PDA

View Full Version : Letupan big bang? Dan alam semesta?


Pages : [1] 2

PinguSpy
17-02-2011, 12:18 PM
http://www.youtube.com/watch?v=1HBkZPyfpdE

http://www.ichthus.info/BigBang/PICS/Big-Bang.jpg

mcm teori hawking .. pasal bing bang 70% aku percaya..
dan simple je.. aku percaya "bing bang" tu Tuhan yg buat...
so aku x nampak masalahnya disini..?

maksud aku.. Tuhan bijak... daripada susah payah buat planet satu2.. baik big bang je terus ada banyak2 planet ..

ada beberapa point yg aku faham based on buku2 yg aku baca berkenaan big bang...

1. black energy
2. planet = atom (juga kalau tgk teori fizik ia bersangkut paut dgn getaran, nuclear/nuclease, dan teori reflection sesuatu atom yg semakin berjauhan) + teori relativiti...
3. letupan big bang

mcm mana letupan berlaku?

2 + 1(berada ditengah2 seperti 1 bulatan kuasa gelap apabila planet2 semakin menjauhi) = 3

point untuk menyokong teori ni mudah..

- haba
- dan ...... adeh mcm aku nk terangkan...?? = tompok2 ada part panas, dan sejuk .. untuk space galaksi ini... dan space kosong tu yg panas bersangkut paut dgn letupan..
dan juga letupan adalah suatu yg panas... lihat pada berapa billion jumlah matahri.. etc..

semua konsep kehidupan menggunakan "fomulasi" ini..

bulatan jirim
bulatan planet

yg semakin menjauhi.... apabila panas dan bergetar...
etc..

yg aku faham lepas baca beberapa buku..

dan skang kalau tgk galeksi2... dia semakin bercamtum.. menjadikan

1 bulantan panas menguasai = letupan big bang...

dah 100% letupan big bang x mustahil akan berlaku lagi.. tapi dlm tempoh beberapa juta tahun lagi lah...

apa pun itu baru bercakap soal teori letupan big bang..
belum masuk part black-hole... dan..

"the ball of the universe" ..
dalam ball tu ada berbillion2 galaksi(btw bing bang hasil dari ball of the universe)..dan untuk pengetahuan.. bola alam semseta ni jugak ada banyak.. cuma belum dipastikan..

jum kita sembang pasal ni dan kongsi2 idea.. begitu jugak soal UFO/alien

Baiklah. Banyak yang aku dah baca dalam post reply dari kawan2 di CG. Ada yang menolak dan ada yang menerima. Masing-masing ada hak tersendiri. Baik, aku try jawab satu persatu dengan ilmu sekelumit di dada ni. Kalau salah harap perbetulkan. Tapi yang pertama sekali, kalau boleh TT jangan la emosional sangat. Kita berdikusi, berbincang. Ada yang membangkang dan ada yang menerima. Kalau yang membangkang, sertakan hujah, sertakan bukti tak kisah dari Kalam Allah atau dari logik akal kerana kedua-dua ni adalah nimat terbesar dari Allah SWT. Bukan begitu? Emosional tidak membawa apa-apa keuntungan selain dari kebencian terhadap orang lain. Kebencian dibenci oleh Nabi Muhammad. Bukan begitu?
Baiklah.

Yang pertama

Xkan sampai berjuta-juta Tahun. Nabi Muhammad S.A.W bersabda yg umatnya hanya 1500 tahun di mukabumi ni.Allahualam..



Dari soalan tuan ni, aku nak tanya satu sahaja. Bilakah Nabi Muhammad dilahirkan? Adakah sebelum Nabi Muhammad tidak ada Nabi dan Rasul lain? Tidak adakah zaman yang disebut zaman Jahiliah? Fikir-fikirkan kerana bermulanya manusia dari Nabi Adam yang usianya aku pun tidak pasti berapa lama dahulu. Tapi dalam Kalam Allah pun dinyatakan apabila Nabi Adam diturunkan, bumi sudah sedia ada. Aku tak nak komen lebih dari segi agama kerana aku takut menyimpang. Biar apa yang aku paham, kekal dalam kefahaman aku. Bahaya kalau kita share ilmu agama yang salah. Ingat tu. Berhat-hatilah.

Kedua

Teori nampak merapu betul.
Kesian kepada para peminatnya.
Teori yang memb0d0hkan diri sendiri.
Syurga dan Neraka pun manusia tidak mampu berteori.
Inikan pula alam semesta.


Syurga dan neraka ada di dalam Kalam Allah. Tak perlu lagi nak berteori. Dua perkara ini sudah wujud sebagaimana dosa dan pahala. Sudah dinyatakan perkara-perkara sebegini, tidak perlu lagi kita nak fikirkan kerana Allah pun sudah mengatakan selagi kita fikir perkara-perkara ghaib, kita akan menuju kepada jalan buntu dan membawa kepada hilang akal. Bukan begitu? Kalau salah, minta dibetulkan.Dan kenapa alam semesta ini perlu kita berteori. Kerana ianya tercapai dek akal. Akal masih boleh berfikir. Dan bila sampainya limit sepertimana waktu sebelum adanya big bang, akal dah tak mampu berfikir. Jadi kita serahkan pada yang Esa. Sekarang kita tahu, ada awalnya big bang itu Allah yang jadikan kerana ianya memag tak mampu kita fikirkan. Ianya ghaib. Ianya ilmu Allah!

Dalam mewujudkan sesuatu, sengaja Allah menjadikan sesuatu itu ada alasannya. Ada jawapannya. Sebagai contoh. Bila Allah menyuruh Izrail mencabut nyawa manusia, pada mulanya Izrail gugup. Risau. Kenapa? Kerana Izrail takut manusia akan membencinya di kemudian hari. Jadi Allah menjadikan penyakit, menjadikan kemalangan, menjadikan bencana alam supaya manusia mampu mencari alas an kepada kematian. Katakan datuk kita meninggalkan disebabkan barah. Kita tahu datuk meniggal disebabkan barah. Tetapi adakah kita mengatakan barah itu yang mengambil nyawanya? TIdak! Izrail yang mengambil nyawa. Kita tahu!. Tapi barah dijadikan alas an. Dijadikan sebab. Begitulah dunia dan alam semesta. Dijadikan dengan sebab dan alas an supaya manusia berfikir dan bersyukur serta kagum dengan mukjizat Illahi. Bukan begitu?

Ketiga

kaji alquran lebih berfaedah wei...


Menkaji Kalam Allah sememangnya lebih bagus. Lebih baik. Lebih afdal. Kerana kita mendekatkan diri dengan penghubung kita dan Illahi. Memang! TIdak ada sekelumit pun bantahan dari aku. Tapi persoalannya, adakah tuan kini sedang mengkaji Kalam Allah? Melakukan perbincangan seperti ini? Berkongsikan info dari kalam Allah dan menyebarkan pada orang lain? Adakah tuan?
Adanya sesuatu forum adalah untuk berbincang. Dalam perbincangan akan wujudlah perkongsian idea2 dan penceritaan dari segi logic akal dunianya dan juga dari segi agama termasuk Kalam Allah dan Sunnah Rasulullah. Dari sini kita boleh mengambil mana baik, mana buruk. Mana mampu difikirkan, mana yang perlu dibiarkan kerana ilmu itu adalah ilmu-Nya. Setakat berkata-kata sahaja tidak membawa sebarang makna. Apakah ideology tuan? Apakah yang tuan sumbangkan?

Ianya semudah ini.
Menkaji dan menyumbang info tentang Kalam Allah adalah lebih bagus dari hanya mendengar kajian kajian Kalam Allah dari orang. Mendengar kajian Kalam Allah adalah sama bagusnya dengan menkaji mukjizat-mukjizat Allah di ala mini termasuk kenapa angin bertiup, kenapa matahari naik dan turun dan jugak kenapa planet-planet berputar pada paksinya termasuk berkongsikannya dengan orang lain. Dan ii lebih bagus dari hanya mengikuti dan mendengar sahaja. Mengikuti dan mendengar itu pula adalah jauh lebih bagus dari duduk diam, memeluk tubuh saja. Dan di manakah tuan? Adakah dalam senarai yang bagus ini? Walaupun duduk diam berpeluk tubuh? Fikir-fikirkan.Sebagai info tambahan, duduk diam itu lagi bagus dari melakukan perkara sia-sia sepert bermain game komputer.

Dan kepada TT. Kita berdiskusi. Tidak perlu mengata perkara yang tidak baik dan tidak enak didengar. Kita berfikir. Jawapan pun mestilah secara berfikir juga. Orang menolak biarlah dengan hujah. Tanpa hujah ibarat ranting kering. Bila-bila masa boleh patah dan tiada guna melainkan untuk dijadikan sumber bahan api. Kita yang menjawab pun biarlah dengan hujah. Percaya atau tidak itu terpulang. Masing-masing punyai hak sama sahaja di dunia atau pun akhirat. Sekurang2nya bila sampai masa Allah bertanya, "Apa yang kau lakukan di dunia ini?". Kita mampu menjawab "Aku menkaji kebesaran ciptaan Mu ya Allah dan aku menyampaikannya kepada yang lain". Bukankan lebih bagus jawapan ini dari "Aku membaca orang menyampaikan betapa bagusnya dunia Mu tetapi aku mengkeji pandangan orang itu ya Allah".

Sekian.

ichirosic
17-02-2011, 12:21 PM
adehhh...
terseliuh otak aku...
hahhaha

PinguSpy
17-02-2011, 12:28 PM
adehhh...
terseliuh otak aku...
hahhaha

try study bro..serius best kowt..
aku time zaman skolah.. pemalas nk study ..sebab mindset nk jawab exam je..

skang bila mind set sebab nk "faham" dan learning.. mcm mana alam semseta ni berfungsi.. serius semangat...

ErieAdn
17-02-2011, 12:31 PM
http://www.youtube.com/watch?v=WJ-9q5CRTWA

PinguSpy
17-02-2011, 12:32 PM
http://www.youtube.com/watch?v=WJ-9q5CRTWA

kita jgn cepat menghukum... cuba kaji.. yg baik kita amik.. yg buruk kita buang.. kalau cepat mehukum = tutup buku = tido..
faham kn? :D

ramai org kutuk sains dari dulu lg..
kononye ilmu kafir...

tp skang boleh tgk sekeliling..

lovebattery
17-02-2011, 12:34 PM
setakat ni big bang masih lagi satu teori yg kuat untuk dibuat rujukan sebagai permulaan alam semesta.

kalau kita guna coordinate cartesian 4 dimension untuk mewakili space-time, point 0,0,0,0 terjadi sejurus selepas big bang. lepas dari tu alam semesta terus berkembang sampai yg kita tahu sekarang.

apa yg terjadi semasa big bang?

itu yg para saintis tengah kaji gunakan LHC. diorang nak tengok apa yg terjadi betul2 lepas big bang dengan replicate balik fenomena tu.

macam mana diorang replicate balik fenomena tu?

jirim 2 unsur akan dipecutkan sampai menghampiri kelajuan cahaya dan akan dihentamkan untuk simulate big bang.

apa yg boleh diperhatikan dari eksperimen ni?

mengesahkan kewujudan anti-matter, higgs boson body, teori supersimetri dan macam2 lagi.

ichirosic
17-02-2011, 12:36 PM
try study bro..serius best kowt..
aku time zaman skolah.. pemalas nk study ..sebab mindset nk jawab exam je..

skang bila mind set sebab nk "faham" dan learning.. mcm mana alam semseta ni berfungsi.. serius semangat...

suke stdy bab ni bro..
tp dh lame tinggl sekolah..
tu sbb jd terseliuh otak..hehe

kene stady blk slow2...
nice info bro..TQ:D:D

PinguSpy
17-02-2011, 12:38 PM
setakat ni big bang masih lagi satu teori yg kuat untuk dibuat rujukan sebagai permulaan alam semesta.

kalau kita guna coordinate cartesian 4 dimension untuk mewakili space-time, point 0,0,0,0 terjadi sejurus selepas big bang. lepas dari tu alam semesta terus berkembang sampai yg kita tahu sekarang.

apa yg terjadi semasa big bang?

itu yg para saintis tengah kaji gunakan LHC. diorang nak tengok apa yg terjadi betul2 lepas big bang dengan replicate balik fenomena tu.

macam mana diorang replicate balik fenomena tu?

jirim 2 unsur akan dipecutkan sampai menghampiri kelajuan cahaya dan akan dihentamkan untuk simulate big bang.

apa yg boleh diperhatikan dari eksperimen ni?

mengesahkan kewujudan anti-matter, higgs boson body, teori supersimetri dan macam2 lagi.

post mcm ni yg aku tunggu2 ..sungguh berinformasi...

sebenaye galaksi2 ni boleh "mengecut" dan bergabung dgn galaksi lain...

senang cite mcm bola dibawah..

http://homer.gsu.edu/blogs/library/wp-content/uploads/2010/06/soccer-ball1.jpg

galaksi = bercantum.. dan putih tu adalah kedudukan galaksi2..
dan warna hitam tu plak adalah "dark energy" ..
bila dark energi tu lagi banyak dari warna putih(galaksi) ..
dan juga bila semua galaksi2 bercantum = BIG BANG!

tp dia ada juga beberapa faktor dia jugak..

dan bola tu dikategorikan sebagai "universe" ..

paling teruk... bola universe ada banyak!

ErieAdn
17-02-2011, 12:38 PM
kita jgn cepat menghukum... cuba kaji.. yg baik kita amik.. yg buruk kita buang.. kalau cepat mehukum = tutup buku = tido..
faham kn? :D

ramai org kutuk sains dari dulu lg..
kononye ilmu kafir...

tp skang boleh tgk sekeliling..

Camner plak kalau sains yg bercanggah dengan Al-Quran...
Kalau sama memang tuu memang takde masalah...:">:">
Just for sharing...

PinguSpy
17-02-2011, 12:41 PM
Camner plak kalau sains yg bercanggah dengan Al-Quran...
Kalau sama memang tuu memang takde masalah...:">:">
Just for sharing...

kalau tgk ilmuan2 islam yg dulu..
dia study jugak ilmu2 yg diwjudkan oleh bangsa2 kafir..
sehingga dapat menyangkal.. secara fact... :) ..

PinguSpy
17-02-2011, 12:47 PM
jum layan lagu otai2 astronomi...
ni suara legenda2 astronomi.. tp diorang modify jd lagu..
cuba try fahamkan apa yg diorang ckp... style beb...

0:31 .. carl sagan.. lagenda astronomi..
buku dia yg aku baru setel.. "Cosmos"... sampai 2jam aku jadi gila kejap lepas baca.. haha

http://www.youtube.com/watch?v=XGK84Poeynk

anakmalaya
17-02-2011, 12:47 PM
kalau tak ada basic tak bleh nak imagine ilmu2 mcm ni.. bleh gila dibuatnye.. hehe.. tp aku suke tgk kat discovery channel.. bkn nak percaya kat teori ni tp sekadar menambah pengetahuan..

PinguSpy
17-02-2011, 12:48 PM
kalau tak ada basic tak bleh nak imagine ilmu2 mcm ni.. bleh gila dibuatnye.. hehe.. tp aku suke tgk kat discovery channel.. bkn nak percaya kat teori ni tp sekadar menambah pengetahuan..

yg baik kita amik.. yg buruk kita buang :)

BlueDream
17-02-2011, 02:55 PM
maksud aku.. Tuhan bijak... daripada susah payah buat planet satu2.. baik big bang je terus ada banyak2 planet ..


istilah susah payah tidak releven utk Allah

PinguSpy
17-02-2011, 03:04 PM
istilah susah payah tidak releven utk Allah

ye.. aku silap...

so any other info posting?

Niyang
17-02-2011, 03:07 PM
Aku kureng skit percaya teori2 big bang nih.... Ilmu falak dlm islam ade ker bincangkan teori nih?

PinguSpy
17-02-2011, 03:09 PM
Aku kureng skit percaya teori2 big bang nih.... Ilmu falak dlm islam ade ker bincangkan teori nih?

ilmu falak aku x berapa pasti.. sebab time tu zaman agak lama..
kemudahan agak kurang..

teori big bang ni bukan diorang main tembak je..
untuk memperkuatkan teori ni je berbillion2 duit dibelanjakan..
hantar mcm2 satelite... kaji suhu, dan juga wave of sound...
mcm2 lh.. data di collect... boleh dikatakan .. hampir nk betul teori ni

copy left
17-02-2011, 03:11 PM
x paham le hehehehe nyesal x blaja sains bebetul

lovebattery
17-02-2011, 03:13 PM
sains tak pernah bercanggah dengan quran.

sains membuktikan apa yg quran cakap.

Camner plak kalau sains yg bercanggah dengan Al-Quran...
Kalau sama memang tuu memang takde masalah...:">:">
Just for sharing...

PinguSpy
17-02-2011, 03:15 PM
x paham le hehehehe nyesal x blaja sains bebetul

xsusah pun.. beli buku Cosmos.. written by Carl Sagan.. 1minggu dah seel baca.. lepas tu komform .. bro tgk:

duit = xrasa pape..
perempuan sexy = tak rasa pape...
sekeliling = xrasa pape...

cayelah ckp aku..... kita skang ditipu hidup2 oleh "delusion" dan "trend" dunia based on depan mata je... :))

PinguSpy
17-02-2011, 03:17 PM
http://www.youtube.com/watch?v=zSgiXGELjbc

lovebattery
17-02-2011, 03:19 PM
setakat yg gua tau teori big bang tak pernah dibincangkan ilmuan falak islam.

percaya atau tidak terpulang kepada pemahaman masing2.

big bang theory merupakan teori yg digunakan untuk menjelaskan asal usul kejadian alam semesta. dan setakat ini bukti2 daripada eksperimen yg dijalankan menguatkan lagi hipotesis yg alam semesta dulu2 pernah berada dalam state yg sangat panas dan tumpat sebelum big bang, dan berkembang sampai sekarang selepas big bang.

Aku kureng skit percaya teori2 big bang nih.... Ilmu falak dlm islam ade ker bincangkan teori nih?

raz4
17-02-2011, 03:21 PM
Adakah bumi mengelilingi Matahari atau Matahari mengelilingi bumi?.

little_lily
17-02-2011, 03:25 PM
xsusah pun.. beli buku Cosmos.. written by Carl Sagan.. 1minggu dah seel baca.. lepas tu komform .. bro tgk:

duit = xrasa pape..
perempuan sexy = tak rasa pape...
sekeliling = xrasa pape...

cayelah ckp aku..... kita skang ditipu hidup2 oleh "delusion" dan "trend" dunia based on depan mata je... :))

what do you mean? :-?:-?

moneymaker3000
17-02-2011, 03:26 PM
setakat yg gua tau teori big bang tak pernah dibincangkan ilmuan falak islam.

percaya atau tidak terpulang kepada pemahaman masing2.

big bang theory merupakan teori yg digunakan untuk menjelaskan asal usul kejadian alam semesta. dan setakat ini bukti2 daripada eksperimen yg dijalankan menguatkan lagi hipotesis yg alam semesta dulu2 pernah berada dalam state yg sangat panas dan tumpat sebelum big bang, dan berkembang sampai sekarang selepas big bang.

teori big bang, dark matter, antimatter, semua ni bidang astrofizik. Ilmuan falak islam sekadar astronomi saja.

Ilmu Allah sbt kalau dikaji memang sangat luas.

rinur123
17-02-2011, 03:26 PM
Adakah bumi mengelilingi Matahari atau Matahari mengelilingi bumi?.

Based on Science subject masa zaman sekolah dulu, bumi yg mengelilingi matahari. Other planets pun yg bergerak dlm orbit mengelilingi matahari juga.

little_lily
17-02-2011, 03:30 PM
post mcm ni yg aku tunggu2 ..sungguh berinformasi...

sebenaye galaksi2 ni boleh "mengecut" dan bergabung dgn galaksi lain...

senang cite mcm bola dibawah..

http://homer.gsu.edu/blogs/library/wp-content/uploads/2010/06/soccer-ball1.jpg

galaksi = bercantum.. dan putih tu adalah kedudukan galaksi2..
dan warna hitam tu plak adalah "dark energy" ..
bila dark energi tu lagi banyak dari warna putih(galaksi) ..
dan juga bila semua galaksi2 bercantum = BIG BANG!

tp dia ada juga beberapa faktor dia jugak..

dan bola tu dikategorikan sebagai "universe" ..

paling teruk... bola universe ada banyak!

u mean, big crunch? :D

PinguSpy
17-02-2011, 03:34 PM
what do you mean? :-?:-?

maksudnye betul la..
dlm Al-Quran kata.. dunia ni just "wayang" je...
duit, pangkat, perempuan, kereta, = wayang je...

kalau thinking oudside the "earth" ... korang akn taw betapa kecik.. dan stuck nye manusia dkt bumi ni...

sebab tu la .. aku suruh try .. selami... bg aku ilmu.. astronomi ni..
bukan sekadar ilmu... tp "hakikat!!" ...

isz_shinigami
17-02-2011, 03:38 PM
hurm..pd pendapat aku teori bigbang ni mmg bole pakai...Allah yg buat smua tu...:D

little_lily
17-02-2011, 03:39 PM
maksudnye betul la..
dlm Al-Quran kata.. dunia ni just "wayang" je...
duit, pangkat, perempuan, kereta, = wayang je...

kalau thinking oudside the "earth" ... korang akn taw betapa kecik.. dan stuck nye manusia dkt bumi ni...

sebab tu la .. aku sorang try .. selami bg aku ilmu.. astronomi ni..
bukan sekadar ilmu... tp "hakikat!!" ...

owh i see i see
ha ah, bumu nie 'little blue dot' jer
tu bumi, blom lg manusia
nk kater kiter pasir pun pasir besar sgt
mcm debu kot, kecik dr debu
tu pun ader hati lg nak berperang dan membunuh sesamer sendiri

PinguSpy
17-02-2011, 03:42 PM
owh i see i see
ha ah, bumu nie 'little blue dot' jer
tu bumi, blom lg manusia
nk kater kiter pasir pun pasir besar sgt
mcm debu kot, kecik dr debu
tu pun ader hati lg nak berperang dan membunuh sesamer sendiri

teori baru yg ahlis2 sains modern perkenalkan..
lg sedih aku...

korang pernah belajar sains x?

pernah dgr perkataan ni x?

- atom2
- jirim2..

apa pendapat korang kalau aku kata dkt tubuh badan korang pun ada galaksi dan planet2? ~X( ..

dan..

galaksi kita ni jugak adalah kombinasi atom.. dan kalau di kecilkan lagi.. kita plak adalah atom untuk sesuatu benda plak.. maybe kulit org ke.. apa2 benda kayu ke..

superdragger
17-02-2011, 03:46 PM
ms aku blaja dl,mmg ad kaitan teori big bang ni dgn ayat dlm al-quran,tp aku dh lupe ayat mn..

PinguSpy
17-02-2011, 03:49 PM
ms aku blaja dl,mmg ad kaitan teori big bang ni dgn ayat dlm al-quran,tp aku dh lupe ayat mn..

tepek skit bro..
maybe aku boleh try uraikan ke..
mana taw kowt2 aku boleh pecahkan kode tersebut...

little_lily
17-02-2011, 03:50 PM
hurm..pd pendapat aku teori bigbang ni mmg bole pakai...Allah yg buat smua tu...:D

mmg boleh, dlm surah al anbiya', ayat 30 ader diterangkan
langit dan bumi pd mulanya bercantum (langit in Quran referring to the whole universe, bkn stkt awan jer)
dah byk diterangkan dlm buku 'alQuran dan sains'
kalo bacer secara detail lg seronok

rupernyer dulu seluruh angkasa panas giler
dah tu perlahan2 jd sejuk
dah tu biler galaksi terbentuk siap berlaga sesama sendiri
bygkan sebijik bintang berlaga pun dah jd letupan besar, nie kan plk galaksi2
pecah cantum pecah cantum
bintang yg ter'nova' punyer la byk
byk debu2 bintang jer dlm galaksi nie

lps tu Allah berfirman kpd 'asap' dan bumi
"Datanglah kamu keduanya menurut perintah-Ku dengan suka hati atau terpaksa". Keduanya menjawab: "Kami datang dengan suka hati". (al-Fushilat ayat 11)
pastu baru terjadi atmosfera

fuh, besh baca psl astronomy nie :D

isz_shinigami
17-02-2011, 03:51 PM
teori baru yg ahlis2 sains modern perkenalkan..
lg sedih aku...

korang pernah belajar sains x?

pernah dgr perkataan ni x?

- atom2
- jirim2..

apa pendapat korang kalau aku kata dkt tubuh badan korang pun ada galaksi dan planet2? ~X( ..

dan..

galaksi kita ni jugak adalah kombinasi atom.. dan kalau di kecilkan lagi.. kita plak adalah atom untuk sesuatu benda plak.. maybe kulit org ke.. apa2 benda kayu ke..

hurm2..mmber aku pn pernah ckp...mnde2 kt alam semesta sm jek cm dlm bdn kite nih....atom2 smua tu ar...sm cm alam semesta...:D:D

PinguSpy
17-02-2011, 03:56 PM
hurm2..mmber aku pn pernah ckp...mnde2 kt alam semesta sm jek cm dlm bdn kite nih....atom2 smua tu ar...sm cm alam semesta...:D:D

tapi teori ni still samar2..
sebab teleskop m13 xmampu nk lepasi lagi...

skang paling mampu pun lepas beberapa galaksi je..
kalau dapat lepasi berbillion2 galaksi..
sampai lepas lagi.... kita lepas tu tgk apa yg ada...

kalau melepasi kulit manusia ke... kayu/pokok..etc.

faham2 lah...

ni belum cita bab alien/UFO .. mesin masa... black-hole
pergh.. mmg best kowt ilmu astronomi.. dia bersangkut paut..

little_lily
17-02-2011, 04:04 PM
teori baru yg ahlis2 sains modern perkenalkan..
lg sedih aku...

korang pernah belajar sains x?

pernah dgr perkataan ni x?

- atom2
- jirim2..

apa pendapat korang kalau aku kata dkt tubuh badan korang pun ada galaksi dan planet2? ~X( ..

dan..

galaksi kita ni jugak adalah kombinasi atom.. dan kalau di kecilkan lagi.. kita plak adalah atom untuk sesuatu benda plak.. maybe kulit org ke.. apa2 benda kayu ke..


sbb masa bintang2 dulu 'nova', debu2 tu yg mmbtk bumi dgn sumer atas bumi
bumi dgn sistem solar kiter nie muda sbnrnyer, bintang2 lain dah tua, mati.. baru matahari kiter nk terbtk, 'recycle' balik debu2 yg dah ader melayang2 kat awangan yg dtg dr bintang2 sblm tu

lg satu, kalo bintang tu betul2 besar, biler dier mati ader 'supernova', time tu la logam2 berat terbtk

sbb tu la sy suka kompol emas, sbb emas nie sbnrnyer dtg dr bintang2 lain yg dah mati
kdg2 biler pegang emas nie, terbayang camner dier penah ader dlm teras bintang, berbillion2 tahun dulu.. kaler pun mcm bintang :D

PinguSpy
17-02-2011, 04:15 PM
sbb masa bintang2 dulu 'nova', debu2 tu yg mmbtk bumi dgn sumer atas bumi
bumi dgn sistem solar kiter nie muda sbnrnyer, bintang2 lain dah tua, mati.. baru matahari kiter nk terbtk, 'recycle' balik debu2 yg dah ader melayang2 kat awangan yg dtg dr bintang2 sblm tu

lg satu, kalo bintang tu betul2 besar, biler dier mati ader 'supernova', time tu la logam2 berat terbtk

sbb tu la sy suka kompol emas, sbb emas nie sbnrnyer dtg dr bintang2 lain yg dah mati
kdg2 biler pegang emas nie, terbayang camner dier penah ader dlm teras bintang, berbillion2 tahun dulu.. kaler pun mcm bintang :D

bak kata Carl Sagan..
kita ni adalah "produk" hasil dari letupan big-bang..
secara sengaja atau tidak sengaja yg tu.. aku tak taw lah...

tp mmg betul... space dkt alam semesta ni nampak je kosong..
tp ada part dia yg panas.. ada jugak part yg sejuk..

kesan dari letupan big-bang..

dan pasti untuk beberapa juta tahun lagi.. dia akan sedut semua galaksi balik... jadi mcm image bola yg aku post sebelum ini..

lepas tu big-bang lagi....

dan lepas aku baca sebuah buku yg ditulis oleh "Michio Kaku" ..
seorang astronomi dari Jepun.. agak style gk buku dia..
dia terang kan konsep alien.. konsep kelajuan...
dan juga astronomi2 yg duk terpong tu sebenarnye just teropong kalau org kata.. "teropong jiran2" je(even dah sampai tahap galaksi kita teropong)..

sebab tu je kita mampu.. walhal alam semesta ni super besar

little_lily
17-02-2011, 04:28 PM
bak kata Carl Sagan..
kita ni adalah "produk" hasil dari letupan big-bang..
secara sengaja atau tidak sengaja yg tu.. aku tak taw lah...

tp mmg betul... space dkt alam semesta ni nampak je kosong..
tp ada part dia yg panas.. ada jugak part yg sejuk..

kesan dari letupan big-bang..

dan pasti untuk beberapa juta tahun lagi.. dia akan sedut semua galaksi balik... jadi mcm image bola yg aku post sebelum ini..

lepas tu big-bang lagi....

dan lepas aku baca sebuah buku yg ditulis oleh "Michio Kaku" ..
seorang astronomi dari Jepun.. agak style gk buku dia..
dia terang kan konsep alien.. konsep kelajuan...
dan juga astronomi2 yg duk terpong tu sebenarnye just teropong kalau org kata.. "teropong jiran2" je(even dah sampai tahap galaksi kita teropong)..

sebab tu je kita mampu.. walhal alam semesta ni super besar

kalo ikot teori asal, biler galaksi2 nie implode balik
akan terjadi 'big crunch'. lps tu big bang lg skali, dan seterusnya over n over again
tp skrg dah jd lain
seolah2 kalo kiter baling epal ke atas, mesti mula2 epal tu laju, lps tu slow down, lps tu berenti, lps tu turun bawah balik

tp yg berlaku skrg nie, universe semakin expand atau membesar
seolah2 biler kiter baling epal tu, dier makin laju, makin naik atas, x berenti dan x slow down.. itu yg berlaku skrg nie, so big crunch atau 2nd big bang xkan berlaku.. it goes against theory tp dah mmg kuasa tuhan hehe

ha ah, astronomi dr jepun mmg mantap, yg sorang tu slalu kuar dlm discovery channel..

PinguSpy
17-02-2011, 04:35 PM
kalo ikot teori asal, biler galaksi2 nie implode balik
akan terjadi 'big crunch'. lps tu big bang lg skali, dan seterusnya over n over again
tp skrg dah jd lain
seolah2 kalo kiter baling epal ke atas, mesti mula2 epal tu laju, lps tu slow down, lps tu berenti, lps tu turun bawah balik

tp yg berlaku skrg nie, universe semakin expand atau membesar
seolah2 biler kiter baling epal tu, dier makin laju, makin naik atas, x berenti dan x slow down.. itu yg berlaku skrg nie, so big crunch atau 2nd big bang xkan berlaku.. it goes against theory tp dah mmg kuasa tuhan hehe

ha ah, astronomi dr jepun mmg mantap, yg sorang tu slalu kuar dlm discovery channel..

wah.. mcm tu plak.. agak dasyat...
itu soal galaksi dan universe..
kalau soal alien...
mcm manusia skang duk cari alien(makluk dari planet2 lain). konon boleh share knowledege..

tp seperti yg di uraikan oleh mamat Japan tu..

spesis dkt galaksi ni ada type dia sendiri..

mcm type kita adalah "0" ..
dan alien2 diluar sana maybe "1,2,3" ..

kalau type 3 adalah spesis yg x dapat dimusnahkan lagsung..
type 1 spesis mcm star trex yg boleh mengembara.. dan type 2 adalah spesis yg dapat manipulate galaksi diorang sendiri...

so hal kita ni samalah seperti ..

kuman atau pun semut(kita).. cuba untuk communicated dgn manusia(alien yg type 1,2,3) ni...
yg sunguh maju dan ber-evolusi

little_lily
17-02-2011, 04:49 PM
wah.. mcm tu plak.. agak dasyat...
itu soal galaksi dan universe..
kalau soal alien...
mcm manusia skang duk cari alien(makluk dari planet2 lain). konon boleh share knowledege..

tp seperti yg di uraikan oleh mamat Japan tu..

spesis dkt galaksi ni ada type dia sendiri..

mcm type kita adalah "0" ..
dan alien2 diluar sana maybe "1,2,3" ..

kalau type 3 adalah spesis yg x dapat dimusnahkan lagsung..
type 1 spesis mcm star trex yg boleh mengembara.. dan type 2 adalah spesis yg dapat manipulate galaksi diorang sendiri...

so hal kita ni samalah seperti ..

kuman atau pun semut(kita).. cuba untuk communicated dgn manusia(alien yg type 1,2,3) ni...
yg sunguh maju dan ber-evolusi

o0o michio kaku nie rupernyer yg slalu muncul dlm discovery channel nie
kaku, senang nk ingat :))
type 0 ke kiter, alahai rendahnyer :))
bak kater ader satu joker nie.. i wonder if there's intelligent life out there, unlike us'
so kiter nie x intelligent la? :))
bab alien nie kureng pengetahuan skit la saya,
yg saya tau, nanti ader satu movie pasal alien, boleh la enjoy :)paid

dan jgn pandang rendah pada semut.. spesis yg berjaya adalah spesis yg paling simple spt lipas, kuman, lumut dan serangga
tgk dinasor, kuat tp bkn tahan lama pun hehe
http://flixcritc.files.wordpress.com/2010/12/paul_ver3.jpg?w=509&h=755

lovebattery
17-02-2011, 05:43 PM
gram to gram, semut ialah binatang yg paling kuat di dunia relatif kepada beratnya sendiri.

o0o michio kaku nie rupernyer yg slalu muncul dlm discovery channel nie
kaku, senang nk ingat :))
type 0 ke kiter, alahai rendahnyer :))
bak kater ader satu joker nie.. i wonder if there's intelligent life out there, unlike us'
so kiter nie x intelligent la? :))
bab alien nie kureng pengetahuan skit la saya,
yg saya tau, nanti ader satu movie pasal alien, boleh la enjoy :)paid

dan jgn pandang rendah pada semut.. spesis yg berjaya adalah spesis yg paling simple spt lipas, kuman, lumut dan serangga
tgk dinasor, kuat tp bkn tahan lama pun hehe
http://flixcritc.files.wordpress.com/2010/12/paul_ver3.jpg?w=509&h=755

little_lily
17-02-2011, 10:24 PM
gram to gram, semut ialah binatang yg paling kuat di dunia relatif kepada beratnya sendiri.

yeah, dont diss the ants
kalo manusia umpama semut betuahla kiter:)paid

roBUST
17-02-2011, 10:41 PM
pd aku..kemungkinan magnetic2 di setiap molekul bercantum dan membentuk sebuah planet..memakan masa tp dengan kuasaNya..x mustahil berlaku dgn sesaat shj

memed99
17-02-2011, 10:53 PM
Pernah menonton di TV9, waktu pagi ketika itu tetamu jemputan adalah Dr Danial Zainal Abidin. Menurut penerangan beliau, teori big bang yg di kaji oleh org barat itu telah pun ada di sebut didalam ALQURAN. Apa yg berlaku ketika itu ialah berlakunya letupan besar sehingga tercipta nya matahari, cakrawala, planet2, bintang dsbnya.

Maha Besar ALLAH!!

Sebenarnya apa yg di kaji oleh saintis barat itu telah pun ada di sebut dalam Alquran..amat rugilah kita sebagai muslim kalau kita tak mengetahuinya..:(

TheLucky
17-02-2011, 11:05 PM
http://www.ichthus.info/BigBang/PICS/Big-Bang.jpg

mcm teori hawking .. pasal bing bang 70% aku percaya..
dan simple je.. aku percaya "bing bang" tu Tuhan yg buat...
so aku x nampak masalahnya disini..?

maksud aku.. Tuhan bijak... daripada susah payah buat planet satu2.. baik big bang je terus ada banyak2 planet ..

ada beberapa point yg aku faham based on buku2 yg aku baca berkenaan big bang...

1. black energy
2. planet = atom (juga kalau tgk teori fizik ia bersangkut paut dgn getaran, nuclear/nuclease, dan teori reflection sesuatu atom yg semakin berjauhan) + teori relativiti...
3. letupan big bang

mcm mana letupan berlaku?

2 + 1(berada ditengah2 seperti 1 bulatan kuasa gelap apabila planet2 semakin menjauhi) = 3

point untuk menyokong teori ni mudah..

- haba
- dan ...... adeh mcm aku nk terangkan...?? = tompok2 ada part panas, dan sejuk .. untuk space galaksi ini... dan space kosong tu yg panas bersangkut paut dgn letupan..
dan juga letupan adalah suatu yg panas... lihat pada berapa billion jumlah matahri.. etc..

semua konsep kehidupan menggunakan "fomulasi" ini..

bulatan jirim
bulatan planet

yg semakin menjauhi.... apabila panas dan bergetar...
etc..

yg aku faham lepas baca beberapa buku..

dan skang kalau tgk galeksi2... dia semakin bercamtum.. menjadikan

1 bulantan panas menguasai = letupan big bang...

dah 100% letupan big bang x mustahil akan berlaku lagi.. tapi dlm tempoh beberapa juta tahun lagi lah...

apa pun itu baru bercakap soal teori letupan big bang..
belum masuk part black-hole... dan..

"the ball of the universe" ..
dalam ball tu ada berbillion2 galaksi(btw bing bang hasil dari ball of the universe)..dan untuk pengetahuan.. bola alam semseta ni jugak ada banyak.. cuma belum dipastikan..

jum kita sembang pasal ni dan kongsi2 idea.. begitu jugak soal UFO/alien

As'salam, sebagai anak muda yang suka akan cabaran aku tahu itu 1 alaf baru bagi mereka2 tempuh hidup bila terjumpa 1 1 benda baru dalam hidup. Yang veteran pun sama tapi pada level penerimaan masing2. Cuma kadang2 apa yang kita pertuturkan sebaiknya di halusi takut2 org yang membaca silap mentafsir. Akibatnya? jika ia berkait dgn akidah,, takut terpesong akidah mereka. Contoh ayat bro ni.

"maksud aku.. Tuhan bijak... daripada susah payah buat planet satu2.. baik big bang je terus ada banyak2 planet ..
"

dan lain2 aku xnk komen sgt. Kena ingat Allah s.w.t tu tiada tanding Maha Kuasa, Maha Segalanya. Kun FayaKun. kena ingat tu. Ingat Kun Fayakun.. Jadi maka jadilah ia. Segalanya milik dia. Jangan sesekali kita berfikir di tahap mana dan di level mana kekuasaan Allah s.w.t.

Kalau salah mohon tunjuk ye.

roBUST
17-02-2011, 11:20 PM
As'salam, sebagai anak muda yang suka akan cabaran aku tahu itu 1 alaf baru bagi mereka2 tempuh hidup bila terjumpa 1 1 benda baru dalam hidup. Yang veteran pun sama tapi pada level penerimaan masing2. Cuma kadang2 apa yang kita pertuturkan sebaiknya di halusi takut2 org yang membaca silap mentafsir. Akibatnya? jika ia berkait dgn akidah,, takut terpesong akidah mereka. Contoh ayat bro ni.

"maksud aku.. Tuhan bijak... daripada susah payah buat planet satu2.. baik big bang je terus ada banyak2 planet ..
"

dan lain2 aku xnk komen sgt. Kena ingat Allah s.w.t tu tiada tanding Maha Kuasa, Maha Segalanya. Kun FayaKun. kena ingat tu. Ingat Kun Fayakun.. Jadi maka jadilah ia. Segalanya milik dia. Jangan sesekali kita berfikir di tahap mana dan di level mana kekuasaan Allah s.w.t.

Kalau salah mohon tunjuk ye.

kdg kala bkn semua bole kita pk logik akal n teori..ada benda yg mmg kita takkan terpikir :)

cre8tive
18-02-2011, 12:26 AM
pd aku teori big-bang nak menafi'n kewujudan Tuhan..sbbnya semua t'jd dari sebuah letupan. planet2, galaksi2, bintang2, etc2. dari situ plak manusia wujud secara evolusi. ni semua teori sesat barat.

ilmu Allah xsemua yg boleh diketahui/dikaji oleh manusia, ada yg m'jd rahsia. mungkin p'ciptaan langit juga adalah rahsia sepertimana roh. manusia tidak diberikan pengetahuan melainkan sedikit. apa yg boleh dikaji ialah p'edaran bulan & matahari, planet2..utk kegunaan hidup manusia secara langsung. selebihnya hanya Allah yg Maha Mengetahui.

wallahualam..

zamreda
18-02-2011, 12:44 AM
aku baca dari satu sumber dah lama dah..

ALLAH cipta mutiara besar....dan ALLAH tenung mutiara tu smpai cair..tenung lagi smpai jadi gas....
jadi nie asas fizik 3 type...pepejal,cecair dan gas..

dan gas2 inilah mungkin awan hidrogen...

PinguSpy
18-02-2011, 03:27 AM
o0o michio kaku nie rupernyer yg slalu muncul dlm discovery channel nie
kaku, senang nk ingat :))
type 0 ke kiter, alahai rendahnyer :))
bak kater ader satu joker nie.. i wonder if there's intelligent life out there, unlike us'
so kiter nie x intelligent la? :))
bab alien nie kureng pengetahuan skit la saya,
yg saya tau, nanti ader satu movie pasal alien, boleh la enjoy :)paid

dan jgn pandang rendah pada semut.. spesis yg berjaya adalah spesis yg paling simple spt lipas, kuman, lumut dan serangga
tgk dinasor, kuat tp bkn tahan lama pun hehe
http://flixcritc.files.wordpress.com/2010/12/paul_ver3.jpg?w=509&h=755

kalau kita jumpa alien sekalipun susah komunikasi sebab..
kita stil mengunakan gelombang pemende ntah....
walhal... alien2 semua maybe dah meningkat maju..
dan gelombang x boleh digunakan kalau ada part2 tu yg ada hydrogen

sharemalaysia
18-02-2011, 03:45 AM
sebelum big bang?

space?
time?
relativity?

= Allah SWT

penjual_rapidshare
18-02-2011, 03:58 AM
Baik, biarlah aku kongsikan aku punya pendapat pula. Sekadar perkongsian ilmu.

Pertama, kenapa teori big bang ini muncul?
Melalui apa yang aku belajar, scientist hanya membuat kesimpulan pada suatu masa dahulu alam semesta ini adalah satu unit. Ini kerana pada masa sekarang alam semesta sedang berkembang. Macam mana scientist tahu alam semesta berkembang? Ini deyol detect gunakan spectrum dari stars dan jugak black body radiation kat space yang mana menunjukkan red-shifted. Red-shifted ni bermaksud objek2 ini bergerak semakin jauh dari kita sebagai pemerhati. Biarpun dari arah mana kita observe object, ianya masih red-shifted. Macam kita tiup belon, bila satu point makin jauh dari sama lain, tu bermakna ia berkembang. Jadi scientist buat kesimpulan pada suatu masa dulu, alam semesta ni bermula dari satu titik yang mana dalam lingkungan 15 billion tahun yang lalu.

Apa yang ada sebelum Big Bang?
Scientist menganggap apa yang ada sebelum big bang adalaah kosong kerana masa pun mula bergerak apabila big bang terjadi. Kalau scientist pun dah konfius, apatah lagi kita. Jadi, they all assume before big bang tu xde pape.

Ke manakan perkembangan alam semesta?
Perkembangan alam semesta terbahagi kepada tiga teori. Ketiga-tiga teori ini menentukan apakah masa depan pada alam semesta. Masa depan alam semesta bergantung pada ketumpatan semesta itu sendiri. Tiga teori masa depan alam semesta adalah:

Pertama: Alam semesta boleh jadi 'closed' iaitu bermakna suatu hari nanti alam semesta akan berhenti berkembang dan kucup sehingga menyebabkan perlanggaran antara objek-objek di dalamnya sehinggalah jisimnya menjadi kosong. Seperti yang aku cakap tadi, masa depan alam semesta bergantung pada ketumpatannya. Makin tumpat alam semsta bermakna makin banyak planet-planet dan objek di dalamnya termasuk kumpulan-kumpulan galaksi. Semakin banyak galaksi ini, semakin kuat tarikan graviti kearah satu sama lain.
Tarikan graviti yang kuat inilah yang menyebabkan perkembangan alam semesta menjadi semakin perlahan dan berhenti dan menyebabkan galaksi tertarik antara satu sama lain.

Kedua: Alam semesta ini boleh jadi 'open'.
Sekiranya ketumpatan alam semesta ini tidak terlalu tumpat untuk memberikan tarikan graviti yang tinggi untuk mengatasi perkembangannya, alam semesta akan terus berkembang dan berkembang. Bintang-bintang dan galaksi akan semakin jauh antara satu sama lain.

Ketiga: Alam semesta ini boleh jadi 'flat'
Keadaan ini adalah ditengah-tengah pada kedua-dua di atas. Purata ketumpatan alam semesta adalah tetap dan berada di tengah-tengah. Perkembangan alam semesta masih lagi berlaku tetapi makin perlahan dan perlahan. Namun ianya akan mengambil masa infiniti untuk mencapai jisim kosong seperti 'closed' universe.

penjual_rapidshare
18-02-2011, 04:10 AM
Aku sangat suka topik ini sebab ia mencabar kita untuk berfikir dan pada masa yang sama mengagumi keindahan ciptaan Allah dan menyedarkan kita betapa kecilnya manusia dalam alam semesta.

Tapi ikut pendapat aku la. Jangan attack aku pula ya. Bila bercakap dari konteks sains dan logik akal sebaik-baiknya kurangkan penglibatan isu-isu yang bercanggah dengan agama kerana bagi aku, sekali lagi bagi aku, Allah menciptakan alam ini untuk kita berfikir. Kenapa daun pokok hijau? Kenapa angin kita xnampak? Kenapa itu? Kenapa ini? Jadi ada segelintir, bukan semua ya, segelintir sahaja yang menganggap perkara ini terjadi hanya dengan izinNya tanpa memikirkan di sebalik ciptaan ini. Dan sekiranya kita cuba memahami apa yang ditemui oleh bangsa lain, kita dianggap lari dari akidah, sampai bila agama Islam akan maju?

Apa yang aku cuba sampaikan adalah sebagai umat Islam yang perlu ada daya saing yang tinggi, kita tak boleh mentah-mentah menolak apa yang datang dari penemuan bangsa lain. Ambik dengan mida terbuka. Kemudian tapis. Mana yang bercanggah dengan agama seperti melibatkan kepercayaan selain Allah, kita tolak tepi. Mana yang kita rasa logik akal untuk menerima dan tidak bertentangan dengan akidah mungkin kita boleh terima untuk dipersoalkan lagi supaya dalam hidup ini kita bukan diberi jawapan tapi mencari jawapan.

Peace no war dari aku. =)

penjual_rapidshare
18-02-2011, 04:25 AM
Adakah bumi mengelilingi Matahari atau Matahari mengelilingi bumi?.

Ini satu soalan yang agak best, so aku try bagi pendapat aku la ek. Apa yang aku cuba sampaikan ini berdasarkan penemuan barat. Dari segi islam aku xberapa tahu sangat sebab sepanjang pengajian, duk blaja yang dey ol jumpa je.

Sejarahnya:
Ptolemy adalah orang pertama yang keluarkan teori matahari mengelilingi bumi dan mengeluarkan kepercayaan pada manusia selama hampir 1000 tahun. Kemudian, kepler pun sangsi tentang apa yang diberitahu oleh Ptolemy, jadi dia lakukan kajian sehingga keluar teori atau law baru yang dipanggil Kepler;s first law yang cakap bumi mengelilingi matahari. Pada masa ni xde bukti sahih lagi sehinggalah tahun 1609, Galileo Galilee cipta teleskop pertama dan sahkan penemuan Kepler. GG ni jugak orang petama jumpa bulan kepada planet Jupiter.

Sainsnya:
Jisim matahari adalah jauh lagi besar dari bumi. Tarikan graviti matahari juga jauh lagi tinggi dari bumi kerana kalau diikutkan teori;

f=ma

mass ataupun jisim menemtukan daya yang dipunyai. Jadi agak janggal kalau bumi yang kecil dikelilingi oleh matahari yang besar kerana daya graviti bumi tidak akan mampu untuk memegang paksi matahari.

Jika dilihat proses orbit. Bumi mengelilingi matahari, matahari mengelilingi 'buldge' iaitu pusat galaksi bima sakti. Ini kerana

jisim bumi < lebih kecil dari < jisim matahari < lebih kecil dari < jisim buldge.

Jadi tarikan graviti yang kuatlah yang memegang jisim yang berat dalam paksinya.

Ada lagi perjelasan lain, lain kali kita sambung.

PinguSpy
18-02-2011, 04:34 AM
Ini satu soalan yang agak best, so aku try bagi pendapat aku la ek. Apa yang aku cuba sampaikan ini berdasarkan penemuan barat. Dari segi islam aku xberapa tahu sangat sebab sepanjang pengajian, duk blaja yang dey ol jumpa je.

Sejarahnya:
Ptolemy adalah orang pertama yang keluarkan teori matahari mengelilingi bumi dan mengeluarkan kepercayaan pada manusia selama hampir 1000 tahun. Kemudian, kepler pun sangsi tentang apa yang diberitahu oleh Ptolemy, jadi dia lakukan kajian sehingga keluar teori atau law baru yang dipanggil Kepler;s first law yang cakap bumi mengelilingi matahari. Pada masa ni xde bukti sahih lagi sehinggalah tahun 1609, Galileo Galilee cipta teleskop pertama dan sahkan penemuan Kepler. GG ni jugak orang petama jumpa bulan kepada planet Jupiter.

Sainsnya:
Jisim matahari adalah jauh lagi besar dari bumi. Tarikan graviti matahari juga jauh lagi tinggi dari bumi kerana kalau diikutkan teori;

f=ma

mass ataupun jisim menemtukan daya yang dipunyai. Jadi agak janggal kalau bumi yang kecil dikelilingi oleh matahari yang besar kerana daya graviti bumi tidak akan mampu untuk memegang paksi matahari.

Jika dilihat proses orbit. Bumi mengelilingi matahari, matahari mengelilingi 'buldge' iaitu pusat galaksi bima sakti. Ini kerana

jisim bumi < lebih kecil dari < jisim matahari < lebih kecil dari < jisim buldge.

Jadi tarikan graviti yang kuatlah yang memegang jisim yang berat dalam paksinya.

Ada lagi perjelasan lain, lain kali kita sambung.

nice.. sambung lagi bro.. :)cgrock ..

bukan betul ke bumi mengeliling matahari? ..
kerana punca tenaga bumi.. dan kehidupan bumi berpandukan matahari..

ada berbillion2 lagi matahari.. dan boleh dikatakan ada sesetgah plannet sistem sama mcm sistem kita.. still ada planet2 lain mengelilingi star/matahari...

sama mcm hukum kimia/fizik ke mende.. electron mengelilingi nuclease

http://www.ormusoils.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/AtomLabeledLarge.gif

little_lily
18-02-2011, 09:36 AM
Aku sangat suka topik ini sebab ia mencabar kita untuk berfikir dan pada masa yang sama mengagumi keindahan ciptaan Allah dan menyedarkan kita betapa kecilnya manusia dalam alam semesta.

Tapi ikut pendapat aku la. Jangan attack aku pula ya. Bila bercakap dari konteks sains dan logik akal sebaik-baiknya kurangkan penglibatan isu-isu yang bercanggah dengan agama kerana bagi aku, sekali lagi bagi aku, Allah menciptakan alam ini untuk kita berfikir. Kenapa daun pokok hijau? Kenapa angin kita xnampak? Kenapa itu? Kenapa ini? Jadi ada segelintir, bukan semua ya, segelintir sahaja yang menganggap perkara ini terjadi hanya dengan izinNya tanpa memikirkan di sebalik ciptaan ini. Dan sekiranya kita cuba memahami apa yang ditemui oleh bangsa lain, kita dianggap lari dari akidah, sampai bila agama Islam akan maju?

Apa yang aku cuba sampaikan adalah sebagai umat Islam yang perlu ada daya saing yang tinggi, kita tak boleh mentah-mentah menolak apa yang datang dari penemuan bangsa lain. Ambik dengan mida terbuka. Kemudian tapis. Mana yang bercanggah dengan agama seperti melibatkan kepercayaan selain Allah, kita tolak tepi. Mana yang kita rasa logik akal untuk menerima dan tidak bertentangan dengan akidah mungkin kita boleh terima untuk dipersoalkan lagi supaya dalam hidup ini kita bukan diberi jawapan tapi mencari jawapan.

Peace no war dari aku. =)

:D yg maner boleh kaji tu kiter kaji lah, yg maner xboleh nk paham tu biar ler misteri hehe
lgpun, minda kiter yg kecik nie bkn boleh comprehend pun betapa besarnyer alam semesta nie.. kalo kiter cuba bygkan jgk, x terjangkau dan meletihkan utk kiter fikir, bak kater surah nie

[And] who created seven heavens in layers. You do not see in the creation of the Most Merciful any inconsistency. So return [your] vision [to the sky]; do you see any breaks?
Then return [your] vision twice again. [Your] vision will return to you humbled while it is fatigued.
(al mulk, ayat 3&4)

PinguSpy
18-02-2011, 10:24 AM
:D yg maner boleh kaji tu kiter kaji lah, yg maner xboleh nk paham tu biar ler misteri hehe
lgpun, minda kiter yg kecik nie bkn boleh comprehend pun betapa besarnyer alam semesta nie.. kalo kiter cuba bygkan jgk, x terjangkau dan meletihkan utk kiter fikir, bak kater surah nie

[And] who created seven heavens in layers. You do not see in the creation of the Most Merciful any inconsistency. So return [your] vision [to the sky]; do you see any breaks?
Then return [your] vision twice again. [Your] vision will return to you humbled while it is fatigued.
(al mulk, ayat 3&4)

yg penting kita mencuba je..
waktu zaman2 lampau.. manusia hanya mampu memandang langit..
tgk bintang2... dan ckp dalam hati.. mmg x mampu nk fikir dah..
tp usaha punya usaha... nah... sampai dkt bulan dan kita dah jejak..

cuma nk tunggu... maju.. ala2 zaman Star-Trex je lagi hehe

cre8tive
18-02-2011, 10:56 AM
kalau bumi mengelilingi matahari pd kelajuan 29.658 km/s, kenapa kita tak rasa apa2 pun ek? sdg'n kalau naik jet pejuang/space shuttle pd kelajuan t'tentu, G-force amat tinggi sehingga kita boleh pengsan! ada jawapan tak?

PinguSpy
18-02-2011, 11:53 AM
kalau bumi mengelilingi matahari pd kelajuan 29.658 km/s, kenapa kita tak rasa apa2 pun ek? sdg'n kalau naik jet pejuang/space shuttle pd kelajuan t'tentu, G-force amat tinggi sehingga kita boleh pengsan! ada jawapan tak?

faktor:

- graviti
- size
- angin/udara/awan

banyak faktor dia..

sama mcm kita naik kereta bawak laju2... dalam kereta.. smooth je...siap pasang aircond lagi..

qba437
18-02-2011, 12:03 PM
kalau bumi mengelilingi matahari pd kelajuan 29.658 km/s, kenapa kita tak rasa apa2 pun ek? sdg'n kalau naik jet pejuang/space shuttle pd kelajuan t'tentu, G-force amat tinggi sehingga kita boleh pengsan! ada jawapan tak?

:-?..kalu jisim ko sama dengan jisim bumi..pasti terasa kot..tapi kalu jisim ko terlalu kecil berbanding dengan jisim bumi..memang tak terasanya :p:p

moneymaker3000
18-02-2011, 12:07 PM
kalau bumi mengelilingi matahari pd kelajuan 29.658 km/s, kenapa kita tak rasa apa2 pun ek? sdg\'n kalau naik jet pejuang/space shuttle pd kelajuan t\'tentu, G-force amat tinggi sehingga kita boleh pengsan! ada jawapan tak?

- mula2 cuba kau kayuh basikal sampai 50km/j, rasa tak lajunya?

- kemudian cuba naik kereta dengan kelajuan 50km/j rasa tak laju mcm kayuh basikal tadi? mesti la tak sebab kau menaiki sebuah beban yg berdaya tinggi.

- cuba plak naik kapal terbang, rasa laju ke perlahan? mesti la rasa perlahan walhal sebenarnya kapal terbang bergerak 500-600km/j.

- jadi lebey besar yg kita naiki, lagi la kita tak terasa apa2 :)

lovebattery
18-02-2011, 12:12 PM
explanation yang nice. senang difahami.

gua selalu ada problem untuk explain something dalam layman terms.

Ini satu soalan yang agak best, so aku try bagi pendapat aku la ek. Apa yang aku cuba sampaikan ini berdasarkan penemuan barat. Dari segi islam aku xberapa tahu sangat sebab sepanjang pengajian, duk blaja yang dey ol jumpa je.

Sejarahnya:
Ptolemy adalah orang pertama yang keluarkan teori matahari mengelilingi bumi dan mengeluarkan kepercayaan pada manusia selama hampir 1000 tahun. Kemudian, kepler pun sangsi tentang apa yang diberitahu oleh Ptolemy, jadi dia lakukan kajian sehingga keluar teori atau law baru yang dipanggil Kepler;s first law yang cakap bumi mengelilingi matahari. Pada masa ni xde bukti sahih lagi sehinggalah tahun 1609, Galileo Galilee cipta teleskop pertama dan sahkan penemuan Kepler. GG ni jugak orang petama jumpa bulan kepada planet Jupiter.

Sainsnya:
Jisim matahari adalah jauh lagi besar dari bumi. Tarikan graviti matahari juga jauh lagi tinggi dari bumi kerana kalau diikutkan teori;

f=ma

mass ataupun jisim menemtukan daya yang dipunyai. Jadi agak janggal kalau bumi yang kecil dikelilingi oleh matahari yang besar kerana daya graviti bumi tidak akan mampu untuk memegang paksi matahari.

Jika dilihat proses orbit. Bumi mengelilingi matahari, matahari mengelilingi 'buldge' iaitu pusat galaksi bima sakti. Ini kerana

jisim bumi < lebih kecil dari < jisim matahari < lebih kecil dari < jisim buldge.

Jadi tarikan graviti yang kuatlah yang memegang jisim yang berat dalam paksinya.

Ada lagi perjelasan lain, lain kali kita sambung.

satio
18-02-2011, 12:33 PM
kalau kita jumpa alien sekalipun susah komunikasi sebab..
kita stil mengunakan gelombang pemende ntah....
walhal... alien2 semua maybe dah meningkat maju..
dan gelombang x boleh digunakan kalau ada part2 tu yg ada hydrogen

adeh.......ni semua mangsa2 pemikiran teori2 konspirasi barat.........

PinguSpy
18-02-2011, 02:40 PM
adeh.......ni semua mangsa2 pemikiran teori2 konspirasi barat.........

teori... yg digunakan setelah "kajian" ..
bukan teori b0.d02 je.. kasut croc ada nama Allah lah..
etc.. adeh.. teori konspirasi mcm tu sennag plak korang percaya :))

satio
18-02-2011, 03:16 PM
teori... yg digunakan setelah "kajian" ..
bukan teori b0.d02 je.. kasut croc ada nama Allah lah..
etc.. adeh.. teori konspirasi mcm tu sennag plak korang percaya :))

pasal big bang boleh nak terima.. pasal alien..........:-?:-?

semua kat alam ni ialah makhluk....
manusia, jin, malaikat, syaitan iblis even alam semesta universe semua ni ialah makhluk....
alien???????:-?:-?:-?

ada dalil kewujudan alien ni?? kalu dalil2 dr barat2 ni aku xnak terima...takut lari akidah....:(

qba437
18-02-2011, 03:20 PM
kalau kita jumpa alien sekalipun susah komunikasi sebab..
kita stil mengunakan gelombang pemende ntah....
walhal... alien2 semua maybe dah meningkat maju..
dan gelombang x boleh digunakan kalau ada part2 tu yg ada hydrogen

alien :)):)):))...ye ke alien nih ada yang meningkat maju :))

qba437
18-02-2011, 03:21 PM
teori... yg digunakan setelah "kajian" ..
bukan teori b0.d02 je.. kasut croc ada nama Allah lah..
etc.. adeh.. teori konspirasi mcm tu sennag plak korang percaya :))

mana ada teori tentang kewujudan alien nih..yang ada hanyalah pendapat peribadi..stephen hawking sendiri menyangkal kewujudan alien nih :)):))

little_lily
18-02-2011, 03:25 PM
pasal big bang boleh nak terima.. pasal alien..........:-?:-?

semua kat alam ni ialah makhluk....
manusia, jin, malaikat, syaitan iblis even alam semesta universe semua ni ialah makhluk....
alien???????:-?:-?:-?

ada dalil kewujudan alien ni?? kalu dalil2 dr barat2 ni aku xnak terima...takut lari akidah....:(

mungkin alien yg mat saleh nmpk tu jin dlm btk toyol
bdn mcm budak kecik, mata besar, kulit hijau.. kebetulan?:D

PinguSpy
18-02-2011, 03:29 PM
mana ada teori tentang kewujudan alien nih..yang ada hanyalah pendapat peribadi..stephen hawking sendiri menyangkal kewujudan alien nih :)):))

mmg mat salleh sendiri ..aku x berapa pasti diorang dah pernah jumpa alien ke tak.. tp based on konspirasi area51 yg tu aku tatawlah..

tp cukup hanya melihat alam semesta yg tahap gaban punye luas..
aku x rasa kita je dlm alam semesta ni.
bak kata otai astronomi...

"kalau kita je satu2nye makhluk yg ada dalam alam semesta ni, ia samalah seperti 1 pembaziran ruangan" ..

atau

korang boleh remind balik size alam semesta dgn tgk video dibawah

http://www.youtube.com/watch?v=b0lxbzgwW7I

so agak2 alien wujud ke x? :D

satio
18-02-2011, 03:32 PM
alien ni dah sgt terpesong.... aku cakap pasal alien, bukan big bang..
alien ni........

aku percaya kat jin, syaitan, tapi alien ni....

aku tak percaya.. :D

qba437
18-02-2011, 03:36 PM
mmg mat salleh sendiri ..aku x berapa pasti diorang dah pernah jumpa alien ke tak.. tp based on konspirasi area51 yg tu aku tatawlah..

tp cukup hanya melihat alam semesta yg tahap gaban punye luas..
aku x rasa kita je dlm alam semesta ni.
bak kata otai astronomi...

"kalau kita je satu2nye makhluk yg ada dalam alam semesta ni, ia samalah seperti 1 pembaziran ruangan" ..

atau

korang boleh remind balik size alam semesta dgn tgk video dibawah

http://www.youtube.com/watch?v=b0lxbzgwW7I

so agak2 alien wujud ke x? :D

:)):))..area 51 adalah tempat mengkaji teknologi asing..bukan mengenai teknologi makhluk asing..kene beza tuh..

dan jika berlakunya pembaziran ruang..:-?:-?..adakah manusia nih duduk tang tuh jer..seperti katak bawah tempurung :-?

PinguSpy
18-02-2011, 03:37 PM
alien ni dah sgt terpesong.... aku cakap pasal alien, bukan big bang..
alien ni........

aku percaya kat jin, syaitan, tapi alien ni....

aku tak percaya.. :D

alien/makluk asing = adalah maklukh yg tinggal di plannet lain..
ada berbillion2 plannet.. trillion..
kalau x dpt gambarkan.. boleh tgk video yg aku tepek posting sebelum ni.. so lepas tgk video ni.. tipu la... kalau bumi je ade makhluk .. mmg tipu sgt2

satio
18-02-2011, 03:37 PM
mmg mat salleh sendiri ..aku x berapa pasti diorang dah pernah jumpa alien ke tak.. tp based on konspirasi area51 yg tu aku tatawlah..

tp cukup hanya melihat alam semesta yg tahap gaban punye luas..
aku x rasa kita je dlm alam semesta ni.
bak kata otai astronomi...

"kalau kita je satu2nye makhluk yg ada dalam alam semesta ni, ia samalah seperti 1 pembaziran ruangan" ..

atau

korang boleh remind balik size alam semesta dgn tgk video dibawah

http://www.youtube.com/watch?v=b0lxbzgwW7I

so agak2 alien wujud ke x? :D


bro....se otai2 mana pun ahli astronomi yg bro duk ikut tu, sedalam mana ilmu mereka...ilmu tertinggi tetap ada dalam al-quran bro...apa sgt buku2 kajian2 mereka jika dibandingkan dengan ilmu yg Allah sendiri turunkan...

so bg aku...apa yg diorg kaji, itu hanya teori, tak boleh dijadikan satu bukti utk kita percaya...sbb teori ni boleh direka dan difikirkan hanya menerusi kajian manusia yg lemah dan mungkin salah...so utk percaya pada alien jus based on kajian mat2 salleh tu, sekuat mana pun fakta2 diorg, tapi tetap tak boleh dianggap sahih...

cukuplah kita hanya percaya pada apa yg telah diberitahu dalam al-quran...cukup sekadar jenis2 makhluk2 yg ada dalam al-quran....
alien ni...hanya teori dari barat....

n igt..jgn sampai akidah terpesong bro...

:)

PinguSpy
18-02-2011, 03:40 PM
:)):))..area 51 adalah tempat mengkaji teknologi asing..bukan mengenai teknologi makhluk asing..kene beza tuh..

dan jika berlakunya pembaziran ruang..:-?:-?..adakah manusia nih duduk tang tuh jer..seperti katak bawah tempurung :-?

teknologi asing dicipta oleh makhluk asing.. so apa bezanya? :-?

bab yg bro higlith dgn color merah tu boleh tanya LAGENDA/Saintis astronomy .. dia kaji... "sepanjang" hayat dia.. sampai xde masa nk fikir pasal politik, wang, awek, kereta..

dan maybe aku lebih percayakan dia

PinguSpy
18-02-2011, 03:42 PM
bro....se otai2 mana pun ahli astronomi yg bro duk ikut tu, sedalam mana ilmu mereka...ilmu tertinggi tetap ada dalam al-quran bro...apa sgt buku2 kajian2 mereka jika dibandingkan dengan ilmu yg Allah sendiri turunkan...

so bg aku...apa yg diorg kaji, itu hanya teori, tak boleh dijadikan satu bukti utk kita percaya...sbb teori ni boleh direka dan difikirkan hanya menerusi kajian manusia yg lemah dan mungkin salah...so utk percaya pada alien jus based on kajian mat2 salleh tu, sekuat mana pun fakta2 diorg, tapi tetap tak boleh dianggap sahih...

cukuplah kita hanya percaya pada apa yg telah diberitahu dalam al-quran...cukup sekadar jenis2 makhluk2 yg ada dalam al-quran....
alien ni...hanya teori dari barat....

n igt..jgn sampai akidah terpesong bro...

:)

aku malas nk type panjang2.. sebab ada sorang dah awal2 dah jawab untuk karangan bro: http://www.carigold.com/portal/forums/showpost.php?p=8712238&postcount=53

keamanan
18-02-2011, 03:43 PM
uih... dasat ni.. kene tol2 studi.. klau dapat kait kan ngn ayat2 alquran lagi bagus..

qba437
18-02-2011, 03:45 PM
teknologi asing dicipta oleh makhluk asing.. so apa bezanya? :-?

bab yg bro higlith dgn color merah tu boleh tanya LAGENDA/Saintis astronomy .. dia kaji... "sepanjang" hayat dia.. sampai xde masa nk fikir pasal politik, wang, awek, kereta..

dan maybe aku lebih percayakan dia

:)):))...60 tahun yang lalu enjin jet ialah teknologi asing..sebab masa tuh pesawat guna propeller..adakah enjin jet itu teknologi makhluk asing :)):))

30 tahun yang lalu..fly by wire ialah teknologi asing..adakah ianya dibuat oleh makhluk asing..:)):))

20 tahun yang lalu..stealth ialah teknologi asing..adakah ianya dibuat oleh makhluk asing..:)):))

dan paling best skali laa..200 tahun dulu..kapal selam ialah teknologi asing..adakah ianya merupakan milik makhluk asing..

dan siapakah otai astronomi yang ko ikut tuh..aku nak tahu juga

satio
18-02-2011, 03:46 PM
video bro bagi tu tak dapat dijadikan bukti utk kita percaya..

sekali lagi...

itu hanya TEORI :D

satio
18-02-2011, 03:47 PM
so rupa2nya kita ni hidup umpama dalam satu bola la... mcm tu... :D :D

qba437
18-02-2011, 03:47 PM
video bro bagi tu tak dapat dijadikan bukti utk kita percaya..

sekali lagi...

itu hanya TEORI :D

ramai yang percaya teori dari hukum :)):))

qba437
18-02-2011, 03:48 PM
so rupa2nya kita ni hidup umpama dalam satu bola la... mcm tu... :D :D

maka berlaku la pembaziran ruang di luar bola :eek:

PinguSpy
18-02-2011, 03:52 PM
video bro bagi tu tak dapat dijadikan bukti utk kita percaya..

sekali lagi...

itu hanya TEORI :D

bagaimana manusia mengeluarkan teori...
untuk memberitahu bagaimana "tumbuhan" ..
orga2n manusia.. yah.. teori..

dan skang? bro sendiri pun kalau sakit pegi hospital..
asal x duduk rumah je... kan ilmu kafir tu
jagan "jumud" sgt

org2 mcm bro lh.. melingkupkan ilmu.. dgn mengambil jalan mudah..
abaikan = tido...

even ilmuan2 islam..(zaman kegemilangan islam. waktu kita berkuasa)..
penuh dgn ahli2 astronomi Islam.. Ibnu Sina contoh nya.. perintis kepada ilmu seperti Al-Ge-bra.. hasil dari apa?

"MENGKAJI".. tuhan x pernah halang untuk kita mengkaji dan menuntut ilmu..
asalkan x bercangah... yg buruk kita buang yg baik kita amik..
simple...

dari pada bangkang je 24jam... x hairan lah.. boleh tgk je..
org2 Islam zaman skang.. 24jam kena tindas.. kena tipu hidup2 je..
sebab ape? = zero knowledge

satio
18-02-2011, 03:53 PM
maka berlaku la pembaziran ruang di luar bola :eek:

mungkin juga bola yg kita hidup ni ialah bola nike yg bakal ditendang oleh player2 bola jenis alien yg besar gedabak di luar sana...:D

PinguSpy
18-02-2011, 03:54 PM
mungkin juga bola yg kita hidup ni ialah bola nike yg bakal ditendang oleh player2 bola jenis alien yg besar gedabak di luar sana...:D

posting dgn info... jgn menampak kan keb0d0han anda plz.. :)

qba437
18-02-2011, 03:56 PM
bagaimana manusia mengeluarkan teori...
untuk memberitahu bagaimana "tumbuhan" ..
orga2n manusia.. yah.. teori..

dan skang? bro sendiri pun kalau sakit pegi hospital..
asal x duduk rumah je... kan ilmu kafir tu
jagan "jumud" sgt

org2 mcm bro lh.. melingkupkan ilmu.. dgn mengambil jalan mudah..
abaikan = tido...

even ilmuan2 islam..(zaman kegemilangan islam. waktu kita berkuasa)..
penuh dgn ahli2 astronomi Islam.. Ibnu Sina contoh nya.. perintis kepada ilmu seperti Al-Ge-bra.. hasil dari apa?

"MENGKAJI".. tuhan x pernah halang untuk kita mengkaji dan menuntut ilmu..
asalkan x bercangah... yg buruk kita buang yg baik kita amik..
simple...

dari pada bangkang je 24jam... x hairan lah.. boleh tgk je..
org2 zaman skang.. 24jam kena tinda.. tipu hidup2 je..
sebab ape? = zero knowledge

emosi la plak :))..kene ingat..sesuatu teori tak semestinya menjadi hukum..tapi sesuatu hukum menjadi asas kepada teori..macam algebra..ianya bukan teori tapi hukum..aku tengok la..terms knowledge ko masih low lagi..menyebabkan ko sendiri keliru dalam beberapa penemuan sains

my 2cents

ps: ilmuwan islam mengiktiraf ke kewujudan makhluk asing dari planet lain :-?

PinguSpy
18-02-2011, 04:00 PM
emosi la plak :))..kene ingat..sesuatu teori tak semestinya menjadi hukum..tapi sesuatu hukum menjadi asas kepada teori..macam algebra..ianya bukan teori tapi hukum..aku tengok la..terms knowledge ko masih low lagi..menyebabkan ko sendiri keliru dalam beberapa penemuan sains

my 2cents

contohnye? ...

aku mmg dari dulu lagi.. mmg semak je kalau setiap posting yg aku buat bro ade... dari benda simple.. putar belit..
(mcm spin dkt thread politik) .. skang pun dah pening apa yg bro cuba nk sampaikan.. ~X(

thread ni wujud untuk kita bincangkan..
kita kaji hasil2 data mat salleh.. cuba try cari persamaan dalam ayat2 Al-Quran etc... mana taw kita boleh perintiskan teori baru yg agak lojik.. sehingga mat salleh try untuk buktikan berjaya = legend..
bukan thread untuk berdebat.. nk berdebat pg section politik lah

dari pada skang.. nama2 yg terpampang semua nama mat salleh je..

btw back tu topic.. yg mana x suka thread ni jgn masuk.. simple..
sebab thread ni diwjudkan untuk berbincang...

satio
18-02-2011, 04:00 PM
bagaimana manusia mengeluarkan teori...
untuk memberitahu bagaimana "tumbuhan" ..
orga2n manusia.. yah.. teori..

dan skang? bro sendiri pun kalau sakit pegi hospital..
asal x duduk rumah je... kan ilmu kafir tu
jagan "jumud" sgt

org2 mcm bro lh.. melingkupkan ilmu.. dgn mengambil jalan mudah..
abaikan = tido...

even ilmuan2 islam..(zaman kegemilangan islam. waktu kita berkuasa)..
penuh dgn ahli2 astronomi Islam.. Ibnu Sina contoh nya.. perintis kepada ilmu seperti Al-Ge-bra.. hasil dari apa?

"MENGKAJI".. tuhan x pernah halang untuk kita mengkaji dan menuntut ilmu..
asalkan x bercangah... yg buruk kita buang yg baik kita amik..
simple...

dari pada bangkang je 24jam... x hairan lah.. boleh tgk je..
org2 Islam zaman skang.. 24jam kena tindas.. kena tipu hidup2 je..
sebab ape? = zero knowledge

ilmuwan2 islam mengkaji tapi ada pegangan... kajian mereka based on dalil...

contoh dalam alquran ada ilmu astronomi, so kajian mereka mesti berdasarkan dalil, so bila terbukti dalil itu benar, maka lagi kuat lah iman diorg...

mat2 salleh itu, kaji hanya berdasarkan logik akal...

nk ikut kan logik besarnya unives ni, mmg nampak logik ada alien....kot????:-?
tapi...
dalam alquran ada disebut tentang makhluk asing????
hanya diceritakan mengenai jin, syaitan, iblis, malaikat, manusia, bidadari, n itu semua makhluk ghaib....

alien ni bro nk kategorikan kat makhluk mana bro??



bro tanya la ilmuwan2 islam yg lain.... even ibnu sina yg kaji astronomi, ada penah mention pasal alien???

satio
18-02-2011, 04:04 PM
posting dgn info... jgn menampak kan keb0d0han anda plz.. :)

adeh...betul...
kat sini bro sorg je yg pandai...
bro sorg je yg byk kaji....:D

PinguSpy
18-02-2011, 04:05 PM
ilmuwan2 islam mengkaji tapi ada pegangan... kajian mereka based on dalil...

contoh dalam alquran ada ilmu astronomi, so kajian mereka mesti berdasarkan dalil, so bila terbukti dalil itu benar, maka lagi kuat lah iman diorg...

mat2 salleh itu, kaji hanya berdasarkan logik akal...

nk ikut kan logik besarnya unives ni, mmg nampak logik ada alien....kot????:-?
tapi...
dalam alquran ada disebut tentang makhluk asing????
hanya diceritakan mengenai jin, syaitan, iblis, malaikat, manusia, bidadari, n itu semua makhluk ghaib....

alien ni bro nk kategorikan kat makhluk mana bro??



bro tanya la ilmuwan2 islam yg lain.... even ibnu sina yg kaji astronomi, ada penah mention pasal alien???

ko tunjuk skit.. or tepek skit mengatakan diorang duduk..
dekat kerusi.. minum kopi.. lepas tu main tembak je ikut logik..

try lh tepek skit data2 aku nk tgk? ..

mesti bro ni jarang tonton video2 documentary.. bagaimana diorang dev teleskop yg berharga berbillion2.. hantar satelite...
kaji every planet.. even setiap inci pegerakan diorang...

sebab tu org suruh baca post lepas2... ibnu sina ..zaman yg agak lampau.. dan x berapa detail pasal hal ni.. sebab zaman tu mana ada kemudahan satelite... jet2 angkasa.. etc ISS aduh..

qba437
18-02-2011, 04:05 PM
contohnye? ...

aku mmg dari dulu lagi.. mmg semak je kalau setiap posting yg aku buat bro ade... dari benda simple.. putar belit..
(mcm spin dkt thread politik) .. skang pun dah pening apa yg bro cuba nk sampaikan.. ~X(

thread ni wujud untuk kita bincangkan..
kita kaji hasil2 data mat salleh.. cuba try cari persamaan dalam ayat2 Al-Quran etc... mana taw kita boleh perintiskan teori baru yg agak lojik.. sehingga mat salleh try untuk buktikan berjaya = legend..
bukan thread untuk berdebat.. nk berdebat pg section politik lah

dari pada skang.. nama2 yg terpampang semua nama mat salleh je..

btw back tu topic.. yg mana x suka thread ni jgn masuk.. simple..
sebab thread ni diwjudkan untuk berbincang...

bukan kite bincang pasal alam semesta..dan retorik kewujudan makhluk lain selain manusia..sebab pasal big bang dah ada yang jelaskan..teori big bang aku tak der bantahan..tapi bab makhluk asing aku kurang setuju :D

qba437
18-02-2011, 04:08 PM
ko tunjuk skit.. or tepek skit mengatakan diorang duduk..
dekat kerusi.. minum kopi.. lepas tu main tembak je ikut logik..

try lh tepek skit data2 aku nk tgk? ..

mesti bro ni jarang tonton video2 documentary.. bagaimana diorang dev teleskop yg berharga berbillion2.. hantar satelite...
kaji every planet.. even setiap inci pegerakan diorang...

sebab tu org suruh baca post lepas2... ibnu sina ..zaman yg agak lampau.. dan x berapa detail pasal hal ni.. sebab zaman tu mana ada kemudahan satelite... jet2 angkasa.. etc ISS aduh..

develop teleskop bertujuan untuk memetakan susunan galaksi..bukan mencari makhluk asing sangat..malahan program SETI pun dah lari dari objektif asalnya iaitu mencari makhluk asing..sebaliknya mencari planet asing yang berpotensi adanya penghuninya :))

PinguSpy
18-02-2011, 04:08 PM
bukan kite bincang pasal alam semesta..dan retorik kewujudan makhluk lain selain manusia..sebab pasal big bang dah ada yang jelaskan..teori big bang aku tak der bantahan..tapi bab makhluk asing aku kurang setuju :D

aku taw bro sangkal sebab benda tu xde dlm Al-Quran kan?

xsemestinya jika benda tu xde dlm Al-Quran bermakna..

"waahhh aku x boleh percaya benda ni berdosa.." ..

pelik??

sama gak perihal kereta, jet, TV, computer, dlm Al-Quran xde kn?

so x bermakna kita x boleh pakai semua benda2 ni...

aduh..

dlm Islam sendiri baik Al-Quran.. lantang akan perkara2 yg menidakan tuhan etc.. aku x nampak dgn mengangap kewujudan alien.. "makluk Allah yg lain" .. menjadi satu masalah?

taufic
18-02-2011, 04:08 PM
emosi la plak :))..kene ingat..sesuatu teori tak semestinya menjadi hukum..tapi sesuatu hukum menjadi asas kepada teori..macam algebra..ianya bukan teori tapi hukum..aku tengok la..terms knowledge ko masih low lagi..menyebabkan ko sendiri keliru dalam beberapa penemuan sains

my 2cents

ps: ilmuwan islam mengiktiraf ke kewujudan makhluk asing dari planet lain :-?

tak baik meng-low-kan knowledge org lain yg meng-low-kan knowledge org lain :))

qba437
18-02-2011, 04:09 PM
adeh...betul...
kat sini bro sorg je yg pandai...
bro sorg je yg byk kaji....:D

:)paid:)paid..orang lain zero jer knowledge..:">:">

PinguSpy
18-02-2011, 04:10 PM
:)paid:)paid..orang lain zero jer knowledge..:">:">

aku x kata beliau *****.. tp
dgn topik yg agak serius.. tiba2 reply
dgn benda kononye lawak "alien main bola nike" ..

agak2 kalau tgh berbincnag dlm bilik mesyurat ke.. beliau buat lawak ***** mcm tu agak2.. kena tendang keluar x?

qba437
18-02-2011, 04:11 PM
aku taw bro sangkal sebab benda tu xde dlm Al-Quran kan?

xsemestinya jika benda tu xde dlm Al-Quran bermakna..

"waahhh aku x boleh percaya benda ni berdosa.." ..

pelik??

sama gak perihal kereta, jet, TV, computer, dlm Al-Quran xde kn?

so x bermakna kita x boleh pakai semua benda2 ni...

aduh..

dlm Islam sendiri baik Al-Quran.. lantang akan perkara2 yg menidakan tuhan etc.. aku x nampak dgn mengangap kewujudan alien.. "makluk Allah yg lain" .. menjadi satu masalah?

sapa kata bende nih tak der dalam al-quran..ko dah salah faham..yang aku sangkal ialah alien dari planet lain..yang tuh aku kurang setuju..even ko sendiri tak percaya bab bomoh/dukun..padahal ianya perkara ghaib

qba437
18-02-2011, 04:12 PM
aku x kata beliau *****.. tp
dgn topik yg agak serius.. tiba2 reply
dgn benda kononye lawak "alien main bola nike" ..

agak2 kalau tgh berbincnag dlm bilik mesyurat ke.. beliau buat lawak ***** mcm tu agak2.. kena tendang keluar x?

buat lawak satu kesalahan ke? :-?:-?..seingat aku Sir Isaac Newton juga seorang pelawak..malahan AE pun pernah berlawak..

Muhammad_27
18-02-2011, 04:13 PM
alien/makluk asing = adalah maklukh yg tinggal di plannet lain..
ada berbillion2 plannet.. trillion..
kalau x dpt gambarkan.. boleh tgk video yg aku tepek posting sebelum ni.. so lepas tgk video ni.. tipu la... kalau bumi je ade makhluk .. mmg tipu sgt2

Nabi kan diturunkan untuk rahmat sekalian ALAM.. ingat tu disebut ALAM... bukan bumi jer...

Dalam AL-QURAN pun disebut malaikat, jin, manusia.. ada lagi ke mahkluk lain yang setaraf dengan ketiga2 bangsa nie?

kalo dah takde petunjuk disebutkan kenapa perlu diada adakan?

PinguSpy
18-02-2011, 04:13 PM
sapa kata bende nih tak der dalam al-quran..ko dah salah faham..yang aku sangkal ialah alien dari planet lain..yang tuh aku kurang setuju..even ko sendiri tak percaya bab bomoh/dukun..padahal ianya perkara ghaib

sama jugak bab alien.. dia juga perkara ghaib..

qba437
18-02-2011, 04:15 PM
sama jugak bab alien.. dia juga perkara ghaib..

jadi buat apa nak kaji perkara yang ghaib..sedangkan tak nampak..:)):))..buang masa..buang kos dan buang sumber tenaga.betul x..

PinguSpy
18-02-2011, 04:16 PM
Nabi kan diturunkan untuk rahmat sekalian ALAM.. ingat tu disebut ALAM... bukan bumi jer...

Dalam AL-QURAN pun disebut malaikat, jin, manusia.. ada lagi ke mahkluk lain yang setaraf dengan ketiga2 bangsa nie?

kalo dah takde petunjuk disebutkan kenapa perlu diada adakan?

http://teguhimanprasetya.wordpress.com/2008/09/07/al-quran-dan-sciene-membuka-tabir-misteri-mahluk-ufo/

http://mahmudshah.wordpress.com/2008/11/06/makhluk-asing-berdasarkan-quran-bab-1-pengenalan/

baca!! kalau korang x puast hati pergi lah berdebat dgn penulis blog tu.. dia siap tepek ayat2 Al-Quran lagi yg menyokong kewjudan makluk asing/alien ni

biggie80
18-02-2011, 04:18 PM
alien=jin....aper susah nyer

BlueDream
18-02-2011, 04:19 PM
Kajilah, renunglah, fikirlah
Tapi tidak semestinya kita akan temui semua jawapan...
Pada jawapan yg tidak ditemui atau tidak sahih atau belum ada kesinambungan dari ilmu lain... serahkan saja 'Hanya Allah yg tahu'

carlos_vinyard
18-02-2011, 04:19 PM
sama jugak bab alien.. dia juga perkara ghaib..

org yg pandai xkata org lain ****.h bro...... ko yg sebenarnya bongkak sgt mcm laa ko tu pandai hebat sgt .... ni laa dikatakan tali barut freemanson... berjaya laa nmpknya freemanson didik n pengaruh ko utk percaya teori karut mereka... good job bro...!! well done...:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

PinguSpy
18-02-2011, 04:20 PM
alien=jin....aper susah nyer

xsusah pun... makluk.. terbahagi kepa manusia haiwan etc..
makluk asing... makluk x kisah lah binatang ke.. manusia ke .. luar dari bumi(planet2) lain...

tp susah.. ade profesor.. lg hebat dari saitis.. memutar belitkan benda yg simple

PinguSpy
18-02-2011, 04:20 PM
org yg pandai xkata org lain ****.h bro...... ko yg sebenarnya bongkak sgt mcm laa ko tu pandai hebat sgt .... ni laa dikatakan tali barut freemanson... berjaya laa nmpknya freemanson didik n pengaruh ko utk percaya teori karut mereka... good job bro...!! well done...:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

freemanson pulak...

sabar jela.... patutla...
melayu melingkup

Muhammad_27
18-02-2011, 04:21 PM
bagi ambo lah yang dikatakan makhluk alien atau asing di planet lain itu tidak bukan melainkan hanyalah semata-mata bangsa JIN sahaja...

bangsa jin ni bersepah2 bukan di bumi sahaja malah berkeliaran di alam semesta...

dan bangsa JIN juga yang pernah naik turun langit untuk mencuri khabar2 dari langit... begitulah bangsa JIN juga mempunyai kenderaan yang sangat laju di dalam pergerakkannya...

begitu juga RASULULLAH perjalanannya ke langit di sediakan dengan kenderaan yang sangat laju..

dan bangsa JIN juga boleh menzahirkan dirinya dalam pelbagai bentuk dan rupa melainkan RASULULLAH... dan bangsa JIN juga yang mempunyai TAMADUN yang sangat TINGGI dan sangat canggih semasa zaman nabi sulaiman..

sume ni dah dikhabarkan.. tiada yang tertinggal sesuatu pun..
takkan disini pun masih tidak dapat jawapan daripada segala persoalan..

atau nak bagitau rasulullah terlepas pandang untuk menerangkan tentang alien kepada UMATNYA...

kerunai
18-02-2011, 04:22 PM
ngarut aje big bang nih

biggie80
18-02-2011, 04:22 PM
semer2 makhluk...adalah terbaik utk kaji...dan memahami akan kebesran pencipta...dan bukan menidakkan pencipta sbgmana para saintis barat yg kini cenderung kpd atheisme...

PinguSpy
18-02-2011, 04:23 PM
bagi ambo lah yang dikatakan makhluk alien atau asing di planet lain itu tidak bukan melainkan hanyalah semata-mata bangsa JIN sahaja...

bangsa jin ni bersepah2 bukan di bumi sahaja malah berkeliaran di alam semesta...

dan bangsa JIN juga yang pernah naik turun langit untuk mencuri khabar2 dari langit... begitulah bangsa JIN juga mempunyai kenderaan yang sangat laju di dalam pergerakkannya...

begitu juga RASULULLAH perjalanannya ke langit di sediakan dengan kenderaan yang sangat laju..

dan bangsa JIN juga boleh menzahirkan dirinya dalam pelbagai bentuk dan rupa melainkan RASULULLAH... dan bangsa JIN juga yang mempunyai TAMADUN yang sangat TINGGI dan sangat canggih semasa zaman nabi sulaiman..

sume ni dah dikhabarkan.. tiada yang tertinggal sesuatu pun..
takkan disini pun masih tidak dapat jawapan daripada segala persoalan..

atau nak bagitau rasulullah terlepas pandang untuk menerangkan tentang alien kepada UMATNYA...

so x kisah lah..
JIN...

alien term dalam bahasa english yg bermaksud JIN
makluk asing term dalam bahasa melayu yg bermaksud JIN

biggie80
18-02-2011, 04:29 PM
kaji lah lebih dalam lagi

dlm big bang ader 2 faktor: matter & anti matter
dlm islam jg asal nya dr dua zat shj: nurullah & nur muhammad
"kuntun kanzan mahfuyan, faahbabtu an a'rufa, fakhalqtu khalqa"
kata guru dahulu...jadi biar kita jd lebih dekat kpd Pncipta kita...baik dr alam kabir mahupun alam saghir...barulah kenal yang haqiqi dan yang baharu..

Muhammad_27
18-02-2011, 04:30 PM
so x kisah lah..
JIN...

alien term dalam bahasa arab yg bermaksud JIN
makluk asing term dalam bahasa melayu yg bermaksud JIN

Cuma mentaliti orang sekarang telah dicemari dengan pelbagai rupa dan bentuk alien..

alien ni ada macam arial lah atas pale dia.. mcm2 lar.. :))
pastu bahasa dia lain lah.. tinggal di planet lain lar..

adakah alien yang digambarkan dari planet lain mempunyai tamadun macam manusia.. mempunyai akal... bila dah ada akal mestilah berfikir siapa TUHANNYA.. bila dah fikir TUHAN mestilah ada iman.. bila dah wujudnya iman mestilah ada hisabnya.. brapa banyak daa..

kalo betul alien yang spt yg digambarkan diatas maka kat akhirat nanti nak campakkan alien ni kat mana? SYURGA ke Neraka.. di akhirat 2 je yg wujud..:)paid

taufic
18-02-2011, 04:30 PM
org yg pandai xkata org lain ****.h bro...... ko yg sebenarnya bongkak sgt mcm laa ko tu pandai hebat sgt .... ni laa dikatakan tali barut freemanson... berjaya laa nmpknya freemanson didik n pengaruh ko utk percaya teori karut mereka... good job bro...!! well done...:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

aku nie kolot sket sbb aku mengaku kolot
tp bila masuk bab freemason nie nak tergelak pon ada

part yg org pandai tue ada betoi jugak
org bo-doh saja yg kata org lain bo-doh :D

kizuro
18-02-2011, 04:32 PM
Semua ni adalah ILMU..
Xsalah kalau kita nak kaji atau tak...sekurang2nya apabila kita kaji..kita dapat tau bukti kekuasaan Allah yg maha pencipta....mungkin benar ada perkara yang tidak dinyatakan dalam Al-Quran itu sendiri & mungkin ada sebab sendiri kenapa ianya tak dinyatakan dalam Al-Quran...

mungkin Big bang ni benar2 terjadi & mungkin tidak...itulah tujuan manusia mengkaji untuk dijadikan ilmu pengetahuan...kalau terjadi sekali pun kita sebagai umat Islam percaya itu semua adalah atas kekuasaan Allah...Kun fa ya kun...benar kata TT kalau sesuatu kajian itu benar..kita amik sebagai ilmu pengetahuan...kalau sesuatu kajian itu ternyata salah & bertentangan dgn ajaran islam, Al-Quran & hadis...kita tentang...just my 2cent...

PinguSpy
18-02-2011, 04:32 PM
Cuma mentaliti orang sekarang telah dicemari dengan pelbagai rupa dan bentuk alien..

alien ni ada macam arial lah atas pale dia.. mcm2 lar.. :))
pastu bahasa dia lain lah.. tinggal di planet lain lar..

adakah alien yang digambarkan dari planet lain mempunyai tamadun macam manusia.. mempunyai akal... bila dah ada akal mestilah berfikir siapa TUHANNYA.. bila dah fikir TUHAN mestilah ada iman.. bila dah wujudnya iman mestilah ada hisabnya.. brapa banyak daa..

kalo betul alien yang spt yg digambarkan diatas maka kat akhirat nanti nak campakkan alien ni kat mana? SYURGA ke Neraka.. di akhirat 2 je yg wujud..:)paid

aku mmg x percaya pun bentuk alien/jin mcm toyol tu..
sebab bentuk alien mcm tu direka oleh pengaraf filem ape aku dah lupa.. pada awal tahun 90-an, 70-an mcm tu lah aku dah lupa..


kita x perlu persoalkan tuhan nk campak diorang dkt mana itu kerja tuhan... soal kita berbincang.. dan kaji.. akan penciptaan tuhan.. sambil mengagumi penciptaan tuhan..

semakin mengkaji.. bukti2 semakin nyata akan kekuasan tuhan

lovebattery
18-02-2011, 05:37 PM
mungkin..

lu ada penjelasan paling hampir yg boleh diuji macam mana terjadinya alam semesta.

the beauty of science ialah, setiap penemuan baru boleh digunakan untuk revisit setiap hipotesis dalam mana2 teori.

setakat ni, teori big bang ialah yg paling hampir untuk menerangkan bagaimana fenomena terjadinya alam semesta ni.

ngarut aje big bang nih

Rekajon
18-02-2011, 07:14 PM
kebanyakkan ilmu2 datangnya dari ilmuan islam org barat yg curi letak nama diorg

PinguSpy
18-02-2011, 07:19 PM
kebanyakkan ilmu2 datangnya dari ilmuan islam org barat yg curi letak nama diorg

ilmu dulu mungkin lah.. tp ilmu skang susah aku nk bersetuju :)

lovebattery
18-02-2011, 09:44 PM
sebab orang islam sekarang malas cari ilmu mungkin.

ilmu dulu mungkin lah.. tp ilmu skang susah aku nk bersetuju :)

raz4
18-02-2011, 09:53 PM
Based on Science subject masa zaman sekolah dulu, bumi yg mengelilingi matahari. Other planets pun yg bergerak dlm orbit mengelilingi matahari juga.

Ape yg Aku pernah baca..dlm Alquran sudah menyatakan Matahari mengelilingi melalui laluannya..dan dulu pernah baca mengenai temuramah seorang Paderi besar dgn seorang hamba Allah..dia mengatakan kami Akan Cuba menterbalikkan Apa yg di nyatkn dlm Alquran..

lovebattery
18-02-2011, 10:00 PM
gua ada satu cara nak bagi penyelesaian sementara terhadap debat makkhluk asing wujud atau tidak.

pernah dengan eksperimen fikiran schroedinger?

"kucing itu hidup dan mati pada masa yg sama"

sehinggalah salah seorang dari kita jumpa sendiri dengan alien tu, barulah kita tau soheh ke tak soheh kewujudan alien ni.

TT
18-02-2011, 10:09 PM
mbe ak pnh nmpk jin masa kecik2..rupenye mcm jin aladdin tu..wallahualam

PinguSpy
18-02-2011, 11:11 PM
Criticism Is Easy, Art Is Difficult

When criticized, try to remember where it all comes from – and ask yourself if the critic could have done any better? = None

so maybe boleh fokus pada topic.. yg mana x suka.. abaikan je..
sebab tujuan untk berbincang... bukan untuk bergaduh...

semua benda kita nk bergaduh... politik, melayu, nk mendalami ilmu pun kena kutuk dan bergaduh lg..?
adeh

penjual_rapidshare
19-02-2011, 07:30 AM
Wujudkah makhluk asing?
Pertama skali aku nak ckap awal-awal, apa yang aku cuba nak kongsikan ni melibatkan kemampuan akal fikiran aku untuk berfikir secara logik. Aku xnak masukkan bab alien=jin or seangkatan dengannya kerana ini hanyalah ilmu Allah. Kalau masuk bab2 ghaib, memang xtercpai la akal kita yg cetek ni. Jadi, kesimpulannya, xpayah nak pikir mende2 yang kita xmampu pkir. Pikirkan apa yang kita mampu pikir. itu yang pertama.

Yang kedua. Aku belek2 tadi, ada terbaca pasal freemason. Ok. Mungkin ilmu aku sangat2 cetek dalam bab2 freemason ni. Dah banyak aku baca tapi masih lagi rasa freemason ni sesuatu yang besar. Alien dan freemason. Apakah kaitannya? Minta diberi sekali dengan hujah kerana kita di sini berdiskusi. Menyampai dan berkongsi apa yang kita tahu. Mana baik, kita ambil. Mana buruk, kita tinggal. Setakat ini, dengan akal fikiran yang Allah swt bagi ni, aku hanya mampu berfikir secara logik. Logik yang aku maksudkan adalah selagi kepercayaan tidak bertentangan dengan islam dan yg paling penting tidak mempercayai tuhan lain selain Allah. Adakah mempercayai wujudnya alien bermakna menduakan Allah? Setakat yang aku sedar, jawapannya tidak. Itu yang kedua.

Berbalik kepada tajuk. Wujudkah alien?
Tidak dapat aku kongsikan ayat-ayat dari Kitab suci dan sebagainya sebab aku masih lagi dalam proses memahami Kitab Allah ini. Tidak berani aku untuk berkongsi sesuatu yang aku tidak pasti.

Perkara pertama aku nak kongsikan adalah satu lagi teori dari barat. Sekali lagi aku ulang, dari barat. Terpulang nak terima atau tidak kerana bagi aku ilmu barat, timur, selatan dan sebagainya masih lagi dikenali sebagai ilmu.

Teorinya. Selepas kejadian big bang, satu letupan yang besar disebabkan ketidakmampuan untuk menahan ketumpatan, partikel-partikel berselerak di alam semesta. Mungkin pada waktu itu alam semesta masih lagi tidak sebesar kini. hydrogen pun bersatu. Nitrogen pun bergabung. Dari partikel kecil, bergabung dan berlanggar menjadi partikel lebih besar.

Semakin besar partikel dan berubah kepada objek, semakin kuat tarikan graviti. Dan pada masa itulah, bintang-bintang bercantum dan planet-planet terhasil. Jika dibandingkan bumi dan marikh pada masa kini, bumi lagi besar bukan? anda boleh google sendiri kalau musykil. Baik, ini permulaannya.

Bayangkan anda memanaskan dua biji bola keluli yang satu saiz besar, satu saiz kecil. Panaskan dengan haba yang sama rata dan waktu yang sama panjang. Kemudian biarkan ia sejuk. Yang mana sejuk dulu? Sudah tentu yang kecil. Ini aku pasti. Tak percaya boleh try. Kenapa kecil sejuk dulu? Sebab kecil mempunyai daya untuk menyimpan haba lebih rendah berbanding besar.

Perkara yang sama cuba diaplikasikan oleh saintis ke dalam keadaan bumi dan marikh. Marikh dan bumi mempunyai struktur hampir sama dengan suhu yang mampu untuk menampung kehidupan. Selepas berlaku big bang dan planet2 wujud, segalanya dalam keadaan panas. Lava memenuhi planet2 akibat haba yang berlaku semasa pertembungan dan percantuman. Disebabkan marikh lagi kecil, ia sejuk lebih awal dari bumi dan mempunyai keadaan yang sesuai untuk menampung atmosphera lagi awal dari bumi.

Jadi marikh secara teorinya dikatakan pada billion tahun dahulu sudah mampu menampung atmosphera dan mempunyai hidupan sendiri. Inilah perjelasan yang saintis buat untuk penemuan fosil dan struktur permukaan yang seolah-olah aliran sungai di marikh. Selepas itu marikh tidak mampu menampung atmosphera lagi kerana banyak sebab. Salah satunya kita dapat lihat apa yang berlaki di bumi kini. Anda rasa 1 billion tahun lagi, bumi masih lagi begini dengan atmosphera yang masih lagi rapi?

Bila marikh xdpt menampung atmosphera, hidupan sudah xmampu lagi bernafas. Semuanya mati dan menjadi debu. Lapisan ozon marikh pun hilang. Pada masa ini, bumi baru mula untuk sejuk dan menampung atmospheranya sendiri. Ingat, apa yang dibincangkan ini berlaku dalam masa berbillion tahun. bukan semalaman. Dan kini marikh hanya tinggal puting pasir. Banyak berlaku ribut yang membawa debu2 merah. Disebabkan itulah ianya dipanggil planet merah.

Apa kaitannya dengan Alien? Pertama sekali aku nak tanya, adakah anda rasa apa yang aku jelaskan tadi adalah logik? Sekali lagi, adakalah logik? Logik ini maksud aku logik dari segi pemikiran akal yang kita ada dan disokong oleh fizik alam. Jangan libatkan yang ghaib-ghaib kerana ghaib ini kita xdpt fikirkan dengan logik.

Anda rasa logik? Ok, teruskan baca. Dari teori tentang marikh dan bumi yang dibuat, sekiranya betul. Sekali lagi aku ulang, sekiranya betul. Sesuatu planet itu berkeupayaan untuk mempunyai hidupan sendiri sekiranya ada suhu yang bersesuaian dan mampu untuk menampung atmospheranya sendiri.

Sistem solar kita mempunyai 8 planet, tidak termasuk pluto kerana pluto tidak lagi dianggap planet ekoran saiznya yang kecil. 8 planet untuk satu bintang. Dari 8 planet ini, satu planet mempunyai kedudukan yang paling strategik, tidak panas sampai mencairkan dan tidak sejuk hingga membekukan. Itulah bumi.

Dalam Milky Way aka Bima Sakti terdapat berbillion2 bintang lain. Ada yang dari jenis white dwarf iaitu bintang berwarna putih yang paling panas dan ada dari jenis red giant dan red super giant yang sedang mengalami proses penuaan dan kematian. Dari berbillion2 bintang di galaksi yang satu ini, adakah tidak wujud walau satu planet yang berkeupayaan untuk mempunyai ciri-ciri yang sama dengan bumi? Fikirkan sendiri. Itu belum lagi dicampurkan galaksi dari jenis spiral dan lain2 yang mungkin mencapai kuantiti berbillion2. Berbillion2 galaksi dadarabkan berbillion2 bintang pada satu galaksi dan didarabkan dengan 8 planet, berapakah jumlah planet kesemuanya? Dan diantara berbillion2 billion2 darab 8 planet ini, kita sajakah yang bernasib baik? Fikir-fikirkan.

Sekali lagi aku ulang, ini berdasarkan logik akal semata-mata. Mungkin kalau ada kaitan dengan freemason, ceritakan apa dan kenapa? Kalau ada kaitan dengan jin, ceritakan apa dan mengapa? Biar kita berdiskusi dan bukan menolak mentah2 kerana apa yang aku rasa bila aku lakukan kajian dan bacaan tentang alam semesta, salah satu perkara yang aku dapat adalah merasa bertapa agungnya kuasa Allah. Bertapa bijaknya pemikiran Allah. Bertapa besarnya ilmu Allah. Bertapa indahnya ciptaan Allah.

Baca 4 ayat terakhir itu sekali lagi. Paham apa aku nak cakap?

penjual_rapidshare
19-02-2011, 07:45 AM
Ape yg Aku pernah baca..dlm Alquran sudah menyatakan Matahari mengelilingi melalui laluannya..dan dulu pernah baca mengenai temuramah seorang Paderi besar dgn seorang hamba Allah..dia mengatakan kami Akan Cuba menterbalikkan Apa yg di nyatkn dlm Alquran..

Maaf bro, aku tertarik dengan post ni. Aku setuju dengan apa bro cakap. Rasa2nya dalam Kitab Allah ada ayat mengatakan matahari mengelilingi melalui laluannya. Tapi yang aku masih lagi xpasti adakah ini maksud yang ingin disampaikan. Iaitu matahari mengelilingi bumi? Adakah surah ini keseluruhannya menyatakan perkara ini? Kerana aku teringat seorang yang dahulunya muslim (kini dah murtad), ada mengambil ayat dari Kitab Allah secara tidak menyeluruh. Dalam al-fatihah katanya ada ayat mengatakan "Tunjukkanlah aku jalan yang lurus". Bahas laknatullah ini, Nabi Muhammad pun tidak tahu jalan mana yang lurus. Perlu minta dari Allah lagi. Disebabkan mengambil ayat Kitab Allah secara tidak menyeluruh, dia murtad. Sedangkan ayat selepas itu mengtakan "Jalan yang engkau redhai".

Point yang hendak aku sampaikan. Kitab Allah ini xdpt diambil separuh2. Kena ambil secara menyeluruh. Satu lagi, translation arab kepada melayu agak rumit kerana arab mempunyai maksud yang berlainan pada satu perktaan. Tambahan, Kitab Allah ini mempuyai ayat2 yang paling unik, paling kreatif seperti sebuah sajak yang penyajak Arab paling dasyat pun xmampu tandingi. Jadi, ambik contoh sajak A. Samad Said saja, mampukan kita translate dengan sebetul2nya? Sajak ASS pun rsanya tidak mampu, apakah Kalam Allah yang penuh dengan seribu satu keindahan bahasa. Bukan bahasa melayu tapi bahasa Arab. Bahasa Kalam Allah.

penjual_rapidshare
19-02-2011, 08:36 AM
Isu konspirasi. Wah, banyak betul aku menulis, mungkin ada yang cakap boleh buat blog dah. Haha. Xde la sampai mcam itu. Aku cuma sukakan perkara-perkara yang melibatkan pemikiran dan kajian. jadi aku kongsi. Kalau ada yang muak, jelik, harap maafkanlah aku ya. Aku pun manusia.

Baik. Isu konspirasi. Apa itu konspirasi bagi aku.
Konspirasi bagi aku adalah satu tindakan atau rancangan untuk menipu mata kita sebagai orang ketiga iaitu orang yang tidak terlibat dan tidak mampu untuk terlibat ekoran kekurangan pengetahuan, teknologi dan sebagainya. Konspirasi boleh bertujuan untuk manfaat diri atau mendatangkan kecelakaan kepada orang lain. Contohnya, konspirasi liwat DSAI. Ops! Aku tidak mahu campur poltitik. Ok. Contoh lain. Freemason bagi aku adalah konspirasi. Kenapa? Sebabnya tujuan freemason yang pertama adalah menyebarkan fahaman baru dan menyebabkan orang meninggalkan agama dari langit termasuk Islam dan kristian (ini dari syarat kenapa aku panggil konspirasi iaitu mendatangkan kecelakaan untuk orang lain). Freemason ni aku anggap konspirasi sebab kita tak mampu nak kaji dengan menyeluruh dan akal logik sebab freemason ni besar. Dah la besar, xde plak hukum2 alam seperti matematik dan fizik yang mampu kita pikir btul atau tidak macam mna kita pikir satu tambah satu adalah 2. Satu tambat satu adalah 3 bukan konspirasi kerana bagi aku kita boleh pikir btol ke tidak. Bukan begitu? Kalau salah minta perbetulkan. Jangan hentam ya kerana ini perkongsian. Tidak ada siapa menang, siapa salah.

Satu lagi konspirasi barat. Aku nak tanya. Betulkan US pernah mendarat di bulan pada tahun 1969, iaitu pada zaman pemerintahan presiden termuda, J.F Keneddy? Apa jawapan anda? US pernah pergi bulan?
...............
..............
.............
..............
..............
.............
Jawapan aku tidak!. Kenapa? Ini yang aku nak cerita. Sabar ya. hehe. Pada satu masa dahulu aku anggap ini konspirasi. Kenapa? Kerana pada msa itu kita sebagai rakyat biasa xmampu buktikan US mampu sampai ke bulan. US lakukan itu pun sebab nak dapatkan pengaruh dan menjadi orang pertama dalam eksplorasi angkasa. Mengalahkan rusia pada masa itu.

Kenapa aku kata US tidak pernah ke bulan?
Satu perkara saja. Kalau 1969 US pernah ke bulan, kenapa hari ini kita membina ISS di angkasa. Terapung-apung. Tidak adakah stesen di bulan?

Kalau 1969 US pernah ke bulan. 40 tahun selepas itu, adalah negara lain yang turut pergi? Ataupun adakah misi kedua dari US?

Kalau 1969 US pernah ke bulan. Ke manakah Neil Amstrong selepas baliknya dari bulan? Kenapakah beliau tidak sefamous muzaffar yang aku rasa 40 tahun lagi masih lagi menjadi legend macam Mokhtar Dahari?

Jawapannya. Pertama. Kerana kita US xmampu jejak bulan lagi. Hanya mampu menghantar robot pengimbau.
Kedua. Jika benar Amstrong mendarat di bulan, sepertimana gambar di bawah;
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/As11-40-5886.jpg/220px-As11-40-5886.jpg
Xde rasa pelik ke gambar tu? Aku rasa ada. Iaitu siapa yang mengambil gambarnya menjejakkan kaki pertama? Apa jenis kamera yang ada pada 1969 yang mampu merakam dalam vakuum? Dan yang paling ketara. Bayang2 kapsul sangat gelap sehingga xmampu tunjukkan struktur kapsul pada sebelah bayangnya. Tapi adakah bayang itu menutup Amstrong? Tidak! Sut Amstrong sangat jelas. Putih bersih!.

Lihat gambr ni pula.
http://mrbasheer.tripod.com/moonwalk/moonwalk6.gif
Apa yang janggal? Ya! bayang-bayang yang janggal. Malas nak komen banyak.

Bagi aku perkara-perkara sebegini yang boleh dianggap konspirasi kerana ianya;

1) bertujuan tertentu spt dalam kes ini ianya bertujuan;
a) mendapatkan pengaruh dari soviet union pada masa itu yang menganggap eksplorasi ke bulan adalah mahal dan bahaya
b) menutup malu J.F.K yang sudah memberikan janji US akan ke bulan pada awal perlantikannya sebgai Presiden
c) mendapatkan kembali dana dari dunia untuk proses kajian angkasa yang pada masa itu byk menemui jalan buntu
d) menarik perhatian dunia dari kesan kekejaman Vietnam War sebagaimana World Cup yang lepas menarik perhatian dunia dari kekejaman di Palestin. Benar bukan? Kita lagi tertarik dengan World Cup dari Palestin?

Dan kedua; ianya aku anggap konspirasi kerana pada masa itu kita xmampu nak kaji, xmampu nak fikir. Semua terbatas. Tapi kini, dah banyak teknologi dan ilmu alam yang kita tahu. Jadi kita boleh sangsi.

Bagi aku, konspirasi atau tidak, yang paling utama adalah adakah kita menyoal? Adakah kita mempunyai sifat ingin tahu? Adakah kita memberikan alasan yang kukuh untuk setiap sesuatu?

Persoalkan kajian barat! Itu yang penting. Bukan menolak mentah-mentah.
Tanya;
Kenapa US boleh pergi bulan, tapi tidak negara lain?
Kalau dah pergi bulan, mana bukti selain gambar dan video yang diletakkan dahulu?
Kenapa xpergi lagi dalam masa 40 tahun?
Apa penemuan baru di bulan?
Kenapa hantar robot tapi tidak mannusia?

Selepas kita persoalkan, kita kaji balik. Cari jawapan. Refer Kalam Allah. Refer kajian-kajian dan asas-asas ilmu alam termasuk fizik dan matematik. Lakukan pengiraan. Dan pada masa inilah kita jumpa bukti-bukti yang menyangkal.

Gambar neil amstrong terlalu detail. Pwer gila kamera. Kenapa xde shadow? Andai kata kamera ada light source, lagi power dari matahari ke? Sebab kat bukan, hitam dan putih lagi jelas sebab lagi kuat cahaya matahari. Macam kita berdiri depan spotlight besar. Try suluh ngan lampu picit sebelah lagi. Nampak ke?

Ini yang kita nak. Ini yang kita cari. Sebab ramai yang mengatakan itu dan ini adalah konspirasi tapi bila sampai bab yang ada bukti seperti gambar dan video ini, konspirasi entah kemana, semua dah percaya.

Sekali lagi, aku hanya menyuarakan pendapat, menyuarakan pandangan. Bermusyawarah. Kalau salah betulkan.

Wallahualam.

PinguSpy
19-02-2011, 09:01 AM
kadang2 aku tgk..org melayu ni 24jam duk copy paste artikel..
"kenapa yahudi berkuasa/maju etc" ..

walhal dalam artikel t sendiri ada ckp.. diorang menguasai ilmu..
suka mengkaji. sebab tu dorang berkuasa.. kita baru start nak kaji skit..
dah mcm2 kena hentam.. freemanson lah, tak percaya pada Al-Quran lah.. main tuduh je.. terbantut terus nk bersembang..

pasal Nil Amstron tu aku pun x percaya.. xde bukti2 yg jelas langsung..

SiNoob
19-02-2011, 09:45 AM
Alhamdulillah dapat jumpa perbincangan yang menarik ni..Tapi dekat cari gold ni xder info lah kalau orang reply posting kita..agak membosankan sikit nak berforum..

Yang pertama saya nak kongsikan..Kalau ikut golongan sufism..dengan berlandaskan dalil hadith dan al quran mereka berpendapat yang pertama-tama dicipta oleh Allah swt adalah Nur Muhammad..Dan dari Nur Muhammad inilah dicipta yang lain-lainnya..Mungkin ini ada kaitan dengan big bang..

Berkaitan dengan langit pula..Banyak kali tuhan suruh kita tengok langit yang tidak bertiang..Bagaimana hebatnya Allah wat sampai tidak runtuh..Pada saya ayat ni bukan bermaksud suruh kita tengok awan-awan semata-mata..Sebaliknya Allah nak suruh kita tengok kat luar dari bumi ini..Berapa banyaknya benda yang Allah cipta..dah lah tiada tiang..tapi dia tidak jatuh ke bumi..Sebagai contoh matahari, bulan, meteor, planet-planet, bintang yang banyak dan berbagai lagi..

Yang jadi persoalan..dalam surah al mulk ayat 3..tuhan bagitahu yang langit ini dicipta 7 lapis..Telah lama saya memikirkan yang mana agaknya lapisan pertama, ke 2 dan seterusnya..Setelah saya membaca satu persatu posting di sini..

Ini pendapat saya lah..

Mungkin yang dimaksudkan dengan langit pertama ialah bumi dan planet-planet lain yang mengelilingi matahari yang dikenali juga sebagai sistem solar or galaksi bimasakti..

Dengan ilmu yang kita ada ini..Planet-planet ini pun dah sangat besar untuk di pikirkan..even bumi yang kecik berbanding planet lain ini pun xabis kita jelajah..dan bumi ini pula bergerak dengan kelajuan yang sudah sangat laju iaitu 29.783 km sesaat yang bersamaan dengan 107,218.8km per jam..Dengan segala teknologi kita hari ini pun..Jauh lagi nak capai kelajuan tersebut..

manakala lapisan langit yang ke 2 ialah peredaran matahari dan planet pada lain pada paksinya..Ya Allah, saiz planet dan kelajuan planet tadi pun dah sangat hebat untuk kita..Inikan pula saiz dan kelajuan matahari serta bintang-bintang lain bergerak..Dah ar tu..Apabila matahari dan bintang-bintang lain ini bergerak sudah tentulah ada objek yang lebih besar dengan kuasa graviti lebih tinggi dari matahari dan bintang yang bergerak itu sebagai paksinya..

Objek yang jadi paksi kepada matahari ini sudah tentu mempunyai saiz jutaan kali dari saiz matahari..Ya Allah..Ada sesiapa yang tahu x berapa saiz objek ni, namanya dan ciri-cirinya..Dan sudah tentu gak..Terdapat berjuta-juta lagi objek seperti itu..Yang setiap objek tersebut gak ada berjuta galaksi mengelilinginya..

Dan proses ini akan terus berulang hinggalah ke langit yang ke 7..Di atas langit yang ke 7 ada arasy Allah yang mana arasy adalah makhluk Allah yang paling besar sekali..Mungkin arasy Allah inilah yang jadi paksi kepada segala-gala yang ada di alam ni..Sumer nya berlegar legar di hadapan Arasy Allah..Sudah tentulah dengan kebesaran Arasy dan kuasa graviti yang ada di Arasy itu..Setiap yang berlegar di hadapan Arasy Allah swt itu adalah terlalu kecil, perlahan dan lemah..

Dan dalam surah al baqarah ayat 255 yang dikenali juga sbg ayatul kursi..Dihujung ayat tu tuhan kata..Luasnya Kursi Allah meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi, lagi Maha Besar..Mungkin maksudnya Allah letakkan kursinya di atas arasy(paksi kepada segala yang ada di alam) yang mana kursi tu terus ke menutupi sumer yang ada di luar dari arasy which is langit ke 6, ke 5 hingga lah langit pertama..amatlah mudah bagi Allah..Sebab Arasy yang sangat besar tu pun kursi Allah leh liputi..inikan pula langit langit lain yang semakin lama sekakin kecik dari paksinya kan??

rifbook
19-02-2011, 09:58 AM
Xkan sampai berjuta-juta Tahun. Nabi Muhammad S.A.W bersabda yg umatnya hanya 1500 tahun di mukabumi ni.Allahualam..

wak_handalan
19-02-2011, 10:02 AM
big bang xtau..bang bus tau aa :)) :))

jasri123456
19-02-2011, 12:58 PM
Teori nampak merapu betul.
Kesian kepada para peminatnya.
Teori yang memb0d0hkan diri sendiri.
Syurga dan Neraka pun manusia tidak mampu berteori.
Inikan pula alam semesta.

PinguSpy
19-02-2011, 02:03 PM
Teori nampak merapu betul.
Kesian kepada para peminatnya.
Teori yang memb0d0hkan diri sendiri.
Syurga dan Neraka pun manusia tidak mampu berteori.
Inikan pula alam semesta.

apa yg merapunye? boleh tolong jelaskan?
sangkal dengan fakta?.. atau bro sendiri x faham dan x reti nk baca based on picture yg aku tepek tu..

GamezStar
19-02-2011, 06:11 PM
kaji alquran lebih berfaedah wei...

PinguSpy
19-02-2011, 07:37 PM
kaji alquran lebih berfaedah wei...

so kaji ilmu sains haram la ? ..
so apa guna nye "ayat menuntut ilmu adalah ibadah" ..

sebab tu bila aku kata "bxxxx" .. korang marah aku plak..

susah2 dgn bangsa aku "melayu" ni..

patutla melayu asyik kebelakang je

GamezStar
19-02-2011, 08:23 PM
so kaji ilmu sains haram la ? ..
so apa guna nye "ayat menuntut ilmu adalah ibadah" ..

sebab tu bila aku kata "bxxxx" .. korang marah aku plak..

susah2 dgn bangsa aku "melayu" ni..

patutla melayu asyik kebelakang je

emo tol ko ni... :eek::eek:
x leh nak tegur da sekarng .. .. bagus2 ... aku harap ko berjaya la ye dengan teori big bang

aku x ckp pon sains tu haram ...

little_lily
19-02-2011, 08:27 PM
kaji alquran lebih berfaedah wei...
Teori nampak merapu betul.
Kesian kepada para peminatnya.
Teori yang memb0d0hkan diri sendiri.
Syurga dan Neraka pun manusia tidak mampu berteori.
Inikan pula alam semesta.


dlm alQuran pun suruh kiter perhatikan kejadian langit, cthnyer surah al-mulk
Allah pun bersumpah dlm al-Quran surah al-waaqiah dgn sumpah peredaran bintang
dan itu sumpah yg amat besar kalau manusia mengetahui, kalau manusia x mengetahui maka x tau la kebesaran sumpah tu

org yg mula pelopori ilmu astronomi pun tokoh2 islam,
http://www.google.com.my/#hl=en&source=hp&q=islam+and+astronomy&aq=0&aqi=g3&aql=&oq=islam+and+astr&fp=8166b42d4011fa17
aperlah salahnyer tt kaji semula bidang ilmu yg mmg menjadi sebhgn dr kehebatan tamadun islam ;)

PinguSpy
19-02-2011, 08:37 PM
dlm alQuran pun suruh kiter perhatikan kejadian langit, cthnyer surah al-mulk
Allah pun bersumpah dlm al-Quran surah al-waaqiah dgn sumpah peredaran bintang
dan itu sumpah yg amat besar kalau manusia mengetahui, kalau manusia x mengetahui maka x tau la kebesaran sumpah tu

org yg mula pelopori ilmu astronomi pun tokoh2 islam,
http://www.google.com.my/#hl=en&source=hp&q=islam+and+astronomy&aq=0&aqi=g3&aql=&oq=islam+and+astr&fp=8166b42d4011fa17
aperlah salahnyer tt kaji semula bidang ilmu yg mmg menjadi sebhgn dr kehebatan tamadun islam ;)

baca ni sebelum nk menghukum... :)paid
jgn nk jadi jumud sgt....
thx little_lily

kalau lah ramai org Islam mcm ni..
aku rasa maju terus org Islam..

tgh menunggu posting pejual-rapidshare

GamezStar
19-02-2011, 08:39 PM
dlm alQuran pun suruh kiter perhatikan kejadian langit, cthnyer surah al-mulk
Allah pun bersumpah dlm al-Quran surah al-waaqiah dgn sumpah peredaran bintang
dan itu sumpah yg amat besar kalau manusia mengetahui, kalau manusia x mengetahui maka x tau la kebesaran sumpah tu

org yg mula pelopori ilmu astronomi pun tokoh2 islam,
http://www.google.com.my/#hl=en&source=hp&q=islam+and+astronomy&aq=0&aqi=g3&aql=&oq=islam+and+astr&fp=8166b42d4011fa17
aperlah salahnyer tt kaji semula bidang ilmu yg mmg menjadi sebhgn dr kehebatan tamadun islam ;)

kaji alquran... baru tau faedah2 nye ..

PinguSpy
19-02-2011, 08:45 PM
kaji alquran... baru tau faedah2 nye ..

kaji Al-Quran.. relate dgn science.. = jawapan ..

GamezStar
19-02-2011, 08:47 PM
kaji Al-Quran.. relate dgn science.. = jawapan ..

:)cgrock alquran berkait dengan sains atau sains berkait dengan alquran :-?:-?

SiNoob
19-02-2011, 08:50 PM
so kaji ilmu sains haram la ? ..
so apa guna nye "ayat menuntut ilmu adalah ibadah" ..

sebab tu bila aku kata "bxxxx" .. korang marah aku plak..

susah2 dgn bangsa aku "melayu" ni..

patutla melayu asyik kebelakang je

Apa yang saudara paham bila disebut ilmu??

PinguSpy
19-02-2011, 08:51 PM
:)cgrock alquran berkait dengan sains atau sains berkait dengan alquran :-?:-?

lebih kurang je al-quran wujud dulu.. sains wujud lambat.. tp ilmu sains lebih kepada nk mengkaji.. akan sesuatu benda tu "berfungsi".. dari situ boleh lah relate dgn Al-Quran...

dah cuba nk memutar belitkan plak..
share info xnk.. nk bangkang,... pandai plak..

PinguSpy
19-02-2011, 08:52 PM
Apa yang saudara paham bila disebut ilmu??

senang mcm ni la...

g m4mpust...

i'm done here!..

thread closed :)

GamezStar
19-02-2011, 08:54 PM
lebih kurang je al-quran wujud dulu.. sains wujud lambat.. tp ilmu sains lebih kepada nk mengkaji.. akan sesuatu benda tu "berfungsi".. dari situ boleh lah relate dgn Al-Quran...

dah cuba nk memutar belitkan plak..
share info xnk.. nk bangkang,... pandai plak..

klu share nanti ade yg ckp jumut la kemut la ... melayu mudah lupe la ... :eek::eek:

penjual_rapidshare
19-02-2011, 09:29 PM
Baiklah. Banyak yang aku dah baca dalam post reply dari kawan2 di CG. Ada yang menolak dan ada yang menerima. Masing-masing ada hak tersendiri. Baik, aku try jawab satu persatu dengan ilmu sekelumit di dada ni. Kalau salah harap perbetulkan. Tapi yang pertama sekali, kalau boleh TT jangan la emosional sangat. Kita berdikusi, berbincang. Ada yang membangkang dan ada yang menerima. Kalau yang membangkang, sertakan hujah, sertakan bukti tak kisah dari Kalam Allah atau dari logik akal kerana kedua-dua ni adalah nimat terbesar dari Allah SWT. Bukan begitu? Emosional tidak membawa apa-apa keuntungan selain dari kebencian terhadap orang lain. Kebencian dibenci oleh Nabi Muhammad. Bukan begitu?
Baiklah.

Yang pertama

Xkan sampai berjuta-juta Tahun. Nabi Muhammad S.A.W bersabda yg umatnya hanya 1500 tahun di mukabumi ni.Allahualam..


Dari soalan tuan ni, aku nak tanya satu sahaja. Bilakah Nabi Muhammad dilahirkan? Adakah sebelum Nabi Muhammad tidak ada Nabi dan Rasul lain? Tidak adakah zaman yang disebut zaman Jahiliah? Fikir-fikirkan kerana bermulanya manusia dari Nabi Adam yang usianya aku pun tidak pasti berapa lama dahulu. Tapi dalam Kalam Allah pun dinyatakan apabila Nabi Adam diturunkan, bumi sudah sedia ada. Aku tak nak komen lebih dari segi agama kerana aku takut menyimpang. Biar apa yang aku paham, kekal dalam kefahaman aku. Bahaya kalau kita share ilmu agama yang salah. Ingat tu. Berhat-hatilah.

Kedua

Teori nampak merapu betul.
Kesian kepada para peminatnya.
Teori yang memb0d0hkan diri sendiri.
Syurga dan Neraka pun manusia tidak mampu berteori.
Inikan pula alam semesta.


Syurga dan neraka ada di dalam Kalam Allah. Tak perlu lagi nak berteori. Dua perkara ini sudah wujud sebagaimana dosa dan pahala. Sudah dinyatakan perkara-perkara sebegini, tidak perlu lagi kita nak fikirkan kerana Allah pun sudah mengatakan selagi kita fikir perkara-perkara ghaib, kita akan menuju kepada jalan buntu dan membawa kepada hilang akal. Bukan begitu? Kalau salah, minta dibetulkan.Dan kenapa alam semesta ini perlu kita berteori. Kerana ianya tercapai dek akal. Akal masih boleh berfikir. Dan bila sampainya limit sepertimana waktu sebelum adanya big bang, akal dah tak mampu berfikir. Jadi kita serahkan pada yang Esa. Sekarang kita tahu, ada awalnya big bang itu Allah yang jadikan kerana ianya memag tak mampu kita fikirkan. Ianya ghaib. Ianya ilmu Allah!

Dalam mewujudkan sesuatu, sengaja Allah menjadikan sesuatu itu ada alasannya. Ada jawapannya. Sebagai contoh. Bila Allah menyuruh Izrail mencabut nyawa manusia, pada mulanya Izrail gugup. Risau. Kenapa? Kerana Izrail takut manusia akan membencinya di kemudian hari. Jadi Allah menjadikan penyakit, menjadikan kemalangan, menjadikan bencana alam supaya manusia mampu mencari alas an kepada kematian. Katakan datuk kita meninggalkan disebabkan barah. Kita tahu datuk meniggal disebabkan barah. Tetapi adakah kita mengatakan barah itu yang mengambil nyawanya? TIdak! Izrail yang mengambil nyawa. Kita tahu!. Tapi barah dijadikan alas an. Dijadikan sebab. Begitulah dunia dan alam semesta. Dijadikan dengan sebab dan alas an supaya manusia berfikir dan bersyukur serta kagum dengan mukjizat Illahi. Bukan begitu?

Ketiga

kaji alquran lebih berfaedah wei...

Menkaji Kalam Allah sememangnya lebih bagus. Lebih baik. Lebih afdal. Kerana kita mendekatkan diri dengan penghubung kita dan Illahi. Memang! TIdak ada sekelumit pun bantahan dari aku. Tapi persoalannya, adakah tuan kini sedang mengkaji Kalam Allah? Melakukan perbincangan seperti ini? Berkongsikan info dari kalam Allah dan menyebarkan pada orang lain? Adakah tuan?
Adanya sesuatu forum adalah untuk berbincang. Dalam perbincangan akan wujudlah perkongsian idea2 dan penceritaan dari segi logic akal dunianya dan juga dari segi agama termasuk Kalam Allah dan Sunnah Rasulullah. Dari sini kita boleh mengambil mana baik, mana buruk. Mana mampu difikirkan, mana yang perlu dibiarkan kerana ilmu itu adalah ilmu-Nya. Setakat berkata-kata sahaja tidak membawa sebarang makna. Apakah ideology tuan? Apakah yang tuan sumbangkan?

Ianya semudah ini.
Menkaji dan menyumbang info tentang Kalam Allah adalah lebih bagus dari hanya mendengar kajian kajian Kalam Allah dari orang. Mendengar kajian Kalam Allah adalah sama bagusnya dengan menkaji mukjizat-mukjizat Allah di ala mini termasuk kenapa angin bertiup, kenapa matahari naik dan turun dan jugak kenapa planet-planet berputar pada paksinya termasuk berkongsikannya dengan orang lain. Dan ii lebih bagus dari hanya mengikuti dan mendengar sahaja. Mengikuti dan mendengar itu pula adalah jauh lebih bagus dari duduk diam, memeluk tubuh saja. Dan di manakah tuan? Adakah dalam senarai yang bagus ini? Walaupun duduk diam berpeluk tubuh? Fikir-fikirkan.Sebagai info tambahan, duduk diam itu lagi bagus dari melakukan perkara sia-sia sepert bermain game komputer.

Dan kepada TT. Kita berdiskusi. Tidak perlu mengata perkara yang tidak baik dan tidak enak didengar. Kita berfikir. Jawapan pun mestilah secara berfikir juga. Orang menolak biarlah dengan hujah. Tanpa hujah ibarat ranting kering. Bila-bila masa boleh patah dan tiada guna melainkan untuk dijadikan sumber bahan api. Kita yang menjawab pun biarlah dengan hujah. Percaya atau tidak itu terpulang. Masing-masing punyai hak sama sahaja di dunia atau pun akhirat. Sekurang2nya bila sampai masa Allah bertanya, "Apa yang kau lakukan di dunia ini?". Kita mampu menjawab "Aku menkaji kebesaran ciptaan Mu ya Allah dan aku menyampaikannya kepada yang lain". Bukankan lebih bagus jawapan ini dari "Aku membaca orang menyampaikan betapa bagusnya dunia Mu tetapi aku mengkeji pandangan orang itu ya Allah".

Sekian.

penjual_rapidshare
19-02-2011, 09:34 PM
TT kalau boleh letakkanlah mana-mana jawapan yang rasa perlu di first page supaya orang akan membaca terlebih dan berfikir sebelum berkata sesuatu.

donicapello009
20-02-2011, 01:31 AM
Teori-teori kejadian kosmos

1)Teori Keadaan Tunak:

Terdapat teori dan konsep yang menganggap alam semesta ini sebagai satu ciptaan kesinambungan .Berhubung dengan pemikiran ini telah muncul satu teori yang yang bernama Teori Keadaan Tunak .Teori ini telah diperkenalkan oleh Herman Bondi .Thomas Gold dan Fred Hoyle dalam tahun 1948 .Hipotesis teori ini ialah alam semesta ini adalah dalam keadaan terus-menerus mengembang dan jisim baru diciptakan sepanjang masa di semua tempat dalam ruang alam ini untuk menjadikan keadaan kemampatan puratanya sentiasa sama sepanjang masa .Teori ini menganggap bahawa alam semesta ini tidak ada permulaan dan tidak akan ada akhiran ;dengan ini bererti bahawa alam semesta ini adalah azali .Teori ini tidak menerangkan tentang kejadian alam semesta ,tetapi menghuraikan tentang apayang berlaku selepas kewujudan alam semesta .

2)Teori Ledakan Besar (Big Bang)

Setelah itu muncul dan berkembang pula Teori Ledakan Besar .Teori ini dicetuskan oleh Georges Lemaitre (1984) .Hipotesis teori ini menyatakan lebih kurang 15 hingga 20 ribu juta (billion) tahun dahulu semua jisim alam semesta tertumpu pada satu ruang yang kecil dan jisim proto ini meledak dengan letupan yang amat besar dan panas ,sesuatu keadaan yang tidak pernah terlihat oleh mana mana cerapan dan terhurai oleh mana-mana teori .Teori ini berpandangan bahawa akibat daripada ledakan itu masih lagi berterusan dan dengan itu alam

semesta ini terus-menerus berkembang .Selepas satu perseratus saat pwetama, ledakan itu menyejuk secukupnya dan pada ketika itu barulah teori subatom moden mula berfungsi .Sisa bahangan latar belakang yang dikesan oleh astronomi radio, menunjukkan bahawa haba yang mengurang daripada ledakan besar itu masih meletakkan suhu alam semesta ini beberapa darjah di atas suhu mutlak .Teori Ledakan Besar ini juga telah memberi penghuraian yang memuaskan tentang taburan unsur-unsur yang didapati di alam semesta

3)Teori Lantunan Besar

Berikutlah timbul pula satu teori baru tentang kejadian awal alam semesta ini .Teori ini dinamakan Lantunan Besar atau Model Bonn .Menurut Hans-Joachim Blome dari Institude of Theoretical Physics di Universiti Cologne dan Wolfgang Priester dari Institute of Astrophysics and Extraterrestial Research di Universiti Bonn, iaitu dua orang yang bertanggungjawab mengemukakan teori ini , ruang dan masa tidak ada permulaan .Ruang yang pada mulanya tidak mengandungi sebarang jirim memang sentiasa sedia ada .Ruang ini mengecut kepada suatu keadaan yang tidak dapat dikecutkan lagi dan tidak pula hilang terus dalam proses pengecutan ini .Dengan kata lain, ruang yang kosong ini kecut tetepi tidak hilang .Dari kedudukan kecut yang paling kecil inilah ruang melantun kembali seperti bola getah yang dipamkan oleh angin dan terus berkembang .Dalam peringkat permulaan ciptaan ini suatu fasa transformasi muncul, sama dengan pemeluwapan titisan air daripada kabus yang ditepu. Peringkat baru inilah yang menghasilkan jirim asal bagi pembentukan segala jasad yang ada di alam semesta ini .Berdasarkan kesamaan jisim dan tenaga yang dirumuskam oleh Einstein , paras tenaga yang amat tinggi ,yang pada masa ini memenuhi ruang angkasa alam dalam bentuk jisim kosmos ruang nampak dan tidak nampak, telah wujud sebelum Lantunan Besar ini . Selari dengan ini , maka ruang asal-mula alam semesta tidaklah keseluruhannya kosong ,tetapi dipenuhi oleh satu substrat tenaga tanpa jisim .Punca asas ciptaan ini ialah sesuatu yang dikenali dalam fizik sebagai vakum kuantum. Realiti vakum kuantum dapat ditunjuk secara eksperimen oleh medan elektromagnet.

4)Teori Ayunan

Selain tiga teori yang dinyatakan ini , terdapat satu lagi teori yang dinamakan teori ayunan .Teori ini , seperti juga teori keadaan tunak lebih merupakan satu teori yang menumpukan penghuraiannya kepada perlakuan keadaan alam semesta selepas kewujudannya. Penghuraiannya tigak menyentuh tentang bagaimana alam semesta ini mula wujud .Teori ini percaya bahawa alam ini selalu berada dalam keadaan kembang-susut .Hal ini jelas menghuraikan tentang lakuan yang terdapat pada alam semesta ini .Selain tidak menghuraikan tentang asal kejadian alam ini, teori ini juga tidak memastikan jumlah tertentu daripada batas kembang-susutnya alam semesta ini .


“Dia yang mempunyai kerajaan langit dan bumi,dan Dia tidak mempunyai anak, dan tidak ada sekutu bagiNya dalam kekuasaan, dan Dia telah mencipta segala sesuatu, dan Dia menetapkan ukuran-ukurannya dengan serapi-rapinya.”
(Al-Furqaan: 25-2)


“Dan perumpamaan-perumpamaan ini Kami buatkan untuk manusia dan tiada yang memahaminya kecuali orang-orang yang berilmu”.
Al-Ankabut: 43


Bahkan (al-Quran) itu adalah ayat-ayat yang jelas di dalam dada mereka yang diberi ilmu;dan tidak ada yang mengingkari ayat-ayat Kami kecuali orang-orang yang zalim
(al-Ankabut: 49

mohdamin
20-02-2011, 11:27 AM
CUBA BUKA WWW.HARUNYAHYA.COM/MALAY

BERTEPATAN DENGAN NAS AL-QURAN SURAH AL ANBIYA AYAT 30




21:30 Do not the Unbelievers see that the heavens and the earth were joined together (as one unit of creation), before we clove them asunder? We made from water every living thing. Will they not then believe?

Cameo
20-02-2011, 01:41 PM
menarik perbincangan ni... ada sambungan lagi tak???
banyak gak persoalan dalam kepala ni... hmmmm...

in my opinion, pengetahuan ni kena selari... baru tak tempang...:">:">:">

satio
20-02-2011, 03:41 PM
bagi aku..
kemuncak dari kajian teori bigbang ni akhirnya membawa kita kepada satu andaian...
'kewujudan makhluk asing@alien'

tak salah nak kaji alam semesta, angkasa lepas, astronomi, tapi jika kita berpandukan dari hasil kajian bangsa eropah sana, yg seolah2 menggambarkan betapa besar angkasa lepas diluar sana, dengan bermacam teori2 yg aku baca dkat sini, akhirnya membawa kepada persoalan yg merupakan andaian semata2, iaitu kewujudan makhluk asing...

aku tak nafikan alam semesta ni besar...aku tak nafikan teori bigbang salah, mungkin teori tersebut benar, tapi gambaran tentang alam semesta yg begitu luas, n akhirnya alam semesta ni merujuk kepada hanya sbg element kepada satu benda yg lain contoh nya bola atau kayu atau kulit(bak kata TT) bg aku agak merepek..

aku takda fakta kuat nk sangkal pendapat tu..tp apakah bukti ttg pendapat tu? ada bukti dari sains mengatakan kita ni hidup hanya sbg unsur2 atom nuklues bg sesuatu benda lain kat luar sana? n kalau ada bukti, mcmmana ahli2 otai2 astronomi pujaan TT dpt bukti2 smua tu? mcmmana nk pastikan bukti tu benar? mcamana nak tahu yg otai2 astronomi tu tak memutarbelitkan fakta shingga nampak seolah2 satu fakta yg sahih yg membuat org yg tatau pape mcm kita ni terima bulat2?
fakta2 yg dorg berikan seolah2 menyuruh kita percaya kebesaran alam semesta ni sehingga 'tak logik kalau takde alien'

apa yg aku nak pesan kat sini..
hati2 la kita ni hidup kat dunia akhir zaman..
bermacam2 cerita2 yg tak pernah wujud masa dulu ada zaman skrg...
mcm2 teori..cerita diolah sebaik mungkin shingga kalau tak percaya tu seolah2 kita ni saja nk tolak ilmu, nak terima ilmu, *****, jumud dll..

sampaikan org yg tak percaya dgn benda ni di anggap *****..

mcmmana dgn theory darwin yg kata manusia ni berasal dr monyet, ttg evolusi??
ada kaji? teori tu bila dikaji kekuatannya dr segi sains, mungkin ada nampak 'logik' nya.. tp teori tu dah terang2 bercanggah dgn ajaran islam bahawa manusia berasal dr Nabi Adam as?

mcmmana dgn teori yg kita ni dicipta oleh makhluk asing menggunakan DNA manipulation? nak terima jugak??

apa yg aku nk ckp kat sini..
bila dah teori tu, bermacam2 usaha dan kajian akan dilakukan bg membuktikan teori tersebut benar,tambahan pulak diorg ni 'expert', otai, terms2 yg digunakan pun dah bleh buat kita pening dan jd mcm 'wow', n secara tak langsung buat kita pun rasa ***** kalau tak percaya..aku percaya kalau aku pun mendalami buku2 yg TT baca mungkin aku pun boleh terpengaruh..
tp igt tak semuanya benar...

so hati2..hati2 dgn penyampaian dr diorg, mungkin mereka da agenda tersendiri..

perbincangan kat thread ni..aku tak nampak ada org menyangkal teori bigbang, sbb teori tu mungkin selari dgn ilmu yg terdapat dlm alquran..

tp cukup setakat itu, tak perlu nk andaikan kewujudan makhluk asing bagai..

nak buat kajian tu biar ada pegangan..jgn ikut membuta tuli sahaja...

satio
20-02-2011, 04:08 PM
dakwaan kewujudan alien ni bg aku berpunca daripada :

cerita2 alien yg berlambak dibuat oleh bangsa eropah
dakwaan2 org2 terserempak dgn alien, ufo
andaian tentang betapa besarnya alam semesta ni sehingga 'tak logik kalau xda alien'

kepada TT
dah studi mengenai illuminati, freemason, dajjal, fitnah akhir zaman, tanda2 akhir zaman, hadis2 sahih pasal akhir zaman, konspirasi akhir zaman?

aku dah buat kajian byk mengenai illuminati, dan aku percaya pasal konspirasi ni sbb benda ni selari dgn byk hadis2 nabi mengenai tipu daya dajjal akhir zaman..
n benda alah ufo alien semua ni sangat2 ada sangkut paut dgn illuminati, freemason, dajjal..

dulu aku pernah hampir terpedaya dgn dakyah kewujudan ufo, alien, lepas aku studi pasal teori dna manipulation, ttg kewujudan tamadun2 kuno seperti tamadun maya yg dikatakan ilmunya berasal dr ilmu makhluk asing..

sampai la satu tahap aku mengucap dan berselawat n meminta bimbingan dr Allah, sbb bila di ikut kajian mereka mmg nampak sgt logik, dgn bukti mcm2,..last2 hati aku tergerak utk mula kaji pasal fitnah akhir zaman, lalu mula baca pasal rancangan illuminati, dajjal, konspirasi bagai, sampai satu tahap baru aku tahu yg diorg seolah2 mmmg mahu kita percaya kewujudan alien...
sbb bila kita percaya kewujudan alien, apa yg kita akan terfikir? apa yg diorg sembah? kenapa tak pernah disebut dlm al-quran? apa yg diorg? mcmmana kalau tetiba diorg dtg kat bumi n mengaku yg mereka ni tuhan?

benda2 tu semua mmg sudah dlm perancangan jahat konspirasi akhir zaman..

ingin diingatkan, kajian2 hebat dr mat2 salleh tu, dorg takda 'bimbingan' sbb kerana mereka tidak beriman.. so hala tuju kajian mereka akhirnya membawa kita kepada satu perkara yg mungkin boleh menyebabkan kita lari kepada akidah..

so...hati2...

aku tak bod*h TT..
tp aku lagi berhati2 dr kau

lovebattery
20-02-2011, 04:21 PM
gua interested dengan claim lu pasal lu buat kajian2 tentang illuminati/freemason ni.

ada mana2 link untuk academic study pasal illuminati/freemason ni untuk dishare?

kajian pakai youtube atau blog2 tak boleh pakai bang.


dakwaan kewujudan alien ni bg aku berpunca daripada :

cerita2 alien yg berlambak dibuat oleh bangsa eropah
dakwaan2 org2 terserempak dgn alien, ufo
andaian tentang betapa besarnya alam semesta ni sehingga 'tak logik kalau xda alien'

kepada TT
dah studi mengenai illuminati, freemason, dajjal, fitnah akhir zaman, tanda2 akhir zaman, hadis2 sahih pasal akhir zaman, konspirasi akhir zaman?

aku dah buat kajian byk mengenai illuminati, dan aku percaya pasal konspirasi ni sbb benda ni selari dgn byk hadis2 nabi mengenai tipu daya dajjal akhir zaman..
n benda alah ufo alien semua ni sangat2 ada sangkut paut dgn illuminati, freemason, dajjal..

dulu aku pernah hampir terpedaya dgn dakyah kewujudan ufo, alien, lepas aku studi pasal teori dna manipulation, ttg kewujudan tamadun2 kuno seperti tamadun maya yg dikatakan ilmunya berasal dr ilmu makhluk asing..

sampai la satu tahap aku mengucap dan berselawat n meminta bimbingan dr Allah, sbb bila di ikut kajian mereka mmg nampak sgt logik, dgn bukti mcm2,..last2 hati aku tergerak utk mula kaji pasal fitnah akhir zaman, lalu mula baca pasal rancangan illuminati, dajjal, konspirasi bagai, sampai satu tahap baru aku tahu yg diorg seolah2 mmmg mahu kita percaya kewujudan alien...
sbb bila kita percaya kewujudan alien, apa yg kita akan terfikir? apa yg diorg sembah? kenapa tak pernah disebut dlm al-quran? apa yg diorg? mcmmana kalau tetiba diorg dtg kat bumi n mengaku yg mereka ni tuhan?

benda2 tu semua mmg sudah dlm perancangan jahat konspirasi akhir zaman..

ingin diingatkan, kajian2 hebat dr mat2 salleh tu, dorg takda 'bimbingan' sbb kerana mereka tidak beriman.. so hala tuju kajian mereka akhirnya membawa kita kepada satu perkara yg mungkin boleh menyebabkan kita lari kepada akidah..

so...hati2...

aku tak bod*h TT..
tp aku lagi berhati2 dr kau

satio
20-02-2011, 04:26 PM
apa yg aku tau is ufo2 yg ramai org dakwa terserempak tu ialah dari teknologi anti-graviti jerman yg bermula zaman perang dunia ke-2. teknologi ni di ambil alih oleh amerika syarikat..

last2 benda ni di dakwa sbg ufo..
bila ramai org terserempak dgn ufo, so last2 muncul andaian tentang alien..
bila di tengok pulak kajian2 tentang besarnya alam semesta ni hasil kajian2 'mat2 salleh'(kita org islam ni hanya mengikut saja padahal ntah betul ntah tidak), so lagi la kuat andaian mengenai kewujdan ufo..

dihidang pulak dgn teori2 DNA manipulation, tamadun Maya yg maju ditengah2 hutan belantara dan terputus dgn dunia luar yg suddenly membangun dgn pesat dgn ilmu matematik dan astronomi,yg dikatakan berasal dr makhluk asing, dgn bukti sejarah macam2, lagi laaaa kuat andaian kewujudan alien..

last2 akhir zaman nanti dtg pulak ufo serang, n akhirnya mengaku 'akulah yg mencipta kamu' n kita ni yg dah ditanam dgn kuat tentang andaian kewujudan alien ni, last2 dgn senang boleh 'goyang'..

maka selamatlah org yg berpegang teguh dengan aqidah dan tauhid.

igt dunia akhir zaman ni penuh dengan tipu daya.

nabi pernah bersabda,lebih kurang bermaksud 'sesungguhnya fitnah terbesar terhadap manusia semenjak zaman nabi Adam ialah fitnah Dajjal'

so tipu daya mastermind dajjal dkat kita ni bukan senang2 dpt detect, dah diolah sebaik mungkin supaya akal 'logik' kita akan terima dengan yakin.

satio
20-02-2011, 04:28 PM
gua interested dengan claim lu pasal lu buat kajian2 tentang illuminati/freemason ni.

ada mana2 link untuk academic study pasal illuminati/freemason ni untuk dishare?

kajian pakai youtube atau blog2 tak boleh pakai bang.

kaji hadis nabi dah cukup bro..
rajin2 cari hadis nabi mengenai dajjal, fitnah akhir zaman, n dengar terus dari ulama2 yg mahir tentang benda ni seperti sheikh imran hossein.

sparrow
20-02-2011, 04:30 PM
big bang pom pam pom
ala sama jer cam teoeri darwin yg mahu pesogkan akidah umat Islam
baik kaji camna nk cipta senjata/ekonomi lawn yahudi

lovebattery
20-02-2011, 04:35 PM
macam mana lu buat correlation antara dajjal, fitnah akhir zaman dengan illuminati?


kaji hadis nabi dah cukup bro..
rajin2 cari hadis nabi mengenai dajjal, fitnah akhir zaman, n dengar terus dari ulama2 yg mahir tentang benda ni seperti sheikh imran hossein.

PinguSpy
20-02-2011, 04:42 PM
kalau susah gak nak faham pasal macam mana BIG BANG ni berlaku..
boleh layan video dekat bawah. siap lagu lagi. 3minit komform boleh paham.

sama mcm mana kita kaji tumbuhan dari biji benih etc... even aku belajar waktu sekolah rendah and menegah, xde plak cikgu aku declare tumbuhan tu jadi sendiri etc.. relate with Big Bang...

amende lah.. abaikan je yg bising2 ni.. bukan ade ape pun.. xde idea nk reply.. cari point nk mengutuk je kje.. based on "theory of attraction" :D

nak sangkal Stepehen Hawking pun x boleh. banyak gk formula2 baru mamat tu perintiskan.. seperti yg aku kata berjuta kali.. yg buruk kita buang.. yg baik kita amik.. btw layan..

http://www.youtube.com/watch?v=1HBkZPyfpdE

apeace
20-02-2011, 04:46 PM
klu Allah nk mnjadikan sswatu tu,mka jdilah iya..kun fayakun...

satio
20-02-2011, 04:47 PM
dajjal is the mastermind..
Makhluk Allah yg akan muncul secara fizikal di akhir zaman dan akan melakukan fitnah besar-besaran, mengaku sbg tuhan, mengaku sbg nabi, the false messiah..
illuminati = kakitangan dajjal yg melakukan kerja2 preparation sebelum kemunculan master mereka

aku tahu benda ni off topic.
tapi kalau ko mendalami benda ni, ko akan jumpa sangkut paut dgn alien bagai.

http://www.youtube.com/watch?v=0EzL5oL-8y0&feature=related

kenal pasti dulu sapa musuh benar ko.. dajjal..
lama2 ko akan sampai kepada illuminati, freemason sume tu..bahkan alien..

satio
20-02-2011, 04:48 PM
kalau susah gak nak faham pasal macam mana BIG BANG ni berlaku..
boleh layan video dekat bawah. siap lagu lagi. 3minit komform boleh paham.

sama mcm mana kita kaji tumbuhan dari biji benih etc... even aku belajar waktu sekolah rendah and menegah, xde plak cikgu aku declare tumbuhan tu jadi sendiri etc.. relate with Big Bang...

amende lah.. abaikan je yg bising2 ni.. bukan ade ape pun.. xde idea nk reply.. cari point nk mengutuk je kje.. based on "theory of attraction" :D

nak sangkal Stepehen Hawking pun x boleh. banyak gk formula2 baru mamat tu perintiskan.. seperti yg aku kata berjuta kali.. yg buruk kita buang.. yg baik kita amik.. btw layan..

http://www.youtube.com/watch?v=1HBkZPyfpdE


haha..oklah go on bro :)

BlueDream
20-02-2011, 04:59 PM
nak sangkal Stepehen Hawking pun x boleh. banyak gk formula2 baru mamat tu perintiskan.. seperti yg aku kata berjuta kali.. yg buruk kita buang.. yg baik kita amik.. btw layan..



setakat ni stephen hawking merupakan orang pertama yg berjaya menggabungkan Relativity Einstein dan Fizik Kuantum untuk menghasilkan teori Big Bang. Pengiraan seimbang dari singular iaitu masa = 0 hingga berlaku proses pengembangan yg berterusan

Kecuali...

Pengiraan graviti tidak seimbang kerana didapati graviti tersebut telah berkurangan. Kemana graviti itu hilang?

Penyelesaian...

Untuk menyelesaikan masalah tersebut... Hawking kini telah berusaha pula menggabungkan kedua2 teori di atas dengan M-Theory. M-Theory ini mampu menerangkan bahawa graviti tersebut telah diserap ke dimensi lain. Jumlah dimensi yg terlibat adalah 10 + 1... di mana 1 ialah masa.

M-Theory adalah tepat dari segi pengiraan... cuma ia hanya wujud di kertas... belum dapat dibuktikan dengan pemerhatian dan ujikaji... atau peristiwa tertentu yg dapat diperhatikan. Eksperimen tertentu giat dijalankan utk mendapatkan evidence tersebut.

Jika M-Theory berjaya dibuktikan melalui eksperimen... maka M-Theory itu akan dikenali sebagai Theory of Everything... iaitu teori yg mampu menerangkan alam nyata dan alam ghaib

Itu semua pemerhatian terhadap sunatullah alam. Di mana peraturan itu adalah ciptaan Allah. Manusia cuma berusaha utk memahami pada level yg dapat difaham oleh makhluk. Semakin hampir tetapi tidak mungkin mencapai hakikat sebenar. Hakikat sebenar hanya Allah yg tahu

eil_deathnote
20-02-2011, 05:02 PM
ad kew ea ???
huhuhuuuu

lovebattery
20-02-2011, 05:02 PM
macam guaa cakap, gua cuma interested kepada academic study..

research yg clear hipotesisnya, method of study, data collection dan jugak subject kepada peer review.

sumber2 lain gua rasa jadi bahan dengar santai je.. tak perlu amik serius sangat.

ada tak mana2 sarjana islam ada buat research tentang correlation illuminati, alien & dajjal?


dajjal is the mastermind..
Makhluk Allah yg akan muncul secara fizikal di akhir zaman dan akan melakukan fitnah besar-besaran, mengaku sbg tuhan, mengaku sbg nabi, the false messiah..
illuminati = kakitangan dajjal yg melakukan kerja2 preparation sebelum kemunculan master mereka

aku tahu benda ni off topic.
tapi kalau ko mendalami benda ni, ko akan jumpa sangkut paut dgn alien bagai.

http://www.youtube.com/watch?v=0EzL5oL-8y0&feature=related

kenal pasti dulu sapa musuh benar ko.. dajjal..
lama2 ko akan sampai kepada illuminati, freemason sume tu..bahkan alien..

lovebattery
20-02-2011, 05:16 PM
teori m atau lebih dikenali dengan string theory.

sebenarnya gelaran theory of everything tu kurang sesuai.

lebih kepada grand unification theory.

sebab setakat yg kita faham pasal alam sekeliling kita ni, segala benda yg nampak pada maa kasar kita semua patuh kepada teori mekanik newtonian.

tapi...

di alam sub-atom, segala yg kita faham tentang teori mekanik tentang macam mana sesuatu jasad akan behave laangsung tak boleh dipakai.

lantas mewujudkan bidang kajian baru, iaitu mekanik kuantum.

dengan terbuktinya string theory ni dapat mewujudkan keselarian tentang apa yg kita faham tentang benda2 yg kita nampak di dunia ni dengan apa yg berlaku di dunia sub-atomik yg tak nampak dek mata kasar kita.

tentang statement hawking orang first gabungkan teori relativiti & teori kuantum tu gua tak pasti...

kalau ye.. teori relativiti mana satu?

general relativity ke.. special relativiti?

teori kuantum yg mana satu?

setakat ni stephen hawking merupakan orang pertama yg berjaya menggabungkan Teori Relativity Einstein dan Teori Kuantum untuk menghasilkan teori Big Bang. Pengiraan seimbang dari singular iaitu masa = 0 hingga berlaku proses pengembangan yg berterusan

Kecuali...

Pengiraan graviti tidak seimbang kerana didapati graviti tersebut telah berkurangan. Kemana graviti itu hilang?

Penyelesaian...

Untuk menyelesaikan masalah tersebut... Hawking kini telah berusaha pula menggabungkan kedua2 teori di atas dengan M-Theory. M-Theory ini mampu menerangkan bahawa graviti tersebut telah diserap ke dimensi lain. Jumlah dimensi yg terlibat adalah 10 + 1... di mana 1 ialah masa.

M-Theory adalah tepat dari segi pengiraan... cuma ia hanya wujud di kertas... belum dapat dibuktikan dengan pemerhatian dan ujikaji... atau peristiwa tertentu yg dapat diperhatikan. Eksperimen tertentu giat dijalankan utk mendapatkan evidence tersebut.

Jika M-Theory berjaya dibuktikan melalui eksperimen... maka M-Theory itu akan dikenali sebagai Theory of Everything... iaitu teori yg mampu menerangkan alam nyata dan alam ghaib

lovebattery
20-02-2011, 05:22 PM
setakat ni ada 2 contender kepada grand unification ni:

1: string theory aka m theory

2. loop quantum gravity theory

m theory di perihalkan oleh para physicist sebagai teori yg elegan sebab ianya patuh dari segi matematik. maksudnya, atas kertas, teori m ni la yg paling hampir beri penjelasan untuk memungkinkan grand unification ni. tapi sayang.. tak dapat dibuktikan secara conclusive lagi melalui eksperimen.

BlueDream
20-02-2011, 05:29 PM
teori m atau lebih dikenali dengan string theory.

sebenarnya gelaran theory of everything tu kurang sesuai.

lebih kepada grand unification theory.

sebab setakat yg kita faham pasal alam sekeliling kita ni, segala benda yg nampak pada maa kasar kita semua patuh kepada teori mekanik newtonian.

tapi...

di alam sub-atom, segala yg kita faham tentang teori mekanik tentang macam mana sesuatu jasad akan behave laangsung tak boleh dipakai.

lantas mewujudkan bidang kajian baru, iaitu mekanik kuantum.

dengan terbuktinya string theory ni dapat mewujudkan keselarian tentang apa yg kita faham tentang benda2 yg kita nampak di dunia ni dengan apa yg berlaku di dunia sub-atomik yg tak nampak dek mata kasar kita.

tentang statement hawking orang first gabungkan teori relativiti & teori kuantum tu gua tak pasti...

kalau ye.. teori relativiti mana satu?

general relativity ke.. special relativiti?

teori kuantum yg mana satu?

rasanya m theory lebih menerangkan pada dimensi lain atau petala langit yg lain, iaitu alam2 ghaib yg berada disekeliling kita tetapi kita tak nampak... bukannya sub atomik. Contohnya malaikat dan jin berada disekeliling kita... tetapi kita tidak nampak disebabkan perbezaan frekuensi yg membina jasad.

Sub atomik diterangkan oleh kuantum fizik dimana graviti tidak memainkan peranan. Manakala Relativiti pula menerangkan alam yg besar yg dipengaruhi oleh graviti... Keadaan Singularity iaitu masa = 0 tidak dapat diterangkan dengan Relativity tetapi diterangkan oleh Fizik Quantum yg tidak terikat pada graviti (sorry aku tak dapat spesifikkan yg mana satu)

Jika M-Theory dibuktikan... ia menerangkan tentang 7 petala langit yg terdapat dalam al-quran

dimensi 1 + 1 = dunia 1 titik + masa
dimensi 2 + 1 = dunia 1 titik menyusun membetuk garisan
dimensi 3 + 1 = dunia 1 garian menyusun membentuk lembaran
dimensi 4 + 1 = dunia 1 lembaran menyusun membentuk bongkah (inilah alam yg kita diami)

seterusnya....

dimensi 4 + 1 = petala pertama (alam kita)
dimensi 5 + 1 = petala kedua
dimensi 6 + 1 = petala ketiga
dimensi 7 + 1 = petala keempat
dimensi 8 + 1 = petala kelima
dimensi 9 + 1 = petala keenam
dimensi 10 + 1 = petala ke tujuh

p/s sesungguhnya alam lain itu lebih luas. keluasan itu akhirnya mempengaruhi perjalanan masa... jika menurut relativity einstein... masa bergerak lambat jika jisim bertambah.... maka benarlah pla apa yg kita faham masa diakhirat lebih panjang banding dunia. dan benar juga apa yg kita faham... alam akhirat itu lebih luas.

lovebattery
20-02-2011, 05:30 PM
gua cadangkan daripada buang masa buat 'research' pasal illuminati dekat youtube..

ataupun buang masa layan the arrival..

elok kita baca sikit2 pasal kejadian alam semesta ni dari perspektif fizik.

betapa teratur dan cantiknya susunan alam ni. daripada apa yg kita nampak sampai kepada benda yg kita tak nampak.

gua bagi contoh bacaan yg credible bagi sesiapa yg ada rasa ingin tahu..

e.g: string theory & the real world.

penulis artikel: Gordy Kane is the director of the Michigan Center for Theoretical Physics and Victor Weisskopf Collegiate Professor of Physics at the University of Michigan in Ann Arbor.

artikel ni sangat santai dan bagi korang pengetahuan tentang string theory tanpa perlu pergi yg terlalu deep.

bagi yg tak nak tahu.. boleh terus layan the arrival sampai lebam.

zinzakara
20-02-2011, 06:50 PM
xsalah mengkaji kebesaran allah..semoga kita semua dapat belajar memahami ciptaan alam ini

myslan
20-02-2011, 09:06 PM
aku taw bro sangkal sebab benda tu xde dlm Al-Quran kan?

xsemestinya jika benda tu xde dlm Al-Quran bermakna..

"waahhh aku x boleh percaya benda ni berdosa.." ..

pelik??

sama gak perihal kereta, jet, TV, computer, dlm Al-Quran xde kn?

so x bermakna kita x boleh pakai semua benda2 ni...

aduh..

dlm Islam sendiri baik Al-Quran.. lantang akan perkara2 yg menidakan tuhan etc.. aku x nampak dgn mengangap kewujudan alien.. "makluk Allah yg lain" .. menjadi satu masalah?

Encik ada periksa hadis tak.......kerana ada dalam hadis yang menyatakan kewujutan burung besi tau

PinguSpy
20-02-2011, 09:35 PM
Encik ada periksa hadis tak.......kerana ada dalam hadis yang menyatakan kewujutan burung besi tau

back to topic plz...
jap g lari topic pulak.. :)

Cameo
20-02-2011, 10:08 PM
menarik nih... ada sapa2 yg boleh explain ttg space fabric tu tak... tak berapa clear sgt...

PinguSpy
20-02-2011, 10:33 PM
buku peberet aku..
dan juga idola aku.. written by carl sagan..

aku berani jamin.. lepas korang habis baca buku ni..
korang akan jadi "gila" kejap untuk 2jam :))

tgk duit = xde pape
tgk awek cun/sexy = xde rasa pape dah
tgk keliling = xde rasa pape dah

dan korang xkn peduli pasal hal2 dunia yahudi ke, duit, raksasa, konspirasi2 freemanson, illuminati..
sebab automatik korang akan rasa semua benda tu remeh-temeh dan kecik je

http://content.scholastic.com/yawyr/467ab2ecb93ed591a0d1bec12c6f3aa690d38023.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=zSgiXGELjbc

little_lily
21-02-2011, 08:35 AM
buku peberet aku..
dan juga idola aku.. written by carl sagan..

aku berani jamin.. lepas korang habis baca buku ni..
korang akan jadi "gila" kejap untuk 2jam :))

tgk duit = xde pape
tgk awek cun/sexy = xde rasa pape dah
tgk keliling = xde rasa pape dah

dan korang xkn peduli pasal hal2 dunia yahudi ke, duit, raksasa, konspirasi2 freemanson, illuminati..
sebab automatik korang akan rasa semua benda tu remeh-temeh dan kecik je

http://content.scholastic.com/yawyr/467ab2ecb93ed591a0d1bec12c6f3aa690d38023.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=zSgiXGELjbc

kt MPH ader ke nie :-?:-?

Ashburn
21-02-2011, 09:01 AM
buku peberet aku..
dan juga idola aku.. written by carl sagan..

aku berani jamin.. lepas korang habis baca buku ni..
korang akan jadi "gila" kejap untuk 2jam :))

tgk duit = xde pape
tgk awek cun/sexy = xde rasa pape dah
tgk keliling = xde rasa pape dah

dan korang xkn peduli pasal hal2 dunia yahudi ke, duit, raksasa, konspirasi2 freemanson, illuminati..
sebab automatik korang akan rasa semua benda tu remeh-temeh dan kecik je

http://content.scholastic.com/yawyr/467ab2ecb93ed591a0d1bec12c6f3aa690d38023.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=zSgiXGELjbc

macam promo buku je ni...:-?
story le sikit pasal inti-pati buku tu..

imatheonlyone
21-02-2011, 09:59 AM
bgs la korng ni...teori tu eori ni...dari xtaw jadi tau, dari tau jadi lebih tau...korng debate la lagi...lau nak emo2 tu korng pny pasal coz benefit nye ade disebalik emo2 korng tu...nak share info, sory la aku x taw nak share ape pasal topic ni...cuma yg aku leh share kan kat sini, kepada yg minat gan galaxy ni, cube try main mass effect...coz sepanjang aku baca thread ni, aku terbayang kan sikit game tu...tp kalau jauh menyimpang, jgn la fire aku lak...aku nak share je

Cameo
21-02-2011, 10:39 AM
Do the Evolution and the Big-Bang Theories make God Redundant?


Question
In answering the question why do we believe in the existence of God, you have written:

I believe in God, because I do not have any other explanation for my own existence or that of what surrounds me, except that of believing in a Wise designer and a Providing Creator.

The only alternative answer given to the question 'Why do we exist', is: 'We just do'. 'By pure chance'.

Do you not think that the Big-Bang theory and the theory of evolution give us a complete explanation of how we came into being? Why do you still believe in the existence of God? Do you consider these theories to be inaccurate?


Answer
I am not technically qualified to comment on the accuracy or otherwise of the referred theories. Nevertheless, the way I understand these theories, they can in no way be considered as a 'replacement' for God. These theories do present interesting views regarding the process, through which the universe and the various species came into existence, but they do not attempt to explain the origin of the process itself.

Suppose I were to say: 'God has given us tasty apples to eat'. Some one may not like my expression and try to convince me to remove 'God' from the sentence by explaining the process through which an apple seed sprouts from the land; getting its nourishment from the earth, becomes a tree, from which we get these apples. He might consider the mere explanation of the process through which we get apples to refute all involvement of God. What he would be ignoring in this explanation is that those who ascribe tasty apples to God, do not imply that God 'prepares' these apples in his kitchen out of nothing. On the contrary, they only imply that the whole universe, whatever exists in it (including the apples) and the laws and processes through which things come into existence are the work of an excellent, wise and merciful Planner and Provider, who they call 'God'. Thus, it is not merely the explanation of the processes through which things come into existence, but one regarding the explanation of the origin of the laws through which things come into existence, which is required to do away with 'God'.

The Encyclopedia Britannica introduces the Big-Bang theory as:

Widely held theory of the evolution of the universe. Its essential feature is the emergence of the universe from a state of extremely high temperature and density--the so-called big bang that occurred at least 10,000,000,000 years ago...

According to the big-bang model, the universe expanded rapidly from a highly compressed primordial state, which resulted in a significant decrease in density and temperature. Soon afterward, the dominance of matter over antimatter (as observed today) may have been established by processes that also predict proton decay. During this stage many types of elementary particles may have been present. After a few seconds, the universe cooled enough to allow the formation of certain nuclei. (Essay on 'Big-Bang Model')

Introducing the theory of Evolution, the Encyclopedia writes:

Theory in biology postulating that the various types of animals and plants have their origin in other preexisting types and that the distinguishable differences are due to modifications in successive generations. (Essay on 'Evolution')

As should be clear, both the Big-Bang theory and the Evolution theory are estimations - based on the laws derived from the physical world around us - of the processes through which the various forms of existences came into being. Neither of these theories presents any view regarding the origin of the laws or of the energy or the matter, which initiated the 'Big-Bang' or the 'Evolution' and ultimately resulted in the beautiful world that we live in. Even if we were to consider 'Spontaneous generation' to be correct, we would still be faced with the question as to where did the non-living matter (through which life may be produced) get the potential of producing life.

The questions that need answers do not relate merely to the origin of the species as they exist in their present form or to the process out of which the present form of the universe evolved; to provide comprehensive answers, they should also answer the origin of the original species, the original matter/energy, which produced the Big-Bang and the origin of the various laws which resulted in the various evolutionary processes.

If one is not willing to accept the existence of God, then these questions can only have two answers, which the Qur'an has pointed out in the following (Al-Toor 52: 35) verse:

http://www.understanding-islam.com/images/quran/052toor-035.gif

Have they come into existence out of nothing or are they themselves their own creators?

Either all the wisdom, all the providence and all the laws entailed in the creation came into existence by a mere stroke of 'luck' (or 'misfortune'), without a wise and providing Creator or the existence itself is its own creator. Most of the people, who do not believe in 'God' have opted for the first option. Thus, I had written in my referred response:

I believe in God, because I do not have any other explanation for my own existence or that of what surrounds me, except that of believing in a Wise designer and a Providing Creator.

The only alternative answer given to the question 'Why do we exist', is: 'We just do'. 'By pure chance'.

I hope this helps.


sumber (http://www.understanding-islam.com/q-and-a/overview-of-islam/do-the-evolution-and-the-big-bang-theories-make-god-redundant-4752)...

kalamsiber
21-02-2011, 12:04 PM
salam sejahtera n selamat pagi sume..,
seharian aku dok baca dlm tread ini n pagi ni bru aku dapt mengepos sedikit pandangan..,
nak mereka atau mengolah ayat yg bertaip mmg aku xpandai..,
dlm tread nih aku suka dgn penjual_rapidshare, TT kena berhati2 skit..,
sbb apa yg dibincangkn hanyalah teori.., TEORI, jgn kite jadikan sbg kepercayan/pegangan.., sape2 nak blaja teruskan pelajaran anda tekad hanya satu kpd ALLAH.

kebayakan yg aku nak perkatan sudah dijelaskn oleh penjual rapidshare 99% aku menyokong (pada aku tauhidnya jelas)..,
big bang (teori) - bukan menjadi mslh dlm mempelajarinya, teruskn.
alien/jin/ghaib - alam ini luas, dlm alquran ayat2 berulang kali disebut (langit-langit) dan (bumi). alquran itu dturunkn kpd umat (manusia)ciptaan terbaiknya yg dpt memikul tanggujwb sbg khalifah.
freemason/iluminasion n dll yg aku xtau - kena faham teori konspirasi dlu bru boleh explore bab ni.

tidak menjadi kesalahan kita blajar dr org kafir sedangkn ilmu itu dulu lbh awal didalami org islam dzaman keagungan pemerintah dl. yg baik kite amik yg buruk kita nilai dlu jgk sblom buang..,

bg aku dlm sejarah kite sudah pon dipesong, bagaiman bermulanya manusia, paleleotik neolitik batu n ntah pape lg, dtg pulak teori darwish n munkin pasni ada lg teori bru..., sedangkan ddlm alquran mengajar sejarah manusia bermulanya dari Adam a.s
adakah sains segala-galanya? semua perkara dpt dirungkai olehnya? (sekali lg dnyatakn teruslah belajar sbb akal pemikiran kita(manusia) amat cetek.

kita dpt mengkaji benih2 lelaki dan perempuan(air mani yg jijik) bercantum menjadi segumpal darah dan mengambil masa matangnya 9bln utk menjadi manusia.., sains sudah pon membuktikn nya.., tp tanpa kuasa darinya utk meniup masukkn roh dptkh kite rungkai kn dgn sains?

bagaimana pula dengan pandangan korang teknologi membina manusia klon? dapatkh kite menerima pakai sedangkn ini bukan fitrah kejadian manusia?

*aku yg masih mencari ilmu

Duff
21-02-2011, 12:14 PM
bagus utk dikaji

sedang khatam

PinguSpy
21-02-2011, 03:20 PM
kt MPH ader ke nie :-?:-?

ade kowt... aku beli dkt popular je.. cm x percaya je ebook ni ada.. dgr cite versi B.Melayu pun ade... :)

satio
21-02-2011, 10:02 PM
buku peberet aku..
dan juga idola aku.. written by carl sagan..

aku berani jamin.. lepas korang habis baca buku ni..
korang akan jadi "gila" kejap untuk 2jam :))

tgk duit = xde pape
tgk awek cun/sexy = xde rasa pape dah
tgk keliling = xde rasa pape dah

dan korang xkn peduli pasal hal2 dunia yahudi ke, duit, raksasa, konspirasi2 freemanson, illuminati..
sebab automatik korang akan rasa semua benda tu remeh-temeh dan kecik je

http://content.scholastic.com/yawyr/467ab2ecb93ed591a0d1bec12c6f3aa690d38023.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=zSgiXGELjbc

pasal yahudi ko leh anggap remeh temeh.
pasal perkara yg nabi duk tekan kan ko leh anggap remeh temeh.
hanya kerana buku ni.

satio
21-02-2011, 10:03 PM
macam guaa cakap, gua cuma interested kepada academic study..

research yg clear hipotesisnya, method of study, data collection dan jugak subject kepada peer review.

sumber2 lain gua rasa jadi bahan dengar santai je.. tak perlu amik serius sangat.

ada tak mana2 sarjana islam ada buat research tentang correlation illuminati, alien & dajjal?

mungkin ko leh jadi org pertama yg buat..
anyway video tu is sarjana islam yg kaji pasal benda2 tu..

PinguSpy
21-02-2011, 10:20 PM
pasal yahudi ko leh anggap remeh temeh.
pasal perkara yg nabi duk tekan kan ko leh anggap remeh temeh.
hanya kerana buku ni.

bukan remeh temeh shingga mengabaikan..
tp lebih kepada x takut pda yahudi etc..

aku berani jamin.. korang slalu pikir pasal yahudi..secara x langsung dan x sedar.. korang megangung2kan yahudi + takut dgn diorang.. tp lepas baca buku ni... aku agap yahudi tu = kecik je...
malah mencipta idea untuk manipulate bangsa diorang

qba437
22-02-2011, 12:44 AM
buku peberet aku..
dan juga idola aku.. written by carl sagan..

aku berani jamin.. lepas korang habis baca buku ni..
korang akan jadi "gila" kejap untuk 2jam :))

tgk duit = xde pape
tgk awek cun/sexy = xde rasa pape dah
tgk keliling = xde rasa pape dah

dan korang xkn peduli pasal hal2 dunia yahudi ke, duit, raksasa, konspirasi2 freemanson, illuminati..
sebab automatik korang akan rasa semua benda tu remeh-temeh dan kecik je

http://content.scholastic.com/yawyr/467ab2ecb93ed591a0d1bec12c6f3aa690d38023.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=zSgiXGELjbc

tak silap aku carl sagan nih yahudi kan..:">:">

PinguSpy
22-02-2011, 12:59 AM
tak silap aku carl sagan nih yahudi kan..:">:">

bukan.. tp atheist :)

sharemalaysia
22-02-2011, 03:16 AM
bukan remeh temeh shingga mengabaikan..
tp lebih kepada x takut pda yahudi etc..

aku berani jamin.. korang slalu pikir pasal yahudi..secara x langsung dan x sedar.. korang megangung2kan yahudi + takut dgn diorang.. tp lepas baca buku ni... aku agap yahudi tu = kecik je...
malah mencipta idea untuk manipulate bangsa diorang

bagus kalau ko kembangkan idea tu.. mungkin berguna untuk umat islam sekarang...asyik2 takut yahudi susah la nak lawan yahudi.. betol tak?

qba437
23-02-2011, 02:08 AM
bukan.. tp atheist :)

He had one sister, Carol, and the family lived in a modest apartment near the Atlantic Ocean, in Bensonhurst, a Brooklyn neighborhood. According to Sagan, they were Reform Jews, the most liberal of the three main Jewish groups.

maknanya atheist tuh Reform Jews la erk..:-?

qba437
23-02-2011, 02:10 AM
bukan remeh temeh shingga mengabaikan..
tp lebih kepada x takut pda yahudi etc..

aku berani jamin.. korang slalu pikir pasal yahudi..secara x langsung dan x sedar.. korang megangung2kan yahudi + takut dgn diorang.. tp lepas baca buku ni... aku agap yahudi tu = kecik je...
malah mencipta idea untuk manipulate bangsa diorang

:)):))..bukan bangsa dorang jer..bangsa lain pun termanipulate skali dengan idea dorang tuh :p:p

PinguSpy
23-02-2011, 02:11 AM
maknanya atheist tuh Reform Jews la erk..:-?

back to topic la...
asyik nk off topic je kje.. dari cita planet2 galaksi, big bang..
dah jadi cite yahudi plak

qba437
23-02-2011, 02:14 AM
back to topic la...
asyik nk off topic je kje.. dari cita planet2 galaksi, big bang..
dah jadi cite yahudi plak

bukan ke sekarang pasal big bang..planet dan galaksi dan salah satunya sumber dari carl sagan..:-?:-?..dan kebetulan plak carl sagan tuh reform jews

PinguSpy
23-02-2011, 02:20 AM
bukan ke sekarang pasal big bang..planet dan galaksi dan salah satunya sumber dari carl sagan..:-?:-?..dan kebetulan plak carl sagan tuh reform jews

sama gk mcm PC.. microsoft windows... facebook... dari yahudi gk..
intel...

dah geng2 yahudi ni rajin mngkaji.... bukannye pemalas mcm kebanyakan org islam..politik je 24jam.. baru nk ajak mengkaji.. habis kena kutuk gile2.... lepas tu dari topic big bang dah kena putar spin2.... aduh..

qba437
23-02-2011, 02:25 AM
sama gk mcm PC.. microsoft windows... facebook... dari yahudi gk..
intel...

dah geng2 yahudi ni rajin mngkaji.... bukannye pemalas mcm kebanyakan org islam..politik je 24jam.. baru nk ajak mengkaji.. habis kena kutuk gile2.... lepas tu dari topic big bang dah kena putar spin2.... aduh..

:)):))..yang merah tuh kene betulkan sikit..bukan orang Islam yang pemalas..tapi orang melayu yang pemalas..:)):))

qba437
23-02-2011, 02:28 AM
ada 1 persoalan di mana berlakunya big bang tuh..

PinguSpy
23-02-2011, 02:29 AM
:)):))..yang merah tuh kene betulkan sikit..bukan orang Islam yang pemalas..tapi orang melayu yang pemalas..:)):))

org Islam ma...
Islam ok .. tp imej .. "org yg mambawa Islam" tu sendiri..
ada bape billion org Islam .. bape banyak produk, ilmu yg kita perintiskan? none ler... kuasai bidang ilmu pun skit ..

bak kata Dr. Asri (mufti perlis) ..

kadang2 org yg bukan islam plak lg ok dari org islam.. praktikan apa yg ada dlm Islam .. kebersihan, ilmu, ekonomi .. berbanding org Islam itu sendiri ..harap sembang je lebih... kononye dia lah Islam sejati

PinguSpy
23-02-2011, 02:30 AM
ada 1 persoalan di mana berlakunya big bang tuh..

baca post2 yg lepas2 bersepah post oleh kawan2 CG yg lain :)

qba437
23-02-2011, 02:31 AM
setakat ni big bang masih lagi satu teori yg kuat untuk dibuat rujukan sebagai permulaan alam semesta.

kalau kita guna coordinate cartesian 4 dimension untuk mewakili space-time, point 0,0,0,0 terjadi sejurus selepas big bang. lepas dari tu alam semesta terus berkembang sampai yg kita tahu sekarang.

apa yg terjadi semasa big bang?

itu yg para saintis tengah kaji gunakan LHC. diorang nak tengok apa yg terjadi betul2 lepas big bang dengan replicate balik fenomena tu.

macam mana diorang replicate balik fenomena tu?

jirim 2 unsur akan dipecutkan sampai menghampiri kelajuan cahaya dan akan dihentamkan untuk simulate big bang.

apa yg boleh diperhatikan dari eksperimen ni?

mengesahkan kewujudan anti-matter, higgs boson body, teori supersimetri dan macam2 lagi.

tambah 1 lagi..dark-matter..yang tak nampak tapi wujud :-?

qba437
23-02-2011, 02:33 AM
baca post2 yg lepas2 bersepah post oleh kawan2 CG yg lain :)

post yang lepas menceritakan bagaimana big bang terjadi..bukannya menunjukkan lokasinya..jika big bang berlaku pada titik mufradan (infiniti)..di mana kedudukan titik infiniti tuh :-?

qba437
23-02-2011, 02:35 AM
ilmu falak aku x berapa pasti.. sebab time tu zaman agak lama..
kemudahan agak kurang..

teori big bang ni bukan diorang main tembak je..
untuk memperkuatkan teori ni je berbillion2 duit dibelanjakan..
hantar mcm2 satelite... kaji suhu, dan juga wave of sound...
mcm2 lh.. data di collect... boleh dikatakan .. hampir nk betul teori ni

falak itu sendiri bermaksud astronomi..falak bahasa arab..astronomi bahasa latin..:">

PinguSpy
23-02-2011, 02:37 AM
post yang lepas menceritakan bagaimana big bang terjadi..bukannya menunjukkan lokasinya..jika big bang berlaku pada titik mufradan (infiniti)..di mana kedudukan titik infiniti tuh :-?

dah infinity mcm mana plak ada titik? :-?

qba437
23-02-2011, 02:41 AM
dah infinity mcm mana plak ada titik? :-?

:-?..jadi maknanya galaksi nih tetiba ada..tanpa adanya titik permulaan..:-?

a_fik
23-02-2011, 02:44 AM
pening ak nak paham...

PinguSpy
23-02-2011, 02:44 AM
:-?..jadi maknanya galaksi nih tetiba ada..tanpa adanya titik permulaan..:-?

galaksi ni kan expand.. lagi pun benda ni berkaitan dgn "quatum fizik" dan hubung kait dgn beberapa konsep yg agak "hardcore" kalau nk kaji..

terus terang aku ckp..aku sendiri pun tataw.. kalau bro taw boleh share dkt sini ..:)

qba437
23-02-2011, 02:51 AM
galaksi ni kan expand.. lagi pun benda ni berkaitan dgn "quatum fizik" dan hubung kait dgn beberapa konsep yg agak "hardcore" kalau nk kaji..

terus terang aku ckp..aku sendiri pun tataw.. kalau bro taw boleh share dkt sini ..:)

jika galaksi bermula dari suatu titik infiniti..kemudian boom lalu terbebas..sepatutnya galaksi akan terus berkembang..even graviti sendiri tidak dapat mempengaruhi pengembangan graviti tuh..yang herannya..bila dirujuk pada quantum fizik..setiap graviti akan mempengaruhi pengembang jirim..contohnya elekron dan proton mengelilingi nukleus kerana gravitinya..planet mengelilingi matahari kerana gravitinya..galaksi sesama galaksi saling mengelilingi kerana gravitinya..sedikit sebanyak teori big bang ada cacatnya juga..pendapat aku laa..dan aku tak belajar astrofizik..:">:">

PinguSpy
23-02-2011, 02:55 AM
sedekit perkongsian.. :)

http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/ask_astro/ask_an_astronomer.html

http://www.scientificamerican.com/media/inline/0009F0CA-C523-1213-852383414B7F0147_p39.gif
http://www.scientificamerican.com/media/inline/0009F0CA-C523-1213-852383414B7F0147_p40.gif
http://www.scientificamerican.com/media/inline/0009F0CA-C523-1213-852383414B7F0147_p42.gif
http://www.scientificamerican.com/media/inline/0009F0CA-C523-1213-852383414B7F0147_p43.gif
http://www.scientificamerican.com/media/inline/0009F0CA-C523-1213-852383414B7F0147_p44.gif
http://www.scientificamerican.com/media/inline/0009F0CA-C523-1213-852383414B7F0147_p45.gif

kuhik
23-02-2011, 02:56 AM
hehe..
tak salah belajar teori big bang..
jangan sampai anggap alam semesta ni terjadi dengan sendirinya tu sudah.

kalau ikut teori big bang ni, (ikut gambarajah 1st page) tempoh kejadian adalah 15 bilion tahun. sedangkan dalam al-Quran cakap alam semesta ni dicipta dalam tempoh 6 hari je.

jadi andaian 15 bilion tahun tu dah tipu.

gerek
23-02-2011, 03:01 AM
hehe..
tak salah belajar teori big bang..
jangan sampai anggap alam semesta ni terjadi dengan sendirinya tu sudah.

kalau ikut teori big bang ni, (ikut gambarajah 1st page) tempoh kejadian adalah 15 bilion tahun. sedangkan dalam al-Quran cakap alam semesta ni dicipta dalam tempoh 6 hari je.

jadi andaian 15 bilion tahun tu dah tipu.

bro 6 hari tu merujuk kepada 'hari' yg mana? bukan ke 1 hari di syurga juga berbeza dgn bumi?

minta pencerahan.

lagi satu dlm Al-Quran menerangkan bila terjadinya kiamat, bintang2 seolah berguguran. Dan menurut ahli cosmology, antara penyebab bumi hancur termasuk perlanggaran galaksi dan satu lagi, alam semesta akan mengecut kembali kepada kejadian asal bing bang. Selain tu teorinya termasuk perlanggaran komet, gamma burst ray dan letupan supernova matahari.

kuhik
23-02-2011, 03:13 AM
bro 6 hari tu merujuk kepada 'hari' yg mana? bukan ke 1 hari di syurga juga berbeza dgn bumi?

minta pencerahan.

lagi satu dlm Al-Quran menerangkan bila terjadinya kiamat, bintang2 seolah berguguran. Dan menurut ahli cosmology, antara penyebab bumi hancur termasuk perlanggaran galaksi dan satu lagi, alam semesta akan mengecut kembali kepada kejadian asal bing bang. Selain tu teorinya termasuk perlanggaran komet, gamma burst ray dan letupan supernova matahari.

kalau ikut jumhur (majoriti) Ulamak tafsir, 6 hari yang dimaksudkan ialah 6 hari dunia. dan al-Quran adalah hujjah yang disediakan oleh ALlah untuk menghadapi orang-orang kafir baik dari sudut logik akal dan mukjizat.

Hujjah 1 :

Ayat al-Quran yang mengisahkan tentang penciptaan langit dan bumi ini ditujukan kepada orang-orang kafir yang enggan mengakui keesaan Allah. Dari sudut mantiq dakwah Nabi, apabila Nabi mengeluarkan ayat al-Quran ini kepada mereka, ayat contohnya :

"wahai orang kafir, sesungguhnya Allah menciptakan langit dan bumi ini dalam tempoh 6 hari".

bagi orang kafir, diorang mana reti pasal hari dunia atau hari akhirat. apabila disebut tentang 6 hari, yang timbul dalam kepala otak orang kafir adalah 6 hari dunia yang biasa.

Hujjah 2 :

pentafsiran 6 hari dunia adalah lebih tepat menggambarkan kehebatan Allah dalam mencipta langit dan bumi. kalau ikut kiraan hari akhirat, 1 hari bersamaa 1000 tahun dunia. ini bermakna Allah menciptakan langit dan bumi dalam tempoh yang sangat lama, iaitu selama 6000 tahun dunia. bukankah ini boleh mempamerkan bahawa Allah itu lemah? nak buat alam semesta pun ambil masa yang lama?

dan kalau ikut teori big bang pula, maka kita boleh katakan Allah ini mencipta langit dan bumi dalam tempoh 15 bilion tahun? bukankah ini akan membawa tafsiran Allah itu lemah dan lembab? maka tafsiran 6 hari dunia adalah lebih diterima dalam menterjemahkan kehebatan Allah.

dan bab qiamat tu, apa jua orang cosmology nak kata, itu sekadar andaian je. nak terima atau tidak terima, itu terpulang. jangan terpesong sudah.

p/s : sepatutnya kalau ikut teori big bang ni, sepatutnya tidak akan membawa kepada kemusnahan alam semesta bukan?

kuhik
23-02-2011, 03:30 AM
lagi satu dlm Al-Quran menerangkan bila terjadinya kiamat, bintang2 seolah berguguran. Dan menurut ahli cosmology, antara penyebab bumi hancur termasuk perlanggaran galaksi dan satu lagi, alam semesta akan mengecut kembali kepada kejadian asal bing bang. Selain tu teorinya termasuk perlanggaran komet, gamma burst ray dan letupan supernova matahari.

nak tambah sket.
kalau mengecut kembali kepada kejadian asal bing bang ni memang dah salah.
sebab Allah jelas mengatakan bahawa alam dunia ini akan dimusnahkan 100%. tiada satu pun yang tinggal, kecuali alam akhirat (kerana syurga, neraka, titian sirat tidak terpengaruh dengan hari qiamat).

kuhik
23-02-2011, 03:35 AM
bak kata Carl Sagan..
kita ni adalah "produk" hasil dari letupan big-bang..
secara sengaja atau tidak sengaja yg tu.. aku tak taw lah...

tp mmg betul... space dkt alam semesta ni nampak je kosong..
tp ada part dia yg panas.. ada jugak part yg sejuk..

kesan dari letupan big-bang..

dan pasti untuk beberapa juta tahun lagi.. dia akan sedut semua galaksi balik... jadi mcm image bola yg aku post sebelum ini..

lepas tu big-bang lagi....

dan lepas aku baca sebuah buku yg ditulis oleh "Michio Kaku" ..
seorang astronomi dari Jepun.. agak style gk buku dia..
dia terang kan konsep alien.. konsep kelajuan...
dan juga astronomi2 yg duk terpong tu sebenarnye just teropong kalau org kata.. "teropong jiran2" je(even dah sampai tahap galaksi kita teropong)..

sebab tu je kita mampu.. walhal alam semesta ni super besar

manusia bukan produk bing bang.

PinguSpy
23-02-2011, 03:38 AM
manusia bukan produk bing bang.

dia yg kata la bukan aku kata

sharemalaysia
23-02-2011, 04:10 AM
:-?..jadi maknanya galaksi nih tetiba ada..tanpa adanya titik permulaan..:-?

Memang Allah SWT menciptakan dari tiada kepada ada.

BlueDream
23-02-2011, 05:03 AM
hehe..
tak salah belajar teori big bang..
jangan sampai anggap alam semesta ni terjadi dengan sendirinya tu sudah.

kalau ikut teori big bang ni, (ikut gambarajah 1st page) tempoh kejadian adalah 15 bilion tahun. sedangkan dalam al-Quran cakap alam semesta ni dicipta dalam tempoh 6 hari je.

jadi andaian 15 bilion tahun tu dah tipu.

menurut yg aku faham

perkataan yg digunakan dalam alquran adalah 'ayyam'... merupakan kata majmuk

'Yaum' adalah hari... sedang 'ayyam' merupakan jujukan masa... dengan kiraan hanya Allah yg tahu

dan masa sebenarnya relatif dengan tempat.... sebagai contoh masa ikut kiraan dunia lebih cepat jika dibandingkan masa ikut kiraan akhirat.

Ruang dan masa pula hanya untuk makhluk. Allah tidak terikat pada ruang dan masa. Al-Awwal al-Akhir. Qidam Baqa.

P/s Kita beriman pada kenyataan Allah tiada permulaan dan akhir... Cukup dengan iman sahaja. Akal manusia yg terikat pada ruang dan masa sama sekali tidak mampu memikirnya. Apa yg tidak mampu dicapai akal tinggalkan saja Hanya Allah yg tahu. Bukan merupakan kesalahan kita sebagai makhluk.

kama_rull
23-02-2011, 05:05 AM
nak percaya? kena percaya jugak..... percaya kepada benda ghaib....

BlueDream
23-02-2011, 05:31 AM
Hujjah 2 :

pentafsiran 6 hari dunia adalah lebih tepat menggambarkan kehebatan Allah dalam mencipta langit dan bumi. kalau ikut kiraan hari akhirat, 1 hari bersamaa 1000 tahun dunia. ini bermakna Allah menciptakan langit dan bumi dalam tempoh yang sangat lama, iaitu selama 6000 tahun dunia. bukankah ini boleh mempamerkan bahawa Allah itu lemah? nak buat alam semesta pun ambil masa yang lama?


aku cam tak dapat terima 6 hari dunia atau 6000 hari dunia sebagai alasan utk mengukur kuat atau lemah Allah... Tidak ada ukuran dan perbandingan utk mengukur kekuatan Allah. Walaupun perkataan sekelip mata bukannya tolok utk dijadikan perbandingan utk Allah. Jika Allah mengkehendaki sesuatu... Cukup dengan firman 'kun'... sebagaimana yg dinyatakan dalam Alquran... bagaimana cepatnya kiraan... wallahu a'lam kita sama sekali tidak mampu menafsirnya. Sebagaimana kita tidak mampu menafsir Al-Awwal Al-Akhir... Qidam Baqa.

Aku boleh terima kalau alasannya... segala sesuatu yg diciptakan Allah ikut kiraan berapa lama yg dikehendakiNya... adalah atas IradatNya yg meliputi IlmuNya semata2 yg mengandungi hikmah dan pengajaran... Allah lebih mengkehendaki segala sesuatu berlaku mengikut sebab dan musabab.

Akal manusia akan menafsir sebab musabab sebagai logik utk berfikir. Dengan jalan itu akal manusia tidak keliru. Jika setiap hari berlaku perkara yg tidak logik akal itu tidak dapat berfungsi. Logik atau tidak pula hanya releven utk manusia tetapi tidak releven utk Allah. Apa yg berlaku adalah atas dasar kebijaksanaan yg meliputi ilmuNya. Kita cuma mampu tahu sedikit sahaja dari hikmah dan ilmu.

Cuma pendapat aku semata2

BlueDream
23-02-2011, 05:52 AM
bak kata Carl Sagan..
kita ni adalah "produk" hasil dari letupan big-bang..
secara sengaja atau tidak sengaja yg tu.. aku tak taw lah...


Jangan langsung percaya... Jangan terima bulat2 apa yg kamu baca... kajian kena diselarikan dengan ayat alquran. Jika kesinambungan tidak ditemui... jgn mengiyakan dan jgn menidakkan... Tetapi jika tidak logik ... buang saja.

Manusia yg mencari jawapan dengan fizik atau alam kebendaan semata2 akhirnya terpaksa mengaku bahawa alam ghaib juga terlibat dalam proses penciptaan... Di alam lain peraturannya tidak difahami melainkan dikenali sebagai metafizik saja. Bagaimana mungkin kiraan menjadi tepat... ke mana hilangnya sebahagian graviti??? Mujur masih ada M theory utk menganalisanya.

Mereka yg mengkaji M Theory pula mengatakan tidak ada makhluk yg mampu hidup di dimensi lain kerana DNA tidak dapat terbentuk. Sedangkan kita yg berpandu Al-Quran dapat mengetahui bahawa pada dimensi lain itu sunatullahnya atau hukum alamnya lain daripada dimensi kita. Kita tahu pada alam lain itu wujud Jin ... malaikat... roh dan sebagainya. Malaikat daripada cahaya... Jin daripada api... Bagaimana mungkin fizik mampu menganalisanya. Walhal mereka telahpun menyatakan bahawa petala(dimensi) yg lebih tinggi mampu melihat petala yg rendah... tetapi petala yg rendah tidak mampu melihat petala yg lebih tinggi berdasarkan M theory.

Kenapa pemikiran mereka cuma mampu capai hingga takat itu saja. Kita pula tahu bahawa perbezaan frekuensi unsur tanah, cahaya dan api dapat menyokong kenyataan malaikat dan jin dapat melihat manusia sedang manusia tidak dapat melihat mereka. Mereka dicipta atas dasar Kehendak Allah... Hukum alamnya berbeza dengan dimensi yg kita diami... DNA manusia tak dapat terbentuk pada dimensi tersebut... tetapi lain bagi Jin dan malaikat. Jangan abaikan Alquran bro PinguSpy... kau akan tahu lebih baik berbanding si etheist tu.

Kita adalah produk Big Bang ternyata tidak selari dengan AlBaqarah ayat 30.

Apa pula yg berada pada masa atau sebelum t=0...??? Sehingga itu fikiran manusia buntu. Kita pula cuma mampu tersenyum melihat kebingungan mereka. Logik mereka telah cukup mantap... tetapi mereka terpaksa bekerja keras.

Jika jawapan ditemui pula... jgn beriktikad yg kamu dah tahu segala2nya. Tidak ada yg mampu mengetahui kenyataan sebenar melainkan Allah. Kita cuma mampu tahu pada level makhluk dibantu oleh istilah.

p/s Takdir dan penciptaan bermula dengan Lauh Mahfuz... mencatatkan semua ... "ghaibi was-syahadah". Ghaib dan nyata.

kuhik
23-02-2011, 04:49 PM
menurut yg aku faham

perkataan yg digunakan dalam alquran adalah 'ayyam'... merupakan kata majmuk

'Yaum' adalah hari... sedang 'ayyam' merupakan jujukan masa... dengan kiraan hanya Allah yg tahu

dan masa sebenarnya relatif dengan tempat.... sebagai contoh masa ikut kiraan dunia lebih cepat jika dibandingkan masa ikut kiraan akhirat.

Ruang dan masa pula hanya untuk makhluk. Allah tidak terikat pada ruang dan masa. Al-Awwal al-Akhir. Qidam Baqa.

P/s Kita beriman pada kenyataan Allah tiada permulaan dan akhir... Cukup dengan iman sahaja. Akal manusia yg terikat pada ruang dan masa sama sekali tidak mampu memikirnya. Apa yg tidak mampu dicapai akal tinggalkan saja Hanya Allah yg tahu. Bukan merupakan kesalahan kita sebagai makhluk.

ini sudah masuk perbincangan advance tauhid. memang benar Allah tidak terikat dengan masa, kerana ia boleh menunjukkan bahawa Allah itu lemah.

perkataan "ayyam" datang selepas perkataan "sittati", iaitu bermaksud ENAM. "SITTATI AYYAM" bermaksud 6 hari. Allah sebut secara precisely 6 hari dalam al-Quran. di sini para Ulamak tafsir banyak berbincang apakah 6 hari dunia atau 6 hari akhirat. atau 6 hari berjujukan atau 6 hari tidak berjujukan. hanya Allah lebih tahu.

cuma dari apa yang saya belajar tafsir dulu-dulu, bagi menjawab pertanyaan saudara yang bertanya tadi, apakah 6 hari dunia atau 6 hari akhirat, saya cuma memberikan hujjah jumhur Ulamak tafsir sahaja.

kita percaya bahawa Allah tiada permulaan dan pengakhiran. tapi dalam perbincangan penciptaan alam semesta ini, sudah tentu ada permulaan dan pengakhiran.

vwgti
23-02-2011, 04:56 PM
bagus thread ni...kn baca pada awal br lebih memahami pebincangan isi topik

kuhik
23-02-2011, 05:01 PM
aku cam tak dapat terima 6 hari dunia atau 6000 hari dunia sebagai alasan utk mengukur kuat atau lemah Allah... Tidak ada ukuran dan perbandingan utk mengukur kekuatan Allah. Walaupun perkataan sekelip mata bukannya tolok utk dijadikan perbandingan utk Allah. Jika Allah mengkehendaki sesuatu... Cukup dengan firman 'kun'... sebagaimana yg dinyatakan dalam Alquran... bagaimana cepatnya kiraan... wallahu a'lam kita sama sekali tidak mampu menafsirnya. Sebagaimana kita tidak mampu menafsir Al-Awwal Al-Akhir... Qidam Baqa.

Aku boleh terima kalau alasannya... segala sesuatu yg diciptakan Allah ikut kiraan berapa lama yg dikehendakiNya... adalah atas IradatNya yg meliputi IlmuNya semata2 yg mengandungi hikmah dan pengajaran... Allah lebih mengkehendaki segala sesuatu berlaku mengikut sebab dan musabab.

Akal manusia akan menafsir sebab musabab sebagai logik utk berfikir. Dengan jalan itu akal manusia tidak keliru. Jika setiap hari berlaku perkara yg tidak logik akal itu tidak dapat berfungsi. Logik atau tidak pula hanya releven utk manusia tetapi tidak releven utk Allah. Apa yg berlaku adalah atas dasar kebijaksanaan yg meliputi ilmuNya. Kita cuma mampu tahu sedikit sahaja dari hikmah dan ilmu.

Cuma pendapat aku semata2

betul juga.
tapi kalau kita bercakap dengan lebih advance tauhid lagi, akan timbul persoalan, bukankah Allah juga lemah kerana Allah perlu bergantung kepada sebutan "KUN" untuk mencipta seuatu?

kalau tak sebut "KUN", maka Allah tak dapat nak mencipta sesuatu. kena sebut "KUN" dulu barulah jadi "FAYAKUN"?. tak gitu? :)

macam kita kata tadi, Allah itu maha berkuasa dan tidak bergantung kepada sesuatu pun. dan sudah tentu Allah pasti tidak bergantung kepada "KUN" untuk mencipta sesuatu. bahkan, Allah boleh mencipta sesuatu tanpa sebut "KUN" sekalipun. Protokol "KUN" bagi Allah ni tidak lain tidak bukan sekadar nak tunjukkan bahawa Allah ini sangat hebat - "sebut KUN terus FAYAKUN". - nak tekel logik akal manusia.

of course, dari setiap tindakan Allah itu ada hikmah dan pengajarannya. contohnya, manusia merupakan ciptaan Allah yang tidak menggunakan "KUN". penciptaan langit dan bumi ini juga tidak menggunakan "KUN". Ulamak tafsir ada menyebut, dalam tempoh 6 hari yang disebut dalam al-Quran, pecahan hari untuk membuat langit ialah 4 hari, dan membuat bumi ialah 2 hari.

sudah tentu ada hikmah dan pengajarannya.
kenapa Allah buat alam semesta yang besar ini dalam tempoh 4 hari?
dan kenapa Allah mencipta sesuatu yang kecil kerdil seperti planet bumi ini dalam tempoh 2 hari?

hanya Allah lebih mengetahui :)

p/s : al-Quran adalah hujjah bagi Nabi Muhammad menyebarkan dakwah kepada manusia. jadi, kalau kita sebut penciptaan alam semesta selama 6 hari kepada orang kafir, sudah tentu orang kafir boleh terima al-Quran ini dengan asas logik akal manusia yang biasa tanpa perlu kita terangkan advance tauhid kepada mereka. lagipun, mereka tidak beriman dengan tauhid kita. :)

mrfs1978
23-02-2011, 05:16 PM
http://www.youtube.com/watch?v=1HBkZPyfpdE

http://www.ichthus.info/BigBang/PICS/Big-Bang.jpg

mcm teori hawking .. pasal bing bang 70% aku percaya..
dan simple je.. aku percaya "bing bang" tu Tuhan yg buat...
so aku x nampak masalahnya disini..?

maksud aku.. Tuhan bijak... daripada susah payah buat planet satu2.. baik big bang je terus ada banyak2 planet ..

ada beberapa point yg aku faham based on buku2 yg aku baca berkenaan big bang...

1. black energy
2. planet = atom (juga kalau tgk teori fizik ia bersangkut paut dgn getaran, nuclear/nuclease, dan teori reflection sesuatu atom yg semakin berjauhan) + teori relativiti...
3. letupan big bang

mcm mana letupan berlaku?

2 + 1(berada ditengah2 seperti 1 bulatan kuasa gelap apabila planet2 semakin menjauhi) = 3

point untuk menyokong teori ni mudah..

- haba
- dan ...... adeh mcm aku nk terangkan...?? = tompok2 ada part panas, dan sejuk .. untuk space galaksi ini... dan space kosong tu yg panas bersangkut paut dgn letupan..
dan juga letupan adalah suatu yg panas... lihat pada berapa billion jumlah matahri.. etc..

semua konsep kehidupan menggunakan "fomulasi" ini..

bulatan jirim
bulatan planet

yg semakin menjauhi.... apabila panas dan bergetar...
etc..

yg aku faham lepas baca beberapa buku..

dan skang kalau tgk galeksi2... dia semakin bercamtum.. menjadikan

1 bulantan panas menguasai = letupan big bang...

dah 100% letupan big bang x mustahil akan berlaku lagi.. tapi dlm tempoh beberapa juta tahun lagi lah...

apa pun itu baru bercakap soal teori letupan big bang..
belum masuk part black-hole... dan..

"the ball of the universe" ..
dalam ball tu ada berbillion2 galaksi(btw bing bang hasil dari ball of the universe)..dan untuk pengetahuan.. bola alam semseta ni jugak ada banyak.. cuma belum dipastikan..

jum kita sembang pasal ni dan kongsi2 idea.. begitu jugak soal UFO/alien

saya ada encyclopedia al-quran dan sains.....ada diterangkan dlm al-quran pasal kejadian alam semesta yang dah dibuktikan melalui sains skrg nie.....nanti kawe share ek......

PinguSpy
23-02-2011, 05:58 PM
saya ada encyclopedia al-quran dan sains.....ada diterangkan dlm al-quran pasal kejadian alam semesta yang dah dibuktikan melalui sains skrg nie.....nanti kawe share ek......

http://www.youtube.com/watch?v=GZXz5SXWOLE

lovebattery
23-02-2011, 06:09 PM
betul..

dark matter dan anti matter.

saintis predict yg diorang boleh capai kejayaan dalam masa 2 tahun lagi untuk diorang discover higgs boson.

kalau tak jumpa jugak higgs boson dalam masa 2 tahun lagi, maknanya higgs boson mungkin tak wujud dalam bentuk yg diorang jangkakan.. at least setakat kefahaman diorang. semalam gua dengar BBC.

satu benda yg menarik kat sini ialah macam mana diorang boleh dapat cara untuk contain anti matter tu sebaik saja lepas collision antara partikel.

anti matter ni cuma akan wujud beberapa milisaat je lepas collision.

tambah 1 lagi..dark-matter..yang tak nampak tapi wujud :-?

nuex
23-02-2011, 06:45 PM
semakin bertambah iman aku baca thread ni..rasa mahu menangis mengenangkan kerdilnya diri ni depanNya...astagfirullah..
dimanakah aku ya allah....

sharemalaysia
24-02-2011, 12:51 AM
anti-matter ni apa kebaikkan dia ha?

qba437
24-02-2011, 02:13 AM
anti-matter ni apa kebaikkan dia ha?

ada kebaikan ke anti-matter nih :-?

satio
24-02-2011, 01:58 PM
Allah adalah sebaik-baik pencipta dan manusia adalah sebaik2 ciptaan..

little_lily
24-02-2011, 04:35 PM
ade kowt... aku beli dkt popular je.. cm x percaya je ebook ni ada.. dgr cite versi B.Melayu pun ade... :)

thx, nanti nk carik

little_lily
24-02-2011, 04:59 PM
kalau ikut jumhur (majoriti) Ulamak tafsir, 6 hari yang dimaksudkan ialah 6 hari dunia. dan al-Quran adalah hujjah yang disediakan oleh ALlah untuk menghadapi orang-orang kafir baik dari sudut logik akal dan mukjizat.

Hujjah 1 :

Ayat al-Quran yang mengisahkan tentang penciptaan langit dan bumi ini ditujukan kepada orang-orang kafir yang enggan mengakui keesaan Allah. Dari sudut mantiq dakwah Nabi, apabila Nabi mengeluarkan ayat al-Quran ini kepada mereka, ayat contohnya :

"wahai orang kafir, sesungguhnya Allah menciptakan langit dan bumi ini dalam tempoh 6 hari".

bagi orang kafir, diorang mana reti pasal hari dunia atau hari akhirat. apabila disebut tentang 6 hari, yang timbul dalam kepala otak orang kafir adalah 6 hari dunia yang biasa.

Hujjah 2 :

pentafsiran 6 hari dunia adalah lebih tepat menggambarkan kehebatan Allah dalam mencipta langit dan bumi. kalau ikut kiraan hari akhirat, 1 hari bersamaa 1000 tahun dunia. ini bermakna Allah menciptakan langit dan bumi dalam tempoh yang sangat lama, iaitu selama 6000 tahun dunia. bukankah ini boleh mempamerkan bahawa Allah itu lemah? nak buat alam semesta pun ambil masa yang lama?

dan kalau ikut teori big bang pula, maka kita boleh katakan Allah ini mencipta langit dan bumi dalam tempoh 15 bilion tahun? bukankah ini akan membawa tafsiran Allah itu lemah dan lembab? maka tafsiran 6 hari dunia adalah lebih diterima dalam menterjemahkan kehebatan Allah.

dan bab qiamat tu, apa jua orang cosmology nak kata, itu sekadar andaian je. nak terima atau tidak terima, itu terpulang. jangan terpesong sudah.

p/s : sepatutnya kalau ikut teori big bang ni, sepatutnya tidak akan membawa kepada kemusnahan alam semesta bukan?

bkn lemah atau lembap.. cuma, not in a hurry, after all.. he has all the time in the world.. kalo malaikat leh sujud sampai 3000 tahun, bidadari syurga tunggu kt balcony istana sampai 10 000 tahun.. its nothing for them.. bkn maknanya lemah atau lembap..

BlueDream
27-02-2011, 04:53 AM
sudah tentu ada hikmah dan pengajarannya.
kenapa Allah buat alam semesta yang besar ini dalam tempoh 4 hari?
dan kenapa Allah mencipta sesuatu yang kecil kerdil seperti planet bumi ini dalam tempoh 2 hari?

hanya Allah lebih mengetahui :)

p/s : al-Quran adalah hujjah bagi Nabi Muhammad menyebarkan dakwah kepada manusia. jadi, kalau kita sebut penciptaan alam semesta selama 6 hari kepada orang kafir, sudah tentu orang kafir boleh terima al-Quran ini dengan asas logik akal manusia yang biasa tanpa perlu kita terangkan advance tauhid kepada mereka. lagipun, mereka tidak beriman dengan tauhid kita. :)

Jika ulama berpendapat sedemikian iaitu mengikut hari dunia... seolah2 tidak ada bezanya dengan apa yg dinyatakan dalam Kitab Bible iaitu Allah menjadikan langit dan bumi dalam masa 6 hari manakala hari ke 7 ... berehat.

Rujuk sini ---> Kejadian (1:1-31) (http://www.bit.net.id/SABDA-Web/Kej/T_Kej1.htm)... Urutan kejadian dalam tempoh 6 hari. Ayat terakhir... (1:31. Maka Allah melihat segala yang dijadikan-Nya itu, sungguh amat baik. Jadilah petang dan jadilah pagi, itulah hari keenam.)


dan ---> Kejadian (2:1-7) (http://www.bit.net.id/SABDA-Web/Kej/T_Kej2.htm). Kerja selesai... berehat. (2:2 Ketika Allah pada hari ketujuh telah menyelesaikan pekerjaan yang dibuat-Nya itu, berhentilah Ia pada hari ketujuh dari segala pekerjaan yang telah dibuat-Nya itu. )

Perkataan 'AYYAM' itu mengekalkan ciri2 saintifik yang yg terdapat dalam al-quran. Al-Quran tidak pernah silap.

Manakala salah satu masalah yg terdapat dalam bible adalah tidak menggunakan perkataan dalam bahasa asal.

satio
28-02-2011, 11:42 AM
sunyi je....

satio
28-02-2011, 02:58 PM
Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): 'Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar'. Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu.

Al-Baqarah 120

malayneums
02-03-2011, 08:40 AM
kalau tt boleh membaca buku inggeris tu, saya cadangkan tt beli dan baca buku ilmiah karangan cendekiawan islam kita... buku berkaitan penciptaan langit dan bumi serta manusia....
tajuk buku tu 'RAHSIA PENCIPTAAN DARI ARASY KE BUMI' oleh Idh Wardani...
Ada 2 jilid... harga pun murah jer banding buku org putih...
kalau dah beli dan baca jadi bolehla tt bandingkan maklumat yg ada..

hazirah
02-03-2011, 01:16 PM
teori big bang kan ada disebut dlm alquran..

aku pnh baca buku AL QURAN DAN SAINS penulis dr. danial zainal abidin ade dibg ayat yg menceritakan psl kewujudan alam semesta dan bila dikaji melambangkan seolah2 sama dgn teori big bang....

moneymaker3000
02-03-2011, 01:21 PM
\"p/s : sepatutnya kalau ikut teori big bang ni, sepatutnya tidak akan membawa kepada kemusnahan alam semesta bukan? \"


mungkin juga alam semesta ni macam belon, makin ditiup makin mengembang dan apa terjadi kalau belon terus kembang? belon itu meletup kan?

AuraSuccess_88
02-03-2011, 01:22 PM
kita jgn cepat menghukum... cuba kaji.. yg baik kita amik.. yg buruk kita buang.. kalau cepat mehukum = tutup buku = tido..
faham kn? :D

ramai org kutuk sains dari dulu lg..
kononye ilmu kafir...

tp skang boleh tgk sekeliling..

tetapikan..pada saya.sains juga berkait rapat ngan Islam...

AuraSuccess_88
02-03-2011, 01:22 PM
\"p/s : sepatutnya kalau ikut teori big bang ni, sepatutnya tidak akan membawa kepada kemusnahan alam semesta bukan? \"


mungkin juga alam semesta ni macam belon, makin ditiup makin mengembang dan apa terjadi kalau belon terus kembang? belon itu meletup kan?

jom kita pakat lawan tiup belon baru ler tow.:))

leeyeah
02-03-2011, 01:45 PM
\"p/s : sepatutnya kalau ikut teori big bang ni, sepatutnya tidak akan membawa kepada kemusnahan alam semesta bukan? \"


mungkin juga alam semesta ni macam belon, makin ditiup makin mengembang dan apa terjadi kalau belon terus kembang? belon itu meletup kan?


Asal usul alam semesta diterangkan dalam Al-Qur'an dalam ayat berikut;

Dia adalah maha Pencipta langit dan bumi. Surat al-An'aam:101.

Maklumat yang dinyatakan dalam Al-Qur'an ini adalah satu fakta yang sangat tepat dan selari dengan penemuan sains kontemporari. Kesimpulan yang dicapai dalam bidang astrofizik hari ini ialah bahawa alam semesta, bersama-sama dengan dimensi benda dan masa, telah terhasil melalui satu letupan yang besar yang terjadi ketika masa-sifar. Fenomena ini yang dikenali sebagai Big Bang membuktikan bahawa alam semesta telah diciptakan dari ketiadaan sebagai satu produk, dari satu letupan titik tunggal. Golongan saintifik moden percaya bahawa Big Bang adalah satu-satunya penerangan paling rasional dan fakta yang dapat dibuktikan mengenai permulaan dan asal kewujudan alam semesta.

Sebelum fenomena Big Bang terjadi, tidak terdapat sebarang benda yang wujud. Dalam keadaan tanpa sebarang kewujudan kebendaan, tenaga atau masa, dan yang mana hanya dapat diterangkan secara metafizik, semuanya ini sebenarnya telah diciptakan. Fakta ini, yang baru diketahui melalui kajian dalam bidang fizik moden, telah dinyatakan dalam Al-Qur'an 1400 tahun lalu.

PENGEMBANGAN ALAM SEMESTA

Dalam Al-Qur'an yang diwahyukan 1400 tahun lalu, ketika pengetahuan tentang astronomi masih sedikit, fakta mengenai pengembangan alam semesta telah diterangkan seperti berikut;

Dan langit itu Kami bina dengan kekuasaan (Kami) dan sesungguhnya Kami benar-benar meluaskannya. (Surah az-Dzariyat;47)


Edwin Hubble

Perkataan 'langit' yang dinyatakan dalam ayat di atas digunakan dalam banyak tempat dalam Al-Qur'an yang bermaksud ruang angkasa dan cakerawala. Di sini sekali lagi, perkataan ini digunakan untuk maksud ini. Dalam perkataan lain, Al-Qur'an mendedahkan hakikat mengenai proses pengembangan alam semesta. Dan ini merupakan puncak kesimpulan yang diputuskan oleh dunia sains hari ini.

Sehingga penghujung abad ke 20, pandangan yang paling masyhur dalam dunia sains ialah bahawa 'alam semesta mempunyai sifat konstan (statik) dan telah wujud tanpa keterbatasan masa'. Kajian, pemerhatian dan pengiraan yang dijalankan melalui seluruh insfranstruktur teknologi moden, sebenarnya telah menunjukkan bahawa alam semesta telah wujud dalam masa yang terbatas dan berkembang secara konstan.

Pada permulaan abad ke 20, seorang ahli fizik Russia Alexander Friedmann dan ahli kosmologi Belgium George Le'maitre telah membuat pengiraan secara teori bahawa alam semesta adalah dalam keadaan pergerakan yang berterusan dan ia sebenarnya berkembang.

Fakta ini juga telah dibuktikan melalui data dari pemerhatian yang dijalankan pada tahun 1929. Edwin Hubble seorang ahli astronomi Amerika yang membuat pemerhatian di langit dengan menggunakan teleskop, mengisytiharkan bahawa bintang-bintang dan galaksi-galaksi bergerak menjauhi antara satu sama lain secara berterusan. Sebuah alam semesta di mana semua benda di dalamnya secara konstan bergerak menjauhi sesama mereka, jelas menggambarkan pengembangan alam semesta itu. Pemerhatian yang dijalankan dalam tahun berikutnya mengesahkan bahawa alam semesta adalah berkembang secara berterusan. Fakta ini telah di jelaskan dalam Al-Qur'an ketika mana hal ini masih belum lagi pernah diketahui oleh manusia. Ini adalah kerana Al-Qur'an adalah kalam Tuhan, maha Pencipta dan Pemerintah bagi seluruh alam semesta.

PEMISAHAN LANGIT DAN BUMI



Sepotong ayat mengenai penciptaan langit dinyatakan sebagai berikut.ayat.

"dan apakah orang-orang kafir itu tidak melihat bahawasanya langit dan bumi itu keduanya dahulu adalah suatu yang padu (satu unit penciptaan), kemudian kami pisahkan antara keduanya. Dan daripada air Kami jadikan segala sesuatu yang hidup. Maka mengapakan mereka tiada juga beriman?". (Surah Al-Anbia: 30)

Kalimah 'ratq' diertikan sebagai dijahit yang bermaksud 'dikumpul bersama, dicampur' dalam kamus bahasa arab. Ianya digunakan untuk merujuk dua intipati yang berbeza yang membina suatu yang menyeluruh. Frasa 'Kami membuka jahitan; adalah perkataan fataq dalam bahasa arab dan menggambarkan bahawa sesuatu yang diwujudkan dengan membelah bahagian atau memusnahkan struktur ratq. Biji benih yang tumbuh bertunas dari tanah adalah satu contoh frasa ini.

Sekarang mari kita perhatikan sejenak ayat ini sekali lagi dengan menyimpan pemahaman ini di dalam minda. Di dalam ayat tersebut, langit dan bumi pada status pertamanya adalah berbentuk ratq. Kedua-duanya di pisahkan (fataqa) dengan kemunculan satu dari yang satu lagi. Apa yang menarik, apabila kita mengingati saat pertama fenomena Big Bang kita melihat bahawa satu titik tunggal mengandungi semua material alam semesta.

Dalam perkataan lain, setiap benda termasuk langit dan bumi yang masih belum diciptakan lagi, juga termasuk di dalam titik tunggal ini dalam keadaan ratq. Titik ini kemudiannya meletup dalam satu letupan yang besar, menyebabkan materialnya menjadi fataq dan proses ini membentuk keseluruhan struktur alam semesta. Apabila kita membandingkan pernyataan di dalam ayat Al-Qur'an di atas dengan penemuan saintifik, kita mendapati bahawa kedua-duanya berada dalam keserasian yang sempurna di antara satu sama lain. Apa yang cukup menarik perhatian ialah penemuan ini tidak diketahui sehingga abad ke 20.

dipetik dari keajaiban saintifik alquran karya harun yahya dan dalam buku alquran saintifik pun ada juga ada cerita pasal kejadian alam ini melalui bigbang atau nebula ros yang berkembang.

Ashburn
02-03-2011, 02:30 PM
\"p/s : sepatutnya kalau ikut teori big bang ni, sepatutnya tidak akan membawa kepada kemusnahan alam semesta bukan? \"


mungkin juga alam semesta ni macam belon, makin ditiup makin mengembang dan apa terjadi kalau belon terus kembang? belon itu meletup kan?

ataupun pengembangan sekarang hanyalah sementara? seperti membaling bola ke atas... bila habis 'momentum', ianya akan kembali ke bawah?

jadi... adakah apabila momentum yang terhasil dari letupan big-bang tersebut 'habis' dan mencapai tahap pegun, alam semesta akan kembali kuncup kerana tarikan graviti antara objek2 semesta yang akhirnya membawa kepada kemusnahan alam semesta itu sendiri...???

kepada yg dah baca pasal teori big-bang ni, tolong bagi ulasan... takkan nak tinggalkan thread tergantung-gantung camni je... biar lah ada closure...:)

PinguSpy
02-03-2011, 11:42 PM
layan pulak aku dgr dan tgk video ni

http://www.youtube.com/watch?v=vioZf4TjoUI

gadgetmall
05-03-2011, 08:29 PM
kalau bigbang la kan,
pastu jadi planet..
then,mcm mane terjadinye manusia pulak kat bumi ni?
pokok2?
kalu gas tu,boley la jugak nak kaitkan ngn bigbang ni..
manusia??

teringat plak aku ade kisah yg org kafir akan terbalikkan ayat alquran..

Maestyal
05-03-2011, 08:50 PM
mari kita bongkarkan!!!!!!!!!

ak tidak akan membelakangkan al-quran
peace~~~

lovebattery
05-03-2011, 09:06 PM
mungkin boleh cari perkaitan dengan peredaran hayat bintang...

bila sampai masa, supernova... dan black hole..

ataupun pengembangan sekarang hanyalah sementara? seperti membaling bola ke atas... bila habis 'momentum', ianya akan kembali ke bawah?

jadi... adakah apabila momentum yang terhasil dari letupan big-bang tersebut 'habis' dan mencapai tahap pegun, alam semesta akan kembali kuncup kerana tarikan graviti antara objek2 semesta yang akhirnya membawa kepada kemusnahan alam semesta itu sendiri...???

kepada yg dah baca pasal teori big-bang ni, tolong bagi ulasan... takkan nak tinggalkan thread tergantung-gantung camni je... biar lah ada closure...:)

mimie813
05-03-2011, 09:17 PM
huh..berpusing gak otak aku bce ...

rayz
05-03-2011, 09:18 PM
hooorey esok kiamat.

cikepong
05-03-2011, 09:20 PM
emmm takde penguncupan.....kekal setara macam tu....yang ada hanya planet mati dan letupan planet(ros merah dalam alquran)

cikepong
05-03-2011, 09:22 PM
daripada nur kepada gas,daripada gas kepada air,daripada air terbentuk pepejal....dan seterusnya.

BlueDream
05-03-2011, 09:25 PM
daripada nur kepada gas,daripada gas kepada air,daripada air terbentuk pepejal....dan seterusnya.

adakah semua itu realiti yg wujud? :-? atau realitinya yg nampak melalui persepsi deria berbeza dengan kenyataan sebenar?

satio
05-03-2011, 09:34 PM
kalau bigbang la kan,
pastu jadi planet..
then,mcm mane terjadinye manusia pulak kat bumi ni?
pokok2?
kalu gas tu,boley la jugak nak kaitkan ngn bigbang ni..
manusia??

teringat plak aku ade kisah yg org kafir akan terbalikkan ayat alquran..

macammana manusia terjadi?
kan dr nabi adam..dari syurga dihantar ke bumi, jadi manusia pertama dan kahwin dgn hawa lalu beranak pinak lah sampai ke kita sekarang..

so statement mengatakan kita ni hasil dr letupan bigbang tu mmg aku tolak 1000%:)

Ashburn
06-03-2011, 04:35 PM
kalau bigbang la kan,
pastu jadi planet..
then,mcm mane terjadinye manusia pulak kat bumi ni?
pokok2?
kalu gas tu,boley la jugak nak kaitkan ngn bigbang ni..
manusia??

teringat plak aku ade kisah yg org kafir akan terbalikkan ayat alquran..
mari kita bongkarkan!!!!!!!!!

ak tidak akan membelakangkan al-quran
peace~~~

tak semestinya menerima teori big-bang ni juga perlu menerima teori evolusi.:">

gadgetmall
06-03-2011, 07:35 PM
macammana manusia terjadi?
kan dr nabi adam..dari syurga dihantar ke bumi, jadi manusia pertama dan kahwin dgn hawa lalu beranak pinak lah sampai ke kita sekarang..

so statement mengatakan kita ni hasil dr letupan bigbang tu mmg aku tolak 1000%:)

yg tu aku taw la..
aku cume nk tau je hujah2 dari sape2 yg percaye akan teori big bang,then nak kaitkan teori tu dngn kejadian manusia..

gadgetmall
06-03-2011, 07:37 PM
tak semestinya menerima teori big-bang ni juga perlu menerima teori evolusi.:">

jadi..
dari bigbang,jadi planet..
pokok2 sume pon hasil bigbang jugak kah?
kalu gas tu mungkin boleh diguna pkai..
camne ngn binatang?manusia?
hasil bigbang kah?

*persoalan ni sbb aku nk tau je..
bkn nk provok...ty

BlueDream
06-03-2011, 08:29 PM
jadi..
dari bigbang,jadi planet..
pokok2 sume pon hasil bigbang jugak kah?
kalu gas tu mungkin boleh diguna pkai..
camne ngn binatang?manusia?
hasil bigbang kah?

*persoalan ni sbb aku nk tau je..
bkn nk provok...ty

unsur2 yg membina pokok dan jasad binatang adalah serasi utk hidup pada dimensi yg kita diami... atau dengan perkataan mudah semuanya berasal dari 'DUKHAN'... dalam terjemahan alquran ditafsir sebagai 'ASAP'... tetapi dalam penemuan terkini bahan asas yg membina jasad itu diterjemahkan sebagai unsur Hidrogen, iaitu unsur pertama dalam jadual berkala yg terdiri dari 1 proton dan 1 elektron. Hidrogen adalah unsur yg ringan dan meruap dan wujud dalam bentuk 'WAP GAS'... oleh itu DUKHAN yg ditafsir sebagai ASAP sebelum sains... akhirnya ditafsir dan difahami dengan lebih baik.

Fussilat, 41 : Ayat 11
ثُمَّ ٱسۡتَوَىٰٓ إِلَى ٱلسَّمَآءِ وَهِىَ دُخَانٌ۬ فَقَالَ لَهَا وَلِلۡأَرۡضِ ٱئۡتِيَا طَوۡعًا أَوۡ كَرۡهً۬ا قَالَتَآ أَتَيۡنَا طَآٮِٕعِينَ (١١)

Kemudian Dia menunjukkan kehendakNya ke arah (bahan-bahan) langit sedang langit itu masih berupa asap; lalu Dia berfirman kepadanya dan kepada bumi: Turutlah kamu berdua akan perintahKu, samada dengan sukarela atau dengan paksa! Keduanya menjawab: Kami berdua sedia menurut patuh dengan sukarela; (11)

Dari unsur asas ini, berlaku tidak balas kimia sehingga menghasilkan unsur2 yg lebih komplikated yg memiliki lebih dari 1 elektron, proton dan neutron.... melengkapkan jadual berkala termasuklah Oksigen, nitrogen, kalsium dan sebagainya... merupakan saripati yg terdapat di alam kita, yg juga kita dapat perolehi di tanah. Yang membina jasad dimensi ini.

Manakala unsur2 cahaya dan api pula, iaitu unsur2 yg membina jasad malaikat dan jin, tidak ada pengelasan dalam jadual berkala. Jika dipinjam istilah dari M-Theory... (cahaya dan api, atau) secara umumnya apa2 kewujudan dari dimensi lain yg dapat kita perhatikan melalui dimensi ini sebenarnya cuma merupakan 4+1 sisi, iaitu setara dengan dimensi kita... sisi yg selebihnya kita tidak dapat perhati.

Dan juga ditetapkan sebagai sunatullah atau peraturan alam dimensi yg kita diami, bahawa air adalah asas kepada kehidupan... pokok2,binatang serta hidupan memerlukan air utk hidup.

Al-Anbiya, 21 : ayat 30
أَوَلَمۡ يَرَ ٱلَّذِينَ كَفَرُوٓاْ أَنَّ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ ڪَانَتَا رَتۡقً۬ا فَفَتَقۡنَـٰهُمَا*ۖ وَجَعَلۡنَا مِنَ ٱلۡمَآءِ كُلَّ شَىۡءٍ حَىٍّ*ۖ أَفَلَا يُؤۡمِنُونَ (٣٠)
Dan tidakkah orang-orang kafir itu memikirkan dan mempercayai bahawa sesungguhnya langit dan bumi itu pada asal mulanya bercantum (sebagai benda yang satu), lalu Kami pisahkan antara keduanya? Dan Kami jadikan dari air, tiap-tiap benda yang hidup? Maka mengapa mereka tidak mahu beriman? (30)

Demikian juga jasad manusia dicipta dari unsur secara ringkasnya disebut tanah... iaitu unsur2 yg diambil dari dimensi ini... untuk menyebatikan jasad beradaptasi pada dimensi 4+1/petala pertama ini. (***Petala ke tujuh = dimensi 10 +1)

Wallahu A'lam

(p/s : klu member yg sorang tu dengar aku cerita cam ni... kena cop pla aku wahabby sbb tak ikut kitab muktabarnya :p)