PDA

View Full Version : Honda jazz atau Suzuki swift?


Pages : [1] 2

anuarul
01-02-2011, 06:55 PM
Salam kawan2 dan otai2..

Ako ada soalan sket, kawan ako budget dalam rm50k, nak cari kereta terpakai. Skang masok list honda jazz dan suzuki swift.

Kalau ikut budget dapat la jazz tahun 03 04 idsi kalau swift dapat la tahun 04 atau 05.

So, kawan ako nak tau dr pendapat ramai, mane lagi OK untuk beli, jazz atau swift.

Semua sekali termasuk la rekaan luaran kereta, keluasan dalaman, enjin, sparepart, minyak, dan semua sekali la. Secara purata, mane yang lebih berbaloi2.

Kalau ade positif atau negatif info, harap leh drop kat sini.


Sekian salam.


Update: kawan ako pompuan. Hehe

abahmu
01-02-2011, 06:58 PM
2 2 lebih kurang je...swift minyak mmg jimat.

Izad
01-02-2011, 07:00 PM
dua2 ok...swift nampak mencengkam jalan dan mantap...jazz nampak hero...


semalam g amik gear box jazz kat segambut..perghhh
jazz tuka gear box hu hu hu hu #:-S#:-S#:-S

kaylis
01-02-2011, 07:03 PM
depend pada kehendak driver tu...

swift minum ron97 jerr, jazz ron95 pun jalan....jimat pun jimat..handling swift mng..jazz kn pakai tayar lebar sikit...

kalau nak lagi best, amik CBU from japan jazz...aku dah bawak dahh, mmg beza dgn CBU thailand nyerr....

abahmu
01-02-2011, 07:08 PM
depend pada kehendak driver tu...

swift minum ron97 jerr, jazz ron95 pun jalan....jimat pun jimat..handling swift mng..jazz kn pakai tayar lebar sikit...

kalau nak lagi best, amik CBU from japan jazz...aku dah bawak dahh, mmg beza dgn CBU thailand nyerr....

swift ok je pakai ron95...xda mslh ape pun....

kall
01-02-2011, 07:14 PM
pakai jazz lah .. smart skit
kalo pompuan pakai swift.. ader gaya skit

ahchan
01-02-2011, 07:18 PM
bg aku better jazz
sbb minyak lbh kurg je
then kalau akan dtg nk tolak, jazz lbh tinggi trade in
swift harga takde kalau nk jual

ahchan
01-02-2011, 07:19 PM
bg aku better jazz
sbb minyak lbh kurg je
then kalau akan dtg nk tolak, jazz lbh tinggi trade in
swift harga takde kalau nk jual:D

anuarul
01-02-2011, 07:24 PM
pakai jazz lah .. smart skit
kalo pompuan pakai swift.. ader gaya skit

Pompuan la member ako ni...heheheheee

forexian
01-02-2011, 07:26 PM
swift laki pompuan sesuai bawak...
jazz laki x berapa sesuai bawak sebab feminin sgt...
huhu

Zul.H
01-02-2011, 07:29 PM
kalau bajet 50K,

nak buat loan kan?...

cuba kira betul2...

interest kete seken dalam 4 percen lebih..

kalau kete baru swift interest baru 2.5 percen

rege kete baru swift dalam 68 K

kalau ko buat loan kete seken Rm 50 K, bayar bulan2 adalah sama dengan ko buat loan beli kete baru 65K..seba apa?..sebab interest yg buat kan lagi mahal..

Baik ko amik swift baru lah...senang cite...

MyEfanZ
01-02-2011, 07:39 PM
myefanz pilih honda jazz!!!

yiez_77
01-02-2011, 07:40 PM
swift 1.5 leh pakai ron95, 1.6 kena ron97. memang best la bawak keta ni..pompuan bawak pun sesuai..mantainance ok la, tp brg import, biasa la, kena order dulu..

anuarul
01-02-2011, 07:50 PM
Lagi2..pendapat anda di alu alukan. Utk keluasan dalaman camane ye...mane lagi selesa?

Duffayoi14
01-02-2011, 07:57 PM
Bagi aku jazz lagi value for money..

Brand honda mmg dh xperlu diragui lg kt malaysia..nk jual pn senng..spare part xssh nk crik dan harga pn xdela mahal sngt..

Suzuki bg aku walaupn dh well established kt tmpt ln,tp kt msia consider masih br nk up..on spare part rasanya xdela mahal jgk,lbh kurang jazz tp xsesenang nk crik mcm honda..

On handling, swift lg bgus
Tapi dr segi praktikal, jazz lg luas dan praktikal..
Ultra seat kt blakang jazz leh lipat ikut suka,aku pnah bwk sofa dlm jazz,steady,bnyk lg ruang...

Fuel consumption, kalo jazz 1.4 idsi mmg xleh callenge la...kalo 1.5 vtec tu,aku rasa lbh kurang kot dgn swift 1.5..


Itu jela yg aku tau..

putraevo3
01-02-2011, 08:01 PM
swift laki pompuan sesuai bawak...
jazz laki x berapa sesuai bawak sebab feminin sgt...
huhu

x jugak.....

jazz = handling dgn comfort lg best
swift = cam loser jer pakai hahhahahahaha

sbb lagi satu honda vs suzuki kalo kt market msia mmg mcm langit dgn bumi suzuki kaw2 drop rega dia hahhahahaha

erkkkk suzuki??? yg aku tahu moto suzuki best 110 jer hahahahha

Duffayoi14
01-02-2011, 08:04 PM
x jugak.....

jazz = handling dgn comfort lg best
swift = cam loser jer pakai hahhahahahaha

sbb lagi satu honda vs suzuki kalo kt market msia mmg mcm langit dgn bumi suzuki kaw2 drop rega dia hahhahahaha

erkkkk suzuki??? yg aku tahu moto suzuki best 110 jer hahahahha

Kalo honda aku tau honda cup je..hehe:)):)):p

firdaus4868
01-02-2011, 08:06 PM
jazz la terbaek..nk jimat mnyak cari i-DSI nk power ambik yang ada V-TEC

zia
01-02-2011, 08:11 PM
kalu sy..amik swift..mmg sesuai ngan kaum hawa nie..
jazz a.k.a honda nie..boring..hehe..
tapi amik swift baru...xyah pening2 nk maintain keta at least 3-4 thn..

syahays
01-02-2011, 08:11 PM
if kita beli jazz dr honda...yg 2 dr japan ke thailand???

mcm mana kita amek yg japan punya??

elmyda
01-02-2011, 08:27 PM
kancil jgk best.. muahaha

orga21
01-02-2011, 08:31 PM
vote for power of dream...sesapa yang dah pakai je tau macam mana syoknya honda ni...he he he...

firdaus4868
01-02-2011, 08:31 PM
http://www.youtube.com/watch?v=bbpaj4r0f2M

swift sport pun mantap

akukurt
01-02-2011, 08:38 PM
if kita beli jazz dr honda...yg 2 dr japan ke thailand???

mcm mana kita amek yg japan punya??

japan punya nama honda fit kot..


den memang kalau kemana2 rembat kereta jazz bapak den.. so far nak drift, memang takde hal..

tambahan jazz ade paddleshift, klau nak cucuk inspira 2010 boleh kot.. wakakakak


.

syahays
01-02-2011, 09:47 PM
japan punya nama honda fit kot..


den memang kalau kemana2 rembat kereta jazz bapak den.. so far nak drift, memang takde hal..

tambahan jazz ade paddleshift, klau nak cucuk inspira 2010 boleh kot.. wakakakak


.

kat japan mmg nama fit...cuma nk tau..if kita nk li...kat mana??

hak jumpa jazz fit kat malaysia ni..kdg2 buh je fit kt blakang...kekeke..

xtau ori fit 2 camne...

jazz pon ade manual..tp rare la...:)paid

oldskoolrocka
01-02-2011, 09:47 PM
swift nti nyesal..sempit sgt blkg

alzaidie
01-02-2011, 09:50 PM
TT..aku owner swift cbu 2005..bg aku jazz n swift better..tp kalau nak handling superb is swift la..sejak aku pakai swift ni ramai plak awek nak pinjm g jejalan..hehe..its true story mmg cun kalau ditambah dgn monster bodykits..hehe..kalau nak beli better 2nd hand dan CBU unit..u won't feel regret..

takimi
01-02-2011, 09:54 PM
sepupu ako ader pakai jazz aka fit 1.4....ok la...terbaik gak...

syayzr
01-02-2011, 09:55 PM
kalau beli baru, aku vote for swift...

abechik
01-02-2011, 09:57 PM
aku prefer jazz..nmpk kool..swift pon ok kot, tp aku xpnh bwak..hehe

ibn_wan
01-02-2011, 10:31 PM
jazz mmg tbaik..tpi harga mahal sgt..
2nd hand 03-04 masih 50k+-
kalau swift, handling mmg best..cma blkg agak sempit,xselesa tuk pjlnn jauh.
harga 2nd pn cepat jtuh.

anuarul
01-02-2011, 10:32 PM
japan punya nama honda fit kot..


den memang kalau kemana2 rembat kereta jazz bapak den.. so far nak drift, memang takde hal..

tambahan jazz ade paddleshift, klau nak cucuk inspira 2010 boleh kot.. wakakakak


.

Paddle shift jazz baru kan bang...hehehehe

Membe ako nak amik yg tahun 03 04 punyo...1.4 idsi,,,,

Mane ade paddleshift kan?????

anuarul
01-02-2011, 10:33 PM
swift nti nyesal..sempit sgt blkg

Oh...ni ako nak tau ni..sebab x penah naik swift...tu xtau..hehehee

Sempit ye.....

anuarul
01-02-2011, 10:35 PM
TT..aku owner swift cbu 2005..bg aku jazz n swift better..tp kalau nak handling superb is swift la..sejak aku pakai swift ni ramai plak awek nak pinjm g jejalan..hehe..its true story mmg cun kalau ditambah dgn monster bodykits..hehe..kalau nak beli better 2nd hand dan CBU unit..u won't feel regret..

Ha....ako kalau kat mate ako sdrik..negok swift yg dh makeup ni..mmg terliur la...

Kalau swift sport...stended pun dah cun...heeee

Selalu pakai ape brg? Monster eh byk parts n kit utk swift ni?

anuarul
01-02-2011, 10:37 PM
sepupu ako ader pakai jazz aka fit 1.4....ok la...terbaik gak...

Dah penah bwk ke?

bandela_razak
01-02-2011, 10:41 PM
awek pakai satria neo cps. mmg meleleh jejaka2 tgk. beli baru xrisau rosak. amik yg 2nd dh pkai 5 6 thn standbylh duit nk repar.

haudli
01-02-2011, 10:43 PM
jazz utk bergaya sehingga ke hari tua..

anuarul
01-02-2011, 10:44 PM
jazz mmg tbaik..tpi harga mahal sgt..
2nd hand 03-04 masih 50k+-
kalau swift, handling mmg best..cma blkg agak sempit,xselesa tuk pjlnn jauh.
harga 2nd pn cepat jtuh.

Salah satu sebab gak ni..2nd value.....

Kalau suzuki jatoh terukk ye????

anuarul
01-02-2011, 10:45 PM
awek pakai satria neo cps. mmg meleleh jejaka2 tgk. beli baru xrisau rosak. amik yg 2nd dh pkai 5 6 thn standbylh duit nk repar.

Alamak...racing sgt lak utk awek...wkaakakkakaka:)cgrock

haudli
01-02-2011, 10:49 PM
Salah satu sebab gak ni..2nd value.....

Kalau suzuki jatoh terukk ye????

teruk gak..better jazz lah..

fared
01-02-2011, 10:51 PM
jazz ?
bg aku keta ni umpama myvi ..
khas utk lelaki gay & perempuan ngegada ..
baik amek swift ..

p/s : neo taknak ke? jauh lebih best dr jazz & swift, kalau pakai neo boleh potong swift dgn jazz masa amek corner sambil minum air sirap ..

anuarul
01-02-2011, 10:51 PM
teruk gak..better jazz lah..

Tu la..kalau dok sevey2 mudah....

50k tu.....jazz tahun 03......

Swift tahun 04 05 ......kalau 50k leh dpt...

Maknenye honda lamo pun still ade harga....:)cgrock

anuarul
01-02-2011, 10:53 PM
jazz ?
bg aku keta ni umpama myvi ..
khas utk lelaki gay & perempuan ngegada ..
baik amek swift ..

p/s : neo taknak ke? jauh lebih best dr jazz & swift, kalau pakai neo boleh potong swift dgn jazz masa amek corner sambil minum air sirap ..

Wow. Ko pakai neo cps ke????

Duffayoi14
01-02-2011, 10:53 PM
Power of dream la...go for jazz..u wont regret...spacious,superb fuell consumption,easy to maintain,good 2nd,3rd hand value.....hahahah

Swift sempit, haha

bandela_razak
01-02-2011, 10:54 PM
Alamak...racing sgt lak utk awek...wkaakakkakaka:)cgrock


amik yg autolh. warna putih lps 2 buat line kt tgh bonet warna pink. pergh..... mantop......

anuarul
01-02-2011, 10:54 PM
Power of dream la...go for jazz..u wont regret...spacious,superb fuell consumption,easy to maintain,good 2nd,3rd hand value.....hahahah

Swift sempit, haha

Komen yg menarik. I loike!!!! :)paid

Duffayoi14
01-02-2011, 10:56 PM
Komen yg menarik. I loike!!!! :)paid

Hahaha...thanks justin bieber..

anuarul
01-02-2011, 10:56 PM
amik yg autolh. warna putih lps 2 buat line kt tgh bonet warna pink. pergh..... mantop......

Wow.....best gak tu..ko pakai cps ke??? X sempit ke???

anuarul
01-02-2011, 10:56 PM
Hahaha...thanks justin bieber..

No hat filing dear..heheeeee

bandela_razak
01-02-2011, 11:07 PM
Wow.....best gak tu..ko pakai cps ke??? X sempit ke???


bonet saiz lbh krg dgn swiff dgn jazz. beli kete baru xpening. klu rosak pn ade waranti. neo sparepart murah. honda, suzuki sendiri mau ingatlah. mmg honda 2nd value tinggi. tapi nk x pakai kete yg dah usia 7 tahun padahal ade kete baru yg harga lbh kurang dgn kete honda 2.

MySB
01-02-2011, 11:08 PM
aku pakai kete swift 2nd hand tahun 05. xde masalah lg setakat ni.

klu ko nk ambil honda jazz thun 03/04, baik ko ambil honda city baru je....

anuarul
01-02-2011, 11:10 PM
bonet saiz lbh krg dgn swiff dgn jazz. beli kete baru xpening. klu rosak pn ade waranti. neo sparepart murah. honda, suzuki sendiri mau ingatlah. mmg honda 2nd value tinggi. tapi nk x pakai kete yg dah usia 7 tahun padahal ade kete baru yg harga lbh kurang dgn kete honda 2.

Honda 4 pintu neo 2 pintu. Leh ke banding mcm tu..hehehehe

anuarul
01-02-2011, 11:11 PM
aku pakai kete swift 2nd hand tahun 05. xde masalah lg setakat ni.

klu ko nk ambil honda jazz thun 03/04, baik ko ambil honda city baru je....

Ct baru bukan 80k ke bang???....

fared
01-02-2011, 11:16 PM
Honda 4 pintu neo 2 pintu. Leh ke banding mcm tu..hehehehe

naik jazz umpama naik sampan, terapung2 & membuai2 buat rasa nak termuntah ..
penah tgk iklan persona tak yg nak hantar bini ge hospital bersalin ?
pengedalian lotus adalah ciri standard pada setiap proton ..

p/s : jeremy claksson penah cakap lotus ni kualiti macam sampah, tapi bila kita pandu lotus kita terus lupa pasal kualiti sebab keseronokkan handlingnya ..

anuarul
01-02-2011, 11:18 PM
naik jazz umpama naik sampan, terapung2 & membuai2 buat rasa nak termuntah ..
penah tgk iklan persona tak yg nak hantar bini ge hospital bersalin ?
pengedalian lotus adalah ciri standard pada setiap proton ..

p/s : jeremy claksson penah cakap lotus ni kualiti macam sampah, tapi bila kita pandu lotus kita terus lupa pasal kualiti sebab keseronokkan handlingnya ..

Nnti ako tnye die....die sukebtak neo..huhuh

Neo biase ako xsuke..

Kalu cps.....inzal gak..hahaaaha

Duffayoi14
01-02-2011, 11:19 PM
Ct baru bukan 80k ke bang???....

85k yg low spek off the road..kalo budget 50k, buat downpayment je..loan 40k..:p:))

Tp city baru best, hahah..

anuarul
01-02-2011, 11:21 PM
85k yg low spek off the road..kalo budget 50k, buat downpayment je..loan 40k..:p:))

Tp city baru best, hahah..

Oiiitttt.....50k tu nak loann...bkn dh ade cash..huhuhuu

fared
01-02-2011, 11:24 PM
http://www.youtube.com/watch?v=xE6Po1z1reI

fared
01-02-2011, 11:31 PM
tgk apa jeremy cakap pasal lotus ..

http://www.youtube.com/watch?v=ZHcLP0wvENQ

Duffayoi14
01-02-2011, 11:32 PM
Oiiitttt.....50k tu nak loann...bkn dh ade cash..huhuhuu

Yeke??? Hahaha...mcm ni la..bila aku tngk situasi yg member ko tu pmpn.. Aku rasa ada baiknya amek keta baru..

Kalo leh tunggu, tunggu myvi 2nd generation kuar,aku rasa dlm 2nd quarter tahun ni..walaupn myvi handling xbest,tp sesuai la dgn pmpn..

Kalo nk brand luar, suzuki ada aito (44-54k), swift (71k-108k), naza picanto (44-46k), hyundai i10 (43-51k)..ni smua jenis kompak

Aku xcadang neo sbb dua pintu, praktikaliti kurang, mmg sporty, tp mcm xberbaloi..

Kalo ni secon hand jgk..jazz ok, swift pn ok la, myvi bleh la, lain2 aku xnmpk option lg...

MySB
01-02-2011, 11:35 PM
Ct baru bukan 80k ke bang???....

mahal tp berbaloi dari habiskn duit utk repair klu bli yg 7-8 tahun...learn from experience nihh....huhuhu

anuarul
01-02-2011, 11:36 PM
Yeke??? Hahaha...mcm ni la..bila aku tngk situasi yg member ko tu pmpn.. Aku rasa ada baiknya amek keta baru..

Kalo leh tunggu, tunggu myvi 2nd generation kuar,aku rasa dlm 2nd quarter tahun ni..walaupn myvi handling xbest,tp sesuai la dgn pmpn..

Kalo nk brand luar, suzuki ada aito (44-54k), swift (71k-108k), naza picanto (44-46k), hyundai i10 (43-51k)..ni smua jenis kompak

Aku xcadang neo sbb dua pintu, praktikaliti kurang, mmg sporty, tp mcm xberbaloi..

Kalo ni secon hand jgk..jazz ok, swift pn ok la, myvi bleh la, lain2 aku xnmpk option lg...

Myvi die x masok list...akak die pakai da...xmo same..katenye..hehehee

Yg lain ako try ckp kat die.

Btol gak..

Kete seken payahgak kan....

kerunai
01-02-2011, 11:38 PM
apa barang..pakai la keta lembu baru bleh blah

anuarul
01-02-2011, 11:39 PM
mahal tp berbaloi dari habiskn duit utk repair klu bli yg 7-8 tahun...learn from experience nihh....huhuhu

Jazz n swift seken selalu prob ke????

Ape maslah kete due ni ye..slalu rosak ke???

fared
01-02-2011, 11:41 PM
Jazz n swift seken selalu prob ke????

Ape maslah kete due ni ye..slalu rosak ke???

masalahnya nnt kene cop gay ..
:))

Duffayoi14
01-02-2011, 11:43 PM
Myvi die x masok list...akak die pakai da...xmo same..katenye..hehehee

Yg lain ako try ckp kat die.

Btol gak..

Kete seken payahgak kan....

Sbb dia pmpn..tu yg digalakkn beli seken..kebanyakkn pmpn ni kurang alert sket bab2 jaga keta..

Myvi lama xsama dgn myvi baru..hahaha..jgn angkt viva sdh, xberbaloi dgn harga

anuarul
01-02-2011, 11:45 PM
masalahnya nnt kene cop gay ..
:))

Kete pun jadi penentu gay ke tak ke.....adussss

Duffayoi14
01-02-2011, 11:46 PM
masalahnya nnt kene cop gay ..
:))

Xdela....xkn honda jazz mugen dgn swift sport pn gay kot?? Tu cuma kata2 org je...mcm bmw z4 voted the most sexy car loved by gay..tp nape org yg pkai tu xdipanggil gay..tp org msti ckp macho sbb bwk bmw kn??

MySB
01-02-2011, 11:47 PM
aku cakap pasal kete honda...dulu aku pakai honda...sakit gak la...may b bukan nasib aku kut nk dpt yg 2nd ok...

hafizuka
01-02-2011, 11:47 PM
kalau dah minat beli je, jangan pikir pandangan orang, kalau pikir sangat mmg susah ler hidup huhuhuh

fared
01-02-2011, 11:47 PM
Kete pun jadi penentu gay ke tak ke.....adussss

selalunya org akan nilai kita dr apa yg kita pakai ..
budak2 kereta panggil jazz ni vtec pondan klu bro nak tau ..
:))

syayzr
01-02-2011, 11:49 PM
Kete pun jadi penentu gay ke tak ke.....adussss

jambu kot maksud die...

fared
01-02-2011, 11:50 PM
Xdela....xkn honda jazz mugen dgn swift sport pn gay kot?? Tu cuma kata2 org je...mcm bmw z4 voted the most sexy car loved by gay..tp nape org yg pkai tu xdipanggil gay..tp org msti ckp macho sbb bwk bmw kn??

swift tak masuk dlm kategory gay ..
tp jazz dah mcm gay da ..
kat luar negara keta tu slalu makcik2 pakai bwk ge pasar ..
kat malaysia asal ada lambang H je jd best ..
pelik aku ..

anuarul
01-02-2011, 11:51 PM
selalunya org akan nilai kita dr apa yg kita pakai ..
budak2 kereta panggil jazz ni vtec pondan klu bro nak tau ..
:))

Oo.....kalau honda jazz dah masok k20 jadi ape? Pondan kuat? :eek:

fared
01-02-2011, 11:52 PM
jambu kot maksud die...

haha ..
lebih kurang mcm tu la ..
jazz umpama myvi ..
try masuk thread keta yg korang anti ..
blh baca pasal myvi kat situ ..

fared
01-02-2011, 11:53 PM
Oo.....kalau honda jazz dah masok k20 jadi ape? Pondan kuat? :eek:

jantung kuat body lembik watpe bro ?
jalan tegak pecut mcm hero malaya ..
tapi masuk corner tekedek2 mcm kura2 ..
:))

anuarul
01-02-2011, 11:57 PM
jantung kuat body lembik watpe bro ?
jalan tegak pecut mcm hero malaya ..
tapi masuk corner tekedek2 mcm kura2 ..
:))

Hehehe,,,,tak leh celen dah ko ni....

AKo nak cakap pun ako xreti..hehehee...

So CPS la ok bro ye..tp dua pintu..takot die xmo...

Heh...

fared
02-02-2011, 12:05 AM
Hehehe,,,,tak leh celen dah ko ni....

AKo nak cakap pun ako xreti..hehehee...

So CPS la ok bro ye..tp dua pintu..takot die xmo...

Heh...

suzuki swift pun ok pe ..
speedworks ada turbo kit utk swift ..
klu cakap bab praktikal mmg jazz dah ok ..
tp kereta ni memang takde jiwa, kereta yg membosankan ..
kalau beli kereta semata2 utk bergerak dr titik A ke titik B memang boleh beli jazz ..
tapi kalau nak rasa feel pakai kereta jgn amek jazz ..
:)

anuarul
02-02-2011, 12:07 AM
suzuki swift pun ok pe ..
speedworks ada turbo kit utk swift ..
klu cakap bab praktikal mmg jazz dah ok ..
tp kereta ni memang takde jiwa, kereta yg membosankan ..
kalau beli kereta semata2 utk bergerak dr titik A ke titik B memang boleh beli jazz ..
tapi kalau nak rasa feel pakai kereta jgn amek jazz ..
:)

Hehehee,,,tah la...pompuan nak bwk...takot jadimlesbo lak bwk jazz nnti....heeeee

Duffayoi14
02-02-2011, 12:10 AM
suzuki swift pun ok pe ..
speedworks ada turbo kit utk swift ..
klu cakap bab praktikal mmg jazz dah ok ..
tp kereta ni memang takde jiwa, kereta yg membosankan ..
kalau beli kereta semata2 utk bergerak dr titik A ke titik B memang boleh beli jazz ..
tapi kalau nak rasa feel pakai kereta jgn amek jazz ..
:)

Ala...kalo pmpn bwk keta nk feel mende..kalo bwk kuda xpn dikudakan barula dorang feel..hahahahaha:))

fared
02-02-2011, 12:15 AM
Ala...kalo pmpn bwk keta nk feel mende..kalo bwk kuda xpn dikudakan barula dorang feel..hahahahaha:))

sbbtu kalau pompan pakai myvi atau jazz org tak kata les tp kalau lelaki pakai org kata gay ..
pompan kadang2 hyundai atos, hyundai getz, hyundai i10 pun dorg beli ..
tapi kalau laki yg beli keta sampah ni memang rasa nak sound je gay ke apa ?
bayangkan honda jazz baru harga dekat sama dengan honda civic baru tapi laki pilih jazz bukan civic yg jauh lagi macho ..
bukan macam gay ke ?
:eek:

meijin
02-02-2011, 12:18 AM
ade membe aku pnah cakap klau pmpuan xlawa xpe,asalkn bwk swift...haha
tp aku vote for jazz...jazz lg cute...

toyist83
02-02-2011, 12:26 AM
Soalan x releven ni... x sama kelas !!!

putraevo3
02-02-2011, 06:06 AM
swift = GAY
:)paid:)paid

Raykie
02-02-2011, 06:49 AM
swift = GAY
:)paid:)paid

:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

Zordeck
02-02-2011, 07:28 AM
Barang2 SUZUKI nie termasuklah motor, harga kalo nk jual memang lower la..
Better pakai JAZZ la..Cantik pn cantik

I like that

Zordeck
02-02-2011, 07:30 AM
swift = GAY
:)paid:)paid

:eek::eek:

anuarul
02-02-2011, 09:40 AM
Soalan x releven ni... x sama kelas !!!

Alamakkkk.....ako bukan lah power pun sampai nak ikot2 kelas ni..wakakaka

Belasah je la bang oi,,,bukan nak review kat tv pun..hehehhee

anuarul
02-02-2011, 09:41 AM
swift = GAY
:)paid:)paid

Pulakkkk....hehehehee....jadi perbincangan gay sedunia lak...

Mmber ako pompuan,,,so paling kuat die jadi lesbo jeee....ahahahaaa

anuarul
02-02-2011, 09:42 AM
Barang2 SUZUKI nie termasuklah motor, harga kalo nk jual memang lower la..
Better pakai JAZZ la..Cantik pn cantik

I like that

Tu la...jatuh lambat sket honda dr suzuki ni ye,,,ermmmm......:-?

mint
02-02-2011, 09:42 AM
klau nak besar dan luas..amik jazz bro..

bonet jazz pun besar daripada swift

swift kecik ckit terutama bahagian tmpt duduk belakang..

tp swift jimat minyak dia berbanding jazz..:)

anuarul
02-02-2011, 09:46 AM
klau nak besar dan luas..amik jazz bro..

bonet jazz pun besar daripada swift

swift kecik ckit terutama bahagian tmpt duduk belakang..

tp swift jimat minyak dia berbanding jazz..:)

Org yang ditunggu tunggu.....ko penah pakai dua dua kan mint kann....:D

lan_mcd
02-02-2011, 11:35 AM
hehe.. abam anuarul bibir ada buka thread baru..
baru perasan...
takyah vote pun ko dah tau pilihan aku kan bro??.. :p:p

anuarul
02-02-2011, 02:00 PM
hehe.. abam anuarul bibir ada buka thread baru..
baru perasan...
takyah vote pun ko dah tau pilihan aku kan bro??.. :p:p

Tau. Ko kan budak toyota..ko mesti pilih LE kan...hehee

mint
02-02-2011, 02:38 PM
Org yang ditunggu tunggu.....ko penah pakai dua dua kan mint kann....:D

yup..masih pakai lg dua2 skrg..

klau nak selesa amik jazz..

tp klau nak rasa jiwa muda, amik swift..

tp jazz lama mmg utk feminin berbanding dgn jazz baru...

aku pakai jazz baru..dah nampak mcm honda stream mini lak..

tp swift design mmg cun..klau ada duit lebih ckit, ko akan rambang mata dgn bodykit dia..

jazz terhad bodykit dia..

pasal space, jazz menang..tp pasal minyak, swift menang..

pasal jual balik, jazz menang, swift klau nak jual balik, rege dia bole buat ko kena serangan jantung woo..hehe

apa2 pun, ikut selera..tp aku prefer jazz sbb byk advantage dia..

ps: jazz model lama pun besar tau space dia klau nak dibandingkan dgn swift..klau jazz baru lagi la besar sbb wheelbase jazz baru sama dgn honda city yg baru ni..:)

lan_mcd
02-02-2011, 03:33 PM
Tau. Ko kan budak toyota..ko mesti pilih LE kan...hehee

wakakakaka.... :eek::eek::eek: ko memang amat memahami...
i like!!.....

tukunkayu
02-02-2011, 04:42 PM
kelemahan swift ialah

tak boleh bawak gi keje...bini tak kasi. takut nnt awek ajak gi jejalan, shopping, mintak hp. jd nnt swift rosak bawah garaj je.
aku gi keje naik suzuki best je. huhuhuhuhu..

asby
02-02-2011, 05:13 PM
semestinya Jazz aka fit..

p/s;tapi aku pakai yvi jer bolehke kejar jazz dengan yrv turbo.hehee

anuarul
02-02-2011, 08:14 PM
yup..masih pakai lg dua2 skrg..

klau nak selesa amik jazz..

tp klau nak rasa jiwa muda, amik swift..

tp jazz lama mmg utk feminin berbanding dgn jazz baru...

aku pakai jazz baru..dah nampak mcm honda stream mini lak..

tp swift design mmg cun..klau ada duit lebih ckit, ko akan rambang mata dgn bodykit dia..

jazz terhad bodykit dia..

pasal space, jazz menang..tp pasal minyak, swift menang..

pasal jual balik, jazz menang, swift klau nak jual balik, rege dia bole buat ko kena serangan jantung woo..hehe

apa2 pun, ikut selera..tp aku prefer jazz sbb byk advantage dia..

ps: jazz model lama pun besar tau space dia klau nak dibandingkan dgn swift..klau jazz baru lagi la besar sbb wheelbase jazz baru sama dgn honda city yg baru ni..:)


Penerangan yg baik,,,,thanks brooo

anuarul
02-02-2011, 08:15 PM
semestinya Jazz aka fit..

p/s;tapi aku pakai yvi jer bolehke kejar jazz dengan yrv turbo.hehee

Tuan asby...awak bwk ori passo...uhuhuhhu

mott
02-02-2011, 08:23 PM
jazz la terbaik dari segi keluaran,boleh jimat... stabil,bodykit tu xkisah boleh tukar2,yg penting casis...hahaha...aku pon nk beli jazz gak nie...

anuarul
02-02-2011, 08:25 PM
jazz la terbaik dari segi keluaran,boleh jimat... stabil,bodykit tu xkisah boleh tukar2,yg penting casis...hahaha...aku pon nk beli jazz gak nie...

Ade kawan kate gay kalu bwk jazz....

nurbiz
02-02-2011, 08:51 PM
kalau kat australia..honda jazz ngan swift nie harga dia taraf proton gen 2 jer..jadi aku assume dari segi kualiti dorunk nie sama jer ngan proton..

anuarul
02-02-2011, 08:58 PM
kalau kat australia..honda jazz ngan swift nie harga dia taraf proton gen 2 jer..jadi aku assume dari segi kualiti dorunk nie sama jer ngan proton..

Ooooh....yeke......

asby
02-02-2011, 09:28 PM
bila la nak merasa naik kompak 1.5..hanya mampu 1.3 diriku ini..hari2 view thread ni teringin nak pakai 2 2 keta yang dimaksudkan..apakan daya tuan anuarul saja yang mampu.lambang H aku mampula..

anuarul
02-02-2011, 09:29 PM
bila la nak merasa naik kompak 1.5..hanya mampu 1.3 diriku ini..hari2 view thread ni teringin nak pakai 2 2 keta yang dimaksudkan..apakan daya tuan anuarul saja yang mampu.lambang H aku mampula..

Oiiiii...kawan ako la tanyeeee demmn btol mu ni..uhhuuhuhuh:eek::eek::">

muhafis
02-02-2011, 11:48 PM
swift la. muktamat.

Semambu_Hijau
02-02-2011, 11:48 PM
Aku owner jazz idsi 2003 cbu jepang... maleh nak kondem2 kete lain. just bagi pendapat ttg kete yg aku pakai sendiri...

praktikaliti: keluasan yg boleh diubahsuai. ramai member sebelum naik kete aku, assume kete jazz ni kecik. bila dah naik n tgk bonet blkgnye yg luas (kalu bunuh org, bule buh 2 3 mayat kat blkg tu) sume pon xsangka dlmn jazz luas sbnrnye..

jimat minyak xperlu nak testimoni lagi lah. dah terbukti testmoni dari pengguna kat byk negara kete nih mmg fuel consumptionnya menjimatkan..

dari segi handling seswai la dgn konsep jazz ni utk kete yg bawak rilek2. bukan utk lumbe (even aku slalunye mmg xreti bawak pelan2 pon ;p) honda accoord aku lg sedap aku rase bawak dr jazz. yela kereta ringan, kalu jln xrata ade membuai sikit. Tp itu hal kecik jelah..

spapepart mahal? not an issue gak. setakat yg aku penah tuka sparepart jazz nih, mounting absorber depan + upah rm100, bearing sebelah tayar rm250, absorber 2 batang rm240, pam brek + pad satu tayar rm160, bateri (bole gak ke ;p) rm140...so kalu nih kire mahal, beli moto jela.

kete xbanyak ragam. tapi kalu ompuan biasenye mmg pikiriannye langsung tanak ragam, tu yg ramai ompuan asal kete nak baru..xsuke seken2 nih. kalu pandai jaga kete n amik tau pasal kete, kete lame mane pon boleh jaga smpai xmeragam..

sorry aku xvote, sbb x adil plak utk swift yg aku xpenah pakai. naik je penah. cuma bg pandangan atas kete yg aku pakai sendiri

anuarul
03-02-2011, 12:01 AM
Aku owner jazz idsi 2003 cbu jepang... maleh nak kondem2 kete lain. just bagi pendapat ttg kete yg aku pakai sendiri...

praktikaliti: keluasan yg boleh diubahsuai. ramai member sebelum naik kete aku, assume kete jazz ni kecik. bila dah naik n tgk bonet blkgnye yg luas (kalu bunuh org, bule buh 2 3 mayat kat blkg tu) sume pon xsangka dlmn jazz luas sbnrnye..

jimat minyak xperlu nak testimoni lagi lah. dah terbukti testmoni dari pengguna kat byk negara kete nih mmg fuel consumptionnya menjimatkan..

dari segi handling seswai la dgn konsep jazz ni utk kete yg bawak rilek2. bukan utk lumbe (even aku slalunye mmg xreti bawak pelan2 pon ;p) honda accoord aku lg sedap aku rase bawak dr jazz. yela kereta ringan, kalu jln xrata ade membuai sikit. Tp itu hal kecik jelah..

spapepart mahal? not an issue gak. setakat yg aku penah tuka sparepart jazz nih, mounting absorber depan + upah rm100, bearing sebelah tayar rm250, absorber 2 batang rm240, pam brek + pad satu tayar rm160, bateri (bole gak ke ;p) rm140...so kalu nih kire mahal, beli moto jela.

kete xbanyak ragam. tapi kalu ompuan biasenye mmg pikiriannye langsung tanak ragam, tu yg ramai ompuan asal kete nak baru..xsuke seken2 nih. kalu pandai jaga kete n amik tau pasal kete, kete lame mane pon boleh jaga smpai xmeragam..

sorry aku xvote, sbb x adil plak utk swift yg aku xpenah pakai. naik je penah. cuma bg pandangan atas kete yg aku pakai sendiri

Terima kasih bro...amat membantu...:)paid:)paid

Semambu_Hijau
03-02-2011, 12:18 AM
Terima kasih bro...amat membantu...:)paid:)paid

welkam. hal kecik je.

ade pandangan kata jazz bila amik selekoh membuang atau xle laju. pada aku, samada org tu mmg xpenah naik jazz atau penah naik tp jazz rosak. jazz ade teknologi yg mengawal stabiliti kete bila membelok even laju yg xkan menyebabkan kete tu terbabas (kecuali la ko amik selekoh 140kmsj, tu nak mampos namanye). aku biasa bwk jazz jln2 kampong, sebab kete kecik, ringan, laju n mudah mecilok, dah terbiasa lak aku memotong laju kat selekoh. setakat nih xpenah lak aku terbabas masuk parit ke bertembung lori balak ke...xpenah. ko xperlu nak brek sgt pon, just lepas minyak dah leh amik corner sedap..

body kete pon safety tinggi. even nampak kecik, kerangkanya mmg direka utk elak penumpang parah bila eksiden. try bukak tutup pintu n bonet blkgnye, berat pintu tu pon ko leh tau rangkanya mantop..

aku cuma xgemar bila pakai jazz nih, tiap kali masa rehat nak gi lunch, otomatik member2 keja akan menuju ke kete aku. bukan nak kedekut, tapi dlm 10 kali kuar makan ramai2 tu sah2 9 kalinye akan naik kete aku..heheh. xpayah nk cakap dh, asal kate je 'jom pi makan!', aku xyah nak offer dh, mmg kete aku tu la tungganganye...hehe.

taufic
03-02-2011, 12:32 AM
swift = mawi
fobia aku sampai bila2 :))

anuarul
03-02-2011, 12:54 AM
swift = mawi
fobia aku sampai bila2 :))

hahahahhaa...mawi macho ape..:eek::eek:

imatheonlyone
03-02-2011, 07:40 AM
depend pada kehendak driver tu...

swift minum ron97 jerr, jazz ron95 pun jalan....jimat pun jimat..handling swift mng..jazz kn pakai tayar lebar sikit...

kalau nak lagi best, amik CBU from japan jazz...aku dah bawak dahh, mmg beza dgn CBU thailand nyerr....

swift sport je cengitu bro...swift biasa 95 pon leh...

fared
03-02-2011, 09:20 AM
welkam. hal kecik je.

ade pandangan kata jazz bila amik selekoh membuang atau xle laju. pada aku, samada org tu mmg xpenah naik jazz atau penah naik tp jazz rosak. jazz ade teknologi yg mengawal stabiliti kete bila membelok even laju yg xkan menyebabkan kete tu terbabas (kecuali la ko amik selekoh 140kmsj, tu nak mampos namanye). aku biasa bwk jazz jln2 kampong, sebab kete kecik, ringan, laju n mudah mecilok, dah terbiasa lak aku memotong laju kat selekoh. setakat nih xpenah lak aku terbabas masuk parit ke bertembung lori balak ke...xpenah. ko xperlu nak brek sgt pon, just lepas minyak dah leh amik corner sedap..

body kete pon safety tinggi. even nampak kecik, kerangkanya mmg direka utk elak penumpang parah bila eksiden. try bukak tutup pintu n bonet blkgnye, berat pintu tu pon ko leh tau rangkanya mantop..

aku cuma xgemar bila pakai jazz nih, tiap kali masa rehat nak gi lunch, otomatik member2 keja akan menuju ke kete aku. bukan nak kedekut, tapi dlm 10 kali kuar makan ramai2 tu sah2 9 kalinye akan naik kete aku..heheh. xpayah nk cakap dh, asal kate je 'jom pi makan!', aku xyah nak offer dh, mmg kete aku tu la tungganganye...hehe.

kalau tengok pada spec honda jazz ni pakai suspention torsion beam yg aku rasa korang sume sedia maklum yg suspention ni memang handlingnya tak best langsung ..
torsion beam ni jugak vios, myvi & kereta seangkatan dengannya yg handling dianggap sampah pakai ..
berbanding dengan kereta seperti satria neo, gen2, persona, kereta2 ni pakai suspention Multi link, walaupun kereta2 ni lebih murah tapi suspentionnya jauh lebih baik ..
macam yg proton cakap pengendalian lotus adalah ciri standard pd setiap proton kerana ia berkait tentang nyawa ..
pada aku honda jazz ni mahal dan dipandang tinggi masyarakat kerana ia adalah honda dan ia diletakkan dlm ketegory premium, secara automotik org yg memandunya terasa kereta ni best walaupun ada kereta yg lebih murah tetapi lebih baik ..

ni hanya pendapat peribadi sahaja ..

fared
03-02-2011, 09:24 AM
lupa nak bagitau honda accord juga pakai suspention jenis multi link

anuarul
03-02-2011, 08:36 PM
kasik naik sikit..mencari info2 lagi ni...

anuarul
04-02-2011, 09:11 PM
Kasik up.......

mint
04-02-2011, 09:33 PM
kalau tengok pada spec honda jazz ni pakai suspention torsion beam yg aku rasa korang sume sedia maklum yg suspention ni memang handlingnya tak best langsung ..
torsion beam ni jugak vios, myvi & kereta seangkatan dengannya yg handling dianggap sampah pakai ..
berbanding dengan kereta seperti satria neo, gen2, persona, kereta2 ni pakai suspention Multi link, walaupun kereta2 ni lebih murah tapi suspentionnya jauh lebih baik ..
macam yg proton cakap pengendalian lotus adalah ciri standard pd setiap proton kerana ia berkait tentang nyawa ..
pada aku honda jazz ni mahal dan dipandang tinggi masyarakat kerana ia adalah honda dan ia diletakkan dlm ketegory premium, secara automotik org yg memandunya terasa kereta ni best walaupun ada kereta yg lebih murah tetapi lebih baik ..

ni hanya pendapat peribadi sahaja ..

mungkin sebab jenama juga yg buatkan jazz mahal..tp pd aku teknologi jg penting..klau nak bandingkan kereta, kita kena bandingkan dgn semua aspek, bukan setakat pd kelas kenderaan, tp juga pengalaman pengeluar..jd adakah disini bermakna teknologi Honda yg telah mengeluarkan kereta selama berpuluh tahun adalah tidak setanding dgn teknologi proton yg baru 25 tahun?:)

tp klau bro nak rasa naik jazz dtg le melaka..aku bole bawakan..lps tu bro bole bandingkan dgn kereta yg bro kata suspension nya bagus..:)

ps: waktu aku join kelab klswifter dan swiftclub malaysia dulu, ada seorang hamba allah yg kata myvi manual lebih laju daripada swift dlm keadaan standard..

aku argue satu perkara aje, walaupun myvi tu manual, tp displacement mainkan peranan besar..klau mcm tu, tak berbaloi engineer buat blueprint enjin dan research kerana kajian mereka akan dinilaikan oleh end user yg sebenarnya cuma tau membandingkan dari segi sesedap rasa..

di US ada satu pepatah : there is no replacement like displacement..:)cgrock:)cgrock

asby
04-02-2011, 10:34 PM
mungkin sebab jenama juga yg buatkan jazz mahal..tp pd aku teknologi jg penting..klau nak bandingkan kereta, kita kena bandingkan dgn semua aspek, bukan setakat pd kelas kenderaan, tp juga pengalaman pengeluar..jd adakah disini bermakna teknologi Honda yg telah mengeluarkan kereta selama berpuluh tahun adalah tidak setanding dgn teknologi proton yg baru 25 tahun?:)

tp klau bro nak rasa naik jazz dtg le melaka..aku bole bawakan..lps tu bro bole bandingkan dgn kereta yg bro kata suspension nya bagus..:)

ps: waktu aku join kelab klswifter dan swiftclub malaysia dulu, ada seorang hamba allah yg kata myvi manual lebih laju daripada swift dlm keadaan standard..

aku argue satu perkara aje, walaupun myvi tu manual, tp displacement mainkan peranan besar..klau mcm tu, tak berbaloi engineer buat blueprint enjin dan research kerana kajian mereka akan dinilaikan oleh end user yg sebenarnya cuma tau membandingkan dari segi sesedap rasa..

di US ada satu pepatah : there is no replacement like displacement..:)cgrock:)cgrock

aku setuju info ni..

anuarul
04-02-2011, 11:47 PM
mungkin sebab jenama juga yg buatkan jazz mahal..tp pd aku teknologi jg penting..klau nak bandingkan kereta, kita kena bandingkan dgn semua aspek, bukan setakat pd kelas kenderaan, tp juga pengalaman pengeluar..jd adakah disini bermakna teknologi Honda yg telah mengeluarkan kereta selama berpuluh tahun adalah tidak setanding dgn teknologi proton yg baru 25 tahun?:)

tp klau bro nak rasa naik jazz dtg le melaka..aku bole bawakan..lps tu bro bole bandingkan dgn kereta yg bro kata suspension nya bagus..:)

ps: waktu aku join kelab klswifter dan swiftclub malaysia dulu, ada seorang hamba allah yg kata myvi manual lebih laju daripada swift dlm keadaan standard..

aku argue satu perkara aje, walaupun myvi tu manual, tp displacement mainkan peranan besar..klau mcm tu, tak berbaloi engineer buat blueprint enjin dan research kerana kajian mereka akan dinilaikan oleh end user yg sebenarnya cuma tau membandingkan dari segi sesedap rasa..

di US ada satu pepatah : there is no replacement like displacement..:)cgrock:)cgrock


Lagi info yang baik..:)paid

afiqk
05-02-2011, 12:05 AM
klu aku better jazz

lampor_2003
05-02-2011, 12:38 AM
Salam kawan2 dan otai2..

Ako ada soalan sket, kawan ako budget dalam rm50k, nak cari kereta terpakai. Skang masok list honda jazz dan suzuki swift.

Kalau ikut budget dapat la jazz tahun 03 04 idsi kalau swift dapat la tahun 04 atau 05.

So, kawan ako nak tau dr pendapat ramai, mane lagi OK untuk beli, jazz atau swift.

Semua sekali termasuk la rekaan luaran kereta, keluasan dalaman, enjin, sparepart, minyak, dan semua sekali la. Secara purata, mane yang lebih berbaloi2.

Kalau ade positif atau negatif info, harap leh drop kat sini.


Sekian salam.


Update: kawan ako pompuan. Hehe

awek ker??:D

anuarul
05-02-2011, 02:46 AM
awek ker??:D

Kawan perempuannn.......:D:">:))

mint
05-02-2011, 10:23 AM
Kawan perempuannn.......:D:">:))

haha..kawan ke???hehe:D:D

tgk icon gelak tu pun dah tau...:eek::eek::eek:

anuarul
05-02-2011, 10:30 AM
haha..kawan ke???hehe:D:D

tgk icon gelak tu pun dah tau...:eek::eek::eek:

Gelak sebab en lampor atas tu saspek ako,,,wakakakakaka:eek:

mint
05-02-2011, 10:36 AM
Gelak sebab en lampor atas tu saspek ako,,,wakakakakaka:eek:

adeh...dia ingat ko awek kot...:eek::eek:

anuarul
05-02-2011, 10:37 AM
adeh...dia ingat ko awek kot...:eek::eek:

Die syak sangkan je tu...sebenarnya..hahahahaha

mint
05-02-2011, 10:42 AM
Die syak sangkan je tu...sebenarnya..hahahahaha

huh..

ko memang awek ke??:-?:">:">

FaRid^sp
05-02-2011, 10:46 AM
http://202.76.227.240/images/02/0233917223.jpg

OFFER PRICE RM 49,800 -NEGO
http://www.mudah.my/Honda+Jazz+1+5+Auto+JAPAN+MUGEN+HIGH+SPEC+EDITION-8443932.htm

mint
05-02-2011, 10:48 AM
http://202.76.227.240/images/02/0233917223.jpg

OFFER PRICE RM 49,800 -NEGO
http://www.mudah.my/Honda+Jazz+1+5+Auto+JAPAN+MUGEN+HIGH+SPEC+EDITION-8443932.htm

perghh..murah ni weii..

bk mugen sekali.. :)

anuarul
05-02-2011, 10:49 AM
http://202.76.227.240/images/02/0233917223.jpg

OFFER PRICE RM 49,800 -NEGO
http://www.mudah.my/Honda+Jazz+1+5+Auto+JAPAN+MUGEN+HIGH+SPEC+EDITION-8443932.htm

Ade negok kat mudah...ni fit kan?

mint
05-02-2011, 10:54 AM
Ade negok kat mudah...ni fit kan?

honda jazz bro..

honda fit adalah utk pasaran jepun sahaja,klau nak beli fit, cuba cari mana2 geng yg pernah study di jepun klau diorang nak jual..:)

manakala honda jazz adalah utk pasaran luar..

tp selalunya diorang akan tukar emblem jazz kepada fit sebab dia mmg dari model yg sama, cuma jazz luar jepun, tp fit utk pasaran jepun..

yg bestnya, di jepun honda fit ada yg didatangkan dgn gearbox manual lg..:)

anuarul
05-02-2011, 11:02 AM
honda jazz bro..

honda fit adalah utk pasaran jepun sahaja,klau nak beli fit, cuba cari mana2 geng yg pernah study di jepun klau diorang nak jual..:)

manakala honda jazz adalah utk pasaran luar..

tp selalunya diorang akan tukar emblem jazz kepada fit sebab dia mmg dari model yg sama, cuma jazz luar jepun, tp fit utk pasaran jepun..

yg bestnya, di jepun honda fit ada yg didatangkan dgn gearbox manual lg..:)

Ye mint..

Tp iklan ni ako penah negok kat mudah...

Seller kate cbu japan...

Maknenye fit la kan...

Ni bukan thai mari ni...

Japan mari ni....:D

mint
05-02-2011, 11:06 AM
Ye mint..

Tp iklan ni ako penah negok kat mudah...

Seller kate cbu japan...

Maknenye fit la kan...

Ni bukan thai mari ni...

Japan mari ni....:D

klau cbu japan mmg fit..cuba bro tgk dalam geran dia nanti..dia akan tulis model name fit dan complete build up klau dpt mmg best ler..:)

anuarul
05-02-2011, 11:28 AM
klau cbu japan mmg fit..cuba bro tgk dalam geran dia nanti..dia akan tulis model name fit dan complete build up klau dpt mmg best ler..:)

Ape best nye mint..bukan same je ke...ade beza byk ke....?

mint
05-02-2011, 11:38 AM
Ape best nye mint..bukan same je ke...ade beza byk ke....?

perbezaan dia pd interior bro..

ada beberapa aksesori tambahan, mcm sunglass holder, lepas tu meter dia,dan beberapa lg la..itu aje.. :)

sbb tu diorang byk beli jazz lps tu letak emblem fit..

beza dia x byk sgt pun..cuma fit ada yg manual..itu aje..dan di jepun ada juga yg cc 1.3 aje. :)

anuarul
05-02-2011, 11:41 AM
perbezaan dia pd interior bro..

ada beberapa aksesori tambahan, mcm sunglass holder, lepas tu meter dia,dan beberapa lg la..itu aje.. :)

sbb tu diorang byk beli jazz lps tu letak emblem fit..

beza dia x byk sgt pun..cuma fit ada yg manual..itu aje..dan di jepun ada juga yg cc 1.3 aje. :)

Oh....ok2....info lagi..maybe lagi lawa interior fit dr jazz ye...tq mint..:)paid

mimie813
05-02-2011, 01:50 PM
Saya personally minat honda jazz....

anuarul
05-02-2011, 01:56 PM
Saya personally minat honda jazz....

Mimi ni pompuann kn?.?:D

fared
05-02-2011, 10:33 PM
mungkin sebab jenama juga yg buatkan jazz mahal..tp pd aku teknologi jg penting..klau nak bandingkan kereta, kita kena bandingkan dgn semua aspek, bukan setakat pd kelas kenderaan, tp juga pengalaman pengeluar..jd adakah disini bermakna teknologi Honda yg telah mengeluarkan kereta selama berpuluh tahun adalah tidak setanding dgn teknologi proton yg baru 25 tahun?:)

tp klau bro nak rasa naik jazz dtg le melaka..aku bole bawakan..lps tu bro bole bandingkan dgn kereta yg bro kata suspension nya bagus..:)

ps: waktu aku join kelab klswifter dan swiftclub malaysia dulu, ada seorang hamba allah yg kata myvi manual lebih laju daripada swift dlm keadaan standard..

aku argue satu perkara aje, walaupun myvi tu manual, tp displacement mainkan peranan besar..klau mcm tu, tak berbaloi engineer buat blueprint enjin dan research kerana kajian mereka akan dinilaikan oleh end user yg sebenarnya cuma tau membandingkan dari segi sesedap rasa..

di US ada satu pepatah : there is no replacement like displacement..:)cgrock:)cgrock

memang tak dinafikan honda telah bertapak lama dlm industri kereta ni ..
tapi honda jazz bukan direka utk pengendalian yg baik ..
ia direka utk praktikal ..
keupayaan mengankut barang, keluasan, penjimatan ..
agak keterlaluan kalau kata torsion beam adalah lebih baik dr multilink ..
semua org tau torsion beam bukanlah suspention yg baik ..
suspentionnya ringkas supaya ia tidak guna ruang yg banyak ..
jd banyak space blh dijimatkan utk keluasan penumpang & barang ..
ia jugak murah utk direka ..
sebabtu bro rasa honda jazz bro luas kerana ia guna suspention yg ringkas & murah ..

there is no replacement like displacement
benda ni pun aku tak setuju ..
semua org tau, budak2 US sgt mengagung2kan muscle car dorang ..
sumenya bernadi besar2 belaka & dorang tak suka turbo ..
tapi bro tau tak evo 8 MR 2.0cc standard 0-100km/h hanya 3.5 sec ..
klu main dengan lamborghini boleh duk sebelah2 padahal lambo 3 kali ganda cc, 3 kali ganda piston & 3 kali ganda harga ..
mcm harley gak, dak2 US sangat taksub dengan harley padahal harley menggunakan teknologi lama (sejukkan udara) tetapi berharga sebuah superbike teknologi terkini ..

jom layan video ni ..
http://www.youtube.com/watch?v=Ees2aZcDUn8

fared
05-02-2011, 10:44 PM
ada part 2 ..
siap ada catatan masa lagi ..
lebih laju dr lamboghini gallardo dan perlahan 1 saat berbanding pagani zonda ..
bayangan penangan kereta 2.0cc ni ..

http://www.youtube.com/watch?v=VVt1IjIdLxY&feature=channel

agigas
05-02-2011, 11:37 PM
Bisnes Dunia: Honda Fit paling laris di Jepun

2011/02/05

MODEL sub-kompak Honda Fit mengatasi jualan kereta hibrid Toyota Prius sebagai kenderaan paling laris di Jepun pada Januari, kali pertama ia kembali ke kedudukan itu dalam tempoh hampir dua tahun.

Angka itu yang dikeluarkan Persatuan Pengedar Kenderaan Jepun semalam menunjukkan bahawa berakhirnya subsidi kerajaan untuk kenderaan mesra alam menjejaskan jualan Prius selepas menguasai kedudukan teratas di Jepun untuk 20 bulan berturut-turut. Bagaimanapun, ia masih kekal kenderaan hibrid terlaris di dunia.

Jualan model Fit bulan lalu meningkat hampir 14 peratus berbanding tahun sebelumnya kepada 14,873 unit, dengan separuh daripadanya adalah model hibrid, kata pengeluar model van mini Odyssey, sedan Accord dan robot Accord yang berpangkalan di Tokyo itu.

Kali terakhir Fit muncul sebagai kenderaan terlaris adalah pada Mac 2009. Fit dipasarkan di Malaysia sebagai Honda Jazz.

“Adalah lebih baik untuk menjadi nombor satu,” kata Presiden Honda Motor Co, Takanobu Ito selepas tidak menganggapnya sebagai kepentingan utama.

“Keutamaan saya adalah semua model kami merekodkan jualan kukuh,” katanya kepada pemberita.

Insentif yang disokong kerajaan untuk kenderaan mesra alam berakhir pada September, menjejaskan jualan Prius yang susut 38 peratus bulan lalu kepada 13,711 unit.

Jualan Fit tidak terlalu terjejas kerana ia lebih murah dan melalui proses permodelan semula baru-baru ini, yang mula dijual pada Oktober di Jepun, termasuk versi hibrid selain model enjin biasa.

Ia dijual tahun ini di pasaran Eropah sebagai model Jazz, tetapi model Fit hibrid baru tidak akan dijual di Amerika Utara.

Model Fit adalah kenderaan hibrid paling murah iaitu pada harga 1.59 juta yen (AS$19,000), menjadikannya sebagai daya tarikan kepada ramai pengguna, terutama dengan adanya diskaun tambahan daripada pengedar.

Sementara itu, model terkini Prius yang dijual pada Mei 2009, bermula pada harga kira-kira dua juta yen (AS$25,000).

Berakhirnya insentif seperti itu menjejaskan jualan keseluruhan kenderaan di Jepun, termasuk model Honda.

Kebimbangan mula bertambah terhadap kemerosotan terus permintaan kenderaan pada bulan akan datang.

Ketika insentif khas sudah berakhir, pengecualian cukai untuk kenderaan mesra alam akan diteruskan hingga April 2012. – AP


Petikan Berita Harian hari ini. Musti ada banyak sebabnya jazz/fit nih terlaris di Jepun n juga amat laris di US. Timbang-timbangkanlah

Ct_Zie
05-02-2011, 11:52 PM
swift http://www.freesmileys.org/smileys/smiley-dance013.gif

fared
05-02-2011, 11:53 PM
Bisnes Dunia: Honda Fit paling laris di Jepun

2011/02/05

MODEL sub-kompak Honda Fit mengatasi jualan kereta hibrid Toyota Prius sebagai kenderaan paling laris di Jepun pada Januari, kali pertama ia kembali ke kedudukan itu dalam tempoh hampir dua tahun.

Angka itu yang dikeluarkan Persatuan Pengedar Kenderaan Jepun semalam menunjukkan bahawa berakhirnya subsidi kerajaan untuk kenderaan mesra alam menjejaskan jualan Prius selepas menguasai kedudukan teratas di Jepun untuk 20 bulan berturut-turut. Bagaimanapun, ia masih kekal kenderaan hibrid terlaris di dunia.

Jualan model Fit bulan lalu meningkat hampir 14 peratus berbanding tahun sebelumnya kepada 14,873 unit, dengan separuh daripadanya adalah model hibrid, kata pengeluar model van mini Odyssey, sedan Accord dan robot Accord yang berpangkalan di Tokyo itu.

Kali terakhir Fit muncul sebagai kenderaan terlaris adalah pada Mac 2009. Fit dipasarkan di Malaysia sebagai Honda Jazz.

“Adalah lebih baik untuk menjadi nombor satu,” kata Presiden Honda Motor Co, Takanobu Ito selepas tidak menganggapnya sebagai kepentingan utama.

“Keutamaan saya adalah semua model kami merekodkan jualan kukuh,” katanya kepada pemberita.

Insentif yang disokong kerajaan untuk kenderaan mesra alam berakhir pada September, menjejaskan jualan Prius yang susut 38 peratus bulan lalu kepada 13,711 unit.

Jualan Fit tidak terlalu terjejas kerana ia lebih murah dan melalui proses permodelan semula baru-baru ini, yang mula dijual pada Oktober di Jepun, termasuk versi hibrid selain model enjin biasa.

Ia dijual tahun ini di pasaran Eropah sebagai model Jazz, tetapi model Fit hibrid baru tidak akan dijual di Amerika Utara.

Model Fit adalah kenderaan hibrid paling murah iaitu pada harga 1.59 juta yen (AS$19,000), menjadikannya sebagai daya tarikan kepada ramai pengguna, terutama dengan adanya diskaun tambahan daripada pengedar.

Sementara itu, model terkini Prius yang dijual pada Mei 2009, bermula pada harga kira-kira dua juta yen (AS$25,000).

Berakhirnya insentif seperti itu menjejaskan jualan keseluruhan kenderaan di Jepun, termasuk model Honda.

Kebimbangan mula bertambah terhadap kemerosotan terus permintaan kenderaan pada bulan akan datang.

Ketika insentif khas sudah berakhir, pengecualian cukai untuk kenderaan mesra alam akan diteruskan hingga April 2012. – AP


Petikan Berita Harian hari ini. Musti ada banyak sebabnya jazz/fit nih terlaris di Jepun n juga amat laris di US. Timbang-timbangkanlah

sebab jazz ni terlaris di jepun adalah sama dengan sebab myvi terlaris di malaysia.. walaupun myvi terkenal dengan suspention sampah yg macam sampan tu, kualiti yg kurang baik, bentuk seperti katak, tapi myvi terlaris di malaysia sbb ia murah, praktikal, jimat minyak, dan harga jual balik yg tinggi ..

agigas
06-02-2011, 12:07 AM
so TT bolela rekomen temanmu itew beli jazz. undi dah banyak tu :p Yg rekomen pon ramai. aku xrase dia nak dengor hujah2 yg terlalu teknikal. Asal jimat minyak, senang maintain, selesa n sedap memakai, jual balik tinggi & ada gaya...kira jazz cukup dah memenuhi syaratnye..chiaooo!!

agigas
06-02-2011, 12:19 AM
Pengiktirafan untuk Honda Fit/Jazz
Dipetik dari http://automobiles.honda.com/fit/reviews.aspx

1. The Fit has once again conquered Car and Driver's 10Best Cars list. This highly respected automotive magazine had lots of praise for the Fit, from its entertaining drive to the 2nd-row Magic Seat®. "We're equally zinged by this Honda's upscale interior, its quick and precise steering, an engaging shifter, spot-on ergonomics, a windshield as big as a minivan's, and a rear seat that is both adult-habitable and drops to the floor faster than a Marine pumping push-ups… the Fit offers a fun-to-drive quotient that proves basic transportation isn't always basic."

2. Edmunds.com has elevated the Fit to iconic status, naming it to their "Top 10 Most Noteworthy Vehicles of the Decade." Edmunds makes the case for the Fit, saying, "Unlike its competitors, the Fit didn't ask you to sacrifice space, practicality or driving pleasure. It delivered on all these counts, and proved that the frontier of car design is within the cabin." They also appreciated the Fit's performance, saying the engine "felt punchy" and the car's "superb handling was an unexpected bonus." Summing up their impression of the Fit, Edmunds.com states, "the Fit out-distanced all challengers without breaking a sweat."

3. IntelliChoice tries to determine the actual costs of ownership of new vehicles over a five-year period by exhaustively analyzing government and third-party data, and assigning a value rating to all vehicles. For its low ownership costs and overall value, the 2010 Fit has won the IntelliChoice "Excellent Value" and SmartChoice awards for low maintenance and low ownership costs.

4. Kelley Blue Book's kbb.com, The Trusted Resource for automotive information, honored the 2011 Fit with its Best Resale Value Award in the Sub-Compact Car category. This prestigious award is given to vehicles that are expected to have the best resale value after five years of ownership.

agigas
06-02-2011, 12:22 AM
Dan Petikan dari Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Honda_Fit

Awards and recognition

• Japan Car of the Year for the year 2001-2002 and 2007–2008

• Japan Car of the Year 30th Anniversary Special Award “Best 3rd Decade Car”: 1st generation Fit/Jazz

• RJC Car of the Year Award 2002

• Car and Driver's Best Small Car in its 2007-2011 10Best lists.

• Top Gear Survey 2006: Best Small Car

• Top Gear Survey 2006: Second Best of all cars in the survey (After the Honda S2000)

• Greenercars.org's One of the Greenest Vehicles of 2007 and 2008

• MotorWeek Drivers' Choice Awards 2007—Best Small Car

• MotorWeek Drivers' Choice Awards 2007—Best of the Year

• Best Economy Car for 2008, U.S. News & World Report

• Top 10 Urban Vehicles for 2008 - Cars.com

• 2009 Car of the Year Finalist, Motor Trend

• 2010 Best Hatchback for the Money, U.S. News & World Report

anuarul
06-02-2011, 12:26 AM
Wahh..banyak infooo..

Terima kasih kepada agigas dan juga tak lupa abam fared kerana banyak post ino berguna dalam ni...

Kalian memang power..hehehe

Tugas ako hanya sampai kat isi thread kat kawan ako ni...heeee

Die juga yg membuat pilihan akhir...siapalah ako. Wakakkaa

agigas
06-02-2011, 12:31 AM
closed thread...ekeke! Gurau saje... sama2 abam. aku buat ape pon, kopipes dari tenet je.

fared
06-02-2011, 12:53 AM
sedikit review dr top gear pasal honda jazz (http://www.topgear.com/au/honda/jazz/road-test/1.3-gli)

My idea of hell is being stuck in a dank, sniffling mass of humanity, lurching from side to side on a peak-hour train. Smelling what the mouth-breather pressed against me had for dinner last night as well as the pungent odour of the bacteria frappe living it up under his arms is not a great way to start the day.

So I'm a snob, but I'm not giving up my car to rub shoulders or other body parts with strangers, not even if petrol prices continue to match the meteoric rise of Hoyts cinema choc-top values. I'd rather ride a bike, walk, crawl, or even drive a girl's car that runs on three drops per 100km.

Yes, I know I shouldn't call them girl's cars because old women also drive them, and so do some men, often those who wear mesh-vests and leather hats. Or men who have simply given up the will to live.

Speaking of such cars, there's a new Honda Jazz out and the big kahunas at Top Gear picked me to go and drive it. Why me? Are they saying something? Do they know I bought that Kylie tour DVD? For the record, I'm perving at her, not her dancers.

Honda says the new Jazz was developed using the Man Maximum, Machine Minimum concept, which I think is its way of saying Big Man Drive Small Car. That might be the case in Japan, but in Australia Big Man tends to drive Big Car, as does Small Man who wishes he was Big Man.

Like the previous Jazz, the new one starts off at $15,990. You can't get much with a Honda badge for that kind of money, except a Buffalo Buck lawn mower or a postie bike. There are cheaper cars around, such as the Holden Barina, but frankly, it makes public transport look good.

The new Jazz looks almost identical to its smiley predecessor, which means it will also cause seemingly sane women to consider this collection of nuts, bolts and plastic to be some kind of person or pet. They'll say "he's so cute," and give it a name like Wallace.
Of course, this affection wanes somewhat in the event of a crash when the repair costs add up to more than half his value and poor old Wallace is crushed to death, his body pummeled, slashed and melted for scrap.

Despite the similarities, this Jazz is actually substantially different to the last one and has an all new body. The changes are hard to spot but the wheelbase has been increased 50mm and the width across the axles has grown by 43mm and 44mm. You could deduce that such changes would create a larger footprint and therefore improve the dynamics of the vehicle. You could, but you'd be a tool. The Jazz still goes around corners without falling over, but it's never going to be used as a rally car.

It's 152cm tall, which is exactly the same height as the last Jazz and Kylie...apparently. That's relatively short for a fully grown person, but quite tall for a car. The Jazz, not Kylie, has grown 20mm wider, which is the automotive equivalent of a smidgeon. There is, in fact, so much headroom that occupants can wear those caps with the propellers on top, although they do work best in convertibles.

The Jazz has what Honda calls Magic Seats, too. Before you get all you excited, though, it should be pointed out that by ‘magic', Honda really means ‘folding'. That's right, all the seats in the Jazz, except for the driver's, fold down. How do they do it? OK, the marketing guys might have exaggerated a bit, but the practicality of the Jazz is a highpoint.

With the front seats on place, you can fit a mountain bike (with both wheels still on) or even a surfboard if you fold the front passenger seat forward. That's all very well, but we all know the load space is more likely to be used for credit card-pummeling clothes shopping runs that make boyfriends and husbands blanche with fear. Parking is dead easy because the Jazz is so small and its power steering is lighter than a 90210 plot-line.

There are two engines available for the Jazz, the 1.3-litre for the povs and the big-bore 1.5-litre for the slightly better off. Honda has fiddled with both although the smaller one wins the ‘most improved' award as it now has four-valves per cylinder rather than two.

This allows it to breathe more, which anyone with a history of prank phone calls knows is a good thing. Power is up to 73kW, which is not too bad given the engine is not much bigger than the Buffalo Buck's, while the bigg'un manages an extra 15kW. Honda has sprayed the pistons with a slippery coating called molybdenum, which research suggests is impossible to say properly after two beers. This automotive form of baby oil allows the engines to run more efficiently and use bugger-all fuel, as low as 5.8 litres per 100km. The 1.3 also produces just 138 grams of CO2 per kilometre, which is not much more than your average cow fart.

I was given a Jazz with the smaller engine (something about me not be able to handle the power of the 1.5), but it's not so bad. You can waft around town using the bottom end, but if you are late for a Scissor Sister's concert you can wind this baby all the way to the 6000rpm redline. It struggles a bit in the higher gears, but what do expect?

A slightly notchy five-speed manual is standard, while a regular automatic with the same number of cogs costs and extra $2000. It replaces the continuously variable CVT auto of the last generation which was louder than a radio prize-winner and just as annoying.
There's nothing wrong with the new Jazz, which is a bit better than the last one. That said, I'd be lying if I said it does anything for me...until I see a train.

fared
06-02-2011, 12:58 AM
TT,
klu member TT nak pakai keta yg praktikal, jimat minyak, murah, mudah dijaga, dan cuma mahu pakai utk bergerak dr titik A ke titik B sahaja aku cadangkan amik myvi pun dah memadai ..

agigas
06-02-2011, 01:07 AM
Dari website sama topgear tu....

Rating

jazz 11/20
satria neo 09/20
swift 11/20
savvy 09/20
yaris 11/20
lancer 12/20
lotus europa 12/20
aston martin DB9 12/20
lambo gallardo 16/20.....

maleh la nak kopipes review sume kete2 tu...
even lancer, europa n DB9 got 12 (just select a few cars), u want to tell 11 that jazz get is sooo bad?
TT dah habaq, myvi teman TT xmau. akak dia dah pakai

fared
06-02-2011, 01:21 AM
Dari website sama topgear tu....

Rating

jazz 11/20
satria neo 09/20
swift 11/20
savvy 09/20
yaris 11/20
lancer 12/20
lotus europa 12/20
aston martin DB9 12/20
lambo gallardo 16/20.....

maleh la nak kopipes review sume kete2 tu...
even lancer, europa n DB9 got 12 (just select a few cars), u want to tell 11 that jazz get is sooo bad?
TT dah habaq, myvi teman TT xmau. akak dia dah pakai

huh tak puas hati betul bro ni dgn aku ..
pakai jazz ke bro ?
sori buat bro terasa ..

bro amek tu overall rating ..
dlm overoll rating tu, practicality jazz je dah 15/20, ada keta lain mungkin practicality dia rendah lain dia tinggi ..
sbbtu la overall rating sume lebih kurang ..
aku tak kata honda jazz tu kereta yg tidak bagus ..
cuma ia bukan kereta utk org yg jiwa kereta ..
ia kereta utk org bandar mcm bro dengan kehidupan yg bz, kereta utk bergaya, kereta utk budak perempuan shopping ..
kereta ni jimat minyak, praktikal, luas dan bergaya ..

p/s : jgn marah bro, ni cuma pendapat je, lain org lain pendapat .. mungkin org mcm sy lebih suka kereta yg lebih feel, mungkin org mcm bro suka kereta yg praktikal .. ada org cakap org tu bo.doh beli rx7, makan minyak hitam, kecik, kuat minyak .. tapi org yg pakai tu rasa pulak handling best, enjin power ..

apa2pun peace ..

fared
06-02-2011, 01:29 AM
aku ada cakap sebelum ni jeremy top gear cakap lotus punya kualiti macam haram tapi handling dia terbaik ..
agak2 lotus dapat berapa rating ?
comfort dapat 8/20 ..
performance 18/20 ..
quality 10/20 ..
practicality 8/20 ..

anuarul
06-02-2011, 11:15 AM
Terima kasih lagi...agigas n fared..kuat mengoogle membaca korang ni...

Ako bile masok bab bab mendlam sgt pasal kete ni mmg ako xtau la..heheheh..so leh bace je la ape kawan kawan tulis kat sini..heeee....

agigas
06-02-2011, 01:09 PM
Incik TT, temanmu itew bilenye nak beli kete? Payah2 nak eksplain kat dia, suh dia bace thread nih jela..haha. kang kalu hang nak cerita kat dia sebijik2 stori dlm nih, baik hang buat artikel review jek pasal swift n jazz nih..

agigas
06-02-2011, 01:18 PM
......aku tak kata honda jazz tu kereta yg tidak bagus ..cuma ia bukan kereta utk org yg jiwa kereta ..
ia kereta utk org bandar mcm bro dengan kehidupan yg bz, kereta utk bergaya, kereta utk budak perempuan shopping ..
kereta ni jimat minyak, praktikal, luas dan bergaya ..


hehe....so cukup la syarat2 utk kawan TT beli HONDA JAZZ. Kawan dia kan pompuan..

anuarul
06-02-2011, 02:47 PM
Incik TT, temanmu itew bilenye nak beli kete? Payah2 nak eksplain kat dia, suh dia bace thread nih jela..haha. kang kalu hang nak cerita kat dia sebijik2 stori dlm nih, baik hang buat artikel review jek pasal swift n jazz nih..

Mmg ako bg bace jeee.....:eek::)paid

hazlee83cg
06-02-2011, 03:00 PM
pilihan saya:D
http://www.flickr.com/photos/lonespace/2225015615/#/photos/lonespace/2225015615/lightbox/

anuarul
06-02-2011, 03:29 PM
pilihan saya:D
http://www.flickr.com/photos/lonespace/2225015615/#/photos/lonespace/2225015615/lightbox/

Alamak...x nampak lak gambo ape nii....

agigas
06-02-2011, 08:04 PM
pilihan saya:D

Alamak...x nampak lak gambo ape nii....


aku nampak. gambo avatar dia tu TT. mini cooper kan? ..heheh.

edit: owh ok, gambo xkuar. tp aku nampak link flickr suzuki swift. aku tlg tepekkan

http://farm3.static.flickr.com/2157/2225015615_5922302530.jpg

agigas
06-02-2011, 08:19 PM
Aku bukanla power bab2 kete nih. tau sikit2 utk jaga kete sendiri je. Tp just nak tau la sbb ade dengar2 kata / baca dlm forum lain, kete swift nih enjinnye akan underpower setelah 4 5 tahun pakai. bukan sume tp ade sesetengah ketenye akan alami masalah tu. org kate sebab enjin suzuki mmg catu..xsepower enjin kete2 yg dah establish dlm market. sekadar bertanya nak tau kot2 ada yg leh clarify betol ke idak..

edit: dimaksudkan swift biasa, bukan swift sport yg minum ron97 saje tu

anuarul
07-02-2011, 12:21 PM
Aku bukanla power bab2 kete nih. tau sikit2 utk jaga kete sendiri je. Tp just nak tau la sbb ade dengar2 kata / baca dlm forum lain, kete swift nih enjinnye akan underpower setelah 4 5 tahun pakai. bukan sume tp ade sesetengah ketenye akan alami masalah tu. org kate sebab enjin suzuki mmg catu..xsepower enjin kete2 yg dah establish dlm market. sekadar bertanya nak tau kot2 ada yg leh clarify betol ke idak..

edit: dimaksudkan swift biasa, bukan swift sport yg minum ron97 saje tu

Oh yeke gigas.....

agigas
07-02-2011, 12:26 PM
Oh yeke gigas.....

ish, ape yg yeke nye? aku la yg tanye iye ke? hahaha... sebab ade terbaca2 dan ada yg cakap2. so nak tau lanjut kot2 ada yg tau pasal nih..

anuarul
07-02-2011, 01:07 PM
ish, ape yg yeke nye? aku la yg tanye iye ke? hahaha... sebab ade terbaca2 dan ada yg cakap2. so nak tau lanjut kot2 ada yg tau pasal nih..

Ako tanye ape yg ko ckp pasalenjin swift tu..hehehee

agigas
07-02-2011, 01:46 PM
Ako tanye ape yg ko ckp pasalenjin swift tu..hehehee


kalu google 'suzuki swift engine underpower' ade gak dapat sikit maklumat yg bincang2 pasal nih. Tapi dlm forum swift Malaysia aku xle nak baca sbb utk ahli jer.. kot2 sape ade info leh share..

aman77
07-02-2011, 06:14 PM
honda byk tempat servis dia..

anuarul
08-02-2011, 10:02 AM
honda byk tempat servis dia..

Suzuki x bnyak mcm honda ke??

alonso
08-02-2011, 10:40 AM
Suzuki x bnyak mcm honda ke??

suzuki ni part2 local tak kuar kot:p

anuarul
08-02-2011, 10:42 AM
suzuki ni part2 local tak kuar kot:p

Oh yeke....honda ade byk yg ciplak la?

mint
08-02-2011, 02:15 PM
Aku bukanla power bab2 kete nih. tau sikit2 utk jaga kete sendiri je. Tp just nak tau la sbb ade dengar2 kata / baca dlm forum lain, kete swift nih enjinnye akan underpower setelah 4 5 tahun pakai. bukan sume tp ade sesetengah ketenye akan alami masalah tu. org kate sebab enjin suzuki mmg catu..xsepower enjin kete2 yg dah establish dlm market. sekadar bertanya nak tau kot2 ada yg leh clarify betol ke idak..

edit: dimaksudkan swift biasa, bukan swift sport yg minum ron97 saje tu

takde la bro..aku dah pakai dari 2007 lg..ok aje..

tp standard enjin kena jaga la..itu aje..

aku rasa sumer kete mcm tu kena jaga enjin..:)

mint
08-02-2011, 02:34 PM
memang tak dinafikan honda telah bertapak lama dlm industri kereta ni ..
tapi honda jazz bukan direka utk pengendalian yg baik ..
ia direka utk praktikal ..
keupayaan mengankut barang, keluasan, penjimatan ..
agak keterlaluan kalau kata torsion beam adalah lebih baik dr multilink ..
semua org tau torsion beam bukanlah suspention yg baik ..
suspentionnya ringkas supaya ia tidak guna ruang yg banyak ..
jd banyak space blh dijimatkan utk keluasan penumpang & barang ..
ia jugak murah utk direka ..
sebabtu bro rasa honda jazz bro luas kerana ia guna suspention yg ringkas & murah ..

there is no replacement like displacement
benda ni pun aku tak setuju ..
semua org tau, budak2 US sgt mengagung2kan muscle car dorang ..
sumenya bernadi besar2 belaka & dorang tak suka turbo ..
tapi bro tau tak evo 8 MR 2.0cc standard 0-100km/h hanya 3.5 sec ..
klu main dengan lamborghini boleh duk sebelah2 padahal lambo 3 kali ganda cc, 3 kali ganda piston & 3 kali ganda harga ..
mcm harley gak, dak2 US sangat taksub dengan harley padahal harley menggunakan teknologi lama (sejukkan udara) tetapi berharga sebuah superbike teknologi terkini ..

jom layan video ni ..
http://www.youtube.com/watch?v=Ees2aZcDUn8

bro kena bandingkan apple to apple..

evo8 bukan dalam kelas yg sama dgn lambo..

klau nak bandingkan lambo, kena bandingkan dgn ferrari atau porsche..

sbb tu penah dgr tak ferrari kena titik dgn skyline gtr?:):)

klau evo8 lawan dia scooby..

lambo atau ferrari bukan direka utk dibawa lasak..klau tak caya tanya la owner ferrari atau lambo..tanya diorang bila diorang bawak kuar kete diorang..aku berani cakap cuma hujung minggu aje bro..tp bro tgk org yg pakai scooby, atau evo, mesti ada yg bawak g kerja..ferrari atau lambo sebenarnya tidak direka utk cuaca di negara kita..bro tau jika kita bawa ferrari klau terlalu lama berhenti kat traffic light, sistem komputer dia bole pening dan menukar posisi gear D kepada N dgn sendirinya?:)

tp evo dicipta dari konsep homologasi ralli..bro bayangkan kuasa yg diperlukan utk meredah jalan mcm kat dalam kelapa sawit tu?..yg buatkan evo dan scooby kuat sbb displacement dan kuasa turbocharged dia..power in early rpm..nak lalu kawasan ralli bro pun tahukan mcm mana rupa bentuk muka bumi nya..

bro jgn percaya sgt rancangan top gear mat salleh tu..kerja diorang mmg mengutuk aje..:)

anuarul
08-02-2011, 03:43 PM
bro kena bandingkan apple to apple..

evo8 bukan dalam kelas yg sama dgn lambo..

klau nak bandingkan lambo, kena bandingkan dgn ferrari atau porsche..

sbb tu penah dgr tak ferrari kena titik dgn skyline gtr?:):)

klau evo8 lawan dia scooby..

lambo atau ferrari bukan direka utk dibawa lasak..klau tak caya tanya la owner ferrari atau lambo..tanya diorang bila diorang bawak kuar kete diorang..aku berani cakap cuma hujung minggu aje bro..tp bro tgk org yg pakai scooby, atau evo, mesti ada yg bawak g kerja..ferrari atau lambo sebenarnya tidak direka utk cuaca di negara kita..bro tau jika kita bawa ferrari klau terlalu lama berhenti kat traffic light, sistem komputer dia bole pening dan menukar posisi gear D kepada N dgn sendirinya?:)

tp evo dicipta dari konsep homologasi ralli..bro bayangkan kuasa yg diperlukan utk meredah jalan mcm kat dalam kelapa sawit tu?..yg buatkan evo dan scooby kuat sbb displacement dan kuasa turbocharged dia..power in early rpm..nak lalu kawasan ralli bro pun tahukan mcm mana rupa bentuk muka bumi nya..

bro jgn percaya sgt rancangan top gear mat salleh tu..kerja diorang mmg mengutuk aje..:)


Ganas abam mint...hehehe

Mint..swift ko dulu takmjual ye? Tak jadi?

fared
08-02-2011, 07:31 PM
bro kena bandingkan apple to apple..

evo8 bukan dalam kelas yg sama dgn lambo..

klau nak bandingkan lambo, kena bandingkan dgn ferrari atau porsche..

sbb tu penah dgr tak ferrari kena titik dgn skyline gtr?:):)

klau evo8 lawan dia scooby..

lambo atau ferrari bukan direka utk dibawa lasak..klau tak caya tanya la owner ferrari atau lambo..tanya diorang bila diorang bawak kuar kete diorang..aku berani cakap cuma hujung minggu aje bro..tp bro tgk org yg pakai scooby, atau evo, mesti ada yg bawak g kerja..ferrari atau lambo sebenarnya tidak direka utk cuaca di negara kita..bro tau jika kita bawa ferrari klau terlalu lama berhenti kat traffic light, sistem komputer dia bole pening dan menukar posisi gear D kepada N dgn sendirinya?:)

tp evo dicipta dari konsep homologasi ralli..bro bayangkan kuasa yg diperlukan utk meredah jalan mcm kat dalam kelapa sawit tu?..yg buatkan evo dan scooby kuat sbb displacement dan kuasa turbocharged dia..power in early rpm..nak lalu kawasan ralli bro pun tahukan mcm mana rupa bentuk muka bumi nya..

bro jgn percaya sgt rancangan top gear mat salleh tu..kerja diorang mmg mengutuk aje..:)

apa bro cakap ni ?
sebelum ni cakap there is no replacement like displacement ..
jadi aku buktikan la evo walaupun 2.0cc tapi boleh main dengan 6.0 cc ..
skrg nak bandingkan epal dengan epal pulak ..
pening aku ..
memang la lambo bukan dicipta utk jalan raya, dia dicipta utk org kaya mengabiskan masa kat trek hujung minggu ..
maknanya lambo memang dilahirkan utk berlumba ..
tapi evo ni adalah saloon car, bermakna ia adalah kereta keluarga dengan bonet besar, ruang luas, tapi masih boleh kejar kereta yg DNA racing walaupun displacement jauh beza ..
maknanya pepatah there is no replacement like displacement adalah salah ..
utk pengetahuan bro jugak evo yg dijual kat pasaran adalah totaly berbeza dengan evo utk main raly ..
bayangkan satria neo s2000 (http://www.carstandard.com/blog/155/super-rally-satria-neo-s2000.html) utk raly dah berharga bermula EUR170,000.00 = RM703,736.97 ..
evo jalan raya baru brp harga dia bro ?
satria neo s2000 ni kereta raly paling murah yg ada ..
agak2 evo rally brp harga dia ? :)

p/s : memandang bro ada pakai swift dengan jazz aku nak tanya sikit la, swift servis 10000km sekali kan? (betul ke?), jazz pun sama ke ?

agigas
08-02-2011, 11:06 PM
takde la bro..aku dah pakai dari 2007 lg..ok aje..

tp standard enjin kena jaga la..itu aje..

aku rasa sumer kete mcm tu kena jaga enjin..:)

okeh ada testi dari pengguna sendiri so aku pcaya. nak pengesahan je sebab ade yg cakap n ade forum yg cerita. issue settled..tq

mint
11-02-2011, 04:19 PM
apa bro cakap ni ?
sebelum ni cakap there is no replacement like displacement ..
jadi aku buktikan la evo walaupun 2.0cc tapi boleh main dengan 6.0 cc ..
skrg nak bandingkan epal dengan epal pulak ..
pening aku ..
memang la lambo bukan dicipta utk jalan raya, dia dicipta utk org kaya mengabiskan masa kat trek hujung minggu ..
maknanya lambo memang dilahirkan utk berlumba ..
tapi evo ni adalah saloon car, bermakna ia adalah kereta keluarga dengan bonet besar, ruang luas, tapi masih boleh kejar kereta yg DNA racing walaupun displacement jauh beza ..
maknanya pepatah there is no replacement like displacement adalah salah ..
utk pengetahuan bro jugak evo yg dijual kat pasaran adalah totaly berbeza dengan evo utk main raly ..
bayangkan satria neo s2000 (http://www.carstandard.com/blog/155/super-rally-satria-neo-s2000.html) utk raly dah berharga bermula EUR170,000.00 = RM703,736.97 ..
evo jalan raya baru brp harga dia bro ?
satria neo s2000 ni kereta raly paling murah yg ada ..
agak2 evo rally brp harga dia ? :)

p/s : memandang bro ada pakai swift dengan jazz aku nak tanya sikit la, swift servis 10000km sekali kan? (betul ke?), jazz pun sama ke ?

mmg betul la..maksud aku..klau bro nak bandingkan, kena la bandingkan yg sama level..bro pun td banding tak sama level kan?..klau bro nak banding honda jazz dgn handling pd kereta proton bro kena bandingkan yg sepadan..honda jazz level compact..klau bro nak bandingkan mcm gen2 dgn honda city baru sepadan.. :)

mmg la tak sama evo atas jalan dgn evo rally bro..sbb tu nama dia homologasi...klau betul punya rally yg dijual atas jalan raya, aku rasa mau patah pinggang drivernya..hehe..tp kete evo standard kuar kilang pun dah bole masuk rally betul tak?..dia mmg dah dicipta utk pemanduan sebegitu, cuma bukan la utk rally professional level mcm yg kita tgk rally dakar tu.. :)

itu la maksudnya..walaupun aku cakap there is no replacement like displacement, tp perbandingan perlu dibuat berdasarkan kelas kenderaan, bukan berdasarkan CC..baru adil..scooby dgn evo, ferrari dgn lambo.. :)

klau nak bandingkan supercar dgn supercar..muscle car dgn muscle car, NA dgn NA dlm kelas yg sama baru adil bro..
sbb tu klau bro tgk lawan drag atau sprint pun ada kelas dia..itu la maksud aku..

yup bro..swift servis dia 10k sekali, tp honda jazz servis dia
5k sekali..yg bestnya, klau aku cakap org ramai tak percaya, servis honda jazz lebih murah dari servis suzuki swift.. :)

anuarul
11-02-2011, 07:40 PM
mmg betul la..maksud aku..klau bro nak bandingkan, kena la bandingkan yg sama level..bro pun td banding tak sama level kan?..klau bro nak banding honda jazz dgn handling pd kereta proton bro kena bandingkan yg sepadan..honda jazz level compact..klau bro nak bandingkan mcm gen2 dgn honda city baru sepadan.. :)

mmg la tak sama evo atas jalan dgn evo rally bro..sbb tu nama dia homologasi...klau betul punya rally yg dijual atas jalan raya, aku rasa mau patah pinggang drivernya..hehe..tp kete evo standard kuar kilang pun dah bole masuk rally betul tak?..dia mmg dah dicipta utk pemanduan sebegitu, cuma bukan la utk rally professional level mcm yg kita tgk rally dakar tu.. :)

itu la maksudnya..walaupun aku cakap there is no replacement like displacement, tp perbandingan perlu dibuat berdasarkan kelas kenderaan, bukan berdasarkan CC..baru adil..scooby dgn evo, ferrari dgn lambo.. :)


klau nak bandingkan supercar dgn supercar..muscle car dgn muscle car, NA dgn NA dlm kelas yg sama baru adil bro..
sbb tu klau bro tgk lawan drag atau sprint pun ada kelas dia..itu la maksud aku..

yup bro..swift servis dia 10k sekali, tp honda jazz servis dia
5k sekali..yg bestnya, klau aku cakap org ramai tak percaya, servis honda jazz lebih murah dari servis suzuki swift.. :)

Terbaik..swift mentenen mahai ye? Baru ako thauu....

Policeark
11-02-2011, 07:57 PM
baik angkat baru swift...terbaik..adik aku pakai 2..interest pun rendah,,kalau 2nd,,3.9 kot

anuarul
11-02-2011, 07:59 PM
baik angkat baru swift...terbaik..adik aku pakai 2..interest pun rendah,,kalau 2nd,,3.9 kot

Baru interest berapa? Swift baru bapa puluh ye????

alif12
11-02-2011, 08:00 PM
kalau ak jazz kot..hehe :D

fared
11-02-2011, 10:28 PM
mmg betul la..maksud aku..klau bro nak bandingkan, kena la bandingkan yg sama level..bro pun td banding tak sama level kan?..klau bro nak banding honda jazz dgn handling pd kereta proton bro kena bandingkan yg sepadan..honda jazz level compact..klau bro nak bandingkan mcm gen2 dgn honda city baru sepadan.. :)

mmg la tak sama evo atas jalan dgn evo rally bro..sbb tu nama dia homologasi...klau betul punya rally yg dijual atas jalan raya, aku rasa mau patah pinggang drivernya..hehe..tp kete evo standard kuar kilang pun dah bole masuk rally betul tak?..dia mmg dah dicipta utk pemanduan sebegitu, cuma bukan la utk rally professional level mcm yg kita tgk rally dakar tu.. :)

itu la maksudnya..walaupun aku cakap there is no replacement like displacement, tp perbandingan perlu dibuat berdasarkan kelas kenderaan, bukan berdasarkan CC..baru adil..scooby dgn evo, ferrari dgn lambo.. :)

klau nak bandingkan supercar dgn supercar..muscle car dgn muscle car, NA dgn NA dlm kelas yg sama baru adil bro..
sbb tu klau bro tgk lawan drag atau sprint pun ada kelas dia..itu la maksud aku..

yup bro..swift servis dia 10k sekali, tp honda jazz servis dia
5k sekali..yg bestnya, klau aku cakap org ramai tak percaya, servis honda jazz lebih murah dari servis suzuki swift.. :)

bro baca dr awal tak apa yg TT nak ?
TT nak cari kereta dalam budget RM50k ..
jd aku masukkan la proton dlm list TT utk dibandingkan sbb proton termasuk dlm budget TT ..
jadi tak salah la perbandingan aku kan ?

klu stakat rally yg tidak profesional kelisa standard pekak keluar kilang pun boleh masuk bro ..
klu bro rajin tgk rally2 kat malaysia jgn kata evo stadard keluar kilang masuk, kelisa, gen2, satria, wira pun ada masuk bro ..

there is no replacement like displacement maksudnya tiada penganti seperti displacement maknanya displacement adalah segalanya ..
jadi aku buktikan la displacement bukan segalanya ..
displacement kecik pun boleh lawan displacement besar seperti evo 2.0cc boleh lawan lambo yg 3 kali displacement dia ..
bila kita cakap pasal displacement kita bandingkan la displacement dia ..
lain la kita nak bandingkan keseluruhan kereta ..
kita cuma nak bandingkan betul ke displacement kecik tak dapat lawan displacement besar seperti yg bro cakap ..
buktinya displacement kecik pun boleh lawan displacement besar kan bro ?
jadi salah la there is no replacement like displacement tu ?

klu betul la there is no replacement like displacement kenapa drag ada kelas turbo dan bukan turbo ?
letak je la 1 kelas je contohnya displacement 2.0cc turbo & NA 1 kelas ..
tak boleh kan ?
mesti la turbo menang sebab displacement bukan segalanya ..
malah aku percaya kereta yg displacement 3.0cc NA pun belum tentu dapat kejar 2.0cc turbo ..

ok kalau servis honda jazz lebih murah tetapi berapa murah berbanding swift ?
honda jazz servis 5k swift 10k sekali maknanya 2 kali servis jazz sama dengan sekali servis swift ..
adakah 2 kali servis jazz pun masih lebih murah dr sekali servis swift ?

adamdaniel81
27-02-2011, 04:50 PM
Aku beli Honda Jazz pada bulan Jun 2010. Sekenhand. Tp yg 1.4cc jer (ni je yg mampu).Spec CBU from JAPAN. Tahun 2003. Ini bermaksud kereta nih Import Baru Sepenuhnya lah (ala...mmg ada tulis kat geran pun).Aku dpt dgn Harga RM52K (siap insuran.. tukar nama smua lahh). Yg aku tahu..dpt kete terus naik jer. Aku xtau lah aku beli kete ni murah ke x sbb aku main beli jer. Maklumlah, kemaruk sgt nak pakai. Tp, aku rasa murah kot sbb aku beli dgn direct owner (saje aku nak sedapkan hati aku). Tak tau la kot2 dia kencing aku. Haha. Aku byr downpayment RM5K. So, loan aku kat bank RM47K. Interest 4.25%. Bt 9tahun. Dgn Public Bank. Bulanan pulak RM602. Tu jer aku nak kongsi dgn korang. Hahaha. Cuma aku nak story kat korang kat cni, selama aku pakai kete ni.. aku x pernah menyesal sikit pun. K. Tengkiu.

poklib
28-02-2011, 02:30 PM
Kau punya situasi sama ngan aku punya situasi gaks dulu, tapi last sekali bila pikir2 balik keputusan yang aku buat Allhamdullilah lebih baik. Kalau ko amik keter harga 50k ..kau dapat second punya ..pas pakai kat nak kena maintain lg, warranty confirm takde. That's why aku amik vios low spec ....j type harga 69 (beza 19k)..ada warranty, minyak jimat dan yang penting tak yah nak pening2 pasal keter rosak.....

adamdaniel81
28-02-2011, 02:37 PM
Kau punya situasi sama ngan aku punya situasi gaks dulu, tapi last sekali bila pikir2 balik keputusan yang aku buat Allhamdullilah lebih baik. Kalau ko amik keter harga 50k ..kau dapat second punya ..pas pakai kat nak kena maintain lg, warranty confirm takde. That's why aku amik vios low spec ....j type harga 69 (beza 19k)..ada warranty, minyak jimat dan yang penting tak yah nak pening2 pasal keter rosak.....

aku pun ingat nak beli Vios (j- spec) jgk dulu. tp tu lah, sbb dr dulu lagi (masa aku studi kat uitm shah alam) aku mmg minat giler kat Jazz. sooo, aku terpaksalah lepaskan keinginan aku yg terpendam sekian lama ni. bg aku, vios ok ape. smart jer aku tgk. ade style. tp nak wat mcmne, jodoh aku dgn Jazz bkn dgn Vios.. hehe

gUeSs
28-02-2011, 03:17 PM
jazz dgn swift?

jazz la
swift minyak kuat ckit

anuarul
28-02-2011, 11:25 PM
Aku beli Honda Jazz pada bulan Jun 2010. Sekenhand. Tp yg 1.4cc jer (ni je yg mampu).Spec CBU from JAPAN. Tahun 2003. Ini bermaksud kereta nih Import Baru Sepenuhnya lah (ala...mmg ada tulis kat geran pun).Aku dpt dgn Harga RM52K (siap insuran.. tukar nama smua lahh). Yg aku tahu..dpt kete terus naik jer. Aku xtau lah aku beli kete ni murah ke x sbb aku main beli jer. Maklumlah, kemaruk sgt nak pakai. Tp, aku rasa murah kot sbb aku beli dgn direct owner (saje aku nak sedapkan hati aku). Tak tau la kot2 dia kencing aku. Haha. Aku byr downpayment RM5K. So, loan aku kat bank RM47K. Interest 4.25%. Bt 9tahun. Dgn Public Bank. Bulanan pulak RM602. Tu jer aku nak kongsi dgn korang. Hahaha. Cuma aku nak story kat korang kat cni, selama aku pakai kete ni.. aku x pernah menyesal sikit pun. K. Tengkiu.

Ooh...terima kasih bro....

Harga tu kire ok la tu...52k....hehehee

anuarul
28-02-2011, 11:27 PM
Kau punya situasi sama ngan aku punya situasi gaks dulu, tapi last sekali bila pikir2 balik keputusan yang aku buat Allhamdullilah lebih baik. Kalau ko amik keter harga 50k ..kau dapat second punya ..pas pakai kat nak kena maintain lg, warranty confirm takde. That's why aku amik vios low spec ....j type harga 69 (beza 19k)..ada warranty, minyak jimat dan yang penting tak yah nak pening2 pasal keter rosak.....

Btol tu...kete baru ade waranty....itu kelebihan yang ade..ehehehehe

Tapi kete seken ni..sape pandai jage....boleh tahan la juge...

BAru lama dua dua kene menten gak..hehehe:)paid

anuarul
28-02-2011, 11:28 PM
jazz dgn swift?

jazz la
swift minyak kuat ckit

Swift kuat lagi minyak yek??.

mns9178
01-03-2011, 12:10 AM
Swift kuat lagi minyak yek??.

mamber ade pakai sebijik swift ni..dier cakap kuat sikit..
x confirm2 lagi ke nak angkat mane satu???

anuarul
01-03-2011, 08:19 AM
mamber ade pakai sebijik swift ni..dier cakap kuat sikit..
x confirm2 lagi ke nak angkat mane satu???

member ako nak amik swift..tapi ako rachun jazz...masih bergado2..:eek::D

Ringgitman
01-03-2011, 02:11 PM
angkat jazz vtec

adamdaniel81
09-03-2011, 04:42 PM
angkat jazz vtec

nak2 kalo amik yg Jazz tahun 07/08 yg type S punye. smart siooot.

sumat
09-03-2011, 07:06 PM
kl pmpuan elok la bli kete bru psl tkut nnt rosak ke x taw nk repair plak..kan sush kl tgh2 mlm rosak kat jln yg sunyi, xpsal kna2 kaco ngan kak limah..hehe (nmpk sgt menipunye...)

Zul34
09-03-2011, 07:30 PM
jazz 2005 1.5 vtec aku tekan habis kat hiway..220.... tp ada goyang sikit aaa

tp mmg syokkkkk....

mrahizad
09-03-2011, 07:33 PM
hahahaha....
p/s bkn bini ko ker yg nak....

JAPANUTC
09-03-2011, 07:34 PM
pintu swift kualiti mcm pintu savvi..kelepet bunyinye masa tutup...ruang dlm pun lebih kurang savvi gak feelnyer...dari segi design,ekonomi and enjin performance,ok gak aa... jazz sbb masa mula2 keluar dulu org biasa tak mampu beli,tak berbaloi dgn saiz..tu yg mcm pondan la,cam pompuan,tak jantan.maki hamun semua keluar tu,lekat sampai sekrg..

anuarul
09-03-2011, 10:59 PM
jazz 2005 1.5 vtec aku tekan habis kat hiway..220.... Tp ada goyang sikit aaa

tp mmg syokkkkk....

pehh..laju btol..ehhehehee

apiez_85
10-03-2011, 10:43 PM
aku baru dpt pakai bro mint punya swift.. puas hati je rasa.. pegi n balik keje rasa bahagia je..haha

mint
11-03-2011, 09:10 AM
aku baru dpt pakai bro mint punya swift.. puas hati je rasa.. pegi n balik keje rasa bahagia je..haha

haha..alhamdulillah..senang hati aku bro senang hati dgn kete tu..hehe:)):))

jgn bawa laju2 bro..ingat org tersayang..

terperanjat wife aku bila ko kata ko bawa 140 malam tu..aku rasa dalam sejam ko dah sampai shah alam kan??:-?

anuarul
11-03-2011, 10:39 AM
haha..alhamdulillah..senang hati aku bro senang hati dgn kete tu..hehe:)):))

jgn bawa laju2 bro..ingat org tersayang..

terperanjat wife aku bila ko kata ko bawa 140 malam tu..aku rasa dalam sejam ko dah sampai shah alam kan??:-?

peh..akhir nya sampai ke tangan dak CG gak...:)paid:)cgrock

eday84
11-03-2011, 11:03 AM
swift smart la bro
laju pun laju..

jazz aku dgr goyang gak 160..

anuarul
11-03-2011, 11:07 AM
swift smart la bro
laju pun laju..

jazz aku dgr goyang gak 160..

oh yeke..tu la...pasal design kire dua2 ngam..

pasal goyang2 ni yg tak pasti..ehehehe

maybe sebab swift rendah sket...

jazz jinjang sket..tu goyang kot..

amoya
11-03-2011, 11:11 AM
aku vote swift..
aku da drive 2 2 jenis ni, swift lg berbaloi..
mencengkam, stabil, minyak jimat & pick-up

mint
11-03-2011, 11:18 AM
peh..akhir nya sampai ke tangan dak CG gak...:)paid:)cgrock

itula..alhamdulillah..mmg dah rezeki dia bro..start dari bulan 8 tahun lepas dah mula deal, tp dia tak cukup duit, lepas tu bila dia cukup duit, aku pulak yg cancel kan:)):))

last2 tahun ni pd 4 mac 2011 kereta swift tu menjadi hakmilik bro apies secara rasmi..:)cgrock

mint
11-03-2011, 11:22 AM
swift smart la bro
laju pun laju..

jazz aku dgr goyang gak 160..

yup..swift mmg smart..

dulu aku pernah pasang cf hood mcm mini cooper ada air scoop..tp dah jual..

klau sapa ada swift, cuba pakai bumper sport depan dan belakang, ekzos double barrel idup, pakai add-on lips monster v2 kat dpn dan blkg, pakai bonet cf hood mini cooper style, pakai sport rim 17 dan lowered..mmg cun..itu la yg aku buat kat kete swift aku dulu..tp aksesori tu suma aku dah jual..:)

anuarul
11-03-2011, 11:44 AM
yup..swift mmg smart..

dulu aku pernah pasang cf hood mcm mini cooper ada air scoop..tp dah jual..

klau sapa ada swift, cuba pakai bumper sport depan dan belakang, ekzos double barrel idup, pakai add-on lips monster v2 kat dpn dan blkg, pakai bonet cf hood mini cooper style, pakai sport rim 17 dan lowered..mmg cun..itu la yg aku buat kat kete swift aku dulu..tp aksesori tu suma aku dah jual..:)


banyak belanja die ni..ehheheee:D

mint
11-03-2011, 12:12 PM
banyak belanja die ni..ehheheee:D

bole tahan la juga..hehe:D

The power of Dream
13-03-2011, 01:11 PM
jazz ?
bg aku keta ni umpama myvi ..
khas utk lelaki gay & perempuan ngegada ..
baik amek swift ..

p/s : neo taknak ke? jauh lebih best dr jazz & swift, kalau pakai neo boleh potong swift dgn jazz masa amek corner sambil minum air sirap ..

ko xmampu nak pakai jazz ngan swiff tu yg ko pkai cps smbil minum sirap...:))
aritu aku tgk kt fedral highway NEO CPS terbakar kt tepi jalan..:eek: membe aku pkai neo klu ujan masuk air pastu engine terjatuh time tgh bawak kreta... haha....:p

The power of Dream
13-03-2011, 01:13 PM
vote lebih kepada kereta honda.... VOTE FOR HONDA POWER OF DREAMM!!!!!!

MyEfanZ
13-03-2011, 03:28 PM
vote for jazz
tapi yang baru punyer la huuu...mengancam

mint
14-03-2011, 09:57 AM
ko xmampu nak pakai jazz ngan swiff tu yg ko pkai cps smbil minum sirap...:))
aritu aku tgk kt fedral highway NEO CPS terbakar kt tepi jalan..:eek: membe aku pkai neo klu ujan masuk air pastu engine terjatuh time tgh bawak kreta... haha....:p

biasa arr bro..

org tak mampu akan cakap mcm2..hehe

pd aku klau nak kutuk honda jazz, tgk dulu diri sendiri..

klau setakat pakai kete yg rege bawah rm100k tak payah citer..

sbb honda jazz direka utk mereka yg minat kereta ni, harga mahal masih nak beli walaupun utk kete kecik..

dia ni mcm jiran kat umah aku..sembang beriya-iya klau dia, dia amik honda civic sbb tak berbaloi amik honda jazz..kononnya rugi besar..bila aku tanya dia pakai kete apa, dia kata pakai wira aje..terus aku sengih..aku cakap klau aku nak beli murano pun bole, tp nak buat apa kete besau-besau, sbb aku dgn wife berdua aje..buat membazir aje..

bukan nak menghina, tp klau ada pakai kete rm100k keatas bole cakap, klau tade pakai duduk diam2..:)paid:)paid

adamdaniel81
14-03-2011, 10:04 AM
apa pun... jazz tetap no. 1... he he he

anuarul
14-03-2011, 12:35 PM
biasa arr bro..

org tak mampu akan cakap mcm2..hehe

pd aku klau nak kutuk honda jazz, tgk dulu diri sendiri..

klau setakat pakai kete yg rege bawah rm100k tak payah citer..

sbb honda jazz direka utk mereka yg minat kereta ni, harga mahal masih nak beli walaupun utk kete kecik..

dia ni mcm jiran kat umah aku..sembang beriya-iya klau dia, dia amik honda civic sbb tak berbaloi amik honda jazz..kononnya rugi besar..bila aku tanya dia pakai kete apa, dia kata pakai wira aje..terus aku sengih..aku cakap klau aku nak beli murano pun bole, tp nak buat apa kete besau-besau, sbb aku dgn wife berdua aje..buat membazir aje..

bukan nak menghina, tp klau ada pakai kete rm100k keatas bole cakap, klau tade pakai duduk diam2..:)paid:)paid

Ooohoo..panass hehehe

Ikut kemampuan kite sebenarnya...:)cgrock

asby
14-03-2011, 12:52 PM
macam2 dah komen siap kuar perbandingan di luar jangkaan dah.apa pun tepuk dada taya selera tengok poket..2 2 ada kelebihan dan kekurangan masing2.

mint
14-03-2011, 01:38 PM
Ooohoo..panass hehehe

Ikut kemampuan kite sebenarnya...:)cgrock

betul bro..ikut kemampuan sendiri sebenarnya..duit poket masing2 ye tak??..

aku rasa dia tu salesman kot..sbb asyik dok beriya-iya mengata honda jazz dgn suzuki swift..tanya la bro apies85 dia dah pakai swift mcm mana rasa, dan dia dah naik jazz aku malam aku amik dia mcm mana rasa..

pd aku apa2 pun ikut minat org..dan klau nak citer pasal kete sebenar, cari kete mcm vr4 atau evo1-evo3, takpun kete2 oldskul mcm ke70, ke30 tu...itu baru kete sebenar tanpa bantuan komputer..takde TCS,EBD,dll..

:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

anuarul
14-03-2011, 08:30 PM
betul bro..ikut kemampuan sendiri sebenarnya..duit poket masing2 ye tak??..

aku rasa dia tu salesman kot..sbb asyik dok beriya-iya mengata honda jazz dgn suzuki swift..tanya la bro apies85 dia dah pakai swift mcm mana rasa, dan dia dah naik jazz aku malam aku amik dia mcm mana rasa..

pd aku apa2 pun ikut minat org..dan klau nak citer pasal kete sebenar, cari kete mcm vr4 atau evo1-evo3, takpun kete2 oldskul mcm ke70, ke30 tu...itu baru kete sebenar tanpa bantuan komputer..takde TCS,EBD,dll..

:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock


Btol mint....ikut keselesaan masing masing...

Pastu minat...juga poket...

Ako gak masing mencari kereta ni..hahahaa

iwak
14-03-2011, 08:41 PM
x penah aku naik keta mahal2 cmni:( swift ok kot. jazz 2 mcm kecik jer. kalo jazz yg baru cun ler

fared
14-03-2011, 08:44 PM
ko xmampu nak pakai jazz ngan swiff tu yg ko pkai cps smbil minum sirap...:))
aritu aku tgk kt fedral highway NEO CPS terbakar kt tepi jalan..:eek: membe aku pkai neo klu ujan masuk air pastu engine terjatuh time tgh bawak kreta... haha....:p

aku ada pakai honda crv bro ..
kalau takat jazz tu mampu sgt nak pakai ..
:)

fared
14-03-2011, 08:47 PM
biasa arr bro..

org tak mampu akan cakap mcm2..hehe

pd aku klau nak kutuk honda jazz, tgk dulu diri sendiri..

klau setakat pakai kete yg rege bawah rm100k tak payah citer..

sbb honda jazz direka utk mereka yg minat kereta ni, harga mahal masih nak beli walaupun utk kete kecik..

dia ni mcm jiran kat umah aku..sembang beriya-iya klau dia, dia amik honda civic sbb tak berbaloi amik honda jazz..kononnya rugi besar..bila aku tanya dia pakai kete apa, dia kata pakai wira aje..terus aku sengih..aku cakap klau aku nak beli murano pun bole, tp nak buat apa kete besau-besau, sbb aku dgn wife berdua aje..buat membazir aje..

bukan nak menghina, tp klau ada pakai kete rm100k keatas bole cakap, klau tade pakai duduk diam2..:)paid:)paid

aku takde cakap pun nak amek honda civic aku takde cakap nak amek jazz pun ..
org tanya pendapat aku bg pendapat ..
sori la kalau pendapat aku buat bro terasa .. :p

fared
14-03-2011, 08:50 PM
betul bro..ikut kemampuan sendiri sebenarnya..duit poket masing2 ye tak??..

aku rasa dia tu salesman kot..sbb asyik dok beriya-iya mengata honda jazz dgn suzuki swift..tanya la bro apies85 dia dah pakai swift mcm mana rasa, dan dia dah naik jazz aku malam aku amik dia mcm mana rasa..

pd aku apa2 pun ikut minat org..dan klau nak citer pasal kete sebenar, cari kete mcm vr4 atau evo1-evo3, takpun kete2 oldskul mcm ke70, ke30 tu...itu baru kete sebenar tanpa bantuan komputer..takde TCS,EBD,dll..

:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

aku pun ada keta convert sebijik ..
perdana tahun 97 je .. :)
dan buat pengetahuan bro aku bukan salesman ..
aku bekerja dalam bidang engineering ..
aku tak pandai nak ayat2 manis jual barang ni ..
memang kelemahan aku mengayat2 ni ..

boblynn02
14-03-2011, 09:03 PM
Kesian pakcik jiran sebelah rumah aku.. Dia gi masjid bawak Jazz.. adakah dia Gay??... siannn...

syam dungun
08-04-2011, 02:41 PM
Due2 ak suka..
Tp ak lg ska jazz..
Igt nk beli jazz tp rmai plak ckp jazz xssuai utk llaki.. Huhu..
Tp kwn TT girl, so ak suggest jazz..

hazwanhasan
08-04-2011, 02:45 PM
Jazz... better for handling n FC....
more style...

anuarul
10-04-2011, 02:33 PM
Due2 ak suka..
Tp ak lg ska jazz..
Igt nk beli jazz tp rmai plak ckp jazz xssuai utk llaki.. Huhu..
Tp kwn TT girl, so ak suggest jazz..

Tq bosss huhuhuhuuu

land0248
10-04-2011, 02:43 PM
Kalu aku rekemen swift kot. Nampak mantap.

Zul34
10-04-2011, 03:02 PM
Due2 ak suka..
Tp ak lg ska jazz..
Igt nk beli jazz tp rmai plak ckp jazz xssuai utk llaki.. Huhu..
Tp kwn TT girl, so ak suggest jazz..

brlambak je laki pakai jazz

psl bila bikin, blh buat keta lumba gak:)):))

notrexdame
10-04-2011, 03:11 PM
TT DAh beli belum?

anuarul
12-04-2011, 09:16 AM
TT DAh beli belum?

Tgah mncari cari jazz:">

faisal_moukei
16-04-2011, 09:11 PM
Salaam,...

Eden pun memang minat JAZZ,..
Kalau ada org nak support,
memang eden terima la sangat˛
:p

Tapi kalau nak guna duit sendiri,
eden pilih SUZUKI,..
:D

nashburn
16-04-2011, 09:21 PM
swift atas jalan je nampak cambest tapi hampeh gak... kawan aku beli swift baru tak sampai setahun dah 2 kali tukar ecu
standard cam kelisa je ni cuma cap suzuki.. hehe jgn mara ar owner swift :D

pakcik88
01-07-2011, 12:11 PM
kawen je ngan aku kawan ko TT.. hari2 aku drive kan dia naik MYVI SE aku

slimdiet2
01-07-2011, 02:44 PM
saya lebih suka Suzuki Swift

AIR SIRAP
01-07-2011, 03:01 PM
gila argh thread ni siap gaduh2

takyah pening2 kepala...xpayah beli honda jazz & suzuki swift

beli je Nissan GTR :eek: :eek:

ckmuin86
07-07-2011, 10:19 AM
lbh baik bli Jazz..handling mantap

mr_turner
20-07-2011, 11:28 PM
saye suke lexus lf-a
:">:">:">:">

jb4401
20-07-2011, 11:37 PM
toyota yaris pun ok...:">
jimat minyak...:)

bumantara
20-07-2011, 11:45 PM
weih aku pakai jazz dulu...idsi 1.4...tp baru lego last week
skang angkat vios...
lu amik je jazz sbb dia save minyak
tp tgk cara permanduan ar
lgpun jazz luas banding swift yg kecik pastu minyak kuat...
sbb tu ar harga murah kt used car

KUDIN78
20-07-2011, 11:55 PM
betul.hg jatuh merundum suzuki swift ni. sama mcm kereta sejuk renault.citron,suzuki dll.
Rugi dan menyesal tak sudah kelak.tak percaya try beli..lagi 4_5 tahun nak jual tgok hg jatuh. jatuh air mata penyesalan.

imatheonlyone
03-08-2011, 09:38 PM
lau compare swift biasa gan jazz, bek amik jazz kot....tp compare gan swift sport tu, aku pon x taw hehe...

notrexdame
03-08-2011, 09:40 PM
TT ni dah beli belum? thread dah lama bincang

ruudvanezry
04-08-2011, 02:16 AM
erkk aku rase xjatuh sgt kot swift.jazz padan turun harga camtu rege,pensyrah aku jual jazz vtec 63k leh nego taun 2007 ke 2008,baru jazz 100k+,swift padan la 50k seken, rege 74+.betui ke aku survey nie heheh salah tlg betulkan.aku pun pening nak swift baru or angkat jazz pensyarah aku jual.hajat d hati nk yang baru je,swift je la aku mampu

abahmu
04-08-2011, 02:26 AM
betul.hg jatuh merundum suzuki swift ni. sama mcm kereta sejuk renault.citron,suzuki dll.
Rugi dan menyesal tak sudah kelak.tak percaya try beli..lagi 4_5 tahun nak jual tgok hg jatuh. jatuh air mata penyesalan.

aku rasa ko ni dgr citer org je psl harga swift jatuh yer...fyi ..swift second hand value tinggi ler....klu ikut % lg tinggi dri jazz.....

ruudvanezry
04-08-2011, 02:32 AM
aku rasa ko ni dgr citer org je psl harga swift jatuh yer...fyi ..swift second hand value tinggi ler....klu ikut % lg tinggi dri jazz.....

yeah aku setuju.berdasarkan aku riki2 xjatuh mane pun.rmi org pakai swift, paling laris keluaran suzuki.lgpun murah dari jazz kn, except swift sport ru sama harga area ngan jazz

krie1694
04-08-2011, 04:00 PM
lau compare swift biasa gan jazz, bek amik jazz kot....tp compare gan swift sport tu, aku pon x taw hehe...

swift sport cemerlang bro..pickup die bnyk bgs ambik selekoh pun xmembuang..tp stended la..japan car sampai 180km/h da speed cut..aku tau psl adk aku pakai swift sport nie...:D:D

danaumas
05-08-2011, 10:51 AM
swift @ jezz = fiesta (teknologi baru & rega murah gak) :D

babe_sya
23-08-2011, 09:55 PM
swift @ jezz = fiesta (teknologi baru & rega murah gak) :D


fiesta adalah terbaik!! =P~

sy penah terbaca kt yahoo, di us, suzuki masuk antara kereta yg x di recomend pakai.. mgkn sbb suzuki, dan sbb ssh nk dpt sparepart. tp tu us la,,

sumat
28-09-2011, 05:29 PM
pkai je lah kete yg korg rase mmpu dgn bajet...yg penting korang sentiasa brdoa supaya selamat perjalanan ke mne2 destinasi..huuhh msg2 ada citarasa sndri..

remy_76
30-10-2011, 01:37 PM
plz komen lg swift ni
i serius btl nk amik ni


regards

SiRentap
30-10-2011, 01:40 PM
nampaknya jazz menjadi pilihan majoriti di sini :D

eday84
31-10-2011, 11:15 AM
jazz baru tu smart jgk design dia
swift pun ok cuma blum cuba bawak lg hehe..
sape2 nk bg test drive x hehe

klau camni ok x
myvi baru 1.5 @ swift lama @ jazz lagi lama

mana satu bleh pilih