PDA

View Full Version : BISNES Kedai Tayar Secara PROFFESIONAL ..


kaYaIlmu
16-03-2011, 01:35 AM
Salam usahawan/peniaga sekalian ,

saya berminat dalam bisnes kedai tayar ...maksud proffesional saya disini ialah sebuah kedai yang serba bersih dan TERATUR...

jadi di sini saya memerlukan pengalaman/pendapat ataupun apa2 sahaja maklumat yang mampu kita semua kongsi utk kegunaan kita dalam bisnes kedai tayar nie...

diharap kita semua boleh bincangkan apa sahaja yang perlu diketahui sebelum membuka bisnes ni...

berapa modal yang diperlukan ??
macam mana nk dapatkan supplier tayar dan rims ??
ape lagi yang perlu diketahui??


diharap semua dapat berkongsi ya,sebab ini adalah forum memang tempat berbincang ...:D :)cgrock

jawapan yang saya biasa dengar ialah ,kerja dahulu dengan kedai tayar ...:D

kaYaIlmu
16-03-2011, 01:36 AM
reserved utk tnya apa2..

TT
16-03-2011, 02:32 AM
kt kota tggi MAMAT TAYAR contoh melayu yg maju bkk kedai tayar ni..adik ipar bro ni mbe aku sek..pnh die cite (time tu ak sek lg..dlm 9thn lpas) sales setahun >rm2juta

abg ipar die pnh pg seminar berkaitan bisnes nila..dr 300org tu ade 2org je melayu

kaYaIlmu
16-03-2011, 02:45 AM
kt kota tggi MAMAT TAYAR contoh melayu yg maju bkk kedai tayar ni..adik ipar bro ni mbe aku sek..pnh die cite (time tu ak sek lg..dlm 9thn lpas) sales setahun >rm2juta

abg ipar die pnh pg seminar berkaitan bisnes nila..dr 300org tu ade 2org je melayu

owh yeke bro??..ape lagi die cite sal bisnes nie??..:)

bisnes nie orang cha ya nun alif je banyak buat ...

putihperang
16-03-2011, 02:47 AM
mane otai otai tayar nie

myaura
16-03-2011, 02:57 AM
Saya pun berminat dgn bisnes ni.. tapi x tau dr mana nak mula..

kaYaIlmu
16-03-2011, 03:50 PM
xde ke sape2 berpengetahuan dalam bidang nie..:)

pentium5
16-03-2011, 04:01 PM
ada modal 500k sedap lar

kaYaIlmu
16-03-2011, 10:30 PM
sape2 ade maklumat x?..

usahOne
16-03-2011, 10:47 PM
dulu x silap den ada satu program utk org2 melayu yg nak mencebur diri dlm bises tayar ni..klu x silap akulah usahasama dgn simedarby kot...tapi xtaulah ada lagi ke x skrg ni

zamreda
16-03-2011, 10:52 PM
kt kota tggi MAMAT TAYAR contoh melayu yg maju bkk kedai tayar ni..adik ipar bro ni mbe aku sek..pnh die cite (time tu ak sek lg..dlm 9thn lpas) sales setahun >rm2juta

abg ipar die pnh pg seminar berkaitan bisnes nila..dr 300org tu ade 2org je melayu

boleh dpt tayar bagus2 tak?...maklaumlah tayar kancil aku nie dah berusia beno..

vardenq
16-03-2011, 10:56 PM
bagus tt open thread ni,aku pon minat ngan bisnes kedai tayar ni.
mmg kompom masyuk punyer.

tp yg pnting tu skill dier,maner nak blaja? ada kursus ke pasal allignment,balancing tyr ni...

syahays
16-03-2011, 10:58 PM
aku pon minat biz nie..jarang nampak org melayu buat...kuli melayu ramai...maknaya nye..skill ade...modal xde...huhu...

zamreda
16-03-2011, 11:02 PM
aku tgk klau yng expert mereka takyah buang angin kat injap tayar tu..
terus gie mesin tu..guna sistem yng kasi lembutkan tayar tu..meletup2 tu..:))

putihperang
16-03-2011, 11:04 PM
sape2 ade maklumat x?..

diorang g makan jap... x lama lagi ada la tu:D

ilhamic
16-03-2011, 11:35 PM
cam bez biz nie yerp...huhu
nnt tggu modal cukup besar, skank masih kecil...hehe

tebbaloi
16-03-2011, 11:45 PM
buat kecil2 dulu bro..

tuanhakim
17-03-2011, 12:00 AM
cuba tgk kat cni- http://kualitirahmat.com.my/default.asp?id=11&mnu=11
http://kualitirahmat.com.my/default.asp?id=12&mnu=12

putihperang
17-03-2011, 12:21 AM
tue dia....depa suda mari

kaYaIlmu
17-03-2011, 12:56 AM
bagus tt open thread ni,aku pon minat ngan bisnes kedai tayar ni.
mmg kompom masyuk punyer.

tp yg pnting tu skill dier,maner nak blaja? ada kursus ke pasal allignment,balancing tyr ni...

ya kan ..xramai melayu yg buat bisnes nie ...kat tempat saya nie ade melayu ,tp cha ya nun yang ramai...

kaYaIlmu
17-03-2011, 12:58 AM
buat kecil2 dulu bro..

ye kecil2 ...tp nk tahu jugak maklumat secara terperinci ...malu bertanya sesat jalan ...

kecil besar xmenjadi persoalan ...ilmu perlu dicari...:D

:)cgrock

kaYaIlmu
17-03-2011, 12:59 AM
diorang g makan jap... x lama lagi ada la tu:D

eyh, lewat malam nie ada makan lagi ke??..eheheh...:">:D

luqalief
17-03-2011, 01:14 AM
msk sndri kowt
huhuhu
pe2 pon smger berjye TT dlm bdg nie
respek r TT brni cuber terjon dlm bidg y tk rmai owg kter join
huhuhu
:D

kaYaIlmu
17-03-2011, 01:33 AM
cuba tgk kat cni- http://kualitirahmat.com.my/default.asp?id=11&mnu=11
http://kualitirahmat.com.my/default.asp?id=12&mnu=12

thanks tuanhakim...:D

dah godek2 skit..

kaYaIlmu
17-03-2011, 01:34 AM
msk sndri kowt
huhuhu
pe2 pon smger berjye TT dlm bdg nie
respek r TT brni cuber terjon dlm bidg y tk rmai owg kter join
huhuhu
:D

trima kasih doakan saya ..skung nie stage(research) kaji dahulu..:D
insyallah ,akan terlaksana...:)

vardenq
17-03-2011, 01:36 AM
ader ke saper2 nak share tips2 nk bukak kedai tayar ni?

maner nak beli mesin,baru or second punyer mesin,
maner nk dapatkan stok tayar baru or seken,
baper komisen utk sebijik tayar baru tu,
port nak kursus atau cara handling bisnes kedai tayar...

zainud
17-03-2011, 08:49 AM
yang penting kene tahu selok belok pasal bisnes tayar
sebab bisnes nie di monopoli oleh kaum cina...sebab saya
9 tahun kene dgn company tayar...so kalau nak belajo boleh le
saya ajarkan kan...cam mana

GSR
17-03-2011, 04:05 PM
yang penting kene tahu selok belok pasal bisnes tayar
sebab bisnes nie di monopoli oleh kaum cina...sebab saya
9 tahun kene dgn company tayar...so kalau nak belajo boleh le
saya ajarkan kan...cam mana

ajar la bro...kena ada pengeras ker???

rickyricardo
17-03-2011, 04:12 PM
jadi dealer tayar la..

arin_gis
17-03-2011, 04:19 PM
Untuk tahan lama bro biarlah JUJUR..
sepanjang deal dgn kedai tayar mesti ada additional yg diaorg minta.. contoh terbaru org kata sport rim kat rawang murah.. so g sana memang laa murah harga dia RM980 kalau advanti.. so aku ambil dgn tayar maxxis jadi 980 + 720 = 1700. Dia ambil tayar dan rim lama aku 600 jadi 1700-600 = 1100. Pas dah tukar tu banyak plak additional yg tak dibagitau.. chamber nut kena tukar.. nut sport rim kena tukar,.. jadi semua jadah tu menjadikan 1500.

usahOne
17-03-2011, 04:25 PM
Untuk tahan lama bro biarlah JUJUR..
sepanjang deal dgn kedai tayar mesti ada additional yg diaorg minta.. contoh terbaru org kata sport rim kat rawang murah.. so g sana memang laa murah harga dia RM980 kalau advanti.. so aku ambil dgn tayar maxxis jadi 980 + 720 = 1700. Dia ambil tayar dan rim lama aku 600 jadi 1700-600 = 1100. Pas dah tukar tu banyak plak additional yg tak dibagitau.. chamber nut kena tukar.. nut sport rim kena tukar,.. jadi semua jadah tu menjadikan 1500.

aku pun dgr kat rawang murah tapi bilo member aku cer klu absorbrt lain2 rosak dia suh tukar semua tu yg bertamabh budget tu..klu tukar setakat tyr depa x amik betul ker?

Jutawan
17-03-2011, 04:38 PM
Belum pernah bisnes tayar, hanya beli tayar. Rasanya masyuk, sebab setiap tahun confirm kenderaan akan tukar tayar. Belum kedai kereta lagi tuh.

Bro_Izantie
17-03-2011, 04:40 PM
Anak buah aku dah buka satu kat terengganu...baru jer mula..yg handle sepupu dia...yg otai dlm bab ni...dengar citer dia bg modal rm40k utk uruskan...nnti aku sedut ilmu kat dia kalau brkesempatan..

Cie-Die-Mm
21-04-2011, 10:53 AM
salam TT,

camna, dah start ke biz kedai tayar ni...kongsi2 la sikit kat CG nie..ramai nk tau nie..

zhary
21-04-2011, 11:07 AM
Menarik gah bisnes tayar nih..
Tengok dlm website Kualiti Rahmat tu pun ada crash course dan business plan utk biz dan boleh belajar direct dgn owner.
Kalu tt nak cari biz partner boleh kita bincang nih..

syahmie2u
08-05-2011, 03:59 PM
salam semua....aku pon berminat dalam bidang ni...tp apa yg aku pk,bukan stakat bukak kedai tyre...buat 1stop center... aku xder pgalaman lagi dlm bisnes...baru dalam perancangan masa panjang utk bukak n cari pgalaman dulu...
planning nak bukak,satu premium workshop utk keta2 continental yg ada kelengkapan utk
1.aligment&balancing
2.repair & diagnosis
3.air-cond service

menyediakan premis yg bersih dan selesa utk customer.

sapa2 yg ada idea,bole la tambah lagi...

has_mmu
26-05-2011, 12:31 PM
Aku bekas peserta Perantis PUNB...

Aku amik course tu sebab minat dalam biz maintenance kereta...
Dari situ aku belajar dari segi technical, management and biz.

Tapi training macam commando la.. kena ada ikhtiar nak tambah ilmu..

Kena banyak bertanya..


Bengkel aku tu.. Bengkel Kita (Subang Perdana)

Bengkel memang bersih tak letak barang merata.. kalah bengkel lain..

Nak jadi Usahawan Bengkel Kereta ni.. kena pecah peluh dulu... rasa dulu camner harga upah berkait dgn peluh....


P/S: Kalau aku lama kat situ boleh jadi Manager sbb aku baik dgn boss...hehe

fmnauto
26-05-2011, 09:21 PM
kwn aku pnah buka kedai tayar,katenye kalu xmenipu mcm cine cukup2 mkn je, cth pantang ade kete tukar tayar,time bt aligment misti suruh pasang chamber kalu x aligment xcantik. harga lak bgtau 1 dlu xnk ctemer rase mahal.dah siap br tau

zamreda
27-05-2011, 10:34 PM
Aku bekas peserta Perantis PUNB...

Aku amik course tu sebab minat dalam biz maintenance kereta...
Dari situ aku belajar dari segi technical, management and biz.

Tapi training macam commando la.. kena ada ikhtiar nak tambah ilmu..

Kena banyak bertanya..


Bengkel aku tu.. Bengkel Kita (Subang Perdana)

Bengkel memang bersih tak letak barang merata.. kalah bengkel lain..

Nak jadi Usahawan Bengkel Kereta ni.. kena pecah peluh dulu... rasa dulu camner harga upah berkait dgn peluh....


P/S: Kalau aku lama kat situ boleh jadi Manager sbb aku baik dgn boss...hehe

bengkel nie yng kita mau....tapi klau kereta bersidai cmana bro?>:-?:-?:-?

tahir85
27-05-2011, 11:17 PM
psal tayar ni, teringat plak kemarin tukar tayar baru .. sorg mamat (pekerja) ni kena suruh tukar tayar saya .. budak ni baru lagi kot.. keja menggelabah.. time nak pasang tayar baru kat rim , tepi tayar tu koyak di buatnya.. ganas sgt dia buat.. tak pasal2 ..kena potong gaji RM200.. kesian mamat tu ..

has_mmu
30-05-2011, 11:31 AM
psal tayar ni, teringat plak kemarin tukar tayar baru .. sorg mamat (pekerja) ni kena suruh tukar tayar saya .. budak ni baru lagi kot.. keja menggelabah.. time nak pasang tayar baru kat rim , tepi tayar tu koyak di buatnya.. ganas sgt dia buat.. tak pasal2 ..kena potong gaji RM200.. kesian mamat tu ..

Haha kalau ikutkan...salah majikan jugak... tak bagi training...

Aku dulu kerja pasang tayar , tgk banyak kali dulu.... lepas tu baru try....

Bahaya woo.... kena tayar nipis..... lagi susah...

asby
30-05-2011, 12:05 PM
kalau kat kota bharu kebanyakkan melayu pun ramai yang bukak sebab sini cina tidak monopoli tapi mungkin dari segi bekalan dia yang monopoli.majoriti yang bukak kedai tayar melayu ni banyak yang support pun member kelab,rakan2,keluarga.Yang rim aku dengar dioarang ambil kat kilang sekali order 10pasang pilih2.Xboleh ambil 2 3 pasang saja nanti harga lain.kena banyak kaki jugak bisnes ni.

amimy06
04-09-2011, 03:56 PM
nak mula bisnes tayar ni kena tau byk pasal kereta x? x sy xbyk sgt tau pasal kereta ni.. kalau setakat nak belajar pasal tayar je ok lg..

monst3r
04-09-2011, 05:15 PM
aku follow thread nih..si cina kat tpt aku bgtau at least nk 100k gak sbb nk beli equipment..bulan depan insyallah aku bukak gerai jual bju dulu..kumpul modal and ilmu..

gersangnye
16-09-2011, 12:00 PM
aku penah borak dgn sorg pakcik yg bukak kedai tayar kat kelang dgn anak menantu dia...dia cite aku kat betapa susahnya dia masa mula2 bukak dulu..loan bank susah dapat sebabnya bank tak caya org melayu boleh idup bukak kedai tayar kat lembah kelang yg dimonopoli oleh org cina...tapi mmg statistik tunjukkan kedai tayar melayu mmg boleh dikira kat malaysia...alhamdulillah dah 10 tahun pakcik tu meniaga...meleleh air mata pakcik tu cite kt aku..

zhary
19-09-2011, 05:29 PM
aku penah borak dgn sorg pakcik yg bukak kedai tayar kat kelang dgn anak menantu dia...dia cite aku kat betapa susahnya dia masa mula2 bukak dulu..loan bank susah dapat sebabnya bank tak caya org melayu boleh idup bukak kedai tayar kat lembah kelang yg dimonopoli oleh org cina...tapi mmg statistik tunjukkan kedai tayar melayu mmg boleh dikira kat malaysia...alhamdulillah dah 10 tahun pakcik tu meniaga...meleleh air mata pakcik tu cite kt aku..

Kualiti Rahmat ker?

peija06
07-08-2012, 12:29 PM
kasi naik ini bagus punya thread.. :)paid

peija06
07-08-2012, 12:31 PM
kalau yg ada brand goodyear/dunlop tu franchise ke?
mana mudah utk bukak drp yg sndiri punya tanpa brand?:-?

apa kelebihan dan kekurangan dia??:-?

mcmana dgn kos, untung, risiko??

haudli
07-08-2012, 12:40 PM
Kene tunggu majuniagadotcom masuk ni utk info

peija06
07-08-2012, 12:42 PM
Kene tunggu majuniagadotcom masuk ni utk info

bila nak ada info ni bro?:(
rasa mcm lama dah menunggu.. #:-S

amimy06
08-08-2012, 02:26 AM
apa info pasal bisnes ni. dah ada yang cuba ke?
di shah alam ni saya tengok ada buat kursus teknologi tayar ke apa tah. area glenmarie. tapi rasanya melayu pun ada kursus untuk bisnes tayar. dah lama tak tengok blog dia. masih ada lg ke

hanif proton
08-08-2012, 02:31 AM
ada modal 500k sedap lar

Sampai 500k ye bukak kedai tayar? Meriah....

ikanbilis
08-08-2012, 03:05 AM
thn 05 aku penah try...gagal.tapi tayar 2nd ahh.modal kecik time tu.kecik2 pon dlm 25k...kisahnya company aku wat JV ngan lagi 1 company(25k/25k) amik tayar dr japan sana.sepupu mmber aku yg arrange barang dr sana.tayar memang 85%-90% lagi kualiti bunga dia.itu 1st trip kontena...mmg cantik....laris jual.siap supply kt cina kedai tayar lagi.tapi masuk 2nd trip...hancussss...tayar leh wat tongkang...pendek citer....yg sepupu mmber aku ni leh upah org plak wat keje kt sana....main bagi saiz je.kualiti xcheck!!!

pok wang
08-08-2012, 03:28 AM
thn 05 aku penah try...gagal.tapi tayar 2nd ahh.modal kecik time tu.kecik2 pon dlm 25k...kisahnya company aku wat JV ngan lagi 1 company(25k/25k) amik tayar dr japan sana.sepupu mmber aku yg arrange barang dr sana.tayar memang 85%-90% lagi kualiti bunga dia.itu 1st trip kontena...mmg cantik....laris jual.siap supply kt cina kedai tayar lagi.tapi masuk 2nd trip...hancussss...tayar leh wat tongkang...pendek citer....yg sepupu mmber aku ni leh upah org plak wat keje kt sana....main bagi saiz je.kualiti xcheck!!!

adess...kesian kat ko..xpe..gagal xsemestinya gagal lagi..cuba bangun balik...member aku baru amik alih bisnis tayar ni..area kota warisan sepang..owner lama org sabah...terpaksa jual kerana balik sabah..org tua sakit...dia nak run bisnis sana lak..member aku beli 100k siap peralatan..kedai..runing jer...

GamezStar
08-08-2012, 08:55 AM
bagus la klu ade... meriah sikit.. aku pi kedai cina tauke tu tampal sijil kemahiran dia mlvk ke atau sijil berkaitan pasal tayar ni.. lupe plak name ape

Luqmanul Hakim
08-08-2012, 09:41 AM
bagus la klu ade... meriah sikit.. aku pi kedai cina tauke tu tampal sijil kemahiran dia mlvk ke atau sijil berkaitan pasal tayar ni.. lupe plak name ape

Mungkin jugak...

rambootan
08-08-2012, 09:46 AM
Bagus nie bisnes..x kan tepu..setiap masa akan ada
org tukar tayar dan rim baru...
Selagi ada kereta, adalah tayar...

majuniagadotcom
18-09-2012, 12:56 PM
Kene tunggu majuniagadotcom masuk ni utk info

lor... ada panggil aku ker?:D:D

rayz
18-09-2012, 01:41 PM
tgk taukey china kat mergong dkt jpj lama tu,,makin besar kedai dia...
xjumpa lagi org melayu kita bjya mcm tu kat loq star.

majuniagadotcom
18-09-2012, 02:46 PM
mana orang yg minat nk buka kedai tayar ni... kalau ramai geng nanti boleh lah pau tayar ngan rim satu kontena.. kongsi2...:)cgrock:)cgrock:)cgrock

pok wang
18-09-2012, 05:17 PM
aku minat..tgh mendalami ngan member yg baru bukak area sepang...skang suply tayar2 seken...

monst3r
19-09-2012, 09:38 AM
hincik majuniaga boleh overview sket camne nak bukak x?? modal berapa at least?? training dan management boleh bantu tidak dari segi training??

blink_182
19-09-2012, 11:35 AM
mana orang yg minat nk buka kedai tayar ni... kalau ramai geng nanti boleh lah pau tayar ngan rim satu kontena.. kongsi2...:)cgrock:)cgrock:)cgrock

Ckup ke Satu kontena je ekekekekekekek

majuniagadotcom
19-09-2012, 12:19 PM
Ckup ke Satu kontena je ekekekekekekek

cukuplah dulu.. 40kaki..rim pun dah 300 set.. kongsi 10 orang pun dah 30set seorang.. 30set pun dah penuh kedai..:)cgrock:)cgrock kita start slow2 dulu daripada tengok orang je memanjang...:D:D

majuniagadotcom
19-09-2012, 12:20 PM
aku minat..tgh mendalami ngan member yg baru bukak area sepang...skang suply tayar2 seken...

member tu ada supply tayar second ker?

majuniagadotcom
19-09-2012, 12:23 PM
hincik majuniaga boleh overview sket camne nak bukak x?? modal berapa at least?? training dan management boleh bantu tidak dari segi training??

modal tu banyak peringkat.. kecik, sederhana .. besar.. kalau tanpa alignment 30k cukup dulu...

tapi saya punya cara.. adalah partime, buat sendiri... tak berbeban dengan nak bayar gaji pekerja & yg paling susah KERENAH pekerja...

tuk training macam saya pun memang tak pernah pegang mesin2 tu.. tapi sekejap jer belajar.. bukan susah sangat pun..2/3 cuba dah boleh...

kalau betul2 minat boleh jumpa sembang2 detail lagi...:)cgrock:)cgrock

pok wang
19-09-2012, 12:40 PM
member tu ada supply tayar second ker?
ye bro..member aku suply tayar seken..

hangCANGKUL
19-09-2012, 01:04 PM
g keje ngan orang dulu... keje setahun, baru leh start.

majuniagadotcom
19-09-2012, 01:51 PM
ye bro..member aku suply tayar seken..

ada kontek no... tapi jauh pulak sepang tu...#:-S

majuniagadotcom
19-09-2012, 01:52 PM
g keje ngan orang dulu... keje setahun, baru leh start.

tu satu cara untuk mahirkan diri dulu...:)cgrock

greiga
19-09-2012, 02:01 PM
Modal sekurang2nya mesti ada rm3.5 juta gerenti kodai mantap....

majuniagadotcom
19-09-2012, 02:03 PM
Modal sekurang2nya mesti ada rm3.5 juta gerenti kodai mantap....

buat apa banyak yu rm250k ~ rm300k pun dah mantop apa...:)cgrock:)cgrock

kalau ada rm3.5j.. duk umah jerlah...:D:D:D

syark1010
22-09-2012, 05:03 PM
modal depend pada besar kecik kedai jer...
kedai kecik stok n tools pun x byk...
min 20k dh bleh jalan dh

UdangGalah
22-09-2012, 05:11 PM
bagus..tak ramai melayu yang bukak kedai tayar..
ramai cina yang conquer bisnes nie..
saya sokong kalau ada orang melayu nak buat bisnes kedai tayar nie..

semakdoh
22-09-2012, 05:42 PM
gud luck tt.. nk tgk jugk org melayu yg berjaya..
100% kedai tyr cina jer..

cakcibo
04-10-2012, 01:38 AM
Saya dalam proses buka kedai tayar di Perak, sekarang tgh cari suplier tayar dan rim baru, ade sesiapa yang boleh bantu tak?

ADI78
04-10-2012, 01:44 AM
Aku sokong kalu org mlayu buka kdai tyr

westgate_blowoff
26-10-2012, 12:59 PM
Cne nk stat ye... Modal x byk ni. Huhu

westgate_blowoff
04-11-2012, 03:23 PM
Up kedai tyr melayu...

rebellion
04-11-2012, 03:26 PM
Saya dalam proses buka kedai tayar di Perak, sekarang tgh cari suplier tayar dan rim baru, ade sesiapa yang boleh bantu tak?

upskit pertanyaan member kita ni :)cgrock

westgate_blowoff
04-11-2012, 03:35 PM
Kt mne ade kusus tayar n sevis knderaan.. Aku nk join...

majuniagadotcom
08-11-2012, 12:02 PM
modal depend pada besar kecik kedai jer...
kedai kecik stok n tools pun x byk...
min 20k dh bleh jalan dh

Mula dulu main tayar 2nd.. kalau tayar baru modal ciput sakit bro...:((:((

majuniagadotcom
08-11-2012, 12:04 PM
bagus..tak ramai melayu yang bukak kedai tayar..
ramai cina yang conquer bisnes nie..
saya sokong kalau ada orang melayu nak buat bisnes kedai tayar nie..

:)cgrock:)cgrock:)cgrock mailah singgah kedai saya..

majuniagadotcom
08-11-2012, 12:08 PM
Saya dalam proses buka kedai tayar di Perak, sekarang tgh cari suplier tayar dan rim baru, ade sesiapa yang boleh bantu tak?

Saya skang kutip sikit2 kat kedai tayar bro... kalau nak Tayar Import 2nd boleh cari supplier kt majalah.com.. Tayar & Rim 2nd amik bila orang order jer..:)cgrock

Bro fulltime ker?

majuniagadotcom
08-11-2012, 12:08 PM
Aku sokong kalu org mlayu buka kdai tyr

Terima kasih :)cgrock:)cgrock

majuniagadotcom
08-11-2012, 12:10 PM
gud luck tt.. nk tgk jugk org melayu yg berjaya..
100% kedai tyr cina jer..

bagus..tak ramai melayu yang bukak kedai tayar..
ramai cina yang conquer bisnes nie..
saya sokong kalau ada orang melayu nak buat bisnes kedai tayar nie..

terima kasih:)cgrock:)cgrock

khg
08-11-2012, 12:26 PM
kt tmpt aku ada 1 baru bukak. mamat ni dulu kerja kat kedai tayar cina, dan ramai org refer. bila dia bukak sendiri, ramai customer yg dulu, dtg kat kedai dia. cuma hari tu nak tukar tayar, stock takde katanya, sbb susah nak dapat dari supplier... kena Q.

majuniagadotcom
08-11-2012, 01:19 PM
Cne nk stat ye... Modal x byk ni. Huhu

modal 20k ..
-mesin buka tayar - rm4k
-balancing - rm4k
-kompressor + hose - rm2k
-tools - rm1.5k
-jack x 2 - rm600
-jack stand x 3sets - rm200
-Deposit kedai???

Blance tu carilah pemborong tayar 2nd import singapore / jepun..

Rim & Tayar baru tak perlulah dulu...(modal sikit punya):)cgrock

Insyaallah boleh berjaya..:)cgrock:)cgrock

majuniagadotcom
08-11-2012, 01:21 PM
kt tmpt aku ada 1 baru bukak. mamat ni dulu kerja kat kedai tayar cina, dan ramai org refer. bila dia bukak sendiri, ramai customer yg dulu, dtg kat kedai dia. cuma hari tu nak tukar tayar, stock takde katanya, sbb susah nak dapat dari supplier... kena Q.

Modal kurang.. susah nak simpan stok.. lebih2 lagi tayar baru...:((:((

majuniagadotcom
08-11-2012, 01:29 PM
Salam usahawan/peniaga sekalian ,

saya berminat dalam bisnes kedai tayar ...maksud proffesional saya disini ialah sebuah kedai yang serba bersih dan TERATUR...

jadi di sini saya memerlukan pengalaman/pendapat ataupun apa2 sahaja maklumat yang mampu kita semua kongsi utk kegunaan kita dalam bisnes kedai tayar nie...

diharap kita semua boleh bincangkan apa sahaja yang perlu diketahui sebelum membuka bisnes ni...

berapa modal yang diperlukan ??
macam mana nk dapatkan supplier tayar dan rims ??
ape lagi yang perlu diketahui??


diharap semua dapat berkongsi ya,sebab ini adalah forum memang tempat berbincang ...:D :)cgrock

jawapan yang saya biasa dengar ialah ,kerja dahulu dengan kedai tayar ...:D


dah nak masuk 2 tahun dah post TT ni... boleh kasi update sikit en KayaIlmu:)cgrock:)cgrock

zerotech
08-11-2012, 01:56 PM
:)cgrock:)cgrock:)cgrock mailah singgah kedai saya..
kedai kat mana?

ed_zero
08-11-2012, 02:06 PM
aku rasa dalam CG ni ada thread yg supply tayar baru...melayu..cuba cari..

cakcibo
08-11-2012, 02:06 PM
Saya skang kutip sikit2 kat kedai tayar bro... kalau nak Tayar Import 2nd boleh cari supplier kt majalah.com.. Tayar & Rim 2nd amik bila orang order jer..:)cgrock

Bro fulltime ker?

Fulltime.. sama lah, saya pun kutip2 kat kedai jugak. tapi biasenye peniaga dari kelantan dan terengganu dah kutip dulu..:((:((

majuniagadotcom
08-11-2012, 02:18 PM
Fulltime.. sama lah, saya pun kutip2 kat kedai jugak. tapi biasenye peniaga dari kelantan dan terengganu dah kutip dulu..:((:((

tulah pasal.. diarang kaw2 sapu lori 3ton mari... :((:((:(( tayar korek pun diarang sebab sampai satu lori...#:-S#:-S

majuniagadotcom
08-11-2012, 02:20 PM
kedai kat mana?

klik sini bro..

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=353252:)cgrock:)cgrock

AuraSuccess_88
08-11-2012, 02:26 PM
aku rasa dalam CG ni ada thread yg supply tayar baru...melayu..cuba cari..

vendetta pon ada sypply tayar jugak...:)cgrock:)cgrock

majuniagadotcom
08-11-2012, 02:35 PM
vendetta pon ada sypply tayar jugak...:)cgrock:)cgrock

dia tak supply tayar bro.. peralatan kedai tayar.. pernah jumpa dia dulu... deal beli mesin.. tapi tak jadi.. bapa saudara dia ada kedai tayar besar kat rawang & batu caves.:)cgrock:)cgrock

AuraSuccess_88
08-11-2012, 02:39 PM
dia tak supply tayar bro.. peralatan kedai tayar.. pernah jumpa dia dulu... deal beli mesin.. tapi tak jadi.. bapa saudara dia ada kedai tayar besar kat rawang & batu caves.:)cgrock:)cgrock

oo ritu dia gtow ada jenama hankook ka apa tah...sorry ler kalau tak supply...

[V]endetta
08-11-2012, 05:15 PM
salam TT, tak silap saya TT dah pernah hubungi saya kan? mintak maaf kalau saya terlepas pandang. saya jarang online skrang ni. boleh PM saya kalau ada apa2 hal. sikit sebanyak saya boleh share apa yg boleh membantu tuan :)

[V]endetta
08-11-2012, 05:30 PM
dia tak supply tayar bro.. peralatan kedai tayar.. pernah jumpa dia dulu... deal beli mesin.. tapi tak jadi.. bapa saudara dia ada kedai tayar besar kat rawang & batu caves.:)cgrock:)cgrock

tayar bukan tak supply. ada . cuma kuantiti kena banyak baru senang skit nk kira :) kalau amik sikit2, harga saya tak lari jauh dari org lain.

[V]endetta
08-11-2012, 05:32 PM
vendetta pon ada sypply tayar jugak...:)cgrock:)cgrock

terima kasih bro :)paid

majuniagadotcom
08-11-2012, 05:34 PM
endetta;15078795']tayar bukan tak supply. ada . cuma kuantiti kena banyak baru senang skit nk kira :) kalau amik sikit2, harga saya tak lari jauh dari org lain.

oooo... kuantiti banyak jer.. :)cgrock:)cgrock betullah tayar baru untung sikit jer.. untuk kedai kecil2 macam saya ni + partime pulak... camnerlah nak amik banyak.. huhuhuu...:((:((

majuniagadotcom
08-11-2012, 05:43 PM
endetta;15078639']salam TT, tak silap saya TT dah pernah hubungi saya kan? mintak maaf kalau saya terlepas pandang. saya jarang online skrang ni. boleh PM saya kalau ada apa2 hal. sikit sebanyak saya boleh share apa yg boleh membantu tuan :)

TT dah senyap lama dah.. tak tau apa project dia sekarang..:-?:-?

majuniagadotcom
09-11-2012, 08:48 AM
Up tuk yg nak bisness kedai TAYAR

zhary
09-11-2012, 08:43 PM
modal 20k ..
-mesin buka tayar - rm4k
-balancing - rm4k
-kompressor + hose - rm2k
-tools - rm1.5k
-jack x 2 - rm600
-jack stand x 3sets - rm200
-Deposit kedai???

Blance tu carilah pemborong tayar 2nd import singapore / jepun..

Rim & Tayar baru tak perlulah dulu...(modal sikit punya):)cgrock

Insyaallah boleh berjaya..:)cgrock:)cgrock

Menarik..kalu tgk cost setup kedai tuan majuniaga ni takler membebankan sampai beratus ribu.
Sy ada ler modal sket, cuma perlukan mekanik yg berpengalaman utk run biz sama-sama.
Ada sapa2 yg minat ble pm sy yer... Area KL/Sngor

majuniagadotcom
11-11-2012, 02:28 AM
Menarik..kalu tgk cost setup kedai tuan majuniaga ni takler membebankan sampai beratus ribu.
Sy ada ler modal sket, cuma perlukan mekanik yg berpengalaman utk run biz sama-sama.
Ada sapa2 yg minat ble pm sy yer... Area KL/Sngor

saya kira semua dalam 40k bro untuk kedai saya..#:-S#:-S

Susah jugak tu kalau tuan ada modal jer.. kena ada minat dan mungkin kena tahu selok belok sedikit tentang kerja2 tayar ni...

saya dah jumpa 2 3 orang melayu yg tutup bisness, jual mesin stok semua sebab.. takder pekerja, bos tak tau buat.. partner buka kedai lain.. dan sebagainyer...:)cgrock:)cgrock jadi hati2 bro...

only1
11-11-2012, 07:10 PM
BIsnez yg tak ramai ada orang melayu ceburi..
Bagus klu TT berminat nak buat bisnez nie

majuniagadotcom
11-11-2012, 07:21 PM
Tulah aku tengah tunggu update dari TT ni.. mungkin boleh berurusniaga ni..

zhary
11-11-2012, 11:38 PM
saya kira semua dalam 40k bro untuk kedai saya..#:-S#:-S

Susah jugak tu kalau tuan ada modal jer.. kena ada minat dan mungkin kena tahu selok belok sedikit tentang kerja2 tayar ni...

saya dah jumpa 2 3 orang melayu yg tutup bisness, jual mesin stok semua sebab.. takder pekerja, bos tak tau buat.. partner buka kedai lain.. dan sebagainyer...:)cgrock:)cgrock jadi hati2 bro...


Tima kasih stas nasihat tuan
Sy skrg pun dlm auto industry jgk so experience tu ade laa sket2...:">

ccsmka
11-11-2012, 11:41 PM
kat tempat saya...5 kedai tayar tokeh same...cine...

no offense to chinese...peace...:)

majuniagadotcom
12-11-2012, 01:11 PM
kat tempat saya...5 kedai tayar tokeh same...cine...

no offense to chinese...peace...:)

memang tak der masalah pun.. mungkin bro tak aham perbincangan kat sini.. peace:):)

westgate_blowoff
12-11-2012, 06:35 PM
modal 20k ..
-mesin buka tayar - rm4k
-balancing - rm4k
-kompressor + hose - rm2k
-tools - rm1.5k
-jack x 2 - rm600
-jack stand x 3sets - rm200
-Deposit kedai???

Blance tu carilah pemborong tayar 2nd import singapore / jepun..

Rim & Tayar baru tak perlulah dulu...(modal sikit punya):)cgrock

Insyaallah boleh berjaya..:)cgrock:)cgrock

Tq tuan.. Insyaallah akn sy cuba:)cgrock

majuniagadotcom
12-11-2012, 09:25 PM
Tq tuan.. Insyaallah akn sy cuba:)cgrock

kalau sewa kedai murah.. lagi cantik..:)cgrock

jangan amik pekerja lagi.. besederhana dulu.. sebab modal kecil.. income pun kecillah..:)cgrock

judin007
13-11-2012, 10:09 PM
Boleh pm sy klo nak buka kedai tayar..modal rm30k..mesin balancing all in..kita bg modal utk running lgi..klo nk tengok kedai boleh g kat jam tyres and battery kat sebelah kilang genting sanyen banting..tp skrg ni tmpt tu banjir skit..

judin007
13-11-2012, 10:21 PM
http://jamtyre.com.my marketing exec..training disediakan,tayar,sportrim,mesin,

majuniagadotcom
15-11-2012, 01:50 AM
up untuk bakal2 tokey kedai tayra...

miehensem
15-11-2012, 02:16 AM
Aku rasa kedai tayar ni tak untung sgt kalau harap jual tayar baru je... Dia byk untung kt alignment ngan balancing n nat2 camber.. Tiub tu..

Aku pernah sembang ngan tokey kedai tayar.. Dia cakap untung mmg untung.. Tp tak syok mcm lu maaa..

Aku tanya apa sebab?? ?...

Dia cakap.. Business kedai tayar ni business perkhidmatan.. So kena jaga serbis. Bila kena jaga serbis.. Tokey selalu kena ada.. Nak harap pekerja jaga serbis tu.. Jgn harap la.

Pastu paling leceh.. Dia tersangkut byk masa kat kedai. Sampai anak pun kurang kasih sayang.. Haha.. Itu cina tu yg cakap la.

tp pikir2 betul jugak.. Tujuan utama kita businesx ni nak fleksibelkan masa.. Supaya tak terikat dengan masa seperti kerja makan gaji.

Tp business ni bila dah sampai satu tahap dah okey.. Time tu bukan masalah duit.. Time tu duit dah berkepuk2 dah.. Cuma yg kurang adalah kualiti masa bersama keluarga. Sbb business tayar ni pd aku sama mcm business kedai makan.. Terlalu byk pembolehubah atau variables.. Kita kena jaga betoi2 businesx agar variable tu tak ganggu businesx kita.

Bukan nak kasi komen negatif bab businesx ni.. Cuma aku kasi pandangan pd sisi yg lain.

Tp saya yg berjaya dlm arena pertayaran ni.. Mmg aku salute.

Azizi Zillah
15-11-2012, 03:28 AM
mempertemukan org yg demand & org yg supply... (qadhi tayar tanpa tauliah... hihihi...):D:D:D

TT umah ni segan2 senyap pulak, TT umah sebelah dah mai pun segan sipu ye... apa lagi, kita kasi nikah kahwin la...:)cgrock:)cgrock:)cgrock

endetta;10832781']SALAM

Di sini saya ingin menawarkan perkhidmatan daripada segi bantuan setup kelengkapan, supply tayar dan khidmat nasihat kepada sesiapa sahaja yang ingin membuka dan menjalankan bisnes kedai tayar tetapi tidak tahu bagaimana mahu memulakan dan menguruskannya. Seperti yang kita sedia maklum, bisnes ini tidak ramai orang kita (Melayu) yang melibatkan diri dan tahu bagaimana untuk menjalankannya. Sayang sekali kerana bisnes ini merupakan salah satu jenis perniagaaan lubuk emas yang majoriti orang Cina telah mengambil alih sejak dari dulu lagi. Dah bertahun-tahun mereka membuat keuntungan besar berlipat ganda.

Tetapi bukan semua yang berjaya. Tipu lah kalau saya mengatakan sesiapa sahaja boleh kaya dengan membuat bisnes ini. Akan tetapi anda harus bijak dalam memilih "Guru" yang mengajar anda bagaimana untuk berniaga di dalam arena bisnes tayar ini. Yang penting, ada modal dan bersungguh sungguh. Sebab dugaan nya besar tetapi setimpal dengan ganjaran. Kami telah lebih daripada 20 Tahun di dalam perniagaan tayar. Bermula dari kereta hinggalah ke tayar lori/treler/bas. Untuk lebih pemahaman kalian semua, bisnes tayar ini milik pakcik saya (abang kepada ayah saya). Ayah saya cina mualaf. Convert ketika berkahwin dengan ibu saya. Jadi abang nya masih lagi Cina. Baru-baru ini saya ditawarkan untuk bekerjasama dengan beliau bagi memperluaskan perniagaannya. Bagi saya tidak salah kalau bekerjasama dengan orang Cina atas niat untuk mempelajari ilmu perniagaan mereka. Jangan kita terikut budaya mereka dan terpesong akidah dah ler.

Bukan mudah bagi mereka untuk membuka peluang seperti ini. Secara pandangan mata kasar, boleh saya anggarkan segala asetnya melebihi RM20 juta. Saya tak tau nilai tepat. Just anggarkan secara rawak aje. Tapi saya tahu mesti lebih. Dari apa yang saya nampak, beliau ada 2 buah kilang memproses semula (RETREAD) tayar lori treler dan bas. Lebih daripada 10 buah kedai tayar. Dan aset2 lain yang saya tak tau dan tak sempat tengok... Saya bukan tipu dan apa yang saya perkatakan ini adalah benar. Jika berminat dan ada modal saya boleh bawak anda untuk preview perniagaan beliau dan anda boleh lihat dgn mata sendiri bagaimana beliau melakukannya.

Akhir sekali, ingin saya tekankan semula, apa yang saya tawarkan ini bukan lah pinjaman/loan. Anda seharusnya bersedia dari segi modal. Kami hanya guide asas perniagaan sahaja. daripada A-Z. janji anda ada minat yang mendalam, kesungguhan dan MODAL :)paid
Kami akan supply kelengkapan asas yang dipakai dalam kedai tayar dan tayar2 serta rim. Boleh kata apa sahaja yang ingin diperdagangkan , kami supply. Sampai bila kita nak tengok orang CINA mendominasi perniagaan ini?

SEKIAN.

UPDATE : Lupa nak bagitau , nama kedai pakcik saya LEAN SOON TYRE SDN BHD. Boleh search kat google dan tengok alamat kedai2 beliau... Saya bukan mengada ada kan cerita tau... ini memang benar... dan dia yang suruh saya buat offer ni kepada public... mari rebut peluang keemasan ini! dari apa yang dia cerita, katanya kelantan,pahang,dan terengganu kekurangan kedai tayar... nak untung lebih, buat tayar bas lori sekali :) mahsyukkkkkk

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=10833469&posted=1#post10833469
CLICK LINK DI ATAS UNTUK VIEW KELENGKAPAN KEDAI TAYAR YANG KAMI BEKALKAN

endetta;10833465']SALAM.

Di sini kami menjual pelbagai peralatan kelengkapan untuk perniagaan tayar. Harga rasanya paling murah di dalam pasaran. 2 kali ganda / 100% murah berbanding yang sedia ada di pasaran. Sebelum ini mungkin ada yang membelinya dengan harga yang terlalu tinggi (double dari harga kami) dari pembekal yang mencekik darah. Sebab benda ni jarang di pasarkan di dalam malaysia oleh kerana permintaanya yang kurang. Maksud saya bukan hari2 orang nak cari mesin baru kan? bila rosak atau nak bukak kedai baru aje baru dorang cari. Dan tak ramai yang jual benda2 macam ni. Oleh sebab itu mereka mengawal harga sesuka hati sebab mereka tahu, customer tiada banyak pilihan. Nak tak nak mahal ke tidak kena jugak amik dari dorang.

Jika ada yang ingin menggantikan dgn mesin sedia ada yang telah lama/rosak, boleh la pertimbangkan produk kami ini dgn harga yang lebih berpatutan. Dengan ini, kos dan modal dapat dikurangkan untuk outcome/hasil yang sama. Di akhir cerita, tolak itu tolak ini, UNTUNG pun dapat LEBIH. Semakin singkat masa diambil untuk balik modal perniagaan. Sangat sesuai untuk mereka yang baru ingin berkecimpung, berhajat untuk membuka sebuah kedai tayar baru tetapi kesuntukan modal.

Sebelum ini mungkin ada di kalangan mereka yang bercerita tentang berapakah modal yang diperlukan untuk membuka sebuah kedai tayar. Ada yang kata RM300 ribu... bayangkan jika segala equipment yang diperlukan oleh kedai baru anda yang bakal beroperasi itu sudah mencecah puluhan ribu ringgit? Belum termasuk stok RIM dan Tayar. Inilah salah satu faktor penghalang yang menyebabkan tidak ramai orang kita menceburi bidang tayar. Sebab equipment mahal. jadi lepas ni, tak payah serabut pening kepala nak cari equipment murah. tak payah terus di takek dan cekik darah oleh mereka lagi. Beli segala kelengkapan dengan kami.

After sales services juga sangat baik dan memuaskan. Warranty tiga bulan. Kalau rosak lepas tu, kami juga menyediakan perkhidmatan servis baiki. Belek belek lah dulu gambar di sini ye. Beli banyak harga boleh kurang lagi, dun worry.

SEKIAN.

****LATEST UPDATE, SEKARANG SAYA DAH ADA SEORANG RAKAN YANG SEDANG MENCARI BUSINESS PARTNER UNTUK JV. TARGET NAK BUKAK KEDAI AREA KL/SELANGOR. BELIAU PAKAR DALAM MARKETING DAN ADA KABEL DGN SYARIKAT TEKSI. KEBAIKAN DI SINI, TAKDA CUSTOMER PUN HARI2 UNTUNG PASAL DAH ADA TEKSI YANG TUKAR TAYAR. WALAUPUN TEKSI PAKAI TAYAR 2nd HAND, TAPI SEMINGGU SEKALI MESTI TUKAR TAYAR JIKA TEKSI KERAP JALAN (NORMAL). NAK CARI SEORANG PARTNER JV YANG MEMPUNYAI KEPAKARAN DALAM BIDANG TAYAR. BERMINAT? HUBUNGI SAYA 013-2072981. PM pun boleh

http://img534.imageshack.us/img534/1841/img0001edit.jpg

http://img545.imageshack.us/img545/7854/img0002editpicnik.jpg

http://img696.imageshack.us/img696/9956/img0003edit.jpg

http://img705.imageshack.us/img705/5246/img0004edit.jpg

http://img831.imageshack.us/img831/171/img0005edit.jpg

http://img27.imageshack.us/img27/6256/img0006edit.jpg

http://img830.imageshack.us/img830/7375/img0007edit.jpg

http://img199.imageshack.us/img199/1881/img0008edit.jpg

http://img846.imageshack.us/img846/5733/img0009editd.jpg

http://img851.imageshack.us/img851/5182/img0010edit.jpg

Salam & selamat sejahtera..

Saya bersama rakan telah membuka kedai Rim & Tayar..

Buat masa ni alignment belum ada lagi.. cuma tukar dan balancing sahaja..

Memandangkan kedai baru beroperasi.. tak banyak lagi rim dan tayar yang ada

Jika ada pandangan bolehlah dikongsi bersama untuk penambah-baikan kedai kami...

Kalau nak cari tayar baru boleh bertanya disini dan feedback yang secepat mungkin akan saya berikan...

Harga mungkin boleh bid kat luar walaupun kami ambil stok sikit2.. insyaAllah..

Sokongan anda semua amat kami alukan...

terima kasih..

Alamat Kedai :

NO 142 G JALAN PPAJ 1/1
ALAM JAYA
42300 BANDAR PUNCAK ALAM
SELANGOR D.E.

waktu operasi : isnin-jumaat - malam
sabtu, ahad - siang

faisal
010-2174910

http://www.footworkscustomwheels.com/falken-logo.jpg
http://www.cbt.com.my/wp-content/uploads/2012/05/Continental-logo.png
http://www.sumprobe.com/wp-content/uploads/2012/04/logo_goodyear.png


**logo sekadar perhiasan**



Selain Daripada tayar kami juga menyediakan perkhidmatan seperti, tukar bearing, absober, bush & lain2 yang berkaitan..

Perkhidmatan baik pulih enjin/air-con kami tak buat...


Update 02/08/2012..

Harga Tayar (Baru)

155/70/13
-Silverstone rm140

175/70/13
-KinForest rm120

185/60/14
-Sagitar 82H P307 rm156

195/55/15
-Sagitar 85V P607 rm175
-Falken 522 rm185
-KinForest rm155
-Toyo Proxer r1r rm365

195/60/15
-Sagitar 88H P307 rm176
-Goodyear Duraplus rm233
-Dunlop rm205
-Kinforest rm178

185/55/16
-Continental rm225

205/45/16
-Archilles ATR Sport rm198
-Silverstone Synergy M5 rm208
-Presa rm240
-Goodyear NCT 5 rm265

205/50/16
-Sagitar 87W P607 rm196

205/55/16
-Sagitar 91W P607 rm205

215/60/16
-Sagitar 99H P607 rm218

205/40/17
-Sagitar 84W P607 rm198

205/45/17
-Sagitar 88W P607 rm246

215/45/17
-Sagitar 91W P607 rm225

225/40/18
-Sagitar 92W P607 rm356










testimoni..

promosi terbaru!!!

Anda berhadapan perkara ini?

-Lebih Muatan Belakang Mendap Tak Selesa!!!

-Kereta Lowered Bergaya TAPI macam naik KUDA
-Kereta Lowered Bergaya TAPI takut jumper BUMPER
-Kereta Lowered Bergaya TAPI BINI bising2 sentiasa..
-Kereta Lowered Bergaya TAPI Tayar SAGAT sangkut2 berbahaya
-Kereta Lowered Bergaya TAPI macam Naik Kapal Layar

Apa guna Kereta Lowered Bergaya Tapi jiwa terseksa??

Bumi Tayar Trading ada jalan penyelesaian...

Spring Bush.. siap pemasangan..

Kunjungi kami SEKARANG untuk keterangan lanjut..

Terima Kasih
M Faisal M Noh
Senior Assistance Operator
BUMI TAYAR TRADING..

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/278340_2369848143228_119340801_o.jpg

majuniagadotcom
16-11-2012, 08:51 AM
Aku rasa kedai tayar ni tak untung sgt kalau harap jual tayar baru je... Dia byk untung kt alignment ngan balancing n nat2 camber.. Tiub tu..

Aku pernah sembang ngan tokey kedai tayar.. Dia cakap untung mmg untung.. Tp tak syok mcm lu maaa..

Aku tanya apa sebab?? ?...

Dia cakap.. Business kedai tayar ni business perkhidmatan.. So kena jaga serbis. Bila kena jaga serbis.. Tokey selalu kena ada.. Nak harap pekerja jaga serbis tu.. Jgn harap la.

Pastu paling leceh.. Dia tersangkut byk masa kat kedai. Sampai anak pun kurang kasih sayang.. Haha.. Itu cina tu yg cakap la.

tp pikir2 betul jugak.. Tujuan utama kita businesx ni nak fleksibelkan masa.. Supaya tak terikat dengan masa seperti kerja makan gaji.

Tp business ni bila dah sampai satu tahap dah okey.. Time tu bukan masalah duit.. Time tu duit dah berkepuk2 dah.. Cuma yg kurang adalah kualiti masa bersama keluarga. Sbb business tayar ni pd aku sama mcm business kedai makan.. Terlalu byk pembolehubah atau variables.. Kita kena jaga betoi2 businesx agar variable tu tak ganggu businesx kita.

Bukan nak kasi komen negatif bab businesx ni.. Cuma aku kasi pandangan pd sisi yg lain.

Tp saya yg berjaya dlm arena pertayaran ni.. Mmg aku salute.

ada betul nyer ni...:)paid

majuniagadotcom
16-11-2012, 05:28 PM
Up untuk bakal tokey2 tayar...

majuniagadotcom
19-11-2012, 05:09 PM
BUMP!!!!! tuk bakal tokey tayar..

majuniagadotcom
21-11-2012, 11:33 PM
BUMP Lagi!!!

zhary
26-11-2012, 10:57 PM
Boleh pm sy klo nak buka kedai tayar..modal rm30k..mesin balancing all in..kita bg modal utk running lgi..klo nk tengok kedai boleh g kat jam tyres and battery kat sebelah kilang genting sanyen banting..tp skrg ni tmpt tu banjir skit..

PM tak balas ler pulak...:-?

edyipohmali
27-11-2012, 04:45 PM
salam, saya nak cari supplier utk buka kedai tayar di perak...tambahan cawagan utk bidang tayar dan sedia ada ialah bengkel kereta untuk biasa & continental..ada sesiapa boleh bantu utk dapatkan quotation?

majuniagadotcom
29-11-2012, 05:15 PM
PM tak balas ler pulak...:-?

bro tanya apa...:)cgrock

majuniagadotcom
01-12-2012, 01:49 AM
salam, saya nak cari supplier utk buka kedai tayar di perak...tambahan cawagan utk bidang tayar dan sedia ada ialah bengkel kereta untuk biasa & continental..ada sesiapa boleh bantu utk dapatkan quotation?

dekat mudah.my banyak bro.. taip jer tyre changer, wheel balancer boleh dapat qoutation direct...:)cgrock

edyipohmali
06-12-2012, 12:41 AM
dekat mudah.my banyak bro.. taip jer tyre changer, wheel balancer boleh dapat qoutation direct...:)cgrock

terima kasih bro... :)cgrock

majuniagadotcom
19-12-2012, 12:00 PM
up.. untuk bakal tokey tayar..

Atau..

Tokey2 tayar yg nak kongsi kejayaan pun boleh...

dookster
19-12-2012, 12:07 PM
bump jugak, nak tau juga kisah2 mereka ni

majuniagadotcom
19-12-2012, 05:42 PM
Sy pun belum berjaya sepenuhnyer lagi.. jalan dah nampak.. dapat buka fulltime oklah...

aerytyre
09-01-2013, 03:15 PM
Salam. Saya adalah pembekal mesin dan peralatan kedai tayar termasuk tayar terpakai. Pasaran saya banyak di Kelantan. Untuk maklumat lanjut sila layari blog saya aerytyre.blogspot.com atau facebook AERY TYRE MOTORSPORT. Terima kasih

magnesium
10-01-2013, 04:13 AM
Biasa kat area pekan nampak kedai jual tayar seken dan rethread.

Dlm kedai cuma ada mesin balancer je, x buat allignment.

Tapi tgk masyuk jugak sebab org kat pekan kecik biasa x jalan jauh dan ramai org tua yg bawa keta slow. Mesti x kisah beli tayar seken dan rethread janji murah.

Waktu saya tgh repair tayar hari tu, ada 4 customer masuk termasuk la saya ni.
Ingat boleh la kot nak dapat 1K sehari.

pokyo
10-01-2013, 11:27 PM
nak tanya TT kalau tolak rim 16" + rim exora baru keluar kedai berapa nak ambik?

amimy06
11-01-2013, 08:25 PM
Bro majuniagadotcom mula dulu dgn berapa modal?
Rasany nak cari tapak keluar modal lebih, dgn pekerja lg.
Boleh tahan..

Kbyne
11-01-2013, 08:50 PM
Soalan:berapa harga mesin pembuka tayar tu bro...aku rasa mesin ni yang paling penting selain balancing...

majuniagadotcom
04-02-2013, 07:53 PM
up lagi..:)cgrock:)cgrock

phantomneo
03-04-2013, 07:34 PM
salam bos..leh PM kat sy quotation tak? sy n kawan2 bercadang nak bukak kedai tayar..nak stat dgn tayar keta penumpang je dulu..size max 19inci..so nak cari quotation tuk barang2 yg diperlukan tuk bukak kedai tayar..basic tools n alat2 tukar tayar n balancing..alignment mesin pon boleh jugak..kalau ok..kami nak submit paperwork..lokasi kami kat area selangor..trima kaseh bos..

soletemo
05-05-2013, 01:05 PM
tapi saya dengar orang kata tyre untung sikit je, tentulah lebih untung kalau tayar kereta luar negara, tapi bukan untung banyak. diape cakap paling untung tu service service alignment, etc. tak taulah betul ke

true investor
20-05-2013, 03:14 PM
saya pun ada hati juga nak menceburi perniagaan ni, sekarang tengah study dulu.

t4ufik
20-05-2013, 03:23 PM
planning dia antara lain:

1. cari partner cina - sbb industri ni saingan dia terlalu mega hebat..diorg berkebolehan menurunkan harga sehingga bisness kita terkangkang,lg kita melayu...ramai dengki kalau berjaya...

hanya ini je jln yg ade...so

1)ko beli semua barang2 keperluan
2)ko cari org cina yg baik dan susah
3)ko offer dia run the business
4)bayar lawyer...WAJIB utk facilitate business agreement

konsep dia ...FRANCHISE...tapi ko buat small scale...lu mkn sikit je...tapi bile ko dh ade 10 branch nnt...then baru la bole pakai merc coupe...

+kOoL+
06-06-2013, 04:11 PM
berminat jugak nk bukak.. tapi nk tau la margin untung utk kedai tayar ni macam mana ye?.. :-?

and busuk2 modal berapa kalau nk sedap and boleh offer semua jenis servis?

amimy06
16-10-2013, 09:10 PM
Sape yg dah start buka kedai. Kongsi2 la. Boleh teman pg servis tayar tpt kome