PDA

View Full Version : Prosedur Import brg kosmetic


apizx
03-01-2011, 11:46 AM
Salam semua warga CG,
Saya nk minta tlg kepada sape2 yg mempunyai ilmu atau experience tentang bagaimana camne cara nk bawa masuk brg kosmetic dari luar.

Saya berminat nk mula biznes ng menjual brg2 cam makeup tp yg original punya cam loreal, maybelline, n mcm2 lagi yg bukan high end punya.

Saya da cek kt kastam yg brg2 ni xde import tax n sales tax, cuma yg jd masalahnya dr pharmacy malaysia. Ada jg hubungi mereka tp tidak menjawab persoalan. Jd cam lagi konfius pula. ada authorization for manufacturer, process fee dan mcm2 lagi. Bukannya nk jd sole agent. Cuma jual apa produk yg da ada kt pasaran.

Cane org yg import brg kosmetik cari China yg imitation tu blh lepas jual kt pasar mlm. adakah akan dikenakan apa2 charge tambahan ms import?

Camne cara yg paling mudah bw masuk brg2 ni tanpa ditahan? :-?

Jwpn dr otai2 CG yg berpengalaman sgtlah diharapkan :D
Sekian terima kasih.


Hafiz Mohamad
0132325182
deapiz@gmail.com

fyz_2006
03-01-2011, 03:07 PM
kite tunggu jawapan dari dr yg pakar.....
aku tolong up thread ni...

cometfly81
03-01-2011, 03:08 PM
cantik2..tunggu gak ni

skyside
03-01-2011, 03:25 PM
mana pakar kosmetik n trading...
teman menanti jawapan yg arif..:)

rampai
03-01-2011, 03:35 PM
imitation kat pasar malam kalau tak kena tahan, lepas lah. yang pembekal imitation ni pulak, tokeh2 borong ni kaw tim sama ehem..ehem..

kalau kastam cakap no problem bawak masuk ajer. declare ajer benda lain. 99.9% kastam tak bongkar cargo kau. orang bawak masuk mercun rocket 10 container 40 kaki pun boleh lepas...

masalah nya cuma nak jual ajer. kalau tak jauh dari kedai kau ada authorised agent yang jual ori, baik jangan jual. nanti dia bilang ehem..ehem..

kalau takut nak bawak masuk beli ajer sikit2 dulu kat sini dengan tokeh2 borong ni.

yang macam l'oreal, maybelline tu nak kena cari jugak pembekal dia kat sini. Sapa2 tahu lubang authorised importer l'oreal etc... tolong bagitahu TT ni.

apizx
04-01-2011, 11:55 AM
tima kasih cik Rampai..

btl tu..keyakinan kn ada.style rambo.da wat silap br tau..cuma rugi skt la..(adoi...)huhu..igt nk jual online je or sesekali blh jg jual kt pasar mlm.

tp ada lagi 1 soalan. bab declare ni. bukan ke kastam akan scan dulu sume kotak. kalu terkantoi naya jg tu..

okay ni permulaan yg baik..
tp utk long term bisnes pl, org kata honesty seller. yg mmg ikut saluran yg sah..sape2 yg ada pengalamn blh kita share bersama.







majulah bisnes utk org kita.

rampai
04-01-2011, 06:09 PM
nak bisness kekal lama, buat ikut undang2.

imitation2 ni bisness sekejap. mcm pencuri. online dengan pasar malam boleh lah.

kastam scan container cari firearms, illegal drugs.

yang lain tu random check ajer. kastam ni keja betul ker? nak ke dorang ni kerja buat menyusah kan hidup dorang ni? dorang tak nak scan kotak sebiji2.

dah berjuta juta barang tiruan masuk ke malaysia, dah malas dah dorang nak layan.

apekehe
06-01-2011, 11:55 AM
jual barang tiruan......halal ke haram??? rasa mcm ada thread ritu....

procircuit
09-01-2011, 01:37 AM
tt nak bawa masuk brapa byk?? kalo guna EMS\USPS keberangkalian kena tahan tinggi . kalau nak order byk boleh la nak tolong. pe2 PM.

yus_suf
09-01-2011, 03:51 AM
menarik thread nih..kasi up..:)

apizx
12-01-2011, 08:53 AM
tt nak bawa masuk brapa byk?? kalo guna EMS\USPS keberangkalian kena tahan tinggi . kalau nak order byk boleh la nak tolong. pe2 PM.

you got PM

fyz_2006
24-01-2011, 04:50 PM
TT dah dpt info ker...??? share lah kat sini....

eday84
24-01-2011, 04:56 PM
pergi kat Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan, Unit kosmetik
tanya prosedur2 yg perlu
BPFK ni kat seksyen 16 PJ, depan matrix uia tu..
rujuk www.bpfk.gov.my

tny bro adar ok gak dia penah impot ubat klau xsilap.. tapi tu traditional atau pharmaceutical..
tapi kosmetik ni kurg strict.. tak pasti kne ada warehouse dan lesen pengimpot atau x

fyz_2006
25-01-2011, 05:00 PM
pergi kat Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan, Unit kosmetik
tanya prosedur2 yg perlu
BPFK ni kat seksyen 16 PJ, depan matrix uia tu..
rujuk www.bpfk.gov.my

tny bro adar ok gak dia penah impot ubat klau xsilap.. tapi tu traditional atau pharmaceutical..
tapi kosmetik ni kurg strict.. tak pasti kne ada warehouse dan lesen pengimpot atau x


info berguna ni....
thanks sharing...
btw kalu sesiapa yg ada pengalaman meh lah share ngan TT... :)

amerz
05-09-2012, 12:53 AM
Ada tak agent yang provide servis daftarkan produk kosmetik yang nak diimport ?