.com/albums/zz30/abdhadi1984/DSC01237.jpg

arafatprofit
09-09-2011, 09:53 AM
i had bad experience ngn TN and lately with Etiqa. sikap menjalankan perniagaan yang tak ubah-ubah dari dulu dan sekarang.

rizalstudio
09-09-2011, 11:09 AM
Contoh cheque yang telah saya serahkan kepada client saya dalam bulan Ramadhan lepas. Cheque untuk MC di rumah akibat kemalangan. Cheque pun pakai khidmat perbankan Islam i.e. Standard Chartered Saadiq bukannya Citibank etc... :)

Alhamdulillah, client saya jarang sekali sakit atau kemalangan. Doa kesihatan yang cemerlang & ekonomi yang terbilang untuk client2 saya. Jika berlaku juga, saya berkhidmat kepada mereka spt yg dipertanggungjawabkan. Kita doakan semoga sihat & selamat sebab ini pun penting juga supaya pihak industri tidak menuntut kenaikan caj pada masa depan berikutan claim yg mencanak2 (seperti yang berlaku dalam insurans kenderaan baru2 ni, doa & berusaha utk menghindari perkara yg sama dpd menimpa bahagian khidmat kesihatan pula). Tapi kalau berlaku juga nak buat macam mana.:)

http://i810.photobucket.com/albums/zz30/abdhadi1984/DSC01237.jpg

satu check je? :-?

rizalstudio
09-09-2011, 11:10 AM
i had bad experience ngn TN and lately with Etiqa. sikap menjalankan perniagaan yang tak ubah-ubah dari dulu dan sekarang.

ada testi ni dr TN ngan Etiqa.. cer cerita... cer cerita... cer cerita...

pojikun10
09-09-2011, 08:10 PM
Hahaha...dia konon gentle & soft la dlm...steady la bro....sblon hg tulis sure hg hangin ja dgn kami kan...hehehe..benda tulis ayat buku semua keluaq...pung pang pung pang....ada ka sakit lutu xcover dlm tempoh 120 hari pertama??? Ceroiii sgguh la.....client aku amik polisi dgn aku tup2 bulan ketiga kena sakit lutut p opertion ACL woo.... Kos rm 14 000 utk bedah ja.... Elaun dia???? Nk tgok ka cheque dia? Hehehehe....hg nk tgok dak? Hahahaha

abdhadi1984
09-09-2011, 08:42 PM
Hahaha...dia konon gentle & soft la dlm...steady la bro....sblon hg tulis sure hg hangin ja dgn kami kan...hehehe..benda tulis ayat buku semua keluaq...pung pang pung pang....ada ka sakit lutu xcover dlm tempoh 120 hari pertama??? Ceroiii sgguh la.....client aku amik polisi dgn aku tup2 bulan ketiga kena sakit lutut p opertion ACL woo.... Kos rm 14 000 utk bedah ja.... Elaun dia???? Nk tgok ka cheque dia? Hehehehe....hg nk tgok dak? Hahahaha


Bro, anda terlepas pandang features produk anda sendiri.. Baiklah, berikut saya quote dari brochure Takaful Health dlm website PruBSN sendiri:


Pengecualian

Takaful Health2 tidak melindungi sebarang kemasukan hospital, pembedahan atau caj-caj berkaitan
yang disebabkan secara langsung atau tidak langsung, keseluruhannya atau sebahagiannya, dari
mana-mana satu (1) kejadian berikut:


1. Penyakit sedia ada jika penyakit tersebut tidak dinyatakan di dalam borang cadangan atau apa jua
borang lain yang berkaitan dengan keadaan kesihatan anda selepas sijil ini berkuatkuasa.


2. Penyakit spesifik yang berlaku dalam tempoh seratus dua puluh (120) hari yang pertama bagi perlindungan berterusan:

a. Tekanan darah tinggi, kencing manis dan penyakit kardiovaskular
b. Semua tumor, kanser, sista, nodul, polip, batu dalam sistem kencing dan sistem biliari
c. Semua penyakit telinga, hidung (termasuk sinus) dan tekak
d. Hernia, hemoroid, fistula, hidrosele, varikosele
e. Endometriosis termasuk penyakit melibatkan sistem Pembiakan
f. Gangguan spina vertebro (termasuk diska) dan penyakit lutut


Sama sahaja bro...

abdhadi1984
09-09-2011, 08:58 PM
satu check je? :-?

ALHAMDULILLAH, daripada seratus lebih pelanggan saya, hanya enam orang sahaja yang pernah admitted to hospital. Dan cheque tersebut adalah yang pertama pernah saya simpan gambarnya, sebelum ini saya tak pernah ambil gambar cheque2 pelanggan saya.:D

Rajin2 lah mendoakan keberkatan, kesejahteraan, kesihatan, keselamatan, rezeki melimpah ruah & umur yang panjang untuk semua pelanggan2 kita. Semoga beroleh rahmat.:)

pojikun10
09-09-2011, 10:30 PM
Yg ni TH2 bro...... We always lead the market.....tkpa... Kami busy la ni....hg dok dulu nt masuk balik k... Prudential bayaq claim RM 700 juta last year...... Prooven n solid payout...... Gebangnla cmna pon..... Client nk tgok claim..hohoho

wan9551
09-09-2011, 10:40 PM
anak aku dah nk dekat 2 thn... so berapa insurans untuk medical + simpanan?

abdhadi1984
09-09-2011, 11:35 PM
Yg ni TH2 bro...... We always lead the market.....tkpa... Kami busy la ni....hg dok dulu nt masuk balik k... Prudential bayaq claim RM 700 juta last year...... Prooven n solid payout...... Gebangnla cmna pon..... Client nk tgok claim..hohoho

Pengecualian TH2 ini sama sahaja dengan TH1 dahulu.. Encik Fauzi tak hadam betul2 maklumat PENTING pengecualian 120 hari tu.. Maklumat penting sebegini, jika tidak dihafal pun, seharusnya sentiasa ada di sisi untuk dimaklumkan/dibentangkan kepada prospek2.. Lebih2 lagi perkataan Penyakit Lutut tu bukan perkataan yg saintifik, so sepatutnya dah lama ada dalam pengetahuan encik Fauzi sebelum mempersenda orang lain..:)

Lagi satu, adakah claim RM700 juta tu termasuk Prudential Assurance atau hanya Prudential-BSN?? Jika hanya Prudential-BSN, berdasarkan Audited Annual Report 2010 anda (source: https://www.prubsn.com.my/uploads/downloads/Financial_Statement_2010.pdf - page 15), net benefits paid & payable anda hanyalah RM72.7 juta i.e. hanya sekitar 10% sahaja daripada jumlah yang encik Fauzi gebang-gebangkan tadi.. Minta penjelasan..:)

Benefits paid & payable Etiqa Takaful pula sebanyak RM473.8 juta bagi tempoh Julai 2009 - Jun 2010 (source: http://www.etiqa.com.my/English/AboutUs/Financials/Documents/fs_2010/Etiqa%20Takaful%20Berhad%20-%20June%202010%20(Eng).pdf - page 22).. Bagi tempoh Julai 2010 - Jun 2011, laporan yang telah diaudit akan keluar sebulan dua lagi.. :)

popzz
10-09-2011, 12:07 AM
fuh bro abdhadi1984! saya suka cara penjelasan awak yang berlandaskan info dan point yang rasmi, yang wujud dan juga senario yang pernah anda lalui. Dari jawapan awak, nampak yang anda faham tentang produk anda. i like :)

tapi saya masih mengharapkan ada sorang daripada 'the other party' yang mempunyai kebolehan yang sama seperti anda TETAPI BUKAN untuk melawan sesama sendiri, tetapi untuk memberikan point2 dan info2 seperti yang awak telah utarakan untuk pihak insuran awak, supaya menjadi informasi kepada orang2 / pengguna2 mcm saya ni yang tak clear sgt pasal perlindungan insurans ni :)

btw, daripada membaca semua penjelasan, saya terfikir, perlu ka mempunyai DUA insuran:
1- untuk concentrate pada annual limit
2- untuk concentrate pada life time limit
sebab kita tidak tahu apa akan terjadi, walaupun, melalui penjelasan awak, adalah lebih baik concentrate pada annual limit sebab ini yang lebih kerap berlaku.

boleh beri penerangan? atau pihak yang hentam bro abdhadi1984 pun bole bagi pendapat??

Terima kasih semua. :)

popzz
10-09-2011, 12:08 AM
sori, double post!

abdhadi1984
10-09-2011, 12:27 AM
fuh bro abdhadi1984! saya suka cara penjelasan awak yang berlandaskan info dan point yang rasmi, yang wujud dan juga senario yang pernah anda lalui. Dari jawapan awak, nampak yang anda faham tentang produk anda. i like :)

tapi saya masih mengharapkan ada sorang daripada 'the other party' yang mempunyai kebolehan yang sama seperti anda TETAPI BUKAN untuk melawan sesama sendiri, tetapi untuk memberikan point2 dan info2 seperti yang awak telah utarakan untuk pihak insuran awak, supaya menjadi informasi kepada orang2 / pengguna2 mcm saya ni yang tak clear sgt pasal perlindungan insurans ni :)

btw, daripada membaca semua penjelasan, saya terfikir, perlu ka mempunyai DUA insuran:
1- untuk concentrate pada annual limit
2- untuk concentrate pada life time limit
sebab kita tidak tahu apa akan terjadi, walaupun, melalui penjelasan awak, adalah lebih baik concentrate pada annual limit sebab ini yang lebih kerap berlaku.

boleh beri penerangan? atau pihak yang hentam bro abdhadi1984 pun bole bagi pendapat??

Terima kasih semua. :)

Adalah lebih baik untuk mendapatkan lebih daripada satu kad perubatan yang berbeza - ini bagi mereka yang mampu. Bagi yang tidak mampu pula, ia bergantung kepada kebijaksanaan masing2 dalam menyusun priority/urgency berdasarkan realiti yang LEBIH KERAP berlaku dalam masyarakat kita sendiri seperti yang saya terangkan sebelum ini. Bagaimanapun, saya tidak memaksa sesiapa untuk menerima garis panduan yang saya sediakan di ruangan ini beberapa minggu lepas, ia terpulang kepada diri masing2 - tepuk dada tanya selera. :)

super_consultant
19-09-2011, 08:58 PM
Salam sume. Saya sekarang ni tengah tercari2 apa produk insuran yg sesuai utk anak saye. Ada macam2 produk kt luar sana dan ni buat saya confused ler sesangat. Ada yang kata amik life insurance, ade yg suggest amik yg utk education dia supaya nnt kalau dia ade rezeki masuk U tade ler terpakse berhutang dgn PTPTN nnt. Kalau boleh nak cari insuran yg tidak ler membebankan sangat untuk dibayar nnt. Oh yer, btw anak saya berumur 7 bulan. Hihihihi. Any suggestions?

saya cadangkan amek plan yg ada DANA HIBAH utk anak puan...sbbnye dgn adanya DANA HIBAH ni nnt wang yg terkumpul nnt x perlu lalui proses faraidh yg akan amek masa yg lama utk setel sbb akan handle by Amanah Raya...MAA Takaful, satu2nya sykt Takaful yg ada Dana Hibah utk pemegang polisinye:">

tirin012
16-01-2012, 01:07 AM
dah PM nko :D heheehe

Mmg terbaik bro :D .....

Brapa sebulan..pm gak bro..

reduanhanif
18-01-2012, 09:38 PM
Di AIA AFG Takaful, boleh pilih samada nak wasi atau hibah kan Takaful plan kita. biasa digalakkan untuk hibah sebab kalau hibah ni pampasan dapat kat orang yang kita nak bagi 100% (Absolute Beneficiary).

Ada pelan Medikal Kad keluarga. Tak perlu dapatkan banyak2 Medikal Kad untuk anak2. 1 Keluarga 1 kad yang cover semua ahli keluarga. Jumlah anak tanpa limit. Limit sepanjang hayat tiada. Tidak share. paling penting, harga sama sampai bila2.

KLIK SINI SEKARANG UNTUK DAPATKAN PROPOSAL PERCUMA. SAMADA UNTUK DIRI ANDA ATAUPUN KELUARGA. (http://cwainvestment.blogspot.com/p/aia-afg-takaful.html)

Q.Azhar
17-02-2012, 06:49 PM
jgn la gado gado. mengalahkan owner syarikat takaful la korang ni.. :D

uwaismokhtar
15-03-2012, 12:43 AM
pikir banyak kali pun susah jugak...yang paling penting kalau nak cari adalah cari yang kita selesa bayar bulan-bulan, dan boleh upgrade bila2 masa yang kita nak... (^^,) insurance anak, start RM50 jer dulu try test...most of people, bila amik insurance beratus2 nie akan nampak RM100 sebulan tu sangat2 besar...dan bila ada perkara musibah berlaku nak pakai duit, duit insurance takaful lah yang dikorbankan dulu...masuk slow2 dulu..dah selesa baru tambah pulak... (^^,) my humble opinion

al-falah
15-03-2012, 01:02 AM
betul2

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=10563904#post10563904

under bro danielariffin... tapi aku ada 1 berita baik dan 1 berita x baik mengenai insuran tu..

- berita baiknya.. aku da claim lebih RM50k hanya utk elaun (masuk kocek sendiri) tak termasuk bil hospital yg insuran dah cover.. :)paid:)paid

- berita tak baiknya.. aku abis dah pakai dah semua claim2 tu.. :(( hahahahah :eek:

terbaik....:)cgrock

rezqy
20-03-2012, 04:09 PM
beli polisi mengikut keperluan dan kemampuan

lizzqute
22-03-2012, 01:07 PM
Sapa sapa yang ada Pakej RM50 insuran anak, boleh PM aku tak.. aku risau la anak aku takder lagi insuran.... Kalo boleh, bagi yang ada medical ngan saving yer...

DanielAriffin
22-03-2012, 07:58 PM
Sapa sapa yang ada Pakej RM50 insuran anak, boleh PM aku tak.. aku risau la anak aku takder lagi insuran.... Kalo boleh, bagi yang ada medical ngan saving yer...

Salam...
Kalau nak yg ada saving min.. mau RM100 bro.. saya sarankan buat cukup dgn duit belajar sekali... meh sembang2 sini..
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=187802&page=103

mr_x6006
22-03-2012, 08:11 PM
Salam...
Kalau nak yg ada saving min.. mau RM100 bro.. saya sarankan buat cukup dgn duit belajar sekali... meh sembang2 sini..
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=187802&page=103

Rm100 ni trmasuk dgn Medical Card ke bro?

DanielAriffin
23-03-2012, 04:31 PM
Rm100 ni trmasuk dgn Medical Card ke bro?

Salam...
Masuk.. tapi elaun RM400 aje la.. :p bagi aku lebih sikit.. wasiat besar.. duit belajar besar.. claim besar.. ingat beli insurance untuk masa depan... bukan untuk jangka pendek.. tapi kalau musibat ect demam ke? dah dapat RM800 or RM600 sehari.. dah cukup lajukan tabung saving anak... tips lain refer tu hijack thread ler.. :)paid

p/s: untuk plan anak bro.. kita stanby 200k investment plan jika dapat claim awal... contribute dulu.. then baru feel it..

Faizal279
23-03-2012, 05:04 PM
saya juga baru berjinak2 jadi ejen PruBSN Takaful.. sesiapa yg area Shah Alam atau Klang boleh PM saya.. setakat ni sy dh ada 4 kes.. biasalah.. baru lagi..

rezqy
04-04-2012, 12:14 PM
Salam...
Masuk.. tapi elaun RM400 aje la.. :p bagi aku lebih sikit.. wasiat besar.. duit belajar besar.. claim besar.. ingat beli insurance untuk masa depan... bukan untuk jangka pendek.. tapi kalau musibat ect demam ke? dah dapat RM800 or RM600 sehari.. dah cukup lajukan tabung saving anak... tips lain refer tu hijack thread ler.. :)paid

p/s: untuk plan anak bro.. kita stanby 200k investment plan jika dapat claim awal... contribute dulu.. then baru feel it..

mcm mana tu?

DanielAriffin
04-04-2012, 12:42 PM
mcm mana tu?

Salam...
Lagu tu la... :D plan macam ni adviser from agent.. not from compony... mau beli satu lagik?

hannuz1010
04-04-2012, 12:48 PM
aku amik MAA insuran untuk anak aku..rase ok gak..

rezqy
04-04-2012, 01:54 PM
Salam...
Lagu tu la... :D plan macam ni adviser from agent.. not from compony... mau beli satu lagik?

lagu mana? ha ha :-)

rezqy
04-04-2012, 01:55 PM
aku amik MAA insuran untuk anak aku..rase ok gak..

MAA takaful tu ambik plan apa?

DanielAriffin
04-04-2012, 04:17 PM
lagu mana? ha ha :-)

Salam...
Lagu pitbull bro.. Hehehe..

rezqy
04-04-2012, 05:37 PM
Salam...
Lagu pitbull bro.. Hehehe..
hihi...nak gak blajar ngan bro ni..

DanielAriffin
04-04-2012, 08:08 PM
hihi...nak gak blajar ngan bro ni..

Salam..
ko belajar dgn aku nanti ROP ler.. :))