PDA

View Full Version : laptop tiba2 mati sendiri


robot_gila
28-04-2011, 10:09 PM
salam.....tumpang bertanya...ambe ada laptop benq....tgh2 syok duk pakai dia jadi mati sendiri...apa masalah ye....bila on balik..pakai 5minit..mati balik.....kadang2 tahan 10 minit..dia x tentu...apa problem ye...


harap2 ada yg sudi membantu dan memberi pandangan...terima kasih :D:D

erishah
28-04-2011, 10:15 PM
salam.....tumpang bertanya...ambe ada laptop benq....tgh2 syok duk pakai dia jadi mati sendiri...apa masalah ye....bila on balik..pakai 5minit..mati balik.....kadang2 tahan 10 minit..dia x tentu...apa problem ye...


harap2 ada yg sudi membantu dan memberi pandangan...terima kasih :D:D

mengikut pengalaman saya la..dulu ada pki laptop proc amd, amd cepat panas, so pernah gk jadi mcm bro..ada beberapa sebab:

1) ada benda terbakar kt dalam
2) chipset graphic dh rosak
3)kipas byk habuk, so proc panas, n trus off sendiri, memang dh set macam tu.

kalau no 1 terjadi, slmt jalan utk laptop bro,.beli baru

kalau 2 ada harapan nk repair, tetapi pastu xtahan lama pun, 6 bulan max agknya..harga mgkin dalam 3rtus

klau 3, bleh bersihkan sendiri atau hntar ke kedai yg DIPERCAYAI

P.S: segelintir kedai amik kesempatan, nk repair, pastu amik brg2 dalam, so berhati2.:(scam:(scam

robot_gila
28-04-2011, 10:18 PM
mengikut pengalaman saya la..dulu ada pki laptop proc amd, amd cepat panas, so pernah gk jadi mcm bro..ada beberapa sebab:

1) ada benda terbakar kt dalam
2) chipset graphic dh rosak
3)kipas byk habuk, so proc panas, n trus off sendiri, memang dh set macam tu.

kalau no 1 terjadi, slmt jalan utk laptop bro,.beli baru

kalau 2 ada harapan nk repair, tetapi pastu xtahan lama pun, 6 bulan max agknya..harga mgkin dalam 3rtus

klau 3, bleh bersihkan sendiri atau hntar ke kedai yg DIPERCAYAI

P.S: segelintir kedai amik kesempatan, nk repair, pastu amik brg2 dalam, so berhati2.:(scam:(scam

thanx bos
kalu chipset rosak...dia terus xleh on kan...ke x??..
pastu dah try bukak sebelum nie..cuci2 kipas...tapi tetap masalah sama jgk..

:)cgrock

kalamsiber
28-04-2011, 10:20 PM
rasenya dah leh go out nih, sory tt.., mboard break tuh

firtdoch
28-04-2011, 10:24 PM
mengikut pengalaman laptop hamba,kalo panas mmg auto laptop mati sendiri,so cuba pakai cooling fan.ataupun batery TT dah nk kong...itu je..hehe

DreamCatcher
28-04-2011, 10:25 PM
rasanya panas. Kalau tak, mungkin mobo da nak mati

robot_gila
28-04-2011, 10:29 PM
tue r....rasa cam panas la jugak....apa solution tuk laptop panas ni yee

maliq7776
28-04-2011, 10:33 PM
laptop Dell ke bro?

robot_gila
28-04-2011, 10:46 PM
laptop Dell ke bro?

laptop benQ

petro
28-04-2011, 10:57 PM
BenQ model apa?

imatheonlyone
28-04-2011, 10:59 PM
problem kat chipset and motherboard ni...maybe something terbakar...overheat kot

robot_gila
28-04-2011, 11:02 PM
BenQ model apa?

benQ r43 series

zamreda
28-04-2011, 11:03 PM
beli ajer laptop baru...

fuyoh13
28-04-2011, 11:03 PM
mati masa pakai bateri ka tghpakai karen????

pringgmas
28-04-2011, 11:05 PM
salam.....tumpang bertanya...ambe ada laptop benq....tgh2 syok duk pakai dia jadi mati sendiri...apa masalah ye....bila on balik..pakai 5minit..mati balik.....kadang2 tahan 10 minit..dia x tentu...apa problem ye...


harap2 ada yg sudi membantu dan memberi pandangan...terima kasih :D:D
masalah yg srupa mcm aku tu. aku guna notebook asus

pringgmas
28-04-2011, 11:08 PM
mati masa pakai bateri ka tghpakai karen????
dia kena pasang bateri on karen baru xmati.klu pakai karen aje dia mati...klu pakai bateri aje pon dia mati

robot_gila
28-04-2011, 11:13 PM
beli ajer laptop baru...

syg lagi kat laptop nie...:D:D

robot_gila
28-04-2011, 11:15 PM
mati masa pakai bateri ka tghpakai karen????

masa pakai karen mati...masa pakai bateri pun mati gak

fuyoh13
28-04-2011, 11:15 PM
klau lepas mati laptop agak panas, kena buka cuci habuk hware dlm tu... laptop aku jd cam tu gak.la dh okay... software xpenting xyah run on start-up.

kadang2 sbb windows problem. sbb laptop aku dlu pakai win7. time run win7 autoshut down. time run linux okay ja. biasak la windows seakan2 ori je..

robot_gila
28-04-2011, 11:21 PM
klau lepas mati laptop agak panas, kena buka cuci habuk hware dlm tu... laptop aku jd cam tu gak.la dh okay... software xpenting xyah run on start-up.

kadang2 sbb windows problem. sbb laptop aku dlu pakai win7. time run win7 autoshut down. time run linux okay ja. biasak la windows seakan2 ori je..

dah pernah open dia punya kipas cuci....

pakai window vista...

kasyaf
28-04-2011, 11:28 PM
sama cam aku dulu..amd...cepat panas...pastu cek rupenye gpu...amd mang tak tahan la bro..cepat panas...try lar bukak kasi bersih habuk kipas..2 salah 1 kemungkinan jugak...

i_mfadzilah
29-04-2011, 03:15 AM
kebanyakan problem macam ni berpunca pasal fan kt processor.. Sbb on off.. Bukak je sendiri, cuci sendiri. Kalau hantar kat kedai, takut2 nnti diaorg amik part dalam tu..

kakasih
29-04-2011, 03:48 AM
dah pernah open dia punya kipas cuci....

pakai window vista...

ok cube cuci kipas laptop ni pastu guna cooler n pastikan laptop letak kat tmpat yng terbuka(ruang yang mempunyai aliran udara yang baik) guna sofware tuk check temp ( kalau nak sfware ni pm k..)

zerovirus
29-04-2011, 04:41 AM
ramai yang kata laptop panas ... mintak simpang

marvelous
29-04-2011, 05:30 AM
kepanasan kot TT...ada benda2 yang 'panas' kot kat dalam...

p/s: jgn mare..gurau aje

perantauan
29-04-2011, 06:43 AM
panas kot.. gune kipas la

ba-e-segan
29-04-2011, 07:36 AM
aku bukan setakat panas nak off kan pun tak boleh!!!....

kakasih
29-04-2011, 07:49 AM
aku bukan setakat panas nak off kan pun tak boleh!!!....

dah hang lah i2 cube check temp laptp i2... :)

hafizan78
29-04-2011, 09:07 AM
aku pun baru kena 2 ,3 hari lepas, macam berjangkit pulak... :D nak cuci gak la lepas nie....

ejawatan.com
30-04-2011, 03:07 PM
apsal x guna portable fan yang letak kat bawah laptop tu? mencegah lebih baik dari merawat..kan kan :D

Akulascalper
30-04-2011, 03:30 PM
camne ngan antivirus laptop bro tu??
Kot2 kena virus ke...

fuyoh13
30-04-2011, 04:51 PM
p kedai cari cooler silicon(lupa nama dia). ala silicon yg letak kt head sink. sbb dh lama silicon tu dh abes. fungsi dia nak sejukkan head CPU. laptop kena pakai portable fan pad nak bagi sejuk. cuba buat then report kt cni balik....

xbilisx
05-05-2011, 11:52 AM
laptop acer sy pon slalu jadi mcm ne...dia akan mati sbb temperature tinggi...slalu mati kalo guna sambil charge(connect power)...kalo pakai bateri saja jarang jadik...

robot_gila
05-05-2011, 09:50 PM
baru perasan...kalu buat kerja 2 3 benda serentak...baru dia mati sendiri...kalu duk buat satu kerja je..dia ok plak

iwak
05-05-2011, 09:51 PM
aku pnye dlu cmni gk. aku bkak kipas cpu pastu bersihkan

taurusguy1983
05-05-2011, 10:00 PM
baru perasan...kalu buat kerja 2 3 benda serentak...baru dia mati sendiri...kalu duk buat satu kerja je..dia ok plak

sah mmg proc panas bila byk process dah sampai limit suhu dia ni



gi antar kedai untuk servis laptop anda x sampai 60 ringgit jea pon

rijal2009
10-05-2011, 02:33 AM
TT cuba buh heat compound kt processor laptop TT tu..

zukim5375
03-06-2011, 08:56 PM
member aku pun penah jadi g2 so aku dah try memacam dah ..
pastu aku pakai ccleaner dah ok dah
cuber try.. coz sampai sekarang aku tak tau aper sebab nyer

Oyster
03-06-2011, 09:08 PM
sy nyer laptop pun mati sendiri.... pastu bg ckit pengudaraan pada laptop, dah ok....

Mr-Mus
03-06-2011, 09:13 PM
Saya pulak tadak laptop. :D

-=X=-
04-06-2011, 11:54 AM
kemungkinan besar bila auto off terjadi disebabkn overheated issue
best solution bukak laptop clean hsf,apply thermal paste pd cpu n thermal pad pada gpu.nak lebih bagus cari plate copper shim dan attach pd gpu