PDA

View Full Version : JUTAWAN MALAYSIA : Datuk Haji Lambak Mohamad..Pengasas Kicap Kipas Udang..


haizalr
23-04-2011, 01:19 AM
Sumber dari blog KISAHJUTAWAN (http://www.kisahjutawan.blogspot.com)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hari ini hari Jumaat, seperti biasa, masa rehat dan makan tengahhari yg lebih panjang dari biasa ini saya manafaatkan untuk makan tengahhari dikawasan berdekatan dengan mesjid dan menjadi rutin saya akan makan tengahhari di restoren kegemaran saya. Nasik campur di restoren tersebut memang "perghhh"...pendek kata, macam makan nasik kat rumah lauk dia...

Saya adalah pengemar kicap...nasik berlauk saya mesti saya sertakan dengan kicap kegemaran saya, Kicap apa lagi kalau bukan..cap cap cap...cap kipas udang..hehe..Teringat saya iklan kicap tersebut yg melekat disanubari rakyat Malaysia. Siapa yg tidak tahu jenama unggul kicap dari Malaysia ini.

Pengasas disebalik jenama kicap ini adalah Datuk Hj Lambak Mohamad. Beliau memulakan perniagaan beliau kira-kira 25 tahun yg dahulu apabila menubuhkan Zara Foof Industries secara kecil-kecilan dengan menyewa sebuah kilang dan memasarkan jenamanya kicapnya disekitar banda Johor Baharu..

Memulakan perniagaan dengan bermodalkan RM40,000, beliau tidak menoleh kebelakang bagi memastikan jenama Kicap kipas udang meniti dibibir rakyat Malaysia. Kawalan kualiti product yg baik serta komitmen pekerja-pekerja syarikat beliau yg sama-sama berkongsi visi yg sama, beliau mencatat jualan bulanan sebanyak RM120,000 sebulan.

Beliau tidak kedekut untuk melabur kembali keuntungan syarikat kepada mempromosikan jenama beliau dan menambahbaikkan kualiti produk beliau. Beliau berani mengambil langkah drastik dan besar dalam mempromosikan jenama beliau di Television. Penambahbaikan juga dapat dilihat dari proses pembungkusan jenama kicap tersebut yg terdapat pada penutup botol kicap tersebut yg semakin moden dan selamat.

Kini, jualan bulanan Kicap kipas udang berjumlah RM6Juta sebulan dan merangkumi kepada kepelbagaian produk seperti sos,kaya dan lain-lain lagi. Jenama kipas udang ini juga telah melangkau jauh ke Asia Barat dan Negara-negara Asean. Dengan jualan syarikat mencecah RM82juta setahun, syarikat ini melangkah setapak lagi dengan penubuhan bangunan syarikat yg bernilai RM35juta di bandar perindustrian Larkin.

Kesungguhan untuk berkembang juga dapat dilihat dengan pelaburan RM10 juta dalam meningkatkan teknologi dalam penghasilan barangan pengguna selain makanan.Ini akan meliputi barangan pengguna seperti minuman isotonik,bahan pencuci pakaian dan ubat gigi.

Siapa sangka, hanya menjual kicap..syarikat ini sekarang bernilai puluhan JUtaaan ringgit...Yang penting, selagi ada keperluan dan kehendak, disitu ada peluang...


Salam Jutawan dari saya

Haizal Ramdzan

tokputih
23-04-2011, 01:31 AM
tak silap formula kicap ni dicipta oleh rakyat singapura... setiap bulan dia datang kat zara food mintak royalty... perasan tak kat label ada nama habhal's tula penciptanya..

http://2.bp.blogspot.com/_Sc5-CMfsOng/TQcVaG1HdII/AAAAAAAAA8w/uQbrzUB9JeM/s1600/kipas+udang.gif

istaroo
23-04-2011, 01:43 AM
aku minat gila kicap nie......tapi sekarang dah mahal......

azam575
23-04-2011, 02:30 AM
Skang pilihan aku JALEN hehehe... keluaran Muslim jugak :D

Tukar kicap sejak anak aku alergik ngan kicap kipas udang ... huhuhuhuhu

RajaDiamond
23-04-2011, 02:36 AM
tak silap formula kicap ni dicipta oleh rakyat singapura... setiap bulan dia datang kat zara food mintak royalty... perasan tak kat label ada nama habhal's tula penciptanya..

http://2.bp.blogspot.com/_Sc5-CMfsOng/TQcVaG1HdII/AAAAAAAAA8w/uQbrzUB9JeM/s1600/kipas+udang.gif

aku jarang makan kicap... :)

Bionik
23-04-2011, 03:24 AM
aku jarang makan kicap... :)

ada aku kisah....(:|

Overclock
23-04-2011, 03:29 AM
ada aku kisah....(:|

wahahaa.. :))

green_maskman
23-04-2011, 09:58 AM
cap2 cap kipas udang....

arin_gis
23-04-2011, 10:17 AM
Makan kicap boleh tapi jangan selalu diamalkan. Hari itu melawat kawan aku kena leukimia kebetulan doktor pakar meyarankan jangan mengambil kicap dan makanan dalam tin sebagai makanan rutin kerana ia adalah agen kepada kanser darah.

Avista
23-04-2011, 10:32 AM
Haizal Ramdzan

aku ingat dia ni yg jutawan.Setakat menulis kejayaan org lain.Tepu dah

ed_zero
23-04-2011, 11:06 AM
pasni nk buat cap kipas ketam la plak..hahaha

zulharon
23-04-2011, 11:33 AM
Kicap tamin, fm sungai siput.

fine net
23-04-2011, 11:35 AM
besar office die kt larkin...sblah masjid.....

bob76
23-04-2011, 11:39 AM
kipas udang mmg sedap..tapi aku skang layan jalen jer...org melayu islam gak punya duduk kat kg bendahara . baik tiap2 raya aku gi open house umah dia..balik siap dpt kicap 2 botol lagik..:)paid

haizalr
23-04-2011, 11:42 AM
Haizal Ramdzan

aku ingat dia ni yg jutawan.Setakat menulis kejayaan org lain.Tepu dah

Salam Avista, memang saye belum jadi Jutawan,tapi minat dan keinginan tu ada dan mendalam,suka membaca,dan belajar cara orang berjaya,lepas tu rasanya elok untuk dikongsikan biar ramai boleh dapat manafaat...tepu tak tepu bukan soalnya kerana ilmu tak pernah tepu..kalau saye jutawan pun perlu ke saye bgtau encik :eek:

Avista
23-04-2011, 12:07 PM
Salam Avista, memang saye belum jadi Jutawan,tapi minat dan keinginan tu ada dan mendalam,suka membaca,dan belajar cara orang berjaya,lepas tu rasanya elok untuk dikongsikan biar ramai boleh dapat manafaat...tepu tak tepu bukan soalnya kerana ilmu tak pernah tepu..kalau saye jutawan pun perlu ke saye bgtau encik :eek:

hehe la marah ke.aku pun tak kisah kalau ko jutawan.

haizalr
23-04-2011, 12:13 PM
hehe la marah ke.aku pun tak kisah kalau ko jutawan.

tak marah,lucu...kalau saudara jadik jutawan saye kisah, sbb saye nak tulis pasal encik..boleh masuk dalam kisah jutawan dan boleh kongsi cara encik berjaya dengan saya...kalau sudi.. :D

Avista
23-04-2011, 12:17 PM
tak marah,lucu...kalau saudara jadik jutawan saye kisah, sbb saye nak tulis pasal encik..boleh masuk dalam kisah jutawan dan boleh kongsi cara encik berjaya dengan saya...kalau sudi.. :D

teruskan menulis.adalah yg kisahkan kisah ko tu.:D

Kejayaan seseorang ada rahsia dia.Teruskan mencari sampai jumpa.

haizalr
23-04-2011, 12:20 PM
teruskan menulis.adalah yg kisahkan kisah ko tu.:D

Kejayaan seseorang ada rahsia dia.Teruskan mencari sampai jumpa.

Insyallah,terima kasih :D

otromen3
23-04-2011, 12:22 PM
hitam itu menawan..tentunya kicap kipas udang:D:D

haizalr
23-04-2011, 12:30 PM
dengar anak bujang die pakai ferari..betul ker? sape dok area larkin? mane tau pnah ternampak kee..

dreg_rm
23-04-2011, 12:30 PM
kicap pun jutawan, bisnes pasif pun jutawan, hik hik.. :)
bisnes kutip tol jutawan, ntah2 harian kot.. :)

haizalr
23-04-2011, 12:32 PM
kicap pun jutawan, bisnes pasif pun jutawan, hik hik.. :)
bisnes kutip tol jutawan, ntah2 harian kot.. :)

kutip tol dah bukan tahap jutawan..tahap multi jutawan...haahah

Avista
23-04-2011, 12:39 PM
kutip tol dah bukan tahap jutawan..tahap multi jutawan...haahah

Jutawan ni boleh dicipta selain dari rezeki dari Allah swt.Kunci jutawan ialah kreatif.Buat sebelum org buat dan fikir apa yg org tak fikir.Sebab tu pentingnya kita mendidik anak2 berfikir out of box.

ahib0205
23-04-2011, 12:48 PM
Skang pilihan aku JALEN hehehe... keluaran Muslim jugak :D

Tukar kicap sejak anak aku alergik ngan kicap kipas udang ... huhuhuhuhu

sama la kita :)

:)cgrock

haizalr
23-04-2011, 12:48 PM
Jutawan ni boleh dicipta selain dari rezeki dari Allah swt.Kunci jutawan ialah kreatif.Buat sebelum org buat dan fikir apa yg org tak fikir.Sebab tu pentingnya kita mendidik anak2 berfikir out of box.

saye bergurau jer pasal kutip tol tu..betul..saye sokong cik avista

kalamsiber
23-04-2011, 12:58 PM
aku dlu2 pon selalu makan kicap, tp bile dah besor n bapak aku cakap kalo nak sehat jgn makan kicap.., jadik papehal skang aku mkn dgn sos lak.., xtau laa kot2 pasni ada lak nasihat jgn makan sos plak hehe

new_trader...
23-04-2011, 01:03 PM
kicap nie la yg paling sedap penah aku makan.... smpi menjilat jari....

haizalr
23-04-2011, 01:05 PM
nasik kosong telor mata dengan kicap nih pun dah cukup kan..haha

Avista
23-04-2011, 01:15 PM
nasik kosong telor mata dengan kicap nih pun dah cukup kan..haha

sejak kenal ngan kicap kipas udang..dah tak berpaling kepada kicap lain sudaaaaa...

rumahemas4u
23-04-2011, 01:20 PM
nasik kosong telor mata dengan kicap nih pun dah cukup kan..haha

betul tu, aku x kisah kicap jalen ke, kicap kipas udang ke, janji kicap, keluaran bumiputra...terbaikkk...!!!:D

a b c d e f
23-04-2011, 01:26 PM
hati2 kicap ni... popular sangat sampai cina bikin tiruan

apa kat dalam kicap tiruan, wallahu'alam


http://www.bharian.com.my/bharian/articles/3_360botolkicapCapKipasUdangtiruandirampas/Article

2010/12/14

SEREMBAN: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Negeri Sembilan mengesan kicap tiruan jenama Cap Kipas Udang yang dijual secara berleluasa di pasaran, terutama di kedai runcit di negeri ini.

Difahamkan, kicap tiruan itu yang kelihatan hampir sama dengan produk asli turut dikesan dijual di kedai runcit di Kuala Lumpur, Johor, Perak dan Pahang sejak tiga bulan lalu.

Timbalan Pengarah PPDNKK negeri, Mohd Nor Musa, berkata pihaknya menerima laporan pengeluar sebenar kicap berkenaan, Zara Foodstuff Industries Sdn Bhd (ZFISB) yang berpangkalan di Johor Bahru dan membuat serbuan di sebuah kedai borong di Jalan Tuanku Antah di sini, jam 1 petang semalam.
“Kita merampas 3,360 botol kicap terbabit yang dianggarkan bernilai RM9,100 dan kes disiasat mengikut Seksyen 3(1)(b) Akta Perihal Dagangan 1972," katanya selepas serbuan itu di sini, semalam.

Mohd Nor berkata, pihaknya percaya pemborong membeli kicap itu dengan harga lebih murah dan menjualnya kepada peruncit dengan harga sama seperti kicap asli untuk mendapatkan keuntungan lebih.

Beliau berkata, pihaknya masih menyiasat lanjut penjualan kicap tiruan itu termasuk mengesan pembekalnya serta kilang tempat ia dihasilkan untuk tindakan lanjut.

Mohd Nor berkata, pihaknya juga akan menjalankan ujian kimia bagi mengetahui kandungan kicap tiruan itu termasuk sama ada ia berbahaya untuk kesihatan.
Sementara itu, Pengurus Kanan Jualan dan Pemasaran ZFISB, Hasnah Abdul Rahman, berkata pihaknya tidak menjamin keselamatan orang ramai yang menggunakan kicap tiruan.

“Kicap asli kita dijamin halal dan selamat kerana menjalani pemeriksaan kualiti yang ketat, manakala kicap tiruan itu pula tidak diketahui kaedah penghasilannya dan kesannya kepada kesihatan,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Hasnah berkata, walaupun mengesan penjualan kicap tiruan itu sejak tiga bulan lalu, rampasan di Seremban semalam adalah yang pertama dan pihaknya kini bekerjasama dengan kementerian berkenaan untuk membuat lebih banyak serbuan.

Katanya, cara mudah untuk mengenal pasti kicap tiruan adalah penutup lubang bagi penutup plastiknya berlubang, manakala penutup bagi kicap asli itu sebaliknya

http://www.bharian.com.my/articles/3_360botolkicapCapKipasUdangtiruandirampas/pix_gal0

haizalr
23-04-2011, 03:19 PM
sejak kenal ngan kicap kipas udang..dah tak berpaling kepada kicap lain sudaaaaa...

heheheh tak jugak...sbenarnyer dapat idea nak tau pasal pengasas kicap kipas udang nih masa tgh makan nasik..tengok botol kicap kipas udang tu..belek2...huhuhu

haizalr
23-04-2011, 03:21 PM
hati2 kicap ni... popular sangat sampai cina bikin tiruan

apa kat dalam kicap tiruan, wallahu'alam

mak aih...dasyat betul yer cine nih...kicap die tiru..hari tu ade baca pasal telur ayam tiruan...giler betol..

Scorpions10
23-04-2011, 03:23 PM
aku minat gila kicap nie......tapi sekarang dah mahal......

tula kt kedai runcit dh 4hengget btol kecik..pebret anak aku tuh:((:((

hafis_81
23-04-2011, 03:24 PM
Dulu aku dgr cite kicap ni kena sabotaj dgn cina,dorang smpn stok n x edarkan kt pasaran..last2 dgr cite company kena take-over dgn cina..

Myboiler
23-04-2011, 03:38 PM
siapa kata buat kicap tak boleh jadi jutawan....

tjbumi
23-04-2011, 03:40 PM
Aku dah kurang beli kicap nie coz rega dia dah makin mahal. Beralih lak ke Jalen.... kicap jugak....

haizalr
23-04-2011, 03:40 PM
Dulu aku dgr cite kicap ni kena sabotaj dgn cina,dorang smpn stok n x edarkan kt pasaran..last2 dgr cite company kena take-over dgn cina..

betui ker kene takeover? rase nyer still owner baru sbb kilang dorang baru bukak kat larkin tu..baru tak baru la..puluh juta gak kilang die..tatau le kan

hafis_81
23-04-2011, 03:47 PM
betui ker kene takeover? rase nyer still owner baru sbb kilang dorang baru bukak kat larkin tu..baru tak baru la..puluh juta gak kilang die..tatau le kan

Org yg cite tu ckp nama masih lg sama..tp owner dh b'tkr tgn kt bangsa lain..xtaulah btl ke tdk..:">

kancil biru
23-04-2011, 06:44 PM
dimana ada usaha ..si situ ada jalan

kni
23-04-2011, 07:15 PM
Skang pilihan aku JALEN hehehe... keluaran Muslim jugak :D

Tukar kicap sejak anak aku alergik ngan kicap kipas udang ... huhuhuhuhu
aku pun dah tukar kicap jalen. sejak ada kluar cerita pasal kipas udang tiruan, aku dah beralih guna jalen plak.

Shutter
23-04-2011, 07:18 PM
boleh diambil contoh kejayaan beliau

mimie813
23-04-2011, 09:45 PM
anak aku ske makan kicap nie..tp yg manis jer la....

Sir Capone
24-04-2011, 12:00 AM
Best Kicap ni...

mosat_network
24-04-2011, 12:24 AM
bila aku makan mesti aku xtinggal kicap nie..

mierizal
24-04-2011, 12:28 AM
aku ponn... hehe

mrvx
07-01-2014, 07:04 AM
siasatan sedang dilakukan mengenai saham saham syarikat zara food telah dijual dan dimiliki oleh cinabeng sebagai syarikat subsudiari mereka dimana nama dan pemilik asal dikekalkan...

GhostTrader
07-01-2014, 07:16 AM
siasatan sedang dilakukan mengenai saham saham syarikat zara food telah dijual dan dimiliki oleh cinabeng sebagai syarikat subsudiari mereka dimana nama dan pemilik asal dikekalkan...

wahhh..kalau betul jadi mcm ni, kene tukar kpd kicap Jalen plk pas ni :))

Crystal skull
07-01-2014, 07:25 AM
camana kicap dibuat?:-?

mrvx
07-01-2014, 07:29 AM
masuk mana2 pasaraya cinabeng...kicap kipas udang disusun baik bersebelahan dgn oroduk maggi..masa tu pihak skuad pemantau bbcd dh rasa mcm tak sedap hati sebab biasanya produk2 bumiputra dilatak hampir dgn produk tidak halal/khinzir dlm tin atau sebelah atas yg xmampu dicapai oleh pengguna

zaralove
07-01-2014, 07:49 AM
Tapi da mahal la kicap ni...

Dewa19Kangen
07-01-2014, 08:00 AM
siasatan sedang dilakukan mengenai saham saham syarikat zara food telah dijual dan dimiliki oleh cinabeng sebagai syarikat subsudiari mereka dimana nama dan pemilik asal dikekalkan...

patut la da orang kata kicap nie cina punya,tp bawal goreng molex juru memang kick taruh ini kicap..

arjann
07-01-2014, 08:01 AM
Saya guna kicap buatan iks je lah

General Juhziz
07-01-2014, 08:01 AM
Rm10 dh yg botol besa. Kicap yg warna merah manis

nasi panas2 dgn tolo gireng. Nyum3x

arjann
07-01-2014, 08:04 AM
siasatan sedang dilakukan mengenai saham saham syarikat zara food telah dijual dan dimiliki oleh cinabeng sebagai syarikat subsudiari mereka dimana nama dan pemilik asal dikekalkan...

Terdapat sebilangan produk bumiputera yang hampir establish atau diterima org ramai, saham-saham dan pengurusana bertukar kepada non bumi non muslim. Tidakkah ini satu pengkhianatan kepada kepercayaan org ramai.

capachou
07-01-2014, 08:08 AM
mahal kicap ni skarang..

Niyang
07-01-2014, 08:17 AM
Aku suke kicap... tp dah lame x makan kicap... sampai lupe warna kicap..

xydee6527
07-01-2014, 08:34 AM
aku belek2 setiap page tapi x nampak pon gambar pengasas kicap kipas udang ni...

joee
07-01-2014, 08:40 AM
aku layan kicap mudim je skrg...
kicap lain2 sume mahal der... :D

farhansopri
07-01-2014, 08:43 AM
sos kipas udang pon sedap.. tp susah nak jumpa kat pasaran..

egobrain
07-01-2014, 08:46 AM
kicap nie mahal dah...layan kicap jalen je....xpun kicap lain....

iSoul
07-01-2014, 08:56 AM
ape yg aku dgr dr kwn aku yg keje kat situ, hakmilik dan pemegang saham semua dikalangan keluarga.. xpernah ada campur tangan org luar.

boygile
07-01-2014, 09:04 AM
kicap cap kipas udang ni makin mahal skrg. so aku dah bertukar ke kicap jalen. dulu2 layan jgk kicap cap bilal. tak tau skrg...ada lagi ke kicap bilal

m0mo~
07-01-2014, 09:14 AM
ape yg aku dgr dr kwn aku yg keje kat situ, hakmilik dan pemegang saham semua dikalangan keluarga.. xpernah ada campur tangan org luar.

so tak pernah bagi royalti pada singaporkian?

dhiaperfumes
07-01-2014, 09:17 AM
jutawan kicap la ne.. heheh

mr.awie
07-01-2014, 09:19 AM
Aku pun xigt bila start family aku guna kicap ni. tp yg aku ingat satu peristiwa masa aku sekolah rendah lagi. Masa tuang kicap ni atas telur goreng,mula2 igtkan kepingan2 telur yg hancur,belek punya belek rupanya seekor lipas yg dtg complete set ikut kicap tu. Warna lipas tu pun dah sebati ngan warna kicap. Sejak dari tu terus reject jenama nie. sampaikan family aku tukar nama kicap ni jadi 'kicap lipas udang'. Sampai skrg aku xbg bini aku beli kicap lipas udang ni. serik dah. Guna jalen jer. Kalu jalen buat hal camni gak kat aku,ngan jalen2 aku REJECT.

iSoul
07-01-2014, 09:21 AM
so tak pernah bagi royalti pada singaporkian?

sorry2.. ade penglibatan owner lama shj. mmg ade bg setiap bulan.. itu dlm kontrak dgn owner lama.. klu xsilap, owner lame HABHAL dulu meniaga kat belakang rumah je (Singapura).

m0mo~
07-01-2014, 09:30 AM
sorry2.. ade penglibatan owner lama shj. mmg ade bg setiap bulan.. itu dlm kontrak dgn owner lama.. klu xsilap, owner lame HABHAL dulu meniaga kat belakang rumah je (Singapura).

adakah owner lama itu seorang melayu?

ijaljb
07-01-2014, 09:32 AM
bukan Hj Jalil ayah dia pengasas kerr????

chor kueyteaw
07-01-2014, 09:34 AM
tak silap formula kicap ni dicipta oleh rakyat singapura... setiap bulan dia datang kat zara food mintak royalty... perasan tak kat label ada nama habhal's tula penciptanya..

http://2.bp.blogspot.com/_Sc5-CMfsOng/TQcVaG1HdII/AAAAAAAAA8w/uQbrzUB9JeM/s1600/kipas+udang.gif

haji abdullah bin haji abdul latif

iSoul
07-01-2014, 09:35 AM
adakah owner lama itu seorang melayu?

melayu. HABHAL tu singkatan nama owner lama (Singapura) Haji Abu Bakar b. Haji Abdul Latif kot.. klu xsilap... klu salah tolong betulkan..

kopirait
07-01-2014, 09:37 AM
kilang dia masih kat jalan langkasuka ke?
kecik je kilangnya tapi untung kau-kau punya. harga kicap dah mahal.

magnate
07-01-2014, 09:40 AM
Datuk ni beli Bentley,Ferrari mcm beli Myvi je....anak dia ada ferrari padahal br abis skolah

ijaljb
07-01-2014, 09:42 AM
Skang pilihan aku JALEN hehehe... keluaran Muslim jugak :D

Tukar kicap sejak anak aku alergik ngan kicap kipas udang ... huhuhuhuhu

Jalen tu ayah dia punya company....

iSoul
07-01-2014, 09:46 AM
Jalen ngan Kicap kipas udang lain.. Owner Jalen tu Hj Jalil. Owner Kipas udang dato zolkifli b dato lambak. diorg pakai nama ZARA sbg nama company.

mrvx
07-01-2014, 10:18 AM
Terdapat sebilangan produk bumiputera yang hampir establish atau diterima org ramai, saham-saham dan pengurusana bertukar kepada non bumi non muslim. Tidakkah ini satu pengkhianatan kepada kepercayaan org ramai.

biasalah melayu nak cepat kaya..nak senang cepat.. malas kerja .. tahu nak duduk saja...cina fikir lain.. sebab peluang kerja untuk rakyat cina makin meluas

oxygenO2
07-01-2014, 10:41 AM
mmg gempak kilang dia,sblh msjd larkin...kereta pun tkr2 kt tmpt parking bos tuhh...

Duan82
07-01-2014, 10:45 AM
tak silap formula kicap ni dicipta oleh rakyat singapura... setiap bulan dia datang kat zara food mintak royalty... perasan tak kat label ada nama habhal's tula penciptanya..

http://2.bp.blogspot.com/_Sc5-CMfsOng/TQcVaG1HdII/AAAAAAAAA8w/uQbrzUB9JeM/s1600/kipas+udang.gif

betul ke, bukan habhal's tu singkatan Hab Halal atau konsep makanan Halal islam.

goldironman
07-01-2014, 11:28 AM
Salam Avista, memang saye belum jadi Jutawan,tapi minat dan keinginan tu ada dan mendalam,suka membaca,dan belajar cara orang berjaya,lepas tu rasanya elok untuk dikongsikan biar ramai boleh dapat manafaat...tepu tak tepu bukan soalnya kerana ilmu tak pernah tepu..

Salam Haizal,
100% setuju. Teruskan usaha murni anda berkongsi ilmu dan sumber inspirasi di CG. Terima kasih. :)cgrock

Kicap Kipas Udang ini memang terbaik!!! The best not just in Malaysia but in the world! and I am proud of it! :)
Aku selalu makan nasi dengan kicap Kipas Udang versi manis, siap tambah nasi lagi bila "mode live a simple life is on." lol :D

sarah ali khan
07-01-2014, 11:31 AM
Skang pilihan aku JALEN hehehe... keluaran Muslim jugak :D

Tukar kicap sejak anak aku alergik ngan kicap kipas udang ... huhuhuhuhu

jalen nama melayu tp taukey cina. nk selamat guna adabi atau faiza.

mrvx
07-01-2014, 11:40 AM
Jalen ngan Kicap kipas udang lain.. Owner Jalen tu Hj Jalil. Owner Kipas udang dato zolkifli b dato lambak. diorg pakai nama ZARA sbg nama company.

mmg saham sudah dibeli oleh cina.. sekarang pihak kami sedang cari nama cinabeng tu dan syarikatnya sekali.. dah jadi subsidiari syarikat cinabeng... sama mcm kes minuman " orang kampung dan orang kampung longjack " dimana dibawah taiko FFM tepung klorox cap sauh..

mrvx
07-01-2014, 11:40 AM
jalen nama melayu tp taukey cina. nk selamat guna adabi atau faiza.

itulah yg terbaik.. di kelantan.. byk kicap melayu.. M.H MOHD ada

m_noor
07-01-2014, 11:47 AM
ak simple je.memang dr kecil suka makan nasi ngan kicap.skang ni bila dah kicap kipas udang mahal ak beralih kepada jenama lain.asalkan jenis kicap lemak manis,dapat makan ngan nasi fuh sedap betul la.bila g pasaraya klu ada offer harga bwh RM3 terus ak beli 2 botol

sarah ali khan
07-01-2014, 11:53 AM
x suka kicap so x kisah kalau x tau nak makan kicap apa.

Hoyoyo
07-01-2014, 11:54 AM
aku guna kicap MAJU..ni ada kat kedah saja..tu pn dh naik harga...nama jer kicap keluaran bumiputra harga membunuh bumiputra gak....

bob76
07-01-2014, 11:58 AM
jalen nama melayu tp taukey cina. nk selamat guna adabi atau faiza.

ye ke?? Bukan jalen tu hj jalil yg punya ke?? Mana dgr cerita cina dah beli ek??:-?

sarah ali khan
07-01-2014, 12:02 PM
ye ke?? Bukan jalen tu hj jalil yg punya ke?? Mana dgr cerita cina dah beli ek??:-?

haah cina dah beli. bapak saya sgt telus kalau beli brg. xnak syubhah. brg cina mmg x guna lansung. dia dah x beli sejak tau jalen dah jual kt kompeni cina

iSoul
07-01-2014, 12:03 PM
mmg saham sudah dibeli oleh cina.. sekarang pihak kami sedang cari nama cinabeng tu dan syarikatnya sekali.. dah jadi subsidiari syarikat cinabeng... sama mcm kes minuman " orang kampung dan orang kampung longjack " dimana dibawah taiko FFM tepung klorox cap sauh..

kicap kipas udang syarikat melayu encik. mane encik dpt tau saham dibeli org cina? kwn sy ckp saham kipas udang cuma adik beradik yg pegang. xde org luar.

jalen pon org melayu punya jugak. bila org cina beli saham die plak??

kamal_kampong
07-01-2014, 12:06 PM
slmt maju jaya syarikat2 Muslim..sy doakan semoga makin brkembang maju..terutama dlm bdg2 makanan halal:)cgrock

bob76
07-01-2014, 12:06 PM
haah cina dah beli. bapak saya sgt telus kalau beli brg. xnak syubhah. brg cina mmg x guna lansung. dia dah x beli sejak tau mmg jalen dah jual kt kompeni cina

x pe nanti saya cuba check tgk, Bukan apa, hampir tiap2 tahun sepupu saya gi open house rumah hj jalil ni masa raya kat kg bendahara, jb. Rumah dia pun dekat je dgn rumah hj jalil. Tak pernah dgr pulak dah kena beli dgn cina.:-?

bob76
07-01-2014, 12:08 PM
kicap kipas udang syarikat melayu encik. mane encik dpt tau saham dibeli org cina? kwn sy ckp saham kipas udang cuma adik beradik yg pegang. xde org luar.

jalen pon org melayu punya jugak. bila org cina beli saham die plak??

Setakat ni dgr mmg anak beranak dia je yg pegang company tu :-?

sarah ali khan
07-01-2014, 12:09 PM
x pe nanti saya cuba check tgk, Bukan apa, hampir tiap2 tahun sepupu saya gi open house rumah hj jalil ni masa raya kat kg bendahara, jb. Rumah dia pun dekat je dgn rumah hj jalil. Tak pernah dgr pulak dah kena beli dgn cina.:-?

thnks in advance. kicap jalen mmg sedap.

bob76
07-01-2014, 12:10 PM
thnks in advance. kicap jalen mmg sedap.

sedap dan murah..:)paid

the_one
07-01-2014, 12:13 PM
Skang pilihan aku JALEN hehehe... keluaran Muslim jugak :D

Tukar kicap sejak anak aku alergik ngan kicap kipas udang ... huhuhuhuhu

jalen ni anak dia boyfriend kakak ipar aku, ayah je tokey jalen, anak kerja tarkapai-kapai juga, tak tahu kenapa x nak join ayah. xsuka kicap kot :)):))

i uniq
07-01-2014, 02:04 PM
cerita dr housemate ak:

atuk dia ada 4 rakan karib..diorg start buat bisnes dgn jual minyak ubat cm dlm cite p ramlee tu..

satu hari tu sorg daripada 4rakan karib ajak ubah bisnes dr jual ubat kepada jual kicap.2orang(atok dia salah sorg) tolak sbb diorg ckp kos botol ubat pun da mahal apatah lagi nk buat kicap

so yg cadangkan td truskan impian dia jual kicap..dia pengasas kicap kipas udang..yg lg sorg pun buat jgk tp company berasingan..kicap jalen..

kwn ak ckp kalu lar atok ak terima pelawaan pengasas kicap kipas udang mesti da kaya..hehe..

mrvx
07-01-2014, 03:15 PM
kicap kipas udang syarikat melayu encik. mane encik dpt tau saham dibeli org cina? kwn sy ckp saham kipas udang cuma adik beradik yg pegang. xde org luar.

jalen pon org melayu punya jugak. bila org cina beli saham die plak??

benda ni blm sahih lagi.. tu sebab kita tgh buat siasatan..bau hancing tu mmg ada sebab kipas udang tidak diboikot oleh pasaraya2 cina...malah diletakkan hampir dgn produk nesle/maggi chong

bob76
07-01-2014, 03:19 PM
benda ni blm sahih lagi.. tu sebab kita tgh buat siasatan..bau hancing tu mmg ada sebab kipas udang tidak diboikot oleh pasaraya2 cina...malah diletakkan hampir dgn produk nesle/maggi chong

mungking sebab brand tu kuat sgt, dari dorang letak tepi baik dorang ciplak je. Ntah2 yg dorang letak kat pasaraya tu yg tiruan punya.

TheLucky
07-01-2014, 03:40 PM
cerita dr housemate ak:

atuk dia ada 4 rakan karib..diorg start buat bisnes dgn jual minyak ubat cm dlm cite p ramlee tu..

satu hari tu sorg daripada 4rakan karib ajak ubah bisnes dr jual ubat kepada jual kicap.2orang(atok dia salah sorg) tolak sbb diorg ckp kos botol ubat pun da mahal apatah lagi nk buat kicap

so yg cadangkan td truskan impian dia jual kicap..dia pengasas kicap kipas udang..yg lg sorg pun buat jgk tp company berasingan..kicap jalen..

kwn ak ckp kalu lar atok ak terima pelawaan pengasas kicap kipas udang mesti da kaya..hehe..

Yang 2 orang x join buat kicap tu depa buat bisnes lain.. sorang lagi buat ajinamoto ( cap cap cap cap ajinamoto ).. atuk dia plak dan tengok 3 sahabat dia buat kicap, ajinamoto.. maka atuk dia pun duk termanggu cari idea nak jual apa... Keting~!!! idea datang, dengan kemanisan kenangan mereka ber 4 dan kemanisan cap kipas udang, kicap jalen dan kemasinan ajinamoto.. maka dia pun tekad untuk jual kicap masin, sebab dia nak beat ke 3 kawan dia yg jual kicap dan ajinamoto yang masin. Sekian

balang
07-01-2014, 03:44 PM
mahal da kicap ni, sekang mkn brahims..

dme30
07-01-2014, 03:54 PM
mahal da kicap ni, sekang mkn brahims..

bahaya ni..makan2 terus jadi PERKASA.. :eek:

goldironman
07-01-2014, 04:03 PM
mahal da kicap ni, ..

Ya betul tu. Dulu2 sekitar 2010/11, Kicap Kipas Udang yang botol besar 645ml tu boleh dapat dalam harga RM5. La ni kat pasaraya2 besar rata2nya RM9.90.
Ada perasan tak sejak 2012/2013 tiba2 harga naik mencanak :( ?

Mujur Mydin masa 3-day sale baru2 ni botol besar 645ml kicap masin boleh dapat harga RM6.49. Masa tu aku borong sampai tiga botol. :D
Botol besar kicap manis murah sikit RM8.49 (kalau x silap.)

amy@promatt
07-01-2014, 04:06 PM
mmg kaya raya tokey kicap kipas udang nie....office dia pun kalah office developer rumah.....masuk office kilang kicap terlupa diorg nie kilang.....tpi bagus keluarga diorg nie....mmg dermawan tegar....tanah masjid besar kat larkin tue mmg tanah wakaf milik keluarga beliau.....

clorox_bersih
07-01-2014, 04:09 PM
huhu..kicap ni mahal dah..sebotol kecik pun dah RM 5 ++..
teringat dulu baru RM 1.90 je..hahah
how time flies...

sweetkl
07-01-2014, 04:10 PM
apa lagi kicap keluaran Muslim .. bole share tak brand apa?


risau juga dengar cerita kwn2 keje TNB jinjang, yang sebelah kilang kicap takde tu...

clorox_bersih
07-01-2014, 04:11 PM
bahaya ni..makan2 terus jadi PERKASA.. :eek:

hampeh :eek::eek::eek:

goldironman
07-01-2014, 04:25 PM
mmg kaya raya tokey kicap kipas udang nie....office dia pun kalah office developer rumah.....masuk office kilang kicap terlupa diorg nie kilang.....tpi bagus keluarga diorg nie....mmg dermawan tegar....tanah masjid besar kat larkin tue mmg tanah wakaf milik keluarga beliau.....

Alhamdulillah untungnya badan diberi peluang untuk menjana satu dari tiga perkara dibawah. :)

Sebagai motivasi diri dan juga geng2 CG :) , aku pun berharap dimurahkan rezeki dapat peluang berjasa macam contoh yang kita lihat ni. Amin! 3x.

Sabda Nabi Muhammad S.A.W.:
“Apabila mati seseorang anak adam itu .. maka akan terhenti segala amalannya kecuali 3 perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang memberi guna, doa anak – anak yang soleh”

amy@promatt
07-01-2014, 04:37 PM
amin...tuelah sebenarnya kunci nk jdi kaya nie mudah jer....bykkn bersedekah...klu byk jumpa org kaya2 nie..mmg sedekah jdi amalan paling penting hidup mereka.......kdg kita(untuk ingatan diri aku sendiri)org dtg minta sedekah nk hulur pun kdg2 berkira....tgh2 mkn pastu kucing minta sikit mknn pun pergi tendang kucing tue.....:D:D:D:D

Alhamdulillah untungnya badan diberi peluang untuk menjana satu dari tiga perkara dibawah. :)

Sebagai motivasi diri dan juga geng2 CG :) , aku pun berharap dimurahkan rezeki dapat peluang berjasa macam contoh yang kita lihat ni. Amin! 3x.

Sabda Nabi Muhammad S.A.W.:
“Apabila mati seseorang anak adam itu .. maka akan terhenti segala amalannya kecuali 3 perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang memberi guna, doa anak – anak yang soleh”

UdangGalah
07-01-2014, 04:45 PM
mmg kaya raya tokey kicap kipas udang nie....office dia pun kalah office developer rumah.....masuk office kilang kicap terlupa diorg nie kilang.....tpi bagus keluarga diorg nie....mmg dermawan tegar....tanah masjid besar kat larkin tue mmg tanah wakaf milik keluarga beliau.....

rumah dia pon dekat belakang masjid larkin tu je..jenguk ke dalam rumah macam2 kereta mewah ada :D

azam575
07-01-2014, 08:00 PM
jalen ni anak dia boyfriend kakak ipar aku, ayah je tokey jalen, anak kerja tarkapai-kapai juga, tak tahu kenapa x nak join ayah. xsuka kicap kot :)):))

Cina ke melayu bro? sbb ada orang kata tokey cina ?

the_one
07-01-2014, 08:27 PM
Cina ke melayu bro? sbb ada orang kata tokey cina ?

melayu la, :D tapi taktau la kalau ayah dia tu cina, tapi muka melayu habis je tengok, cuma putih tu ada la sikit

mista.zach
07-01-2014, 08:41 PM
kicap yang mahal!!!

hafyz1984
07-01-2014, 08:54 PM
Makan kicap boleh tapi jangan selalu diamalkan. Hari itu melawat kawan aku kena leukimia kebetulan doktor pakar meyarankan jangan mengambil kicap dan makanan dalam tin sebagai makanan rutin kerana ia adalah agen kepada kanser darah.

Iya ker? Makanan dalam tin? Macam sardin tuu?

Tapi aku suka sardin Brands bro.... Sedapp... Sardin jenama lain tak suka... Tapi kalau sardin Brands berselera betull...

By the way, kicap, ada ker tak ada ker, aku tak kisahh....

bob76
07-01-2014, 09:13 PM
Iya ker? Makanan dalam tin? Macam sardin tuu?

Tapi aku suka sardin Brands bro.... Sedapp... Sardin jenama lain tak suka... Tapi kalau sardin Brands berselera betull...

By the way, kicap, ada ker tak ada ker, aku tak kisahh....

sardin jenama brands ke jenama ayam brands?? :-?

bob76
07-01-2014, 09:13 PM
melayu la, :D tapi taktau la kalau ayah dia tu cina, tapi muka melayu habis je tengok, cuma putih tu ada la sikit

mmg melayu pun.

hafyz1984
07-01-2014, 09:15 PM
sardin jenama brands ke jenama ayam brands?? :-?

Ha'ah.... Ayam Brands....

Takder ingredients non-halal kan? Contoh macam lemak **** dalam kuantiti kecik.... Takder kan?

bob76
07-01-2014, 09:16 PM
Ha'ah.... Ayam Brands....

Takder ingredients non-halal kan? Contoh macam lemak **** dalam kuantiti kecik.... Takder kan?

Ada halal jakim, sepatutnya takdelah unsur2 haram dlm tu.

mangkaq
07-01-2014, 09:22 PM
kicap ni botol besar dah RM10...mahal betol..

mista.zach
07-01-2014, 10:11 PM
boikot kicap ni. beli jalen je.. botol kecik skang dah nk 5hengget..

orangkuatumno
07-01-2014, 10:14 PM
Makan kicap boleh menyebabkan mati pucuk tenggek burung~X(

alpine_star
07-01-2014, 10:41 PM
jalen nama melayu tp taukey cina. nk selamat guna adabi atau faiza.

maner ko dpt info nih?:-?..tauke kicap jalen, tauke kicap kipas udang, tauke mutiara motor smua dok dkt ngan umah aku..

Jejaka Kedekut
07-01-2014, 10:45 PM
aku tabik siapa boleh survival business kicap.
tinggi persaingan business ni.
business jual tiket kapal terbang lagi senang dari business kicap.

iSoul
08-01-2014, 08:25 AM
:))apela korang ni.. company melayu korg fitnah company cina.. cemane la melayu nak maju. bila brg company melayu boleh masuk pasaraya cina korg tuduh company tu company cina punye.. senang btol buat keputusan..:))

mrvx
08-01-2014, 11:26 AM
:))apela korang ni.. company melayu korg fitnah company cina.. cemane la melayu nak maju. bila brg company melayu boleh masuk pasaraya cina korg tuduh company tu company cina punye.. senang btol buat keputusan..:))

bukan fitnah.. kita sedang servey sekarang kerana ura2 saham syarikat itu telah dibeli dlm kuantiti yg agak bersa hampir 70% kerana nak masuk pasaraya cinabeng sekarang memerlukan penglibatan orang cina dlm sesuatu produk

goldironman
08-01-2014, 11:38 AM
bukan fitnah.. kita sedang servey sekarang kerana ura2 saham syarikat itu telah dibeli dlm kuantiti yg agak bersa hampir 70% kerana nak masuk pasaraya cinabeng sekarang memerlukan penglibatan orang cina dlm sesuatu produk

Mmm servey tu bagus. Ada cara lain yang lebih bagus? contoh dari annual report etc etc?

bob76
08-01-2014, 11:43 AM
maner ko dpt info nih?:-?..tauke kicap jalen, tauke kicap kipas udang, tauke mutiara motor smua dok dkt ngan umah aku..

org kg melayu ke ni??? heheh..kwn selalu gak lepak kat kg bendahara, dekat rumah tokey jalen hehehe

iSoul
08-01-2014, 03:04 PM
bukan fitnah.. kita sedang servey sekarang kerana ura2 saham syarikat itu telah dibeli dlm kuantiti yg agak bersa hampir 70% kerana nak masuk pasaraya cinabeng sekarang memerlukan penglibatan orang cina dlm sesuatu produk

saham syarikat milik adik beradik dibahagi sama rata. yg kawan dengar kicap tamin yg cina dah beli. kicap kipas udang mmg xbukak share utk org luar. mmg brg die byk kat kedai cina pasal distributor/agen supply (org tgh) byk sykt cina. tuan survey saham syarikat melayu ke?

jibam
08-01-2014, 03:06 PM
kicap nie pun dah mahai la.nie...

alpine_star
08-01-2014, 04:20 PM
org kg melayu ke ni??? heheh..kwn selalu gak lepak kat kg bendahara, dekat rumah tokey jalen hehehe

arghh sudah...:D

danzaimar
08-01-2014, 04:21 PM
br bulan lepas g kenduri anak dia kt persada...

selising
08-01-2014, 07:16 PM
cuba jual kopi segera jenama kan KOPI PACAK SELALU…..

:)):)):)):)):))

azlanvai
08-01-2014, 07:21 PM
kicap paling mahal di Malaysia.. cap cap cap.. cap kipas udang

ramos
11-01-2014, 07:25 PM
paling mahal pun snggup beli sbb sedap..

amriros
02-02-2014, 01:35 PM
paling mahal pun snggup beli sbb sedap..

aku akan beli kalau harga dia RM7.99 kat tesco.. tu pun masih mahal banding ngan brand lain...

goldironman
02-02-2014, 10:33 PM
aku akan beli kalau harga dia RM7.99 kat tesco.. tu pun masih mahal banding ngan brand lain...

Murah tu. Rata2nya RM9.99 untuk 645ml di pasaraya2 besar

ganuvian
14-02-2014, 10:59 AM
jalen nama melayu tp taukey cina. nk selamat guna adabi atau faiza.

Anugerah Tokoh Usahawan dimenangi Datuk Abdul Jalil Long pemilik Jalen Sdn Bhd dari Johor. Beliau membawa pulang RM50,000 beserta plaq dan sijil.

-- BERNAMA 13/02/2014

Dss.Net
14-02-2014, 11:05 AM
Aku hari2 makan ngan kicap haha. Tapi yg ni Besar Rm10.

mc9donat
14-02-2014, 11:09 AM
kicap kipas udang sedap sebab manis

dme30
14-02-2014, 11:11 AM
Murah tu. Rata2nya RM9.99 untuk 645ml di pasaraya2 besar

dkt mydin aku penah beli rm7.20 time offer..klau x offer pn dlm rm7.80 @ 8.**..yg lemak manis la. :D

belakepare
14-02-2014, 11:57 AM
aku sekarang dah beralih kpd kicap jenama ENAQ...keluaran muslim, lagi murah dari kicap kipas udang dan rasa setanding

tetapi tak semua pasaraya ada...yg aku ingat giant dan maidin ada

akmal_tawau
14-02-2014, 02:59 PM
nk jd tokey produk jg lah...kalu dpt pendekkan 25 thn jd 10 tahun utk capai mcm kicap kipas udang tu canteek...

jejaka
14-02-2014, 03:03 PM
dalam dunia ni paling kaya jual benda berasakan cecair.. jual kicap, jual air berkarbonat, jual coffee semua cepat kaya.. selain itu barang keperluan juga seperti baju dll boleh buat jadi kaya

I'SPY
14-02-2014, 03:05 PM
DR, nasihat sapa yg darah tinggi
kencing manis jangan makan kicap
apa2jenis pong,Cinabeng sekarang
modius operandinya membeli produk
jenama muslim yg terkenal contuh
sos cili aminah hassan,dah tak ada
lagi dalam pasaran,nampak tak dah
tak ada persaingan lagi,ini juga akan
berlaku pada produk2 muslim yg lain....
:D

sarah ali khan
15-02-2014, 05:24 PM
Anugerah Tokoh Usahawan dimenangi Datuk Abdul Jalil Long pemilik Jalen Sdn Bhd dari Johor. Beliau membawa pulang RM50,000 beserta plaq dan sijil.

-- BERNAMA 13/02/2014

my bad. mungkin yg cerita kt saya tu dgr dr org lain yg buat crita. saya pun mls nk siasat masa tu.

mrfs1978
15-02-2014, 05:43 PM
aku suka kicap enaq....sama rasa n lagi murah dari kicap kipas udang....