PDA

View Full Version : 1 acres/ekar berapa square feet??


zakiyunos
05-12-2007, 10:15 PM
Aslkm.. Nak tanya otai tanah semua.., satu ekar berapa square feet agak nya?? 43 560square feet tu betul ke??Boleh sesapa confirm. TQ

diablo
05-12-2007, 10:18 PM
Aslkm.. Nak tanya otai tanah semua.., satu ekar berapa square feet agak nya?? 43 560square feet tu betul ke??Boleh sesapa confirm. TQ

1 Acres = 43560 Square feet ..

Ya betul ...

p/s : Guna hp saja pun boleh :)

fordLASER
05-12-2007, 10:19 PM
klau x silap aku... 44655 feet square

sunway
05-12-2007, 10:19 PM
Aslkm.. Nak tanya otai tanah semua.., satu ekar berapa square feet agak nya?? 43 560square feet tu betul ke??Boleh sesapa confirm. TQ

betul la tu

ammar5
05-12-2007, 10:23 PM
dah settle...pls closed thread nie....guna hp jerk,gi convertor tu....:-?

goldtrader
05-12-2007, 10:33 PM
Aslkm.. Nak tanya otai tanah semua.., satu ekar berapa square feet agak nya?? 43 560square feet tu betul ke??Boleh sesapa confirm. TQ

maaf bercakap lah , jgn jadi malas sangat laa ek ... google.com ade .. bleh cari converter unit .. kat internet ni banyak perkara boleh kita manfaatkan diri kita

nih salah satu link aku dah siap bookmark kat pc aku .. segala beranika jenis unit boleh convert

http://www.convertunits.com/

DDos
05-12-2007, 10:35 PM
maaf bercakap lah , jgn jadi malas sangat laa ek ... google.com ade .. bleh cari converter unit .. kat internet ni banyak perkara boleh kita manfaatkan diri kita

nih salah satu link aku dah siap bookmark kat pc aku .. segala beranika jenis unit boleh convert

http://www.convertunits.com/

haiya, benda ni pun kena buka thread ke :D

p/s: dia orang baru, bagi la chance :D

ebizz
06-12-2007, 07:55 AM
Satu ekar biasanya 1 rantai X 10 rantai. 1 rantai 66 kaki. Jadi 1 ekar bersamaan 66 kaki X 660 kaki = 43560 kaki persegi.

raiman
06-12-2007, 12:32 PM
Aslkm.. Nak tanya otai tanah semua.., satu ekar berapa square feet agak nya?? 43 560square feet tu betul ke??Boleh sesapa confirm. TQ

43,560 square feet ...........tepat sekalik atau 43,560 kaki persegi

headache
06-12-2007, 02:05 PM
ooo, banyak nya kaki kaki yang bersegi kat ekar tu...

Zaman metrik skrg bro, sy mula-mula dulu nak beli tanah, siap depa cerita relung dan rantai...Kat sekolah bukan diajar pun. Jenoh nak cari dalam google. Eh, masa tu google pun tak ada lagi. Pakai excite ngan webcrawler lagi.

Nak kata tak tau, sat orang pekena. Naiya.

orangterbang
06-12-2007, 02:18 PM
Aslkm.. Nak tanya otai tanah semua.., satu ekar berapa square feet agak nya?? 43 560square feet tu betul ke??Boleh sesapa confirm. TQ

ya betul 43560. pengesahan dari pegawai pejabat tanah pontian :D :)paid

Sang_Buana
15-12-2007, 06:54 PM
Aslkm.. Nak tanya otai tanah semua.., satu ekar berapa square feet agak nya?? 43 560square feet tu betul ke??Boleh sesapa confirm. TQ

UNIT-UNIT TANAH
http://www.sizes.com/units/jemba.htm


2 depas = 4 yards (about 3.658 meters)

100 jemba = 1 penjuru

1 relong = 484 jemba

1 relong = 30,976 square feet
- approximately 2,870 square meters
- (approximately 0.7111 acres). Symbol, r.
- One relong = 484 jemba.



1 ekar = 1.406 relong

1 HEKTAR = 2.469 ekar


1ekar = 43339.587

SkyIsTheLimit
24-11-2010, 03:09 PM
http://www.ptgwp.gov.my/pg_kalkulator.htm

Klik dekat link diatas, dengan mudah anda akan dapat jawapan untuk segala masalah pengiraan keluasan tanah.. :D

azhaby
30-11-2010, 12:55 PM
pandai semua korang..bijak, bijak kita minum dulu

chooboonsheng
22-08-2012, 02:23 PM
1 ekar, berapa relong

mr_x6006
10-09-2013, 06:43 AM
http://www.kosim.com.my/nanding/nanding2.jpg

Biasanya utk 1 ekar, bila kita pecah lot utk bat lot banglo, kita bleh dpt brape lot yer?

joee
10-09-2013, 06:58 AM
Search je kt google convert unit....bersepah ada tt

donat88
10-09-2013, 07:00 AM
boleh rujuk kat laman-laman sesawang pejabat tanah contoh kat sini http://www.ptgwp.gov.my/pg_kalkulator.htm

MrLey
10-09-2013, 07:03 AM
Ramai newbies sekarang first post pun dah buka thread..zaman den memula join CG tahun 2006 dulu, post dah 1000 pun belum tentu lagi nak buka thread..takut kena ban...dulu MOD aktif..silap sket ban..off topic ban..sekarang den dah insaf...baik jek..

haiya, benda ni pun kena buka thread ke :D

p/s: dia orang baru, bagi la chance :D

MrLey
10-09-2013, 07:05 AM
1- berapa saiz setiap lot? Atau
2- berapa lot yg dikehendaki dalam seekar tu?
3- kalau murah den pun mau....:D


http://www.kosim.com.my/nanding/nanding2.jpg

Biasanya utk 1 ekar, bila kita pecah lot utk bat lot banglo, kita bleh dpt brape lot yer?

1305
10-09-2013, 07:18 AM
Ramai newbies sekarang first post pun dah buka thread..zaman den memula join CG tahun 2006 dulu, post dah 1000 pun belum tentu lagi nak buka thread..takut kena ban...dulu MOD aktif..silap sket ban..off topic ban..sekarang den dah insaf...baik jek..

Betul.betuk.betulllll.
Nk buka thread pn takut kena bahan..
TT ni tanpa segan silu terus buka thread yg dia boleh dpt jwp dgn goog je...

Dahsyat newbies skg...

MrLey
10-09-2013, 07:23 AM
Hahaha...kita dah kena bahan...cuba ekau tengok newbie ni join CG bila...

Hampeh sape la yg up thread lamo ni...penat den komen...e~X(

Betul.betuk.betulllll.
Nk buka thread pn takut kena bahan..
TT ni tanpa segan silu terus buka thread yg dia boleh dpt jwp dgn goog je...

Dahsyat newbies skg...

cheagil
10-09-2013, 07:27 AM
Hahaha...kita dah kena bahan...cuba ekau tengok newbie ni join CG bila...

Hampeh sape la yg up thread lamo ni...penat den komen...e~X(

hahahahaha...saper yg newbis skg?:eek:

MrLey
10-09-2013, 07:28 AM
:((:((:((pagi lagi den terkono...

hahahahaha...saper yg newbis skg?:eek:

tangtadiy
10-09-2013, 07:49 AM
43560 kaki persegi

1305
10-09-2013, 08:56 AM
Hahaha...kita dah kena bahan...cuba ekau tengok newbie ni join CG bila...

Hampeh sape la yg up thread lamo ni...penat den komen...e~X(

Alamak ye ke..
Hiiii malunyaaaaaa