PDA

View Full Version : Negeri Melayu Tak Bersekutu Sahaja Yang Berhak Lantik Pegawai Tinggi Negeri


AILA2002
05-01-2011, 08:29 AM
Negeri Melayu Tak Bersekutu Sahaja Yang Berhak Lantik Pegawai Tinggi Negeri
KUALA LUMPUR: Hanya negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu iaitu Johor, Terengganu, Kelantan, Perlis dan Kedah sahaja yang berhak melantik pegawai perkhidmatan awam divisyen tinggi.

Prof. Dr. Ahmad Atory Hussein dari Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM) berkata, Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri (SPN) terbabit boleh melantik tiga jawatan tinggi iaitu Setiausaha Kerajaan Negeri, Penasihat Undang-Undang Negeri dan Pegawai Kewangan Negeri.

Katanya, keadaan ini berbeza bagi SPN di bawah negeri-negeri Melayu Bersekutu iaitu Selangor, Perak, Pahang dan Negeri Sembilan tidak mempunyai kuasa untuk membuat pelantikan berkenaan kerana kuasa eksekutif itu tertakluk kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

"Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim seharusnya lebih peka tentang perkara ini dan berhenti mempersoalkan pelantikan Datuk Mohamed Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri yang baru.

Ahmad Atory turut menegaskan, hasrat menteri besar itu meminda perlembagaan Undang-undang Tubuh Negeri Selangor 1959 untuk memberi kuasa kepada Kerajaan Selangor melantik jawatan tersebut pula hanya akan mengakibatkan krisis undang-undang yang lebih teruk.

Jelas beliau, mengikut perkara Perhubungan Antara Persekutuan Dengan Negeri-Negeri, sebarang usaha untuk meminda perlembagaan negeri akan terbatal dengan sendirinya jika ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan Malaysia Perkara 75 Perlembagaan Persekutuan.
http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2011/1/4/mstar_berita/20110104211930&sec=mstar_berita

arul57
05-01-2011, 10:44 AM
krisis politik selangor makin parah, isu perlantikan SUK menjadi agenda politik sempit. kacau bilau nanti, pilihanraya dah nak 'dekat' senang2 je parti BN amik kesempatan daaa.

mamaimran
05-01-2011, 11:17 AM
ibarat menarik rambut didalam tepung, rambut tak putus tepung plak tak berselerak..Insyallah pasti ader cara yg terbaik :)

yinbyungheon
05-01-2011, 11:19 AM
nanti jadi la mcm suk perak...kunci pintu DUN...semua kerja x jadi...amco kalo x berkuasa di pusat mmg dah lama tumponye...

tapirbawaklori
05-01-2011, 11:19 AM
ala..isu ni naik sebab nak cover isu minyak....bosan la taktik ni......boolayannnnnnnnnnnn....

MINYAK NAIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ammar5
05-01-2011, 11:21 AM
xkan MB xda penasihat undang-undang.....kasi nasihat sikit b4 buat annoucement.....:):)

limahchai
05-01-2011, 12:02 PM
apalah susah sangat sampai berlarutan punya panjang....cam dah tak ada kerja lain....

patutnya kerajaan negeri beralah la, kejap ada kuasa, kejap tiada..kejap kata sultan arah...kejap kata sultan tak arah..mana satu ntah betui....

didi osaka
05-01-2011, 12:21 PM
asyik2 menyalakkkkkkkk..asyik2 menyalakkkkkkk

Uzyr R
05-01-2011, 01:53 PM
kenapa isu ni masih berlarutan ye? tak phm aku..
Datuk khusrin bukan seorg politician..kenapa dia tak boleh diterima oleh kerajaan selangor..?:-?

dragger
05-01-2011, 02:46 PM
skrg ni masih wujud lg ker negeri bersekutu& tidak bersekutu? Aku ingat masa belum merdeka jer.

jerai
05-01-2011, 03:16 PM
ala..isu ni naik sebab nak cover isu minyak....bosan la taktik ni......boolayannnnnnnnnnnn....

MINYAK NAIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!


aku setuju, kita jangan jadi *****, sekarang segala barang dan minyak sudah naik, depa dok kalut urusan politik ******* sahaja sedangkan rakyat tengah suffer dengan masaalah barang naik, yang tau depa kata kenaikan tidak membebankan rakyat, malah kenaikan kita masih rendah jika dibandingkan dengan UK(sekiranya pound ditukar pada ringgit),

AILA2002
05-01-2011, 03:38 PM
Full statement of Selangor Sultan's private secretary
Appointment of Selangor secretary News 2011-01-05 11:50
The following is a translation of the full press statement from the Selangor Sultan's private secretary, Datuk Mohamad Munir Bani:

This press statement is issued to clarify the actual situation arising from the appointment of the new Selangor State Secretary.

The Selangor State Secretary will take the oath of loyalty to the Sultan as scheduled on Thursday, January 6, 2011, at Istana Bukit Kayangan. This is because the Sultan understands that the new State Secretary, Datuk Haji Mohamed Khusrin Haji Munawi, was appointed according to the procedure laid down in line with Clauses (1) and 2(a) and Article 52 of the Selangor Constitutional Law 1959.

On this occasion, state honours will be conferred on the Raja Muda of Selangor in conjunction with the 65th birthday of the Sultan which fell on December 11 2020, when the Raja Muda was overseas.

Apart from that, the oath of loyalty will be taken by the State Secretary and the Director of the Selangor Islamic Affairs Department, members of the Royal Council and Justices of the Peace will be appointed and sworn in, and members of the Selangor Islamic Affairs Council and the Chief Registrar of the Selangor Syariah Court of Appeal will be appointed. All this will take place on one occasion to save time
and money.

The function is not to appoint the new State Secretary but for him to take the oath of loyalty to the Sultan and of loyal and dedicated service to Selangor.

The new State Secretary, following his appointment in accordance with Clauses (3) and (4) of Article 52 of the Selangor Constitutional Law 1959, should have the right to take part in the proceedings of the State Executive Council and State Assembly after taking and signing the oath of secrecy before the Menteri Besar.

Reference is now made to the statement of Seri Muda State Assemblyman Shuhaimi Haji Shafiei on his website on December 30 2010.

Be informed that the appointment of the State Secretary is not governed by Clauses (1) and (1A0 of Article 55 of the Selangor Constitutional Law 1959 as he stated because his Highness only gives his consent and does not execute his functions and power under the Selangor Constitutional Law. His assent is not governed by Clauses (1) and (1A) of the Selangor Constitutional Law 1959, Article 55(1)(1A). Therefore his sarcastic remark that the Sultan "beraja di mata, bersultan di hati" -- that he acts according to his whims and fancy -- is extreme and can confuse the people. His statement may be regarded as an attempt to warn the Sultan and influence the people to hate his Highness.

Now a comment on the article in Sinar Harian on Dec 29 2010 by Kampung Tunku State Assemblyman Lau Weng San saying that the State Secretary can be appointed by the State Civil Service Commission. Although there are public service commissions in other states which can appoint the state secretary, the power to make such an appointment in Selangor is exercised by the federal Public Service Commission in line with the Selangor Constitutional Law 1959.

As for the press statement of the Menteri Besar on January 21 2011 that the Sultan was of the view that he did not have the power to accept or reject candidates suggested by the Public Service Commission, it is inaccurate. What actually happened was that the names of candidates for the post of State Secretary were presented by the Public Services Department on behalf of the commission to the Sultan as befitting his position as Head of State. His Highness assented to the appointment of one of them. The candidate was agreed to by the federal Public Service Commission by letter issued by the Public Services Department and appointed according to Clauses (1) and 2(a) of the Selangor Constitutional Law 1959. This is the convention in Selangor.

On the suggestion of the Menteri Besar to hold discussions with the Public Service Commission or Public Service Department, the Sultan had actually told the Menteri Besar that he should have held talks before the list of candidates was presented to the Sultan and not after one of them had been approved and subsequently appointed . The move by the Menteri Besar to discuss and choose other candidates with the PSC or PSD after a candidate had been appointed is not appropriate because it can lower the morale and credibility of the person already appointed and create a bad atmosphere in the Selangor civil service.

On the suggestion that the state constitution be amended to give back to the Sultan the power of appointing the State Secretary, His Highness commands that the proposed amendments be presented to him first for approval.

http://www.mysinchew.com/node/50836

sutranilam
05-01-2011, 03:44 PM
kenapa isu ni masih berlarutan ye? tak phm aku..
Datuk khusrin bukan seorg politician..kenapa dia tak boleh diterima oleh kerajaan selangor..?:-?

Sebab dia tak berkelayakan.Tu MB marah, pasal apa lantik org tak layak.Dari 8 calon yang di senarai, 3 telah di pilih dalam senarai pendek dan nama ato khusrin dalam ranking ke 8, last sekali.Persoalannya sebagai boss, tentu MB nak the best staff bukan yang paling lemah.

sutranilam
05-01-2011, 03:49 PM
Negeri Melayu Tak Bersekutu Sahaja Yang Berhak Lantik Pegawai Tinggi Negeri
KUALA LUMPUR: Hanya negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu iaitu Johor, Terengganu, Kelantan, Perlis dan Kedah sahaja yang berhak melantik pegawai perkhidmatan awam divisyen tinggi.

Prof. Dr. Ahmad Atory Hussein dari Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM) berkata, Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri (SPN) terbabit boleh melantik tiga jawatan tinggi iaitu Setiausaha Kerajaan Negeri, Penasihat Undang-Undang Negeri dan Pegawai Kewangan Negeri.

Katanya, keadaan ini berbeza bagi SPN di bawah negeri-negeri Melayu Bersekutu iaitu Selangor, Perak, Pahang dan Negeri Sembilan tidak mempunyai kuasa untuk membuat pelantikan berkenaan kerana kuasa eksekutif itu tertakluk kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

"Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim seharusnya lebih peka tentang perkara ini dan berhenti mempersoalkan pelantikan Datuk Mohamed Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri yang baru.

Ahmad Atory turut menegaskan, hasrat menteri besar itu meminda perlembagaan Undang-undang Tubuh Negeri Selangor 1959 untuk memberi kuasa kepada Kerajaan Selangor melantik jawatan tersebut pula hanya akan mengakibatkan krisis undang-undang yang lebih teruk.

Jelas beliau, mengikut perkara Perhubungan Antara Persekutuan Dengan Negeri-Negeri, sebarang usaha untuk meminda perlembagaan negeri akan terbatal dengan sendirinya jika ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan Malaysia Perkara 75 Perlembagaan Persekutuan.
http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2011/1/4/mstar_berita/20110104211930&sec=mstar_berita

Prof Ahmad Atory ni kategori professor kangkung yang selalu kuar dalam Utusan Malaysia dan RTM. Istilah negeri bersekutu dan tak bersekutu ni di gunapakai zaman british dulu.

MB Selangor bukan nak cipta undang undang baru tapi nak menghidupkan semula undang undang pada sebelum tahun1993 yg telah di pinda oleh UMNO. Sebelum 1993 kuasa melantik SUK di beri pada Sultan dan MB, tapi umno pinda untuk hadkan kuasa sultan.So MB nak kembalikan kuasa MB dan Sultan untuk lantik SUK.

SENARAI PROFESSOR yang di gunakan UMNO

1.Prof Atory Hussein
2.Datuk Nordin Kardi
3.Prof Ramlah Adam
4.Naib Counselor UUM (Tak ingat nama)
5.Belas naib counselor UITM (tak ingat nama)

AILA2002
05-01-2011, 03:53 PM
untuk makluman..semua undang2 malaysia adalah berdasarkan english common law...
utk mewujudkan law..kena ada asas...

kenapa ada istilah 'borneo'dalam undang2, kenapa ada istilah 'federated malay states', únfederated malay states'....sebab itu adalah asas pembentukan Malaysia yg berpaksikan perjanjian menerima negeri2 yg dulunya di kenali sebagai negeri2 tanah melayu bersekutu dan tak bersekutu dan borneo....

sutranilam
05-01-2011, 03:59 PM
untuk makluman..semua undang2 malaysia adalah berdasarkan english common law...
utk mewujudkan law..kena ada asas...

kenapa ada istilah 'borneo'dalam undang2, kenapa ada istilah 'federated malay states', únfederated malay states'....sebab itu adalah asas pembentukan Malaysia yg berpaksikan perjanjian menerima negeri2 yg dulunya di kenali sebagai negeri2 tanah melayu bersekutu dan tak bersekutu dan borneo....

Whatever it is, peguam negara pun dah beri statement hari tu yang Kerajaan Selangor memang boleh pinda undang undang tu asalkan dapat majoriti dua pertiga.

Hari ni ada statement dari beberapa ADUN BN yang menyatakan mereka bersedia timbang untuk sokong pindaan untuk beri kuasa pada MB dan Sultan lantik SUK dan bukan di lantik oleh pusat.Dalam undang undang sebelum tahun 1993 dulu, MB ada kuasa untuk lantik SUK dan kemudian di persembahkan pada Sultan untuk perkenan.Bila Sultan dah setuju baru boleh lantik, kalau sultan tak setuju kena pilih lain.Ini yang sedang di buat oleh PR Selangor hujung bulan ni.

sutranilam
05-01-2011, 04:01 PM
Pemimpin Umno Berbeza Pendirian Berhubung Kuasa Sultan
Ditulis oleh Najib
05/01/2011 Share



SHAH ALAM 5 JAN : Pemimpin Umno kini bercanggah pendapat berkenaan hasrat kerajaan Negeri Selangor yang mahu meminda perlembagaan bagi mengembalikan kuasa Sultan dalam soal perlantikan pelantikan tiga jawatan tertinggi pentadbiran negeri itu.

Laporan akhbar semalam melaporkan ADUN Kuang(Umno), Abdul Shukur Idrus telah mengatakan Barisan Nasional bersetuju dengan peruntukan mengembalikan kuasa kepada Sultan dan mereka akan memberikan sokongan.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata Undang-undang Tubuh Negeri Selangor tidak perlu dipinda kerana ia telah diamalkan sekian lama dan tidak timbul sebarang masalah kepada kerajaan terdahulu terhadap pelantikan pegawai tertinggi kerajaan negeri yang dibuat oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Mengulas isu ini, Speaker Dewan Negeri Selangor Datuk Teng Chang Khim berkata isu dua pertiga sokongan majoriti tidak menjadi isu besar kerana pindaan tersebut mendapat sokongan daripada Adun Umno-Barisan Nasional.

Mengikut kenyataan ADUN Kuang itu, Teng menjangka Pakatan Rakyat bakal mendapat sokongan seratus peratus dari semua Ahli Dewan Undangan Negeri termasuk pihak pembangkang.

"Kalau begitu, kita mungkin boleh dapat sokongan seratus peratus.

"Berrhubung isu dua pertiga majoriti yang diperlukan itu, jangan anggap oleh kerana Pakatan Rakyat hanya ada 35 kerusi, kita tidak ada jumlah(majoriti) tersebut," katanya dalam sidang media semalam.

Dalam sidang media yang turut dihadiri Menteri Besar Tan Sr Khalid Ibrahim dan Exco itu beliau berkata keputusan pindaan itu harus ditunggu sehingga pindaan rang undang-undang itu dibentangkan pada persidangan di Dewan yang akan datang.

Berhubung kenyataan bekas Ketua Pembangkang Selangor Datuk Seri Khir Toyo yang mendakwa pindaan tidak boleh dilakukan kerana kerajaan yang ada sekarang tidak ada majoriti 2/3.

Teng berkata, kenyataan Khir bukanlah merupakan perkara yang serius.

"Beliau bukan lagi Ketua Pembangkang lagi jadi saya tidak ambil kenyataan beliau serius.

"Kita perlukan orang yang mengambil bahagian dalam Dewan Negeri.

"Kalau beliau masih Ketua Pembangkang, kita akan memandang berat kenyataan tersebut...tetapi masalahnya beliau bukan lagi," ujar Teng.

AILA2002
05-01-2011, 04:11 PM
Whatever it is, peguam negara pun dah beri statement hari tu yang Kerajaan Selangor memang boleh pinda undang undang tu asalkan dapat majoriti dua pertiga.

Hari ni ada statement dari beberapa ADUN BN yang menyatakan mereka bersedia timbang untuk sokong pindaan untuk beri kuasa pada MB dan Sultan lantik SUK dan bukan di lantik oleh pusat.Dalam undang undang sebelum tahun 1993 dulu, MB ada kuasa untuk lantik SUK dan kemudian di persembahkan pada Sultan untuk perkenan.Bila Sultan dah setuju baru boleh lantik, kalau sultan tak setuju kena pilih lain.Ini yang sedang di buat oleh PR Selangor hujung bulan ni.

brade, yg nak emo ngan aku apahal..aku cuma menyampaikan apa yg org undang2 cakap kat aku....

sutranilam
05-01-2011, 04:20 PM
brade, yg nak emo ngan aku apahal..aku cuma menyampaikan apa yg org undang2 cakap kat aku....

Emo macam mana pulak bro?Mana ada emo bro, cuma clarify saja.

mr reyes
05-01-2011, 05:43 PM
skrg ni masih wujud lg ker negeri bersekutu& tidak bersekutu? Aku ingat masa belum merdeka jer.

kita under jajahan lagi ke? hehe
dah 50 tahun merdeka kan :">

g_kan
05-01-2011, 06:00 PM
kita under jajahan lagi ke? hehe
dah 50 tahun merdeka kan :">

ini Prof cap ayamm..

naj79
05-01-2011, 06:10 PM
hati2...kelak pindaan perlembagaan ini akan merugikan kita sebagai pribumi...

hati2 dengan politik...

AILA2002
05-01-2011, 06:46 PM
hati2...kelak pindaan perlembagaan ini akan merugikan kita sebagai pribumi...

hati2 dengan politik...

Dah itu pakatan nak.... Kuasa kat tangan depa.... So teruskan....

e.k.
05-01-2011, 06:54 PM
mesti la MB dia nak org-org dia gak baru boleh cucuk idung itu SU

kalo bukan kaki2 dia susah la dia nak buat kerja....

SUK sama KSU may be level2 sama kot mcm dari segi peranan pegawai pengawal dan apa2 jua dalam arahan perbendaharaan kot...sy kurang arif dgn sistem kerajaan negeri...rasanya benda ni dah lama dah sebulan lepas dah ada benda ni...cam ne boleh naik balik ni

herolzz
05-01-2011, 07:02 PM
Menggelabah la tu,,,,lagipun ura-ura nak pilihanraya,,, memang cam tu....

kuhik
05-01-2011, 07:05 PM
brade, yg nak emo ngan aku apahal..aku cuma menyampaikan apa yg org undang2 cakap kat aku....

kamu takleh jawab hujjah, cakap orang lain emo plak? :))

kuhik
05-01-2011, 07:07 PM
mesti la MB dia nak org-org dia gak baru boleh cucuk idung itu SU

kalo bukan kaki2 dia susah la dia nak buat kerja....

SUK sama KSU may be level2 sama kot mcm dari segi peranan pegawai pengawal dan apa2 jua dalam arahan perbendaharaan kot...sy kurang arif dgn sistem kerajaan negeri...rasanya benda ni dah lama dah sebulan lepas dah ada benda ni...cam ne boleh naik balik ni

so, mahukah UMNO lantik SUK pro PR di negeri-negeri UMNO? :))

MoShed
05-01-2011, 07:25 PM
mesti la MB dia nak org-org dia gak baru boleh cucuk idung itu SU

kalo bukan kaki2 dia susah la dia nak buat kerja....

SUK sama KSU may be level2 sama kot mcm dari segi peranan pegawai pengawal dan apa2 jua dalam arahan perbendaharaan kot...sy kurang arif dgn sistem kerajaan negeri...rasanya benda ni dah lama dah sebulan lepas dah ada benda ni...cam ne boleh naik balik ni

salam bro..

nah aku quote dari thread sebelah..

Mudah saja jawapan kepada soalan ni.Kenapa MB Selangor tak suka khusrin?

Ini bukan soal suka atau tak suka...Ini soal merit.Ia di tolak atas 3 sebab :

1.Dari segi Merit.Beliau tidak layak kerana dari senarai 8 calon yang di beri oleh pihak Sumber Manusia kerajaan negeri, Dato Khusrin mendapat tempat ke 8. Beliau tidak layak kerana tidak boleh berutur dalam bahasa Inggeris, tidak ada pengetahuan kewangan dan ekonomi sedangkan di selangor, SUK banyak berurusan dengan para pelabur di luar negara yang berminat nak melabur di selangor dan lain lain.Lagi pun beliau hanya pangkat Jusa c dan tidak ada sebab istimewa untuk dilompatkan ke Jusa A.

2.Khusrin banyak melakukan sabotaj terhadap kerajaan negeri dan beberapa tindakan beliau di lihat cuba melaga lagakan antara pihak istana dan kerajaan negeri.Bila PAS nak buat tazkirah agama di masjid beliau halang dengan alasan arahan Tuanku, tapi bila UMNO nak buat beliau yang benarkan pula.Dan beberapa tindakan termasuk penahanan Dr Asri di lihat antara sabotaj terhadap kerajaan negeri untuk timbulkan prasangka buruk.

3.Gaji SUK di bayar oleh Kerajaan Negeri dan bukannya pusat.Jadi adakah logik MB tidak di beritahu tentang perlantikan itu?Walaupun dalam undang2 tubuh negeri selangor MB tidak ada kuasa, tapi dalam nota amalan perkhidmatan MB harus di maklumkan.Susah sangat ke KSU nak call MB untuk maklumkan?Kenapa KSU terus maklumkan pada sultan tanpa melalui MB? Sepatutnya KSU maklumkan pada MB dan MB yang maklumkan pada Sultan, baru betul.

amirrash
05-01-2011, 07:31 PM
so, mahukah UMNO lantik SUK pro PR di negeri-negeri UMNO? :))


aku pelik la bro ngan kerajaan negeri, dia kena ubah mentaliti PR ni. patutnya biarkan lah mamat tu dilantik. PR kena buktikan yang PR lebih bagus daripada BN. PR kena tunjuk yang mereka tak bersikap bias atau simpan dendam kepada sesiapa pun. PR kena juga tunjuk mereka ni professional dalam menjalankan tanggungjawab. Lepas tu baru PR gunakan semua tu untuk "jual" pada rakyat selangor dan Malaysia.

Ini tak, disebabkan hal ini maka ramai kat tempat aku yang sekarang ni bercakap bahawa kalau PR jadi Kerajaan mati la pegawai Kerajaan sebab PR amalkan dasar cari dan kasi hentam sampai "mati". Aku rasalah, kalau macam ni, memang payah lah PR nak dapatkan vote kakitangan Kerajaan.

Benda ni dah terjadi kat ex MB selangor. bagi penyapu terus disapu keluar oleh kakitangan Kerajaan.

salam2.

p.s

salam bro, kalau nak ikutkan, ramai orang pembangkang dalam kerja Kerajaan. kat tempat aku je berlambak. kebanyakkan duduk kat kerusi top management. hari2 sembang pasal PR bagus itu PR bagus ini. just sharing je.

kuhik
05-01-2011, 07:53 PM
aku pelik la bro ngan kerajaan negeri, dia kena ubah mentaliti PR ni. patutnya biarkan lah mamat tu dilantik. PR kena buktikan yang PR lebih bagus daripada BN. PR kena tunjuk yang mereka tak bersikap bias atau simpan dendam kepada sesiapa pun. PR kena juga tunjuk mereka ni professional dalam menjalankan tanggungjawab. Lepas tu baru PR gunakan semua tu untuk "jual" pada rakyat selangor dan Malaysia.

Ini tak, disebabkan hal ini maka ramai kat tempat aku yang sekarang ni bercakap bahawa kalau PR jadi Kerajaan mati la pegawai Kerajaan sebab PR amalkan dasar cari dan kasi hentam sampai "mati". Aku rasalah, kalau macam ni, memang payah lah PR nak dapatkan vote kakitangan Kerajaan.

Benda ni dah terjadi kat ex MB selangor. bagi penyapu terus disapu keluar oleh kakitangan Kerajaan.

salam2.

p.s

salam bro, kalau nak ikutkan, ramai orang pembangkang dalam kerja Kerajaan. kat tempat aku je berlambak. kebanyakkan duduk kat kerusi top management. hari2 sembang pasal PR bagus itu PR bagus ini. just sharing je.

1. kerana PR nak jadi lebih bagus daripada BN lah PR buat macam ni:
a. PR tak mahu Khusrin kerana Khusrin adalah calon ranking ke-8. PR mahukan at least calon top 3. ini bukan kerja main-main.
b. PR tak mahu Khusrin sebab Khusrin sekarang adalah Jusa C. masih ada calon lain yang ada Jusa A. so, atas kapasiti apa Jusa C boleh lompat terus jadi Jusa A?
c. PR tak mahu Khusrin sebab Khusrin tak reti bahasa Inggeris, tak reti ekonomi. jadi SUK ni banyak kena handle pelabur-pelabur asing, camner nak jadi SUK tapi tak reti benda-benda penting macam ni? masih ada lagi calon lain yang lebih pandai daripada Khusrin.
d. PR tak mahu Khusrin sebab Khusrin terus terang bukan pegawai kerajaan yang bersikap bebas dan tidak profesional. Khusrin terus terang menunjukkan sokongan kepada UMNO semasa jadi pengarah JAIS sebelum ini. sedangkan calon-calon lain ada yang boleh bekerjasa secara bebas dan tidak akan cenderung kepada parti politik lain.

2. so, inilah profesional yang diamalkan oleh PR. PR hanya mahukan seorang yang terbaik untuk jadi SUK, bukan seorang yang tercorot dalam ranking calon, tak tahu apa-apa, pastu cenderung kepada BN plak. PR disuruh profesional, tapi KSN tak profesional dalam pilih calon?

3. PR akan cari dan kasi hentam sampai "mati" pegawai kerajaan yang korup, tak buat kerja dengan amanah sahaja. yang suka hentam "mati" pegawai kerajaan yang buat kerja amanah hanyalah UMNO je. so, jangan cuba tabur fitnah kat sini.

4. apa yang berlaku kat ex-MB Selangor tu bukan sekadar kerana kasi penyapu sahaja. tapi kerana banyak skandal-skandal rasuah yang dilakukan olehnya. kes penyapu tu bukan kes jenayah pun.

jadi, tak perlu risau. PR hanya mahukan yang TERBAIK untuk rakyat dan negeri Selangor. UMNO pula lantik Khusrin atas kepentingan politik kerana Khusrin jelas adalah anjing kepada UMNO.

kancil biru
05-01-2011, 08:18 PM
ermmm nampaknya pilihan raya akan datang nie...akan susah la PR nk duk kat selanggor lagi

AILA2002
05-01-2011, 08:29 PM
ermmm nampaknya pilihan raya akan datang nie...akan susah la PR nk duk kat selanggor lagi

Jalan tu ada...

Tapi dah MB nya kuat melatah, campur pengikut fanatik .... Hancus....

shafee_gti
05-01-2011, 08:53 PM
Negeri Melayu Tak Bersekutu...
perghh macam hidup dlm zaman pemerintahan british je.

AILA2002
05-01-2011, 09:36 PM
Benda camni biasa... Pi indon pun, banyak sisa belanda yg jadi rujukan undang2....

amank1965
05-01-2011, 09:52 PM
apa yang rugi.... selama ni pun kita dah dirugikan oleh umno.... hari aku rugi lagi gi belanja kat Giant barang naik macam hampeh ... minyak masak nak beli pun takde .... di suruh makan rebus2 jer ....macam pan*** lah

amank1965
05-01-2011, 09:58 PM
hati2...kelak pindaan perlembagaan ini akan merugikan kita sebagai pribumi...

hati2 dengan politik...

rugi oer benda nya .... selama ni pun umno dah rugikan orang melayu.... hari ni lagi rugi barang makin naik kat kedai2 makin lama pergi kedai bakul atau trolley makin kurang isinya ...pendapatan camtu jugak tak naik2 hampeh

kuhik
05-01-2011, 11:24 PM
Jalan tu ada...

Tapi dah MB nya kuat melatah, campur pengikut fanatik .... Hancus....

keh keh keh..
yang sedang melatah sekarang ini ialah kamu dan juak-juak Yahudi yang lain je..

zamreda
05-01-2011, 11:36 PM
payah2.....i like khalid...because dia adlah seorng businessman...memilih yng terbaik dlm sistemnya..


dan klau umpamakan khusrin nie dalam peserta program realiti the trump..

mmg org pertama yng kena buanglah..:D

sfauzie
06-01-2011, 01:04 AM
Jalan tu ada...

Tapi dah MB nya kuat melatah, campur pengikut fanatik .... Hancus....

Jalan memang dah ada...penyelesaian hanyalah dengan duduk berbincang semeja...tapi apabila hanya sebelah pihak saja yang tunjuk jalan...yang sebelah lagi tak mau ikut...tak jadi jugak...dan aku pelik serta hairan dgn Sultan-Sultan ni...dah 2 contoh berlaku...perak dan sekarang selangor...nak tulis banyak pun...takut di katakan derhaka...tak pe lah...biarkanlah golongan2 berkuasa ni yang setelkan...aku...tunggu PRU13 je...itu jam baru ada kuasa...

qba437
06-01-2011, 01:07 AM
aku boleh je hurai dengan panjang lebar..tapi nanti kang akan dicop kangkung macam prof. atory tuh :))..

AILA2002
06-01-2011, 01:42 AM
keh keh keh..
yang sedang melatah sekarang ini ialah kamu dan juak-juak Yahudi yang lain je..

Camni rupa sembang pemuda pas yg senang cop org Islam Yahudi ye... Aku doakan jangan la anak ko yg kecik tu ikut perangai ko....

periamuda
06-01-2011, 05:34 AM
aku boleh je hurai dengan panjang lebar..tapi nanti kang akan dicop kangkung macam prof. atory tuh :))..

Kangkung pun kangkung la bro...janji ada harga. Jangan kongkang sudah. :))

yinbyungheon
06-01-2011, 05:50 AM
Camni rupa sembang pemuda pas yg senang cop org Islam Yahudi ye... Aku doakan jangan la anak ko yg kecik tu ikut perangai ko....

ada ke patut doakan anak kuhik jadi penyokong menghalalkan murtad, penyembah sekular, x suka pakai tudung, kaki kong kek amah, kaki judi bola sepak, jadi tokey todi, pengamal kurafat, suka bunuh diri dan lain2...:o