PDA

View Full Version : Minum madu lebah adalah....ubat yg paling mujarab di dunia - surah an-nahl ayat 68-69


underscore
24-04-2011, 11:10 AM
Firman Allah SWT

وَأَوْحَى رَبُّكَ إِلَى النَّحْلِ أَنِ اتَّخِذِي مِنْ الْجِبَالِ بُيُوتًا وَمِنْ الشَّجَرِ وَمِمَّا يَعْرِشُونَ (النحل: 68).

ثُمَّ كُلِي مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُكِي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلاً يَخْرُجُ مِنْ بُطُونِهَا شَرَابٌ مُخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ فِيهِ شِفَاءٌ لِلنَّاسِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَةً لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ (النحل: 69).




http://freepixload.com/images/lebah.jpg

(16:68)
Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah:

"Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu, dan di tempat-tempat yang dibikin manusia",

(16:69)
kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu).

Dari perut lebah itu ke luar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia.


Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan.


:) :)cgrock

boey
24-04-2011, 04:13 PM
thanks for info... info sangat berguna..

PainKiller
24-04-2011, 04:16 PM
semua org tau madu lebah tu baguz....tq for info

oxygenO2
24-04-2011, 04:19 PM
tt,leh x senaraikan kelebihan madu dr segi perubatan/kesihatan

gengjawa
24-04-2011, 04:19 PM
wak dah mula amalkan
sehari 2kali makan
klu badan letih sgt wak ambil 2sudu teh setiap kali

PainKiller
24-04-2011, 04:22 PM
wak dah mula amalkan
sehari 2kali makan
klu badan letih sgt wak ambil 2sudu teh setiap kali

bole dpt kembar lagi la Wak:D

aliQue
24-04-2011, 04:27 PM
Madu mana paling bagus?
Td survey2 kdi ada Madu Tulen, Madu Tualang and Madu Iran.
Mana leh dpt madu murah eh?

underscore
24-04-2011, 08:44 PM
tt,leh x senaraikan kelebihan madu dr segi perubatan/kesihatan

Madu makanan Sunnah..dan patut menjadi amalan

Banyak kalau nak aku senaraikan nie..... :D


1. Membantu menajam memori
2. ubat selsema
3. melancarkan penghadaman
4. memberi tenaga
5. membuang angin dalam badan
6. melancarkan sistem pundi kencing
7. menghilangkan jeragat dan menghaluskan kulit
8. masalah keputihan wanita
9. masalah tidur
10. menurunkan paras kolestrol dalam badan
11. menurunkan paras gula dalam badan
12. ubat kencing manis
13. Mengubati luka
14. menjaga sel-sel otak
15. ubat sakit tulang belakang
16. muntah-muntah ketika hamil
17. senggugut
18. membantu pembentukan tisu dan sel
19. menjaga dan menguatkan "senjata" seks lelaki dan perempuan
20. Agen untuk kulit muka lebih berseri dan sentiasa awet muda :">:">

Kesimpulannya, Hampir semua penyakit boleh diubati dgn madu lebah Insyaallah :)cgrock

carnationmyra
24-04-2011, 08:46 PM
makan madu...memang sedap...nyum2...kalau makan ngan pancake atau sapu kat roti...sedap sgt! kat umah ni xpenah putus bekalan madu lebah asli...:p

Photofast
24-04-2011, 08:52 PM
baca thread nih terus saya pg minum madu lebah tadi

underscore
24-04-2011, 08:54 PM
wak dah mula amalkan
sehari 2kali makan
klu badan letih sgt wak ambil 2sudu teh setiap kali


biasa saya dengar ikut cara Nabi, makan madu waktu dhuha @ selepas kita sembahyang dhuha. sekali sehari pun dah cukup.

underscore
24-04-2011, 09:07 PM
Madu mana paling bagus?
Td survey2 kdi ada Madu Tulen, Madu Tualang and Madu Iran.
Mana leh dpt madu murah eh?



Madu terbaik adalah yang paling jernih, putih dan tidak tajam serta yang paling manis.

Madu yang diambil dari kawasan gunung dan pokok liar memiliki keutamaan tersendiri daripada yang diambil dari sarang biasa, dan itu tergantung pada tempat para lebah berburu makanannya.

Madu tempatan(malaysia) lebih berbanding dari timur tengah sebab peratus kandungan yg lebih banyak

Walau bagaimanapun terpulang kepada citarasa atau kemampuan masing-masing. Lebih baik..dan lazat.. lebih mahal :)cgrock:)paid

underscore
24-04-2011, 09:18 PM
اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي ، وَارْحَمْنِي ، وَاهْدِني ، وَعَافِني ، وَارْزُقْنِي

Ya Allah, ampunilah aku, kasihanilah aku, berilah petunjuk padaku, selamatkanlah aku (dari berbagai penyakit), dan berikanlah rezeki kepadaku.

soulsix
24-04-2011, 11:48 PM
mana nak beli madu? dlm cg ni ada yg jual tak. susah tul nak jumpa madu skang ni

sentolak
25-04-2011, 12:18 AM
Madu Terbaek Dunia adalah dari yaman, ..dan saya pernah rasa madu kelas pertama yaman 1 kilo rm 400 riyal di Makkah..memang class dan sedap..

maarz
25-04-2011, 10:26 PM
nabi pernah bersabda tetaplah kamu dengan habatus sawda. kerana di dalamnya boleh merawat segala macam penyakit kecuali mati
soalannya antara madu dan habatus sawda,mana lagi bagus dari segi khasiatnya?

underscore
25-04-2011, 10:55 PM
nabi pernah bersabda tetaplah kamu dengan habatus sawda. kerana di dalamnya boleh merawat segala macam penyakit kecuali mati
soalannya antara madu dan habatus sawda,mana lagi bagus dari segi khasiatnya?

jawapannya madu.. alasannya boleh diambil waktu perut kosong. :)cgrock


aku pernah ambik kapsul habatus sawda...waktu perut kosong, kesannya
perut sakit memulas-mulas... terpaksa pegi hospital dan dpt satu injection... sampai skrg tak berani nak makan habbatus sawda :((

underscore
25-04-2011, 10:57 PM
Madu Terbaek Dunia adalah dari yaman, ..dan saya pernah rasa madu kelas pertama yaman 1 kilo rm 400 riyal di Makkah..memang class dan sedap..

wah2...yaman mari
post kat saya satu bang..heheh

underscore
25-04-2011, 10:59 PM
mana nak beli madu? dlm cg ni ada yg jual tak. susah tul nak jumpa madu skang ni

madu apa yg ko cari nie...kalau madu lebah berlambak org jual

mzbaharuddin
25-04-2011, 11:10 PM
ada bro..skg aku makan madu tualng ori punya..ambik kat kampung..skg dah 4 bulan aku amalkan makan madu lpas bagun pagi..byk kesan baik la lps aku amalkan madu ni..ikut sunnah katekan

Hzman
26-04-2011, 11:57 AM
ada bro..skg aku makan madu tualng ori punya..ambik kat kampung..skg dah 4 bulan aku amalkan makan madu lpas bagun pagi..byk kesan baik la lps aku amalkan madu ni..ikut sunnah katekan
Salam, nak tanya kat mana kampung dapat madu Tualang tu? Sy nak pegi beli...thx in advance.

hokmama
26-04-2011, 12:24 PM
baru amalkan minum madu secara konsisten...senang buang angin...atas bawah...minum madu tualang gak...tp risau gak kang terkena madu tipu lak...cemana nak kenal madu ori nih...adoi madu pon ade scam gak...

sedanfx
26-04-2011, 12:26 PM
wak dah mula amalkan
sehari 2kali makan
klu badan letih sgt wak ambil 2sudu teh setiap kali

konfom ori ke bos. susah tol nk dpt madu ori.

chaphoo
26-04-2011, 09:35 PM
اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي ، وَارْحَمْنِي ، وَاهْدِني ، وَعَافِني ، وَارْزُقْنِي

Ya Allah, ampunilah aku, kasihanilah aku, berilah petunjuk padaku, selamatkanlah aku (dari berbagai penyakit), dan berikanlah rezeki kepadaku.

doa ni ada termasuk dalam bacaan duduk diantara 2 sujud, setiap kali kita solat..bila kita faham ayat yang kita baca masa solat..insyaAllah lebih kusyuk,,...:)

underscore
26-04-2011, 11:38 PM
doa ni ada termasuk dalam bacaan duduk diantara 2 sujud, setiap kali kita solat..bila kita faham ayat yang kita baca masa solat..insyaAllah lebih kusyuk,,...:)

tak perasan dgn doa ini, tq tolong ingatkan :)cgrock

bacaan duduk antara 2 sujud Rabbigfirli warhamni wajburni warzuqni warfa’ni.

underscore
26-04-2011, 11:42 PM
ada bro..skg aku makan madu tualng ori punya..ambik kat kampung..skg dah 4 bulan aku amalkan makan madu lpas bagun pagi..byk kesan baik la lps aku amalkan madu ni..ikut sunnah katekan

dah 4 bulan bro...lama jugak tue, aku dah 2 bulan... Alhamdulilah sakit kepala dah hilang

underscore
26-04-2011, 11:45 PM
Salam, nak tanya kat mana kampung dapat madu Tualang tu? Sy nak pegi beli...thx in advance.

ada jual kat cg http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=201835

Lamaliff Ent.
27-04-2011, 12:26 AM
errr.. cara terbaik makan madu ni camana..?

bancuh air suam ke..mkan ngan telor ke telan gitu je..

cer explain sket.. mana2 yg pengalaman tu..

underscore
27-04-2011, 02:56 PM
errr.. cara terbaik makan madu ni camana..?

bancuh air suam ke..mkan ngan telor ke telan gitu je..

cer explain sket.. mana2 yg pengalaman tu..

minum madu dgn air suam cara terbaik,


minum madu dgn telur tak elok.. sebab telur banyak kolestrol

iswaraburuk
27-04-2011, 03:08 PM
kalau beli madu pastikan yang ori...

mysuperfx
27-04-2011, 03:21 PM
errr.. cara terbaik makan madu ni camana..?

bancuh air suam ke..mkan ngan telor ke telan gitu je..

cer explain sket.. mana2 yg pengalaman tu..

Apa yg aku amalkan minum madu ni dgn ambil sesudu madu (pakai sudu plastik jgn sudu besi) campurkan dgn air kosong separuh dan kacau. Rasanya byk nikmat sihat yang Allah berikan. Alhamdulillah.

faisal_moukei
27-04-2011, 05:46 PM
Salaam,...

Warna madu lebah turut mainkan peranan,
jangan pakai balun jer,..
:)

nazim5123
30-04-2011, 02:28 PM
sedikit perkongsian pengalaman dari saya

sentiasa pastikan dirumah ada sebotol madu asli...

ini kerana sewaktu kecemasan seperti contoh diwaktu malam ada yang sakit perut atau tekanan darah meningkat pitam senggugut dll pendek kata seribu satu macam kecemasan boleh digunakan dan cuba kaedah ini dulu sebelum kaedah lain untuk kelegaan segera ....

caranya masukkan sesudu atau dua sudu madu kedalam botol campurkan dengan air suam atau air biasa goncong sebanyak 300kali untuk kesan segera...

minum kali pertama... setengah jam hingga sejam ambil dos kedua dan seterusnya dos ketiga insyaallah disetiap dos kita akan rasa pengurangan sakit tersebut...

saya dah cuba untuk pelbagai jenis penyakit bagi kaedah ini... alhamdulillah tak pernah mengecewakan

sebelum minum tu bacalah selawat 3 kali...

aliQue
30-04-2011, 04:00 PM
Kalau campur dengan susu kambing?

oxygenO2
30-04-2011, 04:03 PM
Madu makanan Sunnah..dan patut menjadi amalan

Banyak kalau nak aku senaraikan nie..... :D


1. Membantu menajam memori
2. ubat selsema
3. melancarkan penghadaman
4. memberi tenaga
5. membuang angin dalam badan
6. melancarkan sistem pundi kencing
7. menghilangkan jeragat dan menghaluskan kulit
8. masalah keputihan wanita
9. masalah tidur
10. menurunkan paras kolestrol dalam badan
11. menurunkan paras gula dalam badan
12. ubat kencing manis
13. Mengubati luka
14. menjaga sel-sel otak
15. ubat sakit tulang belakang
16. muntah-muntah ketika hamil
17. senggugut
18. membantu pembentukan tisu dan sel
19. menjaga dan menguatkan "senjata" seks lelaki dan perempuan
20. Agen untuk kulit muka lebih berseri dan sentiasa awet muda :">:">

Kesimpulannya, Hampir semua penyakit boleh diubati dgn madu lebah Insyaallah :)cgrock

tq tt..aku mmg amalkan sbb tau kelebihannya..tp xtau jenis penyakit yg tul2 ok..Insyallah,hrp2 madu yg aku beli betui2 tulen...:):):)

zaimi2
30-04-2011, 04:04 PM
Madu mana paling bagus?
Td survey2 kdi ada Madu Tulen, Madu Tualang and Madu Iran.
Mana leh dpt madu murah eh?

Apa kata pi amik gula dengan pewarna kuning..masak jadi la MADU MURAH
hahahaha

madu asli kalau harga retail sekilo rm90 - rm120
klau borong rm30 - rm70 sekilo *bergantung kepada jumlah yang di ambil


lagi satu kalau laki bini bergaduh..cepat2 minum madu.insyallah leh turun stress dan tahap nak marah 2.hehehehe

madu ni semua bagus..cuma di mana lebah itu di ternak itu la jawapandia.

lagi gelap madu 2 lagi bagus untuk kita.

oxygenO2
30-04-2011, 04:05 PM
sedikit perkongsian pengalaman dari saya

sentiasa pastikan dirumah ada sebotol madu asli...

ini kerana sewaktu kecemasan seperti contoh diwaktu malam ada yang sakit perut atau tekanan darah meningkat pitam senggugut dll pendek kata seribu satu macam kecemasan boleh digunakan dan cuba kaedah ini dulu sebelum kaedah lain untuk kelegaan segera ....

caranya masukkan sesudu atau dua sudu madu kedalam botol campurkan dengan air suam atau air biasa goncong sebanyak 300kali untuk kesan segera...

minum kali pertama... setengah jam hingga sejam ambil dos kedua dan seterusnya dos ketiga insyaallah disetiap dos kita akan rasa pengurangan sakit tersebut...

saya dah cuba untuk pelbagai jenis penyakit bagi kaedah ini... alhamdulillah tak pernah mengecewakan

sebelum minum tu bacalah selawat 3 kali...

terbaek...tq
ko dpt madu bape RM ek sebotol?ke beli yg imported?

benboy
01-05-2011, 10:36 PM
mmg da tahu da info ni.....hehehe..lg pun best per madu..jgn cari madu da la..hehe

ilhamjabil
20-05-2011, 11:09 PM
Siapa nak berbini 2 tu kerapkan suap bini madu..insyAllah lama2 dapatler:))

MyEfanZ
20-05-2011, 11:36 PM
maner nak dapat sebotol madu lebah yg betul2 asli kat jb ni???

dan camner nak tau madu tu asli ker tak???

tq

sazleej
01-06-2011, 08:35 PM
aku minum madu kurma jer.. adik aku hantar dari mesir.. kui kui kui..

kemolok
07-07-2011, 11:56 AM
aku amalkan madu sebelum sarapan,sebelum makan tengahari dan sebelum mkan malam.... sebab yakin dengan al-quran... sesapa yang ada petua pasal madu ni bole lah share....


takyah beli jus2 mengarut harga ratus2,atau suplimen super hero ntah hapa2yang mahal sebab nak bayar bonus pada penaja hehehe

Ariff81
07-07-2011, 12:15 PM
memang diketahui banyak kebaikan madu ni,, tapi nak dapatkan madu asli
ni susah nak kenal.. yang ada dipasaran ni ada yg campuran..

kemolok
07-07-2011, 01:19 PM
kalau dalam majalah 3 keluar hari tu, kisah tentang pencari madu dalam hutan tu, madu yang baru di bawa turun dari pokok (asli kaw2,tara tipu punya) , diorang jual rm 80 sekilo..


so kena sentiasa tigkatkan ilmu untuk tidak tertipu dengan madu tiruan....


kalau ada yang bole nak share ke kat cg ni..

Kazuki
07-07-2011, 11:05 PM
ada lagi yg hebat drpd madu.. susu lebah putih=Royal Jelly = madu yg dihadam oleh lebah kemudian diluahkan smula untuk menjadi makanan ratu lebah..
Ratu Lebah Asalnya adalah anak lebah biasa.. namun selepas memakan campuran madu+ royal jelly... pertumbuhannya menjadi luar biasa dan lebih besar dan kuat..

sahastrara
08-07-2011, 02:49 AM
betul tu kalau dapat makan yang dari sarang lg bagus terasa panas suam suam ,,,nikmatnya

ash28
25-07-2011, 10:43 AM
mana nak beli madu? dlm cg ni ada yg jual tak. susah tul nak jumpa madu skang ni

Cuba tengok website ni, saya beli madu pun kat sini. Saya xberani beli yg kat luar tu sebab ada banyak juga yg tiruan.

http://madu.com.my/aff/?id=67246

pecot85
25-07-2011, 10:44 AM
aku makan royal jelly CNI..kira madu juga ke?

ash28
25-07-2011, 10:45 AM
Salam, nak tanya kat mana kampung dapat madu Tualang tu? Sy nak pegi beli...thx in advance.

Kat sini boleh dapat. http://madu.com.my/aff/?id=67246

ash28
25-07-2011, 10:49 AM
baru amalkan minum madu secara konsisten...senang buang angin...atas bawah...minum madu tualang gak...tp risau gak kang terkena madu tipu lak...cemana nak kenal madu ori nih...adoi madu pon ade scam gak...

Memang banyak madu tiruan skrg ni, kadang madu tiruan ni die tambah dengan chemical yg membuatkan madu tu menjadi lagi bahaya. Saya beli madu tualang di website ni, lebih meyakinkan sebab die ada sijil. InsyAllah. Ini link website tu.

http://madu.com.my/aff/?id=67246

maxbiz77
25-07-2011, 12:45 PM
Memang banyak madu tiruan skrg ni, kadang madu tiruan ni die tambah dengan chemical yg membuatkan madu tu menjadi lagi bahaya. Saya beli madu tualang di website ni, lebih meyakinkan sebab die ada sijil. InsyAllah. Ini link website tu.

http://madu.com.my/aff/?id=67246

aku baru beli dr web nih jugak. tapi nape tak keluar pun invoice yer?.. camne nak check status penghantaran produk?..

Ibn Raffar
25-07-2011, 12:48 PM
Kalau nak tumpang iklan madu sini boleh tt?hehe

MyEfanZ
25-07-2011, 01:21 PM
kawan ada soalan...
kalo ader kencing manis boleh tak amalakan minum madu???

mejar
25-07-2011, 01:37 PM
madu mmg bagus utk kesihatan...

Ibn Raffar
26-07-2011, 11:11 AM
kawan ada soalan...
kalo ader kencing manis boleh tak amalakan minum madu???

Ambe try jawab, madu tulen tanpa campuran apa-apa baik untuk segala penyakit termasuklah kencing manis. Tidak kiralah samada madu lebah yang dibela atau lebah tualang atau lebah hutan liar, masing2 punyai khasiat tersendiri. Madu ni memang manis lah sifatnya cuma ada dari jenis manis biasa dan manis lebih bergantung pada jenis bunga dan tempat tinggal lebah tersebut. Namun cara pengambilan sukatan madu lebah boleh dipraktikkan untuk kesesuaian tubuh badan masing2.tq

cikmas23
26-07-2011, 07:34 PM
amalan makanan dari sunnah nabi muhammad s.a.w. mmg terbukti baik utk kesihatan..mari amalkan utk kesihatan kita...

MyEfanZ
27-07-2011, 10:14 AM
Ambe try jawab, madu tulen tanpa campuran apa-apa baik untuk segala penyakit termasuklah kencing manis. Tidak kiralah samada madu lebah yang dibela atau lebah tualang atau lebah hutan liar, masing2 punyai khasiat tersendiri. Madu ni memang manis lah sifatnya cuma ada dari jenis manis biasa dan manis lebih bergantung pada jenis bunga dan tempat tinggal lebah tersebut. Namun cara pengambilan sukatan madu lebah boleh dipraktikkan untuk kesesuaian tubuh badan masing2.tq

sangat2 terima kasih tuan :)

mr_x6006
07-09-2011, 12:35 PM
http://2.bp.blogspot.com/_2OahyO-a0BI/TTWEsHVipMI/AAAAAAAABXo/NJkncO8L3aE/s1600/162734_1751362419212_1093418828_32023008_6900985_n .jpg


Aku dah order Madu Khaula' ngan mmber..

Insyaallah Esok dapat la merasai kemanisan Madu..

Niyang
07-09-2011, 12:37 PM
http://2.bp.blogspot.com/_2OahyO-a0BI/TTWEsHVipMI/AAAAAAAABXo/NJkncO8L3aE/s1600/162734_1751362419212_1093418828_32023008_6900985_n .jpg


Aku dah order Madu Khaula' ngan mmber..

Insyaallah Esok dapat la merasai kemanisan Madu..

bape 1 botol nih bro? cam berminat jerk...:D

rijal2009
07-09-2011, 12:50 PM
madu lebah jgk blh buat ubat jerawat.. :D

darkkiller
10-09-2011, 10:00 AM
http://www.youtube.com/watch?v=_Wjezexlq2Q&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=s8I6iF-eiaY&feature=player_embedded

duit_tepi
10-09-2011, 10:58 AM
mmg elok makan madu ni..
tp jgn beli madu yg dimasak sendri oleh peniaga. byk jual kat pasaran..