PDA

View Full Version : Ask/Help Macamana Cara Nak Tambah Tekanan Air Paip Dirumah??


bujanglapok
09-02-2011, 10:58 AM
Salam kengkawan
nak minta nasihat pada yang berpengalaman...

Rumah saya jenis teres setingkat
mempunyai tangki air dibahagian atas siling bilik air2

Hanya paip air di dapur sahaja yang bersambung terus dgn paip utama, lain-lain paip didalam rumah (dipaksa) menggunakan air dari tangki yang ditempatkan diatas siling...

Masalahnya ...
tekanan air didalam rumah terutamanya di bilik air amat perlahan
ini menganggu kelancaran aktiviti-aktiviti rutin di bilik air:">

Selain daripada beli rumah baru, Bagaimanakah caranya kita boleh meningkatkan tekanan air tersebut supaya ianya memancut dengan kuat??:-?

GASTER123
09-02-2011, 11:00 AM
kat kg aku ada pakai alat water pump sbb tekanan rendah..ayah aku beli rm200 lebih gak..mmg power beb..pakai karen..

akecema
09-02-2011, 11:03 AM
maksudnye tekanan rendah dari ko punye tangki ke?

kalo dari tangki

1. beli tangki lg beso
2. tggikan tangki air
3. besarkan pair dari tangki

ajeez0708
09-02-2011, 11:03 AM
tambah booster pump ler bro.. abis citer

utbahz
09-02-2011, 11:04 AM
Guna pam..

baim
09-02-2011, 11:05 AM
tgk dari tangki pipe ko besar mana..kadang kuar tangki 1/2 inci, pastu pegi stokok kuar 1 inci..memang x kuat la air..
plg senang, panjat tangki, tgk air kuar kat tangki kuat atau tak..
kalau kuat, maknanya piping x betol.
kalau slow, tangki ada prob..

BasicCX
09-02-2011, 11:06 AM
sama seperti di atas. - pressure pump.

aidiryatim
09-02-2011, 11:08 AM
kt ner nk dpt pressure pump murah?

bujanglapok
09-02-2011, 11:16 AM
kat kg aku ada pakai alat water pump sbb tekanan rendah..ayah aku beli rm200 lebih gak..mmg power beb..pakai karen..

water pump ni menyedut air dari source mana bro??
adakah melibatkan aktiviti "boring" atau perigi atau dari tangki paip utama??

ada member cadangkan supaya gunakan air tanah sebagai alternatif
bore sedalam lebihkurang 30-40m
pasang paip pvc dan water pump

memang meletup kelajuan airnya...air mineral lagik...:D:">

masalahnya aku tak tahu kat mana nak carik penyedia servis "pengeboring" ni ..#:-S#:-S

enibadi ada servis ni boleh pm aku reganya..

bujanglapok
09-02-2011, 11:17 AM
maksudnye tekanan rendah dari ko punye tangki ke?

kalo dari tangki

1. beli tangki lg beso
2. tggikan tangki air
3. besarkan pair dari tangki


okey,, tqvm bro..tq :D

bujanglapok
09-02-2011, 11:18 AM
tambah booster pump ler bro.. abis citer


kat mana boleh dapat bro...kedai hardware biasa ada ker..:D

nisuh
09-02-2011, 11:18 AM
ada 2 sebab penting biasanya:

1. paip utama agihan kecik (1/2inc kot@20mm), so paip lain jd perlahan sebab agihan x cukup kouta-tekanan x cukup.

2. ada angin dlm paip. biasa angin akan kluar sendiri tp amik masa. cara paling mudah, buka smua pili paip, biarkan smpai air yg kluar betul2 stabil.

ada masa paip agihan tersumbat, ye la yg pasang smua mat2 indon, bukan kesah pun kalu tersumbat.. so kena tanggalkan kepada paip,biar tekanan tangki flush semua kotoran dlm paip, pastu pasang blk.

bujanglapok
09-02-2011, 11:19 AM
tgk dari tangki pipe ko besar mana..kadang kuar tangki 1/2 inci, pastu pegi stokok kuar 1 inci..memang x kuat la air..
plg senang, panjat tangki, tgk air kuar kat tangki kuat atau tak..
kalau kuat, maknanya piping x betol.
kalau slow, tangki ada prob..


tqvm bro.. tq
dengan berat aku 101.488gm ni
aku kena pikir banyak kali gak la nak panjat siling tu..:o#:-S

BasicCX
09-02-2011, 11:22 AM
kt ner nk dpt pressure pump murah?

Dulu ada dalam RM500+ tapi dah tak ada. Yang ada RM799 ni: http://www.igreenad.com.my/igreenad-detail6585-HitachiAutoWaterPump.html

sureheboh.com
09-02-2011, 11:23 AM
maksudnye tekanan rendah dari ko punye tangki ke?

kalo dari tangki

1. beli tangki lg beso
2. tggikan tangki air
3. besarkan pair dari tangki

Ni jawapan yang tepat dan tiada kaitan dengan booster pump atau pam galak.

Pam galak tu nak pam air naik dan masalah TT nak bagi air laju turun.

BasicCX
09-02-2011, 11:27 AM
Ni jawapan yang tepat dan tiada kaitan dengan booster pump atau pam galak.

Pam galak tu nak pam air naik dan masalah TT nak bagi air laju turun.

Betul jugak, aku yakin tangki dia dah berkeladak... kena korek lumpur dalam tangki tu.

bujanglapok
09-02-2011, 11:29 AM
ada 2 sebab penting biasanya:

1. paip utama agihan kecik (1/2inc kot@20mm), so paip lain jd perlahan sebab agihan x cukup kouta-tekanan x cukup.
2. ada angin dlm paip. biasa angin akan kluar sendiri tp amik masa. cara paling mudah, buka smua pili paip, biarkan smpai air yg kluar betul2 stabil.

ada masa paip agihan tersumbat, ye la yg pasang smua mat2 indon, bukan kesah pun kalu tersumbat.. so kena tanggalkan kepada paip,biar tekanan tangki flush semua kotoran dlm paip, pastu pasang blk.


tqvm bro. tq
maksudnya, saya kena tutup paip utama, kasi cabut semua kepala paip dalam rumah dan kasi drain tangki dulu...

bujanglapok
09-02-2011, 11:30 AM
Betul jugak, aku yakin tangki dia dah berkeladak... kena korek lumpur dalam tangki tu.


boleh jadik gak bro..
aku nak check tengok la..

fallguy
09-02-2011, 11:36 AM
pengalaman aku... aku nak pasang HEATER so kena tekanan air kuat..aku buat sendiri 'bypass' buat direct laju airnya....

p/s kawan aku yang duk rumah 'tinggi' pun buat direct laju airnya ..

nisuh
09-02-2011, 11:52 AM
tqvm bro. tq
maksudnya, saya kena tutup paip utama, kasi cabut semua kepala paip dalam rumah dan kasi drain tangki dulu...

bukan bro, maksud sy yg paling mudah, buka smua pili air, biar drain jek, smpai bro nengok air setiap pili stabil.
biasa paip built in dlm wall, so x blh buat pe, unless la kalu bro x kesah buat piping baru tp kena xpose je.
guna 32>25>20

nisuh
09-02-2011, 11:52 AM
pengalaman aku... aku nak pasang HEATER so kena tekanan air kuat..aku buat sendiri 'bypass' buat direct laju airnya....

p/s kawan aku yang duk rumah 'tinggi' pun buat direct laju airnya ..

kalu guna heater pump built in pun dh buleh bro..

Hang B Hang F
09-02-2011, 12:01 PM
g beli water pump jela bro..senang kerja..tapi tak pasti plak nak pasang sebelum atau selepas tangki air..sebab umah den apartment..pasang sebelum meter air..

bujanglapok
09-02-2011, 12:02 PM
bukan bro, maksud sy yg paling mudah, buka smua pili air, biar drain jek, smpai bro nengok air setiap pili stabil.
biasa paip built in dlm wall, so x blh buat pe, unless la kalu bro x kesah buat piping baru tp kena xpose je.
guna 32>25>20


okey bro..
takdak la pulak butang thanks ni...
tqvm bro, tq
bro memang rock kapak...
servis bro ada kat area mana ni bro.. :D:)

tenungskrin
09-02-2011, 12:04 PM
Masalahnya ...
tekanan air didalam rumah terutamanya di bilik air amat perlahan
ini menganggu kelancaran aktiviti-aktiviti rutin di bilik air:">


aktiviti apo tu? :-?

nisuh
09-02-2011, 12:08 PM
okey bro..
takdak la pulak butang thanks ni...
tqvm bro, tq
bro memang rock kapak...
servis bro ada kat area mana ni bro.. :D:)

sy consultant je bro..tp ada la kengkawan yg otai2..
bp buleh, melaka pun buleh..len2 area x brape otai la..

bujanglapok
09-02-2011, 12:10 PM
g beli water pump jela bro..senang kerja..tapi tak pasti plak nak pasang sebelum atau selepas tangki air..sebab umah den apartment..pasang sebelum meter air..

ada gak cadangannya begitu,
tqvm bro..tq

bujanglapok
09-02-2011, 12:12 PM
aktiviti apo tu? :-?

aktiviti main air la bro..
aku kan suka main air...:D:">:)

shhnizam@gmail.com
09-02-2011, 12:20 PM
Klu umah lama kdg2 paip dh berkarat saluran dh jd kecik so kenalah ganti dgn paip baru, skrg dh byk jual flexible poly pipe yg warna itam tu jual kat hardware, aritu kat umah mentua aku gotong royong dgn ipar duai aku tukar semua sistem piping sbb masalah mcm ni maklumlah umah lama mmg byk dh berkarat, klu leh buat sendiri x pe klux kenalah panggil plumber, atau tambah booster pump klu leh tarik dr mainpipe umah klu yg rumah tu mmg tekanan air nya rendah tp yg terima azab jiran2 sebelah yg x guna pump lah yg merana

bujanglapok
09-02-2011, 12:20 PM
sy consultant je bro..tp ada la kengkawan yg otai2..
bp buleh, melaka pun buleh..len2 area x brape otai la..


area servis dah cantik dah tu...
terlanjur jumpa otai ni nak tanya sikit lagik..

bro ada tak maklumat pasal "cara-cara nak menggunakan air bawah tanah"

Masa di Indonesia dulu, saya perhatikan kebanyakan rumah disana menggunakan air bawah tanah yang disedut naik dgn water pump..

tanah digerudi berdiameter 2kaki, kedalaman lebihkurang 25-40m
depa kasi masuk paip pvc, bahagian atas lubang di simen penuh, letak water pump (outdoor unit). main suis dalam rumah. bila kita buka jer paip dala rumah, otomatis water pump idup...
fuhhh..menyembur-yembur air...

bujanglapok
09-02-2011, 12:24 PM
Klu umah lama kdg2 paip dh berkarat saluran dh jd kecik so kenalah ganti dgn paip baru, skrg dh byk jual flexible poly pipe yg warna itam tu jual kat hardware, aritu kat umah mentua aku gotong royong dgn ipar duai aku tukar semua sistem piping sbb masalah mcm ni maklumlah umah lama mmg byk dh berkarat, klu leh buat sendiri x pe klux kenalah panggil plumber, atau tambah booster pump klu leh tarik dr mainpipe umah klu yg rumah tu mmg tekanan air nya rendah tp yg terima azab jiran2 sebelah yg x guna pump lah yg merana


tqvm bro, tq
ni masalah dirumah baru ni bro
belum 6 bulan pun lagik duduk ni..#:-S

tenungskrin
09-02-2011, 12:25 PM
klu nak gerudi tu bole main gerudi je ke?
xyah scan2 ? pasal membe aku ada upah org gali wat perigi.. gali punyo gali punyo gali punyo gali..kemain dalam lagi..tapi tak gak jumpa air..

jagajaga
09-02-2011, 12:25 PM
masalah pipe size nih...
mungkin outlet dr tangki size lebih kecik atau same ngn size point of use

bujanglapok
09-02-2011, 12:29 PM
masalah pipe size nih...
mungkin outlet dr tangki size lebih kecik atau same ngn size point of use


ya, kemungkinan yang sangat ilmiah
saya akan siasat
tqvm bro, tq

bujanglapok
09-02-2011, 12:32 PM
klu nak gerudi tu bole main gerudi je ke?
xyah scan2 ? pasal membe aku ada upah org gali wat perigi.. gali punyo gali punyo gali punyo gali..kemain dalam lagi..tapi tak gak jumpa air..


hemmm.. kalau ikut ilmu silat yang aku belajau dulu
selepas 8m-12m sepatutnya dah ada kolam air#:-S

wireman78
09-02-2011, 01:29 PM
aku pun ada masalah camtu..penyelesaiannya...aku ada dua tangki aku potong paip inlet ke tangki tambah junction (simpang 3). satu direct ke heater satu masuk tangki..sama juga tangki no.2 tambah junction..satu pg ke paip mesin basuh pastu pasang pam air panasonic (auto) kat main paip...agak2 overload..dia pump sendiri..presure air dari paip utama mmg dah kuat..tp klu rakyat ramai..mesti kena komplen...

iswaraburuk
09-02-2011, 03:51 PM
TT masalah dah selesai ke?

bujanglapok
09-02-2011, 03:55 PM
TT masalah dah selesai ke?


belumm...
baru dok survey-survey pandangan dan pendapat kengkawan dulu
pasni kena buat listing kemungkinan
pastu baru ler masuk fasa try n error
pasnu...kalau jadik, boleh la aku berfoya-foya kembali di bilik air...:D:">:D

badai_chiko
09-02-2011, 03:59 PM
umah aku...aku bypass ja tangki tu....semua pakai direct daripada meter....senang cerita.....tapi kalau air takdak...kena tadah dalam timba la......

bujanglapok
09-02-2011, 04:01 PM
umah aku...aku bypass ja tangki tu....semua pakai direct daripada meter....senang cerita.....tapi kalau air takdak...kena tadah dalam timba la......


aku ada gak terfikir kemungkinan ni
tapi takut kalau le tentiba takde air
langsung aku takde stok air dalam tangki...
ooooo...aku tak boleh idup tanpa air..

muamalahdotnet
09-02-2011, 04:09 PM
pakai pump nak kena pakai timer plak....takkan sentiasa on jer...

iswaraburuk
09-02-2011, 04:14 PM
pakai booster pump l/d sensor detect air penuh

ayied_flex
09-02-2011, 04:15 PM
sistem piping utk rumah kediaman mmg kena masuk tangki dulu, pastu baru diagihkan ke semua ruang.....hanya dapur jer kena direct dari meter...dah mmg syarat kelulusan......piping pon kontraktor x boleh buat sesuka hati, sebab plan system bekalan air perlu disahkan oleh engr's yg bertanggung jwb........ape yg terjadi pada saudara mungkin disebabkan kedudukan tangki agak rendah ni biasa terjadi pada kebnyakan rumah ters satu tingkat.......penyelesaiannya :-

1)Pakai water pump (pump hendaklah disambung selepas tangki air)

2)Buat sambungan 'T' di paip air direct dan kemudian sambung ke paip agihan dalam tandas........pastu kene tambah 1 valve (no return valve)....

ayied_flex
09-02-2011, 04:17 PM
pakai pump nak kena pakai timer plak....takkan sentiasa on jer...

ada pump yg automatik....ble ada kegunaan jer dia jalan

bujanglapok
09-02-2011, 04:18 PM
pakai booster pump l/d sensor detect air penuh



kalau kita pakai booster pump
pump ni akan duduk kat luar tangki tu la yer?
then bila kita buka aje paip, secara otomatis
pump ni akan idup

bising tak bunyinya bila dia beroperasi?

kaylis
09-02-2011, 04:22 PM
sistem piping utk rumah kediaman mmg kena masuk tangki dulu, pastu baru diagihkan ke semua ruang.....hanya dapur jer kena direct dari meter...dah mmg syarat kelulusan......piping pon kontraktor x boleh buat sesuka hati, sebab plan system bekalan air perlu disahkan oleh engr's yg bertanggung jwb........ape yg terjadi pada saudara mungkin disebabkan kedudukan tangki agak rendah ni biasa terjadi pada kebnyakan rumah ters satu tingkat.......penyelesaiannya :-

1)Pakai water pump (pump hendaklah disambung selepas tangki air)

2)Buat sambungan 'T' di paip air direct dan kemudian sambung ke paip agihan dalam tandas........pastu kene tambah 1 valve (no return valve)....

ini mmg advise yg terbaikk...TT bole pakai yg ni....:)cgrock:)cgrock

bujanglapok
09-02-2011, 04:23 PM
sistem piping utk rumah kediaman mmg kena masuk tangki dulu, pastu baru diagihkan ke semua ruang.....hanya dapur jer kena direct dari meter...dah mmg syarat kelulusan......piping pon kontraktor x boleh buat sesuka hati, sebab plan system bekalan air perlu disahkan oleh engr's yg bertanggung jwb........ape yg terjadi pada saudara mungkin disebabkan kedudukan tangki agak rendah ni biasa terjadi pada kebnyakan rumah ters satu tingkat.......penyelesaiannya :-

1)Pakai water pump (pump hendaklah disambung selepas tangki air)

2)Buat sambungan 'T' di paip air direct dan kemudian sambung ke paip agihan dalam tandas........pastu kene tambah 1 valve (no return valve)....


Memang bernas dan tepat...
tangki air terletak betul-betul diatas siling bilik air 2
ini menyebabkan sambungan paip yang agak mendatar dari tangki
ke bilik air 1.

saya rasa, saya akan gunakan alternatif yang pertama..
terimakasih banyak-banyak bro...terima kasih :D

iswaraburuk
09-02-2011, 04:28 PM
kalau kita pakai booster pump
pump ni akan duduk kat luar tangki tu la yer?
then bila kita buka aje paip, secara otomatis
pump ni akan idup

bising tak bunyinya bila dia beroperasi?

yes..pump kt luar tangki..bunyi tu ada lah tp bising...

kancil biru
09-02-2011, 04:28 PM
beli pump air dalam RM 300 lebih ja..ia akan buat kekuatan air mcm kat car wash

bujanglapok
09-02-2011, 04:38 PM
beli pump air dalam RM 300 lebih ja..ia akan buat kekuatan air mcm kat car wash


wow..bestnyer air laju-laju ni...
boleh cadangkan brand apa yang terbaik (maksudnya harga mahu murah la) :D:">

lanst
09-02-2011, 04:45 PM
by pass terus dari pelampung tank tu pergi paip bilik air....
aku buat camtu je...beli T joint..smbung...pastu psg valve air kat paip tangki asal tu..so kalau air paip x de..
leh guna air tangki..

viper207
09-02-2011, 05:36 PM
xyah susah2 nak beli2 booster ker tangki besar ker

kor sambung paip kor kat pili bomba :"> bukan jer turbo noss terus :eek::eek:

sureheboh.com
09-02-2011, 05:38 PM
sistem piping utk rumah kediaman mmg kena masuk tangki dulu, pastu baru diagihkan ke semua ruang.....hanya dapur jer kena direct dari meter...dah mmg syarat kelulusan......piping pon kontraktor x boleh buat sesuka hati, sebab plan system bekalan air perlu disahkan oleh engr's yg bertanggung jwb........ape yg terjadi pada saudara mungkin disebabkan kedudukan tangki agak rendah ni biasa terjadi pada kebnyakan rumah ters satu tingkat.......penyelesaiannya :-

1)Pakai water pump (pump hendaklah disambung selepas tangki air)

2)Buat sambungan 'T' di paip air direct dan kemudian sambung ke paip agihan dalam tandas........pastu kene tambah 1 valve (no return valve)....

Ye tu pilihan terbaekkk...

fizzy86
09-02-2011, 06:13 PM
aku ada masalah sama dgn TT, tp dok apartment, boleh jgak guna pump ker?

kakianime
09-02-2011, 07:54 PM
beli tangki lagi besar..letak kat bumbung... pastu beli pump air..sambungkan ke kat tangki...

alif12
09-02-2011, 08:07 PM
Setting turbo bro :))

apaizul
15-11-2011, 12:55 PM
Salam,

TT dah settle ke problem ?
so ape solution yg TT buat?
saya pun ada masalah saya nie

zamreda
15-11-2011, 12:59 PM
dah tgk ke tangki tu...kunci air tu sikit bukak atau bukak bnyak...pulas ajer full mmg air tu bnyak keluar..:D

mostwanted
15-11-2011, 01:18 PM
aku ada masalah sama dgn TT, tp dok apartment, boleh jgak guna pump ker?

kes sama mcm aku..air dari pipe utama ke singki slow gila..dok umah flat tingkat atas skali..aku rasa sebab tekanan..

ada sebab lain pada padangan korang?

-RIZUAN-
15-11-2011, 01:21 PM
tarik satu pipe baru..rasa mesti jenis pipe lama besi tu kan?mesti dh sumbat..zaman2 aku menyewa dulu tuan rmh tukar abis pvc..mmg bedesup air.tkyah pump2 nyer sbb dh mmg pakai graviti tu..kalau slow tu kompom dh sumbat la paip

mostwanted
15-11-2011, 01:42 PM
tarik satu pipe baru..rasa mesti jenis pipe lama besi tu kan?mesti dh sumbat..zaman2 aku menyewa dulu tuan rmh tukar abis pvc..mmg bedesup air.tkyah pump2 nyer sbb dh mmg pakai graviti tu..kalau slow tu kompom dh sumbat la paip

kalau pipe dlm dinding cmna nk bt..kos mesti tinggi..

sidang muda
15-11-2011, 01:47 PM
sama macam rumah aku paip rumah besi dah karat tu yang slow , panggil mat indon buat paip baru pakai pvc baru ok

mostwanted
15-11-2011, 01:49 PM
sama macam rumah aku paip rumah besi dah karat tu yang slow , panggil mat indon buat paip baru pakai pvc baru ok

brapa onkosnya bro?

-RIZUAN-
15-11-2011, 01:51 PM
kalau pipe dlm dinding cmna nk bt..kos mesti tinggi..

mg ada masa kena kluar duit juga nak buat maintenance..biasa la brg rmh ni..pasang sekali bukan boleh pakai seumur hidup.

tk yah nak pasang pump bagai..duit tu,karen lagi.

terpulang la,ada org psg luar dinding jer..kalau modai byk kasi pecah la simen

Jeb
15-11-2011, 01:52 PM
ingatkan tekanan otak tadi.snang sgt nak buat tu.:))

pay.sat
15-11-2011, 01:57 PM
aku ada gak terfikir kemungkinan ni
tapi takut kalau le tentiba takde air
langsung aku takde stok air dalam tangki...
ooooo...aku tak boleh idup tanpa air..

takder air tu satu masalah.. satu lagi kalau sambung direct ni.. takut pipe dalam dinding yang tuan sambung direct tu tak dapat terima tekanan air dari meter dan menyebabkan kebocoran paip didalam dinding... kebocoran biasanyer di joint2.. maklumlum sebelum ni terima tekana air tangki jer.. bahaya tu.. nanti lagi banyak duit pakai...

kalau guna pump walaupun tekanan tinggi jugak tapi boleh wat suis auto.. maknernyer bila nak guna jer pun tu jalan...

sidang muda
15-11-2011, 01:59 PM
brapa onkosnya bro?

rm800 dari meter masuk tangki pastu dapur bilik air, baru mandi macam air terjun

amer
15-11-2011, 02:13 PM
rumah ak pn sama, aku tmbah pam..nak beli tanki, nak tinggi kan tangki, xke kerja susah..salam..

bujanglapok
15-11-2011, 02:15 PM
Salam,

TT dah settle ke problem ?
so ape solution yg TT buat?
saya pun ada masalah saya nie

selepas mencuba beberapa cara yg dicadangkan oleh sahabat-sahabat disini, akhirnya cara terbaik ialah PAKAI PUMP....

untuk kawan-kawan yg ada masalah yg sama
aku nasihatkan takyah la buang duit sikit-skit untuk beli tu, beli ni..upah tukang naik atas bumbung lagi dan sebagainya..

gi kedai jual injin pump
beli sebijik pump, upah sekali je tukang paip pasang
pastu pakai la air tu sepuasnya..memang puashati beb..
memancut-mancut wa cakap lu...:D

pay.sat
16-11-2011, 10:07 AM
selepas mencuba beberapa cara yg dicadangkan oleh sahabat-sahabat disini, akhirnya cara terbaik ialah PAKAI PUMP....

untuk kawan-kawan yg ada masalah yg sama
aku nasihatkan takyah la buang duit sikit-skit untuk beli tu, beli ni..upah tukang naik atas bumbung lagi dan sebagainya..

gi kedai jual injin pump
beli sebijik pump, upah sekali je tukang paip pasang
pastu pakai la air tu sepuasnya..memang puashati beb..
memancut-mancut wa cakap lu...:D

tuk semua point ker? pump tu jalan camner? auto ker atau on/off suis?

venomous
16-11-2011, 11:20 AM
maksudnye tekanan rendah dari ko punye tangki ke?

kalo dari tangki

1. beli tangki lg beso
2. tggikan tangki air
3. besarkan pair dari tangki

tgk dari tangki pipe ko besar mana..kadang kuar tangki 1/2 inci, pastu pegi stokok kuar 1 inci..memang x kuat la air..
plg senang, panjat tangki, tgk air kuar kat tangki kuat atau tak..
kalau kuat, maknanya piping x betol.
kalau slow, tangki ada prob..

terbaikkk~!:)cgrock

kne tgk gak rumah tu dah bape taun, gune paip SS ke, GI ke, atau PVC...

PVC ngn SS xde mslh, kalo GI tkut keladak ngn karat dah berkumpul dlm btg paip, so kne kasi clean atau tukar je paip baru, mknenye, jalan piping baru je.... :D

venomous
16-11-2011, 11:22 AM
selepas mencuba beberapa cara yg dicadangkan oleh sahabat-sahabat disini, akhirnya cara terbaik ialah PAKAI PUMP....

untuk kawan-kawan yg ada masalah yg sama
aku nasihatkan takyah la buang duit sikit-skit untuk beli tu, beli ni..upah tukang naik atas bumbung lagi dan sebagainya..

gi kedai jual injin pump
beli sebijik pump, upah sekali je tukang paip pasang
pastu pakai la air tu sepuasnya..memang puashati beb..
memancut-mancut wa cakap lu...:D

tapi tmbah kos eletrik plak untuk running pump tu.... huhu

khairuls
16-11-2011, 11:29 AM
tapi tmbah kos eletrik plak untuk running pump tu.... huhu

nak yg best kena la berkorban sikit, bukannya ko mandi 1 hari 18 kali pon, ataupun basuh tangan setiap 5 saat :D

kOmAnDeR
16-11-2011, 01:47 PM
dh lmer kot piping tu...klau gi pipe lmer2...brkarat kot pipe tu...

anbusan
16-11-2011, 01:52 PM
puas hati aku lepak rmh member aku kat flora damansara, tekanan air mmg masyuk je mandi pakai shower ehehe

yh kat kg aku dulu lepas tuko batang paip yg warne hitam skang da laju babas

venomous
16-11-2011, 02:30 PM
nak yg best kena la berkorban sikit, bukannya ko mandi 1 hari 18 kali pon, ataupun basuh tangan setiap 5 saat :D

nnt maintainance pump tu plak kne pikir....hehe....
kalo beli paip sikit, pastu pasang sndiri, bole thn gak 1o tahun..kalo pvc lagi lame leh thn..hehehe :D:D

apaizul
10-01-2012, 10:37 AM
Dapat info dari sahabat2 yang Pump Jenama Grundfos bagus. Sistem Grundfos nie diguna pakai kat KLCC tu. Harga pump saje dlm RM1.3K tak termasuk upah pasang. Maintanance tak perlu. Kalu rosak pun maybe untuk jangkamasa 10-15 tahun.
http://www.mudah.my/Pressure+Boosting+Water+Pump-12511958.htm

tok_jogho
10-01-2012, 11:08 AM
masalah penah jadi masa aku duk menyewa di kaw angsana hilir pandan...beli pump dan pasang kat tangki...mmg sedap...air laju je...

bujanglapok
10-01-2012, 02:06 PM
Dapat info dari sahabat2 yang Pump Jenama Grundfos bagus. Sistem Grundfos nie diguna pakai kat KLCC tu. Harga pump saje dlm RM1.3K tak termasuk upah pasang. Maintanance tak perlu. Kalu rosak pun maybe untuk jangkamasa 10-15 tahun.
http://www.mudah.my/Pressure+Boosting+Water+Pump-12511958.htm


yup, pump grundfos ni memang terbaik
senyap, berprestasi....memancut-mancut :D
kat jalan ipoh ada kedai pengedar yg disukai ramai
kat jalan Batu 3 - Sg Buloh pun ada (area johawaki):)

ErieAdn
27-06-2012, 09:01 AM
selepas mencuba beberapa cara yg dicadangkan oleh sahabat-sahabat disini, akhirnya cara terbaik ialah PAKAI PUMP....

untuk kawan-kawan yg ada masalah yg sama
aku nasihatkan takyah la buang duit sikit-skit untuk beli tu, beli ni..upah tukang naik atas bumbung lagi dan sebagainya..

gi kedai jual injin pump
beli sebijik pump, upah sekali je tukang paip pasang
pastu pakai la air tu sepuasnya..memang puashati beb..
memancut-mancut wa cakap lu...:D

Brape kosnya bro..?? :D:D

oimates
27-06-2012, 09:06 AM
kat opis aku pun pakai water pump...tingkat 3...air x berapa kuat...lepas pakai baru ok...tapi klu sesape yg nk pakai water pump, tapi nk wat piping dalam dinding, pastikan korang x pakai pvc pipe...takut klu presure tinggi, paip pecah kat dalam plak..

Vadeh_A_Bonda
27-06-2012, 09:23 AM
same la dgn rmh saya T.T..

tebbaloi
27-06-2012, 12:30 PM
kalu belakang ada kawasan lagi, beli aje tangki aluminium yg besar letak, buat re-piping balik, letak water pam.. settle masalah. tapi kos amat beesarrr :((

owndferra
02-10-2012, 12:10 PM
kalo rumag flat lak camner?

paip sinki dapur den malu2 kucing bile kuarkan air.. maaf cakaplaa,kalo org kencing tu lg besar airnye kuar dr paip den ni..

sume ni ape puncenye? disebabkan paip ke?

pon bler
02-10-2012, 01:22 PM
water pump ni menyedut air dari source mana bro??
adakah melibatkan aktiviti "boring" atau perigi atau dari tangki paip utama??

ada member cadangkan supaya gunakan air tanah sebagai alternatif
bore sedalam lebihkurang 30-40m
pasang paip pvc dan water pump

memang meletup kelajuan airnya...air mineral lagik...:D:">

masalahnya aku tak tahu kat mana nak carik penyedia servis "pengeboring" ni ..#:-S#:-S

enibadi ada servis ni boleh pm aku reganya..

Bro..cra trbaik pasang booster pump selepas outgoing pipe dr tgki...pkai telaga tiub @ boring mmg air tu jernih sgt2 tp kburukan dia adakah kita akan hntr sample air tu ke makmal utk sahkan selamat sblum kita gunakn utk masak dsb...tkut2 trkndung logam berat dll bnda yg bahaya...lg satu,boring xsesuai utk kwsn perumahan,rumah kg ok la...nk buat telaga tiub ni kne jauh dr rumah,tkut rumah lama2 leh jd mendap klau struktur tnah xbgus,kne jauh dr longkang @ tandas...tkut ape yg kite gune dtg dr air toilet...hnya pndapat...

maranello_84
05-06-2013, 06:44 PM
selepas mencuba beberapa cara yg dicadangkan oleh sahabat-sahabat disini, akhirnya cara terbaik ialah PAKAI PUMP....

untuk kawan-kawan yg ada masalah yg sama
aku nasihatkan takyah la buang duit sikit-skit untuk beli tu, beli ni..upah tukang naik atas bumbung lagi dan sebagainya..

gi kedai jual injin pump
beli sebijik pump, upah sekali je tukang paip pasang
pastu pakai la air tu sepuasnya..memang puashati beb..
memancut-mancut wa cakap lu...:D

aku pun ade masalah same jgk ni..brp kos bro??aku ade 3 tangki..so nak kene gune 3 pump la ek??

CTA - Kamal
04-07-2013, 10:35 PM
selepas mencuba beberapa cara yg dicadangkan oleh sahabat-sahabat disini, akhirnya cara terbaik ialah PAKAI PUMP....

untuk kawan-kawan yg ada masalah yg sama
aku nasihatkan takyah la buang duit sikit-skit untuk beli tu, beli ni..upah tukang naik atas bumbung lagi dan sebagainya..

gi kedai jual injin pump
beli sebijik pump, upah sekali je tukang paip pasang
pastu pakai la air tu sepuasnya..memang puashati beb..
memancut-mancut wa cakap lu...:D


aku duduk rumah teres yang baru tersangatlah siap.
air paip lain semua normal kecuali air shower hujan.
mandi langsung tak puash tiap hari.
sape tau kat mana nak cari water pump murah auto yang silent?

ghwong
05-07-2013, 09:21 AM
aku duduk rumah teres yang baru tersangatlah siap.
air paip lain semua normal kecuali air shower hujan.
mandi langsung tak puash tiap hari.
sape tau kat mana nak cari water pump murah auto yang silent?

rumah teres saya juga low pressure..
teringin nak cari water pump juga.. grundfos terlalu mahal.. dengar kata hitachi ok.. siapa ada try bleh tolong review atau recomend pump?

CTA - Kamal
07-07-2013, 04:45 PM
rumah teres saya juga low pressure..
teringin nak cari water pump juga.. grundfos terlalu mahal.. dengar kata hitachi ok.. siapa ada try bleh tolong review atau recomend pump?

bump the thread.

sesiapa bole tlg rekomen water pump auto yg murah?

ipsian
07-07-2013, 05:47 PM
bump the thread.

sesiapa bole tlg rekomen water pump auto yg murah?

hari tu beli hitachi WM-P150GX2 (150 watt) harga RM470.. puas hati laju je semua aliran paip

bourne
07-07-2013, 06:02 PM
aku pun ade masalah same jgk ni..brp kos bro??aku ade 3 tangki..so nak kene gune 3 pump la ek??

stendet nyer mcm tu ler...tp bapak aku pakai satu pam je utk 3 tangki umah kat kampung aku (1 bilik air satu tangki). outlet dr 3 tangki ni disambung pd satu manifold pastu dr manifold direct trus ke pam. pam ni plak disambung balik ke semua bilik air td. dpt jimat kos pam...

aku rekemen pam brand grunfos...mmg terbaek pam ni. reger mahal sket dlm rm 1400 tp mmg puas ati :)cgrock

eizzbizz
07-07-2013, 07:11 PM
water pump ni menyedut air dari source mana bro??
adakah melibatkan aktiviti "boring" atau perigi atau dari tangki paip utama??

ada member cadangkan supaya gunakan air tanah sebagai alternatif
bore sedalam lebihkurang 30-40m
pasang paip pvc dan water pump

memang meletup kelajuan airnya...air mineral lagik...:D:">

masalahnya aku tak tahu kat mana nak carik penyedia servis "pengeboring" ni ..#:-S#:-S

enibadi ada servis ni boleh pm aku reganya..

Ada bdak CG yg buat...dlm 2-3k jgak la

alpine_star
07-07-2013, 07:13 PM
hari tu beli hitachi WM-P150GX2 (150 watt) harga RM470.. puas hati laju je semua aliran paip

bro,

murah nyer...dgr slalu dalam 800...

ghwong
08-07-2013, 08:35 AM
hari tu beli hitachi WM-P150GX2 (150 watt) harga RM470.. puas hati laju je semua aliran paip

Bro.. bila pump jalan bising ka? teringin nak cuba hitachi juga..

ipsian
08-07-2013, 02:18 PM
Bro.. bila pump jalan bising ka? teringin nak cuba hitachi juga..

kalau nak letak atas bumbung... pilih kawasan yang bersimen.. kurang skit bisingnya.... ada bunyi juga la time guna air... tapi tak kuat mana pun..

CTA - Kamal
09-07-2013, 05:52 PM
hari tu beli hitachi WM-P150GX2 (150 watt) harga RM470.. puas hati laju je semua aliran paip

ni auto ke bro?
harga siap pasang?
kedai kat mana beli?

ipsian
09-07-2013, 06:00 PM
ni auto ke bro?
harga siap pasang?
kedai kat mana beli?

yup auto.. pasang tu leh upah org paip atau pasang sendiri pun bleh...

kedai area kota bharu....

CTA - Kamal
09-07-2013, 06:11 PM
yup auto.. pasang tu leh upah org paip atau pasang sendiri pun bleh...

kedai area kota bharu....

harga dah cantik dah tu.
kat sini semua harga atas RM700.
nanti aku survey dulu model hitachi kat sini.
tapi kalau takde yg murah boleh tak bro beli kat KB dan post :D

CyberMachine
01-11-2014, 08:39 PM
Rumah aku pn pressure rendah..

Masalahnya dr lepas meter lg dah rendah.

Air halus je..mcm kencing tikus

Kalau pasang pump...boleh sedut kuat ke air tu?

Yg aku perasan..air berkarat sikit masa aku bukak paip lepas meter..adakah karat mempengaruhi tekanan air?

bobikhwan
01-11-2014, 08:49 PM
Rumah aku pn pressure rendah..

Masalahnya dr lepas meter lg dah rendah.

Air halus je..mcm kencing tikus

Kalau pasang pump...boleh sedut kuat ke air tu?

Yg aku perasan..air berkarat sikit masa aku bukak paip lepas meter..adakah karat mempengaruhi tekanan air?


klu rumah aku trus tukar paip besi lepas meter tu dengan paip yg lebih besar sikit. alhamdulillah smpi skrg xde mslh tekanan air.

saxxon
01-11-2014, 08:50 PM
Bro, rumah aku 2 tingkat , kalau dari tangki memang tekanan air rendah, so guna shower pun tak puas...so apa yang aku buat ..aku upah plumber ..sekarang direct dari paip..by pass tangki..tapi bila air tak de .. boleh guna air tangki ..

Hypnosis-Diri
01-11-2014, 08:52 PM
Bro, rumah aku 2 tingkat , kalau dari tangki memang tekanan air rendah, so guna shower pun tak puas...so apa yang aku buat ..aku upah plumber ..sekarang direct dari paip..by pass tangki..tapi bila air tak de .. boleh guna air tangki ..

terbaik...bertanya pada yang pakar.

saxxon
01-11-2014, 09:03 PM
terbaik...bertanya pada yang pakar.
Pakar tu bukan la tuan .. trial and error :D,.... akhir nya jumpa solution cam ni ...tak payah guna pump .. kos pun tak tinggi .. ubah sedikit sistem piping sedia ada .. bincang dengan plumber... dia kata boleh buat ..