PDA

View Full Version : Cara membuang Virus secara Manual


hairie88
13-09-2007, 01:56 PM
Salam sejahtera, sy nak tanya kepada semua warga CG bagaimana cara membuang virus secara manual dan software ape yg baik untuk digunakan.Kalau boleh toloh\ng ajarkan sbb sy nak tahu la cara dia...
Kwn sy dia tahu nak buat tp dia kedekut ilmu skit.. so klau ada yg terer tlg la ye...:( :( :(

noOb
14-09-2007, 03:34 PM
Salam sejahtera, sy nak tanya kepada semua warga CG bagaimana cara membuang virus secara manual dan software ape yg baik untuk digunakan.Kalau boleh toloh\ng ajarkan sbb sy nak tahu la cara dia...
Kwn sy dia tahu nak buat tp dia kedekut ilmu skit.. so klau ada yg terer tlg la ye...:( :( :(

hmm..ape simptom2 virus tu..cerite la skit..:D

adamma
14-09-2007, 03:39 PM
apa kaitan poll ngn topik ni bro?hehehe

art
16-09-2007, 02:13 PM
la kesiannya...
ko pulaukan je member ko yg kedekut ilmu tu...
baru dia tau...huhuhu

Fisher
16-09-2007, 02:14 PM
Salam sejahtera, sy nak tanya kepada semua warga CG bagaimana cara membuang virus secara manual dan software ape yg baik untuk digunakan.Kalau boleh toloh\ng ajarkan sbb sy nak tahu la cara dia...
Kwn sy dia tahu nak buat tp dia kedekut ilmu skit.. so klau ada yg terer tlg la ye...:( :( :(
Format komputer anda

derwelten
16-09-2007, 07:08 PM
kenape nak buang manual? antivirus sedia ada tak automatik buang ke?
boleh nak buang, tapi kalo tersalah buang, tak betul lah windows anda jadinya.. hehe..

awek_goku
16-09-2007, 07:10 PM
haha format comp 1 cara bai..
cara nye adalah
anda buka window task manager..
g kat process.. dari situ boleh cam mana prog yg mmg bukan virus atau x... tgk la..camne nak ajar a..tp nak cari dia kat situ la... xpon anda scan je pc anda.. untuk protection pakai AVG , untuk mengesan the best adalah norton.. bes kesan tp x pandai remove.. aku nak buka pose nnt aku sambung peace

awek_goku
16-09-2007, 07:11 PM
kenape nak buang manual? antivirus sedia ada tak automatik buang ke?
boleh nak buang, tapi kalo tersalah buang, tak betul lah windows anda jadinya.. hehe..

boleh beb.. make sure seting system restore point,..papehal jadi restore saja..segala masalah selesai emph2

RMteam
16-09-2007, 07:23 PM
Salam sejahtera, sy nak tanya kepada semua warga CG bagaimana cara membuang virus secara manual dan software ape yg baik untuk digunakan.Kalau boleh toloh\ng ajarkan sbb sy nak tahu la cara dia...
Kwn sy dia tahu nak buat tp dia kedekut ilmu skit.. so klau ada yg terer tlg la ye...:( :( :(

format jer... sekali lagi...

awek_goku
16-09-2007, 07:35 PM
format tu kejam beb.. boleh rosakkan hardisk.. em camni geng.. satu cara ialah.. kalau ko dapat kesan virus tu jenis apa kan.. contoh virus buring.exe.. ko cube cari cara nak delete dia ... besenya kalau ada famous ... ada org share cara nak delete ..samada melalui
command prompt atau pon cara lain.. kalau las las x dpt jugak baru format bro.. emph2

abahmu
16-09-2007, 07:54 PM
format tu kejam beb.. boleh rosakkan hardisk.. em camni geng.. satu cara ialah.. kalau ko dapat kesan virus tu jenis apa kan.. contoh virus buring.exe.. ko cube cari cara nak delete dia ... besenya kalau ada famous ... ada org share cara nak delete ..samada melalui
command prompt atau pon cara lain.. kalau las las x dpt jugak baru format bro.. emph2

betul tu...tp kdg2 x semua virus boleh di delete cmtu je..ada yg jnis melekat kat hdisk tu...kena format jgk...klu dh delete semua virus tu...tp windows jd bingung jgk...sedara backup la data2 dlm hdisk tu then format hehehe....format jgk :p

awek_goku
16-09-2007, 08:04 PM
las option ko format la.. kalau x cube untuk tidak memormat... ataupon install registry fix punye software...ape nama da lupe...

farizal
16-09-2007, 08:04 PM
nak cara paling bagus? Format aje pc tu. kalau tak nak format, pakai antivirus kaspersky...

awek_goku
16-09-2007, 08:08 PM
kapersky suck beb.. kalau yg original beli contoh yg laptop bg kat cikgu2 sekolah tu.. allah dia punye menyusahkan x leh nak cakap... igt dah dapat free rupenya kene beli lesen agi ntuk renew.. AVG bes woooo :p

Fisher
16-09-2007, 08:32 PM
Kalau dah kena Brontok.. komputer tu memang dah kondem dah
Aku belum jumpa lagi penawar brontok.. virus ni melekat dalam harddisk, aku dah format beberapa kali pun masih ada kt situ
Nasib ada kaspersky, tu pun cuma utk hibernate dia saja, tak dapat kill brontok

boblynn02
17-09-2007, 05:44 PM
kalau ada cara manual lagi baik kan...

CikSukan
17-09-2007, 07:44 PM
kalau ada cara manual lagi baik kan...

Pocket KillBox is a program that can be used to get rid of files that stubbornly refuse to allow you to delete them.

Usage Information:

Download this file and run the killbox.exe file. When it loads type the full path to the file you would like to delete in the field and press the Delete File button (looks like a red circle with a white X). It will prompt you to reboot, allow it to do so, and hopefully your file will now be deleted.

Download FREE software ni (http://icrontic.com/download.php?d=532)
More Info in BM (http://lalingpc.blogspot.com/2006/11/buang-adware-dan-spyware.html):p

CikSukan
17-09-2007, 07:47 PM
boleh beb.. make sure seting system restore point,..papehal jadi restore saja..segala masalah selesai emph2

NI dinamakan "Back To Yesterday" LOL:p
anyway I suka cara ni as last option..:D

Blues
18-09-2007, 12:19 AM
Kaspersky memang dan out now.. Aku combine AVG ngan Avast.. Avast ni leh tahan, amat memuaskan setakat ini.. Leh try. Download sini : http://www.avast.com/eng/download-avast-home.html

Untuk trojan, leh try trojan cleaner..

Gunalah teknik cuba jaya.. Haha :))

abas_6439
18-09-2007, 07:34 AM
kalau ada cara manual lagi baik kan...

betul tu tapi macam mane plak ek:D

Megat Sri Rama
18-09-2007, 11:47 AM
bilas je dengan dettol. menghilangkan 99.9% kuman.

Megat Sri Rama
18-09-2007, 11:57 AM
kapersky suck beb.. kalau yg original beli contoh yg laptop bg kat cikgu2 sekolah tu.. allah dia punye menyusahkan x leh nak cakap... igt dah dapat free rupenya kene beli lesen agi ntuk renew.. AVG bes woooo :p

untuk kalian yang tak support ekonomi barat, kaspersky adalah pilihan yang bagus kerana ia tak kedekut. jika anda mempunya keygen yang compatible dengan kaspersky anda, anda boleh sentiasa mendownload update. itu bagusnya kaspersky. aku dah setahun setengah pakai kaspersky guna lesen gelap. tiap2 hari update. kalau norton dah kena lock dah.

tahukah anda, antara banyak2 antivirus/firewall, para hackers paling rasa bangga kalau dapat tembus pertahanan kaspersky.

AVG free, tapi team dia tak berapa meyakinkan aku.

kayrol
18-09-2007, 12:38 PM
Kalau dah kena Brontok.. komputer tu memang dah kondem dah
Aku belum jumpa lagi penawar brontok.. virus ni melekat dalam harddisk, aku dah format beberapa kali pun masih ada kt situ
Nasib ada kaspersky, tu pun cuma utk hibernate dia saja, tak dapat kill brontok



salam,

cuba yg ini...http://www.kaer-media.org/penawar-brontok/



:)

crkb
18-09-2007, 12:45 PM
salam,

cuba yg ini...http://www.kaer-media.org/penawar-brontok/

:)

ni tuan punya penawar brontok ker?:) :)

aku dah beli penawar brontok...setakat ni okay..blh buang brontok dan boleh repair registry...

nak tanya awek_goku...mcm mana kalau task manager disable...tak boleh buka?#:-S

Megat Sri Rama
18-09-2007, 12:49 PM
mamat yang buat penawar brontok tu kalau mintak seed funding mavcap aku rasa dapat tu... melayu tu.

akuein
18-09-2007, 12:58 PM
untuk kalian yang tak support ekonomi barat, kaspersky adalah pilihan yang bagus kerana ia tak kedekut. jika anda mempunya keygen yang compatible dengan kaspersky anda, anda boleh sentiasa mendownload update. itu bagusnya kaspersky. aku dah setahun setengah pakai kaspersky guna lesen gelap. tiap2 hari update. kalau norton dah kena lock dah.

tahukah anda, antara banyak2 antivirus/firewall, para hackers paling rasa bangga kalau dapat tembus pertahanan kaspersky.

AVG free, tapi team dia tak berapa meyakinkan aku.

kaspersky aku dah mati..
ada lesen lain X??:((

kayrol
18-09-2007, 01:07 PM
ni tuan punya penawar brontok ker?:) :)

aku dah beli penawar brontok...setakat ni okay..blh buang brontok dan boleh repair registry...

nak tanya awek_goku...mcm mana kalau task manager disable...tak boleh buka?#:-S


hehe..aku bukan tuan punya penawar brontok..


sekadar berkongsi..:)

akmalnizam
05-10-2007, 05:56 PM
Kalau dah kena Brontok.. komputer tu memang dah kondem dah
Aku belum jumpa lagi penawar brontok.. virus ni melekat dalam harddisk, aku dah format beberapa kali pun masih ada kt situ
Nasib ada kaspersky, tu pun cuma utk hibernate dia saja, tak dapat kill brontok

peliknye...dah format pun tak hilang ke...selame nih aku takde pun masalah camni...aku pakai portable brontok removal je...ok je...ko format salah partition tu...:-?

untuk buang virus secare manual tu...ko boleh gune HijackThis...ramai orang pakai ni sekarang...kalau korang search pasal virus korang akan jumpe forum2 yang kebanyakannye memang pakar dalam membuang virus secare manual menggunakan HijackThis...member aku terer a gune mende tuh...

kalau setakat nak buang virus2 biase gune registry aku tau la skit2...tu pun aku search kat forum2...virus biasenye senang nak buang...yang menyusahkan tu trojan ngan spyware..

akmalnizam
05-10-2007, 06:00 PM
ni tuan punya penawar brontok ker?:) :)

aku dah beli penawar brontok...setakat ni okay..blh buang brontok dan boleh repair registry...

nak tanya awek_goku...mcm mana kalau task manager disable...tak boleh buka?#:-S

macam mane ko tau brontok tu dah buang dan registry dah repair...kalau die dah repair registry semestinye task manager dah enable balik...folder option dah boleh gune ke belum? kalau belum...cube bukak regedit, boleh atau tak?

crkb
06-10-2007, 10:50 PM
macam mane ko tau brontok tu dah buang dan registry dah repair...kalau die dah repair registry semestinye task manager dah enable balik...folder option dah boleh gune ke belum? kalau belum...cube bukak regedit, boleh atau tak?

semua dah reapir..task manager dah enable, folder option dah normal.regedit dah blh akses.takde masalah.dah kembali normal.:D

Fisher
06-10-2007, 11:37 PM
peliknye...dah format pun tak hilang ke...selame nih aku takde pun masalah camni...aku pakai portable brontok removal je...ok je...ko format salah partition tu...:-?

untuk buang virus secare manual tu...ko boleh gune HijackThis...ramai orang pakai ni sekarang...kalau korang search pasal virus korang akan jumpe forum2 yang kebanyakannye memang pakar dalam membuang virus secare manual menggunakan HijackThis...member aku terer a gune mende tuh...

kalau setakat nak buang virus2 biase gune registry aku tau la skit2...tu pun aku search kat forum2...virus biasenye senang nak buang...yang menyusahkan tu trojan ngan spyware..
Ye lah.. lepas aku format, lepas tu connect internet. Virus tu akan attack komputer aku serta merta. Atau pun virus itu bukan Brontok?

Dia akan keluar pop-up registry cleaner bila ada internet connection walaupun takde masalah registry.

Ada ke korang problem yg sama dgn aku ni?~X(

awek_goku
06-10-2007, 11:44 PM
ni tuan punya penawar brontok ker?:) :)

aku dah beli penawar brontok...setakat ni okay..blh buang brontok dan boleh repair registry...

nak tanya awek_goku...mcm mana kalau task manager disable...tak boleh buka?#:-S

tu ko kene install regedit fixed dan kalau berat.. format yeh bebeh....

sori lambat balas..aku alpa di thread lain :"> :"> :">

rajautara
09-10-2007, 05:52 AM
rekomen hijackthis..
cuma kene tahu mana satu nak delete..silap klu haru.:)

BioForge
09-10-2007, 06:07 AM
kalau nak the best antivirus...gunakanlah BitDefender...boleh cek kat google "the best antivirus". no.2 jatuh pada kaspersky...aku pun tgh guna skrg ni...susah virus nak masuk...masalahnya tak boleh guna pirate...susah nak crack...aku beli....

FYI, nak protect komputer anda, silalah cari antivirus yg ada dengan internet security suite...barulah komputer anda boleh bertahan lama dan sentiasalah update selalu...sebabnya...brontok selalunya masuk melalui registry..kalau antivirus biasa tak protect sangat registry...

fachak
09-10-2007, 08:07 AM
biasanya virus akan masuk kedalam sistem secara hidden extension atau menyamar sebagi fail sistem or program tertentu. jika kita terclick application virus tersebut maka:

1) ia akan bertindak menyalin semula program tersebut dalam folder2 tertentu seperti di folder Application Data, folder Windows, folder System32 atau lain2.

2) mengedit arahan autoexec.bat
3) mengedit dan memasukkan values dalam subkey registry
4) mencari email address dalan sistem, menyimpan dan menghantar kepada secara automatik melalui smtp.

kalau nak remove secara manual...

1) update virus pattern. run windows safe mode dan scan serta delete virus.
2) edit registry dan buang file2 values virus di subkey.

bagi yg beginner better dapatkan khidmat pakar kerana process manual adalah rumit, jika tersalah repair maybe windows akan corrupt dan perlu direinstall semula.

fachak
09-10-2007, 08:24 AM
Kalau dah kena Brontok.. komputer tu memang dah kondem dah
Aku belum jumpa lagi penawar brontok.. virus ni melekat dalam harddisk, aku dah format beberapa kali pun masih ada kt situ
Nasib ada kaspersky, tu pun cuma utk hibernate dia saja, tak dapat kill brontok

brontok bukannya virus yg high level, tapi medium saja.

kalau kena virus brontok, komputer cuma terganggu saja dan data tidak hilang...

skrg ni byk antivirus yg dah bole clean virus tu cuma registry saje yg ada setengahnya virus program tak bole fix. bagi yg expert tu mmg mudah nak edit dah clean secara manual tapi bagi yg beginner sy cadangkan guna software ni eScan Virus Control - Free Version with free removal of the Brontok Worm (http://www.mwti.net/products/mwav/mwav.asp)

semoga berjaya!

selamat berpuasa dan menyambut aidilfitri:D

aprioq
09-10-2007, 10:21 AM
susah susah sgt format terus.........last solution....

cikpyan
09-10-2007, 11:15 AM
elo beb,

kalo mende mcm tuh ... 1st destroy partition HDD ... 2nd create partition HDD balik ... 3rd format HDD ... 4th mcm biase ar kena install sumer bende yg ader sebelum nih.

Gerenti ilang sumer virus2x **** tuh ... agaknya kut
:-? :-? :-?

IMBorneo
28-10-2007, 01:21 PM
rekomen hijackthis..
cuma kene tahu mana satu nak delete..silap klu haru.:)

highly recommended..tapi kena celik bahasa komp skit..silap2 boleh terdelete file windows..hehe

satu petua kalau ko nak delete secara virus secara manual..disable dulu connection internet, then ko carik file yang ko rasa2 ada potensi sebagai virus. Kalau tak dapat delete, check dalam window tas manager then klik tab process. Cuba carik nama file yang ko tak leh delete. File tu tak leh delete sebab dia tengah running. So, ko stopkan process dia dan try delete lagi sekali..

huh..

arap2 boleh paham lah penerangan aku ni..:D

esssymanex
09-11-2007, 12:25 PM
Secara manual ?? Mcmner ea nak tau nama virus tuh....besa antivirus yg tau aper kandungan files ader virus ker x...tp nak cuba risiko tinggi...salah delete silap2 windows corrupt lagi kritikal kn...so kesimpulan yer beli licence antivirus then update setiap masa...scan sume hard disk seminggu skali....

DDos
09-11-2007, 12:25 PM
brontok bukannya virus yg high level, tapi medium saja.

kalau kena virus brontok, komputer cuma terganggu saja dan data tidak hilang...

skrg ni byk antivirus yg dah bole clean virus tu cuma registry saje yg ada setengahnya virus program tak bole fix. bagi yg expert tu mmg mudah nak edit dah clean secara manual tapi bagi yg beginner sy cadangkan guna software ni eScan Virus Control - Free Version with free removal of the Brontok Worm (http://www.mwti.net/products/mwav/mwav.asp)

semoga berjaya!

selamat berpuasa dan menyambut aidilfitri:D

ni produk kaspersky juga kan?

akuler
14-11-2007, 12:51 AM
Ingin berkongsi cara aku.
Kalo aku nak buang virus/spyware ker, aku akan gune barang2 feberet aku seperti berikut.

1 - hijackthis.
2 - cwshredder.
3 - lspfix.
4 - smitfraudfix
5 - procexp dari microsoft.
6 - pstools dari microsoft - pslist dan psexec.(Aku suke yg ni pasal leh buat secare remote)
7 - killbox.
8 - Sedikit arahan2 dalam command prompt.

Aku akan gune kan nyer andai kate antivirus ker anti spyware ker tak mampu mengesan dan menghapuskan virus dan hardcore spyware.
Semua barang kat atas ni free ajer. Tak perlu risau pasal lesen. Cume kene tau cara menggunakannye.

soklan: camner nak gune?
jawapan: klik next next next... hehehe acah mak etot. Camner aku nak terangkan ek. Aku tak reti nak terang kat orang. Nanti aku ader mase aku terangkan camner nak gune. Tak pon leh try n error ajer bender ni. Semo barang kat atas leh try n error kecuali lspfix dan hijackthis misc option. Bahaye skit. tak leh nak try n error. Kene tau aper nak buat. Tapi aku selalu nyer belasah ajer.


Antivirus tu penting walaupun aku sendri tak gune antivirus. Kat cg nih ramai yg kongsi antivirus jd leh ler donlot.
Sekian tk.

fachak
20-11-2007, 11:28 AM
ni produk kaspersky juga kan?

ni product dari MicroWorld. kaspersky partnernya.

MANNIJAM
20-11-2007, 11:39 AM
:(scam .....................sesaje port hujung minggu

MANNIJAM
20-11-2007, 11:41 AM
aku guna avira....bes gak untuk scan pc dan memory card...ringan..

sunserver7
28-11-2007, 09:47 AM
aku jugak nak tambah skit..kongsi ilmu..try guna lavasoft personal firewall,(ader ad-watch 2007) + avast..

so far..perform..

irsaffy
28-11-2007, 12:26 PM
Try klik kat link ni rasa2 boleh guna kot cara nak delete virus secara manual.
http://youtube.com/watch?v=xFH-pRCUMjg&feature=related

mebenk2u
10-02-2008, 01:51 AM
kapersky suck beb.. kalau yg original beli contoh yg laptop bg kat cikgu2 sekolah tu.. allah dia punye menyusahkan x leh nak cakap... igt dah dapat free rupenya kene beli lesen agi ntuk renew.. AVG bes woooo :p

awek goku ad kaitan dengan cikgu2 ke? Tak pun orang intalaks ni..:-? :-?

wealthgainer
14-02-2008, 04:55 AM
kalau nak the best antivirus...gunakanlah BitDefender...boleh cek kat google "the best antivirus". no.2 jatuh pada kaspersky...aku pun tgh guna skrg ni...susah virus nak masuk...masalahnya tak boleh guna pirate...susah nak crack...aku beli....

FYI, nak protect komputer anda, silalah cari antivirus yg ada dengan internet security suite...barulah komputer anda boleh bertahan lama dan sentiasalah update selalu...sebabnya...brontok selalunya masuk melalui registry..kalau antivirus biasa tak protect sangat registry...

Aku pon pakai yang ni..:D. Free je.. Update pon free...:D.
Tapi takde realtime proctection kalo yang free...:((

okazaki
16-02-2008, 06:31 PM
kalau nak the best antivirus...gunakanlah BitDefender...boleh cek kat google "the best antivirus". no.2 jatuh pada kaspersky...aku pun tgh guna skrg ni...susah virus nak masuk...masalahnya tak boleh guna pirate...susah nak crack...aku beli....

FYI, nak protect komputer anda, silalah cari antivirus yg ada dengan internet security suite...barulah komputer anda boleh bertahan lama dan sentiasalah update selalu...sebabnya...brontok selalunya masuk melalui registry..kalau antivirus biasa tak protect sangat registry...

ni yg latest reviews. tp kalu overall ksspersky, kalu untk experts, eset nod32. kalu plg popular lak, still avg. yeke? :D

Hokage X
23-02-2008, 08:52 PM
aku gna avg free ja oiii... lg aku instal ad-aware. slmt je aku. aku slu gak buang virus manual tp da sekali terslah buang,hehe...

gambate
26-02-2008, 05:39 PM
guys..ada virus trojan dalam PC aku nih..camna nak delete tanpa format balik?:)

ijakstory
28-02-2008, 11:29 PM
aku pernah kena virus, aper nama dia yer :-? .. worm d-brite? lebih kurang macam tulaa nama dia.. punca dari memory card henpon member.. masa dia bagi mmg ada virus, aku dah remove dgn kaspersky

esoknyer, pc aku jadi lembab.. (aku tak kisah lagi), kendian 2-3 hari, software aku ader conflict plak.. kena click banyak kali.. aku dah mula tak sedap hati.. aku scan balik pc, mak ai.. virus beranak sampai 1-2 ratus.. aku delete dgn kaspersky jugak..

ingat dah boleh lega jugak.. masuk hari kelapan, huhu.. windows terus tak leh start up.. nak tak nak, kena format balik.. letih2 ~X(

rupa2nyer, tak semua antivirus perfect, kepada kawan2.. kalau kena virus macam kat atas tu, kita kena buang virus cara manual jugak (maksud aku dgn safe mode)..

aku pun baru tahu ni.. cuba try search/google remove virus with SAV32CLI (aku lupa website tuh, tapi banyak info berguna.. cubalah! tak rugi..):)cgrock

jgn sampai jadi kes aku.. dah terlambat nak selamatkan data semua dlm pc.. huhuu :((

rezeki79
02-03-2008, 11:00 AM
Salam sejahtera, sy nak tanya kepada semua warga CG bagaimana cara membuang virus secara manual dan software ape yg baik untuk digunakan.Kalau boleh toloh\ng ajarkan sbb sy nak tahu la cara dia...
Kwn sy dia tahu nak buat tp dia kedekut ilmu skit.. so klau ada yg terer tlg la ye...:( :( :(

bagus thread ni...byk aku belajaq...

eapui
02-03-2008, 01:32 PM
:D :D :D :)paid :)cgrock

linasarawak
02-03-2008, 01:42 PM
sebelum ni saya guna antivirus AVG/Norton dan spybot je.. setiap minggu, sekali atau dua kali runningkan...tetapi baru2 ni dah mula tukar mengguna google updater (bentuk pakej, dlm 2 bulan lebih)...first time running... bukan main byk virus, adware dan lain2 tu... memang x sangka.. untuk spyware/adware siap di labelkan kategori... memang senang tak payah nak pening2.. hanya runningkan aje.. dan sistem ini juga boleh running secara auto.. ikut kehendak pengguna.. bagi yang tidak mahir IT macam saya..sistem ini amat menyenangkan, mudah dan percuma.... Memang ada perbezaan yang ketara!:D

d'plus
02-03-2008, 02:05 PM
Pattern antivirus pun kena selalu update...kalau tak virus baru keluar tak boleh detect.....;)

A65700
02-03-2008, 02:28 PM
guys..ada virus trojan dalam PC aku nih..camna nak delete tanpa format balik?:)

salam...bro try guna benda ni

Geekz Remover v4.0


software description:
* Scan memory.
* Scan system, high risk location.
* Scan satu file.
* Scan registry.
* Detect malware from file Autorun.inf.
* Repair registry changed by malware.
* “Kill All Process” function except windows (to delete suspicious malware)
* Online virus definition.
* Easy to understand user interface


The function of “Repair Registry”:

* Show Hidden file.
* Show File Extension
* Show Task Manager
* Show Registry editor
* Show MsConfig
* Show Run Menu
* Show Folder Option
* Show Command Prompt
* Show Control Panel
* Show Find menu
* Show Hidden Drive
* Show Taskbar
* Show Context Menu
* Show View Context Menu
* Show Shutdown & Log Off Menu
* Normalize “Taskbar Size Move”
* Normalize internet explorer (Title bar, General Tab dll)
* Normalize .reg, .exe, .pif, dan .com.
* Normalize mouse right click.

p/s: some antivirus may read this software as a virus because of its behavior modifying some regitry.

Geekz Remover v4.0
(http://rapidshare.com/files/91836806/Geekz_v4.0.rar)

irama
04-03-2008, 08:56 AM
Secara manual ?? Mcmner ea nak tau nama virus tuh....besa antivirus yg tau aper kandungan files ader virus ker x...tp nak cuba risiko tinggi...salah delete silap2 windows corrupt lagi kritikal kn...so kesimpulan yer beli licence antivirus then update setiap masa...scan sume hard disk seminggu skali....

aku dah kena dah windows corrupt ni. mcm yg ko ckp aku terdelete yg tak sepatutnya. aku ni tak tau bab2 komputer ni tp nak gak try n error buka sana sini. Bila dah blank ngan caler hitam, kuar benda nih : NLTDR is missing! uhuhuhu...tension gak masa tu...pengajaran nih!

matttiya88
21-06-2008, 12:45 AM
there u go...

xalimx
21-06-2008, 10:11 AM
laptop adik aku ada problem, bile dia restart or on laptop dia, setting dia kembali ke asal... means kalo ada benda2 yg dah donlod or file2 yg baru dalam laptop tu, smua akan ilang macam mula2....

kenapa erk?? dah try scan, spyware smua dah.. dah edit kat registry pun tak jalan gak..

eishen
21-06-2008, 10:13 AM
there u go...

nk go kemana??:)cgrock :)cgrock :D :D

zattara
21-06-2008, 12:23 PM
nk go kemana??:)cgrock :)cgrock :D :D

gostan....hahaha...:)) :)) :)) :)paid :)paid

Gila Komik
21-06-2008, 12:24 PM
gostan....hahaha...:)) :)) :)) :)paid :)paid

2 dia zattara...mst ko ade nye la ble ade thread virus ni :)cgrock :)cgrock :)cgrock

zattara
21-06-2008, 12:28 PM
2 dia zattara...mst ko ade nye la ble ade thread virus ni :)cgrock :)cgrock :)cgrock

hehehe...lambat sikit...sehari tak ngadap pc...keje kat luor jer semalam...tak sempat nak catch-up dah...tu pasal aku nak gostan...ekekeke...:)) :))

Gila Komik
21-06-2008, 12:29 PM
aku pn x taw apeciter ni...x dpt nak catch up...nak bce sume mls lak rse nye

zattara
21-06-2008, 12:35 PM
aku pn x taw apeciter ni...x dpt nak catch up...nak bce sume mls lak rse nye

itula pasal...aku dok gostan tadi...ala..pasal nak buang benda2 pelik dalam pc jer...:)

mamza
21-06-2008, 12:40 PM
format tu kejam beb.. boleh rosakkan hardisk.. em camni geng.. satu cara ialah.. kalau ko dapat kesan virus tu jenis apa kan.. contoh virus buring.exe.. ko cube cari cara nak delete dia ... besenya kalau ada famous ... ada org share cara nak delete ..samada melalui
command prompt atau pon cara lain.. kalau las las x dpt jugak baru format bro.. emph2

adoi... geramnye tengok kat avtar ko...

zattara
21-06-2008, 01:10 PM
adoi... geramnye tengok kat avtar ko...

apesal laks ko geram?:-? :-?

Gila Komik
21-06-2008, 01:17 PM
itula pasal...aku dok gostan tadi...ala..pasal nak buang benda2 pelik dalam pc jer...:)

suh clean up sudah...format ker

zattara
21-06-2008, 01:20 PM
suh clean up sudah...format ker

itu dah last option dah...tp,yg biase aku guna pon...hijack this tu jer...gunakan kemudahan yg ader...:)

BioForge
21-06-2008, 08:54 PM
laptop adik aku ada problem, bile dia restart or on laptop dia, setting dia kembali ke asal... means kalo ada benda2 yg dah donlod or file2 yg baru dalam laptop tu, smua akan ilang macam mula2....

kenapa erk?? dah try scan, spyware smua dah.. dah edit kat registry pun tak jalan gak..

Ni bukan masalah virus tapi rasanya macam adik kau atau sesiapa ada install program seperti Norton GoBack, Juzreboot atau seangkatan dengannya. Di mana program ni akan resetkan balik segala setting, fail atau apa je yg kau lakukan di pc.

Program ni selalunya digunakan di CC supaya virus tak boleh melekat di pc dia orang....

mj12
21-06-2008, 10:24 PM
format install baru...settle..

Zie
21-06-2008, 10:40 PM
Dh vote......

mfaiz
22-06-2008, 03:35 AM
Sebijik e-book yg agak sesuai gak klau psal remove virus manual ni... e-book ni bukan yg saya punye... tp, just sharing je...

donwnload: Ziddu (http://www.ziddu.com/download.php?uid=arCcm5elaLKZnZmntqyZlJyiaLCWlZ2r8 ) atau Rapidshare (http://rapidshare.com/files/116454217/buangvirus_shahdan.pdf)

wiferanggi
22-06-2008, 02:20 PM
pakai lah tuneup utilities..main ngan registry skit..

zattara
23-06-2008, 09:20 AM
pakai lah tuneup utilities..main ngan registry skit..

main jangan tak main....hahaha...:)) :))

haikalazrin
01-09-2008, 01:52 PM
ada cara nyer..tapi kau kena ada sedikit basic kom..
1.kau kena kenali virus jenis apa yang menyerang cth:satu virus yang menyamar AntiVirus 2009,dia akan menyamar AV2009@Antivirus2009.
2.delete semua fail yang berkaitan dengan nyer..yang penting sekali didalam registry editor..
3.restart kom

eishen
01-09-2008, 02:36 PM
up kn dlu skali ....slemat berpose..

zamri3324
02-09-2008, 11:49 PM
aku rasa baik kau format je sebab aku pernah bincang dgn kawan2
diaorang bagi aku pandangan macam ni
katakan kau ada kereta ,salah satu tayar kereta tu bocor,jadi mesti kau tukar dgn tayar spare kan....betul tak jadi tayar kereta kau masih 4 lagi dan kau masih boleh jalan....tapi kalau kau
buang tayar yg bocor tadi mesti lah tinggal 3 kan ...so kalau boleh jalanpun mesti tempang punye....begitulah yg diberitahu
so kalau kau guna anti virus akan ada pengantinya tapi kalau
kau buang cara manual ....tak sempurna la komputer kau beroperasi.......

drGeekerz
03-09-2008, 12:36 AM
aiYok!!! meh sini abg ajarkan :D nak lawan virus ni pun mcm kita ngah berperang... kena sistematik kalo nak menang.

Fasa 1
bile comp kene virus, apa yg perlu hairie88 buat ialah download CCleaner... lpas tu, clearkan dulu benda2 remeh dalam comp tu cam cookies dan sebagainya. lpas tu, pastikan anti-virus ngan anti-spyware berada dalam keadaan updated. lpas tu, buat full scan dengan menggunakan anti-spyware dan anti-virus tu. kalo ada virus, trus delete virus2 tu. kalo tak de virus, dan still dalam simptom kene virus, baru masuk fasa 2.

Fasa 2
ini fasa utk golongan internediate ataupun expert. pendek citer, bagi sesiap yg tau mengenai file sistem komputer je bleh buat fasa ni. apa yg perlu korang buat, cuma check registry system ko... kalo yg x reti, trus lompat fasa 3

Fasa 3
ini kalo virus tu still x kaco system ko secara ganaz... ko bleh simply trus gunakan 'system restore' utk btulkan comp ko. automatik dia akan elok balik. elakkan drpd mengformat komp.

Fasa 4 (in case...)
selalunya, virus sekarang ni suka di set kan pada start up... kirenya, kalo start je comp, trus virus tu start... kalo cam ni lah masalahnya, memang parah sbb virus tu akan bergerak dulu, baru kita. cara penyelesaiannya, ko reboot comp ko, masuk dalam keadaan safe mode. lpas tu, guna balik 'restore point'. masalah akan settle :)

kalo virus tu memang truk giler sampai x bleh di lawan, baru di nasihatkan utk format balik comp ko :)cgrock

zulco
03-09-2008, 02:10 PM
Fasa 1 terminatekan process
Guna ProceXP

Fasa 2. Cari virus tu kat mana
Normal nya dalam System32 (selalunya di hiddenkan)

Cari tweak dalam google (Kelly Corner)

Fasa 3. Regedit kena disable
Guna Hijack This

Fasa 4. Clean file
Guna autorun @ CCleaner

Restart & DONE

phantom08
06-09-2008, 10:53 AM
kalo Virus to duplicate masa open file ..macammana ekk...bila kita buka satu file cth abc..dia akan duplicate abc.exe.........wah! banyak giler..setiap kali buka new file dia terus copy kan virus tu...

Qy_viceVersa
12-09-2008, 10:32 AM
format je..
xpun gne run..tp xla detect smue..
ssh nk terg dlm nih..

p/s: ckp kat kwn kedekut ilmu tuh jgn kedekut nnt ilmu die mkin bekurg bkn lg btmbh..

ustaz68
18-09-2008, 09:45 PM
cara paling selamat ialah guna anti virus, cth yg popular la ni ialah KAV (kapersky anti virus ) ,brontok pun dia blh makan maaaaah,,
sbb ana pun guna KAV la ni,,,
nak lagi selamat, guna KIS (kapersky internet security),tp ana dok guna ni, leceh la....
wslm...

steven_jb2003
19-09-2008, 03:03 PM
up lah........

otaipc
24-09-2008, 09:42 PM
klo nk manual, bese virus klo xde tenet dr pendrive la..ms msk pndrive tu, jgn trs bka,g my comp, g kat tab klik folder, pastu klik pndrive tu..cr tu plg slmt..

VAMP
25-09-2008, 06:52 PM
install je any reputable freeware AV and anti-spyware.. lagi senang and safe then delete virus tu secara manual.

kiera
26-09-2008, 03:32 PM
waaa..mcm2 teknik adaaaa

zulco
29-09-2008, 11:04 AM
gie tengok task manager. Matikan abd.exe (surenya ada) selagi abc.exe ni ada n x terminatekan selagi tu virus tu akan duplicate... kalo task manager kena disable cari dalam websit kelly corner's ko akan jumpa tweak yang boleh guna bila˛ je... try belajar buang virus secara manual dulu. baru best...

rajautara
25-10-2008, 09:43 PM
nie boleh wat ebook nie..huhu..
klu malas sgt format jer..
klu format tak reti.. beli panadol soluber remdam pc kat dlm tu.. mati ler virus tu..

aHmadDaniEL
25-10-2008, 09:45 PM
nie boleh wat ebook nie..huhu..
klu malas sgt format jer..
klu format tak reti.. beli panadol soluber remdam pc kat dlm tu.. mati ler virus tu..

nk dibiarkan kering ke xpayah?
pakai time rendam tu leh ker?

kaixer
23-12-2008, 09:01 AM
kena bukak haeddaisk dlu

nokaki
12-01-2009, 09:26 PM
1st pendrve aku ada natang autorun!
xdpt format langsung
solution?

ada data penting dlm 2snd pndrive aku
dlm2 dh kena trojan
penawarnya :D

smua benda dlm pc tmpt kerja aku
otai2 mta bantuan
tq

world
12-01-2009, 09:34 PM
1st pendrve aku ada natang autorun!
xdpt format langsung
solution?

ada data penting dlm 2snd pndrive aku
dlm2 dh kena trojan
penawarnya :D

smua benda dlm pc tmpt kerja aku
otai2 mta bantuan
tq

Pakai penawar brontok .. aku pun penah kena dah kejap jer anti brontok tu makan autorun tuh ...:D:D:D

nak penawar tu ? PM aku

nokaki
12-01-2009, 09:38 PM
Pakai penawar brontok .. aku pun penah kena dah kejap jer anti brontok tu makan autorun tuh ...:D:D:D

nak penawar tu ? PM aku

tq. tak leh share sini ke bro :D

SMALLVILLE_FX
21-01-2009, 11:22 AM
Pakai penawar brontok .. aku pun penah kena dah kejap jer anti brontok tu makan autorun tuh ...:D:D:D

nak penawar tu ? PM aku
apa penawar tu, nak gak aku tahu huhuhuh

rakyat_jelata
21-01-2009, 11:24 AM
hmmm...
aku igt ko nk bg formula...

SMALLVILLE_FX
21-01-2009, 11:29 AM
hmmm...
aku igt ko nk bg formula...

tu laaa, sbb tu aku nak tahu ni hehehe

mfadhlan
21-01-2009, 11:37 AM
just sharing my some knowledge...
start>run>cmd.exe
pastu gi kt folder tu..contoh pendrive H:
taip > attrib -a (untuk kesan hidden file-biasanya virus hidden file)
da knl psti jenis dia...contoh autorun.inf
taip smula > del /f /a autorun.inf
pastu cuba taip kembali > attrib -a
kl kosong,mknanye virus tu da dibuang la..
hope this info helpful..

SMALLVILLE_FX
21-01-2009, 01:04 PM
just sharing my some knowledge...
start>run>cmd.exe
pastu gi kt folder tu..contoh pendrive H:
taip > attrib -a (untuk kesan hidden file-biasanya virus hidden file)
da knl psti jenis dia...contoh autorun.inf
taip smula > del /f /a autorun.inf
pastu cuba taip kembali > attrib -a
kl kosong,mknanye virus tu da dibuang la..
hope this info helpful..

tq :)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

simsons
21-01-2009, 02:50 PM
tumpang tanye, cmna nak delete folder yg takleh delete? folder tu ada dlm D, tp nak delete ke nak rename ke nak open ke smua tak bole..tu virus ke?

birdiecrow
22-01-2009, 01:09 AM
tumpang tanye, cmna nak delete folder yg takleh delete? folder tu ada dlm D, tp nak delete ke nak rename ke nak open ke smua tak bole..tu virus ke?

cube try ngan software unlocker
freeware jer..
google name software unlocker
install and restart pc.
then right click folder yg xleh nk delete tu then
restart again pc.
insyallah boleh delete.
harap membantu..:D

simsons
22-01-2009, 04:35 PM
cube try ngan software unlocker
freeware jer..
google name software unlocker
install and restart pc.
then right click folder yg xleh nk delete tu then
restart again pc.
insyallah boleh delete.
harap membantu..:D

wokeh, tq2, nak try jap,

Adik Kasmarol
30-01-2009, 12:19 AM
Salam sejahtera, sy nak tanya kepada semua warga CG bagaimana cara membuang virus secara manual dan software ape yg baik untuk digunakan.Kalau boleh toloh\ng ajarkan sbb sy nak tahu la cara dia...
Kwn sy dia tahu nak buat tp dia kedekut ilmu skit.. so klau ada yg terer tlg la ye...:( :( :(

ambik hard disk yg kena virus 2 n then pasang kat komputer yg pakai os mcm linux..pastu just delete ***** g2 jer..

birdiecrow
30-01-2009, 02:53 AM
ambik hard disk yg kena virus 2 n then pasang kat komputer yg pakai os mcm linux..pastu just delete ***** g2 jer..

kang ade mslh lain plak bro..
kalo org tu xtahu gune OS linux lg trouble jd nya nnti..
abih semua org tu delete nnti.. :)):))

world
31-01-2009, 10:31 PM
tq. tak leh share sini ke bro :D

bukan tak leh share ... takut nanti tuan punyer penawar ni marah..

aku beli dari sini : /http://www.kaer-media.org/penawar-brontok

so paham2 sendiri la yer..

boleh download yg percuma dulu dan try ...

Vpoint7
17-02-2009, 02:44 AM
tumpang tanye, cmna nak delete folder yg takleh delete? folder tu ada dlm D, tp nak delete ke nak rename ke nak open ke smua tak bole..tu virus ke?

Agaknya ko guna WinXP, ini adalah masalah yg selalu ganggu pengguna XP, dr file AVI, mp3 hinggalah folder tak bole buang, dan notisnya spt "Access Denied", "File Currently in use and cannot be deleted". Wlaubagaimna pn ko tahu file ni tak digunapakai langsung, so kita mula dr perkara asas, ingat bhawa buang file secara rawak bole merosakkan sistem windows.

1. Adakah file sdg diguna pakai? Sekiranya sdg digunapakai, pdmkan program yg menggunakan file tersebut.

2. Sekiranya file/data masih dibuka dlm program (program hanya dimatikan separuh), cuba matikan program tersebut, ini biasanya bukan masalah windows tersebut ttp program itu.

3. Restart PC dan jgn hidupkan program tersebut ketika logon atau boot up. Kemudian pegi ke file tersebut dan delete.

4. Cuba buat Windows Explorer, tukar ke View-Details, dan pilih View-Choose Details. Padamkn segala tik kecuali "file name". Dgn ini, winXP akan berhenti membaca file/data tersebut. Maka bole la delete.

5. Darurat lagi ? Kebanyakan laman web ajar guna Windows Registry la, batch file format la, DOS command, lupakan cara ini...tp berbeza bagi mereka yg berada dlm bidang forensik komputer. Cuba guna http://www.softwarepatch.com/software/moveonboot.html , percuma dan mudah. Data akan dibuang sblm masuk Windows. Ikut langkah ini ;
a) Cari nama file/data yg buat hal tu.
b) Pilih sma ada nk delete, salin, atau pindahkn file/data tu.
c) Pilih destinasi nk pindah ke mana, atau rename (utk delete tak tunjuk klu ko nk delete). Klik OK dan reboot segera.

6. Sekiranya tak dpt delete, ko mgkn diserg virus/worm/trojan, bergantung...so install la AV atau spyware program. Scan !!

WindfaLL
17-02-2009, 05:13 AM
bagus thread ni..... tq!

syah_zakri
22-02-2009, 04:05 PM
kurang dari satu jam... hehe...

amirin19873
22-02-2009, 04:12 PM
Salam sejahtera, sy nak tanya kepada semua warga CG bagaimana cara membuang virus secara manual dan software ape yg baik untuk digunakan.Kalau boleh toloh\ng ajarkan sbb sy nak tahu la cara dia...
Kwn sy dia tahu nak buat tp dia kedekut ilmu skit.. so klau ada yg terer tlg la ye...:( :( :(


ko x pyh la bkwn ngn member ko tu:">:">..time senang je dia jd mmber ko...baik ko b'member ngn budak2 CG ramai yg ble tolong..tp ade jgk yg scam :)):)):))

sinsai
04-03-2009, 05:38 PM
saya rekomen gunalah COMBOfix..

link
http://www.bleepingcomputer.com/combofix/how-to-use-combofix

sejak guna combofix ni saya tak pernah lg format pc sejak 3tahun lalu...

kalau saya p repair2 pc2 kat cyber atau pc2 kerajaan saya hanya akan menggunakan combofix ini..

harap dapat membantu :P

sinsai
04-03-2009, 05:39 PM
erk...
link download combofix
http://download.bleepingcomputer.com/sUBs/ComboFix.exe

otaida00taj
04-03-2009, 07:51 PM
saya rekomen gunalah COMBOfix..

link
http://www.bleepingcomputer.com/combofix/how-to-use-combofix

sejak guna combofix ni saya tak pernah lg format pc sejak 3tahun lalu...

kalau saya p repair2 pc2 kat cyber atau pc2 kerajaan saya hanya akan menggunakan combofix ini..

harap dapat membantu :P

boleh cuba nie, macam menarik...

sinsai
04-03-2009, 11:30 PM
coba2 la..hehe..combofix ni rekomended tect tv ni...

adikacu
05-03-2009, 12:18 AM
aku copy satu ye..

amin30
05-03-2009, 02:34 PM
erk...
link download combofix
http://download.bleepingcomputer.com/sUBs/ComboFix.exe

tq,aku dah gune,memang berkesan la
lebih baik dari gune gvr4.1 tu

adikacu
06-03-2009, 12:18 PM
saya rekomen gunalah COMBOfix..

link
http://www.bleepingcomputer.com/combofix/how-to-use-combofix

sejak guna combofix ni saya tak pernah lg format pc sejak 3tahun lalu...

kalau saya p repair2 pc2 kat cyber atau pc2 kerajaan saya hanya akan menggunakan combofix ini..

harap dapat membantu :P

dah try guna memang ok la. :)cgrock

walt174
08-03-2009, 01:35 AM
#:-SSalam sejahtera, sy nak tanya kepada semua warga CG bagaimana cara membuang virus secara manual dan software ape yg baik untuk digunakan.Kalau boleh toloh\ng ajarkan sbb sy nak tahu la cara dia...
Kwn sy dia tahu nak buat tp dia kedekut ilmu skit.. so klau ada yg terer tlg la ye...:( :( :(

Restore balik pun boleh gak...tak le membahaya sangat kalu tak berapa nak paham pasal format kom tu...:eek:

____________________________________________

Jom baya utang lapok yg berkepok lagi baik
click sini lah (http://sogood.net/c75b49)

only1
18-03-2009, 03:28 PM
format tu kejam beb.. boleh rosakkan hardisk.. em camni geng.. satu cara ialah.. kalau ko dapat kesan virus tu jenis apa kan.. contoh virus buring.exe.. ko cube cari cara nak delete dia ... besenya kalau ada famous ... ada org share cara nak delete ..samada melalui
command prompt atau pon cara lain.. kalau las las x dpt jugak baru format bro.. emph2

oh!!! klu format comp. rosakkan hard disk ye??? aku dah 3 kali format, laptop baru lg..
klu selalu format selain masalah pada hard disk ada masalah lain x nt yg jd..

iqwan
18-03-2009, 03:44 PM
bro ko pakai je eset nod32 pastu scan computer automotik and sure komputer ko takde virus lagi

BioForge
19-03-2009, 08:50 PM
oh!!! klu format comp. rosakkan hard disk ye??? aku dah 3 kali format, laptop baru lg..
klu selalu format selain masalah pada hard disk ada masalah lain x nt yg jd..

ajaran mana format hdd rosak? mana ada rosak...aku dah berpuluh2 kali format tak rosak...selalunya bila format ni dia tak padam data tapi menampal lagi satu layer..sbb tu bila kita guna software recover boleh jumpa balik fail yg telah di format....
kalau kita buat low-level format baru akan menghakis surface hdd...tujuan kalau ada bad blok....

berkenaan kalau nak buang virus secara manual...memang cara yg menjimat masa tapi kalau berpuluh2 ribu fail yg infected virus...tak melengoh...bila jadi macam ini..lebih baik format...lagi satu..kalau kita clean virus pada fail yg kena infected virus...mungkin fail tersebut tidak stable seperti asalnya...contoh gambar...mesti gambar tersebut akan hilang beberapa piksel...
tapi kalau virus itu hanya buat fail lain..tu takkan mendatangkan masalah pada fail kita....

ok itu pengalaman 13 tahun aku melawan virus.. :D

BioForge
19-03-2009, 08:57 PM
kalau tak mau install AV...cuba software NetSupport Protect...
software ini boleh kembali kpd asal bila kena virus atau ada problem pada pc...malah boleh protect hdd..jadi virus tak boleh nak berjangkit dalam pc kita....cuba la...cuba cari software ini di http://www.phazeddl.com/
siap crack :D happy download

steven_jb2003
18-05-2009, 11:55 PM
pulak............

lwashere
31-07-2009, 01:05 PM
satu cara camni ko scan gune antivirus paper dan bile da detect pergi ke lokasi berikut untuk buang.kalo nak carik mmg jenuh la.

format cume jalan terakhir kalo takdapat nak remove virus tu tapi tak gune kalo ada kad d atau pendrive. jadik pandai2 le

Ahmad07
11-08-2009, 09:40 AM
disebabkan tajuk thread ni, buang virus cara manual, aku rekemen software hijackthis la... die akan listkan sume log running process, termasuk running virus.... tapi die tak betulkan... die just log jer... nnti korang tengok la proses yg tak sepatutnye ade tu, ataupun luar biasa, eliminate...

rasenye software tu la yg terbaik utk buang virus cara manual, tapi kene ade skill sket la... kalo tader skill, paste jer log file tu kat mane2 forum yg ade bincang pasal ni... nanti ade la otai2 yg akan rekemen

nashburn
11-08-2009, 09:50 AM
susah nak buang virus secara manual. professional pun tak buat camtu.
dlm windows tu berjuta files, registry, system file, etc.
sekarang ni virus kebanyakannya hidden. tak muncul dalam task manager pun, guna Autoruns pun kdg2 tak jumpa. cara paling mudah guna software antivirus, selalu update windows, pasang firewall. kalu nak ajar kat sini leceh la, sbb banyak basic kena tau dulu. silap buang kang windows yg poblem

Sue
11-08-2009, 02:22 PM
La Kak Sue ingat tadi cara nak buang VIRUS H1N1..........

baby_yoda
15-08-2009, 12:27 AM
selalunya yg selalu di lakukan..
#download malwarebyte (http://www.malwarebytes.org/mbam.php).install, update dan scan..

#update av dan lakukan full scan.

#nak lagi menrik, download live cd contoh dari dr web (http://thepcsecurity.com/bootable-virus-scan-cd-from-dr-web/) dan scan.

#dah hapus semua virus yg ade. kena plak hapuskan ksan2 yg ditinggalkan...dalam registry

walt174
21-01-2010, 10:35 AM
format tu kejam beb.. boleh rosakkan hardisk.. em camni geng.. satu cara ialah.. kalau ko dapat kesan virus tu jenis apa kan.. contoh virus buring.exe.. ko cube cari cara nak delete dia ... besenya kalau ada famous ... ada org share cara nak delete ..samada melalui
command prompt atau pon cara lain.. kalau las las x dpt jugak baru format bro.. emph2

Kenapa pulak format boleh rosakkan HD..?Kalau follow step by step dan tahu cara macamana nak format,rasanya lebih baikcara ni dari peningkan kepala nak guna alternatif lain.format adalah satu formula yang dicipta untuk menyelamatkan HD,bukan merosakkan HD.Format itu bertujuan membuang saki baki program yang kita terlepas melalui manual delete(instal dan uninstal program yang dah berpuluh kali dalam HD anda sebenarnya masih tersimpan dalam HD dan perlu dibersihkan hanya dengan cara memformat balik pc) dan bukan merosakkan HD.Format juga bertujuan membersihkan HD kita secara keseluruhan dan diganti dengan yang baru.HD akan bekerja secara normal bila PC telah diformat dan menggunakan sofwere yang baru yang up to date.Jangan putarbelitkan fakta kalau anda tak berapa faham apa sebenarnya fungsi format untuk PC atau LPtop.Fakta anda mungkin akan membuat orang keliru sedangkan hakikatnya format adalah jalan terbaik atau good solution bila pc kita bermasalah dan perlu disusun atur semula aplikasi dan programnya.Ramai pengguna pc menjadikan format sebagai jalan penghabisan kepada satu-satu masalah besar dalam pc mereka,salah satu sebabnya kurang arif,tak de kelengkapan seperti CD dan sebagainya..sayang duit...dan banyak lagi...akhirnya masalah pc anda akan berulang kembali...Saya berikan satu contoh...seorang rakan mengidap ketumbuhan dan perlukan pembedahan segera,malangnya beliau lebih suka guna cara lain seperti berubat secara tradisional dan sebagainya...penyakit tersebut berulang kembali selang beberapa bulan dan akhirnya terpaksa juga jalani pembedahan..samalah kes ni macam statement anda di atas tadi..so timbang-timbangkanlah wahai saudara..:)cgrock

estacoco
21-01-2010, 11:00 AM
first time dengar format rosak hdd... hijackthis kene paham registry maa

lwashere
21-01-2010, 11:59 AM
format mmg bahaya beb sebab tu format jlan terakhir bukan bole main suke suki jer
Kalo selalu format bole buat hard disk tu sendiri corrupt (aku penah try)
cube kalo kita format C dn tak format D tapi dlm drive D tu ada virus jadi cara mudah kene manual jugak.lg satu kalo format then takde driver dia pun bole sebabkan hardware failure

nak cara terbaik adalah gune ghost kita re-image balik pc(g kedai)

lwashere
21-01-2010, 12:01 PM
kenape nak buang manual? antivirus sedia ada tak automatik buang ke?
boleh nak buang, tapi kalo tersalah buang, tak betul lah windows anda jadinya.. hehe..

sebab tak semesti antivirus tu dapat delete sume data virus tu jadi manual jugak

TerrickCEF
11-02-2010, 02:23 AM
send aku kau punya HJT log.
ape bende yang virus sgt tuh @@
contact ym aku yeah.
kengkadang av gebang je. benda ok kata virus
macam gameguard . dia detect gak trojan amende tah.
kalau nak delete manual susah gak. kene cari kat mana file yang nak didelete and if delete fail mean kene delete dalam safemode la

gilakerja
13-03-2010, 08:51 AM
E-book KomputerSaya menjanjikan ilmu yang amat berguna kepada anda untuk menjana minda dan wang ringgit kepada anda.

[KomputerSaya - Hebatkan diri anda!]

*Ilmu hacking & keselamatan komputer
*Website & blogging
*Perniagaan & buat duit internet
*Serta ilmu promosi!
*Tidak lupa dengan bonus-bonus menarik untuk anda!!


Layari laman ini untuk maklumat lanjut:

http://www.komputersaya.com/index.php?ref=azri

Terima kasih untuk masa anda..

moscowz
13-03-2010, 12:20 PM
buang je laptop tu
pehtu beli baru..susah ape..
haha

TT
13-03-2010, 01:03 PM
pernah jadi kt laptop aku..dah format balik..virus still ade lagi..dah 2kali format..install ks..scan ade virus..last2 ak anta kedai.."bang, give up r..formatkan"..byr 30rggit..sume software,anti virus segala alam die masukkan..

zerkz
13-03-2010, 01:24 PM
tahun 2007 ader satu virus namenye mawar.. sesaat dia serang 4kali kot selagi tak tembus komputer.. so kalau menual buang satu2 sempat ker?

newbie pips
12-06-2010, 08:45 PM
ko guna AVG 9.0 yg free pun leh gak

NYIBLORONG
12-06-2010, 09:09 PM
aku syorkan buang smuer hamper antivirus yg ada..
then download

http://download****et.com/Avast-Free-Antivirus/3000-2239_4-10019223.html

kemudian ko ambik yg nie pulak install.

http://download****et.com/ThreatFire-AntiVirus-Free-Edition/3000-2239_4-10726873.html

smuer ambik yg free. nescaya BAHAGIA.
aku sampai skrg..bahagia. SEMOGA MEMBANTU SEMUA. :))

Dkgr@y
12-06-2010, 09:20 PM
apa kaitan poll ngn topik ni bro?hehehe

mungkin proses nak buang virus tu kot.. :)

dengee
23-06-2010, 08:48 PM
haha format comp 1 cara bai..
cara nye adalah
anda buka window task manager..
g kat process.. dari situ boleh cam mana prog yg mmg bukan virus atau x... tgk la..camne nak ajar a..tp nak cari dia kat situ la... xpon anda scan je pc anda.. untuk protection pakai AVG , untuk mengesan the best adalah norton.. bes kesan tp x pandai remove.. aku nak buka pose nnt aku sambung peace

tapi kalo virus tu take control everythig(computerla) mcm ne?

mohdshaiful
24-07-2010, 05:49 PM
ermm..huhu x leh wat per la
ok kalau kena virus first tips..ini cara saya kalau kena jangan panik
p/s kalau pc still steady lagi la..huhuhu
1) turn off system restore.klik start>control panel>system>system restore-salah satu kelemahan virus..
2) pergi klik start>control panel>amik folder option>view>klik show hidden file and folder.kt bwh ado dua lagi buang tik 1.HIDE EXTENSIONS 2.HIDE PROTECTED OPERATING SYSTEM FILE anda boleh lihat semua hidden file
3)jalankan scan virus AVG8.5 stay the best man...
4)masa scan dijalankan (FOUND VIRUS)ALERT!!! mesti antivirus bagi tau mana lokasi file dijangkiti cuba amik nota dan salin lokasinya
5)dah siapkan ok..mesti x puas ati kan..kalau file/folder dijangkitan bukan file windows/dll file biasa virus ltk nama abcjkyy77700.exe bla..bla.bla.. janji nama file x betui virus la tu..huhuhu
6)msk win safe mode
7)cari secara manual dan delete folder 2.../kalau nk format c: ni la masa nya nak amik file2 penting dan backup.
FORMAT C: AMIK FULL FORMAT DAN DELETE PARTATION LAMA.

ERMM..AKU BARU KENA WIN32.sality pada 15/7/10 ni lagi bahaya

INFO:WIN32.SALITY/WIN32.SALITY.Y/AK/ dll.

TAHAP:5 HIGH(SEMUA ADIK2 WIN OS)+FORMAT C: PUN BOLEH ADA KALAU X IKUT CARA KT ATAS.

JANGKIT PADA FILE: .EXE favourites dia la ni..yg lain x suka

KEBOLEHAN:CLONE DIRI SENDIRI+UBAH REGISTRY KEY+PINDAH DIRI SENDIRI MSK PENDRIVE+MEMORY RESISTENT+UBAH WIN/OS SECURITY KPD LOW LEVEL.DIA SUKA MAIN WIN FIREWALL-kalau kita on,dia tolong off kan..

cara nyah mcm kat atas tu juga,tpi kena pakai tools khas tuk dia win32.sality removal tools di kuarkan oleh kaspersky..lps guna tools ni baru la boleh amik file penting2 dan FORMAT C: FULL+DEL PANTITION

RIDERFx
24-07-2010, 06:59 PM
wau hebat ni.....pelajaran yg bagusss

mutanic
07-08-2010, 04:11 AM
tahun 2007 ader satu virus namenye mawar.. sesaat dia serang 4kali kot selagi tak tembus komputer.. so kalau menual buang satu2 sempat ker?

nko penah dengar x virus "hatiku" a.k.a MyHeart? menate ni punya ciri2 yang sama mcm nko cakap tu, nko padam satu terus dia create lagi satu copy tup tup tup ada balik...puncanya sebab ada file induk kepada virus tu, selalunya file induk bersembunyi dengan nama lain mostly payah nak trace tp kalu MyHeart ni sonang aja...kebanyakkan virus beroperasi dlm mode normal windows so caranya nko kena masuk safe mode terlebih dulu kalu beberapa function dlm windows dah di block...guna beberapa tools yg dah di kongsikan oleh rakan2 kat atas tu...rasanya hampir sume jawapan dah ada ni, cuma beza reti wat ngan x reti wat jer...aku up sket lagi, dapatkan set utiliti dari sysinternal suite mcm2 tool dok ada yg boleh membantu...apa2 tool yg rakan2 bgtau kat atas tu nko download yg se'latest mungkin pastu simpan & set attribute file2 tersebut as read only untuk elakkan file2 tu pun di korupkan dek virus...nasihat aku, disable function autoplay/autorun & kalu x reti pi download ninja pendisk atau autorun eater, replace standart taskmanager windows ngan processxp dari sysinternal tu supaya senang nak monitor nate2 jahat nnt, pastu cari killvb ka hijackthis ka killbox ka untuk matikan registery/process/file jahat nnt...simpan batch & script file, registery key & tool, file manager, disk tool & apa2 lagi program untuk keperluan di kemudian hari...:)cgrock:)paid

http://download.sysinternals.com/Files/SysinternalsSuite.zip

budak_design
08-08-2010, 05:33 PM
la kesiannya...
ko pulaukan je member ko yg kedekut ilmu tu...
baru dia tau...huhuhu

betul tu.....esok esok kalau dia susah jgn tolong....

nashburn
09-08-2010, 03:34 PM
nak buang virus tanpa format? refer siggy :p

nashburn
09-08-2010, 03:38 PM
sekarang kebanyakan virus/malware/spyware dah advance sama macam teknologi semasa. kalu virus tu dekat API layer senang la keje, buka task manager dah boleh end process. tapi sebenarnya tak semudah tu...
kalu infection yang senang dalam masa 1 jam dah boleh setel, tapi kalu yg degil kadang2 makan masa lebih drp 8 jam.

AuraSuccess_88
09-09-2010, 04:56 AM
cara paling mujarab untuk buang virus ..kena panggil verovirus tolong setelkan.... dia mmg power..dah tgok id pun dah tow power dia tu

AuraSuccess_88
09-09-2010, 05:01 AM
nko penah dengar x virus "hatiku" a.k.a MyHeart? menate ni punya ciri2 yang sama mcm nko cakap tu, nko padam satu terus dia create lagi satu copy tup tup tup ada balik...puncanya sebab ada file induk kepada virus tu, selalunya file induk bersembunyi dengan nama lain mostly payah nak trace tp kalu MyHeart ni sonang aja...kebanyakkan virus beroperasi dlm mode normal windows so caranya nko kena masuk safe mode terlebih dulu kalu beberapa function dlm windows dah di block...guna beberapa tools yg dah di kongsikan oleh rakan2 kat atas tu...rasanya hampir sume jawapan dah ada ni, cuma beza reti wat ngan x reti wat jer...aku up sket lagi, dapatkan set utiliti dari sysinternal suite mcm2 tool dok ada yg boleh membantu...apa2 tool yg rakan2 bgtau kat atas tu nko download yg se'latest mungkin pastu simpan & set attribute file2 tersebut as read only untuk elakkan file2 tu pun di korupkan dek virus...nasihat aku, disable function autoplay/autorun & kalu x reti pi download ninja pendisk atau autorun eater, replace standart taskmanager windows ngan processxp dari sysinternal tu supaya senang nak monitor nate2 jahat nnt, pastu cari killvb ka hijackthis ka killbox ka untuk matikan registery/process/file jahat nnt...simpan batch & script file, registery key & tool, file manager, disk tool & apa2 lagi program untuk keperluan di kemudian hari...:)cgrock:)paid

http://download.sysinternals.com/Files/SysinternalsSuite.zip
panje lebaq aih berpantun..thanks kongsi maklumat...

maxbiz77
09-09-2010, 05:04 AM
maldown.adj. sape tau nak buang virus nih?.. aku sampai skang takleh buang secara manual virus nih. main format pc jek nak setelkannya.

Zulkarnine
09-09-2010, 08:32 AM
Buang Virus Secara Manual. Boleh dilakukan jika Virus tak menyerang "Regedit".

1) Buka Task Manager. (Ctrl+Alt+Del) @ right klik kat taskbar, select task manager.

2) Klik pada Column Process.
3) Klik pada CPU untuk sort application dengan melihat aplikasi mana yg paling bnyk menggunakan CPU.

untuk WinXP, System Idle akan menunjukkan hampir 99. Jika ada aplikasi lain yg menggunakan CPU terlalu bnyk, tu yg buatkan Komputer Slow.berkemungkinan itu la virusnya. Untuk Vista, system Idle takde ditunjukkan.hanya aplikasi yg sedang Run sahaja yg ditunjuk.

jika system idle takde masalah, klik pada Memory, sort aplikasi yg menggunakan memory. kalau nmpk sesuatu aplikasi tu menggunakan memory terlalu besar berbanding yg lain˛, mgkn itu la virus.

4) dah detect virus, select pada aplikasi tersebut, kemudian Klik End Process.catat nama virus tersebut.

virus dah off untuk sementara.

5) kalau antivirus tu rasa boleh cari virus, update antivirus tu segera.kemudian scan.

6) nk delete secara manual gak.guna aplikasi Search yg ada dlm windows, search nama virus. sebelum tu settingkan semua folder kepada unhide.kalau dah jumpa virus tu, delete dan empty recycle bin. selesai.

7) kadang2 antivirus pun takleh nk detect virus tu. Klik Start, pergi kat Run, taip System32 kemudian enter.

8) setting view kepada Detail, sort by Date modified,sort by group modified.pastikan setting folder kepada unhide.

kalau windows dah lama install, lihat pada latest date,kalau jumpa .exe atau .dll kat group tu, delete mereka dan empty recycle bin. Jgn delete mana2 file bernama catroot,driver,drvstore.

9) Jika dah jumpa virus, dan dah lakukan process no 4, tp virus tu masih tetiba boleh ON run semula, restart komputer, dan masuk ke dalam Safe Mode. terus lakukan process 6 dan seterusnya.


Cara ini cuma boleh dilakukan utk virus sahaja. utk keluarga spyware, aku sendiri masih tak jumpa cara. Lepas dah setel buang virus tu, sila la update antivirus.

dan lepas dah baca step2 ni, jgn lupa tekan butang Thanks.

timberland87
30-04-2011, 02:23 AM
Cuba rujuk di sini
http://rahsiaku.weebly.com/buang-virus-komputer.html

shah_ae
06-05-2011, 10:47 AM
balik umah nanti nak try...

pc kene virus spain... internet explorer surf gune google spain...

kat internet option xleh ubah...

GASTER123
10-06-2011, 06:35 AM
nak undi gak ke ni..

syam82s
18-06-2011, 11:50 AM
format...scan with avg n ramai jugak cakap karpersky punn bagus..

mrim81
24-06-2011, 06:46 PM
adoii..virus lg..habis pc den..

takumie
27-06-2011, 12:34 PM
nk buang scre manual??try instal hijackthis tp kne thu nme vrus tu lh..dh jmpe file vrus trus kill je..

zulzack85
19-07-2011, 04:56 PM
:D:D:Dbuang yang lama beli komputer baru hahahahaha.....
banyak jer tu ha... guna antivirus yang boleh scan dan buang dalam "safemode" ataupun surf kat internet tanya pakcik google ha..kompom besepah2 cara nak buang virus ni......
jgn salah buang sudah..kang tak pasal2

llagi satu...amalkan sllu update program antivirus supaya x kerap kena attack :) demikianlah cadngan hamba yang tidak pndai ni huhuhu peace!!!!:D:D:D:D:D

Jutawan
03-08-2011, 10:12 AM
Ada juga manusia kedekut ilmu di bulan Ramadhan yang mulia nie yea.

dominator
03-08-2011, 10:18 AM
ok ko check prosess ID (PID) kat task manager. Kalu Tab PID tu tak de. ko google spaya kasi ada.

Check la process apa yang mmg x de relate ngan system, dan juga PID die len macam.. ko remove.Boleh gak refer kat web ni:
http://www.threatexpert.com/

aku pernah buang 1 virus (winser.exe).OK je no problem. suksess...

TX4546
04-10-2011, 03:02 PM
saudara beli je antivirus....di sini murah je bro,,,http://www.wangcyber.com/forum/it-tech-and-gadgets/42503-software-antivirus-windows.html#post776366

ADI78
18-12-2011, 10:49 PM
sori bro tak dapat nak bantu...sejak pakai LM ni agak aman idup hamba...virus pun sewel nak masuk

rudeen
18-12-2011, 11:31 PM
Thread berbulan dah ni,Kenapa nak buang Anti Virus secara manual, kalau kita pakai antivirus.Sesiapa yang tak mahu kena virus saya bagi cadangan supaya menggunakan OS Ubuntu lagi selamat.

BeritaGempak
06-01-2012, 10:29 PM
Thanks for sharing TT

exofx
15-02-2012, 02:24 AM
:))bnyak2 jalan. jalan yg paling best format lah

A.K
15-02-2012, 02:53 AM
info yg berguna ni beb.........

hamperghz
02-05-2012, 01:58 AM
cuba try antivirus NOD32..aku pakai ok je..

akeyrasta
02-05-2012, 02:07 AM
Ok nnt aku cuba

Syahforever
02-05-2012, 07:44 AM
aku tahu macam mana cara nak buang virus secara percuma, sbb itu cari makan aku dulu semasa belajar di universiti..nak belajar boleh, tapi takleh nak ajar dalam ni.. sbb banyak perkara yg kena sentuh nanti..antaranya :

1) Jenis Virus.
2)Cara virus bergerak
3) Tempat biasa virus berumah dalam windows.
4) Tempat-tempat serangan virus tersebut.
5) Program-program yang dikunci oleh virus tersebut.
6) Arahan-arahan/ command / backdoor yang telah ditanam dalam windows.

Bila tahu benda tu, baru leh tahu macam mana cara nak buang secara manual. Antara step ringkas :

1) Mematikan proces virus tersebut.
2) Mengulang buat mematikan virus tersebut kerana virus akan set timer, autorun bila di kill task.
3)mencari tempat virus itu berumah, dan delete secara manual.
4) Membaiki arahan-arahan / command yang virus telah serang akan error yang dibuat oleh virus tak keluar.

Ni antara maklumat yang newbie kena tahu antara process utk delete virus secara manual.

p/s : buang virus secara manual tak susah. Malah kadangkala lebih membantu kerana antivirus tidak semuanya boleh selesaikan masalah. Saya bagi satu ibarat :

Air yang sedang mengalir... bolehkah ditahan arusnya??

Begitu juga dengan virus.. jika virus tu tengah bergerak, semuanya tak boleh ditahan termasuk antivirus. Jika dipadam virus tersebut, dalam keadaan dia bergerak, auto timer run process virus yg sama dengan nama yg lain tetap juga berlaku. Inilah antara kelemahan antivirus. Mahu tak mahu kena stop secara manual.

Syahforever
02-05-2012, 07:48 AM
Laptop, komputer aku tak pakai ape ape antivirus pun. Cuma aku download Smadav (orang indon buat), dan install.. sebab 1 Mb je pun. Ni bukan antivirus, tapi virus removal. Ringan, dan boleh pakai.

Zunan
29-06-2012, 09:34 PM
nak buang ... better format ... nak bunag jugak.... buat system restore ...

Don Malaya
09-07-2012, 06:03 PM
nie care aku laa...mudah tp berkesan sikit..mule2...bile ko nye dah kene virus...ko buat satu User Account Administor...lepas tu yg user kene virus tu ko delete...sebelum tu..ko backup dulu file2 penting masuk dlm HD lain...aku dah bertahun gune care nie...xde masalah pon...ekekeke...cube laa...klu kene lagi..ko buat USer baru lagi...:) simple..xyah pK susah2x....tetibe virus asal kat user lame hilang ataupon corrupt xleh nak berfungsi.....:) ekekeke....cube jgn x cube...

dsufira
25-10-2012, 08:46 AM
kalau nak buang malware yg di detect oleh fb n sy tak boleh komen dalam fb guna pc yg sy guna semalam...tp guna pc kat ofis ok plak???

feer6452
25-10-2012, 10:25 AM
nie care aku laa...mudah tp berkesan sikit..mule2...bile ko nye dah kene virus...ko buat satu User Account Administor...lepas tu yg user kene virus tu ko delete...sebelum tu..ko backup dulu file2 penting masuk dlm HD lain...aku dah bertahun gune care nie...xde masalah pon...ekekeke...cube laa...klu kene lagi..ko buat USer baru lagi...:) simple..xyah pK susah2x....tetibe virus asal kat user lame hilang ataupon corrupt xleh nak berfungsi.....:) ekekeke....cube jgn x cube...

kire user lame tu tak yah peduli? ke delete je?

matramlee
28-10-2012, 11:20 AM
biasenye sy guna

1. Sysinternal ProcessExplorer (same mcm task manager,,tp mende ni lg mudah utk kite tgk jika ad file2 yg pelik tgh running..biasenye file2 pelik yg running tu adalah virus)

2. Sysinternal Autoruns (utk disable startup..same je mcm msconfig,,tp software ni memudahkan lg kite utk bezakan file yg kite kenal n file yg pelik2)

3. Unlocker...kdg2 sesetengah file yg tgh running x boleh di-Terminate-kn prosesnya...then file tu x akan dpt dibuang..so guna software unlocker ni utk delete file yg tgh running td..

tiga ni je sy guna...tp perlu biase laa dgn nama2 file tuh...kene pndai bezakan mane virus dan mane file system..xpe..blajar sikit2,,lame2 jd bukit

utk remove virus dlm pendrive,,,sy guna Unlocker dan Command Prompt aje..

kdg2 ad file kite yg hilang akibat virus...guna command ni
attrib -s -h /s /d * =utk unhidden-kn sume file dlm pendrive...

hackerz6
28-10-2012, 11:41 AM
nk ajar cara yg btul spesifik tu xdela..
basic nk removekan virus ni ade beberapa perkara
iaitu:

-cari puncanya dr task manager atau penelitian
-ketahui nama virus tersebut
-selalu check folder option..virus suka main hide2 file dlm pc
-google cara nk remove..insyaallah ade

anakmalaya
28-10-2012, 11:53 AM
format tu kejam beb.. boleh rosakkan hardisk.. em camni geng.. satu cara ialah.. kalau ko dapat kesan virus tu jenis apa kan.. contoh virus buring.exe.. ko cube cari cara nak delete dia ... besenya kalau ada famous ... ada org share cara nak delete ..samada melalui
command prompt atau pon cara lain.. kalau las las x dpt jugak baru format bro.. emph2

format komputer boleh rosakkan hard disk tu macam salah je idealogi ni.. hard disk ni memang ada jangka hayat.. hard disk ni kalau format lagi elok sebab die boleh hilangkan data2 yang masih ada lagi dalam hard disk tu.. contoh kalau delete gambar dalam recycle bin gambar tu masih boleh recover menggunakan software2 tertentu walaupun korang da tekan butang "empty recycle bin" .. cara nak wipe data2 tu dengan format je..

cara nak delete virus secara manual tu agak buang masa je.. baik download removal tool yg biasanya boleh dapat secara percuma di laman web antivirus terkemuka seperti kaspersky dan avira...

anakmalaya => tak pernah pakai antivirus pun da skrg buat lembab komputer je.. hehe.. windows defender pun da cukup

matramlee
28-10-2012, 12:06 PM
format komputer boleh rosakkan hard disk tu macam salah je idealogi ni.. hard disk ni memang ada jangka hayat.. hard disk ni kalau format lagi elok sebab die boleh hilangkan data2 yang masih ada lagi dalam hard disk tu.. contoh kalau delete gambar dalam recycle bin gambar tu masih boleh recover menggunakan software2 tertentu walaupun korang da tekan butang "empty recycle bin" .. cara nak wipe data2 tu dengan format je..

cara nak delete virus secara manual tu agak buang masa je.. baik download removal tool yg biasanya boleh dapat secara percuma di laman web antivirus terkemuka seperti kaspersky dan avira...

anakmalaya => tak pernah pakai antivirus pun da skrg buat lembab komputer je.. hehe.. windows defender pun da cukup

tp kdg2 perlu jugak tau delete virus secara manual....

Niyang
28-10-2012, 12:17 PM
aku pun nk tau gak... cam pc aku nih virus pelik2... jerk...

malikul_malik
28-10-2012, 12:23 PM
dlu2 aku rajin ler buang secara manual..guna dos...
tapi sekrang ni dah jadi ***** nak buat...virus m akin maju kowt ekekeke..
senang2 pormat ajer...abesss citer..

adaceae
28-10-2012, 12:32 PM
http://www.technize.com/how-to-manually-remove-viruses-from-your-system/

Boleh jugak guna cara ni... pakai process explorer... mudah jugak.. bila kita delete automatically delete kat Windows registry.

hackerz6
28-10-2012, 12:39 PM
sometime perlu juga remove manually.
ade kelebihan jgk kalo tau remove manually

WakMedS
28-10-2012, 12:53 PM
wak nya anti virus pakai ni je...Microsoft Security Essentials...dh 4 bulan dh guna... ok je...yg penting sekali FREE huhuhu... try jugak masuk lorong2 gelap nk tgok perfomance dia... so far ok laa..
lagi satu TIP utk protaction PC kita .. setiap local dics kat pc kita ni ,kita create NEW FOLDER.. pastu renamekan 'Autorun.inf' folder tu.. InsyaAllah selamat ... hehehe:) ... semua file2 penting letakkan kat dlm folder tu pun ok je.

:)) ..sekadar kongsi2 je .. kalau tak jadi jgn salahkan wak yoo :))

matramlee
28-10-2012, 01:23 PM
http://www.technize.com/how-to-manually-remove-viruses-from-your-system/

Boleh jugak guna cara ni... pakai process explorer... mudah jugak.. bila kita delete automatically delete kat Windows registry.

yup...sy biase gune cara spt yg dinyatakan.


biasenye sy guna

1. Sysinternal ProcessExplorer (same mcm task manager,,tp mende ni lg mudah utk kite tgk jika ad file2 yg pelik tgh running..biasenye file2 pelik yg running tu adalah virus)

2. Sysinternal Autoruns (utk disable startup..same je mcm msconfig,,tp software ni memudahkan lg kite utk bezakan file yg kite kenal n file yg pelik2)

3. Unlocker...kdg2 sesetengah file yg tgh running x boleh di-Terminate-kn prosesnya...then file tu x akan dpt dibuang..so guna software unlocker ni utk delete file yg tgh running td..

tiga ni je sy guna...tp perlu biase laa dgn nama2 file tuh...kene pndai bezakan mane virus dan mane file system..xpe..blajar sikit2,,lame2 jd bukit

utk remove virus dlm pendrive,,,sy guna Unlocker dan Command Prompt aje..

kdg2 ad file kite yg hilang akibat virus...guna command ni
attrib -s -h /s /d * =utk unhidden-kn sume file dlm pendrive...

Algebra Art
28-10-2012, 01:29 PM
dari jam 6 pagi raya sampai skrang belum zzzzz agi

matramlee
28-10-2012, 01:40 PM
dari jam 6 pagi raya sampai skrang belum zzzzz agi


siapa org yg blum zzzzz lg tu?