PDA

View Full Version : Kakitangan Kerajaan Dalam Perniagaan


KilangCetak
09-03-2011, 09:49 AM
mungkin ada geng2 CG bekerja dengan GOV, apa pandangan anda, perlu ke anda berniaga? terbuka juga utk lain berkomen...

sedikit info yg saya google di internet:

Pada dasarnya penjawat awam boleh menjalankan perniagaan sama ada secara online atau sebagainya dengan syarat hendaklah mendapat kebenaran bertulis terlebih dahulu daripada Ketua Jabatan. Peraturan ini dinyatakan di bawah peraturan 5, Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 iaitu mengenai pekerjaan luar.

Dari segi undang-undang mana-mana orang yang hendak menjalankan perniagaan perlu mendaftarkan syarikat atau perniagaan (enterprise). Berdasarkan peraturan, penjawat awam boleh mendaftarkan perniagaan (enterprise) untuk menjalankan perniagaan. Bagaimanapun jika melibatkan pendaftaran syarikat, terdapat larangan khusus yang dinyatakan di bawah perenggan 4 Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 7 tahun 1982 iaitu kaki tangan Kerajaan tidak dibenarkan dilantik atas nama persendirian dalam lembaga pengarah bagi mana-mana syarikat. Ini bermaksud penjawat awam tidak dibenarkan memegang jawatan pengarah dalam syarikat.

Kesimpulannya, penjawat awam boleh mendaftarkan perniagaan (enterprise) untuk menjalankan perniagaan sama ada online atau selainnya dan hendaklah mendapat kebenaran Ketua Jabatan terlebih dahulu sebelum menjalankan perniagaan tertakluk kepada syarat di bawah peraturan 5, Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993.

azmi_tshirt
09-03-2011, 09:52 AM
Guna nama isteri, abis cerita...

wirajje
09-03-2011, 09:54 AM
9/10 drpd punca rezki kan berniaga..

azmi_tshirt
09-03-2011, 09:55 AM
meniaga amat bagus, tapi kena sungguh2 dan rajin...

KilangCetak
09-03-2011, 10:05 AM
Guna nama isteri, abis cerita...

ade kes jugak bro, husband GOV, wife GOV, dua2 pegawai...

:D

anak belum lepas 21 tahun..:-?

KilangCetak
09-03-2011, 10:07 AM
9/10 drpd punca rezki kan berniaga..

kat malaysia bekerja dgn gov byk benefit pula...:D

senang buat loan/beli umah/kad kredit dsb...:D

lelakiselamanya
09-03-2011, 10:09 AM
mungkin ada geng2 CG bekerja dengan GOV, apa pandangan anda, perlu ke anda berniaga? terbuka juga utk lain berkomen...

sedikit info yg saya google di internet:

akta taik kucing....larang utk org bawahan je....cuba betul2 cek org2 atasan camno

KilangCetak
09-03-2011, 10:12 AM
akta taik kucing....larang utk org bawahan je....cuba betul2 cek org2 atasan camno

boleh jadi juga...

camne kalau org atasan yg suci hati nak register bisnes ye?

:-?

ryuuko
09-03-2011, 10:14 AM
ramai org gomen tak tau ni...meniaga bukannya salah..lg pun ada lesen yg sah..tp kalau diorang meniaga itu ini, bawa katalog mcm2 time opis hour tak salah pulak...yg org betul2 meniaga, siap amik lesen tu yg diorang bisingkan sedangkan waktu bekerja tak pernah pun dikacau dgn aktiviti bisnes..

elan
09-03-2011, 10:26 AM
akta taik kucing....larang utk org bawahan je....cuba betul2 cek org2 atasan camno

i'll like this answer... hahahhaa..... memang betul punnnn.... yang tak boleh kita yang kat bawah ni jer... yang kat atas tu semua boleh....

emziza
09-03-2011, 10:28 AM
Berniaga lah buat nambah pendapatan keluarga..
jangan menipu dah.

malayneums
09-03-2011, 10:38 AM
i'll like this answer... hahahhaa..... memang betul punnnn.... yang tak boleh kita yang kat bawah ni jer... yang kat atas tu semua boleh....

diaorg mcm2 cara.. guna proksi, hsare partner atau invest jer...

azmi_tshirt
09-03-2011, 10:58 AM
ade kes jugak bro, husband GOV, wife GOV, dua2 pegawai...

:D

anak belum lepas 21 tahun..:-?

klu gitu.. kena la carik bini no 2 yg tak keja gomen.. :D

kerunai
09-03-2011, 11:01 AM
ketua jabatan aku siap berguru lg dgn anak buah ..apa ada hal ? zaman2 bonus takde ni, kena la pandai2 cari side income pasif ..

aiman27
09-03-2011, 04:23 PM
Guna nama isteri, abis cerita...

kalau anak dah besar elok pakai nama anak aje

peel
18-03-2011, 11:19 AM
9/10 drpd punca rezki kan berniaga..

tambah 1/10 keje mkn gaji jd 10/10:D.

sesiapa yg berminat utk berniaga emas bole pm saya

peel
18-03-2011, 11:20 AM
Jadi tak bole lah buka sykt SDN BHD...Aku br bercadang nk buka

toyist83
18-03-2011, 11:33 AM
Biarkanlah...diaorang pun manusia..

Teringin nak pakai brabus jugak...

sharemalaysia
18-03-2011, 11:35 AM
Orang gomen ni baik berniaga dari terus jadi orang gomen baik berenti kerja dan berniaga online dan ofline.

dya87
18-03-2011, 11:51 AM
nak wat cmner....we r under controlled...huhu

paraseed
18-03-2011, 11:56 AM
aku keje gomen wat bisnes cam bese je...com pun atas nama aku...blom ade mslh lg wat mase ni...

msazmer
18-03-2011, 11:59 AM
berniaga je...jgn peduli apa org kata...smpai satu masa bisnes dh mantap slow2 resign...huhu

albxx83
20-11-2011, 07:32 PM
aku keje gomen wat bisnes cam bese je...com pun atas nama aku...blom ade mslh lg wat mase ni...

confirm ke bro mmg xde ape2.. aku nk register gak ni.

ANAZUHUD
20-11-2011, 09:02 PM
confirm ke bro mmg xde ape2.. aku nk register gak ni.

Aku pencawat awam gak opps:"> silap penjawat awam, siap daftar nama company enterprise kat ssm pemilik atas nama aku bukan bubuh nama bini ke atau adik2 aku..last2 bos aku tahu pasal budak opis aku kecoh kat opis panggil aku tokey:"> hampeh :"> lepas tue boss aku tak kisah pun siap cakap muga2 murah rezeki aku niaga hu..hu.. tima kasih boss:)cgrock:)cgrock:)cgrock

Ideal Haqeem
20-11-2011, 09:06 PM
Buat adsense tak payah susah2 daftar syarikat .. tak mengganggu waktu kerje gomen pon...

nak yang manual ada nak auto pun ada... he he

shasrie
21-11-2011, 01:53 AM
Daftar jer lah kalau btl2 nak biz..
kalau nak contoh surat mohon berniaga ngan bos..
sila email kat email aku

shasrietech@gmail.com nak (pm bleh gak..tp takut pm penuh jer..)

aku dah lama ada daftar niaga nama sendiri..dan dah ada surat kebenaran dari bos aku..

aiman27
21-11-2011, 12:08 PM
Guna nama isteri, abis cerita...

kalu isteri pun keja gov pakai nama anak. sng nt dia akan take over bila kt dah xlarat..

azrul7238
21-11-2011, 12:17 PM
akta taik kucing....larang utk org bawahan je....cuba betul2 cek org2 atasan camno

orang "bawahan" DIBOLEHKAN boss....yang x dibenarkan adalah Pegawai Gred 41 dan ke atas.....

Pembantu Am Pejabat pun boleh ada syarikat n jadi Pengarah syarikat.....:))

Income lagi kencang dari Pegawai Gred 41 dan ke atas....:))

MOD jr.
21-11-2011, 12:19 PM
orang "bawahan" DIBOLEHKAN boss....yang x dibenarkan adalah Pegawai Gred 41 dan ke atas.....

Pembantu Am Pejabat pun boleh ada syarikat n jadi Pengarah syarikat.....:))

Income lagi kencang dari Pegawai Gred 41 dan ke atas....:))

memang ini yg berlaku skang...#:-S ..kat office aku.. PAR ni income tapau pengarah.... #:-S

azrul7238
21-11-2011, 12:19 PM
diaorg mcm2 cara.. guna proksi, hsare partner atau invest jer...

JV le....

create anak syarikat under syarikat member....kita JV (tetapi x layak pegang ape2 kuasa dalam Lembaga Pengarah....huhu


namun kejujuran antara dua belah pihak amat le kritikal....hehe

azrul7238
21-11-2011, 12:20 PM
Jadi tak bole lah buka sykt SDN BHD...Aku br bercadang nk buka

jika Gred 41 dan ke atas, x bleh bukak syarikat atas nama sendiri...hehe

excelmas
21-11-2011, 12:21 PM
i'll like this answer... hahahhaa..... memang betul punnnn.... yang tak boleh kita yang kat bawah ni jer... yang kat atas tu semua boleh....

setuju bro

azrul7238
21-11-2011, 12:26 PM
memang ini yg berlaku skang...#:-S ..kat office aku.. PAR ni income tapau pengarah.... #:-S

ape mau buat boss.....

Income bagi mereka yang gred bawah 41:

OT - LAYAK (janji ade peruntukan je)

Syarikat - Boleh guna nama sendiri untuk bukak syarikat (ape lagi, layan tender kerajaan le....x payah g jauh2, cover je projek dekat office....:D

ada PAP,PRA...income mereka hampir 5 angka setiap bulan.....pegawai muda gred 41?...4 angka je....hehe

P/S: BUKAN KITA DENGKI KE PE...ITU SEMUA REZEKI MASING2....KITA SAMA2 BERUSAHA JE....KALU X BLEH ATAS NAMA KITA, KITA CARI LE SEDARA YANG BOLEH DIPERCAYAI...HEHE....KALU X PUN NAMA MAK/AYAH KITA....HEHE

asby
21-11-2011, 12:36 PM
guna nama adik beradik lain dan nanti suh penama tu lantik sebagai pengurus atau penyelia bagi ada hitam putih.

azrul7238
21-11-2011, 12:43 PM
guna nama adik beradik lain dan nanti suh penama tu lantik sebagai pengurus atau penyelia bagi ada hitam putih.

ooo......nak kena bukak ni....terutama akaun bank company.....itu yang paling penting...hehe

safa69
21-11-2011, 12:52 PM
aku meniaga gak..tapi online jer...manage homestay, rumah sewa, repair komputer...tak kacau kerja pun..balik kerja siap lewat hari2..tak claim ot pasal memang tak ada ot..hehehe

PipsHunter
06-12-2011, 02:30 PM
kalau nak buka francais jugak boleh ker..mcm stesen minyak..budget hotel..nie mcm besar jer perniagaan nie..buh nama adik/beradik tapi money flow kita control boleh ker?

vastavista
11-09-2012, 09:33 PM
kalau kerja dia dalam goverment luluskn kewangn macam mana lak?

oimates
12-09-2012, 04:36 PM
ramai org gomen tak tau ni...meniaga bukannya salah..lg pun ada lesen yg sah..tp kalau diorang meniaga itu ini, bawa katalog mcm2 time opis hour tak salah pulak...yg org betul2 meniaga, siap amik lesen tu yg diorang bisingkan sedangkan waktu bekerja tak pernah pun dikacau dgn aktiviti bisnes..

yg ni aku sokong...sebenarnya klu yg berniaga secara sah tapi koje gomen, org pandang serong...padahal dia siap register ssm bagai..sewa opis/kedai..hire pekerja...tapi org yg dok kehulu kehilir bawak katalog dalam opis, relax je..siap boleh dok berkumpul mengumpat org lain...:D:D

Sang Ratu
18-09-2012, 12:02 PM
pada pendapat saya, gov staff perlu meniaga sambilan sebab income yg gov bagi sangat sedikit, ada juga di bawah taraf kemiskinan.. meniaga adalah lebih baik dari ambik rasuah.. =)

joee
18-09-2012, 12:06 PM
ramai org gomen tak tau ni...meniaga bukannya salah..lg pun ada lesen yg sah..tp kalau diorang meniaga itu ini, bawa katalog mcm2 time opis hour tak salah pulak...yg org betul2 meniaga, siap amik lesen tu yg diorang bisingkan sedangkan waktu bekerja tak pernah pun dikacau dgn aktiviti bisnes..

yg slh sbb waktu keje mengulor tido atau pegi wat keje lain..

letstorque
23-09-2012, 07:20 PM
pada pendapat saya, gov staff perlu meniaga sambilan sebab income yg gov bagi sangat sedikit, ada juga di bawah taraf kemiskinan.. meniaga adalah lebih baik dari ambik rasuah.. =)

Bila dikaji dan diambil kira, gaji kakitangan kerajaan ni tinggi untuk banyak tempat di Malaysia.
Tapi bila di bandar besar, seperti JB, KL dan Pulau Pinang, sedih dengar.

Bayangkan, belajar penat penat, dapat degree, gred 41, gaji baru dekat Rm3k, masuk semua elaun apa.
Katakan lah bini tak keje, nak bayar kereta, petrol, sewa rumah, anak sekolah.
Memang tak cukup.
OT pjlak tak ada.
Bos pulak biasanya duk kerah 41 buat keje, tahu nak atas meja pagi esok dah ada laporan itj la, laporan ini la.
Tak cerita kursus lagi, audit lagi.

Tu kira syukur gred 41.
Yang lagi bawah, yang dah berumur, anak nak masuk kolej.

Bayang la kalau umur 40 tahun, gaji keseluruhan isi rumah RM4k, anak 4, duduk KL.



Kerajaan sepatutnya untuk
-naikkan gaji kepada yang layak
-tingkatkan produktiviti
-buang yang tak buat kerja
-buat sistem yang boleh elak gred bawahan ditindas oleh gred atasan.

shasrie
25-09-2012, 09:02 AM
Setakat ni..siapa yang ada email mntak contoh surat tu..saya dah reply..apa feedback bos korang semua yer?? dapat kelulusan ke tak??

ooha
25-09-2012, 05:48 PM
Tapi rasanya akta tu terpakai untuk status tetap sahaja dan bukan yang berstatus kontrak kot.

hyfactive
27-09-2012, 08:35 AM
aku pon terjebak dalam dunia biz offline gak,just tulis surat kepada ketua jabatan dengan butiran perniagaan...siap2 amik tender sket2 kat pejabat hehehe...

muridmurid
27-09-2012, 08:47 AM
yang niaga online kena hati-hati.
kita curi masa kerja dgn promosi, upload.
kita guna network pejabat, guna pc pejabat
lepastu keuntungan untuk individu saje.

zeroxlegend
27-09-2012, 08:54 AM
masa keje kita dibayar utk bekerja, bkn meniaga..nk niaga lepas balik dr ofis..tp jgn smpai menjejaskan mutu keje pulak..sendiri mau ingat..

yudiliya
27-09-2012, 09:00 AM
salam kawan2...
saya pun baru jer daftar perniagaan atas nama saya sendiri
sekarang nih tengah promosi bayar rm50 jer untuk 5 tahun
promosi sampai bulan disember ni
cuma saya tak buat surat kebenaran majikan lagi

zydy
27-09-2012, 09:16 AM
undang2 manusia buat,undang2 tuhan pun tak ikut...inikan manusia

putera555
27-09-2012, 09:26 AM
Bila dikaji dan diambil kira, gaji kakitangan kerajaan ni tinggi untuk banyak tempat di Malaysia.
Tapi bila di bandar besar, seperti JB, KL dan Pulau Pinang, sedih dengar.

Bayangkan, belajar penat penat, dapat degree, gred 41, gaji baru dekat Rm3k, masuk semua elaun apa.
Katakan lah bini tak keje, nak bayar kereta, petrol, sewa rumah, anak sekolah.
Memang tak cukup.
OT pjlak tak ada.
Bos pulak biasanya duk kerah 41 buat keje, tahu nak atas meja pagi esok dah ada laporan itj la, laporan ini la.
Tak cerita kursus lagi, audit lagi.

Tu kira syukur gred 41.
Yang lagi bawah, yang dah berumur, anak nak masuk kolej.

Bayang la kalau umur 40 tahun, gaji keseluruhan isi rumah RM4k, anak 4, duduk KL.



Kerajaan sepatutnya untuk
-naikkan gaji kepada yang layak
-tingkatkan produktiviti
-buang yang tak buat kerja
-buat sistem yang boleh elak gred bawahan ditindas oleh gred atasan.

Pengurusan kewangan amat penting sbenarnye..:">:">:">:">

azharadzuan
25-10-2012, 12:12 PM
shasrie.... mintak contoh surat
azharadzuan@gmail.com
tQ

iswaraburuk
25-10-2012, 12:17 PM
org atas pakai proxy gak....

juzai
29-10-2012, 12:49 PM
bila dah berniaga ada pertambahan tak dalam incometax?

جاوي
29-10-2012, 10:44 PM
Kerajaan sepatutnya untuk
-naikkan gaji kepada yang layak
-tingkatkan produktiviti
-buang yang tak buat kerja
-buat sistem yang boleh elak gred bawahan ditindas oleh gred atasan.

setuju sangat... ramai orang lama otai zaman pop-yeye :eek:

theamsuda
30-12-2013, 11:51 AM
Setakat ni..siapa yang ada email mntak contoh surat tu..saya dah reply..apa feedback bos korang semua yer?? dapat kelulusan ke tak??

boleh la email sekali kat saya.. amsuda@afotoholic.com

2bz4money
30-12-2013, 12:00 PM
mungkin ada geng2 CG bekerja dengan GOV, apa pandangan anda, perlu ke anda berniaga? terbuka juga utk lain berkomen...
sedikit info yg saya google di internet:

side income perlu utk survival kalu 'gomen muflis'. biarlah perniagaan itu x ganggu keje atau ada conflict of interest. kalu jadi pelabur, kita x perlu register biz ie trade saham UT, Bursa & emas dan bagi talk..:)

best4u
30-12-2013, 04:20 PM
email saya sekali contoh surat kebenaran tu ... eliey46@yahoo.com

Semoga bro dimurahkan rezeki

blogpstr
30-12-2013, 05:11 PM
kalu ditengok dari pernyataan kat page 1 tu, penjawat awam tak boleh jadi pengarah aja. Kalau pemegang saham takpe. Bagi pengarah tu kat wife ke, kat adik beradik ke. Saham diorang RM 1, tp saham korang RM 999,999.

Satu lagi, kot takut dalam proses mengawal akaun, takkan bukan pengarah nak sign cek kan? so, korang masukkan nama korang sebagai pengurus dalam borang 49 tu. jadik, ada la jawatan dalam syarikat. Jawatan tu bukannya pengarah sebab korang tak bley jadik pengarah.