PDA

View Full Version : Knp Toyota Wish dah takde jual di toyota. Yg ada unregister..


fiena.kl
05-01-2011, 01:12 PM
salam..

aku tengok kat website toyota malaysia tu dah takde wish.
yg banyak jual yg unregister kat used car..
toyota dah tak jual wish ke??
atau tunggu wish baru 2011??

kalau beli yg unregister tu ok ke???

mrtuang
05-01-2011, 01:50 PM
eh...tatau pula umw ada bawa masuk wish dulu..

fiena.kl
05-01-2011, 01:57 PM
http://www.mudah.my/Toyota+Wish+X+silver+fast+delivery+UNREG+06-6264818.htm

ok tak price mcm ni??
boleh tak sape2 yg tau jelaskan...

aes
05-01-2011, 02:05 PM
setau den umw takde bwk masuk wish tp cam pernah tg (kalau silap, sorry)

myrayyan
05-01-2011, 02:09 PM
de masalah brek xcengkam..he3x..xdelah mgkn diorg nak stop pengeluaran kot sama mcm honda type-R..klu tgk arge tu oklah mmg rate tu pun

fiena.kl
05-01-2011, 02:11 PM
setau den umw takde bwk masuk wish tp cam pernah tg (kalau silap, sorry)

sy pernah tgk kat site toyota malaysia tu bro..
mmg ada wish!!
tahun lepas awal tahun masih ada..
ujung2 thn ni dah takde..
harga rm150k++ rasanya..

tu yg mushkil nie...:">:-?..

fiena.kl
05-01-2011, 02:12 PM
de masalah brek xcengkam..he3x..xdelah mgkn diorg nak stop pengeluaran kot sama mcm honda type-R..klu tgk arge tu oklah mmg rate tu pun

kalau beli yg unregister ni mcm beli kereta baru juga ke??
contoh beli altis..
kan ada free service,maintenance dll tuu..
interest kete unregister ni brp? mcm kete baru gak ke?

aznor59
05-01-2011, 02:15 PM
entah ler...aku pakai WISH unreg ni ok ajer...Full spec lagi...

*** ade sesiapa yang beli WISH 2004 full spec***

sidang muda
05-01-2011, 02:16 PM
sy pernah tgk kat site toyota malaysia tu bro..
mmg ada wish!!
tahun lepas awal tahun masih ada..
ujung2 thn ni dah takde..
harga rm150k++ rasanya..

tu yg mushkil nie...:">:-?..


2 tahun sudah memang ada toyota malaysia jual toyota wish baru assemble thailand harga 150k macam fiena tulis tapi tak boleh jual sebab tak berapa laku , orang banyak beli yang recon lagi cantik dan murah

jian
05-01-2011, 02:18 PM
Beli keta ni nasib kadang2 baru pun rosak gak. Recon ni Ada tmpt bg warranty 1thn cari yg Ada 3s

fiena.kl
05-01-2011, 02:19 PM
entah ler...aku pakai WISH unreg ni ok ajer...Full spec lagi...

*** ade sesiapa yang beli WISH 2004 full spec***

ooo ada pun yg beli unregister..:D..
citer skit bro,
interestnya brp?
maintenance camne?

fiena.kl
05-01-2011, 02:21 PM
2 tahun sudah memang ada toyota malaysia jual toyota wish baru assemble thailand harga 150k macam fiena tulis tapi tak boleh jual sebab tak berapa laku , orang banyak beli yang recon lagi cantik dan murah

ooo patutlah..
tp mmg cun lah wish nie kan..:D.
harga mmg tak tahan melampau sgt mahal..

fiena.kl
05-01-2011, 02:23 PM
Beli keta ni nasib kadang2 baru pun rosak gak. Recon ni Ada tmpt bg warranty 1thn cari yg Ada 3s

3s tu apa bro??
kalau leh, tlg bg panduan skit utk beli wish yg unregister nie..

dhen
05-01-2011, 02:31 PM
Dengarnya penjualan bagi Wish yg psg kat Thailand terpaksa dihentikan kerana byk timbul masalah kualiti...:D. Bukan Wish jer rasanya yg bermasalah..Kebykan model Toyota yg pasang kat negara Asean selalu agak drop dari segi kualiti berbanding yang pasang kat Japan...

Aku pakai yg rekon setakat nih puas ati la sesangat...:D

parcofolgore
05-01-2011, 02:31 PM
try survey thread bro eunos yg jual ap student japan tu...wish mmg murah tp lmbat skit lah..range 60-70k dpt full sepc

aznor59
05-01-2011, 02:37 PM
kalo nak beli WISH beli ler kat laki JULIANA BANOS...Leh minta2 macam ngan boss dia...


Oklah mantenance dia...minyak pun save gila...Kalo beli WISH suh masuk FULL loan ler..tak yah pening kepala nak bayar deposit mahal2.....lagi satu brand toyota ni kalo jual balik memang ade value lagi kat bank...

Kalo nak tahu pasal TOYOTA WISH ni...join sini

WWW.wishclubmalaysia.my

sidang muda
05-01-2011, 02:37 PM
3s tu apa bro??
kalau leh, tlg bg panduan skit utk beli wish yg unregister nie..


kawan aku beli wish 1.8 dapat loan 100k interest 2.9% dgn public model 06/11, harga rm114k ada bodykit ,

azzurri200
05-01-2011, 02:56 PM
UMW mmg x amik ap utk wish kot..
cube laa tanye2 otai2 cg...
recond laa besenye

edrusli
05-01-2011, 03:01 PM
wish yg toyota malaysia jual tu spec biasa jer.. tu yg x brapa org nak beli. lgpon yg recond rega murah & byk pilihan spec, dari basic spec smpi yg full spec

fiena.kl
05-01-2011, 03:02 PM
thanks bro bg panduan utk wish..
plan nak beli bila dah berkeluarga nanti..
insyaallah tahun ni..tu yg survey2 nie :D

fiena.kl
05-01-2011, 03:02 PM
wish yg toyota malaysia jual tu spec biasa jer.. tu yg x brapa org nak beli. lgpon yg recond rega murah & byk pilihan spec, dari basic spec smpi yg full spec

ooo macam tu..baru faham...
thanks bro

Zul.H
05-01-2011, 03:03 PM
Toyota WISH ada 2 generasi,

Generasi pertama
-adalah tahun 2003-2009 (dari sept 2005 - april 2009 facelift)

Generasi kedua
-Adalah dari Apr 2009 hingga sekarang (yg rupa depan macam estima / lampu panjang)



Utk makluman, UMW toyota hanya membawa masuk generasi pertama sahaja kerana hanya model ini yang dipasang di thailand. untuk generasi kedua, kilang di thailand tidak buat pemasangan atas sebab-sebab ekonomi, oleh sebab itu UMW malaysia tidak dapat bawak masuk ke mesia. Yg produce generasi kedua hanyalah di Jepun sahaja. UMW tidak mengimport secara direct daripada Jepun utk model wish. Model generasi pertama sudah discontinue production.

edrusli
05-01-2011, 03:05 PM
thanks bro bg panduan utk wish..
plan nak beli bila dah berkeluarga nanti..
insyaallah tahun ni..tu yg survey2 nie :D

nak beli yg recond warranty 1-3 bln jer. kalau nak warranty smpi 1thn kena topup skit kat premium insuran.. ader dealer yg bg 1-3bln, ada yg bg 1 thn. tapi kalau setakat amik wish recond mmg x pening laa, byk workshop bleh buat

Zul.H
05-01-2011, 03:05 PM
Model daripada thailand hanya 2.0 S spec sahaja

Manakala jika daripada jepun, ada model 1.8xe, 1.8x neo, 1.8xs, 1.8 s, 2.0 G dan 2.0 Z..semua ini dibawa masuk dengan guna AP terbuka oleh parallell importer..Ap kena tgk jugak kerna banyak kes pemalsuan AP

nnt aku smbung..

fiena.kl
05-01-2011, 03:25 PM
Model daripada thailand hanya 2.0 S spec sahaja

Manakala jika daripada jepun, ada model 1.8xe, 1.8x neo, 1.8xs, 1.8 s, 2.0 G dan 2.0 Z..semua ini dibawa masuk dengan guna AP terbuka oleh parallell importer..Ap kena tgk jugak kerna banyak kes pemalsuan AP

nnt aku smbung..

thanks banyak2 bro...
aku tunggu info seterusnya..

hyfactive
05-01-2011, 04:03 PM
beli je yang model baru...1.8 kurang power..pakai 2.0..kat klang 85 - 95k jer..2003-2004 nyer..

fiena.kl
06-01-2011, 10:53 AM
tunggu info selanjutnya dari bro zul.H.

mcm mn nak tau AP tu tak palsu...??
sbb byk kes ap palsu ni kan..

Zul.H
06-01-2011, 02:10 PM
Dari segi kualiti, mmg ada beza antara buatan thailand dan jepun yg mana jepun lebih berkualiti dan kemas

In fact, walaupun sama-sama model 2.0, jenis enjin dan gearbox yg digunakan adalah berbeza antara thailand dan jepun. Model thailand guna enjin sama macam camry/gear 4 kelajuan CVT tiptronik /Sport rim standard 15 inci sahaja/7 seater/meter kelajuan smpai 240 kmj (x sampai pun)/lampu depan halogen dsb

Thailand model 2.0 S(dari tahun sept 2005, tapi masuk mesia pada 2006)
http://202.76.226.180/images/76/7638714465.jpg


Manakala model 2.0 Z daripada thailand guna enjin 2.0 D4 / 6 kelajuan tiptronic CVT/ 6 seater (seat tgh VIP)/sport rim standard 17"(banana pattern)/meter kelajuan 180 kmj (tetapi boleh laju drp itu)/lampu depan HID (warna putih) dsb

jepun model 2.0z(2003- ogos 2005)
http://202.76.226.180/images/50/5017951006.jpg


jepun model 2.0 z(sept 2005-apr 2009)
http://202.76.226.180/images/39/3983184563.jpg

ada juga model 2.0 G daripada jepun (low spec)..spec nya adalah seakan2 thailand tetapi lagi low spec lah..perhatikan tiada skirting (yg gambar ini adalah add on aftermarket) dan tiada fender


jepun model 2.0 g (sept 2005-apr 2009)
http://202.76.227.240/images/42/4228332550.jpg


Model paling baru adalaah spt dibawah (apr 2009- now)..tidak dibuat di thailand dan hanya dibuat di jepun..
http://202.76.227.240/images/52/5211750791.jpg



itu adalah cerita untuk model 2.0 sahaja..model 1.8 belum lagi..

Duffayoi14
06-01-2011, 02:17 PM
oooo..yg baru umw xamek...kalo mcm tu..beli recond 2nd generation...lagi cun dr 1st generation

LYNN LYNN
06-01-2011, 02:23 PM
my hubby pun pakai wish recon dr japan.. full spec. so far dah 1 year mmg ok sgt2.. enjin pun power. warna putih.

fiena.kl
07-01-2011, 05:40 PM
thanks bro zul...
thanks sgt2 bg pencerahan pasal kete nie..
mmg nak beli lps nie..
tunggu sambungan dr bro :D

ekal61
07-01-2011, 05:50 PM
harga 1.8 shiftonic ni berapa yek sekarang...?

fiena.kl
10-01-2011, 10:58 PM
bleh tak listdownkan senarai wish nie.
utk 1.8cc dan 2.0cc.

bl tau senang skit nak beli yg mn satu yg bagus/sesuai..

tq

makan nasik
13-01-2011, 11:36 AM
Wish model baru ni enjin menggunakan sistem VALVEMATIC,,, rasanya lagi best