PDA

View Full Version : tapak tangan dan tapak kaki selalu berpeluh


namasaya
01-06-2011, 11:47 AM
Assalam warga CG..

ader x saper2 kat cnie tapak tangan & kaki dia berpeluh..asyik ader berair je...nape erk perkara nie berlaku??:-?:-?..ader berkaitan masalah dalaman or ia adalah normal??...



Terjumpa artikel nie..

Penyakit berpeluh yang berlebihan dikenali sebagai Hyperhidrosis. Ia berlaku pada hampir 1% daripada populasi terutamanya wanita. Perpeluhan yang tidak normal ini biasanya mengganggu kehidupan pesakit dan ia boleh berlaku di tangan, ketiak, kaki atau muka. Ada pesakit yang tidak ke masjid atau berdebar ketika hari raya menjelang tiba kerana tangan yang
basah ketika bersalaman. Ada pesakit yang mengadu berpeluh menitik-nitik tanpa sebab dan kaki yang berendam di dalam kasut disebabkan perpeluhan pada kaki. Ini menyebabkan mereka berasa sulit untuk menjalani kehidupan.
Penyebab penyakit hyperhydrosis ini masih belum diketahui. Walaupun begitu, ia dipercayai disebabkan oleh rangsangan saraf simpatetik yang berlebihan pada kelenjar peluh yang terlibat.

Terdapat pelbagai cara rawatan yang boleh dan pernah digunakan untuk merawat penyakit ini. Ia termasuklah penggunaan Ubat Sapu antiperspirant, pil antikolinergik dan iontophoresis. Namun kesannya tidaklah menyeluruh dan hanya berkesan pada sebilangan kecil pesakit sahaja. Begitu juga dengan penggunaan suntikan botulinum(Botox), walaupun berjaya untuk merawat pesakit tetapi biasanya ia adalah sementara. Pesakit memerlukan rawatan yang berulang-ulang kali setiap 3-6 bulan.

Rawatan pembedahan simpatektomi merupakan rawatan yang terbukti keberkesanannya. Terdapat pelbagai cara di dalam melakukan pembedahan tersebut dan cara yang terkini ialah melalui pembedahan lubang kunci (key-hole surgery) iaitu Endoscopic TransThoracoscopic Sympathectomy(ETS). Penggunaan ETS ini telah merubah cara rawatan penyakit hyperhydrosis daripada rawatan menggunakan ubat-ubatan kepada pembedahan.

Keberkesanannya dilaporkan sehingga 98% dengan kesan samping yang sangat kecil. Di antara kesan samping yang dilaporkan termasuk kerosakan saraf frenik, saraf brachial plexus, Sindrom Horner, perdarahan ruang paru-paru dan pneumothoraks. Tetapi semua komplikasi tersebut adalah sangat kecil iaitu pada kadar 1%. Komplikasi yang paling kerap dilaporkan ialah ‘Perpeluhan di tempat lain’ (Compensatory sweating) iaitu pada kadar 40%. Pesakit biasanya mengadu berpeluh pada badan atau peha selepas daripada pembedahan dijalankan. Ia boleh jadi sementara ataupun berkekalan.

Pembedahan ETS dilakukan selepas pesakit diberi bius menyeluruh(general anesthesia). Endoscope berbentuk Y akan dimasukkan ke dalam ruang paru-paru melalui luka sebesar 2cm di bawah ketiak. Saraf simpatetik ke 2 - 4 akan dikenalpasti melalui kamera pada endoskop tersebut dan seterusnya akan dipotong menggunakan mesin diathermi. Selepas luka dijahit, prosedur yang sama akan dilakukan di paru-paru berikutnya. Biasanya pesakit akan dibenarkan pulang pada hari berikutnya.

Secara kesimpulannya, ETS sangat berkesan untuk hyperhydrosis pada tangan dan muka dan sebahagian pada kaki. Kesan yang drastik dengan komplikasi yang minimal menyebabkan rawatan ini semakin popular di dalam merawat penyakit Berpeluh berlebihan.

http://i1139.photobucket.com/albums/n541/namasaya86/051130091434.jpg

potsmoker
01-06-2011, 11:51 AM
wasalam,

aku ada penyakit ni (penyakit ke..hehehe).. kalo dalam aircond pun berpeluh juga. pernah tengok rcgn kesihatan, kalo nak ilangkan kena potong saluran peluh .. tapi bagus biarkan je la..dah kurniaan Allah.s.w.t. macam ni. ok juga kdg2.. kdg2 je menyakitkan...nak salam payah, sbb berpeluh.heheeh

badrush
01-06-2011, 11:53 AM
nama penyakit ni adalah HYPERHYDROSIS....rasanye la...

babyblacky
01-06-2011, 11:54 AM
TT selalu nervous ker? adk ak kene last year.. gi check doc dier kater sbb slalu nervous..kene slalu cool down, takmo tension or stress...
pastu bawak g clinic doc bg ubt makan, lame2 adik ok gaks tp dier xley stress :)

badrush
01-06-2011, 11:54 AM
aku pn ada penyakit nih...gemuruh je berpeluh2.....pakai baju,habis nampak peluh2....

nonoo1
01-06-2011, 11:57 AM
aku sama gk la.. tapak kaki ngan tgn kuat peluh.. tetambah dalam aircond...
tp tapak tgn aku lembut ngalahkn pompuan.. ade kene ngene ke???

bintang4
01-06-2011, 12:02 PM
Kompom x bleh pegang anjing kalo camni..:D

brownknight
01-06-2011, 12:02 PM
nama penyakit ni adalah HYPERHYDROSIS....rasanye la...

Baru nak cakap, dah ade org cakap :)cgrock:)cgrock:)cgrock

Penyakit hyperhidrosis juga dikenali sebagai sweaty palms disebabkan masalah kelenjar berdekatan dgn nodus (x silap sy dekat ketiak). Penyakit ini bukan satu penyakit luar biasa (Heliza Helmi pun mempunyai masalah sama) Penyakit ni x serius sangat, boleyh diperbetulkan melalui pembedahan kecil. untuk keterangan lanjut, sila layari laman web www.sweaty-palms.com. All the best!

badrush
01-06-2011, 12:03 PM
aku sama gk la.. tapak kaki ngan tgn kuat peluh.. tetambah dalam aircond...
tp tapak tgn aku lembut ngalahkn pompuan.. ade kene ngene ke???

tu la kelebihan org tgn kuat berpeluh..tgn aku pn lembut...takpah pakai losyen...


tp kelemahan,time gemuruh,berpeluh2...

namasaya
01-06-2011, 12:07 PM
Baru nak cakap, dah ade org cakap :)cgrock:)cgrock:)cgrock

Penyakit hyperhidrosis juga dikenali sebagai sweaty palms disebabkan masalah kelenjar berdekatan dgn nodus (x silap sy dekat ketiak). Penyakit ini bukan satu penyakit luar biasa (Heliza Helmi pun mempunyai masalah sama) Penyakit ni x serius sangat, boleyh diperbetulkan melalui pembedahan kecil. untuk keterangan lanjut, sila layari laman web www.sweaty-palms.com. All the best!

pembedahan??...:o:o:o..xmo xmo

GASTER123
01-06-2011, 12:07 PM
tu la kelebihan org tgn kuat berpeluh..tgn aku pn lembut...takpah pakai losyen...


tp kelemahan,time gemuruh,berpeluh2...

aku pun ada kawan cam ko..tp ada gak org rasa geli kat dia..

rayz
01-06-2011, 12:08 PM
mcm aku gak. kalo nk pi bank cop jari dok peluh2.

badrush
01-06-2011, 12:08 PM
aku pun ada kawan cam ko..tp ada gak org rasa geli kat dia..

geli,biarkan org geli...bkn ku pinta lahir begini...semua kurniaan tuhan...syukur jela masih mempunyai fizikal sempurna...

brozul
01-06-2011, 12:09 PM
aku pon ada penyakit ni...

hahahaha...

jenuh kalau nak salam orang, kena lap tgn dulu...

tapi mmemang lembut... hu3x...

namasaya
01-06-2011, 12:09 PM
wasalam,

aku ada penyakit ni (penyakit ke..hehehe).. kalo dalam aircond pun berpeluh juga. pernah tengok rcgn kesihatan, kalo nak ilangkan kena potong saluran peluh .. tapi bagus biarkan je la..dah kurniaan Allah.s.w.t. macam ni. ok juga kdg2.. kdg2 je menyakitkan...nak salam payah, sbb berpeluh.heheeh

btol2..nak bersalam payah...y TT plk, time nak submit tender drawing, TT kn tulong tengok jelah,nak tulong lipat kan xpasal2 kn print len...:D

nonoo1
01-06-2011, 12:10 PM
tu la kelebihan org tgn kuat berpeluh..tgn aku pn lembut...takpah pakai losyen...


tp kelemahan,time gemuruh,berpeluh2...


patut arr... aku pn pelik tgn x kasar2 dari kecik.. aku pernah gaul semen pakai tgn sampai kasar gile tgn aku, lepas 1 minggu lembut cam asal balik..

sesapa pegang tgn aku mesti tegur lembut gile:">:"> ngalah pompuan..

tp time driving, adessss..... kalo xde getah kat steering, licinnn woo.. tetambah time hujan.. makin sejuk makin menjadi peluh... setakat ni xde la nyusahkn aktiviti harian aku cuma...

aku kena kerap tukar stokin..:p:p kalo lebih 2-3 hari ulang pakai, cam bangkai baunya :)):)):))

namasaya
01-06-2011, 12:10 PM
aku pon ada penyakit ni...

hahahaha...

jenuh kalau nak salam orang, kena lap tgn dulu...

tapi mmemang lembut... hu3x...

lembut 2 lembut la,cuma risau if benda nie penyakit bahaya...huhuuhuh

anakmalaya
01-06-2011, 12:11 PM
pakai sarung tangan mase nak lipat drawing tu.. haha.. dulu mase aku keje consultant pun wat gitu ler.. nk kaler ngan lipat drawing la benda yg aku tak suka buat lepas drafting..

ami.goldenmaya
01-06-2011, 12:11 PM
kadang2 genetic....kadang2 ada masalah paru2....tt kne ada kain lap slalu lah ek...

namasaya
01-06-2011, 12:11 PM
patut arr... aku pn pelik tgn x kasar2 dari kecik.. aku pernah gaul semen pakai tgn sampai kasar gile tgn aku, lepas 1 minggu lembut cam asal balik..

sesapa pegang tgn aku mesti tegur lembut gile:">:"> ngalah pompuan..

tp time driving, adessss..... kalo xde getah kat steering, licinnn woo.. tetambah time hujan.. makin sejuk makin menjadi peluh... setakat ni xde la nyusahkn aktiviti harian aku cuma...

aku kena kerap tukar stokin..:p:p kalo lebih 2-3 hari ulang pakai, cam bangkai baunya :)):)):))

stoking skali pakai kn terus cuci la...:">

eboss
01-06-2011, 12:11 PM
rendam tangan dan kaki dalam air suam campur garam gunung

badrush
01-06-2011, 12:12 PM
patut arr... aku pn pelik tgn x kasar2 dari kecik.. aku pernah gaul semen pakai tgn sampai kasar gile tgn aku, lepas 1 minggu lembut cam asal balik..

sesapa pegang tgn aku mesti tegur lembut gile:">:"> ngalah pompuan..

tp time driving, adessss..... kalo xde getah kat steering, licinnn woo.. tetambah time hujan.. makin sejuk makin menjadi peluh... setakat ni xde la nyusahkn aktiviti harian aku cuma...

aku kena kerap tukar stokin..:p:p kalo lebih 2-3 hari ulang pakai, cam bangkai baunya :)):)):))

tau tak pe....tgn kerap basah.kadang pegang stereng lelama nanti sterng jadi terkopak2 (kalo jenis salut leather la)..

syukur jela....janji fizikal cukup sifat..

namasaya
01-06-2011, 12:12 PM
mcm aku gak. kalo nk pi bank cop jari dok peluh2.

mesti abis tisu mengelap kan...:">

badrush
01-06-2011, 12:13 PM
rendam tangan dan kaki dalam air suam campur garam gunung

serius ke???mana nak dpt garam gunung??

amy@promatt
01-06-2011, 12:13 PM
aku pun ader masalah yg sama.....huhuhuh....tpi klu sejuk..tgn org berpeluh nie cam tgn mayat..sejuk giler..hahahaha....awek salam terus tangkap cintun:D:D:D:D.....tpi klu aper2 hal org yg xkenal lg plak nk interview ker atau aper ker..org ingat gabra..sbb berpeluh...pdhal mmg camtue..bkn gabra aper pun....

namasaya
01-06-2011, 12:13 PM
rendam tangan dan kaki dalam air suam campur garam gunung

mujarab ke nie...thankz..:D

badrush
01-06-2011, 12:14 PM
aku pun ader masalah yg sama.....huhuhuh....tpi klu sejuk..tgn org berpeluh nie cam tgn mayat..sejuk giler..hahahaha....awek salam terus tangkap cintun:D:D:D:D.....tpi klu aper2 hal org yg xkenal lg plak nk interview ker atau aper ker..org ingat gabra..sbb berpeluh...pdhal mmg camtue..bkn gabra aper pun....

aku kalo interview kena pakai blazer....kalo tak pakai,kompem berpeluh2....kalo nampak cm poyo sgt pakai kemeja putih....

jemoreng
01-06-2011, 12:15 PM
aih ku pon sama gak lerzz..berpeluh abih..masa kerja aku tak suka pakai kasut yg tak berstokin....kalo pakai stokin pon..kena tukar ari..

ada ubat ke

namasaya
01-06-2011, 12:15 PM
pakai sarung tangan mase nak lipat drawing tu.. haha.. dulu mase aku keje consultant pun wat gitu ler.. nk kaler ngan lipat drawing la benda yg aku tak suka buat lepas drafting..

xpe, my TA n draughtman dah faham...:D

rayz
01-06-2011, 12:16 PM
mesti abis tisu mengelap kan...:">

kna control gementar la.duk dak duk dak jantung kena control.

tangan aku pun lembut merah2 tapak tangan mcm nipis jer.pegang pinggan nasik yg panas aku xleh tadah tgk bw nasik pegang pinggan mcm tu rasa panas tangan.

nk buat keja buruh kasar lg xtahan.pegang cangkul hayun cangkul berapa kali saja dh melecet tapak tgn. org laki2 tapak tangan tebal dan kasar2 selalunya baru lasak.

kwn aku masa skolah kata hang nanti besaq keja dok opis sbb tgn mcm ni.

:((

badrush
01-06-2011, 12:18 PM
ramai jgk yg berpenyakit nih eh...tak sangka..

amy@promatt
01-06-2011, 12:18 PM
aku kalo interview kena pakai blazer....kalo tak pakai,kompem berpeluh2....kalo nampak cm poyo sgt pakai kemeja putih....

lol xpki blazer plak berpeluh...terbalik nie..selalunya org pki blazer lg berpeluh....ke aku yg xfhm soalan nie...

nonoo1
01-06-2011, 12:19 PM
aku pun ader masalah yg sama.....huhuhuh....tpi klu sejuk..tgn org berpeluh nie cam tgn mayat..sejuk giler..hahahaha....awek salam terus tangkap cintun:D:D:D:D.....tpi klu aper2 hal org yg xkenal lg plak nk interview ker atau aper ker..org ingat gabra..sbb berpeluh...pdhal mmg camtue..bkn gabra aper pun....

lain lak aku.. disaat awek kesejukan, tgn aku masih panas.. tapak tgn aku susah nk sejuk...

lg 1 problem kat sekolah dulu time kna tulis nota panjang2... kejap2 kena lap tapak tgn sbb pegang pen licin.. dah le cikgu baca laju..:))

jemoreng
01-06-2011, 12:19 PM
ya lah satu lagi masa jawak soklan pekse...cam budak2 jadi kertas tu..

habis basah...huhuhu..pengalaman yg tak dapat nak lalui ketika ada peksa

brozul
01-06-2011, 12:19 PM
aku nervous tkda plak...

pelik lak aku...

hu3x..

tapi tang stokin aku takda recycle pakai...

memang dah standby 1 hari sepasang utk keje. sport lain lak stokin...

badrush
01-06-2011, 12:20 PM
lol xpki blazer plak berpeluh...terbalik nie..selalunya org pki blazer lg berpeluh....ke aku yg xfhm soalan nie...

maksudnye...biar la berpeluh kat dalam..blazer tu cover baju kemeja kat dalam tu yg dah basah kuyup...faham???

:D:D:D

potsmoker
01-06-2011, 12:21 PM
ya lah satu lagi masa jawak soklan pekse...cam budak2 jadi kertas tu..

habis basah...huhuhu..pengalaman yg tak dapat nak lalui ketika ada peksa

sama la tu ngan aku...memang payah. kena bawa tisu ngan handkerchief salu. :((

jemoreng
01-06-2011, 12:21 PM
aku kat badan tu peluh biasa je..yg tak tahan tapak tangan n kaki..

kat tempat kerja aku pakai sliper je..senang nak g basuh kat bilik air..lepas basuh tu ok sket..berpeluhnya..

amy@promatt
01-06-2011, 12:23 PM
lain lak aku.. disaat awek kesejukan, tgn aku masih panas.. tapak tgn aku susah nk sejuk...

lg 1 problem kat sekolah dulu time kna tulis nota panjang2... kejap2 kena lap tapak tgn sbb pegang pen licin.. dah le cikgu baca laju..:))

tuelah selalu masalah org berpeluh tgn nie....kalu aku dulu masa nk gi bank...mesti kena bwk partner aku....isi borang jer part member aku tue yg kena...nasib ada member baik camtue.....

brozul
01-06-2011, 12:23 PM
kesimpulan kat sini : Semua yang ada penyakit ni, Kaki Rembes... wakakakaka. Termasuk aku!:eek::eek::eek::eek:

berlendir!:)cgrock:)cgrock:)cgrock

:eek::eek::eek::eek:

jemoreng
01-06-2011, 12:25 PM
huahuaha ramai yg ada rupanya..ingat aku sorang..tak pa la kot kalo ramai..
wahhaha

amy@promatt
01-06-2011, 12:25 PM
maksudnye...biar la berpeluh kat dalam..blazer tu cover baju kemeja kat dalam tu yg dah basah kuyup...faham???

:D:D:D

o maknanya bro berpeluh bdn...patut la aku xfhm...sbb kat cnie citer psl berpeluh tgn dan kaki...ingat bro bg tips tdi..supaya xpeluh tgn dan kaki.....suruh pki blazer...:)):)):)):))

badrush
01-06-2011, 12:25 PM
kesimpulan kat sini : Semua yang ada penyakit ni, Kaki Rembes... wakakakaka. Termasuk aku!:eek::eek::eek::eek:

berlendir!:)cgrock:)cgrock:)cgrock

:eek::eek::eek::eek:

takla sampai berlendir...tu dah tahap penyakit kronik tu,....baik ko gi jmpa doktor...jgn dia potong kaki sudah..

:D:D

badrush
01-06-2011, 12:26 PM
o maknanya bro berpeluh bdn...patut la aku xfhm...sbb kat cnie citer psl berpeluh tgn dan kaki...ingat bro bg tips tdi..supaya xpeluh tgn dan kaki.....suruh pki blazer...:)):)):)):))

semua la..tapak tangan,kaki dan badan....kalo gi interview pakai sarung tangan,dah macam K-POP plak..

:eek::eek:

rayz
01-06-2011, 12:26 PM
kesimpulan kat sini : Semua yang ada penyakit ni, Kaki Rembes... wakakakaka. Termasuk aku!:eek::eek::eek::eek:

berlendir!:)cgrock:)cgrock:)cgrock

:eek::eek::eek::eek:

org yg xberpeluh tu depa buat kerja kasar bro baru dpt kluar peluh..kena dgn ciri2 fizikal. mcm tapak tgn kasar kulit tapak tgn besar misalnya..:D

amy@promatt
01-06-2011, 12:27 PM
kesimpulan kat sini : Semua yang ada penyakit ni, Kaki Rembes... wakakakaka. Termasuk aku!:eek::eek::eek::eek:

berlendir!:)cgrock:)cgrock:)cgrock

:eek::eek::eek::eek:

:D:D:D:D:D....licin ckit.....xperlu nk sapu losyen....hahahaha...dh start melalut plak aku nie.....

nonoo1
01-06-2011, 12:31 PM
adakah tgn korang mudah melecet...???

aku dulu main drum kalo direct jamming 2-3 jam mesti melecet tapak tangan ni... 1 sebab tak grip, 2 sbb tapak tgn lembut... mencangkul pn cepat melecet... keje2 cmtu mmg jadi masalah untuk aku.. sometime orang x faham ckp aku manja dari kecik x buat keje kasar.. padahal sebenar pedihhh wooo kalo melecet

amy@promatt
01-06-2011, 12:33 PM
adakah tgn korang mudah melecet...???

aku dulu main drum kalo direct jamming 2-3 jam mesti melecet tapak tangan ni... 1 sebab tak grip, 2 sbb tapak tgn lembut... mencangkul pn cepat melecet... keje2 cmtu mmg jadi masalah untuk aku.. sometime orang x faham ckp aku manja dari kecik x buat keje kasar.. padahal sebenar pedihhh wooo kalo melecet

pergh...hebat gak bro....xterlepas ker time jamming kayu pukul drum tue.......mesti kayu tue cepat reput bro...:D:D:D:D

brozul
01-06-2011, 12:33 PM
adakah tgn korang mudah melecet...???

aku dulu main drum kalo direct jamming 2-3 jam mesti melecet tapak tangan ni... 1 sebab tak grip, 2 sbb tapak tgn lembut... mencangkul pn cepat melecet... keje2 cmtu mmg jadi masalah untuk aku.. sometime orang x faham ckp aku manja dari kecik x buat keje kasar.. padahal sebenar pedihhh wooo kalo melecet

yg ni btul.... sedangkan pegang bontot pisau pon tapak tgn dah naik merah...:eek::eek::eek:

rayz
01-06-2011, 12:34 PM
adakah tgn korang mudah melecet...???

aku dulu main drum kalo direct jamming 2-3 jam mesti melecet tapak tangan ni... 1 sebab tak grip, 2 sbb tapak tgn lembut... mencangkul pn cepat melecet... keje2 cmtu mmg jadi masalah untuk aku.. sometime orang x faham ckp aku manja dari kecik x buat keje kasar.. padahal sebenar pedihhh wooo kalo melecet

sama dgn aku.~X(

kawan aku leh main atas kort tenis main bola xpakai kasut masa panas.aku sekejap dh melecet.

nonoo1
01-06-2011, 12:39 PM
pergh...hebat gak bro....xterlepas ker time jamming kayu pukul drum tue.......mesti kayu tue cepat reput bro...:D:D:D:D

haha.. kalo part terlepas kayu tu siap terkena pulak btol2 kepala otak kawan aku tgh men gitar pun penah....:eek: ...

oo, jadi mmg kiter berkongsi masalah yg sama la ye rupanya..

jemoreng
01-06-2011, 12:43 PM
mai solat dulu..tangan berpeloh pon tak pa..jom jom solat zohor bagi penduduk sarawak..

zuzu93
01-06-2011, 12:43 PM
ouh...aku de geng..aku pn tgn kaki cpt peluh..

tp kalau dlm aircond kompem kering :D

kdg2 mslh gk bnde ni,kdg2 no hal..

p/s: sape nk geli, geli lah... ade ku kisah..:">

rayz
01-06-2011, 12:47 PM
org yg kurang peluh tapak tgn dn kaki keja lebih guna tenaga fiziki dn yg sebaliknya guna tenaga otak. biasanya mcm tu..

khairuls
01-06-2011, 12:48 PM
pegi je jumpa doktor, buat appointment utk pembedahan kecil tu.
insyaAllah ok la lepas tu. bole menyangkul ke nk main dram ke, futsal berkaki ayam ke...dll.... :)

hairy84
01-06-2011, 01:00 PM
aku pun same gak... hehehehe

moxmeng
01-06-2011, 01:22 PM
den pn samo ajo...
tpk tgn mmg lmbut...jlez geng2 auuuu:)):))

niko
01-06-2011, 02:01 PM
awek aku pon tangan berpeluh,kene slalu dlm aircond bru tak berpeluh,dngr2 dulu dlm rngncn nona die ckp suntik botox rasenye,blay hentikn bnde ni...biase orng suntik kat ketiak ngn tangan...ingt nak buat gak kat awek aku klau ade rezeki lbay pasni

an1003
01-06-2011, 02:10 PM
buah hati aku pun tangan kadang2 basah je..hehe...terima seadanya...best pe pgg tangan mcm tu..lembut je...

namasaya
01-06-2011, 02:16 PM
buah hati aku pun tangan kadang2 basah je..hehe...terima seadanya...best pe pgg tangan mcm tu..lembut je...

buah hati yea bro,jgn slalu pegang2 ..:">

namasaya
01-06-2011, 02:17 PM
ramai gak y berpeluh tangan kaki nie...tp selain pembedahan pe lg caranya yea..any komen..:D

apoilenjau
01-06-2011, 02:18 PM
aku pun ada penyakit ni, masa kecik dulu kuat giler berpeluh tangan, skrg dh kurang tp ada lg.

apoilenjau
01-06-2011, 02:19 PM
ramai gak y berpeluh tangan kaki nie...tp selain pembedahan pe lg caranya yea..any komen..:D

urut refleksologi boleh membantu...

namasaya
01-06-2011, 02:20 PM
urut refleksologi boleh membantu...

mcm mane yea urut 2

apoilenjau
01-06-2011, 02:27 PM
mcm mane yea urut 2

urut tapak kaki... ada la titik2 dia utk menyembuhkan tangan berpeluh ni. kena reffer pakar urut kaki refleksologi sbb sy bukan pakar, dulu ada beli buku tentang urutan refleksologi tp buku tu dah hilang mana ntah...

karapole
01-06-2011, 03:35 PM
aku pun salah seorang yang ada penyakit ni...tapi aku dah buat pembedahan pada tahun 2008 (sebelum kahwin, sbb rasa tak konpiden nak salam ngan tok kadi)... so lepas operation tangan memang kering tapi kaki still peluh lagi... lgpun doktor dah pesan yg chances nak cure kaki sekali memang susah la...

brozul
01-06-2011, 03:44 PM
aku pun salah seorang yang ada penyakit ni...tapi aku dah buat pembedahan pada tahun 2008 (sebelum kahwin, sbb rasa tak konpiden nak salam ngan tok kadi)... so lepas operation tangan memang kering tapi kaki still peluh lagi... lgpun doktor dah pesan yg chances nak cure kaki sekali memang susah la...

mahal tak buat pembedahan?

karapole
01-06-2011, 03:52 PM
mahal tak buat pembedahan?

masa tu buat under company punye insuran (Pantai Medicare)... so sesape yg ada insuran Pantai Medicare, leh la buat pembedahan ni pree... dulu saya buat kat SJMC now dah SDMC... kos lebih kurang RM10K...

kerunai
01-06-2011, 04:00 PM
kalo tak silap ada kaitan dgn buah pinggang

hairy84
01-06-2011, 04:02 PM
urut refleksologi boleh membantu...

entah le... kat kl ni refleksologi sekadar signboard.. masuk dalam B TO B die offer :eek:

namasaya
01-06-2011, 04:03 PM
kalo tak silap ada kaitan dgn buah pinggang

:o:o:o..takutnya

mimie813
01-06-2011, 04:04 PM
anak sedara aku pun ada penyakit ni...dari 3-4 tahun,smp skang dah darjah 5 dah..masih macam tu gak..klu nk menulis tu ssh la skit..licin katanya...dr kata mmg penyakit,tp x pasti la pulak kaedah perubatannya...

karapole
01-06-2011, 04:05 PM
kalo tak silap ada kaitan dgn buah pinggang

bukan kaitan ngan buah pinggang, tapi dengan jantung... so pakar kardiologi je yg leh handle untuk operate... lepas operate pun memang kat jantung memang sakit la 2,3 hari...susah nak bernafas... batuk apatah lagi...

karapole
01-06-2011, 04:10 PM
anak sedara aku pun ada penyakit ni...dari 3-4 tahun,smp skang dah darjah 5 dah..masih macam tu gak..klu nk menulis tu ssh la skit..licin katanya...dr kata mmg penyakit,tp x pasti la pulak kaedah perubatannya...

aku pun memang dari kecik tangan berpeluh... kalo buku kerja tu memanjang kotor... selalu gak kena marah ngan cikgu... masa ambik pmr and spm dulu, siap kena mintak kertas lebih sbb nak lapik tangan... kalo tak abih lunyai la kertas exam... dia lagi nervous lagi kuat berpeluh...

namasaya
01-06-2011, 04:11 PM
bukan kaitan ngan buah pinggang, tapi dengan jantung... so pakar kardiologi je yg leh handle untuk operate... lepas operate pun memang kat jantung memang sakit la 2,3 hari...susah nak bernafas... batuk apatah lagi...

patutla lam sehari dua nie peluh banyak, kat jantung pon asyik mencucuk je...xnak sakit jantung...#:-S#:-S#:-S

hanif proton
01-06-2011, 04:15 PM
aku sama gk la.. tapak kaki ngan tgn kuat peluh.. tetambah dalam aircond...
tp tapak tgn aku lembut ngalahkn pompuan.. ade kene ngene ke???

Hahaha dh save dh xpyh nk belu lotion...

enazlya3
02-06-2011, 02:01 AM
sbnrnya ia bkn pyakit tp mslh saraf mgawal peluh tlbih respond pd psekitaran.hnya mlalui pbedahan sj yg leh atasi mslh ni...pakar kardiothorasik yg leh operate saraf ni sb dia specialise bab ni...bkn nya ada kaitan ngan jntung or buah pinggang...klau pluh pd muka n tapak tngan,dktor akan potong saraf dibwh ketiak n klau tapak kaki plak dktor potong saraf kat celah peha...tp kesan drp pbedahan ni peluh yg kuar kat tgn n kaki yg bpeluh akan bpidah kt tmpat lain.

akusait
02-06-2011, 02:14 AM
wasalam,

aku ada penyakit ni (penyakit ke..hehehe).. kalo dalam aircond pun berpeluh juga. pernah tengok rcgn kesihatan, kalo nak ilangkan kena potong saluran peluh .. tapi bagus biarkan je la..dah kurniaan Allah.s.w.t. macam ni. ok juga kdg2.. kdg2 je menyakitkan...nak salam payah, sbb berpeluh.heheeh

betul2, member aku ada yang macam gini..siap pegi mana2 kena bawak tisu...peluh tapak tangan banyak gila, menitik2...doktor cakap kena operate, setakat hari ni dia lom buat operation lagi la.

dapatduit
02-06-2011, 02:29 AM
aq time keja2 yg mengunakan glove mmg berpeluh cam kita basuh tangan...

hafis_81
02-06-2011, 02:33 AM
ramai rupanya ada mslh sama cam aku,ingt lg dulu masa exam paper karangan aku basah,prnh aku lintas jalan selipar t'cabut tgh jalan sbb tapak kaki peluh..klu aku stress lg bnyk peluh,bwk keta aircond kt kaki aku tuju bg kering.nk salam org pn segan,kdg2 aku lap dulu kt suar baru salam..sepupu aku lelaki ada 2 org sama pnyakit,sorang dh operate bwh ketiak..setel mslh tp kos bole thn gak la...tapak tgn aku ni lembut mcm tgn org x biasa buat keje..

MyEfanZ
02-06-2011, 08:29 AM
senasib la kita TT :)
kawan ni dari kecik lagi dah kena
parent siap bawak gi hospital pakar dulu
la ni sampai umor 30 thn tak hilang2...
anggap jer la ni keistimewaan yg Allah bagi :)

# kalo nak beli selipar/sandal mesti kena beli yang mahal cam hush puppies ker sebab kalo beli selipar/sandal yg murah2.....
kompom kaki belendir... :D

amy@promatt
02-06-2011, 08:31 AM
senasib la kita TT :)
kawan ni dari kecik lagi dah kena
parent siap bawak gi hospital pakar dulu
la ni sampai umor 30 thn tak hilang2...
anggap jer la ni keistimewaan yg Allah bagi :)

# kalo nak beli selipar/sandal mesti kena beli yang mahal cam hush puppies ker sebab kalo beli selipar/sandal yg murah2.....
kompom kaki belendir... :D

tuelah psl..stokin pun nk kena beli yg baik2..klu setakat pki stokin cap ayam....fhm2 sudah ler....

namasaya
02-06-2011, 08:51 AM
senasib la kita TT :)
kawan ni dari kecik lagi dah kena
parent siap bawak gi hospital pakar dulu
la ni sampai umor 30 thn tak hilang2...
anggap jer la ni keistimewaan yg Allah bagi :)

# kalo nak beli selipar/sandal mesti kena beli yang mahal cam hush puppies ker sebab kalo beli selipar/sandal yg murah2.....
kompom kaki belendir... :D

yea...anggap keistimewaan dr Allah bg kat org2 tertentu je....:D[/B]

nonoo1
02-06-2011, 11:06 AM
tuelah psl..stokin pun nk kena beli yg baik2..klu setakat pki stokin cap ayam....fhm2 sudah ler....

mmg pun.. xleh beli stokin tepi jalan yg 3 rm5 tu.. kna beli %cotton byk tu... kalo beli % spendex byk, nnti balik rumah leh keracunan ruumet aku..:eek:

benboy
02-06-2011, 12:36 PM
kene slalu bwk tisu..senang nak lap...nanti susah nak pegang tgn bila jejln ngn awek..heheh

karapole
02-06-2011, 01:32 PM
kene slalu bwk tisu..senang nak lap...nanti susah nak pegang tgn bila jejln ngn awek..heheh

kekadang tak guna pun bawak tisu... sbb lepas lap tu bukannya peluh leh ilang dalam 1 atau 2 jam... beberapa saat lepas tu peluh akan datang balik...

apoilenjau
02-06-2011, 02:36 PM
hyperhidrosis adalah manusia yg sihat sbb sentiasa keluarkan peluh... satu keistimewaan yg x semua org dapat. :))

namasaya
02-06-2011, 02:38 PM
hyperhidrosis adalah manusia yg sihat sbb sentiasa keluarkan peluh... satu keistimewaan yg x semua org dapat. :))

:)cgrock:)cgrock:)cgrock

mazri_myie
02-06-2011, 02:43 PM
aku pon hadapi mslh yg sama..tp xdela teruk sgt smpi leh perah

the_smith
02-06-2011, 02:59 PM
aku tiap kali dating ngn aku, mula2 jumpe je die akan bg tangan die suh aku lap...tiba2 aku rse sweet je wat camtu kat die...pikir2, xyah la pi operate ke ape...hahahaha

mazri_myie
02-06-2011, 03:40 PM
aku tiap kali dating ngn aku, mula2 jumpe je die akan bg tangan die suh aku lap...tiba2 aku rse sweet je wat camtu kat die...pikir2, xyah la pi operate ke ape...hahahaha

ko dating sesorg ke?ehehe..

namasaya
13-02-2012, 08:54 PM
Jom up balik thread nie..mane taw ader lg nak bgtaw dia ada masalah sama jgk,dan cara mengatasinya..:D

kaizeryx
13-02-2012, 09:54 PM
Assalamualaikum kawan2 cg....ape yang korang semua kena tu...ak pon mengalaminya juga..namanya ialah hiperhidrosis...ak sampai buat pembedahan untuk menghilangkannya dekat hkl...doktor buat pembedahan di kedua-dua belah katiak untuk memotong saraf peluh dalam badan kita....akhirnya apa yang berlaku,peluh ak adelah sikit kurang daripada sebelumnya...tapi tidak adelah baik terus...apa yang aku tau,antara alternatifnya untuk mengurangkan perpeluhan itu adalah, membuat hidroterapi....ada jugak pembedahan lain yang akan memindahan perpeluhan itu ke belakang badan...tapi..perlu pembedahan yang sangat kecik...dalam 2cm kot...untuk meletakkan sesuatu di dalam badan...cuma kosnya adalah lebih kurang rm8+++ something di hospital swasta...nama pembedahan itu pulak aku dah terlupa disebabkan nak mengumpulkan bajet untuk pembedahan berkenaan....tjuan aku ni nak berkongsi la pengalaman aku dalam menangani perpeluhan ini...:">:">:">

fms
13-02-2012, 10:18 PM
cuba kawal emosi..mungkin bole kurang peluh..
jgn slalu nerbes..

azimuth
15-02-2012, 06:53 PM
aku pon slalu kene cmni time drive..abis berpeluh tapak tgn

Ran
15-02-2012, 07:30 PM
Ada kaitan ngn paru2 berair nih..baik gi wat medical checkup..jgn pndg ringan gejala nih

namasaya
15-02-2012, 08:22 PM
aku pon slalu kene cmni time drive..abis berpeluh tapak tgn

time drive je ke bro...:-?

namasaya
15-02-2012, 08:24 PM
Ada kaitan ngn paru2 berair nih..baik gi wat medical checkup..jgn pndg ringan gejala nih

risau gak nie..paru2 la ada yng kata jantung la...#:-S

insyiİ
15-02-2012, 08:28 PM
Jom up balik thread nie..mane taw ader lg nak bgtaw dia ada masalah sama jgk,dan cara mengatasinya..:D

masalah kelenjar peluh ni...kena dptkan rawatan dr doktor...

ada cikgu GSTT sekolah akak kena penyakit ni....n mmg dia kerap kena buat rawatan susulan...

MASALAH yang anda hadapi iaitu pengeluaran peluh yang berlebihan dikenali sebagai hyperhidrosis. Masalah ini melanda 2.8 peratus dari populasi dan membabitkan kedua-dua jantina lelaki dan perempuan secara sama rata.

Ia kerap melanda pada peringkat umur 25 tahun hingga 64 tahun. Hyperhidrosis ini boleh membabitkan keseluruhan badan dan dalam setengah orang, hanya membabitkan kawasan tertentu pada badan. Kawasan ini adalah tempat yang mempunyai konsentrasi kelenjar peluh yang tinggi seperti tangan, kaki, celah ketiak dan kawasan kelankang.

Hyperhidrosis boleh diklasifikasikan sebagai primer di mana ia sering bermula ketika seseorang remaja atau hampir remaja dan ia boleh berlaku kepada beberapa anggota keluarga kerana ia ada kaitan genetik (antara 30 peratus hingag 50 peratus anggota keluarga boleh terbabit).

Manakala hyperhidrosis sekunder berpunca dari masalah seperti penyakit pituitary, kencing manis, gout, tumor, menopause dan kesan sampingan beberapa jenis ubat ubatan. Namun yang paling sering dihidapi adalah hiperhidrosis primer.
Punca sebenar hiperhidrosis masih belum diketahui tetapi banyak kajian menunjukkan ia berpunca dari peningkatan aktiviti saraf simpatetik. Perasaan resah, gelisah, panic atau teruja boleh memburukkan keadaan berpeluh ini.

Juga faktor lain seperti sesetengah makanan, minuman, pengambilan nikotin dan kafein dan sesetengah bau boleh juga menyebabkan pengeluaran peluh yang berlebihan di kalangan penghidap hiperhidrosis.

Untuk makluman anda, ada dua jenis rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat masalah ini:

1. Rawatan perubatan

Rawatan dengan menggunakan ubat sapuan yang mengandungi aluminium chloride sering digunakan untuk pesakit yang mengalami hiperhidosis pada bahagian ketiak.

Namun dalam sesetengah pesakit, konsentrasi yang lebih tinggi diperlukan dengan tempoh antara tiga hari ke lima hari diperlukan untuk mendapat kesan.

Ubat ini kadangkala boleh menyebabkan irritasi pada kulit. Ubat ini juga boleh digunakan untuk hiperhidrosis pada bahagian tangan dan tapak kaki. Suntikan botulinum toxin jenis A (BOTOX) juga digunakan untuk merawat masalah ini. Selepas disuntik pada kawasan terbabit, kesan pengurangan peluh dapat dilihat dan ia boleh bertahan hingga empat atau sembilan bulan bergantung kepada tempat suntikan. Pengunaan BOTOX untuk rawatan hiperhidrosis pada bahagian ketiak mendapat kelululusan FDA (US Food and Drug Administration)

Beberapa jenis ubat dari kumpulan anticolinergic seperti oxybutynin ( Ditropan) digunakan untuk merawat masalah ini dan kesannya adalah memberangsangkan.

Bagaimanapun, ada kesan sampingan yang boleh dialami pesakit yang mengambil ubat ini. Ini termasuk rasa mengantuk dan rasa kering pada mulut.

2. Rawatan Pembedahan.

Ada beberapa jenis teknik pembedahan yang digunakan untuk merawat masalah ini. Antaranya membabitkan pembuangan dan pemusnahan kelenjar peluh yang terbabit dengan cara liposction dan ada juga menggunakan laser. Namun teknik ini sesuai untuk masalah hiperhidrosis yang membabitkan bahagian ketiak saja.

Satu lagi teknik pembedahan yang sering dilakukan ialah teknik endoscopic thorasic syphatectomy (ETS). Teknik yang menggunakan cara laparoskopik atau pembedahan lubang kekunci ini membabitkan pemotongan/mengetik (clamping) saraf simpatetik pada bahagian dada.

Mengikut kajian yang dibuat, teknik ini memberikan kepuasan pesakit lebih dari 80 peratus dan ia sesuai untuk kanak kanak. Teknik ini juga boleh mengurangkan peluh dari tapak tangan pada 85 peratus hingga 95 peratus dari pesakit. Pembedahan ini boleh dilakukan oleh pakar bedah kardiothorasik atau pakar bedah laparoskopik.

Penyakit hiperhidrosis boleh membawa kesan fizikal kepada kulit seperti infeksi dan jangkitan kulat dan kulit melecet. Selain dari itu, ia boleh menjejaskan kualiti hidup seseorang akibat dari perasaan malu dan tidak selesa kerana pengeluaran peluh yang banyak. Ada pesakit yang mempunyai masalah memegang barang-barang terutama yang dibuat dari kaca.

Kebanyakan dari mereka juga malu untuk berjabat tangan dan sering mengelak daripada melakukan aktiviti yang boleh meningkatkan peluh seperti bersenam. Kesan basah pada baju di bawah ketiak juga sering memalukan dan kadangkala boleh menimbulkan bau yang tidak enak walaupun sudah memakai deodorant.

Di dalam kes yang teruk, baju terpaksa ditukar beberapa kali dalam masa sehari. Peluh yang banyak pada tapak kaki pula akan menimbulkan masalah terutama apabila memakai selipar getah kerana sering tercabut. Penyakit ini juga boleh menjejaskan karier seseorang terutama pada mereka yang sering berinteraksi dan berjabat tangan ataupun mereka menggunakan benda tajam seperti pisau.

Saya menasihatkan anda berjumpa pakar kulit terlebih dulu. Ini kerana mungkin ada ubat yang sesuai yang boleh digunakan sebelum anda melakukan pembedahan.

namasaya
15-02-2012, 08:33 PM
Agak2 klu nak biarkan je xpe ke...xde duit la nak penbedahan2 nie...#:-S

haku
15-02-2012, 08:40 PM
huu. ramai jugak tangan berpeluh. tapi aku pernah pergi refleks. tapi urut2 badan je. orang yg urut tu cakap2 laa pasal tangan aku nie. dia cakap boleh buat. tapi dia xnak sebab dia cakap tangan berpeluh nie awet muda. cuma kena banyak minum air. kalau kurang minum. boleh effect dekat buah pinggang. kalau cukup minum. boleh awet muda. macam aku. umur baru 23. tapi pinggang cepat sakit2. sebab kurang minum air.

azrulazman
15-02-2012, 08:42 PM
gemruh jiwa semangat membara.

Ihsan Sabri
15-02-2012, 08:50 PM
Xde ubat yg leh dimakan je ke tok 'penyakit' ni?

WoRRioR TPG
15-02-2012, 08:53 PM
ramai gak yg selalu berpeluh ek...
bleh buat group nie...

aku pun sama, kuat berpeluh..

skrg pun tangan ngan tapak kaki aku tgh peluh...

yg pelik nya, bila org lain sejuk, aku panas, dlm ekon pun berpeluh...
bila org lain panas aku plak sejuk....

kalo tak nak peluh, aku kurangkan minum air...
tp kalo lepas minum air terus peluh mencurah2...

skrg, dah turun kat baby boy aku plak,..

tangan ngan tapak kaki dia berpeluh..bini aku cakap ikut gen aku ler tue...

hmmm...

bart72
15-02-2012, 08:57 PM
umur ko brpa tt aku igt dlm 20an kot

namasaya
15-02-2012, 08:58 PM
huu. ramai jugak tangan berpeluh. tapi aku pernah pergi refleks. tapi urut2 badan je. orang yg urut tu cakap2 laa pasal tangan aku nie. dia cakap boleh buat. tapi dia xnak sebab dia cakap tangan berpeluh nie awet muda. cuma kena banyak minum air. kalau kurang minum. boleh effect dekat buah pinggang. kalau cukup minum. boleh awet muda. macam aku. umur baru 23. tapi pinggang cepat sakit2. sebab kurang minum air.

i suka minum air kosong...g keja,slalu bawa air yg 1.5Liter...:D

Jeb
15-02-2012, 09:00 PM
mmber aku dulu ade masalah ni..tak bley kawad senjata langsung..bila pegang je luruh..peluh kuat kat tapak tangan..last2 dia berenti

namasaya
15-02-2012, 09:05 PM
Xde ubat yg leh dimakan je ke tok 'penyakit' ni?

soalan yg sama,tngah mencari la nie..if jumpa kte sam2 post kat thread nie...:D

namasaya
15-02-2012, 09:06 PM
ramai gak yg selalu berpeluh ek...
bleh buat group nie...

aku pun sama, kuat berpeluh..

skrg pun tangan ngan tapak kaki aku tgh peluh...

yg pelik nya, bila org lain sejuk, aku panas, dlm ekon pun berpeluh...
bila org lain panas aku plak sejuk....

kalo tak nak peluh, aku kurangkan minum air...
tp kalo lepas minum air terus peluh mencurah2...

skrg, dah turun kat baby boy aku plak,..

tangan ngan tapak kaki dia berpeluh..bini aku cakap ikut gen aku ler tue...

hmmm...

sama la nie..nie duk menaip2 nie,tangan peluh je..#:-S

namasaya
15-02-2012, 09:07 PM
umur ko brpa tt aku igt dlm 20an kot

yup..baru 20an...nape bro??..ader kaitan nga umo ke..:-?

namasaya
15-02-2012, 09:08 PM
mmber aku dulu ade masalah ni..tak bley kawad senjata langsung..bila pegang je luruh..peluh kuat kat tapak tangan..last2 dia berenti

cian nya ke member 2...berenti terus.

persona_r3
15-02-2012, 09:11 PM
stoking skali pakai kn terus cuci la...:">

bro stokin tukar tiap2 hari laa..ekekeke

namasaya
15-02-2012, 09:15 PM
bro stokin tukar tiap2 hari laa..ekekeke

lepas abis sek,sampai sekarang xpakai stokin..:D

ash28
21-02-2012, 01:07 PM
ya, aku pun ada masalah mcm korang gak tapi aku lain sikit, tapak tangan dan kaki aku normal, aku cuma banyak peluh kat muka dan badan. panas sikit je memang lencun. pembedahan pun bukannye 100% sihat, ada juga side effect. sampai harini xtau perubatan yg bole sembuh, cuma redha dengan ketentuan ilahi je. alhamdulillah kerja aku pun bawah air cond je.

haku
21-02-2012, 01:11 PM
i suka minum air kosong...g keja,slalu bawa air yg 1.5Liter...:D

hahaha. awet muda laa nie?:o:-?:))

namasaya
06-03-2012, 10:26 AM
ya, aku pun ada masalah mcm korang gak tapi aku lain sikit, tapak tangan dan kaki aku normal, aku cuma banyak peluh kat muka dan badan. panas sikit je memang lencun. pembedahan pun bukannye 100% sihat, ada juga side effect. sampai harini xtau perubatan yg bole sembuh, cuma redha dengan ketentuan ilahi je. alhamdulillah kerja aku pun bawah air cond je.

samala,nasib la keja lam aircond..kurang la cikit..tp time ujan,rasa berair je tangan kaki..:D

namasaya
06-03-2012, 10:27 AM
hahaha. awet muda laa nie?:o:-?:))

xbrape nak muda dah..:D..tp suka minum air kosong,xsuka air manis2..:)

namasaya
26-03-2012, 08:41 PM
td jumpa doktor pasal batuk...then tt tanya la jgk masalah tangan berair nie,doktor cakap penyakit keturunan,xmerbahaya pom...tp klu nak operate pom bleh...:)paid

doktor bg petua supaya slalu genggam tepung ubi...:)cgrock