PDA

View Full Version : Bincang Kejuruteraan Awam - Civil Engineering


Pages : [1] 2 3 4 5 6 7 8

vedder9
24-11-2007, 02:41 PM
Akum kengkawan....
Aku nak mintak sket bantuan dari kengkawan yang pakar pasal pembinaan/ structural design untuk sama-sama kita bincangkan topik faktor-faktor yang menyebabkan sesebuah bangunan itu mendap...



Kalau ada forumer2 yang nak berkongsi idea dan pendapat, sila utarakan disini...

Aku ada beberapa sebab asas mendap :-

1. tekanan beban struktur pada tanah
masalah berlaku bila jurutera gagal menentukan keupayaan galas sebenar tanah. bagi asas cetek, bearing capacity yang direkabentuk berkemungkinan lebih tinggi daripada nilai tanggung sebenar tanah, maka tanah tidak dapat menanggung struktur berkenaan. bagi penggunaan cerucuk, berkemungkinan jurutera mengandaikan keupayaan menanggung beban yang terlalu tinggi untuk sesuatu cerucuk.

2. Perubahan kandungan lembapan tanah
Perubahan lembapan tanah mempengaruhi tekanan segah tanah. Tanah yang awalnya dipenuhi air dapat membantu menyokong struktur bangunan. Apabila tiba musim kemarau, tanah berkenaan menjadi kering dan tidak dapat membantu menyokong bangunan, maka bangunan akan mendap dan berlaku keretakan pada struktur bangunan. Kes begini selalu berlaku untuk penggunaan asas cetek.

3. Pembangunan di kawasan lombong
Perlombongan meggunakan air untuk kegiatan harian, ada kawasan yang air akan dipam secara tanpa dikawal menyebabkan air dikawasan sekitar berkurangan dan menyebabkan tekanan tanah menjadi lemah seterusnya mendapan bangunan berlaku.

4. Air larian dalam tanah
Terdapat kawasan-kawasan dimana air larian berupa sungai2 kecil wujud didalam tanah. Air larian sukar dikenalpasti semasa kerja-kerja ujian gerekan dalam (borehole test) dilakukan semasa kerja-kerja penyiasatan tapak. Air larian membentuk lompong2 didalam tanah, sekiranya bangunan dibina di atas air larian dan kerja-kerja pembaikan tanah tidak dijalankan, mendapan bangunan akan berlaku.:D

vedder9
24-11-2007, 02:41 PM
faktor2 yang lain2..sila kawan2 bantu lagi :)

fachak
24-11-2007, 02:45 PM
aik.. takde yg respon ke? ni ada melibatkan GIS ke?

vedder9
24-11-2007, 02:49 PM
Antara faktor yang lain lebih kepada pemantauan kualiti kerja yang dihasilkan kontraktor supaya kerja2 yang dijalankan mengikut lukisan pembinaan dan spesifikasi...

Untuk kerja-kerja cerucuk, kemungkinan berikut boleh berlaku :-

1. Cerucuk yang ditanam tidak mencapai ke tahap yang diperlukan
i. Kedalaman cerucuk tidak mencapai kedalaman yang
direkabentuk bagi cerucuk geseran (skin friction)
ii. Cerucuk tidak ditanam sehingga "set" ke dalam batuan
keras/ tanah keras.

2.Cerucuk tidak berada di kawasan rata, tetapi ditanam di kawasan lereng batu menyebabkan cerucuk tidak "set" di dalam batuan.

3. Cerucuk patah di dalam tanah

vedder9
24-11-2007, 02:50 PM
aik.. takde yg respon ke? ni ada melibatkan GIS ke?

GIS <-- Geographic Information System, tajuk thesis final year aku tu :D , aku buat detailing untuk sewerage reticulation dan water reticulation

aidiryatim
24-11-2007, 02:58 PM
Akum kengkawan....
Aku nak mintak sket bantuan dari kengkawan yang pakar pasal pembinaan/ structural design untuk sama-sama kita bincangkan topik faktor-faktor yang menyebabkan sesebuah bangunan itu mendap...

Sebenarnya, topik nie akan aku bentangkan didalam mesyuarat pagi bersama ketua-ketua jabatan. Aku dah seacrh dlm internet topik2 yang berkaitan tapi hasilnya agak mengecewakan...

Kalau ada forumer2 yang nak berkongsi idea dan pendapat, sila utarakan disini...

Aku ada beberapa sebab asas mendap :-

1. tekanan beban struktur pada tanah
masalah berlaku bila jurutera gagal menentukan keupayaan galas sebenar tanah. bagi asas cetek, bearing capacity yang direkabentuk berkemungkinan lebih tinggi daripada nilai tanggung sebenar tanah, maka tanah tidak dapat menanggung struktur berkenaan. bagi penggunaan cerucuk, berkemungkinan jurutera mengandaikan keupayaan menanggung beban yang terlalu tinggi untuk sesuatu cerucuk.

2. Perubahan kandungan lembapan tanah
Perubahan lembapan tanah mempengaruhi tekanan segah tanah. Tanah yang awalnya dipenuhi air dapat membantu menyokong struktur bangunan. Apabila tiba musim kemarau, tanah berkenaan menjadi kering dan tidak dapat membantu menyokong bangunan, maka bangunan akan mendap dan berlaku keretakan pada struktur bangunan. Kes begini selalu berlaku untuk penggunaan asas cetek.

3. Pembangunan di kawasan lombong
Perlombongan meggunakan air untuk kegiatan harian, ada kawasan yang air akan dipam secara tanpa dikawal menyebabkan air dikawasan sekitar berkurangan dan menyebabkan tekanan tanah menjadi lemah seterusnya mendapan bangunan berlaku.

4. Air larian dalam tanah
Terdapat kawasan-kawasan dimana air larian berupa sungai2 kecil wujud didalam tanah. Air larian sukar dikenalpasti semasa kerja-kerja ujian gerekan dalam (borehole test) dilakukan semasa kerja-kerja penyiasatan tapak. Air larian membentuk lompong2 didalam tanah, sekiranya bangunan dibina di atas air larian dan kerja-kerja pembaikan tanah tidak dijalankan, mendapan bangunan akan berlaku.

vedder.. :)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock wa caya sama lu.. hehe.. tahniah geng..cam ni la aku suka berforum.. ade gak faedah nyer .. ilmu cam ni la yg best utk kita kongsi dan discuss ..dr x tau leh jd tau.. aku harap ko akan teruskn dgn jayanyer.. aku pn x tau sgt.. so aku leh amik ilmu skit2 di sini:)

vedder9
24-11-2007, 03:02 PM
vedder.. :)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock wa caya sama lu.. hehe.. tahniah geng..cam ni la aku suka berforum.. ade gak faedah nyer .. ilmu cam ni la yg best utk kita kongsi dan discuss ..dr x tau leh jd tau.. aku harap ko akan teruskn dgn jayanyer.. aku pn x tau sgt.. so aku leh amik ilmu skit2 di sini:)

TQ Aidir
Sama-samalah kita jadikan ruangan forum ini sebagai gedung ilmu dan platform untuk berforum secara berhemah :)cgrock

jutaONEfami
24-11-2007, 03:03 PM
Antara faktor yang lain lebih kepada pemantauan kualiti kerja yang dihasilkan kontraktor supaya kerja2 yang dijalankan mengikut lukisan pembinaan dan spesifikasi...

Untuk kerja-kerja cerucuk, kemungkinan berikut boleh berlaku :-

1. Cerucuk yang ditanam tidak mencapai ke tahap yang diperlukan
i. Kedalaman cerucuk tidak mencapai kedalaman yang
direkabentuk bagi cerucuk geseran (skin friction)
ii. Cerucuk tidak ditanam sehingga "set" ke dalam batuan
keras/ tanah keras.

2.Cerucuk tidak berada di kawasan rata, tetapi ditanam di kawasan lereng batu menyebabkan cerucuk tidak "set" di dalam batuan.

3. Cerucuk patah di dalam tanah


aku pernah reject claim 10 point cerucuk yg ditanam tidak menepati kedalaman dlm BQ..so ini kes contractor nak untung lebih..

aku cadangkan S.O atau Engineer check every joint antara cerucuk sebab kegagalan pile kdg2 berpunca dr jointing yg ala kadar..

just my point of view as a QS

vedder9
24-11-2007, 03:14 PM
aku pernah reject claim 10 point cerucuk yg ditanam tidak menepati kedalaman dlm BQ..so ini kes contractor nak untung lebih..

aku cadangkan S.O atau Engineer check every joint antara cerucuk sebab kegagalan pile kdg2 berpunca dr jointing yg ala kadar..

just my point of view as a QS

Kedalaman cerucuk memang ditentukan oleh Jurutera semasa merekabentuk cerucuk berdasarkan ujian penyasatan tanah yang dilakukan oleh Kumpulan Ikram Sdn Bhd. Namun demikian, berkemungkinan profil batuan didalam tanah tidak seragam/sekata menyebabkan kedalaman cerucuk semasa dilantak boleh berbeza daripada kedalaman asal yang telah ditentukan oleh Jurutera.

Dalam kes ini, mereka yang menyelia tapak bina haruslah bijak membuat keputusan iaitu memastikan kedalaman cerucuk benar2 "set" walaupun ianya tidak menepati rekabentuk asal.

Untuk projek Lump Sum, kontraktor akan cuba untuk mengurangkan kedalaman cerucuk atas faktor kewangan. Makin dalam cerucuk masuk, makin banyak cerucuk kena beli dan kos pun meningkat.

Untuk projek secara "Bill Of Quantity", cerucuk dibayar berdasarkan kedalaman tusukan, makin dalam cerucuk, makin byk klien kena keluarkan duit untuk bayar kontraktor, projek sebegini byk diamalkan oleh JKR dan kerja-kerja cerucuk diperuntukkan sebagai PC Sum...

Untuk penyambungan cerucuk...
1. Cerucuk hendaklah dipastikan benar2 tegak sebelum sambungan dilakukan (welding)
2. Welding dilakukan secara keseluruhan sisi cerucuk.
3. Cerucuk dibiarkan selama 5 minit bagi memastikan kawasan sambungan benar2 kemas dan kuat.
4. Kawasan welding disapu cat tahan karat bagi mengelak daripada berkarat dan merendahkan keupayaan menanggung beban cerucuk

edrais
24-11-2007, 04:02 PM
aku rasa banyaknya bergantung kepada kualiti kerja dan pengawasan yang dijalankan ditapak.

lain2 tu pada aku alasan yang direka semata2.

agak aku la.

fordLASER
24-11-2007, 05:12 PM
nampak macam detail explanation dari segi penerangan teknikal.... tp.. ada satu aspek lain di luar bidang teknikal... walaupun setiap aspek telah diberi penekanan... tetapi kita lupa pergerakan bumi... contohnya lah... apabila kita memotong dan menambak tanah.... kesan geologikal jangkamasa panjang akan memberi kesan... pergerakan aliran air bawah tanah juga boleh berubah... biasanya air mencari ruang baru yang lemah untuk melepaskan tekanan air bawah tanah... munkin disinilah punca mendapan...

kontraktor piling jugak ... jika dilihat ketika setting secara terperinci, tidak menggunakkan jarak pelantak beban yang sepatutnya, biasanya dipendekkan berbanding dengan ketika kerja-kerja membenam pile... untuk memudahkan kerja kontraktor dan tekanan kerja cepat siap seperti yang terkandung dalam kontrak... jika lambat kena liquidated ascertend damage (LAD)...

shazjr
24-11-2007, 11:44 PM
Antara faktor yang lain lebih kepada pemantauan kualiti kerja yang dihasilkan kontraktor supaya kerja2 yang dijalankan mengikut lukisan pembinaan dan spesifikasi...

Untuk kerja-kerja cerucuk, kemungkinan berikut boleh berlaku :-

1. Cerucuk yang ditanam tidak mencapai ke tahap yang diperlukan
i. Kedalaman cerucuk tidak mencapai kedalaman yang
direkabentuk bagi cerucuk geseran (skin friction)
ii. Cerucuk tidak ditanam sehingga "set" ke dalam batuan
keras/ tanah keras.

2.Cerucuk tidak berada di kawasan rata, tetapi ditanam di kawasan lereng batu menyebabkan cerucuk tidak "set" di dalam batuan.

3. Cerucuk patah di dalam tanah

Sedikit pandangan aku berdasarkan ilmu & pengalaman yg cetek ni.

1. Bg kerja2 cerucuk, penentuan set perlu diambil seminimum yg mungkin. IKRAM mencadangkan set di bwh 10 - 15mm bg setiap pile. Walaupun kebiasaan kontraktor mencadangkan set lebih tinggi (berdasarkan formula hilley), tp lebih baik minta set lebih kecil.

2. Eccentricity of piles perlu dipastikan tidak melebihi nilai yg disyorkan. Ini utk memastikan distribution of load pd pilecap sekata pd setiap cerucuk. Amat penting pile survey dilakukan pd kedudukan cut-off pile supaya diversion of pile dpt dikenalpasti. Dlm spesifikasi piawai JKR, nilai diversion tidak boleh melebihi 75mm.

3. Bg pile yg diragui set nya berada atas kayu @ batu boulders, minta kontraktor utk buat slow tapping pd pile tersebut utk confirmatory. Jika diragui pile tersebut patah, lakukan ujian (x ingat pulak nama dia) utk menguji integriti pile tersebut.

4. Biasanya org awam akan risau apabila terdapat retakan pd lantai bwh. Perlu dipastikan jenis lantai bangunan tersebut samada jenis suspendend (gantung) atau non-suspended (x gantung). Lantai gantung akan mengikut mendapan yg berlaku manakala non-suspended akan mudah retak atau terpisah dr struktur utama. Selagi mendapan itu bukan differential @ excessive settlement, maka mendapan tersebut adalah perkara biasa.

5. Pastikan kedudukan susunan pile sesuai dgn lebar & pjg bangunan supaya bending momen dpt ditanggung sepenuhnya oleh pile tersebut.

Itu antara yg aku boleh share apa yg aku buat selama ni. Tp yg penting utk mengenalpasti pile yg lemah utk mengelakkan differential settlement pd asas yg akan menyebabkan keretakan & seterusnya runtuh. Utk makluman, mendapan mmg dibenarkan pd asas dgn syarat mendapan tersebut bukan differential settlement or excessive settlement. Biasanya mendapan sebegini akibat perubahan ground water level ttp masih rendah.

Stakat itu shj kali ni. Jika ada teguran atau fakta yg salah, tlg perbetulkan supaya dpt menjadi panduan bg semua warga cg yg terlibat dlm bidang ni.

vedder9
25-11-2007, 09:58 AM
nampak macam detail explanation dari segi penerangan teknikal.... tp.. ada satu aspek lain di luar bidang teknikal... walaupun setiap aspek telah diberi penekanan... tetapi kita lupa pergerakan bumi... contohnya lah... apabila kita memotong dan menambak tanah.... kesan geologikal jangkamasa panjang akan memberi kesan... pergerakan aliran air bawah tanah juga boleh berubah... biasanya air mencari ruang baru yang lemah untuk melepaskan tekanan air bawah tanah... munkin disinilah punca mendapan...

(LAD)...

Pergerakan tanah, menarik faktor yang diberikan tu, ada sapa2 yang pakar untuk beri penjelasan lanjut dari aspek teknikal berkenaan perkara di atas :)cgrock

vedder9
25-11-2007, 10:16 AM
Sedikit pandangan aku berdasarkan ilmu & pengalaman yg cetek ni.

1. Bg kerja2 cerucuk, penentuan set perlu diambil seminimum yg mungkin. IKRAM mencadangkan set di bwh 10 - 15mm bg setiap pile. Walaupun kebiasaan kontraktor mencadangkan set lebih tinggi (berdasarkan formula hilley), tp lebih baik minta set lebih kecil.

-Lazimnya set calculation digunakan sekitar 10-25mm, set yang terlalu kecil boleh menmyebabkan pile pecah/retak.

2. Eccentricity of piles perlu dipastikan tidak melebihi nilai yg disyorkan. Ini utk memastikan distribution of load pd pilecap sekata pd setiap cerucuk. Amat penting pile survey dilakukan pd kedudukan cut-off pile supaya diversion of pile dpt dikenalpasti. Dlm spesifikasi piawai JKR, nilai diversion tidak boleh melebihi 75mm.

- Nilai diversion 75mm masih digunapakai untuk semua projek rasanya.

3. Bg pile yg diragui set nya berada atas kayu @ batu boulders, minta kontraktor utk buat slow tapping pd pile tersebut utk confirmatory. Jika diragui pile tersebut patah, lakukan ujian (x ingat pulak nama dia) utk menguji integriti pile tersebut.

- Ujian PDA (Pile Driving Analyzer) boleh digunakan untuk menetukan samada pile patah/tak

4. Biasanya org awam akan risau apabila terdapat retakan pd lantai bwh. Perlu dipastikan jenis lantai bangunan tersebut samada jenis suspendend (gantung) atau non-suspended (x gantung). Lantai gantung akan mengikut mendapan yg berlaku manakala non-suspended akan mudah retak atau terpisah dr struktur utama. Selagi mendapan itu bukan differential @ excessive settlement, maka mendapan tersebut adalah perkara biasa.

- Aku ada satu kes, lantai non-suspended crack keseluruhan blok, aku dah buat coring test kat tempat yang crack, result memang fail lah, bukan setakat compression test fail, crack dikesan sampai ke dasar lantai dan thickness slab hanya 3 inci setengah berbanding 5 inci kalau ikut drawing.
- Aku cadanngkan kontraktor konkrit semula lantai berkenaan, lapisan konkrit lama dianggapkan sebagai lean konkrit sahaja..Betul tak tindakan aku..? sebab kontraktor mmg x setuju dengan cadangan aku termasuk perunding yang menyelia projek tersebut


Stakat itu shj kali ni. Jika ada teguran atau fakta yg salah, tlg perbetulkan supaya dpt menjadi panduan bg semua warga cg yg terlibat dlm bidang ni.

TQ untuk penjelasan yang diberikan :)

jimR79
25-11-2007, 10:20 AM
aku rasa banyaknya bergantung kepada kualiti kerja dan pengawasan yang dijalankan ditapak.

lain2 tu pada aku alasan yang direka semata2.

agak aku la.

setuju gak.....yg penting sekali piling work....n yg paling asas....& b4 buat piling tu...kena tau tanah jenis apa juga...dah cari laa piling yg sesuai....am i rite?:D

vedder9
25-11-2007, 10:38 AM
setuju gak.....yg penting sekali piling work....n yg paling asas....& b4 buat piling tu...kena tau tanah jenis apa juga...dah cari laa piling yg sesuai....am i rite?:D

Kerja-kerja penyiasatan tanah memang dilakukan dahulu sebelum kerja-kerja merekabentuk dilakukan oleh Jurutera. Lazimnya projek2 kerajaan akan melantik Kumpulan Ikram untuk menjalankan kerja-kerja berkenaan selaras dengan pekeliling yang dikeluarkan (aku x ingat pekeliling Bil apa) supaya semua projek2 kerajaan hendaklah menggunakan perkhidmatan Kumpulan Ikram.

Laporan kumpulan ikram akan mengandungi perkara-perkara berikut :-
1. Ujian Gerekan Dalam
2. Ujian mackintosh
3. Analisa Ujian
4. Keupayaan galas yang dibenarkan
5. Syor Asas bangunan

Dalam syor asas bangunan, akan dinyatakan jenis cerucuk / asas penapak yang sesuai digunakan serta working load untuk cerucuk dan jenis lantai yang sesuai direkabentuk.

Keupayaan galas cerucuk ditentukan berdasarkan nilai N yang diperolehi semasa ujian SPT dengan menggunakan formula meyerhof

aidiryatim
25-11-2007, 10:47 AM
geng.. klu ade gambarajah , tentu lebih jelas ttg ape yg dibincangkn , aku dulu nyaris jd asst eng. M&E.. tp apekn daye .. x kesampaian.. huhu.. tp aku mmg minat bab2 yg korang bincangkn nih.. leh tambah ilmu:)

shazjr
25-11-2007, 05:24 PM
TQ Vedder9 atas komen2 tu.

Bg kes ko tu, aku rasa kena check di peringkat lapisan tanah. Kalau ko tambah 1 layer konkrit pun tp tanah yg support slab tu tak well compacted, masalah crack tu akan berlaku semula. Right?. So better gunakan kaedah sand replacement method @ yg sewaktu dgnnya pd beberapa tempat pd slab tersebut utk dptkan kadar pemadatan selaras dgn BS. Kalau mmg bukan masalah pemadatan tanah, kaedah yg ko cadangkan tu sudah memadai.

TAPI, kalau ko adalah klien bg project ni, ko suruh jer consultant penyelia tu yg propose kaedah pembaikan sbb mereka dibayar utk memastikan setiap binaan berdasarkan lukisan, standard, specs & kualiti yg ditetapkan. So kelemahan pemantauan consultant tersebut yg mengakibatkan masalah ni.

Harus diingat, jgn sekali2 bg cadangan pembaikan walaupun kita tau apa nak buat. Sebab, jika masalah tersebut masih berlaku lepas pembaikan dijalankan, t'jawab akan jatuh atas ko atas dasar "arahan klien".

Last sekali, responsibility cannot delegate. Biarkan consultant bertanggungjawab atas apa yg dah diamanahkan pd mereka.

Harap dpt membantu saudara vedder9.

emmert
25-11-2007, 09:32 PM
Assalamualaikum..tumpang lalu...sy budak baru nk belajar.
nk tnya skit....kalu eccentricity 75mm tu terlebih kita bleh ke perbesau je pile cap tu?

vedder9
26-11-2007, 09:44 AM
TQ Vedder9 atas komen2 tu.

Bg kes ko tu, aku rasa kena check di peringkat lapisan tanah. Kalau ko tambah 1 layer konkrit pun tp tanah yg support slab tu tak well compacted, masalah crack tu akan berlaku semula. Right?. So better gunakan kaedah sand replacement method @ yg sewaktu dgnnya pd beberapa tempat pd slab tersebut utk dptkan kadar pemadatan selaras dgn BS. Kalau mmg bukan masalah pemadatan tanah, kaedah yg ko cadangkan tu sudah memadai.

TAPI, kalau ko adalah klien bg project ni, ko suruh jer consultant penyelia tu yg propose kaedah pembaikan sbb mereka dibayar utk memastikan setiap binaan berdasarkan lukisan, standard, specs & kualiti yg ditetapkan. So kelemahan pemantauan consultant tersebut yg mengakibatkan masalah ni.

Harus diingat, jgn sekali2 bg cadangan pembaikan walaupun kita tau apa nak buat. Sebab, jika masalah tersebut masih berlaku lepas pembaikan dijalankan, t'jawab akan jatuh atas ko atas dasar "arahan klien".

Last sekali, responsibility cannot delegate. Biarkan consultant bertanggungjawab atas apa yg dah diamanahkan pd mereka.

Harap dpt membantu saudara vedder9.

TQ bro atas nasihat dan cadangan ngko tu, mmg aku dipihak klien, masalahnya projek aku nie projek design & build, perunding dilantik oleh kontraktor dan yuran mereka turut dibayar melalui kontraktor.

Perunding seringkali memihak kepada kontraktor, inilah masalah aku sebenarnya, untuk kes crack tadi, perunding cuma mencadangkan ujian ultrasonic untuk mengenalpasti kekuatan konkrit lantai berkenaan...persoalan skrg, thickness lantai sudah tidak memenuhi spesifikasi kerja....Now aku dah keluarkan notis kpd kontraktor untuk melaksanakan ujian2 bagi menentukan perkara2 berikut :-
1. Tahap keretakan
2. Kekuatan konkrit
3. Ketebalan sebenar lantai di tapak..

Dan aku tambah dalam surat aku tu, mohon pengesahan dan akuan daripada jurutera professional berkaitan bahawa lantai berkenaan adalah mengikut spesifikasi <-- ayat nie mungkin boleh back-up aku sebagai klien kalau berlaku apa2 perkara yg tidak di ingini di masa hadapan.

Untuk next projek, aku akan lantik audit checker (perunding) untuk menyemak dan memantau kerja-kerja perunding sedia ada bagi mengelak perkara sama drpd berulang

vedder9
26-11-2007, 09:47 AM
Assalamualaikum..tumpang lalu...sy budak baru nk belajar.
nk tnya skit....kalu eccentricity 75mm tu terlebih kita bleh ke perbesau je pile cap tu?

Ginih...
selepas kerja-kerja cerucuk dilaksanakan, surveyor akan diarah untuk melakukan kerja-kerja survey untuk 'as build pile point'..dari situ kita akan tahu ecentricity pile telah lari atau tak, sekiranya melebihi 75mm, selalunya pembesaran pile cap akan dilakukan atau reinforcement pada pile cap akan direkabentuk semula..

kalau lari terlalu banyak, 300mm or lebih, kemungkinan penambahan cerucuk akan dilakukan dikawasan berkenaan.

harap penjelasan ini dapat membantu saudara :)

emmert
26-11-2007, 10:32 AM
oo mcm tu ka, tq bro vedder...bleh x bg ym bro
senang next time nk bincang laa..sy ni xda org yg bleh rujuk2:((

zCk
26-11-2007, 11:07 AM
karenah birokrasi xmasuk ker?

vedder9
26-11-2007, 12:17 PM
karenah birokrasi xmasuk ker?

camna karenah birokrasi menyumbang kepada mendapan bangunan..?

shazjr
26-11-2007, 10:20 PM
TQ bro atas nasihat dan cadangan ngko tu, mmg aku dipihak klien, masalahnya projek aku nie projek design & build, perunding dilantik oleh kontraktor dan yuran mereka turut dibayar melalui kontraktor.

Perunding seringkali memihak kepada kontraktor, inilah masalah aku sebenarnya, untuk kes crack tadi, perunding cuma mencadangkan ujian ultrasonic untuk mengenalpasti kekuatan konkrit lantai berkenaan...persoalan skrg, thickness lantai sudah tidak memenuhi spesifikasi kerja....Now aku dah keluarkan notis kpd kontraktor untuk melaksanakan ujian2 bagi menentukan perkara2 berikut :-
1. Tahap keretakan
2. Kekuatan konkrit
3. Ketebalan sebenar lantai di tapak..

Dan aku tambah dalam surat aku tu, mohon pengesahan dan akuan daripada jurutera professional berkaitan bahawa lantai berkenaan adalah mengikut spesifikasi <-- ayat nie mungkin boleh back-up aku sebagai klien kalau berlaku apa2 perkara yg tidak di ingini di masa hadapan.

Aku rasa takde masalah kalau ko buat camnih tp lebih baik jangan

Untuk next projek, aku akan lantik audit checker (perunding) untuk menyemak dan memantau kerja-kerja perunding sedia ada bagi mengelak perkara sama drpd berulang

Aku tak setuju sgt pasal audit checker nih. Sebab projek D&B berbeza dgn kovensional. Harus diingat utk projek D&B, kontraktor bertanggungjawab sepenuhnya ke atas kualiti projek tersebut. So pihak klien hanya boleh menyatakan boleh terima atau tidak setiap elemen yang dibina. Pada aku, ko hanya perlu buat surat dan mintak consultant perunding tu utk submit remedy proposal. Jika ko setuju dgn proposal tersebut, buat surat dan nyatakan yang ko tiada halangan ke atas pembaikan tersebut dan sebarang masalah akibat pembaikan itu adalah di bawah tanggungjawab kontraktor.

Kenapa pulak camtu? sebab jika ngko meluluskan cadangan tersebut, maka secara automatik tanggungjawab ke atas ngko dan apa2 yang berlaku pada elemen tersebut di bawah tanggungjawab ngko sedangkan sepatutnya kontraktor yang bertanggungjawab. sebab tu kontraktor diwajibkan appoint consultant untuk menjaga kualiti keseluruhan projek tersebut.

Tetapi jika kontraktor & 'consultant'nya taknak buat apa2 dan ko (klien) tak setuju dgn kualiti yang diberi, maka pihak klien berhak utk tak bayar elemen tersebut. Serta pihak klien boleh menggunakan duit yg dia tak bayar tu utk appoint kontraktor lain untuk memperbaiki struktur tersebut.

So jika ngko appoint another consultant utk audit projek tu, maka ko seolah2 cuba utk alihkan tanggungjawab tu pada klien. Dan yg paling tak best, apa2 yg berlaku lepas tu adalah t'jawab consultant yg ko appoint tu, bukan consultant kontraktor.

Secara ringkasnya, dalam projek D&B, pihak klien tidak boleh langsung utk meluluskan atau tidak meluluskan sebarang kerja kontraktor. Klien hanya boleh menentukan samada boleh terima (accepted) atau tidak (rejected) sahaja. Ini utk mengelakkan responsibility tu beralih pada klien (kalau mcm tu, baik buat konvensional jer).

Kalau bab contractual ni mmg ada pening sikit tp aku harap ko paham laa apa yg aku terang kat atas tu. :D . Bab kontrak konvensional aku terang kemudian laa..

shazjr
26-11-2007, 10:25 PM
Ginih...
selepas kerja-kerja cerucuk dilaksanakan, surveyor akan diarah untuk melakukan kerja-kerja survey untuk 'as build pile point'..dari situ kita akan tahu ecentricity pile telah lari atau tak, sekiranya melebihi 75mm, selalunya pembesaran pile cap akan dilakukan atau reinforcement pada pile cap akan direkabentuk semula..

kalau lari terlalu banyak, 300mm or lebih, kemungkinan penambahan cerucuk akan dilakukan dikawasan berkenaan.

harap penjelasan ini dapat membantu saudara :)

Aku setuju dgn vedder9 tu. tp harus diingat, as-built survey utk pile perlu dibuat pada aras cut-off pile, bukan pada existing ground level.

shazjr
26-11-2007, 11:08 PM
aku rasa banyaknya bergantung kepada kualiti kerja dan pengawasan yang dijalankan ditapak.

lain2 tu pada aku alasan yang direka semata2.

agak aku la.

Maaf yer edrais kalau aku kurang setuju dgn kenyataan yg ko buat tu. Pada aku, peringkat asas (foundation) adalah paling kritikal dlm sesuatu binaan. So jika terdapat apa2 masalah pada asas atau struktur, penilaian masalah tersebut perlu dibuat secara fakta & teknikal (bukan atas dasar andaian semata2)

Perlu dipastikan sebab sebenar masalah tersebut berlaku lebih2 lagi jika masalah tu pada asas. Sebab, byk faktor2 lain yg mungkin berlaku disebabkan masalah dlm tanah. Vedder9 pun dah jelaskan sebelum ni. Masalah dlm tanah mmg sesuatu yg kita tak boleh nak jangka & biasanya geological engineer akan suggest atau mengesyorkan asas berdasarkan pemerhatian, analisa & norms (kebiasaan).

Pada aku, tak wajar utk terus menyalahkan kelemahan kualiti & pengawasan di tapak dengan hanya dengan andaian semata2 tanpa menjalankan penyiasatan terperinci dari segi teknikal termasuk ujian2 (destructive & non-destructive) yg berkaitan.

vedder9
27-11-2007, 01:56 PM
Memang lah, konsep design and build banyak memberi kelebihan kepada kontraktor, kontraktor boleh mengubah drawing dengan kelulusan perunding, manakala klien tidak mampu menghalang selagi perunding mengatakan boleh(selagi tidak bercanggah dengan need statement asal yang diberikan klien)....cuma kelebihan design and build, projek boleh dilaksanakan lebih cepat berbanding projek tender terbuka

Aku lebih suka projek tender terbuka dimana perunding berada di pihak klien dan klien mempunyai authority yang lebih ditapak bina

shazjr
27-11-2007, 05:19 PM
betul tu. Sape yg tak suka ada kuasa. Tp harus diingat "authority comes with responsibility". Selalu pegawai tapak bina lupa benda ni.

Selagi bangunan tu wujud, selagi tu la kita kena b'tanggungjawab. Bukan sampai abis DLP jer.

Anyway, nice topic bro. Mungkin lps ni kita boleh bincang & bertukar2 pendapat ttg byk perkara berkaitan tapak bina.

pajey
27-11-2007, 05:27 PM
Memang lah, konsep design and build banyak memberi kelebihan kepada kontraktor, kontraktor boleh mengubah drawing dengan kelulusan perunding, manakala klien tidak mampu menghalang selagi perunding mengatakan boleh(selagi tidak bercanggah dengan need statement asal yang diberikan klien)....cuma kelebihan design and build, projek boleh dilaksanakan lebih cepat berbanding projek tender terbuka

Aku lebih suka projek tender terbuka dimana perunding berada di pihak klien dan klien mempunyai authority yang lebih ditapak bina

AKU pun suka...hehhe kalau kontraktor je semua habis laaa...dlm construction kena ade pihak perunding yang mengawasi projek selain kontraktor...heheheh dulu aku koje ngan kontraktor tau leeee.....



sebab2 mendapan....piling pada kawasan batu kapur pun byk prblem...sebab lapisan batu kapur mempunyai banyak lompang dlm tanah....

abahmu
28-11-2007, 03:00 AM
aku buat construction aku main belasah jer hehehehe

vedder9
28-11-2007, 02:28 PM
betul tu. Sape yg tak suka ada kuasa. Tp harus diingat "authority comes with responsibility". Selalu pegawai tapak bina lupa benda ni.

Selagi bangunan tu wujud, selagi tu la kita kena b'tanggungjawab. Bukan sampai abis DLP jer.

Anyway, nice topic bro. Mungkin lps ni kita boleh bincang & bertukar2 pendapat ttg byk perkara berkaitan tapak bina.

OK...aku setuju, next time kalau ada topic menarik kita leh bincang bersama-sama lagi

vedder9
28-11-2007, 02:30 PM
aku buat construction aku main belasah jer hehehehe

Uish..jangan begitu bang...kalau x berlaku masalah x apalah..kalau jadi sesuatu..??? #:-S

Tapi, boleh kasik contoh tak,pebende yang ngko belasah tu..?? :D
Sebab in construction, ada laa sikit2 yang kita boleh palam lebih kurang :D

boey
28-11-2007, 03:35 PM
ler.. bab cam nie lepas pailing kena buat test dulu.... kalau turun sehingga 1 inci maknanya bangunan yg d buat akan senget dan menyebabkan keretakkan... ini kerja engineer n pekerja yg mahir dalam bidang mekanikal n structural..

boey
28-11-2007, 03:39 PM
mendapan juga d sebabkan terdapat tali air dalam tanah atau pun jenis tanah yg akan d buat bangunan... cth tanah paya.. kena belajar geografi g nie.. he he.. x pe member aku engineer, so lau ada masalah bab bangunan g tau nnti aku beri jawapannya...

boey
28-11-2007, 03:46 PM
Ginih...
selepas kerja-kerja cerucuk dilaksanakan, surveyor akan diarah untuk melakukan kerja-kerja survey untuk 'as build pile point'..dari situ kita akan tahu ecentricity pile telah lari atau tak, sekiranya melebihi 75mm, selalunya pembesaran pile cap akan dilakukan atau reinforcement pada pile cap akan direkabentuk semula..

kalau lari terlalu banyak, 300mm or lebih, kemungkinan penambahan cerucuk akan dilakukan dikawasan berkenaan.

harap penjelasan ini dapat membantu saudara :)

bro kalau mcm tu bangunan yg akan d buat melebihi 7 tingkat ler kan...

vedder9
28-11-2007, 04:07 PM
ler.. bab cam nie lepas pailing kena buat test dulu.... kalau turun sehingga 1 inci maknanya bangunan yg d buat akan senget dan menyebabkan keretakkan... ini kerja engineer n pekerja yg mahir dalam bidang mekanikal n structural..

Aku buat sikit penambahbaikan terhadap kenyataan ngko nie supaya lebih kemas dan jelas :D ,

Untuk kerja-kerja pengujian cerucuk, 2 jenis ujian lazimnya dilakukan
1. Ujian Beban (maintained load test)
2. Ujian PDA

Ujian beban lebih meyakinkan berbanding ujian PDA dan berdasarkan ujian beban, beberapa graf akan diplot untuk tujuan analisis. Graf berkenaan seperti berikut :-
1. Beban melawan mendapan (mm)
2. Masa melawan beban
3. Masa melawan jumlah mendapan (mm)

Cerucuk dikategorikan sebagai gagal bila mencapai salah satu daripada kriteria berikut :-

1. Baki mendapan melebihi 6.50mm apabila ujian beban diturunkan
2. Jumlah mendapan melebihi 12.50mm dibawah beban rekabentuk
3. Jumlah mendapan melebihi 38.0mm dibawah 2 kali ganda beban rekabentuk atau 10% diameter/lebar ceruk, mana yang lebih rendah.

vedder9
28-11-2007, 04:09 PM
bro kalau mcm tu bangunan yg akan d buat melebihi 7 tingkat ler kan...

Spesifikasi berkenaan digunapakai untuk semua kerja-kerja yang melibatkan cerucuk, tidak kira bangunan setinggi mana pun, spesifikasi tetap sama :D

boey
28-11-2007, 04:35 PM
keretakkan pada lantai biasanya daripada 'Roundbeam' jadi kena ingat dan pastikan betul2 saiz beam.. besi yg d gunakan saiz apa dan 'ring' pla berapa jarak. kadang kala jika Round beam tersebut kukuh maka jika tanah mendap, bangunan tetap seimbang. kesannya banggunan tersebut tergantung d bahagian sisi.

aidiryatim
28-11-2007, 05:36 PM
Aku buat sikit penambahbaikan terhadap kenyataan ngko nie supaya lebih kemas dan jelas :D ,

Untuk kerja-kerja pengujian cerucuk, 2 jenis ujian lazimnya dilakukan
1. Ujian Beban (maintained load test)
2. Ujian PDA

Ujian beban lebih meyakinkan berbanding ujian PDA dan berdasarkan ujian beban, beberapa graf akan diplot untuk tujuan analisis. Graf berkenaan seperti berikut :-
1. Beban melawan mendapan (mm)
2. Masa melawan beban
3. Masa melawan jumlah mendapan (mm)

Cerucuk dikategorikan sebagai gagal bila mencapai salah satu daripada kriteria berikut :-

1. Baki mendapan melebihi 6.50mm apabila ujian beban diturunkan
2. Jumlah mendapan melebihi 12.50mm dibawah beban rekabentuk
3. Jumlah mendapan melebihi 38.0mm dibawah 2 kali ganda beban rekabentuk atau 10% diameter/lebar ceruk, mana yang lebih rendah.

vedder .. leh tunjuk gambarajah x? kira aku nk study balik nih .. sok lusa klu org tny , x la melopong aku:">.. vedder .. ko engineer kt ner?

shazjr
28-11-2007, 07:07 PM
Cerucuk dikategorikan sebagai gagal bila mencapai salah satu daripada kriteria berikut :-

1. Baki mendapan melebihi 6.50mm apabila ujian beban diturunkan
2. Jumlah mendapan melebihi 12.50mm dibawah beban rekabentuk
3. Jumlah mendapan melebihi 38.0mm dibawah 2 kali ganda beban rekabentuk atau 10% diameter/lebar cerucuk, mana yang lebih rendah.

Mcm biasa jumpa jer ayat ni. Kat mana yer?

SAH!!! Standard Specification JKR. Hahahaha. Vedder9, ko buat keje jkr ke? Atau mmg keje jkr?

vedder9
29-11-2007, 08:24 AM
vedder .. leh tunjuk gambarajah x? kira aku nk study balik nih .. sok lusa klu org tny , x la melopong aku:">.. vedder .. ko engineer kt ner?

Nanti aku usahakan :D

vedder9
29-11-2007, 08:27 AM
Mcm biasa jumpa jer ayat ni. Kat mana yer?

SAH!!! Standard Specification JKR. Hahahaha. Vedder9, ko buat keje jkr ke? Atau mmg keje jkr?

Aku sit for PTK exam kelmarin, so ada satu soalan pasal piling nie, thats why specs untuk piling masih segar dalam ingatan :D

Yep, itu specs kerja-kerja bangunan JKR, Jabatan aku menggunakan specs/format/borang2 JKR sebagai rujukan dan panduan. Lagipun JKR merupakan salah satu Agensi Teknikal Kebangsaan, selain JPS.

vedder9
29-11-2007, 04:29 PM
Aku belum pernah mengendalikan kerja-kerja cerucuk mikro ngan bored pile..boleh sapa2 yang penah buat/ada pengalaman tentang cerucuk berkenaan untuk ceritakan sikit kat sini pasal cerucuk berkenaan.

1. Method of work
2. Design Calculation
3. Testing

TQ

vedder9
29-11-2007, 04:44 PM
vedder .. leh tunjuk gambarajah x? kira aku nk study balik nih .. sok lusa klu org tny , x la melopong aku:">.. vedder .. ko engineer kt ner?

Aiseh Aidir..aku try paste gambar / rajah / graf kat sini, tapi kena block ngan admin ofis aku lerr, ofis aku nie strict sikit...portal brockerage pun derang block :mad:

shazjr
29-11-2007, 06:23 PM
Aku sit for PTK exam kelmarin, so ada satu soalan pasal piling nie, thats why specs untuk piling masih segar dalam ingatan :D

Yep, itu specs kerja-kerja bangunan JKR, Jabatan aku menggunakan specs/format/borang2 JKR sebagai rujukan dan panduan. Lagipun JKR merupakan salah satu Agensi Teknikal Kebangsaan, selain JPS.

Yeah right. JKR adalah agensi teknikal yg mempunyai lebih 100 thn pengalaman dlm bidang construction. Tp malangnya masih byk agensi yg kurang yakin dgn jkr & buat sendiri projek yg memerlukan kepakaran teknikal. Bila dah problem, jkr jugak kena panggil selesaikan.

Aku rasa jkr pun patut dpt anugerah 'penyapu'. Bkn sbb prestasi rendah tapi sebab jkr byk bersihkan 'taik' (projek sakit) yg agensi/kementerian lain buat sendiri.

shazjr
29-11-2007, 06:31 PM
Aku belum pernah mengendalikan kerja-kerja cerucuk mikro ngan bored pile..boleh sapa2 yang penah buat/ada pengalaman tentang cerucuk berkenaan untuk ceritakan sikit kat sini pasal cerucuk berkenaan.

1. Method of work
2. Design Calculation
3. Testing

TQ

Aku pun stakat ni hanya buat normal rc square pile & shallow (pad, strip & raft) foundation jer. Tp kalau kat kl mmg dorg biasa pakai micropile & bored pile sbb kat sana byk tanah batu kapur. Nanti aku tanya member2 ofis kl pasal benda ni & share dgn kwn2.

Megat Sri Rama
29-11-2007, 07:38 PM
Yeah right. JKR adalah agensi teknikal yg mempunyai lebih 100 thn pengalaman dlm bidang construction. Tp malangnya masih byk agensi yg kurang yakin dgn jkr & buat sendiri projek yg memerlukan kepakaran teknikal. Bila dah problem, jkr jugak kena panggil selesaikan.

Aku rasa jkr pun patut dpt anugerah 'penyapu'. Bkn sbb prestasi rendah tapi sebab jkr byk bersihkan 'taik' (projek sakit) yg agensi/kementerian lain buat sendiri.

bukan tak yakin, ada kroni yang bukak consultant le tu...

emmert
02-12-2007, 09:21 PM
dah maju la thread ni....nih semua bakal Ir nih
pasal strip foundation...katakan lah sblah kiri depth 450 sblah kanan jadi 250 je...ada x effect bila mendapan berlaku?

vedder9
03-12-2007, 02:59 PM
dah maju la thread ni....nih semua bakal Ir nih
pasal strip foundation...katakan lah sblah kiri depth 450 sblah kanan jadi 250 je...ada x effect bila mendapan berlaku?

Bro..
nanti aku jawab masalah ngko nie, aku nak gi meeting jap :D

shazjr
03-12-2007, 08:20 PM
Ok gak tu vedder9... ko terangkan detail sikit pasal bab ni. Aku lebih pada experience on-site. So bab design ni ada kurang sikit ler :D .

Tp berdasarkan pengalaman aku (ni kena check balik dgn designer), kena check kenapa ada perbezaan kedalaman pada strip footing tu. Kalau depth yg diberi tu dah satisfy design needs on punching shear, bending moment dan keupayaan galas tanah (soil bearing capacity). Kalau semua tu dah diambilkira, it should be no problem.

Apa yg aku concern adalah pada diffential settlement yang mungkin berlaku akibat perbezaan depth tu. So kalau aku, kena check balik design & calculation strip footing tersebut.

vedder9
04-12-2007, 08:40 AM
dah maju la thread ni....nih semua bakal Ir nih
pasal strip foundation...katakan lah sblah kiri depth 450 sblah kanan jadi 250 je...ada x effect bila mendapan berlaku?

Kes nie ada 2 perkara untuk kita kenalpasti,
1. Mendapan
2. Thickness Of footing

1. Mendapan
Designer dah boleh cater mendapan masa dapat result SI, dari situ dia dah boleh kenalpasti jenis2 tanah dan apakah pekali yang sesuai digunakan didalam pengiraan rekabentuk footing.

dari result mackintosh test, kita dah dapat kenalpasti certain depth yang suit dengan bearing capacity yang akan kita gunakan..normally dengan depth dan keupayaan galas yang kita gunakan based on mackintosh test, mendapan asas dapat dielakkan.

2. Thickness Of footing
Yang nie ngko kena buat calculation sikit...

a. Semak ricih pada mukaan tiang

Guna formula nie.. Vc = N/ column perimeter x d
N= column load
d= effective depth

kalau Vc < 0.8 x (fcu punca kuasa dua), maka thickness footing kita dah kira OK, kalau sebaliknya, kena tambah thickness footing.

b. Semak ricih tebukan (punching shear)
Kena kira i. Critical perimeter
ii. Area within perimeter
iii.Punching shear force
Semak samada nilai V yang kita perolehi tidak melebihi 0.8(fcu punca kuasa dua), kalau lebih, kena tambah lagi tebal footing kita...

Harap membantu saudara :p

emmert
04-12-2007, 12:54 PM
Kes nie ada 2 perkara untuk kita kenalpasti,
1. Mendapan
2. Thickness Of footing

1. Mendapan
Designer dah boleh cater mendapan masa dapat result SI, dari situ dia dah boleh kenalpasti jenis2 tanah dan apakah pekali yang sesuai digunakan didalam pengiraan rekabentuk footing.

dari result mackintosh test, kita dah dapat kenalpasti certain depth yang suit dengan bearing capacity yang akan kita gunakan..normally dengan depth dan keupayaan galas yang kita gunakan based on mackintosh test, mendapan asas dapat dielakkan.

2. Thickness Of footing
Yang nie ngko kena buat calculation sikit...

a. Semak ricih pada mukaan tiang

Guna formula nie.. Vc = N/ column perimeter x d
N= column load
d= effective depth

kalau Vc < 0.8 x (fcu punca kuasa dua), maka thickness footing kita dah kira OK, kalau sebaliknya, kena tambah thickness footing.

b. Semak ricih tebukan (punching shear)
Kena kira i. Critical perimeter
ii. Area within perimeter
iii.Punching shear force
Semak samada nilai V yang kita perolehi tidak melebihi 0.8(fcu punca kuasa dua), kalau lebih, kena tambah lagi tebal footing kita...

Harap membantu saudara :p



tq bro
amat berguna sungguh ilmu tu

shazjr
05-12-2007, 12:42 PM
good job bro... sama2 laa kita menambahkan ilmu pasal bidang construction nih. Sekurang-kurangnya dpt refresh balik apa yg aku belajar dulu :D

vedder9
05-12-2007, 04:20 PM
Hari nie member lama aku masa projek di Kajang datang visit site aku, dia nie mmg xperience in consultation dan ada company sendiri...

aku bawak dia tgk lantai first floor yg crack, dia kata crack berkemungkinan 2 perkara

1. Shrinkage sebab bentuk cracking tidak memanjang

2. Slab failure -- ada kawasan cracking yang memanjang dan berada betul2 di tgh2 slab <-- slab failure normally akan patah di tengah dahulu.

Di tapak, kontraktor dah mula buat coring test, disitu kita boleh kenalpasti thickness of slab..pastu sampel bahan akan dibawa untuk pengujian di makmal <-- result belum dapat lagi sebab tgh curing untuk 72 hours :)

SmartEddy
05-12-2007, 04:33 PM
... makmal mana yang awak hantar specimen tu?.. accredit ker dok? :)

steveorlando79
05-12-2007, 04:41 PM
kalau lapisan tanah di bawah struktur lantai bangunan bergerak pada satu vektor searah akibat daya yang kuat di lereng-lereng bukit boleh tak meyebabkan mendapan sekunder pasal lapisan tanah tadi sudah kukuh dan mampat sehingga membentuk seolah-olah satu bongkah yang besar tiba-tiba diasak ke satu arah oleh pergerakan tanah permukaan, akibatnya bahan pailing patah/retak kerana terherot ala mcm kes highland towers tu..........

shazjr
05-12-2007, 05:01 PM
Hari nie member lama aku masa projek di Kajang datang visit site aku, dia nie mmg xperience in consultation dan ada company sendiri...

aku bawak dia tgk lantai first floor yg crack, dia kata crack berkemungkinan 2 perkara

1. Shrinkage sebab bentuk cracking tidak memanjang

ini kes tak buat proper curing. Malaysia ni negara panas & kelembapan pd konkrit mmg cepat hilang

2. Slab failure -- ada kawasan cracking yang memanjang dan berada betul2 di tgh2 slab <-- slab failure normally akan patah di tengah dahulu.

Yeah right....

Di tapak, kontraktor dah mula buat coring test, disitu kita boleh kenalpasti thickness of slab..pastu sampel bahan akan dibawa untuk pengujian di makmal <-- result belum dapat lagi sebab tgh curing untuk 72 hours :)


Bukan ker ko dah buat coring test ni dulu? Aku rasa kena tgk jugak compaction tanah kat bawah tu. Jgn dah berlompang, sudahhh... so takde support utk slab tu (ni kalau non-suspended la)

emmert
05-12-2007, 06:37 PM
kalu slab failure...yield line dah bleh buktikan kan kalau benda nih?? btul ka bro?:-?

old_code
05-12-2007, 07:00 PM
So jika ngko appoint another consultant utk audit projek tu, maka ko seolah2 cuba utk alihkan tanggungjawab tu pada klien. Dan yg paling tak best, apa2 yg berlaku lepas tu adalah t'jawab consultant yg ko appoint tu, bukan consultant kontraktor.

Secara ringkasnya, dalam projek D&B, pihak klien tidak boleh langsung utk meluluskan atau tidak meluluskan sebarang kerja kontraktor. Klien hanya boleh menentukan samada boleh terima (accepted) atau tidak (rejected) sahaja. Ini utk mengelakkan responsibility tu beralih pada klien (kalau mcm tu, baik buat konvensional jer).

Kalau bab contractual ni mmg ada pening sikit tp aku harap ko paham laa apa yg aku terang kat atas tu. :D . Bab kontrak konvensional aku terang kemudian laa..

Pihak Klien @ kontraktor tuh bule memohon LATTER OF RELEASE dari Consultan asal melalui di LEMBAGA JURUTERA MALAYSIA untuk menukar consultan lain, AKAN TETAPI pihak yang bakal dilantik akan menanggung segala kemungkinan dari peringkat awal projek. dan proses ini memang memakan masa untuk diselesaikan.

old_code
05-12-2007, 07:06 PM
bukan tak yakin, ada kroni yang bukak consultant le tu...

nak bukak consultan pun bukan senang oo..

banyak hal...tp mmg x dinafikan unsur2 proxy n kroni nie....

bg derang nie small matters....money can talk...

MRR2 sbg contoh...

old_code
05-12-2007, 07:13 PM
kalau lapisan tanah di bawah struktur lantai bangunan bergerak pada satu vektor searah akibat daya yang kuat di lereng-lereng bukit boleh tak meyebabkan mendapan sekunder pasal lapisan tanah tadi sudah kukuh dan mampat sehingga membentuk seolah-olah satu bongkah yang besar tiba-tiba diasak ke satu arah oleh pergerakan tanah permukaan, akibatnya bahan pailing patah/retak kerana terherot ala mcm kes highland towers tu..........

Dari kes Highland Tower's tu ler tertubuh nya Geng2 Accredited Checker's...dari Civil, Geotechnical, Soil...dll.

fordLASER
05-12-2007, 07:25 PM
... tp klau projek dah ada unsur2 politik & kronisme... sumer 2 buleh settle... apa ada hal...

old_code
05-12-2007, 07:33 PM
... tp klau projek dah ada unsur2 politik & kronisme... sumer 2 buleh settle... apa ada hal...

x kesemua....Kes MRR2 tuh x abis lg....masih dalam siasatan...walaupun ada percubaan2 yg xleh disebut...akan tetapi segala hasil nie akan dibentangkan diparlimen...

*siasatan kes ni dijalan kan oleh Lembaga Jurutera Malaysia.

fordLASER
05-12-2007, 07:44 PM
x kesemua....Kes MRR2 tuh x abis lg....masih dalam siasatan...walaupun ada percubaan2 yg xleh disebut...akan tetapi segala hasil nie akan dibentangkan diparlimen...

*siasatan kes ni dijalan kan oleh Lembaga Jurutera Malaysia.

sekalipun OC merupakan salah seorang ahli Lembaga Jurutera Malaysia... pun jgn terlalu yakin... kuasa politik yg ada skarang boleh buat aper dia suka...

contoh kes Datuk Zek... mcmana?...

aku dah hilang keyakinan kpd kredibiliti Institusi profesional sebab, w/pun dah ternyata ada masaalah... alih2 lepas cam 2 jer... huhuhu...

old_code
05-12-2007, 08:08 PM
sekalipun OC merupakan salah seorang ahli Lembaga Jurutera Malaysia... pun jgn terlalu yakin... kuasa politik yg ada skarang boleh buat aper dia suka...

contoh kes Datuk Zek... mcmana?...

aku dah hilang keyakinan kpd kredibiliti Institusi profesional sebab, w/pun dah ternyata ada masaalah... alih2 lepas cam 2 jer... huhuhu...

aku bukan ler BOD Lembaga Jurutera Malaysia....itu kenyataan...

Kes Datuk Zek yang mana...(maaf...nak kene refresh otak)?

Tetapi situasi politik sekarang nie mmg kureeng....x bleh salah kan sesiapa...kita membentuk kerajaan yg ada sekarang...x bermaksud kita x bule ubahkan?..

vedder9
06-12-2007, 07:52 AM
... makmal mana yang awak hantar specimen tu?.. accredit ker dok? :)

Testing hantar kat IKRAM :D

vedder9
06-12-2007, 07:56 AM
Bukan ker ko dah buat coring test ni dulu? Aku rasa kena tgk jugak compaction tanah kat bawah tu. Jgn dah berlompang, sudahhh... so takde support utk slab tu (ni kalau non-suspended la)

Yep..hari tu dah core 6 sampel, semua fail plus thickness pun x cukup, kontraktor masih tak berpuashati, so diaorang akan core lagi kat tempat yang kita tentukan kemungkinan akan gagal...kalau failed lagi, diaorang kena re-do le slab tu, maksudnya hack balik slab..pastu konkrit semula :D

Contoh :-
Slab terdiri drpd byk panel..kalau satu panel core test fail..diaorang akan buat core kat penael lain dlm slab yg sama..kalau lulus, pembaikan hanya dilakukan terhadap panel yang gagal sahaja. Aku pun kesian jugak kat kontraktor kalau kena buat keseluruhan lantai, at least they learn a lesson now :))

vedder9
06-12-2007, 08:00 AM
1. Shrinkage sebab bentuk cracking tidak memanjang

ini kes tak buat proper curing. Malaysia ni negara panas & kelembapan pd konkrit mmg cepat hilang

Yang aku pelik, ada sekali tu konkrit dalam keadaan cuaca mendung sepanjang hari, bila aku check je slab petang hari yang sama, still ada shrinkage......aku rasa not enough compaction kat lapisan tanah le, perunding dah lama x buat FDT test untuk compaction tanah tu

kakitiga
06-12-2007, 10:36 AM
Salam Tuan Rumah dan kawan2 semua

Syabas satu perbincangan ilmiah yg menarik..sudah lama mengikuti pbicangan ini tapi tidak berkesempatan utk berkongsi maklumat =D>.

aku bukan seorang engineer..tapi aku surveyor:) . kalau dalam bidang survey, ini kami kategori kan sebgai geodetic deformation analysis. Ada gak kengkawan disini noted seperti fordlase dan steveorlando79 pasal pergerakan tanah. aku setuju kerana terdapat korelasi antara pergerakan tanah dan suatu struktur kejuruteaan.

Originally Posted by fordLASER View Post
nampak macam detail explanation dari segi penerangan teknikal.... tp.. ada satu aspek lain di luar bidang teknikal... walaupun setiap aspek telah diberi penekanan... tetapi kita lupa pergerakan bumi... contohnya lah... apabila kita memotong dan menambak tanah.... kesan geologikal jangkamasa panjang akan memberi kesan... pergerakan aliran air bawah tanah juga boleh berubah... biasanya air mencari ruang baru yang lemah untuk melepaskan tekanan air bawah tanah... munkin disinilah punca mendapan...

(LAD)...

Originally Posted by steveorlando79 View Post
kalau lapisan tanah di bawah struktur lantai bangunan bergerak pada satu vektor searah akibat daya yang kuat di lereng-lereng bukit boleh tak meyebabkan mendapan sekunder pasal lapisan tanah tadi sudah kukuh dan mampat sehingga membentuk seolah-olah satu bongkah yang besar tiba-tiba diasak ke satu arah oleh pergerakan tanah permukaan, akibatnya bahan pailing patah/retak kerana terherot ala mcm kes highland towers tu......

kami sebagai surveyor dapat menganalisis sesuatu pergerakan dari dan memberikan arah vektor serta magnitud pergerakan. walaubagaimanapun, analisis yg kami lakukan hanya disudut global dan tidak menjurus kepada stuktur dan bahan tersbut. masa postgrad dulu ada juga jalankan ujian bersama engineer utk melihat kekuatan lightweight concrete dan melakukan analisis dari sudut geodetic engineering dan civil engineering.

tumpang lalu tuan rumah :"> :)

vedder9
06-12-2007, 12:44 PM
Salam Tuan Rumah dan kawan2 semua

Syabas satu perbincangan ilmiah yg menarik..sudah lama mengikuti pbicangan ini tapi tidak berkesempatan utk berkongsi maklumat =D>.

aku bukan seorang engineer..tapi aku surveyor:) . kalau dalam bidang survey, ini kami kategori kan sebgai geodetic deformation analysis. Ada gak kengkawan disini noted seperti fordlase dan steveorlando79 pasal pergerakan tanah. aku setuju kerana terdapat korelasi antara pergerakan tanah dan suatu struktur kejuruteaan.





kami sebagai surveyor dapat menganalisis sesuatu pergerakan dari dan memberikan arah vektor serta magnitud pergerakan. walaubagaimanapun, analisis yg kami lakukan hanya disudut global dan tidak menjurus kepada stuktur dan bahan tersbut. masa postgrad dulu ada juga jalankan ujian bersama engineer utk melihat kekuatan lightweight concrete dan melakukan analisis dari sudut geodetic engineering dan civil engineering.

tumpang lalu tuan rumah :"> :)

Selamat datang kakitiga, TQ kerana berkongsi pendapat dan maklumat didalam forum yang kecil ini :)

Pendapat dan maklumat daripada rakan2 lain amat-amat dialukan supaya kita sama2 beroleh ilmu, pengalaman dan pengetahuan :)cgrock

kakitiga
06-12-2007, 01:50 PM
vedder9..aku ada beberapa paperwork spt proceeding .. insyaAllah boleh dikongsi bersama..ilmu nih datang hanya dariNya..

shazjr
06-12-2007, 02:02 PM
Bagus la tu kakitiga. Ilmu yg bermanfaat perlu dikongsi bersama. Kat CG ni mcm2 jenis profession dlm bidang construction ada. Dr arkitek, QS, Engineer (Civil, mechanical, electrical), surveyor. So forum sebegini mmg berguna utk bertukar2 pendapat serta pandangan dr perspektif bidang masing2. Semoga maju jaya...

vedder9
06-12-2007, 02:38 PM
vedder9..aku ada beberapa paperwork spt proceeding .. insyaAllah boleh dikongsi bersama..ilmu nih datang hanya dariNya..

maybe kita boleh berkongsi bersama-sama ilmu berkaitan kerja2 surveyor..aku pun kadang2 tak faham jugak beberapa istilah dalam surveyor nie..kalau saudara kakitiga dapat beri penjelasan lanjut tentang istilah berikut :-

a. Planimetric control
b. Demarcation

dan lain2 istilah yang saudara kakitiga rasa boleh dikongsi bersama :) ..TQ

kakitiga
06-12-2007, 03:03 PM
salam..

camnie bro..ada two type maps..satu planimetric dan satu lagi topograhic..planimetric nih bentuk budaya dan semulajadi yg dipetakan dalam satah X-Y. topograhic lak ada features planimetric nih tapi di detailkan lagi dengan configuration of the earth surface cth ketinggian sekali.

demarcation..nie lebih menjurus kepada land title..kurang sket dalam kerja setting out.tapi kalau masa utk planning kerja..mungkin involve..ini biasa dipanggil ukur demarkasi ata demarcation survey..demarcation ini dia takde boundries mark yg tetap atas tanah, cuma ada mungkin pipe shj, atas kertas sahaja menunjukkan bearing dan jarak, dahulu hanya guna kompas shj dan tidak berkejituan tinggi biasa dilakukan sebelum pengukuran sebenar dijalakan. lebih kepada land title

:) harap dapat membantu..

kakitiga
06-12-2007, 03:11 PM
so planimetric control nih.kalau saper dulu masa study ada amik subject survey mesti ada buat terabas (traverse) .. tue la dia planimetric control..tapi biasanya siap dengan height control ..levelling atau ukur aras, ending map tuh ada detail semua struktur cam building, jalan , utilities dan contour..

shazjr
06-12-2007, 03:18 PM
so planimetric control nih.kalau saper dulu masa study ada amik subject survey mesti ada buat terabas (traverse) .. tue la dia planimetric control..tapi biasanya siap dengan height control ..levelling atau ukur aras, ending map tuh ada detail semua struktur cam building, jalan , utilities dan contour..

terabas.... lama betul aku tak dengar istilah ni... last pakai masa khemah ukur dulu. Refreshhhhh.......

steveorlando79
06-12-2007, 03:19 PM
so planimetric control nih.kalau saper dulu masa study ada amik subject survey mesti ada buat terabas (traverse) .. tue la dia planimetric control..tapi biasanya siap dengan height control ..levelling atau ukur aras, ending map tuh ada detail semua struktur cam building, jalan , utilities dan contour..

opset bro...........

vedder9
06-12-2007, 03:25 PM
so planimetric control nih.kalau saper dulu masa study ada amik subject survey mesti ada buat terabas (traverse) .. tue la dia planimetric control..tapi biasanya siap dengan height control ..levelling atau ukur aras, ending map tuh ada detail semua struktur cam building, jalan , utilities dan contour..

Teringat aku zaman student dulu...paper Ukur aku kena repeat, dapat spana masa first time ambik :((

kakitiga
06-12-2007, 03:27 PM
yup...offset

vedder9
06-12-2007, 03:27 PM
macam sebelum setting out kerja-kerja survey, aku selalu dengar surveyor kata nak buat demarcation dulu..kira macam demarcation nie, surveyor kenalpasti kedudukan batu pastu setting out kawasan tapak..betul tak..?

kakitiga
06-12-2007, 04:28 PM
yup vedder9..surveyor nak tau maner control point yg telah di estabalish dan project boundary

abahmu
06-12-2007, 04:43 PM
aku tgk di tepi tesco kota bharu ni..dibina shop lot..diaorg buat sistem rakit la...yg peliknya diaorg x piling pun shop lot tu...sbb tanah tu di tambun dgn pasir setinggi 20',projek tebing sungai kelantan.....agak2nya x bahaya ke shop lot tu? bape tingkat tu x tau la..sbb baru naik tapak baru...bagunan tesco tu diaorg piling...tp x tau la kot2 diaorg piling masa tgh piling tesco tu....

vedder9
06-12-2007, 05:14 PM
aku tgk di tepi tesco kota bharu ni..dibina shop lot..diaorg buat sistem rakit la...yg peliknya diaorg x piling pun shop lot tu...sbb tanah tu di tambun dgn pasir setinggi 20',projek tebing sungai kelantan.....agak2nya x bahaya ke shop lot tu? bape tingkat tu x tau la..sbb baru naik tapak baru...bagunan tesco tu diaorg piling...tp x tau la kot2 diaorg piling masa tgh piling tesco tu....

Aku rasa dia menggunakan sistem blanket raft kot, dimana lapisan pasir ditambun tebal bertindak sebagai blanket untuk melindungi bangunan daripada differential settlement, kalau kita design guna blanket raft, mmg tak perlu pile, anyway bergantung gak le kepada loading yang dikenakan dan seperti biasa, keupayaan galas tanah kawasan berkenaan :)

vedder9
06-12-2007, 06:36 PM
Korang boleh terus berdikusi, i will not be available untill monday..kena attend bengkel kat Putrajaya selama 3 hari

fachak
06-12-2007, 08:48 PM
JENIS BEBAN PADA STRUKTUR.

Beban yang berlaku pada sebuah bangunan adalah biasa nya dalam bentuk statik dan
dari berbagai sumber seperti yang disebutkan diatas tetapi untuk tujuan rekabentuk
mereka dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu ;

i) Beban Mati ( Dead Loads)
Beban mati boleh ditakrifkan sebagai beban yang tidak berubah seperti berat struktur
sendiri atau bahagian struktur yang tidak boleh dipisahkan daripada struktur utama.
Beban mati dalam sebuah bangunan adalah faktor yang penting dalam rekabentuk
struktur dan boleh melebehi beban yang lain.

Beban mati dalam struktur kayu dan konkrit boleh dikira dengan mudah dengan
megetahui ketumpatan konkrit dan dimensi (isipadu) struktur tersebut.
Jika ketumpatan rasuk konkrit bertulang adalah 24 KN/m3 dan lebar b= 250mm dan
ketingginan h= 400mm maka berat sendiri rasuk konkrit bertulang (ie. beban mati)

ii) Beban Hidup
Adalah beban selain daripada beban mati yang berlaku pada struktur serta beban yang
boleh berubah seperti manusia , binatang , mesin , lekapan (fixtures) dan elemen yang
tidak membawa beban ( eg. Pintu & tingkap).

Penentuan nilai nilai beban hidup pada struktur adalah rumit dan boleh berbeza dari
tempat ketempat yang lain. Kajian telah dibuat untuk menetukan nilai statistik purata
oleh kod kod rekabentuk struktur dan kadangkala nilai nilai yang digunakan adalah
konservatif .

Ada kalanya walaupun sesuatu jenis beban itu bertindak di suatu tempat tetapi mesti
diandaikan berlaku pada kesuluruhan struktur .
eg . beban lantai pada struktur jenis perumahan daripada kod CP3 ;ChapV memberikan
kita suatu nilai beban seragam dalam KN/m2 (ie.1.5 KN/m2).

Ada pula terdapat beban kenaan pada bangunan ( imposed load ) . Mereka
kadangkala penting dalam rekabentuk bangunan. Antaranya adalah :

c) beban angin - beban angin pada bangunan adalah dalam bentuk beban yang
seragam (distributed) yang boleh bertindak pugak dari permukaan bangunan atau
selari dengannya. Kesan utama beban angin pada bangunan boleh dalam pelbagai
bentuk

Rupabentuk dan tekstur sebuah bangunan boleh memberi kesan kepada aliran angin
dan mengubah kesan akhir kepada bangunan.
Kekuatan angin biasanya dikira dari halaju uadra yang bergerak dan kesan pada
bangunan boleh dikira dalam unit tekanan KN/m2. Suatu formula yang biasa digunakan
untuk mengira tekanan pada bangunan adalah ;
q= 0.003 V2
q- lb/ft2 dan V - mph.
Bacaaan V boleh didapati daripada bacaan kajicuaca tempatan .
p = Ce Cd q I
Ce - gust & esposure coefficient
Cd - shape coefficient
I - importance factor (1.0 for normal buildings)

d) getaran dan gempa bumi - kesan yang tepat dari gempa bumi adalah pergerakan /
getaran bumi yang berlaku dari kejutan gelombang dari pusat gempabumi. Geataran
boleh menyebabkan masaalah kepada bangunan serta penghuninya. Jisim sebuah
bangunan melalui kesan sifat tekun perlu mengambil getaran pada struktur tersebut.
Jumlah daya sifat tekun ini boleh mempunyai nilai 0.03W hingga lebih dari 0.1W
untuk bangunan dimana W adalah jumlah berat bangunan.

Tindakbalas sebuah struktur kepada getaran bumi bergantung kepada beberapa faktor
seperti ; ciri pergerakan bumi , keadaan tanah dan nilai “damping”.

e) Perubahan Suhu dan Mendapan - perubahan suhu bangunan boleh menyebabkan
pengembangan yang tidak seimbang dinatara ahli struktur bangunan atau pun pada
suatu elemen bangunan seperti dinding penutup. Pengembangan ini boleh
menyebabkan daya dan tegasan berlaku pada struktur tersebut. Kiraan pergerakan ini memerlukakan angkali pengembangan bahan struktur yang digunakan.

Mendapan tanah yang berlainan boleh menyebabkan penurunan yang tidak serata pada
sebuah bangunan.Ini menybabkan asas bangunan mendap secara tidak serata justeru
membangkitkan tegasan kepada komponen struktur bangunan.

f) Beban air dan tanah - tekanan oleh cecair normal kepada permukaan objek yang
di tenggelami cecair adalah ; p = y h dimana y adalah ketumpatan cecair h
adalah kedalam dari permukaan cecair hingga ketitik yang hendak dikira. Tekanan
linar ini boleh berlaku pada tangki dan struktur dibawah air .

Struktur yang dibawah tanah seperti dinding asas bangunan dan dinding penahan
juga mengalami tekan di sebabkan tekanan dari tanah. Tekanan ini bergantung kepada
banyak faktor seperti ; cohesion & geseran tanah , pengembangan tanah dan ketegaran
Penurunan pada asas secara
tidak serata.
struktur.

Tekanan pugak dalam tanah adalah nilai ketumpatan tanah ( biasa diantara 14
-20 KN/m3) .Tekanan mendatar dari tanah adalah hanya sebahgian daripada nilai
pugaknya dan ini bergantung kepada nilai C dan F nya . Susutan ini boleh sehingga 40
% untukl pasir dan 80% untuk tanah liat .Tanah biasanya boleh berdiri dengan sendiri
tanpa ditupang pada suatu cerun yang dinamakan “ angle of repose” yang bergantung
pada jenis tanah. Pasir mempunyai AOR yang kurang daripada tanah liat yang tegar
kecuali apabila terdapat terlalu banyak air dalam tanah tersebut. Tanpa air tekanan dari
tanah boleh dianggarkan sebagai 1.2- 1.68 Kn/m2 setiap kaki dalamnya.

Jika sebuah struktur adalah dibawah paras air pula , tekanan hidrostatik disebabkan air
adalah 2.99 KN/m2 setiap kaki dalamnya.

shazjr
07-12-2007, 06:05 PM
perghh... detail abis. Amik dlm buku ker ni? Boleh sambung PhD aku lepas nih... :)cgrock

fachak
08-12-2007, 10:33 PM
perghh... detail abis. Amik dlm buku ker ni? Boleh sambung PhD aku lepas nih... :)cgrock


dalam buku la mana lagi....:))

ada kemampuan bole sambung sampai phd. tuntut ilmu sampai mati...

kakitiga
10-12-2007, 10:08 AM
steveorlando79 nak tau maksud offset ker?..sori la bro lambat reply

offset nih cth la masa kita buat control network atau mudahnya terabas tuh atau masa kerja setting out..garisan bearing yg surveyor observe dari station theodolite ke bucu bangunan atau pilling atau slope cutting tuh..ia dinamakan offset. Kalau bahasa buku "perpendicular measurement" nanti aku carik diagram utk memudahkan

steveorlando79
10-12-2007, 10:29 AM
steveorlando79 nak tau maksud offset ker?..sori la bro lambat reply

offset nih cth la masa kita buat control network atau mudahnya terabas tuh atau masa kerja setting out..garisan bearing yg surveyor observe dari station theodolite ke bucu bangunan atau pilling atau slope cutting tuh..ia dinamakan offset. Kalau bahasa buku "perpendicular measurement" nanti aku carik diagram utk memudahkan

sila...sila... lama tak ulangkaji bab ukur aras ni....

aku teringat lak, aku punya size tasik (map) kat Tasik Perdana ketot pasai asyik silap kire step jer bila amoi-amoi lalu ngan color puteh melepak....:D

vedder9
10-12-2007, 10:41 AM
PERHATIAN

Civil Engineer diperlukan..
1. Memiliki pengalaman dalam consulting (penah kerja sbg consultant)
2. Pengalaman in structural design
3. Kerja sebagai assistant resident engineer
4. Projek di Puncak Alam , Kos Projek 1 Billion

Sapa2 yang berminat sila PM aku, nanti aku kasik kontek nombor konsultant projek berkenaan :)

TQ

kakitiga
10-12-2007, 03:30 PM
salam

senyap jer..aku lak boring, progress stuck..idea stuck..rasanya baik aku log in thread nih...ok sambung balik pasal mendapan eeh.tumpang lalu tuan rumah

kalau dlm bidang ukur, mendapan tanah adalah salah satu faktor yg diambil kira dalam geodetic deformation survey monitoring and analysis, selain dari faktor lain spt stucture failure dan earth movement.

defomation survey dibahagikan kepada dua iaitu geodetic method dan non-geodetic (structural dan geotechnical) method. kedua2 kaedah ini berbeza dari segi instrumentasi dan analysis.

Non geodetic nih lebih menjurus kepada civil engineering spt penggunaan straingauge, LVDT, piezometer, inclinometer etc. interpretasi juga melalui strain-stress relationships (betul tak geng civil?.kalau salah mintak tunjuk ajar) :).

Kalau geodetic method nih lebih kepada surveying yg menggunakan robotic theodolite/total station dan GPS. Interpretasi analysis membabitkan perbezaan vektor antara coordinate X,Y,Z dan magnitud pergerakaan tersebut. Perlu melalui proses network design, data gathering (lebih dari satu epoch), data snooping, statistical analysis and interpretation. Structure yg biasa terbabit spt dam, bridge, high rise building, dan stucture geology spt plat movement.

Beberapa diagram diattachkan skali menunjukan hasil akhir sesuatu oject yg dimonitoring.

Diagram: Dam Monitoring (salah satu concrete dam diMalaysia) dan San Andreas geological fault

vedder9
17-12-2007, 10:26 AM
Meh kita bincangkan topik baru plak :)

Korang sure familiar ngan microsoft project kan..?
Aku nak tanya, camna kita nak plot graph S-Curve based on data yang kita masukkan dalam microsoft project tu..?

TQ

vedder9
17-12-2007, 10:28 AM
Khas untuk Bro Kakitiga,
katakanlah i suruh surveyor buat as built plan untuk kerja-kerja tanah melibatkan cut and fill area...apakah maklumat-maklumat yang dapat diperolehi daripada as build plan earthworks berkenaan..?

TQ

kakitiga
17-12-2007, 04:33 PM
Salam tuan rumah

untuk kerja cut and fill lebih membabitkan kerja2 penentuan isipadu atau volumes. Volumes computation penting utk menentukan satu2 capacities of bins, tanks, reservoir dan bangunan. Biasa nya surveyor guna istilah cubic feet atau cubic meter utk perkiraan volumes nih. (1m3 = 35.315 ft3).

Maklumat yg dapat diperolehi dari as-built plan :
1)kita leh nampak method of volumes measurement samaada cross-section method, unit-area method atau contour method. Bergantung kepada kerja la. Kalau utk kerja cut and fill nih biasa dorang guna cross-section method
2)Cross-section ini biasa utk mengira columes on linear construction project cam highways, railroad atau terusan
3)Ada maklumat cam centerline, ground profiles (dinamakan cross-section) mengikut interval yg diminta (cth 10,20, 30 atau 40m) .
4)Cross-section ini mengandungi maklumat ground elevation dan jarak kiri dan kanan perpendicular dengan center-line

Yg penting maklumat isipadu cut and fill. :) harap dapat membantu

vedder9
18-12-2007, 10:52 AM
Salam tuan rumah

untuk kerja cut and fill lebih membabitkan kerja2 penentuan isipadu atau volumes. Volumes computation penting utk menentukan satu2 capacities of bins, tanks, reservoir dan bangunan. Biasa nya surveyor guna istilah cubic feet atau cubic meter utk perkiraan volumes nih. (1m3 = 35.315 ft3).

Maklumat yg dapat diperolehi dari as-built plan :
1)kita leh nampak method of volumes measurement samaada cross-section method, unit-area method atau contour method. Bergantung kepada kerja la. Kalau utk kerja cut and fill nih biasa dorang guna cross-section method
2)Cross-section ini biasa utk mengira columes on linear construction project cam highways, railroad atau terusan
3)Ada maklumat cam centerline, ground profiles (dinamakan cross-section) mengikut interval yg diminta (cth 10,20, 30 atau 40m) .
4)Cross-section ini mengandungi maklumat ground elevation dan jarak kiri dan kanan perpendicular dengan center-line

Yg penting maklumat isipadu cut and fill. :) harap dapat membantu

TQ kakitiga...sebagai tambahan, platform level / finish level turut dimasukkan di dalam plan as build berkenaan :)

vedder9
19-12-2007, 01:13 PM
Aku ucapkan selamat menyambut hari raya Qurban kepada kengkawan yang telah menyumbang idea dan pendapat di ruangan ini :)

Jumpa lagi selepas Christmas

dablues79
19-12-2007, 04:37 PM
AKU pun suka...hehhe kalau kontraktor je semua habis laaa...dlm construction kena ade pihak perunding yang mengawasi projek selain kontraktor...heheheh dulu aku koje ngan kontraktor tau leeee.....



sebab2 mendapan....piling pada kawasan batu kapur pun byk prblem...sebab lapisan batu kapur mempunyai banyak lompang dlm tanah....

Betul tu...bagi aku simple jer...kalau betul kerajaan serius untuk mengurangkan risiko...apelah salahnya Soil Investigation dilakukan dgn lebih menyeluruh...Sebab:
1) Agar anggaran keselamatan yang dibuat oleh jurutera/designer lebih tepat berbanding dgn apa yang kita amalkan ketika ini..

2)persoalan mengenai lompang2 yang terdapat dalam batu kapur sebenarnya amatlah serius memandangkan ianya sebagai penyumbang yang agak besar kepada kejadian mendapan tanah...

Saranan saya adalah supaya diperuntukkan lebih banyak masa buat pihak jururekabentuk i.e. arkitek, C&S Engineer,M&E Engineer dan Juru Ukur Bahan yang terlibat agar boleh merekabentuk 'cost effective building' agar rakyat boleh mendapat 'value for money project'..dan
hendaklah juga sebelum sesuatu rekabentuk dibuat...isu berkaitan tanah dan keadaan semulajadi muka bumi diambil berat sewajarnya dan dgn kerajaan membuat kajian tanah dan alam sekitar secara terperinci melalui agensi sedia ada seperti JKR, IKRAM dan pelbagai unit yang berkaitan agar data-data yang ada boleh mengurangkan kemungkinan mendapan pada masa hadapan...
Berdasarkan praktis di Jepun...masa rekabentuk selalunya lebih kurang sama atau sekurang-kurangnya 3/4 dari masa pembinaan bakal dilakukan..dan jika ini boleh dilaksanakan 'risk of unforseeable event' bolehla setidak-tidaknya dielakkan...

dablues79
19-12-2007, 04:42 PM
dan planning kewangan juga hendaklah mengambil-kira faktor masa, sebab masa adalah penyumbang berlakunya kenaikan kadar harga..dan jika ini tidak diambil perhatian sewajarnya..pihak kontraktor akan susah..dan jika kontraktor susah..kemungkinan projek terbengkalai adalh tinggi..

vedder9
27-12-2007, 08:58 AM
dan planning kewangan juga hendaklah mengambil-kira faktor masa, sebab masa adalah penyumbang berlakunya kenaikan kadar harga..dan jika ini tidak diambil perhatian sewajarnya..pihak kontraktor akan susah..dan jika kontraktor susah..kemungkinan projek terbengkalai adalh tinggi..

Pengalaman aku dalam mengeluarkan tender sesuatu projek..memang memakan masa yang lama...

1. Agensi define projek
2. Mohon peruntukan dari Kementerian
3. Kalau masalah tanah tak selesai, kena selesaikan pengambilan tanah pulak..ini mmg memakan masa lama....projek aku sendiri hampir 3 tahun nak selesai masalah tanah.
4. Pastu kena mohon kelulusan skop kerja dari EPU
5. Lepas skop kerja diluluskan, kena mohon kelulusan Standard dan Kos dari EPU jugak
6. Bila standard dan kos lulus, baru boleh buat SI dan prepare dokumen tender

Actually projek yang aku tgh jaga skrg, merupakan perancangan dari RMK-8 lagi, bayangkan, RMK-9 baru boleh run projek #:-S

vedder9
27-12-2007, 09:18 AM
dan planning kewangan juga hendaklah mengambil-kira faktor masa, sebab masa adalah penyumbang berlakunya kenaikan kadar harga..dan jika ini tidak diambil perhatian sewajarnya..pihak kontraktor akan susah..dan jika kontraktor susah..kemungkinan projek terbengkalai adalh tinggi..

Untuk kes kontraktor, aku rasa dalam dokumen tender telah pun dinyatakan tempoh kontrak. jadi kontraktor hendaklah mengambil langkah2 perlu dengan mengambil kira tempoh kontrak yang diberikan dan hendaklah forecast kenaikan harga barang yang mungkin berlaku didalam tempoh kontrak.

Harus di ingat, untuk projek tender terbuka, harga yang ditawarkan adalah harga yang dimasukkan oleh pihak kontraktor sendiri :D
Lukisan tender dan juga detail BQ diberikan oleh pihak pelanggan dengan lengkap bagi memudahkan kontraktor menyebutharga.

Pengalaman aku semasa bekerja sebagai kontraktor dan juga sebagai klien skrg, kelewatan yang berlaku disebabkan kontraktor sendiri:-
1. kelemahan perancangan kerja oleh kontraktor.
2. kelemahan pengurusan kewangan oleh kontraktor. Semata-mata mengharap bayaran kemajuan kerja daripada klien. Sebagai kontraktor sepatutnya mereka mencari alternatif/sumber kewangan luar untuk menyuntik kewangan projek.

dablues79
27-12-2007, 10:11 AM
Untuk kes kontraktor, aku rasa dalam dokumen tender telah pun dinyatakan tempoh kontrak. jadi kontraktor hendaklah mengambil langkah2 perlu dengan mengambil kira tempoh kontrak yang diberikan dan hendaklah forecast kenaikan harga barang yang mungkin berlaku didalam tempoh kontrak.

Harus di ingat, untuk projek tender terbuka, harga yang ditawarkan adalah harga yang dimasukkan oleh pihak kontraktor sendiri :D
Lukisan tender dan juga detail BQ diberikan oleh pihak pelanggan dengan lengkap bagi memudahkan kontraktor menyebutharga.

Pengalaman aku semasa bekerja sebagai kontraktor dan juga sebagai klien skrg, kelewatan yang berlaku disebabkan

kontraktor sendiri:-
1. kelemahan perancangan kerja oleh kontraktor.
2. kelemahan pengurusan kewangan oleh kontraktor. Semata-mata mengharap bayaran kemajuan kerja daripada klien. Sebagai kontraktor sepatutnya mereka mencari alternatif/sumber kewangan luar untuk menyuntik kewangan projek.

memang betul..tetapi bila kita tgk balik kepada nilai kenaikan yang melampau...i.e kenaikan sehingga RM0.30 seliter untuk diesoline, ianya adalah rekod terkini yg tertinggi yang tidak pernah tercatat dalam sejarah sebelum ini...dan dgn budget kerajaan yang terhad, ini akan menajdikan kontraktor sebagai mangsa...
ya..memang byk kesilapan dan kelemahan dari pihak kontraktor...tetapi tidak kurang juga kesilapan yang dibuat oleh pihak klien dan konsultan yang dilantik...
itu belum kira 'miscellaneous expanses' lagi...
dan kalau kita tgk di dada akhbar, boleh kata kesemua kesalahan dituding kepada kontraktor...
dan sekadar untuk pengetahuan anda forumer semua...sepanjang penglibatan saya selama 8 tahun dalam industri ini, belum ada seorang pun ketua jabatan, KSU yang jujur...dan atau kesemuanya yang saya kenali bolehlah dikategorikan sebagai TAHI RASUAH....seolah-olah itu adalah tanggungjawab pihak kontraktor pula...
kenapa tidak pernah diberikan ruang bagi pihak kontraktor utk mengemukakan hujah2 dan jawapan balas yang ditujukan kepada mereka di dada akhbar???

ammar5
27-12-2007, 10:15 AM
bagus thread nie,leh gak membuangkan karat di otak aku nie ttg teori2 teknikal nie.cuma bagi aku,xperince on site adalah penting,dlm spec or buku kita leh baca.try to settle on site nye problem dgn sebaik2 nya.if kita just ikut buku jerk,projek xkan jln dgn lancar.mmg dinafikan sesetengah kontraktor x bertanggungjwb....BKN semua...pasal kes foundation nie,mmg xleh diambil ringgan semasa pembinaan.aku mmg akan jaga betul2 time critical nie...coz the rest cuma repeataion proses if kerja2 bangunan la.if kontraktor nak curi pasal piling nie,mmg budus la coz yg menyokong bangunan nie adalah foundation.apa2 failure ttg foundation maka x selamat la building tu.aku nak kemukakan pendpt ttg apa yg vedder kata ttg kelewatan dr pihak kontraktor

kelemahan kewangan :

x semua kontraktor bermasalah tuan client.bkn semua yg mengharapkan duit dr client jerk nak start projek.ada sesetgh saja yg ada masalah mcm tu.mmg kontraktor memerlukan duit dr client coz die org buat kerja utk client.xkan client xnak bayar lak setelah apa yg dibuat utk client.aku mmg setuju ngan ko coz ko client ttg jgn harap ngan duit dr progress payment,ko kena ingat kontraktor kena tanggung semua interest if pinjam dr source lain,client nak bayar ke x????if bayar aku pun nak gak....jgn mare k.bnyk benda lagi kita kena bincangkan.jgn kita ingat kita client kita selalu di pihak yg betul,kena timbangkan gak keadaan kontraktor.mcm mana nak tahan if kenkdg sampai 6 bln or even 1 yrs br dpt payment...if pak lah x bising,xjalan la duit tu.ms nak tentukan sapa yg dpt tender/D&B projek nape x check betul2 kedudukan kewangan sesebuah sykt tu???yg tu tuan vedder kena tanya pihak atasan...ada surat wahyu gak sebenarnya,bkn semua sykt yg dpt tu betul2 kukuh dr segi kewangan.mmg kita yg kat bwh nie bising tapi yg luluskan sapa yg akan dpt sesuatu projek tu sapa...last2 kita gak yg gaduh kat bwh kan.so samada client or kontraktor,kena la bekerjasama....jgn dok ingat dgr je kontraktor,nie tipu nie...w'salam

dablues79
27-12-2007, 10:24 AM
sebagai satu hint yang mudah untuk kita amati...jika anda seorang wakil rakyat, hatta menteri sekalipun....berapakah gaji yang anda akan terima jika PM sendiri hanya menerima RM 25k sebulan????dan bagaiman pula mereka ini mampu memiliki rumah yang selayaknya dikategorikan sebagai mansion????dan yang bernilai jutaan ringgit????
congakan ringkas...
RM25,000 sebulan x 12 bulan x 25 tahun = RM 7,500,000.00
kiraan di atas hanya logik jika wakil rakyat itu tidak menyentuh walaupun sepuluh sen pun dari duit gaji mereka...dan maximum yang mereka boleh miliki adalah RM7,500,000 dan katakanlah ditambah pula dgn kadar kenaikan gaji dan lain-lain bonus...
darabkan pula 30% menjadikan nilai maximum RM 9,750,000....
cuba jawab bagaimana wakil rakyat yg bukan PM, belum berkhidmat selama 25 tahun...dan tidak menerima gaji setinggi RM25,ooo sebulan boleh bina rumah bernilai lebih RM10 juta i.e ADUN Klang dan lain-lain lagi......
dipendekkan cerita...inilah sebenarnya masalah utama bangunan terbengkalai...masalah BESAR industri binaan negara.....
kita sebagai professional hanya mampu menjalankan apa yang terdaya dengan apa yang kita ada.....
saya doakan mereka yang terbabit rasuah ini agar cepat insaf...Aminn..

dablues79
27-12-2007, 10:36 AM
untuk pengetahuan saudara atau saudari vedder...saya adalah juru ukur bahan dan peguam...

vedder9
27-12-2007, 01:06 PM
bagus thread nie,

kelemahan kewangan :

x semua kontraktor bermasalah tuan client.bkn semua yg mengharapkan duit dr client jerk nak start projek.ada sesetgh saja yg ada masalah mcm tu.mmg kontraktor memerlukan duit dr client coz die org buat kerja utk client.xkan client xnak bayar lak setelah apa yg dibuat utk client.aku mmg setuju ngan ko coz ko client ttg jgn harap ngan duit dr progress payment,ko kena ingat kontraktor kena tanggung semua interest if pinjam dr source lain,client nak bayar ke x????if bayar aku pun nak gak....jgn mare k.bnyk benda lagi kita kena bincangkan.jgn kita ingat kita client kita selalu di pihak yg betul,kena timbangkan gak keadaan kontraktor.mcm mana nak tahan if kenkdg sampai 6 bln or even 1 yrs br dpt payment...if pak lah x bising,xjalan la duit tu.ms nak tentukan sapa yg dpt tender/D&B projek nape x check betul2 kedudukan kewangan sesebuah sykt tu???yg tu tuan vedder kena tanya pihak atasan...ada surat wahyu gak sebenarnya,bkn semua sykt yg dpt tu betul2 kukuh dr segi kewangan.mmg kita yg kat bwh nie bising tapi yg luluskan sapa yg akan dpt sesuatu projek tu sapa...last2 kita gak yg gaduh kat bwh kan.so samada client or kontraktor,kena la bekerjasama....jgn dok ingat dgr je kontraktor,nie tipu nie...w'salam


Apa yang bro utarakan ini ada juga kebenarannya, tapi sekarang nie kementerian dah ujudkan ICU untuk monitor pembayaran yang dibuat oleh klien. Pembayaran hendaklah diselesaikan tidak lewat dari tempoh 30 hari setelah menerima dokumen tuntutan bayaran...agensi dikehendaki melapor tempoh pembayaran setiap bulan kepada ICU, Jabatan Perdana Menteri.

Bagi agensi aku, mmg aku bayar within 1 months, kalau kita lewat, kena bagi surat tunjuk sebab kepada ICU beb...seram aku :o

vedder9
27-12-2007, 01:08 PM
untuk pengetahuan saudara atau saudari vedder...saya adalah juru ukur bahan dan peguam...

Welcome bro :)
Moga pengalaman dan pengetahuan bro sebagai QS + Lawyer dpt membantu memeriah dan meningkatkan ilmu di thread kecil ini :)cgrock

vedder9
27-12-2007, 04:25 PM
Sebenarnya pengawasan perunding/jurutera amat mustahak semasa kerja-kerja pembinaan sedang dijalankan. menjadi kelaziman, kontraktor utama tidak akan menyelia/memantau aktiviti yang dilakukan oleh sub-sub kontraktor. Main kontraktor selalunya hanya berminat untuk mempercepatkan kerja, memastikan projek mengikut jadual dan seterusnya memastikan pembayaran dibuat oleh Klien, faktor kualiti kerja jarang diberi perhatian oleh kontraktor utama.

Dalam kes kerja-kerja cerucuk, selalunya kontraktor utama akan sub kerja berkenaan kepada kontraktor pakar dalam kerja-kerja cerucuk. Segala kerja akan dilepaskan terus kepada sub berkenaan (majoriti main kontraktor berbuat demikian). Dalam hal ini, adalah menjadi tanggungjawab perunding/jurutera tapak memastikan kerja-kerja cerucuk dilaksanakan mengikut spesifikasi.

Untuk projek Design & Build, projek dijalankan secara lump sump. Kontraktor akan cuba sebaik mungkin menjimatkan bahan binaan dan juga kos untuk memaksimumkan keuntungan. Dalam kes cerucuk, mereka akan cuba sedaya upaya untuk menggunakan cerucuk yang bersaiz kecil dan "penetration depth" yang rendah supaya kos pembelian cerucuk dapat dijimatkan.

Berbeza untuk projek berasaskan Bill Of Quantity dimana pembayaran untuk kerja cerucuk dibayar berdasarkan darjah kedalaman cerucuk, saiz cerucuk dan bilangan cerucuk yang digunakan. Semakin dalam dan banyak cerucuk digunakan, maka semakin untunglah kontraktor . Disini pengawasan perunding juga perlu supaya rekod2 bacaan cerucuk dicatat dengan betul dan jujur supaya menguntungkan kedua-dua pihak..kontraktor dan juga klien.

dablues79
28-12-2007, 09:24 AM
Sebenarnya pengawasan perunding/jurutera amat mustahak semasa kerja-kerja pembinaan sedang dijalankan. menjadi kelaziman, kontraktor utama tidak akan menyelia/memantau aktiviti yang dilakukan oleh sub-sub kontraktor. Main kontraktor selalunya hanya berminat untuk mempercepatkan kerja, memastikan projek mengikut jadual dan seterusnya memastikan pembayaran dibuat oleh Klien, faktor kualiti kerja jarang diberi perhatian oleh kontraktor utama.

Dalam kes kerja-kerja cerucuk, selalunya kontraktor utama akan sub kerja berkenaan kepada kontraktor pakar dalam kerja-kerja cerucuk. Segala kerja akan dilepaskan terus kepada sub berkenaan (majoriti main kontraktor berbuat demikian). Dalam hal ini, adalah menjadi tanggungjawab perunding/jurutera tapak memastikan kerja-kerja cerucuk dilaksanakan mengikut spesifikasi.

Untuk projek Design & Build, projek dijalankan secara lump sump. Kontraktor akan cuba sebaik mungkin menjimatkan bahan binaan dan juga kos untuk memaksimumkan keuntungan. Dalam kes cerucuk, mereka akan cuba sedaya upaya untuk menggunakan cerucuk yang bersaiz kecil dan "penetration depth" yang rendah supaya kos pembelian cerucuk dapat dijimatkan.

Berbeza untuk projek berasaskan Bill Of Quantity dimana pembayaran untuk kerja cerucuk dibayar berdasarkan darjah kedalaman cerucuk, saiz cerucuk dan bilangan cerucuk yang digunakan. Semakin dalam dan banyak cerucuk digunakan, maka semakin untunglah kontraktor . Disini pengawasan perunding juga perlu supaya rekod2 bacaan cerucuk dicatat dengan betul dan jujur supaya menguntungkan kedua-dua pihak..kontraktor dan juga klien.


sepanjang pengetahuan saya, DBT contract diperkenalkan untuk mendapatkan 'one stop centre' yang mana akan memudahkan segala kerja pengawasan daripada pihak klien yang tentunya memerlukan kos tambahan yang besar untuk supervision sedangkan untuk pembayaran kos professional untuk arkitek adalah sebanyak 75% hanya pada pre-contract stage....maksudnya pengawasan dari pihak konsultan sebagai wakil klien adalah amat terhad kerana hanya tinggal 25% yang akan dibayar secara ansuran semasa tempoh penyiapan kerja(post-contract) berlangsung....jangalah kita lupa dgn adanya DBT ini sebenarnya, pihak klien/normally the govt akan dapat mengurangkan unforseen perbelanjaan, especially melibatkan kerja2 pengawasan atau supervision of works..
persoalan mengenai penjimatan dgn unsur2 penipuan adalah agak liar kerana pada kebiasaannya, setiap projek yang di bawah jenis DBT memerlukan pihak kontraktor menyediakan waranti sehingga 10 tahun untuk apa sahaja kerosakan minor apatah lagi major; semuanya atas kos dan tanggungan penuh kontraktor dan itu tidak termasuk DLP atau Defect Liability Period yang salunya untuk projek DBT akan dikenakan selama 2-3 tahun..
secara total...mana2 DBT kontraktor dikehendaki menanggung liability tambahan selama 13 tahun tanpa ada2 kos tambahan dari pihak klien....
dan oleh itu, saya tidak fikir akan ada mana2 DBT kontraktor GILA yang berani mengambil risiko dan untuk pengetahuan anda...berdasarkan kenyataan saudara/i vedder, pengurangan atau penukaran dari saiz pile yang besar kepada yang lebih kecik tidaklah memberikan significant cost saving i.e perbezaan harga 200mm square dgn 150mm square precast pile hayalah melibatkan perbezaan kos sebanyak 10-12 ringgit untuk setiap meter...

berkenaan dgn komen saudara/i vedder tentang BQ basis of contract, biar saya buat sedikit pembetulan...jika BQ itu tidak disebut sebagai provisional quantity...maka..setiap perbezaan qty kerja2 piling dalam BQ dgn yang dilaksanakan di tapak adalah dikira sebagai VO..tetapi jika adanya 'provisional qty'...setiap quantity adalah subject to final remeasurement...

sebagai pihak klien dan konsultan...adalah amat penting untuk adanya pengawasan yang tinggi terhadap kerja2 cerucuk dijalankan bukan hanya terhad kepada kerja cerucuk malah meliputi kesemua kerja2 pembinaan lain especially kerja2 tanah...

mengapa kerja tanah itu penting???sebab kerja tanah inilah yang bakal memberikan kesan langsung terhadap kerja2 cerucuk, ie...soil replacement..perbezaan dari segi formation level...unsuitable material....approved imported suitable fill material....sub-soil drainage....vertical drainage..method of laying geotextile...compaction of suitable fill material in layers...FDT test results.....water table....loss of mass haul....settlement/preloading period and monitoring equipment..treatment to cut surfaces...retaining structure...temporary works dan berbagai lagi...

masalah yang sering berlaku dan di alami oleh pihak kontraktor adalah penilaian panjang cerucuk di tapak...adakah penilain panjang itu diambil dari existing level atau dari formation level??? dan bagaimana pula jika berlaku kesilapan rekabentuk oleh pihak jurutera perunding...dari segi pemilihan cerucuk yang sesuai dan saiz cerucuk yang diperlukan dan atau lokasi penanaman cerucuk???? adakah setiap perekabentuk hadir ke tapak untuk membuat analisis yang lebih baik atau mereka hanya membuat rekabentuk bergantung bulat2 dari SI yang terhad???

pada pendapat saya yang kurang ilmu dan poengalaman ini.....ada 3 isu besar berlakunya masalah mendapan ini...
satu....masalah rekabentuk
dua...masalah pembinaan yang tidak mengikut spesifikasi
dan tiga...masalah kewangan

cadangan saya...pertama...pihak klien hendaklah firm dalam need statement yang telah mereka persetujui...
kedua...klien hendaklah melantik syarikat SI yang bagus di samping memperbanyakkan lagi 'boreholes' pada kedalaman struktur dan profile tanah yang berbeza...
ketiga...klien hendaklah melantik konsultan yang berpengalaman dalam projek yang ingin dilaksanakan...jika perlu..dapatkan 2nd opinion...
dan yang keempat...klien hendaklah memilih kontraktor yang berkelayakan...layak dari segi kerja, kekuatan kewangan, tenaga kerja yang mahir dan cekap..dan yang punya track record yang bagus...

bolehlah disimpulakn di sini bahawa pihak klien la yang paling penting sekali dan patut memikul tanggungjawab yang besar atas sebab yang wahid......pihak klien punya kuasa penuh untuk memilih siapa yang layak........untuk apa saja kerja pembinaan yang mereka ingin bangunkan..

jika ada kesilapan dalam komen yang saya beri ni, sila perbetulkan..

vedder9
28-12-2007, 12:39 PM
sepanjang pengetahuan saya, DBT contract diperkenalkan untuk mendapatkan 'one stop centre' yang mana akan memudahkan segala kerja pengawasan daripada pihak klien yang tentunya memerlukan kos tambahan yang besar untuk supervision sedangkan untuk pembayaran kos professional untuk arkitek adalah sebanyak 75% hanya pada pre-contract stage....maksudnya pengawasan dari pihak konsultan sebagai wakil klien adalah amat terhad kerana hanya tinggal 25% yang akan dibayar secara ansuran semasa tempoh penyiapan kerja(post-contract) berlangsung....jangalah kita lupa dgn adanya DBT ini sebenarnya, pihak klien/normally the govt akan dapat mengurangkan unforseen perbelanjaan, especially melibatkan kerja2 pengawasan atau supervision of works..
persoalan mengenai penjimatan dgn unsur2 penipuan adalah agak liar kerana pada kebiasaannya, setiap projek yang di bawah jenis DBT memerlukan pihak kontraktor menyediakan waranti sehingga 10 tahun untuk apa sahaja kerosakan minor apatah lagi major; semuanya atas kos dan tanggungan penuh kontraktor dan itu tidak termasuk DLP atau Defect Liability Period yang salunya untuk projek DBT akan dikenakan selama 2-3 tahun..
secara total...mana2 DBT kontraktor dikehendaki menanggung liability tambahan selama 13 tahun tanpa ada2 kos tambahan dari pihak klien....
dan oleh itu, saya tidak fikir akan ada mana2 DBT kontraktor GILA yang berani mengambil risiko dan untuk pengetahuan anda...berdasarkan kenyataan saudara/i vedder, pengurangan atau penukaran dari saiz pile yang besar kepada yang lebih kecik tidaklah memberikan significant cost saving i.e perbezaan harga 200mm square dgn 150mm square precast pile hayalah melibatkan perbezaan kos sebanyak 10-12 ringgit untuk setiap meter...

berkenaan dgn komen saudara/i vedder tentang BQ basis of contract, biar saya buat sedikit pembetulan...jika BQ itu tidak disebut sebagai provisional quantity...maka..setiap perbezaan qty kerja2 piling dalam BQ dgn yang dilaksanakan di tapak adalah dikira sebagai VO..tetapi jika adanya 'provisional qty'...setiap quantity adalah subject to final remeasurement...

sebagai pihak klien dan konsultan...adalah amat penting untuk adanya pengawasan yang tinggi terhadap kerja2 cerucuk dijalankan bukan hanya terhad kepada kerja cerucuk malah meliputi kesemua kerja2 pembinaan lain especially kerja2 tanah...

mengapa kerja tanah itu penting???sebab kerja tanah inilah yang bakal memberikan kesan langsung terhadap kerja2 cerucuk, ie...soil replacement..perbezaan dari segi formation level...unsuitable material....approved imported suitable fill material....sub-soil drainage....vertical drainage..method of laying geotextile...compaction of suitable fill material in layers...FDT test results.....water table....loss of mass haul....settlement/preloading period and monitoring equipment..treatment to cut surfaces...retaining structure...temporary works dan berbagai lagi...

masalah yang sering berlaku dan di alami oleh pihak kontraktor adalah penilaian panjang cerucuk di tapak...adakah penilain panjang itu diambil dari existing level atau dari formation level??? dan bagaimana pula jika berlaku kesilapan rekabentuk oleh pihak jurutera perunding...dari segi pemilihan cerucuk yang sesuai dan saiz cerucuk yang diperlukan dan atau lokasi penanaman cerucuk???? adakah setiap perekabentuk hadir ke tapak untuk membuat analisis yang lebih baik atau mereka hanya membuat rekabentuk bergantung bulat2 dari SI yang terhad???

pada pendapat saya yang kurang ilmu dan poengalaman ini.....ada 3 isu besar berlakunya masalah mendapan ini...
satu....masalah rekabentuk
dua...masalah pembinaan yang tidak mengikut spesifikasi
dan tiga...masalah kewangan

cadangan saya...pertama...pihak klien hendaklah firm dalam need statement yang telah mereka persetujui...
kedua...klien hendaklah melantik syarikat SI yang bagus di samping memperbanyakkan lagi 'boreholes' pada kedalaman struktur dan profile tanah yang berbeza...
ketiga...klien hendaklah melantik konsultan yang berpengalaman dalam projek yang ingin dilaksanakan...jika perlu..dapatkan 2nd opinion...
dan yang keempat...klien hendaklah memilih kontraktor yang berkelayakan...layak dari segi kerja, kekuatan kewangan, tenaga kerja yang mahir dan cekap..dan yang punya track record yang bagus...

bolehlah disimpulakn di sini bahawa pihak klien la yang paling penting sekali dan patut memikul tanggungjawab yang besar atas sebab yang wahid......pihak klien punya kuasa penuh untuk memilih siapa yang layak........untuk apa saja kerja pembinaan yang mereka ingin bangunkan..

jika ada kesilapan dalam komen yang saya beri ni, sila perbetulkan..


TQ untuk ulasan yang panjang lebar..sudah pasti ramai yang beroleh maklumat berguna daripada penjelasan berkenaan....:)cgrock

dablues79
28-12-2007, 02:03 PM
TQ untuk ulasan yang panjang lebar..sudah pasti ramai yang beroleh maklumat berguna daripada penjelasan berkenaan....:)cgrock


terima kasih..semoga ianya bermanfaat pada semua..

vedder9
28-12-2007, 02:20 PM
"sepanjang pengetahuan saya, DBT contract diperkenalkan untuk mendapatkan 'one stop centre' yang mana akan memudahkan segala kerja pengawasan daripada pihak klien yang tentunya memerlukan kos tambahan yang besar untuk supervision sedangkan untuk pembayaran kos professional untuk arkitek adalah sebanyak 75% hanya pada pre-contract stage....maksudnya pengawasan dari pihak konsultan sebagai wakil klien adalah amat terhad kerana hanya tinggal 25% yang akan dibayar secara ansuran semasa tempoh penyiapan kerja(post-contract) berlangsung....jangalah kita lupa dgn adanya DBT ini sebenarnya, pihak klien/normally the govt akan dapat mengurangkan unforseen perbelanjaan, especially melibatkan kerja2 pengawasan atau supervision of works..
persoalan mengenai penjimatan dgn unsur2 penipuan adalah agak liar kerana pada kebiasaannya, setiap projek yang di bawah jenis DBT memerlukan pihak kontraktor menyediakan waranti sehingga 10 tahun untuk apa sahaja kerosakan minor apatah lagi major; semuanya atas kos dan tanggungan penuh kontraktor dan itu tidak termasuk DLP atau Defect Liability Period yang salunya untuk projek DBT akan dikenakan selama 2-3 tahun..
secara total...mana2 DBT kontraktor dikehendaki menanggung liability tambahan selama 13 tahun tanpa ada2 kos tambahan dari pihak klien....
dan oleh itu, saya tidak fikir akan ada mana2 DBT kontraktor GILA yang berani "

Saya quote semula ulasan bro dablues79
Pengalaman saya berkecimpung didalam projek-projek D&B agak berbeza dengan pengalaman yang saudara nyatakan di atas. Seingat saya, D&B mula dilaksanakan pada tahun 1998 bertujuan untuk memacu ekonomi Negara ekoran kemelesetan ekonomi pada 1997. Bagi mempercepatkan perlaksanaan projek, kaedah D&B dipraktikkan dan perkhidmatan PMC mula diperkenalkan.. Syarikat seperti Umi Ros, Kinta Samudra, KIP management dan berbagai lagi wujud sebagai PMC. Sehingga 2002, terdapat sebanyak 82 buah syarikat berdaftar dengan Kementerian Kewangan didalam perkhidmatan PMC. Peranan PMC mengambil alih peranan yang lazimnya dikendalikan oleh JKR/JPS selaku agensi teknikal kebangsaan.

Lazimnya kos perkhidmatan perunding PMC adalah sekitar 1.5% - 2.5% daripada kos projek. Namun demikian, terdapat juga projek D&B yang tidak menggunakan khidmat PMC.

Didalam projek D&B, perunding akan mewakili kontraktor dan akan bertindak menghasilkan lukisan pembinaan serta jaminan rekabentuk. Yuran perunding lazimnya 10% daripada kos projek akan dibayar secara terus kepada kontraktor. Perunding akan mendapat bayaran perkhidmatan mereka melalui pihak kontraktor. Masalah akan timbul sekiranya kontraktor gagal/lewat membuat bayaran kepada perunding dan perunding juga dipaksa mengubah rekabentuk bagi menjimatkan kos atas arahan kontraktor. Disnilah sebenarnya kelemahan projek D&B. Rekabentuk dilakukan seminimum mungkin bagi memaksimumkan keuntungan. Ini antara contoh yang saya sendiri lakukan semasa mengendalikan beberapa projek D&B sewaktu bekerja sebagai kontraktor :p . Klien tidak berupaya berbuat apa2 selagi perunding memberi kebenaran (perubahan rekabentuk yang tidak melibatkan need statement klien seperti perubahan pada C&S drawing etc)

Di pihak kontraktor pula, D&B memiliki risiko tersendiri dimana sebarang keperluan tambahan yang diminta oleh Pihak Berkuasa Tempatan semasa pengemukaan pelan-pelan pembinaan untuk kelulusan hendaklah dipatuhi oleh kontraktor. Dalam kes ini, kontraktor hendaklah aware akan garispanduan baru yang dikenakan PBT sebelum menyebutharga.

Cth :- Pengenalan MSMA system oleh JPS pada 2001. Banyak kontraktor dan perunding yang tidak mengetahui perkara tersebut dan meletak harga sistem saliran berdasarkan sistem konvensional. Apabila pelan sistem saliran dikemukakan kepada JPS, JPS menghendaki sistem MSMA digunapakai sepenuhnya. Kos tambahan ini akan ditanggung sepenuhnya oleh Kontraktor D&B, berbeza jika tender berasaskan BQ digunakan, sudah pasti VO akan diberikan kepada kontraktor didalam kes ini :D

Design warranty akan ditanggung seumur hayat oleh kontraktor D&B serta defect liability selama 24 bulan. Saya tidak pernah dikenakan warranty sehingga 10 tahun untuk defect yang kecil/besar didalam projek2 yang pernah saya kendalikan. Defect minor/major hanya untuk 24 bulan sahaja selepas penerimaan Akuan Siap Kerja daripada klien. Cuma untuk structural design, kontraktor memang kena tanggung seumur hayat melalui perunding berkenaan.

dablues79
28-12-2007, 02:30 PM
sebenarnya tiada perbezaan antara pengalaman kita..cuma kita melihat dari perspektif yang berbeza..

yang saya tahu design warranty adalah untuk sepanjang hayat tetapi bukan untuk workmanship....atas alasan 'wear and tear'...setiap bahan binaan akan lusuh dan hilang fungsinya over time...dan jikalau warranty kena diberikan sepanjang hayat....persoalan yg saya ingin ajukan....adakah syarikat yg terbabit akan wujud sepanjang hayat untuk pihak klien mengambil tindakan????

kita sambung nanti..saya kena attend satu meeting...catch u later..

vedder9
28-12-2007, 02:31 PM
"pengurangan atau penukaran dari saiz pile yang besar kepada yang lebih kecik tidaklah memberikan significant cost saving i.e perbezaan harga 200mm square dgn 150mm square precast pile hayalah melibatkan perbezaan kos sebanyak 10-12 ringgit untuk setiap meter... "

Ini sekadar contoh penjimatan kos yang boleh kontraktor perolehi..walaupun 10-12 ringgit semeter, harus di ingat, lazimnya panjang cerucuk yang dibekalkan adalah sekitar 6m,9m dan 12m. Untuk 12m kontrator sudah jimat RM120 sebatang. Untuk projek yang bernilai sekitar 10 Juta, lazimnya bilangan cerucuk yang digunakan sekitar 600 point. Disini penjimatan kos sudah menjadi RM72,000 dan sekiranya 1 point memerlukan 2 bilangan cerucuk 12m, penjimatan kos sudah menjadi RM 144,000.00.

Kontraktor juga akan menggunakan tetulang yang bersaiz kecil didalam kerja-kerja RC. Walaupun sekiranya kita menyemak semula rekabentuk yang dikemukakan perunding. Kita dapati bangunan tetap selamat w/pun menggunakan tetulang yang kecil. namun demikian, faktor-faktor berikut perlu diberi perhatian :-
1. Kesilapan semasa kerja-kerja pemasangan tetulang
2. Faktor cuaca
3. Gred konkrit yang digunakan kadang2 rendah daripada gred yang direkabentuk. Ini akan mempengaruhi saiz tetulang yang digunakan.

Apa yang saya utarakan bukanlah bermaksud menyalahkan kontraktor semata-mata. Saya cuma ingin menjelaskan beberapa kelemahan D&B berbanding kontrak Open tender

vedder9
28-12-2007, 02:40 PM
"masalah yang sering berlaku dan di alami oleh pihak kontraktor adalah penilaian panjang cerucuk di tapak...adakah penilain panjang itu diambil dari existing level atau dari formation level??? "

Untuk pembayaran kerja-kerja cerucuk lazimnya dipecahkan kepada beberapa bahagian :-

1. Harga membekal cerucuk ke tapak bina. Dibayar ikut kuantiti yang dibekalkan.

2. Harga semasa drive. Untuk driving pile, bayaran hanya akan dibuat berdasarkan kedalaman tusukan cerucuk ke dalam tanah. Penyelia tapak akan menanda setiap 300mm pada cerucuk. Kemasukan setiap 300mm akan dihitung berdasarkan jumlah hentaman. Bacaan akhir akan direkod setelah cerucuk mencapai tahap "set" dan bayaran akan dibuat ke-kedalaman yang direkod ke tahap "set" berkenaan Walaupun cerucuk akan digali ke formation level dan dipotong,Kos memotong dan welding cerucuk juga dibayar secara berasingan :)

vedder9
28-12-2007, 02:56 PM
"bagaimana pula jika berlaku kesilapan rekabentuk oleh pihak jurutera perunding...dari segi pemilihan cerucuk yang sesuai dan saiz cerucuk yang diperlukan dan atau lokasi penanaman cerucuk???? adakah setiap perekabentuk hadir ke tapak untuk membuat analisis yang lebih baik atau mereka hanya membuat rekabentuk bergantung bulat2 dari SI yang terhad???"

Bagus soalan nie :)
Untuk makluman Bro, untuk projek-projek kerajaan, semua kerja-kerja SI hendaklah dilakukan oleh KUmpulan IKRAM sdn Bhd. Hal ini selaras dengan pekeliling perbendaharaan Bi.8 Tahun 2002. Saya sertakan salinan surat disini ;-

Ketua-ketua Setiausaha Kementerian
Ketua-Ketua Jabatan Persekutuan
YB Setiausaha-setiausaha Kerajaan Negeri
Ketua-ketua Badan Berkanun Persekutuan
Pihak-pihak Berkuasa Kerajaan Tempatan
Ketua-ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Kerajaan

PENGGUNAAN PERKHIDMATAN YANG DITAWARKAN
OLEH KUMPULAN IKRAM SDN. BHD.


Surat Pekeliling Perbendaharaan (SPP) ini bertujuan memaklumkan kepada Kementerian/Jabatan/Badan Berkanun/Syarikat Kerajaan (agensi) berkenaan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Kumpulan IKRAM Sdn. Bhd. seperti di Jadual 1. Semua agensi hendaklah menggunakan perkhidmatan yang ditawarkan tersebut. Sekiranya agensi perlu menggunakan perkhidmatan syarikat lain bagi kes-kes tertentu, kelulusan Perbendaharaan hendaklah diperolehi terlebih dahulu.

2. SPP ini berkuatkuasa pada tarikh ianya dikeluarkan dan hendaklah dipatuhi sepenuhnya.

Sekian, terima kasih,
"BERKHIDMAT UNTUK NEGARA"

Saya yang menurut perintah,


(Tan Sri Dr. Samsudin bin Hitam)
Ketua Setiausaha Perbendaharaan

1 Julai 2002

s.k. Ketua Setiausaha Negara
Ketua Audit Negara
Akauntan Negara Malaysia
Semua Yang Berhormat Pegawai Kewangan Negeri

Namun demikian, pemilihan jenis2 ujian dan bilangan ujian yang dilakukan akan ditentukan oleh perunding berkenaan. Pihak Ikram hanyalah menjalankan SI berdasarkan garispanduan yang diberikan perunding. ( Tak kira projek apa pun, tender terbuka maupun D&B)

Ikram akan mengemukakan laporan SI yang mengandungi butiran-butiran berikut :-
1. Profil tanah
2. Laporan ujian makmal
3. Keupayaan Galas dibenarkan
4. Syor asas bangunan <-- Ikram akan mencadangkan jenis cerucuk yang sesuai digunakan serta keupayaan menanggung cerucuk untuk tujuan rekabentuk
5. Syor2 tambahan <-- Jenis lantai untuk rekabntuk dan lain-lain

Selalunya, perunding merekabentuk berdasarkan laporan SI yang dikeluarkan oleh IKRAM. Amat jarang perunding turut berada di kawasan tapak bagi menjalankan analisa tambahan.

Kesilapan rekabentuk..?
Perkara ini boleh terjadi. Sebab itulah hanya jurutera professional yang dibenarkan untuk menandatangani lukisan pembinaan dimana beliau bertanggungjawab sepenuhnya terhadap lukisan berkenaan.

vedder9
28-12-2007, 03:03 PM
"kedua...klien hendaklah melantik syarikat SI yang bagus di samping memperbanyakkan lagi 'boreholes' pada kedalaman struktur dan profile tanah yang berbeza..."

Seperti kenyataan di atas, untuk projek kerajaan, hanya IKRAM yang boleh dilantik. Memperbanyakkan boreholes memang pilihan yang bagus dan baik.

1. Projek tender terbuka
Kos kerja2 SI akan ditanggung oleh klien

2. Projek D&B
Kos kerja2 SI ditanggung oleh Kontraktor <-- Maukah kontraktor memperbanyakkan boreholes. Semakin byk boreholes, kos pun semakin meningkat. Rate 1 lubang boreholes lebih kurang $4000 - $5000

dablues79
31-12-2007, 10:34 AM
good reply...thanks...

vedder9
04-01-2008, 12:14 PM
Memandangkan ada permintaan dari rakan-rakan supaya saya memberi penerangan beserta gambarajah, disini saya sertakan graf Ujian Beban dari projek saya sendiri pada tahun 2002.

Cerucuk yang digunakan adalah jenis Spun Pile 300mm dia. Keupayaan galas cerucuk adalah 450kN

19529

Berdasarkan Graf Mendapan Vs Beban
Dapat dirumuskan :-
1. Baki mendapan 0.36mm sahaja dimana baki mendapan tidak boleh melebihi 6.50mm

2. Jumlah mendapan dibawah beban rekabentuk (450kN) ialah 1.86mm sahaja berbanding mendapan max yang dibenarkan iaitu 12.50mm

3. Jumlah mendapan dibawah 2 kali ganda beban rekabentuk (900kN) ialah 7.27mm sahaja berbanding 35mm mendapan max. yang dibenarkan.

Namun demikian, ujian beban pernah gagal beberapa kali di beberapa projek yang pernah saya kendalikan. Saya tidak dapat menyertakan analisa graf ujian beban yang gagal kerana tidak menyimpan salinan rekod berkenaan didalam PC saya.

Sekiranya ujian beban gagal, jurutera boleh melakukan beberapa perkara seperti berikut :-
1. Mengkaji semula keupayaan galas cerucuk yang direkabentuk dengan mengurangkan beban tanggung cerucuk.
2. Menambah bilangan cerucuk pada setiap lokasi.
3. Menukar jenis dan saiz cerucuk
4. Menukar rekabentuk struktur dengan mengubah kedudukan tiang

vedder9
07-01-2008, 04:24 PM
Selain Ujian beban, Ujian PDA (Pile Dynamic Analyser) turut dilakukan terhadap cerucuk. Ujian PDA lebih cepat dan mudah dilaksanakan berbanding ujian beban.

vedder9
11-01-2008, 11:56 AM
Gambar kerja-kerja cerucuk sedang dilakukan

20144


Jenis Cerucuk : Pre-cast concrete
Saiz : 200mm x 200mm
Keupayaan Tanggung Cerucuk : 350kN (Untuk Projek Ini)

vedder9
11-01-2008, 12:15 PM
Apabila kerja-kerja cerucuk disiapkan..cerucuk akan digali ke kedalaman yang bersesuaian mengikut saiz tukup cerucuk yang akan dibina serta mengambil kira platform level bangunan berkenaan iaitu paras lantai bangunan yang telah ditetapkan oleh Arkitek Projek.

20147

Setelah kerja-kerja pengorekan ke paras yang dikehendaki selesai, cerucuk akan dipecahkan dan dipotong, starter bar akan didedahkan untuk kerja-kerja sambungan kepada tukup cerucuk (pile-cap) yang akan dibina.

20148

20149

:p

vedder9
11-01-2008, 12:25 PM
Contoh cerucuk-cerucuk yang siap dipotong....sila perhatikan

1. Tetulang yang didedah pada cerucuk adalah 40 x dia. tetulang. Untuk cerucuk jenis Spun, tambatan tetulang telah disediakan oleh pembekal mengikut spesifikasi yang ditetapkan pembekal/pengilang.
2. Lebihan 75mm cerucuk untuk dikonkrit didalam tukup cerucuk.
3. Lebihan 50mm cerucuk untuk kerja-kerja lean-concrete

20151

Gambar cerucuk yang siap lean-concrete dan siap dipasang formwork adalah seperti gambar dibawah :-

20152

:">

vedder9
11-01-2008, 01:02 PM
Contoh pile-cap yang siap dikonkrit....beban daripada bangunan akan ditanggung oleh pile cap sebelum disalurkan kepada cerucuk, seterusnya kepada batuan yang berada di dasar bumi

20153

:)

bintang4
11-01-2008, 01:11 PM
http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=20148&d=1200024871

Aku ada komen sikit pasal welding apabila dua cerucuk di sambung..

Sepatutnye kena welding keseluruhan, bukan spot weld, welding yg dah siap juga perlu disapukan dgn sejenis coolant utk menyejukkannya sebelum dihentak...kalu x, kat join ni boleh putus bila dihentak, nnti terjadilah broken pile.

vedder9
11-01-2008, 01:12 PM
Sekiranya tanah berkenaan kuat dan mampu menanggung beban struktur...penggunaan cerucuk boleh dielakkan. Dalam kes begini, pad footing lebih sesuai digunakan dan menjimatkan kos. Contoh pad footing adalah seperti gambar dibawah :-

20154

20155

:)

vedder9
11-01-2008, 02:06 PM
http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=20148&d=1200024871

Aku ada komen sikit pasal welding apabila dua cerucuk di sambung..

Sepatutnye kena welding keseluruhan, bukan spot weld, welding yg dah siap juga perlu disapukan dgn sejenis coolant utk menyejukkannya sebelum dihentak...kalu x, kat join ni boleh putus bila dihentak, nnti terjadilah broken pile.

Betul bro...
Welding hendaklah fully welding, bukannya butt welding dan mesti dibiarkan selama 5 minit supaya kawasan welding benar2 keras dan sempurna. Selepas itu, cat anti karat akan disapu pada bahagian sambungan cerucuk untuk mengelak kepingan besi yg dipasang pada hujung cerucuk menjadi karat.

vedder9
11-01-2008, 02:13 PM
Pemeriksaan yang dilakukan sebelum sesuatu struktur dikonkrit adalah seperti berikut :-

a. Formwork
- Lean concrete
- Dimension
- Setting Out Lines
- Level Of Concreting (mark on formwork)
- Tightness of joints
- Cleanliness
- Mould Oil
- Drop/step down

B. Reinforcement
- Rebar - Size/Nos/Type
- Link Ties - Size/Nos/Type
- Starter bar for column, stiffener
- Anchorage
- Spacing
- Cover / Spacer
- Laps
- Condition of rebar/BRC
- Additional rebar

vedder9
11-01-2008, 02:22 PM
Kerja-kerja konkrit sedang dilakukan :-

20156

Sebelum konkrit dibenar dituang ke dalam acuan (formwork), Ujian Runtuhan (Slump Test) akan dilakukan untuk mengenalpasti tahap kebolehkerjaan konkrit. Konkrit yang dibekalkan akan dimasukkan ke dalam kon sebanyak 3 lapisan dimana setiap lapisan akan dihentak/dipadatkan menggunakan rod keluli sebanyak 25 kali hentakan setiap lapisan.

20157

Apabila kon diisi penuh dengan konkrit, kon diratakan dahulu sebelum diangkat. Nilai turunan konkrit diukur. Nilai yang dibenarkan adalah 75mm +- 25mm. Rujuk gambar untuk lebih pemahaman :p

20158

:)

vedder9
11-01-2008, 02:31 PM
Sampel kiub juga diambil apabila kerja-kerja konkrit dijalankan. Tujuannya adalah untuk memastikan Gred Konkrit yang dibekalkan adalah menepati Gred konkrit yang direkabentuk (spesifikasi dalam lukisan pembinaan)

Lazimnya 6 bilangan kiub diambil untuk pengujian pada 7 hari dan 28 hari. Untuk langkah berjaga-jaga, dinasihatkan untuk membuat 9 sampel kiub dimana 3 sampel disediakan sekiranya sampel ujian gagal pada 7 hari, maka ujian mampatan boleh dilakukan semula pada 14 hari.
Rujuk gambar :-

20159

20160

Pengalaman saya, Ujian mampatan selalunya lulus kerana teknik yang dilakukan semasa menyediakan kiub iaitu :-
a. Membanyakkan batuan aggregate di dalam penyediaan kiub
b. Kiub dimampatkan didalam 3 lapisan.

Sekiranya sampel struktur diambil untuk Ujian Teras, kebarangkalian untuk gagal adalah tinggi!

vedder9
11-01-2008, 02:40 PM
Sekiranya Ujian kiub gagal untuk 7 hari, 14hari dan 28hari...perunding berkemungkinan akan melaksanakan ujian-ujian berikut bagi menentukan tahap kekuatan konkrit struktur berkenaan :-

a. Rebound hammer test
b. Ultrasound test
c. Core-Test

Contoh core-test adalah seperti gambar dibawah :- Sampel konkrit akan diambil daripada struktur sebenar di tapak. saiz sekitar 100mm diameter dan 100mm lebar selalunya diambil untuk pengujian. Panjang sampel hendaklah dilebihkan untuk penyediaan capping ( simen grout ) pada sampel sebelum diawet selama 48 jam dan diuji.

20161

20162


Sampel akan dihantar untuk pengujian dimakmal-makmal yang bertauliah seperti IKram dan sebagainya.

vedder9
11-01-2008, 02:45 PM
Ujian mampatan untuk sampel corring tadi akan dilakukan di makmal..gambar contoh ujian teras (core-test) adalah seperti dibawah :-

Sampel yang sedia untuk diuji (setelah diawet selama 48 jam)

20163

Bacaan yang direkod pada mesin

20164

Sampel yang hancur selepas ujian

20165


Nota : Korang dah boleh agak laa apa result dia :))

rizzmerr76
11-01-2008, 03:13 PM
sruh jer consultant kluarkan report anylisis....biasanya perkara piling yg melibatkan mendapat tanah bersangkutpaut dgn ground setlement...compaction.Ni sumer slalu berlaku terutamanya melibatkan design n built...ada PM pun tak guna...kalau tak monitor.Basicnya foundation work adalah yg paling important..even my project KLFM ada NCR piling, all structure from base to top kena hold payment untill NCR close.

ammar5
11-01-2008, 03:17 PM
adus...lama dah aku x buat keja2 ujian nie...masa aku buat refurbishment di bintulu port ada gak aku jadi kuli buat benda nie.maklumla baru lepas grade......now,kena tgk buku balik la mcm nie if nak tau.....:))

vedder9
11-01-2008, 03:27 PM
sruh jer consultant kluarkan report anylisis....biasanya perkara piling yg melibatkan mendapat tanah bersangkutpaut dgn ground setlement...compaction.Ni sumer slalu berlaku terutamanya melibatkan design n built...ada PM pun tak guna...kalau tak monitor.Basicnya foundation work adalah yg paling important..even my project KLFM ada NCR piling, all structure from base to top kena hold payment untill NCR close.

Untuk projek Bro, berapa banyak NCR dikeluarkan sehingga siap projek..?

Projek i skrg nie, dah 59 NCR dikeluarkan...projek masih ada 1 tahun lagi nak siap...mau cecah 200 NCR bila siap nanti :))

vedder9
11-01-2008, 03:28 PM
adus...lama dah aku x buat keja2 ujian nie...masa aku buat refurbishment di bintulu port ada gak aku jadi kuli buat benda nie.maklumla baru lepas grade......now,kena tgk buku balik la mcm nie if nak tau.....:))

Takpe Bro...melalui thread nie kita boleh buat revision semula..mana2 yang dah karat boleh digilapkan kembali, ramai pakar2 kat sini..boleh kongsi2 ilmu :)cgrock

aidiryatim
11-01-2008, 10:43 PM
Takpe Bro...melalui thread nie kita boleh buat revision semula..mana2 yang dah karat boleh digilapkan kembali, ramai pakar2 kat sini..boleh kongsi2 ilmu :)cgrock

betul tu bro.. aku sokong 100%.. bro mmg best la ..nk tny skit.. leh ajar x cara2 guna mende alah ukur2 jln tuh.. yg cam kamera tuh.. aku x tau nk sebut ape.. tp aku mmg minat nk tau guna alat tu..:">

steveorlando79
12-01-2008, 12:51 PM
itu alat ukur aras tu bro...................... yg ada tripod tu kan

vedder9
14-01-2008, 08:05 AM
betul tu bro.. aku sokong 100%.. bro mmg best la ..nk tny skit.. leh ajar x cara2 guna mende alah ukur2 jln tuh.. yg cam kamera tuh.. aku x tau nk sebut ape.. tp aku mmg minat nk tau guna alat tu..:">

Teodolit kot, yang diaorang survey kat tepi2 jalan normally diaorang ambik Original Ground Level (OGL), guna Alat Aras pun boleh (Dumping Level), tapi dumping level sesuai untuk kawasan kecil, kalau besar prefer guna teodolit....

Untuk makluman lanjut, nanti aku PM kakitiga, dia pakar dalam land surveyor sebab he's a surveyor :p ...mintak dia kasi info sket pasal ni

aidiryatim
14-01-2008, 08:08 AM
Teodolit kot, yang diaorang survey kat tepi2 jalan normally diaorang ambik Original Ground Level (OGL), guna Alat Aras pun boleh (Dumping Level), tapi dumping level sesuai untuk kawasan kecil, kalau besar prefer guna teodolit....

Untuk makluman lanjut, nanti aku PM kakitiga, dia pakar dalam land surveyor sebab he's a surveyor :p ...mintak dia kasi info sket pasal ni

hehe.. tq bro.. aku dari dulu mmg minat nk belja guna mende alah tu.. hehe.. sbb dulu aku skit lg jadik M&E asst eng. kt projek kem askar mersing .. huhu
p/s; da update bank info x? :)

vedder9
14-01-2008, 08:11 AM
Yang nie kot yang dimaksudkan oleh saudara Aidir :p

20358

Yang nie teodolit..sat i nak ushar dalam file2 lama gambar dumping level plak :D

P/s : Gambar tu masa kitaorang buat OGL dan keluasan tapak untuk buat As Build Drawing. Nota : Mamat tepi teodolit tu bukan aku naaaa :eek:

kakitiga
14-01-2008, 12:32 PM
salam kawan2

vedder9 got ur PM..lama gak tak jenguk thread nih....construction site mesti ada menatang nih .. thedolite atau sekarang nih dipanggil total station serta level instrument.

utk makluman kawan2 antara theodolite dan total station nih banyak perbezaan. Gambar yg vedder9 tunjuk di atas tuh adalah total station yg mana jarak satu titik dapat ditentukan terus bukan seperti theodolite yg tidak mempunyai fungsi/teknologi pengukuran jarak.

Dahulu masa aku belajar..guna theodolilte kita hanya dapat angle sama horizontal atau vertical bukan digital, jarak pula diukur mengunnakan pita. Semakin maju diwaktu ini, Electronic Distance Measurement (EDM) luas digunakan dan diattachkan sekali dalam theodolite. Kalau kita alat generasi sekrang, kesemua bacaan sudut dan jarak dalam bentuk digital. Tetapi ada juga theolite yg tidak mempunyai fungsi EDM ini, ini kita panggil electronic theodolite. Boleh la saya katakan, theodolite nih dah tak digunakan lagi kecuali electronic theodolite sahaja.

Levelling cam yg paling biasa spt dumping level digunakan bersama level rod. Ada lagi yg lebih accurate dari dumping level nih sept Tilting level. Dan hari nih kebanyakan dah menggunakan electronic/digital leveling dimana level rod dilengkapi dengan Bar Code.. Bar Code nih mempunyai nilai tertentu..

Kemajuan teknologi juga telah melihatkan perkembangan yg ketara dalam pembangunan alat ukur dari theodolite biasa kepada electronic theodolite, total station dan terbaru adalah robotic total station. Dari dumping level kepada digital leveling. Satu hari nanti mungkin teknologi GPS akan digunkan utk fly-level. Hari ini kebanyakan kerja2 pengukuran dapat dioptimumkan kerana perkembangan teknologi ini. Boleh dikatakan hanya surveyor seorang pun boleh menjalankan kerja pengukuran dan konsep from field to finish dapat disempurnakan. Dengan menggunakan robotic total station, utk kerja pengukuran butiran, seorang surveyor mampu melakukannya sendiri. terdapat juga pengeluar yg mengeluarkan instrument yg kalis air...hehehehe lepas surveyor takde alasan hujan..kekeke

Pemilihan instrument juga perlu dilihat dari kemampuan instrument tersebut spt ruang storan data, input/ouput dan aplikasi yg disediakan. Tetapi yg paling penting ialah kejituan alat tersebut. Ada electronic thedolite/total station yg berkejituan sehingga plus minus 0.5m utk pengukuran jarak dan 0.5 saat utk pengukuran sudut, tetapi instrument ini terlalu mahal dah sesuai utk aplikasu tertentu sahaja. Biasanya bidang pembinaan menggunakan alatan berkejituan plus minus 3 m atau 3 saat

Harap dapat membantu

Nanti saya attachkan gambar utk rujukan.

vedder9
14-01-2008, 12:33 PM
Aku nak berkongsi pengalaman masa buat lawatan ke kilang pembuatan cerucuk di Manjung, Perak.

Sebagai Klien/perunding, kita kena pastikan bekalan cerucuk yang dihantar ke tapak adalah mematuhi spesifikasi. Walaupun katalog produk telah menyatakan sijil-sijil kelulusan SIRIM dan surat dari JKR/JPS, lawatan ke tapak pembuatan masih perlu dilakukan untuk mengesahkan bahan-bahan binaan dibina dengan mematuhi spesifikasi dan kualiti yang ditetapkan.

Untuk cerucuk...perkara-perkara berikut diteliti semasa lawatan ke kilang pembuatan cerucuk :-
1. Jenis sepatu cerucuk yang digunakan
2. Tebal plate yang digunakan
3. Saiz & Jenis tetulang
4. Panjang tetulang tambatan
5. Saiz tetulang ricih dan jarak, yang penting tetulang ricih tidak bersambung antara satu sama lain.
6. Gred konkrit digunakan
7. Teknik pengkonkritan

Perhatikan gambar dibawah :-
Ini merupakan cerucuk pre-cast concrete 250mm x 250mm..semakan terhadap saiz tetulang dilakukan dengan membandingkan dengan spesifikasi yg dinyatakan didalam katalog.

20366

Jenis sepatu dan tebal sepatu dibandingkan dengan katalog.

20367

Tebal plate turut diukur dan dibandingkan dengan tebal yg dinyatakan didalam katalog.

20368

Sambungan....

vedder9
14-01-2008, 12:39 PM
Panjang tetulang tambatan diukur :-

20370

steveorlando79
14-01-2008, 12:40 PM
ada cerita menarik kat thread gempa bumi, jemput ler..........

vedder9
14-01-2008, 12:44 PM
Kerja-kerja konkrit terhadap cerucuk sedang dilakukan :-

20371

Cerucuk yang siap dikonkrit, acuan akan dibuka selepas 24jam dikonkrit.

20372

Cerucuk akan dilabel setelah siap di konkrit. Label meliputi
1. Nama Kilang pembuatan cerucuk
2. saiz cerucuk
3. Panjang cerucuk
4. date of casting <-- Ini penting untuk tujuan driving cerucuk

20373

vedder9
14-01-2008, 12:48 PM
Cerucuk yang siap dibuka dari acuan, disusun dengan teratur sebelum dihantar ke tapak-tapak pembinaan

20374

vedder9
14-01-2008, 12:50 PM
salam kawan2

vedder9 got ur PM..lama gak tak jenguk thread nih....construction site mesti ada menatang nih .. thedolite atau sekarang nih dipanggil total station serta level instrument.

utk makluman kawan2 antara theodolite dan total station nih banyak perbezaan. Gambar yg vedder9 tunjuk di atas tuh adalah total station yg mana jarak satu titik dapat ditentukan terus bukan seperti theodolite yg tidak mempunyai fungsi/teknologi pengukuran jarak.

Dahulu masa aku belajar..guna theodolilte kita hanya dapat angle sama horizontal atau vertical bukan digital, jarak pula diukur mengunnakan pita. Semakin maju diwaktu ini, Electronic Distance Measurement (EDM) luas digunakan dan diattachkan sekali dalam theodolite. Kalau kita alat generasi sekrang, kesemua bacaan sudut dan jarak dalam bentuk digital. Tetapi ada juga theolite yg tidak mempunyai fungsi EDM ini, ini kita panggil electronic theodolite. Boleh la saya katakan, theodolite nih dah tak digunakan lagi kecuali electronic theodolite sahaja.

Levelling cam yg paling biasa spt dumping level digunakan bersama level rod. Ada lagi yg lebih accurate dari dumping level nih sept Tilting level. Dan hari nih kebanyakan dah menggunakan electronic/digital leveling dimana level rod dilengkapi dengan Bar Code.. Bar Code nih mempunyai nilai tertentu..

Kemajuan teknologi juga telah melihatkan perkembangan yg ketara dalam pembangunan alat ukur dari theodolite biasa kepada electronic theodolite, total station dan terbaru adalah robotic total station. Dari dumping level kepada digital leveling. Satu hari nanti mungkin teknologi GPS akan digunkan utk fly-level. Hari ini kebanyakan kerja2 pengukuran dapat dioptimumkan kerana perkembangan teknologi ini. Boleh dikatakan hanya surveyor seorang pun boleh menjalankan kerja pengukuran dan konsep from field to finish dapat disempurnakan. Dengan menggunakan robotic total station, utk kerja pengukuran butiran, seorang surveyor mampu melakukannya sendiri. terdapat juga pengeluar yg mengeluarkan instrument yg kalis air...hehehehe lepas surveyor takde alasan hujan..kekeke

Pemilihan instrument juga perlu dilihat dari kemampuan instrument tersebut spt ruang storan data, input/ouput dan aplikasi yg disediakan. Tetapi yg paling penting ialah kejituan alat tersebut. Ada electronic thedolite/total station yg berkejituan sehingga plus minus 0.5m utk pengukuran jarak dan 0.5 saat utk pengukuran sudut, tetapi instrument ini terlalu mahal dah sesuai utk aplikasu tertentu sahaja. Biasanya bidang pembinaan menggunakan alatan berkejituan plus minus 3 m atau 3 saat

Harap dapat membantu

Nanti saya attachkan gambar utk rujukan.


Tq bro kakitiga...
memang betul..total station yg digunakan skrg nie :D , theodolite tu zaman kita mengaji dulu je guna :">

kakitiga
14-01-2008, 01:19 PM
Electronic Theodolite TOPCON DT200 http://img517.imageshack.us/img517/8026/dt200xe8.png

http://img222.imageshack.us/img222/9204/dcp04175ki8.jpg
Robotic Total Station yg sedang aku gunakan Leica TCA2003

Digital levelling DNA03/DNA100
http://img526.imageshack.us/img526/6772/imag006gt0.jpg

'bar code' rod level
http://img526.imageshack.us/img526/7357/levelroddl1.jpg

kakitiga
14-01-2008, 01:24 PM
satu lagi revolusi dalam bidang ukur ialah robotic total station seperti gambar kedua diatas. Teknologi laser scanning dan laser tracker sedang pesat digunakan dalam bidang pengukuran. nanti saya share. Satu2 robotic total station idamanku

QrmQdyplP4k

vedder9
14-01-2008, 04:53 PM
hehe.. tq bro.. aku dari dulu mmg minat nk belja guna mende alah tu.. hehe.. sbb dulu aku skit lg jadik M&E asst eng. kt projek kem askar mersing .. huhu
p/s; da update bank info x? :)

Ehh Aidir...nak kena update bank info lagi sekali ke..? Sebelum nie payment masyukk je dlm Account..perlu update lagi sekali ke dah x perlu..??

P/s : Lama dahh x log-in AMF nie.. :D

bintang4
14-01-2008, 07:20 PM
Kerja-kerja konkrit terhadap cerucuk sedang dilakukan :-

20371

Cerucuk yang siap dikonkrit, acuan akan dibuka selepas 24jam dikonkrit.

20372

Cerucuk akan dilabel setelah siap di konkrit. Label meliputi
1. Nama Kilang pembuatan cerucuk
2. saiz cerucuk
3. Panjang cerucuk
4. date of casting <-- Ini penting untuk tujuan driving cerucuk

20373

DKLS ni ding kong ling & son kan, hehehee..kontraktor lama aku dulu tu...

vedder9
15-01-2008, 10:30 AM
DKLS ni ding kong ling & son kan, hehehee..kontraktor lama aku dulu tu...

Yep..betul tu Bro, aku tgk projek2 dari Ipoh utara sampai manjung semua DKLS conquer :D

Depa ada machinery, plant, quary etc, malangnya they r chinese firm, kalau company melayu bukankah bagus jadik mcm tu

Bro consultant ke..? Or Contractor..?

bintang4
15-01-2008, 07:53 PM
Yep..betul tu Bro, aku tgk projek2 dari Ipoh utara sampai manjung semua DKLS conquer :D

Depa ada machinery, plant, quary etc, malangnya they r chinese firm, kalau company melayu bukankah bagus jadik mcm tu

Bro consultant ke..? Or Contractor..?

Betui..byk belah utara dia yg conquer..sbb anak2 sykt dia byk "director makan gaji melayu"...time dkls ni jadi main con aku..aku kira PMC le..represent for client..

vedder9
16-01-2008, 08:38 AM
Betui..byk belah utara dia yg conquer..sbb anak2 sykt dia byk "director makan gaji melayu"...time dkls ni jadi main con aku..aku kira PMC le..represent for client..

PMC dah xde dah skrg nie, bro join firm mana plak..?
Sykt LAMHO bro penah dgr tak..? Tahun 2000-2002 depa conquer hampir 90% projek-projek PPRT bawah seliaan Jabatan Perumahan Negara

vedder9
16-01-2008, 08:40 AM
Betui..byk belah utara dia yg conquer..sbb anak2 sykt dia byk "director makan gaji melayu"...time dkls ni jadi main con aku..aku kira PMC le..represent for client..

Bapa fees PMC dapat every project..?

bintang4
16-01-2008, 09:17 AM
Bapa fees PMC dapat every project..?

fees dlm 2-3%..PMC ni cari makan zaman daim zainuddin jer . Skrg projek2 gomen JKR amik balik..

vedder9
16-01-2008, 11:21 AM
fees dlm 2-3%..PMC ni cari makan zaman daim zainuddin jer . Skrg projek2 gomen JKR amik balik..

Kalau earthwork, brapa percent PMC dibayar..?
Bukan apa...kami dah terminate perkhidmatan PMC untuk projek aku nie selaras dengan pekeliling perbendaharaan yg menghendaki agensi2 pelaksana menamatkan perkhidmatan PMC.

Masalahnya, kerja-kerja PMC stop setengah jalan, baru On 1 projek saja...lain-lain projek peringkat persediaan SOA, Pre-Bid , etc..so PMC claim dalam lingkungan 12 Juta....memang banyak lah, team aku cuma boleh justify 2% saja yuran diaorang, itu pun 2% dari kerja2 yg mereka telah lakukan lah, bukannya 2% dari project sum sebab project semua x keluar LA pun lagi, baru earthwork je ON... earthwork kitaorang bayar 1.5% je kat PMC, padan laaa ngan khidmat diaorang, attend site meeting je :D

vedder9
03-04-2008, 12:47 PM
Errmm.. dah lama aku x update thread nie,
hari nie aku nak ceritakan betapa pentingnya tambatan tetulang (anchorage length) untuk menyokong sesuatu struktur...

Dalam lukisan pembinaan, selalunya dinyatakan dibahagian general notes...tambatan tetulang yg diperlukan..selalunya untuk tetulang tegasan tinggi, nilai 40D digunakan iaitu 40 didarabkan dengan saiz tetulang yang digunakan.

namun demikian, akan berlaku kesilapan sekiranya penyeliaan yang kurang / penyeliaan yg sambil lewa dilaksanakan di tapak...bahagian sambungan struktur yang kurang sempurna boleh menyebabkan kegagalan pada struktur dan mengundang padah sekiranya berlaku kemalangan di tapak.

Aku sertakan gambar2 menunjukkan bagaimana tetulang tambatan yang tidak mencukupi dan tiada detail drawing disediakan oleh perunding telah menyebabkan struktur rasuk yang dibina telah gagal dan jatuh.....

vedder9
03-04-2008, 12:53 PM
Alamak...gambar x leh nak download plak...nanti aku downloadkan kemudian :)

~yeNz_gL~
03-04-2008, 01:15 PM
best gak thread ni..bnyk bende aku leh bljr...caya la ko vedder..:)cgrock :)cgrock

gunungemas
03-04-2008, 01:21 PM
saudara vedder9, saya bercadang nak design sebuah rumah ala detached ler, tapak jenis paya bakau keluasan tanah 80"X120" cdg nak bangunkan rumah dalam 40"X70", berapa anggaran kos nak timbus (1) dan pailing (2)? TQ..............

gunungemas
03-04-2008, 01:43 PM
aiksssssssssssssssssss lamanya nak buat calculation

vedder9
03-04-2008, 02:00 PM
saudara vedder9, saya bercadang nak design sebuah rumah ala detached ler, tapak jenis paya bakau keluasan tanah 80"X120" cdg nak bangunkan rumah dalam 40"X70", berapa anggaran kos nak timbus (1) dan pailing (2)? TQ..............

Kena terangkan dengan panjang lebar nie bro :)
Tgh type ni :D

vedder9
03-04-2008, 02:10 PM
saudara vedder9, saya bercadang nak design sebuah rumah ala detached ler, tapak jenis paya bakau keluasan tanah 80"X120" cdg nak bangunkan rumah dalam 40"X70", berapa anggaran kos nak timbus (1) dan pailing (2)? TQ..............

Jawapan 1

Bro..
Untuk tanah paya bakau, kita bukan saja kena buat kerja-kerja timbus sebab ianya melibatkan unsuitable material, jadi kerja-kerja excavation untuk unsuitable material hendaklah dilakukan sehingga mencapai kemudian baru kita lakukan kerja-kerja penambakan (filling)....

Saya andaikan tanah yang perlu dibuang sekitar 2m tinggi..maka kuantiti excavation = 1728m3, kadar harga excavation = $4,320.00

Kerja-kerja tambun tanah pula
saya andaikan platform rumah bro sekitar 300mm tinggi dari tanah asal...maka kuantiti penambakan ialah :-
Kuantiti tanah tambak = 1815m3 ..kadar harga tanah tambun sekitar $ 7.50 m3..maka kos tambun = $13,612.5

Kos tambun dan xcavate = RM $17, 932.50

Nota : bergantung kepada banyak mana unsuitable material yg Bro kena buang..tapi kadar harga yang diberikan boleh bro gunakan sebagai asas pengiraan :D

gunungemas
03-04-2008, 02:10 PM
Kena terangkan dengan panjang lebar nie bro :)
Tgh type ni :D

anggaran kasar saja bro................. lebih sikit takpe.......... janji 2 perkara tu saya clear, tak ler kena ngap:D

gunungemas
03-04-2008, 02:17 PM
Jawapan 1

Bro..
Untuk tanah paya bakau, kita bukan saja kena buat kerja-kerja timbus sebab ianya melibatkan unsuitable material, jadi kerja-kerja excavation untuk unsuitable material hendaklah dilakukan sehingga mencapai kemudian baru kita lakukan kerja-kerja penambakan (filling)....

Saya andaikan tanah yang perlu dibuang sekitar 2m tinggi..maka kuantiti excavation = 1728m3, kadar harga excavation = $4,320.00

Kerja-kerja tambun tanah pula
saya andaikan platform rumah bro sekitar 300mm tinggi dari tanah asal...maka kuantiti penambakan ialah :-
Kuantiti tanah tambak = 1815m3 ..kadar harga tanah tambun sekitar $ 7.50 m3..maka kos tambun = $13,612.5

Kos tambun dan xcavate = RM $17, 932.50

Nota : bergantung kepada banyak mana unsuitable material yg Bro kena buang..tapi kadar harga yang diberikan boleh bro gunakan sebagai asas pengiraan :D

terima kasih. saya nak tambah soalan hrp leh. Kenapa perlu nak korek dulu tapak tu(1)...(2) kalau berlaku air psg besar dan hujan lebat air akan naik sekitar 3 suku meter kata jiran ler pasai ada kesan lumpur kat umah dia, dari ketinggian asal tanah... agak platform saya start kat mana yer...........

satu lagi........... kalau umah saya tu saya tak psg piling ok tak, ganti dgn bongkah penyokong kat dalam tanah setiap tiang.........

vedder9
03-04-2008, 02:17 PM
anggaran kasar saja bro................. lebih sikit takpe.......... janji 2 perkara tu saya clear, tak ler kena ngap:D

Bro...cerucuk bro gunakan cerucuk apa pula..? Ada banyak jenis cerucuk..bakau...pre-cast....

Untuk penyediaan asas....selalunya Jurutera akan merujuk kepada laporan Ujian Mckintosh Probe untuk mengetahui keupayaan galas tanah (bearing capacity)..dari situ baru kita tentukan samada bangunan hanya perlu direkabentuk sebagai asas cetek atau asas pad ataupun perlukan asas dalam iaitu melibatkan penggunaan cerucuk.

Untuk tanah paya....tanah yang berkemungkinan mengalami mendapan...saya cadangkan asas rakit dimana sekiranya mendapan berlaku...bangunan akan mendap secara seragam dan kerosakan pada struktur rumah boleh dielakkan..walaubagaimanapun, kos pembinaan asas rakit adalah tinggi dan jarang digunakan untuk pembinaan rumah milik persendirian tetapi kerapkali digunakan untuk pembinaan rumah-rumah taman (perumahan) kerana cepat dan kos saving apabila melibatkan banyak unit rumah...

Lazimnya , asas pad digunakan untuk rumah spt rumah Bro...saya andaikan saiz pad sekitar 2000m x 2000m untuk setiap tiang..kos setiap satu adalah sekitar $1200..maka Bro congaklah kos yang akan terlibat dengan mengira bilangan tiang kat rumah bro tu...

gunungemas
03-04-2008, 02:21 PM
Bro...cerucuk bro gunakan cerucuk apa pula..? Ada banyak jenis cerucuk..bakau...pre-cast....

Untuk penyediaan asas....selalunya Jurutera akan merujuk kepada laporan Ujian Mckintosh Probe untuk mengetahui keupayaan galas tanah (bearing capacity)..dari situ baru kita tentukan samada bangunan hanya perlu direkabentuk sebagai asas cetek atau asas pad ataupun perlukan asas dalam iaitu melibatkan penggunaan cerucuk.

Untuk tanah paya....tanah yang berkemungkinan mengalami mendapan...saya cadangkan asas rakit dimana sekiranya mendapan berlaku...bangunan akan mendap secara seragam dan kerosakan pada struktur rumah boleh dielakkan..walaubagaimanapun, kos pembinaan asas rakit adalah tinggi dan jarang digunakan untuk pembinaan rumah milik persendirian tetapi kerapkali digunakan untuk pembinaan rumah-rumah taman (perumahan) kerana cepat dan kos saving apabila melibatkan banyak unit rumah...

Lazimnya , asas pad digunakan untuk rumah spt rumah Bro...saya andaikan saiz pad sekitar 2000m x 2000m untuk setiap tiang..kos setiap satu adalah sekitar $1200..maka Bro congaklah kos yang akan terlibat dengan mengira bilangan tiang kat rumah bro tu...

agaknya ler brp tiang yg sesuai utk rumah mcm ni...... ikut standard ler detached punya..............

vedder9
03-04-2008, 02:23 PM
terima kasih. saya nak tambah soalan hrp leh. Kenapa perlu nak korek dulu tapak tu(1)...(2) kalau berlaku air psg besar dan hujan lebat air akan naik sekitar 3 suku meter kata jiran ler pasai ada kesan lumpur kat umah dia, dari ketinggian asal tanah... agak platform saya start kat mana yer...........

satu lagi........... kalau umah saya tu saya tak psg piling ok tak, ganti dgn bongkah penyokong kat dalam tanah setiap tiang.........

Wah..kalau air naik lagi 3 meter..kos tambun tanah rumah bro akan makin meningkat..campur tanah buang 2 meter..bro kena tambak sehingga 5 meter lebih untuk mengelak air pasang dari masuk rumah bro..

Tanah kena buang bro...sebab tanah asal dah lemah/lembik..macamana nak sokong platform bangunan nanti...lainlah kalau bro gunakan cerucuk pre-cast...pastu piles sehingga set dalam tanah...ini akan menelan belanja yang agak tinggi jugak bro...

Saya sertakan kos kerja-kerja cerucuk untuk satu column load buat tatapan bro :-

Andaikan kita guna cerucuk konkrit pra tuang 200mm x 200mm, drive hingga set ke kedalaman 12m, dengan menggunakan 2 bilangan cerucuk pada setiap tiang rumah bro..

Kos angkut mesin = $3000
Kos supply cerucuk = 12m x 50 x 2 = $1200
Welding & Potong = $ 35 x 2 = $70


Kos untuk satu tiang = $1270, bro kira berapa tiang pastu campur $3000 untuk kos masuk mesin pastu campur kos pile cap sekitar $1200 lagi....dapatlah harga lebih kurang :)

gunungemas
03-04-2008, 02:24 PM
bro boleh tak attach pelan lakar, sori demand sgt ni

vedder9
03-04-2008, 02:24 PM
Nanti sambung lagi Bro...i ada meeting 2.30pm ...

Jumpa lagi

gunungemas
03-04-2008, 02:26 PM
Wah..kalau air naik lagi 3 meter..kos tambun tanah rumah bro akan makin meningkat..campur tanah buang 2 meter..bro kena tambak sehingga 5 meter lebih untuk mengelak air pasang dari masuk rumah bro..

Tanah kena buang bro...sebab tanah asal dah lemah/lembik..macamana nak sokong platform bangunan nanti...lainlah kalau bro gunakan cerucuk pre-cast...pastu piles sehingga set dalam tanah...ini akan menelan belanja yang agak tinggi jugak bro...

Saya sertakan kos kerja-kerja cerucuk untuk satu column load buat tatapan bro :-

Andaikan kita guna cerucuk konkrit pra tuang 200mm x 200mm, drive hingga set ke kedalaman 12m, dengan menggunakan 2 bilangan cerucuk pada setiap tiang rumah bro..

Kos angkut mesin = $3000
Kos supply cerucuk = 12m x 50 x 2 = $1200
Welding & Potong = $ 35 x 2 = $70


Kos untuk satu tiang = $1270, bro kira berapa tiang pastu campur $3000 untuk kos masuk mesin pastu campur kos pile cap sekitar $1200 lagi....dapatlah harga lebih kurang :)

mak aiiiii besor juga budget ni................. boleh telan 1/8

gunungemas
03-04-2008, 02:28 PM
Nanti sambung lagi Bro...i ada meeting 2.30pm ...

Jumpa lagi

ok, tq.... ni mesti undi PAS:D :D :D

vedder9
03-04-2008, 04:15 PM
bro boleh tak attach pelan lakar, sori demand sgt ni

Pelan lakar susah nak attach Bro....file format Autocad..tranfer ke JPEG pun xleh attach...i dont know why

gunungemas
03-04-2008, 04:18 PM
Pelan lakar susah nak attach Bro....file format Autocad..tranfer ke JPEG pun xleh attach...i dont know why

cuba guna teknik "print screen" kemudian buka program "paint"
lepas tu ctr+v (paste), then save................bla bla bla............... JPEG (file type)

vedder9
03-04-2008, 05:43 PM
anggaran kasar saja bro................. lebih sikit takpe.......... janji 2 perkara tu saya clear, tak ler kena ngap:D

Aku anggar lebih kurang 12 biji tiang je diperlukan untuk rumah Bro..

Kos kerja cerucuk

Satu tiang = $1270
12 Tiang = 1270 x 12 = 15,240
Pile Cap = 1200 sebijik, 12 bijik = $14,400
Kos mesin = $3000

Jumlah besar kerja-kerja cerucuk = $32,640 :)

Itu belum kira kos ground beam, ground column, slab, roof beam etc..ngan kos kerja-kerja arkitektural/elektrikal.....normal rate bina rumah x termasuk kerja-kerja bawah tanah lebih kurang $100++ / ft2...bergantung kepada kemasan yang korang guna le..makin canggih for sure makin mahal.... dulu aku buat rumah ayah aku kos $50 je sekaki persegi

vedder9
04-04-2008, 08:59 AM
best gak thread ni..bnyk bende aku leh bljr...caya la ko vedder..:)cgrock :)cgrock

Tq yenz_gl... :)

dablues79
04-04-2008, 09:24 AM
saudara vedder9, saya bercadang nak design sebuah rumah ala detached ler, tapak jenis paya bakau keluasan tanah 80"X120" cdg nak bangunkan rumah dalam 40"X70", berapa anggaran kos nak timbus (1) dan pailing (should be spelled as 'PILING') (2)? TQ..............

40"x70" ke 40'x70'???

rasanya yg betul 40' x 70'

Cost per Gross Floor Area (GFA)
for detached house(normally at RM850 - RM ???????? ----take RM950/m2 (Cost per GFA normally varies depending on Interior Design, Locality, Time Factor, Facade, Finishing works and all excluding M & E Works, Piling and External Works)

40' x 70' = 2800'2 @ 1/10.7643
---260.12m2



Therefore 260.12m2 GFA @ RM 950/m2 GFA-------RM 247,114.00

vedder9
04-04-2008, 12:44 PM
Itu belum kira kos ground beam, ground column, slab, roof beam etc..ngan kos kerja-kerja arkitektural/elektrikal.....normal rate bina rumah x termasuk kerja-kerja bawah tanah lebih kurang $100++ / ft2...bergantung kepada kemasan yang korang guna le..makin canggih for sure makin mahal.... dulu aku buat rumah ayah aku kos $50 je sekaki persegi

Aku ambik semula gross quotation dari dablues

"Therefore 260.12m2 GFA @ RM 950/m2 GFA-------RM 247,114.00 "

Anggaran kos yg diberikan oleh aku dan dablues lebih kurang je..Bro gunungmas boleh lah congak2 kos rumah bro tu...anyway besar gak rumah Bro tu :D

vedder9
18-04-2008, 12:46 PM
Camna progress rumah Bro gunungmas..??

~yeNz_gL~
18-04-2008, 12:54 PM
Camna progress rumah Bro gunungmas..??

lame da ko x update thread ni kn..:) :)

vedder9
18-04-2008, 12:58 PM
lame da ko x update thread ni kn..:) :)

hahaha..buat masa nie blom ada isu2 menarik yg berlaku...kalau ada berita menarik..insya-allah aku akan kongsi2 kat sini.. i will be very busy next week..got meeting with EPU at langkawi..then another meeting with Kementerian on Tuesday...and with JKR KL on Thursday... semua pasal projek2 yang akan dilaksanakan sepanjang tempoh Rancangan Malaysia Ke-9

~yeNz_gL~
18-04-2008, 01:06 PM
hahaha..buat masa nie blom ada isu2 menarik yg berlaku...kalau ada berita menarik..insya-allah aku akan kongsi2 kat sini.. i will be very busy next week..got meeting with EPU at langkawi..then another meeting with Kementerian on Tuesday...and with JKR KL on Thursday... semua pasal projek2 yang akan dilaksanakan sepanjang tempoh Rancangan Malaysia Ke-9

oo..ye ke..ape pn..slmt bkeje n ceria slalu k...:D :D

a e i o u
18-04-2008, 01:10 PM
org dlm bangunan over size limit hahaha :))

shazjr
18-04-2008, 01:15 PM
lamanya aku tak jenguk thread ni.. skrg sibuk dgn projek RMK-9 kat sini.. kebanyakan dah masuk construction stage tp byk jugak yg masih planning & tendering... Ni pun ada lagi projek baru nak masuk... pening aku nak pikir mana satu nak jaga... staff pun dah komplen tak cukup org nak buat.. tp apa nak buat, "saya yg menurut perintah"....

ok laa nak pegi solat jumaat... ptg nanti sambung... adios

vedder9
18-04-2008, 03:52 PM
lamanya aku tak jenguk thread ni.. skrg sibuk dgn projek RMK-9 kat sini.. kebanyakan dah masuk construction stage tp byk jugak yg masih planning & tendering... Ni pun ada lagi projek baru nak masuk... pening aku nak pikir mana satu nak jaga... staff pun dah komplen tak cukup org nak buat.. tp apa nak buat, "saya yg menurut perintah"....

ok laa nak pegi solat jumaat... ptg nanti sambung... adios

Alop Bro...welcome back :D
Yep...taun 2008 semua projek kami dalam RMKe-9 akan dilancar...daripada 16 projek semuanya, baru On 4, so another 12 project akan mula around Jun this year...masa semakin suntuk actually...sebab semua tu kena siap pada 2010, seterusnya sambung pulak dengan RMKe-10

ammar5
18-04-2008, 03:56 PM
dlm keadaan yg x stabil now,projek akan jalan gak ke bro vedder...:) aku cuma nak tau jerk....ada lagi pulus ke yg tinggal utk menjayakan projek tersebut....

mydesk
18-04-2008, 04:01 PM
Alop Bro...welcome back :D
Yep...taun 2008 semua projek kami dalam RMKe-9 akan dilancar...daripada 16 projek semuanya, baru On 4, so another 12 project akan mula around Jun this year...masa semakin suntuk actually...sebab semua tu kena siap pada 2010, seterusnya sambung pulak dengan RMKe-10

Wah...ni semua tokey besar ni....:D

vedder9
18-04-2008, 04:04 PM
dlm keadaan yg x stabil now,projek akan jalan gak ke bro vedder...:) aku cuma nak tau jerk....ada lagi pulus ke yg tinggal utk menjayakan projek tersebut....

Projek On seperti biasa Bro...
Aku siap kena tekan ngan Kementerian lagi sebab lambat on project dan prestasi perbelanjaan peruntukan duit RMKe-9 kurang memuaskan. Ini menunjukkan peruntukan duit RMKe-9 mmg ada dan perlu dibelanjakan segera mengikut perancangan agensi masing-masing.

vedder9
18-04-2008, 04:05 PM
Wah...ni semua tokey besar ni....:D

Ini semua untuk pembangunan negara bangsa...yang mendapat manfaat anak2 bangsa kita juga Bro

shazjr
18-04-2008, 09:23 PM
Alop Bro...welcome back :D
Yep...taun 2008 semua projek kami dalam RMKe-9 akan dilancar...daripada 16 projek semuanya, baru On 4, so another 12 project akan mula around Jun this year...masa semakin suntuk actually...sebab semua tu kena siap pada 2010, seterusnya sambung pulak dengan RMKe-10

Mekasih bro... mmg rmk-9 ni byk sgt projek jalan serentak... sampaikan material, machine & manpower pun dah start problem... So far aku cover 140++ projek :(( .... dari start rmk9, yg dah siap baru 60++ projek, dah on construction 40++ & dlm planning stage ada 30++ lagik... Tapi yg betul2 direct under aku ada laa 9 projek (yg paling besar dlm 140++ tu).... Yg lain2, aku pantau jer laa... tak larat den nak jago semuo...~X( ~X( ~X(

Tp kena ingat bro, kajian separuh penggal belum keluar lagi. Maknanya perjalanan RMK9 baru separuh jer... separuh lagi akan keluar tak lama lagi... Masa tu mmg keje siang malam laa aku rasa... dah laa manpower yg aku ada byk tu jer. Nak mintak tambah, tak tau laa bila dorg nak hantar... tunggu abis projek kot :D

Mmg mcm ni laa kerja dlm bidang ni... Hari2 kena pikirkan pembangunan... utk anak bangsa kita jugak...

p/s: teringat masa study kat utm dulu... ada 1 mamat tu pakai baju pasal civil engineer.... lebih kurang tulisan kat baju tu ada tulis 'kerja kita tak seglamer arkitek, doktor etc'. Sape2 ada ayat2 tu boleh tak pass kat aku... adios...

vedder9
21-04-2008, 09:28 AM
Mekasih bro... mmg rmk-9 ni byk sgt projek jalan serentak... sampaikan material, machine & manpower pun dah start problem... So far aku cover 140++ projek :(( .... dari start rmk9, yg dah siap baru 60++ projek, dah on construction 40++ & dlm planning stage ada 30++ lagik... Tapi yg betul2 direct under aku ada laa 9 projek (yg paling besar dlm 140++ tu).... Yg lain2, aku pantau jer laa... tak larat den nak jago semuo...~X( ~X( ~X(

Tp kena ingat bro, kajian separuh penggal belum keluar lagi. Maknanya perjalanan RMK9 baru separuh jer... separuh lagi akan keluar tak lama lagi... Masa tu mmg keje siang malam laa aku rasa... dah laa manpower yg aku ada byk tu jer. Nak mintak tambah, tak tau laa bila dorg nak hantar... tunggu abis projek kot :D

Mmg mcm ni laa kerja dlm bidang ni... Hari2 kena pikirkan pembangunan... utk anak bangsa kita jugak...

p/s: teringat masa study kat utm dulu... ada 1 mamat tu pakai baju pasal civil engineer.... lebih kurang tulisan kat baju tu ada tulis 'kerja kita tak seglamer arkitek, doktor etc'. Sape2 ada ayat2 tu boleh tak pass kat aku... adios...


Ehh Bro...kitaorang dah diminta oleh Kementerian kitaorang untuk sediakan laporan kajian separuh penggal dah....bermula Dec 2007 lagi...and tomorrow i kena bentangkan laporan kajian separuh penggal di Jabatan Perdana Menteri :)

Camna u blom kena buat laporan kajian tu..??

shazjr
21-04-2008, 11:47 AM
Ehh Bro...kitaorang dah diminta oleh Kementerian kitaorang untuk sediakan laporan kajian separuh penggal dah....bermula Dec 2007 lagi...and tomorrow i kena bentangkan laporan kajian separuh penggal di Jabatan Perdana Menteri :)

Camna u blom kena buat laporan kajian tu..??

Tu aku tak pasti laa sbb bukan aku yg buat :D .... Cuma kami kat sini belum dapat sebarang projek dari kajian separuh penggal nih. Yg ada sekarang cuma projek rmk9 yg awal dulu tak abis2... Mungkin dlm bln 6 ni baru turun kot...

franklampard
23-04-2008, 04:48 PM
ada tak siapa2 sini ada mempunyai info ttg :lateral load vs load displacement comparison between sand and clay?

minta jasa baik anda... :) aku sdg mencri info ttg ni~

vedder9
25-04-2008, 11:26 AM
ada tak siapa2 sini ada mempunyai info ttg :lateral load vs load displacement comparison between sand and clay?

minta jasa baik anda... :) aku sdg mencri info ttg ni~

I xde lah Bro...u buat thesis ke.?

vedder9
08-05-2008, 12:33 PM
Korang kena buat report penilaian Outcome Projek tak..? Projek aku dipilih untuk present kepada MATEN JUn depan

vedder9
08-05-2008, 12:36 PM
Mekasih bro... mmg rmk-9 ni byk sgt projek jalan serentak... sampaikan material, machine & manpower pun dah start problem... So far aku cover 140++ projek :(( .... dari start rmk9, yg dah siap baru 60++ projek, dah on construction 40++ & dlm planning stage ada 30++ lagik... Tapi yg betul2 direct under aku ada laa 9 projek (yg paling besar dlm 140++ tu).... Yg lain2, aku pantau jer laa... tak larat den nak jago semuo...~X( ~X( ~X(

Tp kena ingat bro, kajian separuh penggal belum keluar lagi. Maknanya perjalanan RMK9 baru separuh jer... separuh lagi akan keluar tak lama lagi... Masa tu mmg keje siang malam laa aku rasa... dah laa manpower yg aku ada byk tu jer. Nak mintak tambah, tak tau laa bila dorg nak hantar... tunggu abis projek kot :D

Mmg mcm ni laa kerja dlm bidang ni... Hari2 kena pikirkan pembangunan... utk anak bangsa kita jugak...

p/s: teringat masa study kat utm dulu... ada 1 mamat tu pakai baju pasal civil engineer.... lebih kurang tulisan kat baju tu ada tulis 'kerja kita tak seglamer arkitek, doktor etc'. Sape2 ada ayat2 tu boleh tak pass kat aku... adios...

Sekarang nie kena cepatkan projek2 RMKe-9 tu... PM dah sound kat KSU setiap Kementerian, mana2 projek yang lambat ON or projek yang tak berapa penting akan di HOLD dulu, duit tu akan disalurkan untuk pelan dasar jaminan makanan tu..

epikepa_la
22-05-2008, 05:11 PM
Salam..bleh bg info ttg suspended slab..dr pringkat awl hingga akhir..please!!!!!sy nk wat report LI ni..

AILA2002
22-05-2008, 05:19 PM
hmmm...memandangkan sini ramai jurutera..nak tau feedback perlaksanaan CCC(Certificate of Construction Compliance-ganti CF) on ground, ada masalah tak?

vedder9
22-05-2008, 05:46 PM
hmmm...memandangkan sini ramai jurutera..nak tau feedback perlaksanaan CCC(Certificate of Construction Compliance-ganti CF) on ground, ada masalah tak?

CCC nie kalau x salah I mula diperkenalkan pada akhir 2006 atau awal 2007.....buat masa nie projek2 i masih menggunakan CF berbanding CCC. Pandangan peribadi I, CCC memang bagus sebab :-
1. mampu mempercepatkan pendudukan bangunan bebanding CF sebab kuasa mengeluarkan CCC dibawah perunding, tidak lagi dibawah pihak berkuasa tempatan.

2. Supaya perunding2 lebih bersikap professional dan memastikan pembinaan dilaksanakan mengikut spesifikasi kerana beban liability ditanggung oleh perunding pula.

maybe my next project, which will be launced around August will be using CCC instead of CF :D .

vedder9
22-05-2008, 05:47 PM
Lawa pulak sorang awek tu, datang visit site aku tadi..under program latihan lepasan Ijazah anjuran CIDB :D

mj12
22-05-2008, 05:50 PM
x berani nak cakap arr bro...apartment kat hulu klang tu aku lah design...tu yang runtuh tu....:(( :(( :(( :((

vedder9
22-05-2008, 05:56 PM
Salam..bleh bg info ttg suspended slab..dr pringkat awl hingga akhir..please!!!!!sy nk wat report LI ni..

Oooo...nak wat LI ye Bro :D

I cerita lebih kurang je K..nanti kalau u rajin u search kat laman web or buku2 engineering, byk cerita pasal suspended slab ni.

Lantai memang ada 2 jenis je Bro..samada lantai suspended (lantai gantung/lantai terampai) atau lantai non-suspended (lantai x tergantung/tak terampai).

Lantai tak tergantung hanya boleh buat kat lantai aras tanah je Bro...sebab beban lantai akan ditanggung sepenuhnya oleh struktur tanah. kawasan cutting sesuai lah buat lantai non-suspended nie...kawasan filling pun boleh buat, tapi kena pastikan tanah tu betul-betul compacted. Normally jurutera akan requested 90% compacted untuk lantai x gantung tu....Banyak cara untuk buat ujian nak pastikan tanah betul2 compacted, cara yang lazim orang buat ialah sand replacement method.

Lantai x gantung lebih menjimatkan kos pembinaan sebab bebab lantai tidak ditanggung oleh sturktur bangunan. rasuk/tiang yang lebih kecil boleh digunakan untuk rekabentuk..manakala penggunaan cerucuk serta saiz asas penapak boleh diminimakan.

Kelemahan lantai ini, selalu berlaku cracking antara rasuk dan lantai...juga slab crack sekiranya tanah tidak dipadatkan dengan sebaik-baiknya.

Sambung bro...

vedder9
22-05-2008, 05:56 PM
x berani nak cakap arr bro...apartment kat hulu klang tu aku lah design...tu yang runtuh tu....:(( :(( :(( :((

Wehh..ngko biar betul Bro...:o

Lesen ngko kena tarik balik x..?

tokmat™
22-05-2008, 05:58 PM
Best gak baca thread yg dibuka oleh Ir Vedder... :D

aidiryatim
22-05-2008, 05:58 PM
bro.. leh bg ringkasan step by step cam ner nk turap jln raya .. hehe.. saja je nk tambah pengalamn..

vedder9
22-05-2008, 06:01 PM
bro.. leh bg ringkasan step by step cam ner nk turap jln raya .. hehe.. saja je nk tambah pengalamn..

Hehehe..yang nie aku cerita esok lah..skrg nak balik rumah dulu..nak layan Ezora kat TV3 jam 6.30 petang tu :))

Anyway Bro nak jalan yg macamana..?
1. Jalan kampung..?
2. Jalan Federal..?
3. Highway..??

Specs berbeza tu bro...accesori Jalan pun berbeza..:D

bintang4
22-05-2008, 06:01 PM
aku sambung sikit...

Suspended slab ni reinforcement dia intergrated sekali dgn beam, segala load dari slab ni di distribute ke beam dan seterusnyer ke tiang..

Non-suspended ni load dia independent..

tak gitu bro vedder..

vedder9
22-05-2008, 06:02 PM
Best gak baca thread yg dibuka oleh Ir Vedder... :D

Wahh..tokmat pun jenguk thread saya yang kerdil ini :">

Welcome...jenguk2 lah selalu :)cgrock

ammar5
22-05-2008, 06:06 PM
wah...kira inseniur la vedder nie ek....aku ingat nak ambik gak this year,lama dah tertangguh nak ambik PE nie.....:p

vedder9
22-05-2008, 06:07 PM
aku sambung sikit...

Suspended slab ni reinforcement dia intergrated sekali dgn beam, segala load dari slab ni di distribute ke beam dan seterusnyer ke tiang..

Non-suspended ni load dia independent..

tak gitu bro vedder..

Gitu le Bro...
Kasi detail sikit bro..sian adik kita tu nak wat report LI..kang keluar sehelai je report dia :))

Tambahan untuk Bro LI tadi,
Suspended slab orang buat start first floor slab dan ke atas....loading lantai ditanggung oleh beam..pastu salur ke tiang..pastu terus ke foundation.

kalau ngko baca plan lantai, plan non-suspended slab ni, ada dotted line kat beam tu..itu menunjukkan lantai ni jenis suspended, bila ko tengok detail plan, tetulang lantai akan bersambung dengan sturktur rasuk/beam.

err..design slab ngko nak gak ke..?? :))

tokmat™
22-05-2008, 06:12 PM
Wahh..tokmat pun jenguk thread saya yang kerdil ini :">

Welcome...jenguk2 lah selalu :)cgrock
Ini bukan thread yang kerdil... :)
Tetapi thread yang berstatus MSC kerana membicarakan topik Kejuruteraan yang memang saya tak tahu langsung... :D
Tahniah & terima kasih atas perkongsian ilmu ini ;)

ammar5
22-05-2008, 06:14 PM
bagus gak aku refresh mind aku sini...coz now aku bnyk praktis on site dr buat design.more on projek management......kena la buka balik kitab2 dulu nie....:p

vedder9
22-05-2008, 06:14 PM
wah...kira inseniur la vedder nie ek....aku ingat nak ambik gak this year,lama dah tertangguh nak ambik PE nie.....:p

Mane ade Bro...junior lagi :p
Skrg susah aaah apply PE, dah under IEM, dulu under Board senang sket, taun nie makin sukar, ada preliminary test pulak, kalau lulus baru boleh sit for exam and interview....pastu tiap2 taun kena cukupkan CPD, kalau x cukup, gelaran kita kena tarik balik beb.....nak dapat CPD byk duit kena kuar setiap taun attend courses ngan seminar....Hmmmmmmmmmmmmmmmmm

ammar5
22-05-2008, 06:17 PM
ya betul...aku ada jumpa seorg penemuduga,better ambik dlm sethn dua nie....yg tu belum impliment lagi,dlm proses die ckp.aku pun x pasti gak ttg benda nie.aku nak ambik PE coz nak buka firm sendiri,malas dah aku jadi kontraktor....penat sesgt....:p

vedder9
22-05-2008, 06:17 PM
bagus gak aku refresh mind aku sini...coz now aku bnyk praktis on site dr buat design.more on projek management......kena la buka balik kitab2 dulu nie....:p

Sama laa aku pun, byk buat management je skrg nie, sebab aku dah bekerja sebagai klien , design pun projek kecik2 je, yang kelas F, E ngan D je..lain2 semua project Design & Built, perunding under contractor , so I just buat auditing di tapak je :)

vedder9
22-05-2008, 06:19 PM
ya betul...aku ada jumpa seorg penemuduga,better ambik dlm sethn dua nie....yg tu belum impliment lagi,dlm proses die ckp.aku pun x pasti gak ttg benda nie.aku nak ambik PE coz nak buka firm sendiri,malas dah aku jadi kontraktor....penat sesgt....:p

Good move Bro....
Aku sokong ngko bukak firm sendiri. Anyway bro katna ni..?

ammar5
22-05-2008, 06:20 PM
tapi yg aku selalu tgk,klient kena gak tau selok belok apa yg kontraktor buat.ada sesetgh design engineer sampai tanya aku mcm tu ke nak buat slab.hampeh tul la coz die tau nak design atas kertas jerk.....apa2 pun,kena lagi blaja & blaja.....aku selalu buat design & bulit nye projek.....:)

vedder9
22-05-2008, 06:20 PM
Wokeh semua...jumpa lagi esok.....
nak balik tengok Ezora kat TV3 dulu ..Hehehehe

ammar5
22-05-2008, 06:22 PM
wokeh....aku nak layan gak ixora tu...aku di kuching bro....:)

vedder9
23-05-2008, 07:53 AM
tapi yg aku selalu tgk,klient kena gak tau selok belok apa yg kontraktor buat.ada sesetgh design engineer sampai tanya aku mcm tu ke nak buat slab.hampeh tul la coz die tau nak design atas kertas jerk.....apa2 pun,kena lagi blaja & blaja.....aku selalu buat design & bulit nye projek.....:)

Hmm...to be a client, kena ada byk pengalaman, ..sebelum aku join client, aku keja ngan contractor for several years, then aku keja sbg consultant kejap...

vedder9
23-05-2008, 07:54 AM
wokeh....aku nak layan gak ixora tu...aku di kuching bro....:)

Wahh..jauh tu , aku x penah sampai lagi sana...
( Aku phobia naik flight actually..selalu tengok Air Crash Investigation tu...kalau kena naik flight je, x tidur malam aku ):D

vedder9
23-05-2008, 10:09 AM
x berani nak cakap arr bro...apartment kat hulu klang tu aku lah design...tu yang runtuh tu....:(( :(( :(( :((

Wehhh Bro...cerita aaa in detail apa yg berlaku...kat mana yang silap tu..:-?

eLLYaNa
23-05-2008, 10:11 AM
geng2 contractor n engineer je leh lepak cni eh?

vedder9
23-05-2008, 10:15 AM
geng2 contractor n engineer je leh lepak cni eh?

This is a public forum, everybody is welcome here. :)

Ilmu yang kita ada lebih baik dikongsi dan disebarkan, sama-sama beroleh manfaat, lebih penting sebagai bekalan di akhirat nanti :)

eLLYaNa
23-05-2008, 10:16 AM
apsal umah aku byk sgt anai2?

eLLYaNa
23-05-2008, 10:20 AM
pastu kan, nape lantai umah aku (kt kg) mcm lembab semacam je
aku rasa indon yg wat lantai tu x letak lapisan ape ntah tu namanya utk halang kelembapan tanah tu naik

vedder9
23-05-2008, 10:26 AM
apsal umah aku byk sgt anai2?

Rumah kampung/kawasan perumahan..?

Pernah buat termite treatment..?

kalau kawasan tu mmg dah jadi perkampungan anai-anai, agak susah untuk menyelesaikan 100%, cuma penyelesaian secara berkala je boleh buat based on pengalaman aku yg lepas-lepas.

Untuk kos yang agak murah, ko boleh suruh kontraktor rawatan anai-anai tu buat beberapa treatment...
1. Corrective treatment - lubang akan dibuat setiap jarak 300mm kat apron rumah U, sedalam 150mm - 300mm, pastu racun anai-anai akan di-inject masuk ke dalam tanah, lubang akan ditampal kembali dengan simen lepa. Rawatan nie guarantee dalam 1-2 taun je, lepas tu anai-anai akan menyerang kembali.

2. Selain teknik di atas..teknik atas untuk menghalang anai-anai dari luar menyerang rumah kita, kat dalam rumah dah ada anai-anai kan..no other way except buat semburan ke keseluruhan rumah..bau racun mmg kuat lah....aku pun x tahan dgn bau dia, orang pun boleh mati wooo...

Untuk kos yang agak tinggi, dalam 3-4 taun lepas ada 1 syarikat menawarkan teknik baru, kaedah mengumpan anai-anai..dimana tabung makanan anai-anai disediakan, dlm tabung tu ada dicampur racun anai-anai....so bila anai-anai jumpa makanan dalam tabung tu, dia akan ajak kawan2 dia mai makan sama-sama, pastu bawa balik sarang...finally koloni anai-anai kat situ mati le....yang nie kalau tak salah aku 1 tabung kos dalam $1500 gitu...tapi 1 -1 rumah kadang2 nak kena pasang 4-5 tabung, ikut keluasan tanah dan saiz koloni anai-anai......kelemahan dia plak, tabung tu kena ganti setiap 5-6 bulan sekali, kalau tak anai-anai mai rumah kita semula sebab makanan dah habis maaaaaa :D

vedder9
23-05-2008, 10:29 AM
pastu kan, nape lantai umah aku (kt kg) mcm lembab semacam je
aku rasa indon yg wat lantai tu x letak lapisan ape ntah tu namanya utk halang kelembapan tanah tu naik

Lantai aras tanah..lantai konkrit..??

Sebelum konkrit lantai aras tanah tu, kita akan buat 1 lagi semburan racun anai-anai untuk pencegahan dan waranty selama 5 taun..untuk pencegahan lembapan, kita akan letak 1 lapisan plastik dipanggil DPC , plastik yang warna biru tuuu....kat tempat kenduri selalu buat lapik duduk :)

vedder9
23-05-2008, 10:31 AM
Kat dinding bata pun kita letak 1 lapisan DPM (Damp proof membrane) sebagai alas antara lantai dan batu-bata untuk mengelak lembapan..

eLLYaNa
23-05-2008, 10:35 AM
Rumah kampung/kawasan perumahan..?

Pernah buat termite treatment..?

kalau kawasan tu mmg dah jadi perkampungan anai-anai, agak susah untuk menyelesaikan 100%, cuma penyelesaian secara berkala je boleh buat based on pengalaman aku yg lepas-lepas.

Untuk kos yang agak murah, ko boleh suruh kontraktor rawatan anai-anai tu buat beberapa treatment...
1. Corrective treatment - lubang akan dibuat setiap jarak 300mm kat apron rumah U, sedalam 150mm - 300mm, pastu racun anai-anai akan di-inject masuk ke dalam tanah, lubang akan ditampal kembali dengan simen lepa. Rawatan nie guarantee dalam 1-2 taun je, lepas tu anai-anai akan menyerang kembali.

2. Selain teknik di atas..teknik atas untuk menghalang anai-anai dari luar menyerang rumah kita, kat dalam rumah dah ada anai-anai kan..no other way except buat semburan ke keseluruhan rumah..bau racun mmg kuat lah....aku pun x tahan dgn bau dia, orang pun boleh mati wooo...

Untuk kos yang agak tinggi, dalam 3-4 taun lepas ada 1 syarikat menawarkan teknik baru, kaedah mengumpan anai-anai..dimana tabung makanan anai-anai disediakan, dlm tabung tu ada dicampur racun anai-anai....so bila anai-anai jumpa makanan dalam tabung tu, dia akan ajak kawan2 dia mai makan sama-sama, pastu bawa balik sarang...finally koloni anai-anai kat situ mati le....yang nie kalau tak salah aku 1 tabung kos dalam $1500 gitu...tapi 1 -1 rumah kadang2 nak kena pasang 4-5 tabung, ikut keluasan tanah dan saiz koloni anai-anai......kelemahan dia plak, tabung tu kena ganti setiap 5-6 bulan sekali, kalau tak anai-anai mai rumah kita semula sebab makanan dah habis maaaaaa :D

rumah kat kg
aku da buat termite treatment tu, yg no 1 tu
abeh umah yg br renovate pun kena tebuk lubang sana cni
pastu da tampal balik ngan simen cam comot ar plak
dlm rm1200 aku bayar kat die

ekceli umah aku kt kg ni separuh papan (rumah atas)
dinding n lantai yg da kena mkn anai2 tu pn da tuka papan baru
tapi aku mcm asyik ternampak2 je anai2 tu merayau sana cni~X(
bayangan aku je tu:))
yg aku bengang almari baju aku kena makan abeh termasuk baju2 dlm tu~X(
skali skala balik kg, skang kena bawak baju tiap kali nk balik sbb baju spare tinggal dlm almari da kena bakar termasuk ngan almari2 skali

vedder9
23-05-2008, 10:35 AM
pastu kan, nape lantai umah aku (kt kg) mcm lembab semacam je
aku rasa indon yg wat lantai tu x letak lapisan ape ntah tu namanya utk halang kelembapan tanah tu naik

Rumah tu sapa yg buat...camna skop kontrak antara ayah ngko ngan kontraktor tu....

Klien supply barang and kontraktor just supply buruh..or total sub, mean kontraktor kena buat semua sampai siap....kalau skop kerja kontraktor cuma supply labour, silap ayah ngko (klien) sebab x supply material untuk construction :D

In this case, ayah ngko sebagai klien tak beli plastik tu..so x leh salahkan Indon tu ...kalau total sub, salah kontraktor tu pulak sebab x pasang DPC

rizzmerr76
23-05-2008, 10:35 AM
This is a public forum, everybody is welcome here. :)

Ilmu yang kita ada lebih baik dikongsi dan disebarkan, sama-sama beroleh manfaat, lebih penting sebagai bekalan di akhirat nanti :)

ilmu memang boleh di cari dan dicurah...cuma pengalaman jer kena carik sendiri....civil engine. berkait dgn ilmu dan pengalaman... ada ilmu sivil ni kena bergantung kepada keadaan tapak(site condition)..itu yg uniknya... bro ada join mega project kerr...aku skrang masih lagi terkantoi kat JPS project-KLFM gombak... bila la nak siap :-?

eLLYaNa
23-05-2008, 10:37 AM
Kat dinding bata pun kita letak 1 lapisan DPM (Damp proof membrane) sebagai alas antara lantai dan batu-bata untuk mengelak lembapan..

yg ni aku penah ar dgr

vedder9
23-05-2008, 10:37 AM
rumah kat kg
aku da buat termite treatment tu, yg no 1 tu
abeh umah yg br renovate pun kena tebuk lubang sana cni
pastu da tampal balik ngan simen cam comot ar plak
dlm rm1200 aku bayar kat die

ekceli umah aku kt kg ni separuh papan (rumah atas)
dinding n lantai yg da kena mkn anai2 tu pn da tuka papan baru
tapi aku mcm asyik ternampak2 je anai2 tu merayau sana cni~X(
bayangan aku je tu:))
yg aku bengang almari baju aku kena makan abeh termasuk baju2 dlm tu~X(
skali skala balik kg, skang kena bawak baju tiap kali nk balik sbb baju spare tinggal dlm almari da kena bakar termasuk ngan almari2 skali

Ko kena buat rawatan 1-2 serentak, kalau inject dalam tanah, anai-anai yang dah bersarang dalam rumah x mati pon :p

vedder9
23-05-2008, 10:39 AM
ilmu memang boleh di cari dan dicurah...cuma pengalaman jer kena carik sendiri....civil engine. berkait dgn ilmu dan pengalaman... ada ilmu sivil ni kena bergantung kepada keadaan tapak(site condition)..itu yg uniknya... bro ada join mega project kerr...aku skrang masih lagi terkantoi kat JPS project-KLFM gombak... bila la nak siap :-?

Skrg i buat projek Mega Bro...400 Juta untuk projek RMKe-9, total projek nearly 1 Billion (Sampai RMKe-11)

eLLYaNa
23-05-2008, 10:40 AM
Rumah tu sapa yg buat...camna skop kontrak antara ayah ngko ngan kontraktor tu....

Klien supply barang and kontraktor just supply buruh..or total sub, mean kontraktor kena buat semua sampai siap....kalau skop kerja kontraktor cuma supply labour, silap ayah ngko (klien) sebab x supply material untuk construction :D

In this case, ayah ngko sebagai klien tak beli plastik tu..so x leh salahkan Indon tu ...kalau total sub, salah kontraktor tu pulak sebab x pasang DPC

ni total sub
ayah aku xde kena ngena sbb die x amek tau pun:))
die sebuk nk buat umah laen utk cawangan laen:eek:
aku main call je pakcik aku suruh die tlg mak aku
aku balik kg je tau2 da siap, tinggal bayar dwet je
ye la aku pn x tau menahu bende2 consturction ni:">

eLLYaNa
23-05-2008, 10:41 AM
Ko kena buat rawatan 1-2 serentak, kalau inject dalam tanah, anai-anai yang dah bersarang dalam rumah x mati pon :p

mak aku ade cakap die sembur skali keliling umah
aku xde kt umh masa tu

azhas71
23-05-2008, 10:43 AM
Skrg i buat projek Mega Bro...400 Juta untuk projek RMKe-9, total projek nearly 1 Billion (Sampai RMKe-11)

wow kayo projek apatu bro jln ke bangunan

vedder9
23-05-2008, 10:45 AM
mak aku ade cakap die sembur skali keliling umah
aku xde kt umh masa tu

Kena sembur dalam rumah, especially sampai atas siling- sampai kat bumbung..anai-anai suka makan kekuda bumbung kayu tu...dan juga kekuda untuk siling, sebab tu anai-anai masih ada kat rumah U.

nasihat : kalau kawasan rumah mmg ada risiko anai-anai, gunalah seminimum mungkin material berasaskan kayu, ganti kekuda bumbung kepada steel/zinclume trusses, untuk siling boleh guna galvanised iron tu ganti kayu, untuk frame pintu dan tingkap, gunakan frame metal or aluminium frame untuk tingkap...

rizzmerr76
23-05-2008, 10:46 AM
Skrg i buat projek Mega Bro...400 Juta untuk projek RMKe-9, total projek nearly 1 Billion (Sampai RMKe-11)

wahhhh....layan tu....banyak job ni....hehhehe..aku dah naik bosan lak kerja asyik delay ni....ingat nak ushar projek baru..tapi nak carik kl/slangor jer komitmen byk hhehehe..

vedder9
23-05-2008, 10:46 AM
wow kayo projek apatu bro jln ke bangunan

Pembangunan bandar baru :D

vedder9
23-05-2008, 10:48 AM
ni total sub
ayah aku xde kena ngena sbb die x amek tau pun:))
die sebuk nk buat umah laen utk cawangan laen:eek:
aku main call je pakcik aku suruh die tlg mak aku
aku balik kg je tau2 da siap, tinggal bayar dwet je
ye la aku pn x tau menahu bende2 consturction ni:">

Kampung katna..? Mana tau kot-kot kita sekampung :D

vedder9
23-05-2008, 10:50 AM
wahhhh....layan tu....banyak job ni....hehhehe..aku dah naik bosan lak kerja asyik delay ni....ingat nak ushar projek baru..tapi nak carik kl/slangor jer komitmen byk hhehehe..

Masa aku join kontraktor dulu, projek aku delay sampai kena terminate ngan Kementerian, bukan apa, Bos aku meninggal sebab kena kanser hati, dia sorang je yg pegang Capital...tutup mata dia, tutup lah syarikat aku tuu.....now rezeki aku kat sini plak , Alhamdulillah

eLLYaNa
23-05-2008, 10:50 AM
Kena sembur dalam rumah, especially sampai atas siling- sampai kat bumbung..anai-anai suka makan kekuda bumbung kayu tu...dan juga kekuda untuk siling, sebab tu anai-anai masih ada kat rumah U.

nasihat : kalau kawasan rumah mmg ada risiko anai-anai, gunalah seminimum mungkin material berasaskan kayu, ganti kekuda bumbung kepada steel/zinclume trusses, untuk siling boleh guna galvanised iron tu ganti kayu, untuk frame pintu dan tingkap, gunakan frame metal or aluminium frame untuk tingkap...

susah2 aku bakar je la umah tu:eek: :eek: :eek:

kalo kt kawasan perumahan berisiko tinggi x diserang anai2 ni?

eLLYaNa
23-05-2008, 10:51 AM
Kampung katna..? Mana tau kot-kot kita sekampung :D

aku selangor la

azhas71
23-05-2008, 10:52 AM
Pembangunan bandar baru :D

aku nie keje kat construction jer tapi apa pon aku tak tau ...
despatch jer... huhhuhu

saper ader web compeny jom syer sini

www.hcme.com.my ... aku keje kat sini

vedder9
23-05-2008, 10:54 AM
susah2 aku bakar je la umah tu:eek: :eek: :eek:

kalo kt kawasan perumahan berisiko tinggi x diserang anai2 ni?

Tgk kepada kawasan asal sebelum perumahan tu dibangunkan, kalau dulu merupakan ladang getah, kemungkinan byk anai-anai tu

boey
23-05-2008, 10:56 AM
aiks mana dah topik pasal structure and segala mendapan tanah nie?..