PDA

View Full Version : Ask/Help Mematikan bunyi alarm dan menghidupkan enjin kereta


darkkiller
25-04-2011, 12:51 PM
Salam
Ceritanya macam ni,kunci aku totally hilang..tak jumpa..so aku panggil tukang buat kunci buka kereta dan buat kunci...dah buat dah..tapi enjin kereta Waja aku masih takleh nak dihidupkan sebab aku gunakan alarm...

Korang ada pengalaman tak macam mana nak mematikan alarm dan menghidupkan enjin kereta??

Akunye remote alarm aku dah hilang dah jangan tanya cari kuncinya dulu ...

Please urgent

hafietz
25-04-2011, 12:54 PM
salam tt.. kt cable btrry (+) ada fius? try bukak fius 2 nk join dg wire...

satria_girl
25-04-2011, 12:55 PM
bro kena cari tukang pasang alarm pulak ni..suruh depa mai tgk..

zamreda
25-04-2011, 12:57 PM
klau cari box alarm tu kasi pintaskan wayar starter tu..ataupon cari satu wayar yng konet dgn starter tu kasi pintaskan kat bateri...ade berani??


aku ade pengalaman nie..tapi kancillah..alarmnya asyik berbunyi bunyi ajer...dah pemiliknya pening kapla sbb takleh start..

aku setel kejap..cari alarm box tu..tanggalkan wayar2 tu suma..dan pasang balik..lps tu alhamdulilah boleh start..

sawamura
25-04-2011, 01:00 PM
bukak manual kereta waja tuh.. carik kt mana dia letak fius utk alarm..

pastuh bukak hood n bukak kotak fius.. (bergantung sesetengah keter kotak fius alarm ada kt sebelah bateri, ada kereta fius alarm dia kt dalam peti dashboard..).. dah jumpa fius tuh cabut jer.. kalo keter teman fius 20A warna merah dua dari atas..

pasal pintu xleh bukak, mmg xleh nk tolong laa.. either jolok pakai pembaris (kantoi kalo tt ada pasang bracket), xpon smash window jer.. pastuh matikan alarm..

nk lagi senang.. smash window, bukak hood, pastuh cabut bateri.. setel.. pastuh tunggu pomen datang.. :D

GASTER123
25-04-2011, 01:01 PM
klau cari box alarm tu kasi pintaskan wayar starter tu..ataupon cari satu wayar yng konet dgn starter tu kasi pintaskan kat bateri...ade berani??




adakah satu letupan kecil akan berlaku??:-?:-?

zamreda
25-04-2011, 01:08 PM
adakah satu letupan kecil akan berlaku??:-?:-?

tu kalau berani lah..aku pernah buat..mmg susah nak kasi kontek point2 tu..:D:D
tapi enjin skg susah nak seluk...klau enjin wira magma ker saga magma boleh lagi..

aygabg
25-04-2011, 01:10 PM
cuba buang fius alarm/power window/centre locking..cabut bateri dia tetap bunyi juga bila pasang balik bateri tu...kalau nk selamat panggil mekanik yg ada alat reset ecu,takut nanti penyakit lain datang...kalau kancil atau saga lama tk kisah nk wat sesuka hati..waja ni sensitf skit..

zamreda
25-04-2011, 01:15 PM
cuba buang fius alarm/power window/centre locking..cabut bateri dia tetap bunyi juga bila pasang balik bateri tu...kalau nk selamat panggil mekanik yg ada alat reset ecu,takut nanti penyakit lain datang...kalau kancil atau saga lama tk kisah nk wat sesuka hati..waja ni sensitf skit..

btul tu...ade hubungkait ecu tu yang payah..last2 dtg penyakit ecu polak..:)cgrock:)cgrock

elmyda
25-04-2011, 01:18 PM
semua kete br ni pakai ecu..

dlm kunci tu sebenarnya ada code, kalau sama dgn ecu br bole start. kalau main buat duplicate je sampai kiamat pn tkkn bole start enjin..

diingatkan semua kete2 br sebenarnya kunci kete tuh ada link code dgn ecu kete. bkn mcm kete lama2 senang2 nk duplicate..

jln paling selamat bwk kunci tu g pengeluar kete..

nik1412
25-04-2011, 01:19 PM
kalo saga blm, ko masukkn kunci, pas2 on half. tekan butang kt sblh butang yg kuar lampu signal dua2 tu (xtahu name ape). tu mmbr aku bthu, xtahu btol ke x..utk matikan alarm

budak_design
25-04-2011, 01:27 PM
buang je control unit alarm tu....dalam dashboard...bukak lepas tu cabut je wayar dia...kalau alarm ori dia sambung pakai pin je....cabut je pin tu

anbusan
25-04-2011, 01:27 PM
kalo saga blm, ko masukkn kunci, pas2 on half. tekan butang kt sblh butang yg kuar lampu signal dua2 tu (xtahu name ape). tu mmbr aku bthu, xtahu btol ke x..utk matikan alarm

waja pun lebih kurang camni gak perlukan kunci pastu ade button area2 radio.....dulu pakcik akunye camni start x nak idup tetiba alarm bunyik, sekali batteri kong daa ekekeke

iswara akak aku alarm pasang sendiri ade 2 button bwh stereng 1 untuk unlock pintu 1 lagi klu alarm x leh mati muehehe

darkkiller
25-04-2011, 01:59 PM
waa banyak ilmu..aku kena try satu2 ni...kalau boleh nak hidupkan enjin terus..sebab nak naik KL dah..tetiba berlaku masalah ni pula

snipers
25-04-2011, 02:09 PM
Ada dua persoalan kat sini yg aku nampak. aku tak paham yg mana satu.

1). kunci dengan remote alam hilang. pastu buat kunci baru, pastu guna kunci baru tu buka pintu.... siren alam pun berbunyi.

atau

2) kunci hilang. remote pun hilang... siren alam tak bunyi. tapi tak boleh start sbb ada secuarity alam yg auto lock . selagi tak guna remote alam. selagi itu auto lock ni on. tak boleh start.

so tt.......... yg mana satu? .

Jika yg pertama.. boleh on half kunci pastu tekan button kat kiri. kalau waja.. sebelah button hazard light. dia akan paham bunyi, pastu try start.

kalau kes kedua..... kena panggil orng proton mai offkan secuarity alarm tu...... dia punya box lain lain tempat diorng pasang. kes ni banyak keja sikit woo....

sahabat-shirt
25-04-2011, 02:14 PM
masuk kunci ,switch on, then cari button merah kat bawah dashboad penumpang..tekan..

darkkiller
25-04-2011, 02:23 PM
Ada dua persoalan kat sini yg aku nampak. aku tak paham yg mana satu.

1). kunci dengan remote alam hilang. pastu buat kunci baru, pastu guna kunci baru tu buka pintu.... siren alam pun berbunyi.

atau

2) kunci hilang. remote pun hilang... siren alam tak bunyi. tapi tak boleh start sbb ada secuarity alam yg auto lock . selagi tak guna remote alam. selagi itu auto lock ni on. tak boleh start.

so tt.......... yg mana satu? .

Jika yg pertama.. boleh on half kunci pastu tekan button kat kiri. kalau waja.. sebelah button hazard light. dia akan paham bunyi, pastu try start.

kalau kes kedua..... kena panggil orng proton mai offkan secuarity alarm tu...... dia punya box lain lain tempat diorng pasang. kes ni banyak keja sikit woo....


hampir betul utk kedua2nya

Kunci dan remote hilang,buat kunci baru dan tiada remote..Bila nak start enjin,berbunyi je alarm sebab sebelum ni tutup guna remote bukan manual

darkkiller
25-04-2011, 02:23 PM
masuk kunci ,switch on, then cari button merah kat bawah dashboad penumpang..tekan..

aku akan check ni nanti..masih kat office..pening kepala dibuatnya

wak sepul
25-04-2011, 02:24 PM
aku rasa kalau waja dlm kunci dia ada satu cip dan kalau cip tu xde mmg keta x leh nak idup, member aku penah kene tapi seb baik dia ada kunci spare, dia tanya proton dan proton ckp mmg dlm kunci tu ada cip dan kalau cip tu xde mmg xleh idop... Tapi cube kompon ngan mana2 pomen dulu laaa...

marvelous
25-04-2011, 02:29 PM
kalo saga blm, ko masukkn kunci, pas2 on half. tekan butang kt sblh butang yg kuar lampu signal dua2 tu (xtahu name ape). tu mmbr aku bthu, xtahu btol ke x..utk matikan alarm

TT dah buat yang ni k..kalo waja lama begini jeer caranya untuk off kan alarm..kalo waja baru tak tahu lak kalo lain....

akmalnizam
25-04-2011, 02:32 PM
member aku penah kene camni...try buat macam yang brader sniper ajar tuh, turn half key,pastu dalam mase yang same tekan button yang ade titik warne merah kalu tak silap..kitorang buat camtu jugak ari tuh...die akan matikan alarm pastu bolehla start...

boey
25-04-2011, 02:34 PM
suh towing car tarik keta tue..

karabas
25-04-2011, 02:54 PM
semua kete br ni pakai ecu..

dlm kunci tu sebenarnya ada code, kalau sama dgn ecu br bole start. kalau main buat duplicate je sampai kiamat pn tkkn bole start enjin..

diingatkan semua kete2 br sebenarnya kunci kete tuh ada link code dgn ecu kete. bkn mcm kete lama2 senang2 nk duplicate..

jln paling selamat bwk kunci tu g pengeluar kete..

itu utk duplicate alarm je la kan, sbb code yg sama pd alarm & remote, ecu membaca drpd alarm utk lock/unlock... fizikal (takuk2) pd anak kunci takdak kaitan ngan no. code tadi..kalau dia lock/unlock pun manual.. aku kunci keter waja aku tu duplicate ja mie..lock/unlock manual..alarm asal dia asyik problem je lebih2 lg kalau park kat tempat panas.. maklum la keter m'sia mie..

boey
25-04-2011, 02:56 PM
call mekanik je.. jgn buang masa.. kalau nak dengar komen nanti mlm la.. kasi setel dulu masalah kereta..

nik1412
25-04-2011, 02:57 PM
xpe2..tunggu tt update pas abis keje nnti..hehe

boey
25-04-2011, 03:00 PM
aku nak terangkan tapi payah.. banyak selok beloknye.. seeloknya panggil org yg berpengalaman.. kalau tak ko dok sampai kemalam la jawabnya..

darkkiller
25-04-2011, 03:24 PM
aku resah ni..cam nak cabut ke rumah je buat sekarang kereta tu

dookster
25-04-2011, 03:31 PM
saya rase problem bro ni ade kaitan dgn ecu,kne refer dgn proton balik adalah jln paling slamat.

kancil biru
25-04-2011, 03:52 PM
banyak juga benda aku belajar dalam nie

darkkiller
25-04-2011, 04:09 PM
memang banyak..aku menunggu 5.30 ni terus zaass ke rumah buat apa yg disuruh ..tak boleh aku gi cari pomen

zamreda
25-04-2011, 04:14 PM
banyak juga benda aku belajar dalam nie

mmg bnyak....dan yang penting klau alarm box tu biar standard kat kereta2 sofisakated nie..

aku jumpa dgn sorang pemilik waja pakai alarm yng bunyi 5,6 bunyi tu..takleh bukak keretanya..alarm bunyi ajer manjang..

darkkiller
25-04-2011, 07:56 PM
at last kunci dapat jumpa tapi kat kampung satu....solution yg diberikan tidak menjadi kat waja aku memang kene hantar ke Proton kalau tak jumpa kunci..sebab alarm dia susah nak dipadamkan kecuali cabut wayar

RuthlessFairy
25-04-2011, 08:14 PM
ko pakai waja apa?
waja 1.8x ke?

RuthlessFairy
25-04-2011, 08:15 PM
at last kunci dapat jumpa tapi kat kampung satu....solution yg diberikan tidak menjadi kat waja aku memang kene hantar ke Proton kalau tak jumpa kunci..sebab alarm dia susah nak dipadamkan kecuali cabut wayar

sistem dia elektronik..