PDA

View Full Version : Motor paling jimat minyak??


Viper
10-06-2011, 07:32 PM
Nak tanya kawan2 motosikal apa yang paling jimat minyak??

rebellion
10-06-2011, 07:32 PM
lageanda kot

zamreda
10-06-2011, 07:34 PM
honda c70....proooooooooooooooottttttt... i like that sound...

Viper
10-06-2011, 07:34 PM
Modenas 100 aku dah 4tahun ...kuat pulak minyak nyer...

zamreda
10-06-2011, 07:36 PM
Modenas 100 aku dah 4tahun ...kuat pulak minyak nyer...

cmana ko guna modenas ko tu?....:-?:-?

Viper
10-06-2011, 07:41 PM
guna keja bro...keta jem la...naik motor senang....

Jeb
10-06-2011, 07:44 PM
rasanya kebanyakan muto lebih kurang je...

firtdoch
10-06-2011, 07:45 PM
honda ex5 la save.......minyak...

ilhamic
10-06-2011, 07:49 PM
LC & lagenda jimat..huhu...

zamreda
10-06-2011, 07:51 PM
patutlah main bandar.....klau tukar 4..stop..lps tu tarik lagi tukar2 gear mmg tak jimat aperpon

alfa007
10-06-2011, 07:57 PM
modenas 100 yg baru...sgt2 jimat...ak isi minggu lpas full tank...minggu ni full lg....haha. 3 minggu baru nk abes....

rebellion
10-06-2011, 08:01 PM
modenas 100 yg baru...sgt2 jimat...ak isi minggu lpas full tank...minggu ni full lg....haha. 3 minggu baru nk abes....

pergh..berape kilometer ko jalan sehari?

badai_chiko
10-06-2011, 08:09 PM
modenas 100 yg baru...sgt2 jimat...ak isi minggu lpas full tank...minggu ni full lg....haha. 3 minggu baru nk abes....

Kalau isi minyak dan letak kat parking umah ja mmg la lambat nak kurang....hehh....motoro mana pun lebih kurang sama ja.....kalau rajin merempit tu....cepat la dia surut.......

Ter Te Kang
10-06-2011, 09:04 PM
naik basikal senang....gurau2, aku recomend guna kriss 100 gak, member aku yg guna. aku kriss gak tp kriss 110. tp skrng dah modiy dh jadi kriss 140 hahahhha.....vummmmmmm, vummmmm.

amirza
10-06-2011, 09:08 PM
honda ex5 .Sehari aku isi minyak RM 2.00 ulang alik dari kajang ke shah alam. memang save....

Viper
10-06-2011, 09:10 PM
naik basikal senang....gurau2, aku recomend guna kriss 100 gak, member aku yg guna. aku kriss gak tp kriss 110. tp skrng dah modiy dh jadi kriss 140 hahahhha.....vummmmmmm, vummmmm.

Dulu aku guna Kriss 1 memang jimat minyak....tapi Modenas 100 ni ...kuat kedarah minyak dah lerrr nak dapat speed 100 pun ketaq2...#:-S

mr.gabanz
10-06-2011, 09:16 PM
dah tentu2 ex5 la..honda la jimat minyak..apa2 honda..

Forex888
10-06-2011, 09:28 PM
motorsikal pakai electric pun..

zamreda
10-06-2011, 09:37 PM
Dulu aku guna Kriss 1 memang jimat minyak....tapi Modenas 100 ni ...kuat kedarah minyak dah lerrr nak dapat speed 100 pun ketaq2...#:-S

tgk ekzos,,,,berasap putih tak?...bau2 sikit..kot2 bau minyak itam...tu tandanya dinding piston tu dah abis...

bila minyak itam masuk kat kebuk...tu mmg larap minyak..


aku dah lama pakai moto kriss nie...lps overhaul cun..minyak pon save..:)cgrock:)cgrock

selain tu ganti plug baru...penapis pon tukar baru..sproket main 38-14 dah ok dah...jangan main 35-15 nie mmg berat..

nak lagi best...taruk kapasitor kat bateri...:)paid:)paid

tbomq
10-06-2011, 09:45 PM
motorsikal berlektrik..cas aja..jimat pon jimat

tyco
10-06-2011, 09:47 PM
aku vote motor honda c70 ...save betol minyaknya ..pakai untuk kerja boleh lah ..

Viper
10-06-2011, 09:48 PM
aku vote motor honda c70 ...save betol minyaknya ..pakai untuk kerja boleh lah ..

hehehee ...tak tahan bro sehari berulang 60km....berasap punggung...naik c70

Viper
10-06-2011, 09:49 PM
tgk ekzos,,,,berasap putih tak?...bau2 sikit..kot2 bau minyak itam...tu tandanya dinding piston tu dah abis...

bila minyak itam masuk kat kebuk...tu mmg larap minyak..


aku dah lama pakai moto kriss nie...lps overhaul cun..minyak pon save..:)cgrock:)cgrock

selain tu ganti plug baru...penapis pon tukar baru..sproket main 38-14 dah ok dah...jangan main 35-15 nie mmg berat..

nak lagi best...taruk kapasitor kat bateri...:)paid:)paid

Thanks bro...esok nak kena check...:)cgrock

ihw666
10-06-2011, 09:52 PM
pakai ego... murah gak minyak.. nak 110.. ketaq abih punqok...

anbusan
10-06-2011, 09:55 PM
LC135 jalan dekat2 jimat le ehehe 20km pegi balik RM5 bleh tahan 4 hari.......tp jln jauh mmg cekik le kehkehkeh bangi muar je 2 3 kali isik minyak

tomie
10-06-2011, 10:00 PM
lageanda kot

memang pun...lepas tu plak pasang stromberg...perghh!! :)cgrock

berbaloi baloi... :)paid

crkb
10-06-2011, 10:13 PM
LC135 jalan dekat2 jimat le ehehe 20km pegi balik RM5 bleh tahan 4 hari.......tp jln jauh mmg cekik le kehkehkeh bangi muar je 2 3 kali isik minyak

Aku pakai RGV120,pergi kerja 34km pergi balik, RM5.00 blh la tahan 4 hari...

tyco
10-06-2011, 10:16 PM
Aku pakai RGV120,pergi kerja 34km pergi balik, RM5.00 blh la tahan 4 hari...
itu pon kalo ko tak preng preng ...ce cuba ko preng preng speed tengok ...:)paid

oxygenO2
10-06-2011, 10:18 PM
beli moto yamaha pasola jer derrr....bapak mhl lak skrgg...~X(~X(~X(

http://i77.photobucket.com/albums/j72/aboyy/1.jpg

anbusan
10-06-2011, 10:19 PM
itu pon kalo ko tak preng preng ...ce cuba ko preng preng speed tengok ...:)paid

preng preng mmg cam tank boco jek ehehe.....akunye lc 80-90 je tu, atas 120 mmg 2 hari da abis bwk p keje ehehe

japoniser
10-06-2011, 10:21 PM
asal aku isi rm15 seminggu je abis..asal korang isi rm5 je seminggu..isk..cm tak cye je aku

Musafir Bumi
10-06-2011, 10:22 PM
dulu penah guna suzuki smash revo...

isi fuel tank dlm rm4 lebih...

milleage sampai 120km...

speednya dlm 80~100km/j...

save tak? :-?

ecram_93
10-06-2011, 10:23 PM
memang pun...lepas tu plak pasang stromberg...perghh!! :)cgrock

berbaloi baloi... :)paid

apokobondo nye tuuu ?? #:-S:-?:-?:-?:-?

tyco
10-06-2011, 10:24 PM
http://i106.photobucket.com/albums/m249/Lycosz/yamahapassolasloop.jpg
aku perkenal kan motor yamaha pasola ..paling terjimat minyak nya :)):)):)):))

ecram_93
10-06-2011, 10:24 PM
asal aku isi rm15 seminggu je abis..asal korang isi rm5 je seminggu..isk..cm tak cye je aku

hang naik motor ape oiii ?? :-?:-?

zamreda
10-06-2011, 10:25 PM
apokobondo nye tuuu ?? #:-S:-?:-?:-?:-?

booster api plug...

ecram_93
10-06-2011, 10:27 PM
booster api plug...

ouh , aku ada pakai CDI racing n racing plug cable .. nak test power punya pasal aku pun lenjan .. seminggu je lingkop minatang CDI tuu .. pomen pun macam tak percaya .. haha :D:D:D

japoniser
10-06-2011, 10:28 PM
hang naik motor ape oiii ?? :-?:-?

motor azroy..hahaha..klu nmpk kaler oren atas jalan..hon2 la..

ecram_93
10-06-2011, 10:30 PM
motor azroy..hahaha..klu nmpk kaler oren atas jalan..hon2 la..

haha , patut laaa .. takpe .. semua motor kaler oren aku hon nanti .. :D:D:D

tapi jangan ingat nak ajak race ..

perantauan
10-06-2011, 10:37 PM
motorola..... :)

japoniser
10-06-2011, 10:37 PM
race xleh...aku bwk 20km/j ja...takut jatuh..bhy...ni rasa nk tukar pakai kapcai blk ni..

alfa007
10-06-2011, 11:11 PM
pergh..berape kilometer ko jalan sehari?

x jauh sgt shr...dlm 10km shr je ak jalan...hehe
tp berbanding motor lain...legenda 115ke, ex5 ke...modenas 100 ni mmg paling jimat skali r..member2 ak pon terkejot jgk...huhu:)

alfa007
10-06-2011, 11:15 PM
http://i106.photobucket.com/albums/m249/Lycosz/yamahapassolasloop.jpg
aku perkenal kan motor yamaha pasola ..paling terjimat minyak nya :)):)):)):))

pasola...lame dah x nmpk moto ni...haha:))

Al-Fateh
10-06-2011, 11:19 PM
Klx150s :)

xaxin_x
11-06-2011, 12:01 AM
ini bkan msalah moto..ini msalah rege minyak..dulu ak isi rm10 ley thn sminggu..skang.pk la sniri...

bobmarley
11-06-2011, 12:08 AM
C70 hahaas

kainlangsir
11-06-2011, 01:06 AM
modenas 100...mantop..hati senang bila parking kat maidin mall...ahaks,,

Niyang
11-06-2011, 01:10 AM
Honda ex5.... Muka cute tp enjin legend..... Hehhehehe

clorox_bersih
11-06-2011, 09:16 AM
FZi150..jimat..berat aku 110kg..
minyak full tank 12 liter..sehari g balik 45km..
kalau besit besit 120km/h pun boleh la tahan 7-8 hari..

jibaok
11-06-2011, 09:46 AM
ex5 mmg jimattttt...

highway
11-06-2011, 10:07 AM
ini bkan msalah moto..ini msalah rege minyak..dulu ak isi rm10 ley thn sminggu..skang.pk la sniri...

yg ni aku sokong!!!! minyak makin naik rege....~X(

razali85
11-06-2011, 10:21 AM
suzuki hayabusa bos.. shifting gear melambung2

edan
11-06-2011, 08:56 PM
ex5 la bro,

cantiik_02
11-06-2011, 09:20 PM
wave 110 la jimat

faisal_moukei
12-06-2011, 03:12 PM
Salaam,..

Eden calonkan Yamaha FZ 150i...
Setiap tangki penuh(12Liter) mampu
mengharungi perjalanan hampir sejauh 500KM..

1 Liter sekitar 40KM..pada kelajuan 90KM/j

mysuperfx
12-06-2011, 03:39 PM
Dulu aku guna Kriss 1 memang jimat minyak....tapi Modenas 100 ni ...kuat kedarah minyak dah lerrr nak dapat speed 100 pun ketaq2...#:-S

Aku pakai motor kriss 100cc leh capai kelajuan 120km tak ketaqpun. Minyak isi penuh RM5 ingit dr Puchong ke KL leh tahan 3 hari.

babyblacky
12-06-2011, 03:43 PM
Kriss mmg plg jimatlah :)cgrock

teh tarik
12-06-2011, 10:29 PM
Nak jimat cari injection mcm yamaha Fz 150.tapi xde bakul la mcm motor cub.nak naik highway cari la yg leh compete dgn speed kete mcm yamaha 135lc,busuk2 pun 140 km/j leh cecah.xde la kes kne langgar dari belakang.hehehe:eek:

mie_amour
12-06-2011, 10:39 PM
fz150i..sbb gna injection..

hairy84
12-06-2011, 11:05 PM
dah banyak aku pki moto.. paling jimat ex5...

jimieeasmara
12-06-2011, 11:14 PM
nak lg jimat naik basikal...hehehe..jgn marah:D:D

FariqX
12-06-2011, 11:20 PM
Salaam,..

Eden calonkan Yamaha FZ 150i...
Setiap tangki penuh(12Liter) mampu
mengharungi perjalanan hampir sejauh 500KM..

1 Liter sekitar 40KM..pada kelajuan 90KM/j

sokong..tapi aku biasanya dapat 450km..sbb aku selalu rembat 140km/j :)paid

the best seller
12-06-2011, 11:20 PM
ex5 paling jimat..tp syg aku sempat pkai 6 bln jew pastu kene curi..

nvmname
12-06-2011, 11:28 PM
135 lc, ex5 dream, honda c70..

nvmname
12-06-2011, 11:29 PM
ex5 paling jimat..tp syg aku sempat pkai 6 bln jew pastu kene curi..

ex5 paling ramai orang cari..
so berhati-hatilah..
kalau nak buat pergi keje tu aku cadangkan jangan beli ex5..
baik beli 135 lc terus..

Viper
13-06-2011, 08:26 PM
LC 135 tu cun gak ....:)

Musafir Bumi
23-06-2011, 09:49 PM
LC 135 tu cun gak ....:)

agree, tuan! :)cgrock

razali85
23-06-2011, 10:21 PM
pakai ex5 dream.. paling jimat minyak...

CyberMachine
23-06-2011, 10:35 PM
aku pakai ex5 dulu...rm5, 2 minggu

anakmalaya
23-06-2011, 10:40 PM
yamaha 150 fz.. sebab die pakai injection fuel gitu la.. Stabil + laju + jimat minyak..

are chik
24-06-2011, 09:08 AM
EX5=minyak save=senang kne curi
LC135=minyak save=pun senang kena curi
Lagenda=minyak save=susah nak kena curi
sebabnye die pki kunci yg kne buka lock dlu..
tp kalo nak ilang ilang gak..haha

pogee752
24-06-2011, 09:25 AM
beli la motor modenas ctric baru...Guna electric sepenuhnya...pasti jimat myk...nak kena taruk myk gris je la

hyrulxxx
24-06-2011, 09:28 AM
honda ex5 .Sehari aku isi minyak RM 2.00 ulang alik dari kajang ke shah alam. memang save....

save tu mmg save bro .. tp tak sakit pinggang kaa ???

dulu aku layan ex5 gak , shah alam- pj ...sakit pinggang punya pasai bila ada bajet terus tukar lain ....


tp ex5 mmg save


kalau dapat lc baru tu best gak ... mengancam gak




EX5=minyak save=senang kne curi
LC135=minyak save=pun senang kena curi
Lagenda=minyak save=susah nak kena curi
sebabnye die pki kunci yg kne buka lock dlu..
tp kalo nak ilang ilang gak..haha

setujuuuuuuu

suaji
24-06-2011, 09:38 AM
try beli motor bru yg modenas kuar tu..
kan pkai letrik je..
tp x tau laa 2 in 1 ke x (petrol & letrik)

Viper
24-06-2011, 11:05 AM
Modenas Ctric tu leh max 70KM sejam jerr..pastu jarak perjalanan tak sampai 100km kena caj balik..... 1km 2sen jerr...

clorox_bersih
24-06-2011, 11:34 PM
Modenas Ctric tu leh max 70KM sejam jerr..pastu jarak perjalanan tak sampai 100km kena caj balik..... 1km 2sen jerr...

nak caj pulak berapa lama nak tunggu tu??hahah..
so far aku pakai fz 150i...
memang puas hati la minyaknya...
hahaha

clorox_bersih
24-06-2011, 11:35 PM
Salaam,..

Eden calonkan Yamaha FZ 150i...
Setiap tangki penuh(12Liter) mampu
mengharungi perjalanan hampir sejauh 500KM..

1 Liter sekitar 40KM..pada kelajuan 90KM/j

samo la bro..hahaha..pueh ati..den pun bosa orang eh..

lilnaldo98
24-06-2011, 11:54 PM
Aku pakai GT128...minyak save gak..minyak RM5 utk 120km..speed 120km pi balik maintain..jalan jenis berbukit bukau...yang lecehnya..kalo ngan LC..mmg x dapat keja ler...tapi kalo potong lori/treler..tak goyang...

Man bugis
24-06-2011, 11:59 PM
amik lah cc kecik bro....aku ni dr klang ke sg besi..1 hari rm 6

clorox_bersih
25-06-2011, 12:04 AM
amik lah cc kecik bro....aku ni dr klang ke sg besi..1 hari rm 6

motor pe bro pakai?

black jack
26-06-2011, 01:40 PM
moto honda je.ex5 atau c70.sebab kalau lc135 mmg kuat giler.
satu tank penuh kjep je abis minyak.tu gie kje dgn balik kje dlam 2hari.maksudnye gie kje than balik..esok tu gie kje aje abis.so balik nye kene topup lagi penuh.jauh perjalanan keje dlam 20km lebih kurang.bwak dalm 100km/j.klau nak pergi ke 140km/j mmg sng.tapi tu laa kjap aje la di telan nye minyak.takat nak ayat ex5 ni n lagenda ke pape jelaa yg bwah cc nye mmg sng aje nak makan...heheheh...sbb dah cube dahh...
tpi tu laa fuel dia kuat.

asby
26-06-2011, 03:14 PM
semestinga HOnda the PowEr of Dream

iwak
26-06-2011, 07:15 PM
modenas ctric. cme pkai minyak rantai ajer

mai128
30-06-2011, 03:06 AM
aku pakai ex5
tahun - 1992
rm5 - 150km

memang jimat...